Αντίθετο το ΤΕΕ Μαγνησίας στην τροποποίηση του άρθρου 24

* Ομόφωνο ψήφισμα από την τοπική Αντιπροσωπεία

 

Την ομόφωνη αντίθεση της σε κάθε πρόταση τροποποίησης των άρθρων 24 και 117, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή  με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, εξέφρασε κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση η Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητήριου Μαγνησίας. Σε ψήφισμα που εξέδωσε, και το οποίο αποστέλλεται στους τοπικούς βουλευτές, το Νομάρχη Μαγνησίας, τους Δημάρχους Βόλου και Νέας Ιωνίας, και άλλους εκπροσώπους φορέων, τονίζονται τα εξής:

«Η Τοπική Αντιπροσωπεία του τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου παρακολουθεί με ανησυχία την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος της χώρας που έχει σχέση με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις γενικότερα.

Στο σκεπτικό της αναθεώρησης δε διαφαίνεται καμία πρόθεση βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού καθεστώτος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας. Αντίθετα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις πιθανότατα θα διευκολύνουν την προώθηση «έργων» και παρεμβάσεων σε ευαίσθητες περιοχές, δασικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίες είναι ασύμβατες με το ισχύον συνταγματικό καθεστώς προστασίας.

Οι προτεινόμενες διατάξεις που προβλέπουν την τοποθέτηση του χρονικού ορίου του 1975 για τη συνταγματική κατοχύρωση του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων συνιστούν μείωση του κύρους του Συντάγματος και υποβιβασμό του σε εργαλείο νομιμοποίησης παρανομιών. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 αλλά και του άρθρου 117 αίρεται η συνταγματική προστασία 40 εκατομμυρίων. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Καταργείται ουσιαστικά η προστασία δασών και δασικών εκτάσεων, που αποψιλώθηκαν πριν το έτος 1975.

Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στην ιδιοκτησία μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Όσον αφορά νόμιμες εκκρεμείς υποθέσεις ιδιωτών, που χρήζουν ρυθμίσεων, υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία γι’ αυτές και δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αναθεώρηση, παρά μόνο ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων οργάνων και πάταξη της χρονοβόρας γραφειοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το Ελληνικό κράτος κι όχι στην αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Ακόμα, η έλλειψη συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού,  σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου – αποτελούν βασικό κίνητρο για τη διαιώνιση των καταπατήσεων δημόσιας και οικολογικά πολύτιμης γης στη χώρα μας.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αρνητικούς δείκτες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Σε όλη τη χώρα,   δάση και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται παράνομα.  Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.

Οι μηχανικοί, που συχνά κατηγορούνται για την τσιμεντοποίηση της χώρας  πρωτοστατούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην προσπάθεια περιφρούρησης του φυσικού μας περιβάλλοντος. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης που σέβεται το δώρο της φύσης και καλούμαστε να την παραδώσουμε άφθαρτη στις μελλοντικές γενεές. Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη του τόπου. Αντιθέτως, σε μια χώρα που εξαρτάται εν πολλοίς από τον τουρισμό η ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προϋπόθεση για την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαστε ομόφωνα αντίθετοι, σε κάθε πρόταση τροποποίησης των άρθρων 24 και 117, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή  με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών», καταλήγει το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας.