ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ> ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010-2013> ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  
    Ανακοίνωση     
    Φωτογραφικό Υλικό     
    Εισηγήσεις     

«ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΚΔΥΤΙΚΙΣΜΟΥ»

1 Απριλίου - 6 Μαΐου 2011 στο ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ώρες λειτουργίας: 8.00-20.00 Δευτ.-Παρ.

 

Είναι πραγματικά τιμή για το ΤΕΕ/ΤΚΜ να φιλοξενήσει στο κτίριο του μία από τις καλύτερες εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με την συμβολή των ρωμιών αρχιτεκτόνων στον σχεδιασμό και τον εκδυτικισμό της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού» θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 1 Απριλίου και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 6 Μαΐου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Istanbul 2010», διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη έκθεση με θέμα «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού». Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ιstanbul 2010. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 22 Νοεμβρίου 2010, στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Με πρωτοβουλία του Τμήματος η έκθεση μεταφέρεται στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Αθήνα.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες οι οποίοι έδρασαν μαζικά, κυρίως τον 19ο  αιώνα, αλλά και στο πρώτο μισό του περασμένου και αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας ακόμα και σήμερα το τοπίο της Κωνσταντινούπολης. Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες, οι οποίοι σε ένα μεγάλο βαθμό ανέλαβαν και πραγματοποίησαν την «δυτικοποίηση» της Πόλης, εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου.

Για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να δει  συγκεντρωμένα σε μία έκθεση, σημαντικά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Πόλης, όπως ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα Ταξίμ, Εθνικόν Ιωακίμειον Παρθεναγωγείο), ο Αριστείδης Πασαδαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχικός Οίκος), ο Νικόλαος Τζελεπής (Τέμενος Hamidiye / Yıldız), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών, σήμερα Minerva Han), ο Πάτροκλος Καμπανάκης (Θέατρο Varieté), o Κλεάνθης Ζάννος (Στοά Çiçek) και περίπου 100 συνάδελφοί τους, που δραστηριοποιήθηκαν στην Οθωμανική πρωτεύουσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τις διάφορες οθωμανικές επαρχίες στα Βαλκάνια και την Ανατολία, σχεδίασαν και κατασκεύασαν σημαντικά κτίρια, όπως ιδιωτικές κατοικίες (εξοχικά, αστικές πολυκατοικίες, μέγαρα), εμπορικά κέντρα, κοινοτικά και θρησκευτικά κτίρια, ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας. Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκηπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε σήμερα στις γωνίες των κτιρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την 1 Απριλίου 2011 ώρα 6.30μμ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με διαλέξεις του επιμελητή αρχιτέκτονα Δρ. Hasan Kuruyazici και ελλήνων αρχιτεκτόνων των οποίων κείμενα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης. Ο κατάλογος, ο οποίος θα τυπωθεί σε ελληνικά και αγγλικά, θα περιλαμβάνει πρόσφατες φωτογραφίες επιφανών κτιρίων και σχεδίων που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία της Αθήνας, επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών και καθηγητών αναφορικά με τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης.