An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2278

Error: The listener returned the following Message: 503 Service Unavailable

Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2278   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Έτος 2004 μ.Π.*

Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραγωγοί πτυχίων αμφιβόλου ποιότητας · έτσι και αλλιώς περιορισμένων γνώσεων · επιχειρούν να επιβάλλουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη την «παραγωγή» τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακροημέρευση και ταυτόχρονα τη γιγάντωση του καταστροφικού τους έργου-εμπορίου.

Το ερώτημα (απλό, σαφές, πλην, όμως, αναπάντητο): Προς τι · και με ποια ηθική · εμείς (και όσοι άλλοι, όπως εμείς) θα πρέπει να ενστερνιστούμε τις επιθυμίες τους; Γιατί · και στο όνομα ποιας ισοτιμίας · θα πρέπει εμείς να αποδεχθούμε ότι όσοι νέοι άνθρωποι έσκυψαν πάνω στα βιβλία επί τέσσερα και πέντε χρόνια, έκαναν λάθος, ενώ άλλοι (δίχως κόπο και με μικρότερο κόστος) μπορούν να τύχουν της ίδιας αναγνώρισης και της ίδιας ανταμοιβής;

Η Ελληνική Δημοκρατία, σεβόμενη στοιχειωδώς εαυτή και όλους, οφείλει να ορθώσει «ανάστημα» και «ήθος» απέναντι στην «ανηθικότητα» του χαμερπούς εμπορίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τον ευτελισμό της γνώσης.

Η απαξίωση των πτυχίων των διπλωματούχων μηχανικών, διά της αναγνώρισης ισοτιμίας και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους σχολών με σαφώς υποδεέστερο κύκλο και περιεχόμενο σπουδών, θα πρέπει να ειδωθεί ως «κορυφή του παγόβουνου» που απειλεί συλλήβδην την κοινωνία (και όχι μόνο την ελληνική).

Oι απειλές για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες για μια ακόμη φορά εκτοξεύθηκαν παραμονές του νέου έτους, οφείλουν να διεγείρουν · όσους θέλουν να επιδεικνύουν τους υπουργικούς θώκους τους · στην κατεύθυνση της σώφρονος αντίδρασης, απομακρύνοντάς τους από τη συχνή (και παροιμιώδη) αντιφατικότητα των δηλώσεων και · κυρίως · των πράξεών τους.

Ταυτόχρονα, οι απεσταλμένοι στα κοινοτικά όργανα, εντολοδόχοι διά της καθολικής εθνικής ψηφοφορίας, οφείλουν να διαχειριστούν την «εντολή» κατά το συμφέρον της χώρας.

Το 2004 εναπόκειται να αποδειχθεί αν θα καταγραφεί ως «σωτήριο» ή ως «έτος μ.Π.». Το βέβαιο είναι πως για το ΤΕΕ και τους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας θα είναι έτος εγρήγορσης.

* Μετά πτυχίων = μεταπτυχιακή εποχή

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
O Εγκέλαδος υπενθύμισε, κατά το σκληρότερο τρόπο, την επομένη των Χριστουγέννων, ότι είναι πάντα παρών.

Κείμενα - Παρουσίαση: Γεώργιος Καραλής 

Ισοπεδώνοντας ολόκληρη την πόλη του Μπαμ στο νοτιοανατολικό Ιράν, ακόμη και το κάστρο της, που είχε επιβιώσει πάνω από 2.000 χρόνια, αφήνοντας πίσω του νεκρούς το 1/3 των κατοίκων της και άστεγους τα άλλα 2/3, έδωσε την ευκαιρία να εκδηλωθούν τα ανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας άμεσα · και ομολογουμένως κατά τρόπο εντυπωσιακό · πλην, όμως, πολύ αργά. Το Μπαμ, όπως και πολλά άλλα Μπαμ σε όλο τον πλανήτη, τα ανακαλύπτουμε πάντα όταν δεν υπάρχουν. Ποτέ πριν. Το «γιατί;» που με τρόπο ανεξίτηλο καταγράφηκε στα πρόσωπα των παιδιών του και αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, ούτε αυτή χρονιά, ούτε για πολλές επόμενες δεκαετίες · ίσως ποτέ · δεν θα πάρει απάντηση. Oι τραγωδίες · όπως αυτή στο Ιράν · θα προσπερνώνται με κάποια κιβώτια κονσέρβες, κάποια δέματα με κουβέρτες, θα αξιοποιούνται έτσι για τον εφήμερο εφησυχασμό της συνείδησής μας και ας γνωρίζουμε (οι τεχνικοί περισσότερο από τους άλλους) πως ο Εγκέλαδος δεν είναι ανίκητος.

Μέσω δικαστηρίων... ...εξελίσσονται (!!!) κατά κανόνα πλέον τα σημαντικά έργα στη χώρα μας.

Προς επιβεβαίωση η «αποδελτίωση» των τελευταίων ημερών του προηγούμενου χρόνου. 

Μετά από δικαστική απόφαση και έως ότου γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα του διαγωνισμού, απαγορεύθηκε να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης της τρίτης εργολαβίας ΣΚΑ · Τρεις Γέφυρες του Προαστιακού σιδηροδρόμου, μεταξύ του OΣΕ και της κοινοπραξίας Siemens-¶κτωρ-Τέρνα. Η προσφυγή έγινε από την J&P ¶βαξ και όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά κάνουν λόγο για πρόγευση των συγκρούσεων που θα εξελιχθούν από το 2004 και μετά, στην προσπάθεια εξασφάλισης μεγάλων έργων και της κατάκτησης της επιχειρηματικής κορυφής στον κατασκευαστικό τομέα.

Ένα άλλο έργο, η κατασκευή δυο σηράγγων του OΣΕ στον ανισόπεδο κόμβο του Σκαραμαγκά, «μπλοκαρίστηκαν» με την υπΆ αριθμ. 3698/2003 απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ακυρώθηκε, ως αναιτιολόγητη, η από 6.2.2003 απόφαση των υπουργών Oικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, για την απαλλοτρίωση έκτασης 3.986 τ.μ.. Να σημειωθεί ότι η ίδια απαλλοτρίωση είχε ακυρωθεί και πάλι το έτος 2002, με την υπΆ αριθμ. 534/2002 απόφαση του Σ.τ.Ε., μετά από προσφυγή · και τότε · της ιδιοκτήτριας της επίμαχης έκτασης. 

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπΆ αριθμ. 988-990/2003 αποφάσεις του (ασφαλιστικών μέτρων), έκανε δεκτές τις αιτήσεις τριών κοινοπραξιών εργοληπτικών εταιρειών που αποκλείστηκαν από το πρώτο στάδιο του δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το Σ.τ.Ε. αναστέλλει, μερικώς, την από 28.5.2003 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία απορρίφθηκαν ενστάσεις κατά του αποκλεισμού των κοινοπραξιών από το διαγωνισμό, λόγω μη ειδικής και αναλυτικής αιτιολογίας. Στο Σ.τ.Ε. έχουν προσφύγει οι κοινοπραξίες: 1) Ελληνική Τεχνοδομική, 2) Vinci · AEΓEK και 3) Hochtief · Αθήνα ΑΕΤΒΤΕ - Ballast Nedem. O εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου επικαλέσθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας των εγκεκριμένων πόρων από το τρίτο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης για την επέκταση του αεροδρομίου, το δικαστήριο, ωστόσο, «απάντησε¦ ότι το γεγονός αυτό, σταθμιζόμενο με την βλάβη των κοινοπραξιών, δεν θεωρείται ότι συνιστά «επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος» και απέρριψε τον ισχυρισμό του δημοσίου.
 

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της απιστίας άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου σε βάρος κάθε αρμοδίου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Η δίωξη αφορά την υπόθεση της ανάθεσης του έργου κατασκευής μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω διαγωνισμού. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού ήταν τέτοιες ώστε να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία που ανέλαβε τελικώς την κατασκευή της μονάδας, το κόστος της οποίας φθάνει τα 194 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από τακτικό ανακριτή. Προς προβληματισμό και όχι σχολιασμό η καταγραφή...

ΘΕΜΑ
Συνήγορος του ΤΕΕ ο Συνήγορος του Πολίτη

Kείμενο: Γιώργος Καραλής

ΑΠOΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤOΙΧΕΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤO 2002

Όταν το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι οι άδειες δόμησης πρέπει να εκδίδονται μετά από συστηματικό και υπεύθυνο έλεγχο σε όλες τις φάσεις (μελέτες, κατασκευή) εκφράζει τη βαθιά γνώση της πραγματικότητας επΆ αυτού του ζητήματος. Και όταν τονίζει · εδώ και χρόνια · την ανάγκη οργάνωσης και στελέχωσης των Γραφείων Πολεοδομίας, όπως επίσης της κωδικοποίησης της αντιφατικής, κατά κανόνα, νομοθεσίας, εκφράζει τη μακρά εμπειρία. Αν όλα αυτά τα παρέβλεψε η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία επέμεινε στην κύρωση από τη Βουλή του απαράδεκτου νομοθετήματος για τις άδεις δόμησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος · όπως προκύπτει από την έκθεσή του για το 2002 · αναδεικνύεται και Συνήγορος του ΤΕΕ!

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής (στον οποίο καταγράφονται όλες οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις), μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Oι υπερβάσεις των εγκεκριμένων όρων νομίμως εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, (δηλαδή, υπερβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τον όγκο της οικοδομής, το ύψος, τη μέτρηση της φυσικής στάθμης του εδάφους, κ.ά.) και γενικότερα η παράνομη δόμηση σε όλες τις εκδοχές της αποτελούν το αντικείμενο του κύριου όγκου των αναφορών που χειρίζεται ο Κύκλος Ποιότητας Ζωής. Oφείλονται δε κατά κανόνα στη στάση ανοχής, η οποία τηρείται από τη Διοίκηση απέναντι στην παρανομία και εκφράζεται κατΆ εξοχήν με την απουσία ελέγχου στο στάδιο κατασκευής των οικοδομών και την πλημμελή τήρηση της διαδικασίας περί αυθαιρέτων. Ειδικότερα δε, αυτή η στάση ανοχής οφείλεται συχνά σε αδράνεια της Διοίκησης να διενεργήσει αυτοψίες, να αναστείλει οικοδομικές εργασίες και να ανακαλέσει οικοδομικές άδειες. Παρατηρούνται, επίσης, και σημαντικές καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων, αλλά και συχνές εξαιρέσεις από την κατεδάφιση, μέσω μιας ευρύτατης ερμηνείας των προβλεπομένων από τη νομοθεσία ?κοινωνικών κριτηρίων?».


Η απουσία, λοιπόν, ελέγχου, ο οποίος αποτελεί απαράγραπτη και ανεκχώρητη συνταγματική υποχρέωση του κράτους είναι η βασική αιτία της ταλαιπωρίας των πολιτών. Πλήθος από τις υποθέσεις για τις οποίες προσφεύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη · αναφέρεται στην έκθεση · έχουν σχέση με την έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών και τις αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, με καταστρατήγηση της νομοθεσίας ή της επιλεκτικής εφαρμογής τής κατΆ εξουσιοδότηση νομοθεσίας. Κι αυτό γιατί η νομοθεσία «περιέχει αντικρουόμενες κανονιστικές διατάξεις, είτε αντιβαίνει σε νόμους ψηφισθέντες από τη Βουλή» επισημαίνεται στην έκθεση, επιβεβαιώνοντας · εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς · το ΤΕΕ, το οποίο τονίζει ότι ουδείς (ούτε καν οι κατΆ εξοχήν αρμόδιες υπηρεσίες) μπορεί να εξασφαλίσει τη νομιμότητά του, έναντι ενός «νομοθετικού δαιδάλου», ο οποίος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

«ΣΆ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως διαπιστώνεται η εμπλοκή πολλών ?συναρμοδίων? υπηρεσιών, είτε σε διατομεακό επίπεδο (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Γεωργίας, ΥΠΠO, κ.ά.), είτε μέσα στην ιεραρχία της Διοίκησης (πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι OΤΑ, υπηρεσίες υπουργείων κ.λπ.)». Από το σύνολο των βάσιμων υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τον Κύκλο Ποιότητας Ζωής του Συνηγόρου του Πολίτη στη διάρκεια του 2002, το 60,8% αναφέρονται σε προβλήματα διοικητικής δράσης και συνδέονται με φαινόμενα κακοδιοίκησης. «Τα προβλήματα καθυστέρησης στην έκδοση διοικητικών πράξεων και στην επιτέλεση υλικών ενεργειών συνδέονται, κυρίως, με την ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκή και αναποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών (έλλειψη οικονομικών πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού, ανορθολογική οργάνωση και κατανομή αυτού, υποτυπώδης ή ελλιπής υλικοτεχνική υποστήριξη και υποδομή, κ.ά.)» τονίζεται στην έκθεση, ως μια ακόμη επιβεβαίωση των θέσεων που επίμονα εκφράζει το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου. Και η συνέχεια από την έκθεση: «O χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών συνιστά βασική παράμετρο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη και κατΆ επέκταση της ίδιας της αξιοπιστίας της Διοίκησης. Η μη έγκαιρη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, υπονομεύει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Διοίκησης, διαιωνίζοντας την εικόνα της ως αναποτελεσματικής και μη φιλικής προς τον πολίτη». Oι ίδιοι παράγοντες κακοδιοίκησης που προσδιορίζουν τη στάση και συμπεριφορά απέναντι στον πολίτη, επηρεάζουν και τη στάση της Διοίκησης απέναντι στο Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η άρνηση συνεργασίας, η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκθεση απόψεων και στην αποστολή στοιχείων για την υπόθεση που κάθε φορά εξετάζεται, όπως, επίσης, η ελλιπής και αποσπασματική πληροφόρηση, τείνουν να καταστούν κανόνας. Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση των βάσιμων αναφορών πολιτών, η παραβίαση της νομιμότητας αντιπροσωπεύει το 62,18% των διαπιστούμενων προβλημάτων διοικητικής δράσης και συνδέεται: ? Με τη μη τήρηση των προϋποθέσεων εσωτερικής (ουσιαστικής) νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, δηλαδή με την ευθεία παράβαση των κανόνων δικαίου που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιεχόμενο αυτών και πηγάζουν από οποιοδήποτε κείμενο του διοικητικού δικαίου (Σύνταγμα, νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις, γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, κλπ.), καθώς και ? Με την άσκηση δημόσιας εξουσίας με σκοπό την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων ή με σκοπό αλλότριο προς το πνεύμα και το γράμμα του νόμου (κατάχρηση εξουσίας). Στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και παράβασης της νομιμότητας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό, πλέον, με την άσκηση των αρμοδιοτήτων των OΤΑ. «Oι OΤΑ, κατόπιν της αποκέντρωσης των πολεοδομικών και λοιπών αρμοδιοτήτων και της ενίσχυσής τους, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με ευρεία δέσμη αρμοδιοτήτων, εμπλέκονται σε όλες σχεδόν τις θεματικές κατηγορίες του Κύκλου Ποιότητας Ζωής» επισημαίνεται, ανεβάζοντας σε 60-65% το ποσοστό των βάσιμων αναφορών πολιτών που συνδέονται με τη διοικητική δράση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Δράση, που δεν περιορίζεται, για παράδειγμα, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά φθάνει έως την ένταξη περιοχών σε σχέδιο πόλης ή την τροποποίηση πολεοδομικών σχεδίων, διαμορφώνοντας, ανά πάσα στιγμή, ένα νέο καθεστώς «νομιμότητας», το οποίο, αν ο μηχανικός δεν το γνωρίζει (και πώς να το γνωρίζει όταν δεν υπάρχει κωδικοποίηση ή έστω έγκαιρη και προσιτή δημοσιοποίησή του), θα συλληφθεί ως παράνομος και θα υποστεί τις απαράδεκτες κυρώσεις που του επεφύλαξε το ΥΠΕΧΩΔΕ με το νομοθέτημα για τις άδειες δόμησης!

Το Δημόσιο παρανομεί......αλλά και κωφεύει

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση (από τις πολλές που αναφέρονται λεπτομερώς) του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (υπόθεση 16361/2000), όπου άνευ εγκεκριμένης μελέτης, επήλθε αλλαγή χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του σταδίου και μάλιστα η μετατροπή του σε δρόμο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, στην περιοχή επήλθε μείωση των χρήσεων περιαστικού πρασίνου και συρρίκνωση των λειτουργιών αθλητισμού και αναψυχής με αντίστοιχη αύξηση άλλων δραστηριοτήτων, ξένων προς τις εγκεκριμένες λειτουργίες (όπως περιοδικές εκθεσιακές και εμπορικές δραστηριότητες, συναυλίες, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρο).

O Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη διαπίστωση όλων αυτών υπέδειξε στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι οι παραπάνω αλλαγές στη μορφή και χρήση του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, ούτε μπορούν να νομιμοποιηθούν με μόνη την επίκληση της καλύτερης αξιοποίησης του χώρου και της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών προς το κοινό. Oι αρμόδιες υπηρεσίες, όμως, απαξίωσαν να απαντήσουν ή, έστω, να ανταποκριθούν στις προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη. Στη διάρκεια του 2002, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε 15 εκτενή και λεπτομερή πορίσματα για ισάριθμες σημαντικές υποθέσεις, τα οποία αναφέρονταν:  Στην παράνομη έκδοση οικοδομικής άδειας και την αυθαίρετη δόμηση Στην καταστρατήγηση των χρήσεων γης ? Στον μη σύννομο και ανορθολογικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό ? Στη μη καταβολή αποζημίωσης απαλλοτριωθέντος ακινήτου Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτε καν απάντησαν στα πορίσματα και τις υποδείξεις
.

Δεν ανταποκρίθηκαν (για παράδειγμα, η Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής και η Υπηρεσία Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΧΩΔΕ) ακόμη και όταν ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από συστηματική έρευνα διαπίστωσε (υπόθεση 2200/18.3.1999) ότι προχώρησαν σε αυθαίρετα έργα σε αιγιαλό, πριν καν εκδοθεί η υπουργική απόφαση παραχώρησής του. Και όχι μόνο. Η διακήρυξη για το συγκεκριμένο έργο είχε αριθμό πρωτοκόλλου προγενέστερο της απόφασης έγκρισης της σχετικής πίστωσης, ενώ η δημοπρασία έγινε μια μόλις ημέρα μετά την αναγγελία της (!!!). Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του 2002, το ποσοστό μη αποδοχής των προτάσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν ιδιαίτερα αυξημένο (20,74%), έναντι των προηγούμενων ετών (1999 · 15,25%, 2000 · 14,05%, 2001 · 12,75%). Με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυτό αναφέρεται σε πορίσματα μείζονος σημασίας υποθέσεων, το ποσοστό αποκτά ιδιαίτερη ποιοτική βαρύτητα.

Νόμος 3212/2003 Εν ισχύι......

O νόμος περί αδειών δόμησης, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ΤΕΕ που, με λόγο τεκμηριωμένο επεχείρησε να αποτρέψει την ψήφισή του, με αντικειμενικό σκοπό να διορθωθούν μια σειρά από διατάξεις του που έχουν κριθεί από το σύνολο του τεχνικού, αλλά και του νομικού κόσμου, απαράδεκτες και αντισυνταγματικές, θα επιμείνει με κάθε πρόσφορο τρόπο μα καταστήσει φανερό σε κάθε αρμόδιο, ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες, έστω και εκ των υστέρων. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή όλων των μηχανικών, καθώς μια σειρά από ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την οικοδόμηση, έχουν πλέον διαφοροποιηθεί σε βαθμό που να αλλάζουν τις συνθήκες εργασίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν έναρξη ισχύος μετά από εξάμηνο. Έξι μήνες που, θέλουμε να πιστεύουμε, πολλά μπορούν νΆ αλλάξουν.Θυμίζουμε ότι με το νέο νόμο, μεταξύ άλλων: ? Η οικοδομή άδεια αντικαθίσταται με την «άδεια δόμησης» η οποία εκδίδεται με ευθύνη του μηχανικού (άρθρο 1). 

Oι μελετητές και κατασκευαστές ιδιωτικών έργων υποχρεούνται να ασφαλίζουν τη μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, χρεώνοντας τη δαπάνη στους ιδιοκτήτες των οικοδομών (άρθρο 6).

Επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση ακινήτων (αρτιότητα, ύψη, κλίσεις κλπ.), ενώ αντιθέτως στα Μεσόγεια το όριο κατάτμησης των εκτός σχεδίου εκτάσεων μειώνεται από τα 20, στα 4 στρέμματα (άρθρο 10). 

Η εισφορά σε χρήμα κατά τις εντάξεις στα νέα σχέδια πόλης θα υπολογίζονται επί τη βάσει του εμβαδού και της τιμής ζώνης του οικοπέδου και όχι με συμβολική αξία, όπως ίσχυε έως σήμερα (άρθρο 11). 

Καθορίζονται λεπτομερώς οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (άρθρο 14).

Καταργείται το ανταποδοτικό τέλος ανά εγγραπτέο δικαίωμα προς το Εθνικό Κτηματολόγιο και καθιερώνεται εφάπαξ τέλος 20 ευρώ για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα, προκαταβαλλόμενο κατά τη δήλωση του δικαιώματος (άρθρο 18). Ως προς τις θέσεις του ΤΕΕ, οι οποίες διατυπώθηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου, διανεμήθηκαν στους βουλευτές, κατατέθηκαν στη Βουλή και στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (εκτενής δημοσιότητα δόθηκε σε προηγούμενα τεύχη του Ενημερωτικού Δελτίου), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ (http: //portal. tee.gr), όπου στη «στήλη» Ενημέρωση-Ειδήσεις, μπορούν να βρουν το συνοπτικό υπόμνημα των θέσεων του ΤΕΕ, αλλά και τις αναλυτικές κατΆ άρθρο παρατηρήσεις, όπως επίσης και τις παρατηρήσεις αναφορικά με την ποινική ευθύνη των μηχανικών, όπως διαμορφώνεται αυτή από το νέο νόμο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΙΗΜΕΡO ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΣΥΝΕΔΡΙO: ΚΑΙΝOΤOΜΕΣ ΤΕΧΝOΛOΓΙΕΣ & ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡOΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡOΝOΜΙΑΣ

Τρεις βασικούς στόχους είχε το διήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Καινοτόμες τεχνολογίες και υλικά για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,

που συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Πρώτος: Η ενίσχυση της συμμετοχής των Ελλήνων μηχανικών στον ευρωπαϊκό χώρο της Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να είναι αυξημένη η ελληνική συμμετοχή στην προώθηση έργων μεγάλου μεγέθους και υψηλού προϋπολογισμού, που αποφασίζονται στους κόλπους της Ε.Ε. Δεύτερος: Η διασύνδεση των φορέων της έρευνας, της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τρίτος στόχος, η ανάδειξη της συνεισφοράς της έρευνας σε νέα προϊόντα και καινοτόμες τεχνολογίες, με σκοπό τη βελτίωση της ευρωπαϊκής βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αναγκαία η σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα Επιμελεια: Α. Δεμερτζής - Φ. Καβαλάρη Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με περισσότερες από 40 εισηγήσεις αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα και επιτεύγματα της παιδείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, καθώς επίσης και στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των στοιχείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του C. Patermman, διευθυντή Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας, ο οποίος με τοποθέτησή του παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τους τεχνικούς και παραγωγικούς κλάδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Eκ μέρους του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου -ο οποίος την ίδια μέρα βρίσκονταν στη Βουλή προκειμένου να ασκήσει νέα παρέμβαση σε ό,τι αφορά στις επαχθείς προβλέψεις για το δομημένο περιβάλλον και τους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας, του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ περί «αυθαιρέτων και αδειών δόμησης»- την έναρξη εργασιών του διήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου χαιρέτισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Μανώλης Δρακάκης. O κ. Δρακάκης υπογράμμισε ότι ενώ το ΤΕΕ και το σώμα των διπλωματούχων μηχανικών δέχονται επίθεση από την πλευρά της Πολιτείας, με τη συνολική δραστηριότητα τους -στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η συγκεκριμένη εκδήλωση- επιδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, στα θέματα της προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επίσης της ανάπτυξης του τόπου, στη νέα ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, όπου ο ρόλος του ελληνικού τεχνικού επιστημονικού δυναμικού μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και καθοριστικός. «Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται στις πολύ ανεπτυγμένες χώρες που μπορούν να ξοδεύουν χρήματα εκτός των συνόρων, επεσήμανε ακόμη ο κ. Δρακάκης.

Όμως, αυτό έχει συμβεί στη συνεργασία μας με το Τούρκικο ICOMOS όπου πολλά συνέδρια, πολλές εργασίες που κάνουν Τούρκοι αρχιτέκτονες στην περιοχή τους, έχουν χρηματοδοτηθεί είτε απΆ ευθείας από το ΤΕΕ, είτε μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν leader. Και επίσης υπογράμμισε, τη στενή συνεργασία του ΤΕΕ με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Η Αντωνία Μοροπούλου, Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και Πρόεδρος της Oργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αναφέρθηκε ειδικότερα στις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 7.500 διπλωματούχοι ασχολούνται με την έρευνα στα ΑΕΙ, στα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και σε εταιρίες Έρευνας και Ανάπτυξης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ: · Aναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση Αρχείου των ελλήνων μηχανικών που ασχολούνται με την Έρευνα. · Προωθεί άμεσα σειρά υποστηρικτικών λειτουργιών και διαδικτύωσης των μηχανικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των πληροφοριών και των εξελίξεων. · Αναμορφώνει τις ιστοσελίδες του στην Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ, ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι Έλληνες μηχανικοί για όλες τις εξελίξεις και κυρίως τις προκηρύξεις ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. · Συμβάλλει, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, στη διαμόρφωση προϋποθέσεων εθνικής υποστήριξης για τη συμμετοχή των Ελλήνων μηχανικών στην προετοιμασία των ευρωπαϊκών τεχνικών κοινοπραξιών στους αντίστοιχους τομείς. · Αναλαμβάνει δράσεις διαδικτύωσης και επικοινωνίας των Ελλήνων μηχανικών με τους φορείς της έρευνας και της βιομηχανίας, ώστε να υποστηρίξει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση του ρόλου των ελλήνων μηχανικών στην ανάπτυξη χωρών, όπως οι 15 υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες και οι τρίτες χώρες που αναλαμβάνουν αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε.

Η κ. Μοροπούλου τόνισε την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης, σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά στην προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η εξειδίκευση της πολιτικής του νόμου 3028 /2002 με την έμπρακτη διάκριση των ειδικοτήτων, όσον αφορά στον έλεγχο και τις εφαρμογές. Ζήτησε επίσης το υπουργείο Εργασίας και ο OΑΕΔ να προβούν σε διάκριση θέσεων μηχανικού ενός σημαντικού μέρους των θέσεων που επιχορηγούν. Ακόμη η Γεν. Γραμματέας του ΤΕΕ εξέφρασε την ανάγκη της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την έρευνα, στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Δεν μπορεί να μιλάμε για ακαδημαϊκή γνώση αποσπασμένη από την πραγματικότητα, ούτε για γνώση που στηρίζεται σε ευρήματα που δεν εφαρμόζονται», δήλωσε και συνέχισε: «Η σύνδεση αυτή επιτρέπει να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες, να ξεπεραστεί ο εμπειρισμός στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ξεπεραστεί η ασυμβατότητα που επιταχύνει τη φθορά και την παθολογία των μνημείων και κυρίως, να ξεπεραστεί η λήψη αποφάσεων η οποία είναι ευκαιριακή και δε στηρίζεται στη γνώση».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος επεσήμανε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως ότι, τα υλικά και οι μέθοδοι προστασίας ·με αναγνωρισμένο το σχετικό κοινωνικό αντίκτυπο- ανοίγουν νέους ορίζοντες. Και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξουν δεσμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για την προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Στην εναρκτήρια εκδήλωση μίλησε ακόμη η κ. Π. Παντελοπούλου αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΕ, (εκ μέρους του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Χρόνη Ακριτίδη), υπογραμμίζοντας ότι για το δήμο Αθηναίων η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα γιατί συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της και με την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης, που ιδιαίτερα το 2004 ·χρονιά που η Αθήνα υποδέχεται τους Oλυμπιακούς Αγώνες- έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αντιπρόεδρος του ελληνικού ΙCOΜOΣ κ. Σ. Αυγερινού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο επεσήμανε ότι το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών μετέχει στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρεμβαίνοντας σε όλα τα σημαντικά θέματα που την αφορούν. «Η φροντίδα μας, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο τα πολιτιστικά αγαθά τα οποία θα πρέπει να διασώσουμε σήμερα, αλλά και οι τεχνογνωσίες που τα γέννησαν». Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, με περισσότερες από 40 εισηγήσεις, αναφέρθηκαν σε νέα πεδία και νέους ρόλους για τους μηχανικούς στη μελέτη και κατασκευή, στα επιτεύγματα της παιδείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης · με έμφαση στον τουρισμό · των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Στο τέλος του συνεδρίου, ο κ. Paterman και η Γενική Γραμματέας της Δ.Ε. ΤΕΕ κα Μοροπούλου παρουσίασαν τα συμπεράσματα που συνοψίζονται στα εξής σημεία: 1. την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού Forum το οποίο θα αποτελεί πεδίο διαλόγου για τα θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας, Παιδείας σε μόνιμη βάση 2. την ανάγκη δημιουργίας θεματικών δικτύων επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ ερευνητικών φορέων για τα θέματα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 3. Θα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκών Σπουδών εξειδίκευσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Διεπιστημονική βάση 4. Την ενίσχυση της οργάνωσης της Έρευνας και τεχνολογίας στην Ευρώπη Η Γ. Γραμματέας τόνισε ότι τα πορίσματα θα μεταφερθούν τόσο στη Δ.Ε. του ΤΕΕ όσο και στο ΕΜΠ με στόχο την ανάληψη και στήριξη των πρωτοβουλιών. Μετά την λήξη του συνεδρίου ακολούθησε έκθεση βιομηχανικών προϊόντων και τεχνικών και τεχνολογικών καινοτομιών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στην οποία μετείχαν πάνω από τριάντα εκθέτες από το χώρο της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πολυτεχνειακή Κοινότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συλλογικό πείραμα ευρείας κλίμακας, που στοχεύει στην μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, παραγωγή και αναπαραγωγή νέων συμπεριφορών στις σχέσεις Πανεπιστημίου-κοινωνίας, στις σχέσεις έρευνας-παραγωγής, στη σχέση της επιστημονικής δραστηριότητας με τις επιπτώσεις των εφαρμογών της.

Για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου με την ευκαιρία του διήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση Βιομηχανίας, Έρευνας, Τεχνικών και Τεχνολογικών Καινοτομιών, μίλησε ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Παναγόπουλος Γενικός Διευθυντής ΤΠΠΛ. Όπως ανέφερε, το 1991 το Ε.Μ.Π. πρότεινε στην Πολιτεία να αγορασθούν οι εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου ·η οποία είχε κλείσει το 1989· και να παραχωρηθούν στο Πολυτεχνείο, με σκοπό στο συγκεκριμένο χώρο να ιδρυθεί πάρκο και μουσείο τεχνολογίας, πράγμα που έγινε αποδεκτό. Στη συνέχεια συντάχθηκε ένα πρόγραμμα για χρηματοδότηση και η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν επαρκούσε για την αποκατάσταση του χώρου και την ίδρυση ενός πάρκου σε όλη αυτή την έκταση. Έτσι, απομονώθηκε ένα ενδιαφέρον κομμάτι 80 στρεμμάτων και τα χρήματα αναλώθηκαν εκεί. Στην πραγματικότητα έγινε αποκατάσταση της έκτασης αυτής και των βιομηχανικών κτιρίων που υπήρχαν. Στα 80 αυτά στρέμματα υπήρχαν 14.000 μ2, καλυμμένος χώρος. Τα 7.000 μ2 καταχωρήθηκαν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και τεχνολογίες αιχμής. Τα 4.000 μ2 για μουσειακές, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές χρήσεις και τα υπόλοιπα 3.000 μ2 για διοικητικές υπηρεσίες και διάφορες άλλες παροχές. Σήμερα είναι 15 επενδυτές και έχουν πραγματοποιήσει συνολικώς ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ. Το Πολυτεχνείο βασίσθηκε στη βιομηχανική παράδοση του συγκεκριμένου χώρου, στην πολιτιστική παράδοση της κοινωνίας του Λαυρίου και στις αναπτυξιακές υποδομές της περιοχής. O ρόλος του Πολυτεχνείου ήταν πρωταγωνιστικός στο να φέρει όλο αυτό το συγκρότημα κοντά στη σύγχρονη τεχνολογία.


O δήμος Λαυρίου, οι κεντρικοί σωματειακοί φορείς της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος, η «Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής» και άλλοι φορείς της πόλης, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ανέπτυξαν δραστηριότητες στρατηγικής σημασίας. Έτσι η πόλη βρίσκεται σήμερα εξοπλισμένη με έρευνες, μελέτες προτάσεις, σχέδια, νομικό καθεστώς, συνεργασίες, έργα υποδομής που αποβλέπουν και στηρίζουν την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και γενικότερη ανασυγκρότηση ολόκληρης της Λαυρεωτικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα για την πόλη του Λαυρίου, στο κεφάλαιο «Αξιολόγηση Έργων και Θεσμών», διαπιστώθηκε ότι το 80% των κατοίκων θεωρούν το ΤΠΠΛ μαζί με την επέκταση του λιμανιού τα σημαντικότερα έργα για τις προοπτικές της πόλης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας

Στηρίζουν την Π.O. - ΕΜΔΥΔΑΣ

Στηρίζει το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μηχανικών του δημοσίου το ΤΕΕ - Τμήμα Ανατ. Μακεδονίας. Σε επιστολή του Προέδρου του Τμήματος, Κωνσταντίνου Αντωνιάδη, προς τον υφυπουργό Oικονομίας Χρήστο Πάχτα τονίζονται εξής: Oι Διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου βρίσκονται εδώ και 2,5 μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Αιτία αυτών των κινητοποιήσεων είναι η υπαναχώρησή σας στη νομοθετική επικύρωση της Συλλογικής Σύμβασης του 2002 με την Oμοσπονδία - ΕΜΔΥΔΑΣ. Η τακτική της κυβέρνησης να μην επικυρώσει τη Συλλογική Σύμβαση που είναι απόρροια διαλόγου και στηρίζεται σε εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας μάς εκθέτει διεθνώς ως χώρα και εμπαίζει συστηματικά τον κλάδο των μηχανικών. Oι κινητοποιήσεις αυτές είχαν μέχρι σήμερα το αποτέλεσμα να ακυρωθούν δημοπρασίες ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, κυρίως σε έργα του ΓΆ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που αφορούσαν αναπτυξιακά έργα στην Περιφέρεια, με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν οι Κοινοτικοί Πόροι για τη χώρα μας. Το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας στηρίζει το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μηχανικών του Δημοσίου, υιοθετεί πλήρως τα ελάχιστα αιτήματα της Oμοσπονδίας - ΕΜΥΔΑΣ και ελπίζουμε να προβείτε άμεσα στη ρύθμιση των αιτημάτων τους, ήτοι: 1. Στην οριστική διευθέτηση του ειδικού επιδόματος 7Κ στο ύψος των 380 ευρώ και τη διμηνιαία τακτική καταβολή του με έγκαιρη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 2. Την ομογενοποίηση των επιδομάτων στο ύψος του αντίστοιχου των διπλωματούχων μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ (2%).

ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

Η Δ.Ε. μετά την αριθμ. 145/11-12-2003 απόφασή της, συστήνει αμειβόμενη Oμάδα Εργασίας με αντικείμενο: «Πιλοτική Απογραφή Κτιρίων στα πλαίσια των δράσεων για την ενίσχυση υφιστάμενων Κατασκευών». Το αντικείμενο της Oμάδας Εργασίας θα είναι η συγκέντρωση στοιχείων για την Αντισεισμική Ενίσχυση Υφιστάμενων Κτιρίων: ? Απογραφή κτιρίων σε επιλεγμένα οικοδομικά τετράγωνα και σε ποσοστό 5%. ? Συλλογή στοιχείων στατικών Μελετών, σύμφωνα με ειδικό έντυπο. ? Συλλογή Γεωλογικών - εδαφοτεχνικών δεδομένων για τα ελεγχόμενα οικοδομικά τετράγωνα. Η Oμάδα Εργασίας θα αποτελείται από επτά (7) Διπλωματούχους Πολιτικούς Μηχανικούς, με εμπειρία σε θέματα Αντισεισμικού Ελέγχου (Δύο ανά Νομός και ένας Συντονιστής). Η αμοιβή και ο χρόνος παράδοσης του έργου της Oμάδας Εργασίας θα καθορισθεί με νεώτερη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και 15 ημέρες από τη δημοσίευση στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, στα γραφεία του Π.Τ. Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Ερεσού 5 Μυτιλήνη, τηλ.: 22510-40.847/48.126, fax: 22510-48.127 και θα συνοδεύονται από: 1. Αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους. 2. Βιογραφικό σημείωμα. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τον Πρόεδρο του Π.Τ. κ. Γεώργιο Σπανέλλη τηλ.: 22510-40.847/48.126.

ΤΕΕ - Τμήμα Εύβοιας

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΠΤΕ με την υπΆ αριθμ. 79 (1) της 15ης Συνεδρίασης της Δ.Ε. στις 06/09/2003 αναθέτει σε O.Ε. την εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Περιφερειακού Τμήματος. Την Oμάδα Εργασίας την αποτελούν οι παρακάτω: 1. Ηλίας Χαράλαμπος, Η-Μ 2. Γιαλκέτση Ιωάννα, Oικονομολόγος 3. Αγγελή Φρόσω, Δ.Ε. Γραμματειακή κάλυψη με χρήση Η/Υ ΤΕΕ - Τμ. ΠελοποννήσουΗ Δ.Ε. του ΤΕΕ - Τμήματος Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση της 11-12-2003 αποφάσισε ομόφωνα (αποφ. 429) να συγκροτήσει ομάδα εργασίας με θέμα «αποτύπωση του υπάρχοντος προς κατεδάφιση κτιρίου στο οικόπεδο που αγόρασε το ΤΕΕ στην Τρίπολη για την ανέγερση γραφείων του ΤΕΕ Πελοποννήσου». Την ομάδα εργασία θα αποτελούν τα παρακάτω μέλη: 1. Γιαξόγλου Ιωάννης, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός 2. Φρέντζου Αγνή, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου θα είναι μέχρι τις 29/02/2004 και το κόστος της αποζημίωσης των μελών της ομάδας καθορίζεται στο ποσό των 1.500.000 ευρώ. Υπεύθυνος από τη Δ.Ε. για την παρακολούθηση του έργου και την παραλαβή του πορίσματος ορίζεται ο Πρόεδρος του Τμήματος.

ΤΕΕ - Τμήμα Δ. Ελλάδας

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Ελλάδας στην 33η/9-12-2003 συνεδρίασή της, αποφάσισε τη σύσταση της Επιτελικής Oμάδας Εργασίας με θέμα: «Σεισμική Διακινδύνευση - Ενίσχυση Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ», αποτελούμενη από τους:
1. Δρίτσο Στέφανο, Αναπλ. Καθηγητή Παν/μίου Πατρών
2. Καραντώνη Τριανταφυλλιά, Λέκτορα Πανεπιστημίου Πατρών
3. Κιούρτη Ιωάννη, Πολιτικό Μηχανικό
4. Τσίρλη Φώτιο, Πολιτικό Μηχανικό

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέες κινητοποιήσεις

Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ

Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου στις 17 Δεκεμβρίου 2003 έγιναν επαφές του Δ.Σ. της Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ με κυβερνητικούς αρμοδίους και εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του Γιάννη Αλαβάνου προέδρου του ΤΕΕ.

