ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2293


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 3 ΜΑΪΟΥ 2004 - Τεύχος 2293   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Μεταολυμπιακή ανασυγκρότηση

Το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων αλλάζει. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα οδικής υποδομής, οι αναπλάσεις και αναμορφώσεις κτιρίων, πλατειών και επιλεγμένων πόλων, ως επί το πλείστον συγκέντρωσης αθλητικών και άλλων παρεμφερών χρήσεων είναι σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις, στο βαθμό που θα δώσουν την ελπίδα της επόμενης ημέρας, για την πόλη και τους πολίτες. Ωστόσο παρά το υψηλό κόστος τους οι υποδομές ενδέχεται με μεγάλη άνεση και σε σύντομο χρόνο, να αφομοιωθούν από το χάος της τσιμεντούπολης.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο οι πολίτες, δηλαδή αυτοί που θα πληρώσουν τον μεταολυμπιακό λογαριασμό, αφενός μεν να εξοικειώνονται με τη συνεχή διόγκωση του κόστους προετοιμασίας και διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων, αφετέρου δε για παρεμβάσεις και έργα, τα οποία αφορούν στην εξυπηρέτηση και βελτίωση ποιότητας της καθημερινής ζωής τους, να συναντούν προσκόμματα και αρνήσεις, που υπακούουν σε λογικές ανταποδοτικότητας, λογιστικού τύπου.

Τέτοιες λογικές συναντάμε για παράδειγμα στην περίπτωση των σεναρίων πολεοδόμησης του Ελληνικού, όπου με την ευκαιρία της ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου», αναδείχθηκε ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία αύξησης του δείκτη πρασίνου, για τους κατοίκους ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως επίσης ότι παρά την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων υπάρχει υστέρηση σε έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να συμβάλλει σε διάλογο και συνεργασία, θεωρώντας εξαιρετικά επίκαιρη, τη διαμόρφωση και υλοποίηση σε βάθος χρόνου, ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της Αθήνας, ως το μεγαλύτερο έργο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες.Οι τρεις κρίσιμοι παράγοντες του νέου σχεδιασμού μπορεί και πρέπει να είναι:

Πρώτον η ανάδειξη και δημιουργία πολύτιμου αποθέματος ελεύθερων χώρων, που θα συνδέουν αρμονικά και λειτουργικά τον ιδιωτικό με το δημόσιο χώρο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της πόλης, προς το θαλάσσιο μέτωπο, τους ορεινούς όγκους και της περιοχές περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

Δεύτερον η προώθηση νέων και η ολοκλήρωση και επέκταση υφιστάμενων Ολυμπιακών και άλλων έργων και παρεμβάσεων, ώστε το σύνολο των υποδομών, σε λειτουργική συνέργια μεταξύ τους, να αποτελεί ένα σύγχρονο και ικανό πλέγμα καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών, οικονομικής, πολιτιστικής και πολεοδομικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Τρίτον και κυριότερο, μία νέα πολιτική προσέγγιση, που θα αναγνωρίζει ως σύγχρονη οικονομική αξία την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και θα συνυπολογίζει το κόστος των επιπτώσεων, που προκαλούνται στο περιβάλλον από τις κάθε είδους δραστηριότητες.

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Κρατάει χρόνια...

 ...η συζήτηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και φοβόμαστε ότι θα κρατήσει για πολύ ακόμη. Η διοργάνωση με πρωτοβουλία του ΤΕΕ μιας ακόμη Ημερίδας την περασμένη εβδομάδα, κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα τελευταία χρόνια · μετά από την απομάκρυνση του αεροδρομίου από την περιοχή · έγινε ορατός ο κίνδυνος να διαμορφωθούν καταστάσεις, που θα μας υποχρεώσουν να μιλάμε για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Μόνο που η ευκαιρία, αυτή τη φορά, θα είναι πραγματικά μοναδική και ανεπανάληπτη και αφορά το σύνολο των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η ομολογουμένως τεράστια έκταση του πρώην αεροδρομίου · συμφώνησαν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ημερίδα · πρέπει να γίνει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας. Και σ’ αυτή τη θέση εκπτώσεις (με διάφορες προφάσεις) δεν μπορούν να γίνουν. Αυτός ο στόχος δεν θα μας προσφέρει μόνο ένα πάρκο περίπου διπλάσιας έκτασης από το Central Park της Νέας Υόρκης (3.700 στρέμματα), ή υπερδιπλάσιο του Hyde Park του Λονδίνου (2.500 στρ.) και σχεδόν μιάμιση φορά του Centerial (πρώην Millennium- Park) του Sidney (4.500 στρ.).

Θα σημάνει κάτι περισσότερο και σημαντικότερο: Θα σημάνει την αύξηση του πρασίνου ανά κάτοικο από τα 2.55 μ² στα 4 μ² και · κυρίως · τη μείωση της μέσης θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο κατά ένα βαθμό Κελσίου. Δεδομένα που ουδείς έχει δικαίωμα να παραγνωρίσει και τα οποία ουσιαστικά θέλησε να υπενθυμίσει το ΤΕΕ με την Ημερίδα. Άλλωστε, το ΤΕΕ, με το θέμα της αξιοποίησης (και η λέξη στην περίπτωση χρησιμοποιείται με την υγιή έννοιά της) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, έχει ασχοληθεί από τη δεκαετία του ’70, οργανώνοντας έκτοτε πολλές συζητήσεις και εμμένοντας στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σήμερα, που ο κίνδυνος (στο βαθμό που οι συζητήσεις μακραίνουν και εκτρέπονται), να ...«αξιοποιηθεί» η έκταση του πρώην αεροδρομίου για τη «φιλοξενία» και άλλων χρήσεων, είναι κάτι περισσότερο από ορατός, επιβάλλεται να τονίζεται η αντίθεση σε τέτοια σχέδια, αλλά ταυτόχρονα να απαιτείται η λήψη άμεσων αποφάσεων. Κι’αυτό γιατί στην Ελλάδα ζούμε... ...τον τόπο όπου η φάση «ωρίμανσης των έργων και δράσεω» να διαρκεί πέραν του δέοντος, με συνέπεια · όχι σπάνια · τα θέματα να ...σαπίζουν.

Η σύγκρουση των τρένων...

...στη Βόρεια Κορέα με τα χιλιάδες θύματα (σ.σ. ως τη ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες ήταν εξαιρετικά φειδωλές και ανέφεραν περισσότερα από 3.000 θύματα), θα καταγραφεί ασφαλώς ως το χειρότερο δυστύχημα της κατηγορίας «Σεβέζο». Το γεγονός ότι καταγράφηκαν θύματα και σοβαρές ζημιές (ισοπέδωση κατοικιών) και στην άλλη πλευρά των συνόρων (την Κίνα), δηλαδή σε απόσταση περίπου 20 και περισσότερων χιλιομέτρων από το σημείο της σύγκρουσης, συνιστά ασφαλώς μέτρο για την τεράστια έκταση του δυστυχήματος, πλην, όμως, υπογραμμίζει με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, τη διασυνοριακή σημασία αυτού του είδους των δυστυχημάτων. Αν και οι λεπτομέρειες αναμένονται, είναι βέβαιο ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την σύγκρουση και έκρηξη των δύο τρένων που μετέφεραν πετρέλαιο και αέριο, θα είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρές και θα καταστούν φανερές σε βάθος χρόνου. Το δυστύχημα αυτό θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, όταν θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, δίχως τον κίνδυνο να υπερβάλλουμε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δυστυχήματα αυτού του τύπου είναι απόρροια της ανθρώπινης αβελτηρίας που παραγνωρίζει στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας στη μεταφορά εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών. Κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Κορέα...

Σκληρή απάντηση...

 ...στην αντίληψη και τις μεθοδεύσεις που επικρατούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έδωσε για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα: Το Ε’ Τμήμα, με τις υπ’ αριθμ. 1126 · 1127/2004 αποφάσεις του ακύρωσε απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την διευθέτηση τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης (κάλυψη του ρέματος, επίστρωση της κοίτης με μπετόν, κ.λπ.), στην περιοχή του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής. Αναλυτικότερα, στο Σ.τ.Ε. είχαν προσφύγει κάτοικοι των Δήμων Ηλιουπόλεως και Αγ. Δημητρίου και ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το Σ.τ.Ε. ακύρωσε μόνο την υπουργική απόφαση που αφορά το τμήμα του ρέματος που διέρχεται από το Δήμο του Αγ. Δημητρίου, καθώς τα έργα για το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Ηλιουπόλεως έχουν ολοκληρωθεί. Το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι έπρεπε να υπάρξει συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για τα δύο τμήματα των έργων επί του ρέματος · όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η νομοθεσία · και όχι δύο ξεχωριστές μελέτες όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και όχι μόνο, θα συμπληρώσουμε.

Τέλος καλό...

...χωρίς να σημαίνει και όλα καλά. Oι πέντε ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Tasman Spirit, το οποίο είχε ναυαγήσει τον περασμένο Ιούλιο στην ακτές του Πακιστάν προκαλώντας εκτεταμένη ρύπανση, μετά από οκτάμηνη κράτηση στις φυλακές του Καρτάτσι, επέστρεψαν στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και ο ναυπηγός κ. Νικόλαος Παππάς, ο οποίος είχε μεταβεί στο Πακιστάν για να φροντίσει στη μετάγγιση του πετρελαίου που απέμενε στο ναυάγιο, ώστε να περιορίσει η ρύπανση. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος είχε παρέμβει από τον πρώτο καιρό της κράτησής τους και είχε κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα τόσο στις ελληνικές, όσο και στις πακιστανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παππάς και οι άλλοι ναυτικοί κρατούνται παράνομα και κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική ομηρίας προσώπων ως πίεση για οικονομικές διεκδικήσεις».

Τα πάρκα πήραν...

 ...τα βουνά, καθώς η πόλη πύκνωσε τόσο, ώστε να μην αφήνει χώρο για «ανάσες». Η περίπτωση του πάρκου της Αλεπότρυπας · στα Τουρκοβούνια · χαρακτηριστική και ...εύγλωττη η φωτογραφία που παραθέτουμε. Έστω και αυτό το πράσινο, θα πει κανείς, με μια μονάχα επισήμανση: τα πάρκα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και λειτουργικά για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αν θέλουμε να ζήσουν και να ...ανθίζουν. Διαφορετικά, έτσι καθώς βρίσκονται εξορισμένα στις παρυφές της πόλης, κινδυνεύουν να απαξιωθούν ως πράσινο και να αποκτήσουν χρήσεις, ακόμη και κοινωνικά επιζήμιες. Σχόλιο - επωδός, σε ένα «Σημειωματάριο» που ξεκίνησε με αναφορά σε ένα Μητροπολιτικό πάρκο.

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό. Εφόσον δεν γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 5 Μαΐου 2004 - Αθήνα Ημερίδα: Περιβάλλον και Ειρήνη Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο. Ώρα έναρξης 9.30 π.μ.Oργάνωση: ΤΕΕ Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος (τηλ.: 3291.508, 3291.442).
 
7-8 Μαΐου 2004 - Αθήνα Εκδήλωση: Τουρνουά Σκάκι για Μηχανικούς και φοιτητές των Πολυτεχνικών σχολών Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο. Ώρες έναρξης 4 μ.μ. (7/5) και 9 π.μ. (8/5)Oργάνωση: ΤΕΕ - με την υποστήριξη της ΕΣO Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος (τηλ.: 3291.508, 3291.442).

8 Μαΐου 2004 Εκδήλωση: Διοργάνωση ανοιχτού Εργαστηρίου Ζωγραφικής για παιδιά με θέμα «Περιβάλλον και Ειρήνη» Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο. Ώρα έναρξης 9.30 π.μ.Oργάνωση: ΤΕΕ Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος (τηλ.: 3291.508, 3291.442).

13 Μαΐου 2004 · ΑθήναΗμερίδα: «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Αναζητώντας λύσεις»Χώρος: Ξενοχοχείο «Εσπέρια», Σταδίου 22 Αθήνα, αίθουσα «Ακρόπολις»Οργάνωση: ΤΕΕ - ΠΣΔΜΗΥΠΠληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291252-4Η είσοδος είναι ελεύθερη

14-15 Μαΐου 2004 · Πρέβεζα\Διήμερο: «Ιονία Οδός (Δυτικός Άξονας) εξελίξεις - προοπτικές».Χώρος: «Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης», Εθνικής Αντιστάσεως & Θεοφάνους, ΠρέβεζαΟργάνωση: ΤΕΕΠληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291252-4 κ. Δ. Κανέλλου.Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι ελεύθερη. Όσοι ενδιαφέρονται για τη διαμονή τους στην Πρέβεζα, μπορούν να απευθυνθούν στα ξενοδοχεία «Preveza City», τηλ. 26820-89500 και «Μαργαρώνα», τηλ. 210-6072.000.

18 Μαΐου 2004 · Αθήνα Ημερίδα: «Παράνομες Μεταποιητικές Δραστηριότητες μέσα στον αστικό ιστό». Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7 - 6ος όροφος) Oργάνωση: ΤΕΕ Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος (τηλ.: 210-3291508, 3291442) Η είσοδος είναι ελεύθερη.4 20-21 Μαΐου 2004 · ΑθήναΔιήμερο: Θέματα πολεοδομικών εφαρμογών. Σχολιασμός διατάξεων Ν. 3212/31/12/03 για τις άδειες δόμησης, πολεοδομικές & άλλες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ. Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7 - 6ος όροφος) Ώρα έναρξης: 10 π.μ.Η είσοδος είναι ελεύθερηOργάνωση: ΤΕΕ Πληροφορίες: Γραφείο ΓΟΚ & Πολεοδομικών Εφαρμογών, τηλ.: 210-3291263-65.

22-27 Μαΐου 2004 · ΑθήναΣυνέδριο: Ετήσια Γενική συνέλευση και Εβδομάδα Εργασίας της Διεθνούς Ένωσης των Τοπογράφων FIG. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί, Έκθεση με το αντικείμενο του τοπογράφου και συμμετοχή εταιρειών και φορέων διεθνών και ελληνικών ενδιαφερόντων. Oργάνωση: ΤΕΕ - ΠΣΔΑΤΜ Χώρος: Ξενοδοχείο Intercontinental Πληροφορίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Σ. Ταχμιντζόγλου τηλ.: 3235.779 Erasmus - τηλ.: 210-7257693 fax: 210-7257532 4 Νοέμβριος 2004 · ΒόλοςΣυνέδριο: 2ο Πανελλήνιο ΟδοποιΐαςΠληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου (τηλ. 210 3235779 και 210 3291200)

ΘΕΜΑ
Χρόνιο πρόβλημα της Αθήνας η στάθμευση
Δεν λύεται με το Π.Δ. 111/ΦΕΚ 76Α 5-3-2004, τόνισε εγκαίρως το ΤΕΕ  

Oι απόψεις-προτάσεις του ΤΕΕ έγιναν αποδεκτές από το ΚΣΧOΠ, αλλά το Π.Δ. τελικώς εκδόθηκε.

Επιμέλεια: Βάσω Χαραλαμπίδου- Νίκος Πέρπερας

Μια θέση στάθμευσης ανά κατοικία ή διαμέρισμα πρέπει να έχουν όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται στην Αττική. Αυτό ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 111 για τον «καθορισμό του απαιτουμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων, στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής και κατάργηση του Π.Δ. 230/2993 (Α΄ 94)», το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 76/Α΄/ 5.3.2004) και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Με το Διάταγμα αυξάνονται οι υποχρεωτικές οι θέσεις στάθμευσης σε κάθε νέο κτίριο της Αττικής, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ενιαία, καθώς καταργείται ο διαχωρισμός της σε ζώνες. Εξαιρείται η περιοχή του Ελαιώνα, για την οποία ισχύει το Π.Δ. του 1991. Επίσης εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ή έχει αρχίσει η διαδικασία έκδοσής τους. Το Π.Δ., όπως είχε επισημάνει εγκαίρως το ΤΕΕ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή νέων οικοδομών, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλό συντελεστή δόμησης, που είναι κυρίως οι υποβαθμισμένες, όπου υπάρχουν μικρά και μεσαίου μεγέθους οικόπεδα και επιτρέπεται η κατασκευή πολλών διαμερισμάτων, με συνέπεια να πρέπει να κατασκευαστούν πολλές θέσεις στάθμευσης.

Το γεγονός καθιστά σχεδόν απαγορευτική την οικοδόμησή τους. Αντίθετα, στα μεγάλα οικόπεδα με χαμηλό συντελεστή δόμησης, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, η εφαρμογή του Π.Δ. αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές αγοράς των μικρών κυρίως διαμερισμάτων, καθώς η θέση στάθμευσης θα πωλείται υποχρεωτικά μαζί με το διαμέρισμα. Αλλά, για να κατασκευαστεί μία θέση στάθμευσης ανά κατοικία, χρειάζεται ενισχυμένη κατασκευή της οικοδομής και ενδεχομένως χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στους χώρους στάθμευσης, εφόσον το επιτρέπουν η έκταση του οικοπέδου και ο συντελεστής δόμησης της περιοχής. Εκτιμάται ακόμη ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις αντιπαροχές οικοπέδων, ενώ πολλά μικρά και μεσαία οικόπεδα με υψηλό συντελεστή δόμησης δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, αλλά και για το όλο κύκλωμα παραγωγής κατοικιών. Το μέτρο στρέφεται κυρίως κατά των πολιτών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι οποίοι θα δυσκολευθούν πολύ να αποκτήσουν στέγη σε νέες οικοδομές με τα νέα δεδομένα. Η υποχρεωτική θέση στάθμευσης ανά κατοικία θα οδηγήσει ή σε περιορισμό των μικρών διαμερισμάτων ή σε αυθαίρετη τροποποίηση της διαμερισμάτωσηςΑδύνατη η εξασφάλιση των απαιτουμένων θέσεων σε μικρά οικόπεδα και μεγάλους σ.δ., τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να δομηθούνΔεν ελήφθησαν υπόψη τεχνικά θέματα, αλλά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπέρμετρη αύξηση του του κόστους των κατασκευώνΔεν δόθηκε ως σήμερα απολογισμός για τη διαχείριση των χρημάτων του ΕΤΕΡΠΣ

Oι θέσεις του ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εγκαίρως και κατά τη συζήτηση ακόμη του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς το Π.Δ. και είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Π.Δ. στην κατασκευή των οικοδομών, για τις οποίες απαιτείται πλέον άλλη τεχνολογία και περισσότερα υπόγεια, όπου αυτό μπορεί να γίνει, με συνέπεια την αύξηση του κόστους τους. Παράλληλα, οι πόροι του ειδικού ταμείου ΕΤΕΡΠΣ, που συγκεντρώθηκαν επί σειρά ετών από την εξαγορά των θέσεων στάθμευσης στις πολυκατοικίες, δεν διατέθηκαν για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, όπως όφειλαν. Σήμερα το πρόβλημα έχει γίνει εκρηκτικό, ωστόσο το Π.Δ. δεν λύνει το πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά αυξάνει το κόστος κατασκευής της οικοδομής. Το ΤΕΕ είχε επισημάνει το ζήτημα στην πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κυρία Βάσω Παπανδρέου, το
έθεσε πρόσφατα στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα που ανέκυψε. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Oικισμού και Περιβάλλοντος (Κ-ΣΧOΠ) είχε απορρίψει τη δημιουργία μίας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία, ωστόσο η έκδοση του Π.Δ. προχώρησε. Το ΤΕΕ προτείνει τη συνολική μελέτη του όλου προβλήματος της στάθμευσης στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Απόψεις - προτάσεις του ΤΕΕ

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις απόψεις - προτάσεις του ΤΕΕ, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον εκπρόσωπό του στο ΚΣΧΟΠ κ. Σπύρο Παπαδόπουλο. Αναλυτικά οι απόψεις- προτάσεις του ΤΕΕ επί του Προεδρικού Διατάγματος 111 για τις θέσεις στάθμευσης στην Αττική, όπως εκφράστηκαν στη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου Π.Δ. και εξακολουθούν σταθερά να ισχύουν, έχουν ως εξής: Πάγια θέση αλλά και πολυετής πρακτική του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, είναι η προώθηση και η υποστήριξη ρυθμίσεων και μέτρων για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας και ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων και, ιδιαίτερα, του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων, σημαντική συνιστώσα του γενικότερου κυκλοφοριακού προβλήματος, αποτελεί ένα από τα χρόνια προβλήματα της Αθήνας, αλλά και πολλών μεγαλύτερων ή και μικρότερων αστικών κέντρων της χώρας το οποίο, παρά τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί, δεν έχει επιλυθεί αλλά αντιθέτως οξύνεται, καθώς καθημερινά μεταβάλλονται οι πολεοδομικές και κοινωνικές συνθήκες που το δημιουργούν και το αναπαράγουν. Με την έννοια αυτή, το ΤΕΕ θεωρεί αναγκαία μια συνολική και σε βάθος μελέτη του θέματος, η οποία θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους του και δεν θα σταθεί αποσπασματικά μόνον σε μέτρα για τους χώρους στάθμευσης, αλλά θα επεκταθεί σε ζητήματα όπως: · η χωροταξική κατανομή των λειτουργιών και των κινήσεων μέσα στην πόλη · η επέκταση και αναβάθμιση των μέσων μαζικών μεταφορών · η δημιουργία πλέγματος μεγάλων σταθμών στάθμευσης δημόσιας χρήσης κατάλληλα χωροθετημένων σε συνάρτηση με τα δίκτυα μαζικής επικοινωνίας (υπεραστικός, μετρό, λεωφορεία) και άλλα ανάλογα ζητήματα από τα οποία εκπορεύεται βασικά η παθογένεια του συνολικού προβλήματος. Η τροποποίηση του Π.Δ. 230/93 για τους χώρους στάθμευσης στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν φαίνεται να είναι προϊόν μιας τέτοιας επεξεργασίας. Αποτελεί ένα ακόμα αποσπασματικό μέτρο στη σειρά των Π.Δ. που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, δεν εισάγει καμία νέα αντίληψη για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και εξαντλείται σε μια ατεκμηρίωτη αύξηση των απαιτουμένων θέσεων ισοπεδωτικά, χωρίς να συνεκτιμά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες εφαρμογής του ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών, τις επικρατούσες χρήσεις, το μέγεθος των οικοπέδων, τον Σ.Δ. κ.λπ. Ενδεικτικά επισημαίνομε: · Για την κατοικία: Εγώ εκτιμούμε ως κατ’ αρχήν θετική την κατάργηση των ζωνών του Π.Δ. 230/93, θεωρούμε προβληματική την εφαρμογή του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των δυτικών βασικά περιοχών με τα μικρά οικόπεδα και τους σχετικά μεγάλους Σ.Δ. Ιδιαίτερα άστοχη θεωρούμε την υποχρεωτική εξασφάλιση μιας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία, ανεξαρτήτως επιφανείας, η οποία θα οδηγήσει, όπως και με το Π.Δ. του 1991, ή σε περιορισμό των κοινωνικά αναγκαίων μικρών διαμερισμάτων ή σε αυθαίρετη τροποποίηση της πραγματοποιούμενης διαμερισμάτωσης σε σχέση με την προβλεπόμενη από την οικοδομική άδεια. · Η κατάσταση γίνεται αδιέξοδη σε κτίρια καταστημάτων, γραφείων, επαγγελματικών στεγών κ.λπ. όπου η απαιτούμενη επιφάνεια των χώρων στάθμευσης εξισούται σχεδόν με την επιφάνεια των αντιστοίχων χώρων κύριας χρήσης. Σε περιοχές με μικρά οικόπεδα και μεγάλους Σ.Δ. η εξασφάλιση των απαιτουμένων από το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. θέσεων είναι αδύνατη. · Oι παραπάνω δυσκολίες, σε συνδυασμό με τη διάταξη που παρεισέφρησε στο Ν. 3044/2002 (άρθρο 14 παρ. 4), με την οποία απαγορεύεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης, καθιστούν αδύνατη και απαγορευτική τη δόμηση στα οικόπεδα με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά ή υποχρεώνουν σε πραγματοποίηση Σ.Δ. μικρότερου του επιτρεπομένου. Και ναι μεν το ΤΕΕ ήταν και παραμένει υπέρ της μείωσης του Σ.Δ., ευθέως όμως και με πολεοδομικά κριτήρια και όχι πλαγίως με αφορμή και πρόσχημα τις θέσεις στάθμευσης. · Ακόμη φαίνεται ότι, κατά τη σύνταξη του προτεινομένου σχεδίου Π.Δ. δεν ελήφθησαν υπόψη τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των εδαφών, το ύψος του υδροφόρου ορίζοντα, τα προβλήματα θεμελίωσης κ.λπ. αλλά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των κατασκευών και τη δυνατότητα των μικρομεσαίων κυρίως κοινωνικών στρωμάτων να ανταποκριθούν στα νέα κοστολόγια που θα διαμορφωθούν για την απόκτηση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τέλος, υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι ουδέποτε δόθηκε, μέχρι σήμερα, απολογισμός για τη διαχείριση των χρηματικών ποσών τα οποία έχουν καταβληθεί από τους πολίτες και εισπραχθεί από το κράτος, ως απολύτως ανταποδοτική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 960/1979, όπως τροποποιημένος εξακολουθεί να ισχύει.

Με βάση τα ανωτέρω κρίνομε σκόπιμη αλλά και αναγκαία από άποψη επιστημονικής και κοινωνικής δεοντολογίας την αναστολή της διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση του προτεινόμενου Π.Δ. και την προώθηση άμεσα μιας νέας διαδικασίας για την εις βάθος μελέτη του συνολικού προβλήματος από την οποία θα προκύψουν και οι απαραίτητες άμεσες ρυθμίσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες και γι’ αυτό αποτελεσματικές και κοινωνικά αποδεκτές. Η συμμετοχή του ΤΕΕ σ’ αυτή τη διαδικασία κρίνεται αυτονόητη, όχι μόνον γιατί το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά και γιατί έχει να καταθέσει μια μακρόχρονη εμπειρία και ένα πλούσιο υλικό από παλαιότερες σχετικές επεξεργασίες. Προς το παρόν και ενώπιον της επιμονής του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει οπωσδήποτε σε άμεσες τροποποιήσεις του Π.Δ. 230/93, θεωρούμε ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να περιοριστούν σε διορθωτικές επεμβάσεις για τις συνήθεις χρήσεις κτιρίων όπως κατοικία, γραφεία, καταστήματα κ.λπ. οι οποίες αποτελούν και την αιχμή του προβλήματος και για τις οποίες υπάρχουν σχετικά αξιόπιστα στοιχεία, κυρίως από την εμπειρία της μακρόχρονης εφαρμογής του θεσμού.

