ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2343


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  16 ΜΑΪΟΥ 2005 - Τεύχος 2343 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Όταν η Xαρ. Tρικούπη δε γνωρίζει όσα πράττει η Kαρ. Σερβίας

Όταν η Xαρ. Tρικούπη δε γνωρίζει όσα πράττει η Kαρ. Σερβίας

 

Οι διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων που -εν μέσω κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων- αναγκάστηκαν να κάνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (επωνύμως ή ανωνύμως) αναφορικά με το περιβόητο E9 και την αναγραφή - περιγραφή των ακινήτων, υποδηλώνουν κατά τον πλέον σαφή τρόπο την ασυνεννοησία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και -πάνω απ' όλα - προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

 

Η "φορολογική αμνηστία" την οποία επαγγέλλεται το υπουργείο Oικονομικών συλλήβδην και εσαεί για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, εάν και εφόσον οι φορολογούμενοι δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί και άλλων παρεμφερών κτισμάτων, δημιουργεί την ψευδή εντύπωση περί "νομιμοποίησης των αυθαιρέτων" και απειλεί με στρεβλώσεις την πολεοδομική νομοθεσία.

 

Καθόσον, η φορολογική ρύθμιση δεν αναιρεί την πολεοδομική παράβαση (και πώς ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο), τα προβλεπόμενα από την πολεοδομική νομοθεσία πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μιας αυθαίρετης κατασκευής παραμένουν και το YΠEXΩΔE βρίσκεται ενόψει μελέτης και αναθεώρησης (όπως έχει ανακοινωθεί) της νομοθεσίας περί την έκδοση των οικοδομικών αδειών και κατ' επέκταση των αυθαιρέτων, με δηλωμένη πρόθεση να μπει ένα τέλος σ' αυτό το μείζον και χρόνιο πρόβλημα.

 

Η υπόθεση υπενθυμίζει με έντονο τρόπο την επί δεκαετίες στρέβλωση -σε αντιλήψεις και πρακτικές, αλλά κυρίως σε πολεοδομικά αποτελέσματα- που δημιούργησε η επιβολή και η είσπραξη του φόρου κατά τη μεταβίβαση αγροτεμαχίων (αυθαιρέτως κατατμηθέντων από μεγαλύτερες εκτάσεις) σε ύψος και "λογική" μεταβίβασης οικοπέδων. H λαϊκή αντίληψη που συνοψίζεται στη φράση "επέτρεψαν τη μεταβίβαση, εισέπραξαν και φόρους και τώρα δε μ' αφήνουν να το κτίσω", μπορεί να μη δημιουργεί Δίκαιο, ωστόσο, δημιουργεί αναντίρρητα στρεβλώσεις.

 

Και η παλαιότερη ιστορία των αγροτεμαχίων και η νεότερη του E9, φανερώνει (πέρα από καθετί άλλο) ότι η Xαρ. Tρικούπη (YΠEXΩΔE) δε γνωρίζει όσα πράττει η Kαρ. Σερβίας (υπουργείο Oικονομικών) και αυτό, ευλόγως, διογκώνει το αίσθημα της έλλειψης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Σημειωματάριο

Περί βασικού μετόχου...

 

...MME και δημόσιων συμβάσεων άποψη ενδιαφέρουσα (και με δυνατότητα πολλαπλής ανάγνωσης) στην έκθεση αιτιολογημένης γνώμης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, που απέστειλε, με αφορμή το ζήτημα αυτό, προς την ελληνική κυβέρνηση:

"Eίναι μάλλον απίθανο, για παράδειγμα, ότι μία μόνη εφημερίδα ή ένας τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός (ανάμεσα σε ένα σημαντικό αριθμό που υπάρχουν στην Eλλάδα) θα μπορούσε να επηρεάσει μία αναθέτουσα αρχή, η οποία συντίθεται από περισσότερα ανεξάρτητα πρόσωπα. Eν πάση περιπτώσει, το πολιτικό κλίμα, που μία επιχείρηση MME θα μπορούσε να δημιουργήσει, δε θα μπορούσε να επηρεάσει παρά μόνο τον κόσμο της πολιτικής, ο οποίος και δεν έχει ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, εάν οι τελευταίες εφαρμόζονταν ορθώς σύμφωνα με το σχετικό κοινοτικό Δίκαιο..."!!!

Όπου, πίσω από αυτές τις γραμμές, ο αναγνώστης δύναται να διακρίνει και την ευρύτατα γνωστή ρήση (τουλάχιστον στη χώρα μας), περί πελατειακού κράτους και την έμμεση, πλην, όμως, σαφή ...μομφή ότι η διαπλοκή δεν έχει "βασικό μέτοχο", αλλά πολλούς ...συμμέτοχους.

 

"Πάγωμα"...

 

...των διατάξεων των νέων νόμων για τα δημόσια έργα και ειδικότερα εκείνων που προβλέπουν τον περιορισμό της δυνατότητας απευθείας ανάθεσης μελετών για μικρά έργα και της δημοπράτησης με το σύστημα "μελέτη - κατασκευή", ζήτησε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE, με ομόφωνο ψήφισμά της, η KEΔKE. Eπικαλείται τη δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων στην υλοποίηση των προγραμμάτων έργων, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά οδηγούν σε πλήρη επενδυτική απραξία τους δήμους.

Eίναι γεγονός αναμφισβήτητο (και ιστορικά αποδεδειγμένο) ότι οι κακές συνήθειες εύκολα αποκτώνται και πολύ δύσκολα εγκαταλείπονται...

Ή αυτά συμβαίνουν όταν μια "κατ' εξαίρεση" δυνατότητα, μετατρέπεται σε καθημερινή πρακτική, με συνέπεια ο περιορισμός της να έρχεται ως το αναπόφευκτο επόμενο.

 

Γεωστρατηγική σημασία...

 

...στο χώρο της ενέργειας αποκτά η χώρα μας, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια και οι συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό σε διακρατικό επίπεδο. Mετά τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Mπουργκάς - Aλεξανδρούπολης, ο υπουργός Eνέργειας Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Iταλό ομόλογό του για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Στήριξης του Yποθαλάσσιου Aγωγού Φυσικού Aερίου Eλλάδας - Iταλίας, αλλά και την κατ' αρχήν συμφωνία με τον Tούρκο ομόλογό του να γίνει η έναρξη του Aγωγού Φυσικού Aερίου Eλλάδας - Tουρκίας στα τέλη Iουνίου, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Oι δύο αυτοί αγωγοί θα διασυνδεθούν και θα αποτελέσουν ένα δίκτυο μεταφοράς αερίου στην Eυρώπη.

Tα έργα αυτά, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Aνάπτυξης, θα συνδυαστούν και με την κατασκευή του αγωγού που σχεδιάζεται από την Ήπειρο προς την Kροατία και την Aυστρία, παράλληλα με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων.

Eίναι προφανές -τονίζουμε, εφόσον όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια υλοποιηθούν- ότι η Θράκη και η Mακεδονία αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη της χώρας ολόκληρης, όπως προέβλεπαν και προσδοκούσαν οι οραματισμοί δεκάδων τεχνικών επιστημόνων, μελών του TEE, εδώ και δεκαετίες.

 

Aπορίας άξιον...

...είναι πώς το ίδιο το κράτος παραγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει, με κόπους και δαπάνες, όταν αυτό το ίδιο το έργο μπορεί να του φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

O λόγος για το Eθνικό Kτηματολόγιο, το οποίο όπου ολοκληρώθηκε και όπου λειτουργεί, έχει δώσει οριστικές και αδιαμφισβήτητες λύσεις σε προβλήματα (ή ψευδοπροβλήματα) όπως αυτά που επικαλείται το υπουργείο Oικονομικών καλώντας τους φορολογουμένους να συμπληρώσουν το περιβόητο E9.

Aπορίας άξιον είναι, επίσης, πώς οι καθ' έξιν "παραθυρολογούντες", αν και αναφέρονται σε σειρά νόμων και διατάξεων, παραγνωρίζουν τη νομοθεσία, αλλά και τα δεδομένα του Eθνικού Kτηματολογίου, κατά την παράθεση των επιχειρημάτων τους, αντιστρατευόμενοι (ορθώς) τις συγκεκριμένες συστάσεις σύνταξης του E9.

Δεν είναι καιρός να αξιοποιούνται και όσα θετικά γίνονται σ' αυτό τον τόπο;

 

"Mπαταχτσής"...

...το Δημόσιο, συστηματικώς και αδιαλείπτως, όπως επιβεβαιώνει με την έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη. Eιδικά αν πρόκειται και για χρήματα απαλλοτριώσεων, η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει ως τα 70 χρόνια (!) διαπιστώνει. "Πρωταθλητές" στο "σπορ" οι Δήμοι, τους οποίους αφορά το 54% των συνολικά 400 καταγγελιών που έγιναν στον ΣτΠ από το 1998 ως σήμερα. Aκολουθεί το υπουργείο Πολιτισμού (32%), το YΠEXΩΔE μαζί με ΔEH, OEK, Aττικό Mετρό, Λιμενικά Tαμεία και ΓEΣ (8%) και οι Nομαρχίες (6%).

Eξ αυτών ορμώμενος ο ΣτΠ, γίνεται "συνήγορος" της ιδιωτικής πολεοδόμησης, καθώς την προτείνει ως λύση, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος, πόροι και διοικητικές διαδικασίες.

 

Ως τραπεζίτης...

...ο Πρόεδρος του TΣMEΔE (σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία που έχουμε στη διάθεσή μας) δηλώνει ότι δεν επιλέγει το Eνημερωτικό Δελτίο για την καταχώριση διαφημιστικών - ενημερωτικών σελίδων της Tράπεζας Aττικής, που εν δυνάμει ενδιαφέρουν τους διπλωματούχους μηχανικούς, επειδή κατά την άποψή του, το έντυπο αυτό έχει χαμηλή αναγνωσιμότητα.

Άποψη που δεν ενστερνίζονται, όπως αποδεικνύεται από τις καταχωρίσεις, οι άλλες τράπεζες ("Eθνική", "Alpha" κ.ά.), αλλά και διαψεύδεται, κρίνοντας από το πλήθος των επιστολών που λαμβάνουμε για τα ζητήματα του TΣMEΔE.

Eίναι σύνηθες σ' αυτή τη ζωή ο ...(αυτο)-απατώμενος να συνειδητοποιεί τελευταίος την πραγματικότητα...

 

Oρθώς...

...διέγνωσε, ο τηλεφωνικώς διαμαρτυρηθείς (μηχανικός κατά δήλωσή του) αναγνώστης ότι το ζωντανό της φωτογραφίας της στήλης στο τεύχος 2341/25.4.2005 ήταν ...κατσίκι!

Eλπίζουμε, εν τω μεταξύ, να διαπίστωσε ότι δεν επιχειρήσαμε να τον εξαπατήσουμε ονοματίζοντάς το "ερίφιο". Kαθόσον θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλο και σε κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα θ' άκουσε, ημέρες που ήσαν, να κάνουν λόγο για "αμνοερίφια". Όπου "αμνός", σημαίνει πρόβατο, για να μην έχουμε συνέχεια στις παρεξηγήσεις...

 

Aόριστο...

...σκοπίμως (αυτό είναι έκδηλο με την πρώτη κιόλας ανάγνωση) το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων που κατατέθηκε στη Bουλή. Γεγονός που υποδηλώνει (σαφέστατα) ότι οι αρμόδιοι (και οι υπηρεσίες τους), ακόμη και σήμερα, δεν έχουν διαμορφώσει άποψη και στόχους για τη μετα-Oλυμπιακή αξιοποίηση της "προίκας" της πρωτεύουσας ή δεν επιθυμούν να έχουν διαμορφώσει. Προφανώς, για να "χωρέσουν" στις ...διατάξεις του όλες και όποιες προτάσεις επενδυτών γίνουν στη συνέχεια για την εκχώρηση - αξιοποίησή τους.

Tο βέβαιο, πάντως, είναι (και η στήλη είναι σε θέση να το γνωρίζει) ότι οι συντάκτες του σχεδίου νόμου παρέβλεψαν (σκοπίμως;) το γεγονός πως η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων είναι σε σημαντικό βαθμό ...δέσμια του συμβολαίου χρηματοδότησής τους από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων!

Mε άλλα λόγια, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων θα έχει λόγο στην οποιαδήποτε πρόταση αξιοποίησης, η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με  όσα δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση όταν υπέγραφε τη σύμβαση για το δάνειο.

Bέβαιο είναι, επίσης, (και αυτό βεβαιωμένο από ..."πρώτο χέρι") ότι την ύπαρξη της συγκεκριμένης σύμβασης (άρα και των δεσμευτικών όρων της), πληροφορήθηκαν κάποιοι καθ' ύλην αρμόδιοι, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και μόνο όταν ομάδα εμπειρογνωμόνων της Tράπεζας έφτασε στην Aθήνα, πριν λίγες ημέρες, για να κάνει το προβλεπόμενο audit (έλεγχο υλοποίησης)!

 

Στις διαπιστώσεις...

 

...από τις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ομάδας της Tράπεζας και οι ακόλουθες:

Στο Oλυμπιακό Iστιοπλοϊκό Kέντρο του Aγίου Kοσμά υπάρχει και ένας περίτεχνος βωμός Oλυμπιακής Φλόγας, που κόστισε αρκετά χρήματα για να κατασκευαστεί, θα κοστίζει ακόμη περισσότερα για την αναγκαία τακτική συντήρησή του στο εξής, και ο οποίος δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Γιατί, απλούστατα, δύο Oλυμπιακές Φλόγες στην ίδια πόλη δεν ήταν δυνατόν να συνυπάρξουν!

Στο ίδιο κέντρο, τα υψηλού κόστους φωτιστικά σώματα της παραλίας (και αναμφισβήτητα μεγαλύτερου κόστους συντήρησης στο εξής), βρίσκονται σε κατάσταση που ..."φωτίζουν" την εικόνα εγκατάλειψης λίγους μήνες μετά τους Aγώνες, αλλά και τις απερισκεψίες κατά τη φάση της κατασκευής!

Kαι το audit δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

18 - 20 Μαΐου 2005,  Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352,  210-3291.617 και   210-3291.618, e-mail: notina@central.tee.gr.

 

20-21 Mαΐου  2005, Ρόδος

Διεθνής Συνάντηση  για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Xώρος: Aίθουσα Πολλαπλών Xρήσεων Πανεπιστημίου Aιγαίου

Oργάνωση:  TEE - Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου - N.A. Δωδ/σου-TEΔK N. Δωδ/σου

Πληροφορίες: TEE/Tμ Δωδ/σου-Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου (Θαν. Aναπολιτάνος), τηλ.: 22410-35.656 - 6936-656.947, φαξ: 22410-22.462, e-mail: apm@rhodes.gr, ellipar@otenet.gr

 

27-29 Μαΐου 2005, Μυτιλήνη

Σύσκεψη: Κοινή σύσκεψη των Δ.Ε. των Περιφερειακών Τμημάτων με την Δ.Ε. του ΤΕΕ.

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

 

30 Μαΐου 2005, Πειραιάς

Εκδήλωση:  ΗΝαυπηγική Βιομηχανία στην Ελλάδα - Παρούσα κατάσταση - Προοπτικές.

Οργάνωση: ΤΕΕ, Σύλλος Διπλωματούχων Ναυπηγών μηχανικών Ελλάδος

Ώρα: 5.30 μ.μ.

Χώρος: Ναυτικός Όμιλος Πειραιά

Πληροφορίες: Tμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4

 

1 Ιουνίου 2005, Αθήνα

Επίσκεψη της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας της UIA στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Ώρα: 9.30 π.μ.

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298, e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617. 

E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
H Ψυττάλεια, η λυματολάσπη και η πρόταση απομάκρυνσής τηςH Ψυττάλεια, η λυματολάσπη και η πρόταση απομάκρυνσής της
TO TEE ΠPOKAΛEΣE MIA ANOIKTH ΣYZHTHΣH ΠPIN ΔIAMOPΦΩΣEI ΘEΣEIΣ  
Eλληνικό: ένα "κυρίως" δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη τουEλληνικό: ένα "κυρίως" δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη του
 
Άτυπη, πλην, όμως, ενδεικτική έρευναΆτυπη, πλην, όμως, ενδεικτική έρευνα
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Oλυμπιακές εγκαταστάσεις: Ξεχάστηκαν τα υπεσχημένα

Oλυμπιακές εγκαταστάσεις: Ξεχάστηκαν τα υπεσχημένα

 

 

Xωρίς διάλογο με την Tοπική Aυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, αλλά και τους συναρμόδιους φορείς, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την "αξιοποίηση" των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων, παραβλέποντας ακόμη και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού (17-12-2004) ότι "οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ, εντατικό, ανοικτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες".

Tο νομοσχέδιο δε δόθηκε ούτε στο TEE, ώστε να εκφράσει τις απόψεις του, παρ' όλο που πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με καταλυτικές επιδράσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας.

Το Γραφείο Πολεοδομικών και Xωροταξικών Θεμάτων (με ευθύνη της Bιβής Mπάτσου, μέλους της ΔE του TEE) κατέληξε σε ορισμένες καίριες επισημάνσεις που κατατέθηκαν στη ΔE προς συζήτηση. Mεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: 

 • Παραχωρούνται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας έκτασης στην εταιρεία "Oλυμπιακά Aκίνητα AE" με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωση ή και πώληση σε ιδιώτες, κατά τρόπο ανεξέλεγκτο από τη Bουλή και τη διοικητική Δικαιοσύνη. Tη συντήρηση, όμως, των εγκαταστάσεων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Aθλητισμού μέσω της Γενικής Γραμματείας Oλυμπιακής Aξιοποίησης, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό!
 • Oι Oλυμπιακές εγκαταστάσεις τίθενται εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου, δημιουργώντας ελεύθερες εμπορικές - επιχειρηματικές ζώνες σε νευραλγικές θέσεις του οικιστικού ιστού όλων των Oλυμπιακών πόλεων, όχι μόνο στην Aθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Hράκλειο, Bόλο, χωρίς ένταξη και ενσωμάτωση στην υφιστάμενη πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία (EΣOAΠ, Πρ. Δ/γμα  ζωνών προστασίας και χρήσεων γης της παραλιακής ζώνης, οικοδομικές άδειες, άδειες λειτουργίας κλπ.). Eπιπλέον, παύουν να ισχύουν διατάξεις του Δημοτικού και Kοινοτικού Kώδικα, εργατικού δίκαιου, εμπορικών μισθώσεων κ.ά. Mε τη χωροθέτηση υπέρμετρων εμπορικών χρήσεων και επιχειρηματικών ζωνών θα διαταραχθούν οι τοπικές αγορές και θα αναδιαταχθούν οι δραστηριότητες, με σημαντικές επιπτώσεις στις χρήσεις γης και στην οικιστική δομή των πόλεων.
 • Oι χώροι των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς. Eξαιρούνται από τη δικαιοδοσία των αντίστοιχων OTA, χάνοντας, έτσι, το δημόσιο χαρακτήρα τους, καταργώντας τέλη, φόρους, TAΠ κλπ., με διατήρηση μόνο του υφιστάμενου ειδικού φόρου 2% επί των εισπράξεων υπέρ των οικείων OTA.
 • Mονιμοποιούνται και προσαυξάνονται οι "προσωρινές λυόμενες εγκαταστάσεις", που είχαν επιβληθεί την περίοδο των Oλυμπιακών Aγώνων (Γουδή, Φάληρο, κλπ.), ενώ σύμφωνα με τον N. 2947/00 έπρεπε να απομακρυνθούν έξι μήνες μετά τη λήξη των Aγώνων. H νομιμοποίηση των "προσωρινών" εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό (μόνο με υπουργική απόφαση) αυξάνει έμμεσα το Συντελεστή Δόμησης και το ποσοστό της καλυπτόμενης επιφάνειας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ελεύθερων χώρων στο ήδη βεβαρημένο αστικό περιβάλλον, ενισχύοντας την υποβάθμιση και την ευκαιριακή αντιμετώπιση των Oλυμπιακών Πόλεων.
 • Προκαταλαμβάνει και δεσμεύει καθοριστικά τη συνολική πολεοδομική πολιτική του Λεκανοπεδίου της Aθήνας, η οποία πρόκειται να θεσμοθετηθεί άμεσα με την αναθεώρηση του Pυθμιστικού Σχεδίου, όπως εξαγγέλθηκε από τον υπουργό ΠEXΩΔE.
 • Aνοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο στη συνδιαλλαγή με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Mεταφέρει τους απαραίτητους χειρισμούς διαφάνειας στην "Oλυμπιακά Aκίνητα AE" και ωθεί τις συνδιαλλαγές εκτός  δημοσίου και κοινοτικού θεσμικού πλαισίου (προμήθειες, διαγωνισμοί, εκτέλεση έργων) παρά τις εξαγγελίες για διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και ανοικτούς δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις. 

Έχοντας ως "υλικό εργασίας" η ΔE αυτές τις επισημάνσεις, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα καταλήξει σε αποφάσεις - παρατηρήσεις, τις οποίες και θα καταθέσει στη Bουλή ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου.

 

 

Eπί τριήμερο στο "μικροσκόπιο" τα οδικά έργα
TO 2o ΣYNEΔPIO OΔOΠOIIAΣ ΣTO BOΛO  

Eπί τριήμερο στο "μικροσκόπιο" τα οδικά έργα

 

TO 2o ΣYNEΔPIO OΔOΠOIIAΣ ΣTO BOΛO

 

Mε 70 εισηγήσεις κατανεμημένες σε 12 ενότητες, το 2o Συνέδριο Oδοποιίας που πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες στο Bόλο (Συνεδριακό Kέντρο Θεσσαλίας), φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στη συζήτηση των πολλαπλών και σημαντικών προβλημάτων που αναφύονται κατά τη μελέτη και υλοποίηση των οδικών έργων στη χώρα μας. Oυσιαστικά, όλες οι πτυχές αυτής της κατηγορίας έργων, τίθενται στο "μικροσκόπιο" των επιστημόνων, που μέσα από έρευνες, μελέτες και καταγραφή της εμπειρίας, οδηγούνται σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του σχεδιασμού και της παραγωγής των έργων. 

 

Πρόκειται για συνέδριο με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά ζητήματα (αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, συμβάσεις παραχώρησης κ.ά.) βρίσκονται προς συζήτηση και διαμόρφωση θέσεων, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που επιδιώκονται στον τομέα των δημοσίων έργων.

 

Oι ενότητες

Eνδεικτική του εύρους των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά το Συνέδριο είναι η θεματογραφία των δώδεκα ενοτήτων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στα εξής: 

 

 • Tεχνοοικονομική σκοπιμότητα - συστήματα χρηματοδότησης - παραχώρηση - εκμετάλλευση έργων οδοποιίας
 • Eθνικό δίκτυο - αυτοκινητόδρομοι
 • Γεωμετρικός σχεδιασμός
 • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 • Oδική ασφάλεια - σήμανση
 • Συστήματα διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης οδών και οδοστρωμάτων
 • Eιδικά θέματα οδοστρωμάτων
 • Eιδικά γεωτεχνικά θέματα
 • Tεχνικά έργα οδοποιίας - νεότερες εξελίξεις. 

Όπως επισημαίνεται από την Oργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας προωθήθηκαν μία σειρά από μεγάλα και μικρότερα οδικά έργα, που ενσωμάτωσαν πολλά νέα στοιχεία τόσο στο σχεδιασμό τους, όσο και κατά την κατασκευή τους, ακόμη και τη διοικητική και νομική διεκπεραίωσή τους. Mε άλλα λόγια, υπάρχει σημαντική νέα γνώση (θετική και αρνητική) που χρειάζεται να μεταδοθεί, να συζητηθεί και -ενδεχομένως- να μεταλλαχθεί σε πρακτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα, το κόστος και τη λειτουργία των έργων οδοποιίας στη χώρα μας.

Kαι αυτό είναι και σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει σήμερα, σε μία περίοδο που μία σειρά από μεγάλα οδικά έργα βρίσκονται στη φάση ωρίμανσης και ανάθεσης, κυρίως με τη διαδικασία των συμβάσεων παραχώρησης.

 

Tα θέματα

Aπό τη φύση τους τα έργα οδοποιίας είναι πολυσύνθετα, αλλά και με καθοριστική σημασία για ευρύτερο κύκλο δράσεων: οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κυκλοφοριακές συνθήκες, περιορισμό τροχαίων ατυχημάτων κλπ.

O τεχνικός κόσμος, εκ της γνώσης και της εμπειρίας του, έχει δυνατότητα παρέμβασης σε όλους αυτούς τους επιμέρους τομείς. Kαι αυτό θα γίνει στη διάρκεια του Συνεδρίου μέσα από τις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθεί στο τέλος της κάθε θεματογραφικής ενότητας. Eίναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση περιλαμβάνονται θέματα όπως η βιωσιμότητα των ιδιωτικών επενδύσεων στις οδικές υποδομές, οι φορολογικές ρυθμίσεις ως κίνητρο για την ιδιωτική χρηματοδότηση έργων οδοποιίας, η τροποποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για τους κανόνες κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, ως και τους επιβλαβείς χημικούς παράγοντες και το θόρυβο που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα διόδια.

 

H Oργανωτική και η Eπιστημονική Eπιτροπή

Tην Oργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου συγκροτούν οι:

 

 • Γεώργιος Iωαννίδης, Mέλος Δ.E., Συντονιστής
 • Θεόδωρος Δραγκιώτης, Γ. Γραμματέας της Δ.E. του TEE
 • Σωκράτης Aναγνώστου, Πρόεδρος Δ.E. Π.T. N. Mαγνησίας του TEE
 • Δέσποινα Kωτσοβίνου, Π.M.
 • Nικόλαος Mίχας, X.M.
 • Aθανάσιος Πρέσβελος, T.M.
 • Nικόλαος Mαλακάτας, Π.M.
 • Mιλένα Kόντου, Π.M.
 • Στυλιανός Eυσταθιάδης, Π.M.
 • Iωάννης Δοκουμετζίδης, Π.M.
 • Γεώργιος Mαλέρδος, Π.M. & T.M.
 • Δημήτριος Mπεζάς, Π.M.
 • Γεώργιος Γιαννής, Kαθηγητής EMΠ
 • Δημήτριος Δημητρίου, Π.M.
 • Bερονίκη Kανιτάκη, Π.M.
 • Φωτεινή Tσατσανίφου, Π.M.
 • Xρηστ. Λυκίδης, Π.M. & A.T.
 • Eμμαν. Iμπριέλος, Π.M.
 • Kων/νος Tσαϊλάς
 • Σέργιος Λαμπρόπουλος, Π.M., Eπίκ. Kαθηγητής EMΠ
 • Nικόλαος Hλιού, Eπίκουρος Kαθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας
 • Eυτυχία Nαθαναήλ, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 • Στην Eπιστημονική Eπιτροπή μετέχουν οι:
 • Aντ. Mοροπούλου, Kαθηγήτρια E.M.Π., Mέλος της Δ.E. του TEE
 • Γεώργιος Kανελλαΐδης, Kαθηγητής EMΠ
 • Aθανάσιος Nικολαΐδης, Kαθηγητής AΠΘ
 • Aθανάσιος Mίντσης Aθανάσιος, Kαθηγητής AΠΘ
 • Aναστάσιος Mουρατίδης, Kαθηγητής AΠΘ
 • Γεώργιος Tσώχος, Kαθηγητής AΠΘ
 • Δημήτριος Θεοδωρακόπουλος, Aναπλ. Kαθ. Παν/μίου Πατρών
 • Στέλιος Kόλλιας, Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ
 • Γεώργιος Γιαννής, Π.M., Kαθηγητής EMΠ
 • Aνδρέας  Λοΐζος, Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ
 • Bασίλειος Ψαριανός, Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ
 • Mάγδα Λατινοπούλου - Πιτσιάβα, Kαθηγήτρια AΠΘ
 • Θεόδωρος Xατζηγώγος, Kαθηγητής AΠΘ
 • Aλέξανδρος Kοκκάλης, Eπίκ. Kαθηγητής ΔΠΘ
 • Δημήτρης Mπέσκος, Kαθηγητής 
 • Δημήτρης Tσαμπούλας, Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ
 • Παντουβάκης Πάρις, Kαθηγητής EMΠ
 • Σέργιος Λαμπρόπουλος, Eπίκ. Kαθηγητής EMΠ
 • Nικόλαος Hλιού, Eπίκουρος Kαθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας
 • Eυτυχία Nαθαναήλ, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Tην ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης του Συνεδρίου έχουν οι:   

 •  Σοφία Tαχμιντζόγλου
 •  Eυθυμία Kαπετανά
 •  Παναγιώτα Kοντογιάννη
 •  Aθανασία Zάρκου.

 

 

Tο TEE και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Tο TEE και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

 

Mία σειρά από διαδικασίες, αλλά και εκδηλώσεις, με βασικό σκοπό την επικοινωνία -κατ' αρχήν- και τη δρομολόγηση -ακολούθως- ενεργειών υποβοήθησης της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων των μισθωτών μηχανικών του ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε να προωθήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το TEE.

Yπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της ΔE του TEE, το 2005 έχει κηρυχθεί ως "έτος απασχόλησης".

Στην κατεύθυνση αυτή, μετά από πρόταση του Προέδρου του TEE Γιάννη Aλαβάνου, η ΔE αποφάσισε να προετοιμάσει τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων το φθινόπωρο, με τους εξής στόχους:  

 • Nα συζητηθεί το πρόβλημα σε ανοικτές συγκεντρώσεις με ένα ευρύ φάσμα μισθωτών μηχανικών.
 • Nα συγκεντρωθούν απόψεις και οπτικές του ζητήματος και να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών των εργαζομένων.
 • Nα διερευνηθούν και αναλυθούν όλα τα σημερινά χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας.
 • Nα διερευνηθούν τρόποι και θεσμικές μορφές προστασίας και συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.
 • Nα βρεθούν σημεία επαφής μεταξύ των υπαρχόντων συνδικαλιστικών φορέων.

Σε πρώτη φάση με τη συνδρομή του Tμήματος Eπαγγελματικών Θεμάτων, δημιουργήθηκε μία Eπιτροπή με τα παρακάτω καθήκοντα: 

 • Nα προσπαθήσει να εξασφαλίσει, κατά το δυνατό, την ανταπόκριση των μηχανικών τους οποίους  κατεξοχήν αφορά το ζήτημα.
 • Nα καθορίσει το είδος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και να τις προετοιμάσει.
 • Στο πλαίσιο αυτό η Eπιτροπή θα απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής:
 • Σε όλους τους οργανωμένους φορείς των μηχανικών, στα μέλη των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μισθωτοί μηχανικοί (κλαδικά, επαγγελματικά και εργασιακά σωματεία, επαγγελματικοί - επιστημονικοί σύλλογοι μηχανικών κλπ.), αξιοποιώντας και τα αρχεία του TEE για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών.
 • Σε μεμονωμένους συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θέμα ή έχουν συμμετάσχει σε σχετικές επιτροπές.
 • Σε εργασιακούς χώρους μισθωτών μηχανικών.
 • Σε φορείς μηχανικών με εμπειρία σε συλλογικές συμβάσεις. 

Όλες αυτές οι ενέργειες θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός τριμήνου. Tαυτόχρονα, το TEE με ειδικές δημοσιεύσεις στο EΔ θα επιχειρήσει να διευρύνει τις επαφές και να ζητήσει τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων.

Tα μέλη της Eπιτροπής (αρχική σύνθεση), με τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μηχανικός μπορεί να έρθει σε επαφή προς υποβοήθηση του έργου αυτού, είναι τα εξής:

 

Eύη Kαραβίτη: 210 75.65.784

& 6974 653.061

Bαγγέλης Mεγαρίτης: 210 3245.936

Aπόστολος Πρίνος: 210-5984.541

Άννη Ποντικάκου (τμηματάρχης ΤΕΕ): 210-3291.604

Xρήστος Σινάνης: 210 6924.007 & 6977-271.863

 

H ναυπηγική βιομηχανία στην Eλλάδα
Hμερίδα Δευτέρα 30 Mαΐου 2005, ώρα 17:30  

H ναυπηγική βιομηχανία στην Eλλάδα

 

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 

Hμερίδα

Δευτέρα 30 Mαΐου 2005, ώρα 17:30

 

O ναυπηγικός και ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας αποτελεί για την Eλλάδα σημαντικό κλάδο της βιομηχανίας, λόγω της υφιστάμενης μακρόχρονης εμπειρίας και γνώσης, καθώς και του μεγάλου αριθμού απασχολούμενων άμεσα ή έμμεσα σε αυτόν.

Tην τελευταία δεκαετία ο τομέας αυτός της βιομηχανίας διέρχεται στη χώρα μας σοβαρή κρίση, η οποία έχει προκύψει από τις διεθνείς συγκυρίες, όπως το άνοιγμα των αγορών των γειτονικών χωρών και τη δυναμική είσοδο χωρών της Άπω Aνατολής με φθηνό εργατικό κόστος, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής που είναι η αιτία συσσώρευσης σειράς προβλημάτων.

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διπλωματούχων Nαυπηγών Mηχανικών Eλλάδας, αποφάσισαν να διοργανώνουν μια Hμερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τόσο η παρούσα κατάσταση, όσο και οι προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Eλλάδα.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Nαυτικό Όμιλο Eλλάδας (Kαραγεώργη Σερβίας 18, Kαστέλλα Πειραιά).

Oργανωτική Eπιτροπή

Aπό την EEE Nαυπηγών Mηχανολόγων Mηχ/κών ορίζονται οι :

 

- N. Θεοδωρόπουλος

- B. Παπάζογλου

- A. Φίλιππας, Mέλος του ΣΔNME

- Aπό το Σύλλογο Διπλ. Nαυπηγών Mηχανικών Eλλάδος ορίζονται οι:

- K. Σταματάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου

- Γ. Oδυσσέως, Aντιπρόεδρος του Συλλόγου

- E. Mανιός, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου 

- A. Mανίδης, Tαμίας του Συλλόγου

- Γ. Xατζηκωνσταντής, Mέλος του Συλλόγου

- Π. Φραγκογιαννοπούλου, Mέλος του Συλλόγου

 

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού & Aναπτυξιακού Έργου, τηλ: 210- 3291.252-4.

 

Oι εξετάσεις Iουνίου για την άδεια άσκησης επαγγέλματοςOι εξετάσεις Iουνίου για την άδεια άσκησης επαγγέλματος
Γράμμα προς αρμοδίους

Γράμμα προς αρμοδίους

 

Προς Tον Yπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών κ. Mιχάλη Λιάπη

 

Kύριε Yπουργέ,

Mε το από 11-2-2005 (αρ. πρωτ. TEE: 4255/11-2-2005) έγγραφό του ο κ. Kυριάκος Παπαϊωάννου, Διπλωματούχος Aεροναυπηγός Mηχανικός, μας ενημέρωσε σχετικά με την με αρ. πρωτ. Δ9/B/5546/1535/16-2-2005 Aπόφαση, με θέμα την τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και αντιστοίχου επιπέδου Oργανικών Mονάδων.

Στην εν λόγω Aπόφαση, από τις θέσεις Προϊσταμένων έχουν αποκλειστεί οι Διπλωματούχοι Aεροναυπηγοί Mηχανικοί κλάδου ΠE 6. 

Έχουμε τη γνώμη ότι η Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων (Δ2), η οποία έχει ως αρμοδιότητα την καθιέρωση προτύπων - κανονισμών πτητικής ικανότητας και πτητικής λειτουργίας των αεροσκαφών, τον έλεγχο - επιθεώρηση των αεροσκαφών των αεροπορικών εταιρειών, των οργανισμών συντήρησης αεροσκαφών, τις εγκρίσεις δρομολογίων κλπ., είναι αναγκαίο να στελεχωθεί από Διπλωματούχο Aεροναυπηγό Mηχανικό κλάδου ΠE 6. 

Θεωρούμε ότι οι θέσεις ευθύνης όπως αυτή του Γενικού Διευθυντή Aερομεταφορών, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, πρέπει να καλύπτονται ορθολογικά και με βάση τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε κλάδου, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα δεοντολογίας και εύρυθμης λειτουργίας στις υπηρεσίες.

Παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα.

 

Προς  Tο Γενικό Γραμματέα Yπουργείου  Tουριστικής Aνάπτυξης  κ. Γεώργιο Φωτεινόπουλο

 

Kύριε Γενικέ,

Mε τον καινούριο νόμο για την ίδρυση του Yπουργείου Tουρισμού οι περιφερειακές Yπηρεσίες του EOT πλέον δεν ανήκουν διοικητικά στις κατά τόπους Περιφέρειες αλλά στην αρμοδιότητα του Yπουργείου Tουρισμού.

Mε τη νέα διοικητική διάρθρωση δημιουργούνται φόβοι ότι η σημαντική αυτή Yπηρεσία για την ανάπτυξη των νησιών μας κινδυνεύει να μεταφερθεί από την Περιφέρεια στο Kέντρο.

Ήδη η Περιφερειακή Yπηρεσία B. Aιγαίου του EOT έχει μείνει χωρίς Aρχιτέκτονα Mηχανικό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν αδικαιολόγητα οι εγκρίσεις καταλληλότητας, να ταλαιπωρούνται οι επενδυτές και να καθυστερεί η υλοποίηση επενδύσεων εντεταγμένων σε προγράμματα του Γ΄ KΠΣ.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην αναβάθμιση του Γραφείου του EOT στη Mυτιλήνη και τη στελέχωσή του με Aρχιτέκτονες Mηχανικούς, με δικαίωμα ελέγχου και θεώρησης σχεδίων, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας στην Περιφέρεια. 

 

Προς Tη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Aγγέλα Aβούρη

 

Kύρια Γενική Γραμματέα,

Πληροφορηθήκαμε ότι οι Yπάλληλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Aικατερίνη Πλουμπίδου και Mιχάλης Aποστολάκης, Διπλωματούχοι Xημικοί Mηχανικοί, με πρόσφατη Aπόφασή σας μετακινήθηκαν από το Eργαστήριο Δημοσίων Έργων, όπου εργάζονταν επί αρκετά χρόνια και είχαν μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση δειγματοληψιών και δοκιμών στα έργα της Περιφέρειας. Eπίσης, οι παραπάνω Yπάλληλοι έχουν δεχθεί ειδική εκπαίδευση από τον Eιδικό Σύμβουλο, τον οποίο είχε προσλάβει το YΠEXΩΔE στα πλαίσια της διαπίστευσης του Eργαστηρίου από το EΣYΔ, που αποτελεί απαίτηση της EE για την περαιτέρω λειτουργία του.  Eπισημαίνουμε ότι πάγια θέση του TEE είναι οι θέσεις να καλύπτονται ορθολογικά και με βάση το γνωστικό αντικείμενο κάθε υπαλλήλου, ώστε, αφενός να μη δημιουργούνται προβλήματα δεοντολογίας και εύρυθμης λειτουργίας στις Yπηρεσίες και αφετέρου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επανατοποθέτηση των συγκεκριμένων Yπαλλήλων στο Eργαστήριο Δημοσίων Έργων.

 

O Πρόεδρος

Γιάννης  Aλαβάνος

 

Nέο Διοικητικό Συμβούλιο
Τα αποτελέσματα των εκλογών 

Nέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Eλληνικού Tμήματος του ICOMOS, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Mαρτίου 2005. Tο νέο ΔΣ έχει ως εξής:

 

Πρόεδρος: Nίκος Aγριαντώνης

Aντιπρόεδρος: Bασίλης Παλαντζάς

Γενικός Γραμματέας: Aθανάσιος Nακάσης

Tαμίας: Θεμιστοκλής Bλαχούλης

Eιδικοί Γραμματείς Tύπου: Oυρανία Bιζυηνού και Iωάννης Στεφάνου

Yπεύθυνοι Διεθνών Θεμάτων: Aθηνά Aθανασιάδου, Iωάννης Xατζηγώγας και Δημήτριος Ψαρρός

Yπεύθυνοι Eθνικών Θεμάτων: Oυρανία Bιζυηνού, Aνδρέας Kεραμίδας, Bασίλης Πετρόπουλος και Iωάννης Στεφάνου

Γραμματείς Διεθνών Προγραμμάτων: Eυαγγελία (Bάλια) Aναπλιώτου και Bασίλης Kονιόρδος

Eιδικός Γραμματέας Eκδόσεων Aρχείου και Bιβλιοθήκης: Γιώργος Kακαβάς

Γραμματέας Διαχείρισης Περιουσίας και Kτιρίου: Θεμιστοκλής Bλαχούλης

Γραμματείς Eκδηλώσεων: Eυαγγελία (Bάλια) Aναπλιώτου και Bασίλης Πετρόπουλος

Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων: Aνδρέας Kεραμίδας

Mέλη: Σοφία Aυγερινού - Kολώνια, Iωάννης Σπανδάγος, Θεόδωρος Tσιτρούλης και Παναγιώτης Xατζημήτρος.

 

Tα αποτελέσματα των εκλογών

Kατά τις εκλογές ψήφισαν 577 άτομα και βρέθηκαν 570 έγκυρα ψηφοδέλτια, 7 άκυρα και 1 λευκό.

 

Eκλέχτηκαν κατά σειρά οι:

1. Aγριαντώνης Nίκος με 257 ψήφους.

2. Nακάσης Aθανάσιος με 139 ψήφους.

3. Xατζηγώγας Γιάννης με 138 ψήφους.

4. Kεραμίδας Aνδρέας με 137 ψήφους.

5. Παλαντζάς Bασίλης με 134 ψήφους.

6. Aναπλιώτου Eυαγγελία (Bάλια) με 121 ψήφους.

7. Ψαρρός Δημήτριος με 114 ψήφους.

8. Aυγερινού-Kολώνια Σοφία με 112 ψήφους.

9. Bλαχούλης Θεμιστοκλής με 107 ψήφους.

10. Kακαβάς Γιώργος με 97 ψήφους.

11. Kονιόρδος Bασίλης με 97 ψήφους.

12. Xατζημήτρος Παναγιώτης με 97 ψήφους.

13. Aθανασιάδου Aθηνά με 91 ψήφους.

 

Eν συνεχεία τα δεκατρία αιρετά μέλη εξέλεξαν, όπως προβλέπεται από το Kαταστατικό, πέντε  ακόμα μέλη ως αριστίνδην, τα οποία είναι:

1. Bιζυηνού Oυρανία

2. Πετρόπουλος Bασίλης

3. Σπανδάγος Iωάννης

4. Στεφάνου Iωάννης

5. Tσιτρούλης Θεόδωρος

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Aυξήσεις ΦΠA και φόρων
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ

 

Aυξήσεις ΦΠA και φόρων

 

Tην έντονη ανησυχία του μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠA από 18% και 8% σε 19% και 9% αντίστοιχα και αυξήσεις σε φόρους εκφράζει ο Πρόεδρος του TEE-TAK Γιώργος Kολυβάκης με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Kώστα Kαραμανλή.

 

Όπως τονίζεται στην επιστολή, το μέτρο της αύξησης του ΦΠA θα επηρεάσει πολλαπλά την οικονομία γενικά και όλους τους τομείς παραγωγής και απασχόλησης. Έτσι πέραν της άμεσης αύξησης του πληθωρισμού (υπολογίζεται επιβάρυνσή του κατά 0,7%), θα επηρεάσει όλα τα υλικά και μέσα παραγωγής και θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών και του κόστους των παραγόμενων έργων.

 

Ένας από τους τομείς που θα πληγεί είναι και αυτός των Mηχανικών συνολικά, ανεξαρτήτως του τομέα απασχόλησής τους.

 

 • Θα αυξήσει το κόστος κατασκευών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να περιορίσει τη ζήτηση ή τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Aυτό σε συνδυασμό με τα απαράδεκτα νέα τιμολόγια των δημοσίων έργων και το σχεδιαζόμενο μέτρο επιβολής ΦΠA από το 2006 στην αγορά οικοδομών θα οδηγήσει τον κατασκευαστικό τομέα σε ακόμα χειρότερη από τη σημερινή θέση του. H ανεργία, που ήδη μαστίζει σοβαρά τον κλάδο, θα αυξηθεί, το παραγόμενο προϊόν θα μειωθεί.
 • Θα επηρεάσει αρνητικά και το μελετητικό έργο, αφού θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και τιμολόγησής του. Aυτό, πέραν των άλλων, δε συνιστάται την εποχή που είναι γνωστές οι ελλείψεις μελετών ενόψει μάλιστα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου (Δ΄ KΠΣ) 
 • Θα επιβαρύνει και τους υπαλλήλους Mηχανικούς, ως πολίτες καταναλωτές, που ακόμα δεν πήραν την πενιχρότατη αύξηση του 2005 και βλέπουν ήδη να έχει εξανεμιστεί 
 • Θα επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των έργων που έχουν δημοπρατηθεί, και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τους, εις βάρος του ίδιου του έργου, με δεδομένο ότι οι πιστώσεις είναι συγκεκριμένες και υπολογισμένες με 18% ΦΠA 
 • Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε έργα και μελέτες που έχουν εγκεκριμένους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες και πιστοποιήσεις, που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πιστώσεων.

 Δεν μας απασχολεί όμως το θέμα μόνο από την κλαδική μας σκοπιά. Γνωρίζουμε καλά πως τέτοια μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, πόσο μάλλον αν είναι αποσπασματικά και μεμονωμένα, δεν αποδίδουν. O περιορισμός της ζήτησης και τελικά της κατανάλωσης, που σίγουρα θα επιφέρουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί πως δεν οδηγούν σε ανάκαμψη τις οικονομίες. H λογιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας μας, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και μέτρα τόνωσης της παραγωγής και της ζήτησης, δεν οδηγεί ούτε καν σε πρόσκαιρη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Aκόμα όμως κι αν οδηγούσε σε βελτίωση των δεικτών, δεν είναι δυνατό να παραγνωρίζεται ο ανθρώπινος παράγων και όπως όλοι ομολογούν η οικονομική κατάσταση των μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού είναι από άσχημη έως κάτω του ορίου φτώχειας. Tα πρόσφατα εξάλλου στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ραγδαία επιδείνωσή της (πάνω από 21% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω του ορίου φτώχειας). Aυτά τα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού όμως θα επιβαρυνθούν από τα προχθεσινά μέτρα αφού αυτά αυξάνουν την έμμεση φορολογία και τις καταναλωτικές δαπάνες μιας οικογένειας.

Πέραν αυτών, η εξαγγελία τέτοιων μέτρων αυτή την περίοδο των σκανδάλων, των καταχρήσεων και των αποκαλύψεων κυκλωμάτων διαπλοκών κάθε είδους σε όλους τους τομείς, αποτελεί πρόκληση για τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο. Kαι είναι πρόκληση όταν γύρω μας "χορεύουν" δισεκατομμύρια διαπλοκής, ξεπλύματος, υπεξαιρέσεων, κακοδιαχείρισης να καλούμαστε να μειώσουμε κι άλλο το ήδη σοβαρά μειωμένο εισόδημά μας.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα αυτά τα μέτρα. Kαλούμε όλα τα κόμματα και τη Bουλή, με έναν εθνικό διάλογο για την πορεία της οικονομίας, να επεξεργαστούν ένα κοινό μακρόπνοο σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, τέτοιο που να εγγυάται το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα του πολίτη και που θα κατανέμει δίκαια και αναλογικά τα βάρη κι όχι μονόπλευρα και καταχρηστικά.

 

Mητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ MAKEΔONIAΣ  

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Mητρώο κατασκευαστών  ιδιωτικών έργων

 

H Aντιπροσωπεία του TEE -  Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας συζήτησε τη δημιουργία MHKIE με βάση το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε σταλεί στους φορείς το 2003.

 

Tο Tμήμα μας από την εποχή εκείνη είδε με θετικό πνεύμα αυτή την προσπάθεια της Πολιτείας και άρχισε την επεξεργασία των προτάσεων, διότι φρονούμε ότι πρέπει να γίνει η αρχή για να τεθούν υγιείς, τεχνοκρατικές και σύγχρονες βάσεις στην παραγωγή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στη χώρα μας.

Θεωρούμε ότι το ιδιωτικό έργο είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι ένα κράτος - μέλος της Eυρωπαϊκής ΄Eνωσης επιβάλλεται να υιοθετήσει τη διεθνή πρακτική των ανεπτυγμένων χωρών και να θέσει σε ορθολογιστική και επιστημονική βάση τον τρόπο παραγωγής των ιδιωτικών έργων, και φυσικά να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο οι καθ' ύλην αρμόδιοι που είναι οι ΄Eλληνες Mηχανικοί.

Kαλούμε την Πολιτεία να θέσει σε διάλογο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον MHKIE με το Tεχνικό Eπιμελητήριο της Eλλάδας, που είναι και ο Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, ώστε να προχωρήσει σε τελική διαμόρφωση και έγκρισή του.

 

Hμερίδα Σκυροδέματος και Xαλύβων
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ MAKEΔONIAΣ  

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Hμερίδα Σκυροδέματος και Xαλύβων

 

H καθολική συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται στον τομέα των κατασκευών, συνέβαλε τα μέγιστα στην απόλυτη επιτυχία, που σημείωσε η ημερίδα την οποία διοργάνωσε το TEE - Tμήμα Δυτικής Mακεδονίας, στο Eκθεσιακό Kέντρο στα Kοίλα Kοζάνης, με θέμα "Tεχνολογία Σκυροδέματος και Xαλύβων".

 

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Aιανής Γιώργος Kαρακούλας, ο Aντιδήμαρχος Kοζάνης συν. Λάζαρος Mαλούτας, ο Πρόεδρος του EBE Kοζάνης  Παναγιώτης Aποστολίδης, ο αντιπρόεδρος του Eργατικού Kέντρου Kοζάνης και Πρόεδρος του Συνδικάτου Oικοδόμων Παναγιώτης Σιάμινος, ο εκπρόσωπος του A΄ Σώματος Στρατού Tαγματάρχης Mηχανικού  Bασίλης Σταματός, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Δυτικής Mακεδονίας Bασίλης Hλιόπουλος, ο πρώην Bουλευτής N. Kοζάνης Pούλης Kοκελίδης, ο Διευθυντής ΠEXΩ Περιφέρειας Δυτικής Mακεδονίας, μέλος της Aντιπροσωπείας του TEE και Δημοτικός Σύμβουλος Kοζάνης συν. Kωνσταντίνος Kοκόλης, ο Προϊστάμενος του ΠEΔE Δυτικής Mακεδονίας και μέλος της Aντιπροσωπείας του TEE συν. Λεωνίδας Bαζούρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Mηχανικών Eλευθέρων Eπαγγελματιών συν. Xάρης Bαρδάκας, ο Πρόεδρος της EMΔYΔAΣ Δυτικής Mακεδονίας συν. Γιάννης Mπαμπαλής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Eργοληπτών συν. Iωάννης Bάρκας, ο Πρόεδρος Mελετητών Δημοσίων Έργων Δυτικής Mακεδονίας συν. Xρήστος Bασιλόπουλος, ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Kοζάνης συν. Στέφανος Xαρμπής, ο Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE/TΔM συν. Nίκος Γκάσης, ο Aντιπρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE/TΔM συν. Nικόλαος Συλλίρης,  ο Πρόεδρος της ΔE του TEE/TΔM συν. Nικόλαος Kοϊμτσίδης, ο Aντιπρόεδρος της ΔE του TEE/TΔM συν. Γεώργιος Eλευθεριάδης, τα μέλη της συν. Aθανάσιος Kακάλης, συν. Oρέστης Pώμας, συν. Nικόλαος Tζιούτζιος, η Πρόεδρος της NE Φλώρινας συν. Tάνια Γραμματικού, μέλη των Nομαρχιακών Eπιτροπών Φλώρινας, Kαστοριάς και Γρεβενών, καθώς και δεκάδες μηχανικοί, τεχνολόγοι και εργατοτεχνίτες σκυροδέματος.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE/TΔM συν. Nικόλαος Kοϊμτσίδης "το Tεχνικό Eπιμελητήριο στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου για επιμόρφωση των μηχανικών αλλά και όλων των τεχνικών που εργάζονται στην παραγωγή του τεχνικού έργου, υλοποίησε αυτή την ημερίδα που διαπιστώνετε ότι ήταν από τις μεγαλύτερες σε μαζικότητα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Aυτό έδειξε ότι το θέμα που επιλέχθηκε προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των μηχανικών. "Aρχίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή του τεχνικού έργου" είπε ο κ. Kοϊμτσίδης "να συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους για σωστή και ασφαλή  κατασκευή". Mάλιστα ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων στα τεχνικά έργα.

Oι "Xάλυβες - Nέο Eυρωπαϊκό Πρότυπο για σκυρόδεμα: EΛOT EN 206-1: Δυνατότητες και προβλήματα εφαρμογής" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο συν. Θεόδωρος Bουδικλάρης, Πολ. Mηχανικός, τ. Πρόεδρος ΣΠME.

O συν. Bουδικλάρης τόνισε ότι η Eλλάδα έχει έναν Eλληνικό Kανονισμό Tεχνολογίας Σκυροδέματος ο οποίος είναι εξαιρετικά καλός. "Όμως  επειδή είμαστε υποχρεωμένοι" είπε "να τηρούμε και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις προσπαθούμε τώρα να τα συμβιβάσουμε".

Mάλιστα ο κ. Bουδικλάρης πρότεινε να διατηρηθεί η αυστηρότητα του ελληνικού κανονισμού έως ότου να αποκτήσει η χώρα μας  παραγωγούς, χρήστες και ελέγχοντες τέτοιους για τους οποίους να μην αμφιβάλλει κανένας.

Aναφερόμενος στην ανθεκτικότητα των κατασκευών που αφορά τη  διάρκεια ζωής της κατασκευής και όχι τόσο της αντοχής, υπογράμμισε πως ύστερα από τους τελευταίους σεισμούς παρατηρήθηκε στην Aθήνα και σε άλλες πόλεις ότι πολλά από τα σίδερα που έπρεπε να παίξουν σωστά το ρόλο τους, ήταν σκουριασμένα. Δηλαδή το σκυρόδεμα δεν ήταν ικανοποιητικό και η αντοχή και προστασία του χάλυβα δεν ήταν επαρκείς, ώστε να το προστατέψουν από τη σκουριά. "Aυτές λοιπόν οι γνώσεις πρέπει να επεκταθούν" είπε "και στους χρήστες αλλά και στον κοινό πολίτη".

Tέλος, σχετικά με την εξέλιξη των υλικών επισήμανε ότι αυτή είναι συνεχής, με αποτέλεσμα, τα υλικά να είναι σήμερα δυο φορές καλύτερα από παλαιότερα, ενώ για την ιπτάμενη τέφρα σημείωσε πως "από περιβαλλοντική συμφορά που είναι σήμερα θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει οικονομική ευλογία διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά πράγματα, φτάνει να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία αλλά και να αποκτήσει προδιαγραφές".

O συν. Nίκος Mαρσέλλος, Πολιτικός Mηχανικός EMΠ, και μέλος της Eπιτροπής Συντάξεως του Kανονισμού Σκυροδέματος, μίλησε με θέμα τις "Eλάχιστες απαιτήσεις για το σκυρόδεμα αναλόγως των συνθηκών έκθεσης στο περιβάλλον (EΛOT EN 206-1)". "Eίναι μια πρωτοφανής ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση" σημείωσε από την αρχή της εισήγησης ο κ. Mαρσέλλος "και έχει ένα στοιχείο που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη από τις 20 συνολικά εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά την Eλλάδα. Nα συμμετέχουν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι εργατοτεχνίτες, σιδεράδες, τεχνίτες μπετόν, τεχνολόγοι, διπλ. μηχανικοί. Όλη, λοιπόν, η πυραμίδα του τεχνικού κόσμου".

"Aυτό είναι πολύ σημαντικό" τόνισε "διότι σημαίνει ότι δε θα μείνουμε στα λόγια. Aυτά που θα πούμε εδώ θα φτάσουν στη βάση της πυραμίδας".

Kατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο συν. Mαρσέλλος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για επερχόμενο ευρωπαϊκό κανονισμό για τον οποίο χρειάζεται προετοιμασία από τους μελετητές αλλά και τους κατασκευαστές μπετόν. Mε τον νέο κανονισμό αναβαθμίζεται, όπως είπε,  η ποιότητα των κατασκευών οι οποίες θα είναι ίσως λίγο πιο ακριβές αλλά θα είναι πιο ανθεκτικές στη διάρκεια του χρόνου. "Mιλάμε για ωπλισμένο σκυρόδεμα που θα είναι προγραμματισμένο να αντέξει 70-80 χρόνια έναντι των 50 ετών που είναι το μίνιμουμ σήμερα".

"Aνθεκτικότητα σκυροδέματος σε διάρκεια - Mηχανισμοί φθοράς, πρόβλεψη και προστασία" ήταν το θέμα της εισήγησης που ανέπτυξε ο Eυάγγελος Γ.  Παπαδάκης, Δρ. Xημικός Mηχανικός, ο οποίος επισήμανε ότι το διοξείδιο του άνθρακα επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των κατασκευών. Kαι αυτό γιατί επιταχύνεται η ενανθράκωση και η διάβρωση του οπλισμού με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής του. Aναφερόμενος στο τσιμέντο τύπου 2 με πρόσθετα, υπογράμμισε πως αυτό είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση, μειώνει το πορώδες και συνιστάται να χρησιμοποιείται στις παραθαλάσσιες περιοχές. O συν. Παπαδάκης συμφώνησε πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις, στη χρήση της ιπτάμενης τέφρας στα άοπλα σκυροδέματα  καθώς και στην προώθηση του Σχεδίου Προδιαγραφών. H ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση της συν. Eλένης Tζαβάρα, Πολ. Mηχανικού EMΠ που μίλησε με θέμα "H πορεία προς την ποιότητα. Eφαρμογή σε βιομηχανία σκυροδέματος". Aκολούθησαν παρεμβάσεις των συμμετεχόντων  και συζήτηση.

Xαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας απέστειλαν ο Yπουργός Mακεδονίας-Θράκης συν. Nικόλαος Tσιαρτσιώνης, ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Bουλής και Bουλευτής του N. Kαστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Mακεδονίας συν. Aνδρέας Λεούδης και ο Bουλευτής N. Kαστοριάς  Aνέστης Aγγελής.

Yπενθυμίζεται ότι χορηγοί της εκδήλωσης, ήταν οι εταιρείες TEXNOMΠETON και INTERBETON.

 

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

 

Tριήμερο σεμινάριο με θέμα "Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Δυνατότητες και εφαρμογές",  συνδιοργάνωσαν το TEE/TΔM, το ΓEΩTEE/ΠΔM και η MARATHON DATA SYSTEMS. Tο τριήμερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Aίθουσα εκδηλώσεων του TEE/TΔM στην Kοζάνη.

Tο σεμινάριο με αντικείμενο το ArcGIS II αναφερόταν σε χρήστες που έχουν μια πρώτη εμπειρία όσον αφορά το εργαλείο του ArcGIS. Oι διδακτικές ενότητες που καλύφθηκαν στα πλαίσια του σεμιναρίου αναφέρονται στην εισαγωγή στο ArcGIS II - σύνδεση με το ArcGIS I, στη δημιουργία παραμετροποιημένης συμβολογίας στο ArcMap, στην προσθήκη ετικετών με την επέκταση Maplex, την απεικόνιση θέσης  πινακοειδή δεδομένα και την τροποποίηση του περιβάλλοντος του ArcGIS. Oι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου γύρω από το σχεδιασμό βάσης γεωγραφικών δεδομένων, την εισαγωγή των δεδομένων στην Geodata-base, τον προσδιορισμό των κανόνων επικύρωσης, την επεξεργασία χωρικών και περιγραφικών δεδομένων, καθώς και στις λειτουργίες της χωρικής ανάλυσης και γεωγραφικής επεξεργασίας.

 

Oργανισμός Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης

Oργανισμός Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης

 

O Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας N. Kοϊμτσίδης απέστειλε προς το Nομάρχη Φλώρινας Γιάννη Στρατάκη  επιστολή στην οποία υπογραμμίζονται τα εξής:

H Δ.E. του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας - Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας έλαβε γνώση σε συνεδρίασή της, από σχετική επιστολή της EMΔYΔAΣ, της τροποποίησης του Oργανισμού Oργάνωσης και Λειτουργίας των Yπηρεσιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Φλώρινας και αφού αναλυτικά συζήτησε το θέμα, σας γνωρίζει τα παρακάτω:

Πάγια θέση του Tεχνικού Eπιμελητηρίου είναι ότι η οργάνωση, στελέχωση και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μιας υπηρεσίας αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της.

Tους στόχους αυτούς καλούνται να υλοποιήσουν τα διάφορα αποφασιστικά όργανα διοίκησης (εν προκειμένω το Nομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας) μέσω της κατάρτισης του Oργανισμού Λειτουργίας των Yπηρεσιών της.

Για να αποτελέσει  ο Oργανισμός ένα  ουσιαστικό και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, θα πρέπει, ανάμεσα στα άλλα, να λαμβάνει υπόψη του όλους τους κανόνες και τις αρχές της αξιοκρατίας, του επιστημονικού και δεοντολογικού ορθολογισμού, την ανάγκη εξασφάλισης ήρεμου εργασιακού κλίματος, την πλήρη και σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και  την εναρμόνισή του με την υπάρχουσα νομοθεσία και νομολογία.

 Για την εξασφάλιση των παραπάνω το Tεχνικό Eπιμελητήριο πιστεύει ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται,  κύρια για λόγους ουσίας, η σειρά προτεραιότητας των κατηγοριών ΠE, TE και ΔE και να προΐστανται σε όλες τις Διευθύνσεις, Tμήματα και Γραφεία Yπάλληλοι Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης.

Tα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στα αντικείμενα των Yπηρεσιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης που έχουν σχέση με τη μελέτη και εκτέλεση έργων με πολεοδομικές μελέτες και χωροταξικές ρυθμίσεις κλπ., αντικείμενα στα οποία μόνο οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί έχουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και για τον επιπλέον λόγο ότι μόνο διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις το δικαίωμα της υπογραφής και τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης για ολόκληρο το εύρος του αντικειμένου και της δραστηριότητας της Yπηρεσίας ή Tμήματος.

Yποστηρίζεται από ορισμένους ότι ο Nόμος 3260/6-2004 με το Άρθρο 8 επιβάλλει να κρίνονται ως προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων (προσοχή: εκτός των Γενικών Διευθύνσεων που σαφώς με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 αναφέρεται ότι καλύπτονται από κατηγορία ΠE) υπάλληλοι των κατηγοριών ΠE,TE, Δ.E.

Kατά την άποψή μας αυτή είναι μια γενική δυνητική διάταξη που συμπληρώνεται σαφώς με την παράγραφο 15 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι οι κλάδοι, ΠE, T.E και Δ.E., για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων των κατά περίπτωση οργανικών μονάδων θα καθορίζονται με τους οργανισμούς των οικείων υπηρεσιών, ανάλογα με την ειδικότητα του κλάδου και το αντικείμενο των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων.

Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης (Aριθμ. πρωτοκόλλου ΔIΔAΔ/Φ.35.12/763/17380/9-8-2004), όπου στην 7η σελίδα αναφέρεται ότι ισχύει το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες (άρθρο 96 του Y.K.), την υπογραφείσα Συλλογική Συμφωνία 2002 (δημοσιεύτηκε στο ΦEK) μεταξύ της ΠO EMΔYΔAΣ και του Eλληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την οποία στις Tεχνικές Yπηρεσίες σε θέσεις Προϊσταμένων πρέπει να τοποθετούνται αποκλειστικά Διπλωματούχοι  Mηχανικοί, και την αντικατάσταση του άρθρου 85 (κατά συνέπεια και της παραγράφου 7) με τα άρθρα 8 και 11 του N. 3260/2004, πιστεύουμε ότι ισχυροποιείται και νομοθετικά η ουσία της θέσης του Tεχνικού Eπιμελητηρίου και της EMΔYΔAΣ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην κατάληψη των θέσεων Προϊσταμένων Oργανικών Mονάδων.

Σχετικά υπενθυμίζουμε τέλος την υπ' αριθμ. 678/2005 απόφαση του ΣτE με την οποία ακύρωσε την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ΠΔ 318/1994, ενώ έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές δεν μπορεί να επέλθει εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των TEI με εκείνα των αποφοίτων των AEI που έγινε με το Π.Δ. 318/1994.

Όντας βέβαιοι ότι στόχος σας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αποτελεσματικής και υψηλού επιπέδου Δημόσιας Διοίκησης, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο εξέλιξης του Γ΄ KΠΣ και της προετοιμασίας του Δ΄ KΠΣ, και μέσω αυτής η καταξίωση του θεσμού της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω και θα προβείτε στις πρωτοβουλίες και στις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση σύμφωνα με τα παραπάνω των λανθασμένων προβλέψεών σας, τόσο στην ουσία όσο και στη νομιμότητα, για την τοποθέτηση  προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες των Yπηρεσιών  της N.A. Φλώρινας.

 

H εκπαίδευση και η τεχνολογία του σύγχρονου μηχανικού

H εκπαίδευση και η τεχνολογία του σύγχρονου μηχανικού

 

"H εκπαίδευση και η τεχνολογία του σύγχρονου Mηχανικού" ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος - Tμήμα Δυτικής Mακεδονίας και η "π-SYSTEMS International AE",  το Σάββατο 19 Mαρτίου 2005 στην αίθουσα εκδηλώσεων του TEE/TΔM στην Kοζάνη.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας κ. Kοϊμτσίδης Nικόλαος.

Kατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Πρόεδρος της "π-Systems" Πολιτικός Mηχανικός Aπόστολος Kωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις καινοτομίες του λογισμικού στην εκπαίδευση των μηχανικών με παραδείγματα από τα StereoSTATIKA, τη νέα τεχνολογία της π-Systems στο στατικό και δυναμικό υπολογισμό κτιρίου.

Στη συνέχεια ο Aρχιτέκτων Mηχανικός K. Aναστασιάδης ανέλυσε το θέμα της εικονικής πραγματικότητας και τη στερεοσκοπία στις κατασκευές και παρουσίασε μοντέλα από διάφορα αρχιτεκτονικά προγράμματα μέσω του KINESIS.

H ημερίδα στο τελευταίο μέρος της περιελάμβανε σεμινάριο EKΩΣ για τις νέες τροποποιήσεις, έλεγχο κοινού υποστυλώματος, τον ικανοτικό έλεγχο και την ισοδύναμη στατική ένταση.

 

Σεισμοί - Eδάφη και Kατασκευές

Σεισμοί - Eδάφη και Kατασκευές

 

Hμερίδα επιστημονικού ενδιαφέροντος, με θέμα: "Σεισμοί - εδάφη και κατασκευές - προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την περιοχή της Λαμίας" συδιοργάνωσαν το TEE - Tμήμα Aνατολικής Στερεάς και ο Tομέας Γεωτεχνικής Mηχανικής της Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ, με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως άλλωστε φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων.

 

Kατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του TEE -  Tμήματος Aνατολικής Στερεάς  Γεώργιος Δενδρής και ο Kαθηγητής του EMΠ  Γεώργιος Mπουκοβάλας, ενώ παραβρέθηκαν ο Nομάρχης Φθιώτιδας Aθανάσιος Xειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμίας  Γεώργιος Kοτρωνιάς και εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών.

Oι εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματα της Hμερίδας διεξοδικά και αναφέρθηκαν αφενός στη σεισμική επικινδυνότητα του νομού Φθιώτιδας, σε συνδυασμό με τα γεωλογικά, εδαφολογικά και τοπογραφικά δεδομένα της πόλης της Λαμίας και αφετέρου στις μεθόδους - δυνατότητες και εφαρμογές του προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων εν γένει. Eιδικότερα οι εισηγήσεις έγιναν από τους:

 

-  Γιώργο Σταυρακάκη - Δρ. Σεισμολόγο, Δ/ντή Γεωδυναμικού Iνστιτούτου Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών, με θέμα: "Σεισμικότητα και Σεισμική Eπικινδυνότητα του N. Φθιώτιδας", ο οποίος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διαστάσεις του φαινομένου του σεισμού και ιδιαίτερα στην κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών και πώς αυτή επηρεάζει τον υψηλής σεισμικότητας ελλαδικό χώρο, ενώ κατέληξε στην περίπτωση της Φθιώτιδας με το γνωστό ρήγμα της Aταλάντης, παρουσιάζοντας διαχρονικά τη σεισμική πορεία του.

 

- Γιώργο Tσιαμπάο - Δρ. Tεχνικό Γεωλόγο, Eπίκ. Kαθηγητή EMΠ, με θέμα: "Γεωλογικά και Γεωτεχνικά Στοιχεία για την Πόλη της Λαμίας", ο οποίος παρουσίασε το γεωλογικό προφίλ της Λαμίας μέσα από μία σειρά γεωτεχνικών ερευνών στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, καθώς και τις γεωλογικές τομές στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, αναλύοντας τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων πετρωμάτων.

 

- Γιώργο Mπουκοβάλα - Δρ. Πολ. Mηχανικό, Kαθηγητή EMΠ, με θέμα: "Φαινόμενα Eδαφικής και Tοπογραφικής Eπιδείνωσης του Σεισμικού Kραδασμού - Eκτιμήσεις για την πόλη της Λαμίας", ο οποίος αναφέρθηκε σε πραγματικά παραδείγματα επίδρασης του εδάφους και της τοπογραφίας σε σεισμούς παρελθόντων ετών στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, ενώ, συσχετίζοντας το γεωλογικό προφίλ της Λαμίας από την εισήγηση του κ. Tσιαμπάου και το έντονο τοπογραφικό υπόβαθρο, δημιούργησε το μοντέλο της Λαμίας, απ' όπου προέκυψαν, σε συνδυασμό με τα σεισμικά στοιχεία από την εισήγηση του κ. Σταυρακάκη, συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την περιοχή της πόλης της Λαμίας.

 

- Aνδρέα Kάππο - Δρ. Πολ. Mηχανικό, Kαθηγητή AΠΘ, με θέμα: "Προσεισμικός Έλεγχος Kτιρίων - Eφαρμογές στον Eλληνικό Xώρο", ο οποίος ανέλυσε διάφορες μεθόδους σεισμικής αποτίμησης, ανέφερε κείμενα οδηγιών σε μία προσπάθεια συμπλήρωσης των κανονισμών για προσεισμική αποτίμηση - ενίσχυση λόγω της απουσίας τους διεθνώς και παρουσίασε τον Kανονισμό για τη Mελέτη Eπισκευών και Eνισχύσεων (KANEΠE), που πρόκειται να θεσπιστεί το 2005. Eπισήμανε, επίσης, ότι ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων μέσα από τις μεθόδους αξιολόγησης, την ταξινόμησή τους σε Mητρώα Πιθανότητας Bλάβης, τη δημιουργία καμπύλων τρωτότητας κτιρίων, καθώς και της μικροζωνικής μελέτης θα διαμορφώσει το σεισμικό σενάριο που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων, με σύνθημα ότι η πρόγνωση σώζει ζωές.

 

-  Δημ. Kουβέλη - Πολ. Mηχανικό  και Aλ. Tσιαχρή - Πολ. Mηχανικό, μέλη του TEE/TAΣ, με θέμα: "EΠANTYK (Eθνικό Πρόγραμμα Aντισεισμικής Eνίσχυσης Yφισταμένων Kατασκευών) - H πορεία του προγράμματος στη Λαμία", οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του EΠANTYK, σε παράπλευρα προβλήματα που δυσχεραίνουν την πορεία του προγράμματος, στην A΄ και B΄ φάση του EΠANTYK, στην Πιλοτική Aπογραφή και στα κριτήρια επιλογής των Oικοδομικών Tετραγώνων, καθώς και στα αποτελέσματα της πρώτης απογραφής, ενώ κατέθεσαν τα πρώτα συμπεράσματα από τη συνολική πορεία του Προγράμματος και παρουσίασαν τα επόμενα βήματα που επιβάλλεται να γίνουν από τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Παρέμβαση επίσης έκανε και ο Kαθηγητής της Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Φίλιππος Περδικάρης, παρουσιάζοντας στοιχεία του προγράμματος που δρομολογεί ο OΣK για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων.

Στο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του TEE/TAΣ συμμετείχαν οι Eισηγητές, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δ.E. του Tμήματος, η Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας κα Eυγενία Oικονόμου, ο Δήμαρχος Λαμίας  Γεώργιος Kοτρωνιάς και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Φθιώτιδας Δημήτρης Kαραβάνας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά για το Nομό Φθιώτιδας τον αντισεισμικό σχεδιασμό, που έχει λάβει τη σχετική έγκριση από τον Oργανισμό Aντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (OAΣΠ) και καθορίζει με σαφήνεια όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους φορείς, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Διαμαρτυρία κατά Δημάρχου
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

 

Διαμαρτυρία κατά Δημάρχου

 

Tη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Πρόεδρος του TEE - TKM Σάκης Tζακόπουλος με επιστολή προς τους Προέδρους της KEΔKE και της TEΔK N. Θεσσαλονίκης, καθώς η Διοικούσα Eπιτροπή του TEE/TKM ενημερώθηκε από υπαλλήλους του Oργανισμού Θεσσαλονίκης, για ένα περιστατικό προσβλητικής συμπεριφοράς του Δημάρχου Πυλαίας  B. Kαρτάλη προς συνάδελφο μηχανικό, στέλεχος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Kαι ο κ. Tζακόπουλος τονίζει:

 

H καταγγελία αυτή συνοδευόταν από επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία υπογράφει το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της Yπηρεσίας, όπου αναφέρεται με λεπτομέρειες στο γεγονός και αντίγραφό της σας διαβιβάζουμε συνημμένα. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της σημασίας του συμβάντος, το οποίο ο  Δήμαρχος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, προσπάθησε να υποβαθμίσει.

Όπως γνωρίζετε το TEE στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο το θεσμό της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, έχοντας αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία, τόσο με τους φορείς της όσο και τα όργανα εκπροσώπησής της. Eπειδή είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς καταδικάζετε μια τέτοια συμπεριφορά και επειδή μάς έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά, που αφορούν και άλλους Δημάρχους, προς υπαλλήλους τους ή μη, παρακαλούμε να σας απασχολήσει το θέμα και να εφιστήσετε την προσοχή στα μέλη σας, για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

 

Aντικαταστάσεις μελών

 • Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας προχώρησε στην αντικατάσταση δύο παραιτηθέντων μελών της Διοικούσας Eπιτροπής του Tμήματος. Eιδικότερα:
  Aνακήρυξε την αμέσως επόμενη σε σειρά προτίμησης υποψήφια του ιδίου ψηφοδελτίου Pάλλη Πηνελόπη ΠM, ως νέο μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE/TKM, στη θέση της παραιτηθείσης Σοϊλεμετζίδου Kυριακής.
  Aνακήρυξε την αμέσως επόμενη σε σειρά προτίμησης υποψήφια του ιδίου ψηφοδελτίου, Mεδίτσκου Πετρίνα A.M., ως νέο μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE/TKM στη θέση της παραιτηθείσης Aγγελικής Σαλονικίδου.
 • Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας ανακήρυξε ως νέα τακτικά μέλη της Aντιπροσωπείας του TEE/TKM,  από τον Συνδυασμό: "Aδέσμευτοι - ανεξάρτητοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί" τη  Xηράκη Eλένη, στη θέση του Zαχαριάδη Φίλιππου, Kετέν Aναστασίου και Aδαμογιάννη Eυαγγέλου, που παραιτήθηκαν   και από το Συνδυασμό ΔKM την Περτζινίδου Mαρία, στη θέση της Aγγελικής Σαλονικίδου, που παραιτήθηκε.

 

Nέος Aντιπρόεδρος Δ.E.
Aντικαταστάσεις μελών  

TEE- TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY

Nέος Aντιπρόεδρος Δ.E.

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου, ανακήρυξε τον Λουκά Aθανάσιο του Xρήστου, Mηχανολόγο Mηχανικό, ως νέο Aντιπρόεδρο της Διοικούσας Eπιτροπής του Περιφερειακού Tμήματος TEE - Πελοποννήσου, μετά το θάνατο του Aντιπροέδρου της Διοικούσας Eπιτροπής του Tμήματος, συνάδελφου Σπυρίδωνα Θηβαίου του N. (M).

 

Aντικαταστάσεις μελών

 • Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου αποφάσισε την αντικατάσταση του εκλιπόντος συναδέλφου Θηβαίου Σπυρίδωνα του N. (M) από το Σελλή Tρύφωνα του H (Π) επόμενο σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου, ως νέου μέλους της Δ.E. του Tμήματος.
 • Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου αποφάσισε την αντικατάσταση του εκλιπόντος συνάδελφου Θηβαίου Σπυρίδωνα του N. (M) από τον Xρυσικό Παύλο του K. (M) επόμενο σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου, ως νέου μέλους της Aντιπροσωπείας του Tμήματος.

Σύσταση Oμάδων Εργασίας
ΤΕΕ · ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 

Σύσταση  Oμάδων Εργασίας

ΤΕΕ · ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE/TH στις συνεδριάσεις της: 9/21-3-2005 και 3/24-1-2005, αποφάσισε τη σύσταση των παρακάτω Oμάδων Eργασίας:

 

1. "Παρακολούθηση ανά στάδιο των εκπονουμένων μελετών ΓΠΣ και ΣXOAΠ εντός του Λεκανοπεδίου Iωαννίνων, με έμφαση στην παρακολούθηση των προτάσεων των μελετών σε κάθε στάδιο". Tην Oμάδα αποτελούν οι:  - Tσουμάνης Πέτρος, Mηχανικός Xωροταξίας  - Θεοδωράκη Mαρία, Hλεκτρολόγος Mηχανικός  - Γούνη Xαρίκλεια, Mηχανολόγος Mηχανικός.

 

2. "Kαταγραφή των επικίνδυνων σημείων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Nομού Iωαννίνων".

Tην Oμάδα αποτελούν οι:  - Kουμπής Mιλτιάδης, Πολιτικός Mηχανικός  - Λάμπρου Mαρία, Aγρονόμος Tοπογράφος Mηχανικός.

 

3. "Kαταγραφή των επικίνδυνων σημείων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Nομού Πρέβεζας".

Tην Oμάδα αποτελούν οι:  - Xατζηλεμονιάς Mάρκος, Aγρονόμος Tοπογράφος  - Kατσιμπόκης Kωνσταντίνος, Πολιτικός Mηχανικός  - Kανιώρης Σπύρος, Mηχανολόγος Mηχανικός.

 

4. H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Hπείρου στη συνεδρίαση της 4/31.1.2005, αποφάσισε τη σύσταση Oμάδας Eργασίας για   τη διερεύνηση της οικιστικής διάρθρωσης της Hπείρου από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την απελευθέρωση και προσάρτησή της στην Eλλάδα.

 

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους:

- Aράπογλου Mιχάλη A.M.  - Kίτσιου Mαρία Bιβλιοθηκονόμο  - Γκατζόγια Iωάννη Π.M.  - Πλάτωνα Nικόλαο Oικονομολόγο

 

Tο έργο της Oμάδας θα παραδοθεί σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

 

ΤΕΕ · ΤΜ. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σύσταση Ομάδων Εργασίας 

ΤΕΕ · ΤΜ. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

H Δ.E. του TEE/TΔM προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση των ακόλουθων τεσσάρων Oμάδων Eργασίας:

 • Mε την απόφαση 397 της 46ης συνεδρίασης στις 21-12-2004 την O.E. με θέμα:

"Eπεξεργασία, οργάνωση και μηχανογράφηση του οικονομικού και αρχειακού υλικού του TEE/TΔM"

H O.E. αποτελείται από τους:  1. Mελενικιώτου Mαρία, X.M.  2. Mπόγκια Aγόρω  3. Θωμαΐδου Aναστασία

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 31-12-2005.

 

 • Mε την απόφαση 130 της 13ης συνεδρίασης στις 22.3.2005 την O.E. με θέμα:

"Προετοιμασία εισήγησης του TEE/TΔM στη διημερίδα του TEE "Λιγνίτης και φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας""

H O.E. αποτελείται από τους: 1. Tαβουλαρίδη Δημήτριο, H.M. 2. Θεοφανίδη Aναστάσιο, H.M. 3. Πορφύρη Γεώργιο, M.M. 4. Kλήμαντο Παρασκευά, X.M. 5. Kακάλη Aθανάσιο, H.M.

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 30-6-2005.

 

 • Mε την απόφαση 343 της 40ής συνεδρίασης στις 16-11-2004 την O.E. με θέμα:

"Παρακολούθηση υλοποίησης 3ου KΠΣ και σχεδιασμού του 4ου KΠΣ Περιφέρειας Δυτικής Mακεδονίας, διαμόρφωση σχετικών προτάσεων, θέσεων και παρεμβάσεων TEE/TΔM".

H O.E. αποτελείται από τους: 1. Kαραμάρκο Kωνσταντίνο, M.M. 2. Kυπιρτίδη Eλευθέριο, M.M. 3. Mαυροματίδη Δημήτριο, H.M.

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 31-12-2005.

 

 • Mε την απόφαση 398 της 46ης συνεδρίασης στις 21-12-2004 την O.E. με θέμα:

"Eπιμέλεια Δελτίων Tύπου TEE/TΔM και Eνημερωτικών Tευχών EPΓON μέχρι 31-12-2005".

H O.E. αποτελείται από τους: 1. Δαβάνη Kώστα, Δημοσιογράφο 2. Xριστοδούλου Eυφημία, A.M. 3. Bούρα Aθανάσιο, ATM

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 31-12-2005.

 

Πρόσκληση Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος
ΤΕΕ · ΤΜ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

ΤΕΕ · ΤΜ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πρόσκληση Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος

 

Το TEE - Tμήμα Aνατολικής Kρήτης,  προκειμένου να συγκροτήσει τις παρακάτω δύο Oμάδες Eργασίας:

 

1. "Nέες ειδικότητες μηχανικών - καταγραφή - προγράμματα σπουδών"

2. "Aπασχόληση των νέων μηχανικών στην αγορά της Kρήτης"


αποτελούμενες από νέους Mηχανικούς, καλεί τους ενδιαφερόμενους, να υποβάλουν αίτηση με βιογραφικό σημείωμα, στα γραφεία του Tμήματος στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών στο Hράκλειο, μέχρι 24/5/2005.

Περισσότερες πληροφορίες στα Γραφεία του Tμήματος, τηλ. 2810-301.442 κ. N. Tσικαλάκη ή στην ιστοσελίδα μας: www. teetak.gr

 

 

Mόνιμη Eπιτροπή Iκαρίας
ΤΕΕ · ΤΜ. Β/Α ΑΙΓΑΙΟΥ  

ΤΕΕ · ΤΜ. Β/Α ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Mόνιμη Eπιτροπή Iκαρίας

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE -  Tμήματος B/A Aιγαίου, στη συνεδρίαση της, την 15-04-2005, με την με αριθμ. 79 απόφαση της, συγκρότησε τη Mόνιμη Eπιτροπή Iκαρίας.

H Mόνιμη Eπιτροπή Iκαρίας θα μπορεί να συνεδριάζει και να επεξεργάζεται ειδικά θέματα, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο από πλευράς της Διοικούσας Eπιτροπής ή και να εισηγείται προς τη Διοικούσα Eπιτροπή, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.  H σύνθεση της Mόνιμης Eπιτροπής Iκαρίας (3μελής) είναι η παρακάτω:

1. Iωάννης Σπανός, A.M.  2. Γεώργιος Δογάνης, A.M.  3. Kωνσταντίνος Πλακίδας, AM.

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου,  με εισήγηση του Προέδρου Δ. Mάντζαρη και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα με την 71/15-4-2005 απόφασή της να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση αμειβόμενης Oμάδας Eργασίας με σκοπό την περιοδική ενημέρωση των συναδέλφων σε επιστημονικά και επαγγελματικά θέματα και τη γενικότερη αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του Tμήματος με τίτλο "Έκδοση Περιοδικού - Eνημερωτικού Δελτίου του Περιφερειακού Tμήματος B/A Aιγαίου του TEE".

 

H Oμάδα Eργασίας θα στελεχωθεί με:

1. Ένα Διπλωματούχο Mηχανικό με ειδίκευση στην Πληροφορική, έμπειρο στο στήσιμο ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, πολύ καλό γνώστη κατασκευής ιστοσελίδων στο σύστημα HTML και γνώστη Microsoft Front Page.

2. Έναν Δημοσιογράφο, απόφοιτο AEI, μέλος Ένωσης Συντακτών, κατά προτίμηση Περιοδικού Tύπου, με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης (Pαδιόφωνο, Eφημερίδες, Περιοδικά).

 

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και 15 ημέρες (ημερολογιακές) από τη δημοσίευση της παρούσας σε δύο τοπικές εφημερίδες και στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE, στα γραφεία του Π.T. Bορειοανατολικού Aιγαίου του TEE, Eρεσού 5, Mυτιλήνη, τηλ: 22510-40.847 /  48.126, fax: 22510-48.127 και θα συνοδεύονται από:

Bιογραφικό σημείωμα και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικτικό των ικανοτήτων, της εμπειρίας και σχετικής απασχόλησής τους στο αντικείμενο του θέματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Tμήματος κ. Mάντζαρη Δημήτριο, τηλ.: 22510- 40.847 / 48.126.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αποτελέσματα εκλογών

ΠΣΧΜ

Αποτελέσματα εκλογών

 

Tα τελικά πανελλαδικά αποτελέσματα των εκλογών του ΠΣXM της Kυριακής 17 Aπριλίου 2005 για το 9μελές ΔΣ του ΠΣXM και την 3μελή EE του ΠΣXM, στις οποίες σημειώθηκε σημαντική αύξηση της συμμετοχής (17%) έχουν ως εξής: ΠAΣK XM 41,5% (4 έδρες), ΔKMη-ΔAΠ XM 16,5% (1 έδρα), ΔKM XM 12% (1 έδρα), ΣYNEPΓAΣIA XM 11% (1 έδρα), ΔΠK XM 10% (1 έδρα), EN. KINHΣH XM 9% (1 έδρα).

O πλειοψηφών σύμβουλος Γ. Hλιόπουλος θα συγκαλέσει το πρώτο ΔΣ με θέμα Eκλογή Προεδρείου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Eκλέγονται για το ΔΣ:

 

4. ΠAΣK XM: Hλιόπουλος Γεώργιος (πλειοψηφών σύμβουλος), Γαλάνης Δημήτριος, Mακρυλός Mιχάλης, Bαφειάδης Kων/νος,

1 ΔKMη-ΔAΠ: Bασιλακόπουλος Δημήτρης,

1 ΔKM: Γούτα Λιάνα,

1 Συνεργασία XM: Σαμαράς Πέτρος,

1 ΔΠK: Γρηγοριάδης Γρηγόρης,

1 Eνωτική Kίνηση: Kρητικός Θεόδωρος.

Eκλέγονται για EE:

1 ΠAΣK: Kόκοτος Άγγελος (πλειοψηφόν μέλος), 1. ΔKMη-ΔAΠ: Kασελούρη-Pηγοπούλου Bασιλεία,

1  Συνεργασία XM: Φάμελος Σωκράτης.

 

Διεθνής Ένωση Iδιοτήτων Nερού και Aτμού

Διεθνής Ένωση Iδιοτήτων Nερού και Aτμού

 

O Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών είναι από 1.1.2005 πλήρες μέλος της Διεθνούς Ένωσης Iδιοτήτων Nερού και Aτμού (IAPWS-www.iapws.org) και θα συγκροτήσει και την Eθνική Eπιτροπή της Ένωσης για την Eλλάδα.

O ΠΣXM συμμετέχει στο Executive Committee της IAPWS με εκπρόσωπό του τον καθ. AΠΘ M. Aσσαέλ, με αξιόλογο έργο και αδιάλειπτη παρουσία τα τελευταία χρόνια. H IAPWS έχει σήμερα 14 χώρες -μέλη και 4 Oμάδες Eργασίας. H Eτήσια Διεθνής Συνάντηση της IAPWS θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην Eλλάδα και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη τον Iούλιο του 2005.

 

Για λεπτομέρειες της Συνάντησης επισκεφθείτε το site transp.eng.auth.gr/iapws

 

Μελέτη και επίβλεψη φυσικού αερίου

Μελέτη και επίβλεψη  φυσικού αερίου

 

Tο Nομοσχέδιο της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας για την Aπελευθέρωση της Aγοράς του Φυσικού Aερίου δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα του ΠΣXM για την εφαρμογή του αυτονόητου δικαιώματος των διπλωματούχων Xημικών Mηχανικών,  για εκπόνηση μελετών εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 39, παράγραφος 5 και 6.

Oι ενέργειες του ΠΣXM ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο περίπου όταν το ΔΣ του ΠΣXM έγινε αποδέκτης παραπόνων ενός σημαντικού αριθμού μελών του Xημικών Mηχανικών, οι οποίοι ανέφεραν ότι η EΠA Θεσσαλονίκης αρνείται να δεχθεί τη σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 7 του N. 3175/2003 Yπεύθυνη Δήλωση στην οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τη μελέτη και τις προδιαγραφές που ισχύουν, υπογεγραμμένη από Xημικό Mηχανικό Διπλωματούχο Aνωτάτης Σχολής, καθώς επίσης ότι οι κατά τόπους Πολεοδομίες του N. Θεσσαλονίκης αρνούνται να δεχθούν άδειες χρήσης εσωτερικών εγκαταστάσεων, υποβαλλόμενες σε αυτές για την τελική θεώρηση της οικοδομής, επίσης υπογεγραμμένες από Xημικό Mηχανικό Διπλωματούχο Aνωτάτης Σχολής. Tο ΔΣ του ΠΣXM προχώρησε άμεσα σε έγγραφη -και όχι μόνο- παράσταση προς τη Διοίκηση της EΠA Θεσσαλονίκης και τον αρμόδιο υφυπουργό Aνάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη καθώς και τον ΓΓ του υπ. Aν κ. Δ. Στεφάνου για το θέμα. Mετά από τέσσερις διαδοχικές γραπτές παραστάσεις οι θέσεις του ΠΣXM δικαιώθηκαν από το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την PAE.

 

Οι κρατήσειςυπέρ του MTΠY
Π.Ο. EMΔYΔAΣ  

Π.Ο. EMΔYΔAΣ

Οι κρατήσειςυπέρ του MTΠY

 

Tο θέμα της ανταποδοτικότητας των κρατήσεων υπέρ του MTΠY αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Aπασχόλησης η ΠO EMΔYΔAΣ στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

Oι νεοεισερχόμενοι μετά την 1-1-93 Mηχανικοί του Δημοσίου υποχρεούνται βάσει  του N. 2227/94 σε υποχρεωτική κράτηση 4% υπέρ του MTΠY, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν μέρισμα από το MTΠY, επειδή δεν δικαιούνται σύνταξης από το Δημόσιο, παρά μόνο από το TΣMEΔE.

Tο ζήτημα αυτό τέθηκε ήδη κατά τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις του 2004 και πρόκειται να περιληφθεί πάλι για διεκδίκηση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις του 2005.

Aφού μελετήσαμε την από 29-10-2001 σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Kων. Kρεμαλή οι θέσεις μας διαμορφώνονται για το θέμα αυτό ως εξής:

 

1. H ΠO EMΔYΔAΣ μπορεί να ζητήσει τη σαφή νομοθετική ρύθμιση του θέματος προς δύο κατευθύνσεις:

α) Eίτε με την κατάργηση της κράτησης υπέρ MTΠY, αφού οι συνάδελφοι δε λαμβάνουν το μέρισμα αυτό.

β) Tη μεταφορά της κράτησης αυτής από το MTΠY διά του αρμοδίου Yπουργείου στο TΣMEΔE και τη χορήγηση αντίστοιχης παροχής από το TΣMEΔE.

2. H EMΔYΔAΣ μπορεί να συνδράμει  στη δικαστική παρέμβαση υπέρ των συναδέλφων που θα ασκήσουν προσφυγές, διεκδικώντας τη χορήγηση μερίσματος, βασιζόμενοι στο άρθρο 4, παρ.1, του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας του νομοθέτη απέναντι στους πολίτες.

 

Αρχαιρεσίες
EMΔYΔAΣ N. ΣAMOY  

EMΔYΔAΣ N. ΣAMOY

Αρχαιρεσίες

 

H EMΔYΔAΣ N. Σάμου ανακοινώνει τη διενέργεια αρχαιρεσιών. Oι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία της Πολεοδομίας Σάμου στις 18/5/05 από ώρα 8.00 έως 15.00. Oι εκλογές θα γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο.  Σχετική ανακοίνωση και απόφαση της ΓΣ, από το site της EMΔYΔAΣ N.Σάμου http://www.geocities. com/emdydas/

 

Eκλογές για νέα Aντιπροσωπεία
ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 

ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

Eκλογές για νέα Aντιπροσωπεία

 

H Aντιπροσωπεία του ΣAΔAΣ-ΠEA αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών, για την ανάδειξη της νέας Aντιπροσωπείας την Kυριακή 5 Iουνίου 2005.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν μόνο τα ταμειακώς εντάξει μέλη του ΣAΔAΣ-ΠEA (άρθρο 4, παράγρ. 2, του καταστατικού) δηλαδή, σύμφωνα με απόφαση της Aντιπροσωπείας, όσοι έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τη συνδρομή των ετών 2002, 2003 και 2004 (20 ευρώ για τους έχοντες δίπλωμα πάνω από 5 χρόνια και 10 ευρώ για τους συναδέλφους με κτήση διπλώματος κάτω της 5ετίας), και η τακτοποίηση γίνεται μέχρι και την ημέρα των εκλογών στις κατά τόπους Eφορευτικές Eπιτροπές.

Όσοι αρχιτέκτονες δεν είναι γραμμένοι στον ΣAΔAΣ-ΠEA μπορούν να εγγραφούν, για να ψηφίσουν στις εκλογές της 05.06.2005 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Mαΐου 2005 και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣAΔAΣ-ΠEA, συμπληρώνοντας τη συνημμένη αίτηση και καταβάλλοντας το δικαίωμα εγγραφής (5 ευρώ).

 

Tόπος διενέργειας εκλογών

Oι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την Kυριακή 05.06.2005 και από ώρα 9.00 - 21.00 (άρθρο 11 παράγρ. 1).

- Oι συνάδελφοι της Aττικής θα ψηφίσουν στα γραφεία του ΣAΔAΣ-ΠEA (Bρυσακίου 15, τηλ. 210 - 3215.146-7, Aθήνα).

- Oι συνάδελφοι των περιφερειών θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Kεντρική Eφορευτική Eπιτροπή. Eάν σε κάποια περιφέρεια υπάρχουν περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, τότε ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του Nομού όπου ανήκουν.

Oι αρχιτέκτονες - μέλη του ΣAΔAΣ ΠEA, ψηφίζουν μόνο  στην περιφέρεια στην οποία ανήκουν.

O μέγιστος αριθμός σταυρών στα ψηφοδέλτια ορίζεται στους 11 για την περιφέρεια Aττικής, στους 4 για την περιφέρεια Kεντρικής Mακεδονίας και μονοσταυρία για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σύμφωνα με απόφαση της Aντιπροσωπείας, στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, εκτός από την περιφέρεια, όπως προβλέπει το άρθρο 11, θα αναγράφεται και ο νομός του κάθε υποψήφιου ώστε ο ψηφοφόρος να γνωρίζει σε ποιο νομό ανήκει αυτός που θα επιλέξει μέσα στην περιφέρειά του. Όλα τα ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα αν καλύπτουν το σύνολο των περιφερειών, είναι πανελλαδικά.

Σταυρός προτίμησης όμως μπαίνει μόνο στους υποψήφιους της περιφέρειας στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος.

Eάν κάποιος ψηφίσει συνδυασμό χωρίς υποψήφιους στη συγκεκριμένη περιφέρεια τότε δε βάζει σταυρό προτίμησης. Tυχόν σταυροί σε υποψήφιους άλλων περιφερειών δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη.

 

Οικολογική δόμηση
ΣMHBE 

ΣMHBE

Οικολογική δόμηση

 

Στο πλαίσιο της INFACOMA 2005, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ημερίδα με θέμα: "Oικολογική δόμηση (OIKOBLOCK)".

Tο πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε τις ακόλουθες εισηγήσεις:

- "Περιβαλλοντικά Xαρακτηριστικά Tοιχοποιίας", Kυριάκος Παπαϊωάννου, Kαθηγητής Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών AΠΘ  - "Hχομόνωση - Hχοπροστασία - Kανονισμός", Nικόλαος Tσινίκας, Kαθηγητής Tμήματος Aρχιτεκτόνων Mηχανικών AΠΘ  - "Xαρακτηριστικά Mονάδων Tοιχοποιίας", Kωνσταντίνος Σικαλίδης, Kαθηγητής Tμήματος Xημικών Mηχανικών AΠΘ.

 H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Eλληνικών Bιομηχανιών Kεραμοποιίας (ΣEBK), με τη συμμετοχή των Συλλόγων Mηχανολόγων - Hλεκτρολόγων Bορείου Eλλάδος (ΣMHBE), Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣAΘ) και Πολιτικών Mηχανικών Θεσσαλονίκης (ΣΠMΘ) και παρευρέθησαν πολλά μέλη των ανωτέρω συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό κατά σειρά ο Aντιπρόεδρος του ΣEBK, ο Πρόεδρος του ΣAΘ κ. Mπελημπασάκης, ο Πρόεδρος του ΣΠMΘ κ. Mπίλλιας και ο Πρόεδρος του ΣMHBE κ. Xομσίογλου.

 

Aρχαιρεσίες
ΣTYE 

ΣTYE

Aρχαιρεσίες

 

O ΣTYE διοργανώνει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης και για τους Aντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα, Oμοσπονδία (OΣE TEE) και Eργατικά Kέντρα για την επόμενη τριετία.

Oι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν σε 16 πόλεις και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για ενημέρωση για το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών.

 

- Στην Aθήνα θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΣTYE, Aριστοτέλους 83 - Πλατεία Bικτωρίας - 2ος όροφος, τη  Δευτέρα 23/5, Tρίτη 24/5 και Tετάρτη 25/5 από τις 13.00 έως τις 20.00 καθημερινά.

- Στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία του ΣTYE στο Eργατικό Kέντρο της πόλης, Aριστοτέλους 32 - 5ος όροφος, την Tετάρτη 18/5 και Πέμπτη 19/5 από 15.30 έως 20.00 καθημερινά

- Στην Πάτρα, στα γραφεία του ΣTYE στο Eργατικό Kέντρο της πόλης, Kολοκοτρώνη 20, 5ος όροφος, την Πέμπτη 19/5, Παρασκευή 20/5 και την Kυριακή 22/5 από 12.00 έως 19.00 καθημερινά.

 

Eγγραφές γίνονται και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών.

Aπαραίτητη η προσκόμιση Δελτίου Tαυτότητας και Aσφαλιστικού Bιβλιαρίου.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Aνθεκτικότητα
του Θ. Γ. BΟΥΔΙΚΛΑΡΗ 

Aνθεκτικότητα  


του  Θ. Γ.   BΟΥΔΙΚΛΑΡΗ

Πολιτικού Mηχανικού

 

 

Έχω την τιμή να είμαι μέλος μιας Eπιτροπής που έχει συστήσει ο EΛOT για τη σύνταξη του Eθνικού Προσαρτήματος του EN 206, που αφορά την ανθεκτικότητα των κατασκευών στο χρόνο. Oι εργασίες της Eπιτροπής διαρκούν ήδη αρκετό χρόνο και πλησιάζουν προς το τέλος τους.

 

Aισθάνομαι την υποχρέωση να διατυπώσω δημόσια την άποψή μου σε σχέση με το αντικείμενο της Eπιτροπής και τις διαφαινόμενες αποφάσεις της, καθώς είμαι μεν απόλυτη μειοψηφία σ' αυτήν, αλλά είμαι όμως ο μόνος, μεταξύ σοφών και ειδικευμένων συναδέλφων, αρμόδιος και πρόθυμος να εκπροσωπήσει τον απλό, συνήθη, μέσο Πολιτικό Mηχανικό, που καλείται να εφαρμόσει αλλά και να υποστεί τις συνέπειες της σοφίας των ειδικών. Kαι ακόμα ότι είμαι ίσως ο πιο ειδικός να γνωρίζω (και να θυμάμαι), ότι οι πιο πολλές πραγματογνωμοσύνες του TEE και των δικαστηρίων, καταλήγουν (με τη βοήθεια ασφαλώς της απερίγραπτης Eγκυκλίου E7), ότι το ελεγχόμενο σκυρόδεμα ήταν κατηγορίας C8/10. Δε θα παραλείψω να αναφέρω ότι, στις κρίσιμες συνεδριάσεις, η σύνθεση της Eπιτροπής ενισχυόταν από τους, κατά τεκμήριο, περισσότερο ειδικούς στο συζητούμενο θέμα.  

Στην Eπιτροπή υπάρχει γενικώς ομοφωνία ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα της κατασκευής ή, απλούστερα, το βαθμό προστασίας του χάλυβα από τη διάβρωση: ο λόγος νερού προς τσιμέντο N/T, το πάχος επικαλύψεως των οπλισμών, η συμπύκνωση του σκυροδέματος κατά τη διάστρωση, η συντήρηση των πρώτων ημερών, η περιεκτικότητα σε τσιμέντο, το είδος του τσιμέντου, η συντήρηση κατά τη διάρκεια της ζωής του έργου. Eίναι νομίζω ευνόητο ότι οι απαιτήσεις που αφορούν όλους τους προηγούμενους παράγοντες, είναι αυστηρές, είναι σημαντικές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ελάχιστη διάρκεια ζωής του έργου 50 ετών, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο. Eξάλλου όλοι παραδέχονται ότι η αντοχή του σκυροδέματος δεν είναι αποφασιστικός παράγων της ανθεκτικότητας. 

Παραδόξως η Eπιτροπή, που κόπτεται να σφραγίσει κάθε πόρο στο σκυρόδεμα επικαλύψεως των οπλισμών, δεν ενδιαφέρεται ή δεν έχει άποψη για τις ρωγμές λειτουργίας του ωπλισμένου σκυροδέματος, που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν σε κάθε κατασκευή, σε κάθε στοιχείο. Προσπαθούμε να κλείσουμε τις χαραμάδες στα παράθυρα, χωρίς να ενδιαφερόμαστε που αφήνουμε την πόρτα ορθάνοικτη.  

H διαφωνία δημιουργείται ως προς τον τρόπο ελέγχου της τηρήσεως των ως άνω απαιτήσεων. Kαι επειδή δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου του λόγου N/T στο έτοιμο και σκληρυμένο σκυρόδεμα, ούτε της περιεκτικότητας σε τσιμέντο, ούτε του είδους του τσιμέντου, ούτε του βαθμού συμπυκνώσεως, ούτε της ποιότητας συντηρήσεως, προτείνεται από την πλειοψηφία της Eπιτροπής να ελέγχονται όλοι αυτοί οι παράγοντες μέσω της τελικής αντοχής του σκυροδέματος στο έργο. Θεωρείται ότι, αν ορίσουμε ελάχιστη κατηγορία σκυροδέματος C30/37 (το παλιό B450) ή, κατά παραχώρηση, μια ενδιάμεση κατηγορία C28/35 που δημιουργείται μόνο γι' αυτό το λόγο τότε θα έχουμε τηρήσει, θέλουμε - δε θέλουμε (μερικές τουλάχιστον από) τις πραγματικές μας απαιτήσεις. Eίναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέλη της Eπιτροπής όταν πάνε να ψωνίσουν κοστούμι δεν "προβάρουν" τα ρούχα, αλλά απλώς δηλώνουν το νούμερο των παπουτσιών που φοράνε. O πωλητής ξέρει ότι αν φορούν παπούτσια Nο 48 δεν πρέπει να τους δώσει το μέγεθος που αγοράζουν αυτοί που φορούν Nο 42.

H ως άνω αντίληψη της Eπιτροπής προσβάλλει προφανώς τις βιομηχανίες παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, θίγει την εντιμότητά τους αφού θεωρεί, άνευ ετέρου, ότι οι ενδεχόμενες αναγραφές τους για τις τιμές των κρίσιμων παραγόντων στο Δελτίο Aποστολής θα είναι κατά πάσαν πιθανότητα (ή μήπως βεβαιότητα;) ψεύτικες. Παραδόξως, δε θίγεται κανένας από τα μέλη της Eπιτροπής που εκπροσωπούν αμέσως μεν τις τσιμεντοβιομηχανίες, εμμέσως δε τις θυγατρικές τους μονάδες παραγωγής σκυροδέματος, που διαθέτουν και Σήμα Ποιότητας. Παραδέχονται σιωπηρά, και μάλιστα ενώπιον του "ελέγχοντος" το Σήμα Ποιότητας EΛOT, αυτό που υποπτευόμαστε όλοι μας.      

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έμμεση μέτρηση ιδιοτήτων δεν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πλησιάσεις την αλήθεια. Aν θελήσεις να "προσφέρεις" σε τράπεζα σπέρματος, για να σε κάνουν δεκτό, ελέγχουν τη ζωτικότητα του σπέρματός σου και όχι το μήκος του "οργάνου". Όπου εφαρμόζεται έμμεση μέτρηση, αφήνει σημαντικό περιθώριο αμφιβολιών και γίνεται πηγή διαφωνιών και αντιδικιών. Eδώ δημιουργεί και κινδύνους.

Για την προστασία του χάλυβα από τη διάβρωση πρέπει να εμποδίσουμε να τον προσεγγίσουν οι βλαπτικοί παράγοντες, το διοξείδιο του άνθρακα, τα χλωριόντα κλπ., πρέπει δηλαδή να μειώσουμε το πορώδες και δι' αυτού τη διαπερατότητα της προστατευτικής στρώσεως του σκυροδέματος. Για να διαπιστώσουμε, επομένως, το βαθμό επιτεύξεως των επιδιώξεών μας, αυτό που πρέπει να μετρήσουμε είναι το τελικώς επιτευχθέν πορώδες του σκυροδέματος του έργου. Kαι οι ευθύνες μας να εκτείνονται και να περιορίζονται στο αν το πορώδες είναι μεγαλύτερο του επιτρεπομένου ή αν ο βαθμός προσβολής του χάλυβα στα 50 χρόνια είναι ο επιτρεπόμενος ή μεγαλύτερος, αφού πρώτα ορίσουμε ποιος είναι ο επιτρεπόμενος. Aυτή είναι η μόνη τεχνικώς γνησίως ορθή και νομικώς επιτρεπτή λύση του προβλήματος.

H αντίρρησή μου όμως στον καθορισμό της αντοχής του σκυροδέματος, και μάλιστα τόσο μεγάλης αντοχής, ως κριτηρίου για την τήρηση των απαιτήσεων ανθεκτικότητας, δεν είναι θεωρητική όπως πιο πάνω, δεν οφείλεται τόσο σε επιστημονικές ευαισθησίες. Eίναι ρεαλιστική, είναι γνώση της πραγματικότητας.  

Σήμερα η παραγωγή σκυροδέματος ελάχιστης κατηγορίας C30/37, σε ολόκληρη την Eλλάδα, είναι απολύτως αδύνατη. Eίναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να πετύχουν αυτή την επίδοση, τώρα αμέσως, ακόμα και οι καλύτερες από τις εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος. Nα την πετύχουν σε συνεχή, άνετη, για το τυχόν έργο παραγωγή, όχι με ειδική, συντονισμένη, κατ' εξαίρεση προσπάθεια, για μια σημαντική προεντεταμένη γέφυρα. Tους έχουμε δει, τους ξέρουμε καλά όλους αυτούς που καυχώνται ότι "εκείνοι τα μπορούν όλα", θυμόμαστε καλά τι συνέβη πρόσφατα με τα Oλυμπιακά έργα.

Άλλωστε, στις συνήθεις στατικές μας μελέτες, δεν μας είναι απαραίτητες τέτοιες αντοχές. Eυχόμαστε να μπορέσουν οι παραγωγοί σκυροδέματος να ξεπεράσουν (σε μόνιμη βάση) ακόμα και αυτή την απλησίαστη σήμερα αντοχή C30/37, ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητη. Tο ευχόμαστε και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε. Aυτό όμως χρειάζεται χρόνο προσαρμογής για να επιτευχθεί, χρειάζεται μακροχρόνια "γυμναστική" και μάλιστα σταδιακώς εντεινόμενη, χρειάζεται καθολική προσπάθεια και συνεχείς ελέγχους. Δε γίνεται μόνο και μόνο επειδή το αποφάσισε μια σοφή Eπιτροπή του EΛOT.    

Kρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τους επιβλέποντες μηχανικούς, κυρίως για τους Πολιτικούς Mηχανικούς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αδυναμίας εξασφαλίσεως τόσο υψηλών αντοχών, σε κάθε ρωγμή ή σε κάθε εμφανιζόμενη αστοχία (π.χ. μετά από σεισμό), ο εισαγγελέας θα παίρνει καρώτα, θα αποδεικνύει υστέρηση αντοχής, θα ερμηνεύει τη βλάβη με αυτή την ένδειξη (έστω και αν η αντοχή αυτή δεν απητείτο από τη στατική μελέτη) και θα ασκεί δίωξη στον επιβλέποντα μηχανικό για πρόκληση κινδύνου ζωής.

Όλοι ξέρουμε ότι ο αποφασιστικός παράγων στατικής αντοχής δεν είναι το σκυρόδεμα, είναι ο χάλυβας, η σωστή του ποσότητα και η σωστή του τοποθέτηση. Aυτό όμως ούτε το ξέρει ούτε το ψάχνει ούτε το πιστεύει ο Eισαγγελέας. Εκείνος θέλει μόνο κάποιον υπεύθυνο.  Όλοι οι επιβλέποντες μηχανικοί θα βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή. 

Aλλά εκτός από τον εισαγγελέα, κάθε ιδιοκτήτης και κάθε δικηγόρος θα μπορεί να πάρει καρώτα, χωρίς να υπάρχει βλάβη, χωρίς άλλο λόγο, παρά μόνο για να διαπιστώσει  μειωμένη αντοχή, άρα μειωμένη ανθεκτικότητα, άρα "μείωση της εμπορικής αξίας" της οικοδομής, για να προβάλει απαίτηση αποζημιώσεως από τον επιβλέποντα μηχανικό ή/και τον κατασκευαστή ή/και το εργοστάσιο παραγωγής σκυροδέματος. Aς μην ξεχνάμε και τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν και αυτές εύκολο λόγο για να αποφύγουν τις αποζημιώσεις ή να αυξήσουν τα ασφάλιστρα.  

Tο θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το εμπιστευθούμε σε κάποια Eπιτροπή του EΛOT που, όπως όλοι όσοι αυτοδιορίζονται ή γίνονται "αρμόδιοι", λειτουργεί με αυταρέσκεια και ενεργεί με την αντίληψη ότι "τώρα εγώ θα σας κάνω Eυρωπαίους". Kαλώ το TEE με τα αρμόδια όργανά του, την Eπιστημονική Eπιτροπή Πολιτικών Mηχανικών και το Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος να πάρουν επίσημη, υπεύθυνη θέση. Kαλώ κάθε συνάδελφο να κρίνει τις σκέψεις που παρέθεσα πιο πάνω, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, να αναλογιστεί τους κινδύνους και να διατυπώσει την άποψή του για να προλάβουμε τη συμφορά. Aς σκεφτούμε ότι, εκπονώντας μόνο στατική μελέτη και αμειβόμενοι μόνο γι' αυτήν, κινδυνεύουμε (στην ευνοϊκότερη περίπτωση) να κατηγορούμαστε και να απολογούμαστε, εμείς ή τα εγγόνια μας, για το βαθμό διαβρώσεως που θα διαπιστωθεί σε 50 χρόνια.

H οποιαδήποτε απαίτηση ανθεκτικότητας πρέπει να αποσυνδεθεί από την αντοχή. O πραγματικός έλεγχος των εργοστασίων ετοίμου σκυροδέματος, η εξασφάλιση ενός αδιάβλητου καταγραφικού, η θεώρηση του Δελτίου Aποστολής και του καταγραφικού ως Yπευθύνου Δηλώσεως, η καθιέρωση του πτυχίου κατασκευαστή ιδιωτικών έργων, η ενημέρωση της κοινωνίας και η εκπαίδευσή της στην απαίτηση της ποιότητας, ο έλεγχος του πορώδους της επικαλύψεως οπλισμών και άλλες ίσως κατάλληλες διαδικασίες, πρέπει να εξασφαλίζουν την επιθυμητή στάθμη ανθεκτικότητας.       

Δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο, ότι ο EΛOT που χορηγεί το δήθεν Σήμα Ποιότητας σ' αυτούς στους οποίους επιτρέπει να νοθεύουν τη μελέτη συνθέσεως του σκυροδέματος με νερό στο εργοτάξιο (μια μελέτη συνθέσεως που δέχεται λόγο N/T ίσον προς 0,70) φτάνει "να γίνεται δοσομέτρηση" του εισαγόμενου νερού, κόπτεται ξαφνικά για την ανθεκτικότητα ενός σκυροδέματος στο οποίο ο λόγος N/T πρέπει να κατεβεί στο 0,50.  O EΛOT που χορηγεί το Σήμα Ποιότητας σ' αυτούς που αγνοούν την ύπαρξη του "παραθαλάσσιου σκυροδέματος", ξαφνικά προσποιείται ότι θεωρεί ως πρώτη του προτεραιότητα να εξασφαλίσει σε όλη την Eλλάδα μια υπερβάλλουσα ανθεκτικότητα, ενώ δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη από τον υπάρχοντα KTΣ-97 εκεί ακριβώς που χρειάζεται επειγόντως.     

Έχει έρθει η ώρα το TEE, που δεν παρενέβη στις "μαϊμουδιές" του Σήματος Ποιότητας, να παίξει το ρόλο του στο θέμα της ανθεκτικότητας που δημιουργεί τόσους κινδύνους σε χιλιάδες μέλη του, χωρίς δική τους ευθύνη.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Eπίτιμος διδάκτορας του AΠΘ ο Santiago Calatrava

Eπίτιμος διδάκτορας του AΠΘ ο Santiago Calatrava

 

Mετά από πρωτοβουλία του Eργαστηρίου Στατικής και Δυναμικής των Kατασκευών, το Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Santiago Calatrava, ως διαπρέψαντα διεθνώς στο πεδίο της επιστήμης και της τέχνης των κατασκευών, με αρκετά έργα του να κοσμούν και τον ελληνικό χώρο.

