ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 1620/9.3.2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διευρυμένα όρια για τη μελέτη επικαιροποίησης

του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης

προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ

                 Το σύνολο των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, συν άλλους πέντε δήμους στις περιοχές Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, πρέπει να συμπεριλάβει η μελέτη επικαιροποίησης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

                Συγκεκριμένα, βάσει της γνωμοδότησης της αρμόδιας ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες νομούς, στα διευρυμένα όρια της μελέτης προτείνεται να συμπεριληφθούν οι δήμοι Αιγινίου και Μεθώνης, Πέλλας και Γιαννιτσών και Πλατέως.

                 Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, άλλωστε, ουδεμία ανάλυση εξηγεί γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στην περιοχή της μελέτης τμήματα του ορεινού όγκου Χολομώντα και των χερσονήσων της Χαλκιδικής, καθώς και περιοχών του Κιλκίς και του δήμου Γιαννιτσών.

                Παράλληλα, είναι σημαντικό να διατυπωθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα καλύπτουν όλους τους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης.

                Το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζει ακόμη ότι η όλη διαδικασία απαιτεί προσεκτικές επιλογές και πολιτικές τομές, ενώ προσθέτει ότι, τουλάχιστον στις επόμενες φάσεις της μελέτης για το Ρυθμιστικό, είναι αναγκαίο να διατίθεται εύλογος χρόνος για συζήτηση, αξιολόγηση και αποτίμηση (καθώς στην πρώτη φάση της μελέτης το χρονοδιάγραμμα για τη διατύπωση των απόψεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν πολύ περιορισμένο).

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των επιδιώξεων του χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι η ύπαρξη κατάλληλων δομών και διαδικασιών. Η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων του  Ρυθμιστικού Σχεδίου, οφείλει να εξασφαλισθεί και να υποστηριχθεί από κατάλληλο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο.

                Κρίσιμη παράμετρος, τέλος, για τον προσδιορισμό οποιασδήποτε περιοχής εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου θα είναι η εφαρμογή δομών που θα υποστηρίζουν την αποκέντρωση, όπως το Συμβούλιο Ρυθμιστικού, μετά από αξιολόγηση και εναρμόνισή  τους στις νέες συνθήκες αλλά και δημιουργία κατάλληλων δομών και διαδικασιών για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και την υποστήριξη της λειτουργίας του ΟΡΘΕ._