ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ> ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ_170903
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     

Μέσα στο αναγκαστικό "τροχάδην" της καθημερινότητας, τα προσπερνάμε βιαστικά, τις περισσότερες φορές χωρίς να τους δίνουμε σημασία. Το βλέμμα μας έχει συνηθίσει να τα συναντάει και δεν "στέκεται" πλέον σε αυτά. Ο λόγος γίνεται για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, που για τους ταξιδιώτες μπορεί να αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα, αλλά για τους κατοίκους της πόλης έχουν εξελιχθεί ως επί το πλείστον σε ένα οικείο θέαμα, που δεν συνιστά πλέον πρόκληση.
Και όμως, στην πραγματικότητα τα γνωστά αυτά κτίρια και μνημεία είναι για τους περισσότερους άγνωστα: ελάχιστοι γνωρίζουν τι ανέβλυσε από το Σιντριβάνι μπροστά στη ΔΕΘ κατά την τελετή των εγκαινίων του το 1889 ή τί σημαίνει η επιγραφή ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ πάνω από την κεντρική θύρα του κτιρίου της παλιάς φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν όταν οι πιτσιρικάδες ζητούν να μάθουν γιατί αυτό το ψηλό γκρίζο κτίριο ονομάζεται "Λευκός Πύργος".
Με στόχο να απαντήσει τέτοιου είδους ερωτήματα, να φέρει τα παιδιά και τους ενήλικες πιο κοντά στην πόλη τους και τα μνημεία της, αλλά και να ξαναδώσει στην πλατεία Αριστοτέλους τη φυσική λειτουργία της συνάντησης πολιτών, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με την Νομαρχία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από τις 17/9 έως τις 5/10 ένα γιγάντιο επιδαπέδιο παιχνίδι. Το ξεκίνημα θα γίνει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2003, ώρα 19,00 στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το παιχνίδι, που ονομάζεται "Το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης", έχει στόχο την αναγνώριση 56 μνημείων, κτιρίων, πλατειών κλπ. Θα αποτελείται δε από σειρά πινακίδων, οι 56 από τις οποίες θα απεικονίζουν τα μνημεία της πόλης και είναι ζωγραφισμένες από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Η επέμβαση θα είναι εφήμερη ώστε να μην παρεμποδίζονται οι συνήθεις χρήσεις της Πλατείας. Σε σημεία της Πλατείας θα αναρτηθούν πινακίδες με τις λύσεις του παιχνιδιού, καθώς και σύντομες πληροφορίες για τα μνημεία . Tο παιχνίδι θα παίζεται με την βοήθεια των οργανωτών για 15 ημέρες.
Παράλληλα, "Το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης" θα εκδοθεί και σε επιτραπέζιο (αρχικά σε 2000 αντίτυπα), προκειμένου να μοιραστεί στους παίκτες του παιχνιδιού στην πλατεία Αριστοτέλους την ημέρα των εγκαινίων και να αποσταλεί και στα 650 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Επίσης θα κυκλοφορήσουν αφίσες και θα σταλούν προσκλήσεις και δελτία τύπου που θα ανακοινώνουν το παιχνίδι.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
"παίΖωντας τη Θεσσαλονίκη", καλούμαστε να υποδυθούμε το χαλαρό ρόλο του ταξιδιώτη- παίκτη αρχικά , του ταξιδιώτη μέσα στην ίδια του την πόλη στην συνέχεια.
ΑΡΧΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται με το ζάρι. Πιόνια είναι οι ίδιοι οι παίκτες. Το παιχνίδι παίζεται με δύο ζάρια.
ΠΑΙΚΤΕΣ: Ο ελάχιστος αριθμός παικτών είναι τρεις, δύο παίκτες και ένας συντονιστής του παιχνιδιού. Απευθύνεται σε παίκτες από 9-99 ετών.
ΝΙΚΗΤΗΣ είναι ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος στο τέλος της διαδρομής.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ο αριθμός που φέρει με τα ζάρια ο κάθε παίκτης δείχνει τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνει ακολουθώντας την διαδρομή . ΄Οπου συναντά μνημεία καλείται να απαντήσει σε μία ερώτηση. Αν απαντήσει σωστά προχωρά τέσσερα βήματα, αν απαντήσει λάθος υποχωρεί ένα.΄ Οπου συναντά τα βέλη ακολουθεί την φορά τους κερδίζοντας βήματα.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: Σε σημεία της Πλατείας έχουν αναρτηθεί πινακίδες με τις λύσεις του παιχνιδιού, καθώς και σύντομες πληροφορίες για τα μνημεία . Ο συντονιστής της ομάδας ελέγχει την ορθότητα των απαντήσεων.
ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
Συγκεκριμένα, ζωγράφισαν οι εξής φοιτητές: (1) Ζαφειρόπουλος Θόδωρος, (2) Μάντζου Γεωργία, (3) Κωδωνίδου Ευγενία, (4) Παπαεμμανουήλ Στέλλα, (5) Χατζημουράτη Μαρία, (6) Ζαφειροπούλου Αικατερίνη, (7) Μπεκιάρης Γιάννης,(8) Μουργιά Ευθυμία, (9) Φαμέλης Παναγιώτης, (10) Μπελιμπασάκης Ιωάννης, (11) Καρακώστα Θεανώ, (12) Ηλιοπούλου Χριστιάνα, (13) Αγραφιώτη Πελαγία, (14) Τσίρη Ελένη, (15) Σαχίνη Ιωάννα, (16) Κουκόλη Ελένη, (17) Πρωτοπαπαδάκη Βάσο, (18)Χαρακοπούλου Αγάπη, (19) Ασλανίδης Νικόλαος, (20) Αμελαδιώτης Δημήτρης,(21) Αβραμίδης Βασίλης, (22) Παλιάτσιος Γιώργος, (23) Τανσαρλής Γιώργος, (24) Βουλγαρούδη Καλλιόπη, (25) Λαμπροπούλου Σοφία, (26) Πατσίκα Μαργαρίτα, (27) Μπουκόνη Χαρίκλεια, (28) Μπάκα Ειρήνη, (29) Δούλια ΄Εφη, (30) Τουρμούζη Γεωργία, (31) Σαμαρούδης Νίκος, (32) Σπανός Θόδωρος, (33) Συμεωνίδου Μαρία, (34) Τζάμπα Ιωάννα,(35) Τσαλαμάνης Γιώργος, (36) Ακριτίδης Αριστείδης, (37) Εμμανουηλίδου Ουρανία,(38) Δούλια ΄Εφη, (39) Καζάκου Λία, (40) Μαραντίδου Αλεξάνδρα,(41) Βορεάδη Σταματίνα,(42) Μιτσέλης Παναγιώτης, (43) Αυγερινίδου Πουλχερία, (44) Μπαρουτέ ΄Αννα, (45) Παυλίδου Ελισάβετ, (46) Καβακάς Φίλιππος, (47) Αλεξάκης Γιώργος, (48) Μπενερδής Κωστής, ( 49) Παππούς Δημήτρης, (50) Λιάρη Γεωργία, (51) Μακρή Νίνα, (52) Λουκά Ελεάνα, (53) Ιωαννίδου Κατερίνα, (54) Ματσαρίδου Αναστασία, (55) Ραδίτση Ράνια, και (56) Παπαδοπούλου Μαρία.
Το παιχνίδι δημιούργησαν στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Νεώτερου Αρχιτεκτονικού έργου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι αρχιτέκτονες Μπερνάρ Κουόμο, Θάλεια Μαντοπούλου, Βίκυ Παπαγεωργίου και Γιόλα Σαρβάνη.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Για όσους θέλουν να "προθερμανθούν" πριν δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον "στίβο" του παιχνιδιού της Θεσσαλονίκης, οι 56 ερωτήσεις που θα τεθούν στους παίκτες είναι οι εξής:

1.Γιατί ο Λευκός Πύργος ονομάζεται Λευκός?
2.
Ποιο ήταν το έργο που παίχτηκε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την ημέρα των εγκαινίων του στις 26 Οκτωβρίου 1962?
3.
Ποιο άθλημα έφερε η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη?
4.Πότε έγινε η γενοκτονία των Αρμενίων?
5.
Ποιος ήταν ο πρώτος διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης?
6.Τ
ι ανέβλυσε από το Συντριβάνι μπροστά στη ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων του στα 1889?
7
.Ποιος γλύπτης φιλοτέχνησε το άγαλμα μπροστά στην είσοδο της Διεθνούς ¨Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που στήθηκε στα 1966?
8.
Τι σημαίνει η επιγραφή ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ πάνω από την κεντρική θύρα του κτιρίου της παλιάς φιλοσοφοφικής σχολής?
9.
Ποίο ήταν το συνολικό μήκος των τειχών της Θεσσαλονίκης και πόσα μέτρα από αυτά σώζονται?
10.
Σε ποια εποχή ανήκουν οι τοιχογραφίες του ναού Αγίου Νικολάου Ορφανού?
11.
Ποιοι ήταν οι τρεις κύριοι χώροι ενός λουτρού?
12.
Ποιός πασάς κατασκεύασε τους κήπους?
13.
Από που μπήκαν οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν την πόλη στα 1430?
14.
Τι ήταν το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) κατά τον 20ό αιώνα?
15.
Από ποιόν ιδρύθηκε η μονή Βλατάδων?
16.
Ποια είναι η παράσταση του ψηφιδωτού στην κόγχη του Ιερού Βήματος του Οσίου Δαβίδ?
17.
Πού βρίσκεται το Κουλέ Καφέ?
18.
Τι ήταν ο Τουρμπές του Μουσά Μπαμπά?
19.
Πόσες εκκλησίες και μοναστήρια υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη βυζαντινή εποχή και πόσες από αυτές διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας?
20.
Ποια άλλα κτίρια σώζονται σήμερα από το βυζαντινό μοναστήρι που ήταν αρχικά οι Άγιοι Απόστολοι?
21.
Ποια εποχή κτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας?
22.
Τι σημαίνει επί λέξη η επωνυμία Αλατζά Ιμαρέτ?
23.
Ποιος γεννήθηκε στο σημερινό τουρκικό προξενείο?
24.
Τι ήταν αρχικά η Ροτόντα?
25.
Τι απεικονίζουν τα γλυπτά της Καμάρας?
26.
Ποια εποχή κτίστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας?
27.
Τι ήταν αρχικά το κτίριο του 25ου Γυμνασίου-Λυκείου?
28.
Ποιος αρχιτέκτονας έκτισε την οικία Νεδέλκου στα 1908?
29.
Τι έγινε στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης τον 4ο αιώνα?
30.
Τι περιλάμβανε το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου?
31.
Τι ήταν το Οκτάγωνο?
32.
Τι είδους εκκλησία είναι η Νέα Παναγία?
33.
Ποιος ήταν ο Γρηγόριος Παλαμάς?
34.
Τι απεικονίζει το περίφημο ψηφιδωτό στον τρούλο της Αγίας Σοφίας?
35.
Τι ήταν αρχικά η κατακόμβη - αγίασμα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου?
36.
Τι σημαίνει η επωνυμία Αχειροποίητος?
37.
Ποιος αρχιτέκτονας σχεδίασε το Πειραματικό Σχολείο στα 1937?
38.
Πότε καταστράφηκε και ανακαινίστηκε για τελευταία φορά ο Άγιος Δημήτριος?
39.
Τι ήταν η Ρωμαϊκή Αγορά?
40.
Τι σημαίνει η επωνυμία των Χαλκέων?
41.
Τι είναι ένα χαμάμ?
42.
Ονομάστε τις τρεις παραδοσιακές αγορές του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
43.
Τι ήταν τα Λουλουδάδικα?
44.
Που βρίσκεται το Εβραϊκό Μουσείο?
45.
Γιατί ο επιτάφιος του Αγίου Μηνά βγαίνει στις 5μ.μ.?
46.
Τι ήταν τα οθωμανικά μπεζεστένια?
47.
Πώς έγινε γνωστό το Χαμζά Μπέη τζαμί?
48.
Τι βρέθηκε στην πλατεία Διοικητηρίου?
49.
Περνούσε η Ρωμαϊκή οδός Εγνατία μέσα από τη Θεσσαλονίκη?
50.
Πώς ονομαζόταν η συνοικία της καθολικής εκκλησίας κατά την τουρκοκρατία?
51.
Τι ήταν αρχικά το Κρατικό Ωδείο?
52.
Τι είναι το φρούριο Βαρδαρίου?
53.
Πότε κατασκευάστηκε το λιμάνι (1η προβλήτα) στη σημερινή του μορφή;
54.
Τι ήταν τα Λαδάδικα?
55.
Ποιος ήταν επικεφαλής της ομάδας επανασχεδιασμού της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917?
56.
Τι ήταν αρχικά το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα?