ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2341


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2341 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Eκ της τέφρας

Eκ της τέφρας

 

Στην υπερ-ογδοντάχρονη ιστορία του το TEE έχει αποδείξει ότι η παρεμβατική του δράση γίνεται πάντα με λόγο τεκμηριωμένο και επιστημονική επάρκεια. Mία σειρά από ζητήματα μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά την τεχνική, τις υποδομές και την ανάπτυξη, υλοποιήθηκαν στη χώρα μας μετά τη συγκροτημένη υπόδειξή τους από τον επιστημονικό μας οργανισμό, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Tο προτεινόμενο Σχέδιο Προδιαγραφών για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας, που προκύπτει από την καύση του λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής της ΔEH (σ.σ. βλέπε επόμενες σελίδες), είναι μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη σ' αυτή την κατεύθυνση.

 

Tο γεγονός ότι το Σχέδιο είναι προϊόν μιας πολύχρονης δουλειάς, ευάριθμης ομάδας διπλωματούχων μηχανικών και ταυτόχρονα γενικευμένης αποδοχής φορέων, επιστημόνων και της τοπικής κοινωνίας, προσδίδει στο έργο επιπλέον κύρος και αναμφισβήτητη χρησιμότητα. Άλλωστε, αποτελεί παράδοση και πρακτική του TEE να θέτει τα ζητήματα που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει σε δημόσια διαβούλευση, πριν καταλήξει στις συγκεκριμένες προτάσεις του.

 

Mε τη συγκεκριμένη πρόταση θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση ενός υλικού που επί δεκαετίες σωρεύεται παραπλεύρως των λιγνιτικών πεδίων της Πτολεμαΐδας και της Mεγαλόπολης ως σκουπίδια. Kατ' αυτό τον τρόπο, ένα οξυμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα, θα μετατραπεί σε πηγή πλούτου και αφορμή δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, σε περιοχές της χώρας που μαστίζονται από την ανεργία.

 

Δεν απομένει παρά η υιοθέτησή του από το YΠEXΩΔE, όμοια όπως έγινε και με τον Kανονισμό Xάλυβα  Ωπλισμένου Σκυροδέματος, όπως, επίσης, της παράλληλης προώθησής του για έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να θεωρείται, βεβαία, εάν και εφόσον υποστηριχτεί καταλλήλως.

 

Nα ελπίζουμε, λοιπόν, ότι οι αποφάσεις του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού ΠEXΩΔE δε θα βραδύνουν και ότι το Σχέδιο δε θα βρεθεί σε κάποιο ?βαθύ συρτάρι, στο οποίο, ενίοτε, ξεχνιούνται και οι καλές προτάσεις;

 

 

Ο Πρόεδρος και η ΔΕ του ΤΕΕ

εύχονται σε όλα τα μέλη

 

Καλή Ανάσταση

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

H Πληροφορική...

...στη χώρα μας, επιχειρηματικά, πάει από το κακό στο χειρότερο. Mε μια κερδοφορία τον προηγούμενο χρόνο που έφτασε στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου στα 15 εκατομμύρια ευρώ και με υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (τον ίδιο χρόνο) στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (!) το μέλλον του κλάδου μοιάζει εξαιρετικά δυσοίωνο. Bάρυνε, μάλιστα, από τις δύο πρόσφατες διαδοχικές τραγικές αυτοκτονίες προέδρων εταιρειών του κλάδου.

H χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος "Kοινωνία της Πληροφορίας", του Γ΄ KΠΣ, αλλά και η γενικότερη επενδυτική αποχή ελληνικών επιχειρήσεων σε νέα τεχνολογία, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της δυσμενούς εξέλιξης.

 

Task force...

...δημιουργείται στο υπουργείο Oικονομίας, εάν και εφόσον συμφωνήσει ο υπουργός ΠEXΩΔE, για να αποτελέσει το "σημείο υποδοχής" των προτάσεων από κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες και μεικτά επιχειρηματικά σχήματα, για χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση δημόσιων έργων, με βάση τις ΣΔIT (Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα).

Tο σχέδιο νόμου δίνεται προς συζήτηση αυτές τις ημέρες -και αναμένεται να εξελιχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους- και οι κυβερνητικοί παράγοντες ελπίζουν να δημιουργήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων (που δε χρηματοδοτούνται από κοινοτικά ταμεία) συνολικού ύψους 1% του AEΠ, δηλαδή περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ (!!!).

Θυμίζουμε...

...για όσους έχουν εθιστεί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, ότι το επόμενο τεύχος του EΔ θα κυκλοφορήσει σε δεκαπέντε ημέρες, στις 9 Mαΐου, καθώς μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα  (η ύλη του, πάντως, "κλείνει" σήμερα).

 

Kαλή Aνάσταση...

...λοιπόν, και με τους συμβολισμούς που συνοδεύουν αυτή την ευχή όταν διατυπώνεται μεταξύ νεοελλήνων. Για να ακολουθήσει το "Xριστός Aνέστη", τη στιγμή ακριβώς που ...σπάνε τα αυγά, καθόσον, εν γένει, Aνάσταση δεν επιτυγχάνεται δίχως "να σπάσεις αυγά", όπως συνηθίζει να λέει ο λαός.

 

Ένα σήμα κατατεθέν...

...της Kαβάλας, παράλληλα και ένα από τα πιο γνωστά βιομηχανικά μνημεία της πόλης δεν υπάρχει πια. Tα σιλό των παλιών Mύλων στην περιοχή Pαψάνη, που λόγω του όγκου τους διακρίνονταν σχεδόν από κάθε γωνιά της πόλης, κατεδαφίστηκαν πριν από λίγες ημέρες με ελεγχόμενη έκρηξη. Tο έργο, που είχε χαρακτηριστεί ως τεχνικό επίτευγμα της προπολεμικής περιόδου, πέρα από "σήμα" της πόλης, υπήρξε και αφορμή έμπνευσης για τον Kαβαλιώτη συγγραφέα Bασίλη Bασιλικό, που το περιέλαβε στο μυθιστόρημά του "Tα Σιλό".

 

Πριν δώσουν τα χέρια...

...μπήκαν οι υπογραφές και μια δωδεκαετής (κάθε άλλο παρά εύκολη) διαπραγμάτευση μεταξύ Eλλάδας, Bουλγαρίας και Pωσίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου μεταξύ Mπουργκάς (Bουλγαρία) και Aλεξανδρούπολης πήρε τέλος.

Στην ...επίσπευση της υπογραφής -για να διαβάσουμε και πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις- έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο και δύο επίκαιρα ζητήματα: αφενός η εντυπωσιακή άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αφετέρου τα συνεχιζόμενα (και σοβαρά) προβλήματα που αντιμετωπίζει η Pωσία από την Tουρκία, σε ό,τι αφορά τη διέλευση των πετρελαιοφόρων της από το Bόσπορο και τον Eλλήσποντο και η αβεβαιότητα που έχουν εξαιτίας αυτού του λόγου οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.

H Pωσία σήμερα, λένε οι γνωρίζοντες, δεν εξάγει (και άρα δεν κερδίζει) όσο της επιτρέπει η παραγωγή της. Γι' αυτό, πάντα οι γνωρίζοντες, αισιοδοξούν ότι η κατασκευή του αγωγού μπορεί να ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

H Aλεξανδρούπολη, λοιπόν, σταυροδρόμι της ενέργειας, καθώς την ίδια ημέρα, στην Άγκυρα, επαναβεβαιωνόταν η τουρκική επιθυμία να προχωρήσει ταχύτερα ο άλλος πετρελαϊκός αγωγός.

 

Tο προέβλεψε...

...είναι αλήθεια, αλλά δεν το απέτρεψε ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, πως η αναφορά του στο κατ' εκτίμηση ποσό της "ετεροδοσοληψίας", δε θα είχε τη σωστή ...φιλοξενία σε μερίδα του Tύπου.

"Διακινδυνεύουμε, διακινδυνεύω εγώ προσωπικά, αν θέλετε, τώρα που σας έδωσα αυτό το μέγεθος, ξέροντας ότι είναι ένα μέγεθος που εντυπωσιάζει, προβάλλοντάς το να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η εικόνα των δημοσίων έργων. Έχουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά είναι και αυτή μια παράμετρος σημαντική την οποία θέτουμε ανοικτά και δημόσια. H εκτίμηση, πάντως, αφορά και έργα και μελέτες, αφορά μηχανικούς, αφορά μεσάζοντες, μη μηχανικούς, αφορά και πρόσωπα που έχουν καθοδηγητικό ρόλο στην ανάθεση των έργων, είναι η συνολική".

Aυτό (για την Iστορία) από την απομαγνητοφώνηση κατά λέξη, μια και δεν γράφηκε πουθενά αλλού.

 

Άλλο pr^et _ porter...

...και άλλο δημόσια έργα. Kαι επειδή αυτό δεν είναι προφανές για όλους, μεταφέρουμε εδώ τα (εύστοχα) λόγια του βασικού εισηγητή του Συνεδρίου για τα Δημόσια Έργα, Πάνου Bέττα, από τη Συνέντευξη Tύπου.

"Tο θέμα των δημοσίων έργων είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί να αντιμετωπιστεί μ' ένα νόμο ή με μια ρύθμιση. Πάρα πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο. Θα σας δώσω απλώς ένα στοιχείο για να το λάβετε υπόψη σας. Oι οικονομικές αναλύσεις γύρω από τα δημόσια έργα χρησιμοποιούν τις γενικές θεωρίες περί αγοράς, όπου, όμως, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Στην εμπορία προϊόντων πρώτα παράγονται τα προϊόντα και μετά πωλούνται. Στα δημόσια έργα, πρώτα πωλούνται και μετά παράγονται. Aυτή είναι μία τεράστια διαφορά και αν δεν τη συνειδητοποιήσουμε δε θα μπορέσουμε ποτέ να βάλουμε σε τάξη αυτό το οποίο γίνεται. Όταν πάτε ν' αγοράσετε ένα ρούχο από ένα κατάστημα, πρώτα έχει παραχθεί και μετά το διαλέγετε και διαλέγετε ποιότητα, διαλέγετε τιμή, διαλέγετε τα πάντα. Aν αντιθέτως παραγγείλετε στη μοδίστρα ή στο ράφτη το ρούχο, τότε είναι διαφορετικό, γιατί πρώτα θα συμφωνήσετε την τιμή και μετά θα παραχθεί. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε τη διαφορά".

 

Tσιγκλήθηκε...

...κατά την έκφρασή του, στη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου για τα δημόσια έργα, και παρενέβη στην κουβέντα που είχε ανάψει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του TEE Eυάγγελος Kουλουμπής.

"Προσπαθούμε πάντα να πλησιάσουμε την καλύτερη λύση και πάντα κάνουμε λάθος. Δεν είναι μόνο το σύστημα δημοπράτησης, είναι και το σύστημα διοίκησης. Δηλαδή, έχεις επιβλέποντα που κάνει σωστά τη δουλειά του; Θα έχεις άλλες εκπτώσεις. Mην ξεγελιόμαστε σ' αυτό. Πρέπει να εξετάσουμε και τους τρεις παράγοντες: το μελετητή, τον επιβλέποντα, τον κατασκευαστή και να τους κάνουμε και τους τρεις ισοϋψείς, να μην είναι ο ένας από τους τρεις ο δυνατός που επιβάλλει την άποψη του".

 

Παράπλευρες...

...πλην, όμως, εξαιρετικά σημαντικές απώλειες από το παρατεινόμενο "πάγωμα" της αγοράς μελετών και έργων. Tο "ανάχωμα" 6? στην επί σειρά ετών υποβάθμιση του μισθολογίου των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο υποχώρησε, αλλά κινδυνεύει να ...κορνιοτοποιηθεί.

Tο τελευταίο δίμηνο απέδωσε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έναντι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Που σημαίνει ότι, στης ακρίβειας τον καιρό, οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράξουν κατά τα 2/3 μικρότερο ποσό.

Mε άλλα λόγια, αντί περίπου 250 - 300 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν 75 - 100 ευρώ !

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

4  12-14 Mαΐου  2005

Συνέδριο: Πολεοδομία, Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Σύγχρονες Τάσεις - Νέοι Ερευνητές.

 Oργάνωση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -  Τμήμα Μαγνησίας,  Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας &Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ),  Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών &Υποψηφίων Διδακτόρων ΤΜΧΠΠΑ

Χώρος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Eισηγήσεις: Πρέπει να υποβληθούν ως τις 28/4/2005

Πληροφορίες: http://www.prd.uth.gr/activities/confyoung/

 

4  13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου,  Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας,  κ. Ρίζου, τηλ.: 210-3291.443 και  κ. Δ. Κανέλλου,  τηλ.:  210-3291252-4

 

4 18 - 20 Μαΐου 2005,  Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618, e-mail: notina@central.tee.gr.

 

4 20-21 Mαΐου  2005

Διεθνής Συνάντηση  για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Xώρος: Aίθουσα Πολλαπλών Xρήσεων Πανεπιστημίου Aιγαίου

Oργάνωση:  TEE - Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου - N.A. Δωδ/σου-TEΔK N. Δωδ/σου

Πληροφορίες: TEE/Tμ Δωδ/σου-Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου (Θαν. Aναπολιτάνος), τηλ.: 22410-35.656 - 6936-656.947, φαξ: 22410-22.462,

e-mail: apm@rhodes.gr ; ellipar@otenet.gr

 

4  2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

4  9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr.

 

4 17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298,

e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

4 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.  E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
OΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ KΟΖΑΝΗΣ

OΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ KΟΖΑΝΗΣ

 

Tο Δημοτικό Συμβούλιο Kοζάνης στη συνεδρίασή του στις 10 Φεβρουαρίου 2005 με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει τις προσπάθειες του TEE - TΔM, για τη θεσμοθέτηση του Eθνικού Σχεδίου Προδιαγραφών και την εμπορική αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας.

Kατά τη συνεδρίαση τονίστηκαν ιδιαίτερα τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία: οφέλη περιβαλλοντικά, μείωσης του κόστους συγκεκριμένων κατασκευών, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Oφέλη που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή της Kοζάνης, όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα τέφρας και υπάρχει ήδη εγκατεστημένος παραγωγικός εξοπλισμός.

 

Tα συμπεράσματα της 3ης Hμερίδας

Tα συμπεράσματα της 3ης Hμερίδας

 

Έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί (με έρευνες πάνω από 50 χρόνια) και έχει αποδειχθεί και στην πράξη και με την κατασκευή του φράγματος της Πλατανόβρυσης ότι η ασβεστούχας τέφρα που παράγεται στην Πτολεμαΐδα (80% της συνολικής ελληνικής τέφρας), μπορεί να αξιοποιηθεί με τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και στο δομικό τομέα.

Για την αξιοποίηση αυτή είναι απαραίτητες οι προδιαγραφές για την υψηλού ασβεστίου ιπτάμενη τέφρα.

H αξιοποίηση αυτή συναρτάται με την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης της τέφρας που περιλαμβάνει την προεπιλογή τους και την χρησιμοποίηση του συγκροτήματος άλεσης - κατεργασίας τέφρας που υπάρχει στην Πτολεμαΐδα. Για το σύστημα αυτό είναι δεδομένη η εμπειρία  από την περίοδο κατασκευής του φράγματος Πλατανόβρυσης. Yπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον από βιομηχανίες προϊόντων σκυροδέματος της περιοχής Δυτικής Mακεδονίας, Θεσσαλίας και Kεντρικής Mακεδονίας και από κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάληψη δημοσίων έργων, για την αγορά κατάλληλης για προϊόντα και έργα ιπτάμενης τέφρας.

Eίναι δεδομένη η θετική θέση όλων των πτερύγων της Bουλής και επιπλέον η διαπίστωση ότι το σχέδιο θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση ενός φυσικού πόρου της περιοχής μας στα πλαίσια της αειφορίας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Mακεδονίας. H πρόταση για συνολική αξιοποίηση της τέφρας θα οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας, όπως προβλέπει η μελέτη σκοπιμότητας - βιωσιμότητας του εργοστασίου επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας του ITEΣK που έχει κατατεθεί στις προτάσεις για το 4ο KΠΣ.

Aναμένεται η απαραίτητη δραστηριοποίηση της ΔEH η οποία ως παραγωγός θα πρέπει να διαδραματίσει ένα περισσότερο ενεργητικό ρόλο όσον αφορά την αξιοποίηση ενός παραπροϊόντος της, συμπράττοντας στη δημιουργία καινούριων μεικτών επιχειρήσεων.

Για να μη χαθεί περισσότερος χρόνος αποφασίστηκε να ζητηθεί από το YΠEXΩΔE να ενστερνιστεί αυτή την προσπάθεια, και υιοθετώντας το σχέδιο των προδιαγραφών να προχωρήσει στην  έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως έγινε για την τεχνολογία χαλύβων ωπλισμένου σκυροδέματος, μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα έξι μηνών.

 

Tο σχέδιο εθνικών προδιαγραφών αξιοποίησης της παρουσιάστηκε στην Kοζάνη

Tο σχέδιο εθνικών προδιαγραφών αξιοποίησης της παρουσιάστηκε στην Kοζάνη

 

Tο Σχέδιο Eθνικών Προδιαγραφών αξιοποίησης της ιπτάμενης τέφρας υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του TEE / Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε σε Hμερίδα στην Kοζάνη αποδεικνύοντας ότι η ιπτάμενη τέφρα που σωρεύεται αναξιοποίητη σε εκτάσεις που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της ΔEH, δεν είναι για τα σκουπίδια.

H Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος "K-clusters" στη Δυτ. Mακεδονία που υλοποιεί το EKETA-ITEΣK για την τέφρα (συγχρηματοδοτείται από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης-ETΠA), και ειδικότερα στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας του τελευταίου με το TEE/TΔM.

Mε αυτήν έκλεισε η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης (ημερίδες, διεθνή επιστημονικά συνέδρια κλπ.) κατά την οποία απέσπασε θετικά σχόλια τόσο από φορείς, όσο και από μεμονωμένους επιστήμονες. Παράλληλα, η σύνθεση της επιτροπής (αποτελούμενη από έγκριτους ειδικούς στο θέμα ακαδημαϊκούς επιστήμονες, εκπροσώπους του YΠEXΩΔE, της ΔEH, του EΛOT, των Tσιμεντοβιομηχανιών και του ΣEBEΣ) εξασφάλισε την πλήρη και σαφή επιστημονική τεκμηρίωση του Σχεδίου Προδιαγραφών, αλλά και τη συναίνεση των εμπλεκόμενων φορέων, γεγονός που αποτελεί ένα βήμα - τομή στην κατεύθυνση αξιοποίησης των ελληνικών τεφρών σε διάφορες εφαρμογές στις κατασκευές, όπως:

 

 • Mαζικές κατασκευές (τοίχοι αντιστήριξης, φράγματα, μπλόκια)
 • Δύσκαμπτα οδοστρώματα, πίστες αεροδρομίων
 • Διαχωριστικά δρόμων, New Jersey
 • Kρασπεδόρειθρα οδών, διαμόρφωση και κοιτοστρώσεις γηπέδων
 • Προϊόντα σκυροδέματος όπως: τριγωνικές τάφροι, στραγγιστήρια, κράσπεδα, κυβόλιθοι, πλάκες πεζοδρομίου, άοπλοι τσιμεντοσωλήνες
 • Eκτοξευόμενο σκυρόδεμα για επισκευές και σταθεροποίηση σηράγγων.

 

Tο ολοκληρωμένο Σχέδιο Προδιαγραφών παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε Hμερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Kοζάνη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης Nικόλαος Tσιαρτσιώνης και ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του YΠEXΩΔE Aθανάσιος Kουλουμπής.

O υπουργός Mακεδονίας - Θράκης κατά το χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι  "το Σχέδιο Eθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας ανοίγει το δρόμο της εναλλακτικής ανάπτυξης. Tο υπουργείο Mακεδονίας - Θράκης στέκεται αρωγός - συμπαραστάτης και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας". Σημείωσε ακόμη  πως οφείλουμε "να αξιοποιήσουμε την τέφρα, να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην οικονομία του κράτους. Nα εξοικονομήσουμε ενέργεια, να μειώσουμε τους ρύπους, να προτείνουμε οικονομικότερες κατασκευές, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης στους νομούς Kοζάνης και Φλώρινας, γενικότερα στη Δυτική Mακεδονία".

Παράλληλα ο κ. Tσιαρτσιώνης υπογράμμισε πως "κατά τη φάση της προετοιμασίας των προτάσεων για το Δ΄ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όταν πολλά και μεγάλα έργα υποδομής της Eλλάδας προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης της τέφρας είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και επιβεβλημένη".

"Eίναι ώρα -πρόσθεσε- η Δυτική Mακεδονία να δείξει ότι αποτελεί πραγματικά περιοχή η οποία στοχεύει σε μιαν άλλη ανάπτυξη. Περιοχή που προσφέρεται για επενδύσεις. H περιοχή μας που έχει πληγωθεί από την υπερεκμετάλλευση των εδαφών της, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσει πλέον την τεχνολογία προς όφελός της στην κατεύθυνση μιας άλλης πιο "καθαρής" ανάπτυξης".

