ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 6174/22.4.2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι θέσεις του ΤΕΕ-ΤΚΜ για το νέο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης δεν υπαγορεύονται από κανέναν. 

 

Με έκπληξη το ΤΕΕ-ΤΚΜ πληροφορήθηκε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου προκειμένου να «απαντήσει» στις ενστάσεις του Επιμελητηρίου στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου σε χώρο του λιμανιού. Η «αντίδραση» του Συλλόγου έγινε μόλις... μία εβδομάδα μετά από την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ-ΤΚΜ.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι το ΤΕΕ-ΤΚΜ, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, οφείλει να έχει λόγο και να συγκεκριμενοποιεί τις θέσεις του πάνω σε ζητήματα που αφορούν όλη την πόλη.

Σε ότι αφορά τις «σκιές» που άφησαν να εννοηθούν τα στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου για τις θέσεις του  ΤΕΕ-ΤΚΜ στο συγκεκριμένο ζήτημα, το Επιμελητήριο ξεκαθαρίζει ότι η στάση του πάνω σε όλα τα θέματα δεν υπαγορεύεται από κανέναν αλλά εκφράζει το κοινό συμφέρον. Τις αναφορές του ΔΣΘ για «συμφέροντα» και «επιχειρηματικούς παράγοντες» που «σχετίζονται» με το ΤΕΕ-ΤΚΜ, τις χαρακτηρίζει «ελαφρότητα» και δεν πρόκειται να απασχολήσουν περισσότερο το Επιμελητήριο.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο υφίσταται από πέρυσι προγραμματική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), αναδεικνύει τις γενικότερες αδυναμίες ως προς τη χωροθέτηση των βασικών λειτουργιών της Θεσσαλονίκης και τον σχεδιασμό των κτιρίων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα.

Η χωροθέτηση των βασικών λειτουργιών της πόλης γίνεται αποσπασματικά, χωρίς ενιαίο σχέδιο πολεοδομικών ρυθμίσεων, χωρίς σαφές κτιριολογικό πρόγραμμα και χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Επιπλέον, για το συγκεκριμένο έργο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ερωτήθηκε και ενημερώθηκε μεταχρονολογημένα. Θεωρούμε αδιανόητο για ένα τόσο σημαντικό έργο να μην γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Καλούμε –για ακόμη μία φορά- την Πολιτεία και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεργαστούν με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους αρμόδιους φορείς της πόλης, ώστε να εξευρεθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις υπαρκτές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα σε θεμελιώδεις κανόνες σχεδιασμού –πολεοδομικού κι αρχιτεκτονικού.