ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ> ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014-2016> Workshop

  
    Δελτίο Τύπου     
    Εισηγήσεις     

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρ. Πρωτ 748 /19.02.2015

 

 

 

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μπορεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο εν μέσω κρίσης;

 

Διέξοδο εν μέσω οικονομικής κρίσης εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν και στην Ελλάδα οι κοινωνικές επιχειρήσεις αλλά ο δρόμος για τη δημιουργία τους δεν είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα”. Η ίδρυση και λειτουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης απαιτεί σκληρή δουλειά και αφοσίωση, ενώ ιδίως τα πρώτα, χρόνια τα έσοδα είναι περιορισμένα.        

Οι δυνατότητες των Κοιν.Σ.Επ και όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν γύρω από αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο εργαστηρίου (workshop), με τίτλο “Κοιωνική επιχειρηματικότητα και επαγγελματική διέξοδος”, το οποίο διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως εταίρος της αναπτυξιακής σύμπραξης ΕΠΙΘΕΣΗ και στο πλαίσιο τής πράξης “Νέοι Επιστήμονες: Απασχόληση και Τοπική Ανάπτυξη”. Tη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ εκπροσώπησε ο Ιωάννης Νάνος, μέλος ΔΕ.

 

Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στις κρίσεις

Πιο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις εμφανίζονται οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, ωφελώντας έτσι και την εθνική οικονομία, όπως επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, μέλος της ΠΡΩΣΚΑΛΟ και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BiosCOOP.

Επικαλούμενος μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), με τίτλο “Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης” (2012) ο κ.Μιχαηλίδης επισήμανε ότι στις χώρες με ανεπτυγμένη κοινωνική οικονομία, η πτώση του ΑΕΠ ώς απόρροια της ύφεσης είναι συγκριτικά μικρότερη σε σχέση με τα κράτη όπου η κοινωνική οικονομία δεν έχει προχωρήσει.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη συμβολή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην υπέρβαση κρίσεων, όπως συνέβη στη Φινλανδία κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στην ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους.

Εν έτει 2013, πρόσθεσε, η Κομισιόν εξέδωσε το εγχειρίδιο για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα ακριβώς επειδή διέγνωσε την τάση, ενώ κατά καιρούς το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανονισμούς και οδηγίες, που αφορούν τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, από τους οποίους προέκυψε τελικά και ο νόμος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ), που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία τους και στην Ελλάδα.

“Κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει παντού. Επειδή κανένας δεν θα έρθει να ρίξει στην Ελλάδα τα λεφτά που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η ανεργία που αφορά πάνω από 1 εκατ. άτομα, ένας τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ας αξιοποιήσουμε τον ανενεργό εξοπλισμό των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων για να ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Τις αίθουσες των θεάτρων, που λειτουργούν μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Τις παρατημένες βιοτεχνίες και βιομηχανίες με τον εξοπλισμό τους. Θα δημιουργηθούν αμέσως θέσεις εργασίας”, κατέληξε.

Καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τις τεχνικές υποστήριξης επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο οικονομολόγος και τεχνικός σύμβουλος Δικτύου ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Αθανάσιος  Μπελίδης. Ξεκαθάρισε ότι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, δεν είναι στον τύπο και στην ουσία κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κύριο στόχο έχουν να προσφέρουν εργασία, σε όσους το έχουν ανάγκη (ιδρυτικά μέλη ή εργαζόμενους).

Ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια… καυστική αναδρομή, από το 1981, στις διάφορες προσπάθειες για τη δημιουργία και λειτουργία διάφορων μορφών κοινωνικής-συμμετοχικής επιχειρηματικότητας κυρίως αναφορικά με τους αγροτικούς αλλά και με τους αγροτοτουριστικούς γυναικείους συνεταιρισμούς.

«Το επιχειρηματικό σκεπτικό των δομών ήταν πρόχειρο και βασισμένο στις ιδέες κάποιων κυριών της πρωτεύουσας που αποφάσισαν τι ξέρουν να κάνουν οι γυναίκες στα χωριά; «Μαρμελάδες»…. Άντε γιούρια όλες οι Ελληνίδες αγρότισσες να αρχίσουν να φτιάχνουν μαρμελάδες. «Ρουμς του λετ» …. άντε πάλι γέμισαν βουνά και θάλασσες ενοικιαζόμενα δωμάτια, άναρχα χτισμένα, με αυθαιρεσίες και υπερβάσεις, … Φυσικά υπήρξαν και σοβαρές και πετυχημένες επιχειρηματικές περιπτώσεις, αλλά μετρημένες στα δάχτυλα», είπε με γλαφυρό τρόπο. Ο οικονομολόγος ξεκαθάρισε προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη σύσταση μίας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ότι δεν θα πρέπει να ξεκινούν μία επένδυση με στόχο την επιδότηση οποιασδήποτε μορφής.

Ναι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αν...

Ο κ. Μπελίδης έθεσε ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπουν κάποιοι στην διαδικασία συμμετοχής σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Δηλαδή αν: είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν την έλλειψη αρχικών κεφαλαίων με εντατική δουλειά, να αναλάβουν το λογικό ρίσκο που απαιτείται, να πιστέψουν ότι αυτό που υλοποιούν είναι μία κανονική επιχείρηση, να διαθέσουν έστω και ένα μικρό κεφάλαιο εκκίνησης, να συνεργαστούν με άλλους, να μάθουν και να βγουν έξω να πουλήσουν και να βασιστούν οικονομικά στις δικές τους δυνάμεις και μόνο και δεν ευελπιστούν σε κρατικές επιχορηγήσεις.«Αν δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε καλύτερα όχι…», κατέληξε.

Η Μυγδονία και οι… πιγκουίνοι

«Η λύση στην οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Συνεργατισμός - Θέσεις Εργασίας - Τοπική Ανάπτυξη», τόνισε η Στέλλα Γκουδίνογλου από τη «Μυγδονία – ΚΟΙΝΣΕΠ», η οποία μίλησε για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη πράξη. Έφερε ως παράδειγμα τους… πιγκουίνους, οι οποίοι στις μεγάλες χιονοθύελλες συγκεντρώνονται όλοι μαζί σαν μία συμπαγής μπάλα, που εναλλάσσονται στις θέσεις τους για να  μπορούν να ζεσταίνονται όλοι. Αναφερόμενη στη «Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», η οποία καλλιεργεί, επεξεργάζεται και μεταποιεί βότανα, τόνισε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αφεντικό στα μέτρα τους: δίκαιο, δημοκρατικό, με κατανόηση, ειλικρίνεια, ισότητα, αλληλεγγύη, καλή συνεργασία, χωρίς αυταρχισμούς, χωρίς εκφοβισμούς για απολύσεις, χωρίς ομηρίες.

Στη συνέχεια η  κ. Γκουδίνογλου παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα –ένα προς ένα- που πρέπει να γίνουν για τη σύσταση μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.. ενώ  τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ενημέρωση του δημόσιου τομέα στον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα όπως για παράδειγμα στις εφορίες και τους δήμους.

 

 

                                                                                                 Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Τα Δελτία Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, www.tkm.tee.gr, στο link , Οργάνωση Υπηρεσιών/Γραφείο Τύπου