ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ.10433/18.5.2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετρό και Υποθαλάσσια

θα απορροφήσουν πόρους

από το ΠΕΠ Μακεδονίας- Θράκης

 

Η χρηματοδότηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης και της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας από το μερίδιο της  Κεντρικής Μακεδονίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης, θα αποστραγγίσει τους πόρους που θα διατεθούν για τη περίοδο 2007-2013, στερώντας από τη Περιφέρεια άλλα σημαντικά έργα .

 

Η Κεντρική Μακεδονία έχει πολύ μεγάλες ανάγκες για τη χρηματοδότηση έργων κοινωφελούς χαρακτήρα, οι οποίες και δε μπορούν να ικανοποιηθούν από τις  συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Τη διάθεση κονδυλίων από τα δημόσια ταμεία για τα έργα αυτά, διεκδίκησε ο πρόεδρος της Δ. Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ , κ. Τάσος Κονακλίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της 4ης  προσυνεδριακής εκδήλωσης που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας , στη Θεσσαλονίκη, στις 17 και 18 τρέχοντος,  με αντικείμενο το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ τόνισε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, απαιτείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου, η υποβοήθηση της έρευνας και της  καινοτομίας, όπως και η υλοποίηση δράσεων προκειμένου  η Θεσσαλονίκη να γίνει μία  σύγχρονη μητρόπολη , σε ρόλο αναπτυξιακού κέντρου για όλη τη Βόρειο Ελλάδα και τη Ν. Α. Ευρώπη.

Μάλιστα το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ζητάει την εγκατάσταση στη Κεντρική Μακεδονία, του Οργανισμού Έρευνας Τεχνολογίας, με ευκαιρία τη διαβούλευση για το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

 

Στη πρωτοβουλία του ΤΕΕ, να διοργανώσει  στην Αθήνα, στις 13 με 15 Ιουνίου, το μεγάλο συνέδριο με θέμα «Οι αναπτυξιακές προκλήσεις στην 4η Προγραμματική Περίοδο και ο ρόλος των Μηχανικών. Για τη κοινωνία της γνώσης, την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρθηκε ο Χ. Σινάνης, υπεύθυνος παρακολούθησης της Οργανωτικής Επιτροπής.

Το ΤΕΕ κρίνει ότι οι διαβουλεύσεις για το ΕΣΠΑ δεν έγιναν στον απαιτούμενο βαθμό και επιδιώκει πιο ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση με τη Πολιτεία, για το τελικό πλαίσιο διαχείρισης. Προκειμένου δε, προσέθεσε ο κ. Σινάνης,  να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση μηχανικών και φορέων για τη Δ! Προγραμματική Περίοδο, σχεδιάζει τη διοργάνωση πανελλαδικών σεμιναρίων. 

 

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Δ.Ε. του ΤΕΕ, χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος  Νίκος Ταχιάος, ο οποίος υποστήριξε ότι το προσχέδιο νόμου για τη διαχείριση της Δ! Προγραμματικής Περιόδου δομήθηκε στη συγκεντρωτική λογική με την οποία λειτουργεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, όταν η χώρα χρειάζεται αποκεντρωμένη διοικητική μηχανή και ενεργοποίηση των μηχανισμών μόχλευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τσαμπάζη η οποία υπογράμμισε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η κοινωνία της γνώσης και πως η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει τους εταίρους της ώστε στη συνέχεια να πορευτεί μαζί τους στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

 

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος και υποστήριξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό λέγοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο μεταφορών και ενέργειας. Αντιθέτως, ο πρώην υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας, μίλησε για ασχημάτιστες διαχειριστικές δομές και ασαφή αποτύπωση των στόχων του ΕΣΠΑ, ενώ ήταν της άποψης ότι «η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναδειχθεί σε έναν άλλο πόλο ανάπτυξης, σε σύστημα διπολικής ισορροπίας της χώρας». 

Την ευκαιρία που αποτελεί το ΕΣΠΑ για τη μετεξέλιξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε κόμβο ενέργειας και μεταφορών διεθνούς σημασίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, νομαρχιακός σύμβουλος Στάθης Αβραμίδης.

 

ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης

 

Οι εργασίες του προσυνεδριακού διημέρου της Θεσσαλονίκης, που λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο ‘ΚΑΨΗΣ’, καλύπτουν τους εξής θεματικούς άξονες:  Συνολική ανάλυση του ΕΣΠΑ,  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας και Θράκης,  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Αναπτυξιακό Σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Χωρική διάσταση του ΕΣΠΑ. Σχέση Πόλης – Υπαίθρου».

 

Πρώτη ομιλήτρια των εργασιών ήταν η κα. Α. Ωραιοπούλου, προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, η οποία και ανέλυσε τα ειδοποιά στοιχεία του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης για τα έτη 2007-2013.

 

Διευκρίνησε ότι  ο προγραμματισμός δεν εξειδικεύεται σε μέτρα και τόνισε ότι τα ΠΕΠ στη Δ΄ προγραμματική περίοδο είναι μονοταμιακά και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Ε.Τ.Π.Α.

 

Από τη Μακεδονία- Θράκη, οι περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εξαιρούνται από το Στόχο 1 ( phasing out) , οπότε δε χρηματοδοτούνται από τα Τομεακά Προγράμματα, παρά μόνο μέσω του Ταμείου Συνοχής, κάτι όμως που δεν ισχύει για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.

Οι άξονες προτεραιοτήτων για το Ε.Π Μακεδονίας – Θράκης είναι :

Yποδομές, υπηρεσίες προσπελασιμότητας. Ψηφιακή σύγκλιση. Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής.

Όπως είπε η κα. Ωραιοπούλου, σε αυτό το ΠΕΠ, μειώνονται οι επενδύσεις στις κλασικές υποδομές αφού το 65% θα διατεθεί για δράσεις που συνδέονται με τη πολιτική της Λισσαβόνας. Άλλο χαρακτηριστικό του Προγράμματος είναι οι σαφείς χωρικές αναφορές ( αστικά κέντρα, ορεινές περιοχές κ.ο.κ.).

 

Το Ε.Π. Μακεδονίας- Θράκης, υποβλήθηκε στις 6 Μαρτίου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη διαβούλευση, ενώ αναμένεται να γίνει τελικώς αποδεκτό περί τον Οκτώβριο, οπότε και θα αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής του.

 

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας η ομιλήτρια είπε πως τα περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν στον ‘Αξονα 3’ , δηλαδή στην Αειφόρο Ανάπτυξη και τη Ποιότητα Ζωής, από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ΜΕΤΡΟ. Αλλά και η Υποθαλάσσια Αρτηρία θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ε.Π.

 

Τέλος σημειώθηκε ότι στη περίοδο 2007-2013 θα εισρεύσουν στη Κ. Μακεδονία , στο πλαίσιο του ΠΕΠ, 2,807 δις. ευρώ από το ΕΤΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις, άλλα 700 εκ. ευρώ από το Ε.Κ.Τ και τις δημόσιες επενδύσεις, όπως ακόμη 900 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνυπολογιζομένων των δημοσίων δαπανών.

 

Η Δυτική Μακεδονία

 

Σε ότι αφορά στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας, οι άξονες του Προγράμματος είναι οι ίδιοι, αλλά δίδεται από το σχεδιασμό μεγαλύτερη βαρύτητα στον ενεργειακό τομέα, ενώ ακολουθείται η ίδια τυπολογία στη ψηφιακή σύγκλιση. Στο πρόγραμμα της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η ποσόστωση για τον Επιχειρηματικότητα είναι μικρή και αυτό επειδή η Περιφέρεια θα πάρει πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα.

 

Στη συνέχεια, ο κ.  Θ. Χατζηαυγουστής, εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε μία ακριβή εικόνα της οικονομίας της Περιφέρειας, που και αυτή βρίσκεται εκτός του Στόχου 1, λόγω του πλασματικού , συγκριτικά θετικού κατά κεφαλήν εισοδήματος, που οφείλεται στη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στη περιοχή.

Η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από υψηλή ανεργία, πολύ περιορισμένες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις που στη πλειονότητά τους είναι μικρού μεγέθους, εσωστρεφείς και με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ υποστηρίζει τη μείωση των εξαρτήσεων από τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, την αξιοποίηση του ενεργειακού της δυναμικού για ανάπτυξη των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών με χώρες που θα βρεθούν στη γειτονιά της Ευρώπης, δηλαδή με τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αν. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών , την κατασκευή των οποίων υποστηρίζει το Τμήμα και συγκεκριμένα, της Εγνατίας Οδού, του καθέτου άξονα Καβάλα- Δράμα – Εξοχή, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας με τη Θράκη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη τόνωσης του ρόλου του λιμανιού της πόλης, τα έργα στο οποίο δεν τυγχάνουν επαρκούς χρηματοδότησης και αυτό επειδή έχει δοθεί προτεραιότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η περιοχή, προσέθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος, γνώρισε επίσης μεγάλη επενδυτική απραξία στο χώρο της μεταποίησης, κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από το 2005 και μετά, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, οι επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα τετραπλασιάσθηκαν. Το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας έκανε η κα. Α. Μοροπούλου.  

 

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του προσυνεδρίου παρακολούθησαν, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ κ. Γιάννης Βάρκας και ο γεν. γραμματέας κ. Α. Πλέσιας,  ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Κυριάκος Μουρατίδης, ο γεν. γραμματέας της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας και τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Γιάννης Δαρδαμάνης, Σωτήρης Πρέντζας και Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, ο δ/ντης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. κ. Βενέτης Μπούρας, η δ/ντρια της ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος κα. Κ. Σοϊλεμετζίδου, η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΟΡΘΕ κα. Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΜ κ. Ευάγγελος Κανταρτζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Α.Τ.Μ. Βορείου Ελλάδος κ. Άκης Μουρμουρής, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης δημοτικός σύμβουλος κ. Ματθαίος Τσούγκας.

 

Παρόντες επίσης στις εργασίες και στα προεδρεία της εκδήλωσης ήταν η κα. Α. Πατεράκη συντονίστρια της Ο.Ε. του ΤΕΕ και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Α. Στοϊμενίδης και Ε. Παγουρτζή.

 

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες : «ΕΣΠΑ 2007-2013», «Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης»,

«Χωρική διάσταση του ΕΣΠΑ. Σχέση πόλης – υπαίθρου».