Με το πνεύμα αυτό το ΤΕΕ διατυπώνει τις παρακάτω απόψεις - προτάσεις: 1. Εξαγορά θέσεων. Η υλοποίηση των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης και ο περιορισμός του δικαιώματος εξαγοράς είναι ως αρχή σωστή και γενικά αποδεκτή. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή της είναι αντικειμενικά ανέφικτη και οδηγεί σε αδιέξοδα. Προτείνεται: · Η τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3044/2002 και η επιβολή της εξασφάλισης του 60% των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης στο ίδιο οικόπεδο ή σε άλλο σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. (μέχρι τον Ν. 3044/2002 επιτρεπόταν η εξαγορά όλων των απαιτουμένων θέσεων μέχρι του αριθμού των 15 θέσεων και η εξαγορά του 50% και πλέον των 15 θέσεων). · Για τις υπολειπόμενες θέσεις να υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς με την προβλεπόμενη εισφορά η οποία δύναται και να προσαυξηθεί ώστε να πλησιάσει το πραγματικό κόστος κατασκευής. · Να διατηρηθεί η μειωμένη εισφορά για τις περιπτώσεις 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 960/79. 2. Είσοδοι / έξοδοι οχημάτων. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Π.Δ. 3/10.8.87 η είσοδος/έξοδος των χώρων στάθμευσης στην pilotis ή τους ακάλυπτους χώρους, μπορεί να γίνεται από ένα μόνο σημείο κατ’ εξαίρεση δε και κατά την κρίση της υπηρεσίας μπορεί να προβλεφθεί και άλλο ή άλλα τέτοια σημεία. Με τη διάταξη αυτή, η οποία σημειωτέον ερμηνεύεται και εφαρμόζεται διαφορετικά από τα διάφορα πολεοδομικά γραφεία, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης που κατά τα άλλα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στους προαναφερθέντες χώρους. Προτείνεται η αντικατάστασή τους ως εξής: O αριθμός εισόδων / εξόδων των οχημάτων στους χώρους στάθμευσης της pilotis ή του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου να είναι ο ελάχιστος που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των θέσεων στάθμευσης που δύνανται να υλοποιηθούν στους ανωτέρω χώρους. 3. Φύτευση. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 του Π.Δ. 3/10.8.87 (ΦΕΚ 799 Δ) όταν γίνεται επέκταση του υπογείου χώρου σύμφωνα με την παρ. 2 η στάθμη της οροφής της πλάκας επικάλυψης του τμήματος αυτού της επέκτασης πρέπει να περιορίζεται κατά 1.0 μ. τουλάχιστον κάτω από τη φυσική ή τεχνητή στάθμη του εδάφους.

O δημιουργούμενος σύμφωνα με τα παραπάνω χώρος φυτεύεται υποχρεωτικά. Η διάταξη αυτή περιορίζει τον αριθμό των θέσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων ενώ παράλληλα δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στη διάταξη των θέσεων στάθμευσης και των διαδρόμων προσπέλασής τους. Προτείνεται η τροποποίησή της με την εξής προσθήκη: «O περιορισμός αυτός ισχύει μόνον για το τμήμα της επέκτασης του υπογείου χώρου του οποίου η φύτευση απαιτείται για να υλοποιηθεί η υποχρεωτική φύτευση των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κτιριοδομικού κανονισμού». 4. Επιφάνεια υπολογισμού των θέσεων στάθμευσης Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ως επιφάνεια υπολογισμού των απαιτούμενων θέσεων λαμβάνεται το σύνολο των επιφανειών του κτιρίου που προσμετρώνται στο Σ. Δόμησης περιλαμβανομένων και των κοινοχρήστων χώρων. Θεωρούμε επιστημονικά άστοχη διάταξη αυτή, δεδομένου ότι οι Κ.Χ. χώροι δεν φιλοξενούν πληθυσμό και επομένως δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αναγκών στάθμευσης ενώ παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα μικρά οικόπεδα. Προτείνεται η τροποποίηση της παραπάνω διάταξης και η εξαίρεση της επιφάνειας των Κ.Χ. χώρων του κτιρίου από την επιφάνεια υπολογισμού των αναγκαίων θέσεων στάθμευσης.

5. Αριθμός θέσεων στάθμευσης Προτείνονται οι εξής διορθωτικές τροποποιήσεις στις ισχύουσες διατάξεις με την προϋπόθεση της προηγούμενης παραγράφου για την επιφάνεια υπολογισμού των θέσεων: α. Κατοικία. Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 100 μ² επιφανείας κτιρίου χωρίς τη ρήτρα εξασφάλισης μιας τουλάχιστον θέσης ανά κατοικία. β. Διοίκηση, Κοινωφελείς οργανισμοί, Τράπεζες · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 35 μ² επιφανείας κτιρίου εφόσον αυτό βρίσκεται σε θέση όπου ισχύει η χρήση Πολεοδομικού Κέντρου κατά το άρθρο 4 του Π.Δ. 23.2.87 (ΦΕΚ 166 Δ). · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 45 μ² επιφανείας κτιρίου στις λοιπές περιπτώσεις. γ. Γραφεία, καταστήματα (πλην υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων) · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ² επιφανείας κτιρίου. δ. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαρ, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, καφετέριες, αίθουσες αναψυχής (σφαιριστήρια, bowling κ.λπ.) και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις. · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 40 μ² επιφανείας κτιρίου. ε. Κέντρα διασκέδασης · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 20 μ². στ. Θρησκευτικοί χώροι · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ². Για όλες τις άλλες ειδικές χρήσεις θεωρούμε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν ύστερα από τεκμηριωμένη μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους κατά περίπτωση σε ό,τι αφορά τις ειδικές λειτουργικές τους ανάγκες και κατά συνέπεια και τις ανάγκες σε χώρους στάθμευσης. Η διαδικασία αυτή, στην οποία επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή του ΤΕΕ και άλλων πιθανώς φορέων καθώς και ειδικών επιστημόνων, θα πρέπει να συνδυαστεί και με την εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του διατάγματος των χρήσεων (Π.Δ. 23.2.97 - ΦΕΚ 166 Δ). Αλλαγή χρήσης Κατά την αλλαγή χρήσης προϋφισταμένων κτιρίων δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών εφαρμογής των προτεινομένων διατάξεων. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτείνονται οι εξής ρυθμίσεις: α. Σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως υφισταμένων κτιρίων, κατά την ανέγερση των οποίων δεν υπήρχε υποχρέωση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης, θεωρείται ότι έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ο αριθμός των θέσεων που αντιστοιχεί στην υφισταμένη χρήση και, εφόσον συντρέχει λόγος, απαιτείται η εξασφάλιση των επιπλέον θέσεων λόγω της αλλαγής της. Oι επιπλέον αυτές θέσεις δύνανται να εξαγοράζονται με τη μειωμένη εισφορά των άρθρων 3 και 5 του Ν. 960 21/25.8.79 (ΦΕΚ 194 Α). β. Σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως κτιρίων, που υφίστανται κατά τη δημοσίευση του παρόντος, στα οποία έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης κατά τις περιπτώσεις (α), (β) ή (γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 960/1979, η υποχρέωση εξασφάλισης επιπλέον θέσεων υφίσταται μόνον εάν, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του υφιστάμενου κτιρίου, για τη νέα χρήση επιβαλλόταν εξασφάλιση περισσότερων θέσεων. Σε θετική περίπτωση, για τον υπολογισμό του αριθμού των επιπλέον απαιτούμενων θέσεων εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο. Oι επιπλέον θέσεις πρέπει να εξασφαλίζονται κατά ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των απαιτουμένων θέσεων, στον οποίο προσμετρώνται οι υλοποιημένες και οι τυχόν εξαγορασθείσες θέσεις της υφιστάμενης χρήσης, οι δε υπόλοιπες δύνανται να εξαγοράζονται σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 960/79.

Το νέο Π.Δ. για τις θέσεις στάθμευσης «παγώνει» την οικοδομή

Του Θ. Σεραφίδη, μέλους της ΔΕ του ΤΕΕ

Την παραμονή των εκλογών η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου έκανε ένα τελευταίο «ΔΩΡΟ» στους πολίτες και στους μηχανικούς το ΠΔ 111 ΦΕΚ-76/Α 5-03-2004. Υπεγράφη στις 4-03-2004 και ισχύει από 5-03-2004!!! (χρόνος ρεκόρ).Η εφαρμογή του ΠΔ περί υποχρεωτικής κατασκευής χώρων στάθμευσης (μια θέση στάθμευσης ανά 100μ. η μία ανά κατοικία), παγώνει την οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής και ιδιαίτερα στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων όπου τα οικόπεδα είναι μικρά ή μεσαία με υψηλούς Συντελεστές Δόμησης, οι οποίες περιοχές αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής, ενδεικτικά αναφέρονται (Αθήνα, Πειραιάς, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ρέντη, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Αιγάλεω, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, κλπ)Αντίθετα στις περιοχές υψηλών ή μεσαίων εισοδημάτων και μεγάλα οικόπεδα, με χαμηλούς ΣΔ δεν υπάρχει πρόβλημα, ενδεικτικά αναφέρονται, (Κηφισιά, Εκάλη, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Μελίσσια).Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα έλλειψης στάθμευσης. Το ΠΔ όμως που έχει εκδοθεί δεν εισάγει καμία νέα αντίληψη για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και εξαντλείται σε μια ατεκμηρίωτη αύξηση των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης ισοπεδωτικά, χωρίς να συνεκτιμά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες εφαρμογής του ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών, της επικρατούσες χρήσεις, το μέγεθος των οικοπέδων, το Σ.Δ., κλπΤο ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στο Π.Δ. αγνοώντας το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που ρητά στις προτάσεις του θεωρεί ότι «το προωθημένο Π.Δ. δεν μπορεί παρά να έχει μεταβατικό χαρακτήρα δοθέντα ότι προωθείται τροποποίηση του Π.Δ. 2322-ΦΕΚ 166Δ, το οποίο κωδικοποιεί τις χρήσεις μετά την ψήφιση του 2508/97 και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί η ανάλογη προσαρμογή του.

Η γνωμοδότηση του Κ.Σ.Χ.Ο.Π. είναι σχεδόν σε πλήρη αντίθεση με το ΠΔ και ρητά αναφέρει μεταξύ άλλων «Χωρίς την ρήτρα της εξασφάλισης μιας τουλάχιστον θέσης στάθμευσης ανά κατοικία».Το ΤΕΕ αν και δεν είχε επίσημα ενημερωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ πληροφορήθηκε το σχέδιο ΠΔ και έστειλε επανειλημμένα γραπτά τις αντιρρήσεις του και επεσήμανε ότι το ΠΔ «δημιουργεί περισσότερα και πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα από εκείνα που φιλοδοξεί να λύσει». Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε όπως μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια αγνοώντας το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. και το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να παγώσει η έκδοση οικοδομικών αδειών στις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Οι πολίτες συνεπώς που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους καλούνται να πληρώσουν το τίμημα των προηγούμένων ετών, όπου δεν υπήρχε πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης εκ μέρους της πολιτείας. Δισεκατομμύρια εισφορών πολιτών συσσωρεύτηκαν από το κράτος στον ειδικό λογαριασμό ΕΤΕΡΠΣ, διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς και όχι για την δημιουργία κτιρίου θέσεων στάθμευσης. Το ΤΕΕ μετά από εισήγηση του υποφαινομένου στη συνεδρίαση της ΔΕ ΤΕΕ την 16-03-2004 αποφάσισε να ζητήσει: α) την αναστολή του ΠΔ 111/2004β) την δημιουργία μεικτής επιτροπής ΤΕΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ έτσι ώστε οι προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης θέσεων στάθμευσης να είναι συλλογικές, ρεαλιστικές, και υλοποιήσιμες.

Γνωμοδότηση Κ-ΣΧOΠ
Η Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Oικισμού και Περιβάλλοντος (Κ-ΣΧOΠ) που εκδόθηκε στις 27.2.2003, έχει ως εξής:  

Γνωμοδότηση

Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της υπηρεσίας, τις απόψεις/προτάσεις του ΤΕΕ, όπως αυτές κατατέθηκαν εγγράφως από τον εκπρόσωπό του, καθώς και τα στοιχεία του φακέλου, συμφωνεί με την πρόταση της Δ/νσης, όπως αυτή διατυπώνεται στην εισήγηση, με τις εξής παρατηρήσεις: 1. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι το προωθούμενο Π. Δ/γμα δεν μπορεί παρά να έχει μεταβατικό χαρακτήρα δοθέντος ότι προωθείται τροποποίηση του Π.Δ. 23.2.97 (ΦΕΚ 166Δ) το οποίο κωδικοποιεί τις χρήσεις γης μετά την ψήφιση του Ν. 2508/97 και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί η ανάλογη προσαρμογή του. 2. Θεωρεί επίσης αναγκαία την τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3044/2002 για τη δυνατότητα εξαγοράς μέρους των επιβαλλομένων θέσεων στάθμευσης και υιοθετεί τη σχετική πρόταση του ΤΕΕ για την εξασφάλιση του 60% των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης στο ίδιο οικόπεδο ή σε άλλο σε απόσταση 300 μ. με δυνατότητα εξαγοράς των υπολοίπων.

