ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 151/15.1.2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Συνεργασία ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΑΠΘ

με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μ.Θ.

για τη λειτουργία των Ταγαράδων

  

Την εκτίμηση ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας μετά την πυρκαγιά στους Ταγαράδες, μέσα από την καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων φορέων με το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι συνεργαζόμενοι φορείς του Παρατηρητηρίου για τους Ταγαράδες, στη σύσκεψη που διοργανώθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά και κρίσιμα θέματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σχετίζονται με τη χωρητικότητα και επάρκεια των Ταγαράδων, την ανάγκη μεγάλων έργων και χρηματοδοτήσεων για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και συνοδών έργων μεταφόρτωσης για την αξιοποίηση του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, που απαιτείται να μπουν άμεσα στην ατζέντα διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης.

 

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα συγκροτήσουν Ομάδα Εργασίας για την ασφαλή λειτουργία και αποκατάσταση της χωματερής των Ταγαράδων, αφού ο συγκεκριμένος χώρος θα δέχεται τα αστικά απορρίμματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για ακόμη ένα χρόνο μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στη Μαυροράχη, αλλά και γιατί τα θέματα της μεταφροντίδας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης και οι προτάσεις του Παρατηρητηρίου θα αποτελέσουν την ατζέντα νέας σύσκεψης, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

 

Κατά τη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τόσο τα μέλη του Παρατηρητηρίου – που ως γνωστόν δημιουργήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Α.Π.Θ. μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου- όσο και  πανεπιστημιακοί- μέλη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, στο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ζουρνάς, επανειλημμένως ζήτησε την αρωγή των μηχανικών αφού, όπως ξεκάθαρα είπε, η χωματερή, που καθημερινά δέχεται 2.300 τόνους απορριμμάτων, έχει υπερκορεσθεί και «από τον Απρίλιο και μετά δε θα έχουμε που να βάλουμε τα σκουπίδια».

 

Η σύσκεψη άνοιξε με σύντομη εισήγησή του, εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη διακίνηση των πληροφοριών και στοιχείων των αναλύσεων του ‘Δημοκρίτου’,  μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, του Παρατηρητηρίου και του Πανεπιστημίου.  Επίσης, τόνισε πως το θέμα των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά στη χωματερή παραμένει ανοικτό όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα που αφορούν ζωικά προϊόντα, αλλά και αποσπασματικά στοιχεία που αφορούν μετρήσεις που έγιναν αλλά ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν στο Παρατηρητήριο. 

 

Στο θέμα της  καλύτερης διαχείρισης  του θέματος ενημέρωσης, συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων. Μάλιστα ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Σταύρος Γιαννόπουλος εισηγήθηκε τα στοιχεία να συγκεντρώνονται από το ‘Παρατηρητήριο’ το οποίο και θα τα διοχετεύει στους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, ενώ ο  κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νίκος Μουσιόπουλος,  διαβεβαίωσε ότι θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου, τη συνεργασία με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μ.Θ.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία κατατέθηκαν από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τα αποτελέσματα αναλύσεων σε προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος και μέχρι πρότινος αρμόδιος αντινομάρχης, βεβαίωσε την ύπαρξη, σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, διοξινών στο κρέας και το γάλα αιγών, από μία συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται 500 μέτρα από τη χωματερή. Οι αναλύσεις στα δείγματα γάλακτος και κρέατος έγιναν από το ‘Δημόκριτο’ και το πρόβλημα (υψηλά επίπεδα διοξινών, τερατογενέσεις, ζώα νοσούντα) εντοπίσθηκε ειδικά στις αίγες της μονάδες και όχι στα πρόβατα, λόγω του τρόπου βόσκησης. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη μονάδα είναι μη αναστρέψιμη και γι’ αυτό αποφασίσθηκε η σφαγή του κοπαδιού, η αποζημίωση του κτηνοτρόφου και η μετεγκατάσταση της μονάδας.  Ο κ. Μπίκος υποστήριξε ότι η διαχείριση των σφαγίων, θα πρέπει να γίνει αντικείμενο επιστημονικής σύσκεψης γιατί αυτά θα αποτελούν εστία διοξινών.

 

Πέραν της περίπτωσης της συγκεκριμένης μονάδας ο κ. Μπίκος είπε ότι αναλύσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (σταφύλια, κηπευτικά, ελαιόκαρπο, ελαιόλαδο), αλλά και ζωικής (τυριά) δείχνουν επίπεδα διοξινών κάτω από τα όρια. Υπογράμμισε ότι αμέσως μετά το συμβάν αποσύρθηκε το γάλα από τις μονάδες της περιοχής, το οποίο και καταστράφηκε σε ειδική μονάδα, ενώ ήδη έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί. Σε επόμενο χρόνο πάρθηκαν δείγματα από σημεία σε αποστάσεις και πέραν των 5 χλμ. και δεν καταδείχθηκε πρόβλημα. Κλείνοντας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι τα αποτελέσματα αναλύσεων ζωικών προϊόντων, που δεν δόθηκαν στο Παρατηρητήριο, θα αναλάβει προσωπικά να κατατεθούν.

 

Ο αναπληρωτής δ/ντης της Δ/νσης Κτηνιατρικής της ΝΑΘ Κωνσταντίνος Πολίτης, ενημέρωσε ότι, με απόφαση του Νομάρχη, εντός της εβδομάδος, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή Εκτίμησης & Μεταχείρισης του Υπάρχοντος Ζωικού Κεφαλαίου. Όσον αφορά τις τερατογενέσεις, φαινόμενα τέτοια είχαν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια καθώς το πρόβλημα των διοξινών, λόγω της γειτνίασης κτηνοτροφικών μονάδων με τη χωματερή των Ταγαράδων, είναι παλαιό. Βεβαίως τέθηκε το εύλογο ερώτημα, γιατί οι μονάδες αυτές δεν είχαν απομακρυνθεί από τη περιοχή.

Πάντως ο κ. Πολίτης πρότεινε, επειδή υψηλά επίπεδα διοξινών έχουν βρεθεί σε περιοχές μακριά από τη χωματερή, ότι θα πρέπει να βγει ένα οδηγός προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να μη επιτρέπουν τη βόσκηση των ζώων κοντά σε ανεξέλεγκτες χωματερές, να μη καίνε πλαστικά και γενικότερα για το πώς να μεταχειρίζονται επιβαρυντικές για το περιβάλλον ουσίες.

 

Το σύνολο των παρισταμένων στη σύσκεψη συμφώνησε να υπάρξει μέριμνα ώστε να απομακρυνθούν από τις γειτονικές περιοχές των χωματερών σε όλο το νομό οι σταβλικές εγκαταστάσεις ζώων και να περιοριστεί η ελεύθερη βόσκηση.

 

Στη συνέχεια ο δ/ντης Δ/νσης Υγείας ΝΑΘ Αριστοτέλης Διαπούλης, ενημέρωσε για τους ιατρικούς και εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν σε προσωπικό των Δήμων αλλά και πυροσβέστες, που κατά τις ημέρες της πυρκαγιάς εργάσθηκαν στο χώρο. Είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν έχει προκύψει πρόβλημα στα άτομα αυτά, ενώ έχουν σταλεί δείγματα αίματος στο ‘Δημόκριτο’ για να ελεγχθεί η ύπαρξη διοξινών και αναμένονται τα αποτελέσματα. Από τους επιστήμονες κατατέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της αιμοληψίας, που αναιρεί τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων.

 

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μ.Θ. Γιάννης Ζουρνάς, είπε ότι συνεχώς γίνονται έργα υποδομής στους Ταγαράδες, αφ’ ενός για να προχωράει το έργο της αποκατάστασης και αφ’ ετέρου για να αποφευχθούν άλλα ατυχήματα. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ενώ ολοκληρώνεται με υποδειγματικό τρόπο η ανάπλαση 190 στρεμμάτων. Πριν τέσσερα χρόνια είχαν αναπλασθεί άλλα 98 στρέμματα και μένουν να αναπλασθούν ακόμη 50. Η ανάπλαση συνολικά θα καλύψει 340 στρέμματα, τα οποία διπλασιάζονται αν συνυπολογισθούν τα πρανή της χωματερής.

Επίσης, είπε ότι άρχισε η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων, η οποία θα λειτουργήσει για πολλά χρόνια, καθώς σήμερα στη περιοχή υπάρχουν τρεις τεράστιες λίμνες με διασταλάζοντα και πως η συγκέντρωση τεραστίων όγκων απορριμμάτων, συνεπάγεται τη παραγωγή στραγγισμάτων για χρόνια.

 

Με συμπληρωματική σύμβαση που θα υπογραφεί σήμερα Δευτέρα 15/1/07, όπως προσέθεσε, προβλέπεται να γίνουν τα εξής πρόσθετα έργα: Θα ‘κλείσει’ η λεκάνη που περιέχει 150.000 τόνους λυματολάσπης. Θα δημιουργηθεί βοηθητική υδατοστεγής λεκάνη, η οποία σε περίπτωση υπερχείλισης των διασταλαζόντων θα δεχθεί τα υγρά, ώστε να μη ρυπανθεί η κοιλάδα του Ανθεμούντα. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, το περασμένο καλοκαίρι, θα ενισχυθούν τα πρανή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατολίσθησης. Τέλος, είπε, ότι από τον ανάδοχο του έργου της ανάπλασης μετράται συνεχώς το μονοξείδιο του άνθρακα, σημαντικό μέτρο πρόληψης πυρκαγιάς, ενώ ακολουθούνται με ευλάβεια οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Δ’ Κ.Π.Σ. το έργο ανάπλασης του υπολοίπου της χωματερής και των πρανών. Όσον αφορά τη λυματολάσπη από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αυτή δε θα γίνει δεκτή, αν δε βρεθεί λύση (είτε με εδαφοποίηση, είτε με άλλο τρόπο)  ώστε να μπορεί δίχως προβλήματα διαχείρισης, να παραληφθεί.

 

Στη σύσκεψη, πέραν εκείνων που ανωτέρω αναφέρθηκαν, παρέστησαν τα μέλη του ‘Παρατηρητηρίου’ Ελένη Τσούκαλη, Γιάννης Κρεστενίτης, Ντίνα Σαμαρά, Χρύσα Λασκαρίδου, Νέλη Πολύζου και  Κώστας Πούλιος, οι Νίκος Μπουρνής και Στέλλιος Μαυρομάτης από τη Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΘ, ο Τάσος Βαβατζανίδης από τη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ της ΠΚΜ, η Αγγελική Καλλία, δικηγόρος και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, οι Γεώργιος Περκουλίδης, Θωμάς Τσατσαρέλης, Παναγιώτα Ρακίμπεη και Σταματία Κοντογιάννη από Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Γιώργος Παπαδόπουλος από το Δήμο Μίκρας.