ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ> ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ_17050
  
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ     
    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ     

ΗΜΕΡΙΔΑ
"ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΪΟΥ 2003

Tα δημόσια κτίρια και ο δημόσιος χώρος αποτελούν τους πλέον ευαίσθητους δείκτες καταγραφής της σύγχρονης αστικής συνθήκης. Πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε άμεση πρόσβαση και εμπλοκή με τους πολίτες - χρήστες, καταλύτες ενεργοποίησης αστικών μεταβολών και συλλογικών εμπειριών-δράσεων.

Η δημόσια αρχιτεκτονική εκφράζει την εικόνα, τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται η πόλη συλλογικά στους πολίτες της. Οι διαδικασίες με τις οποίες υλοποιείται, παρουσιάζεται και συζητιέται η δημόσια αρχιτεκτονική, απεικονίζουν τις αξίες που αναδεικνύει μια κοινωνία.

Eίναι γεγονός ότι σήμερα τα δημόσια κτίρια όλο και λιγότερο εκφράζουν- αναπαριστούν την ιστορική συνείδηση- μνήμη και τη συλλογική συμβολική μιας πόλης. H αρχιτεκτονική έπαψε να είναι το εργαλείο παραγωγής και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος στην ολότητά του. Συχνά τα δημόσια έργα αποτελούν αποσπασματικούς- αδύναμους φορείς ενεργοποίησης συλλογικών αξιών συνδέοντας κατά κύριο λόγο τη λειτουργία τους με την κατανάλωση, το θέαμα, λειτουργώντας ως μεμονωμένοι πόλοι τουριστικής έλξης του αρχιτεκτονικού star system.Tο δημόσιο αρχιτεκτονικό κτιριολογικό τοπίο παραμένει ωστόσο από τους λίγους αξιόπιστους μοχλούς ενίσχυσης της αστικής συλλογικότητας. Tα δημόσια κτίρια είναι σημεία αναφοράς για την πόλη, κατώφλια συνάντησης, περάσματος από το ατομικό στο συλλογικό επίπεδο, πυρήνες συνεύρεσης και αλληλεγγύης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και η ΄Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν ημερίδα με θέμα "ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" το Σάββατο 17 Μαίου 2003, ώρα 10.30πμ στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
H ημερίδα θα επιχειρήσει την καταγραφή και κριτική διάγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας για τη δημόσια αρχιτεκτονική τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο. Θα συζητηθεί ο ρόλος της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην αυγή της τρίτης χιλιετίας.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη : Αρχικά θα παρουσιασθούν από τους μελετητές οι προτάσεις τους για τα κτίρια του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕ /ΤΚΜ καθώς επίσης και οι μελέτες ανάπλασης για τη Νέα παραλία και την Αλάνα της Τούμπας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, προγραμματίζεται μια ευρύτερη κριτική συζήτηση για τα δημόσια κτίρια με θέμα "Δημόσια αρχιτεκτονική: προτάσεις, όρια, οραματισμοί".
.
Ποιές προοπτικές και περιθώρια διαγράφονται για τη δημόσια αρχιτεκτονική σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής και τεχνολογικής παγκοσμιοποίησης; Πώς ενσαρκώνονται σήμερα στα δημόσια κτίρια τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της κουλτούρας ενός τόπου; Ποιά είναι τα όρια και με τί όρους σχεδιάζεται και κυρίως υλοποιείται αξιόλογη δημόσια αρχιτεκτονική, με δεδομένη τη σταδιακή αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του έθνους - κράτους; Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο παράκαμψης του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή ακόμα της αναστολής-αλλοίωσης βραβευμένων μελετών για την υλοποίηση της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην χώρα μας; Yπάρχει στον ελληνικό χώρο η δυνατότητα συμμετοχής των αρχιτεκτόνων στην απαιτούμενη διεύρυνση της δημόσιας αρχιτεκτονικής σε σύγχρονες υποδομές (δίκτυα κυκλοφορίας, δρόμοι κτλ); Ποιές κατευθύνσεις διαγράφονται για το μέλλον της δημόσιας αρχιτεκτονικής ως εργαλείο αναβάθμισης του αστικού χώρου και κυρίως προώθησης συλλογικών αφηγήσεων και οραματισμών;