Συνεχή παρακολούθηση των βιομηχανιών

που χρησιμοποιούν πετ – κοκ στη Μαγνησία

 

* Τονίζει σε επιστολή - απάντηση η  Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

 

 

 

Συνεχή παρακολούθηση της εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι επιτρέπουν την χρήση του πετ – κοκ και ορίζουν συγκεκριμένους όρους αποθήκευσης, μεταφοράς, την ημερήσια κατανάλωσή του και τις οριακές τιμές των εκπομπών των παραγομένων απαερίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προτείνει η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με έγγραφο του προς το τοπικό τμήμα.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε απευθυνθεί προς την συγκεκριμένη επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα πλαίσια πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει στα πλαίσια διερεύνησης της επικινδυνότητας ή μη του καυσίμου «πετ κοκ» (παράγωγα πετρελαιοειδών), που χρησιμοποιούν τρεις βιομηχανίες στη Μαγνησία. με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, άδειες για τη χρήση πετ – κοκ έχουν δοθεί νόμιμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε τρεις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στη Θεσσαλική Ασβεστοποιία «Τιτάν» δόθηκε το 2000, στην Ασβεστοποιία Βελεστίνου ανανεώθηκε η παλαιότερη που είχε εκδοθεί το 1998 από νέα το 2004, ενώ στην ΑΓΕΤ ανανεώθηκε η παλαιότερη άδεια του 1995 από νέα το 2002, όλες απ’ ευθείας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας με έγγραφο που απέστειλε στις 28 Μαρτίου 2006, προς την Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΤΕΕ, ζητούσε την άποψή της, για τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου, καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις  για τα αποτελέσματα της χρήσης του, καθώς γίνονται διαφορετικές καύσεις σε ασβεστοποιίες, διαφορετικές σε κεραμοποιίες και διαφορετικές σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Σημειώνεται πως η απάντηση της Μ.Ε., συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα προς την τοπική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος .

 

 

Η απάντηση

 

Σύμφωνα με την απάντηση για τη χρήση πετ κοκ σε εργοστάσια του Νομού Μαγνησίας τονίζεται:

«Η χρήση Pet coke ως καυσίμου στην παραγωγή και ασβέστου έχει τύχει ευρείας χρήσης διότι βρίσκεται σε αρκετές ποσότητες ως παραπροϊόν της διαδικασίας διύλισης του πετρελαίου και έχει μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη από τον άνθρακα (14.000 btu/lb έναντι 12.500 btu/lb). Η χαμηλή όμως περιεκτικότητά του σε πτητική ύλη (volatile matter) και η υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο (περίπου 5 – 7 %) καθιστούν την χρήση του ως καύσιμο και όχι απλή υπόθεση (δύσκολη έναυση και υψηλές συγκεντρώσεις θείου στα απαέρια). Ωστόσο, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου ένα ποσοστό 2,4% της αρχικής ποσότητας του θείου εντοπίζεται στα απαέρια της καπνοδόχου ενώ το υπόλοιπο ενσωματώνεται στο παραγόμενο τσιμέντο και στα στερεά υπολείμματα. Δέσμευση του θείου στο τελικό προϊόν έχει παρατηρηθεί και σε εγκαταστάσεις παραγωγής τούβλων με το χαρακτηριστικό κιτρίνισμα του προϊόντος.

Οι άλλες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης του Pet Coke, εντοπίζονται στην αποθήκευση και χρήση του ως καυσίμου και για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η άλεση και επεξεργασία Pet Coke στο εργοστάσιο και επιβάλλεται η μεταφορά του προ – αλεσμένου Pet Coke με σιλοφόρο όχημα και αποθήκευσή του σε σιλό εφοδιασμένο με σακκόφιλτρο. Το πρόβλημα των αιρούμενων σωματιδίων και της σκόνης αντιμετωπίζεται ως σήμερα αποτελεσματικά με την χρήση κυκλώνων και σακκόφιλτρων.

Δεδομένου ότι για τα σχετικά δεδομένα έκλυσης ρύπων πρέπει να υποβάλλονται εκθέσεις από τους φορείς εκμετάλλευσης των μονάδων που ασκούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες κανονισμός 166/2006 (βλέπε και κατευθυντήριο έγγραφο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μητρώου Έλκυσης και Μεταφοράς Ρυπών, 31 Μαΐου 2006/ E-PRTR European Pollutant and Transfer Register), στην περίπτωση χρήσης Pet Coke απαιτείται να γίνεται τακτική καταγραφή των εκπομπών θείου και να λαμβάνεται υπόψη τα όρια εκπομπών που θέτουν οι οδηγίες 1999/30/ΕΚ και 96/62/ΕΚ σχετικά με τις εκπομπές SO2, NO2, καπνού και σωματιδίων (PM10), όπως αυτές ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία με την ΠΥΣ 35/2002. «Οριακές και κατευθυντήριες τιμές ποιότητας της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου και οξειδίων του αζώτου, σωματιδίων και μόλυβδου».

Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται μειωμένη έλκυση SO2 (διοξείδιο του θείου) μέσω των απαερίων πρέπει η εκάστοτε βιομηχανία υποχρεούται να χρησιμοποιεί κατάλληλες διατάξεις αποθείωσης με στόχο την επίτευξη των παραπάνω ορίων. Να σημειωθεί ότι στους Περιβαλλοντικούς Όρους δεν τίθενται άλλα για τις εκπομπές SO2.

Η χρήση Pet Coke στην τσιμεντοβιομηχανία πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και το Πρωτόκολλο του Gothenburg, το οποίο η Ελλάδα το υπέγραψε το 1999. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα μπορεί μέχρι το 2010 να αυξήσει τις εκπομπές SO2 μόνο 7% σε σχέση με το 1990, επομένως σταδιακά οφείλει να μειώσει την χρήση καυσίμων με αυξημένη περιεκτικότητα σε θείο.»