ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

                                                          Βόλος 10 Ιουλίου 2007

 

Οι πολίτες του Βόλου διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή !

 

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου και η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσαν χθες , κατά  

την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου , για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

που προκαλείται από την ασύδοτη λειτουργία του λιμανιού. 

 

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα αφορά το σύνολο των κατοίκων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

 

Όποιος δεν ζει στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθεί τη φρικτή κατάσταση που ζουν μέρα-νύχτα εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοί της. Όταν φορτοεκφορτώνεται χύμα ΣΚΡΑΠ, όταν εκφορτώνεται μέρα και νύχτα, πολλές μέρες του χρόνου, χύμα ΠΕΤ-ΚΩΚ, ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΟ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΣΙΤΗΡΑ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.

Η ηχορύπανση είναι τρομακτική, η δε αερορύπανση κάτι φοβερό, κάτι που το αισθάνεσαι στο στόμα σου, κάτι που το αισθάνεσαι στην αναπνοή σου, κάτι που το βλέπουμε όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στα σπίτια μας, μιας και όλες αυτές οι φορτοεκφορτώσεις γίνονται σε απόσταση μόνο 50 έως 150 μέτρα από τα σπίτια της συνοικίας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο, το 9ο Νηπιαγωγείο, το σχολείο του Δήμου για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η ρύπανση που «απολαμβάνουν» οι κάτοικοι της συνοικίας δεν σταματάει μόνο σε αυτούς, απλώνεται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα μαζί με τη ρύπανση που προκαλείται από ΑΓΕΤ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ, ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΪΙΕΣ , και άλλους, για να γίνουμε έτσι μία από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα  στην αέρια ρύπανση.

Τι γίνεται σήμερα στο λιμάνι του Βόλου ; Τι ενέργειες κάνουν οι υπεύθυνοι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ;

Η Χαλυβουργία, η οποία  έχει υποχρέωση να διαβρέχει το σκράπ τόσο κατά την εκφόρτωση από το πλοίο όσο και κατά την φόρτωση στα φορτηγά για να μην σηκώνονται τα σύννεφα της σκόνης το κάνει μόνο για 3-4 ώρες το 24ωρο και αυτό τις πρώτες 4-5 ημέρες και πάντα μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονιάς.

Ο εργολάβος που έχει αναλάβει, υποτίθεται, την καθαριότητα του λιμανιού, δεν έχει ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ( μηχανική σκούπα, καταβρεχτήρας, κ.ά. ) ούτε το ανάλογο προσωπικό διαθέτει για να καθαρίζεται το πετ-κώκ, τα λιπάσματα, το άγανο από τα σιτηρά καθώς και οι υπόλοιπες ρυπογόνες ουσίες. Ο καθαρισμός , λόγω των παραπάνω ελλείψεων, είτε ξεκινάει με καθυστέρηση  μετά την εκφόρτωση, είτε γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται κανονικά ο χώρος και να εισπνέουμε όλοι τις δηλητηριώδεις ουσίες. Επίσης όταν το υλικό είναι κοντά στη θάλασσα πολλές φορές  το ρίχνουν μέσα (!!!) και όταν φυσάει προς την θάλασσα , ο αέρας το παρασύρει πάλι μέσα στη θάλασσα.

Η ΕΛΙΝΟΪΛ κάνει εισαγωγή στην Ελλάδα χύμα το πετ-κώκ και το ξεφορτώνει έτσι στο λιμάνι του Βόλου όπως και τον ανθρακίτη και το κάρβουνο ενώ όταν εξάγει σε άλλες χώρες τα ίδια προϊόντα τα συσκευάζει σε μεγάλους πλαστικούς σάκους, τις λεγόμενες μπούρδες.

Τα φορτηγά που διακινούν τα προϊόντα για να προλάβουν να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα δρομολόγια, κάτω από την πίεση των βιομηχανιών, δεν τηρούν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τους κανόνες, πολλές φορές κινούνται ξεσκέπαστα σκορπίζοντας σκόνη σε όλη την γειτονιά αλλά και την περιοχή που περνούν. Ταυτόχρονα λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της κυκλοφορίας τους σε κατοικημένη περιοχή δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων.

Τι κάνουν οι υπεύθυνοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση ; Τι κάνει ο Δήμος , η Νομαρχία, η διοίκηση του ΟΛΒ, το Λιμεναρχείο ; ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

Τα όποια μέτρα παίρνονται είναι αποσπασματικά και πάντα μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Οι μελέτες θα συζητηθούν στη διοίκηση του ΟΛΒ και εφ’ όσον κριθούν οικονομικά εφαρμόσιμες (!!!) θα προταθούν εξειδικευμένα μέτρα και υλικά για την αποτροπή της ρύπανσης που ήδη προκαλείται.  Εμείς ρωτάμε : Πόσο κοστολογείται η υγεία και η ζωή μας ; Ποιος μελετητής και  ποιος τεχνοκράτης θα κάνει ισοζύγια και διαγράμματα με τα κέρδη των βιομηχανιών και τις ζωές των παιδιών ;

    Όταν όλες οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο «χτυπάνε» κόκκινο.

Όταν οι θάνατοι από καρκίνο «θερίζουν» τους κατοίκους του Δήμου Βόλου και των γύρω Δήμων.

Όταν μόνο στη σχετικά μικρή συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου, έχουν καταγραφεί 42 θάνατοι από καρκίνο την τελευταία δεκαετία και σήμερα έχουμε και άλλους σε εξέλιξη.

Όταν η μόλυνση χτυπάει αδιάκριτα τόσο τους κατοίκους της γειτονιάς και της πόλης όσο και τους εργαζόμενους στο λιμάνι(λιμενεργάτες, οδηγούς φορτηγών, υπαλλήλους ΟΛΒ, τελωνειακούς κ.α.).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ  ΜΑΣ  ! ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ  ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Στα ψευτοδιλήμματα των «αρμοδίων» : Τι να κάνουμε ; Να κλείσουμε το λιμάνι και τα εργοστάσια;

Εμείς απαντάμε : όλοι αυτοί που κερδίζουν εκατομμύρια να σταματήσουν να απειλούν ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια όταν φωνάζουμε να σταματήσουν την καύση πετ-κώκ γιατί είναι καρκινογόνο, όταν φωνάζουμε να λειτουργούν τα φίλτρα κατά την παραγωγή. Να σταματήσουν να απειλούν με την ανεργία όταν διεκδικούμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Να σταματήσουν οι «αρμόδιοι» να σφυρίζουν αδιάφορα για να μην στεναχωρήσουν τον α’ ή τον β’ βιομήχανο, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ πολλές φορές με ενέργειες και παραλείψεις τους γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται. Εμείς στους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα θα ξεδιπλώσουμε αγώνες για να υπερασπισθούμε ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ μαζί με το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

 

Όλοι μαζί, να αγωνιστούμε ενάντια στην ρύπανση και τη μόλυνση. Η μόλυνση δεν σταματάει στο 

Παλιό Λιμεναρχείο αλλά απλώνεται σε όλη την πόλη. ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.

     ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ :

·        Να απομακρυνθεί το ΤΟΛ με τα φυτοφάρμακα και τα άλλα τοξικά , απέναντι από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, δίπλα από το Πανεπιστήμιο, είναι ευθύνη της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Γεωργίας να πάρουν άμεσα μέτρα.

·        Να σταματήσει η φορτοεκφόρτωση του σκράπ και των άλλων επικίνδυνων υλικών να γίνεται χύμα αλλά συσκευασμένα. Μέτρα για τον καθημερινό και έγκαιρο καθαρισμό του λιμανιού.

·        Να φύγει η γεφυροπλάστιγγα  του λιμανιού που βρίσκεται δίπλα από τα σπίτια των κατοίκων και να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στην διακίνηση των φορτηγών.