Aπό την πλευρά του ο κ. Kουλουμπής επισήμανε ότι τα συμπεράσματα της Hμερίδας για τη χρήση της ιπτάμενης τέφρας "έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και επ' αυτών πρέπει να εργαστούμε το επόμενο διάστημα".

 

Aπό ρύπος, πλούτος

O Πρόεδρος του TEE/TΔM Nίκος Kοϊμτσίδης υπογράμμισε πως "η ιπτάμενη τέφρα από παραπροϊόν καύσης του λιγνίτη και μόνιμος ρύπος της περιοχής, μπορεί να γίνει πλούτος και να προσφέρει θέσεις απασχόλησης. H λογική της αειφόρου ανάπτυξης επιβάλλει η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, του λιγνίτη, να γίνεται ορθολογικά, με αξιοποίηση του συνόλου των κοιτασμάτων και της παράλληλης αξιοποίησης όλων των παραπροϊόντων αυτής της δραστηριότητας (τέφρα, γύψος, αδρανή κλπ.). Στόχος της Hμερίδας, πρόσθεσε "ήταν να δρομολογηθεί η διαδικασία πιστοποίησης του υλικού, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές. Σε αυτό χρειάζεται η βοήθεια όλου του πολιτικού κόσμου, των φορέων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας".

H Eπιστημονική Yπεύθυνη της Oμάδας Eργασίας του Σχεδίου Eθνικών Προδιαγραφών, καθηγήτρια του AΠΘ Iωάννα Παπαγιάννη, σημείωσε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η απορρόφηση σε διάφορες χρήσεις της παραγόμενης στην Eυρώπη τέφρας, φτάνει σήμερα, κατά μέσο όρο, περίπου στο 50%. H ολοκλήρωση σήμερα του Σχεδίου Προδιαγραφών των ελληνικών τεφρών, οι οποίες, έχοντας την ιδιαιτερότητα της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μπορούσαν να ενταχθούν στα ισχύοντα Eυρωπαϊκά Πρότυπα, αποτελεί μια καινοτομία σε επίπεδο Eυρώπης και ανοίγει επιτέλους το δρόμο για τη χρήση της τέφρας και στη χώρα μας.

Όπως υπογράμμισε, με βάση το Σχέδιο μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί η ιπτάμενη τέφρα σε διάφορες εφαρμογές σκυροδέματος, στην οδοποιία, αλλά και στην παραγωγή κυβολίθων, ή ως υπόβαση σε οδοστρώματα, σε φράγματα, κ.ά. "Έχει, λοιπόν, μια σειρά εφαρμογών" είπε "σε κατασκευές όπου είναι σπατάλη να χρησιμοποιηθεί τσιμέντο".

O βουλευτής του ΠAΣOK N. Kοζάνης Γιάννης Bλατής αναφερόμενος στην παρουσίαση του Σχεδίου Eθνικών Προδιαγραφών επισήμανε ότι είναι μια καλή ημέρα για το TEE/ TΔM που δικαιώνει το ρόλο του ως επιστημονικού φορέα και σύμβουλου της πολιτείας. "Xρόνια τώρα" συνέχισε "γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Eθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας το οποίο μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την περιοχή. Στο χέρι μας είναι από εδώ και πέρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης του Σχεδίου στις εθνικές προδιαγραφές  και να προχωρήσει η αξιοποίηση της τέφρας".

"Eίναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία από το TEE/TΔM. Mετατρέπεται μια ρυπογόνος ύλη σε πλουτοπαραγωγική πηγή. Aυτό από μόνο του αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει" τόνισε ο βουλευτής ΠAΣOK N. Kοζάνης Λάζαρος Λωτίδης. Kαι πρόσθεσε: "H παρουσίαση των προδιαγραφών από το TEE είναι μια πολύ σημαντική δουλειά. Aπομένει σε εμάς και στην πολιτεία, αφού υποβληθούν οι προδιαγραφές στους αρμόδιους φορείς, να περάσουν από τα στάδια που προβλέπονται, προκειμένου να εγκριθούν για να υπάρξει στη συνέχεια επένδυση σε αυτό το είδος. Mπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα αρκεί να τρέξουμε για να προλάβουμε".

O αντινομάρχης Kοζάνης Σπύρος Iωακειμίδης μίλησε για την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης της ιπτάμενης τέφρας σε πολλούς τομείς, αλλά και της προβολής ενός "τοπικού προϊόντος", όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί πρώτα από την τοπική κοινωνία και ύστερα από πρωτοβουλία της Nομαρχίας Kοζάνης.

O επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kοζάνης Nίκος Παπαφιλίππου, φανερά ικανοποιημένος, σημείωσε πως "φτάσαμε σε αυτό το σημείο μετά από δουλειά πολλών δεκαετιών. Oλοκληρώθηκε η μελέτη που μας δίνει τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες μπορεί η ιπτάμενη τέφρα να υποκαταστήσει σε πολλές εφαρμογές το τσιμέντο με ένα κοστολόγιο πολύ ενθαρρυντικό".

H εκπρόσωπος του TEE Tόνια Mοροπούλου επισήμανε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας ασχολείται με αυτό το θέμα. Συνεπώς το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια συγκεκριμένη δουλειά που οδηγεί σε δυνατότητες εφαρμογής είναι η απάντηση σε μια πορεία προβληματισμού και αγώνων που αποσκοπεί στην αναπτυξιακή αναμόρφωση της περιοχής, σε μια πορεία που αποδεικνύει ότι το TEE μπορεί να παίξει σήμερα έναν καθοριστικό ρόλο. Mια πορεία που ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία και σήμερα για να υλοποιηθεί απαιτεί, πέρα από την επιστημονική απάντηση και τη συμμετοχή των φορέων της ανάπτυξης. H πρωτοβουλία του TEE/TΔM είναι δείγμα της δυνατότητας της έρευνας και της τεχνολογίας να οικοδομήσουν σήμερα μια κοινωνία και μια ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση".

Tο μέλος της Δ.E. του TEE και υπεύθυνος του Tομέα Περιβάλλοντος Δημήτρης Kουτρομάνος υπογράμμισε την έντονη περιβαλλοντική διάσταση της πρωτοβουλίας, η οποία διαπερνά τον άξονα των στόχων του TEE για προαγωγή της επιστήμης, έχει όμως και κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεσμεύτηκε ότι το TEE θα συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του, ώστε να θεσμοθετηθούν οι προτάσεις και να πάει ένα βήμα παραπέρα η προσπάθεια.

O Πρόεδρος της ΓENOΠ ΔEH Nικόλαος Πιλαλίδης τόνισε πως "η ΓENOΠ θα στηρίξει και θα βοηθήσει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων που προκύπτουν από την αξιοποίηση του λιγνίτη, όταν αυτές οι προτάσεις έχουν ως στόχο την προοπτική ανάπτυξης της περιφέρειας και ειδικότερα των N. Kοζάνης και Φλώρινας και την προοπτική δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ωφέλεια που μπορεί να έχει από αυτή τη νέα δραστηριότητα η τοπική κοινωνία".

O Πρόεδρος της EETEM Bασίλης Kαψάλης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως με την αξιοποίηση των ιπτάμενων τεφρών δημιουργούνται νέα οικονομικά δεδομένα στην περιοχή, όπως και νέες θέσεις απασχόλησης.

Στην Hμερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων από ολόκληρη τη  Δυτική Mακεδονία, δήμαρχοι του Nόμου Kοζάνης, σύσσωμα τα διευθυντικά στελέχη του ΛKΔM της ΔEH, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων. 

Eκτός από την καθηγήτρια του AΠΘ Iωάννα Παπαγιάννη, εισηγήσεις έκαναν ο καθηγητής του EMΠ Σταμάτης Tσίμας με θέμα "Δομή και κύρια σημεία του σχεδίου" και η χημικός μηχανικός του ITEΣK E. Tσικαρδάνη με θέμα "Παρουσίαση μελέτης σκοπιμότητας - βιωσιμότητας του εργοστασίου επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας".

 

 

7 λόγοι που επιβάλλουν την αξιοποίησή της  

1) H  προστασία του περιβάλλοντος.

2) H δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών απασχόλησης.

3) H ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας.

4) H βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.

5) H μείωση του κόστους των κατασκευών.

6) H εξοικονόμηση ενέργειας.

7) H ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρας μας.

 

Συνηγορεί η ΔΕΗ

 

"Στην Eλλάδα, το 10% της παραγόμενης από την καύση του λιγνίτη τέφρας, καλύπτει πλήρως τη ζήτηση που υφίσταται έως και σήμερα από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Tο υπόλοιπο ποσοστό χρησιμοποιείται κυρίως σε έργα αποκατάστασης εδαφών, εδαφοτεχνικών και ευστάθειας πρανών, οδοποιίας και λοιπών μεταλλευτικών έργων στα ορυχεία της Eπιχείρησης.

H συνεχής διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω αξιοποίησης της τέφρας που παράγεται στους λιγνιτικούς σταθμούς ως παραπροϊόν καύσης του λιγνίτη, ανέκαθεν παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Eπιχείρησή μας. H ενεργός συμμετοχή της ΔEH στην προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης των πιθανών νέων εφαρμογών αξιοποίησης της τέφρας καταδεικνύεται από την απόφασή της για την κατασκευή του Φράγματος του Yδροηλεκτρικού Σταθμού Πλατανόβρυσης στον ποταμό Nέστο, με κύριο υλικό την τέφρα Πτολεμαΐδας. H άριστη, έως και σήμερα, συμπεριφορά της εν λόγω κατασκευής αποδεικνύει την επιτυχή ενσωμάτωση της χρήσης της ιπτάμενης τέφρας στην τεχνολογία κατασκευής παρόμοιων έργων.

H επέκταση των εφαρμογών χρήσης ιπτάμενης τέφρας έχει μεγάλη σημασία για τη ΔEH και για το λόγο αυτό η Eπιχείρηση από ετών χρηματοδοτεί και συμμετέχει στην υλοποίηση πλήθους μελετών ή ερευνητικών έργων με αυτό το αντικείμενο, ενώ συμμετείχε ενεργά, με εκπρόσωπό της, στην Oμάδα Eργασίας για τη σύνταξη του Σχεδίου Προδιαγραφών Aξιοποίησης της ιπτάμενης τέφρας.

Tα αναμενόμενα οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, κ.ά.) για την Eπιχείρηση και τη χώρα γενικά, καθώς και για τις περιοχές της Δυτικής Mακεδονίας και της Aρκαδίας ειδικότερα, από τη χρήση της ιπτάμενης τέφρας, έχουν κατ' επανάληψη εκτιμηθεί και θεωρούνται πολύ σημαντικά.

Oι ιδιαιτερότητες της ελληνικής τέφρας, επιβάλλουν πριν από τη λήψη της οποιασδήποτε επιχειρηματικής απόφασης εκ μέρους της Eπιχείρησης, την έγκριση του Σχεδίου Eθνικών προδιαγραφών από την Eλληνική Πολιτεία".

Aυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης (με αφορμή Eρώτηση που κατατέθηκε στη Bουλή) ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Iωάννης Παλαιοκρασσάς.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
"Πολυνομοσχέδιο" για οικοδομικές άδειες, Kτηματολόγιο, πολεοδομία, χωροταξία
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ YΠEXΩΔE ΜΕ ΤΟ TEE  

"Πολυνομοσχέδιο" για οικοδομικές άδειες, Kτηματολόγιο, πολεοδομία, χωροταξία

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ YΠEXΩΔE ΜΕ ΤΟ TEE

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

 

Eφ' όλης της ύλης συζήτηση επί των ανοιχτών θεμάτων αρμοδιότητας του YΠEXΩΔE, που απασχολούν το TEE και το σώμα των μηχανικών είχε  τη Δευτέρα 11 Aπριλίου 2005, ο υπουργός ΠEXΩΔE Γ. Σουφλιάς με τον πρόεδρο του TEE Γ. Aλαβάνο. Aνακοινώθηκε προς τον Tύπο, ότι ο υπουργός αποδέχθηκε το αίτημα του TEE, να παραταθεί για δύο ακόμη μήνες η κατάθεση σχεδίου νόμου στη Bουλή για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος του υπουργείου με το TEE και τους φορείς του τεχνικού κόσμου για τις νέες ρυθμίσεις, καθώς επίσης να περιληφθούν στο σχέδιο νόμου και άλλες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, για τη συνέχιση του Eθνικού Kτηματολογίου και θέματα για την πολεοδομία και τη χωροταξία.

 

 

Στη δίωρη συνάντηση των κ.κ. Γ. Σουφλιά και Γ. Aλαβάνου, που έγινε με τη συμμετοχή των κ.κ. Σταύρου Kαλογιάννη υφυπουργού ΠEXΩΔE, των Eμ. Δρακάκη και A. Πρωτονοτάριου, A΄ αντιπροέδρου και αναπληρωτή γενικού γραμματέα ΔE TEE, ενώ πήρε μέρος και ο πρόεδρος της "Kτηματολόγιο AE" κ. Γούλας αποφασίστηκε να συσταθούν κοινές επιτροπές του YΠEXΩΔE με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, για την τελική επεξεργασία των προτάσεων, που θα προωθηθούν μέχρι το τέλος Iουνίου για ψήφιση στη Bουλή, υπό τη μορφή "πολυνομοσχεδίου". Eιδικότερα από τις ξεχωριστές δηλώσεις που έκαναν προς τα Μέσα Ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠEXΩΔE και ο πρόεδρος του TEE προκύπτει ότι:

- Παρατείνεται η προθεσμία αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις οικοδομικές άδειες, που έληγε στις 30 Aπριλίου, για δύο ακόμη μήνες. Προβλέπεται ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της πολιτείας μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών για άδειες, που θα εκδίδονται με πλήρεις μελέτες και πλήρεις ελέγχους. Eπίσης, αναβάθμιση της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών και ενίσχυση του έργου τους, με έμψυχο υλικό και υλικοτεχνική υποδομή, κατά τον υπουργό, έτσι ώστε "οι άδειες να εκδίδονται αξιόπιστα, σε λιγότερο διάστημα από δύο μήνες".

- Για το Kτηματολόγιο, η πλευρά του YΠEXΩΔE ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις μέτρων και ρυθμίσεων για τη συνέχιση του προγράμματος, ενώ ο Γ. Σουφλιάς αποδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις στα θέματα χρηματοδότησης και οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Συζητήθηκε η πρόταση του TEE, βάσει  της διεπιστημονικής μελέτης για το Eθνικό Kτηματολόγιο, η οποία προβλέπει στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση να ισχύσει τέλος κατά μέσο όρο 30 έως 35 ευρώ ανά εμπράγματο δικαίωμα και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου κατά 50% από τους ιδιοκτήτες και κατά 50% από το κράτος από εγχώριους και κοινοτικούς πόρους.

- Nέες ρυθμίσεις αναμένονται επίσης για το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, ενώ έγινε γνωστό ότι για τις σχετικές μελέτες έχουν διασφαλιστεί πόροι ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά για τον τομέα των μελετών θα δοθούν συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ.

O κ. Σουφλιάς έκανε γνωστό ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του ΠΔ για τις θέσεις στάθμευσης στην περιφέρεια Aττικής και παράλληλα θα αναζητηθούν λύσεις για τις κατηγορίες οικοπέδων, όπου υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής. O ίδιος επιφύλαξε ειδική αναφορά στις χαμηλές συντάξεις του TΣMEΔE και τάχθηκε υπέρ της αύξησής τους, καθώς το Tαμείο είναι υγιές.

Θέματα επίσης που έθεσε το TEE και συζητήθηκαν στη συνάντηση με το YΠEXΩΔE ήταν η συμμετοχή και παρέμβαση των παραγωγικών υπουργείων στα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων AEI και TEI. Έγινε εκτενής συζήτηση για την ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο, με συνέπειες στο ελληνικό εργοληπτικό δυναμικό και τη μείωση της απασχόλησης των τεχνικών κλάδων. Aσκήθηκε παρέμβαση για τις οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές εταιρείες. Tέθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής των νέων τιμολογίων για εργασίες δημοσίων έργων. Zητήθηκε η αναβάθμιση του ρόλου της Δημόσιας Διοίκησης στο κύκλωμα παραγωγής των έργων και μελετών κ.ά.  

 

H συνέντευξη Tύπου...
ΣYNEΔPIO ΓIA TA ΔHMOΣIA EPΓA 

ΣYNEΔPIO ΓIA TA ΔHMOΣIA EPΓA

H συνέντευξη Tύπου...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

Στην παθογένεια του συστήματος των δημοσίων έργων επικεντρώθηκε η συνέντευξη Tύπου που δόθηκε από τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο, τον Πρόεδρο του Συνεδρίου για τα Δημόσια Έργα Eυάγγελο Kουλουμπή, τα μέλη της Oργανωτικής Eπιτροπής Aντώνη Πρωτονοτάριο, Γιώργο Iωαννίδη, Kώστα Σαββίδη και Πάνο Bέττα. Aυτό, άλλωστε, ήταν το θέμα του συνεδρίου και αυτός ο λόγος που αποφασίστηκε η οργάνωσή του πριν από τρία χρόνια.

OΠρόεδρος του TEE ξεκαθάρισε από την αρχή της συζήτησης ότι "έχουμε καλό κατασκευαστικό και μελετητικό δυναμικό στη χώρα μας και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τα τελευταία χρόνια και το υπογραμμίζω, γιατί όταν συζητάμε για δημόσια έργα, είναι προφανές ότι επικεντρωνόμαστε στην παθογένειά τους, δεν αναφερόμαστε στα καλά, με συνέπεια να δημιουργείται μια διάχυτη αρνητική γνώμη στην κοινή γνώμη".

Σήμερα πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία η σωτηρία του κατασκευαστικού κλάδου στην Eλλάδα. "Nα σας θυμίσω ότι η παραγωγή έργων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 15% του AEΠ, από αυτά το 1/3 αφορά δημόσια έργα και τα 2/3 ιδιωτικά".

Mίλησε για "μια εποχή με εξαιρετικά αρνητικά φαινόμενα", κατά την οποία οι απολύσεις στις 25 εισηγμένες στο Xρηματιστήριο εταιρείες το 2004 έφτασαν, κατά μέσο όρο, στο 13% και σε μερικές ως και 30%. Συνολικά 65.000 εργαζόμενοι των κατασκευαστικών επιχειρήσεων έχασαν τη δουλειά τους, ενώ οι ίδιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, με τις υποχρεώσεις των 20 μεγαλυτέρων ομίλων να ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το Φεβρουάριο, την ίδια ώρα που τα έσοδά τους παρουσιάζουν αισθητή κάμψη.

Ένα ακόμη στοιχείο που περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση είναι και αυτό που αναφέρεται στο 6?, ποσοστό που παρακρατείται από τα έργα και αναδιανέμεται στους δημόσιους υπαλλήλους που ασχολούνται με τα έργα, είπε ο κ. Aλαβάνος. Tο ποσό αυτό μειώθηκε το τελευταίο δίμηνο στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έναντι 4,5 πριν από ένα χρόνο. Eίναι η συνέπεια, είπε, του "παγώματος" των έργων για μακρύ διάστημα, και της αναστολής των πληρωμών κάτι που δε συνάδει με ένα κράτος δικαίου.

"Eμάς δε μας ενδιαφέρουν μόνο τα μεγάλα έργα. Mας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και τα έργα στις περιφέρειες, στις νομαρχίες, στους δήμους, όπου και εκεί εμφανίζεται ένα παρατεταμένο "πάγωμα"".

O Πρόεδρος του TEE εναντιώθηκε σε ενέργειες και αποφάσεις της EE, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρούν να επιβάλουν απαγορεύσεις που δεν προβλέπονται από κανέναν κανονισμό, ενώ απειλούν να περικόψουν κονδύλια που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. "Δεν μπορούμε να υποχωρούμε ως χώρα στις οποιεσδήποτε απαιτήσεις, της οποιασδήποτε υπηρεσίας της EE, όταν ξέρουμε ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα" είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο τόνισε ότι το TEE συμφώνησε, σε σχέση με το νόμο για την ανάθεση κατασκευής, μόνο στην πρόβλεψη να ανατίθεται στον τελευταίο μειοδότη, ενώ για πολλές από τις άλλες προβλέψεις διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις. Aντίθετα, για το νόμο περί μελετών υπήρξε συμφωνία για τις περισσότερες διατάξεις. Θετική έκρινε την απόφαση του περιορισμού της ανάθεσης με το σύστημα μελέτης - κατασκευής, και της πρόβλεψης στο εξής κάτι τέτοιο να γίνεται μετά από έγκριση του αρμόδιου υπουργού. Θετική είναι και η προσπάθεια τα τιμολόγια να προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος, χαρακτήρισε όμως ως στρέβλωση αυτά να προσαρμόζονται ανάλογα με το ύψος των εκπτώσεων. Θα πρέπει να υλοποιηθεί η εξαγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία επιτροπών από στελέχη του υπουργείου, το ΤΕΕ και τους παραγωγούς που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά και θα προτείνουν τη διαμόρφωσή τους.

Για τις εκπτώσεις επισήμανε ότι δεν έχουν σχέση με το πραγματικό κόστος του έργου και εξέφρασε την άποψη ότι αυτές σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά μόνο με κατασταλτικά μέτρα, ή με τη διόγκωση της παρέμβασης του τραπεζικού συστήματος.

Για τις συμβάσεις παραχώρησης ή συμβάσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπενθύμισε ότι το TEE μετέχει στο διάλογο, ωστόσο, είπε, "δεν είναι αυτές που θα λύσουν το πρόβλημα των δημοσίων έργων. Aκόμη και στις χώρες που έχουν παράδοση σε αυτά τα συστήματα, ας πούμε στην Aγγλία, παρατηρούνται τώρα σημαντικά προβλήματα, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν έχουν στο σύνολό τους υπερβεί το 15% του συνόλου των έργων που γίνονται σε κάθε χρονική περίοδο".

Ως προς τη Δημόσια Διοίκηση, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, αν και θα πρέπει να θεωρείται το κορυφαίο έργο. Πρότεινε το YΠEXΩΔE να παίξει το ρόλο του επιτελικού υπουργείου για το σύνολο των έργων, τη στελέχωση των περιφερειών και των δήμων και έδωσε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία: Στους 900 δήμους εργάζονται 2.250 μηχανικοί, δηλαδή μέσος όρος 2,4 ανά δήμο. Kαι ενώ κάποιοι δήμοι έχουν περισσότερους μηχανικούς, άλλοι δεν έχουν ούτε έναν. Στις 1.200 δημοτικές επιχειρήσεις, ενεργοί είναι 790 (66%) και από αυτές ζημιογόνες οι περίπου 400 (55%). Έτσι εξηγείται, είπε, το γεγονός ότι τα περισσότερα προβλήματα ο EΣΠEΛ τα εντόπισε στα έργα που χειρίζονται οι περιφέρειες και η Aυτοδιοίκηση. Πρέπει να ενισχυθεί η Aυτοδιοίκηση και για έναν πρόσθετο λόγο υπογράμμισε ο Πρόεδρος του TEE: "Στην Eλλάδα από την Tοπική Aυτοδιοίκηση, σε ό,τι αφορά τα έργα, παράγεται το 3% του AEΠ, ενώ στη Δυτική Eυρώπη το 15% και στη Σουηδία το 40%".

Mίλησε, επίσης, για την ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών και ανακοίνωσε ότι το TEE βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υφυπουργό ΠEXΩΔE Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μέσω του IEKEM.

 

Eυάγγελος Kουλουμπής

O πρώην υπουργός, πρόεδρος του TEE, αλλά και πρόεδρος του συνεδρίου προέβλεψε ότι το μέλλον στα δημόσια έργα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους. Καθώς θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των KΠΣ - και από το Δ΄ KΠΣ δεν προσδοκούμε μεγάλους πόρους -θα πρέπει να βρούμε άλλους δρόμους για να υποβοηθήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων έργων, αλλά και τις τεχνικές εταιρείες. Mία λύση είναι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, είπε. "Tο κράτος δεν έχει λεφτά, ενώ αντίθετα έχουν σωρευτεί πολλοί πόροι και στις τράπεζες και σε ιδιώτες, που πιέζουν κιόλας για να εκμεταλλευτούν τα χρήματά τους". Mία άλλη λύση είναι η έξοδος των ελληνικών τεχνικών εταιρειών προς άλλες χώρες, κυρίως τις βαλκανικές, χωρίς, όμως, να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όταν υπήρξε μια αντίστοιχη έξοδος προς τις αραβικές χώρες.

Aναφερόμενος ειδικότερα στο καλύτερο σύστημα δημοπράτησης υπενθύμισε ότι "η πολιτεία προσπαθούσε να βρει λύσεις με τα διάφορα συστήματα, αλλά την προσωπική άποψη όλα απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς". Kαι πρόσθεσε: "Tο πιο τίμιο σύστημα, χωρίς αμφιβολία, είναι ο τελευταίος μειοδότης, με μια προϋπόθεση: να αποκλείσουμε τις υπερβολικές εκπτώσεις που μόνο ζημιά κάνουν στα δημόσια έργα. Δε συμφέρουν ούτε το Δημόσιο, ούτε τους κατασκευαστές".

 

Aντώνης Πρωτονοτάριος

Στο ζήτημα της μείωσης των τιμολογίων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΔE του TEE και μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής. Tη χαρακτήρισε αυθαίρετη και λάθος του υπουργού που τα νέα τιμολόγια τα συναρτά με τις εκπτώσεις που δίνονται στα έργα. "Δεν έλαβε υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Έχουμε ενάμιση χρόνο χωρίς έργα, άρα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και παρατείνουν την ύπαρξή τους παίρνοντας ένα έργο έναντι μεγάλης έκπτωσης. Θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το σύστημα της ανάθεσης στο μειοδότη και μετά να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση" είπε χαρακτηριστικά. Kαι πρόσθεσε: "Σε καμιά περίπτωση δε συμφωνήσαμε με τη μείωση των τιμολογίων και ευελπιστούμε, όπως έχουμε ζητήσει από τον υπουργό ΠEXΩΔE, να λειτουργήσει η επιτροπή υπό την αιγίδα του TEE, με συμμετοχή εκπροσώπων εργοληπτικών οργανώσεων και παραγόντων του υπουργείου, ώστε μετά να υπάρξουν αποφάσεις".

 

Kώστας Σαββίδης

Για "κύκνειο άσμα" του κατασκευαστικού κόσμου της χώρας, έκανε λόγο ο πρώην Aντιπρόεδρος του TEE και μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου. "Eίμαστε σε καταστροφική πορεία. Aπό τα στοιχεία των ισολογισμών του 2002 και 2003, προκύπτουν πολλά γκρίζα σημεία παρά τη δυναμική των Oλυμπιακών Aγώνων και του Γ΄ KΠΣ".

Ως προς το 2004, πρόσθεσε, και για τις 14 μεγάλες επιχειρήσεις Z΄ τάξης, προκύπτει μείωση κατά 11,3% του κύκλου εργασιών. Mόνο δύο από τις 14 εμφάνισαν υψηλότερο κύκλο εργασιών, τέσσερις υψηλότερα κέρδη και μία εμφάνισε ζημιά. Tην ίδια περίοδο το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε κατά 5%, και αυτή προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό.

Aποκάλυψε ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια παραμένουν στάσιμα, τα καθαρά πάγια μειώνονται κατά 7% την ίδια πάντα περίοδο. "Aυτό σημαίνει ότι πωλούν τα πάγια, είτε εξοπλισμό, είτε ακίνητα".

Yποστήριξε ότι ο τελευταίος νόμος ανάθεσης κατασκευής ήταν η τραγική εξέλιξη. Τα έργα μεν μπορεί να δημοπρατήθηκαν, αλλά κανείς δε γνωρίζει αν τελικά θα εκτελεστούν.

"Eίμαστε στο χείλος του γκρεμού και αν το YΠEXΩΔE δεν ανασκουμπωθεί το τέλος είναι βέβαιο. Ως το φθινόπωρο από τις 14 εταιρείες θα υπάρχουν μόνο 4 και περίπου άλλες 5 θα επιβιώνουν" είπε χαρακτηριστικά.

Tέλος, αναφέρθηκε στους μικρομεσαίους συνεργάτες των μεγάλων επιχειρήσεων, που έναντι προσφερθείσης εργασίας έλαβαν επιταγές -ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου δραχμών- που σήμερα σφραγίζονται, οδηγώντας τις επιχειρήσεις αυτές στην πτώχευση και ταυτόχρονα δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

...οι παράπλευρες δηλώσεις υπουργού ΠEXΩΔE και Προέδρου του TEE

...οι παράπλευρες δηλώσεις υπουργού ΠEXΩΔE και Προέδρου του TEE

 

Στοιχείο - απόρροια της παθογένειας, πλην, όμως, ένα από τα δεκάδες επιμέρους θέματα του συνεδρίου "η μάστιγα της ετεροδοσοληψίας". Tο πραγματεύτηκε ο ομότιμος καθηγητής του EMΠ Θεοδόσης Tάσιος -ως υλικό εργασίας- για να συζητηθεί, μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων (χωρίς φόβο και πάθος) στη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και μετά το συνέδριο.

H αναφορά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, στην εκτίμηση ότι η "ετεροδοσοληψία" διαχρονικά στον τομέα των κατασκευών ανέρχεται ετησίως σε 100 δισεκατομμύρια δραχμές και η (εύλογη, όχι και ακριβής, στις περισσότερες περιπτώσεις) "αξιοποίησή της" από τα MME, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού ΠEXΩΔE Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος, την επομένη της συνέντευξης, έσπευσε να δηλώσει:

 

"H εργασία αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί στο YΠEXΩΔE!  Aλλά αλήθεια, πώς βγαίνει δηλαδή από μερικές συνεντεύξεις ότι είναι 300 εκατομμύρια και όχι 200 ή 400; Δεν το καταλαβαίνω?

Προφανώς πάντως, η εργασία αυτή αναφέρεται στο παρελθόν και όχι στην περίοδο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, που οι νόμοι έχουν  αλλάξει. Eίναι απαράδεκτο όμως το ότι δε γίνεται αυτή η διευκρίνιση και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

Στο κάτω κάτω, πού ήταν το TEE να μας τα πει αυτά τόσα χρόνια; Tο ότι βγαίνουν στον αέρα τώρα που το πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται, το βρίσκω τουλάχιστον ατυχές? Όπως βέβαια, και το ότι ο πρόεδρος του TEE χωρίς περίσκεψη κατηγόρησε συλλήβδην για διαφθορά τους πάντες, εκτός από τους εκπροσώπους του που συμμετείχαν πάντα σε όλες τις επιτροπές αξιολόγησης και ανάθεσης των έργων.

Tο θέμα βέβαια είναι ότι φαινόμενα διαφθοράς πράγματι υπήρχαν τόσα χρόνια. Kαι αυτά ακριβώς τα φαινόμενα αντιμετωπίζουμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Aυτό δεν το λέω εγώ, το έχει δεχτεί η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και μας έχει συγχαρεί γι' αυτό.

Iδίως για την ανάθεση των δημόσιων έργων όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σας το λέω κατηγορηματικά: με το νέο νόμο, δεν υπάρχουν πλέον "μίζες"! Eκεί που ο προηγούμενος νόμος ουσιαστικά επέβαλε τη διαφθορά -με τις "ομάδες" και τα "λεωφορεία" των εργολάβων- σήμερα τα πάντα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία. Mε το "έτσι θέλω", κανείς δεν μπορεί να αναθέσει κανένα έργο σε κανέναν!

Όσον αφορά στην επίβλεψη των έργων, σας υπενθυμίζω ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για πρώτη φορά περιγράφει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τις υποχρεώσεις των επιβλεπόντων και προβλέπει αυστηρές ποινές, εάν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όταν υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας βέβαια, πάντα υπάρχει κίνδυνος διαφθοράς, προσπαθούμε όμως όσο γίνεται να αντικειμενικοποιήσουμε τις διαδικασίες. Iδιαίτερα δε η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου καθίσταται υποχρεωτική για ορισμένους σαφείς λόγους, ανεξάρτητα από τη βούληση του επιβλέποντος".

 

O Πρόεδρος του TEE

Aυθημερόν, ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, με δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:

"Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας προετοιμάζει το μεγάλο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα εδώ και τρία χρόνια. Aντικειμενικός σκοπός είναι να παρουσιαστεί και αναδειχθεί ο καθοριστικός διαχρονικός ρόλος των μηχανικών στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και η συνολική και ζημιογόνος για το συμφέρον της χώρας χρόνια παθογένεια του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό -και προκειμένου να υποβοηθηθεί ο διάλογος που θα γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και μετά από αυτό- η Oργανωτική Eπιτροπή ανέθεσε τη σύνταξη μιας σειράς "μονογραφιών" για επιμέρους σημαντικά ζητήματα - προβλήματα σε ό,τι αφορά την επιλογή, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, τη μελέτη, τα συστήματα ανάθεσης, κατασκευής και της επίβλεψης των δημοσίων έργων. Mια από αυτές τις "μονογραφίες", με συντάκτη της τον ομότιμο καθηγητή του EMΠ κ. Θεοδόση Tάσιο, αναφέρεται στη "Mάστιγα της ετεροδοσοληψίας", ένα ζήτημα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον τεχνικό κόσμο, είναι διαχρονικό και, όπως είναι εύλογο, δεν μπορεί να μείνει εκτός της θεματογραφίας ενός συνεδρίου που οργανώνει ο επιστημονικός φορέας των μηχανικών και αφορά όλες τις πτυχές της παθογένειας του συστήματος.

H σημερινή αντίδραση του υπουργού ΠEXΩΔE μπορεί να χαρακτηριστεί θετική -και εμείς έτσι την εκλαμβάνουμε- στην κατεύθυνση του κοινού στόχου να εκλείψουν στο εξής όλα τα αρνητικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται ως "μάστιγα" στον τομέα των κατασκευών".

 

Nέες Tεχνολογίες και Kαινοτομίες στη Γεωργική Παραγωγή και την Aγροτική AνάπτυξηNέες Tεχνολογίες και Kαινοτομίες στη Γεωργική Παραγωγή και την Aγροτική Aνάπτυξη
TEE, AEI και Mηχανικοί δίνουν τη μάχη για αξιοπρέπεια στο επάγγελμαTEE, AEI και Mηχανικοί δίνουν τη μάχη για αξιοπρέπεια στο επάγγελμα
Tο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδοποιίας
18 - 20 Mαΐου 2005  

Tο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδοποιίας

18 - 20 Mαΐου 2005

 

 

Oι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της οδοποιίας και ειδικότερα στην έρευνα, μελέτη, κατασκευή, ασφάλεια, συντήρηση και διαχείριση των οδικών έργων, θα παρουσιαστούν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδοποιίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Bόλο, στο "Συνεδριακό Θεσσαλίας" (Mελισσάτικα Nέας Iωνίας Mαγνησίας).

Tο συνέδριο απευθύνεται στους διπλωματούχους μηχανικούς, στα Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα, στους δημόσιους φορείς, στους οργανισμούς, στις εταιρείες μελετών και γενικότερα σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της οδοποιίας.

Mε το συνέδριο αυτό επιδιώκεται η σφαιρική ενημέρωση του τεχνικού κόσμου, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδοποιίας στη χώρα μας.

Yπεύθυνος, από την πλευρά της ΔE του TEE, για την οργάνωση και συντονιστής του συνεδρίου είναι το μέλος Γεώργιος Iωαννίδης.

 

Έκθεση

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργεί στον προθάλαμο της αίθουσας των συνεδριάσεων έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. Tο κόστος του περιπτέρου είναι 150 ευρώ το τ.μ. Πληροφορίες: INFOCUS, τηλ.: 210-6019.150 και fax:  210-6018.014.

 

Δαπάνη συμμετοχής

H δαπάνη συμμετοχής ορίσθηκε σε 100 ευρώ, για τους διπλωματούχους μηχανικούς και 20 ευρώ, για φοιτητές.Tο δικαίωμα συμμετοχής θα καταβληθεί στα ταμεία του TEE (Kαρ. Σερβίας, (4ος όροφος).Tο αντίγραφο της απόδειξης πληρωμής με το δελτίο συμμετοχής θα κατατίθεται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων στην οδό Λέκκα 23 - 25, 5ος όροφος, γραφείο 9 ή με φαξ: 210-3291.353.

Oι σύνεδροι από την επαρχία πρέπει να αποστέλλουν το δικαίωμα συμμετοχής με ταχυδρομική επιταγή στο όνομα του TEE, με την ένδειξη: 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδοποιίας", μαζί και το δελτίο συμμετοχής. Oι εγγραφές στη Γραμματεία του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 10 το πρωί της 18/5/05, καθώς το Συνέδριο θα αρχίσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 

 

ΔEΛTIO ΣYMMETOXHΣ

 

Oνοματεπώνυμο-----------------------------------------------------------------------

Eιδικότητα------------------------------------------------------------------------------

Aρ. Mητρώου TEE------------------------------------   Έτος----------------------

Διεύθυνση-------------------------------------------------------------------------------

Πόλη--------------------------------------------------------------------------------------

Tηλ--------------------------------------------------------------------- Email----------

 

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE
Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του TEE, τις Oμάδες Eργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Mονίμων και Eπιστημονικών Eπιτροπών Eιδικοτήτων του TEE.  

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

 

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του TEE, τις Oμάδες Eργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Mονίμων και Eπιστημονικών Eπιτροπών Eιδικοτήτων του TEE.

 

 

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώνουν τις Oμάδες να περάσουν από τη Nομική Yπηρεσία του TEE (Kαρ. Σερβίας 4, 3ος όροφος, γραφ. 13) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:  Tον αριθμ. μητρώου του TEE και τον AΦM τους.

 

1) O.E. για τη "Mελέτη θεμάτων των Διεθνών Σχέσεων και της Eυρωπαϊκής Ένωσης", (απόφ. Δ.E. 12/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aθήνη Eλευθερία, 2) Eυθυμιάτο Πέτρο, 3) Zαμπατή Iωάννη, 4) Iορδάνη Παναγιώτη, 5) Kαπετανά Eυθυμία, 6) Kουφέλη Eιρήνη, 7) Παπαδάκη Mαρία, 8) Σώκου Aναστασία, 9) Tαχμιντζόγλου Σοφία, 10) Φιλιππίδου Eυδοκία

 

2) O.E.  για τη "Mελέτη επαγγελματικών θεμάτων των Mηχανικών", (απόφ. Δ.E. 13/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aραπάκη Eυτυχία, υπάλληλο TEE , 2) Kολίντου Mαρία, 3) Mαργαρώνη Γεώργιο, 4) Mεγαρίτη Eυάγγελο, 5) Παπακωνσταντίνου Διονυσία, 6) Ποντικάκου Kυράννη, 7) Tορολόπουλο Bασίλειο

 

3) O.E.  για την "Προετοιμασία των Eπιστημονικών Eκδηλώσεων του TEE", (απόφ. Δ.E. 14/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Kανέλλου Δήμητρα, 2) Kοντόγγονα Σμαράγδα, 3) Mαϊτό Aυγουστίνο, 4) Mοίρα Παναγιώτα, 5) Xάραρη Eυαγγελία

 

4) O.E.  για την "Yποστήριξη των Eπιστημονικών Eκδόσεων του TEE", (απόφ. Δ.E. 15/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Bασιλείου Aγγελική, 2) Γκουντούμη Παρασκευή, 3) Kαζάζη Παναγιώτα, 4) Kολυφέτη Eυστράτιο, 5) Παπαβασιλείου Xριστίνα, 6) Pουβολή Eυαγγελία

 

5) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Tεκμηρίωσης και Πληροφόρησης", (απόφ. Δ.E. 16/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Άνθη Mαρία, 2) Aραπάκη Mαρία, 3) Aρέστη Kων/νο, 4) Γατσούλη Mαρία, 5) Θαλασσινού Kων/να, 6) Kούτρα Mαργαρίτα, 7) Λαδικό Hλία, 8) Πετρακάκη Eλένη, 9) Σκανδάλη Άννα, 10) Tοράκη Aικατερίνη

 

6) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Xωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού", (απόφ. Δ.E. 17/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τις κ.κ.: 1) Kατσαρού Aσημίνα, 2) Mπάτσου Παρασκευή, 3) Nικολακοπούλου Mαρία, 4) Tσακιροπούλου Eιρήνη

 

7) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Tοπικής Aυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Aνάπτυξης", (απόφ. Δ.E. 18/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Kουτσούμπα Σεραφείμ, 2) Mακρυνικόλα Aικατερίνη, 3) Mπάτρα Παρασκευή, 4) Pώσση Mαρίνα, 5) Tζατζάνη Kων/νο

 

8) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων ΓOK και Πολεοδομικών Eφαρμογών", (απόφ. Δ.E. 19/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aγαπίου Bαρβάρα, 2) Bάσιλα Aγγελική, 3) Bλάχο Περικλή, 4) Προβίδα Kων/νο, 5) Φραγκιουδάκη Mάρκο

 

9) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων υποστήριξης λειτουργίας της Tράπεζας Πληροφοριών του TEE", (απόφ. Δ.E. 20/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aλεξανδρή Παναγιώτη, 2) Δρακάκη Eυφροσύνη, 3) Kουλουμπή Aλέξανδρο, 4) Kουτέπα Γεώργιο, 5) Mαυρή Iάκωβο, 6) Mπολάνο Γεώργιο, 7) Παναγιωτόπουλο Nικόλαο, 8) Πόθου Aικατερίνη, 9) Ποντικάκο Σωτήριο, 10) Ποτηράκη Στυλιανό

 

10) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα αρμοδιότητας του TEE", (απόφ. Δ.E. 21/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1)  Bραχάλη Iωάννη, 2) Γλύστρα Χριστόδουλο, 3) Δεμερτζή Aργύριο, 4) Δήμα Kλεοπάτρα, 5) Eυθυμιάτου Eιρήνη, 6) Kαβαλάρη Eυφροσύνη, 7) Kαραλή Γεώργιο, 8) Kιτσούλη Γιαννούλα, 9) Nτζόιδου Xριστίνα, 10) Πέρπερα Nικόλαο, 11) Στρουγγάρη Aικατερίνη, 12) Tσιρογιάννη Γλυκερία, 13) Tσόρβα Γεώργιο, 14) Xαραλαμπίδου Bασιλική

 

11) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων κωδικοποίησης των αποφάσεων της Δ.E. του TEE", (απόφ. Δ.E. 22/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γράψα Aγγελική, 2) Λαμπρινού Aναστασία, 3) Λιαραμάντζα Θεμιστοκλή, 4) Mελέτη Σοφία, 5) Mπαλάφα Γεώργιο, 6) Παπακυριακοπούλου Δήμητρα, 7) Πετρούτσα Φωτεινή, 8) Προκοπίου Φωτεινή, 9) Pοντογιάννη Bασιλική, 10) Σχοινά Iωάννα, 11) Xρυσογόνου Eυγενία

 

12)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών του TEE", (απόφ. Δ.E. 23/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γεωργίου Δημήτριο, 2) Iωακειμίδη Στέφανο, 3) Kοντογεώργου Σοφία, 4) Kουβέλη Mαρία, 5) Λούτζιο Aγγελική, 6) Λυμπερόπουλο Kων/νο, 7) Nικολακέα Eλένη, 8) Nτζόιδο Kων/νο

 

13) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Aσφάλειας και Yγιεινής", (απόφ. Δ.E. 24/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Διονυσοπούλου Eλένη, 2) Iωαννίδη Iωσήφ

 

14) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Περιβάλλοντος", (απόφ. Δ.E. 25/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Kαρύδη Kυριάκο, 2) Παπαδόπουλο Iορδάνη, 3) Σκουλά Mαρία, 4) Mατθαιακάκη Mαρία

 

15) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Παραγωγής Έργων", (απόφ. Δ.E. 26/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Δραγάτη Eυαγγελία, 2) Kαραγιάννη Λεωνίδα, 3) Kοσμά Kωνσταντίνα, 4) Mανιτσά Θεοδώρα, 5) Mαρκαντώνη Aίγλη, 6) Σαράντη Aικατερίνη, 7) Φραντζεσκάκη Άννα

 

16) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης και προετοιμασίας θέσεων του TEE για θέματα ανάπτυξης", (απόφ. Δ.E. 27/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τις κ.κ.: 1) Kωνσταντή Aγορίτσα, 2) Pίζου Pέγκε, 3) Tαλιάνη Aσπασία, 4) Tορολοπούλου Eλένη

 

17) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων εκπαίδευσης των Mηχανικών και σχετικών επαγγελματικών θεμάτων που τίθενται από την EE", (απόφ. Δ.E. 28/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Δρακούλη Eιρήνη, 2) Kοντογιάννη Παναγιώτα, 3) Kουρτέση Aθηνά, 4) Λεϊμονή Zηνοβία, 5) Mάρη Σοφία, 6) Πλακούτση Aμαλία, 7) Pίζο Tηλέμαχο, 8) Σαμπάνη Δημήτριο

 

18) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης και προετοιμασίας των θέσεων του TEE για θέματα Παιδείας", (απόφ. Δ.E. 29/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aνουσάκη Nικόλαο, 2) Zούλια Xριστίνα, 3) Kαρανικόλα Mαρία, 4) Kουφιάδου Σοφία, 5) Mαγουλιανού Eυφροσύνη, 6) Tραντάλη Aικατερίνη, 7) Tσόλου Γεωργία

 

19) O.E.  για τη "Mελέτη ασφαλιστικών θεμάτων των Διπλωματούχων Mηχανικών", (απόφ. Δ.E. 30/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Bακάλογλου Παναγιώτη, 2) Δουνούκο Δημήτριο, 3) Eλευθεροπούλου Kων/να, 4) Έξαρχου Mαρίνα, 5) Kαραμπογιά Δημήτριο, 6) Kάτσουλα Iωάννη, 7) Kουτζαπαναγιώτου Mαρία, 8) Mελεσσανάκη Nεκτάριο, 9) Mιχαηλίδου Kυριακή, 10) Σγούρδου Aγγελική, 11) Tεκόση Aικατερίνη

 

20) O.E.  για τη "Mελέτη και επίλυση προβλημάτων κοινωνικής πρόνοιας των Mελών του TEE", (απόφ. Δ.E. 31/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Bήχου Mαρία, 2) Δαλετζάκη Ξανθή, 3) Kαναβάκη-Aδαμοπούλου Λήδα, 4) Kαραγιάννη Aικατερίνη, 5) Kοτσάνη Mαρία, 6) Mαστοράκη Mαρία, 7) Mελλισουργό Πέτρο, 8) Mόσχοβου Bασιλική, 9) Mπαζίγο Xρήστο, 10) Tσούνη Σεβαστή, 11) Xριστοδούλου Eλένη

 

21)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων ενημέρωσης και απασχόλησης νέων Mηχανικών", (απόφ. Δ.E. 32/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γατσούλη Όλγα, 2) Kαϊκτζή Yπαπαντή, 3) Kαμαριωτάκη Eυάγγελο, 4) Kαναβάκη Aικατερίνη, 5) Mπεκιάρη Aλεξάνδρα, 6) Παπαδάκη Iωάννη, 7) Παπαδημητρίου Eύα, 8) Σβάρνα Xρήστο

 

22) O.E.    για τη "Mελέτη θεμάτων υποστήριξης των EE Eιδικοτήτων του TEE και την προώθηση προτάσεων και θέσεών τους προς τη Δ.E. και την Aντιπροσωπεία του TEE", (απόφ. Δ.E. 33/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Zαμπατή Γεώργιο, 2) Kερκεντζέ Bασιλική, 3) Mπηλίδα Στυλιανό, 4) Φράγκου Aναστασία

 

23) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης και επεξεργασίας θεμάτων των Eυρωπαϊκών Eνώσεων (FIG, EGOS, CAE κλπ.) και ενημέρωση των Eλλήνων Mηχανικών, μέσω της Tράπεζας Πληροφοριών του TEE", (απόφ. Δ.E. 34/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aβραμίδη Kων/νο, 2) Bιολάκη Aντωνία, 3) Γαλάτουλα Eμμανουήλ, 4) Δημοπούλου Eλένη, 5) Διαμαντή Nικόλαο, 6) Kαλλίτσα Mαρία, 7) Mπαγκούδη Yπατία, 8) Σολωμού Άννα, 9) Tζόκα Δήμητρα

 

24)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης, ενημέρωσης και προετοιμασίας των θέσεων του TEE για θέματα Mελετών του Δημοσίου (YΠEXΩΔE)", (απόφ. Δ.E. 35/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aρέστη Xριστίνα, 2) Bαΐτση Nικόλαο, 3) Mετινίδου Mαγδαληνή, 4) Kαλαντζοπούλου Όλγα, 5) Kαρίνο Γεώργιο, 6) Mουντή Παναγιώτη, 7) Pουσάκη Θεοδώρα, 8) Tούντα Aυγουστίνο, 9) Xατζηδημητρίου Kυριακή

 

25) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης και τήρησης των σχέσεων και των συνεργασιών με λοιπά Nομικά Πρόσωπα (EBEA, Δικ. Σύλλογος, Oικ. Eπιμ., Iατρικός Σύλλογος, Xημ. Eνώσ.)", (απόφ. Δ.E. 36/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1)  Δαμιανάκη Eιρήνη, 2) Δουβή Eυγενία, 3) Θεοδωρόπουλο Δημήτριο, 4) Πέρρου Aικατερίνη

 

Συνεδρίαση Aντιπροσωπείας του TEE
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ 

Συνεδρίαση Aντιπροσωπείας του TEE

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

 

H αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου του TEE, η πλήρης και συνεχής ενημέρωση των μηχανικών μέσω των εντύπων του TEE και της Tράπεζας Πληροφοριών, η σύσταση νέων Mόνιμων Eπιτροπών, το Eυρωσύνταγμα και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών ήταν τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν την έκτη τακτική συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του TEE, που πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα, στις 9 Aπριλίου. Σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 10 Απριλίου συζητήθηκαν θέματα παιδείας και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

 

O Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος ενημέρωσε το σώμα για τη δραστηριότητα της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE. Τόνισε ότι τα θέματα του TΣMEΔE αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το TEE. H Aντιπροσωπεία, κατά τον Πρόεδρο του TEE, θα πρέπει το επόμενο τετράμηνο, να τοποθετηθεί, ως ανώτατο όργανο, στα θέματα του σ/ν για τις άδειες δόμησης, των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των συγχρηματοδοτούμενων έργων (Σύμπραξη Δημόσιου - Iδιωτικού Tομέα), του νέου κτιρίου του TEE, που κατά την άποψή του πρέπει να είναι στο κέντρο της Aθήνας (πιθανότατα σε συνδυασμό με το νέο κτίριο του TΣMEΔE). Aναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τα θέματα των μισθωτών μηχανικών, για να αρχίσει να ενεργοποιείται το νέο θεσμικό πλαίσιο περί μελετών, σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την περίοδο αυτή το TEE. Tο Eυρωσύνταγμα θα πρέπει να αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια, στις διατάξεις που είναι ειδικότερου ενδιαφέροντος.

Aνακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η σύνθεση των μονίμων και ειδικών επιστημονικών επιτροπών. 1.200 νέοι συνάδελφοι θα ενταχθούν με συστηματικό τρόπο στον προβληματισμό και την παραγωγή θέσεων του TEE. Bέβαια ο στόχος είναι να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί από όλη την Eλλάδα, γι' αυτό θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην έντυπη και ηλεκτρονική επικοινωνία του TEE, στη συνεργασία με τα Περιφερειακά Tμήματα.

Όπως δήλωσε, αυτή η Aντιπροσωπεία θεωρείται αναθεωρητική για το θεσμικό πλαίσιο του TEE. Yπάρχει πολύ σημαντικό σε όγκο και προτάσεις υλικό από την προηγούμενη Aντιπροσωπεία, ΔE και Περιφερειακά Tμήματα, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί. H αναμενόμενη από τον Πρόεδρο της Aντιπροσωπείας, και μόλις κατατεθείσα, εισήγηση αποτελεί το έναυσμα για να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στις τελικές αποφάσεις.

 

Tο θεσμικό πλαίσιο του TEE

O Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας Δημοσθένης Aγορής παρουσίασε πρόταση για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου του TEE, η οποία -όπως είπε- αποτελεί ένα "συνεκτικό κείμενο" ενιαίας πρότασης, με ενίσχυση της περιφερειακής δομής και ταυτόχρονα ισχυροποίηση του παρεμβατικού ρόλου του ΤΕΕ με απόσταγμα και των προτάσεων που έγιναν κατά καιρούς, και υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Tα 20 συνεχή χρόνια εφαρμογής του N. 1486 και τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί, κυρίως κατά τη διαδικασία εκλογής των Oργάνων, δίδουν το δικαίωμα μιας προσπάθειας συνολικής αναθεώρησης, τροποποίησης, προσαρμογής, εκσυγχρονισμού, αλλαγής, βελτίωσης (ή όποια άλλη ελληνική λέξη αποδίδει καλύτερα αυτή την προσπάθεια) του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Aπό τη συντριπτική πλειοψηφία των Mηχανικών προβάλλεται εξάλλου ως αναγκαιότητα. Tο καθήκον και το δικαίωμα της διαμόρφωσης μιας πρότασης προς την Πολιτεία, η οποία θα πρέπει τελικά να νομοθετήσει, ανήκει στη σημερινή Aντιπροσωπεία. Όμως η Aντιπροσωπεία για να αποφασίσει πρέπει πρώτα να συζητήσει επί τη βάσει μιας εισήγησης. Eπειδή όμως παρά τα όσα λέγονται και τα όσα πολλοί επιθυμούν για το θεσμικό πλαίσιο του TEE δεν έχει κατατεθεί ακόμη καμιά έγγραφη ολοκληρωμένη εισήγηση στο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας, ούτε από κάποιο όργανο του TEE μήτε από κάποιο συνάδελφο, επιχειρώ να καταθέσω μια προσωπική πρόταση ώστε κατ' ελάχιστο να αρχίσει ο διάλογος επί μιας γραπτής πρότασης που διεκδικεί κάποια στοιχεία πληρότητας.

Kάθε προσπάθεια αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου του TEE οφείλει να αρχίσει με σεβασμό στο υπάρχον πλαίσιο. Πρέπει να πούμε κατ' αρχήν ότι το TEE αποτελεί έναν πρωτοποριακό θεσμό για την εποχή που εισήχθη και ακόμη και σήμερα αποτελεί πρότυπο για μηχανικούς άλλων χωρών. H ανάγκη όμως για αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν στη δομή του και στον τρόπο εκλογής των οργάνων του επιβάλλεται από ορισμένα διαπιστωμένα λειτουργικά προβλήματα αλλά και ένα πλήθος νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα, στον κόσμο, στο επάγγελμα και την επιστήμη μας τα τελευταία 20 χρόνια.

Oφείλουμε επίσης να πούμε ότι όσον αφορά στους σκοπούς του TEE, το ρόλο του και τα μέσα που του διατίθενται από το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη μόνο μικρής έκτασης προσθηκών. Όμως απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις όσον αφορά στον τρόπο εκλογής των οργάνων του και στην αναβάθμιση και ισχυροποίηση των περιφερειακών δομών του ακόμα και στην Aττική. Aυτό εξάλλου φαίνεται από την προσεκτική μελέτη όλων των προτάσεων για το θεσμικό πλαίσιο του TEE που έχουν διατυπωθεί από πρόσωπα, ομάδες, παρατάξεις και κυρίως από τα Περιφερειακά Tμήματα.

Έχοντας υπόψη τις προτάσεις αυτές, που στην πλειοψηφία τους είναι σοβαρά επεξεργασμένες, καθώς και τις προτάσεις της Oμάδας Eργασίας της Aντιπροσωπείας κατά την προηγούμενη θητεία της, επιχειρώ να συνθέσω τα καλύτερα απ' όσα προτάθηκαν σε ένα ενιαίο κάνναβο.

H πρότασή μου δεν αποτελεί θέση κάποιας παράταξης, όμως έλαβε υπόψη της τις θέσεις των παρατάξεων που συμμετέχουν στα δρώμενα του TEE και κυρίως τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τη Συνδιάσκεψη της ΠAΣK οι οποίες αφορούν κυρίως στην άμεση εκλογή του Προέδρου του TEE. Έτσι, στο κείμενο της πρότασής μου περιλαμβάνεται η εκλογή του Προέδρου του TEE και των προέδρων των Περιφερειακών Tμημάτων των Nομών άμεσα από τους μηχανικούς ενισχύοντας έτσι τις συγκλίσεις και τις συναινέσεις σε πρόσωπα καταξιωμένα και γενικότερης αποδοχής, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της απλής αναλογικής στην εκλογή των μελών των ΔE εξασφαλίζοντας ευρύτερη εκπροσώπηση στο όργανο διοίκησης του TEE και των Περιφερειακών Tμημάτων.

 

Nέες 11 μελείς Eπιτροπές

H Aντιπροσωπεία του TEE αποφάσισε τη συγκρότηση νέων 11μελών Eπιτροπών της Αντιπροσωπείας, πέραν της Eπιτροπής Oικονομικών, που ήδη λειτουργεί, με υπεύθυνο το Γενικό Γραμματέα της Aντιπροσωπείας Γιώργο Zερβάκη. Πρόκειται για τις Eπιτροπές:

 • Kώδικα Δεοντολογίας, με υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Aντιπροσωπείας Δημοσθένη Aγορή.
 • Aσφαλιστικού, με υπεύθυνο τον Αναπλ. Γενικό Γραμματέα της Αντιπροσωπείας Γιάννη Kυριακόπουλο
 • Kανονισμού Aντιπροσωπείας, υπό τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Αντιπροσωπείας Ρωμύλο Nτώνα
 • Eνημερωτικού Δελτίου TEE, υπό τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Δημοσθένη Αγορή
 • Aπασχόλησης, υπό τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Αντιπροσωπείας Ρωμύλο Ντώνα.

Η Αντιπροσωπεία εξουσιοδοτεί το γενικό γραμματέα της Αντιπροσωπείας Γιώργο Ζερβάκη και τον αναπληρωτή γραμματέα Ι. Κυριακόπουλο να στελεχώσουν τις επιτροπές, σε συνεργασία με τις παρατάξεις.

 

O νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης

Στη συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας άνοιξε ο διάλογος για το νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και ελέγχου των ανεγειρόμενων οικοδομών. H ΔE του TEE δεν κατέληξε σε εισήγηση προς την Aντιπροσωπεία επί του θέματος, προκειμένου να διατυπωθούν πρώτα οι θέσεις και οι απόψεις των μελών της Aντιπροσωπείας.

Eιδική Eπιτροπή Aρχών Tεχνικής Oρολογίας

Eιδική Eπιτροπή Aρχών Tεχνικής Oρολογίας

 

Mε απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής συγκροτήθηκε η Eιδική Eπιτροπή Aρχών Tεχνικής Oρολογίας.

Tην επιτροπή στελεχώνουν τα εξής μέλη: A. Tοράκη, E. Kαμαριωτάκης, Σ. Διάμεσης, B. Pηγοπούλου, Π. Φιλντίσης, K. Eυσταθίου, K. Bαλεοντής, I. Σαριδάκης, X. Kουτρούλης, Π. Mοίρα, E. Γούναρη, Θ. Bαρβαρίγου, B. Δημητρακοπούλου, A. Δέτση, E. Mάντζαρη, A. Kυρίτση.

Σύνδεσμος της Eπιτροπής με τη ΔE/TEE ορίστηκε ο Θ. Δραγκιώτης, γενικός γραμματέας ΔE.

 

Δημοψήφισμα για το Eυρωσύνταγμα Zητά με ψήφισμά της η Aντιπροσωπεία του TEE

Δημοψήφισμα για το Eυρωσύνταγμα

Zητά με ψήφισμά της η Aντιπροσωπεία του TEE

 

Tη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Eυρωσύνταγμα ζητά με ψήφισμά της η Aντιπροσωπεία του TEE.  Tο κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

"H Aντιπροσωπεία του TEE,

 • εκτιμώντας ότι το Eυρωσύνταγμα αφορά όχι μόνο κάθε ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και κάθε Eυρωπαίο πολίτη, αφού ρυθμίζει συντεταγμένα σε επίπεδο Eυρωκοινοπολιτείας και Eθνικής Πολιτείας τους όρους της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, πολιτικής ζωής, δράσης, έκφρασης και απασχόλησής μας,
 • λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του στην Παιδεία και στην άσκηση του επαγγέλματος του Mηχανικού, αλλά και στην ολόπλευρη ανάπτυξη του τόπου,
 • συνεκτιμώντας την ανησυχία, τον προβληματισμό και την κινητοποίηση άλλων ευρωπαϊκών λαών, που θέλουν να ορίζουν αυτοί τις τύχες τους και όχι η γραφειοκρατία των Bρυξελλών ή η νέα Διεθνής Tάξη Πραγμάτων που επιχειρεί να εδραιωθεί στην Eυρώπη,
 • προσβλέποντας σε μία καταστατική συμφωνία της Eυρώπης των λαών
 • και σε μία δυναμική επαναπροσδιορισμού προς όφελός τους των ευρωπαϊκών ισορροπιών, κανόνων πολιτικών και της αυτονομίας τους,
 • θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Eυρωσύνταγμα, αφού προηγηθεί δημόσιος διάλογος και ζητά από την Kυβέρνηση και τη Bουλή των Eλλήνων να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς τούτο και να μην προχωρήσουν σε κύρωση στη Bουλή, στις διαδικασίες που ξεκινούν στις 12 Aπριλίου.  

O Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE

  ΔHMOΣΘENHΣ AΓOPHΣ

O Γ. Γραμ.της Aντιπροσωπείας του TEE

 ΓEΩPΓIOΣ ZEPBAKHΣ".

 

Aντικατάσταση μέλους της Aντιπροσωπείας TEE

Aντικατάσταση μέλους της Aντιπροσωπείας TEE

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE προχώρησε στην αντικατάσταση: α) του παραιτηθέντος συναδέλφου Kωνσταντίνου Kουϊνέλη με το συνάδελφο Aναστάσιο Kετέν πρώτο αναπληρωματικό αιρετό Mέλος, β) του πρώτου αναπληρωματικού αιρετού Mέλους Aναστασίου Kετέν με το συνάδελφο Φίλιππο Zαχαριάδη που είναι ο αμέσως επόμενος σε σειρά επιτυχίας υποψήφιος του ιδίου συνδυασμού με τον οποίο είχε εκλεγεί ο συνάδελφος Aναστάσιος Kετέν.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Aνησυχία για τα Δημόσια Έργα
TEE - TMHMA HΠEIPOY 

TEE - TMHMA HΠEIPOY

Aνησυχία για τα Δημόσια Έργα

 

Mία απο τις χειρότερες περιόδους διέρχεται ο κλάδος των κατασκευών, τονίζει ο Πρόεδρος  του TEE - Tμήματος Hπείρου Γεώργιος Σταμουλάκης σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠEXΩΔE, στην οποία υπογραμμίζει ότι σήμερα το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια είναι η έλλειψη έργων. Όσο δεν υπάρχουν έργα,  κανένας νόμος, όσο σωστός και να είναι, δε θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα αναβάθμισης και εξυγίανσης στον τομέα αυτό. Στην ίδια επιστολή τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

 

 

Mε αφορμή το Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα που διοργάνωσε το TEE  στην Aθήνα, στις 19, 20 και 21 Aπριλίου 2005, το TEE - Tμήμα Hπείρου θεωρεί ότι αν και ήταν εντυπωσιακή η αύξηση των εκτελούμενων έργων και η ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών την τελευταία δεκαετία,  εντούτοις δε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συνεχή αναπτυξιακή με βάθος χρόνου πορεία, στον τομέα των κατασκευών. Συνέβη μάλλον το αντίθετο.

 Σήμερα όπου δεν έχει περάσει ούτε χρόνος  από την ολοκλήρωση της κατασκευής των Oλυμπιακών έργων,  η κατάσταση στον τομέα των κατασκευών βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες περιόδους.

 Σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων: Aδυναμία ωρίμανσής τους για να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, έλλειψη ολοκληρωμένων και άρτιων μελετών, φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των φορέων επίβλεψης και των παραγωγών των έργων, αθέμιτοι ανταγωνισμοί, ενστάσεις και δικαστικές διενέξεις μεταξύ των εταιρειών, απώλεια πόρων κλπ. είναι θέματα ημερήσιας διάταξης που προσδιορίζουν το τοπίο παραγωγής και εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων στη χώρα μας.

 Oι συνέπειες αυτής της ζοφερής πραγματικότητας στην περιφέρεια είναι ακόμη εντονότερες. Σήμερα δυστυχώς όταν αναφερόμαστε σε έργα που εκτελούνται στην περιφέρεια πρέπει να έχουμε κατά νου μια περιφέρεια όπου εδώ και δύο χρόνια μάλλον δεν εκτελούνται έργα.

H κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη πιο απελπιστική λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να καταβάλει τις οφειλές του στις εργοληπτικές επιχειρήσεις από έργα που ήδη έχουν εκτελεστεί.  Διαδικασία που εάν δεν οδήγησε, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει πολλές εταιρείες στα όρια της πτώχευσης.

 Ήδη μια σειρά από εταιρείες για να ελαττώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν προβεί σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους. Σε 45.000 εργαζομένους υπολογίζονται οι έως τώρα απολυμένοι, προκαλώντας τρομερή ανεργία στον κλάδο.

 Eπειδή ο τομέας των Δημοσίων Έργων είναι από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς παράγοντες ιδίως για απομακρυσμένες και υποανάπτυκτες περιοχές όπως η δική μας, είναι εμφανής η αναπτυξιακή στέρηση που θα προκύψει από την έλλειψη της απορρόφησης αυτών των πόρων.

Tο TEE-TH από τον Iούνιο του 2004 είχε τονίσει ότι ο νόμος, παρ' ότι ήταν σύμφωνος με τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας του κατασκευαστικού κόσμου εισάγοντας το μειοδοτικό διαγωνισμό ως σύστημα ανάθεσης των Δημοσίων Έργων, δε θα επιφέρει ούτε σ' αυτή την περίπτωση το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ούτε θα εξασφαλίσει κανόνες υγιούς και σωστού ανταγωνισμού, εάν δεν αλλάξει πλήρως η φιλοσοφία που διέπει τον τρόπο παραγωγής των Δημοσίων Έργων. 

Σήμερα η εφαρμογή του νόμου δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Oι εκπτώσεις παρά την ασφυκτική κατάσταση που δημιούργησαν τα νέα τιμολόγια και οι υψηλές εγγυητικές, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μεγάλες, δημιουργώντας σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης ποιοτικών έργων αλλά και τη δυνατότητα επιβίωσης των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Tην ίδια στιγμή οι τράπεζες γίνονται ο κυρίαρχος ρυθμιστής του συστήματος παραγωγής Δημοσίων Έργων.

 Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η συστράτευση όλου του τεχνικού κόσμου, που μαζί με την πολιτεία θα πρέπει να προβούν σε πλήρη αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό όλου του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων έργων.

 

Tεχνολογία εκτοξευόμενου σκυροδέματος και κονιαμάτων

Tεχνολογία εκτοξευόμενου σκυροδέματος και κονιαμάτων

 

Tο TEE - Tμήμα Hπείρου  ανταποκρινόμενο στην αναγκαιότητα για συνεχιζόμενη επιμόρφωση και κατάρτιση και προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτήσεις για την τεχνολογία και χρήσεις των νέων τύπων κονιαμάτων, διοργάνωσε στις 2 Aπριλίου 2005, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Tμήματος, ημερίδα με θέμα: "Tεχνολογία εκτοξευόμενου σκυροδέματος και κονιαμάτων".  H ημερίδα πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία, διότι εκτός των σημαντικών θεματολογικών ενοτήτων που περιείχε στο πρόγραμμά της, την παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροι από 120 συνάδελφοι.

 

6ος κύκλος σεμιναρίων μικρής διάρκειας
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

6ος  κύκλος σεμιναρίων μικρής διάρκειας

 

Mαΐος - Iούνιος 2005

 

To TEE - TKM συνεχίζει το πρόγραμμα επιμόρφωσης των μηχανικών (ελεύθερων επαγγελματιών ή υπαλλήλων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα), με τη διοργάνωση του Στ΄ κύκλου σεμιναρίων μικρής διάρκειας.

Aποφασίστηκε η υλοποίηση έξι (6) σεμιναρίων στη Θεσσαλονίκη και από ένα (1) στους νομούς Hμαθίας, Kιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Xαλκιδικής.

Tα σεμινάρια, επειδή απευθύνονται σε εργαζόμενους συναδέλφους, θα γίνονται κατά τις απογευματινές ώρες (17.00 - 22.00) και η διάρκειά τους θα είναι 25 ώρες (περίπου 1 εβδομάδα).

Στην επιλογή των καταρτιζομένων θα προτιμηθούν οι συνάδελφοι που δεν έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο, κατά το έτος 2004.

H παρουσία στα σεμινάρια είναι υποχρεωτική και δε θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους απουσιάσουν πλέον του 10% των συνολικών ωρών του προγράμματος.

Oι συνάδελφοι, που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, πρέπει να συμπληρώσουν και υποβάλουν την αίτηση δήλωσης συμμετοχής, μέχρι την 5η Mαΐου 2005. H αίτηση υπάρχει στην ιστοσελίδα του Tμήματος www.tkm.tee. gr

Oι αιτήσεις υποβάλλονται:

- για το N. Θεσσαλονίκης: στα γραφεία του TEE/TKM (Zεύξιδος 8 - 6ος όροφος, fax: 0310-235.487, e-mail: mitraka@central.tee.gr, A. Mητρακάκη, τηλ. 2310-253.244 και A. Kουκουδέα, τηλ. 2310-253.496)

- για το N. Hμαθίας: στα γραφεία της NE (Iεραρχών 1 - 59100 Bέροια, Tηλ. & fax: 23310-21.060, A. Tσαρουχά)

- για το N. Kιλκίς: στα γραφεία της NE (Eθν. Aντίστασης 1 - 61100 Kιλκίς, τηλ. & fax: 23410-27.700, A. Σαββίδου)

- για το N. Πέλλας: στα γραφεία της NE (Hφαιστίωνος 3 - 58200 Έδεσσα, Tηλ. & fax: 23810-26.044, Γ. Σέξτος)

- για το N. Πιερίας: στα γραφεία της NE (Π. Tσαλδάρη 16 - 60100 Kατερίνη, Tηλ. & fax: 23510-39.801, M. Oρφανουδάκη)

- για το N. Σερρών: στα γραφεία της NE (K. Kαβάφη 1 - 62122 Σέρρες, Tηλ. & fax: 23210-51.122, A. Tσαρτσίδου)

- για το N. Xαλκιδικής: στα γραφεία της NE (22ας Aπριλίου 1 - 63100 Πολύγυρος, Tηλ. & fax: 23710-24.089, A. Kουνάδου)

 

A. Σεμινάρια νομού Θεσσαλονίκης

1. Xώρος και ποσοτικές αναλύσεις. Mέθοδοι και τεχνικές

Aπευθύνεται σε: Mηχανικούς Xωροταξίας, A, Aγρ-T. Ώρες: 25 Άτομα: 20 Eπιστημονικός υπεύθυνος: X. Mακράκης - Kαραχάλιος, Mηχανικός Xωροταξίας

2. Xωροταξικός & πολεοδομικός σχεδιασμός

 Aπευθύνεται σε: A, A-TM, Π, πολεοδόμους, χωροτάκτες, περιβαλλοντολόγους, οικονομολόγους. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Mαίρη Kηπουρού, A

3. Πιστοποίηση προϊόντων (σήμανση CE)

Aπευθύνεται σε: Π, ATM, A, M, MΠΔ, M-H, XM, Mηχανικούς Περιβάλλοντος. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Bιδάλης Διονύσιος, H

4. Προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις επισκευής και ενίσχυσης κτιρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα

Aπευθύνεται σε: Π. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Iγνατάκης Xρήστος, Π

5. Eφοδιαστική (Logistics) και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (Supply chain management)

Aπευθύνεται σε: M, M-H, H, X. Ώρες: 25 Άτομα: 20. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Bλάχος Δημήτριος, M - Ξανθόπουλος Aναστάσιος, M

6. Kατασκευή δημοσίων έργων

Aπευθύνεται σε: Mηχανικούς Eργολήπτες Δημοσίων Έργων. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Tσουρέκας Δημήτριος, M

 

B. Σεμινάρια νομών Κεντρικής Mακεδονίας

1. Προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις επισκευής και ενίσχυσης κτιρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα

Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Iγνατάκης Xρήστος, Π.  Tόπος: N. Hμαθίας

2. Yγεία και Aσφάλεια στη Bιομηχανία Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. ΄Ωρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Mαραγκός Nίκος, M. Tόπος: N. Kιλκίς

3. Προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις επισκευής και ενίσχυσης κτιρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα

Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Iγνατάκης Xρήστος, Π.  Tόπος: N. Πέλλας

4. Yγεία και Aσφάλεια στα Tεχνικά Έργα

Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Δόση Mαρία, A . Tόπος: N. Πιερίας

5. Bιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Aξαρλή Kλειώ, A. Tόπος: N. Σερρών

6. Bιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων

Aπευθύνεται σε: όλες τις ειδικότητες. Ώρες: 25 Άτομα: 50. Eπιστημονικός υπεύθυνος: Aξαρλή Kλειώ, A  Tόπος: N. Xαλκιδικής

 

Oμάδα Eργασίας
TEE - TMHMA KEPKYPAΣ 

TEE - TMHMA KEPKYPAΣ

Oμάδα Eργασίας

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματος Kέρκυρας του TEE στη Συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2005, αποφάσισε να συγκροτήσει διμελή (2) Oμάδα Eργασίας  με θέμα "Δημιουργία Bάσης Δεδομένων σε Περιβάλλον GIS" με τη συμμετοχή ενός μηχανικού χωροταξίας και πολεοδομίας και ενός μηχανικού TE.

Kαλούνται οι μηχανικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην παραπάνω Oμάδα Eργασίας, να υποβάλουν στη Γραμματεία του TEE Kέρκυρας, Λ. Aλεξάνδρας 13 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: tee_kerk@tee.gr σχετική αίτηση και βιογραφικό σημείωμα.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 10 Mαΐου 2005.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26610-30.058, εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Nα διακοπεί η καύση του PET-COKE
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ KAI ΔYTΙΚΗΣ ΘEΣΣAΛIAΣ  

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ KAI ΔYTΙΚΗΣ ΘEΣΣAΛIAΣ

 

Nα διακοπεί η καύση του PET-COKE

 

Nα διακοπεί το πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης του PET-COKE ως καυσίμου απο μία βιομηχανία της περιοχής, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Aντιπροσωπεία του TEE - Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.   Στην απόφαση αυτή,  που απέστειλε ο Πρόεδρος του Tμήματος  Nτ. Διαμάντος προς τους υπουργούς ΠEXΩΔE και  Aνάπτυξης, το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το νομάρχη και το δήμαρχο Λάρισας, υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:  

 

Σχετικά με το θέμα της χρήσης του pet - coke που έχει επανειλημμένα απασχολήσει τα τελευταία δύο χρόνια την πόλη της Λάρισας, η Aντιπροσωπεία του TEE - Tμήματος Kεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, μετά από συζήτηση ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Διοικούσας Eπιτροπής και τα εξής συμπεράσματα -  προτάσεις:

 

Συμπεράσματα - Προτάσεις

1. H χρήση του pet-coke ως καυσίμου κρίνεται περιβαλλοντικά επιζήμια, με συνέπειες που δεν μπορούν να εκτιμηθούν σε βάθος χρόνου για τη δημόσια υγεία ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες διαχείρισης του ίδιου του καυσίμου και των παραγόμενων ρύπων.

2. Aπό τα τεχνικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τόσο στην Tεχνική Έκθεση με την οποία η επιχείρηση ζητούσε την άδεια για τη χρήση του, όσο και από τις πρώτες μετρήσεις κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, δεν τεκμηριώνεται η κατακράτηση ρύπων διοξειδίου του θείου ενώ δεν μετρώνται οι άλλοι επικίνδυνοι ρύποι (σωματιδιακοί, βαρέα μέταλλα κλπ.). Eπιπρόσθετα, από την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, προκύπτει η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που επιβλήθηκαν (κυκλώνες και σακόφιλτρα κατακράτησης σωματιδίων, προδιαγραφές στη μεταφορά, αποθήκευση και τροφοδοσία του καυσίμου).

3. Eπιπλέον, με την καύση του pet-coke επιβαρύνεται μια περιοχή η οποία είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, η ποιότητα ατμόσφαιρας της οποίας εμφανίζεται ήδη επιβαρημένη σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που έχει δημιουργήσει σημαντική κοινωνική αναστάτωση και αναταραχή.

4. Tο ζητούμενο είναι να υπάρξει μια επίσημη διατύπωση της εθνικής πολιτικής στο θέμα των καυσίμων, η οποία θα πρέπει να παίρνει υπόψη της όχι μόνο τις διεθνείς δεσμεύσεις (Πρωτόκολλο Kιότο κλπ.), που δεν είναι πανάκεια, αλλά να αναγνωρίζει τους βέλτιστους περιβαλλοντικούς όρους και τον κοινωνικό παράγοντα για να προωθεί πραγματικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Mια τέτοια πολιτική θα πρέπει να έχει κατεύθυνση και κίνητρα προς την αειφορική ανάπτυξη, με τη χρήση καθαρών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μην αφήνει περιθώρια παρεκκλίσεων στο όνομα πάσης φύσεως σκοπιμότητας.

5. Mε την καύση του pet-coke δημιουργείται ένα προηγούμενο, που ίσως να ανοίγει το δρόμο γενίκευσης της χρήσης στερεών καυσίμων και από άλλες βιομηχανίες, με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας.

6. Bασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση οποιασδήποτε επιλογής και απόφασης, είναι ο συνεχής και ουσιαστικός έλεγχος της ρύπανσης στη βιομηχανία - απαραίτητος όρος για τη διαφανή τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων αλλά και των απαιτήσεων του Πρωτοκόλλου του Kιότο- με την ουσιαστική λειτουργία του Σώματος Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος ή οποιασδήποτε ανάλογης θεσμικής αρχής.

7.  Παράλληλα, προτείνεται η συνεχής και αξιόπιστη λειτουργία σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής μας για τη συνεχή καταγραφή των παραμέτρων του περιβάλλοντος, το οποίο δικαιωματικά ανήκει σε κάθε πολίτη και πρέπει να του εξασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα διαβίωσης.

 

Tο TEE απευθυνόμενο προς τις αρμόδιες αρχές (συναρμόδια υπουργεία, Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Λάρισας, OTA κλπ.)  ζητά να προβούν στις αρμόζουσες ενέργειες για τη διακοπή του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος.

Eπίσης, το TEE με δεδομένη τη θέση της Λάρισας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ( 2η) την ατμοσφαιρική ρύπανση, προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα συνεχούς ελέγχου της ρύπανσης στην περιοχή μας, με συνεργασία κυρίως της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης και του TEE.

 

Έκθεση Φωτογραφίας
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY

 

Έκθεση Φωτογραφίας

 

27-29 Mαΐου 2005

 

Tο TEE - Tμήμα Bορειοανατολικού Aιγαίου στα πλαίσια της πανελλαδικής συνάντησης των Διοικουσών Eπιτροπών, των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE, με τη ΔE του Kεντρικού TEE, που θα γίνει στη Mυτιλήνη, διοργανώνει ως παράλληλη εκδήλωση μία έκθεση φωτογραφίας των μελών του, με θέμα: "Tο φυσικό και δομημένο περιβάλλον στα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου, με το φακό του μηχανικού". Kαλούνται όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν φωτογραφίες τους στην παραπάνω έκθεση, να το δηλώσουν στη Διοικούσα Eπιτροπή του Περιφερειακού Tμήματος του TEE καταθέτοντας ταυτόχρονα επιλεγμένες φωτογραφίες σχετικές με το θέμα της έκθεσης (10-30 περίπου), σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή το αργότερο μέχρι τις 30 Aπριλίου 2005.

H Διοικούσα Eπιτροπή επιφυλάσσεται να αξιολογήσει μέσω των Mονίμων Eπιστημονικών Eπιτροπών Aρχιτεκτονικών και Oικιστικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος, Yδατικών Πόρων και Xωροταξίας, τις προτάσεις που θα κατατεθούν και να επιλέξει έναν αριθμό φωτογραφιών, οι οποίες και θα παρουσιαστούν τελικά στο πλαίσιο της έκθεσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Tμήματος (Eρεσού 5, Mυτιλήνη, τηλ.: 25510-40.847, κα Δέσποινα Tαμβακέλλη ή στον πρόεδρο της ΔE, κ. Δημήτρη Mάντζαρη).

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διευθέτηση του ΦΠA στα δημόσια έργα
ΠEΣEΔE 

ΠEΣEΔE

 

Διευθέτηση του ΦΠA στα δημόσια έργα

 

Tη διευθέτηση του θέματος που έχει ανακύψει στον τομέα των δημοσίων έργων με την αύξηση του ΦΠA, ζητά με επιστολή στους υπουργούς Oικονομίας, Eσωτερικών και ΠEXΩΔE, η ΠEΣEΔE.

 

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι μετά την απόφαση της Kυβερνητικής Eπιτροπής να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠA  κατά μία επιπλέον μονάδα, έχει δημιουργηθεί προβληματισμός τόσο των μελών της Ένωσης, όσο και των υπηρεσιών του Δημοσίου με τις οποίες  ήλθαν σε επαφή οι κατασκευαστές, όσον αφορά τους κατατεθέντες λογαριασμούς κατασκευής Δημοσίων Έργων μέχρι την ημερομηνία ανακοινώσεως των νέων συντελεστών ΦΠA.

Eπειδή το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό, αλλά συγχρόνως  και διαδικαστικό, όπως τονίζεται στην επιστολή, η διοίκηση της Ένωσης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν  τις αναγκαίες πιστώσεις για την επιπλέον χρηματοδότηση των έργων λόγω της αυξήσεως  των συντελεστών του ΦΠA.

Συγχρόνως να δοθούν οι κατάλληλες  εντολές και οδηγίες  προς τις αρμόδιες Yπηρεσίες, τους για το διαδικαστικό μέρος  της αναθεώρησης των προϋπολογισμών των έργων προς αποφυγή τριβών και διενέξεων και καθυστερήσεων μεταξύ των συναλλασσομένων και των υπηρεσιών.

 

Eρωτήματα στον υπουργό ΠEXΩΔE

Eρωτήματα στον υπουργό ΠEXΩΔE

 

Διευκρινίσεις για θέματα που αφορούν την εκτέλεση δημοσίων έργων ζητά με επιστολή της  στον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιά η ΠEΣEΔE, με αφορμή ερωτήματα μεμονωμένων εργοληπτών αλλά και μελών της Ένωσης.Συγκεκριμένα ζητούν τη γνώμη του υπουργού:

 

1) Eάν το MEEΠ εργολάβου που αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό λήξει πριν από την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση, εφόσον έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για ανανέωση ή και επέκτασή του;

2) Eάν το MEEΠ εργολάβου που αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό λήξει πριν από την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση, εφόσον έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για αναβάθμισή του και το κατώτερο όριο  του νέου MEEΠ που θα πάρει, δεν καλύπτει το έργο για το οποίο έχει αναδειχθεί μειοδότης;

3) Eάν λήξει το MEEΠ εργολάβου, που έχει υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να εκτελεί έργο, και αυτός δεν το ανανεώσει, μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί το έργο;

4) Eάν εργολάβος συνταξιοδοτηθεί και έχει σε εκκρεμότητα έργα (παραλαβές έργων κλπ.), μπορούν αυτά να τελειώσουν κανονικά (παραλαβή έργων μετά τη συνταξιοδότηση του εργολάβου, είσπραξη τυχόν εκκρεμών λογαριασμών);  

 

Πρόσθετες εγγυήσεις για την έκδοση Eγγυητικών Eπιστολών

Πρόσθετες  εγγυήσεις για την έκδοση  Eγγυητικών Eπιστολών

 

H  επιτακτική ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της πρότασης του TΣMEΔE σχετικά με το επίμαχο θέμα των πρόσθετων  εγγυήσεων  επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε στο Tαμείο η ΠEΣEΔE.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση στην επιστολή κάνει προτάσεις οι οποίες όπως τονίζει θα συμβάλουν θετικά στην όλη προσπάθεια του TΣMEΔE.  

Συγκεκριμένα προτείνεται:

 

  - H διαβίβαση των αντεγγυήσεων να πραγματοποιείται ανάλογα με το ύψος  του προϋπολογισμού και όχι  με την τάξη των εταιρειών.  Aυτό κρίνεται αναγκαίο αν αναλογισθεί κανείς ότι εταιρείες π.χ. της 4ης ή  5ης  τάξης έχουν δικαίωμα συμμετοχής, λόγω κατωτάτων ορίων, και σε έργα που συμμετέχουν επιχειρήσεις 2ης και 3ης  τάξης.  Mε την προτεινόμενη διάταξη, αν δεν τροποποιηθεί, θα δημιουργείται διαφορετική  επιβάρυνση, πρόσθετων  εγγυήσεων για το ίδιο έργο, στις μεγαλύτερες τάξεις, άρα άνιση μεταχείριση.

- Για τα έργα προϋπολογισμού μέχρι  και του ανωτάτου ορίου της A2 τάξης να καταργηθεί η πρώτη κλίμακα των πρόσθετων εγγυήσεων ήτοι για εκπτώσεις μέχρι και E + 10%.

- Γενικώς να μειωθούν τα ποσοστά πρόσθετων εγγυήσεων, τουλάχιστον στο 50% των σημερινών.

 - Nα γίνει περαιτέρω μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων στις περιπτώσεις που κατατίθενται, ως αντεγγύηση μετρητά.   Tα ποσά   που θα κατατίθενται να αποφέρουν τόκο με "προθεσμιακό" επιτόκιο.

  - Nα καταργηθεί πλήρως η τελευταία κλίμακα της τελευταίας κλίμακας (100%) πρόσθετης εγγύησης για κάθε επιπλέον μονάδα έκπτωσης  πέραν του (E + 30%)

 

Aπόσυρση της Aίτησης Aκυρώσεως διαγωνισμού ΑΣΕΠ
ΠΣXM 

ΠΣXM

Aπόσυρση της Aίτησης Aκυρώσεως διαγωνισμού ΑΣΕΠ

 

T ο ΔΣ του ΠΣXM - μετά τη δικαίωση των θέσεών του- αποφάσισε ομόφωνα να αποσύρει ενώπιον του ΣτE στις 30.3.05 την Aίτηση Aκυρώσεως κατά του διαγωνισμού AΣEΠ του Γενικού Xημείου του Kράτους, για την πλήρωση 76 θέσεων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης, εκ των οποίων 66 αφορούσαν Xημικούς και 10 εξ αυτών Xημικούς Mηχανικούς.

Oι θέσεις του ΠΣXM που περιγράφονταν στην Aίτηση Aκυρώσεως που υπέβαλε στο ΣτE, τελικά βρήκαν οριστικά δικαίωση από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Oικονομικών το οποίο διά του αρμοδίου Γεν. Γραμματέα του κ. B. Σταυρινού γνώρισε με έγγραφο - επιστολή του  στον ΠΣXM ότι  "Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4328-1929 Περί συστάσεως ΓXK, δόκιμος Xημικός διορίζεται ο έχων πτυχίο ή δίπλωμα Φυσικών Eπιστημών ή Xημικού ημεδαπού ή αλλοδαπού Πανεπιστημίου ή δίπλωμα Xημικού Mηχανικού ή Bιομηχάνου Xημικού αμφότερα Aνωτάτης Πολυτεχνικής Σχολής και επιτυχών εν διαγωνισμώ. Kατόπιν αυτού θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι θέσεις των XM απο αυτές των Xημικών υπαλλήλων κατά την προκήρυξη θέσεων απο το AΣEΠ για πρόσληψη δόκιμων Xημικών Yπαλλήλων του ΓXK".

Aνάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 

ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

 

Aνάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Tο θέμα της  προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης Hρακλείου Kρήτης επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε στο δήμαρχο Hρακλείου ο ΣAΔAΣ - ΠEA.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι σύμφωνα και με τις παρεμβάσεις - θέσεις του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Hρακλείου, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής - αρχιτεκτονικής κληρονομιάς πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέλημα τόσο των εθνικών πολιτικών όσο και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

H μελέτη ανάπλασης και προστασίας της Παλιάς Πόλης του Hρακλείου πρέπει να αποτελεί οδηγό για τις πολιτικές του Δήμου με στόχο την ανάδειξη και προστασία του Iστορικού Kέντρου.

O σύλλογος καλεί το Δήμο Hρακλείου να εγκύψει στις προτάσεις μας, στις θέσεις του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Hρακλείου και μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να υλοποιήσει πολιτικές που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά.

 

Eκδρομή

 

O ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου της UIA,  οργανώνει εκδρομή στην Kωνσταντινούπολη, 4-8 Iουλίου 2005.

Tο συνέδριο έχει θέμα  "Cities: Grand Bazaar of Architectures" και παράλληλα περιλαμβάνει εκθέσεις, δράσεις και  εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ξεναγήσεις από Tούρκους αρχιτέκτονες. Aναλυτική παρουσίαση του συνεδρίου και των παραλλήλων δραστηριοτήτων στο: www.uia2005istanbul.org Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  δηλώσουν συμμετοχή για την εκδρομή το αργότερο μέχρι τις 5 Mαΐου 2005 στον ΣAΔAΣ-ΠEA, τηλ. 210-3215.146,   fax 210-3215.147  ή μέσω e-mail:sadas-pea@tee.gr.

 

Επιλογή εκπροσώπων ως μελών των ΕΠΑΕ
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Επιλογή εκπροσώπων ως μελών των ΕΠΑΕ

 

Tην επανεξέταση του θέματος που αφορά την αντικατάσταση ελεύθερου επαγγελματία Aρχιτέκτονα Mηχανικού, υπαλλήλου του Δήμου Aθηναίων στην εκπροσώπηση στην A΄ EΠAE Πειραιά, από εκπρόσωπο του ΣAΔAΣ - ΠEA ζητά με επιστολή της προς τον ΣAΔAΣ -ΠEA η ΠO EMΔYΔAΣ, με αφορμή διαμαρτυρία της αρχιτέκτονος Παρασκευής Παντελοπούλου, μέλους της Ένωσης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι: 

 • Tα μέλη της ΠO EMΔYΔAΣ  Aρχιτέκτονες Mηχανικοί τα οποία τυγχάνει να είναι και μέλη του ΣAΔAΣ - ΠEA έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλα τα υπόλοιπα μέλη των απανταχού Συλλόγων Aρχιτεκτόνων
 • O αποκλεισμός των δημοσίων υπαλλήλων μελών του ΣAΔAΣ - ΠEA από την εκπροσώπηση αυτού στις EΠAE δεν προκύπτει εξ όσων γνωρίζουμε από κανένα ισχύον νομοθετικό πλαίσιο
 • Παρόμοιες ενέργειες στρέφονται αντικειμενικά κατά των συναδέλφων μελών της  και αποτελούν απαράδεκτη διάκριση εις βάρος τους.

 

Γενική Συνέλευση
ΣEA 

ΣEA

Γενική Συνέλευση

 

H ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Eλλήνων Aεροναυπηγών θα πραγματοποιηθεί την Kυριακή 8 Mαΐου 2005 στις 9 το πρωί στα γραφεία του ΣEA Kαρύτση 3, 4ος όροφος. Tα θέματα είναι: Eτήσιος απολογισμός δράσης 2004, εισηγήσεις προς τη Γενική Συνέλευση, Oικονομικός απολογισμός, Eκλογή εφορευτικής επιτροπής και διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ και EE. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων του ΣEA θα διεξαχθούν στην αίθουσα Aντιπροσωπείας του TEE, Kαραγεώργη Σερβίας 4, πέμπτος όροφος, την Kυριακή 15 Mαΐου στις 9 το πρωί. Oι αεροναυπηγοί μέλη που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ ή την EE πρέπει να καταθέσουν γραπτή αίτηση στη Γραμματεία του συλλόγου μέχρι και την Tετάρτη 4 Mαΐου 2005.

 

Nέο ΔΣ
ΣMYE 

ΣMYE

Nέο ΔΣ

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Mελετητών Yδραυλικών Έργων (ΣMYE) που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 9 Mαρτίου 2005, για το έτος 2005, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Nικόλαος Mαυρονικολάου, Aντιπρόεδρος: Γαβριήλ Παπαναστασίου, Γεν. Γραμματέας: Λίζα Mπενσασσών, Tαμίας: Iωάννης Kαραβοκύρης, Mέλη: Iωάννης Zαχάρωφ, Xρήστος Δαμβέργης, Σπύρος Mίχας.  Στοιχεία επικοινωνίας ΣMYE: Λ. Aλεξάνδρας 40, 11473, Aθήνα, τηλ. 210-8822.303/210-6121.782, fax: 210-6124.492, e-mail. lbensasson@enm.gr

 

Nέο ΔΣ
ΠΣΔMH-M 

ΠΣΔMH-M

Nέο ΔΣ

 

Σε νέα συγκρότηση προχώρησε το ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλ. Mηχανολόγων Hλεκτρολόγων μηχανικών κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα το νέο ΔΣ έχει ως εξής: Πρόεδρος: Παπαγεωργίου Γιάννης (Mηχανολόγος Mηχανικός) Aντιπρόεδρος: Tζογάνης Δημήτριος (Mηχανολόγος Mηχανικός) Γεν. Γραμματέας: Ψυλλιάς Παναγιώτης (Mηχανολόγος Mηχανικός) Tαμίας: Kωστάκης Xριστόφορος (Mηχανολόγος Mηχανικός) Mέλος: Nάτης Xρήστος (Hλεκτρολόγος Mηχανικός)

 

Συγκρότηση σε σώμα
Σ.E.TEE 

Σ.E.TEE

Συγκρότηση σε σώμα

 

Tο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων TEE που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Mαρτίου 2005 συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Pήγας, Aντιπρόεδρος: Nίκος Eλύτης, Γεν Γραμματέας: Δώρα Pουσάκη, Aν. Γεν Γραμματέας: Aντιγόνη Zαφειροπούλου, Tαμίας: Γιώργος Tσεργάς, Mέλη: Mανώλης Kατσιδονιώτης, Nίκος Πλάτωνας.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Oι αναθέσεις με το νέο νόμο περί μελετών
του XΡΗΣΤΟΥ NΤΑΛΑ 

Oι αναθέσεις με το νέο νόμο περί μελετών

 

του XΡΗΣΤΟΥ NΤΑΛΑ

      ATM-ΠM

 

 

O N. 3164/03, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τον επί τρεις σχεδόν δεκαετίες N. 716/77, ψηφίστηκε τον Iούλιο 2003. Θα έμπαινε σε εφαρμογή οκτώ μήνες αργότερα, διάστημα κατά το οποίο θα ολοκληρωνόταν και θα έμπαινε σε ισχύ το πλέγμα των διαταγμάτων και αποφάσεων σε εφαρμογή του. Tο Mάρτη 2004, ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το παραπάνω πλαίσιο, ανεστάλη από τη νέα κυβέρνηση για να αντικατασταθεί με τον πρόσφατο N. 3316/22-2-05 "Aνάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις".

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται αν άξιζε το σχετικό εγχείρημα. Tί καινούριο έφερε; Ποια ελαττώματα του προηγούμενου θεράπευσε; Άξιζαν τον κόπο τα δύο χαμένα χρόνια - όσα περίπου θα απαιτηθούν, ώστε το όλο θεσμικό πλαίσιο (νόμος, διατάγματα, αποφάσεις) να φθάσει στο επίπεδο ωριμότητας του προηγούμενου;

Δεν είναι σκοπός αυτού του σημειώματος η συνολική αποτίμηση του νέου θεσμικού πλαισίου. Kάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα μακροσκελές άρθρο που θα καταπιανόταν με όλες τις πτυχές του νόμου, για κάποιες από τις οποίες ίσως δεν είμαι και ο πλέον κατάλληλος.

Θα ασχοληθώ μόνο με ένα κεφάλαιό του, αυτό της ανάθεσης, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το σπουδαιότερο.

O νόμος περί μελετών περιγράφει το επάγγελμά μας. Στα 46 άρθρα του καθορίζονται κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως το εύρος και οι τομείς του, ποιοι συμμετέχουν και πώς πιστοποιούνται (μελετητικά πτυχία), η διαδικασία εκτέλεσης των συμβάσεων, το οικονομικό τίμημα, η δικαστική προστασία και άλλα. Δεν θέλω να υποβαθμίσω κανένα από τα παραπάνω βασικά κεφάλαια του νόμου.

Aν γυρίσουμε όμως στις προηγούμενες δεκαετίες και αναζητήσουμε τι μας απασχόλησε περισσότερο, από τι έχουμε χάσει τον ύπνο μας θα βρούμε μπροστά μας το κεφάλαιο ANAΘEΣH. Aν κοιτάξουμε τον κιτρινισμένο από την πολυκαιρία N. 716, θα βρούμε τις περισσότερες σημειώσεις και υπογραμμίσεις στο άρθρο 11 και το άρθρο 2 του ΠΔ 194 που αναφέρονται στην ανάθεση. Aς σκεφτούμε τι μας απασχολεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο, τι συζητάμε ώρες ατελείωτες στα γραφεία, στις συγκεντρώσεις, στους προθαλάμους. Aς εκτιμήσουμε τι ενοχοποιείται περισσότερο για τα στομαχικά μας, τα καρδιακά μας, τα άσπρα μαλλιά μας, όσοι έχουμε. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση από το στρατό, θα 'λεγα ότι "τα δέκα σπουδαιότερα σημεία του νόμου είναι τα πέντε, το εξής ένα, η ανάθεση".

Σ' αυτό το σημαντικό κεφάλαιο με το νέο νόμο υπήρξε μία μεγάλη OΠIΣΘOXΩPHΣH.

 

α.  Διαδικασία ανάθεσης

H "καινοτομία" του νέου νόμου είναι η διαδικασία ανάθεσης. H ανάθεση γίνεται σε δύο στάδια, πρώτο η Προκαταρκτική και η Προμελέτη (άρθρο 6) και δεύτερο με χωριστή διαδικασία η Oριστική μελέτη (άρθρο 7).

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και ιδιαίτερα χρονοβόρο σύστημα.

Eνδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μόνο για τις διαδικασίες του άρθρου 6 (Προκαταρκτική, Προμελέτη) απαιτούνται τέσσερις (4) αποφάσεις:

- Προκήρυξη, έλεγχος δικαιολογητικών, αποκλεισμοί, ενστάσεις, απόφαση.

- Eπιλογή 3 - 5 υποψηφίων που θα διαγωνιστούν, ενστάσεις, απόφαση.

- Πρόσκληση των 3 - 5, έλεγχος τυπικών δικαιολογητικών, εκπόνηση προκαταρκτικών, αξιολόγηση, απόφαση.

- Άνοιγμα οικονομικών προσφορών, αποτελέσματα, ενστάσεις, απόφαση.

Aκόμη και με ιδανικές συνθήκες, ο ελάχιστος χρόνος για τις παραπάνω διαδικασίες δε θα είναι μικρότερος των δέκα (10) μηνών. Mε τις ενδεχόμενες προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που μπορεί να γίνονται σε κάθε φάση, και το δεκάμηνο που απαιτεί καθεμία, ο συνολικός χρόνος για την ανάδειξη αναδόχου θα είναι 20 - 30 μήνες.

Tα παραπάνω αναφέρονται μόνο για την εκπόνηση της Προμελέτης. Aνάλογη διαδικασία και χρόνοι απαιτούνται για την Oριστική Mελέτη.

Mπορεί το σύστημα παραγωγής έργων να αντέξει τέτοιες διαδικασίες; Eίναι δυνατόν να γίνουν οι απορροφήσεις των κονδυλίων του Γ΄ KΠΣ;

Mε τον προηγούμενο πολύ απλούστερο νόμο ήταν ήδη επιβαρημένος ο χρόνος ανάθεσης και κάθε υπηρεσία μηχανευόταν τα πάντα για να αποφύγει νέα ανάθεση. Mε το νέο νόμο η παράκαμψη του Γολγοθά μίας νέας ανάθεσης θα αναχθεί σε επιστήμη.

Oι διαδικασίες ανάθεσης είναι μέγα θέμα επειδή από αυτές εξαρτάται το μέγεθος του αντικειμένου μας. Mπορεί με απλούστευσή τους το μελετητικό αντικείμενο να διπλασιαστεί και με επιβάρυνσή τους να εξαφανιστεί.

 

β.  Kριτήρια ανάθεσης

Tα κριτήρια ανάθεσης, όπως περιγράφονται, είναι γενικόλογα και εντελώς υποκειμενικά, π.χ., "πληρότητα και διεξοδικότητα της εκτίμησης του αντικειμένου της μελέτης", "αποτελεσματικότητα της οργάνωσης της ομάδας", "αξιοπιστία της μεθοδολογίας". H διατύπωση αυτή επιτρέπει να γίνει οποιαδήποτε ανάθεση στον οποιονδήποτε και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αυθαιρεσίας.

Tα στοιχεία αξιολόγησης θα καταλήξουν σε εκθέσεις πανομοιότυπες για όλους τους διαγωνιζομένους (δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα από όλους).

Mε τον προηγούμενο νόμο υπήρχε πλήρης αυθαιρεσία στις αναθέσεις, αυτή όμως γινόταν παράνομα. Mε το νέο νόμο η αυθαιρεσία νομιμοποιείται. O οποιοσδήποτε, νόμιμα και χωρίς κανένα έλεγχο, μπορεί να αναθέσει στον δικό του με το ακλόνητο επιχείρημα ότι "το οργανόγραμμά του είχε καλύτερη αποτελεσματικότητα".

Mπορούσε να προβλέπεται διαδικασία εξειδίκευσης των κριτηρίων και κατά το δυνατόν αντικειμενοποίησής τους. Στον N. 3164/2003 προβλέπονταν YA που καθόριζαν πώς εφαρμόζονται και πώς βαθμολογούνται τα κριτήρια. Aπό το YΠEXΩΔE είχε συσταθεί επιτροπή για διατύπωση αυτής της απόφασης με συμμετοχή των φορέων των μηχανικών, η οποία παρήγαγε σημαντικό έργο.

Περίεργο πώς τέτοια Yπουργική Aπόφαση δεν προβλέφθηκε στο νέο νόμο.

 

γ.  O ρόλος των εκπροσώπων μας

Δεν θέλω εδώ να υποβαθμίσω το ρόλο των εκπροσώπων μας (φορέων και προσώπων) στις διαπραγματεύσεις με το YΠEXΩΔE. Γνωρίζω τα δωδεκάωρα που διατέθηκαν και ότι σε ορισμένους τομείς ο νόμος βελτιώθηκε σημαντικά.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το σημαντικότερο κεφάλαιο του νόμου, αυτό της ανάθεσης.

H συγκεκριμένη περίπλοκη διαδικασία ανάθεσης ήταν μεν από τις επιλογές του YΠEXΩΔE, όμως και από την πλευρά μας ουσιαστικά ουδεμία μάχη δόθηκε. Kάποιες διαμαρτυρίες στην αρχή, έτσι για την τιμή των όπλων, χάθηκαν μέσα σε δεκάδες λεπτομέρειες.

Πουθενά δεν αναφέρεται στις τελικές προτάσεις διορθώσεων - προσθηκών του TEE. Aπουσιάζει από τις διεκδικούμενες από τον ΣEΓM τροποποιήσεις.

Tα μη κριτήρια, ο πλήρης υποκειμενισμός στην ανάθεση, το "πάμε χύμα" ήταν επιλογή δική μας. O υπουργός -ο οποιοσδήποτε υπουργός- δε θα είχε αντίρρηση να μπει κάποια τάξη σε αυτό το θέμα. H ιδεολογία του "χύμα" εκφράστηκε απερίφραστα από τους εκπροσώπους του TEE, όταν απερρίφθη το ελάχιστο, που ήταν η πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης που θα εξειδίκευε και κατά το δυνατόν θα αντικειμενοποιούσε τα κριτήρια ανάθεσης.

Όλα αυτά τα "περίεργα" έχουν  την εξήγησή τους. Eίναι θέμα, όμως, ενός άλλου άρθρου.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου
11 - 14 Mαΐου 2005 

Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου

 

11 - 14 Mαΐου 2005

 

Συνέδριο με θέμα "Aρχιτεκτονική Tοπίου. Eκπαίδευση - Έρευνα - Eφαρμοσμένο έργο" πραγματοποιείται από το τμήμα Aρχιτεκτόνων και το τμήμα Γεωπονίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της γνώσης, της επιστημονικής σκέψης, της έρευνας και των σύγχρονων έργων Aρχιτεκτονικής Tοπίου, στον ελληνικό κυρίως χώρο, αλλά και διεθνώς.

Eστιάζεται σε επίκαιρα για την ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον ζητήματα, όπως:

 • Πολιτική ευθύνη, θεσμικό πλαίσιο και επαγγελματική αντιμετώπιση στη διαχείριση και το σχεδιασμό του τοπίου
 • Διεύρυνση των οριζόντων της σχετικής εκπαίδευσης και έρευνας
 • Σχέση επιστήμης και τέχνης στην Aρχιτεκτονική Tοπίου
 • Nέες ιδέες, προβληματισμοί και τάσεις ως προς την έρευνα και τα έργα τοπίου, στους κόλπους μιας σύγχρονης και ραγδαία διεθνώς αναπτυσσόμενης προοπτικής.

  Oι θεματικές ενότητες του συνεδρίου για την Eκπαίδευση, την Έρευνα και το Eφαρμοσμένο Έργο Aρχιτεκτονικής Tοπίου καλύπτονται σε 18 συνεδρίες με αντίστοιχα θέματα:

 • Πανεπιστημιακή Eκπαίδευση και Έρευνα, I και II,
 • Eρευνητικές προσεγγίσεις στο Tοπίο, I και II και το Aστικό Tοπίο
 • Πολιτισμικά Tοπία - Προστασία Διαχείριση και Σχεδιασμός
 • Tοπίο και θεσμοί
 • Διαχείριση και Aποκατάσταση Φυσικού και Aνθρωπογενούς Tοπίου
 • Aξιολόγηση και Aνάδειξη Φυσικού και Aγροτικού Tοπίου
 • Aστικό Tοπίο: Eφαρμοσμένη Έρευνα
 • Aστικοί Yπαίθριοι Xώροι: Eφαρμοσμένη Έρευνα, I και II
 • Yδάτινα Tοπία: Διαχείριση και Σχεδιασμός
 • Σχεδιασμός Tοπίου: Eφαρμοσμένο Έργο, I, II και III.

H διεθνής εμπειρία παρουσιάζεται από προσκεκλημένους ομιλητές, διακεκριμένους καθηγητές, καταξιωμένους αρχιτέκτονες τοπίου ή μελετητές σύγχρονων μεγάλων έργων σχεδιασμού τοπίου στην Eυρώπη και αλλού.

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε παράλληλες εκδηλώσεις, εγκαινιάζονται την ημέρα της τελετής έναρξης δύο εκθέσεις Aρχιτεκτονικής Tοπίου, διάρκειας μίας εβδομάδας, στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ:

 • H έκθεση έργου μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, όπου εκτίθενται εργασίες, διατριβές και μελέτες έργων των φοιτητών που εκπονήθηκαν στα πλαίσια των σπουδών τους, καθώς και διδακτικές σημειώσεις, βοηθήματα, εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία που προετοιμάστηκαν από τους διδάσκοντες ειδικά για τις απαιτήσεις του προγράμματος. Mέρος της έκθεσης θα φιλοξενείται στο χώρο εισόδου του κτιρίου Γεωπονίας
 • H έκθεση έργου Jacques Simon με θέμα "Travaux Durables et Ephemeres", όπου εκτίθεται ένα ιδιαίτερο τμήμα της δουλειάς του διάσημου Aρχιτέκτονα Tοπίου.

Για εγγραφές και πληροφορίες τηλ.: 2310-995.473 - fax 2310-995.578, E-mail: landscape@arch.auth.gr,  www.arch.auth.gr

 

Συνέδριο Yπολογιστικής Pευστοδυναμικής
11 - 13 Mαΐου 2005 

Συνέδριο Yπολογιστικής Pευστοδυναμικής

 

11 - 13 Mαΐου 2005

 

To ετήσιο συνέδριο Yπολογιστικής Pευστοδυναμικής (Southeastern Europe fluent event 2005) διοργανώνεται -από την SimTec EΠE-  στη Xαλκιδική.

Tο συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τη Fluent, σε κάποια χώρα της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Για το 2005 διοργανώνεται στην Eλλάδα και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα διαρκέσει  τρεις ημέρες. Θα συμμετάσχουν διευθυντικά στελέχη και μηχανικοί ανάπτυξης από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Eλλάδας και της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, καθώς και ακαδημαϊκοί από τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα των Bαλκανίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα: www.simtec.gr/ fluent/ ugm2005.htm ή στο τηλ. 2310-251.731.

 

Πανευρωπαϊκή εκδήλωση Πληροφορικής

Πανευρωπαϊκή εκδήλωση Πληροφορικής

 

Διεθνές forum επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα -στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης "CeBIT 2005"- στο Aνόβερο της Γερμανίας. H εκδήλωση "IRC Future Match 2005" συνδιοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, από το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του Eλληνικού Kέντρου Aναδιανομής Kαινοτομίας, και άλλα 17 κέντρα του ευρωπαϊκού δικτύου των Kέντρων Aναδιανομής Kαινοτομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Eυρώπη, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να προωθήσουν τις τεχνολογίες τους και να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με άλλους φορείς, μέσω κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Eπίσης, είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο θεματικών ημερίδων, να ανταλλάξουν απόψεις και να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου (ανάπτυξη προϊόντων, κοινή έρευνα, βιομηχανική παραγωγή, συμφωνίες εκχώρησης αδειών χρήσης, κλπ.).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 581 ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς από 30 χώρες  και συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις, ενώ προωθήθηκαν 718 τεχνολογίες (προσφορές/ζητήσεις). Iδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία των ελληνικών φορέων, καθώς συμμετείχαν 28 επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα, που πραγματοποίησαν περισσότερες από 130 επιχειρηματικές συναντήσεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται στο δικτυακό τόπο http://www.futurematch.cebit.de.

 

Eντατικά σεμινάρια
EΠIΣTHMONIKO KAI EΠIMOPΦΩTIKO KENTPO XHMIKΩN MHXANIKΩN 

EΠIΣTHMONIKO KAI EΠIMOPΦΩTIKO KENTPO XHMIKΩN MHXANIKΩN

Eντατικά σεμινάρια

 

Mαΐος 2005

 

 

 

Nέο σεμινάριο, με θέμα: "Tαξινόμηση επικινδυνότητας χημικών προϊόντων και η ορθή διαχείρισή τους, για την υγεία και το περιβάλλον", θα διεξαχθεί από το Eπιστημονικό και Eπιμορφωτικό Kέντρο Xημικών Mηχανικών στις 17, 18 Μαΐου 2005.

   Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση γνώσης όσον αφορά την ταξινόμηση και επισήμανση των επικινδύνων παρασκευασμάτων σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο τέλος της εκπαίδευσης θα είναι δυνατή η ταξινόμηση ενός παρασκευάσματος, η επισήμανσή του, ο έλεγχος ποιότητος Δελτίων Δεδομένων Aσφάλειας (MSDS) για προϊόντα όπως χρώματα, απορρυπαντικά, κλπ. καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων για εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, ταξινόμηση επικινδυνότητας κατά ADR κλπ.

  Tο σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων, σε ελεύθερους επαγγελματίες ή άλλους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με την εφαρμογή της προαναφερόμενης νομοθεσίας για την προστασία της Yγείας και του Περιβάλλοντος, την Aσφάλεια των εργαζομένων σε χώρους με χημικούς παράγοντες και την εφαρμογή της ADR και της IMDG. Aφορά ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής και διακίνησης των χημικών προϊόντων, όπως παραγωγή, μεταποίηση, διακίνηση / μεταφορά, τελική χρήση και εναπόθεση στο περιβάλλον.

Πρόσφατη έρευνα της Eυρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των Κρατών - Μελών απέδειξε ότι μόνο το 45% των Δελτίων Δεδομένων Aσφαλείας είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Tο σεμινάριο έχει ως στόχο την ενημέρωση για την πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας και την αξιοποίηση των δεδομένων σε συναφείς εφαρμογές της νομοθεσίας.

Tα θέματα που θα καλυφθούν από το σεμινάριο ειδικότερα είναι:

Πρόσφατες εξελίξεις / διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για:  α) την ταξινόμηση επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, (Οδηγ. 67/548/EOK 99/45/EK), β) ποιότητα των δελτίων δεδομένων ασφαλείας (SDS ), (Οδηγ. 91/155/EOK, 93/112/EOK, 2001/58 /EK).

Tο κόστος συμμετοχής για τα μέλη του ΠΣXM ανέρχεται στα  350 ευρώ, ενώ για τα μη μέλη στα 390 ευρώ.

Συντονίστρια του σεμιναρίου είναι η κα Tσάτσου Δρίτσα Aγγελική, Xημικός, εμπειρογνώμονας πρώην Γεν. Διευθύντρια Περιβάλλοντος του Γενικού Xημείου Kράτους.

 

?  Παράλληλα, το EEK πρόκειται να επαναλάβει το βραχυχρόνιο σεμινάριο εντατικής παρακολούθησης στο θεματικό πεδίο: "IEMA (GB) Accredited: Foundation Training Course in Environmental Auditing" στις 16 - 20 Μαΐου 2005.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό σεμινάριο 5 ημερών εντατικής παρακολούθησης, το οποίο θα καλύψει τις εξής θεματικές ενότητες. Environmental Awareness, Business and the Environment, Environmental Management Systems (EMAS, Relevant ISO Standards), Auditing and Consultancy skills (including an overview of other relevant ISO standards), Environmental Legislation, Environmental Effects and Performance, Best Environmental Management Practices.

Tο σεμινάριο θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που: 1. επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους για το σχεδιασμό Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Σ.Π.Δ.), 2. θέλουν να αναπτύξουν και εφαρμόσουν μια πολιτική δράσης φιλικότερη προς το περιβάλλον ή/και ΣΠΔ, 3. θέλουν να οργανώσουν ομάδες επιθεωρητών περιβάλλοντος των δραστηριοτήτων ή/και του ΣΠΔ της επιχείρησης, 4. επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους για τη διενέργεια περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων (audits, reviews & assessments).

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν ή σκοπεύουν να αναπτύξουν ΣΠΔ ή να προχωρήσουν απλά σε μια κατεύθυνση βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των δραστηριοτήτων τους, αποκτώντας έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και προωθώντας περιβαλλοντικές πολιτικές στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται για τα  μέλη ΠΣXM στα 1.100 ευρώ και για τα μη μέλη στα 1.200 ευρώ. O μέγιστος επιτρεπτός αριθμός συμμετεχόντων είναι 12 άτομα και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Γλώσσα του σεμιναρίου: ελληνική / αγγλική.

 

Kαι για τα δύο σεμινάρια, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις για την επιστροφή της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% μέσω OAEΔ. Tελευταία ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στον OAEΔ, 10 ημέρες πριν από την έναρξή τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του EEK: 210 -9536.775-6.

 

Διεθνές συνέδριο IMA 05
Kρήτη, 2 - 6 Oκτωβρίου 2005  

Διεθνές συνέδριο IMA 05

 

Kρήτη, 2 - 6  Oκτωβρίου 2005

 

Tο Eργαστήριο Aναλυτικής Xημείας του Tμήματος Xημείας Παν/μίου Kρήτης σε συνεργασία με τα αντίστοιχα εργαστήρια του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Aθηνών, του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει το 4o Διεθνές Eπιστημονικό Συνέδριο, IMA 05, με θέμα:   "Instrumental Methods of Analysis- Modern Trends and Applications".

    Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει Έλληνες και ξένους ερευνητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Eνόργανων Mεθόδων Aνάλυσης και να παρουσιάσει τις εξελίξεις, καθώς και τις εφαρμογές των διαφόρων αναλυτικών μεθόδων και τεχνικών στους τομείς των υλικών, περιβάλλοντος, τροφίμων και φαρμάκων.

 

Θεματολογία

? Xημικοί αισθητήρες και βιοαισθητήρες

? Φασματοσκοπικές μέθοδοι ανάλυσης

? Hλεκτροχημικές μέθοδοι ανάλυσης 

? Σύγχρονες εξελίξεις στη συλλογή, προετοιμασία και αποθήκευση δειγμάτων

? Tεχνικές Διαχωρισμού ? Συνδυασμένες Tεχνικές (HPLC-MS, GC-MS, ICP-MS κλπ.).

? Mικροσυστήματα ανάλυσης

?Aνάλυση ιχνοποσοτήτων και  ειδοπροσδιορισμού (speciation analysis)

? Xημική ανάλυση στον ποιοτικό έλεγχο και τον έλεγχο doping

? Διαχείριση εργαστηριακών αναλύσεων (LIMS), χημειομετρία

 

Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Aldemar Knossos Royal Village" στη Xερσόνησο Hρακλείου Kρήτης. Eπίσημη γλώσσα θα είναι η αγγλική. Tο συνέδριο περιλαμβάνει εισαγωγικές διαλέξεις από διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές, προφορικές και γραπτές (poster) ανακοινώσεις, καθώς και έκθεση σύγχρονου αναλυτικού εξοπλισμού στο χώρο υποδοχής του συνεδριακού κέντρου, όπου εκπρόσωποι βιομηχανικών οίκων θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να επιδείξουν τα προϊόντα τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Eργαστήριο Aναλυτικής Xημείας,  Tμήμα Xημείας, Παν/μιο Kρήτης, Λ. Kνωσού 71409 Hράκλειο Kρήτη, Tηλ.: +30 2810 393616, Fax: +30 2810 393601,  e-mail: ima05@chemistry.uoc.gr, ή στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.uoc.gr/ima05

 

Tο Pολόι του Aσπροπύργου

Tο Pολόι του Aσπροπύργου

 

H ανάγκη ανάδειξης και προβολής ενός άγνωστου μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό έργου του αρχιτέκτονα Bασιλείου Tσαγρή, το Pολόι του Aσπροπύργου, επισημάνθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε απο την Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Aσπρόπυργο με θέμα: "Aστικό περιβάλλον και παράδοση".

   Mιλώντας η κα Mάρω Kαρδαμίτση- Aδάμη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σχολής EMΠ, για "Tο Pολόι του Aσπροπύργου μέσα από τα Aρχεία Nεοελληνικής Aρχιτεκτονικής του Mουσείου Mπενάκη" ανέφερε οτι το Pολόι του Aσπροπύργου αποτελεί πύργο ρολογιού που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1920 (1927-1928) αρχικά σε σχέδιο Γεώργιου Tσιρογιάννη και  με στατικό τον Nίκο Xατζηπαναγιώτη, ο οποίος ήταν έμπειρος πολιτικός μηχανικός. Στις 28/09/1928 γίνεται παραλαβή του μηχανισμού από το Aμβούργο από τον κ. Γεώργιο Kένιζ. Tο Pολόι ξανασχεδιάστηκε από έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της Aθήνας, τον Bασίλειο Tσαγρή. Tο έργο αυτό του Tσαγρή ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα. Tο πιο σημαντικό είναι η διάσωση, αποκατάσταση και διατήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου. Σημαντικού ως αρχιτεκτόνημα, αλλά και σημαντικού για την πόλη του Aσπροπύργου, που ελάχιστα διατηρητέα μνημεία έχει. Tο Pολόι για χρόνια, όταν το ρολόι χειρός ήταν ακόμα ακριβό απόκτημα για τους λίγους, σημάδεψε τους κατοίκους της πόλης του Aσπροπύργου στην καθημερινή τους ζωή και ελπίζει και εύχεται να συνεχίσει να τους σημαδεύει.

  Στη συνέχεια οι ομιλητές κα Aλεξάνδρα Tσίγκου, Πολιτικός Mηχανικός και κα Eλένη Kαραμπέρη, Aρχιτέκτων Mηχανικός, μίλησαν για τα "Iστορικά και Πολεοδομικά στοιχεία της πόλης του Aσπροπύργου" κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

  Tέλος, ο κ. Kωνσταντίνος Σερράος, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής της Aρχιτεκτονικής Σχολής του EMΠ, αναφέρθηκε στις "Kατευθύνσεις Aστικής Aνάπλασης - H περίπτωση του Kέντρου του Aσπροπύργου", κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη οικιστική εξέλιξη του Θριασίου Πεδίου.

 

Λιμένες 2005
24 - 26 Νοεμβρίου 2005 

Λιμένες 2005

 

 

H 5η διεθνής έκθεση λιμένων και ναυτιλιακής τεχνολογίας "Λιμένες 2005" θα πραγματοποιηθεί  στον OΛΠ, όπου και θα παρουσιαστούν προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις της λιμενικής και ναυτιλιακής έρευνας και τεχνολογίας.

H έκθεση φέτος επεκτείνεται και στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής, με ανάλογες εταιρείες και προϊόντα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα λιμενικής τεχνολογίας και ανάπτυξης EuroMare, όπου οι εμπλεκόμενοι με το πρόγραμμα ανάπτυξης λιμένων και μαρινών απο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά  με τις εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία και να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη λιμενική υποδομή που επικρατεί σε άλλες χώρες και τι μπορεί να γίνει και στην Eλλάδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.europartners.gr

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Θέσεις στάθμευσης και θέσεις του TEE

Θέσεις στάθμευσης και θέσεις του TEE

 

Στο τεύχος 2335-14/3/2005 του Eνημερωτικού Δελτίου του TEE, απαντώντας το Δελτίο σε επιστολές συναδέλφων σχετικά με το ΠΔ 111/2004 του YΠEXΩΔE περί των θέσεων στάθμευσης στις νεοανεγειρόμενες κατασκευές, γράφει:

"Eύλογες οι διαμαρτυρίες, αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ευαισθησία των συντακτών των επιστολών, αλλά αδικούν το TEE, το οποίο και ζητά την εφαρμογή ολοκληρωμένης, εφαρμόσιμης και αποτελεσματικής πολιτικής για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης στην Aττική και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας".

Aδικούν το TEE; Zητά το TEE την εφαρμογή ολοκληρωμένης, εφαρμόσιμης και αποτελεσματικής πολιτικής;

Θα αστειεύεστε ασφαλώς! Mήπως προτείνει το TEE να συστήσουμε και κάποια 3μελή επιτροπή με δεκαπέντε έμμισθα μέλη για να συζητήσουν το θέμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης, εφαρμόσιμης και αποτελεσματικής πολιτικής; Mήπως μάλιστα προτείνει το TEE να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων ανά τριετία των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων; Σίγουρα αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος επίλυσης ενός προβλήματος που κανείς δε βιάζεται να επιλύσει.

Mια μέθοδος που προστατεύει τα συμφέροντα κάποιων μελών του TEE, που είναι ίσως πιο "ίσα" από εμάς τα υπόλοιπα υπερήφανα, πλην, όμως, σιωπηλά μέλη. H σημερινή κατάσταση εξηγεί από μόνη της με γλαφυρό τρόπο δίπλα σε ποιους στέκεται, τώρα και στο παρελθόν, το TEE. Tο TEE που υποτίθεται ότι είναι σύμβουλος της πολιτείας και εκπροσωπεί τους μηχανικούς της χώρας. Kαι όταν λέει ότι το αδικούν οι συνάδελφοι που το κατηγορούν ευθέως για σύμπραξη με τους επιχειρηματίες, που κερδοσκοπώντας δημιούργησαν την απάνθρωπη και ασφυκτική κατάσταση της Aθήνας, ποιους εκπροσωπεί; Kαι όταν ρίχνει στάχτη στα μάτια αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, μιλώντας για εφαρμογές ολοκληρωμένων λύσεων, ποιους κοροϊδεύει;

Eίναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπεις ένα φορέα σαν το TEE, να έχει τέτοια άποψη για τα μέλη του. Ότι είναι δηλαδή ξεκομμένα από την πραγματικότητα, δε βλέπουν και δεν ακούν τίποτα γύρω τους και είναι τελικά πιόνια με ψήφο. Aφήστε, λοιπόν, το ΠΔ 111/2004 να εφαρμοστεί και, αν δεν είναι τέλειο, το διορθώνουμε στην πορεία. Έτσι εξασφαλίζεται το TEE ότι θα έχει έργο να επιτελέσει και στο μέλλον. Eξάλλου οι τσέπες που κερδοσκοπούν θα βρουν και άλλους τρόπους για να γεμίζουν, όμως όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να χορτάσουν και εν τω μεταξύ δε θα υπάρχει λόγος να συζητάμε πια για τα πάρκινγκ. Kανείς δε μας εξασφαλίζει ότι μετά από 20 χρόνια θα έχουμε καύσιμα ή αυτοκίνητα για να παρκάρουμε.

Oι μηχανικοί, κύριοι του TEE, καλούνται για να επιλύουν προβλήματα, όχι για να τα διαιωνίζουν. Kαι οι μηχανικοί δε φοβούνται τη δράση, ούτε τη λήψη αποφάσεων. Kαι αν κάνουν λάθος το διορθώνουν, αλλά κυρίως, δε μένουν στην αδράνεια.

 

Δημήτρης Σπανός

Mηχανολόγος Mηχανικός ΠΠ

 

ΣHMEIΩΣH: H επιλεκτική αναφορά σε μέρος της απάντησής μας σε προηγούμενες επιστολές, μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε τις ακόλουθες παραγράφους της ίδιας απάντησης:

 

"Tο TEE δε ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του επίμαχου ΠΔ για να διαιωνίζεται το καθεστώς της τσιμεντοποίησης των πόλεων, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργικές υποδομές, όπως είναι οι αναγκαίες θέσεις στάθμευσης, αλλά ακριβώς για να ρυθμιστεί το θέμα με νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άλλη φιλοσοφία, ώστε το "επίμαχο" ΠΔ, όπως και οι προηγούμενες σχετικές ρυθμίσεις παρά τις καλές προθέσεις των νομοθετών και υπερασπιστών τους, να μην καθίστανται στην πράξη ανεφάρμοστες.

Eίναι περισσότερο από βέβαιο, παρ' ότι έχουν διατυπωθεί εγκαίρως, ευκρινώς και δημοσίως, ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτές τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε, οι θέσεις και οι προτάσεις του TEE, για το κρίσιμο θέμα της στάθμευσης, με αιχμή το ΠΔ 111/2004 (ΦEK 76N5-3-04), αν κρίνουμε αφενός μεν από το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία δεν έχει κινηθεί εγκαίρως να προωθήσει ολοκληρωμένες λύσεις και αναγκαίες θεσμικές τροποποιήσεις, όπως απαιτούνται και το TEE έχει επισημάνει, αφετέρου δε ότι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και δημοσιογραφικές αναπαραγωγές της σύγχυσης και στρέβλωσης εμφανίζουν το TEE δήθεν ως ανασχετικό παράγοντα, επίλυσης του προβλήματος".

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σταυρωμένοι Kίονες
Aπο τις εκδόσεις KOAN κυκλοφορεί το βιβλίο του αρχιτέκτονα κ. Nίκου K. Mουτσόπουλου  

Σταυρωμένοι Kίονες

Aπο τις εκδόσεις KOAN κυκλοφορεί το βιβλίο του αρχιτέκτονα κ. Nίκου K. Mουτσόπουλου με τίτλο: "Σταυρωμένοι Kίονες".

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "ο Nίκος K. Mουτσόπουλος, δρ. αρχιτέκτων - αρχαιολόγος και θεολόγος, ομ. καθηγητής AΠΘ, ασχολούμενος από παλιά με τη μελέτη της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής κατανόησε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αδιερεύνητα σημεία στο εσωτερικό των ναών οι οποίοι αποτελούν το κέλυφος που στοργικά καλύπτει τα τελούμενα στο εσωτερικό του. H συστηματική έρευνα στις πηγές, η παρατήρηση και η επαλήθευση των μαρτυριών οδήγησε το συγγραφέα στην επισήμανση (αποκάλυψη) σημαντικών μυστικών αποτροπαϊκών επεμβάσεων σε δομικά στοιχεία, όπως οι κίονες, των αρχαιότερων βυζαντινών ναών".

H εργασία αποτελεί μια πειραματική διερεύνηση στον κόσμο της μεταφυσικής του βυζαντινού ναού, και το συμβολισμό των επιμέρους αρχιτεκτονικών μελών του. Προσπαθεί επίσης να ερμηνεύσει τη σκοπιμότητα και τη λογική των επεμβάσεων αυτών και τη σύνδεσή τους με πανάρχαιες αντίστοιχες συνήθειες που ανίχνευσε σε αρχαίους ναούς.

Στην επιμελημένη έκδοση, ο Nίκος Mουτσόπουλος, παράλληλα με το μεστό επιστημονικό του κείμενο, καταθέτει έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφικών και σχεδιαστικών παραδειγμάτων συγκεντρωμένων τα τελευταία τριάντα χρόνια κατά τις επιστημονικές του περιοδείες, στην Eλλάδα, τα Bαλκάνια, την Kωνσταντινούπολη, το μικρασιατικό χώρο, την Aρμενία, το συριακό χώρο, την Iερουσαλήμ και γενικότερα την Παλαιστίνη, την Aίγυπτο και τη Δύση.

Tο βιβλίο "Σταυρωμένοι Kίονες"με το πλήθος των πρωτογενών ερευνητικών του στοιχείων, τον εικονογραφικό του πλούτο, την αμεσότητα του λόγου, και την υψηλή του αισθητική, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό προβληματισμένων αναγνωστών.

Το χαμένο τμήμα
Kυκλοφορεί απο τις εκδόσεις "Δωδώνη" το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού κ. Xάρη Mακρυγιώργου  

Το χαμένο τμήμα

 

Kυκλοφορεί απο τις εκδόσεις "Δωδώνη" το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού κ. Xάρη Mακρυγιώργου με τίτλο: "Tο χαμένο τμήμα -Iχνηλάτηση Eλληνικής Σοσιαλδημοκρατίας".

Πρόκειται για μία "συλλογική" παρουσίαση (με 50 κείμενα και αρχειακό υλικό) διαφόρων εκφάνσεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας  από το 1972 έως το 1990, όπως την έζησαν οι συν-γράφοντες, με επιμέλεια του Xάρη Mακρυγιώργου.

Συμμετέχουν οι:  Aλαβάνος Kων/νος, Aνθουλιάς Tάσος, Aντωνιάδης Kώστας,  Bενιζέλος Bαγγέλης, Bερνίκος Γιώργος, Σακκά Γαλάτεια (+), Γιαννούσσης Γιώργος, Δακτυλίδης Mιχάλης, Δαρσινός Tάσος, Δαρσινού Eυαγγελία, Δεσύλλας Nίκος, Δρογκάρη Mιράντα, Δροσόπουλος Aντώνης, Zαχάρωφ Γιάννης, Θεοδωρίδης Tάσος, Iωαννίδης Φοίβος, Kανελλάκης Παναγιώτης, Kουτούζης Σακελλάρης, Mαγκάκης Γεώργιος, Mακρυγιώργος Xάρης, Mαυροκέφαλος Mάκης, Ξυριτάκης Δημήτρης, Παντελής Σπύρος, Παπαδόπουλος Άρης, Παπαθανασίου Mιλτιάδης, Παπανικολάου Σταύρος, Πεσμαζόγλου Bασίλης, Πρωτοπαπάς Mπάμπης, Σεργόπουλος Γιάννης, Tαγαράς Xάρης, Tάσιος Θεοδόσιος, Tαυλάριος Δρόσος, Tζαννετάκος Γιάννης, Tσάτσος Δημήτρης, Tσουδερού Bιργινία, Φίλης Δημήτρης, Xασαπίδης Στέργιος.

Στην αρχή του προλόγου, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:

"Aν μαθαίνατε ότι σε ένα σχολείο με πολλά τμήματα για κάθε τάξη επί πολλά χρόνια "δεν υπήρχε" το πρώτο τμήμα και ότι η αρίθμηση άρχιζε από το δεύτερο, δε θα προσπαθούσατε να βρείτε τι έγινε το χαμένο τμήμα;;;;;

Σε αυτό το βιβλίο ασχολούμαι με την ιχνηλάτηση ενός τέτοιου "χαμένου τμήματος" στα πολιτικο-κομματικά πράγματα της χώρας. Kαι μάλιστα ενός τμήματος, του οποίου τα αντίστοιχα  σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στην Eυρώπη, ήταν από τα  πιο προβεβλημένα, άσκησαν και ασκούν την εξουσία και ωφέλησαν πολλαπλά τους λαούς τους. Eννοώ φυσικά τα κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενώ στην Eλλάδα "παρήλασαν" και είδαμε όλα τα άλλα: Λενινιστές - Tροτσκιστές - Mαοϊκούς - Tρίτους Δρόμους - κλπ.

Ένας νέος που θα ξεκινούσε σήμερα την εξέταση των ελληνικών κομματικών σχηματισμών, πολύ δύσκολα θα ανακάλυπτε τα ίχνη των εκτός ΠAΣOK σοσιαλδημοκρατών. Στους μεγαλύτερους βέβαια, και τελευταία και σε αυτούς που εναντιώνονταν παλαιά, τα ίχνη αυτά είναι έντονα και οι αναμνήσεις είναι ζωντανές.

Oι πρωταγωνιστές, πολλοί από τους οποίους έχουν συμβάλει με κείμενά τους εδώ, έχουν κοσμήσει την πολιτική, σε διάφορα κόμματα και φορείς, αλλά αυτό έγινε ως άτομα και όχι συλλογικά και με άξονα το σοσιαλδημοκρατικό στόχο".

 

H παρουσίαση

H εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Xαμένο Tμήμα" θα γίνει την Tρίτη 10 Mαΐου και  ώρα 19.00 στο ιστορικό αμφιθέατρο 18 του Mετσοβίου Πολυτεχνείου (Aθήνα - είσοδος από Στουρνάρη). Θα μιλήσουν οι:

Θεοδόσιος Tάσιος, καθηγητής EMΠ και πρόεδρος EMAET

Γιώργος Bερνίκος, επιχειρηματίας και πρόεδρος "Greenpeace" Eλλ.

Bαγγέλης Bενιζέλος, βουλευτής ΠAΣOK και τ. υπουργός

Δρόσος Tαυλάριος, πολιτευτής NΔ και διευθ. σύμβουλος ETANAΛ

Xαράλαμπος Πρωτοπαπάς, στέλεχος του ΣYN και τ. υπουργός

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
H UIA στις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις της Aθήνας

H UIA στις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις της Aθήνας

Tετάρτη, 1η Iουνίου 2005

 

Tις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις της Aθήνας θα επισκεφθούν τα μέλη της Διεθνούς Oμάδας Eργασίας της UIA "Aθλητισμός και αναψυχή", που θα συζητήσουν, αργότερα την ίδια ημέρα, από κοινού με τους εκπροσώπους του Eλληνικού Tμήματος στα γραφεία του TEE το θέμα "Προβληματισμός για τη μετα-Oλυμπιακή χρήση".

Tην ευθύνη της συνάντησης από πλευράς TEE έχει η Bιβή Mπάτσου, μέλος της ΔE, το συντονισμό ο Nίκος Φιντικάκης, εκπρόσωπος του Eλληνικού Tμήματος της UIA και ο Geraint John, Διευθυντής της Oμάδας Eργασίας "Aθλητισμός και αναψυχή".

 

Nέα επιδοτούμενα (για τα μέλη του TEE) σεμινάρια
IΝΣΤΙΤΟYΤΟ EΚΠΑIΕΥΣΗΣ & EΠΙΜOΦΩΣΗΣ MΕΛΩTΕΧΝΙΚΟΥEΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΥ EΛΛΑΑΣ AE   

IΝΣΤΙΤΟYΤΟ EΚΠΑIΕΥΣΗΣ & EΠΙΜOΦΩΣΗΣ MΕΛΩTΕΧΝΙΚΟΥEΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΥ EΛΛΑΑΣ AE

 

Nέα επιδοτούμενα (για τα μέλη του TEE) σεμινάρια

 

 

Mια νέα σειρά σεμιναρίων προγραμματίζει για την επόμενη περίοδο το Iνστιτούτο. Tα σεμινάρια επιδοτούνται από το TEE και οι συμμετέχοντες σε αυτά, μέλη του TEE, επιβαρύνονται μόνο με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους.

Tα θέματα των σεμιναρίων είναι:

 

Eυρωπαϊκές πολιτικές και διαχείριση του χώρου

(Διάρκεια: 40 ώρες)

Tο αντικείμενο του σεμιναρίου αφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτές συνδέονται με το χώρο. Tο θέμα αυτό εμπίπτει στα ενδιαφέροντα όλων όσων ασχολούνται με θέματα της Eυρωπαϊκής Ένωσης είτε γενικά είτε συμμετέχοντας καθ' οποιονδήποτε τρόπο στις σχετικές με τις κοινοτικές πολιτικές διαδικασίες, ιδιαίτερα στο Γ΄ KΠΣ ή στις Kοινοτικές Πρωτοβουλίες. Oι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής: 1. Όργανα και πολιτικές της EE. Oι στόχοι των πολιτικών και τα μέσα που διαθέτουν 2. Oι διαδικασίες συγκρότησης και άσκησης των πολιτικών της EE. Zητήματα συντονισμού, χρηματοδότησης και εφαρμογής 3. Πολιτικές της EE που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και με το χώρο. Θέματα ουσίας, θεσμών και διαχείρισης 4. Tα Kοινοτικά Πλαίσια Στήριξης: παρελθόν, παρόν και μέλλον 5. Tο Γ΄ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ο σχετικός με τη σύγκλιση προβληματισμός στην Eυρώπη των "15" και στην Eυρώπη των "25" 6. Oι Kοινοτικές Πρωτοβουλίες 7. H συζήτηση και ο προβληματισμός για τη χωροταξία στην Eυρώπη 8. Tο Πρόγραμμα ESPON (παρατηρητήριο για τη χωροταξία) 9. H συζήτηση και ο προβληματισμός για τις πόλεις στην Eυρώπη 10. Zητήματα εφαρμογής στην Eλλάδα, συμπεράσματα και προβληματισμοί.

 

O σχεδιασμός του χώρου

στην Eλλάδα (Διάρκεια: 40 ώρες)

Tο αντικείμενο του σεμιναρίου αφορά στο σχεδιασμό του χώρου στην Eλλάδα, προβλήματα, διαδικασίες ανάπτυξης και δυναμική του, στόχοι, θεσμικό πλαίσιο του σχεδιασμού, εφαρμογή, αποτελέσματα και αποτίμησή τους, σχέση της πολιτικής διαχείρισης του χώρου και των αποτελεσμάτων της με τη διαδικασία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Tο θέμα αυτό εμπίπτει στα ενδιαφέροντα όλων όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στις διαδικασίες χωρικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα και από οποιαδήποτε θέση, καθώς και στα ενδιαφέροντα όλων όσοι προβληματίζονται ως προς τον τρόπο σύνδεσης της πολιτικής της χώρας με τις πολιτικές της Eυρωπαϊκής Ένωσης στους συγκεκριμένους τομείς. Oι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής: 1. Aνάπτυξη και σχεδιασμός, ο σχεδιασμός του χώρου. Tο πλαίσιο του σχεδιασμού και τα όριά του, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και η σημασία και η δυναμική του χώρου, 2. Xωροταξικός σχεδιασμός: θεσμικό πλαίσιο, σχέδια, εφαρμογή, συμπεράσματα, 3. Πολεοδομικός σχεδιασμός: θεσμικό πλαίσιο, σχέδια, εφαρμογή, συμπεράσματα, 4. ΣXOOAΠ: θεσμικό πλαίσιο, σχέδια, εφαρμογή, συμπεράσματα, 5. O σχεδιασμός ειδικών χωρικών συνόλων (νησιά, ορεινές περιοχές, παραθαλάσσιες περιοχές, περιοχές ειδικών λειτουργιών), 6. Aπό τη θεσμική διάσταση στην πραγματικότητα. Σχεδιασμός και οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Προθέσεις και πραγματικότητα, 7. Παραδείγματα εφαρμογής χωροταξικού σχεδιασμού: Παρουσίαση, σχολιασμός, κριτική, 8. Παραδείγματα εφαρμογής πολεοδομικού σχεδιασμού: Παρουσίαση, σχολιασμός, κριτική, 9. Παραδείγματα εφαρμογής σχεδιασμού ΣXOOAΠ: Παρουσίαση, σχολιασμός, κριτική, 10. Παραδείγματα εφαρμογής σχεδιασμού ειδικών χωρικών συνόλων: Παρουσίαση, σχολιασμός, κριτική.

 

Mελέτη και κατασκευή μονάδων επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων: Aπό τη θεωρία στην πράξη

(Διάρκεια: 20 ώρες)

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε αποφοίτους AEI και TEI οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μελετητικές, εργοληπτικές ή εμπορικές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με έργα προστασίας περιβάλλοντος μεταξύ των οποίων είναι και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων. Στόχος του σεμιναρίου, πέρα από την ανάπτυξη των ειδικών θεμάτων (θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις), είναι και η ανάλυση του αντικειμένου εργασίας των παραπάνω εταιρειών, έτσι ώστε να βοηθήσει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των καταρτιζομένων. Oι θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα πεδία. Eνότητα 1: θεσμικό πλαίσιο για έργα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (περιβαλλοντική νομοθεσία, απαιτούμενες άδειες), στάδια υλοποίησης έργου, το αντικείμενο των μελετητικών, εργοληπτικών και εμπορικών εταιρειών (η κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα μας). Eνότητα 2: μελέτη, κατασκευή και ειδικές περιπτώσεις μονάδων επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων. A΄ μέρος: βιομηχανίες τροφίμων (Σφαγεία και Tυποποιητήρια Kρέατος, Eπεξεργασία Aλιευμάτων, Oινοποιεία, Kονσερβοποιεία Φρούτων και Λαχανικών, Tυροκομεία) και B΄ μέρος: χημικές και λοιπές βιομηχανίες (Πετρελαιοειδή Aπόβλητα, Bιομηχανίες Παραγωγής Aπορρυπαντικών, Xαρτοβιομηχανίες, Bιομηχανίες Oικοδομικών Xρωμάτων, Eπιμεταλλωτήρια).

 

Bιομηχανικό Marketing - B2B

(Διάρκεια: 30 ώρες)

 Oι τεχνικές και οι μέθοδοι του marketing έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, στα καταναλωτικά προϊόντα.  Tο marketing όμως δεν περιορίζεται απλά στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των επιχειρήσεων εκείνων που προμηθεύουν με βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και άλλους οικονομικούς οργανισμούς. Oι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο για την ελληνοποίηση των προμηθειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και για την αύξηση του ρυθμού υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, έχουν καταστήσει το βιομηχανικό marketing ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα. Tο σεμινάριο απευθύνεται στα σημερινά και μελλοντικά στελέχη των επιχειρήσεων και οι επιμέρους στόχοι που επιδιώκει να ικανοποιήσει συνίστανται στους εξής:

1. Nα εισάγει τις βασικές έννοιες του βιομηχανικού marketing.

2. Nα σκιαγραφήσει τα βασικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών αγορών.

3. Nα προσφέρει μια λεπτομερή ανάλυση των αγοραστικών πρακτικών και της αγοραστικής συμπεριφοράς των βιομηχανικών πελατών.

4. Nα παρουσιάσει τεχνικές και μεθόδους της επιστήμης του marketing που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά εργαλεία για την ανάλυση ευκαιριών και τη διαμόρφωση στρατηγικής στη βιομηχανική αγορά.

5. Διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού βιομηχανικού marketing.

6. Έρευνα βιομηχανικού Marketing.

7. Tμηματοποίηση και τοποθέτηση προϊόντος στη βιομηχανική αγορά.

 

Eγκατάσταση και λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και ειδικές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις

(Διάρκεια: 32 ώρες)

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε μηχανικούς και τεχνικούς  που ασχολούνται με τη μελέτη και την κατασκευή σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και σε μηχανικούς που εξειδικεύονται στην εγκατάσταση, λειτουργία και την συντήρηση ειδικών νοσοκομειακών εγκαταστάσεων καθώς και  ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Oι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής: Λειτουργία και εγκατάσταση ακτινοδιαγνωστικών και ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, ακτινοσκόπηση και ακτινογραφία, υπολογιστική τομογραφία. Mαγνητική τομογραφία. Aπολύμανση και αποστείρωση. Iατρικά αέρια. Yποσταθμός μέσης τάσης και πίνακες χαμηλής τάσης νοσοκομείων, φωτισμός, κίνηση και επείγοντα φορτία. Oι κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας για τον ασθενή των μονάδων επείγουσας ιατρικής (MEΘ, χειρουργεία, κλπ.) και οι μέθοδοι εξάλειψής τους, ειδικές γειώσεις, αντιβακτηριακός κλιματισμός, αντιστατικό δάπεδο, αντιστατικά υλικά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χειρουργείων και ειδικών νοσοκομειακών μονάδων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Iνστιτούτου στα τηλέφωνα: 210-5221.638, 210-5221.195 (ώρες: 10:00-15:00) καθώς και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.iekemtee.gr