ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 4002/13.9.2006

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Η επόμενη ημέρα για τους Ταγαράδες:

1η Συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου ΤΕΕ και ΑΠΘ

 

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των φορέων, που έσπευσαν να συμμετέχουν στη χθεσινή 1η Συνεδρίαση του «Παρατηρητηρίου για την αντιμετώπιση και τη πρόληψη των επιπτώσεων από την πυρκαγιά και τη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων», προσκομίζοντας στοιχεία και πληροφορίες για τα μέτρα που ελήφθησαν.

 

Η Αγία Παρασκευή είναι αυτή, που δέχθηκε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική  επιβάρυνση από τη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14 Ιουλίου, στη χωματερή των Ταγαράδων  σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες μετρήσεις. Ακόμα και την εβδομάδα μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς ‘έπεσε’ στη περιοχή της το τριπλάσιο των διοξινών που δέχεται σε ένα χρόνο με 40πλάσια τοξικότητα σε σχέση με την περιοχή Τριαδίου ενώ και οι τιμές των διοξινών ήταν τόσο υψηλές (5685 fg/m3) που σπάνια συναντώνται στη χώρα μας.

 

Τα στοιχεία αυτά ήταν από τα πλέον ενδιαφέρονται που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως: όλες οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, οι διευθύνσεις της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ο ΕΦΕΤ. Επίσης συμμετείχαν, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της διαδημοτικής επιτροπής για τη χωματερή των Ταγαράδων, οι  υποψήφιοι  νομάρχες κύριοι Γιάννη Ζιώγας και Στρατής  Πλωμαρίτης, υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι και  εκπρόσωπος της Κ.Ο Θεσ/νίκης του ΚΚΕ.

Σαν πρώτο και γενικό συμπέρασμα προέκυψε η μεγάλη επιβάρυνση σε διοξίνες και φουράνια, που παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την απόσταση από  το επίκεντρο του συμβάντος. Η επιβάρυνση σε εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια, ήταν πολύ μικρότερη και δίχως σημαντικές αποκλείσεις από οικισμό σε οικισμό, ενώ  δε βρέθηκαν συγκεντρώσεις διοξινών σε κηπευτικά και φρούτα που συλλέχθηκαν τις πρώτες ημέρες και εστάλησαν για αναλύσεις στο ‘Δημόκριτο’.

Όμως βρέθηκαν συγκεντρώσεις υψηλότερες των ορίων σε ελιές, σε γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής και σε κοτόπουλα ενώ δεν εντοπίσθηκαν στην πρώτη ανακοίνωση του Δημόκριτου σε κρέας μεγάλων ζώων και σε αυγά. Αναμένονται ακόμη αποτελέσματα αναλύσεων σε ζωικά προϊόντα, σε σταφύλια, ελιές, αλλά και σε υπόγεια ύδατα, ενώ έγιναν δειγματοληψίες για τον εντοπισμό και άλλων τοξικών και καρκινογόνων ρύπων, πλην των διοξινών.

Όπως κατέθεσαν οι υπηρεσίες οι δειγματοληψίες συνεχίζονται, αποσύρεται το γάλα που παράγεται στην περιοχή, μελετάται η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων και η οριοθετημένη, ως ‘ευαίσθητη’, περιοχή γύρω από τη χωματερή των Ταγαράδων, θα παρακολουθείται επί μακρόν.

 

Στους στόχους του Παρατηρητηρίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ , Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επισήμανε ότι η άμεση ανταπόκριση των φορέων στη πρόσκληση των διοργανωτών, αποδεικνύει την έλλειψη, μέχρι σήμερα,  ενός συντονιστικού επιστημονικού και τεχνικού οργάνου, το οποίο θα αποτυπώσει τη κατάσταση, θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις και θα επεξεργασθεί τεχνικές οδηγίες για την ασφάλεια και παρακολούθηση του χώρου. Άμεσος στόχος της συνεργασίας των φορέων είναι η κάλυψη των κενών που παρατηρούνται και των καθυστερήσεων, δίνοντας βαρύτητα στις δράσεις πρόληψης των προβλημάτων.

Ο κ. Φάμελλος, υπογράμμισε, κλείνοντας τις εργασίες του Παρατηρητηρίου, πως θα πρέπει να επεκταθούν άμεσα οι ζώνες δειγματοληψιών για ζωικά προϊόντα, να εφαρμοσθεί πλήρες πρόγραμμα δειγματοληψιών στη Χαλκιδική, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις ελιές και το παραγόμενο λάδι, όπως και για σταφύλια και το παραγόμενο κρασί ή τσίπουρο, ενώ τέλος, στους αγρότες θα πρέπει να διατεθούν κώδικες ορθής πρακτικής και αποζημιώσεις. Το παρατηρητήριο δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί τον όγκο των κατατεθειμένων στοιχείων σε συνεργασία με τους φορείς και έλαβε τη διαβεβαίωση για διαρκή ενημέρωση σχετικά με τα νέα αποτελέσματα. Παράλληλα, ομάδα εργασίας ειδικών θα συντάξει τις προδιαγραφές για τη μελέτη σχεδίου πρόληψης ατυχημάτων στο χώρο.

 

Η συγκέντρωση και εναπόθεση διοξινών ήταν ένα από τα θέματα που περισσότερο συζητήθηκαν στη 1η συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου, καθώς ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος έδωσε τα μέχρι τις 12/9 αποτελέσματα του έργου «Μαθηματική προσομοίωση της διασποράς και διάχυσης εκπεμπομένων διοξινών λόγω της πυρκαγιάς στη χωματερή Ταγαράδων & χαρτογράφηση της εναπόθεσης στο έδαφος» Το έργο ανέθεσε στο Α.Π.Θ. ο Σύνδεσμος ΟΤΑ , ο οποίος σημειωτέον έχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η μέση συγκέντρωση και εναπόθεση διοξινών (εκφρασμένη σε I-TEQ) , στο διάστημα 14-29/7/06 στην Αγία Παρασκευή και το Τριάδι Θέρμης ήταν 482 και 22 fg/m3 αντίστοιχα , όταν ως όριο ασφαλείας συνιστάται, διεθνώς, η τιμή 150 fg/m3.  Η εναπόθεση διοξινών προέκυψε μέγιστη για Αγία Παρασκευή και Κάτω Σχολάρι, ενώ υψηλά επίπεδα υπολογίσθηκαν για Σουρωτή και Ταγαράδες. Όπως επισημάνθηκε, η πυρκαγιά οδήγησε σε σημαντική πρόσθετη εναπόθεση διοξινών σε έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη χωματερή, ενώ άξια λόγου εναπόθεσ , έγινε, σε περιοχή περίπου 100 τ.χιλ, Ν.ΝΔ της χωματερής.

Ο κ. Μουσιόπουλος  παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι πανελλαδικά υπάρχει ένα μόνο εργαστήριο ανάλυσης δειγμάτων για διοξίνες και υπενθύμισε το μόνιμο αίτημα για δημιουργία ενός νέου στη Θεσσαλονίκη.  Στο θέμα υπερθεμάτισαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους που ανέφεραν γενικότερες ελλείψεις σε εργαστηριακές υποδομές και υπενθύμισαν  ότι σήμερα μιλάμε για δείγματα που ελήφθησαν στα τέλη Ιουλίου.  

 

Η αναπλ. καθηγήτρια Κ. Σαμαρά αναφέρθηκε στα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έκανε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και στα αποτελέσματα αναλύσεων που έκανε ο ‘Δημόκριτος’. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, εντοπίσθηκαν συγκεντρώσεις διοξινών /φουρανίων, πολύ υψηλές . Στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής ήταν 20 φορές μεγαλύτερες από ότι στο Τριάδι με 40πλάσια τοξικότητα. Σε ότι αφορούσε στα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια,  οι τιμές, στις δύο περιοχές, δε διέφεραν.

 

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος συμμετέχει και στο έργο «Συλλογή – ανάλυση δειγμάτων από την ευρύτερη περιοχή του χώρου ελεγχόμενης ταφής απορριμμάτων στους Ταγαράδες», με υπεύθυνες την καθ. της Ιατρικής κα. Ε. Τσούκαλη και την αναπλ. καθ. Κ. Σαμαρά.

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, αναφέρθηκε στους λόγους πρόκλησης της πυρκαγιάς. Οι Ταγαράδες πρέπει το ταχύτερο να κλείσουν καθώς η χωματερή είναι υπερκορεσμένη και δεν υπάρχει τρόπος να δέχεται ένα βουνό, 2.300 tn. σκουπιδιών τη μέρα.

Η κατάσταση στους Ταγαράδες, με τη κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων και τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο (εγκαινιάζεται στις 20/10), σταδιακά θα βελτιώνεται.  Επίσης, εγκρίθηκε για τη χρηματοδότηση από το Δ’ Κ.Π.Σ. η αποκατάσταση της περιοχής, και η δημιουργία ενός πάρκου 1.000 στρεμμάτων.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε από το Α.Π.Θ. μελέτη για τη σύσταση των απορριμμάτων που εναποτίθενται, ενώ εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣΣΔΑ, η δημιουργία αναχώματος. Τέλος, σε διαχρονική συνεργασία με το ΙΓΜΕ, παρακολουθείται η περιοχή, στην οποία εγκαθίσταται και μετεωρολογικός σταθμός.

 

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Τσιλιγγιρίδης σε παρέμβασή του τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν, τέτοιας έκτασης ατυχήματα να αντιμετωπίζονται χωρίς οργανωμένο σχέδιο.

Από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΘ, τα στοιχεία παρουσίασε ο προϊστάμενος κ. Κλήμης Γούναρης, από τη Δ/νση Κτηνιατρικής η κα. Μπόρη Μήνα, από τη Δ/νση Υγείας ο νομίατρος κος Διακούλης ενώ παρέμβαση έκανε και ο Διευθυντής της Νομαρχίας κος Ζαρκανέλλας. Από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες στοιχεία κατέθεσαν, από τη  ΔΙΠΕΧΩ ο κ.  Μπελενιώτης και ο κ. Βαβατζανίδης, ο κος Ζαχάρογλου από τη Δ/νση Υδάτων, ο κος Καρανάσιος από τον ΕΦΕΤ, και οι κ. Κοτσαρίδης και Βλαχάκης από τη Νομαρχία Χαλκιδικής.