ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Αρ. Πρωτ. οικ.3763/5.6.2002

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

                                                Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισκέφθηκε

                                             ο γεν. γραμματέας της Περιφέρειας

 

Την ενεργό συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε ο Γεν.Γραμματέας της Π.Κ.Μ. κ.Ηλίας Λιακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε στις 4.5.2002 με τη Δ.Ε. του Τμήματος, καθώς πλέον μεταφέρεται στην ευθύνη των Περιφερειών ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών  αλλά και των υγρών αποβλήτων.

 

Στην πρώτη αυτή συνάντηση του κ. Λιακόπουλου με τα μέλη της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ , που είχε σαν  αντικείμενο την πορεία του ΠΕΠ 2000-2006, κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούσαν το σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων περιβαλλοντικής προστασίας, την  ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΘΩΣ και την εκτέλεση έργων στο Άγιο Όρος, την προκήρυξη μέτρων που υποστηρίζουν τις καινοτομικές δράσεις όπως και τη βιομηχανία, ενώ επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας σε Νομαρχίες και Δήμους, για την ένταξή δράσεών τους στο ΠΕΠ.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιάννης Οικονομίδης και τα μέλη της Δ.Ε. επεσήμαναν την ανεπάρκεια των διατιθέμενων πόρων για το περιβάλλον (Μέτρο 2.1), τόνισαν την ανάγκη αναζήτησης πρόσθετων εθνικών πόρων για την εκτέλεση απολύτως απαραίτητων έργων, ενώ υπογράμμισαν ότι η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Συνοχής, απαιτεί σχολαστική προετοιμασία . Με τις επισημάνσεις αυτές συμφώνησε ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας, τον οποίο και ικανοποίησε το γεγονός ότι Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ ετοιμάζει πλήρη και αναλυτική πρόταση για τα  περιβαλλοντικά έργα που πρέπει να εκτελεσθούν στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα ο κ. Λιακόπουλος κάλεσε εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΚΜ να συμμετάσχουν στη σύσκεψη της ΔΙΠΕΧΩ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσε το θέμα διαχείρισης των πόρων του προγράμματος ΑΘΩΣ (Μέτρο 2.3) και τόνισε ότι μόνο η εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου και η ενεργός συμμετοχή του ΚΕΔΑΚ εγγυάται την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών  και την  τεχνική επάρκεια στην εκτέλεση έργων στο Άγιο Όρος.

 

Ο κ. Γενικός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν τεχνικά δελτία έργων για ένταξη στο ΠΕΠ, εάν δεν πληρούνται οι τυπικές απαιτήσεις . Δεν πρόκειται, τόνισε, να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΑΘΩΣ, δαπάνες μη επιλέξιμες και έργα των οποίων οι μελέτες δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΕΔΑΚ.

 

Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του ΠΕΠ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επεσήμανε σημαντικές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση σειράς Μέτρων και κατ΄επέκταση στην ένταξη έργων.

Ο κ. Λιακόπουλος είπε ότι μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 68% των Μέτρων  και μέχρι το τέλος του 2002  θα  έχουν προκηρυχθεί τα Μέτρα στο σύνολό τους. Μάλιστα η Περιφέρεια εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης, στους ενδιαφερομένους, υποστήριξης από εμπειρογνώμονες για τα Μέτρα έργα που έχουν χαρακτήρα καινοτομικό και απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ενημέρωση, από τον κ. Λιακόπουλο, για την πορεία των έργων υποδομής :

 

Η προκήρυξη του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας θα γίνει ως τις 15 Ιουνίου και ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κοινοπρακτικά σχήματα.

Για το έργο της Δυτικής Εισόδου: η εγκατάσταση εργολάβου για το εκτός σχεδίου πόλης τμήμα, θα γίνει πριν το φθινόπωρο, ενώ το εντός σχεδίου θα ολοκληρωθεί  στο τέλος του 2003.

Οι πρόδρομες εργασίες για τους κόμβους της Περιφερειακής Οδού θα περαιωθούν ως το τέλος Ιουλίου.

Ο κόμβος Θέρμης · αεροδρομίου ( η ευθυγραμμία) θα ολοκληρωθεί πριν το 2003 και ο κόμβος αεροδρομίου · Φοίνικα το 2004.

Τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα ολοκληρωθούν το 2006.

Η Θεσσαλονίκη θα υδροδοτείται από τον Αλιάκμονα , δοκιμαστικά από τον Αύγουστο.

Ολοκληρώνονται οι μελέτες από το Δήμο Θεσσαλονίκης για το κολυμβητήριο και το πολιτιστικό κέντρο στην Αλάνα της Τούμπας, ενώ προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για το υπόγειο πάρκιγκ. Σε ό,τι αφορά τα πάρκιγκ, έχουν ήδη δημοπρατηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι σταθμοί στην οδό Ανθέων και απέναντι από το Ιπποκράτειο, ενώ οι δήμοι, μετά από την αρμοδιότητα που τους παραχωρήθηκε από το Υπουργείο, προχωρούν σε χωροθετήσεις 32 σταθμών στο Π.Σ.Θ. Μεγαλύτερη  πρόοδο έχουν σημειώσει οι δήμοι Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Θέρμης και Πανοράματος, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται για την πορεία των εργασιών στα πάρκιγκ που έχουν χωροθετηθεί στις Πλατείας Ελευθερίας και Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης

 

Στη συνάντηση τον Γεν.Γραμματέα  συνόδευαν ο γεν/ δ/ντής της Π.Κ.Μ. κ.Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ κα. Λίλα Ωραιοπούλου και το στέλεχος της Δ.Α. κα. Μαρίνα Τσιρώνη.

Από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ μετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ.κ. Δημήτρης Κωτούλας και Χρήστος Μακρής. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. Σάκης Τζακόπουλος, ο γεν. γραμματέας Βενέτης Μπούρας και τα μέλη Πηνελόπη Ράλλη, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου, Κώστας Κατσιάβαλος, Γιάννης Αικατερινάρης, Βαγγέλης Αδαμογιάννης, Ανδρέας Κουράκης και Πετρίνα Μεδίτσκου. Στη συνάντηση συμμετείχε και δ/ντής του ΚΕΠΑ μηχανικός Γιάννης Τσάρας.

 

 

Από το γραφείο τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    (3)