ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11/12/2008

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ                    Αριθμ. Πρωτ. :  4020

ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΡΙΩΝΟΣ 1 ΜΥΤΙΛΗΝΗ- 81100 ΛΕΣΒΟΣ

ΤΗΛ: (22510) 40847-48126, FAX: (22510) 48127

email: tee_mitil@tee.gr

          

 

Προς :   ΜΜΕ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ως Δελτίο Τύπου)

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθετος ο υπουργός Παιδείας από την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

 

 

Έκθετο, σε ότι αφορά τους χειρισμούς για τα Κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών αφήνει τον υπουργό Παιδείας η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί προδικαστικού ερωτήματος που είχε υποβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως προκύπτει, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, από την απόφαση του ΔΕΚ (υπόθεση C‑151/07) ο υπουργός Παιδείας παραπλανούσε τη Βουλή και την Κοινή Γνώμη όταν τον Ιούλιο έσπευδε να αναγορεύσει νομοθετικώς τα Κολέγια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο συμμορφωνόταν προς τις επιταγές της Ε.Ε. και τις κοινοτικές οδηγίες. Κι’ αυτό γιατί με τη σημερινή απόφασή του το ΔΕΚ, απαντώντας ευθέως στο ερώτημα του ΣτΕ τονίζει ότι «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρμοδιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος» (παράγραφος 31), που σημαίνει ότι ήταν επιλογή και όχι κοινοτική δέσμευση η απόφαση του υπουργού Παιδείας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το ΤΕΕ, οι άλλοι επιστημονικοί φορείς και η ακαδημαϊκή κοινότητα (ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Με άλλα λόγια, αν δεν είχε σπεύσει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τα Κολέγια με το νόμο 3696/2008, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν θα υπήρχε ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ούτε με την παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος.

Είναι αυτή που αναγνωρίζει ότι «μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της εκπαίδευσης που απαιτείται για την πρόσβαση στο ίδιο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα», η ίδια που «επιτρέπει στο κράτος μέλος υποδοχής να απαιτεί από τον αιτούντα να αποδείξει ότι διαθέτει επαγγελματική πείρα ορισμένης διάρκειας ή να υποβληθεί σε “αντισταθμιστικά μέτρα”, δηλαδή να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση προσαρμογής ή να υποβληθεί σε δοκιμασία επάρκειας, εφόσον υπάρχει ουσιαστική διαφορά, από άποψη διάρκειας ή περιεχομένου, μεταξύ της εκπαίδευσης που έλαβε ο αιτών και εκείνης που απαιτεί το κράτος μέλος υποδοχής». Με δυο λόγια, το ΔΕΚ αναγνωρίζει το αυτονόητο: ότι για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών και να αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να έχει τύχει της ίδιας (ή αντίστοιχης) διάρκειας και περιεχομένου σπουδών με αυτά που απαιτούνται για όσους αποφοιτούν από τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει κατανοήσει το αυτονόητο, άνισες σπουδές δεν παράγουν ίσα δικαιώματα.

Τα αποτελέσματα των αντιδράσεων τα βλέπουμε σήμερα στο φοιτητικό χώρο και στην Ελληνική κοινωνία όπου ο υπουργός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των χιλιάδων αποφοίτων ΑΕΙ, ειδικότερα μετά την υπογραφή των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα στην πληροφορική. Η συνέχιση έκδοσης τους και σ’ άλλους κλάδους προβλέπεται να είναι καταστρεπτική για τους αποφοίτους των ΑΕΙ όλων των κλάδων και οι αντιδράσεις απρόβλεπτες.

 

 

                                                                                                             Ο Πρόεδρος

                                                                    Της ΔΕ του ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

 

 

                                                                                                  

                                                                                   Πιττός   Παναγιώτης