Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ

για βελτιωτικές τροποποιήσεις

του νέου αναπτυξιακού

 

 

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, αναγνωρίζει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 παρεμβαίνει  μεν βελτιωτικά, με θετικά μέτρα, στο καθεστώς που ίσχυε με τον ν.2601/98, αλλά εν τούτοις δεν παρεμβαίνει με ουσιαστικό τρόπο σε ιδιαίτερα και εξαιρετικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όπως είναι η περιφερειακή σύγκλιση και η αποκέντρωση, η απασχόληση και το ανησυχητικό αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο (εξαγωγών-εισαγωγών

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μετά από αναλυτική μελέτη του σχεδίου και του τελικού κειμένου του  νόμου 3299/2004, «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση», προτείνει μία σειρά άμεσων παρεμβάσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Νόμου και τροποποιήσεών του, το συντομότερο δυνατό:

 

·         Κατανομή της επικράτειας σε μικρότερο αριθμό ζωνών και διεύρυνση της διαφοράς των ποσοστών επιχορήγησης, ώστε να είναι ελκυστικές οι επενδύσεις σε περιοχές με αναπτυξιακή υστέρηση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, εν μέρει, το πρόβλημα, με εφαρμογή συγκεκριμένης ποσόστωσης για την Αττική στα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια (Κατηγορία 5) και  μείωση του απαιτούμενου ελάχιστου κόστους για τις υπόλοιπες περιοχές (3.000.000 ευρώ και 1.500.000 ευρώ). Αντίστοιχα, απαιτείται κλιμάκωση των ποσοστών φορολογικής απαλλαγής  με αναλογική μείωσή τους στις υπόλοιπες, πλην Δ,  περιοχές.

·         Κλιμακούμενη σημαντική  αύξηση στην επιχορήγηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ή πρόσθετη επιχορήγηση της επένδυσης (τουλάχιστον 5%) για υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις που την τελευταία τριετία εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

·         Πρόσθετη επιχορήγηση της επένδυσης (bonus τουλάχιστον 5%) για τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό  ή  υποκατάσταση εισαγωγών.

·         Αύξηση του πρόσθετου ποσοστού επιχορήγησης για εγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ από 5% σε 10%.

·         Ένταξη στις ειδικές επενδύσεις με καθιέρωση αυξημένου οικονομικού κινήτρου, των επενδύσεων

·         Διαφοροποίηση του Νομού Θεσσαλονίκης σε σχέση με το Νομό Αττικής, ως προς την κατάταξη σε αντίστοιχες ζώνες, τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα για όλες τις επιμέρους περιοχές και αύξηση του ορίου του άρθρου 7 παρ. 1 σε 6.000.000  ευρώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

·         Συμμετοχή του ΤΕΕ στις γνωμοδοτικές επιτροπές και υποχρεωτική συμμετοχή μηχανικού της απαιτούμενης ειδικότητας στην αξιολόγηση των επενδύσεων  και στα όργανα ελέγχου, καθώς δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο που να μην  περιλαμβάνει δαπάνες αρμοδιότητας μηχανικού.

 

Τέλος η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι τα κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να αποδώσουν, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, θα πρέπει να συνδυαστούν με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεγάλων έργων σε υποδομές και την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, ο ελεγκτικός ρόλος της οποίας είναι αναντικατάστατος, με ουσιαστικά μέτρα για την επιβολή αξιοκρατίας, την καταπολέμηση  του κομματισμού  και την πάταξη της διαφθοράς.