An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator

ΣΕΛΙΔΑ 1
ΣΕΛΙΔΑ 2
ΣΕΛΙΔΑ 3
ΣΕΛΙΔΑ 4

" ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Διαβά-Ζωντας την πόλη"
στη Θεσσαλονίκη

Όταν τα βήματά μας, μάς οδηγούν με σιγουριά στους οικείους δρόμους της γενέθλιας ή πολύ γνώριμης πόλης, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να την ανακαλύψουμε, να εντοπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να αναγνωρίσουμε αυτό που την κάνει διαφορετική, όλα αυτά δηλαδή που κάνουμε ως ταξιδιώτες σε μια άλλη πόλη. Με αποτέλεσμα η γνώση της πόλης που ζούμε να είναι πολλές φορές ενστικτώδης και βιωματική, να στηρίζεται στη σιγουριά της απόλυτης οικειότητας που παύει ωστόσο να είναι ουσιαστική γνώση.
Επειδή είναι αδύνατο να υποδυθούμε το χαλαρό ρόλο του ταξιδιώτη μέσα στην ίδια μας την πόλη, και στις περισσότερες μετακινήσεις μάς συνοδεύουν το άγχος και η αγωνία να προλάβουμε πάντα κάτι, η κυρίαρχη αντίληψη για την πόλη που ζούμε είναι η δυσλειτουργία και το κυκλοφοριακό της χάος, και η αισθητική της εικόνα καθόλου κολακευτική, γκρίζα και ομοιόμορφη, ένα ετερογενές μίγμα από στοιχεία αδιάφορα το ένα για το άλλο.
Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση του αστικού περιβάλλοντος έρχεται, όχι αδικαιολόγητα, μέσα από τα υπάρχοντα προβλήματά του. Από την άλλη μεριά όμως, η απαξίωση πηγάζει μέσα από την έλλειψη της γνώσης, από την έλλειψη διαδικασιών εκμάθησης του χώρου, ως μια πράξη δημιουργίας συλλογικής συνείδησης και συμμετοχής στα συμβαίνοντα στην πόλη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, μέσω του Δικτύου Αρχιτεκτονικής της Επικράτειας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, οργανώνουν δεκαήμερο εκδηλώσεων με θέμα "διαβά-ΖΩΝΤΑΣ την ΠΟΛΗ" από 29 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2002. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στα Χανιά από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, αλλά και σε άλλες χώρες με σκοπό την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής.

Το δεκαήμερο αφιέρωμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική, τη σημασία, το περιεχόμενο, τη χρησιμότητα και την εφαρμογή της. Πρόκειται για την προβολή της αρχιτεκτονικής τόσο ως διαδικασίας παραγωγής του κτισμένου περιβάλλοντος όσο και ως μόνιμης δράσης που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι εκδηλώσεις μας προτείνουν να ξαναδιαβάσουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας όχι μόνο τη γνωστή και βαθιά ιστορική της διαδρομή, αλλά και την νεώτερη πορεία της, να εντοπίσουμε τις σύγχρονες δομές της και το σύγχρονο αρχιτεκτονικό της έργο, όχι αποσπασματικά και αυτόνομα, άλλα ως μια διαδικασία που σημαδεύεται από τις ίδιες της δομές της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Η αρχιτεκτονική είναι μέρος της πολύπλοκης και συνεχούς ανάγκης για την δημιουργία της κοινωνίας και της πόλης του "αύριο" και για το λόγο αυτό, η προσέγγιση και ο διάλογος με την νεότερη γενιά ανθρώπων είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Οι εκδηλώσεις του αφιερώματος φροντίζουν "η αρχιτεκτονική να πάει στα σχολεία", και κάνουν μια πρωτότυπη κίνηση για το άνοιγμα στη γνώση του κτισμένου χώρου, του άμεσου και του ευρύτερου, που περιβάλλει τα παιδιά. Το σχολικό περιβάλλον, η σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική, οι ιδέες και πρακτικές της ισότιμης πρόσβασης όλων των ατόμων στα δημόσια κτίρια, η ποιότητα των δημόσιων χώρων της πόλης, εφόσον τεθούν στο επίκεντρο του προβληματισμού των μαθητών, μπορούν να οδηγήσουν στη συνείδηση, πως ο δημόσιος χώρος δεν είναι παρά η προέκταση του προσωπικού μας και του οφείλουμε την ανάλογη αντιμετώπιση.
Η γνώση του χώρου που ζούμε οδηγεί στην εκτίμηση του δομημένου περιβάλλοντος, στην εκτίμηση των διαδικασιών παραγωγής του μέσα στην ιστορική συνέχεια, και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή και βελτίωσή του. Η μακριά και δύσκολη πορεία που έχει διανύσει το μεταπολεμικά διαμορφωμένο ελληνικό αστικό τοπίο δεν είναι μη αναστρέψιμη. Η πόλη μπορεί να ξαναγίνει ελκυστική για τους κατοίκους της, και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αυτούς.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Διαβά-Ζωντας την πόλη


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας


Α. Εναρκτήρια εκδήλωση (Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 11.30πμ)

  • Χαιρετισμοί
    Υπουργός Πολιτισμού
    Εκπρόσωπος Δικτύου Αρχιτεκτονικής
    Eπρόσωπος του ΦΚΘ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. ΣΑΚΗ ΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος ΣΑΘ
  • Προσκεκλημένος ομιλητής ο αρχιτέκτονας Σάββας Κονταράτος, θέμα ομιλίας: "η απήχηση της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής"
  • Προβολή βίντεο με θέμα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης.
  • Παρουσίαση του CD-ROM "Η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα μέσα από ένα CD-ROM" από τον διευθύνων και συντονιστή του, Σωτήρη Παπαδόπουλο, αρχιτέκτονα
  • Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "η σύγχρονη αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη" με τους καθηγητές Αρχιτεκτονικής Ανδρέα Γιακουμακάτο, Νίκο Καλογήρου, Τάσο Κωτσιόπουλο, Λόη Παπαδόπουλο, τον Σάββα Κονταράτο και τη συντονίστρια του Δικτύου Αρχιτεκτονικής του ΥΠΠΟ Αρχιτέκτονα Μαρία Θεοδώρου
    Συντονιστές:
    ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος και
    ο Πρόεδρος του ΣΑΘ Κώστας Μπελιμπασάκης

  • Β. "Η Αρχιτεκτονική πάει στα σχολεία"

    α. Πέντε παρουσιάσεις σε μαθητές Λυκείων
    σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    2-5 Δεκεμβρίου,
    Ολύμπιον, 10:00 π.μ.

    Ομιλητές - θέματα:
    2-12-2002 o Ανδρέας Γιακουμακάτος
    "Mοντέρνα αρχιτεκτονική και σχολικά κτίρια
    στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα"

    3-12-2002 o Αναστάσιος Κωτσιόπουλος
    "Η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ: μια αίρεση
    στην "ορθοδοξία" της πολυκατοικίας
    και του συνεχούς συστήματος"

    4-12-2002 o Νίκος Καλογήρου
    "Μοντέρνα Θεσσαλονίκη: κτίρια και ιστός"

    5-12-2002 o Λόης Παπαδόπουλος
    "Αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός στη Θεσσαλονίκη
    1994 - 1998: Οι ασυμμετρίες ενός πειράματος"

    6-12-2002 o Προβολή ταινιών
    Η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα

    τις ομιλίες θα ακολουθεί η προβολή της ταινίας "Τρέξε Λόλα τρέξε"

    θα δοθεί αναμνηστική καρτ-ποστάλ στους μαθητές

    β.Συνάντηση στις 27 Δεκεμβρίου με Εκπαιδευτικούς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    με σκοπό την οργάνωση ομιλιών - happenings κατά την διάρκεια του σχολικού έτους
    σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
    Προβολή του βίντεο


    Γ. Κινηματογραφικό αφιέρωμα "Πόλεις του κόσμου"

    Από 29/11-5/12 στο Ολύμπιον - ΑΙΘΟΥΣΑ Π . Ζάννας

    Προβολή 8 ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα "Πόλεις του κόσμου"
    σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


    Δ. Ομιλία του Ισπανού Αρχιτέκτονα Ignacio de las Casas Gomez
    καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης

    Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 19.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

    σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, τον τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών και το Μεταπτυχιακό τμήμα "Προστασία ,συντήρηση και αποκατάσταση Μνημείων πολιτισμού" της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ


    Ε. Δημοσιοποίηση εκδηλώσεων

    α. Συνέντευξη τύπου-Προβολή του βίντεο
    Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

    β. Ανάρτηση πανώ-πινακίδων
    Ενημέρωσης για το 10ήμερο
    σε κεντρικά σημεία (ανατολική ,δυτική Θεσσαλονίκη, Κέντρο)
    γ. Έντυπα
    Ευρεία ενημέρωση κοινού με

    • Αφίσες
    • Διανομή-Αποστολή σε Υπηρεσίες, Δήμους ΠΣΘ, Πολιτιστικά Κέντρα , ΑΠΘ,
      καταστήματα , Γυμνάσια -Λύκεια
    • Πρόγραμμα εκδηλώσεων ,τρίπτυχο

    δ. Δημοσίευση αφιερωμάτων για την Αρχιτεκτονική
    σε εφημερίδες και περιοδικά


    Ζ. Συζητήσεις-παρουσιάσεις στη τηλεόραση

    • Τεχνόπολις (Βολανάκης) ΕΡΤ 3
    • Θεσσαλονίκη και κόσμος (Κολοκοτρώνης) ΤV100