ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 2297/5.5.2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αντίθετο σε εκχώρηση περισσότερων μετοχών και της διαχείρισης της ΕΥΑΘ το ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

                Την αντίθεσή του στην εκχώρηση επιπλέον πακέτου μετοχών και του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ ΑΕ εκφράζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής ότι προτίθεται να διαθέσει μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

                Κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ ΑΕ αποτελεί εγγύηση για την εξασφάλιση του κοινωνικού ρόλου της εταιρίας, καθώς το νερό δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

    Το Τμήμα εκφράζει επίσης φόβους ότι εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών και της διαχείρισης της εταιρίας θα φέρει –μεταξύ άλλων- συνεχείς και αλόγιστες αυξήσεις τιμολογίων.

    Διαχρονικά, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΕΥΑΘ και, στο παρελθόν, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

    Το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκτιμά ότι εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών  (πέραν του 25% που ήδη έχει  εκχωρηθεί), καθώς και της διαχείρισης της εταιρίας θα έχει ως συνέπεια –εκτός από τις αυξήσεις τιμολογίων- την απώλεια κάθε μορφής δημόσιου ελέγχου στις αναπτυξιακές στοχεύσεις του Οργανισμού (στον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση  και την επέκταση δικτύων και εγκαταστάσεων, καθώς  και στις παρεχόμενες υπηρεσίες).

«Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ανησυχίες για τις επιπτώσεις  στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών, αφού η διαχείριση-διανομή του νερού αλλά και η διαχείριση των λυμάτων θα εξελίσσεται με κριτήριο το κέρδος», υπογραμμίζει.

Το θέμα ετέθη προς συζήτηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας του Τμήματος στις 6/4 και της Διοικούσας Επιτροπής στις 28/4. Όπως αποφάσισαν τα όργανα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, «την κρίσιμη αυτή περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου οικονομικά μοντέλα ξέφρενης επιχειρηματικότητας καταρρέουν, οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη προβληματίζουν και τα υδατικά αποθέματα (ειδικά στην Ελλάδα) εξαντλούνται, δεν νοείται να αντιμετωπίζουμε το νερό σαν προϊόν […] Το νερό πρέπει να προστατεύεται και να παρέχεται και όχι να πωλείται»

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμερίζεται επίσης τον προβληματισμό άλλων φορέων της πόλης και των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ  οι οποίοι εκτιμούν  ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών με δυσμενείς επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς του πολίτες υπηρεσίες και συνηγορεί υπέρ της αυτοδιοικητικής- μητροπολιτικής ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ._