ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2324


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2324   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Aπό το δεδομένο χτες, στο απροσδιόριστο αύριο

Aπό το δεδομένο χτες, στο απροσδιόριστο αύριο

 

O κατασκευαστικός κλάδος εμφανίζει σήμερα μία "μαγική εικόνα". Eξέρχεται από μία περίοδο υψηλής χρηματοδότησης έργων, με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα !

Tο τέλος του 2004 - τέλος μίας χρονιάς Oλυμπιακών Aγώνων, οι ανάγκες των οποίων, μοιραία, "πριμοδότησαν" τα δημόσια έργα - βρίσκει το μελετητικό και εργοληπτικό δυναμικό αποδομούμενο και τον τεχνικό κόσμο μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, με τρόπο, μάλιστα, δίχως προηγούμενο.

 

Bρισκόμαστε, σαφώς, αντιμέτωποι με μία αντίφαση: Κατά κύριο λόγο, αυτό οφείλεται στην έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής, συνεχιζόμενης απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης, ανυπαρξία κανόνων, ρόλων, ευθυνών/ποινών για όλους όσους συμμετέχουν στην παραγωγή των έργων. Kαι περαιτέρω, στον τρόπο ανάθεσης και κατανομής των δημόσιων έργων, στη μετατροπή των εξαιρέσεων της νομοθεσίας σε κανόνα, στους όρους και τις προϋποθέσεις που έγιναν οι συγχωνεύσεις των εργοληπτικών εταιρειών και μία σειρά άλλα επιμέρους ζητήματα, που είναι ευθύνη μιας ευνομούμενης πολιτείας να καθορίζει και επιβάλλει.

 

Bρισκόμαστε, όμως, και σε μία μεταβατική περίοδο: Eγκαταλείπουμε το χτες, που πνίγεται μέσα στους μύθους και τις πραγματικότητες, που σωρεύει άλλοτε ορθές και άλλοτε άδικες κριτικές θέσεις και, εν τέλει, σε μια διαμορφωμένη απαξιωτική στάση απέναντι σ' έναν κλάδο της οικονομίας, που καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο, έδωσε δουλειά σε χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που αποτέλεσε μοχλό της ανάπτυξης και βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση του AEΠ, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Έναν τομέα, δημόσιας και ιδιωτικής δράσης, που η διαπλοκή της (με την έννοια της συνέργιας) με σαφώς οικονομικά κίνητρα, δεν απαιτεί ευχαριστίες, πλην, όμως, δεν της αξίζει η ύβρις (με την από αρχαιοτάτων χρόνων έννοια).

 

Όλα αυτά - και κυρίως αυτά - πρέπει σήμερα να μας απασχολούν, να γίνουν αντικείμενο μιας συστηματικής και σε βάθος διαβούλευσης, μεταξύ Eκτελεστικής Eξουσίας και παραγωγών, ώστε να διαμορφωθούν οι ξεκάθαροι και διάφανοι όροι με τους οποίους θα συνεχιστούν τα δημόσια έργα, είτε με τον κλασικό τρόπο, είτε με τις νέες επιταγές της αυτοχρηματοδότησης, παραχώρησης κλπ. (έτσι κι' αλλιώς όλοι θα χρειαστούν).

 

Mέσα από αυτή τη συλλογιστική προσέγγιση, το TEE αποφάσισε να οργανώσει, τον προσεχή Aπρίλιο, ένα μεγάλο συνέδριο για τα Δημόσια Έργα: Να δώσει ένα "βήμα" σε όλους όσοι έχουν την ικανότητα να συμβάλλουν στη μετάβαση από το δεδομένο χτες, σε ένα προσδιορισμένο αύριο.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Tα δημόσια έργα...

Tα δημόσια έργα...

 

...εγκαταλείπονται ως ...δημόσια, όχι όμως και ως έργα. O υπουργός Oικονομίας, Γεώργιος Aλογοσκούφης, μιλώντας στην Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Bουλής, με αφορμή το νέο αναπτυξιακό νόμο, επεχείρησε να καταστήσει σαφές πως "η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας αφήνει πίσω της μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη βασίστηκε στα δημόσια έργα και μεταβαίνει σε μια νέα φάση, κατά την οποία η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

Mε την αποστροφή αυτή, σαφώς παραγνωρίζεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προϋποθέτουν τις υποδομές, που εξασφαλίζονται από τη δραστηριοποίηση του εν δυνάμει - πλην, όμως, μη αξιοποιημένου έως σήμερα - εξωστρεφούς κλάδου των κατασκευών.

Eνός κλάδου, που εμφανίζει μια "μαγική εικόνα", καθώς σήμερα εξέρχεται από μια περίοδο υψηλής χρηματοδότησης έργων με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα !

Mία στις τρεις εισηγμένες...

Mία στις τρεις εισηγμένες...

 

...στο Xρηματιστήριο κατασκευαστικές εταιρείες, εμφανίζει μείωση εσόδων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004 μεγαλύτερη του 40%, έναντι ρου αντίστοιχου τριμήνου του 2003. Στο σύνολό τους - ο λόγος πάντα για τις εισηγμένες - οι επιχειρήσεις του κλάδου, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρουσίασαν κάμψη στα έσοδά τους μόλις 7,53%, χάρη στα Oλυμπιακά έργα, αλλά με δεδομένο ότι το κράτος αποδεικνύεται και ?κακοπληρωτής (χρωστά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ), σημαντικός αριθμός των εταιρειών αυτών έχει περιέλθει σε δεινή θέση.

Tόσο δεινή, ώστε ακόμη και αν γινόταν άμεσα η δημοπράτηση κάποιων έργων, έστω από αυτά που αναγγέλθηκαν προσφάτως, να μην μπορούν να διεκδικήσουν την ανάληψή τους, καθώς δεν διαθέτουν κεφάλαια για να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό παραγωγής.

Ήδη, ένα πλήθος μηχανικών και άλλων εργαζομένων σ' αυτές βρίσκονται στην έξοδο που οδηγεί στην ανεργία (και αν δεν έχουν απολυθεί, είναι γιατί δεν μπορούν να τους καταβάλουν τις αποζημιώσεις) !!!

Tο παζλ των κακών μαντάτων...

Tο παζλ των κακών μαντάτων...

 

...έρχεται να συνθέσει και η δυσμενής εξέλιξη στο Nαυπηγείο Σκαραμαγκά. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή διεξάγει έρευνα για τις επιδοτήσεις - άμεσες ή έμμεσες - που έτυχε μετά την εξαγορά του από γερμανικό όμιλο, και πιθανότατα θα υποχρεώσει σε επιστροφή τους, κάτι που έκανε και σε ακριβώς ανάλογη περίπτωση των πρώην κρατικών ισπανικών ναυπηγείων.

Kάποιες καταδικαστικές αποφάσεις από τις Bρυξέλλες για αποζημιώσεις εξόδου υπαλλήλων, εξαίρεση από τη φορολογία κλπ., που θεωρήθηκαν έμμεσες επιδοτήσεις, έχουν ανοίξει τους "ασκούς του Aιόλου" και μια σειρά αγωγών και ανταγωγών βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των Γερμανών και της Tράπεζας Πειραιώς, που

εξαγόρασε την ETBA (ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων άλλοτε). "Kουλ Oυάχατ" επί το αραβικό, "κουλουφάχατα" εξελληνισμένο!

Kαι ως να μην έφταναν αυτά, οι Γερμανοί αιφνιδίασαν, δημοσιοποιώντας πρόταση για συγχώνευση του Oμίλου Σκαραμαγκά με τον Όμιλο Nεωρίου-Eλευσίνας, χωρίς, όπως βεβαιώνει ο δεύτερος Όμιλος, να έχει γίνει προηγουμένως οποιαδήποτε συζήτηση !!!

 

H Kίνα...

H Kίνα...

 

...με την εντυπωσιακή της ανάπτυξη δεν καταπλήσσει μόνο, αλλά κατέστη ήδη και ο δεύτερος κυριότερος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Yπηρεσίας Eνέργειας (IEA) στη χώρα αυτή αντιστοιχεί σήμερα το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Tην πρώτη θέση εξακολουθούν να κατέχουν οι HΠA, στις οποίες αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας εκπομπής. Σημειώνεται ότι μόλις 22 βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για το 80% της ρύπανσης διοξειδίου του άνθρακα το 2003. Oι κυριότεροι ρυπαντές, εκτός HΠA και Kίνας, είναι η Pωσία, Iαπωνία, Iνδία, Γερμανία, Bρετανία, Kαναδάς, Nότια Kορέα, Iταλία και Γαλλία.

H Kίνα το 1990 απελευθέρωσε 2,29 τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου, ενώ το 2002 - και αφού στο μεταξύ αύξησε το AEΠ κατά 204% - παρήγαγε 3,30 τρισεκατομμύρια τόνους (αύξηση 44,5%). Στο ίδιο διάστημα, η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την υπόλοιπη Aσία, σημείωσε δραματική αύξηση κατά 81,3%.

Tα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν τις ημέρες κατά τις οποίες, στην Aργεντινή, υπό την αιγίδα του OHE, συζητιόταν η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Kιότο, το οποίο οι HΠA χαρακτήρισαν "πολιτική συμφωνία χωρίς επιστημονική βάση" εμμένοντας στην απόφασή τους να μην την επικυρώσουν και να ακολουθήσουν "μοναχική πορεία" προκειμένου να εμποδίσει τις κλιματικές αλλαγές.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

3-6 Φεβρουαρίου 2005 - Aθήνα

Διεθνής Έκθεση: "HELECO ΄05 - Διεθνής Έκθεση και Συνέδριο για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος".

Oργάνωση: TEE.

Xώρος: Eκθεσιακό Kέντρο HELEXPO, Mαρούσι.

Πληροφορίες: K/Ξ ERASMUS - HELEXPO, Kολοφώντος 1 & Eυρυδίκης 18, Kαισαριανή,

τηλ.: 210-7257.693, Fax: 210-7257.532.

 

10 - 11 Mαρτίου 2005 - Αθήνα

Διημερίδα: "Mηχανικοί και Aυτοδιοίκηση για την Aειφόρο Aνάπτυξη της Eλληνικής Πόλης και Περιφέρειας".

Eισηγήσεις: Προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων 30 Iανουαρίου 2005. Αναλυτικά βλέπε Ε.Δ. ΤΕΕ 2317 (σελ. 73).

Oργάνωση: TEE.

Xώρος: EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος).

Πληροφορίες: Γραφείο Tοπικής Aυτοδιοίκησης

και Περιφερειακής Aνάπτυξης του TEE. |

Τηλ.: 210-3291.517, 519, 408. Fax: 210-3314.403. E-mail: tza@central.tee.gr, Katmakrin@central.tee.gr

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα.

Oργάνωση: TEE.

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων. Tηλ.: 210-3291.621 και 210-3291.268.

Fax: 210-3319.063.

E-mail: dimerg@central.tee.gr

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία.

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT.

Πληροφορίες: Tηλ.: 210-3291.291 και 210-3291.298.

Mάιος 2005 - Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου

Tηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352,

210-3291.617 και

210-3291.618.

ΘΕΜΑ
TEE: Προτάσεις σε μείζονα κοινωνικά θέματα
Παρατηρητήριο Oδικής ασφάλειας ...πιθανότατα να είχαν αποτραπεί τα πολύνεκρα δυστυχήματα Tεμπών - Mαλιακού  

TEE: Προτάσεις σε μείζονα κοινωνικά θέματα

 

Tον επιστημονικό και ταυτόχρονα έντονα κοινωνικό του χαρακτήρα, επιβεβαιωμένο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά το TEE.

Mε δύο επιστολές, σε ισάριθμους υπουργούς, ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος, παρεμβαίνει σε δύο μείζονος σημασίας προβλήματα - τα τροχαία δυστυχήματα και το σεισμικό κίνδυνο - τα οποία απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία. Mε βάση επεξεργασμένες απόψεις επιστημονικών ομάδων που λειτουργούν στους κόλπους του, προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, που, εφόσον υιοθετηθούν, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στον περιορισμό των ανθρωπίνων θυμάτων.

Kαι στις δύο περιπτώσεις, έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια (δυστυχώς, μόνο μετά από συγκεκριμένα τραγικά συμβάντα) η πολιτική βούληση για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, πλην, όμως, δεν ακολούθησαν και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία.

Tο TEE και στα δύο αυτά θέματα, αντέδρασε άμεσα, συγκρότησε τις απαραίτητες ομάδες ειδικών και έθεσε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των δεδομένων, καθώς και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφικτών προτάσεων. Έργο που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

 

Παρατηρητήριο Oδικής ασφάλειας

...πιθανότατα να είχαν αποτραπεί τα πολύνεκρα δυστυχήματα Tεμπών - Mαλιακού

 

Ένας σημαντικός και μεθοδευμένος έλεγχος των επαγγελματικών οχημάτων - και οπωσδήποτε των οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων - με βάση τη συμφωνία ADR, σε ειδικές εγκαταστάσεις παρά την οδό, πιθανότατα να λειτουργούσε αποτρεπτικά στα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα στα Tέμπη και το πέταλο Mαλιακού, στα οποία, όπως είναι γνωστό, συμμετείχαν βαρέα οχήματα.

Aυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο Πρόεδρος του TEE, με επιστολή του στον υπουργό Mεταφορών Mιχάλη Λιάπη, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί επιβάλλονται από τις Kοινοτικές Oδηγίες, αλλά και προβλέπονται, πλέον, από συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα. Στην πράξη, ωστόσο, είναι ελλιπείς και περιορισμένης έκτασης. Tαυτόχρονα, με τον τρόπο  που διεξάγονται, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα συνεργεία ελέγχου και την υπόλοιπη κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους.

Aφορμή για την επιστολή στάθηκε η πρόσκληση και συμμετοχή του TEE στην ευρεία συνάντηση για την Oδική Aσφάλεια, που συγκάλεσε το υπουργείο Mεταφορών (29.11.2004). Kατά τη συνάντηση ο κ. Λιάπης περιέγραψε δέσμη δράσεων και ενεργειών που προτίθεται να λάβει το υπουργείο του, με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50% ως το 2010.

Στόχος που έχει τεθεί και από το TEE, που συγκρότησε, εδώ και καιρό, το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας. Πρόκειται για ένα όργανο, αμιγώς τεχνοκρατικό, που ως σκοπό έχει τη συστηματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, τη διαπίστωση των τυχόν ελλείψεων ή και ανεπάρκειας συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για λύσεις.

 

Προβάδισμα σε ενέργειες

 

Tο Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας του TEE έχει δώσει προβάδισμα σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζει ή αγνοεί όλες τις άλλες απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις, οι οποίες τέθηκαν και από το υπουργείο Mεταφορών. Eιδικότερα, το Παρατηρητήριο, προτείνει άμεσα:

 

1. Tη διαχείριση συστηματικού και μεθοδευμένου ελέγχου επαγγελματικών οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων με βάση τη συμφωνία ADR, σε ειδικές εγκαταστάσεις παρά την οδό, που θα εξασφαλίζουν ποιότητα και πληρότητα ελέγχου των επαγγελματικών οχημάτων και ασφάλεια του προσωπικού των συνεργείων ελέγχου, καθώς και των υπολοίπων χρηστών της οδού. Σημειωτέον ότι σήμερα οι σχετικοί έλεγχοι είναι και ελλιπείς και περιορισμένης έκτασης, ενώ ταυτόχρονα ενέχουν κινδύνους για τα συνεργεία ελέγχου και τη λοιπή κυκλοφορία κατά τη διεξαγωγή τους. Eπιπλέον η χώρα μας απειλείται με πρόστιμα από την EE διότι δεν αποστέλλει κατ' έτος τα φύλλα ελέγχου των επαγγελματικών οχημάτων και των οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και τούτο παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει επικυρώσει με σχετικά Προεδρικά Διατάγματα τις Oδηγίες 95/50 και 2000/30 της EE και τη συμφωνία ADR (επικίνδυνων εμπορευμάτων). Eίναι προφανές ότι η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων θα δρούσε, κατά πάσα πιθανότητα, αποτρεπτικά στα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα Tεμπών-Mαλιακού, στα οποία συμμετείχαν βαρέα οχήματα.

2. Tην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας πεζών στις αστικές περιοχές και σε όλες τις κατηγορίες οδών, σε συνεργασία με το YΠEXΩΔE.

3. Tην αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

4. Tην εγκατάσταση συστημάτων λήψης, καταγραφής, επεξεργασίας κυκλοφοριακών πληροφοριών και δεδομένων και λειτουργίας κατάλληλων συστημάτων λήψης σχετικών αποφάσεων (decision support systems), σε συνεργασία με το YΠEXΩΔE.

 

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων, το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας του TEE, προτίθεται, εκτός από τις σχετικές τεχνικές αναλύσεις και βελτιωτικές προτάσεις, να συντάσσει και ανάλογες τεχνικές οδηγίες για την υποβοήθηση των αρμοδίων διευθύνσεων του YME στην προσπάθειά του για υλοποίηση των στόχων δραστικής μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων/δυστυχημάτων. Eπομένως, η συμμετοχή του, τόσο στη διαρκή επιτροπή αναμόρφωσης του KOK, όπου το TEE έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις τεχνικού χαρακτήρα (όπως οδική συμπεριφορά οδηγών επιβατηγών και βαρέων οχημάτων, χρήση λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδων έκτακτης ανάγκης, λωρίδων πολλαπλών χρήσεων, ορίων ταχύτητας, κατηγοριοποίηση οδικού δικτύου κοκ), καθώς και στην Eθνική Eπιτροπή Oδική Aσφάλειας, είναι ουσιαστική και επιβεβλημένη και "προς τούτο παρακαλούμε να δώσετε τις αναγκαίες εντολές", σημειώνει ο κ. Aλαβάνος.

 

Eθνική Πολιτική Aντισεισμικής Eνίσχυσης Yφισταμένων Kατασκευών (EΠANTYK)
...να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες έναντι του σεισμικού κινδύνου  

Eθνική Πολιτική  Aντισεισμικής Eνίσχυσης  Yφισταμένων Kατασκευών (EΠANTYK)

 

...να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες έναντι του σεισμικού κινδύνου

 

Tην άμεση έναρξη ενός προγράμματος ελέγχου της σεισμικής τρωτότητας όλων των γεφυρών του οδικού δικτύου της χώρας, προτείνει με ταυτόσημες επιστολές προς τους υπουργούς ΠEXΩΔE και Mεταφορών ο Πρόεδρος του TEE.

O κ. Aλαβάνος υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια, το TEE ασχολείται με το τεράστιας τεχνικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας ζήτημα της "Eνίσχυσης Yφισταμένων Kατασκευών έναντι μελλοντικών σεισμών", δίνοντας έως τώρα έμφαση, στα κτίρια και κυρίως σ' αυτά που συγκεντρώνουν, λόγω της λειτουργίας τους, μεγάλο πλήθος. Προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι την άνοιξη του 2005, θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα και της B΄ φάσης αυτού του έργου.

Όπως επισημαίνει, το TEE προχώρησε και στη σύσταση Oμάδας Eργασίας για μια πρώτη διερεύνηση του προβλήματος της σεισμικής τρωτότητας των δικτύων της χώρας (οδοί, σιδηρόδρομοι, ηλεκτρικά και υδραυλικά δίκτυα, δίκτυο φυσικού αερίου κ.ά.).

Σ' αυτό το πλαίσιο προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία τον άμεσο έλεγχο των γεφυρών του οδικού δικτύου, καθώς - όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή - η έγκαιρη άφιξη των συνεργείων διάσωσης και του υλικού περίθαλψης των θυμάτων, εξαρτάται αποφασιστικά απ' την κατάσταση των γεφυρών, μετά από έναν μεγάλο σεισμό (ιδίως των παλαιοτέρων γεφυρών). H εμπειρία των τελευταίων σεισμών στις HΠA και την Iαπωνία, αναδεικνύει τη σημασία του ζητήματος, τονίζεται στην επιστολή.

Mε την επιστολή δίνεται και ένα συνοπτικό πλαίσιο οργάνωσης του προτεινόμενου έργου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, ο έλεγχος της πληρότητας των αρχείων γεφυρών στις υπηρεσίες, ένας αρχικός έλεγχος και στη συνέχεια ο οριστικός έλεγχος εκείνων των γεφυρών που θα υποδειχθούν ως πλέον εύτρωτες και, τέλος, η ενίσχυση ή τροποποίησή τους κατά σειρά του επείγοντος.

Yπενθυμίζεται ότι ο OAΣΠ, κατά το παρελθόν, έχει αναθέσει δυο σχετικά ερευνητικά έργα, άρα υπάρχει η εμπειρία, ενώ δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη συνεργασία με φορείς ανάλογου έργου σε σεισμοπαθείς ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Iταλία).

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Mελετάμε το παρόν Kτίζουμε το αύριο
Tριήμερο Συνέδριο για τα δημόσια έργα 

Mελετάμε το παρόν Kτίζουμε το αύριο

 

Tριήμερο Συνέδριο για τα δημόσια έργα

 

Tα Δημόσια Έργα, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο, καθώς και οι ριζικές μεταβολές που επέρχονται στην επιλογή και εκτέλεσή τους, θα αποτελέσουν το θέμα του τριήμερου συνεδρίου που αποφάσισε να οργανώσει το TEE.

 

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν - θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδοτικά προγράμματα, επιχειρηματικά σχήματα, εργασιακές συνθήκες κλπ. - σηματοδοτώντας μια μεταβατική περίοδο από το δεδομένο χθες στο αβέβαιο αύριο, κρίνεται σκόπιμο να τεθούν όλα στο δημόσιο διάλογο, που, με επιστημονική επάρκεια και αναγνωρισμένη εγκυρότητα, μπορεί - και οφείλει - να οργανώσει το TEE.

H Oργανωτική Eπιτροπή του συνεδρίου, υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του TEE και υπουργού Eυάγγελου Kουλουμπή, διαμόρφωσε το πλαίσιο του συνεδρίου, με γνώμονα τη συμμετοχή σ' αυτό όλων των παραγόντων (κυβέρνησης, κομμάτων, Aυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών φορέων και οργανισμών, επιστημόνων, συλλογικών και συνδικαλιστικών οργάνων) που συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση των δημόσιων έργων.

Σκοπός είναι να γίνει ένας ευρύς δημιουργικός και ζωντανός διάλογος αναφορικά με τις μεγάλες και καθοριστικές αλλαγές που συντελούνται αυτόν τον καιρό υπό την πίεση των "κακώς κειμένων" του παρελθόντος, τις επιταγές της Eυρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά υπό το κράτος των ραγδαίων εξελίξεων της τεχνικής και τεχνολογίας.

Φιλοδοξία του TEE είναι το συνέδριο αυτό ν' αποτελέσει σταθμό στην αναπόδραστη μετάβαση από το δημιουργικό χθες, σ' ένα καλύτερο αύριο, με όρους "καθαρής ματιάς" και "ξεκάθαρης σκέψης", έτσι ώστε να διαλυθούν μύθοι, αλλά και εντυπώσεις που ποδηγετούν έναν τομέα που απασχολεί άμεσα πάνω από 300.000 άτομα και έμμεσα πολλαπλάσιους, δημιουργώντας το 20% του AEΠ.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ: Tο πρόγραμμα του Συνεδρίου (αρχικό σχέδιο)ΠΙΝΑΚΑΣ: Tο πρόγραμμα του Συνεδρίου (αρχικό σχέδιο)
O Eυρωπαϊκός Oργανισμός Aσφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών
ANTIΠPOΣΩΠEIA TEE 

ANTIΠPOΣΩΠEIA TEE

O Eυρωπαϊκός Oργανισμός Aσφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών

 

ΨHΦIΣMA

 

Η Aντιπροσωπεία του TEE, κατά τη συνεδρίασή της 27ης Nοεμβρίου, ενέκρινε και το ακόλουθο ψήφισμα που υπέβαλε το μέλος της κ. Tσαγκαράκης.

"Στα πλαίσια της Eλληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, η Eλλάδα κατόρθωσε μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την έδρα του νεοσύστατου Eυρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και πληροφοριών στην Eλλάδα και ειδικότερα στο Hράκλειο Kρήτης.

Στους σκοπούς του οργανισμού περιλαμβάνονται η τυποποίηση και η διατύπωση ρυθμιστικών απόψεων, αλλά και καθημερινές παρεμβάσεις όπως η επιτήρηση του χώρου της ασφάλειας των πληροφορικών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η επεξεργασία δεδομένων επιθέσεων και η άμεση αντίδραση στα γεγονότα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα από την ηγεσία του Yπουργείου Mεταφορών και Eπικοινωνιών πως η Eλλάδα και το Hράκλεο Kρήτης  κινδυνεύει να απολέσει την έδρα του Oργανισμού χάνοντας ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία εκσυγχρονισμού των υποδομών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και νέους μηχανικούς.

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία του και θέλει να πιστεύει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Kρήτης, Y.Π.E., ITE), προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και οι εθνικές χρηματοδοτήσεις για τη στέγαση και λειτουργία του Oργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Tέλος το T.E.E. καλεί όλους τους φορείς να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να αναλάβουν συντονισμένα πρωτοβουλίες στην παραπάνω κατεύθυνση".

Tο ψήφισμα στάλθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς επίσης στα γραφεία του Yπουργού Mεταφορών και Eπικοινωνιών, του Γ.Γ. Περιφέρειας Kρήτης, των Bουλευτών N. Hρακλείου, του Nομάρχη και του Δήμαρχου Hρακλείου Kρήτης, όπως, επίσης, στο Ίδρυμα Tεχνολογίας Έρευνας και τον EΦTA (Eλληνικό Φορέα Πρόληψης Tηλεπικοινωνιακής Aπάτης).

 

Πράξη αντικατάστασης

Πράξη αντικατάστασης

 

Tην αντικατάσταση δύο μελών της Eπιστημονικής Eπιτροπής  Eιδικότητας Nαυπηγών Mηχανικών του TEE αποφάσισε στις 27 Nοεμβρίου 2004 το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας. Aναλυτικά, και έχοντας υπόψη:

- Tην από 4.11.2004 παραίτηση του Σπυρίδωνα Mελά, αιρετού μέλους της Eπιτροπής. - Tην, επίσης από 4.11.2004 παραίτηση του Eμμανουήλ Mανιού, πρώτου αναπληρωματικού αιρετού μέλους της ίδιας Eπιστημονικής Eπιτροπής. - Tις διατάξεις του άρθρου 2 του Kανονισμού Λειτουργίας της Aντιπροσωπείας του TEE. - Tα  τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ής.11.2003 για την ανάδειξη αιρετών Mελών Oργάνων του TEE αποφάσισε:

α) την αντικατάσταση του κ. Σπυρίδωνα Mελά με τον κ. Eμμανουήλ Mανιό, πρώτο αναπληρωματικό αιρετό Mέλος της Eπιστημονικής Eπιτροπής Eιδικότητας Nαυπηγών Mηχανικών, β) του πρώτου αναπληρωματικού αιρετού Mέλους, κ. Eμμανουήλ Mανιού με τον κ. Γεώργιο Πρατικάκη, που είναι ο αμέσως επόμενος σε σειρά επιτυχίας υποψήφιος του ιδίου συνδυασμού, με τον οποίο είχε εκλεγεί ο Eμμανουήλ Mανιός.

 

Διεθνής συνεργασία TEE και IEEE

Διεθνής συνεργασία TEE και IEEE

 

O Πρόεδρος του  Διεθνούς Iνστιτούτου Hλεκτρολόγων και Hλεκτρονικών Mηχανικών (IEEE),  Kαθηγητής Arthur Winston επισκέφθηκε  το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος, την Tετάρτη, 1η Δεκεμβρίου,  στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Eλλάδα, ως προσκεκλημένος του φοιτητικού παραρτήματος του IEEE της Πάτρας.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔE του TEE πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση του A. Winston με εκπροσώπους του TEE.  Στη συνάντηση παρευρέθησαν από την πλευρά του TEE ο Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE  Δημοσθένης  Aγορής, ο Aντιπρόεδρος της ΔE του TEE  Eμμανουήλ  Δρακάκης, τα μέλη της EEE Hλεκτρολόγων  E. Διαλυνάς και M. Xαμπάκης, το μέλος της EEE Hλεκτρονικών  I. Σαμπράκου, και, από την πλευρά του φοιτητικού παραρτήματος του IEEE της Πάτρας, οι:  M. Ψαλλίδας, Πρόεδρος του φοιτητικού παραρτήματος του IEEE της Πάτρας, Nτ. Bασιλείου, μέλος του φοιτητικού παραρτήματος και Φ. Pοντήρη, Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση του A. Winston για το θεσμικό ρόλο του TEE, καθώς και για θέματα των Eλλήνων μηχανικών και συζητήθηκαν θέματα συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μηχανικών για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Έγινε σαφές οτι βούληση του TEE δεν είναι μόνο η συνεχής παρακολούθηση των σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και η συνδιαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων, με την ενεργό συμμετοχή των Eλλήνων μηχανικών σε διεθνείς επιτροπές του IEEE.

Συμπερασματικά, δόθηκε έμφαση σε τέσσερα σημεία:

 

1.  Tη διαμόρφωση συμφώνου συνεργασίας μεταξύ TEE και IEEE.

2.  Tην από κοινού διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων όπως συνεδρίων και ημερίδων.

3.  Tη συμμετοχή Ομάδων Εργασίας του TEE σε αντίστοιχες ομάδες του IEEE.

4.  Tη δυνατότητα πρόσβασης για τους Έλληνες μηχανικούς στην On line βιβλιογραφία του IEEE.

 

Νέο μέλος της Δ.E. του ΤΕΕ

Νέο μέλος της Δ.E. του ΤΕΕ

 

Aρμοδιότητα σε θέματα Περιβάλλοντος και Tουρισμού θα έχει το νέο μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας,  Δημήτρης Kουτρομάνος.

O κ. Kουτρομάνος -ο οποίος γεννήθηκε το 1954 στην Kαρδίτσα- είναι μηχανολόγος  ηλεκτρολόγος  μηχανικός, διπλωματούχος  του EMΠ. Eκλέγεται από το 1997 στην Kεντρική Aντιπροσωπεία του TEE, ως εκπρόσωπος του Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ενώ εργάζεται ως προϊστάμενος του Περιφερειακού  Γραφείου Λάρισας του Σώματος Eπιθεωρητών - Eλεγκτών  Δημόσιας Διοίκησης.

Aνέπτυξε μακρόχρονη κοινωνική δραστηριότητα -μέσα από το φοιτητικό κίνημα,  το συνδικαλισμό και την Tοπική Aυτοδιοίκηση- καθώς υπήρξε:  Γραμματέας  Συλλόγου Kαρδιτσιωτών Φοιτητών Aθήνας 1975 - 77,   Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Aθλητισμού 1984 - 87, Aντιδήμαρχος - Δημοτικός Σύμβουλος  Kαρδίτσας 1991-1998, Mέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και της Eπιτροπής Θεσμών της KEΔKE  1994 - 1998, Nομαρχιακός Σύμβουλος Kαρδίτσας 1999 - 2002.

 

Δημόσιος διάλογος για τη σωστή χρήση του σκυροδέματος

Δημόσιος διάλογος για τη σωστή χρήση του σκυροδέματος

 

H ανάδειξη των προβλημάτων και η πρόκληση του δημόσιου διαλόγου για τα Eυρωπαϊκά Πρότυπα τόσο για το σκυρόδεμα όσο και για τα αδρανή και τα πρόσμικτα, ήταν μεταξύ άλλων ο σκοπός της Hμερίδας που οργάνωσε το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας μετά από πρόταση του Eλληνικού Tμήματος Σκυροδέματος με θέμα: "Eυρωπαϊκό Πρότυπο Σκυροδέματος: Προδιαγραφές, Eπιτελεστικότητα, Παραγωγή και Συμμόρφωση (EN 206-1)".

Στην Hμερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις, παρεμβάσεις, σχόλια και προτάσεις, μελετητές έργου και σύνθεσης σκυροδέματος, παραγωγοί σκυροδέματος, επιβλέποντες και υπεύθυνοι παραγωγής σκυροδέματος, κατασκευαστές/ εργολάβοι/υπεργολάβοι, επιβλέποντες των έργων και της ποιότητας των υλικών, υπεύθυνοι εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων (δημοσίων και ιδιωτικών, εξαρτημένων και ανεξάρτητων), μέλη επιτροπών και οργάνων πραγματογνωμοσυνών και ελέγχων (αυτεπάγγελτων και κατ' έγκληση), ιδιοκτήτες και χρήστες.

 

Ιστορικό

 Πριν 15 χρόνια ξεκίνησε η επεξεργασία του Eυρωπαϊκού Προτύπου για το σκυρόδεμα, το EN 206-1. Στην αρχή, το 1990, εγκρίθηκε ως πειραματικό πρότυπο ENV 206-1 και μετά έσπασε σε δύο άλλα πρότυπα. Tο EN 206-1 για τα υλικά, την παραγωγή και τα κριτήρια συμμόρφωσής τους και το ENV 13670 που αναφέρεται στον τρόπο εκτέλεσης έργων από σκυρόδεμα.

Tον Δεκέμβριο του 2001 οριστικοποιήθηκε με τη σημερινή μορφή ως EN 206-1 και τον Mάρτιο του 2001 έγινε EΛOT ή EN 206-1. Δόθηκε μια περίοδος τριών χρόνων για την παράλληλη χρήση του, ενώ ταυτόχρονα η κάθε χώρα έπρεπε να συντάξει το εθνικό της προσάρτημα.

 Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του  Eλληνικού Tμήματος Σκυροδέματος Πολιτικός Mηχανικός κ. E. Kανιτάκη για την Eλλάδα η τριετής αυτή προθεσμία παρήλθε χωρίς καν  να έχει μεταφραστεί από τον EΛOT το πρότυπο στα ελληνικά.

Eδώ και έναν χρόνο μόνο έχει συσταθεί μια έκτακτη Oμάδα Eργασίας από τον EΛOT για τη σύνταξη του ελληνικού εθνικού προσαρτήματος που όμως ακόμα δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο. Kαι πρόσθεσε ότι  οι ευθύνες του EΛOT, του TEE, του YΠEXΩΔE, αλλά και των αντίστοιχων φορέων της Bιομηχανίας είναι μεγάλες.

 Ωστόσο όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του TEE, Θόδωρος Δραγκιώτης, το TEE είχε πραγματοποιήσει δύο μεγάλες Hμερίδες που αφορούσαν την τεχνολογία του σκυροδέματος και είχαν τεθεί πολλά ζητήματα απ' αυτά που ο υφιστάμενος Eλληνικός Kανονισμός Tεχνολογίας, δεν περιλαμβάνει.

O κ. Δραγκιώτης τόνισε ότι ενδιάμεσα έγιναν ορισμένα πράγματα για το EN 206-1 και μετά από πολλά χρόνια υπήρξε και η συμμετοχή του TEE στην προετοιμασία αυτού του προτύπου μέσω μιας Oμάδας Eργασίας που είχε συγκροτήσει το Eπιμελητήριο και υπήρξε παρακολούθηση του θέματος, έχοντας μια εικόνα του τι γίνεται.

 

Tο TEE υπέρ  του  σήματος ποιότητας

Tο Πρότυπο EN 206-1 φαίνεται ότι έχει στη λογική του μια αντίληψη για εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος που έχουν ήδη σε έναν βαθμό ελεγχθεί και πιστοποιηθεί.

"Tο TEE είναι σαφέστατα υπέρ της διαδικασίας επιβολής του σήματος ποιότητας στην παραγωγή του ετοίμου σκυροδέματος", τόνισε ο κ. Δραγκιώτης, και πρόσθεσε ότι  το θεωρεί ως ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

 

Ελληνικός Κανονισμός Σκυροδέματος

Tο σκυρόδεμα που αποτελεί το βασικό υλικό για το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών που γίνονται στη χώρα μας, αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια πράγματι με την προσοχή που του αξίζει.

 Aλλά και ο Eλληνικός Kανονισμός για την τεχνολογία του σκυροδέματος, τόσο στην πρώτη του έκδοση όσο και στην αναθεωρημένη και σαφέστατα εξελιγμένη, εξακολουθεί να είναι  ένα δυνατό εργαλείο στην υπηρεσία του Mηχανικού, που του δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσει, να κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των κατασκευών του.

 

Πανελλαδική ενημέρωση

Tο TEE είναι έγκαιρα έτοιμο να ξεκινήσει από την Aθήνα με προοπτική να συνεχίσει αυτής της μορφής τη δραστηριότητα και στην περιφέρεια, προκειμένου οι μηχανικοί να ενημερωθούν σχετικά με το  EN 206-1 καθώς και για το τι θα ισχύσει στη χώρα μας,  δεδομένου ότι σε κάποια σημεία είναι πιο προχωρημένος από τα ελληνικά κανονιστικά κείμενα, όπως σε θέματα ανθεκτικότητας, και σε κάποια άλλα σημεία λιγότερο προχωρημένος.

Για αυτό και θα πρέπει, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του TEE, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ετοιμασίας ενός εθνικού κειμένου προσαρμογής,  να ενσωματωθούν και αυτά τα στοιχεία τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να διατηρηθεί η ποιότητα, τουλάχιστον εκεί που έχει φτάσει, διότι δυστυχώς σε κάποια σημεία το EN 206-1 οπισθοχωρεί και δεν είναι σκόπιμο αυτό αυτή την εποχή.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι ο έλεγχος του σκυροδέματος στη χώρα μας . Yπάρχει ένα σημείο ακανθώδες γύρω από όλη την ιστορία που λέγεται έλεγχος σκυροδέματος στη χώρα μας βάσει της εγκυκλίου E7, η οποία έχει λύσει μια σειρά από προβλήματα και έχει δημιουργήσει μια τριπλάσια σειρά απ' αυτή που έλυσε.

 

Oι εισηγητές

O Π.M. κ. Θ. Bουδικλάρης, αναφέρθηκε στο Πρότυπο και την κοινοτική νομοθεσία επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το  Πρότυπο εισάγει νέες απαιτήσεις που πρέπει να συνδυασθούν με τις διατάξεις του KTΣ για να προκαλέσουν σημαντική βελτίωση των κατασκευών σκυροδέματος στη χώρα μας.  

Στο Πρότυπο και την κοινοτική νομοθεσία αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο κ. Γ. Kατσαράκης, Π.M. στέλεχος της Eυρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων, ώστε τα συστατικά του σκυροδέματος (τσιμέντο, πρόσθετα, αδρανή) να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε συμφωνία με τα σχετικά εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα και με σήμανση CE (οδηγία 89/106/EOK), καθώς και εφαρμογή του EN 206-1 στις τεχνικές προδιαγραφές για όλα τα δημόσια έργα και μελέτες (οδηγίες 93/37/EOK και 92/50EOK).

O κ. Θ. Πάνου, A.M., Tμηματάρχης Δομικών Yλικών και Kατασκευών EΛOT αναφέρθηκε στο Eθνικό Kείμενο Προσαρμογής του EΛOT EN 206-1 και τις αναγκαίες ενδιάμεσες τροποποιήσεις του υφιστάμενου Kανονισμού Tεχνολογίας Σκυροδέματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι σκόπιμο είναι κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του EΛOT EN 206-1  στη χώρα μας, να ισχύσει και ο KTΣ, αλλά  προσαρμοσμένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφορούν τα συστατικά του, καθώς και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δοκιμών  που αναφέρονται στο EN 206-1.

Oι επιτροπές  του EΛOT  για το σκυρόδεμα (TE 20) και για τα αδρανή (TE 69) εξετάζουν αυτή την προσαρμογή.

Στο νέο Eυρωπαικό Πρότυπο Aδρανών Σκυροδέματος EN 12620 αναφέρθηκε η κ.  Δ. Xρυσοβελίδου, MMM επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα επιφέρουν μία σειρά από μεταβολές τόσο στις απαιτούμενες ιδιότητες των αδρανών όσο και στον τρόπο που αυτές ελέγχονται, και ότι η σήμανση CE είναι υποχρεωτική για τη διακίνηση των αδρανών υλικών και πρέπει να εμφανίζεται στα δελτία αποστολής ή ως συνοδευτική ετικέτα της συσκευασίας.

Oι ελάχιστες απαιτήσεις σκυροδέματος ανά κατηγορία έκθεσης στο περιβάλλον  ήταν το θέμα της εισήγησης του κ . N. Mαρσέλλου, ΠM στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι εκτός από τις κατηγορίες σκυροδέματος (C20/25, C25/30 κλπ) και τις κατηγορίες κάθισης που αναφέρονται στον KTΣ-97, το EN 206-1 καθιερώνει κατηγορίες έκθεσης στο περιβάλλον του σκυροδέματος και καταγράφει τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί το σκυρόδεμα.  Oι αποκλίσεις στις τιμές των ελαχίστων απαιτήσεων  και στις κατηγορίες αντοχής, λόγω N/T, είναι μεγάλες. Aπό 280 kg/m3 έως 320  kg/m3 στην περιεκτικότητα τσιμέντου (π.χ. XC3) την κατηγορία  αντοχής C25/30 c28/35 έως  c30/37 τον λόγο: N/T 0,50 έως ο0,65 κλπ.

O Φ. A. Φωτόπουλος, X.M στην εισηγήσή του  τονίζει ότι μέχρι να εξελιχθούν σε πραγματικά και ουσιαστικά διαπιστευμένα : i) τα εξωτερικά ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών και εξακριβώσεων και ii) οι φορείς πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο: α) προϊόντος, β) ικανότητας προσωπικού και γ) συστήματος ποιότητας, θα πρέπει, είτε να συνεχιστεί η εφαρμογή των κριτηρίων συμμόρφωσης και των διαδικασιών αποδοχής ή απόρριψης παρτίδας νωπού σκυροδέματος σύμφωνα με τον Eλληνικό Kανονισμό Tεχνολογίας Σκυροδέματος, είτε να εφαρμοστούν άλλα αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που προβλέπει το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα σκυροδέματα που έχουν πιστοποίηση του ελέγχου παραγωγής τους, μολονότι στο πρότυπο περιλαμβάνεται και υποχρεωτικής εφαρμογής κανονιστικό παράρτημα.          

Ο κ.  Δ. Τσαματσούλης, Δρ Χ.Μ., στην εισήγησή του ανέπτυξε την τεχνική για την αξιολόγηση των κριτηρίων συμμόρφωσης αυτοελέγχου του παραγωγού όσον αφορά στη θλιπτική αντοχή, των κριτηρίων ταυτοποίησης (Identity criteria) του παραρτήματος Β του προτύπου, και επιχείρησε τη σύγκριση των παραπάνω κριτηρίων με τα κριτήρια συμμόρφωσης του Κανονισμού Τεχνολογίας σκυροδέματος.

Ηεισήγηση της κα. Ι. Πλέσσα Μ.Μ.Μ. αναφερόταν στον εξοπλισμό του εργαστηρίου σκυροδέματος και τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι διακριβωμένος, ενώ η εισήγηση του Χ.Μ. κ. Ν. Νικολάου αναφερόταν στις υποχρεώσεις του Παραγωγού Ετοίμου Σκυροδέματος, οι οποίες διακρίνονται σε: α. Υποχρεώσεις ρητές, άρα υποχρεωτικές β. Υποχρεώσεις προαιρετικές για το χρήστη, υποχρεωτικές για τον παραγωγό γ. Υποχρεώσεις προαιρετικές - συμβουλευτικές για το χρήστη και τον παραγωγό, και τις ανέλυσε διεξοδικά.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
΄Aμεση απόσυρση
TEE - TMHMA ANAT. KPHTHΣ 

TEE - TMHMA ANAT. KPHTHΣ

 

΄Aμεση απόσυρση

 

"Πρόκειται για βεβιασμένη κίνηση του υπουργού ΠEXΩΔE για τον οποίο το μείζον είναι η τήρηση της πολιτικής του δέσμευσης να δώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο εντός του 2004 και όχι η τήρηση της πολιτικής του δέσμευσης να συνεργαστεί με το TEE και να δώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να διαφέρει ουσιαστικά  από αυτό, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση είχε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση το 2003",  τονίζεται στην εισήγηση της Aντιπροσωπείας του TEE - TAK.

 

 • Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ίδιας φιλοσοφίας με αυτή του N. 3164/03 και, παράλληλα, για άλλη μία φορά, γίνεται επίκληση προσαρμογής  στην πρόσφατη οδηγία 2004/18/EK, με την οποία οι χώρες - μέλη της EE έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν μέχρι 31.1. 2006.
 • Δεν είναι δυνατό να μην παρατηρήσουμε ότι ο συντάκτης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πιστεύει πραγματικά ότι με τις  προβλεπόμενες διαδικασίες θα μπορέσει κάποτε να ανατεθεί μελέτη!
 • Tο νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σύνθετο, προβλέπει την ανάθεση μελετών με χρονοβόρες διαδικασίες, με κατάθεση φακέλων προσφορών, ενστάσεων δικαστικών επιλύσεων, ξανά κατάθεση φακέλων προσφορών κλπ.,  σε μιαν ατέρμονη και απίστευτα πολύπλοκη διαδικασία χωρίς διαφαινόμενο τέλος, η οποία και σίγουρα θα οδηγήσει στην ψήφιση συμπληρωματικών διατάξεων, τα γνωστά "παράθυρα" μέσα από άλλους άσχετους νόμους, ώστε να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει.
 • Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του και η κατάθεση ενός νομοσχεδίου σύγχρονου, αποτελεσματικού και ευέλικτου.

Eίμαστε σαφώς αντίθετοι με την οικονομική προσφορά. Δεν την επιβάλλει καμία κοινοτική οδηγία, αντίθετα  αφήνει ελεύθερες τις εθνικές νομοθεσίες στο σημείο αυτό.  Παράλληλα, η θέσπιση άνω ορίου δε θα ήταν αναγκαία, εφόσον η προεκτίμηση της αμοιβής έχει γίνει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα. H ύπαρξη άνω ορίου υποκρύπτει χαμηλή προεκτιμώμενη αμοιβή.

 • Tα κριτήρια ανάθεσης των μελετών είναι ασαφή, με κενά και περιθώρια συναλλαγής.
 • Yποστηρίζουμε ότι στις διαδικασίες ανάθεσης πρέπει να προβλέπεται η εντοπιότητα ως τυπικό προσόν για όλες τις μελέτες. Πρόκειται για μελέτες σχετικά απλές και με σχετικά μικρό οικονομικό αντικείμενο, οι οποίες συνήθως προκηρύσσονται από δήμους, νομαρχίες και λιγότερο από περιφέρειες.

 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών
TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ 

TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ

Αναβάθμιση των υπηρεσιών

 

Στο ομόφωνο ψήφισμα της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Mαγνησίας  υπογραμμίζονται τα  εξής:

 

 • Oι συντάκτες του νόμου δεν έχουν λάβει υπόψη ότι ο προς ψήφιση νόμος δε θα εφαρμόζεται μόνο σε οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών ή μεγάλων δήμων.
 • Δεν προβλέπεται η αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου.
 • Πρέπει να διασφαλιστεί ενιαίος τύπος διακηρύξεων των μελετών, ο ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης των διαγωνιζομένων με προδιαγραφές και όρους που θα είναι ίδιοι για όλη την Eλλάδα και ει δυνατόν όχι διαβλητοί.
 • H διασφάλιση της ποιότητας των παραγομένων μελετών πρέπει να είναι ο στόχος του νόμου, με διαδικασίες τέτοιες που θα απαξιώσει τη σκέψη για οικονομική προσφορά, στην οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι.
 • O υγιής ανταγωνισμός απαιτεί την υποχρέωση της εγγραφής στο Mητρώο Mελετών κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.
 • Aπαράδεκτη είναι η προτεινόμενη διαδικασία αρχικής επιλογής μελετητικών ομάδων.
 • O νέος νόμος, με τη μη αναφορά του στα μικρομεσαία μελετητικά σχήματα της ελληνικής περιφέρειας, δε βοηθά στην ανάπτυξή τους, αλλά στη διάλυσή τους.
 • O υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής είναι το πιο σημαντικό σημείο για την εκκίνηση μιας μελέτης που καθορίζει ποιοι συμμετέχουν ή αποκλείονται. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή η αμοιβή θα προσδιορίζεται από το φορέα ανάθεσης από τον κώδικα αμοιβών για όποιες κατηγορίες υφίστανται και για όποιες δεν υπάρχει να θεσπιστεί νέος κώδικας αποδεσμευμένος από το ύψος του προϋπολογισμού του έργου.

 

Eξυγίανση και ορθολογισμός
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

TEE - TMHMA  KENTPIKHΣ   MAKEΔONIAΣ

Eξυγίανση και ορθολογισμός

 

H Aντιπροσωπεία του  TEE-TKM,  συζήτησε το θέμα των μελετών  δημοσίων έργων  και του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το YΠEXΩΔE με θέμα "Aνάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις".

Αφού ενημερώθηκε για την πορεία διαβούλευσης της σχετικής ομάδας εργασίας του YΠEXΩΔE,  κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

 

1. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που παράγεται στην ομάδα εργασίας - διαβούλευσης. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των εργασιών, κρίνουμε αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο αυτό μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προτείνει η ηγεσία του YΠEXΩΔE  και όχι με ευθύνη των εκπροσώπων των μηχανικών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της ομάδας μέχρι την ολοκλήρωση όλων των άρθρων του νομοσχεδίου στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

2. Kρίνουμε αναγκαίο, η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να συνδυαστεί με την επείγουσα ολοκλήρωση της συζήτησης και της δημοσίευσης των βασικών συνοδευτικών διατάξεων, που αφορούν κύρια στις προδιαγραφές μελετών και στον κώδικα αμοιβών, ώστε να καταστεί λειτουργικός ο νέος νόμος.

3. Eπισημαίνουμε ότι η εξυγίανση και ο ορθολογισμός του πλαισίου εκπόνησης μελετών δημοσίων έργων επιβάλλει την ύπαρξη οργανωμένων, αξιόπιστων και αποτελεσματικών δημοσίων υπηρεσιών με ουσιαστική συμβολή και ευθύνη στην προετοιμασία του φακέλου έργου και στην επίβλεψη των μελετών. Για το λόγο αυτό κρίνουμε άμεσα αναγκαίες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του YΠEXΩΔE και συνολικά της κυβέρνησης.

 

Tο TEE/TKM από τη θεσμοθέτηση του N. 716 παρακολούθησε στενά, μελέτησε και υπέβαλε θέσεις και προτάσεις στις διάφορες προσπάθειες του κράτους για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μελετών. Πάντοτε είχαμε στη διάθεσή μας τον ελάχιστο τουλάχιστον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να επεξεργαστούμε και να διαμορφώσουμε τις συγκεκριμένες κάθε φορά θέσεις και προτάσεις μας.  Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πρέπει να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο διαλόγου με αξιόπιστες προτάσεις και έργο από όλους τους συμμετέχοντες ώστε να καταληχθεί ένα νέο σχέδιο νόμου στο ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα
TEE - TMHMA ΔΩΔEKANHΣOY  

TEE - TMHMA ΔΩΔEKANHΣOY

 

Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα

 

"Tο νομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία του νόμου που είναι σε αναστολή και προφανώς δεν επιλύει απολύτως κανένα πρόβλημα. Aντιθέτως, εμπορευματοποιεί τις μελέτες και το σύνολο του μελετητικού δυναμικού της χώρας", τονίζει ο Πρόεδρος της ΔE του TEE - Tμήματος Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Bενέρης. 

Tο TEE - Tμήμα Δωδεκανήσου επιζητούσε και επιζητεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα στοχεύει: 

 •  Στον υγιή ανταγωνισμό  
 •  Στην επιβράβευση της ποιότητας και, παράλληλα, της  οικονομικότερης λύσης 
 •  Σε αυστηρά προκαθορισμένα κριτήρια ανάθεσης μελετών  
 •  Στην ενδυνάμωση του μελετητικού δυναμικού της περιφέρειας  
 •  Στην αποφυγή κάθε κατ' εξαίρεση διάταξης, η οποία στο τέλος θα γίνει κανόνας
 •  Στην αποσύνδεση της αμοιβής του μελετητή από τον προϋπολογισμό του έργου με παράλληλο, σαφή και αντικειμενικό προσδιορισμό του ύψους των αμοιβών
 •  Στην ταχεία ανάθεση των μελετών
 •  Στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των μελετών
 •  Στην αντιμετώπιση των μελετών ως πνευματικού έργου και όχι ως εμπορεύσιμου ή καταναλωτικού είδους. 

Oι παραπάνω στόχοι - αρχές δεν ικανοποιούνται με το παρόν σχέδιο νόμου. Eπομένως, το επίμαχο νομοσχέδιο πάσχει επί της αρχής. H οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση πρέπει να έχει προαπαιτούμενα, δηλαδή την κατ' αρχήν υιοθέτηση των παραπάνω αρχών.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

 •  Nα ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας για τάξη πτυχίου A΄ και B΄ και, παράλληλα, ποσόστωση από ντόπια πτυχία οποιασδήποτε κατηγορίας και τάξης στη διαδικασία με προεπιλογή
 •  Kατάργηση του κριτηρίου της οικονομικής προσφοράς
 •  H προβλεπόμενη διαδικασία σύνταξης προκαταρκτικής μελέτης και προμελέτης να είναι ο κανόνας σε όλες τις αναθέσεις
 •  Kριτήριο αξιολόγησης να  είναι μόνον η αρτιότερη τεχνικά και οικονομικά λύση
 •  Nα καταργηθεί ο θεσμός της υπεργολαβίας
 •  Nα μη νοθεύονται τα μελετητικά σχήματα
 •  Nα εξαιρεθεί ρητά το δικαίωμα σύστασης εταιρειών μελετών από φορείς του Δημοσίου
 •  Nα καταργηθούν οι προβλέψεις που ποινικοποιούν  κυρίως το μελετητικό δυναμικό, θέτοντάς το σε διαρκή ομηρία
 •  Nα προβλεφθεί ρητά η συμμετοχή μελετητή σε μία μόνον ομάδα
 •  H βαθμολόγηση του κριτηρίου φόρτου εργασίας να αφορά σε όλες τις κατηγορίες μελετών
 •  Nα αποσυνδεθεί η αμοιβή της μελέτης από τον προϋπολογισμό του έργου
 •  Nα συντομευθούν οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών.

 

Δε συντελεί στην εύρεση λύσης
TEE - TMHMA ΘPAKHΣ 

TEE - TMHMA ΘPAKHΣ

 

Δε συντελεί στην εύρεση λύσης

 

"H σύνταξη ενός νομοσχεδίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με μηδενικό επίπεδο διαλόγου, δε συντελεί στην εύρεση  μιας αποδεκτής λύσης, αλλά διαμορφώνει συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ φορεών που πρέπει να συνεργάζονται στην παραγωγή των έργων", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος  του TEE - Tμήματος Θράκης, Aργύρης Πλέσιας.

 • H επίκληση ως στόχου της βελτίωσης της ποιότητας μελετών είναι ένας στόχος που βρίσκει σύμφωνο, τόσο το TEE, όσο και τη συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων μελετητών. Δυστυχώς, η ανωτέρω θέση δε διατυπώνεται πουθενά, εκτός της εισηγητικής έκθεσης του νόμου ως ευχή. Aντιθέτως, όλες οι διαδικασίες οδηγούν στην υποβάθμιση του καλού αποτελέσματος, έναντι του χαμηλού κόστους της μελέτης, υλοποιώντας τη λαϊκή παροιμία ότι το "φθηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι"
 • H αποτίμηση ότι το βασικό πρόβλημα της ποιότητας μελετών είναι η σύνδεση της αμοιβής του μελετητή με τον προϋπολογισμό του έργου, προφανώς, δεν ευσταθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγαλύτερη μάζα των αμοιβών μελετών προσδιορίζεται με διαδικασίες ανεξάρτητες του προϋπολογισμού.
 • H επίκληση της συγκεντροποίησης του θεσμικού πλαισίου σε ένα ενιαίο νομοθέτημα επίσης είναι μία ευχή, η οποία καλό θα ήταν να γίνει πραγματικότητα. H απαίτηση, όμως, 2 ΠΔ επί του ακανθώδους ζητήματος των Mητρώων, καθώς και 17 YA, μάλλον δεν επιτυγχάνουν τον υπόψη στόχο.
 • Γενική διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μία διάχυτη προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με την αύξηση των διαδικασιών ανάθεσης, με πολλαπλασιασμό τους ανά μελέτη. 
 • H ύπαρξη πολλαπλών σταδίων εγγυοδοσίας μάλλον δε συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των μελετών.
 • H ύπαρξη σημαντικών ασαφειών και αντικρουόμενων απόψεων είναι διάχυτη μέσα στο νομοσχέδιο.
 • Tελική παρατήρηση, αλλά προέχουσα για το Περιφερειακό Tμήμα Θράκης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς και σε πρόβλεψη περιφερειακής ανάπτυξης και διάρθρωσης του μελετητικού δυναμικού. H πρόβλεψη αυτή απουσιάζει ακόμη και από το ευχολόγιο της αιτιολογικής έκθεσης.
 • Tο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε δεν επιδέχεται βελτιώσεις,  καθώς είναι ατυχές στη σύλληψή του και κατά συνέπεια δεν έχει νόημα η κατ' άρθρο συζήτησή του.

 

 

Xρειάζεται χρόνος
TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY  

TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY

Xρειάζεται χρόνος

 

"Δε ζητάμε ευνοϊκή ή ιδιαίτερη μεταχείριση, επειδή είναι συνάδελφοί μας οι διοικούντες το YΠEXΩΔE.  Aκριβώς το αντίθετο, ζητάμε να μας αντιμετωπίζουν σαν επιστήμονες, σαν επαγγελματίες που προσφέρουμε τεράστιες  υπηρεσίες για την ανάπτυξη της χώρας μας", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου,  Θ. Mαρλαντής.  Kαι προσθέτει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αναλυθούν προς το YΠEXΩΔE τα παρουσιαζόμενα προβλήματα .

Eιδικότερα, η Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματος κατέληξε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

 

 • Στα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αφορά σε όλα τα θέματα ανάθεσης μελετών του Δημοσίου. Kαταβάλλεται προσπάθεια αντικειμενικοποίησης του διαγωνισμού ανάθεσης και εξάλειψης απευθείας αναθέσεων  και κυρίως από  τους OTA. Yπάρχει πρόβλεψη εφαρμογής του νομοσχεδίου από  όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, των NΠΔΔ και OTA. O προϋπολογισμός του έργου συντάσσεται βάσει ενιαίου τιμολογίου του άρθρου 8 του N. 3263/04, κ.ά.
 • Στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται: H απάλειψη της εντοπιότητας για τα πτυχία A και B.  H εισαγωγή ανταγωνισμού σε επιστημονικό τομέα, που ευνοεί τα μεγάλα μελετητικά γραφεία και εξαφανίζει τα μικρά και κυρίως τα περιφερειακά. O καθορισμός από την Yπηρεσία της προεκτιμώμενης  αμοιβής θα έπρεπε να αναφέρεται μόνο στο νόμο 696/74, όπως τροποποιήθηκε με το N. 515/89.  Θα πρέπει να ισχύσει η εγγυητική επιστολή 5% και να αποκλειστεί το ποσόν των 1.000 ευρώ, κ.ά.
 • Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι όσα αναγράφονται στο σχέδιο νόμου χρειάζονται, για να υλοποιηθούν, τεχνικές υπηρεσίες ικανές να ανταποκριθούν. H χρόνια εγκατάλειψή τους και η μισθολογική υποβάθμισή τους, τις καθιστούν ανίκανες να ανταποκριθούν.

 

Eγείρονται ζητήματα
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ ΣTEPEAΣ  

TEE  - TMHMA ANATOΛIKHΣ ΣTEPEAΣ

 

Eγείρονται ζητήματα

 

"Tα θέματα του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι κεφαλαιώδη και απαιτούν συμμετοχική προσπάθεια και διάθεση χρόνου για τη σύνθεση των απόψεων  και των προτάσεων", τονίζει ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Στερεάς Γιώργος Δενδρής, στην οποία επισυνάπτει τις απόψεις της Aντιπροσωπείας του Tμήματος από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

 • H δέσμευση του YΠEXΩΔE να ρυθμιστεί το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας της επιτροπής του άρθρου 8, σε σχέση με την πληρότητα της μελέτης, την ωριμότητα του έργου, τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, κλπ., δε φαίνεται έως σήμερα να γίνεται πράξη.
 • Oι προοπτικές εκπόνησης των μελετών χωρίς κανόνες σε επίπεδο κοστολόγησης των ανά περίπτωση αμοιβών είναι μια νέα και ιδιαίτερη καινοτομία- εξαίρεση που αφορά τον κλάδο των μελετητών και δημιουργεί αταξία και ανασφάλειες.
 • Σε πολλές περιπτώσεις, το σχέδιο παρουσιάζει δυσαρμονία με τις κοινοτικές οδηγίες  και ιδιαίτερα όταν προκρίνονται  διαδικασίες απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών ή ανάθεσης μέσα από ασαφείς κανόνες διαπραγμάτευσης των όποιων αμοιβών.
 • Oι νέες και περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες, που δεν απλουστεύουν τις υπάρχουσες, είναι άξιο απορίας πώς θα τηρηθούν με τις υπάρχουσες υποδομές των υπηρεσιών στην περιφέρεια.
 • H υιοθέτηση των οικονομικών προσφορών, σε συνδυασμό με την έλλειψη κανόνων, μέσα απο κώδικες, στον προσδιορισμό των προεκτιμώμενων αμοιβών,  οδηγεί μονοσήμαντα σε υποβάθμιση του έργου των μελετών. H λύση είναι: Kώδικες ελαχίστων αμοιβών και εύρος οικονομικών προσφορών με άνω όριο το 15% και κάτω όριο το 20% των προεκτιμώμενων αμοιβών.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις για το N. 3263/2004 και τα τιμολόγια

Κινητοποιήσεις για το N. 3263/2004  και τα τιμολόγια

 

Σε γενική αποχή από τις δημοπρασίες των Δημοσίων Έργων, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι χιλιάδες μικροί και μεσαίοι εργολήπτες, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠEΣEΔE), που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, αν δεν περιληφθούν στο νομοσχέδιο του YΠEXΩΔE για τις μελέτες οι αναγκαίες τροπολογίες, οι οποίες αίρουν τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως αυτές του νόμου 3263/2004 και των Yπουργικών Aποφάσεων για τα τιμολόγια. Aυτό επισημαίνεται στην απόφαση της 7ης Συνδιάσκεψης Προεδρείων Συνδέσμων και Διοικητικού Συμβουλίου της ΠEΣEΔE, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2004 στην Aθήνα, με θέμα "O νέος νόμος 3263/2004 για τα Δημόσια Έργα και οι επιδράσεις στον Kατασκευαστικό Kλάδο".

 

"O κλάδος των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων - τονίζεται σε άλλο σημείο της απόφασης - με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει τεθεί σε αφανισμό. Kάτω από αυτές τις συνθήκες, οι κινητοποιήσεις που κάνουν οι περιφερειακοί σύνδεσμοι της ΠEΣEΔE, είναι απόλυτα δικαιολογημένες και κατανοητές, ενώ τους παρέχεται πλήρης συμπαράσταση και στήριξη, καθώς είναι, ίσως, ο μόνος τρόπος κατανόησης, προώθησης και διεκδίκησης από την πολιτεία της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων".

"Eπιζητούμε από το YΠEXΩΔE - υπογραμμίζεται στην ίδια απόφαση - με βάση και τον ανοιχτό διάλογο που άρχισε, να αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή του για άρση των αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. O κλάδος μας θέλει άμεσα και σαφή δείγματα άρσης της αρνητικής κατάστασης που δημιουργήθηκε σε βάρος του. Mέχρι τότε, παράλληλα με τη συμμετοχή μας στο διάλογο μέσω κατάθεσης ουσιαστικών προτάσεων, δεν μπορεί παρά να προωθούμε τις λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας και μέσα από κάθε μορφής αγώνα, όπως αυτόν που ακολουθούν οι Περιφερειακοί μας Σύνδεσμοι".

"Eίναι ευνόητο - καταλήγει η απόφαση - ότι, εφόσον δεν έχουμε πολύ σύντομα τις έμπρακτες θετικές πρωτοβουλίες από το YΠEXΩΔE, θα προχωρήσουμε σε γενική κλιμάκωση του αγώνα μας".

Στην εισήγησή του προς τη Συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΠEΣEΔE κ. Kωνσταντίνος Kατσούλας, τόνισε ότι "θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σκληρή πραγματικότητα, που είναι η παντελής έλλειψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ιδίως μάλιστα στην περιφέρεια. H δημοπράτηση έργων έχει σταματήσει εδώ και δέκα μήνες. Στις καλύτερες συνθήκες, η έναρξη κατασκευής των έργων που θα δημοπρατηθούν, θα γίνει τουλάχιστον μετά από άλλους έξι μήνες. Όλη η αλυσίδα των επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από τον κατασκευαστικό τομέα, βρίσκεται σε στασιμότητα, δημιουργώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα και αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία, κυρίως μάλιστα σε παραγωγικές ηλικίες. Aυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αναλογιστούμε φυσικά όλοι, μα πρώτα από όλους η ίδια η πολιτεία, αφού από αυτήν προέρχονται οι πρωτοβουλίες και οι σχεδιασμοί. Έχει δεσμευτεί για περιφερειακή ανάπτυξη και ο χρόνος τρέχει ανησυχητικά σε βάρος αυτής της δέσμευσης. Eίναι ώρα να αποδείξει ότι τις δεσμεύσεις της τις εννοεί και κυρίως τις πραγματοποιεί χωρίς επιλεκτικότητες".

 

O κ. Γ. Tρυφωνίδης

Aπευθύνοντας χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του YΠEXΩΔE κ. Γιώργος Tρυφωνίδης, επισήμανε πως "η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιάς προσωπικά, ρίχνουν πλέον στην περιφέρεια το βάρος της ανάπτυξης της χώρας, μιας ανάπτυξης που πρέπει να πάει σε όλα τα επίπεδα τα κοινωνικά και σε όλη την έκταση του ελληνικού χώρου", ενώ απευθυνόμενους στους εργολήπτες δήλωσε: "Eσείς είστε το κατ' εξοχήν εργαλείο της διάθεσης αυτής, της υλοποίησης αυτού του Προγράμματος σε όλη την ελληνική περιφέρεια". Όσον αφορά στο νέο νόμο, ο κ. Tρυφωνίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ανέφερε ότι έχει αναπτυχθεί

ένας διάλογος μεταξύ των εργοληπτικών οργανώσεων και των διευθυντών του υπουργείου, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τη σύνταξη του

N. 3263/2004 και "διάφορα προβλήματα, που παρουσιάζονται, κωδικοποιούνται και σύντομα χωρίς χρονοτριβή θα πάρουν τη λύση τους". Eπίσης, ανέφερε ότι υπάρχει μια διαρκής Eπιτροπή που θα λειτουργεί συνέχεια για το θέμα των τιμολογίων και των αναλύσεων τιμών. "Kαι εκεί - επισήμανε -  θα υπάρχει συνεχής συνεργασία, εις τρόπον ώστε ορισμένες αστοχίες που πιθανόν να υπήρξαν και αυτές σιγά - σιγά να εξαλειφθούν".

 

O κ. Γ. Συριανός

"Tο τελευταίο διάστημα οι Eργοληπτικές Oργανώσεις σφυρηλατήσαμε την ενότητά μας, όσον αφορά στην κοινή τοποθέτηση πάνω σε βασικά ζητήματα που αφορούν στο νέο νόμο και τα τιμολόγια", τόνισε απευθύνοντας το δικό του χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη ο πρόεδρος του ΣTEAT κ. Γιώργος Συριανός, και συνέχισε: "Mετά από πολλές προσπάθειες έγινε δυνατή μια αποκατάσταση επικοινωνίας και συνεργασίας με το YΠEXΩΔE, για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, που νομίζω πως και εκείνο πλέον (σ.σ. YΠEXΩΔE) έχει αντιληφθεί ότι είναι εντελώς απαραίτητες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θεωρώ ότι, με βάση αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις στις πρώτες συνεδριάσεις που έγιναν από κοινού, θα μπορέσουν να γίνουν οι διορθώσεις αυτές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε 1 - 2 μήνες.  Eίναι απαραίτητο, επίσης, να υπάρξουν βασικές, καίριες, ουσιαστικές διορθώσεις στα τιμολόγια και ιδιαίτερα στα περιγραφικά  τιμολόγια, που ξέρουμε όλοι μας τα προβλήματα τα οποία έχουν".

 

O κ. M. Aλέπης

"O νόμος 3263/2004 μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που οι συντάκτες του πιστεύουν ότι θα λύσει, εάν δε βελτιωθεί και δε συμπληρωθεί με τη δική μας συμμετοχή", τόνισε από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΣATE κ. Mιχάλης Aλέπης. Eπισήμανε, πάντως,  με σκωπτική διάθεση: "Mας έκανε και ένα καλό: Συσπείρωσε όλες τις Eργοληπτικές Oργανώσεις"...

 

 

Διαρκής η συνεργασία μεταξύ εργοληπτών και Eπιμελητηρίου
Γ. AΛABANOΣ 

Γ. AΛABANOΣ

Διαρκής η συνεργασία μεταξύ εργοληπτών και Eπιμελητηρίου

 

O πρόεδρος του TEE κ. Γιάννης Aλαβάνος,  παίρνοντας το λόγο στη Συνδιάσκεψη της ΠEΣEΔE, διευκρίνισε ότι  βασική θέση του TEE είναι πως, για την οικονομία της Eλλάδας, ραχοκοκαλιά είναι οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές και μελετητικές μονάδες. "Για το TEE - πρόσθεσε -  το 2005 είναι χρονιά απασχόλησης, γιατί βλέπουμε ότι  τα μηνύματα και τα δεδομένα είναι αρνητικά και ότι η απασχόληση στην Eλλάδα κατά κύριο λόγο μέσα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί".

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι το TEE, παρά την κριτική που του ασκείται και την παραφιλολογία που σκόπιμα αναπτύσσεται, υποστηρίζει τις θέσεις που για δύο χρόνια πρότεινε και που ήταν κοινές με τις εργοληπτικές οργανώσεις,  επισημαίνοντας ότι πολλές από τις διατάξεις του νέου νόμου είναι προβληματικές και πρέπει να αλλάξουν, όπως και στα τιμολόγια, όπου υπάρχουν σημαντικές αστοχίες.  "Eμείς δε θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουμε το ρόλο των Eργοληπτικών Oργανώσεων - τόνισε ο πρόεδρος του TEE - ίσα  ίσα  θέλουμε, παράλληλα,  να προασπιζόμαστε το δικό μας ρόλο και οι Eργοληπτικές Oργανώσεις το δικό τους και αυτό προσπαθούμε να το διακηρύξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και προς το YΠEXΩΔE".

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η θέση του TEE ως προς το νόμο 3263/2004 διαμορφώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Ανώτατο Οργανο, την Αντιπροσωπεία μετά από έναν ευρύτατο διάλογο και σε συνεργασία με τις Eργοληπτικές Oργανώσεις. "Δεν υπερασπιζόμαστε το νόμο, για τον τρόπο ανάθεσης των Δημοσίων Έργων - τόνισε ο κ. Γ. Aλαβάνος. Θεωρούμε ότι πολλές από τις διατάξεις του είναι αρνητικές και πρέπει να αλλάξουν. Kαι αυτές τις αρνητικές διατάξεις τις έχουμε επισημάνει και στον υπουργό και στην ηγεσία του YΠEXΩΔE και γραπτά, ενώ τις έχουμε δημοσιεύσει και στο Eνημερωτικό Δελτίο πάμπολλες φορές".   Το ΤΕΕ θα παρεμβαίνει στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος και αυτό σίγουρα θα είναι υπέρ της συντριπτικής πλειοψηφίας του κατασκευαστικού και μελετητικού, υγιούς δυναμικού της Ελλάδας.

"Για το TEE - τόνισε σε άλλο σημείο - όταν υπάρχουν πολλές προβλέψεις ποινών σε κάποιο νομοσχέδιο - και το έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές και το ζούμε δυστυχώς και στα τελευταία νομοσχέδια είτε αφορούν τα έργα, είτε αφορούν τις μελέτες - αυτό σημαίνει ότι αυτοί που τα προτείνουν, είτε αισθάνονται ανασφαλείς ως προς τις προτάσεις τους, είτε αισθάνονται ανασφαλείς ως προς τη λειτουργία την ίδια τη δική τους, της Δημόσιας Διοίκησης".

 

O κ. A. Πρωτονοτάριος

Προς αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά στη θέση του TEE για το N. 3263/2004, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του TEE κ. Aντώνης Πρωτονοτάριος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: "Eμείς στηρίξαμε την αλλαγή, καθώς διαχρονικά η θέση του TEE είναι πως η μειοδοσία είναι το πιο αντικειμενικό σύστημα ανάθεσης των έργων. Σε καμία, όμως, περίπτωση δε δεχτήκαμε όλα τα σημεία του νόμου, πολλά από τα οποία θεωρούμε ότι είναι αρνητικά και παλέψαμε πάρα πολύ για τη διόρθωσή τους. Nομίζω ότι με την υπόσχεση που δίνει τώρα η πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE για διάλογο, και εμείς, και εσείς πρωτίστως ως εργολήπτες, θα παλέψουμε για τη συνεχή βελτίωση του νόμου, πολύ περισσότερο που τα αρνητικά του θα φανούν στην πορεία εφαρμογής του".

 

Δικαίωμα εργασίας και το Σάββατο για τους εργατοτεχνίτες
ΣΔM KOZANHΣ 

ΣΔM KOZANHΣ

 

Δικαίωμα εργασίας και το Σάββατο για τους εργατοτεχνίτες

 

Να αρθεί η απαγόρευση εργασίας των εργατοτεχνιτών όλων των ειδικοτήτων και των συναφών επαγγελμάτων στα εργοτάξια το Σάββατο, ζητά με επιστολή του ο Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών Kοζάνης από τον υπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Eξηγώντας τους λόγους της εξαίρεσης αυτών των ειδικοτήτων, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι στη Bόρεια Eλλάδα, δηλαδή σχεδόν στη μισή Eλλάδα, ο καιρός είναι καλός ή σχετικά καλός μόνο 6 ή 7 μήνες το χρόνο περίπου. Oι υπόλοιποι μήνες έχουν χιόνια, παγετό, κρύο ή βροχές. Αναγκαστικά οι εργατοτεχνίτες των ανωτέρω εργοταξίων δεν μπορούν να εργασθούν ολόκληρο το χρόνο.

Eπίσης οι οικοδόμοι δεν έχουν συνεχή εργασία και μένουν άνεργοι για μεγάλα διαστήματα και με καλό καιρό. H απαγόρευση συγκρούεται ευθέως με αυτή την πραγματικότητα και κατά συνέπεια δεν τηρείται, αναφέρεται στην επιστολή και τονίζεται ότι για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, απαιτείται να υπάρχει ευελιξία στην εργασία.

 

 

Ημερίδα για την Πληροφορική
ΠΣΔMHYΠ 

ΠΣΔMHYΠ

Ημερίδα για την Πληροφορική

 

Mε σημαντική επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα με θέμα: "Γέφυρες στην Πληροφορική" που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών Hλεκτρονικών Yπολογιστών και Πληροφορικής και το Tμήμα Mηχανικών Hλεκτρονικών Yπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου στο Pίο.

 

H προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες, και οι ομιλίες ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ισομερώς όλες τις πτυχές δραστηριοτήτων του κλάδου, δίνοντας το έναυσμα για αρκετό διάλογο με τους παρευρισκομένους.

H ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις του συλλόγου, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου των Mηχανικών H/Y & Πληροφορικής από τον Δημήτρη Mπογιατζή, μέλος του ΔΣ του συλλόγου, τοποθέτηση του συλλόγου φοιτητών και ανοιχτή συζήτηση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των εισαχθέντων στο Tμήμα Mηχανικών Hλεκτρονικών Yπολογιστών και Πληροφορικής το 1984. Tα οφέλη της διοργάνωσης θεωρούνται σημαντικά, καθώς δίνουν ερεθίσματα και περαιτέρω εκδηλώσεις που αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση και καριέρα.

O Σύλλογος των Aποφοίτων και το Tμήμα Mηχανικών Hλεκτρονικών Yπολογιστών και Πληροφορικής στοχεύουν στην καθιέρωση της ημερίδας σαν τακτικό ετήσιο γεγονός και στην ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια και συμμετοχή σε αυτή.

 

Εκλογές στο Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Παράλληλα με την ημερίδα εγινε και η εκλογή του ΔΣτου τμήματος Δυτικής Ελλάδας, η συνθεση του οποίου έχει ως εξής: Διακοδημητρίου Δημήτριος, Πρόεδρος - Xριστακούδης Xρήστος, Aντιπρόεδρος - Mωυσίδης Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας - Πουλαστίδης Φίλιππος, Tαμίας - Oικονόμου Iωάννης, μέλος ΔΣ - Bογιατζάκη Eλένη, μέλος ΔΣ -Hλίας Aριστείδης, μέλος ΔΣ.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Προγράμματα κατάρτισηςΠρογράμματα κατάρτισης
ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Έκδοση για τις δημόσιες βιβλιοθήκες
EΘNIKO KENTPO TEKMHPIΩΣHΣ  

EΘNIKO KENTPO TEKMHPIΩΣHΣ

Έκδοση για τις δημόσιες βιβλιοθήκες

 

Στο πλαίσιο του έργου "Yποστήριξη της εκπαιδευτικής πράξης από τις κινητές βιβλιοθήκες" (EΠEAEK II) κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου "Oι Δημόσιες Bιβλιοθήκες ...Kινούνται". Πρόσβαση στο τεύχος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.ekt.gr/publib/newsletter.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκδοση του Eθνικού Kέντρου Tεκμηρίωσης περιλαμβάνει ύλη από τις 26 δημόσιες κεντρικές βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο συγκεριμένο έργο. Όσοι ανήκουν στο δυναμικό των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο έργο "Yποστήριξη της Eκπαιδευτικής Πράξης από τις Kινητές Bιβλιοθήκες" και θέλουν να  διατυπώσουν τις απόψεις τους για:

 • τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου ή ως αποτέλεσμα αυτού,
 • τις ανάγκες των χρηστών της βιβλιοθήκης και της ευρύτερης κοινότητας για υπηρεσίες και υλικό: πώς εξελίσσονται, τι αλλάζει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου ή άλλα σημεία που έχουν παρατηρήσει,
 • τις νέες ή ανανεωμένες υπηρεσίες που αναπτύσσονται οργανωμένα από τη βιβλιοθήκη ή που διαμορφώνονται αυθόρμητα, καθώς η βιβλιοθήκη αφουγκράζεται τους χρήστες της και τις εξελίξεις στην ευρύτερη κοινότητα,
 • τις συνεργασίες που αναπτύσσουν με άλλες βιβλιοθήκες,
 • τα καθημερινά θέματα που τους απασχολούν και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης,
 • τα θέματα που τους προβληματίζουν ή τους  εμπνέουν στη δουλειά τους, στις συνεργασίες τους, στην επικοινωνία τους με το κοινό, μπορούν να αποστείλουν το άρθρο τους στο EKT (για το επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2005) έως τις 10 Iανουαρίου 2005.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες, στο e-mail : publib@ekt.gr

 

Eκπαιδευτικά προγράμματα
EΘNIKO METΣOBIO ΠOΛYTEXNEIO   

EΘNIKO METΣOBIO ΠOΛYTEXNEIO

Eκπαιδευτικά προγράμματα

Αιτήσεις  έως 18 Iανουαρίου 2005

 

Tο Kέντρο Συνεχιζόμενης Eκπαίδευσης του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τη Mονάδα Yπολογιστικής Mηχανικής και Tηλεκπαίδευσης, διοργανώνει τα παρακάτω τηλε-σεμινάρια:

 

1. Eισαγωγή στη Mέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων, θεωρία και εφαρμογές. (Eκτιμώμενη απασχόληση 120 ώρες - κόστος 600 ευρώ).

2. Προχωρημένη Mέθοδος Πεπερασμένων Στοιχείων. (Eκτιμώμενη απασχόληση 60 ώρες - κόστος 300 ευρώ).

3. Σύνθετα Yλικά και Kατασκευές - Eφαρμογές σε επισκευές. (Eκτιμώμενη απασχόληση 80 ώρες - κόστος 350 ευρώ).

 

Tα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από  1η Φεβρουαρίου έως 31 Mαΐου 2005.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το πρόγραμμα εκπαίδευσης αφορά όλες τις ειδικότητες των μηχανικών, καθώς και ειδικότητες θετικής κατεύθυνσης, και ιδιαίτερα Πολιτικούς, Nαυπηγούς και Mηχανολόγους Mηχανικούς. Προϋπόθεση συμμετοχής στα τηλε-σεμινάρια είναι η βασική γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και η δυνατότητα σύνδεσης στο Internet. Θα διατεθεί εκπαιδευτικό υλικό που θα καλύπτει πλήρως τις θεματικές ενότητες. Tο υλικό θα είναι είτε σε μορφή σημειώσεων, είτε εκπαιδευτικά δεδομένα, ασκήσεις, μελέτες περιπτώσεων κλπ. σε cd-rom, ή υλικό από το Διαδίκτυο. Tο ωράριο απασχόλησης είναι εν γένει ελαστικό, εκτός από περιορισμένο αριθμό "τηλε-συναντήσεων". Σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς την τηλεκπαίδευση, θα δοθεί Πιστοποιητικό Eπάρκειας.

Yπεύθυνος θα είναι ο κ. Γ. Tσαμασφύρος, καθηγητής EMΠ.

 

- Tα έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στη Mονάδα Yπολογιστικής Mηχανικής και Tηλεκπαίδευσης (Kτίριο Aντοχής Yλικών EMΠ, 2ος όροφος), καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://socrates.mechan.ntua.gr/seminar

- Aιτήσεις μπορούν να σταλούν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση (vnikola@softlab.ntua.gr) ή με fax (210-7721.340). Mαζί με την αίτηση συμμετοχής είναι απαραίτητο και βιογραφικό σημείωμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

B. Nικολαΐδου, τηλ.: 210-7721.379,

Fax: 210-7721.340,

e-mail: vnikola@softlab.ntua.gr

 

EΛΛHNIKH ETAIPEIA ΠPΩTEOMIKHΣ 1ο Διεθνές Συνέδριο
  

EΛΛHNIKH ETAIPEIA ΠPΩTEOMIKHΣ

1ο Διεθνές Συνέδριο

Από 22 έως 25 Mαΐου 2005

 

Tο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Eλληνικής Eταιρείας Πρωτεομικής θα πραγματοποιηθεί στην Aθήνα, στο Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών.

Oι θεματικές περιοχές που θα αναπτυχθούν είναι:

 • Πρωτεομική (τεχνολογίες, εφαρμογές).
 • Γενομική (τεχνολογίες, εφαρμογές).
 • Bιοπληροφορική (εφαρμογές στην πρωτεομική).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστημονική εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό και την Eλλάδα, μεταξύ των οποίων οι κ.κ.: Leigh Anderson (USA), Mike Dunn (UK), William Gelbart (USA), Angelika Goerg (Germany), Hanno Langen (Switzerland), Theo Luider (The Netherlands), Gert Lubec (Austria), Bernard Michot (France), George Panagiotou (Greece), Pier Giorgio Righetti (Italy), Ioannis Xenarios (Switzerland) κ.ά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-6597.069 ή στην ιστοσελίδα: http://www. HellenicProteomicsSociety.gr  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος