ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ένα ακόμα καλοκαίρι, για μία ακόμα χρονιά, γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίγουν τα εναπομείναντα ελληνικά δάση, αλλά και παραγωγικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακόμα και σπίτια. Γινόμαστε μάρτυρες της αδυναμίας της ελληνικής κοινωνίας να περιφρουρήσει το πολυτιμότερο ίσως αγαθό, το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Βλέπουμε στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης, ακούμε χείμαρρους δηλώσεων από αρμόδιους και ειδικούς, για τις αιτίες που μπαίνουν οι φωτιές και για τις αδυναμίες του συστήματος πυρόσβεσης, δυστυχώς όμως αυτές αδιαφορούν και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Κατά την άποψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την οποία με κάθε ευκαιρία διατυπώνουμε, η λύση είναι μία και πολύ απλή. Να εκλείψει το κίνητρο που παρακινεί τους εμπρηστές στο καταστροφικό τους έργο. Τι σημαίνει αυτό; Να αποκλειστεί με τρόπο σαφή, απόλυτο και κατηγορηματικό κάθε δυνατότητα “οικιστικής αξιοποίησης” των καμένων δασικών εκτάσεων και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Μόνο έτσι θα περιοριστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των πυρκαγιών και όσες πλέον οφείλονται σε άλλους λόγους θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν από το σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο όμως είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί σε επιστημονική και σε τεχνολογικά εξελιγμένη βάση.

Λύση εύκολη και απλή, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει, γεγονός που αποδεικνύεται από την ύπαρξη ενός πληθωρικού "αυστηρού" συστήματος νόμων και άλλων διατάξεων, που τελικό σκοπό έχει τη διάχυση της ευθύνης σε πολλούς, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο ένας, ο μοναδικός υπεύθυνος. Φαινόμενα συνηθισμένα άλλωστε στην ελληνική κοινωνία, φαινόμενα που θα τα δούμε και σε μερικούς μήνες, όταν με τις πρώτες βροχές θα εμφανιστούν καταστροφικές πλημμύρες, αν δεν ληφθούν αμέσως τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά μέτρα.

Καλούμε, έγκαιρα τους υπεύθυνους της πολιτείας να ξυπνήσουν από το λήθαργο, να τιμήσουν τη θέση που τους έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και να σχεδιάσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα τα συστήματα που απαιτούνται για τη διάσωση των φυσικών μας πόρων. Στην προσπάθειά τους αυτή θα βρουν συμπαραστάτες τους έλληνες μηχανικούς και το Τεχνικό Επιμελητήριο.