Οργανισμός Λειτουργίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ.Δ.Κοτσάνης απέστειλε στους παρακάτω φορείς την επιστολή που ακολουθεί:

Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών
Σύγκλητο Πανεπιστημίου Πατρών
Προέδρους Τμημάτων Πανεπιστημίου Πατρών
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Συλλόγων Διπλ. Μηχανικών Ν. Αχαίας
Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ
Τεχνικά Θέματα
Φοιτητικούς Συλλόγους Πανεπιστημίου Πατρών
Τοπικά Μ.Μ.Ε (ως Δελτίο τύπου)

"Πληροφορηθήκαμε ότι ενώ είχε ψηφισθεί ομόφωνα ο Οργανισμός λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 21-1-98, ο κ. Πρύτανης επανέφερε το θέμα στη Σύγκλητο στη συνεδρίαση της 4-2-98, όπου και αποφασίσθηκε οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων του Πανεπιστημίου μπορούν να τοποθετηθούν ισότιμα υπάλληλοι Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας είχε έγκαιρα ενημερώσει τον κο. Πρύτανη ότι πάγια θέση του είναι ότι δεν μπορεί Διπλωματούχοι Μηχανικοί να είναι υφιστάμενοι πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι). Επίσης ότι οι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Τεχνικοί δεν μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις προϊσταμένων που απαιτούν περισσότερα προσόντα (γνώσεις) από αυτά που έχουν, ούτε σε θέσεις που απαιτούν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα από εκείνα που σύμφωνα με το νόμο έχουν.

Ως γνωστόν οι πτυχιούχοι και διπλωματούχοι νέοι μας είναι πλέον άνεργοι μακράς διάρκειας και το ποσοστό ανεργίας τους είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Παρόλο αυτά η ανάγκη για περισσότερη και καλύτερης ποιότητας πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι κοινά αποδεκτό αίτημα της κοινωνίας μας. Οι πάντες γνωρίζουν πλέον ότι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων από το Δημόσιο Υπηρεσιών και η βελτίωση της ποιότητας των έργων πρέπει να βασιστεί πρώτα από όλα στην σωστή αξιοποίηση των αποφοίτων Α.Ε.Ι. και στην τοποθέτηση των αποφοίτων άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης σε θέσεις ανάλογης της εκπαίδευσης τους.

Πιστεύουμε στο κύρος και στο επίπεδο των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και στο ότι οι ικανότητες προκύπτουν από τη γνώση και όχι από την υπέρβαση των εκπαιδευτικών βαθμίδων με βάση την προϋπηρεσία και μόνον.

Θεωρούμε άστοχη και απαράδεκτη την ενέργεια του κ. Πρύτανη και ζητάμε το Πανεπιστήμιο της πόλης μας να σταθεί στο ύψος που του αρμόζει και να επανεξετάσει την τελευταία σχετική απόφαση του, σαν υποχρέωση προς τους φοιτητές και την κοινωνία του τόπου μας, που άλλωστε δικαιολογούν την ύπαρξη του, και αγωνιούν για το μέλλον τους."