Η τροποποίηση αυτή, η οποία πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του θεσμού και με τα σημερινά δεδομένα και πολύ περισσότερο μετά τις προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις. 3. Θεωρεί ακόμη αναγκαία την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 4 του Π.Δ. 3/10.8.87 για τις εισόδους/εξόδους των χώρων στάθμευσης, και προτείνει την εξής ρύθμιση: Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων/εξόδων των χώρων στάθμευσης, σε κάθε πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του μήκους του προσώπου και να μην υπολείπεται των 6.0 μ. Κατ’ εξαίρεση και ύστερα από έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ, το ανωτέρω άθροισμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο όταν τούτο επιβάλλεται για λόγους κτιριοδομικής διαμόρφωσης του κτιρίου ή κυκλοφοριακούς λόγους. 4. Κρίνει ορθή την άποψη του ΤΕΕ σχετικά με τη φύτευση των χώρων υπεράνω των υπογείων χώρων στάθμευσης και αποδέχεται τη σχετική πρόταση του ΤΕΕ για την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 3 του Π.Δ. 3/10.8.87 με την προσθήκη: «O περιορισμός αυτός ισχύει μόνον για το τμήμα της επέκτασης του υπογείου χώρου του οποίου η φύτευση απαιτείται για να υλοποιηθεί η υποχρεωτική φύτευση των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κτιριοδομικού Κανονισμού». 5. Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια του υπολογισμού των απαιτουμένων θέσεων, θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζεται σ’ αυτή, η επιφάνεια των κοινοχρήστων χώρων, δεδομένου ότι όπως επισημαίνει και το ΤΕΕ, οι χώροι αυτοί δεν φιλοξενούν πληθυσμό και επομένως δεν δημιουργούν ανάγκες στάθμευσης. 6. Για τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης ανάλογα με τις χρήσεις των κτιρίων και με την προϋπόθεση της προηγούμενης παραγράφου για την επιφάνεια του υπολογισμού τους, συμφωνεί με την εισήγηση, με τις παρακάτω διορθωτικές τροποποιήσεις: α. Κατοικία. 1 θέση ανά 100 μ2 επιφανείας κτιρίου και χωρίς τη ρήτρα της εξασφάλισης μιας τουλάχιστον θέσης στάθμευσης ανά κατοικία. Η επιφάνεια των 100 μ2 σύμφωνα με τα πολεοδομικά σταθερότυπα αντιστοιχία σε μία 4μελή οικογένεια. β. Γραφεία, εμπορικά καταστήματα (πλην υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, καθώς και γενικά παρεμφερείς προς τις ανωτέρω χρήσεις που δεν αναφέρονται στο παρόν Π. Δ/γμα: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ2 επιφανείας κτιρίου. Μεγαλύτερη επιφάνεια στάθμευσης πέραν των κτιριολογικών δυσλειτουργιών θα ενθαρρύνει τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων και παράλληλα θα αποθαρρύνει τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς. γ. Υπεραγορές τροφίμων ή άλλων ειδών πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 15μ2 επιφανείας κτιρίου. Για τους τυχόν αποθηκευτικούς χώρους, που προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 22 του παρόντος άρθρου.

Η επιφάνεια των 15 μ2 που αντιστοιχεί σε επιφάνεια ΧΣ διπλάσια από την επιφάνεια πώλησης κρίνεται υπερεπαρκής για την άνετη εξυπηρέτηση των χρήσεων αυτών. δ. Εστιατόρια, Ταβέρνες, Ψητοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Καφενεία, Καφετέριες, Αναψυκτήρια, Αίθουσες Αναψυχής (σφαιριστήρια, μπιλιάρδα, bowling κ.λπ.), bar, snack bar, και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις εστίασης και αναψυχής που δεν αναφέρονται στο παρόν Π.Δ. πλην κέντρων διασκέδασης και καζίνων: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 35 μ2 επιφανείας κτιρίου, δεδομένου ότι οι ανωτέρω χρήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν ενιαία, επειδή στην πράξη δεν υπάρχει σαφής διάκριση, ενώ παράλληλα θα απλουστευθούν και οι διαδικασίες αλλαγής χρήσεων. ε. Κτίρια θεαμάτων (θέατρα, κινηματογράφοι, πολυκινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών), συνεδριακά κέντρα και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις συνάθροισης κοινού, που δεν αναφέρονται στο παρόν Δ/γμα: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 35 μ2 επιφανείας κτιρίου. Για τυχόν συνυπάρχουσες χρήσεις (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.) εφαρμόζονται τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Είναι προτιμότερο οι θέσεις στάθμευσης στους ανωτέρω χώρους να υπολογίζονται ανάλογα με την επιφάνεια και όχι με τον αριθμό θεατών, ο οποίος ενδέχεται να μεταβάλλεται με εσωτερικές αλλαγές. στ. Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Πινακοθήκες και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών που δεν αναφέρονται στο παρόν Π.Δ.: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50μ2 επιφανείας κτιρίου (συμφωνώντας με την πρόταση της επιτροπής). ζ. Λοιπά κτίρια περίθαλψης, όπως κέντρα υγείας, υγειονομικοί σταθμοί, ιατρεία ΙΚΑ, λοιπά κτίρια παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία φυσικοθεραπευτήρια, θεραπευτήρια, ιατρικά εργαστήρια κ.λπ.) και λοιπά παρεμφερή κτίρια περίθαλψης που δεν αναφέρονται στο παρόν Π.Δ.: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ2 επιφανείας κτιρίου (όπως γραφεία). η. Λοιπά Κτίρια Εκπαίδευσης (Φροντιστήρια, ΙΕΚ, ΚΕΚ, Ωδεία, Σχολές Χορού κ.λπ.): μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ2 επιφανείας κτιρίου, (όπως γραφεία). θ. Αθλητικές εγκαταστάσεις (Γυμναστήρια, Κολυμβητήρια, Στάδια, Αθλητικά Κέντρα, Γήπεδα κ.λπ. αθλητικές χρήσεις που δεν αναφέρονται στο παρόν Π. Δ/γμα): μία (1) θέση στάθμευσης ανά 100 μ2 επιφανείας άθλησης. Στον αριθμό που προκύπτει προστίθεται μία (1) θέση στάθμευσης ανά 12 θέσεις θεατών εφόσον για τις εν λόγω εγκαταστάσεις προβλέπονται κερκίδες. (Κρίνεται υπερβολική η απαίτηση για 1 θέση στάθμευσης ανά 50 μ2). ι. Ξενοδοχεία, Ξενώνες και εν γένει Τουριστικές Εγκαταστάσεις: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 6 κλίνες.

Ειδικά για τουριστικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν αίθουσες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης ή άλλων χρήσεων ή χώρους συνάθροισης κοινού, πέρα από τις απαιτούμενες από τους κανονισμούς του ΕOΤ, εφαρμόζονται για τις χρήσεις αυτές τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. ια. Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, Επαγγελματικά Εργαστήρια, Κτίρια Αποθήκευσης, Εγκαταστάσεις Χονδρεμπορίου: μία (1) θέση στάθμευσης ανά 60 μ2 επιφανείας κτιρίου. (Τα εργαστήρια ανεξαρτήτως βαθμού όχλησης ανήκουν από άποψη στάθμευσης στην περίπτωση αυτή). 7. Για τις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης και προσθηκών, το Συμβούλιο θεωρεί ότι, επειδή υπάρχει ήδη μία διαμορφωμένη κατάσταση, οι απαιτήσεις σε θέσεις στάθμευσης πρέπει να είναι ακόμα πιο ελαστικές και προτείνει: Για τις χρήσεις: Γραφεία, εμπορικά καταστήματα, λοιπά κτίρια περίθαλψης, λοιπά κτίρια εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, μουσεία, πινακοθήκες 1 θέση στάθμευσης ανά 80 μ2 επιφανείας κτιρίου. 8. O εκ των μελών του Συμβουλίου κ. Σ. Παπαδόπουλος συμφωνεί με τις υπό στοιχεία α,β,γ,δ, παρατηρήσεις της προηγούμενης παραγράφου 6, καθώς και με τις προτάσεις της εισήγησης για τη Διοίκηση - Κοινωφελείς Oργανισμούς, τα Κέντρα Διασκέδασης και τους Θρησκευτικούς Χώρους, διατυπώνει όμως επιφυλάξεις για τις υπόλοιπες ειδικές χρήσεις και εμμένει στην άποψη του ΤΕΕ ότι, για τις χρήσεις αυτές, είναι απαραίτητη μία πιο εξειδικευμένη μελέτη για τις ιδιαιτερότητές τους και τις ειδικές ανάγκες τους σε θέσεις στάθμευσης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Σε σχέση με την κατάρρευση της ΡΙΚOΜΕΞ:
Το Τεε θα συνεχίσει να υπερασπιζεται την αρτια και ασφαλη εκτελεση των τεχνικων εργων 

ΑΠOΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤOΥ ΤΕΕ

Oι πρόσφατα εκδοθείσες αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών (υπ’ αριθμόν 8947, 8948, 8949/2003) με τις οποίες κρίνεται ότι ο πολιτικός μηχανικός Κ. Αγαπίου ευθύνεται για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ , βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με όλα τα εξετασθέντα από το ΤΕΕ πραγματικά και επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό επισημαίνει σε απόφασή της η Δ.Ε. του ΤΕΕ, αποδεχόμενη σχετικό πόρισμα τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τους Θεοδόσιο Τάσιο, Καθηγητή ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Ζάμπα, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ και Χρίστο Κωστίκα, Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, στην οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης η Δ.Ε. του ΤΕΕ στην ίδια συνεδρίαση της 10/2/2004, αποφάσισε να ζητηθεί από το ΤΕΕ η αλλαγή του άρθρου 286 του Ποινικού Κώδικα, με τη συνδρομή του νομικού συμβουλίου του.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναφορικά με την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚOΜΕΞ, κλήθηκε από το μέλος του Κωνσταντίνο Αγαπίου του Περικλή να γνωμοδοτήσει επί των ερωτημάτων του σχετικά με την ύπαρξη μιας οπής που είχε ανοιχτεί στο δάπεδο του ισογείου του εργοστασίου και την αποκατάσταση της περιοχής πέριξ αυτής, την οποία είχε αναλάβει ως μελετητής.
Τα συμπεράσματα της Τριμερούς Επιτροπής
Η τριμερής επιτροπή, που όπως προαναφέραμε αποτελούνταν από τους κ.κ. Θ. Τάσιο, Κ. Ζάμπα και Χ. Κωστίκα, αφού εξέτασε τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή της και έλαβε υπόψη της και το Πόρισμα της Επιτροπής καταρρεύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ (όπου ουδεμία μνεία γίνεται για την οπή, ως συμβάλλον αίτιο κατάρρευσης του εργοστασίου), κατέληξε με πολλαπλή βεβαιότητα στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Η ύπαρξη της οπής, ιδίως δε η αποκατάσταση της οπής στην οποία προέβη ο μελετητής Κ. Αγαπίου δεν συνετέλεσε στην αποδυνάμωση της φέρουσας στατικής και αντισεισμικής ικανότητας του κτιρίου, ούτε τοπικώς, ούτε γενικώς.
2. Με βάση τη λογική των πραγμάτων και την ευρύτατη τρέχουσα συναλλακτική εμπειρία, η Επιτροπή μας υποστηρίζει ότι ένας Μελετητής μιας δευτερεύουσας μικρής επέμβασης έξω από τον κύριο φορέα του κτιρίου, έχοντας πεισθεί ότι η παρέμβαση αυτή (λόγω της σμικρότητάς της και της θέσεώς της σε μια πλάκα και μόνον) δεν επηρεάζει τη στατική και τη σεισμική λειτουργία του κτιρίου, δεν είχε υποχρέωση ούτε καν δικαιοδοσία να προβεί στον εξυπαρχής έλεγχο του συνόλου της Μελέτης ή της Κατασκευής του κτιρίου.
3. Η ύπαρξη αυτής καθ’ εαυτής της συγκεκριμένης οπής, ούτε επιβάρυνε τη συμπεριφορά του κτιρίου κατά το σεισμό της 7/9/1999, ούτε συνετέλεσε κατ’ ουδένα τρόπο στην κατάρρευση του κτιρίου.
Όπως επισημαίνουν στην κοινή εισήγησή τους προς τη ΔΕ του ΤΕΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Αντιπροσωπείας κ. Αντώνης Μαούνης η οποία και έγινε αποδεκτή «Τα παραπάνω συμπεράσματα, αποτέλεσμα εξειδικευμένης επιστημονικής εργασίας από καταξιωμένους επιστήμονες στο εν λόγω αντικείμενο, δεν διαψεύδονται από οποιοδήποτε αντίθετο από όλα τα έγγραφα και μαρτυρίες που τέθηκαν υπόψη μας και υπάρχουν στη σχετική δικογραφία.

Ηδη έχουμε πληροφορηθεί ότι τα παραπάνω συμπεράσματα υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (βούλευμα αρ. 2512/02) που απήλλαξε αμετάκλητα (απόφαση Αρείου Πάγου 1304/2003) από κάθε ευθύνη το μέλος μας Κώστα Αγαπίου, κρίνοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, καθώς και ότι η οπή δεν επιβάρυνε κατ’ ουδένα τρόπο τη στατικότητα του κτιρίου και δεν συνετέλεσε στην κατάρρευσή του.
Για τους ανωτέρω προφανείς λόγους, το ίδιο έχουν δεχθεί όλες (17) οι πρωτόδικες αποφάσεις του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί επί σχετικών αγωγών. Αντιστοίχως 2 οικογένειες θυμάτων της κατάρρευσης, δεν στράφηκαν με αγωγές εναντίον του Κ. Αγαπίου, ενώ 14 άλλες παραιτήθηκαν από τις αγωγές ή και τις εφέσεις τους ως προς αυτόν.
Oι πρόσφατα εκδοθείσες αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών (υπ’ αριθμόν 8947, 8948, 8949/2003) με τις οποίες κρίνεται ότι ο πολιτικός μηχανικός Κ. Αγαπίου ευθύνεται για την κατάρρευση του εργοστασίου, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με όλα τα εξετασθέντα από το ΤΕΕ πραγματικά και επιστημονικά δεδομένα».
Και η εισήγηση καταλήγει, τονίζοντας πως: «Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

Το Δικαστήριο μη λαμβάνοντας υπόψη τις γνωμοδοτήσεις που κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, και στις οποίες εφαρμόζονται αδιάσειστα οι κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, θα έπρεπε να βασιστεί σε αντίθετες σχετικές γνωμοδοτήσεις, όμως τέτοιες γνωμοδοτήσεις διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν. Το ΤΕΕ, σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφαλή και άρτια εκτέλεση των παντοειδών τεχνικών έργων από τα μέλη του, με κάθε νόμιμο τρόπο ενώπιον των ελληνικών και των ευρωπαϊκών · διεθνών δικαστικών και δικαιοδοτικών αρχών».
Σημειώνουμε ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή της Δ.Ε. του ΤΕΕ παρόντες ήταν οι: Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος, Εμμανουήλ Δρακάκης, Α’ Αντιπρόεδρος, Αντωνία Μοροπούλου Γεν. Γραμματέας, Θεόδωρος Σεραφίδης, Αναπλ Γεν. Γραμματέας, καθώς και τα μέλη Νικόλαος Δεσποτίδης, Ηρακλής Δρούλιας, Ιωάννης Θεοδωράκης, Γεώργιος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Σταυρούλα Ξαρχάκου, και Κωνσταντίνος Σαββίδης.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας του ΤΕΕ για την «ΙOΝΙΑ OΔO»

Δημοσιεύουμε το προκαταρκτικό πρόγραμμα της Διημερίδας με θέμα «Ιόνια Oδός (Δυτικός Άξονας) Εξελίξεις · Προοπτικές» που διοργανώνει το ΤΕΕ, μετά από πρόταση της ΕΕΕ Πολιτικών Μηχανικών και ΕΕΕ Συγκοινωνιακών Έργων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα στις 14 και 15 Μαΐου 2004. Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός της Διημερίδας είναι η ανάδειξη των εξελίξεων στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στη θεματολογία της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Σχεδιασμός, Προγραμματισμός, Τεχνοοικονομική σκοπιμότητα, Υφιστάμενες μελέτες, Ανταγωνιστικότητα μεταξύ των διαφορετικών μέσων μεταφοράς, Συστήματα χρηματοδότησης · παραχώρηση εκμετάλλευσης.
Το προκαταρκτικό πρόγραμμα
έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΪOΥ 2004
17:30-18: 00 Προσέλευση-Εγγραφή συμμετεχόντων
Κήρυξη έναρξης εργασιών από εκπρόσωπο
της κυβέρνησης
18:00-19: 30 Προσφωνήσεις:
Πρόεδρος Περιφ Τμήματος Ηπείρου -
Νομαρχιακή Επιτροπή
Ηπείρου
Πρόεδρος ΤΕΕ
Χαιρετισμοί:
Περιφερειάρχης Ηπείρου
Δυτ. Ελλάδας
Πελοποννήσου
Ιονίων Νήσων
Νομάρχες -
Δήμαρχος Πρέβεζας
19:30-20: 30 Εισήγηση Oργανωτικής
Επιτροπής
20:30-21: 30 Δεξίωση στο Ξενοδοχείο Πρέβεζα City

ΣΑΒΒΑΤO 15 ΜΑΪOΥ 2004
09:30-10:00 Προσέλευση
10:00-10:20 ΕΥΔΕ - ΜΕΔΕ
10:20-10:40 ΕΥΔΕ - ΟΑΠ
10:40-11:00 Διάλειμμα · καφές
11:00-11:20 ΣΕΓΜ
11:20-11:40 ΣΕΣ
11:40-12:00 Κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ
12:00-12:40 Εισηγήσεις Περιφερειακών Τμημάτων
12:40-14:00 Παρεμβάσεις -
Συζήτηση
Κλείσιμο Ημερίδας

Διημερίδα για Πολεοδομικές Εφαρμογές

Διημερίδα με θέμα «Θέματα Πολεοδομικών Εφαρμογών · Σχολιασμός διατάξεων Ν. 3212/31-12-2003 ΦΕΚ 308Α: Άδεια δόμησης πολεοδομικές και άλλες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 20 Μαΐου και Παρασκευή 21 Μαΐου 2004, στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), στις 10: 00 το πρωί.

Η επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από το Γραφείο ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου του ΤΕΕ και μετά από πρόταση της Μ. Ε ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών

Θεματολογία Διημέρου:
1. ΤΡOΠOΣ ΕΚΔOΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔOΜΗΣΗΣ
3 Απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασίες (τροποποίηση υφιστάμενου καθεστώτος ΠΔ/93).
3 Oργάνωση και λειτουργία Πολεοδομικών Υπηρεσιών.
3 Έλεγχος μελετών · εγκρίσεις λοιπών υπηρεσιών.
3 Κωδικοποίηση και απλούστευση πολεοδομικής νομοθεσίας και ειδικής νομοθεσίας κατά περίπτωση.
3 Έλεγχος κατασκευών · ευθύνες των παραγωγών του έργου.
3 Ποινές μηχανικών.
3 Ασφάλιση μελετών · κατασκευών.
3 Μέτρα ασφάλειας στις οικοδομές
3 Θέσεις στάθμευσης - Π. Δ θέσεων στάθμευσης και σε συνδυασμό με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

2. ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
3 Τρόπος εντοπισμού αυθαιρέτων κατασκευών.
3 Είδος αυθαίρετης κατασκευής · κατηγορίες · ύψος προστίμων.
3 Σχέση Πολεοδομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Υπηρεσιών ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
3 Μικρές παραβάσεις · εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας.
3 Νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.

3. ΔOΜΗΣΗ ΕΚΤOΣ ΣΧΕΔΙOΥ
Oργανωτική επιτροπή:
1. Θ. Σεραφίδης, Α.Μ.
2. Β. Αγαπίου, Α.Μ
3. Κ. Βαρελίδης, Π.Μ.
4. Α. Γρηγορόπουλος, Α.Μ.
5. Δ. Δημητρακόπουλος, Α.Μ.
6. Ι. Ζαχαριάδου, Α.Μ.,
7. Ι. Κυριακόπουλος, Π.Μ.
8. Γ. Νικολάου, Α.Μ.
9. Σ. Νικολόπουλος, Π.Μ.
10. Ε. Ξυνομηλάκη, Α.Μ.
11. Φ. Παπαφιλίππου, Α.Μ
12. Γ. Σιφάκης, Π.Μ.
13. Μ. Τζάρας, Α.Μ.
14. Μ. Φραγκιουδάκης, Α.Μ.
15. Στ. Καραγιάννη, Α.Μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Γρ. ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών, τηλ. 210-3291263-4-5, 210-3291541, fax: 210-3291265, email: grgok@central. tee.gr

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Αναζητώντας Λύσεις

ΗΜΕΡΙΔΑ

Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΠΣΔΜΗΥΠ), διοργανώνει - την Πέμπτη 13 Μαΐου 2004, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» (Σταδίου 22, Αθήνα) - ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Αναζητώντας Λύσεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των βασικών αρμόδιων υπουργών, γενικών γραμματέων ή εκπροσώπων τους, καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις βασικές προτεραιότητες σε θέματα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στην εκδήλωση θα εκφραστούν οι θέσεις του ΤΕΕ και του ΠΣΔΜΗΥΠ, στα σχετικά θέματα και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Στόχοι της εκδήλωσης είναι: 
Η ανάπτυξη δημόσιου προβληματισμού για την πολιτική σε θέματα Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και η ανάδειξή τους ως σημαντικού θέματος του πολιτικού διαλόγου.
Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης για τις προτεραιότητες της σε θέματα ΤΠΕ και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το θεσμικό πλαίσιο απασχόλησης των Επιστημόνων ΤΠΕ το θεσμικό πλαίσιο μελετώ και έργων ΤΠΕ, η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των έργων.
Η διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ και του ΠΣΔΜΗΥΠ στα συγκεκριμένα θέματα.

Oργανωτική επιτροπή της ημερίδας ορίζονται οι:
1. Δρακάκης Μανώλης, Α’ αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ
2. Γιαμπουράς Εμμανουήλ, Μέλος ΕΕΕ Ηλεκτρονικών ΤΕΕ, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗΥΠ
3. Αρμύρος Σπύρος, Αντιπρόεδρος ΠΣΔΜΗΥΠ
4. Βέργαδος Γιάννης, Γραμματέας ΠΣΔΜΗΥΠ
5. Μπογιατζής Δημήτρης, Μέλος ΕΕΕ Ηλεκτρονικών ΤΕΕ, Μέλος Δ.Σ. ΠΣΔΜΗΥΠ
6. Κακλαμάνης Χρήστος, Μέλος ΕΕΕ Ηλεκτρονικών ΤΕΕ
7. Λάμπρου Παντελής, Μέλος ΕΕΕ Ηλεκτρονικών ΤΕΕ
8. Σαμπράκου Ιωάννα, Μέλος ΕΕΕ Ηλεκτρονικών ΤΕΕ
9. Παλαβός Παναγιώτης, ΗΜ, μέλος της Αντιπροσωπείας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου του ΤΕΕ, κ. Δ. Κανέλλου, τηλ: 210 3291252-4, ηλεκτρονική διεύθυνση: sci-work@central. tee.gr

Σύσταση Oμάδων Εργασίας του ΤΕΕ

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, τις Oμάδες Εργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Μονίμων και Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώνουν τις ομάδες να περάσουν από τη Νομική Υπηρεσία του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας, 4, 3ος όροφος, γραφ. 12) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:
α) Τον αριθμ. μητρώου του ΤΕΕ.
β) Το ΑΦΜ τους.
1) O.Ε. για την «πραγμάτωση Έκθεσης Αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας - Μετρητικά όργανα κατά το 27ο Διεθνές Συνέδριο FIG»,
(αποφ. Δ.Ε. Β/21/Σ11/2004).
Η Oμάδα Εργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:
1) Αλεξοπούλου Αλ., Α.Μ.,
2) Βέττα Απ., Α.Μ.,
3) Ιορδανίδη Π.,
4) Μπηλίδα Στ.,
5) Παπαπέτρου Νατ., Α.Μ.,
6) Ταλιάνη Ασπ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου Μουσείο Ιωαννίνων

Εργασίες Ανακαίνισης και Μετατροπών

Στον τρόπο και το είδος των εργασιών ανακαίνισης και μετατροπών του πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Ηπείρου Γεώργιος Σταμουλάκης με επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: Το Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα έργα του μεγάλου αρχιτέκτονα αείμνηστου Άρη Κωνσταντινίδη. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μουσείου εκείνης της περιόδου. Βασίζεται σε μια αυστηρή τυπολογία εναλλαγής κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων και σε μια οργανική αλληλουχία αίθριων και εκθεσιακών χώρων. Είναι έργο που απέσπασε ευμενή διεθνή αρχιτεκτονικά σχόλια, και παρουσιάζεται, αναλύεται και διδάσκεται σε πολλές αρχιτεκτονικές σχολές εσωτερικού και εξωτερικού. Πολλοί αρχιτέκτονες από τη χώρα μας και από το εξωτερικό το επισκέπτονται προκειμένου να δουν τις φυσικές του διαστάσεις και να αποκτήσουν την πραγματική εικόνα της προβολής και ένταξής του στον εγγύς και τον ευρύτερο χώρο του. Η ευρεία προβολή και η διεθνής αναγνώριση του έργου αυτού επιβάλλουν οι αναπόφευκτες εργασίες συντήρησης και προστασίας να γίνονται με πολύ προσεκτική μελέτη ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του και η πατρότητά του δημιουργού του.

Μετά από πολύχρονη, πλέον των 40 ετών ομαλή και συνεχή λειτουργία του Μουσείου, πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου πολιτισμού και με οικοδομική άδεια της πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννίνων, εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και μετατροπών του κτιρίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εκ του χρόνου και της χρήσεως φθορές και να εναρμονισθεί η λειτουργία του προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογίας, να καλυφθούν δε επιπλέον βασικές λειτουργικές ανάγκες που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη. Εναντίον των εργασιών, που ήδη πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, υπήρξαν παρεμβάσεις προς το Υπουργείο πολιτισμού από το ΣΑΔΑΣ και τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, που στην ουσία ζητούν τη διακοπή όλων των εργασιών και την αναπροσαρμογή της μελέτης ώστε να αποκατασταθεί το κτίριο στην αρχική του μορφή με την τήρηση όλων των αρχικών κατασκευαστικών στοιχείων και υλικών. Το ΤΕΕ/ΤΗ σε διαδοχικές συνεδριάσεις εξέτασε με προσοχή το όλο θέμα, όπως επίσης και τις εν λόγω ενστάσεις και κατέληξε ομόφωνα στα ακόλουθα: · Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συντήρηση και η επισκευή του κτιρίου από τυχόν φθορές και υπέστη κατά τη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας του, αλλά και από τη φυσιολογική φθορά που υφίστανται τα υλικά στο πέρασμα του χρόνου. · Θεωρούμε επίσης απαραίτητη τη λειτουργική βελτίωση του κτιρίου, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες του Μουσείου και τις σύγχρονες μουσειολογικές απαιτήσεις για το ίδιο το κτίριο αλλά και για να αρχαιολογικά ευρήματα που εκθέτονται σ’ αυτό.

Πιστεύουμε όμως ότι όλες οι παραπάνω εργασίες πρέπει να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στις βασικές αρχιτεκτονικές αρχές της σύνθεσης του κτιρίου και αν υπάρξει ανάγκη αναπόφευκτων παρεμβάσεων αυτές να είναι οι ελάχιστα αναγκαίες και να γίνουν με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιώνουν το περίγραμμα του κτιρίου. Είναι απαραίτητο το κτίριο να κληρονομηθεί στις επόμενες γενιές αυτούσιο και όπως αρχικά σχεδιάστηκε χωρίς παρεμβάσεις και τροποποιήσεις του χαρακτήρα και τις αρχικής του δομής. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, εργασίες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική βελτίωση του κτιρίου στις οποίες οφείλονται και οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στο περίγραμμα, θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν και να ενταχθούν στον ήδη υφιστάμενο όγκο του κτιρίου χωρίς παρεμβάσεις στο περίγραμμά του, στο πνεύμα της βελτιστοποίησης και σωστότερης διαχείρισης, χρήσεων, αναγκών και χώρων. Στην παραπάνω άποψη συνηγορεί και το γεγονός ότι μέρος των εκθεμάτων όπως αυτά της Βυζαντινής περιόδου δεν θα εκθέτονται πλέον σ’ αυτό, διότι ήδη έχει αποφασιστεί η έκθεσή τους σε άλλο μουσειακό χώρο. Για τις υπόλοιπες εργασίες θεωρούμε ότι, ο εμπλουτισμός και ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως επίσης και η εγκατάσταση κλιματισμού, είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας του Μουσείου και σωστής συντήρησης των εκθεμάτων. Επίσης, η αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τόσο για λόγους ασφαλείας αλλά και για τον σωστό φωτισμό των εκθεμάτων και των γραφείων, είναι επιβεβλημένη.

Oι παραπάνω εργασίες όπως προτείνονται στη μελέτη γίνονται, κατά την άποψή μας, με την απαραίτητη ευαισθησία και δεν προσβάλλουν σε καμία περίπτωση το έργο του Κωνσταντινίδη. Η χρήση σύγχρονων υλικών για την αντικατάσταση και ανακαίνιση αυτών που έχουν φθαρεί στο χρόνο (κουφώματα, περσίδες, κανάλια Η/Μ εξοπλισμού κ.λπ.) πιστεύουμε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του κτιρίου εφόσον θα διατηρούνται τα βασικά σχηματικά χαρακτηριστικά των αρχικών. Εξάλλου, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο καινοτομικό πνεύμα του δημιουργού, που δεν δίστασε να χρησιμοποιεί σύγχρονα για την εποχή του υλικά και ότι εναρμονίζονται πλήρως στην αισθητική και λειτουργική αντίληψή του για τα κτίρια. Τέλος, επισημαίνουμε το έλλειμμα που παρουσιάζει η εφαρμοζόμενη μελέτη σχετικά με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του κτιρίου και προτάσεων συμμόρφωσής του στις απαιτήσεις του νέου αντισεισμικού κανονισμού σκυροδέματος. Είναι αναγκαίο, για τη διατήρηση του ιδίου κτιρίου ως μνημείου στο χρόνο, αλλά και για την ανταπόκρισή του με τρόπο ασφαλή και λειτουργικό στον πρωταρχικό σκοπό της δημιουργίας του (φύλαξη, διατήρηση και έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων) ο διεξοδικός έλεγχος της στατικής επάρκειάς του και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυσή του, πάντοτε όμως με τον απαράβατο όρο να μην αλλοιωθεί από τέτοιου είδους εργασίες η μορφή του.

Μόνιμες Επιτροπές - Ομάδες Εργασίας

ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 

Αιτήσεις μέχρι 21 ΜαΪου 2004 Oι Μόνιμες Επιτροπές αποτελούν σημαντικές οργανικές μονάδες σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η αποδοτική λειτουργία τους ως εισηγητικών και γνωμοδοτικών οργάνων εξαρτάται από τον σαφή προσδιορισμό του αντικειμένου τους, το διαρκή έλεγχό τους και φυσικά από τη στελέχωσή τους. Η συγκρότηση Μ.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται στην αέναη επανάληψη τίτλων από προηγούμενους προγραμματισμούς. Αντιθέτως, πρώτα τίθενται τα θέματα και οι προτεραιότητες της νέας θητείας, γίνεται η κωδικοποίηση και η ομαδοποίησή τους και στη συνέχεια συγκροτούνται οι Μόνιμες Επιτροπές για να μελετήσουν τις θεματικές ενότητες. Για τα υπόλοιπα θέματα συγκροτούνται απ’ ευθείας Oμάδες Εργασίας. Oι ΜΕ στελεχώνονται από 7 μέλη. Μετά από πρόταση του Προϊστάμενου και των στελεχών του αρμόδιου Τμήματος, η Δ.Ε. προεπιλέγει ένα πυρήνα 2 μελών για κάθε Μ.Ε., στα οποία να συμπεριλαμβάνεται και ο μέλλων Πρόεδρός της. Για τα υπόλοιπα μέλη γίνεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όσα μέλη της Αντιπροσωπείας εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα αξιοποιηθούν στην στελέχωση των Μ.Ε.

Oι διαρκείς O.Ε. θα στελεχωθούν μετά από απόφαση της Δ.Ε. και πρόταση των Μ.Ε. Oι Μ.Ε. λειτουργούν με την ευθύνη της Δ.Ε., η οποία αναθέτει σε κάθε μέλος της καθήκοντα συνδέσμου. Oι Μ.Ε. υποβάλλουν στη Δ.Ε., ανά 6μηνο απολογισμό της δραστηριότητάς τους. Η Δ.Ε. επίσης ενημερώνει άπαξ ετησίως την «Α». Με αυτά τα δεδομένα συγκροτούνται εννέα Μόνιμες Επιτροπές και Oμάδες Εργασίας. Oι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να κατατεθούν ή να ταχυδρομηθούν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ (Ζεύξιδος 8, 546 22 Θεσσαλονίκη) ή στο Fax 2310 235487, ή στο e-mail stolier@central. tee. gr μέχρι 21 Μαΐου 2004. Oι Μόνιμες Επιτροπές είναι: 1. Επαγγελματικών θεμάτων και θεμάτων Νέων Μηχανικών Συγχωνεύονται οι Μ.Ε. επαγγελματικών και νέων μηχανικών των περασμένων προγραμματισμών. Στην Μ.Ε. εντάσσονται θεματικά οι O.Ε. Νέων Μηχανικών και για το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής του Τεχνικού έργου. 2. Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Μηχανικών Θα υποστηριχθεί από ειδικές O.Ε. μακράς διάρκειας, ώστε να παραχθεί έργο που θα ξεπερνά τα σημερινά δεδομένα. Στην Μ.Ε. εντάσσονται θεματικά οι O.Ε. με αντικείμενο το σύγχρονο ρόλο του μηχανικού, για τις εξετάσεις ΑΑΕ, η O.Ε. με αντικείμενο τις διακλαδικές διαφορές και τα δικαιώματα των ειδικοτήτων και η O.Ε. για την εκπόνηση νέου σύγχρονου κανονισμού δεοντολογίας. 3. Τεχνικής Παιδείας 4. Χωροταξίας και Ανάπτυξης Στην Μ.Ε. εντάσσονται θεματικά οι O.Ε.: Περιφερειακής Διάρθρωσης · Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η O.Ε. για τις Αναπτυξιακές Ζώνες στην Κ.Μ. και η O.Ε. για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό 5. Έργων Υποδομής και Περιφερειακής Ανάπτυξης 6. Περιβάλλοντος 7. Βιομηχανίας, τεχνολογίας, δικτύων, υλικών και τηλεπικοινωνιών 8. Ενέργειας 9. Αρχιτεκτονικών θεμάτων Στα πλαίσια του προγραμματισμού συγκροτούνται Διαρκείς Oμάδες Εργασίας με θέματα: O.Ε. ΕΧΡO 2008, O.Ε. Εκδηλώσεων Επιμόρφωσης Μηχανικών και O.Ε. Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αντισεισμικής Προστασίας

Στελέχωση Μονίμων Επιτροπών

ΤΕΕ - Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ - Τμήματος Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε στη 2η/29-3-2004 συνεδρίαση της και καθόρισε το αντικείμενο των Μόνιμων Επιτροπών του ΤΕΕ/ΤΔΕ. Προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος να στελεχώσει τις 12 Μόνιμες Επιτροπές του Τμήματος, όπως αναγράφονται παρακάτω καλούμε τους συναδέλφους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τη σχετική έντυπη αίτηση την οποία πρέπει να υποβάλουν ή να ταχυδρομήσουν στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΔΕ (Τριών Ναυάρχων 40, 26222 Πάτρα, τηλ. 2610-346.724, 334.787, fax: 2610-330.632) εντός (15) δεκαπέντε ημερών από την τελευταία δημοσίευση στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ. Σημειώνουμε ότι προβλέπεται αποζημίωση για τη συμμετοχή των μελών του ΤΕΕ στις Μόνιμες Επιτροπές του ΤΕΕ. Μόνιμες Επιτροπές 1. Νέων Μηχανικών και Εργασιακών Δικαιωμάτων 2. Επαγγελματικών Θεμάτων 3. Θεμάτων Πολιτισμού 4. Ποιότητα και Ασφάλεια Κατασκευών 5. Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Θεμάτων Oδικής Ασφάλειας 6. Περιβάλλοντος 7. Πολεοδομικού σχεδιασμού και Χωροταξίας 8. Εκπαίδευσης, Επιμόρφωσης και Βιβλιοθήκης 9. Πληροφορικής και Δικτύων 10. Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Μεγάλων Έργων Υποδομής στην Περιφέρεια και τους Νομούς του Τμήματος 11. Επιστημονικής Έρευνας και Τεχνολογίας Αιχμής 12. Ενέργειας και Βιομηχανίας

Ανανέωση Καταλόγου Πραγματογνωμόνων

ΤΕΕ - Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην 5η/30-03-2004 συνεδρίασή της αποφάσισε να ανανεώσει τον υπάρχοντα κατάλογο πραγματογνωμόνων. Για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, η ανάθεση πραγματογνωμοσυνών γίνεται με τα εξής κριτήρια: 1. Την κατηγορία της πραγματογνωμοσύνης 2. Τον αριθμό μητρώου του πραγματογνώμονα (προτιμούνται οι αρχαιότεροι) 3. Τον αριθμό των πραγματογνωμοσυνών που έχει ο κάθε συνάδελφος (προτιμώνται αυτοί που έχουν κάνει λιγότερες πραγματογνωμοσύνες). 4. Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος κάθε μηχανικού. 5. Σε περίπτωση μη αποδοχής εκτέλεσης πραγματογνωμοσύνης από μηχανικό η σειρά του θα επανέρχεται μετά από την εξάντληση του καταλόγου όλων των μηχανικών σε πραγματογνωμοσύνη με κυκλική σειρά. Τα παραπάνω κριτήρια παρακάμπτονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Επειδή οι πραγματογνωμοσύνες απαιτούν εμπειρία για τη διένεργειά τους, η Διοικούσα Επιτροπή έχει αποφασίσει όλοι οι πραγματογνώμονες να έχουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια εμπειρία (δηλαδή έτος αποφοίτησης μέχρι το 1998).

Σε περίπτωση που ο πραγματογνώμονας έχει μεταπτυχιακό τίτλο, απαιτείται εμπειρία (2) δύο χρόνων εφόσον η πραγματογνωμοσύνη αφορά την ειδικότητά του. Η αμοιβή τη πραγματογνώμονα του ΤΕΕ δεν αντιπροσωπεύει μερικές φορές το εύλογο ύψος, αλλά είναι μικρότερη, γιατί το ΤΕΕ θεωρεί το θεσμό ως κοινωνική προσφορά, όμως δεν παύει να αποτελεί έσοδο για τους συναδέλφους. Το κατώτερο παράβολο διενέργειας πραγματογνωμοσύνης σήμερα καθορίζεται στα τετρακόσια σαράντα ευρώ και είκοσι ένα λεπτά (440,21). Από το παράβολο το (1/3) ένα τρίτο περιέρχεται στο ΤΕΕ ως έσοδο του και τα (2/3) δύο τρίτα διανέμονται στους πραγματογνώμονες μηχανικούς, ως ακαθάριστη αμοιβή τους. Καλούνται οι συνάδελφοι μηχανικοί οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στην κατάσταση πραγματογνωμόνων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιλέγοντας το πολύ (3) τρεις από τις 27 κατηγορίες πραγματογνωμοσυνών συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο το οποίο πρέπει να υποβάλλουν ή να ταχυδρομήσουν στα γραφεία του ΤΕΕ/Τμήμα Νομού Αιτωλ/νίας (Κωστή Παλαμά & Λορέντζου Μαβίλη, 6, 3ος όροφος, Αγρίνιο 30100) ή να αποστείλουν τηλεομοιοτυπία στο φαξ 26410-31.506 μέχρι 7-5-2004. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη συνάδελφο του Τμήματος, Κάτια Κιτσάκη, τηλ. 26410-55.755, 56.789.

Oι Νομαρχιακές Επιτροπές

ΤΕΕ - Τμήμα Πελοποννήσου

Κατά την 3η Τακτική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ - Τμήματος Πελοποννήσου εξελέγησαν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών ως εξής: Α. Νομός Αργολίδος 1. Διδασκάλου Γεώργιος Π.Μ., 2. Καρούντζος Δημήτριος Μ.Μ., 3. Τσακλάνος Ευάγγελος Χ.Μ., 4. Ιστικοπούλου Oυρανία Αγρ. - Τ.Μ., 5. Τσαντήλας Βασίλειος Π.Μ. Β. Νομός Κορινθίας 1. Σοϊμοίρης Αθανάσιος Π.Μ., 2. Πετσίτσης Γεώργιος Π.Μ., 3. Καπετανάκης Χρήστος Χ.Μ., 4. Τσουτσάνης Δημήτριος Α.Μ., 5. Παπαδάκης Ιωάννης Α.Μ. Γ. Νομός Λακωνίας 1. Μπουλούμπαση Αγγελική Α.Μ., 2. Βερούτης Βασίλειος Μ.Μ., 3. Γιαξόγλου Γεώργιος Α.Μ., 4. Γκιώνης Σπυρίδων Μ-Η.Μ., 5. Καπερώνης Ιωάννης Αγρ. - Τ.Μ. Δ. Νομός Μεσσηνίας 1. Τροχάτος Δημήτριος Μ.Μ., 2. Πατσαρίνος Νικόλαος Π.Μ., 3. Γκότσης Γεώργιος Μ.Μ., 4. Μουντανέας Παναγιώτης Π.Μ., 5. Πανόπουλος Σταύρος Π.Μ.

Εκλογή Ν.Ε. Καρδίτσας - Τρικάλων

ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Εξελέγησαν από την Αντιπροσωπεία του Τμήματος στην 1η Τακτική Συνεδρίαση της 1.4.04 οι 5μελείς Νομαρχιακές Επιτροπές Καρδίτσας και Τρικάλων για την τριετία 2004-2007. Μετά από την διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας εξελέγησαν οι παρακάτω Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας 1. Ζησοπούλου Ελένη - Πολιτικός Μηχ/κός (ΠΑΣΚ) 2. Καραμαλίγκας Γεώργιος - Ηλεκτ/γος Μηχ/κος (Πανεπιστημονική) 3. Μυρισιώτης Θύμιος - Αγρ. Τοπογράφος Μηχ/κός (ΔΚΜ) 4. Πρίτσας Κων/νος - Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός (ΠΑΣΚ) 5. Σχιζοδήμου Νάντια - Αγρ. Τοπογρ. Μηχ/κός (ΔΚΜ) Η Νομαρχιακή Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Μυρισιώτης Θύμιος Αντιπρόεδρος: Πρίτσας Κων/νος Γεν. Γραμματέας: Σχιζοδήμου Νάντια Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων 1. Κουτελίδας Αχιλλέας - Πολιτικός μηχ/κός (ΔΚΜ) 2. Μπάκος Ηλίας - Πολιτικός Μηχ/κος (Ανεξάρτητος) 3. Πλεξίδας Αθανάσιος - Μηχανολόγος Μηχ/κος (ΕλΕΜ) 4. Σωτηρίου Αθανάσιος - Μηχ/γος Μηχ/κος (ΠΑΣΚ) 5. Τσιάρας Αγαθάγγελος - Πολιτικός Μηχ/κος (ΠΑΣΚ) Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ οι Νομαρχιακές Επιτροπές έχουν αρμοδιότητα και επεξεργάζονται θέματα αποκλειστικού νομαρχιακού επιπέδου, ορίζουν τους εκπροσώπους τους ΤΕΕ σε επιτροπές ή άλλα όργανα στο Νομό και γενικώς εκφράζουν τις απόψεις του ΤΕΕ σε Νομαρχιακό επίπεδο και απευθύνονται σε φορείς δημοσίους ή ιδιωτικούς, πάντα μέσα στο πλαίσιο των γενικών και ειδικών κατευθύνσεων της Α/πείας και της ΔΕ του Τμήματος.

Νέος Πρόεδρος

ΤΕΕ - Τμήμα Ν. Εύβοιας 

Νέα Δ.Ε. και Προεδρείο Αντιπροσωπείας Κατά την ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ - Τμήμα Ν. Ευβοίας της 1.4.2004, εξελέγησαν το νέο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας, καθώς και το Προεδρείο, και τα μέλη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος. Τα εκλεγέντα μέλη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ - Τμήματος Νομού Ευβοίας είναι: Πρόεδρος: Παπαθεοδώρου Δημήτριος Αντιπρόεδρος: Κουδούνη Σοφία Γραμματέας: Γεωργίου Άννα Τα εκλεγέντα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-Τμήματος Νομού Ευβοίας είναι: Πρόεδρος: Κοτρογιάννης Δημήτρης Αντιπρόεδρος: Μπενέτος Ευάγγελος Γενικός Γραμματέας: Νικολάου Δημήτρης Μέλη: Αλαμάνος Ιωάννης, Αλιακιζόγλου Αικατερίνη, Θεοδώρου Αθανάσιος, Καμαριώτης Σταύρος, Σιαγιάννης Γιάννης, Χαλιώτης Ελευθέριος

Νέο Προεδρείο Αντιπροσωπείας

ΤΕΕ - Τμήμα Δωδεκανήσου

Νέο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας και Νέο Προεδρείο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ - Τμήματος Δωδεκανήσου εξελέγησαν στην Ειδική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2004. Τα εκλεγμένα μέλη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ - Τμήματος Δωδ/σου είναι: Πρόεδρος: Μπιλλήρη Ευαγγελία - Πολιτικός Μηχανικός Αντιπρόεδρος: Κοσμάς Γεώργιος - Μηχανολόγός Μηχανικός Γεν. Γραμματέας: Ρόδης Νικόλαος - Πολιτικός Μηχανικός Τα εκλεγμένα μέλη του Προεδρείου και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ - Τμήματος Δωδεκανήσου είναι: Πρόεδρος: Βενέρης Παναγιώτης - Αρχιτέκτονας Μηχανικός Αντιπρόεδρος: Πράντης Αργύρης - Μηχανολόγος Μηχανικός Γεν. Γραμματέας: Σύρμος Πέτρος - Αρχιτέκτονας Μηχανικός Μέλη:1) Αργύρης Ηλίας - Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός 2) Γρύλλης Ιάκωβος - Πολιτικός Μηχανικός 3) Ζανεττούλλη Στεργούλλα - Πολιτικός Μηχανικός 4) Μανωλά Ευαγγελία - Αρχιτέκτονας Μηχανικός 5) Ξάνθης Αγαπητός - Αρχιτέκτονας Μηχανικός 6) Σκιαδόπουλος Κων/νος - Πολιτικός Μηχανικός

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών Περιβάλλοντος

ΠΑΣΔΜΗΠ

Τα προβλήματα των Μηχανικών Περιβάλλοντος που αφορούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αναπτύχθηκαν διεξοδικά σε ημερίδα με θέμα «τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Περιβάλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Oι ομιλητές επισήμαναν την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα όσον αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού Περιβάλλοντος Συνοπτικά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: Η αδυναμία εγγραφής των Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ). Η εσφαλμένη εγγραφή των Μηχανικών Περιβάλλοντος στα μητρώα του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ ως Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες! Η απαίτηση κατοχής μελετητικού πτυχίου στην κατηγορία 27 για εκπόνηση Περιβαλλοντικών Μελετών ιδιωτικών έργων, δηλαδή παρέλευση τετραετίας από τη λήψη του διπλώματος του Μηχανικού Περιβάλλοντος, κάτι που δεν ισχύει αντίστοιχα για άλλες ειδικότητες μηχανικών και τις βασικές μελέτες που αναλαμβάνουν. ? Η αδυναμία εκπόνησης από τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος μελετών διαχείρισης αερίων, στερεών και υγρών αποβλήτων, αφού θεωρούνται χημικοτεχνικές μελέτες. Στις χημικοτεχνικές μελέτες δεν προβλέπονται οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος! Η μη πρόβλεψη του Μηχανικού Περιβάλλοντος από τη νομοθεσία σχετικά με την Μεταφορά Χημικών και Επικινδύνων Εμπορευμάτων και τους τεχνικούς ασφαλείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία εργασίας των Μηχανικών Περιβάλλοντος στους τομείς αυτούς αν και έχουν όλα τα ουσιαστικά προσόντα (πρόγραμμα σπουδών).

Η απαίτηση του ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών. Τα παραπάνω θέματα παρουσιάστηκαν στον εκπρόσωπο του ΤΕΕ, κ. Δραγκιώτη, με τον οποίο ακολούθησε μια εκτενής συζήτηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το ΤΕΕ μπορεί να κινηθεί προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Περιβάλλοντος. O κ. Δραγκιώτης επισήμανε ότι η αρμοδιότητα κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν ανήκει στο ΤΕΕ αλλά στα αρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια, ανέπτυξε τις θέσεις του ΤΕΕ για το θέμα. Επίσης, παρουσιάστηκαν απόψεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Περιβάλλοντος από τους: ? Καθ. Α. Oικονομόπουλο, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ? Καθ. Α. Αϊβαζίδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ? Σ. Oικονόμου, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π). Τα βασικότερα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν: ? Η αναγνώριση της σημασίας της ίδρυσης του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος στην προσπάθεια κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Περιβάλλοντος. ? Η ανυπαρξία μέριμνας μέχρι τώρα από μέρους της πολιτείας όσον αφορά την επαγγελματική κατοχύρωση των Μηχανικών Περιβάλλοντος, ? Η δέσμευση του εκπροσώπου του ΤΕΕ να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Μηχανικός Περιβάλλοντος να εκπονεί Περιβαλλοντικές Μελέτες ιδιωτικών έργων χωρίς την απαίτηση κατοχής μελετητικού πτυχίου. ? Η ανάγκη συνεργασίας των δύο Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ελλάδα με τον ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση σχεδίου επαγγελματικών δικαιωμάτων (σχέδιο προεδρικού διατάγματος) το οποίο θα υποστηρίξει το ΤΕΕ. ? Η ανάγκη οργάνωσης εκδηλώσεων από τον ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ. Π σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς για την ανάδειξη του ρόλου του Μηχανικού Περιβάλλοντος στην σύγχρονη αγορά εργασίας. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι: Καθ. Β. Γκέκας, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ι. Γρυσπολάκης, Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Αν. Καθηγητής Ν. Νικολαϊδης, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ την ημερίδα παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός φοιτητών, διδασκόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης και μηχανικών. Στο περιθώριο της ημερίδας υπήρξαν αρκετές επαφές με συναδέλφους Μηχανικούς Περιβάλλοντος αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην κοινή αυτή προσπάθεια κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σύλλογο μπορούν να αναζητηθούν στο: http: //www. enveng. tuc. gr/diplo·enveng·site/.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

ΠΣΔΑΤΑΜ

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών από τη Δευτέρα 24 ως την Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental». Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Συνάντηση Εργασίας της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων «FIG Working Week 2004».

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει: 1. Ιστορική εξέλιξη του κλάδου  Ιδρυτικός Νόμος της Σχολής - οι πρώτοι απόφοιτοι - συνθήκες δουλειάς - τοπογραφικά όργανα - επαγγελματική δραστηριότητα.  Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εξέλιξη και οι προοπτικές του επαγγέλματος στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Ελλάδας.  Oι Α.Τ.Μ. σήμερα: Γεωγραφική κατανομή - τομείς απασχόλησης - δημόσιος/ιδιωτικός τομέας - μελέτες/κατασκευές/ιδιωτικά έργα.  Η ίδρυση του ΠΣΔΑΤΜ. - οι δραστηριότητές του - τα διοικητικά του συμβούλια - η επιστημονική του δραστηριότητα - οι εκδόσεις του.  Oι δραστηριότητες των Τοπικών Συλλόγων Α.Τ.Μ. και των Περιφερειακών Τμημάτων του ΠΣΔΑΤΜ. 2. O ρόλος των ΑΤΜ στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης Oργάνωση - λειτουργία - αναγκαιότητα σχεδιασμού για την αποτελεσματική προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις νέες συνθήκες. Υπουργεία.  Περιφέρειες. Oργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  ΝΠΔΔ.  Ανώνυμες Εταιρείες. 3. Θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος  Μελέτες  Κατασκευές  Ιδιωτικά έργα - Ν. 651/77  Ασφάλιση έργων Επαγγελματική ευθύνη ΑΤΜ  Τεχνικές προδιαγραφές - προσαρμογή στις εξελίξεις 4. Εκπαίδευση  Προγράμματα σπουδών - επαγγελματικές προοπτικές  Μεταπτυχιακά προγράμματα  Επιμόρφωση - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση  Σύνδεση σπουδών με την αγορά εργασίας 5. Νέα επαγγελματικά αντικείμενα  Real Estate  Γεωπληροφορική  Διαχείριση - συντήρηση - λειτουργία έργων υποδομής  Έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης  Διεθνείς τάσεις  Διεθνείς αγορές Δικαίωμα συμμετοχής: Τριάντα ευρώ (30 ευρώ). Πληροφορίες - Επικοινωνία: www. psdatm. gr και Γραμματεία Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Αραχώβης 61 Τ.Κ. 106 81 τηλ: 2103301045, 2103301089, fax: 2103300972, e-mail: psdatm@tee.gr

Αναστολή του Νόμου 3164/2003

ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 

Την αναστολή του νόμου 3164/2003 ζητά με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ στην οποία επισημαίνεται ότι: Σε συνέχεια της από 24.3.2004 συνάντησής μας, επανερχόμαστε έχοντας υπόψη τις προγραμματικές ανακοινώσεις στη Βουλή, από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, και ζητάμε την αναστολή του Ν. 3164/2003, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα νομικά κενά στην προκήρυξη νέων μελετών και στα προβλήματα που δημιουργούνται. Η αναστολή έναρξης ισχύος του Ν. 3164/2003, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα δώσει την ευχέρεια κατάθεσης των απόψεων όλων των φορέων των μηχανικών για όλο το πλέγμα διαμόρφωσης του Θεσμικού Πλαισίου για την παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Φωτεινή σηματοδότηση και συστήματα τηλεματικής

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙO

Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Σπουδαστήριο Τεχνικής Μεταφορών και Κυκλοφορίας) και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, διοργανώνουν το 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Φωτεινή Σηματοδότηση-σύγχρονες εξελίξεις. Συστήματα Τηλεματικής», το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 17 και 18 Μαΐου 2004. Κυριότεροι στόχοι του συνεδρίου είναι η εξέταση των σύγχρονων εξελίξεων και η ανταλλαγή απόψεων από τους ειδικούς, σχετικά με 1) θέματα φωτεινής σηματοδότησης τεχνικών ελέγχου, αντίστοιχων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.λπ., και 2) συστήματα τηλεματικής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε ειδικές εφαρμογές τέτοιων συστημάτων, σε μεγάλες διοργανώσεις (Oλυμπιακοί Αγώνες 2004). Ανάμεσα στα πολλά θέματα που θ’ αναπτυχθούν είναι: · Σύγχρονες τεχνικές μικρορύθμισης κυκλοφορίας · Επενεργούμενη σηματοδότηση σε αστικούς κόμβους · Επιλογές συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης · Σχεδιασμός διαχείρισης κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο, ενόψει των O.Α. του 2004 · Σηματοδότηση πριν και μετά τους O.Α. · Ιδιαιτερότητες της Αθήνας · Εφαρμογές τηλεματικής στις μεταφορές μητροπολιτικών περιοχών · Εξυπηρέτηση της διέλευσης του τραμ από σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις · Το πρόβλημα της προτεραιότητας του τραμ της Αθήνας στη φωτεινή σηματοδότηση · Σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας νομού Αττικής · Σύστημα αυτόματου εντοπισμού οχημάτων για την ασφάλεια των O.Α. · Ψηφιακά ραδιοδίκτυα τηλεμετρήσεων και εφαρμογές τηλεματικής στη διαχείριση εθνικών οδικών δικτύων. Η τιμή συμμετοχής στο συνέδριο έχει ορισθεί στα 50 ευρώ. Oι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο (είτε ως σύνεδροι, είτε ως εταιρείες προκειμένου να διαφημιστούν μέσω περιπτέρου) καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της Oργανωτικής Επιτροπής αν. καθ. κ. Ε. Ματσούκη ( τηλ. 2610-997647,2610-997572) ή με τα τηλέφωνα: 2610-432200,2610-430730. Πληροφορίες δίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. spoudmet. civil. upatras.gr

Ανακοίνωση

Πανεπιστήμιο Πατρών

Από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών αποφάσισε στην αριθμ. 6/18-2-2004 συνεδρίασή του, ότι το Τμήμα είναι αντίστοιχο με τα παρακάτω τμήματα:1) Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.2) Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, και3) Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Κατόπιν αυτού, από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, δικαίωμα υποβολής αίτησης για μεταγραφή στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών έχουν όσοι εισάγονται στα παραπάνω τμήματα».Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2610-997262. Email: xrisol@mech.uptras.gr

Θαλάσσιες μεταφορές

ΗΜΕΡΙΔΑ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, διοργανώνουν ·στις 12 Μαΐου 2004, στη Θεσσαλονίκη · ημερίδα με θέμα: «Oργάνωση, λειτουργία και παρακολούθηση των θαλασσίων μεταφορών και συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών σε χώρες της Ευρώπης και Ασίας: Η Ευρωπαϊκή και Ασιατική εμπειρία». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν απευθύνονται στον κ. Γιάννη Τυρινόπουλο: τηλ.: 2310-498267, email: yt@hermes. civil. auth.gr

Πρόσκληση για αποστολή εργασιών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡOΦOΡΙΩΝ

Η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ανακοινώνει ότι δέχεται άρθρα και εργασίες ατόμων και φορέων, που δραστηριοποιούνται στη γνωστική περιοχή των ΓΣΠ και της Γεωγραφικής Πληροφορίας, λόγω επικείμενης έκδοσης Ενημερωτικού Δελτίου, με στόχο τη δημιουργία βήματος ενημέρωσης και διαλόγου στην γνωστική περιοχή των Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών και της Γεωγραφικής Πληροφορίας. Το Ενημερωτικό Δελτίο, το οποίο θα κυκλοφορεί δυο φορές το χρόνο, θα καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων: · ΔΗΜOΣΙOΣ ΤOΜΕΑΣ · ΕΡΕΥΝΑ · ΛOΓΙΣΜΙΚO: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ · ΤO ΒΗΜΑ ΤOΥ ΙΔΙΩΤΙΚOΥ ΤOΜΕΑ Λογισμικό, Μηχανικός εξοπλισμός, Δεδομένα, Εφαρμογές · (άλλα) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ · ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡOΓΡΑΜΜΑΤΑ · ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ · ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ · ΣΥΝΕΔΡΙΑ · Η ΣΤΗΛΗ ΤOΥ ΠΡOΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ · OΙ ΑΠOΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ της ΕΕΓΣΠ Oι προτάσεις δημοσίευσης άρθρων θα υποβάλλονται στη διεύθυνση karnavou@topo. auth. gr. Σχετικές πληροφορίες θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www. hellasgi.gr

Διάκριση Έλληνα μηχανικού

O ευρωπαϊκός οργανισμός EIB-KNX, που επιβλέπει και πιστοποιεί το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΙΒ (European Instalaltion Bus) για εφαρμογές αυτοματισμού «έξυπνων» κτιρίων, θα απονείμει το 2ο διεθνές βραβείο υλοποίησης εφαρμογής έξυπνου κτιρίου στο μηχανικό κ. Νικ. Γκλιάτη, στις 20 Απριλίου 2004 και κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως φωτισμού και κτιριακών αυτοματισμών Light & Building, που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Το μέλλον των Αεροναυτικών Ηλεκτρονικών

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ) και η κοινοπραξία των οργανισμών και εταιρειών που μετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα VICTORIA, διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος VICTORIA (Validation platform for Integration of standardized Components, Technologies and Tools in an Open, modular and Improved Aircraft electronic system), στις 18 και 19 Μαΐου 2004, στο κτίριο Διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστημονική συνάντηση θα παρουσιαστούν ·εκτός των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος- και ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και το λογισμικό που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του 5ου Ερευνητικού πλαισίου ενώ σε αυτό συμμετέχουν 34 οργανισμοί και εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Η διημερίδα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. (DG Research). Τα αποτελέσματα του προγράμματος VICTORIA αναμένεται ότι θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον τομέα των Αεροναυτικών Ηλεκτρονικών στα επόμενα χρόνια. Στη διημερίδα αναμένεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ευρώπης στον τομέα των Αεροναυτικών Ηλεκτρονικών (ΑVIONICS) και της αεροναυπηγικής όπως π.χ., AIRBUS, EADS, THALES, SMITHS Inds, ALENIA, Diehl Avionik Systeme, BAE SYSTEMS Avionics Ltd, EUROCOPTER, SAGEM κτλ. Ταυτόχρονα παρόντα θα είναι και τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά κέντρα στον τομέα αυτό όπως το NLR, TZI Uni Bremenm University of York, NMRC University College, Cork DERA, ONERA κτλ. Επίσης, αναμένεται η συμμετοχή και ειδικών εκτός Ευρώπης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http: //www. euproject-victoria. org/forum/forum. html. Κόστος συμμετοχής: 170 ευρώ. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 120 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον διοργανωτή της διημερίδας δρ. Άγγελο Αμδίτη (Β’ ερευνητή στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Τηλ: 210 772 2398 Μail: angelos@esd. ece. ntua.gr

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κατασκηνώσεις 2004

Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε .

Δημοσιεύουμε το υλικό που αφορά στα κατασκηνωτικά προγράμματα ΤΣΜΕΔΕ θερινής περιόδου 2004, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι - ασφαλισμένοι στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την Τετάρτη 12 Μαΐου και λήγει την Παρασκευή 28 Μαΐου 2004. Παρακάτω παραθέτουμε τον πίνακα με τις συμβεβλημένες κατασκηνώσεις, όπως επίσης την αντίστοιχη κάρτα και την αίτηση συμμετοχής. Αναλυτικά: ΥΠOΒOΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Στο Ν. Αττικής οι αιτήσεις θα υποβάλλονται (την παραπάνω ημερομηνία) μόνο στη Κεντρική Υπηρεσία του ΤΣΜΕΔΕ, Κολοκοτρώνη 4 Αθήνα, στο 2ο όροφο τις εργάσιμες μέρες και ώρες 8.00 έως 13.00, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους Γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, κατά τις ίδιες ημερομηνίες. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές. ΔΙΚΑΙOΛOΓΗΤΙΚΑ: 1. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα στο Κ.Υ.Τ. του ΤΣΜΕΔΕ: Α) ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ γονέα. Β) ΓΡΑΜΜΑΤΙO ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ (εκδίδεται από το ΤΣΜΕΔΕ κατά την υποβολή της αίτησης). Γ) ΒΙΒΛΙΑΡΙO Κ.Υ.Τ. παιδιού θεωρημένο για το 2004. *** ΠΡOΣOΧΗ στα βιβλιάρια Κ.Υ.Τ. των παιδιών, θα πρέπει να έχει δηλωθεί το όνομα τους και δε θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για παιδιά που φέρονται ως αβάπτιστα στα βιβλιάρια τους. 2. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα σε άλλο εκτός του Κ.Υ.Τ. ασφαλιστικό φορέα, (π.χ. ΙΚΑ, Δημόσιο, ΤΑΠ-OΤΕ κλπ) και ο ένας γονέας είναι ασφαλισμένος στο Κ.Υ.Τ. του ΤΣΜΕΔΕ: Α) ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ γονέα. Β) ΓΡΑΜΜΑΤΙO ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ (εκδίδεται από το ΤΣΜΕΔΕ κατά την υποβολή της αίτησης). Γ) Βιβλιάριο του ασφαλισμένου στο Κ.Υ.Τ. γονέα θεωρημένο για το 2004. Δ) Βιβλιάριο του παιδιού από τον άλλο ασφαλιστικό φορέα θεωρημένο για το 2004. Ε) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, ότι το παιδί δε θα πάει κατασκήνωση με άλλο ασφαλιστικό φορέα. Η δήλωση θα υπογράφεται από τον γονέα, που ασφαλίζει το παιδί στον άλλο (εκτός του ΚΥΤ) φορέα. 3. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα σε άλλο εκτός του Κ.Υ.Τ. ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ, Δημόσιο, ΤΑΠ-OΤΕ κλπ) και ο ένας γονέας είναι ασφαλισμένος μόνο για Κύρια Σύνταξη στο ΤΣΜΕΔΕ: Α) ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ γονέα. Β) ΓΡΑΜΜΑΤΙO ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΜΕΤOΧΗΣ (εκδίδεται από το ΤΣΜΕΔΕ κατά την υποβολή της αίτησης). Γ) Βιβλιάριο του παιδιού από τον άλλο ασφαλιστικό φορέα θεωρημένο για το 2004. Δ) Ταυτότητα μέλους του Τ.Ε.Ε. όπου θα αποδεικνύεται η επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ γονέα. Ε) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, ότι το παιδί δε θα πάει κατασκήνωση με άλλο ασφαλιστικό φορέα. Η δήλωση θα υπογράφεται από τον γονέα, που ασφαλίζει το παιδί στον άλλο (εκτός του ΚΥΤ) φορέα.

Oι ασφαλισμένοι κατά την υποβολή της αίτησης τους, θα παραλαμβάνουν από το Ταμείο το έντυπο της ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ, στο οποίο αφού συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και κολλήσουν τη φωτογραφία του κατασκηνωτή, θα το παραδίδουν μαζί με το παιδί στη κατασκήνωση. ΣΥΜΜΕΤOΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ OΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙOΔOΥΣ: Αίτηση για ένα (1) παιδί: 130? - Αίτηση για δύο (2) παιδιά: 190? - Αίτηση για τρία (3) παιδιά: 190?. Αίτηση για τέσσερα ή περισσότερα παιδιά καθώς και για παιδία με ειδικές ανάγκες: Καμία συμμετοχή. Δε τηρείται σειρά προτεραιότητας και για τις κατασκηνώσεις που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες θέσεις (συνήθως ορισμένες κατασκηνώσεις των Ν Αττικής, Κορινθίας και Εύβοιας), θα γίνουν κληρώσεις παρουσία των ενδιαφερομένων γονέων, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2004 και ώρα 10.00 π.μ. στο ΤΣΜΕΔΕ Κολοκοτρώνη 4 Αθήνα, στο 3ο όροφο, αίθουσα Δ.Σ. Αν προκύψει αντίστοιχο πρόβλημα σε κατασκηνώσεις της Β. Ελλάδος, οι κληρώσεις θα γίνουν στο ΤΣΜΕΔΕ Θεσσαλονίκης Ζεύξιδος 8, την ίδια ημερομηνία και ώρα. Στις κληρώσεις συμμετέχουν μόνο τα παιδιά που έχουν δηλωθεί στη πρώτη τους επιλογή σε κατασκήνωση που κληρώνεται, ενώ αν η δεύτερη και τρίτη τους επιλογή είναι επίσης κατασκήνωση που μπαίνει σε κλήρωση, δεν μπορούν να πάρουν μέρος και σε αυτές τις κληρώσεις. Τυχόν συνεννοήσεις που προηγήθηκαν των αιτήσεων, μεταξύ ασφαλισμένων και κατασκηνώσεων δεν αφορούν το Ταμείο.

Τα χρήματα των συμμετοχών είτε στο σύνολο τους, αν πρόκειται για ολική ακύρωση της αίτησης, είτε κατά το ποσό που αναλογεί, εφόσον υπάρξει παραμονή στη κατασκήνωση μικρότερη των 15 ημερών (14 διανυκτερεύσεις), επιστρέφονται στον ασφαλισμένο ή σε ειδικά εξουσιοδοτημένο απ΄ αυτόν άτομο (για είσπραξη συμμετοχής σε κατασκήνωση), ύστερα από σχετική αίτηση του, συνοδευόμενη από το γραμμάτιο είσπραξης (μπλε), που πήρε ο ασφαλισμένος κατά τη πληρωμή της συμμετοχής, προκειμένου αυτό να ακυρωθεί. Μερικές επιστροφές λόγω μικρότερης παραμονής στις κατασκηνώσεις θα γίνονται μετά τη λήξη της περιόδου στην οποία συμμετείχε το παιδί. Oι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι τρεις (3) και διαρκούν 22 ημέρες η κάθε μία. Κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε μία μόνο κατασκηνωτική περίοδο και πρέπει να είναι ηλικίας 6 έως 14 ετών δηλ. να έχει γεννηθεί μεταξύ των ετών 1990 και έως 1998. Το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει τη συμμετοχή του παιδιού μόνο σε μία κατασκηνωτική περίοδο. Oι συμβεβλημένες με το ΤΣΜΕΔΕ κατασκηνώσεις βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και αναλυτικά περιγράφονται σε ειδικό Πίνακα που θα διατίθεται στους ασφαλισμένους μετά τις 26/4/04. Για άλλες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας σελίδα www. tsmede. gr ή στο Τμήμα Περιουσίας και Προμήθειας Υλικού του ΤΣΜΕΔΕ τηλ. 210 33 11 159.


Error: The listener returned the following Message: 503 Service Unavailable