ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 11633/16.9.2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνολικό και επικαιροποιημένο σχέδιο

για την ανάπλαση του κέντρου της Θεσσαλονίκης,

προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

                Την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού –και επικαιροποιημένου- σχεδίου για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με αφορμή τις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

                Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συνέστησε ήδη σχετική ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να προσεγγίσει σφαιρικά το όλο θέμα και να συγκεντρώσει όσες προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ώστε να τις επεξεργαστεί με βάση τα νέα χωροταξικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά δεδομένα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

                Στόχος είναι η σχετική μελέτη να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν και να κατατεθεί προς συζήτηση στους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Πεποίθηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι ότι οι φορείς της Θεσσαλονίκης πρέπει να συσπειρωθούν και να συντονιστούν, για να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία για την ανάπλαση της πόλης.

 

Να προωθηθούν το συντομότερο οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

 

                Στο μεταξύ, δύο σημαντικές συναντήσεις, που συνδέονται με την ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, μέσω της μετεγκατάστασης σημαντικών δραστηριοτήτων εκτός κέντρου, πραγματοποιήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), στις 12 και 15 Σεπτεμβρίου. 

                Η πρώτη έγινε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρη Μπακατσέλο και τον γενικό διευθυντή, Κυριάκο Ποζρικίδη, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της συνάντησης –στην οποία από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ μετείχαν ο πρόεδρος, Τάσος Κονακλίδης και ο γενικός γραμματέας, Πάρις Μπίλλιας- συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκτός ιστορικού κέντρου.

                Ο κ.Μπακατσέλος παρουσίασε τις προδιαγραφές, που –βάσει των συγκεκριμένων αναγκών της Έκθεσης, αλλά και της διεθνούς εμπειρίας- πρέπει να πληροί το νέο εκθεσιακό κέντρο.  Όπως είπε, χρειάζεται ικανός χώρος για τη δημιουργία του νέου κέντρου –που ο ίδιος προσδιόρισε γύρω στα 1.000 στρέμματα- ώστε να μπορεί, μεταξύ άλλων, να φιλοξενήσει μια EXPO. Κατά τον ίδιο, η περαιτέρω ανάδειξη της ΄Εκθεσης της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενδυναμωθεί η θέση της στην ελληνική και διεθνή αγορά, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό.

                Ο κ.Κονακλίδης τόνισε ότι τόσο οι διοικήσεις των ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO AE, όσο και οι φορείς της Θεσσαλονίκης, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες και να ασκήσουν πιέσεις, ώστε το όλο εγχείρημα να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν και η ΔΕΘ να «μετακομίσει» εκτός πόλης, προκειμένου στη θέση της να διαμορφωθεί μητροπολιτικό πάρκο.  Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνάντηση των διοικήσεων ΔΕΘ ΑΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ πρέπει να αποτελέσει την αρχή στενότερης μεταξύ τους συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, με αφορμή και τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου.

 

Ανάπτυξη «Πολυτεχνειούπολης» στο πρ.στρατόπεδο Καρατάσιου, προτείνει η κοσμητεία

 

                Σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου (περιοχή Πολίχνης) εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρικά η Πολυτεχνειούπολη του ΑΠΘ, όπως επεσήμαναν στη διάρκεια συνάντησης στις 15 Σεπτεμβρίου ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νικόλαος Μουσιόπουλος και οι καθηγητές Τάσος Κωτσιόπουλος, Τέλης Νανιόπουλος και Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος.

                Οι ίδιοι τόνισαν ότι, μετά από τέσσερα χρόνια ενδελεχούς αναζήτησης της ενδεδειγμένης χωροθέτησης για την Πολυτεχνειούπολη, η κοσμητεία κατέληξε σε δύο πιθανές θέσεις: είτε σε έκταση του αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ (σενάριο που μάλλον εγκαταλείπεται) είτε στο πρώην στρατόπεδο του Καρατάσιου (που προβάλει πλέον ως επικρατέστερη λύση, καθώς –κατά τον κ.Μουσιόπουλο- έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ενώ η περιοχή θα εξυπηρετείται μελλοντικά και από το μετρό, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση των φοιτητών).

                Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσαν τουλάχιστον το μισό της έκτασης του πρώην στρατοπέδου πρέπει να μείνει αμιγώς πράσινο, ενώ η ανάπτυξη κτιρίων, όπου χρειάζεται, θα είναι λελογισμένη και θα γίνει με ήπιο τρόπο.

                Ο κ.Μουσιόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρούσα συγκυρία είναι αποφασιστική για την –απολύτως απαραίτητη- χωρική ανάπτυξη του Πολυτεχνείου, μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μείζονες χωροταξικές ανακατατάξεις στη Θεσσαλονίκη. «Αν φύγει η ΔΕΘ από το κέντρο, στον χώρο της δεν πρέπει να γίνει κανένα κτίριο. Πρέπει να πάψει η ανάπτυξη κτιρίων στο κέντρο», τόνισε.

                Από την πλευρά του, ο κ.Κονακλίδης επεσήμανε –στη διάρκεια και των δύο συναντήσεων- ότι οι όποιες κινήσεις αφορούν την κεντρική περιοχή της πόλης δεν θα  πρέπει να γίνουν μεμονωμένα, αλλά στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού, που θα κυοφορήσει την καλύτερη δυνατή λύση για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μακριά από προχειρότητες και αποσπασματικές λύσεις «στο γόνατο». Η Θεσσαλονίκη έχει μια ευκαιρία να αλλάξει επιτέλους πρόσωπο, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

                Από πλευράς του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στη συνάντηση συμμετείχαν –εκτός από τον κ.Κονακλίδη- η διευθύντρια του Οργανισμού, Β.Παπαγεωργίου και η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος του επιμελητηρίου, Ελ. Φωκά._