ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου

Αγρίνιο 5/2/2009

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της κοινής συνεδρίασης των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε στις 27/1/2009 στα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη με θέμα την πρόοδο των εργασιών στην Ιόνια Οδό.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ αρμόδιος για τα Δημόσια Έργα κ. Κατσιγιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, οι πρόεδροι των Περιφερειακών τμημάτων Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας και μέλη των Διοικουσών επιτροπών των δύο τμημάτων. Η συζήτηση ήταν εκτενέστατη και διεξήχθη ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο του έργου της Ιόνιας οδού καθώς επίσης και τα λεγόμενα συμπληρωματικά έργα.

Εκ μέρους των Περιφερειακών τμημάτων εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός για τη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών, και η αναγκαιότητα για άμεση έναρξη των εργασιών και εκτέλεση του έργου με βάση τη συμβατική υποχρέωση του παραχωρησιούχου.

Από το τμήμα Ηπείρου εκφράστηκε η αναγκαιότητα για την έναρξη των εργασιών και στην Ήπειρο ειδικά τώρα που τελειώνουν οι εργασίες της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να υπάρξει έτσι μεταφορά δραστηριοτήτων σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα (εργολάβοι, μελετητές, τοπογραφικά συνεργεία, τεχνίτες, κάτοχοι μηχανημάτων οδοποιίας, ιδιοκτήτες φορτηγών, εργατοτεχνικό δυναμικό, κλπ) από την Εγνατία στην Ιόνια Οδό, κάτι που αν συμβεί θα ανακουφίσει σημαντικά οικονομικά όλη την περιοχή.

Εκ μέρους του Υφυπουργού εκφράστηκε η πεποίθηση για άμεση εγκατάσταση του παραχωρησιούχου και σύντομη έναρξη των εργασιών τόσο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στη σήραγγα Αμπελιάς και στο τμήμα Αβγό – Κόμβος Ιωαννίνων.

Έγινε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με το πρόβλημα που υπήρξε για την έναρξη εργασιών στη θέση Κλόκοβα (Παλιοβούνα) και το οποίο έχει ξεπεραστεί, με το στάδιο των μελετών, των απαλλοτριώσεων, των επιτάξεων, του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου και των τεχνικών προβλημάτων που διαφαίνονται στην αρχή του έργου. Συμφωνήθηκε να υπάρξει στο άμεσο χρονικό διάστημα εμπεριστατωμένη ενημέρωση στα δύο Περιφερειακά τμήματα, ειδικά στο θέμα των μελετών, και των απαλλοτριώσεων που σημειωτέον έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα για παράπλευρα και συγκεκριμένα έργα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην Ήπειρο και Λευκάδα και που πρέπει να εκτελεστούν στα πλαίσια των τομεακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως: οδικός άξονας Αμβρακία – Άκτιο που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης, Ιόνια οδός – Πλατυγυάλι – Αστακός, Άκτιο – Λευκάδα που επίσης βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης, Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα, Φιλιππιάδα – Πρέβεζα, καθώς επίσης και το τμήμα Ιωάννινα – ΒΙΠΕ Ιωαννίνων – Καλπάκι που έμεινε εκτός της σύμβασης παραχώρησης.

Τέλος το περιφερειακό τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας έθεσε το θέμα της άμεσης κατασκευής κάθετου άξονα σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό με δρόμο σύγχρονων προδιαγραφών.



      

                Ο Πρόεδρος                                              Ο Πρόεδρος             

του Τ.Ε.Ε./Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας                    του Τ.Ε.Ε./Τμήμα Ηπείρου


       Γεώργιος Παπαναστασίου                                   Γεώργιος Ρεκατσίνας