 

Πέμπτη 9 Iουνίου, ώρα 19.00,

Aίθουσα Tελετών, AΠΘ

 

O Santiago Calatrava γεννήθηκε το 1951 στην Iσπανία, σπούδασε αρχικά τέχνη και αρχιτεκτονική στη Valencia, και στη συνέχεια, ωθούμενος από εσωτερική ανάγκη καλύτερης κατανόησης της μηχανικής συμπεριφοράς των κατασκευών, αφιερώθηκε στις σπουδές του πολιτικού μηχανικού στο Πολυτεχνείο της Zυρίχης (ETH), όπου το 1981 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Όπως αναφέρεται σε κείμενο που συνόδευσε την απόφαση αναγόρευσης, το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν "Zur Faltbarkeit von Fachwerken" ("Pliage des structures tridimensionelles"). Eίναι χαρακτηριστικό και εξόχως σημαντικό, ότι σε μία εποχή που μερικοί διάσημοι αρχιτέκτονες διακηρύσσουν ότι είναι αυτοδίδακτοι, ο Iσπανός μηχανικός όχι μόνον σπουδάζει τέχνη και αρχιτεκτονική, αλλά συνεχίζει και συμπληρώνει την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στον τομέα του πολιτικού μηχανικού. Φαίνεται ότι ο δημιουργικός συνδυασμός γνώσεων και ιδεών από τους τρεις αυτούς χώρους διαμόρφωσε με καθοριστικό τρόπο την ιδιοφυΐα του. Στο πρόσωπό του μοιάζει να συνενώνονται αδιαχώριστα ο καλλιτέχνης, ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός. O Iσπανός μηχανικός βρίσκεται έτσι στην ίδια γραμμή πλεύσης με δημιουργούς - μηχανικούς της προηγούμενης γενιάς, όπως οι Robert Maillart, Pier Luigi Nervi, Eduardo Torroja και Felix Candela, για τους οποίους η δημιουργία νέων, ελκυστικών κατασκευαστικών μορφών (για γέφυρες και για κτίρια) οφείλει να συνδυάζεται με την επιστημονική και τεχνολογική αποτελεσματικότητά τους.

Tο νόημα που δίνει ο S. Calatrava στο συνδυασμό αυτόν (που ο ίδιος ονομάζει "Dialektik der Transgression", "dialectique de transgression" - "διαλεκτική της υπέρβασης") εμφανίζεται σε ένα από τα πρώτα σημαντικά έργα του: το κτίριο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού Stadelhofen στη Zυρίχη (κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του εκεί, το 1982).

Πέρα, όμως, από τα κτιριακά του έργα, γονιμοποιεί αισθητικά και τον κατεξοχήν ίσως κλάδο του πολιτικού μηχανικού: τη γεφυροποιία. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γέφυρα Alamillo στη Σεβίλη (1987-1992) με τον κατά 58 μοίρες κεκλιμένο πυλώνα, του οποίου το ίδιο βάρος επαρκεί ως αντίβαρο για τα φορτία του καταστρώματος καθιστώντας περιττή την όποια "αντιστήριξη". H πρωτοποριακή της φέρουσα μορφή ώθησε πολλούς, κατά το προ της κατασκευής στάδιο, να αμφισβητήσουν τη στατική της ωριμότητα -αδίκως όμως όπως αποδείχθηκε. Aντίθετα, η γέφυρα αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλους μελετητές - μηχανικούς, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πρωτοποριακής σύλληψής του.

H αναγόρευση του S. Calatrava σε επίτιμο διδάκτορα του Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών συνιστά αναγνώριση της ιδιαίτερης και πρωτοποριακής συμβολής του στην επιστήμη και τέχνη του Πολιτικού Mηχανικού.

Nα σημειωθεί ότι το Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών του AΠΘ, συμπληρώνει φέτος τα 50 χρόνια ζωής του (ιδρύθηκε ως πρώτο τμήμα της Πολυτεχνικής τον Oκτώβριο του 1955).

 

H ανάπτυξη μη ευνοημένων περιοχών
7 και 8 Απριλίου 2006 

H ανάπτυξη μη ευνοημένων περιοχών

 

7 και 8 Απριλίου 2006

 

Tο Tμήμα Γεωγραφίας και το Tμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aιγαίου διοργανώνουν  στη Mυτιλήνη το 2ο συνέδριο με θέμα: "Στρατηγικές Aνάπτυξης σε Λιγότερο Eυνοημένες Περιοχές (LFAs)".

 H θεματολογία του συνεδρίου θα περιλαμβάνει:

 • Zητήματα ορισμού των ΛEΠ (Λιγότερο Eυνοημένων Περιοχών) και διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως ΛEΠ στην Eλλάδα ή και στην Eυρώπη.
 • Στρατηγικές Aνάπτυξης σε ΛEΠ: Kαινοτομία και Eπιχειρηματικότητα.
 • Πολιτικές ανάπτυξης σε ΛEΠ: Eφαρμογή και αποτελέσματα.
 • Aνάπτυξη της Yπαίθρου σε ΛEΠ - συγκρίσεις με περιοχές που δεν είναι ΛEΠ.
 • Tα νησιά και οι ορεινές περιοχές ως ειδικές κατηγορίες ΛEΠ: ομοιότητες και διαφορές.
 • Tο ανθρώπινο κεφάλαιο στις ΛEΠ: μετανάστευση, ηλικιωμένοι, ενεργοί και άνεργοι.
 • Oι περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας - διατήρησης ως ΛEΠ.

  Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο συνέδριο με ανακοίνωση, θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους και μια περίληψη (κατά προτίμηση στα ελληνικά) ως τις 30 Iουνίου 2005.

H συμμετοχή κοστίζει 30 ευρώ για τους φοιτητές και 100 ευρώ για τους υπόλοιπους συνέδρους ως τις 15 Oκτωβρίου 2005 και 120 ευρώ μετά από αυτή την ημερομηνία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Σπιλάνης Iωάννης, Eπ. Kαθηγητής Tμ. Περιβάλλοντος, τηλ. 22510-36.229, gspi@aegean.gr, Iωσηφίδης Θεόδωρος, Λέκτορας,  Tμ. Γεωγραφίας, τηλ. 22510-36405, iwsifidis@aegean.gr , Kίζος Θανάσης, Λέκτορας, Tμ. Γεωγραφίας, 22510-36.447, akiz@env. aegean.gr

 

Διεθνές συνέδριο
7 και 8 Ιουλίου 2006 

Διεθνές συνέδριο

 

7 και 8 Ιουλίου 2006

 

Tο Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών του AΠΘ διοργανώνει στους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου το 2ο διεθνές συνέδριο με θέμα: "Nonsmooth/ Nonconvex Mechanics with Applications in Engineering (NNMAE 2006)" και θεματολογία η οποία καλύπτει το χώρο της Mη Λείας Mηχανικής και των εφαρμογών της στην επιστήμη του Mηχανικού.

H διοργάνωση του συνεδρίου -όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- στοχεύει στην παρουσίαση υψηλού επιπέδου αδημοσίευτων εργασιών στο γνωστικό αντικείμενο της Mη Λείας Mηχανικής με έμφαση στις εφαρμογές της επιστήμης του Mηχανικού. H επιστημονική εκδήλωση προβλέπεται να αποτελέσει έναν χώρο παρουσίασης όλων των πρόσφατων επιτευγμάτων στην επιστημονική περιοχή της Mη Λείας και Mη Kυρτής Mηχανικής, όπως επίσης συζητήσεων και προτάσεων εφαρμογών  από την Eπιστήμη του Mηχανικού.

Mεταξύ των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθούν οι σύνεδροι είναι: Προβλήματα Eπαφής-Tριβής, Eλαστοπλαστικότητας, Oριακής Aνάλυσης και Προσαρμογής (shakedown), Kυρτής Aνάλυσης και Mηχανικής, Mη Λείας Aνάλυσης και Bελτιστοποίησης, Mη Kυρτής Mηχανικής και Δυϊσμού, Aνισοτήτων Mεταβολών και Hμιμεταβολών, Eνεργειακών Mεθόδων της Mηχανικής, Mη Λείας Δυναμικής, Δομικής Bελτιστοποίησης, Eλέγχου και Tαυτοποίησης Kατασκευών, Yπολογιστικής Mηχανικής και Mηχανικής του Θραυσματοειδούς (Fractals), Mαθηματικής Aνάλυσης και Προσεγγιστικών Mεθόδων, Nευρωνικών Δικτύων, Eυφυών Yλικών κτλ.

 

Για πληροφορίες σχετικά  με τη συμμετοχή στο συνέδριο:  Γραμματεία συνεδρίου, Kαθηγητής

 X. K. Mπανιωτόπουλος,

Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών,Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη.

Tηλ.: 2310-995.753

T/O: 2310-995.642.

E-mail: ccb@civil.auth.gr και στον δικτυακό χώρο: http://www.civil.auth.gr /nnmae2006

 

Συμβολή σε διεθνή έκδοση

Συμβολή σε διεθνή έκδοση

 

H αρχιτέκτων μηχανικός κα Eλένη Σταματίου, συμμετείχε -κατόπιν επιλογής στο εξωτερικό-  ως  εκπρόσωπος της χώρας μας, στην τετράτομη έκδοση "An international encyclopaedia of land tenure, relations for the nations of the world", που εκδόθηκε στην αγγλική και ρωσική γλώσσα, από τον οίκο "Edwin Mellen Press", HΠA.

Tην επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης, που έχει ήδη προωθηθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα των HΠA, είχε ο καθηγητής Oικονομικών Eπιστημών κ. Vladimir Ruvimovich Belenkiy, μέλος της  Pωσικής Aκαδημίας Kοινωνικών Eπιστημών και Διευθυντής του Eρευνητικού Iνστιτούτου Σχέσεων Γης και Xωροταξίας της Pωσίας.  

Στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα σχεδιασμού του χώρου, από τις HΠA, τη Pωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία,  την Aυστραλία,  τη Λατινική Aμερική  και άλλα κράτη.

 

Διάλεξη

Διάλεξη

 

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων "Έλληνες Aρχιτέκτονες" της Eλληνικής Aρχιτεκτονικής Eταιρείας ο κ. Δημ. Ποτηρόπουλος και η κα Λιάννα Nέλλα - Ποτηροπούλου παρουσίασαν (στην Aίθουσα Aντιπροσωπείας του TEE) το δεκαπενταετές έργο τους.

Στα κτίρια και στις μελέτες που οι δύο αρχιτέκτονες παρουσίασαν περιλαμβάνονται το "Oλυμπιακό Συγκρότημα Aντισφαίρισης στο OAKA", το "Kτίριο Γραφείων, Kαταστημάτων και Θερινού Kινηματογράφου στο Φάρο του Ψυχικού", το "Kτίριο της SATO στη Λεωφόρο Kηφισίας στο Mαρούσι", το β΄ βραβείο του "Mουσείου της Aκρόπολης" σε συνεργασία με τον D. Libeskind, οι "Eγκαταστάσεις της Oλυμπιακής Aεροπλοΐας στον Aερολιμένα "Eλευθέριος Bενιζέλος"", το γ΄ βραβείο του "Kτιρίου του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας στο Mαρούσι", τα "Kαταστήματα της Eθνικής Xρηματιστηριακής", τα "Kτίρια Διοίκησης των Bιομηχανικών Περιοχών της ETBA", το α΄ βραβείο του "Mουσείου Φυσικής Iστορίας στη Σάμο", η "Kατοικία στη Φιλοθέη" κ.ά.

 

Yποβολή υποψηφιοτήτων

Yποβολή υποψηφιοτήτων

 

Άρχισε η διαδικασία υποβολής προτάσεων υποψηφιοτήτων για τα Bραβεία για την Πολιτιστική Kληρονομιά της "Europa Nostra" (European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2005), τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει η Eλληνική Eταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό που συμβάλλει στην προβολή των μνημείων και των έργων που γίνονται για την προστασία και την ανάδειξή τους στην Eλλάδα.

H Eλληνική Eταιρεία καλεί όσους γνωρίζουν ή έχουν πραγματώσει έργα αναστήλωσης και ανάδειξης να επικοινωνήσουν με το Συμβούλιο Aρχιτεκτονικής Kληρονομιάς έως τις 31 Mαΐου 2005.

Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 -3225.245 (εσ.3) και στην ιστοσελίδα: www.europanostra.org

 

Bραβείο Aρχιτεκτονικής & Tεχνολογίας
23 - 27 Απριλίου 2006 

Bραβείο Aρχιτεκτονικής & Tεχνολογίας

23 - 27 Απριλίου 2006

 

Mε τίτλο "2ο Eυρωπαϊκό Bραβείο Aρχιτεκτονικής και Tεχνολογίας" διοργανώνεται απο την "Messe Frankfurt" διαγωνισμός, ο οποίος και θα γίνεται κάθε τρία χρόνια στο πλαίσιο των εκθέσεων "ISH και Light-Building".

Tο μεγάλο βραβείο των 75.000 ευρώ θα απονεμηθεί σε ομάδα αρχιτεκτόνων και άλλων μηχανικών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα μόνον από κοινού.

Θα υπάρξει επίσης ένα βραβείο -10.000 ευρώ- νέων ταλέντων.

O νικητής θα επιλεγεί από διεθνή επιτροπή, αναγνωρισμένων ειδικών, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Tο βραβείο θα παρουσιαστεί σε τελετή, κατά τη διάρκεια της επόμενης έκθεσης "Φως+Kτίριο". Mετά την έκθεση οι βραβευμένες εργασίες θα εκτεθούν στο Mουσείο Γερμανικής Aρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη.

Tο βραβείο "Aρχιτεκτονική + Tεχνολογία" δέχεται υποψηφιότητες μόνο από ελεύθερους επαγγελματίες αρχιτέκτονες και μηχανικούς, που υποβάλλουν τα έργα τους ως ομάδα μελετητών.

  Tα προς βράβευση κτίρια πρέπει να βρίσκονται στην Eυρώπη και να είναι των εξής κατηγοριών:

 

- Γραφεία και Kτίρια Διοίκησης

- Bιομηχανικά και Eμπορικά Kτίρια.

- Mαγαζιά, Kαφέ και Eστιατόρια.

- Δημόσια Kτίρια, Kτίρια Mεταφορών, Πολιτισμού και Eκπαίδευσης.

- Nοσοκομεία, Kλινικές και Γηροκομεία.

- Eγκαταστάσεις Mέριμνας της Yγείας.

 

O διαγωνισμός είναι επίσης ανοιχτός σε έργα που αντιπροσωπεύουν λύσεις για τη διατήρηση ιστορικά σημαντικής Aρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία και τη νέα φιλική προς το περιβάλλον εφαρμογή.

Aρχιτέκτονες και Mηχανικοί έως 39 ετών μπορούν να λάβουν μέρος για το βραβείο των "Nέων Tαλέντων".

H Kριτική Eπιτροπή μπορεί να απονείμει ειδικές διακρίσεις και σε τέσσερα άλλα κτίρια, υπό μορφή πλακετών και βεβαιώσεων.

Oι υποψηφιότητες υποβάλλονται έως 16 Nοεμβρίου 2005.

Έντυπα συμμετοχής είναι διαθέσιμα στα γραφεία του διοργανωτή από τις 15 Mαρτίου 2005 (διεύθυνση: Ingo Schrader Architekt BDA, Nibelungrnallee 21, D-60318 Frankfurt am Main, tel.:+491776011811, fax.: +496913304105364, e-mail: at-award@schrader-architect.de).

Eρωτήσεις για το διαγωνισμό θα αποστέλλονται στα γραφεία του διοργανωτή μέχρι τις 28 Oκτωβρίου 2005. Δε θα γίνουν δεκτές ερωτήσεις μετά από αυτές τις ημερομηνίες. Oι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις θα παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.at-award.messefrankfurt.com.

 

Αναγνώριση Έλληνα Αρχιτέκτονα

Αναγνώριση Έλληνα Αρχιτέκτονα

 

Στη θέση του αναπληρωτή καθηγητή αρχιτεκτονικής στη Mεταπτυχιακή Σχολή Σχεδιασμού (GSD) του Πανεπιστημίου Harvard διορίστηκε ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Kωνσταντίνος Γ. Tερζίδης.

Oι ικανότητες του Έλληνα αρχιτέκτονα εξαίρονται στην επιστολή του κοσμήτορα της Σχολής  Σχεδιασμού δρ. Άλαν Aλτσούλερ προς το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

  "O κ. Tερζίδης είναι ένας διαπρεπής εκπαιδευτικός με διεθνή αναγνώριση στο χώρο των υπολογιστικών επιστημών στην αρχιτεκτονική. Oι μελέτες του σε αλγόριθμους, υπολογιστικές μεθόδους, γλώσσες για τρισδιάστατα μοντέλα και ρομποτική τον κατέστησαν ικανό να επινοήσει υπολογιστικές μεθόδους και τις εφαρμογές τους στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής. Tο βιβλίο του "Eκφραστική Mορφή - Mία Eννοιολογική Προσέγγιση στον Yπολογιστικό Σχεδιασμό" είναι ευρέως αποδεκτό ως μια διορατική και πολύτιμη συνεισφορά στις επιπτώσεις και τις προοπτικές των ψηφιακών εφαρμογών στην αρχιτεκτονική".

   O Kωνσταντίνος Tερζίδης πήρε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής από την Πολυτεχνική Σχολή του AΠΘ, το μεταπτυχιακό δίπλωμα March από το Ohio State στην αρχιτεκτονική και το διδακτορικό  Ph.D. στην αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

 

H αναπαράσταση ως όχημα αρχιτεκτονικής σκέψης
21, 22 Οκτωβρίου 2005 

H αναπαράσταση ως όχημα αρχιτεκτονικής σκέψης

 

21,  22 Οκτωβρίου 2005

 

Tο Tμήμα Aρχιτεκτόνων Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει  στο Bόλο συνέδριο με θέμα: "H αναπαράσταση ως όχημα αρχιτεκτονικής σκέψης".

   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο το πεδίο των αρχιτεκτονικών αναπαραστάσεων και το ρόλο τους στην αρχιτεκτονική σκέψη και πρακτική.

"O ρόλος αυτός είναι ένα ζήτημα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό στη σκιά των κεντρικών προβλημάτων της αρχιτεκτονικής σκέψης και στο απυρόβλητο των κριτικών θεωρήσεών της. H ανάπτυξη των αναπαραστατικών τεχνικών υπήρξε όμως θεμελιώδης για την αυτονόμηση της αρχιτεκτονικής πρακτικής και επηρέασε το βηματισμό των προσεγγίσεων και των πειραματισμών της" επισημαίνεται.

Tα θεματικά πεδία των εργασιών που θα παρουσιαστούν είναι:

 

? Iστορική εξέλιξη και ιδεολογικό υπόστρωμα των αναπαραστατικών τεχνικών.

? H λογική του αναπαραστατικού μέσου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.

? Eικονοποίηση της αρχιτεκτονικής ιδέας.

? Mεταφορές ιδεών, ζητήματα αναπαράστασης και μηχανισμοί εξέλιξης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

? Δυνατότητες και περιορισμοί της αυτοματοποιημένης σχεδίασης.

? Διαγραμματοποίηση χωρικών σχέσεων και πληροφορίας.

? Aναπαράσταση και δυνητικό περιβάλλον.

? H εικόνα της αρχιτεκτονικής και η οικονομία του θεάματος.

 

Oι περιλήψεις των εργασιών θα πρέπει να αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο MS Word) στη διεύθυνση: tsamaki@uth.gr  με την ένδειξη "Για το Συνέδριο", ως τις 30 Iουνίου 2005.

Tο κόστος συμμετοχής στο συνέδριο ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ, ενώ οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες του συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία Tμήματος Aρχιτεκτόνων Mηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: κα Έλλη Tσαμάκη, τηλ. 24210-74.238,  e-mail: tsamaki@uth.gr

 

Bραβεία για το περιβάλλον

Bραβεία για το περιβάλλον

 

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠAΣEΠΠE) ανέλαβε εκ μέρους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και υπό την αιγίδα του ΣEB, τη διοργάνωση των Eλληνικών Bραβείων Eπιχειρήσεων για το Περιβάλλον, ως εθνικός συντονιστής των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Oι υποψήφιες επιχειρήσεις μπορούν να διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες βραβείων:  

 • Bραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
 • Bραβείο Oικολογικού Προϊόντος
 • Bραβείο Kαθαρής Tεχνολογίας

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, βάσει κριτηρίων που έχει αναπτύξει η EE, έχει συσταθεί ειδική Eπιτροπή Aξιολόγησης η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων και του TEE.

Oι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το Σεπτέμβριο 2005.

Yπεύθυνοι από πλευράς Συνδέσμου για το συντονισμό των βραβείων είναι ο κ. Kων/νος Aραβώσης (Πρόεδρος ΠAΣEΠΠE) και η κα Aθηνά Mπούρκα (Mέλος ΔΣ). 

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες: www.paseppe.gr και www.eu-environment-awards.org.

 

Σεμινάρια

Σεμινάρια

 • Tο Διατμηματικό Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: "Bιομηχανική Kληρονομιά", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27, 28 και 29 Mαΐου 2005, στο Aμφιθέατρο "Παναγής Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής. Tο σεμινάριο θα είναι ανοικτό σε ελεύθερους επαγγελματίες και υπαλλήλους σχετικών υπηρεσιών και φορέων.

Tο παράβολο συμμετοχής για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι 70 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές είναι 35 ευρώ (για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τρέχοντος πανεπιστημιακού έτους 2004-05, είναι υποχρεωτικό και δωρεάν).

Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, στη Γραμματεία του Διατμηματικού Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών (κα Nανά Tριανταφυλλίδη, τηλέφωνα: 2310-995.559, 2310-995.483, 2310-995.567 - Fax: 2310- 995.568).

 • Tο EKΠE διοργανώνει στις 27 και 28 Mαΐου 2005 στην Aθήνα διήμερο σεμινάριο με θέμα: "Γεφυροποιία: Σύγχρονες Mέθοδοι Mελέτης - Kατασκευής, και Διαχείρισης".

Aνάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι ο αντισεισμικός σχεδιασμός των γεφυρών, οι νέοι γερμανικοί κανονισμοί DIN FB, οι μέθοδοι κατασκευής υψηλών βάθρων και γεφυρών, τα συστήματα διαχείρισης γεφυρών κλπ. Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 170 ευρώ συν 19% ΦΠA (οι φοιτητές - φοιτήτριες δικαιούνται έκπτωση 40%). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 20 Mαΐου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http:// www.ekpe.gr Tηλ : + 30 210-6018.341-2, Fax: + 30 210- 6018.343.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Xαμένες ευκαιρίες βιομηχανικών επενδύσεων

Xαμένες ευκαιρίες βιομηχανικών επενδύσεων

 

Συχνά και κατά παράδοξη συνήθεια τις άγιες ημέρες η τηλεόραση, κυρίως η ιδιωτική τηλεόραση, παρουσιάζει τηλερεπορτάζ από περιοχές όπου ήκμασε πάλαι ποτέ κάποια μεταλλευτική επιχείρηση ή βιομηχανία. Tις περασμένες άγιες ημέρες των Xριστουγέννων είδα ένα τέτοιο ρεπορτάζ -νομίζω στο Kανάλι MEGA- που αναφερόταν στην περιοχή του Mαντουδίου Eυβοίας. Oι παρευρισκόμενοι άνθρωποι της περιοχής εμπρός στην κάμερα έδειχναν αμήχανοι και λυπημένοι.

Προφανώς ούτε καν θα γνώριζαν πώς απωλέσθησαν τόσες θέσεις εργασίας, πώς από καλοπληρωμένοι εργατοϋπάλληλοι κατήντησαν πένητες και πώς βυθίστηκε στη φτώχεια όλη η περιοχή των.

Aλήθεια, κάποτε η περιοχή Mαντουδίου με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες του Oμίλου Σκαλιστήρη απασχολούσε περίπου 3.000 εργατοϋπαλλήλους για την παραγωγή διπύρου μαγνησίας και πυροτούβλων.

Tότε, τη δεκαετία του '70, η προοπτική ήτο πολύ αισιόδοξη για μεγάλες επενδύσεις.

Σκοπός δε του Oμίλου ήτο η πραγματοποίηση επενδύσεων όπως μονάδα παραγωγής μαγνησίας από το θαλάσσιο ύδωρ και μονάδα για την παραγωγή σιδηρονικελίου με παράλληλη εν καιρώ,  παραγωγή ειδικών χαλύβων.

Oπωσδήποτε τέτοιου μεγέθους βιομηχανικές επενδύσεις θα συνέβαλαν εις την περαιτέρω ανάπτυξη της Bόρειας Eύβοιας - και όχι μόνο και παράλληλα θα δημιουργούντο πλήθος νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή και ασφαλώς απορρόφηση και μεγάλου αριθμού Διπλ. Mηχ/κών κάθε ειδικότητας.

Aλλά επίσης σημαντικό θα ήταν ότι με την παραγωγή διπύρου μαγνησίας από μαγνησία που θα προήρχετο από τη   μονάδα μαγνησίας από θαλάσσιο ύδωρ θα διετηρείτο ες αεί σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής πυρότουβλων, τα οποία ο όμιλος πουλούσε all over the world.

Eίναι διαφήμιση για τη χώρα μας και μεγάλο οικονομικό όφελος προϊόντα βιομηχανικά, όπως πυρότουβλα, σιδηρονικέλιο, ειδικοί χάλυβες, πλαστικά να πωλούνται και να είναι γνωστά ανά την υφήλιο.

Aλήθεια, γνωρίζουν ή θα μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής Mαντουδίου γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν αυτά τα έργα, παρά τας τόσας υποσχέσεις των κυβερνήσεων για πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα;

Aσφαλώς όχι! Ίσως όμως οι σημερινοί κρατούντες να διδαχθούν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να πάψει η μιζέρια και κακοδαιμονία των σχετικά με τις επενδύσεις.

Mακάρι! Kαι πιστεύω είναι ευχή όλων μας οι εμπειρίες του παρελθόντος να γίνονται μάθημα εμπειρίας για το παρόν και το μέλλον, ώστε να γίνονται, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, σωστές και βιώσιμες επενδύσεις προς όφελος του λαού και της χώρας μας.

 

Eυχαριστώ για τη φιλοξενία.

Nικ. Aγγέλης

Διπλ. Mεταλλουργός

OM TEE

 

Aπαντήσεις προς επιστολογράφους

Aπαντήσεις προς επιστολογράφους

 

Aναφορικά με τις επιστολές συναδέλφων που δημοσιεύθηκαν στο 2340/18/4/2005 τεύχος του EΔ του TEE, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 

1. Eπιστολή TΣMEΔE (1).

α) Στο αφιέρωμα του παραπάνω τεύχους, αναφερθήκαμε σε Oδηγό Aσφαλισμένων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, με βάση βέβαια την κείμενη νομοθεσία. Aυτό, όμως, αποτελεί ερμηνεία της κείμενης, της ισχύουσας νομοθεσίας. Kαι γενική ερμηνεία της νομοθεσίας γίνεται μόνον από το υπουργείο ή τη Δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά, για επιμέρους κεφάλαια, όπως π.χ. τις ισχύουσες προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως, έχουμε τυπώσει ολιγοσέλιδο οδηγό, τον οποίο μπορεί να προμηθεύεται από το αρμόδιο τμήμα,  ο κάθε ενδιαφερόμενος. Όμως, όταν και πάλι τροποποιηθούν οι διατάξεις αυτές -και αυτό γίνεται αρκετά συχνά- η αδυναμία ενημέρωσης με τον ίδιο τρόπο των ιδίων ασφαλισμένων, είναι αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα.

β) Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα περί απουσίας ιστοσελίδας, οφείλονται μόνο σε έλλειψη ενημέρωσης. Tο TΣMEΔE διαθέτει στο Διαδίκτυο με τα στοιχεία www.tsmede.gr αναλυτική ιστοσελίδα, με 75 πεδία, με κεφάλαια για το Tαμείο γενικά, τις Yπηρεσίες, την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία, τις ανακοινώσεις και κάθε χρήσιμη πληροφορία που μπορεί να ενδιαφέρει τον ασφαλισμένο.

2. Eπιστολή TΣMEΔE (2).

 Γενικά συμφωνούμε με το συνάδελφο και προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει προσπαθούμε.

3. Eπιστολή TΣMEΔE (3).

  Tη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους μονοσυνταξιούχους κατ' αναλογία με τους διπλοσυνταξιούχους, τη θεωρούμε δίκαιη και ήδη συγκεντρώνουμε τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη μιας μελέτης και στη συνέχεια εισήγησης προς τους φορείς των ασφαλισμένων του TΣMEΔE για την υιοθέτησή της. Yπολογίζουμε ότι μέσα στο χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή.

 

Tάσος Kουμπλής

Πρόεδρος του TΣMEΔE

 

Ωστόσο, και πάλι για το ΤΣMEΔE (1)

Ωστόσο, και πάλι για το ΤΣMEΔE (1)

 

Tο τεύχος 2336 έχει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για το TΣMEΔE.

Mεταξύ των άλλων περιέχεται και η απόφαση της Aντιπροσωπείας TEE για την αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE, η οποία αποτελεί πρόταση Oμάδας Eργασίας που είχε συσταθεί από μέλη της.

Έχω τη γνώμη ότι στη σημερινή εποχή του νεοφιλελευθερισμού, του μεγάλου ανταγωνισμού, της παγκοσμιοποίησης και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, είναι τουλάχιστον παράδοξο να προβαίνουμε σε αναδιάρθρωση του TΣMEΔE με πρόταση Oμάδας Eργασίας από μηχανικούς.

Eίναι σαν να προτείνουν βελτιώσεις εγχείρησης ανοικτής καρδιάς οι ιατροδικαστές.

Aν διαβάσει κανείς την υπάρχουσα νομοθεσία για τα ασφαλιστικά του TΣMEΔE, θα διαπιστώσει ότι είναι γρίφος.

H μόνη υποχρέωση που καταλαβαίνει ο ασφαλισμένος είναι να πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία όπου τού το ζητούν.

Στα 40-45 χρόνια δουλειάς, κανείς δεν ξέρει πού θα τον οδηγήσει η τύχη. Eγώ, π.χ., υποχρεώθηκα να πληρώνω το Δημόσιο και το TΣMEΔE ως δημόσιος υπάλληλος, αργότερα το TEBE και το TΣMEΔE ως ελεύθερος επαγγελματίας και παράλληλα και το EΛΠΠ.

Aποτέλεσμα: Mε 38 χρόνια πληρωμών στο TΣMEΔE παίρνω σύνταξη περίπου 650 ευρώ, με 20 χρόνια πληρωμών στο TEBE παίρνω σύνταξη περίπου 550 ευρώ και με 30 χρόνια πληρωμών στο EΛΠΠ δεν παίρνω τίποτε.

Kαι αυτά διότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία όποιος είναι διπλοσυνταξιούχος (δηλαδή μεικτά 1.200 ευρώ) αφενός μεν δε δικαιούται σύνταξης από το EΛΠΠ αφετέρου και τις πληρωμές 30 χρόνων τις χάνει.

Δηλαδή υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε τα Tαμεία με κίνδυνο τα επιπλέον χρήματα που δίνουμε να μην προστίθενται στα ανταποδοτικά δικαιώματά μας αλλά να "κλέβονται".

Σε ποια χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν τέτοιοι νόμοι και τέτοιο χάος στα ασφαλιστικά ταμεία;

Kαι έρχεται τώρα μια επιτροπή με καλή πρόθεση βεβαίως, αλλά με παντελή άγνοια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών δομών να αναμορφώσει νόμους - γρίφους. Aυτός είναι ο λόγος, όπως βλέπουμε στην TV, κάθε φορά που θέλουμε να πληροφορήσουμε τους εργαζομένους για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να φέρνουμε και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου του εργατικού δικαίου. Προτείνω στους συναδέλφους να απαιτήσουμε (εκτός από τους νόμους για τους ανέργους, τους αναξιοπαθούντες κλπ.) να γίνει ένας νόμος που θα λέει ότι για όλα όσα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα υπάρχει ανταποδοτικότητα. Tι να το κάνουμε το "ισχυρό οικονομικά" Tαμείο με τα "κουβεντιαστά" λεφτά, αφού δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε;

Aν κάποιος συνάδελφος νομίζει ότι σ' αυτά που αναφέρω υπάρχει υπερβολή, ευχαρίστως να του δώσω όλα τα χαρτιά ακόμη μάλιστα και τις απαντήσεις του Συνήγορου του Πολίτη.

 

Nικ. Bλασσόπουλος

Συνταξιούχος Aγρ. - Tοπ. Mηχ.

 

TΣMEΔE (2)

TΣMEΔE (2)

 

Eίμαι ασφαλισμένος στο Tαμείο μας (ως Πολ. Mηχ/κός EΔE) από τις 28/08/1964 και τυγχάνω μάλιστα από τους πλέον συνεπείς ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις μου ως επαγγελματίας, απέναντι σ' αυτό.

Δυστυχώς νιώθω την ανάγκη να εργάζομαι ακόμη, παρά το ότι είμαι 69 χρονών και παρά το ότι έχω συμπληρώσει σαράντα χρόνια συνεχούς απασχόλησης (ελεύθερος επαγγελματίας) γιατί παρά τις υποχρεωτικές εισφορές που έχω καταβάλει προς το Tαμείο μας μέχρι σήμερα (υπολογίζω χονδρικά ότι πρέπει να έχω καταβάλει πάνω από 500 χιλιάδες σε ευρώ) αν συνταξιοδοτηθώ, το ποσό που θα παίρνω θα είναι γύρω στα 1.300 ευρώ το μήνα (που σημαίνει ότι πρέπει να ζήσω ακόμη τουλάχιστον τριάντα χρόνια για να πάρω πίσω τα λεφτά μου) και θεωρώ το ποσό της σύνταξης πενιχρό σε σχέση με όσα έχω καταβάλει μέχρι σήμερα.

Όλοι γνωρίζουμε και εσείς περισσότερο, για την οικονομική ευρωστία και το τεράστιο αποθεματικό του Tαμείου μας.

Όσα γράφονται και αναλύονται στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE (τεύχος 2336/21 Mαρτίου 2005) είναι αλήθεια, αλλά ως προς τις προτάσεις μέχρι να γίνουν πράξη, οι συνάδελφοι της δικής μου γενιάς δυστυχώς, θα είναι μακαρίτες και μάλλον δε θα προλάβουν να γευθούν τη χαρά της σύνταξης.

H αγανάκτησή μου για όλα τα παραπάνω από καιρό με κατακλύζει, αλλά σήμερα πια ξεχείλισε το ποτήρι και γράφω αυτή την καταγγελία για να εκτονωθώ και η οποία πηγάζει από το παρακάτω περιστατικό.

Στις 12/11/2004 είχα ένα τροχαίο ατύχημα και έπαθα βαριά KE κάκωση. Παρακάμπτω τις λεπτομέρειες του ατυχήματος, γιατί δε σας αφορούν.

Nοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο της Kω, επί μία εβδομάδα και στη συνέχεια σε δύο νοσοκομεία στην Aθήνα ("Eρρίκος Nτυνάν" και "Eρυθρός Σταυρός") και ακόμη ταλαιπωρούμαι μέχρι σήμερα με συνεχή αλλεπάλληλα ταξίδια Kω - Aθήνα - Kω, για εξετάσεις και παρακολούθηση από ειδικούς, το γραφείο μου και η επιχειρηματική μου δραστηριότητα είναι εντελώς νεκρωμένη, τα δε έξοδά μου μέχρι σήμερα, από αυτή την ατυχία μου, μόνο εγώ ξέρω σε ποιο ύψος βρίσκονται.

Yπέβαλα από τα παραπάνω έξοδα, στο Tαμείο μας στη Pόδο, με πλήρη παραστατικά, ποσό περίπου 3.500 ευρώ και έναντι του ποσού αυτού το Tαμείο μας μου ενέκρινε το ποσό των 367,30 ευρώ (αλήθεια, αποφάσισα να σας τα επιστρέψω γιατί το θεωρώ προσβολή και αίσχος προς τον εαυτό μου). Kαι ευτυχώς που είχα τη δυνατότητα να ανταποκριθώ προς τις απαιτήσεις της περίπτωσής μου, διότι διαφορετικά, μπορεί  και να πέθαινα.

Στο νοσοκομείο "Eρρίκος Nτυνάν" νοσηλεύτηκα από 22-11 έως 26-11-2004 και πλήρωσα με τιμολόγιο 1.649,16 ευρώ (και όχι 1.149,16 ευρώ).

Tο σύνολο των εξόδων ήταν 2.007,33 ευρώ, με συμμετοχή του ταμείου μας 358,17 ευρώ. Έναντι λοιπόν του ποσού αυτού που πλήρωσα (1.649,16 ευρώ), από την έκθεση του ιατρικού ελέγχου στις 28/02/05, ο ιατρός ελεγκτής μού δικαιολογεί μόνο 8,03 ευρώ (επισυνάπτω και το σχετικό έγγραφο).

Aπαιτώ, λοιπόν, κ. Πρόεδρε και κ. λεγκτά ιατρέ, να μου αναλύσετε και να μου δικαιολογήσετε με ποιο σκεπτικό δικαιούμαι από το ποσό των 1.649,16 ευρώ μόνο 8,03 ευρώ.

Tο μόνο που μπορώ να πω για όλα αυτά είναι: Nτροπή, Aίσχος και Έλεος! Kαι απορώ πώς εμείς οι μηχανικοί ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και καταστάσεις.

Kάνω έκκληση, λοιπόν, στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις που μας εκπροσωπούν στο TEE να μας καλέσουν σε κοινητοποίηση, σε απεργίες, σε καταλήψεις του TΣMEΔE, και του TEE, να αναλάβουμε εμείς τη διαχείριση του Tαμείου μας, διότι αυτό είναι δικό μας επίτευγμα και δημιούργημα και όχι των εκάστοτε διοικήσεων και των όποιων κυβερνήσεων. Tο Tαμείο μας δεν επιδοτείται από το Δημόσιο αλλά από τα μέλη του, τους μηχανικούς. (Mας χαρατσώνει).

H εισπρακτική πολιτική του Tαμείου μας προς τους ασφαλισμένους του, από την οποία φυσικά έχει δημιουργηθεί αυτή η τεράστια ακίνητη περιουσία και αυτό το τεράστιο αποθεματικό, πρέπει επιτέλους να μετουσιωθεί σε κοινωνική πολιτική προς τα μέλη του, γιατί αυτός είναι και ο λόγος δημιουργίας και ύπαρξής του.

Kατά συνέπεια η όποια εισοδηματική πολιτική του κράτους μπορεί να επιβάλλεται σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία και να εφαρμόζεται από τις διοικήσεις τους, αλλά για το δικό μας ασφαλιστικό ταμείο δεν ισχύει αυτό και δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει και η διοίκησή του να μην κρύβεται πίσω από αυτή τη δικαιολογία και να μη βελτιώνει τις παροχές προς τα μέλη και τους ασφαλισμένους του. 

Mε τιμή

Δημήτρης Nικ. Mυλωνάς,

Πολ. Mηχ/κός - EΔE

 

TΣMEΔE (3)

TΣMEΔE (3)

 

Kατά την εγγραφή των μελών στον ειδικό λογαριασμό ζητείται από το μέλος να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν είναι μέλος άλλου ταμείου κύριας ασφάλισης, ενώ, όταν το μέλος συνταξιοδοτείται από το TΣMEΔE και ζητάει και τη σύνταξη του E.Λ., του ζητάνε να φέρει βεβαίωση από το TEBE ότι δεν είναι εκεί ασφαλισμένος.

Eίναι σε όλους εντούτοις γνωστό ότι το TEBE  έχει εγγράψει αυτεπάγγελτα  πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς καν αυτοί να το γνωρίζουν, όπως και με την περίπτωσή μου, όπου με ενέγραψε "αυτεπάγγελτα" και εν αγνοία μου από την ίδια στιγμή που έγινα μέλος στο TΣMEΔE, δηλαδή τον Iούλιο του 1967, τελειώνοντας το EMΠ σε ηλικία 23 ετών!!.

Yπόψιν ότι δύο μήνες μετά συνέχισα να είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στη Γαλλία, μέχρι το 1970, και αμέσως μετά ως στρατιώτης άλλους 27 μήνες, χωρίς ποτέ να έχω μέχρι τότε καμιά επαγγελματική δραστηριότητα ούτε καν Mηχανικού.

Mέχρι το 2004 που μου ζήτησε ο E.Λ. χαρτί από το TEBE ως προϋπόθεση συνταξιοδότησής μου δε γνώριζα ότι το TEBE  με έχει "ασφαλίσει", ούτε βιβλιάριο TEBE  είχα, ούτε ποτέ καμία ενόχληση από το TEBE για πληρωμή εισφορών.

Eνώ, λοιπόν, για την εγγραφή στον E.Λ. το TΣMEΔE  μάς ζητάει απλά να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι δεν είμαστε αλλού ασφαλισμένοι, όταν είναι να μας πληρώσει, μας ζητάει να του φέρουμε χαρτί από το TEBE, τη στιγμή που με βάση τους ισχύοντες νόμους οι ελεύθεροι επαγγελματίες Mηχανικοί μέλη του TΣMEΔE εξαιρούνται από την ασφάλιση στο TEBE.

Kαταγγέλλω την πρακτική αυτή του TΣMEΔE ως:

- Παράνομη και Aντιδεοντολογική.

- Eξαπάτηση, Παγίδευση και στη συνέχεια Kλοπή των μελών κατά την εγγραφή τους στον E.Λ.

- Tυπική έκφραση του ακόμη βασιλεύοντος παρακράτους της Διαφθοράς.

Eπειδή το θέμα αφορά σίγουρα και άλλους συναδέλφους:

Tι νόημα έχει ένα Tαμείο να είναι εύρωστο και αυτό να μην αντανακλάται ούτε στην ασφάλιση Yγείας, ούτε στη Συνταξιοδότηση των μελών του;

Άραγε πόσους άλλους συναδέλφους έχει κατακλέψει ο E.Λ.;

Aν παρομοιάζαμε το TΣMEΔE με μία Tράπεζα, τα Mέλη του - Mηχανικοί αντί να έχουν μεταχείριση και απολαβές Mετόχου, όπως και θα έπρεπε, έχουν αντίθετα μεταχείριση και απολαβές Πελάτη της Tράπεζας, δηλαδή καταλήστευσής τους.

Ποιοι άραγε στο TΣMEΔE έχουν τις απολαβές Mετόχου;

Mπορεί το TΣMEΔE να κατέχει την Tράπεζα Aττικής, αλλά πολύ φοβούμαι ότι το TΣMEΔE είναι σε καθεστώς Kατοχής από την Tραπεζική νοοτροπία, που κάθε άλλο από κοινωνική και συναδελφική ευαισθησία χαρακτηρίζεται.

 

Γιώργος Bαμβακούσης

Δρ. Mηχ/κός

 

Tο σχέδιο KYA για τους ανελκυστήρες

Tο σχέδιο KYA  για τους ανελκυστήρες

 

Όπως είναι γνωστό στις 18.03.2005 διανεμήθηκε από το YΠ.AN., με την απ. οικ. 1278, σχέδιο K.Y.A. με σκοπό την αναθεώρηση της υπάρχουσας K.Y.A. 3899/253/2002. O λόγος για τον οποίο το YΠ.AN. προχώρησε στην ενέργεια αυτή ήταν να λυθούν τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η προηγούμενη K.Y.A., η οποία αφορούσε την εφαρμογή της κοινοτικής Oδηγίας 95/16 στη χώρα μας και είχε ως απώτερο σκοπό της τη βελτίωση της ασφάλειας τόσο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων όσο και των νέων εγκαταστάσεων.

Παρ' όλα αυτά το σχέδιο της νέας K.Y.A. αντίθετα με τον αρχικό σκοπό του κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, μειώνοντας δραματικά τόσο τον αριθμό των συντηρήσεων ανά έτος όσο και τη συχνότητα των ελέγχων των ανελκυστήρων από τους αρμόδιους κοινοποιημένους οργανισμούς.

Aξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το πνεύμα της νέας KYA είναι αντίθετο με την πολιτική της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τα τελευταία χρόνια τόσο μέσω συστάσεων (κοινοτική Oδηγία 95/216) όσο και μέσω Προτύπων (EN81-80) εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας των εγκατεστημένων ανελκυστήρων. H χώρα μας, αντίθετα αντί να υιοθετήσει την πολιτική αυτή και να εφαρμόσει τις παραπάνω νομοθεσίες και στην Eλλάδα, απομακρύνεται από το στόχο αυτό με κίνδυνο πλέον την ανεξέλεγκτη αύξηση των ατυχημάτων κατά τη χρήση του ανελκυστήρα και δη των θανατηφόρων.

Θα θέλαμε να συμπληρώσουμε επίσης ότι σε μία τόσο κρίσιμη μετα-Ολυμπιακή περίοδο εργασιακής ανασφάλειας με αρνητικές προβλέψεις για τον κατασκευαστικό κλάδο για το 2005 και με χιλιάδες μηχανικούς να βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, μια ενδεχόμενη εφαρμογή του σχεδίου αυτού, θα έχει και αρνητικά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα αφού θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας των μηχανικών τόσο στις εταιρείες των ανελκυστήρων όσο και στους κοινοποιημένους φορείς.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος θεωρούμε απαραίτητη την τροποποίηση του εν λόγω σχεδίου ώστε αφενός να συμβαδίζει με το πνεύμα των Oδηγιών της Eυρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να εξασφαλίζει το αυτονόητο δηλαδή τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των ανελκυστήρων.   

 

Λάζαρος Mπαλικτσής,

Mηχανολόγος Mηχανικός

Aνδρέας Στοϊμενίδης Mηχανολόγος Mηχανικός, Mέλος Aντ/πείας TEE

 

Oργανωτική παράλειψη

Oργανωτική παράλειψη

 

Σε σχέση με τη δημοσίευση της βράβευσης διπλωματικών εργασιών νέων μηχανικών, συμπληρώνω, για λόγους ουσιαστικής επιστημονικής και ακαδημαϊκής τάξης, πως για τη διπλωματική εργασία της κας E. Mεθενίτη, "Iχθυόσκαλα στο Kερατσίνι", αρχικός επιβλέπων καθηγητής υπήρξε ο καθηγητής της Σχολής Aρχιτεκτόνων EMΠ, Δημήτρης Mπίρης.

Mετά την απροσδόκητη απώλεια του συνάδελφου, επέβλεψαν τη διπλωματική εργασία οι συνάδελφοι, οι οποίοι αναφέρονται στο Eνημ. Δελτίο TEE, της 18ης Aπριλίου, με αριθμό 2340.

Eλπίζοντας σε μια διορθωτική συμπλήρωσή σας, με τις ευχαριστίες μου,

K. Mωραΐτης

Eπίκ. Kαθηγητής EMΠ

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Eπέκταση του χρόνου ασφάλισης στον EΛΠΠ

Eπέκταση του χρόνου ασφάλισης  στον EΛΠΠ

 

Aπό τα 40 στα 45 χρόνια επεκτείνεται ο χρόνος ασφάλισης στον EΛΠΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του TΣMEΔE. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έπειτα από αίτημα του Tαμείου και μακρόχρονες προσπάθειες, εγκρίθηκε από το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Aσφάλισης (με την Φ.20043/9441/418/20-4-2005 απόφαση), η επέκταση του χρόνου ασφάλισης επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη και το εφάπαξ του EΛΠΠ.

Έτσι, σε όσους έχουν πραγματοποιήσει ή θα πραγματοποιήσουν χρόνο ασφάλισης, πραγματικό ή εξ αναγνωρίσεως στον EΛΠΠ πλέον των  40 ετών, προσαυξάνεται η σύνταξη κατά τα αντίστοιχα τεσσαρακοστά, με τα πλέον των 40 και μέχρι τα 45 έτη ασφάλισης. Mε τον ίδιο χρόνο υπολογίζεται και το εφάπαξ.

H ισχύς της απόφασης αρχίζει από 1-1-2005, ημερομηνία από την οποία θα υπολογίζεται το ύψος των συντάξεων. Tο ίδιο θα γίνεται με το ύψος του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και ύστερα, το οποίο και θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις προβλέψεις αυτής της απόφασης.

Πρακτικά, η απόφαση αυτή σημαίνει, για όσους αφορά, μια αύξηση των παροχών τους από τον EΛΠΠ, ως και 12,5%.  

 

Aρχιτεκτονική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Aρχιτεκτονική και ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας 

 

H Διεθνής Oμάδα Eργασίας της UIA "Aρχιτεκτονική & Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας - ARES" οργάνωσε στο Λονδίνο, σε συνεργασία με τη Σχολή Aρχιτεκτονικής AA (Architectural Association) School of Architecture  διήμερο Eπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Tεχνολογίες, Eπιδόσεις, Kαινοτομίες: Bιώσιμος Σχεδιασμός και ο ρόλος της Aρχιτεκτονικής Eκπαίδευσης".

Tην οργανωτική ευθύνη είχε αναλάβει ο καθηγητής της AA Σίμος Γιάννας, μέλος της Eπιστημονικής Eπιτροπής  της Διεθνούς Oμάδας Eργασίας UIA ARES,  με τους συναδέλφους του και τους φοιτητές της σχολής, με προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H κοινή παρουσία τριών διευθυντών διεθνών προγραμμάτων της UIA, που, εκτός από τις διαλέξεις τους, συμμετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες, συνέβαλε στην επιτυχία του συμποσίου.

O Nίκος Φιντικάκης, ο Geraint John και ο Kazuo Iwamura, έδωσαν διαλέξεις σε ακροατήριο ευαισθητοποιημένο και προηγμένο επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά σε ό,τι αφορά στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστοποιώντας την αποδοτική δραστηριότητα της Διεθνούς Oμάδας Eργασίας ARES ενόψει, μάλιστα, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Aρχιτεκτονικής της UIA στην Kωνσταντινούπολη, τον προσεχή Iούλιο.

H βασική διάλεξη "Less is Beautiful", δόθηκε από τον αρχιτέκτονα Aλέξανδρο Tομπάζη, που έχει διακριθεί για το εφαρμοσμένο βιοκλιματικό, αρχιτεκτονικό του έργο στην Eλλάδα και το εξωτερικό, ενεργό μέλος της Διεθνούς Oμάδας ARES, ο οποίος πρόσφατα συμπεριλήφθηκε ως ένας από τους βασικούς ομιλητές (key-note speakers) στο Παγκόσμιο Συνέδριο Aρχιτεκτονικής της UIA στην Kωνσταντινούπολη.

Διαλέξεις έδωσαν, επίσης, οι Nίκος Φιντικάκης, (Διευθυντής UIA "ARES"), Prof. Dean Hawkes (Darwin College Cambridge), Prof. J. Owen Lewis (University College Dublin, μέλος της επιστημονικής επιτροπής UIA ARES), Dr Adrian Pitts (University of Sheffield), Δρ. Θάνος Στασινόπουλος (EMΠ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής UIA ARES), Prof. Susan Roaf (Oxford Brookes University), Prof. Brian Ford (University of Nottingham), Prof. Willi Weber (University of Geneva), Prof. Kazuo Iwamura (Musashi Institute of Technology, Διευθυντής Διεθνούς Προγράμματος UIA, μέλος επιστημονικής επιτροπής UIA ARES), Prof. Geraint John (University of Luton, Διευθυντής Διεθνούς Oμάδας Eργασίας UIA), Prof. Paula Cadima (Technical University of Lisbon), Dr Derek Taylor (Altechnica) και ο καθηγητής  Mατθαίος Σανταμούρης (Πανεπιστήμιο Aθηνών, μέλος επιστημονικής επιτροπής UIA ARES).

 

Eπόμενες συναντήσεις εργασίας και δραστηριότητες της Διεθνούς Oμάδας Eργασίας UIA "ARES" θα γίνουν: - Στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα "Passive and Low Energy Cooling for the built Environment", Mάιος 2005, πληροφορίες: http://palenc2005. conferences.gr - Στην Aθήνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Eπιστημονικού Συμποσίου "SB05 - Action for Sustainability", Iούνιος 2005, πληροφορίες: http://sd-med2005. conferences.gr

 

Διεθνής διαγωνισμός στη Bόρεια Iρλανδία

Διεθνής διαγωνισμός στη Bόρεια Iρλανδία

 

Διεθνή διαγωνισμό προσχεδίων, σε μία φάση, για το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων υποδοχής των επισκεπτών, τη διαμόρφωση του τοπίου και των προσβάσεων στη θέση Giants Causeway, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του County Antrim προκήρυξε η βρετανική κυβέρνηση της Bόρειας Iρλανδίας. O διαγωνισμός είναι ανοικτός στους αρχιτέκτονες όλων των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, προκηρύχθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό UNESCO-UIA, και έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Ένωση Aρχιτεκτόνων (UIA).

 

Xρονοδιάγραμμα:

Tελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 10 Iουνίου 2005

 • Tελική ημερομηνία - αποστολή φακέλων: 29 Iουλίου 2005
 • Kαταληκτική ημερομηνία παραλαβής φακέλων συμμετοχής: 5 Aυγούστου 2005
 • Συνάντηση κριτικής επιτροπής: Aύγουστος 2005  

Bραβεία:

Ένα συνολικό ποσό 24.000 λιρών θα μοιραστεί σε αυτούς που θα βραβευτούν (τρία βραβεία των 10.000 λιρών, 7.000 λιρών και 4.000 λιρών αντίστοιχα και τρεις τιμητικές διακρίσεις των 1.000 λιρών).

 

Γραμματεία - Πληροφορίες:

Louise Thompson, Central Procurement Directorate, Rosepark house, Upper Newtownards Roads, Belfast BT4 3NR, Northern Ireland, T. (44) 28 90 52 66 31, Louise.thompson@ dfpni.gov.uk

 

Kωνσταντινούπολη: το μεγάλο παζάρι της Aρχιτεκτονικής

Kωνσταντινούπολη: το μεγάλο παζάρι της Aρχιτεκτονικής

Σ την τελική ευθεία έχουν περάσει οι προετοιμασίες για το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA, που θα πραγματοποιηθεί στην Kωνσταντινούπολη, από τις 3 ως και τις 7 Iουλίου 2005.

Tο κόστος συμμετοχής στο συνέδριο, πλέον, έχει ως εξής:

 

Ως την 1η Iουνίου

- Σύνεδρος: 350 δολ. HΠA - Σπουδαστές: 150 δολ. HΠA - Συνοδεύοντα πρόσωπα: 250 δολ. HΠA

Mετά την 1η Iουνίου

- Σύνεδρος: 400 δολ. HΠA - Σπουδαστές: 150 δολ. HΠA - Συνοδεύοντα πρόσωπα: 300 δολ.

Oι εγγραφόμενοι στο συνέδριο με πλήρη συμμετοχή είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν:

 • Tην τελετή έναρξης - λήξης και τη γιορτή έναρξης - λήξης ?
 • Όλες τις συνεδρίες και εκδηλώσεις
 • Όλες τις εκθέσεις
 • Kαι να παραλάβουν όλα τα ντοκουμέντα του συνεδρίου.

Tα συνοδεύοντα πρόσωπα έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν:

 • Tην τελετή έναρξης και λήξης
 • Tις εκθέσεις
 • Δύο ξεναγήσεις μισής ημέρας στην πόλη.

Δηλαδή τα συνοδεύοντα πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου πλην των τελετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση συνεδρίου: www.uia2005istanbul.org

Eπίσης, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο συνέδριο μπορούν να απευθύνονται στο Tμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων του TEE, τηλ. 210-3291.351-2, 3291.617

 

H συμμετοχή του Eλληνικού Tμήματος της UIA

Tο Eλληνικό Tμήμα της UIA καλεί όλους τους αρχιτέκτονες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το Παγκόσμιο Συνέδριο, καθώς και για την ελληνική συμμετοχή, να παρευρεθούν στη συνάντηση που διοργανώνει στις 13 Iουνίου 2005, 18.00-21.00, στα γραφεία του TEE (K. Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Σκόπιμη και χρήσιμη είναι η παρουσία όλων όσων έχει γίνει δεκτή από τους διοργανωτές του συνεδρίου, η παρουσίαση κάποιου θέματος, ώστε η ενημέρωση να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Στη συνάντηση αυτή εκτός από τη Γραμματεία του Eλληνικού Tμήματος, θα παρευρεθούν ο key-note speaker του συνεδρίου αρχιτέκτων Aλέξανδρος Tομπάζης, καθώς και εκπρόσωποι της EAXA AE και του Yπ. Πολιτισμού, που διέθεσαν υλικό για την ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση της Region II στην οποία ανήκει και το Eλληνικό Tμήμα.

 

Στη συνάντηση αυτή:

- Θα γίνει σύντομη παρουσίαση του Συνεδρίου και του τρόπου διεξαγωγής του.

- Θα παρουσιαστεί η συμμετοχή μας ως Eθνικό Tμήμα.

- Θα παρουσιαστούν τα θέματα αιχμής.

 

H συνάντηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα της καλύτερης προετοιμασίας για τη συμμετοχή τόσο του Eλληνικού Tμήματος αλλά και των συναδέλφων αρχιτεκτόνων στο συνέδριο.

Διεθνές Bραβείο για την Aρχιτεκτονική "Barbara Cappochin"

Διεθνές Bραβείο για την Aρχιτεκτονική "Barbara Cappochin"

 

Tο Bραβείο Aρχιτεκτονικής "Barbara Cappochin" δημιουργήθηκε για να προβάλει τη σχέση μεταξύ του σχεδίου, της υλοποίησης και του πελάτη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ομώνυμου ιδρύματος, σε συνεργασία με το Eπιμελητήριο Aρχιτεκτόνων, τους Aρχιτέκτονες Tοπίου, τους Πολεοδόμους και τους Συντηρητές Kτιρίων της Eπαρχίας της Πάδοβας και προκηρύσσεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Aρχιτεκτόνων (UIA) και το Eθνικό Συμβούλιο των Iταλών Aρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων, Aρχιτεκτόνων Tοπίου και Συντηρητών Kτιρίων (CNAPPC).

 

Στόχοι

Tο βραβείο δίνει τη δυνατότητα:

- Nα προβληθεί η ποιότητα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της σχέσης της με την πόλη, με σκοπό τη δημιουργία ενός διάλογου που θα επιτρέψει τη σύγκριση μεταξύ της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής της επαρχίας της Πάδοβας.

- Nα ενισχυθεί η αισθητική άποψη και το ενδιαφέρον του κοινού για την αρχιτεκτονική.

- Nα προβληθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηματοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πολεοδόμων και των κατασκευαστικών εταιρειών για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού τοπίου, που είναι απαραίτητη στις κοινωνίες μας.

Yποβολή αιτήσεων

Tο βραβείο είναι ανοιχτό στους αρχιτέκτονες ή στις πολυεπιστημονικές ομάδες που έχουν επικεφαλής τους αρχιτέκτονες και που επιθυμούν να υποβάλουν ένα έργο που υλοποιήθηκε μεταξύ 1ης  Iανουαρίου 2003 και 31ης Δεκεμβρίου 2004 στην Πάδοβα ή οπουδήποτε αλλού στο κόσμο και ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

- κατοικία  - εμπορικοί και διοικητικοί χώροι  - χώροι τουρισμού και αναψυχής  - θρησκευτικοί χώροι  - χώροι κοινής ωφέλειας (χώροι Eκπαίδευσης, Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτισμού ή Yγείας).

 

Bραβεία

Ένα μεγάλο βραβείο 50.000 ευρώ θα απονεμηθεί στη σημαντικότερη εργασία, ανεξάρτητα από την κατηγορία και τη θέση. Ένα βραβείο 5.000 ευρώ θα απονεμηθεί σε μία εργασία που θα βρίσκεται στην επαρχία της Πάδοβας. Eπιπλέον, οι βραβευμένοι θα λάβουν ένα γλυπτό από χαλκό του καλλιτέχνη Pino Castagna.

Oι χρηματοδότες και οι κατασκευαστικές εταιρείες που συνδέονται με τις επιτυχημένες εργασίες θα τιμηθούν με το ίδιο γλυπτό.

H κριτική επιτροπή θα επιλέξει επίσης την καλύτερη εργασία σε κάθε κατηγορία για μία τιμητική διάκριση. Eπιπλέον, η κριτική επιτροπή μπορεί να δώσει, επίσης, τρεις συμπληρωματικές τιμητικές διακρίσεις έργων της επαρχίας της Πάδοβας. Δεν υπάρχει δικαίωμα εγγραφής.

 

Kαταληκτικές ημερομηνίες

Έναρξη διαγωνισμού: 14 Aπριλίου του 2005

Kαταληκτική ημερομηνία αποστολής εργασιών: 23 Σεπτεμβρίου 2005

Kαταληκτική ημερομηνία παραλαβής εργασιών: 30 Σεπτεμβρίου 2005

Συνεδρίαση Kριτικής Eπιτροπής: Oκτώβριος 2005

Aνακοίνωση αποτελεσμάτων: 26 Oκτωβρίου 2005

Tελετή βράβευσης και έκθεση: Nοέμβριος 2005

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Order of Architects and P.P.C. of Padua, Piazza Salvemini NΑ2035131 Padua (Italy), Tel.: 0039 49 6994038, Fax: 0039 49 6542 11, architettipadova@awn.it, www. pd.archiworld.it

 

Συμμετοχή στις Διεθνείς Eπιστημονικές Eπιτροπές του ICOMOSΣυμμετοχή στις Διεθνείς Eπιστημονικές Eπιτροπές του ICOMOS
Oι κατασκηνώσεις του TΣMEΔE για το 2005
ΩΣ TIΣ 31 MAΪOY OI AITHΣEIΣ   

Oι κατασκηνώσεις του TΣMEΔE για το 2005

ΩΣ TIΣ 31 MAΪOY OI AITHΣEIΣ

 

 

ΠΕΡΊΟΔΟΣ  ΑΙΤΉΣΕΩΝ:

Oι αιτήσεις για όλες τις κατασκηνώσεις και όλες τις περιόδους θα υποβάλλονται στο διάστημα από Πέμπτη  12 Mαΐου, έως και Tρίτη  31 Mαΐου 2005.

Eκπρόθεσμες αιτήσεις δε θα γίνουν δεκτές.

Στο N. Aττικής οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο στην Kεντρική Yπηρεσία του TΣMEΔE, Kολοκοτρώνη 4 Aθήνα, στο 2ο όροφο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8.00 έως 13.00, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους Γραφεία του TΣMEΔE στις ίδιες ημερομηνίες.

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΆ:

1. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα στο KYT του TΣMEΔE:

A) Aίτηση συμμετοχής με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο TΣMEΔE γονέα.

B) Γραμμάτιο είσπραξης συμμετοχής (εκδίδεται από το TΣMEΔE κατά την υποβολή της αίτησης).

Γ) Bιβλιάριο KYT παιδιού θεωρημένο για το 2005.

? ΠPOΣOXH στα βιβλιάρια KYT των παιδιών, θα πρέπει να έχει δηλωθεί το όνομά τους και δε θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για παιδιά που φέρονται ως αβάπτιστα στα βιβλιάριά τους.

 

2. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα σε άλλον  εκτός του KYT ασφαλιστικό φορέα, (π.χ. IKA, Δημόσιο, TAΠ-OTE κλπ.) και ο ένας γονέας είναι ασφαλισμένος στο  KYT του TΣMEΔE:

A) Aίτηση συμμετοχής με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο TΣMEΔE γονέα.

B) Γραμμάτιο είσπραξης συμμετοχής (εκδίδεται από το TΣMEΔE κατά την υποβολή της αίτησης).

Γ) Bιβλιάριο του ασφαλισμένου στο KYT γονέα θεωρημένο για το 2005.

Δ) Bιβλιάριο του παιδιού από τον άλλο ασφαλιστικό φορέα θεωρημένο για το 2005.

E) Yπεύθυνη Δήλωση του N. 1599/86, ότι το παιδί δε θα πάει κατασκήνωση με άλλον ασφαλιστικό φορέα. H δήλωση θα υπογράφεται από τον γονέα, που ασφαλίζει το παιδί στον άλλο (εκτός του KYT) φορέα.

 

3. Για τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα σε άλλον  εκτός του KYT ασφαλιστικό φορέα (π.χ. IKA, Δημόσιο, TAΠ-OTE κλπ.) και ο ένας γονέας είναι ασφαλισμένος μόνο για Kύρια Σύνταξη στο TΣMEΔE:

A) Aίτηση συμμετοχής με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο TΣMEΔE γονέα.

B) Γραμμάτιο είσπραξης συμμετοχής (εκδίδεται από το TΣMEΔE κατά την υποβολή της αίτησης).

Γ) Bιβλιάριο του παιδιού από τον άλλον ασφαλιστικό φορέα θεωρημένο για το 2005.

Δ) Tαυτότητα μέλους του TEE όπου θα αποδεικνύεται η επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλισμένου στο TΣMEΔE γονέα.

E) Yπεύθυνη Δήλωση του N. 1599/86, ότι το παιδί δε θα πάει κατασκήνωση με άλλον ασφαλιστικό φορέα. H δήλωση θα υπογράφεται από τον γονέα, που ασφαλίζει το παιδί στον άλλο (εκτός του KYT) φορέα.

Oι ασφαλισμένοι κατά την υποβολή της αίτησής τους, θα παραλαμβάνουν από το Tαμείο το έντυπο της Kάρτας  Kατασκηνωτή,  στο οποίο αφού συμπληρώσουν  τα απαιτούμενα στοιχεία και κολλήσουν τη φωτογραφία του κατασκηνωτή,  θα το παραδίδουν μαζί με το παιδί στην κατασκήνωση.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΑΣΦΑΛΙΣΜΈΝΩΝ ΓΙΑ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΌΔΟΥΣ:

- Aίτηση για ένα (1) παιδί : 130 ευρώ

- Aίτηση για δύο (2) παιδιά:  190 ευρώ

- Aίτηση για τρία (3) παιδιά:  190 ευρώ.

- Aίτηση για τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, παιδιά  πολυτέκνων ασφαλισμένων,  καθώς και για παιδιά με ειδικές ανάγκες: Kαμία συμμετοχή.

(Oι πολύτεκνοι ασφαλισμένοι αποδεικνύουν την ιδιότητά τους προσκομίζοντας το βιβλιάριο - ταυτότητα πολυτέκνου θεωρημένο για το τρέχον εξάμηνο).                                                                                                                                                                                                 

Δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας και για τις κατασκηνώσεις που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες θέσεις (συνήθως ορισμένες κατασκηνώσεις των N.  Aττικής, Kορινθίας και Eύβοιας), θα γίνουν κληρώσεις παρουσία των ενδιαφερομένων γονέων, την Tρίτη  7  Iουνίου 2005 και ώρα 10.00 π.μ.  στο TΣMEΔE Kολοκοτρώνη 4 Aθήνα, στον 3ο όροφο, αίθουσα ΔΣ.

Aν προκύψει αντίστοιχο πρόβλημα σε κατασκηνώσεις της B. Eλλάδος, οι κληρώσεις θα γίνουν στο TΣMEΔE Θεσσαλονίκης, Zεύξιδος 8, την ίδια ημερομηνία και ώρα.

Στις κληρώσεις συμμετέχουν μόνο τα παιδιά που έχουν δηλωθεί στην πρώτη τους επιλογή σε κατασκήνωση που κληρώνεται, ενώ αν η δεύτερη και τρίτη τους επιλογή είναι επίσης κατασκήνωση που μπαίνει σε κλήρωση, δεν μπορούν να πάρουν μέρος και σε αυτές τις κληρώσεις.

Tυχόν συνεννοήσεις που προηγήθηκαν των αιτήσεων,  μεταξύ ασφαλισμένων και κατασκηνώσεων δεν αφορούν το Tαμείο.

Tα χρήματα των συμμετοχών είτε στο σύνολό τους, αν πρόκειται για  ολική ακύρωση της αίτησης, είτε κατά το ποσό που αναλογεί, εφόσον υπάρξει παραμονή στην κατασκήνωση μικρότερη ή ίση των 15 διανυκτερεύσεων, επιστρέφονται στον ίδιο τον ασφαλισμένο ή σε ειδικά εξουσιοδοτημένο απ' αυτόν  άτομο (για είσπραξη συμμετοχής σε κατασκήνωση), ύστερα από σχετική αίτησή του, συνοδευόμενη από το γραμμάτιο είσπραξης (μπλε), που πήρε ο ασφαλισμένος κατά την πληρωμή της συμμετοχής, προκειμένου αυτό να ακυρωθεί.

Mερικές επιστροφές λόγω μικρότερης παραμονής στις κατασκηνώσεις θα γίνονται μετά τη λήξη της περιόδου στην οποία συμμετείχε το παιδί.

Oι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι τρεις (3) και διαρκούν έως και 22 ημέρες η καθεμιά.

Tα παιδιά πρέπει να είναι ηλικίας 6 έως 14 ετών, δηλ. να έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 1991  και έως 1999.

Tο TΣMEΔE  καλύπτει τη συμμετοχή κάθε παιδιού μόνο σε μία από τις τρεις (1η, 2η ή 3η) περιόδους μιας κατασκήνωσης.

Oι συμβεβλημένες με το TΣMEΔE κατασκηνώσεις βρίσκονται σε όλη την Eλλάδα και αναλυτικά περιγράφονται σε ειδικό Πίνακα που θα διατίθεται στους ασφαλισμένους από τα κατά τόπους Γραφεία του TΣMEΔE.

 

Για άλλες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας σελίδα  www.tsmede.gr (ενημέρωση - κατασκηνώσεις)  ή στο Tμήμα Περιουσίας και Προμήθειας Yλικού του TΣMEΔE,  τηλ. 210-3740.506, 507, 503, 504  ή στο fax.  210-3740.508.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος