Πρόγραμμα Δράσης ΤΕΕ/ΤΔΕ για την τριετία 1998-2000

Εγκεκριμένο από την 3η/19.1.1998 Συνεδρίαση
της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-Τμήματος Δυτικής Ελλάδος την επόμενη τριετία θέτει ως κύριο καθήκον της την αποτροπή της συνέχισης της υποβάθμισης του ρόλου του μηχανικού στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία, καθώς επίσης και την αξιοποίηση του δυναμικού του κλάδου με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, με έναν σκληρό ανταγωνισμό των ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ιαπωνία κλπ. για σφαίρες επιρροής με αιχμή την επιθετική επέκταση των τεράστιων πλέον πολυεθνικών εταιριών και την ασύδοτη κυκλοφορία του χρήματος και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, οδηγεί σε περιθωριοποίηση και υποβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και σε διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια το όλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως αποδεικνύεται και με τις τελευταίες ?επιθέσεις? στην δραχμή και με το κατρακύλισμα των οικονομιών χωρών της ʼπω Ανατολής.

Η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, για επίτευξη των δεικτών ένταξης στην Ο.Ν.Ε. ανεξάρτητα των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία, όχι μόνο δεν κατάφερε να τους κατακτήσει, αλλά η σκληρή και παρατεταμένη λιτότητα για τους εργαζόμενους χρησίμευσε μόνο στην εκρηκτική αύξηση των κερδών των μεγάλων συμφερόντων, χωρίς αυτά να επενδύονται στην παραγωγή, κύρια τη βιομηχανική.

Το τεράστιο έλλειμμα στις εμπορικές μας συναλλαγές, η στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία 15 χρόνια, η αυξανόμενη ανεργία, τα έντονα διαρθρωτικά προβλήματα (έλλειψη καθετοποίησης, χαμηλός βαθμός τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, εξειδίκευση σε παραδοσιακούς κλάδους, παραγωγή καταναλωτικών και όχι κεφαλαιουχικών αγαθών (μέσων παραγωγής)) ή η εξαγορά των ντόπιων δυναμικών επιχειρήσεων από πολυεθνικά συγκροτήματα κλπ, δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για το μέλλον.

Ταυτόχρονα το κλείσιμο ή η απειλή για κλείσιμο, παραγωγικών τμημάτων των πολυεθνικών εταιρειών (Pirelli, Good Year, Misko, κλπ.) που κρατούν σε λειτουργία μόνο το εμπορικό τους δίκτυο, αποδεικνύει ότι δεν οδηγεί πουθενά ο συμπληρωματικός χαρακτήρας ης οικονομίας, στα πλαίσια του ενδοκοινοτικού καταμερισμού εργασίας.

Το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας συναισθανόμενο ότι η κύρια ευθύνη για την κατάσταση πρέπει να αναζητηθεί στο αποτυχημένο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, θα αναζητήσει σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς την έξοδο από τη στασιμότητα, στα πλαίσια ενός καλά σχεδιασμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη το διεθνή περίγυρο, θα βασίζεται στην πλήρη κινητοποίηση και αξιοποίηση των δυνάμεων της χώρας, του ανθρώπινου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, θα προωθεί την ανεξάρτητη και αυτοτελή παρέμβαση στα πράγματα, θα επιδιώκει την συνεργασία και ισοτιμία με τους γειτονικούς λαούς, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Η πολιτική του ΤΕΕ -ΤΔΕ θα στοχεύει στο να καταδεικνύει τις δυνατότητες δυναμικής ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων και του κλάδου. Θα αντιπαλεύει τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται στο κλάδο, κύρια την ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων τεχνικών εταιριών, ξένων και ελληνικών, μεγάλων μελετητικών εταιριών που χρησιμοποιούν αδιαφανείς τρόπους στην ανάθεση των μελετών. Θα αντιτίθεται στην πρόσληψη από το Δημόσιο ?Συμβούλων? και Project Managers, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση και ανασυγκρότηση των Δημοσίων Τεχνικών υπηρεσιών. Θα επιδιώξει την διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων σε όλα τα πεδία που εργάζονται οι μηχανικοί, κυρίως στα Μεγάλα Έργα.

Γενικότερα, θα αντιπαλεύει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, όπου αυτή υπονομεύει τα συμφέροντα του κλάδου. Θα στοχεύει στην μείωση της ανεργίας των νέων συναδέλφων, κυρίως μέσα από την πάλη για παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Θα αγωνισθεί σε συνεργασία και με τα άλλα περιφερειακά τμήματα το ΤΕΕ, ώστε η πολιτική του Κεντρικού ΤΕΕ να μην περιορίζεται σε διεκδικήσεις μικρής εμβέλειας, μέσα από συμβιβασμούς και συμψηφισμούς, μέσα από διαδικασίες ?διαδρόμων? και να στραφεί η προσοχή του ΤΕΕ στα προβλήματα των εργαζομένων Μηχανικών, που δυσκολεύονται ακόμα και για την πληρωμή των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Θα επιδιώξει την αναβάθμιση των λειτουργιών του ΤΕΕ, κύρια της Αντιπροσωπείας και των Μονίμων Επιτροπών. Συγκεκριμένα, η δράση του Τμήματος θα κατευθυνθεί στους παρακάτω τομείς :

Ι. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας
Βιομηχανική Πολιτική
Περιβάλλον

ΙΙ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παραγωγή Τεχνικού Έργου
Ποινικοποίηση Επαγγέλματος
Προβλήματα Νέων Μηχανικών

ΙΙΙ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

IV. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΕΕ/ΤΔΕ

Αποκέντρωση στη λειτουργία του ΤΕΕ/ΤΔΕ
Οργανισμός ΤΕΕ/ΤΔΕ

V. ΚΤΗΡΙΟ ΤΕΕ/ΤΔΕ