ΤΕΕ Μαγνησίας: Θετικό καταρχήν το νομοσχέδιο

για την αναδιάρθρωση των κλάδων ΤΣΜΕΔΕ

 

* Προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις των μηχανικών 39%

 

 

Καταρχήν θετικό χαρακτηρίζει το ΤΕΕ Μαγνησίας το  Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσιών Εργων) το οποίο βρίσκεται στη νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους εταίρους. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις των μηχανικών 39%, ωστόσο η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, απέστειλε παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου προς τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Ιωάννη Αλαβάνο, προκειμένου να τις συμπεριλάβει αρχικά στις προτάσεις του και κατόπιν να συμπληρωθούν στο σχέδιο νόμου.

Θέση του ΤΕΕ Μαγνησίας είναι οι συζητήσεις και ο προβληματισμός που υπάρχει να μην καθυστερήσει ούτε μία ημέρα την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα οι προτάσεις ΤΕΕ Μαγνησίας  στο  Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων ΤΣΜΕΔΕ είναι οι εξής:

-         “Το ποσό των 816 ευρώ, που προτείνεται ως κύρια σύνταξη, να ορισθεί σαν ποσοστό του μισθού μηχανικού δημοσίου υπαλλήλου β` βαθμού, ώστε η αναπροσαρμογή του να γίνεται κάθε χρόνο και όχι με αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν πολλές φορές με τις αρνήσεις υπουργών να υπογράψουν την αναπροσαρμογή  των συντάξεων, οι μηχανικοί ζημιωνόταν λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

-         Να υπάρξει εξομοίωση των συντάξεων για τους παλαιούς και νέους συνταξιούχους, δηλαδή των ασφαλισμένων του ταμείου πριν και μετά το 1993.

-         Το σύνολο της σύνταξης που λαμβάνουν οι μηχανικοί να ανέλθει στα 2100 ευρώ, από τα 1901 που ορίζεται από το παρών νομοσχέδιο σύμφωνα και με την απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

-         Η αναπροσαρμογή των συντάξεων να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2006, για να καλυφθεί έστω ένα μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια.

-         Να αυξηθεί και να διασφαλιστεί το ποσοστό που δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.”