ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 2298/5.5.2009

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Να ανακληθούν οι αποφάσεις

για την παραχώρηση δασικής έκτασης στο Πανόραμα

 

Την ανάκληση της απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί παραχώρησης δασικής έκτασης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανεγείρει φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Πανόραμα, ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τονίζοντας ότι αυτή αντίκειται στο Ν.1734/87.

Όπως επισημαίνει, τόσο η απόφαση, όσο και η οικοδομική άδεια για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος «βασίζονται σε διοικητικές πράξεις που πάσχουν ακυρότητας, καθώς επίσης και σε λανθασμένα νομικά ερείσματα, που ως εκ τούτου πρέπει να ανακληθούν».

Σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι κι αυτές δημιουργούν ερωτήματα, καθώς δεν τηρήθηκε ο Ν.3669/08 περί εκτέλεσης δημόσιων έργων. Η ανάθεση έγινε με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών, ενώ ο νόμος σαφώς ορίζει τη διαδικασία της ανοιχτής δημοπρασίας και προβλέπει την παρουσία εκπροσώπου του ΤΕΕ και των εργοληπτών.

Πολλά «λανθασμένα θέματα» διαπιστώνονται από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που εγκρίθηκε με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια, πρέπει να εκδοθεί νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η ΜΠΕ να συμπληρωθεί.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί γενικότερα ότι η παραχώρηση της δασικής έκτασης στην Ιερά Μονή αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το πρόβλημα της επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας, κυρίως δε εκείνων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι χρέος όλων των φορέων της πόλης να κινητοποιούνται έναντι των αυθαιρεσιών, από όπου κι αν προέρχονται αυτές.

Τα παραπάνω προέκυψαν από ενδελεχή εξέταση του θέματος, την οποία πραγματοποίησε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Η επιτροπή, μετά από συγκέντρωση και ενδελεχή μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης και αφού συναντήθηκε και ενημερώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους κατέληξε σε συμπεράσματα και αναφέρει –μεταξύ άλλων- τα εξής:

 

-Προκειμένου να παραχωρηθεί και μάλιστα κατά κυριότητα και όχι κατά χρήση ως είθισται, η υπόψη δασική έκταση (η οποία υπόκειται στις διατάξεις του Ν.1734/87 αρθ.13 περί παραχώρησης δασικών εκτάσεων), συνδέεται λανθασμένα με τις κοινόχρηστες εκτάσεις γης (οι οποίες υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.1512/85 αρθ.3). Αυτό έγινε με την αρωγή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

 

-Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης παραχωρεί στην Ι.Μ. Θες/νίκης κοινόχρηστη έκταση 32.100 τ.μ., με σκοπό την ανέγερση  του ιδρύματος κατά παράβαση των βασικών διατάξεων του Ν.1734/87 περί παραχώρησης δασικών εκτάσεων (άρθρο 13,παρ.1 και 2β), όπου ρητά αναφέρεται ότι επιτρέπεται η παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης μεταξύ άλλων για εγκαταστάσεις ΠΕΣΥΠ, νοσοκομείων, κέντρων υγείας και όχι γενικώς κοινωνικής μέριμνας, ιδρυμάτων κ.α. Αγνοεί ουσιαστικά ότι οι εκτάσεις γης δεν ταυτίζονται με τις δασικές εκτάσεις, για τις οποίες υπάρχει ανεξάρτητη νομοθεσία.

 

-Η απόφαση αγνοεί επίσης ότι «η παραχώρηση και η αλλαγή χρήσης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων και μέχρι 50 στρεμμάτων, συνοδευόμενη από έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος του Υπουργείου για τις επιπτώσεις, τους όρους, τα μέτρα προστασίας κ.τ.λ. (παρ.3 του άρθ. 13 του Νόμου 1734/87). Έτσι παρά το γεγονός της προφανούς αναρμοδιότητας του Νομάρχη, για την έκδοση σχετικής απόφασης χρήσης δασικής έκτασης μεγαλύτερης των 10 στρεμ., η απόφαση του Υφυπουργού λαμβάνει υπόψη την 29/40296/ΠΣΚ/705/31-7-2007 απόφαση Νομάρχη Θες/νίκης περί καθορισμού χρήσεων εγκαταστάσεων περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας στην υπόψη έκταση.

 

-Η δε απόφαση νομάρχη Θεσ/νίκης  περί έγκρισης όρων δόμησης, κατά παρέκκλιση των εκτός σχεδίου διατάξεων, πάσχει στα εξής: πρώτον, αναφέρεται σε αγροτεμάχιο και όχι σε δασική έκταση και δεύτερον, επικαλείται την 29/40296/ΠΣΚ/705/31-7-2007 απόφαση Νομάρχη Θεσ/νίκης που εκδόθηκε αναρμοδίως. Επίσης αγνοεί την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πανοράματος.

 

-Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει αφορά στην απόφαση «άρσης λειτουργίας του ρέματος» στην υπόψη έκταση.  Η αρμόδια διεύθυνση της Ν.Α.Θ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ιεράς Μονής για μετατόπιση του ρέματος ώστε να επιτραπεί η ανέγερση των εγκαταστάσεων, συντάσσει υδραυλική μελέτη […] που προβλέπει κατασκευή αγωγού που καταλήγει σε ρέμα (που, επομένως  υπάρχει, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του φακέλου της οικοδομικής άδειας).

Καταλήγει δε ότι η ανέγερση των κτιρίων θα γίνει σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν,  χωρίς να καθορίζει αποστάσεις από το ρέμα και πιθανόν στη θέση του ρέματος. Αυτό αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία._