Αναβολή ημερίδας για την Αμυντική Βιομηχανία

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ.Δ.Κοτσάνης με αφορμή την αναβολή για το φθινόπωρο της Ημερίδας για την Αμυντική Βιομηχανία, απέστειλε στους παρακάτω φορείς την επιστολή που ακολουθεί:

Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας
α.Υπόψη Υπουργού κ. Τσοχατζόπουλου
β. Υπόψη Υφυπουργού κ. Αποστολάκη
Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ΥΕΘΑ - κ. Σμπώκο
Πρόεδρο Δ.Σ. Ε.Β.Ο. - Αθήνα - κ. Μπαράκο
Πρόεδρο Δ.Σ. Ε.Β.Ο. Αιγίου - κ. Τοπαλίδη
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΟ Αιγίου
Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΟ Κεντρικού (Αθήνα)
ΣΤΕΒ - Τμήμα Νομού Αχαϊας
Σύλλογος Μηχανικών Δημ.Υπαλ. ΓΔΕ - κ. Μπούρτζινο
Σύλλογος Πολιτικού Προσωπικού ΓΔΕ - κ. Κωνσταντόπουλο
Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ
Τεχνικά Θέματα ΤΕΕ/ΤΔΕ
Τοπικές Εφημερίδες (ως Δελτίο τύπου)

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΕ προετοίμαζε εδώ και δύο μήνες ημερίδα με θέμα την πορεία της ΕΒΟ Α.Ε., ανησυχώντας για την κατάστασή της και ειδικότερα για το εργοστάσιο του Αιγίου. Λόγοι ανεξάρτητοι από εμάς οδήγησαν στην αναβολή της ημερίδας για το Φθινόπωρο.

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του ΥΕΘΑ σε συζήτηση στη Βουλή περί πλεονάζοντος προσωπικού στην αμυντική βιομηχανία και την αναγκαιότητα μετατάξεων, όπως επίσης και οι τοποθετήσεις στον τοπικό τύπο, τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΒΟ κ. Α. Μπαράκου, όσο και του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου φέρουν την ΕΒΟ σε τροχιά, αν όχι κλεισίματος, οπωσδήποτε σε αναγκαστική συρρίκνωση.

Η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών προγραμμάτων, η μη ένταξη της ΕΒΟ στα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών, η απομάκρυνση όγκου δουλειάς αποκλειστικού αντικειμένου του Εργοστασίου Αιγίου, όπως ο φορητός οπλισμός 5,56, που δόθηκε στην Αμερικανική εταιρία Colt, η αποστελέχωση, η μη αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων, κλπ, εντείνουν την ανησυχία μας και κάνουν επιτακτική την ανάγκη διοργάνωσης δημόσιας συζήτησης το συντομότερο δυνατό και με την ενεργό συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φορέων.

Σε παλαιότερη παρέμβασή μας προ διετίας και με αφορμή τα δρώμενα στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, είχαμε επιστήσει την προσοχή της διοίκησης της ΕΒΟ, αλλά και του ΥΕΘΑ ως επιβλέποντος φορέα, ότι οι ενέργειές της (αποστελέχωση, αναξιοκρατία, αποδιοργάνωση και υποβάθμιση βασικών τομέων, περιθωριοποίηση των μηχανικών, κλπ), θα οδηγούσαν αντικειμενικά στην υπονόμευση της αξιοπιστίας και στην μείωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης με τελικό αποτέλεσμα το μαρασμό και τη συρρίκνωση της. Διαπιστώνουμε με λύπη ότι οι εύλογες ανησυχίες μας τείνουν να επαληθευτούν.

Το ΤΕΕ/ΤΔΕ καλεί την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ΕΒΟ, ώστε να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις για την Εθνική ʼμυνα και την οικονομία της χώρας. Επισημαίνεται ακόμα η ιδιαίτερη σημασία του εργοστασίου του Αιγίου σαν η ουσιαστικά τελευταία μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Αχαίας.

Το ΤΕΕ/ΤΔΕ θεωρεί απαράδεκτη κάθε ενέργεια συρρίκνωσης της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, τη στιγμή που κονδύλια τεράστιου ύψους πρόκειται να δαπανηθούν για προγράμματα Αμυντικών Εξοπλισμών και καλεί τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν ενεργά στην Ημερίδα που θα οργανώσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης οριακής επιβίωσης, στην οποία έχει περιέλθει η αμυντική βιομηχανία και η ΕΒΟ.