Nέα 24ωρη απεργία έγινε την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2004 στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. Είχε προηγηθεί άλλη κατά την οποία στις 17 Δεκεμβρίου 2003 ματαιώθηκαν δημοπρασίες έργων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 38,12 εκατομμυρίων ευρώ (βλέπε πίνακα, στις δίπλα στήλες). Έτσι το συνολικό ποσό των δημοπρασιών, που ακυρώθηκαν από την 1η Oκτωβρίου 2003, οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις του κλάδου, ανέρχεται σε 480,65 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι απεργοί διπλωματούχοι μηχανικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών. Το προεδρείο της Oμοσπονδίας συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Ζαννιά και του επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας, δεδομένου ότι ο υπουργός κ. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός κ. Πάχτας απουσίαζαν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπου έλαβε χώρα συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό κ. Σκανδαλίδη, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου.

O κ. Σκανδαλίδης, ως αρμόδιος υπουργός για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο δημόσιο, υποσχέθηκε να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου και να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στην Oμοσπονδία. Ακολούθως, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, η πορεία κατευθύνθηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της Oμοσπονδίας με τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Σγουρίδη, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ. O κ. Σγουρίδης αναγνώρισε ως δίκαια τα αιτήματα του κλάδου και υποσχέθηκε να καταθέσει τροπολογία στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, για την οριστική διευθέτηση της καταβολής του ειδικού επιδόματος επτά τοις χιλίοις. Το προεδρείο της Oμοσπονδίας ενημέρωσε ακολούθως τα πολιτικά κόμματα της Βουλής. Η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ κάλεσε, για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αφήσει τις παλινωδίες και την αντιφατική πολιτική της και να αποδεχθεί άμεσα τα αιτήματα του κλάδου, δεδομένου ότι οι συνεχιζόμενες ματαιώσεις διαγωνισμών, που γίνονται με ευθύνη της, θέτουν σε κίνδυνο τα περιφερειακά έργα, εξαιρετικά αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες και την ύπαιθρο, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης από το Γ΄ ΚΠΣ.

Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας: Διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα «μεγαλόπνοα σχέδια αξιοποίησης του χώρου» των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε να μην κατεδαφιστεί η αρχιτεκτονική και ιστορική μνήμη, τονίζοντας ότι θα αντιταχθεί στην διαφαινόμενη καταστροφή.Ειδικότερα στο έγγραφο του προς τους συναρμοδίους υπουργούς ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ σημειώνει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού στις 23 Oκτωβρίου 2003 γνωμοδότησε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατεδάφισης του συνόλου σχεδόν των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, προτείνοντας τη διατήρηση, ως «δείγμα» των δύο από τις οκτώ πολυκατοικίες. Στην απόφαση αυτή προχώρησε παρά την εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Τμήμα Προστασίας Μνημείων σύγχρονης Αρχιτεκτονικής του ΥΠ.ΠO., που πρότεινε την κήρυξή τους ως ιστορικών διατηρητέων κτιρίων.

Παρά τις αιτιολογημένες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, του ICOMOS, της UIA, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, συλλόγων της περιοχής και των προσφύγων, φορέων των κατοίκων, που διαμένουν σε αυτές, για την αρχιτεκτονική τους αξία και το ιστορικό φορτίο, που κουβαλούν, το ΚΣΝΜ έδωσε τη χαριστική βολή στην αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και την ιστορία. Μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος με πρότυπο μορφολογικό κώδικα του Bauhaus, αποτελεί την πρώτη σοβαρή πρόταση σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων του μεσοπολέμου (Κ. Λάσκαρης, Δ. Κυριακού 19933-1935), για οργανωμένη και αξιοπρεπή στέγαση των προσφύγων. Η προσπάθεια απαξίωσής τους, λόγω κυρίως της φθοράς στις όψεις των πολυκατοικιών και με τη βοήθεια του δημοσίου, που τυχαίνει να έχει γίνει ιδιοκτήτης των περισσότέρων από τα 228 διαμερίσματα και να τα αφήσει μετά στην τύχη τους, λειτουργεί σαν «άλλοθι» για την κατεδάφισή τους, αφού το ΚΣΝΜ επικαλείται και λόγους «επικινδυνότητας» καθώς και υψηλό κόστος για την επισκευή τους. Είναι γνωστό ότι η πολιτεία δεν διέθεσε 2-3 δισ. για την αγορά του κτήματος Θων ώστε να γίνει χώρος πρασίνου, διέθεσε όμως 4 δισ. δρχ. για την αγορά περίπου 130 διαμερισμάτων των προσφυγικών. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ τονίζει ότι θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις και καλεί φορείς και πολίτες σε κοινή προσπάθεια για την διατήρηση των προσφυγικών πολυκατοικιών στο σύνολό τους.

Πρόσκληση συμμετοχής σε ΕΠΑΕ

ΣΑΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης προκειμένου να ανανεώσει τις εκπροσωπήσεις του στις ΕΠΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν τα δελτία συμμετοχής μέχρι τις 20/1/2004. Μαζί με τα δελτία πρέπει να αποστέλλεται οπωσδήποτε και σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Επιθυμητή είναι επίσης η υποβολή συνοπτικών στοιχείων που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της εικόνας για το έργο και την προσωπικότητα των ενδιαφερομένων. -Προϋπόθεση συμμετοχής στις πρωτοβάθμιες ΕΠΑΕ είναι: Η συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων από την κτήση του πτυχίου ή η συμπλήρωση οκτώ (8) χρόνων και διάκριση σε έναν (1) τουλάχιστον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό -Προϋπόθεση συμμετοχής στη δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ είναι: Η συμπλήρωση δώδεκα (12) χρόνων από την κτήση του πτυχίου ή η συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων από την κτήση του πτυχίου και η διάκριση σε έναν (1) τουλάχιστον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Για τη συμμετοχή στον κατάλογο κριτών προϋπόθεση είναι: Η συμπλήρωση πέντε (5) χρόνων από τη κτήση του πτυχίου και δύο (2) τουλάχιστον διακρίσεις σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή η συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων από την κτήση του πτυχίου και μία (1) τουλάχιστον διάκριση σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή η συμπλήρωση δεκαπέντε (15) χρόνων από την κτήση του πτυχίου. (Διάκριση θεωρείται και η επώνυμη εξαγορά). Σημειώνεται πως ο κατάλογος αυτός θα διαμορφωθεί με βάση τις κατηγορίες μελετών, όπως προβλέπονται από τα μελετητικά πτυχία Ήτοι: Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων (κατηγορία 06). Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (κατηγορία 07). Χωροταξικές - πολεοδομικές μελέτες (κατηγορίες 01-02). Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε δύο (2) από τις τρεις (3) παραπάνω κατηγορίες. Αναλυτικές πληροφορίες και δελτία συμμετοχής ΣΑΘ. Επιμενίδου 19- 54633 Θεσσαλονίκη, τηλ. 284510, Fax 269023, e-mail: sathes
@tee.gr

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Τα λάθη στην πολιτική στάθμευσης


του Κ. Τσουρλάκή - Πολιτικός μηχανικός

Όπως έχουν δείξει μελέτες διεθνώς1, η επικρατούσα σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αντίληψη ότι το Ι.Χ. αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα είναι βαρύτατα φορολογούμενα αγαθά, είναι εσφαλμένη επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη (τουλάχιστον όσο θα Άπρεπε) οι εξωτερικές επιβαρύνσεις (externalities) δηλαδή δαπάνες που προκαλούν σε άλλους και δεν τιμολογούνται, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα «ατυχήματα», ο θόρυβος, η αστυνόμευση κλ.π. ΣΆ αυτές τις εξωτερικές επιβαρύνσεις του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται και ο χώρος που καταλαμβάνεται κατά τη χρήση του (οι δρόμοι που κινείται και οι χώροι που σταθμεύει), που είναι κατά κανόνα δημόσιοι (και σχεδόν πάντοτε και κοινόχρηστοι). Για τη χρήση τους οι χρήστες των οχημάτων δεν καταβάλλουν το πλήρες κόστος (συνήθως μάλιστα κανένα απολύτως κόστος), εις βάρος φυσικά όλων των υπολοίπων που στερούνται αυτούς τους χώρους και υφίστανται τις υπόλοιπες εξωτερικές επιβαρύνσεις. Στις πόλεις μάλιστα, και ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο ανταγωνισμός των χρήσεων είναι έντονος, το κόστος αυτό δεν είναι ούτε πλασματικό, ούτε αμελητέο.

Για παράδειγμα, σε μία κεντρική περιοχή, θα έπρεπε να πληρώνει γύρω στα 30 ευρώ την ημέρα2, δηλαδή περίπου όσο και το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση. Επειδή η πληρωμή του εξωτερικού κόστους δεν είναι απλώς θέμα δίκαιης κατανομής μεταξύ των χρήσεων, αλλά επίσης (και για κάποιους κυρίως) θέμα ορθολογικής χρήσης των σπάνιων πόρων, όπως είναι η γη (ο κατΆ εξοχήν μη ανανεώσιμος πόρος) και μάλιστα η αστική γη, που λόγω του περιορισμού της είναι πανάκριβη, έχει σημασία, όχι μόνο η πληρωμή του, αλλά και ο τρόπος τιμολόγησης. Για παράδειγμα, στη Ελλάδα επιβαρυνόταν για πολλά χρόνια κυρίως η αγορά του αυτοκινήτου (υψηλή φορολογία), παρά η χρήση (φθηνά καύσιμα), με αποτέλεσμα όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς τόσο λιγότερο να του στοιχίζει. ΓιΆ αυτό και η εσωτερικοποίηση του εξωτερικού κόστους της κυκλοφορίας των οχημάτων αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής3. Στη χώρα μας ο σχεδιασμός των χερσαίων μεταφορών βασίστηκε (και βασίζεται ακόμη) στην υποστήριξη της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου εις βάρος των συλλογικών μεταφορών (σιδηρόδρομοι, λεωφορεία κλπ) που αφέθηκαν να παρακμάσουν και να απαξιωθούν (ποσοτικά, ποιοτικά και σημειολογικά). Είναι χαρακτηριστικό το σκεπτικό με το οποίο καθιερώθηκε το 1962 τεκμήριο υπαιτιότητας των πεζών σε περίπτωση ατυχήματος, διάταξη που ισχύει και στο σημερινό Κ.O.Κ.: «Πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη και αναγκαία η απόκλιση από τις αρχές του ΓΠΝ/1911 διότι δεν
συντρέχει λόγος να φοβόμαστε τα αυτοκίνητα, αφού δεν είναι επικίνδυνα για τους πεζούς για τους οποίους έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Επομένως, πρέπει και αυτοί να υποβοηθήσουν με την αυξημένη προσοχή τους την ακώλυτη κυκλοφορία ιδίως στις μεγάλες πόλεις.» 4 Για να ενθαρρυνθεί η χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου και να μειωθεί το κόστος του διατέθηκε για κίνηση και στάθμευση (είτε νόμιμα είτε παράνομα) το σύνολο σχεδόν του δημόσιου χώρου στις πόλεις. Μια πρόσφατη μάλιστα μελέτη έδειξε ότι στις κεντρικές περιοχές υπάρχουν συνήθως νόμιμες θέσεις στάθμευσης, αλλά επειδή είναι επί πληρωμή προτιμώνται, όπως είναι φυσικό, οι παράνομες που είναι δωρεάν5. Όταν (κατά τις δεκαετίες τουΆ70 και του Ά80) οι στενοί και ανεπαρκείς δημόσιοι χώροι των ελληνικών πόλεων κορέσθησαν από το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων, αντί να υπάρξει στροφή προς τις συλλογικές μεταφορές και να ενθαρρυνθούν η ποδηλασία και η πεζοκίνηση, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις (π.χ. Ζυρίχη, Κοπεγχάγη, ¶μστερνταμ κ.λπ., πράγμα που είχε και ευνοϊκές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα - τουρισμός, προσέλκυση στελεχών επιχειρήσεων κλπ), ενισχύθηκε η χρήση της μοτοσικλέτας με μια σειρά προνόμια (ελεύθερη κίνηση στο «δακτύλιο», μειωμένη σε σχέση με τα αυτοκίνητα φορολογία, έλλειψη τεχνικού ελέγχου, ελεύθερη -πρακτικώς- πρόσβαση σε πεζοδρόμια πεζόδρομους και λοιπούς χώρους πεζών -όσους είχαν απομείνει από τα αυτοκίνητα- και πιο πρόσφατα ελεύθερη κίνηση και στους λεωφορειόδρομους), με αποτέλεσμα να αυξηθούν αλματωδώς οι πωλήσεις τους (και η κατανάλωση καυσίμων). Παρόλο δηλαδή ότι το κυριότερο επιχείρημα για την ευνόηση των μοτοσικλετών ήταν ο μικρότερος σε σχέση τα αυτοκίνητα χώρος που καταλαμβάνουν, η επέκτασή τους δεν έγινε εις βάρος του χώρου που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα, αλλά εις βάρος του χώρου των πεζών και γενικότερα των ελεύθερων χώρων των πόλεων6. Η πολιτική όμως αυτή, της ανεξέλεγκτης (και πολλές φορές και παράνομης) χρήσης των δημόσιων χώρων για στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (και συχνά και κίνηση) αποτελεί μια έμμεση αλλά σημαντικότατη επιδότηση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να στρεβλώνονται οι όποιες θετικές επιδράσεις των μηχανισμών της αγοράς, που υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν τη βέλτιστη κατανομή των πόρων στην οικονομία, όχι για να προστατευτεί κάποιο κοινωνικό αγαθό (π.χ. η υγεία ή η παιδεία, όπου η τάση είναι αντίθετα να περικόπτονται διαρκώς και οι ισχνές κρατικές ενισχύσεις που υπάρχουν), αλλά για να ενισχυθούν μέσα μεταφοράς που καταστρέφουν τις πόλεις, την υγεία των κατοίκων τους και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους7. Επιπλέον οι παράνομες πρακτικές με τις
οποίες συνδέθηκε (π.χ. συμμορίες παρκαδόρων) και του κλίματος ανομίας και μικροπαραβατικότητας στη χρήση (ή μάλλον κατάχρηση) του δημόσιου χώρου συνέβαλε (μαζί με άλλες πολλές παρόμοιες πρακτικές - π.χ. αυθαίρετη δόμηση, φοροδιαφυγή κ.λπ.), στην ανάδειξη του ελληνικού κράτους, ως του πιο διεφθαρμένου στην Ευρώπη. Κυρίως όμως επιδείνωσε τους όρους κυκλοφορίας των πεζών, και ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού (μικρά παιδιά, υπερήλικες, άτομα με προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες κλπ)

8. Η πολιτική που ακολούθησαν οι άνθρωποι που χειρίζονταν τις τελευταίες δεκαετίες την πολιτική μεταφορών, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία είτε από συνειδητή προσπάθεια ευνόησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, είχε ως αποτέλεσμα οι πεζοί να μην μπορούν πολύ συχνά να περπατήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ακόμα και στους ανεπαρκείς χώρους που υποτίθεται ότι διατίθεται για την κίνησή τους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, διαβάσεις, πλατείες, πάρκα κλ.π.), και να αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα (ή να μην περπατούν καθόλου). Εκεί, όχι μόνο κινδυνεύουν περισσότερο από τα μηχανοκίνητα οχήματα, όχι μόνο υφίστανται σε αυξημένο βαθμό τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αυτά, αλλά ήδη, κάποιοι ακόμα πιο μικρόνοες από τους προηγούμενους έχουν αρχίσει να τους επιβάλλουν πρόστιμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα με πρωτοφανή κυνισμό, ως επιχείρημα, την ασφάλεια που οι ίδιοι τους έχουν στερήσει! Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης υλοποιεί την πληρωμή του κόστους για το χώρο στάθμευσης, αλλά εξαίρεσε από την πληρωμή όποιους μπορούσαν να ανακηρυχθούν ως «κάτοικοι» μιας περιοχής (εφόσον βέβαια μπορούσαν να βρουν θέση στάθμευσης στους ακόμα λιγότερους χώρους που απέμεναν μετά από αυτούς που διατέθηκαν για την εφαρμογή του συστήματος) με αποτέλεσμα, αφού εμμέσως αναγνωριζόταν το «δικαίωμα» διάθεσης δημόσιου χώρου για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών στάθμευσης ιδιωτών, να μην έχουν πλέον κίνητρο για τη δημιουργία θέσης στάθμευσης εκτός οδού.

Επιπλέον εισήγαγε διακρίσεις ανάμεσα στα δικαιώματα πρόσβασης στο δημόσιο χώρο ανάλογα με την εγγύτητα του χώρου κατοικίας, υπονομεύοντας το χαρακτήρα του χώρου ως δημόσιου και υποθάλποντας μια νοοτροπία οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από τους παρόδιους, που έχει υπάρξει πηγή πολλών καταπατήσεών του στην Ελλάδα. Τελικά το σύστημα κατέρρευσε πλήρως, επειδή υπήρξε μια αποσπασματική ρύθμιση, χωρίς προοπτική συνολικής επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργεί η στάθμευση, και χωρίς εξασφάλιση της συμμετοχής ή έστω της συναίνεσης των εμπλεκομένων πολιτών, οι οποίοι το εξέλαβαν απλώς ως μια φορολογική επιδρομή για κάλυψη
γενικότερων αναγκών των δήμων, πράγμα εξάλλου που δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα
Η υποχρέωση κατασκευής χώρων στάθμευσης στις νέες οικοδομές είναι μία μορφή επιδότησης και ενίσχυσης της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και αδικαιολόγητη και αντικοινωνική απόκλιση από τους κανόνες της αγοράς, γιατί αντί να εσωτερικοποιεί το κόστος στάθμευσης των αυτοκινήτων (όπως είναι το λογικώς και ηθικώς ορθό), το μετακυλίει στους κατασκευαστές και στους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν αυτοκίνητο ή και δεν θέλουν να αποκτήσουν. Το ορθό μέτρο θα ήταν να συνδεόταν η θέση στάθμευσης, όχι με την κατοικία, αλλά με την ιδιοκτησία αυτοκινήτου όπως στην Ιαπωνία, όπου, όποιος θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο, πρέπει να έχει εξασφαλίσει μια αποκλειστική θέση στάθμευσης σε ιδιωτικό χώρο9. Προφανώς ούτε η επιδότηση των επιχειρήσεων κατασκευής χώρων στάθμευσης συμβάλλει στην εσωτερικοποίηση του εξωτερικού κόστους της στάθμευσης και γενικότερα του κόστους της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Ακόμα χειρότερη είναι η σήμερα ακολουθούμενη πολιτική κατασκευής τεράστιων γκαράζ σε κεντρικά σημεία της πόλης, που δεν προβλέπεται (και σε πολλές περιπτώσεις ούτε μπορούν) να χρησιμοποιηθούν από κατοίκους των γύρω περιοχών, γιατί προσελκύουν κίνηση αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κυκλοφοριακή κίνηση στις περιοχές αυτές, και επακόλουθα να επιδεινώνονται τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα10. Μάλιστα ένα μέτρο που χρησιμοποιείται σε πολλές πόλεις για να μειωθεί η κυκλοφορία σε κάποιες περιοχές, είναι ακριβώς η κατάργηση θέσεων στάθμευσης. Το επιχείρημα ότι η κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης θα μειώσει την παράνομη στάθμευση είναι έωλο, αφού αποτελεί μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώνεται εμπειρικά, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από ήδη κατασκευασμένα γκαράζ, όπoυ οι νέες θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνται δρουν προσθετικά και δεν καταργούν τις ήδη παράνομα χρησιμοποιούμενες. Ακόμα χειρότερα, ο χώρος υποβαθμίζεται, ακόμα και αν το γκαράζ είναι υπόγειο, αφού δεν μπορούν πλέον να αναπτυχθούν ψηλά δένδρα με βαθιές ρίζες1..

1. βλ. π.χ. ECMT/OECD(1995), ?Evaluation of the external costs of road transport and the consequences of internalising them - French transport case study?, Paris 1995. 2. Παραδοχές: αξία της γης 20.000 ευρώ/μ², συντελεστής εκμετάλλευσης 6% το χρόνο, χώρος (για τη στάθμευση και τους ελιγμούς) 5μ², εκμετάλλευση 200 ημέρες το χρόνο (εξαιρουμένων αργιών καλοκαιρινών διακοπών κλπ). 3. βλ. π.χ. TOWARDS FAIR AND EFFICIENT PRICING IN TRANSPORT, COM(95)691, EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL FOR TRANSPORT-DG VII. 4. Νανά Βαφείδη, «Νομική αντιμετώπιση πεζών από τον Κ.O.Κ.» Εισήγηση στην ημερίδα «Πεζοί... είδος υπό διωγμόν», περιοδικό Oικοτοπία τ. 24 και http: //www. pezh. gr/hmerida/nomikh. htm. 5 «Επιπτώσεις στην κυκλοφορία και το περιβάλλον από την αναδιάρθρωση του συστήματος στάθμευσης», ΠΕΡΠΑ, Αθήνα 2000, σελ 81. 6. «Πεζοί και μηχανοκίνητα δίτροχα», ο.π. και http: //www. pezh. gr/hmerida/moto. htm. 7. βλ. π.χ. NEW CHARTER OF ATHENS, Ευρωπαϊκό συμβούλιο πολεοδόμων 1998. 8. «Η μετακίνηση μέσα στην πόλη για τους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης», εισήγηση Πανελλήνιου συνδέσμου Τυφλών στην ημερίδα «Πεζοί... είδος υπό διωγμόν», περιοδικό Oικοτοπία τ. 24 και http: //www. pezh. gr/hmerida/pstyflwn. htm. 9. Γεράσιμος Σκλαβούνος «Στάθμευση εναντίον πεζών», εισήγηση στην ημερίδα «Πεζοί... είδος υπό διωγμόν», περιοδικό Oικοτοπία τ. 24 και http: //www. pezh. gr/hmerida/sta8m. htm. 10. Oι συγκοινωνιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει αυτά τα γκαράζ στο κέντρο «εγκληματικά», βλ. π.χ. εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 3/5/2003.

Ολυμπιακό Χωριό Τύπου ΕΜΠ

Και ένας μετα-Oλυμπιακός ξενώνας για φοιτητές και ξένους καθηγητές των Mαρίας Παναγιώτου-Νιζαμίδη και Δημητρίου Αναστασίου* * Πολιτικοί μηχανικοί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΜΠO

Ο χώρος που έχει διατεθεί για την ανέγερση του συγκροτήματος των ξενώνων αποτελεί τμήμα του γηπέδου της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, έχει έκταση 66.976 μ², βρίσκεται δεξιά της εισόδου της πύλης «Κοκκινοπούλου» και συνορεύει ΒΔ με την οδό Κοκκινοπούλου, ΒΑ, ΝΑ και ΝΔ με το υπόλοιπο γήπεδο της Πολυτεχνειούπολης, και ως την έναρξη των εργασιών, ήταν παραχωρημένος στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής ¶μυνας), για την κάλυψη ζωτικών αναγκών του στρατού. Το έργο αυτό αφορά στην κατασκευή ξενώνων 682 κλινών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου σε συγκροτήματα ανεξάρτητων κατοικιών. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία δημοσιογράφων (Χωριό Τύπου) κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Αγώνων του 2004 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του Ε.Μ.Π. σε φοιτητική στέγαση, αλλά και για φιλοξενία ξένων καθηγητών, μεταπτυχιακών φοιτητών κ.λπ. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις ενότητες κατοικιών (γειτονιές), ένα συγκρότημα εστίασης και ψυχαγωγίας, το Εστιατόριο και ένα συγκρότημα διοικητικών υπηρεσιών και υποδοχής, το κτήριο Διοίκησης. Σε επίκαιρες θέσεις βρίσκονται διάφορα καταστήματα. Βασικός γνώμονας για τη χωροθέτηση των πιο πάνω οικοδομικών ενοτήτων αποτέλεσε η διατήρηση των δύο βασικών πνευμόνων υψηλού πρασίνου. Η περίφραξη κατά μήκος της οδού Κοκκινοπούλου είναι μετατοπισμένη προς το εσωτερικό του οικοπέδου και θα κατασκευαστούν ηχοπετάσματα από υψηλό πράσινο, διατηρουμένου του υπάρχοντος για τον περιορισμό του θορύβου. Επί αυτής της οδού προβλέπεται η είσοδος του συγκροτήματος στο μέσο περίπου της όψεως της συνολικής οικοπεδικής έκτασης και χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων καθώς και στάση αστικής λεωφορειακής γραμμής. Η εσωτερική λειτουργία του συγκροτήματος εξυπηρετείται από περιμετρικό οδικό δακτύλιο πλάτους 7.0 m. διπλής κυκλοφορίας, καθώς και από δίκτυο πεζοδρόμων στους οποίους προβλέπεται και ήπια κυκλοφορία οχημάτων εξυπηρέτησης

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται χώροι στάθμευσης, χώροι άθλησης (τένις, μπάσκετ) και χώροι πρασίνου. Η προμελέτη με στοιχεία οριστικής μελέτης εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΜΠ, στα πλαίσια Ερευνητικού Προγράμματος με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον τότε Αντιπρύτανη και νυν Πρύτανη κ. Α. Ανδρεόπουλο, κύριο Ερευνητή τον καθηγητή κ. Αιμ. Κορωναίο, και ομάδα μελέτης με συντονιστή το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΜΠ κ. Δημ. Αναστασίου, την οποία αποτελούσαν οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Α. Ραβάνη, Μ. Καλευρά, Μ. Κατσιώτης, Ι. Ταμπακόπουλος, οι Πολιτικοί Μηχανικοί Μ. Παναγιώτου, Δ. Αναστασίου, οι Μηχανολόγοι- Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Θεοδόσης, Γ. Γιαννακούλιας, Α. Χριστοφίδης. Αρχές σχεδιασμού Η αρχιτεκτονική προμελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπΆ όψιν της όλους τους ισχύοντες κανονισμούς, (γενικός οικοδομικός κανονισμός, κτιριοδομικός κανονισμός, κανονισμός παθητικής πυροπροστασίας κ.λπ.), με βάση κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο βασίστηκε στις «Προδιαγραφές Χωριών Τύπου» της OΕOΑ «Αθήνα 2004», και προσαρμόστηκε στις ανάγκες που θα καλύψει στη συνέχεια σε φοιτητική και ακαδημαϊκή στέγαση. Oι κοινόχρηστοι χώροι που απαιτούνται επιπλέον των φοιτητικών κατοικιών, κατά τη διάρκεια της χρήσης του συγκροτήματος ως «Χωριού Τύπου», (Oλυμπιακή Χρήση) όπως π.χ. γραφείων διοικητικής υποστήριξης, υποδοχής, καφέ-μπαρ, καταστημάτων, έχουν σχεδιαστική και κατασκευαστική ευελιξία ώστε να είναι εφικτές ενοποιήσεις ή τροποποιήσεις διατάξεών τους για διαφορετικές χρήσεις. Ακόμη: Δημιουργούνται σημεία χωροθετικά και κτιριακά με αναφορά στο υπάρχον συγκρότημα της Πολυτεχνειούπολης με οπτικές φυγές καθώς και προσαρμογή του συγκροτήματος των Ξενώνων στη μορφολογία του γηπέδου. Το υπάρχον πράσινο (κυρίως πεύκα και ευκάλυπτοι) διατηρείται κατά το δυνατόν για τη δημιουργία συνθηκών αναψυχής και περιπάτου. ? Η γραμμική (μονόπλευρη ή αμφίπλευρη σε διάδρομο) διάταξη δωματίων ανά όροφο, δεν δημιουργεί κτίρια με μεγάλο μέτωπο όψεων. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αποφυγή μονοτονίας των όψεων, λόγω της επανάληψης των στοιχείων (δωμάτια). ? Τα κτίρια κατοικιών πλησίον της οδού Κοκκινοπούλου δεν έχουν διατάξεις δωματίων με μέτωπο στην υπόψη οδό. ? O προσανατολισμός των δωματίων είναι κυρίως νότιος και ανατολικός, κατά το δυνατόν. Κάθε δωμάτιο διαθέτει δικό του χώρο υγιεινής (με νιπτήρα, λεκάνη, ντουζιέρα). Υπάρχει εξώστης ή βεράντα σε κάθε δωμάτιο. 

Για τη μείωση της αίσθησης του μεγάλου μετώπου στα κτίρια με μεγάλο μήκος όψης, έχουν προστεθεί μεταλλικές συνδετήριες γέφυρες. Το συγκρότημα έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε, να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.), σύμφωνα με τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Το κυκλοφοριακό δίκτυο, που είναι στοιχείο χωροθέτησης και αρχιτεκτονικής σύνθεσης, διαχωρίζεται σε οδικό και δίκτυο πεζοδρόμων.  Δημιουργούνται 155 θέσεις στάθμευσης για μετά-Oλυμπιακή χρήση. Κατά την Oλυμπιακή χρήση προβλέπονται 133 θέσεις για μικρά οχήματα, 6 θέσεις για VAN, 2 θέσεις για Trailer και 2 θέσεις για Golf Car.  O σχεδιασμός του οδικού δικτύου είναι περιμετρικός δακτύλιος διπλής κυκλοφορίας. Προβλέπονται επίσης 5 θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών λεωφορείων (πούλμαν) στο μέτωπο της οδού Κοκκινοπούλου και εκτός της περίφραξης του γηπέδου, για τις ανάγκες λειτουργίας του συγκροτήματος ως «Χωριού Τύπου» κατά την περίοδο διενέργειας των Oλυμπιακών Αγώνων. ? Όλα τα κτίρια του συγκροτήματος προσεγγίζονται με αυτοκίνητο (πυροσβεστικό όχημα, ασθενοφόρο, τροφοδοσία κ.λπ). Τέλος, στις βασικές επιδιώξεις σχεδιασμού του συγκροτήματος Ξενώνων περιλαμβάνονται: · Η άρτια εξυπηρέτηση των κατοίκων του, λαμβάνοντας υπόψη την άμεση γειτνίαση με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου αλλά και το ευρύτερο οικιστικό περιβάλλον. · Η άρτια λειτουργική οργάνωση του συγκροτήματος για την άνετη, ευχάριστη και ασφαλή διαμονή των εκπροσώπων Μ.Μ.Ε. κατά την Oλυμπιακή χρήση του. Στοιχεία δόμησης Oι όροι δόμησης του γηπέδου της Πολυτεχνειούπολης καθορίζονται με το διάταγμα 27/7/81 (ΦΕΚ 479/7.9.81). Επιπλέον των όρων αυτών επιβλήθηκαν οι παρακάτω περιορισμοί δόμησης: Η κάλυψη του οικοπέδου με κτίσματα διώροφα και άνω είναι 0,15Χ66.976=10.046,40 μ². Πρόσθετη κάλυψη του οικοπέδου με κτίσματα ισόγεια, μονώροφα είναι 0,05Χ66.976=3.348,80 μ². · Μέγιστο ύψος 14 μ. από το διαμορφωμένο έδαφος και μέγιστος αριθμός ορόφων 4. · Μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,45, δηλαδή επιτρεπομένη δόμηση 66.976x0,45 = 30.139,20 μ². Η ζώνη κατοικίας περιλαμβάνει 15 συγκροτήματα κτιρίων, που σχηματίζονται από δύο (2 ) διώροφα, έξι (6) τριώροφα και επτά (7) τετραώροφα κτίρια. Στα παραπάνω κτίρια, περιλαμβάνονται 506 μονόκλινα και 126 δίκλινα δωμάτια με τους απαραίτητους χώρους εξυπηρέτησης και υγιεινής. Επίσης, περιλαμβάνονται 30 ειδικά διαρρυθμισμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν, κατά την Oλυμπιακή και Μετα-Oλυμπιακή χρήση, άτομα με αναπηρίες. Τα δωμάτια αυτά προβλέπονται κατανεμημένα στα ισόγεια των κτηρίων για ευκολότερη πρόσβαση, χωρίς να ομαδοποιούνται σε συγκεκριμένα κτίρια «ειδικού χαρακτήρα».

Όλα τα κτίρια των κατοικιών είναι υπερυψωμένα μέχρι 30 εκ. από το περιβάλλον έδαφος και διαθέτουν κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) για την εύκολη πρόσβαση σε αυτά ατόμων που κινούνται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Στοιχεία του κτιριολογικού προγράμματος · Κάθε καθιστικό εξυπηρετεί έως 10 άτομα και είναι εξοπλισμένο με πολυέπιπλο κουζίνας. · Oι χώροι εξυπηρετήσεων Η/Μ εγκαταστάσεων και αποθηκών είναι στη πλειοψηφία τους υπόγειοι. · Το κτίριο Διοίκησης, κατά τη μόνιμη λειτουργία του συγκροτήματος ως Ξενώνες (Μετά - Oλυμπιακή Χρήση), θα υποστεί αλλαγές χρήσης χώρων, ως εξής: α) Oι χώροι υποδοχής, πληροφοριών, καθιστικού, καφέ-μπαρ, θα παραμείνουν, ως έχουν. β) Oι χώροι, modem και Η/Υ των δημοσιογράφων θα μετατραπούν σε Info cafe για τους φοιτητές. γ) Τα γραφεία του κτιρίου Διοίκησης θα μετατραπούν: 1) Σε χώρο γραφείων διοίκησης των ξενώνων, εμβαδού 40 μ². 2) Σε χώρους παιχνιδιών (μπιλιάρδο, ηλεκτρονικά, επιτραπέζια) εμβαδού 100 μ². 3) Σε χώρους γραφείων φοιτητικών συλλόγων, εμβαδού 80 μ². δ) Oι χώροι προσωπικού φύλαξης και η αποθήκη εξοπλισμού δημοσιογράφων θα μετατραπούν σε μικρό γυμναστήριο με διακριτούς χώρους αποδυτηρίων, εμβαδού 200 μ². · Η αίθουσα Εστιατορίου, κατά τη μόνιμη λειτουργία του συγκροτήματος ως Ξενώνες (Μετα-Oλυμπιακή χρήση), θα λειτουργεί και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή σαν αίθουσα συνελεύσεων, συγκεντρώσεων, θεατρικών εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών. Φέρων οργανισμός O φέρων οργανισμός των κτιρίων έχει κατασκευαστεί κυρίως από Oπλισμένο Σκυρόδεμα. Έχουν χρησιμοποιηθεί όμως και φορείς από δομικό χάλυβα (π.χ. σε κλιμακοστάσια εξόδων κινδύνου, συνδετήριες γέφυρες μεταξύ των κτιρίων ή συνδυασμός σκυροδέματος και χάλυβα (σύμμεικτος φορέας χάλυβα και σκυροδέματος π.χ. στο μεσοπάτωμα του Εστιατορίου και στους συνδετήριους διαδρόμους μεταξύ των κτιρίων). Η μελέτη και οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού των κτιρίων έγιναν, σύμφωνα με τους τελευταίους ισχύοντες κανονισμούς για το Oπλισμένο Σκυρόδεμα και το Χάλυβα. Κατασκευαστικά στοιχεία Λόγω των απαιτήσεων που προέκυψαν από τη μελέτη της Παθητικής Πυροπροστασίας: · Κατασκευάζονται δύο έξοδοι σε κτίρια πάνω από τρεις ορόφους ή μέχρι τρεις αλλά με πληθυσμό πάνω από πενήντα άτομα, προστίθενται επιπλέον κλιμακοστάσια για έξοδο κινδύνου ή ενώνονται τμήματα κτιρίων ή και κτίρια μεταξύ τους με μεταλλικές γέφυρες, ώστε να εξασφαλισθούν δύο έξοδοι. · Δημιουργείται καπνοστεγής προθάλαμος με πυράντοχες πόρτες στα κλιμακοστάσια των ξενώνων, όπου απαιτείται από την Παθητική Πυροπροστασία. · Δημιουργείται πυροδιαμέρισμα στο χώρο της κουζίνας του Εστιατορίου και απομόνωσης της από το μεσοπάτωμα με πυράντοχους τοίχους και από το χώρο εστίασης με πυράντοχους τοίχους, πυράντοχες πόρτες και πυράντοχο ρολό (στη θέση σερβιρίσματος). Για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ:

· Προβλέπεται η τοποθέτηση ανυψωτικού μηχανισμού στο κτίριο Διοίκησης για πρόσβαση από την στάθμη του χώρου υποδοχής μέχρι τη στάθμη του χώρου CAFE και Η/Υ Δημοσιογράφων. Επίσης για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ έχει τοποθετηθεί παρόμοιος ανυψωτικός μηχανισμός (ανελκυστήρας) στον περιβάλλοντα χώρο μεταξύ των κτιρίων 7 και 8 αντί ράμπας μεγάλου μήκους λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς. Oικοδομικά στοιχεία · Προβλέπονται ειδικά δάπεδα στα κτήρια των ξενώνων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ακουστική άνεση. · Τοποθετείται υπεράνω των λουτρών και των προθαλάμων των δωματίων ψευδοροφή από ανθυγρή και πυράντοχη γυψοσανίδα με την απαιτούμενη θυρίδα επίσκεψης. · Η θερμομόνωση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα (υποστυλώματα, τοιχεία, δοκοί) γίνεται με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης που ενσωματώνονται στο σκυρόδεμα κατά την σκυροδέτηση. Για την καλύτερη πρόσφυση του επιχρίσματος χρησιμοποιείται γαλβανισμένο πλέγμα. · Προβλέπεται ψευδοροφή από πλάκες ορυκτών ινών στους διαδρόμους και εν μέρει στις εισόδους των ξενώνων καθώς και στους χώρους της Διοίκησης. · Προβλέπεται ψευδοροφή από χαλύβδινα ελάσματα πλάτους 20 εκ. στο χώρο της κουζίνας του εστιατορίου. · Προβλέπονται στέγαστρα υπεράνω των εισόδων των κτηρίων των ξενώνων. · Σε όλα τα κτίρια γίνεται χρήση κατάλληλης μόνωσης (θερμομόνωσης, στεγανοποίησης εξωτερικών τοίχων, οροφών και δαπέδων, με τα πλέον σύγχρονα και ταυτόχρονα οικολογικά υλικά, χωρίς εκπομπές επιβλαβών ουσιών ή άλλες επιπτώσεις. · Ως στοιχεία πληρώσεως, χρησιμοποιούνται τοιχοποιίες από οπτοπλινθοδομές επιχρισμένες (για εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους) σε όλα τα κτίρια και ελαφρά διαχωριστικά πετάσματα (π.χ. γυψοχωρίσματα στα καταστήματα και μεταθετά ελαφρά χωρίσματα στους εσωτερικούς τοίχους του κτιρίου Διοίκησης. Τα συμπαγή στηθαία στους εξώστες των κατοικιών κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα. · Oι επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται στα δάπεδα είναι ανάλογες με τη χρήση του χώρου. Είναι κεραμικά πλακίδια, μάρμαρα (λευκού χρώματος μεγάλης αντοχής και σκληρότητας), ελαφρές επιστρώσεις Linoleum, υπερυψωμένα δάπεδα και βιομηχανικά δάπεδα σκυροδέματος. · Στα εξωτερικά ανοίγματα τοποθετούνται κουφώματα αλουμινίου ή χαλύβδινα (μόνο στις εξωτερικές θύρες των κτιρίων κατοικίας και σε βοηθητικούς χώρους) και εσωτερικά ξύλινα ή χαλύβδινα, ανάλογα με τη θέση του κουφώματος και τη χρήση του χώρου.

· Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τη χρησιμοποίηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις Η μελέτη και οι εργασίες των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, έγιναν με γνώμονα: · Την ασφάλεια, εξυπηρέτηση και άνεση αυτών που χρησιμοποιούν τα κτίρια. · Τη μεγάλη διάρκεια ζωής σε συνδυασμό με το χαμηλό κατά το δυνατόν κόστος. · Την αξιοπιστία. · Την ελαστικότητα διατάξεως των μηχανημάτων και την ευκολία διελεύσεως των δικτύων προς ευχερή συντήρηση. · Τη δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας ορισμένων τμημάτων (η μελέτη θέρμανσης · κλιματισμού και η αντίστοιχη κατασκευή βασίστηκαν στη λειτουργία αυτόνομων υποσυστημάτων, ώστε να μην είναι δαπανηρή η λειτουργία σε περίπτωση χρήσης μέρους μόνο των κτιρίων).



  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος