ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Τουρισμού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε ο Νομός Μαγνησίας, είναι μία από τις κατΆ εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας μας, καθώς είναι πλούσια τα φυσικά κάλλη που διαθέτει.

Το «βουνό των Κενταύρων» το Πήλιο, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και η άγρια φυσική ομορφιά της Οθρεως, είναι πλέον πασίγνωστοι προορισμοί για τους επισκέπτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, το ΤΕΕ Μαγνησίας, μέσω και της Μόνιμης Επιτροπής Τουρισμού, την οποία έχει συστήσει εδώ και πολλά χρόνια, έχει εντοπίσει σημαντικές ελλείψεις σε καίριες υποδομές, που αν διορθωνόταν θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, τόσο στο νομό, όσο και στην χώρα μας.

 

Θα μπορούσαμε να σας επισημάνουμε δεκάδες προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί τόσο από την ανοχή της πολιτείας, όσο και από την έλλειψη μακροπρόθεσμου τουριστικού σχεδιασμού.

Σταχυολογώντας μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη, στην τουριστική ανάπτυξη της Μαγνησίας και τα οποία έχουν σχέση με την ιδιότητα μας, ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας, σας αναφέρουμε τα εξής:

 

- Αναβάθμιση του Οδικού Κυκλώματος Πηλίου.

Επί πολλά χρόνια το έργο εξαγγέλλεται, χωρίς ποτέ να υπάρχουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται στον εκδρομέα που έχει διάθεση να επισκεφθεί το πανέμορφο βουνό της Ελλάδος, όταν για να φθάσει από το Βόλο στο Ανατολικό Πήλιο χρειάζεται περισσότερο από το μισό το χρόνο της διαδρομής Αθήνα · Βόλος. Είναι «ηλίου φαϊνότερον», ότι υποβαθμίζεται τουριστικά χωρίς σύγχρονη οδική πρόσβαση, το Πήλιο. Ένα οδικό δίκτυο που ουσιαστικά κατασκευάστηκε πριν από 40 χρόνια και έκτοτε υπάρχουν μόνο μικροβελτιώσεις του.

 

- Ολοκλήρωση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου.

Αν και έχει ολοκληρωθεί ο αεροδιάδρομος εντούτοις, η κατασκευή του κτιρίου του αερολιμένα καθυστερεί. Γνωρίζουμε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη η οποία βρίσκεται στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Μία τέτοια μελέτη, η οποία πληρώθηκε από το υστέρημα του ελληνικού Λαού, δεν θα πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης μιας μελέτης την απαξιώνει.

Προσθέτουμε, ότι η κατασκευή του κτιρίου, θα προσδώσει νέα ώθηση για τα τουριστικά δεδομένα, ολόκληρης της Θεσσαλίας.

- Κατασκευή μαρίνων.

 

Δυστυχώς ελάχιστες περιοχές σε ολόκληρη της Μαγνησία, έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, οι δε οργανωμένες μαρίνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όπως όλοι γνωρίζουμε η αύξηση των σκαφών αναψυχής και των ατόμων που κάνουν τουρισμό με σκάφη, είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, οι εξ ανατολών γείτονές μας, έχουν φροντίσει , εξΆ όσον γνωρίζετε, με τη κατασκευή πολλών μαρίνων να είναι ελκυστικοί για τα σκάφη αναψυχής.

Η άμεση κατασκευή σύγχρονων και οργανωμένων μαρίνων, πρώτα στα νησιά των Βορείων Σποράδων (η μαρίνα Σκιάθου «καρκινοβατεί» πάνω από 20 χρόνια) και κατά δεύτερο λόγο στα λιμάνια του Ανατολικού Πηλίου και Παγασητικού θεωρούμε ότι πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.

 

- Αναβάθμιση της υπηρεσίας του ΕΟΤ Θεσσαλίας που εδρεύει στο Βόλο.

Δυστυχώς οι επιχειρηματίες που απασχολούνται με το εθνικό κεφάλαιο του τουρισμού, στη Μαγνησία, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, κυρίως γραφειοκρατικής υφής, τα οποία η υπηρεσία του ΕΟΤ στη Θεσσαλία δεν μπορεί να τα επιλύσει άμεσα, λόγω ελλιπούς στελέχωσης της.

Η αναβάθμιση της υπηρεσίας με τη κατάλληλη στελέχωση, ιδίως με μηχανικούς θα λύσει πολλά από τα καίρια προβλήματα.

 

- Επίσης σας θέτουμε υπό όψιν ένα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορά τον Αρχιτεκτονικό έλεγχο ξενοδοχείων.

Με νόμο που ψηφίστηκε τελευταία εξαιρέθηκε η αδειoδότηση κατασκευής των ξενοδοχείων από τον έλεγχο της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Επειδή θεωρούμε εξόχως σημαντικό για το περιβάλλον τον Αρχιτεκτονικό έλεγχο των κτιρίων προτείνουμε την σύσταση στις υπηρεσίες τουρισμού, επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων (Τεχνικό Επιμελητήριο, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων) για το αρχιτεκτονικό έλεγχο των προς κατασκευή κτιρίων.

κ. Υπουργέ,

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα μπορούσαμε να σας παραθέσουμε δεκάδες επιμέρους προβλήματα, που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας τα οποία έχουν καταγραφεί.

Θεωρούμε ότι αν επιλυθούν τα κομβικά θέματα που σας αναφέραμε, τότε είναι βέβαιο, ότι θα έχει δρομολογηθεί μία σημαντική αρωγή στην οδό της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης.

 

Για την Δ.Ε.

ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Σωκράτης Αναγνώστου