ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2007-2009> Αρχιτέκτονες στη Θεσσαλονίκη> 7η διάλεξη: Νίκος Καλογήρου

  
    Αρχιτέκτονες στη Θεσσαλονίκη: 7η Διάλεξη     
  Ανακοίνωση     Φωτογραφικό Υλικό     Διάλεξη  

ΔΙΑΛΕΞΗ  ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

 

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, στο πλαίσιο της προβολής των Μηχανικών και ειδικότερα των Αρχιτεκτόνων, διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων-διαλέξεων των σημαντικότερων συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 1 Απριλίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2) θα γίνει η διάλεξη από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Α.Π.Θ. Νίκο Καλογήρου με θέμα «Μετα-γραφές ή ασκήσεις τοπογραφίας».

 

Σχετικά με την διάλεξη ο καθηγητής Ν. Καλογήρου αναφέρει:

«Η αυτοκριτική του προσωπικού έργου δεν είναι ευχερής, καθώς η συνθετική διαδικασία είναι αυτόνομη στο πλαίσιο βέβαια της συγκυρίας και του ευρύτερου πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η προσέγγιση στο σχεδιασμό διαμορφώθηκε από τη μόνιμη σχέση με το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., που αποτελεί  διαχρονική «όαση» στους περιορισμένους ορίζοντες της πόλης. Μεγάλο μέρος υλοποιημένου έργου αφορά στη μελέτη κατοικιών, πρωταρχικών για την αρχιτεκτονική συνθέσεων που εκφράζουν καθαρότερα κάποιες προσωπικές εμμονές. Οι μελέτες  αστικού σχεδιασμού ή  δημόσιας αρχιτεκτονικής έγιναν διάφορες αφορμές - συνήθως συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η εγγενής δυσκολία εφαρμογής αυτής της κλίμακας στην Ελλάδα οδηγεί σε συνθέσεις περισσότερο ελεύθερες, ωστόσο η δυνατότητα υλοποίησης αποτελεί πάντα βασική επιλογή της προσέγγισης. Ορισμένες ειδικές συνθέσεις μικρής κλίμακας, εσωτερικών χώρων ή σχεδιασμού εκθέσεων επιτρέπουν αυξημένη ελευθερία έκφρασης και δημιουργούν  ευκαιρίες για πειραματισμούς και δοκιμές.

Η συνολική προσέγγιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταγραφή και μετάφραση:

·        της διαχρονικής τυπολογίας της μεσογειακής παράδοσης και του μοντερνισμού σε αρχιτεκτονικές αποφάσεις

·        των τοπογραφικών και περιβαλλοντικών και κλιματολογικών δεδομένων σε διάταξη και διαμόρφωση της επιδερμίδας των κελυφών και

·        σε τελευταία ανάλυση, του προϋπολογισμού σε επιλογή υλικών και υφής.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα προσωπικό ιδίωμα επιτρέποντας τη διαρκή κίνηση με βαθμιαία βήματα. Στα πρόσφατα έργα εξερευνώνται νέες γεωμετρίες που επιχειρούν τολμηρότερη προσαρμογή της μορφής στη χρήση, σε αντίστιξη με την ακαμψία που  διακρίνουμε σήμερα σε ορισμένες παραλλαγές του «παραδοσιακού» μοντέρνου που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ελληνική σκηνή».    

Ο Νίκος Καλογήρου είναι αρχιτέκτων (Α.Π.Θ., 1975) με μεταπτυχιακά στο Παρίσι (DEA, EHESS 1976 και Paris 1 1977, δίπλωμα CRU 1976-79 και διδακτορικό Paris 1, 1979).

Είναι καθηγητής και από το 2005 πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς και ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Ε.Α.Π..

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί 25 εκδόσεις για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ως ενεργός πολίτης και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.
Το εφαρμοσμένο έργο του στους τομείς της αρχιτεκτονικής και αστικής σύνθεσης έχει δημοσιευθεί στον ειδικό τύπο, σε εκθέσεις και έχει διακριθεί με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.