συνεργασια

μηχανικων

μαγνησιας

 

 

Προς

1)      Πρόεδρο Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. Ν. Μαγνησίας

2)      Πρόεδρο Δ.Ε. Ν. Μαγνησίας

 

Στην ιστοσελίδα του τμήματος Μαγνησίας του Τ.Ε.Ε. αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής στον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η επένδυση στην ιδιοκτησία της Μητρόπολης στις Νηές.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ενημέρωσε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και για την επένδυση στις Νηές, τονίζοντας ότι μετά τα όποια αρχικά γραφειοκρατικά προβλήματα προέκυψαν, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης εφαρμογής των μελετών, οι οποίες σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως είπε ο κ. Ιγνάτιος, το αμέσως χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο (master plan) των επενδυτών, το οποίο θα τεθεί υπόψη του ΤΕΕ Μαγνησίας και αποκάλυψε ότι ήδη οι περιβαλλοντικές μελέτες της επένδυσης, θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία παρεκτροπή ή υπέρβαση στα περιβαλλοντικά θέματα», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η τήρηση των πολεοδομικών κανόνων, που αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος είναι το πρωταρχικό μέλημα για την τοπική εκκλησία».

 

Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στα έργα είναι και η δημιουργία γηπέδου γκολφ, μιας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης δραστηριότητας, με ενδεχόμενα σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υπάρχει σημαντική σύγκρουση απόψεων όσον αφορά στις επιπτώσεις του γκολφ. Οι υποστηρικτές του παρουσιάζουν μειωμένες τις αρνητικές επιπτώσεις του σε αντίθεση με έγκυρους διεθνείς οργανισμούς που δεν παύουν να επισημαίνουν τις σημαντικές του επιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε περιοχές με περιβαλλοντικούς περιορισμούς (π.χ. περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού, συχνές ξηρασίες, ευαίσθητα εδάφη).

Στη σύσκεψη των Διοικουσών Επιτροπών στη Ρόδο, όταν μια ομάδα μελετητών παρουσίασε την πρότασή της για την επαναλειτουργία του γκολφ, υπήρξε πειστικότατος και ισχυρός αντίλογος. Σημαντικότατο επιχείρημα εκείνο που λέει ότι οι ανάγκες ενός γηπέδου γκολφ σε νερό είναι όσες και για την ύδρευση μιας μικρής πόλης. Επίσης, από τη στιγμή που σε μια περιοχή γίνει γήπεδο γκολφ αποκλείεται η χρήση της σε μια σημαντική ακτίνα για άλλη δραστηριότητα. Μακροπρόθεσμα το έδαφος χάνει την παραγωγική του ικανότητα και αποκλείεται η εναλλακτική χρήση του εάν το γήπεδο πάψει να λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει διότι ένα γήπεδο επηρεάζει αρνητικά όλους τους ζωτικούς πόρους.

Δεν γνωρίζουμε τι εννοεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης όταν λέει ότι  «μετά τα όποια αρχικά γραφειοκρατικά προβλήματα προέκυψαν, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης εφαρμογής των μελετών». Αν όμως εννοεί τις ασφαλιστικές δικλείδες του Ελληνικού Συντάγματος και της Νομοθεσίας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής για την προστασία του περιβάλλοντος μάλλον ο ίδιος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχής που υπάρχουν. Διότι για να προστατευθεί το περιβάλλον και η κληρονομιά που ως θνητοί πρόσκαιρα διαχειριζόμαστε δεν αρκούν ούτε οι ευχές ούτε οι προσευχές. Χρειάζεται επαγρύπνηση, αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και προπαντός ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία .

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος Ν. Μαγνησίας, στη συνεδρίασή της την 5/5/2005 ασχολήθηκε με το ζήτημα και γνωμοδότησε ως εξής:

«Περιβαλλοντικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν στον κλειστό, και μη ανανεώσιμο όρμο, με τον οποίο η μονάδα και κυρίως το γήπεδο του γκόλφ, συνορεύει. Τα προβλήματα αυτά θα προέλθουν από την χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών, ζιζανιοκτόνων, την πιθανή χρήση ποικιλιών μεταλλαγμένου χλοοτάπητα και οπωσδήποτε, από τις αυξημένες απαιτήσεις αρδευτικού ύδατος για την συντήρησή του.                                                          
 Γνωμοδότηση επιτροπής: Λόγω της σημασίας του έργου για την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή της περιοχής, η επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά, με τις παρακάτω επισημάνσεις, σι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

α) Δεν Θα χρησιμοποιηθούν ποικιλίες μεταλλαγμένου χλοοτάπητα. β). Θα εφαρμοστεί η βιολογική μέθοδος καλλιέργειας, σε ότι αφορά την λίπανση και την φυτοπροστασία του χλοοτάπητα. γ) Θα διασφαλιστεί η επάρκεια ύδατος για την λειτουργία της μονάδας, χωρίς προβλήματα στις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης των κατοίκων της περιοχής. Επίσης θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις των εμπλεκομένων Υπηρεσιών».

Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος σχετικά με την πρώτη επισήμανση για το είδος του χλοοτάπητα, ότι είναι ανέφικτη η τήρηση της δεύτερης, σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια. Δεν θα υπάρξει όμως ούτε ένας λογικός άνθρωπος που θα πεισθεί ότι σε ήδη ορατές συνθήκες  λειψυδρίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες θα διασφαλιστεί η επάρκεια ύδατος για την λειτουργία της μονάδας, χωρίς προβλήματα στις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης των κατοίκων της περιοχής.

 

     Ερωτάται ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. αν διερεύνησε τι είδους εγκρίσεις εξασφάλισαν οι  μελέτες σκοπιμότητας για την μεγαλεπήβολη αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων ελαιοδέντρων και άλλων καλλιεργειών αλλά και δασικών εκτάσεων. Έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Έχει γίνει πρόβλεψη εξασφάλισης των υδάτινων πόρων;  Ποια στάση κράτησαν οι εκπρόσωποί μας στα διάφορα συμβούλια που συμμετέχουν;

Από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας ζητάμε να εγγράψει το θέμα με άμεση προτεραιότητα στην επόμενη συνεδρίαση της Τοπικής Αντιπροσωπείας, διότι πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία των εθιμοτυπικών επισκέψεων ενδεχομένως συρόμαστε ως συνένοχοι στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που γνώρισε ο Νομός μας στα τελευταία χρόνια.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