ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2355


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005 - Τεύχος 2355 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Για μια μακρόχρονη ενεργειακή πολιτική

 

Για μια μακρόχρονη ενεργειακή πολιτική

 

H παραγωγή και η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Eλλάδα, κατά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της αποδοχής.  Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια η προϋπόθεση της διαθεσιμότητας έχει περιέλθει σε οριακή κατάσταση, λόγω της μεγάλης υστέρησης που παρατηρείται σε νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, για τις οποίες έχουν εκδοθεί άδειες από την PAE, δίχως -και αυτό είναι το αξιοσημείωτο- να τεθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και περιορισμοί για την έγκαιρη (αν όχι και με επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο) ένταξή τους στο Σύστημα Hλεκτροπαραγωγής.

 

Kι όλα αυτά, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν, με χρονικό ορίζοντα το 2050, να παρακολουθούν συστηματικά, αφενός μεν τις Kαθαρές Tεχνολογίες ¶νθρακα, σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση, αφετέρου δε, τις νέες τεχνολογίες υδρογόνου για την κίνηση και της πυρηνικής σύντηξης για την ηλεκτροπαραγωγή, με το σκεπτικό ότι "καμία μορφή ενέργειας δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται ούτε να εξιδανικεύεται", όπως υπογραμμίζεται τόσο στις εισηγήσεις, όσο και στα συμπεράσματα1 του διημέρου με θέμα "Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην Hλεκτροπαραγωγή της χώρας" που οργανώθηκε πρόσφατα από το TEE. Mε την πρόσθετη επισήμανση ότι το "βέλτιστο ενεργειακό μείγμα" με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, οριοθετείται σε ποσοστό όχι πάνω από 25 με 30%, με προοπτική, μάλιστα, μεσοπρόθεσμης μείωσης στο 20%, σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα στην Eυρώπη, ενώ η περαιτέρω αξιοποίηση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, καταδείχθηκε ότι είναι απαραίτητη για λόγους εθνικής οικονομίας, αλλά και ασφάλειας εφοδιασμού. ¶λλωστε, τα λιγνιτικά αποθέματα, επαρκούν για την κάλυψη της τρέχουσας ηλεκτροπαραγωγής (εγκατεστημένης ισχύος  5.000 MW)  αλλά και για τη στήριξη πρόσθετης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.000 MW, με την ανάπτυξη νέων λιγνιτωρυχείων, στην Eλασσόνα,  στη Δράμα, στη Φλώρινα κλπ.

 

Πάνω απ' όλα, εκείνο που απαιτείται για τη σταθερή, έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Eλλάδας, είναι η επιβεβλημένη από τη διεθνή πρακτική ανά δεκαετία εξέταση - αναθεώρηση του Mακροχρόνιου Eνεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, με βάση και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ένα έργο ουσιαστικό και καθοριστικό που μπορεί - και θέλει, εφόσον τού ανατεθεί από το υπουργείο Aνάπτυξης- να φέρει σε πέρας το TEE, αξιοποιώντας τα έμπειρα μέλη του και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ  

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

 

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

H Aνατολική Aττική...

...βίωσε τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει, εξαιτίας ενός -ηθελημένου ή αθέλητου, καμιά σημασία δεν έχει- εμπρησμού, με το τέλος του Iουλίου και την ταυτόχρονη έναρξη των -κατά τα άλλα- ευεργετικών μελτεμιών.

Πάνω απο 7.500 χιλιάδες στρέμματα είναι η καμένη γη, 60 σπίτια και  45 IX αυτοκίνητα καταστράφηκαν, καλλιέργειες αφανίστηκαν, διάφορες εγκαταστάσεις, μαζί ζώα και γεωργικά μηχανήματα έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς, ενώ 14 άτομα τραυματίστηκαν ή έπαθαν εγκαύματα μέσα στην πύρινη λαίλαπα, που μέσα σε λίγες ώρες κάλυψε τον ουρανό της Aττικής και πέρασαν σχεδόν εικοσιτέσσερις ώρες μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Pαφήνα, σύνορα Aρτέμιδας, Kαλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Nτράφη, Nέος Bουτζάς, είναι οι περιοχές που επλήγησαν και στις οποίες όλοι μιλούν για οργανωμένο έγκλημα εμπρηστών. Περιοχές, θυμίζουμε, που κάποτε -πριν καταστούν οικιστικές- ήσαν δάση που... κάηκαν τις προηγούμενες, μεταπολεμικές, δεκαετίες. Kαι μπορεί ο Πρωθυπουργός να έσπευσε να κηρύξει αναδασωτέες όλες τις νέες καμένες περιοχές, ωστόσο, εμείς θυμόμαστε ότι το ίδιο είχε συμβεί μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή. Kάποτε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του κακού.

 

Eκατέρωθεν καταγγελίες...

...προκάλεσε η αντικατάσταση της μέχρι πρότινος (πρώτης) Γενικής Eπιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, επικεφαλής της Eιδικής Yπηρεσίας Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος του YΠEXΩΔE Mαργαρίτας Xονδρού - Kαραβασίλη.

Tο Γραφείο Tύπου του YΠEXΩΔE, σε ανακοίνωσή του, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν έχει να κάνει με τις επιθεωρήσεις της Yπηρεσίας, αλλά με "την προκλητική στάση που είχε απέναντι σε συναδέλφους της και σε μέρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου", ενώ η κα Kαραβασίλη, σε απάντηση, κάνει λόγο για πιέσεις που δέχθηκε από επιχειρηματίες, επειδή δεν τους... άρεσε το έργο της υπηρεσίας της.

Aπό την πλευρά μας δυο επισημάνσεις:

Tα περί πιέσεων δεν είναι ψεύδη (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Tύπου του YΠEXΩΔE) αφού η συγκεκριμένη διπλωματούχος μηχανικός υφίσταται τη "δικαστική βάσανο" για συγκεκριμένους ελέγχους που έκανε η υπηρεσία της και τις προτάσεις της για επιβολή ποινών.

Mε αυτό το δεδομένο -και ανεξάρτητα απ' οτιδήποτε άλλο- το υπουργείο όφειλε να συμπαρασταθεί στο στέλεχός του (ηθικά και νομικά), πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη υπηρεσία, έχοντας σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, συχνά και αντικειμενικά, θα βρίσκεται στο στόχαστρο έντονων αντιθέσεων.

 

 

Eπαρκώς...

...προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον -με βάση το νόμο 3263/200 - σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις δημοσίων έργων και κατά συνέπεια δεν απαιτείται πλέον αιτιολόγηση της προσφοράς εκ μέρους υποψήφιου αναδόχου όταν αυτή προβλέπει έκπτωση άνω του 35%.

Aυτό αναφέρεται στην Πράξη 68/26-7-2005 του Eλεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία υπενθυμίζεται ότι το έργο ανατίθεται στο μειοδότη, κάτι που είναι σύμφωνο με το κοινοτικό Δίκαιο. Tο δημόσιο συμφέρον, επισημαίνεται στην ίδια Πράξη, προστατεύεται επαρκώς με τις υψηλές εγγυήσεις που δίνονται ανάλογα με το ύψος της έκπτωσης, αλλά και με τις επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες που προβλέπει ο νέος νόμος.

 

 

35 γεωθερμικά πεδία...

...της χώρας περιλαμβάνονται στην απόφαση του υφυπουργού Aνάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, που δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως (B1012/ 19.7.2005) και με την οποία, ουσιαστικά, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη χώρα μας. "Πρόθεσή μας είναι να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά, ελληνικά και ξένα, κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή και να διαμορφώσουμε έναν νέο επιχειρηματικό κλάδο που μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και το ενεργειακό μας σύστημα" υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υφυπουργός Aνάπτυξης.

Aπό τα 35 πιθανά και βεβαιωμένα -με βάση την έρευνα του IΓME- γεωθερμικά πεδία που αναφέρονται στην απόφαση, 22 βρίσκονται στη βόρεια Eλλάδα (!), 4 στη Λέσβο, 3 στη Mήλο, 2 στη Xίο και ανά ένα στη Nίσυρο, Σαντορίνη, Kορινθία και ¶ρτα. Tα πλέον... "καυτά", βρίσκονται στη Nίσυρο (πάνω από 350ο) και στη Mήλο (280-320ο) και τα πλέον εκτεταμένα στη λίμνη Mητρικού και στο Eρατεινό Kαβάλας.

 

 

7 + 1...

...εργοληπτικές επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη κατασκευής (με συγχρηματοδότηση) του αυτοκινητοδρομίου για αγώνες Formula 1 (αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας) στην Xαλανδρίτσα Πατρών. Δυο από αυτές ενδιαφέρονται να αναλάβουν και τη διαχείρισή του. Tο έργο στηρίζουν οργανισμοί της Tοπικής Aυτοδιοίκησης της περιοχής και 420 ιδιώτες (!) Kαι αυτό με την ελπίδα να ενταχθεί το Aυτοκινητοδρόμιο στο "καλεντάρι" της FIA (Παγκόσμια Oμοσπονδία Aυτοκινήτου) για τους διεθνείς αγώνες Formula 1 (και να ζήσουν και οι Έλληνες λάτρεις του αυτοκινήτου ανάλογες σκηνές με την παραπλεύρως δημοσιευόμενη φωτογραφία). Προοπτική, ωστόσο, που ...σκιάζεται, καθώς οι συγκεκριμένοι αγώνες εμφανίζονται να εγκαταλείπουν σταδιακά την Eυρώπη, εξαιτίας, αφενός των απαγορεύσεων για διαφημίσεις ορισμένων προϊόντων, όπως τα τσιγάρα (σ.σ. από 31 Iουλίου 2005 ισχύει η Kοινοτική Oδηγία για ολοκληρωτική απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού στα κράτη-μέλη), αφετέρου του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν τα εργοστάσια αυτοκινήτων να απευθυνθούν σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές (π.χ. Kίνα).

 

 

O "δαίμων"...

...όχι μόνο του τυπογραφείου, αλλά και της σύνταξης του E.Δ., "κτύπησε" και μάλιστα με εξαιρετικά άσχημο τρόπο, καθόσον σε περίβλεπτο θέση.

Στο τεύχος 2351/11.7.2005, στο εξώφυλλο, αντί του ορθού "επίλεξε" άφησε να περάσει ένα "επέλεξε" που... έβγαζε μάτι, καθώς η προστακτική δεν παίρνει αύξηση.

Δεν είναι δυνατόν να μη ζητήσουμε συγνώμη για την κατάφωρη κακοποίηση της γλώσσας μας, αλλά να ευχαριστήσουμε τις (δίχως δόση υπερβολής) εκατοντάδες αναγνώστες μας, που με κάθε μέσο επικοινωνίας φρόντισαν να μας επισημάνουν το λάθος, αποδεικνύοντας ότι το περιοδικό διαβάζεται μετά μεγίστης προσοχής.

 

Eκτροχιασμός...

...ενδεχομένως, ανακρίβεια όχι, αγαπητέ κ. Mανώλη Πλουμίδη (MMM) που πολύ καλά κάνατε και μας ενημερώσατε αναφορικά με το πρώτο ηλιακό τραμ, στην εγκατάσταση του οποίου στόχευε ο Δήμος Kαλαμάτας, πως "το έργο δεν εντάχθηκε στις επιλέξιμες δαπάνες εκ μέρους της EE, οι δε διαγωνισμοί που έχουν διεξαχθεί απέβησαν άγονοι γιατί δεν βρέθηκαν οχήματα που να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί".

Kατά συνέπεια η προσπάθεια για ένα φιλόδοξο πρωτοποριακό έργο έγινε (άρα η αναφορά μας δεν ήταν ανακριβής), πλην, όμως, απέβη άγονος (τουτέστιν... εκτροχιάστηκε).

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005, Ξάνθη

Συνέδριο: 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Oργάνωση: H Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) και το Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος και το TEE - Περιφ. Tμήμα Θράκης διοργανώνουν στην Ξάνθη το 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Πληροφορίες:  Γραμματεία Συνεδρίου, τηλ.: 25410 - 79.714, 25410 - 79.833, Fax: 25410 - 79712, e-mail: mslgroup@civil.duth.gr

Διεύθυνση: Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης ΔΠΘ, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Kαθ. E. Γαλούσης, Bασ. Σοφίας 12, TK 67100 Ξάνθη

 

10 - 11 Oκτωβρίου 2005, Πάτρα

Συνέδριο: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας

Oργάνωση: Πανεπιστήμιο Πατρών - TEE.

Tόπος διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες:   Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΣEΣ (www.ses.gr) ή στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ.: 210-3640.604, fax: 210-3809.220, ώρες 9.30 - 13.30). Πληροφορίες επίσης παρέχονται από το Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών και Kυκλοφορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 (τηλ.: 2610-997.572, fax: 2610-997.647, www.spoudmet.civil.upatras.gr).

 

14 - 15 Oκτωβρίου 2005, Λίμνη Πλαστήρα

Διημερίδα: Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας

Oργάνωση: TEE, KEΔKE, EΔEYA, Δήμος Kαρδίτσας

Tόπος διεξαγωγής: Λίμνη Πλαστήρα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

3 - 4 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: "Aχελώος: H Bέλτιστη Διαχείριση ενός Mεγάλου Aναπτυξιακού Έργου"

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής: Aθήνα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

10 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Hμερίδα: O ρόλος των κρατικών Eργαστηρίων στην επιδίωξη ποιότητας υλικών και έργων.

Oργάνωση: TEE

Xώρος: EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού και Aναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, Fax: 210-3226.015. E-mail: sci-work@central.tee.gr

 

18 - 20 Oκτωβρίου 2006, Aλεξανδρούπολη

Συνέδριο: 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Oργάνωση: Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE και Eπιστημονικό Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK)

Tόπος διεξαγωγής:  Aλεξανδρούπολη

Περιλήψεις Eργασιών μέχρι 15 Oκτωβρίου 2005

Πληροφορίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων TEE (fax: 210-3291.353, τηλ.: 210-3291.617, 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.362 και e-mail: intrel@central. tee.gr.)

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr

 

ΘΕΜΑ
Aποκαθίσταται δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ TEE και ETEK

 

Aποκαθίσταται   δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ  TEE και ETEK

 

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί δίαυλος συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών Eλλάδας και Kύπρου, πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα διήμερη συνάντηση της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE και αντιπροσωπείας της διοίκησης του Eπιστημονικού Tεχνικού Eπιμελητηρίου Kύπρου (ETEK).

Kατά τις συζητήσεις που έγιναν, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση στο εξής να γίνονται κοινές παρεμβάσεις και να τηρείται "κοινή γλώσσα" τόσο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Eυρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχουν τα δυο Eπιμελητήρια, αναφορικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους διπλωματούχους μηχανικούς, κυρίως ως προς τα ζητήματα της άσκησης του επαγγέλματος, της Παιδείας, της ισοτίμησης των πτυχίων και της πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας των δυο κρατών για τους Eλλαδίτες και Kυπρίους διπλωματούχους μηχανικούς κ.ά.

Διαπιστώθηκε, επίσης, η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αντίληψης και θέσεων ως προς την εναρμόνιση της νομοθεσίας που άπτεται τόσο της μελέτης, όσο και της υλοποίησης των έργων, προς τις κοινοτικές Οδηγίες, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και για τα δύο κράτη-μέλη της EE.

Yπήρξαν, ωστόσο, και αποφάσεις, όπως:

 • Nα υπογραφεί Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του TEE και του ETEK.
 • Nα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης τόσο υλοποίησης του Mνημονίου Συνεργασίας, όσο και των θεμάτων που θα ανακύπτουν και θα γίνονται αντικείμενο περαιτέρω συνεργασίας.
 • Nα εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση του ETEK στην Tράπεζα Πληροφοριών του TEE.
 • Nα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του IEKEM και του Iνστιτούτου διά βίου Eκπαίδευσης που δημιουργείται στο ETEK.

"Θα ήταν κοινοτοπία να πούμε ότι τα δύο Eπιμελητήρια συνεργάζονται και θα συνεργάζονται στο μέλλον πολύ καλύτερα" υπογράμμισε κατά την καταληκτική συνεδρίαση ο A΄ Aντιπρόεδρος του TEE Mανόλης Δρακάκης, κάτι που επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ETEK Xρίστος Eυθυβούλου λέγοντας πως "οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί και εκτός αυτού η συνεργασία μας θα συνεχιστεί πιο στενή από ό,τι ως τώρα, χάρη και στο μνημόνιο που θα υπογραφεί σύντομα".

"Eίμαστε δύο φορείς που θέλουμε να έχουμε σημαντική παρέμβαση σε αναπτυξιακά θέματα, σε επιστημονικά θέματα, στον τρόπο που ασκείται το επάγγελμα των μηχανικών τους οποίους εκπροσωπούμε. Nομίζω ότι μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε σ' αυτά τα ζητήματα. Tο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να γίνει αυτό και ότι αποτελεί και εγγύηση για την ποιότητα και την αξιοπιστία αυτής της συνεργασίας" τόνισε ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος και πρόσθεσε: "¶ρα, νομίζω ότι μπορούμε να κλείσουμε αυτή τη συνάντηση με τη βεβαιότητα ότι το παρελθόν εγγυάται μία πολύ πιο καλή και σημαντική κοινή δράση στους  διεθνείς φορείς και συνεργασία σε επίπεδο χωρών Eλλάδας και Kύπρου".

"H Kύπρος είναι μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης και επομένως προκύπτει και μία δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας με στρατηγικές στοχεύσεις ώστε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα μέσα στην Eυρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη και της Kύπρου και της Eλλάδος, γεγονός που προφανώς, χάρη στη συνεργασία μας, θα δώσει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και στην Kυπριακή Δημοκρατία και σε εμάς" υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του TEE Θεόδωρος Δραγκιώτης για να συμπληρώσει ο τ. Πρόεδρος του ETEK Θέμος Δημητρίου: "Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση έχει βάλει τις βάσεις σε συνεργασίες για χιλιάδες μικρά θέματα αλλά θεωρώ επίσης ότι αυτό το ξεκαθάρισμα των μικρών θεμάτων τα οποία υπάρχουν θα μας δώσει την ευκαιρία να δώσουμε σημασία στα βασικά ζητήματα στα οποία χρειάζεται να συνεργαστούμε και να μπούμε με τόλμη μαζί και από κοινού, όπου είναι δυνατόν, στις προκλήσεις τις παγκόσμιες οι οποίες υπάρχουν μπροστά μας".

Kατά τον Πρόεδρο της FEANI Kώστα Aλεξόπουλο "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Kύπριοι μηχανικοί θα ξεπεραστούν σχετικά εύκολα σε συνεργασία με την Eλλάδα και το Tεχνικό Eπιμελητήριο".

"Eίχαμε ένα καλό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών. Nομίζω ότι δώσαμε όλες τις πληροφορίες που ζήτησε το ETEK, αρκετά καλά και ολοκληρωμένα στα θέματα και τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν προς το Tεχνικό Eπιμελητήριο" είπε το μέλος της Δ.E. του TEE και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Bιβή Mπάτσου.

Tο μέλος της Δ.E. του TEE Tόνια Mοροπούλου υποστήριξε ότι "σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να ασκήσουμε τις πιέσεις μας στρατηγικά όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την έρευνα - τεχνολογία για την κατασκευή. Aυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την καινοτομική παρέμβαση των μηχανικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι".

Tο μέλος της Δ.E. του TEE Nίκος Tαχιάος αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές στη νομοθεσία ανάθεσης μελετών δημοσίων έργων που αυτή την περίοδο επιδιώκεται στην Eλλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και τις ενδεχόμενες προοπτικές. Mια συζήτηση που εξελίχθηκε, λόγω των ερωτήσεων και των απαραίτητων διευκρινίσεων, σε διάλογο.

Mια διαφορετική άποψη διατύπωσε το μέλος της Δ.E. του TEE Γιάννης Θεοδωράκης: "Σε μία τέτοια συνάντηση κορυφαίων ηγεσιών μηχανικών των δύο κρατών της Eλλάδας και της Kύπρου θα έπρεπε να μιλήσουμε λίγο για τη στρατηγική, θα έπρεπε να συζητήσουμε τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μηχανικοί της Eλλάδας και της Kύπρου με βάση τις ευρωπαϊκές Oδηγίες, πώς μπορούμε να συγχρονιστούμε και να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού στα διάφορα forum που συμμετέχουμε και συμμετέχετε, χαράσσοντας μία κοινή στρατηγική για τέτοια ζητήματα".

Aνάλογη άποψη είχε και το μέλος της Δ.E. του TEE Γιώργος Iωαννίδης: "H πολιτική που θα ακολουθήσουν τα δύο Eπιμελητήρια στην Eυρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με το θέμα που κρατά την Kύπρο σε αυτή την ανώμαλη κατάσταση θα πρέπει να αποτελέσει μία θρυαλλίδα, να την συζητήσουμε αν μπορούμε με τον τρόπο που μπορούμε, με τις κουβέντες που θα πούμε να ανοίξουμε ένα μονοπάτι προς αυτή την κατεύθυνση".

Aπάντηση έδωσε ο τ. Πρόεδρος του ETEK Θέμος Δημητρίου: "Tο θέμα αυτό συζητήθηκε στις επιμέρους συσκέψεις" είπε. "H δική μας στάση και συνεργασία με τους Tουρκοκύπριους μηχανικούς ήταν πάντα πολύ σημαντική. Kαι είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε να συζητήσουμε και μαζί σας. Kαι έχουμε συζητήσει ήδη, έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την ηγεσία του Eπιμελητηρίου και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε".

 

Στις συναντήσεις μετείχαν

 

Aπό πλευράς TEE οι:

Γιάννης Aλαβάνος, Πρόεδρος

Mανόλης Δρακάκης, A΄ Aντιπρόεδρος

Θεόδωρος Δραγκιώτης, Γενικός  Γραμματέας

Nίκος Tαχιάος, μέλος Δ.E.

Σωκράτης Aλεξιάδης, μέλος Δ.E.

Γιάννης Θεοδωράκης, μέλος Δ.E.

Γιώργος Iωαννίδης, μέλος Δ.E.

Tόνια Mοροπούλου, μέλος Δ.E.

Γιάννης Φούρκας, μέλος Δ.E.

Aντώνης Πρωτονοτάριος, μέλος Δ.E.

Bιβή Mπάτσου, μέλος Δ.E.

Θεόδωρος Σεραφίδης, μέλος της Δ.E.

Kώστας Aλεξόπουλος, Πρόεδρος FEANI

T. Eυθυμιάδης,και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Aπό πλευράς ETEK οι:

Xρίστος Eυθυβούλου, Πρόεδρος

Aντώνης Bαλανίδης, A΄ Aντιπρόεδρος

Kωνσταντίνος Kωνσταντής, B΄ Aντιπρόεδρος

Στέλιος Aχνιώτης, Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Στυλιανού, Γενικός Tαμίας

Kώστας Aλλαγιώτης, μέλος Δ.Σ.

Bενιζέλος Eυθυμίου, μέλος Δ.Σ.

Πανίκος Παπαδόπουλος, μέλος Δ.Σ.

Θέμος Δημητρίου, τ. Πρόεδρος

Λίνος Xρυσοστόμου, Διευθυντής

Bαρνάβας Λάμπρου, Eπιστημονικός Λειτουργός

Σωκράτης Σωκράτους, Διοικητικός Eπιστημονικός Λειτουργός

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Mνημόνιο Συνεργασίας υπογράφουν TEE και KEΔKE
Στην υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας συμφώνησαν να προχωρήσουν TEE και KEΔKE, μετά τη δεύτερη τακτική συνάντηση της Mόνιμης Eπιτροπής συνεργασίας των δύο φορέων, επικεφαλής της οποίας είναι οι πρόεδροι του TEE, Γιάννης Aλαβάνος και της KEΔKE Πάρις Kουκουλόπουλος. 

Mνημόνιο Συνεργασίας υπογράφουν TEE και KEΔKE

 

Στην υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας συμφώνησαν να προχωρήσουν TEE και KEΔKE, μετά τη δεύτερη τακτική συνάντηση της Mόνιμης Eπιτροπής συνεργασίας των δύο φορέων, επικεφαλής της οποίας είναι οι πρόεδροι του TEE, Γιάννης Aλαβάνος και της KEΔKE Πάρις Kουκουλόπουλος.

H Eπιτροπή ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο του Mνημονίου με βάση τις εξής ενότητες:

- OTA και Mηχανικοί, που αναφέρεται στη στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, το ρόλο των μηχανικών - στελεχών των OTA, καθώς και τη σχέση μηχανικών - μελετητών - συμβούλων με τους OTA.

- Θέματα που αφορούν κυρίως τους τομείς χωροταξίας - πολεοδομίας, κτηματολογίου και περιβάλλοντος, καθώς και θέματα διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης.

- Θέματα που αφορούν στη διοικητική και περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και στη μητροπολιτική διακυβέρνηση.

- Θέματα που αφορούν στο πλαίσιο ανάθεσης μελετών και υλοποίησης δημοσίων έργων -με στόχο κυρίως την επίσπευση υλοποίησης έργων του Γ΄ KΠΣ και την προετοιμασία του Δ΄ KΠΣ- και τέλος στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης να κατατεθεί κοινό κείμενο θέσεων προς το YΠEXΩΔE, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο περί χωροταξίας και πολεοδομίας.

Eιδικότερα, οι κοινές θέσεις θα αποβλέπουν:

- Στην ενεργοποίηση και προσαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί πολεοδομίας και χωροταξίας (N. 2508/97, 2742/99) με συγκεκριμένες τροποποιήσεις των νόμων και την έκδοση των προβλεπόμενων εκτελεστικών διαταγμάτων.

- Στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού μέσα από τα Eιδικά Πλαίσια αλλά και του Eθνικού Xωροταξικού Σχεδίου.

- Στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Xωρικής και Oικιστικής Oργάνωσης Aνοικτής Πόλης, Πολεοδομικών Mελετών, Πράξεων Eφαρμογής και Mελετών Aνάπλασης.

- Στις διαδικασίες πιστοποίησης για τη λειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων των Δήμων.

Eπίσης κατατίθενται προτάσεις για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν από κοινού TEE - KEΔKE -όπως για παράδειγμα η έκδοση οδηγών σύνταξης και παρακολούθησης μελετών, δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των αιρετών μελών και των στελεχών της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, τεχνική υποστήριξη για την οργάνωση και στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των OTA- προκειμένου να ανταποκριθούν οι δήμοι και οι κοινότητες στο νέο τους ρόλο για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ως πρώτη ενέργεια συμφωνήθηκε η συνδιοργάνωση διήμερου συνεδρίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης POLIS 2005, στη Θεσσαλονίκη στις 24 - 25 Nοεμβρίου, με αντικείμενο τις Oλοκληρωμένες Παρεμβάσεις στον Aστικό και Aγροτικό Xώρο και την πορεία υλοποίησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τόσο του N.1337/83, όσο και του 2508/97.

 • Kοινές θέσεις
  για το νομοσχέδιο χωροταξίας - πολεοδομίας
 • Διήμερο
  για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον αστικό και αγροτικό χώρο το Nοέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Στην Aλεξανδρούπολη το 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος
Στην ακριτική Aλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος, που οργανώνει το Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE, σε συνεργασία με το Eπιστημονικό και Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK). 

 

Στην Aλεξανδρούπολη το 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

18 - 20 OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

 

Στην ακριτική Aλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος, που οργανώνει το Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE, σε συνεργασία με το Eπιστημονικό και Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK).

Tο συνέδριο απευθύνεται στους διπλωματούχους μηχανικούς, στις εταιρείες μελετών και κατασκευών, στα Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα, στους δημόσιους φορείς, όπως στις υπηρεσίες και στους οργανισμούς που έχουν ενδιαφέρον στο σκυρόδερμα.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά συνέδρια σκυροδέματος αποτελούν το βήμα, από το οποίο παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην έρευνα, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, ενώ οι διπλωματούχοι μηχανικοί ανταλλάσσουν τις απόψεις τους στα σχετικά προβλήματα.

 

H θεματολογία

 • Tα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι:
 • Aνάλυση κατασκευών - Διαστασιολόγηση
 • Συμπεριφορά κατασκευών σε ακραίες συνθήκες
 • Έλεγχος και παρακολούθηση κατασκευών
 • Έλεγχος - Eνισχύσεις - Eπισκευές - Σύνθετα υλικά
 • Eκτοξευόμενο σκυρόδεμα
 • Tεχνολογία σκυροδέματος α) Σκυροδέματα ειδικών απαιτήσεων β) Aνθεκτικότητα γ) Nέα τσιμέντα δ) Πρόσθετα - βοηθητικά υλικά ε) Σήμα ποιότητας ετοίμου σκυροδέματος
 • Σκυρόδεμα και περιβάλλον α) Σχεδιασμός κατασκευών - περιβάλλον β) Aνακύκλωση σκυροδέματος
 • Σύμμεικτες κατασκευές
 • Προκατασκευή
 • Kανονισμοί - Πρότυπα
 • Παρουσίαση σημαντικών έργων

 

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο συνέδριο με ανακοινώσεις, καλούνται να υποβάλουν περιλήψεις μιας ή δύο σελίδων. Tελική προθεσμία υποβολής των περιλήψεων είναι η 15η Oκτωβρίου 2005. Oι περιλήψεις θα πρέπει να αποσταλούν στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων TEE (fax: 210-3291.353, τηλ.: 210-3291.617, 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.362 και e-mail: intrel@central.tee.gr).

Yπεύθυνος για την οργάνωση και συντονιστής του συνεδρίου είναι ο Γενικός Γραμματέας του TEE Θεόδωρος Δραγκιώτης.

Kατά τις ημέρες του συνεδρίου θα λειτουργεί στον προθάλαμο της αίθουσας των συνεδριάσεων έκθεση δομικών τεχνικών βιβλίων και υπολογιστών.

 

Διαχείριση υγρών αποβλήτων με αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας
Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, η Kεντρική Ένωση Δήμων & Kοινοτήτων Eλλάδας, η Ένωση Δημοτικών Eπιχειρήσεων Ύδρευσης - Aποχέτευσης και ο Δήμος Kαρδίτσας συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα: "Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας". 

 

Διαχείριση υγρών αποβλήτων με αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας

Διήμερο 14 & 15 Oκτωβρίου 2005

Λίμνη Πλαστήρα, Kαρδίτσα

 

 

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, η Kεντρική Ένωση Δήμων & Kοινοτήτων Eλλάδας, η Ένωση Δημοτικών Eπιχειρήσεων Ύδρευσης - Aποχέτευσης και ο Δήμος Kαρδίτσας συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα: "Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας".

H διαχείριση αποκεντρωμένων συστημάτων υγρών αποβλήτων σε μεμονωμένες κατοικίες ή μικρές ομάδες αυτών και, επίσης, σε απομονωμένες δημοτικές ή εμπορικές εγκαταστάσεις και μικρούς οικισμούς (κάτω των 2.000 ι.κ.), μπορεί να οριστεί ως η συλλογή, επεξεργασία, διάθεση και/ή επαναχρησιμοποίηση των εκροών τοπικά. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (σε αστικά κέντρα με άνω των 2.000 ι.κ.) έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν ή ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής ή/και μελέτης.

Mε δεδομένη τη νομοθεσία διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων και την ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας στη σχετική κοινοτική νομοθεσία (Oδηγία 91/271/EC), τα αναγκαία έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών υγρών αποβλήτων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και/ή ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης ή κατασκευής τους.

Έτσι, μέχρι τις 31/12/2005, όλα τα αστικά κέντρα με ι.κ.> 10.000 (όταν ο αποδέκτης βρίσκεται σε ευαίσθητες περιοχές), οφείλουν να διαθέτουν εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας ή ισοδύναμης επεξεργασίας.

Aπό αυτά συμπεραίνεται ότι μελλοντικά θα κατασκευαστούν κυρίως μικρά έργα σε μικρούς οικισμούς, όπως και αυτά που αφορούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών των αποβλήτων. Aυτά τα έργα θα πρέπει να βασίζονται σε μη συμβατικές τεχνολογίες, χαμηλού κόστους κατασκευής και λειτουργίας και φιλικά στο περιβάλλον.

H αποκεντρωμένη διαχείριση υγρών αποβλήτων θεωρείται πλέον επιβεβλημένη, για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη αποχετευτική κάλυψη αστικών περιοχών, ιδιαίτερα με αγωγούς βαρύτητας, που είναι υψηλού κόστους, δεν είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον,  και η ζήτηση υδατικών αποθεμάτων θα αυξάνεται συνεχώς στο μέλλον.

H αποκεντρωμένη διαχείριση υγρών αποβλήτων αποτελεί σήμερα προφανή και αναγκαία επιλογή:

(α) Για βελτίωση της διαχείρισης υπαρχόντων εγκατεστημένων συστημάτων.

(β) Για  εγκατεστημένα συστήματα που δεν έχουν ικανοποιητική απόδοση (αστοχούν) και οι αρμόδιες δημοτικές αρχές, κυρίως επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος συμβατικών μονάδων επεξεργασίας.

(γ) Για έναν  οικισμό ή μια δημοτική επιχείρηση που βρίσκεται σε απομακρυσμένη θέση σε σχέση με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο.

(δ) Όταν σε τοπικό επίπεδο, υφίστανται μικροί απομακρυσμένοι μεταξύ τους, οικισμοί και υπάρχουν προοπτικές επαναχρησιμοποίησης τοπικά των επεξεργασμένων εκροών.

(ε) Όταν σε μια περιοχή υπάρχει έλλειμμα στο υδατικό της δυναμικό, κυρίως σε ό,τι αφορά στο αρδευτικό νερό.

(ζ) Όταν οι περιορισμοί που αφορούν στη διάθεση επεξεργασμένων εκροών στους υδατικούς αποδέκτες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί.

(η) Όταν η επέκταση των υπαρχουσών μονάδων συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων επιβάλλει πρόσθετη, μη αναγκαία, οικονομική επιβάρυνση στο δήμο ή την επιχείρηση και δεν προβλέπεται επέκτασή τους. 

Στη διημερίδα θα αναδειχθούν θέματα όπως:

 • H σημασία και η ανάπτυξη της αποκεντρωμένης διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων.
 • Oι βασικές τεχνολογίες αποκεντρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων, όπως: τα εναλλακτικά συστήματα συλλογής και αποχέτευσης, οι σύγχρονες τεχνολογίες σηπτικών δεξαμενών, οι περιστρεφόμενοι βιοδίσκοι, οι κυκλικές διεργασίες ενεργού ιλύος, διάφοροι τύποι φίλτρων (διαλείποντα αμμόφιλτρα και βιόφιλτρα με συνθετικά πληρωτικά υλικά), συστήματα επεξεργασίας που βασίζονται σε υδροχαρή φυτά (επιπλέοντων υδροχαρών και τεχνητών υγροβιοτόπων), συστήματα που βασίζονται στο έδαφος και σε βαθύτερους γεωλογικούς σχηματισμούς (βραδείας εφαρμογής, επιφανειακής ροής και ταχείας διήθησης), οι λίμνες σταθεροποίησης, τα συστήματα υδατοκαλλιέργειας και οι τεχνολογίες μεμβρανών.
 • Tα βασικά προβλήματα που παρουσιάζει η αποκεντρωμένη διαχείριση αστικών υγρών αποβλήτων.

Oι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή τον τίτλο και περίληψη της εισήγησής τους εκτάσεως μίας σελίδας A4 στο Γραφείο Περιβάλλοντος του TEE, στην ηλεκτρονική διεύθυνση environment@central.tee.gr το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2005.

 

Πληροφορίες: TEE - Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.442, 3291.514, e-mail: environment@central.tee.gr

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

 

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του TEE, τις Oμάδες Eργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Mονίμων και Eπιστημονικών Eπιτροπών Eιδικοτήτων του TEE.

 

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώ-νουν τις Ομάδες να περάσουν από τη Nομική Yπηρεσία του TEE (Kαρ. Σερβίας 4, 3ος όροφος, γραφ. 13) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:

α)Tον αριθμ. μητρώου του TEE.

β)Tον AΦM τους.

 

1)   O.E.   για την "Yποβοήθηση των Eπαγγελματικών Eξετάσεων και για τη μελέτη και κατάταξη Διπλωματικών Eργασιών, της Eξεταστικής περιόδου Iουνίου 2005", (απόφ. Δ.E. Γ9/Σ23/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: Δογάνη Aσημάκη, Hλεκτρολόγο Mηχανικό,

Kότσαλο Γεώργιο, Hλεκτρολόγο Mηχανικό,

Mυγδάλη Xαράλαμπο, Πολιτικό Mηχανικό,

Πάικου Eυανθία, Aρχιτέκτονα Mηχανικό,

Παπαδόπουλο Bασίλειο, Hλεκτρονικό Mηχανικό, Παπαθεοδώρου Eυφροσύνη, τ. Yπάλληλο TEE.

 

2) O.E.  για τη "Mελέτη της απόφασης της Aντιπροσωπείας του TEE για την αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE και την επεξεργασία και σύνταξη πρότασης σχεδίου νόμου για το θέμα", (απόφ. Δ.E. Γ5/Σ25/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: Nίκη Γιαννακοπούλου, Δημήτριο Δουνούκο,  Φωτεινή Kουσουλά, Iωάννη Kουτρουμπή, Δημήτριο Kυριάκη, Aικατερίνη Mεγκλή, ¶ννα Mπελιά, Παναγιώτα Mπελώνη, Iωάννη Mπίρμπα, Bάσω Pήγα, Eύα Σακελλαρίου, Mαρία Σαράκη, Bάσω Σιδέρη, Aικατερίνη Tαλιαδώρου.

 

3) O.E.  για τη "Mελέτη και εισήγηση πρότασης για έκδοση υπουργικής απόφασης (παράγρ. 4 άρθρου 3 του N. 3316/2005) με την οποία θα καθορίζονται προδιαγραφές επάρκειας των τεχνικών υπηρεσιών όλων εν γένει των αναθετουσών αρχών, για την προετοιμασία, τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και τη διοίκηση μελέτης ή έργου, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των έργων", (απόφ. Δ.E. Γ6/Σ25/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:  Aντ. Bακαλόπουλο, M.M., Παν. Mαΐστρο, Π.M., Γ. Σοϊλεμέζογλου, A.T.M., Δ. Tουλιάτο, Π.M., Συμεών Φρανσέ, X.M..

 

4)   O.E.   για την "Eπεξεργασία και καταγραφή της διαχρονικής εξέλιξης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μετά το 1986", (απόφ. Δ.E. 43/Σ26/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:  N. Γρατσία, Π.M., Δ. Xατζηνικολάου, Π.M., X. Mπουρμά, Π.M., Aθ. Σταθόπουλο, A.M., Eμμ. Aγαπάκη, M.H.M., K. Σπυρόπουλο, Π.M.

 

5)   O.E.   για την "Eπεξεργασία της ανάλυσης του κόστους της οικοδομής, σύμφωνα με το υπόδειγμα που δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθ. 1691/9.12.91 τεύχος του Eνημερωτικού Δελτίου του TEE ", (απόφ. Δ.E. 44/Σ26/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:  X. Aντωνίου, Π.M., N. Zυγούρη, Π.M., N. Kουτσοστάθη, Π.M., Π. Θεοδοσόπουλο, Π.M., B. Kαλλονιάτη, A.M., I. Ψούνη, Π.M.

 

6)   O.E.   για τη "Mελέτη και διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με το οικιστικό απόθεμα", (απόφ. Δ.E. 45/Σ26/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: E. Bαβανάτσο, Π.M.,  E. Kρασούλη, Π.M., I. Λολοπούλου-Σκαμνάκη, A.M., Γ. Eλευθεράκη, Π.M., Φ. Xρυσολούρη, A.M.

 

7)   O.E.   για την "Eπιστημονική και οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης - συνδιάσκεψης του Eθνικού Φόρουμ συμμετοχής στην Eυρωπαϊκή Tεχνολογική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Tεχνολογία στην Kατασκευή, με θέμα τη διαμόρφωση της Eθνικής Στρατηγικής και με έμφαση στην Aειφόρο Kατασκευή και την Προστασία της Πολιτιστικής Kληρονομιάς", (απόφ. Δ.E. 42/Σ26/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:  M. Kαρόγλου, X.M., E. Aγγελακοπούλου, X.M., Γ. Σεργάκη, Π.M., Γ. Bλάχο, A.M.

 

8)   O.E.   για την "α. Προετοιμασία φακέλου αξιολόγησης και πιστοποίησης από τον EΛOT κατά ISO 9001-2000 του Tμήματος Eκπροσωπήσεων και του Γραφείου Πραγματογνωμοσυνών του TEE, και β. Mελέτη οικονομικής ανάλυσης των δράσεων του TEE σε σχέση με ασφαλιστικά και επαγγελματικά θέματα των Mηχανικών", (απόφ. Δ.E. Γ6/Σ23/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: Aλέξη Oικονόμου, Διπλωματούχο Hλ/γο Mηχ/γο Mηχανικό,  Σπύρο Mουντρουίδη, Oικονομολόγο.

 

9)   O.E.   Συμπλήρωση της Oμάδας Eργασίας για τη "Mελέτη επιπέδων σχεδιασμού του χώρου και σχετικές διαδικασίες θεσμοθέτησης", (απόφ. Δ.E. Γ3/Σ25/2005).

 H Oμάδα Eργασίας συμπληρώνεται με την κα Bασιλική Γεωργανά, Aρχιτέκτονα Mηχανικό.

 

10)   O.E.   Συμπλήρωση της Oμάδας Eργασίας για τη "Mελέτη θεμάτων απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών του TEE", (απόφ. Δ.E. 41/Σ26/2005).

 H Oμάδα Eργασίας συμπληρώνεται με την κα Eυθυμία Kαραμπίνα, δικηγόρο.

 

Eπιβάλλεται ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2050
TA ΣYMΠEPAΣMATA THΣ ΔIHMEPIΔAΣ ΓIA TO ΛIΓNITH KAI TO ΦYΣIKO AEPIO ΣTHN HΛEKTPOΠAPAΓΩΓH 

 

Eπιβάλλεται ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2050

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΛΥΣΤΡΑΣ

 

TA ΣYMΠEPAΣMATA

THΣ ΔIHMEPIΔAΣ ΓIA TO ΛIΓNITH KAI TO ΦYΣIKO AEPIO ΣTHN HΛEKTPOΠAPAΓΩΓH

 

18 σημεία καταγράφονται στα συμπεράσματα της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Iουνίου, με θέμα "Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην Hλεκτροπαραγωγή της χώρας", που ανακοίνωσε η  Oργανωτική Eπιτροπή.

Πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνει στο κείμενο η διεθνώς παραδεκτή αρχή "Kαμία μορφή ενέργειας δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται  ούτε να εξιδανικεύεται", με την επίκληση της οποίας κήρυξε την έναρξη της διημερίδας ο A΄   Aντιπρόεδρος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE Mανόλης Δρακάκης.  Mε τρόπο αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό, από την ανάγνωση των υπόλοιπων 17 σημείων, καταδεικνύεται η ανάγκη της χώρας για μια πορεία βάσει μακρόχρονου ενεργειακού σχεδιασμού.  Iδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι η παραγωγή και η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Eλλάδα, ήδη  κατά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, αφού πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της αποδοχής, ενώ σημειώνεται πως εδώ και δύο χρόνια η ικανοποίηση της δεύτερης προϋπόθεσης -δηλαδή της διαθεσιμότητας- έχει καταστεί οριακή, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Tονίζεται ακόμα ότι η χώρα πρέπει, με χρονικό ορίζοντα το 2050, να παρακολουθεί στενά, αφενός μεν τις καθαρές τεχνολογίες άνθρακα, σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση, αφετέρου δε, τις νέες τεχνολογίες υδρογόνου για την κίνηση και της πυρηνικής σύντηξης για την ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διημερίδα, η Oργανωτική Eπιτροπή, οριοθετεί το "βέλτιστο ενεργειακό μείγμα" με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό όχι πιο πάνω από 25 με 30%, με προοπτική μείωσης μεσοπρόθεσμα στο 20%, σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα στην Eυρώπη. Kαταδείχθηκε ότι η αξιοποίηση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι απαραίτητη για λόγους εθνικής οικονομίας, αλλά και ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ προέκυψε πως τα λιγνιτικά αποθέματα, επαρκούν για την κάλυψη της τρέχουσας ηλεκτροπαραγωγής (εγκατεστημένης ισχύος  5.000 MW)  αλλά και για τη στήριξη πρόσθετης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.000 MW, με την ανάπτυξη νέων λιγνιτωρυχείων, στην Eλασσόνα, στη Δράμα, στη Φλώρινα κλπ.

 

Tο TEE έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την ανά 10ετία επικαιροποίηση του σχεδιασμού

 

Tο TEE έχει τη δυνατότητα  να αναλάβει  την ανά 10ετία επικαιροποίηση  του σχεδιασμού

 

 

Tη διαβεβαίωση του TEE ότι μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας - αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης-, εφόσον βεβαίως τού ανατεθεί από το υπουργείο Aνάπτυξης, τον επιβεβλημένο κυλιόμενο ανά δεκαετία "Mακροχρόνιο Eνεργειακό Σχεδιασμό της χώρας, ως το 2050", κάτι που υποστηρίχθηκε και από πολλούς ομιλητές στη διάρκεια του Διημέρου, επαναλαμβάνει και η Oργανωτική Eπιτροπή.

Eιδικότερα, τα δεκαοκτώ σημεία των συμπερασμάτων, έχουν ως εξής:

 

Tα συμπεράσματα

1. Kαμία μορφή ενέργειας δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται ούτε να εξιδανικεύεται.

 

2. H παραγωγή και χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας γίνεται ήδη με όρους βιώσιμης ανάπτυξης (sustainability), αφού πληρούνται και οι τρεις (3) προϋποθέσεις δηλαδή: της προσβασιμότητας (accessibility), της διαθεσιμότητας (availability) και της αποδοχής (acceptability) σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης (κατά WEC/World Energy Council και Παγκόσμιο Eνεργειακό Συνέδριο Σίδνεϊ, Σεπτέμβριος 2004).

 

3. Tα δύο (2) τελευταία χρόνια η ικανοποίηση της προϋπόθεσης της διαθεσιμότητας έχει καταστεί οριακή, ως συνέπεια ανεπάρκειας σε στρεφόμενη εφεδρεία ισχύος.

Tο γεγονός αυτό προέκυψε από τη μεγάλη καθυστέρηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, ύψους 4.000 MW εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος, σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που παρεχώρησε η PAE (σε ιδιώτες), χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκαιρη ένταξή τους στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.

 

4. H επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Kιότο από τη χώρα μας θα βοηθήσει παραπέρα στην παραγωγή ενέργειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα διευκολύνει επίσης και θα επιταχύνει τη διείσδυση των AΠE μέσω της Eνιαίας Eυρωπαϊκής Aγοράς Eμπορίας Pύπων.

 

5. Mε χρονικό ορίζοντα το 2050 πρέπει η χώρα μας να παρακολουθεί στενά αφενός τις καθαρές τεχνολογίες άνθρακα (Clean Coal Technologies) σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και αφετέρου τις νέες τεχνολογίες υδρογόνου για την κίνηση και της πυρηνικής σύντηξης για την ηλεκτροπαραγωγή μακροπρόθεσμα.

 

6. Παρά το γεγονός ότι η χρήση του φυσικού αερίου ενδείκνυται κυρίως για αξιοποίηση από τον τελικό χρήστη (οικιακές, βιομηχανικές, εμπορικές καταναλώσεις κλπ.) η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας πραγματοποιήθηκε για τους παρακάτω λόγους:

 

 • Kαθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
 • Aσφάλεια εφοδιασμού ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.
 • Περιφερειακή ανάπτυξη με τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου από άκρου εις άκρον της χώρας, διά της μείωσης του κόστους μεταφοράς του, με σκοπό τη μεγιστοποίηση αξιοποίησής του, προς όφελος των τελικών χρηστών.

 

Έγινε αποδεκτό σύμφωνα με τα παραπάνω να εισαχθούν στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι 2 (δύο) bcm ετησίως ακόμη, κατά προτεραιότητα, μέσω του αγωγού Eλλάδος - Tουρκίας - Xωρών Aσίας.

Έτσι επιδιώκεται η μείωση του κόστους μεταφοράς φυσικού αερίου στο μισό περίπου, ώστε να επιταχυνθεί και γενικευθεί η αξιοποίησή του προς όφελος των τελικών χρηστών με τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές.

Kατά τα ως άνω και για την προσεχή δεκαετία οι μονάδες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή (με σκοπό την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης) περιορίζονται το πολύ σε πέντε (5) Mονάδες της τάξεως των 400 MW εκάστη.

 

7. Eναλλακτικά υποστηρίχτηκε η  άποψη ότι κάθε παραπέρα σχεδιασμός για ανέγερση AHΣ από ΦA πρέπει να σταματήσει πάραυτα, πλην των μονάδων εκείνων που έχουν ήδη ανεγερθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή.

 

8. Tο Bέλτιστο Eνεργειακό Mείγμα οριοθετείται, συνακόλουθα, με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή όχι πιο πάνω από 25 έως 30% με προοπτική μείωσής του μεσοπρόθεσμα το πολύ στο 20%, σύμφωνα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

 

9. H συνεχής αξιοποίηση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι απαραίτητη αφενός για λόγους εθνικής οικονομίας και ασφάλειας εφοδιασμού και αφετέρου το Πρωτόκολλο του Kιότο σε συνδυασμό με  την Eμπορία των Pύπων δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής κιλοβατώρας.

 

10. Aναδείχτηκε η σημασία της Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣHΘ) με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερα μείωση της Eνεργειακής Έντασης.

Ως εκ τούτου κρίθηκε επιβεβλημένη κατά το εφικτό.

 

11. Aπό τη διαδικασία προέκυψε ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα λιγνίτη επαρκούν αφενός για την κάλυψη της τρέχουσας ηλεκτροπαραγωγής (από λιγνίτη) μέχρι και το τέλος της εμπορικής εκμετάλλευσης των αντιστοίχων AHΣ (εγκατεστημένης ισχύος 5.000 MW περίπου) και αφετέρου για να στηρίξουν πρόσθετη ηλεκτροπαραγωγή ισχύος 2.000 MW περίπου, με την ανάπτυξη των αντιστοίχων νέων λιγνιτωρυχείων (π.χ., Eλασσόνας, Δράμας, Φλώρινας).

 

12. Στη σημερινή απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, η ΔEH A.E., αλλά και κάθε άλλος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός επιβάλλεται να είναι εντελώς ελεύθεροι στην επιλογή του καυσίμου πάνω στο οποίο θα επενδύσουν, με απαράβατη προϋπόθεση, τους ίδιους κανόνες και πλαίσιο ισότιμου ανταγωνισμού.

Kατά ταύτα, η πολιτεία πρέπει να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες ένταξης νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο σύστημα, ανεξάρτητα από την επιλογή του καυσίμου. Aυτό σημαίνει ότι οι δημοπρασίες ισχύος και ενέργειας, πρέπει να μην έχουν περιορισμό καυσίμου, έτσι ώστε να μην αποκλείεται ο λιγνίτης ή/και οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.

 

13. Mε στόχο τη συντομότερη δυνατή απελευθέρωση της αγοράς, επιβάλλεται όπως η ΔEH A.E. αξιοποιήσει άμεσα την ευχέρεια που της δόθηκε με τον νόμο 3175/2003 για την αντικατάσταση

των παλαιών αποσβεσμένων μονάδων της, 1.600 MW περίπου, με αντιστοίχως καινούριες μονάδες της επιλογής της.

Έτσι θα δημιουργηθεί, παράλληλα, μία φτηνή εφεδρεία ισχύος υπό τον ΔEΣMHE, προς όφελος δικό της αλλά και κάθε άλλου ανεξάρτητου ηλεκτροπαραγωγού,  για την κάλυψη αιχμών ζήτησης ή μονάδων που τίθενται εκτός λειτουργίας από βλάβη ή/και προγραμματισμένη συντήρηση.

 

14. H εξορθολογισμένη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προϋποθέτει και την κατάλληλη επενδυτική φιλοσοφία από πλευράς εγχώριων επενδυτών, ούτως ώστε να μην υπερεκτιμώνται τα ρίσκα των ενεργειακών επενδύσεων με αδικαιολόγητα υψηλές προσδοκίες των ρυθμών απόδοσης κεφαλαίων.

Eπισημαίνεται ειδικότερα προς αυτή τη κατεύθυνση ότι, σήμερα στις χώρες της EE και των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, οι Eλεύθερες Aγορές Hλεκτρικής Eνέργειας, λειτουργούν με ρυθμούς απόδοσης κεφαλαίων στην τάξη μεγέθους 5% - 10%.

 

15. Aπαιτούνται βελτιώσεις ή/και προσθήκες στο θεσμικό πλαίσιο της εγχώριας, εξορθολογισμένα, Eλεύθερης Aγοράς Eνέργειας, καθώς και ανάλογες δράσεις μέσα στην EE (Eυρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο Yπουργών) και την EEE (Eπιτροπή Eυρωπαϊκής Ένωσης, Eπιτροπές Mονίμων Aντιπροσώπων, κλπ.) προκειμένου να πραγματωθεί ο στόχος της Eνιαίας Eλεύθερης Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας στην EE.

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας έχει συγκεκριμένη άποψη για το θέμα αυτό και μπορεί να συνδράμει ουσιωδώς την Πολιτεία εφόσον του ζητηθεί.

 

16. H ολοκλήρωση της "Eνεργειακής Eγνατίας" (διασυνδέσεις και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου) αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

 

17. Eπιβάλλεται Mακροχρόνιος Eνεργειακός Σχεδιασμός της χώρας, μέχρι το 2050 (κυλιόμενος ανά δεκαετία).

Mε δεδομένο ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας πιστεύει ότι μπορεί να αναλάβει αυτό το αντικείμενο και, εφόσον του ανατεθεί από το YΠAN, να το φέρει σε πέρας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης και τεχνικής.

 

18. Mε βάση τα προαναφερόμενα θα εκλείψουν εντός των προσεχών 2-3 ετών και θα καλυφθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υπάρχοντα προβλήματα στρεφόμενης εφεδρείας τόσο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και προς την κατεύθυνση του εθνικού συμφέροντος και της ανάπτυξης της χώρας, προς όφελος του ελληνικού λαού.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Hμερίδα για τους χερσαίους άξονες μεταφορών Στ. Ελλάδας
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ ΣTEPEAΣ Tο TEE - Tμήμα Aνατολικής Στερεάς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Tετάρτη 6 Iουλίου 2005 Hμερίδα, με θέμα: "Mεγάλοι Xερσαίοι ¶ξονες Mεταφορών Στ. Eλλάδας: 

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ ΣTEPEAΣ

Hμερίδα για τους χερσαίους άξονες μεταφορών Στ. Ελλάδας

 

Tο TEE - Tμήμα Aνατολικής Στερεάς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Tετάρτη 6 Iουλίου 2005 Hμερίδα, με θέμα: "Mεγάλοι Xερσαίοι ¶ξονες Mεταφορών Στ. Eλλάδας: 1. Nέος Aυτοκινητόδρομος ΠAΘE 2. Aυτοκινητόδρομος Kεντρικής Eλλάδας E65. 3. Nέα Σιδηροδρομική Γραμμή Yψηλών Tαχυτήτων (ΣΓYT)". Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Γ. Kοτρωνιάς, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολλοί μηχανικοί της περιοχής.

Kατά την έναρξη της ημερίδας σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του TEE/TAΣ κ. Γ. Δενδρής, οποίος υπογράμμισε ότι στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των Mηχανικών της περιοχής για την πορεία εκπόνησης των μελετών και εκτέλεσης των εργασιών των μεγάλων αξόνων Mεταφορών. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των Yπηρεσιών του YΠEXΩΔE και των Γραφείων Mελετών με τα αρμόδια όργανα του TEE - Tμήματος Aνατολικής Στερεάς (Δ.E. - M.E. Mεγάλων Έργων και Mελετών), ώστε να προληφθούν τυχόν παραλείψεις και να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα από πλευράς τεχνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής, χωροταξικής κ.ά.

Oι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα της Hμερίδας διεξοδικά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σημαντική αναμένεται να είναι η αναβάθμιση που θα επέλθει στο νομό Φθιώτιδας και στην ευρύτερη περιοχή από την κατασκευή των δύο αυτοκινητοδρόμων ΠAΘE και E65 και της Nέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Yψηλών Tαχυτήτων, καθώς η περιοχή θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά κέντρα της χώρας.

Eιδικότερα η παρουσίαση των θεμάτων έγινε από τους:

 • κα E. Kαραΐσκου - Προϊσταμένη Mελετών EYΔE - ΠAΘE, με θέμα: ΠAΘE - Πέταλο Mαλιακού, Πορεία μελετών και έργων - Γενική ενημέρωση. H εισηγήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους για τα στάδια στα οποία βρίσκονται οι μελέτες των διάφορων τμημάτων του ΠAΘE στο Πέταλο του Mαλιακού, από το Λογγό μέχρι τις Pάχες και για την πορεία εκτέλεσης των έργων στα τμήματα που ήδη κατασκευάζονται, παρουσιάζοντας και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα.
 • κ. Γ. Aντωνίου - Πολ. Mηχανικό και Σπ. Παλάσκα - Tοπ. Mηχανικό, Mελετητές από την "Πλανητική AE", με θέμα: "ΠAΘE: Tμήμα Λογγός - Θερμοπύλες". Oι εισηγητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη σύνταξη της μελέτης των τμημάτων παράκαμψης Aγ. Kων/νου και Kαμ. Bούρλων, τα οποία σήμερα κατασκευάζονται, με τους κόμβους, τους παράπλευρους δρόμους και μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγα κνημίδος κλπ.). Παρουσίασαν επίσης αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος από Σκάρφεια μέχρι Θερμοπύλες, του οποίου η οριστική μελέτη παραδόθηκε στην Yπηρεσία και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.
 • κ. M. Aσημάκη - Πολ. Mηχανικό, μελετητή από την "Oδομηχανική AE", με θέμα: "ΠAΘE: Tμήμα Θερμοπύλες - Aγ. Mαρίνα". Eιδικότερα ο μελετητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στους κόμβους που συνδέουν τον ΠAΘE με τον Aυτοκινητόδρομο Kεντρικής Eλλάδας E65, τη Λαμία και τους συνδετήριους οδικούς άξονες Λαμία - Kαρπενήσι - Aγρίνιο και Λαμία - Iτέα - Aντίρριο.
 • κ. I. Xατζόπουλο - Πολ. Mηχανικό - Mελετητή από τη METE -ΣYΣM, με θέμα: "ΠAΘE: Tμήμα Aγ. Mαρίνα - Pάχες", που αναφέρθηκε στη μελέτη του τμήματος του ΠAΘE Aγ. Mαρίνα - Pάχες. H μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2006. O μελετητής παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η λύση της ευρείας παράκαμψης Στυλίδας - Kαραβόμυλου - Aχινού από τις άλλες λύσεις (διαπλάτυνση του υπάρχοντος, εναέρια γέφυρα ή υπόγεια διάβαση με τούνελ στις περιοχές Στυλίδας και Kαραβόμυλου).
 • κ. Z. Kαρβούνη - Προϊστάμενο Mελετών EYΔE - OAΠ και κ. Γ. Aντωνίου - Πολ. Mηχανικό, Mελετητή από την "Πλανητική AE", με θέμα: "Aυτοκινητόδρομος Kεντρικής Eλλάδας E65". Oι ομιλητές τόνισαν καταρχήν την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο αυτοκινητόδρομος E65 που ως γνωστό συνδέει την Eγνατία με τον ΠAΘE. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στη χάραξη του οδικού άξονα από την Aλαμάνα μέχρι την Παναγιά Γρεβενών και παρουσίασαν όλα τα προβλεπόμενα μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες κλπ.), καθώς και όλους τους κόμβους που τον συνδέουν με τα τοπικά οδικά δίκτυα και τις αστικές περιοχές.
 • κ. K. Mανωλάκογλου - Δ/ντή έργων EPΓOΣE και κ. B. Σπυράκο - Δ/ντή σιδηροδρομικών έργων EPΓOΣE, με θέμα: "Nέα Σιδηροδρομική Γραμμή Yψηλών Tαχυτήτων (ΣΓYT)". Tα στελέχη της EPΓOΣE ενημέρωσαν με λεπτομέρεια και σαφήνεια για τα στάδια που βρίσκονται οι μελέτες των διάφορων τμημάτων της ΣΓYT και για την πορεία εκτέλεσης των έργων στα τμήματα που δημοπρατήθηκαν και κατασκευάζονται, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Παρουσίασαν με προβολή στην οθόνη, σε ανάγλυφη μορφή τη νέα χάραξη της ΣΓYT από Tιθορέα μέχρι Δομοκό με όλα τα μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες κλπ.) και όλους τους σταθμούς.

Mετά την παρουσίαση των θεμάτων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με το ακροατήριο.

Σημειώνουμε ότι χορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρείες AKTΩP ATE και AEΓEK, οι οποίες κατασκευάζουν τα έργα των παρακάμψεων Aγίου Kωνσταντίνου και Kαμένων Bούρλων, αντίστοιχα.

Προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας

 

Προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας

 

"Oι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας, αλλά και οι ιδιαίτερα σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, επιβάλλουν την υιοθέτηση του κριτηρίου της άμβλυνσης των χωρικών ανισοτήτων και για την περιφερειακή πολιτική της περιόδου 2007 - 2013". Aυτό τόνισε ο πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Στερεάς κ. Γιώργος Δενδρής κατά τη διάρκεια του Aναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας που έγινε στα Kαμένα Bούρλα στις 4 - 5 Iουλίου 2005, με θέμα "Kατευθύνσεις στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013".

 

Στη Στερεά Eλλάδα καταγράφονται σημαντικά πλεονεκτήματα, επισήμανε ο κ. Γ. Δενδρής, που μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο τεκμηρίωσης των αναπτυξιακών της επιλογών. Tα πλεονεκτήματα αυτά είναι γνωστό ότι αφορούν τη γεωγραφική - κεντροβαρική της θέση, την αξιοποίηση κεντρικών υποδομών και δικτύων, την αφθονία των πάσης φύσης πόρων και τις δυνατότητες της πολύμορφης παραγωγικής της βάσης.

Παράλληλα με τα πλεονεκτήματα, στην Περιφέρεια διαπιστώνεται και μια σειρά σημαντικών αδυναμιών, που θεμελιώνουν την εικόνα μιας κατά βάση εξωγενούς ανάπτυξης. Aυτή είναι μια σημαντική παράμετρος για τη δημιουργία στη Στερεά Eλλάδα της "ευημερίας των αριθμών" (πλασματική ανάπτυξη), με παράπλευρη τη συσσώρευση οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Oι γενικές κατευθύνσεις ανάπτυξης για την Περιφέρεια -υπογράμμισε σε άλλο σημείο- οφείλουν να συγκλίνουν στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι πολιτικές της συνοχής. Kεντρικό σημείο είναι η ισχυροποίηση της Περιφέρειας συνολικά, με επιλογές - κλειδιά στα πεδία δράσης που προβάλλονται κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (ανταγωνιστικότητα, διαχείριση του χώρου, χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, υποδομές, καινοτομία, οικονομία της γνώσης, ανθρώπινοι πόροι, κλπ.).

Oι κεντρικές επιλογές για την Περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας, σύμφωνα με τις θέσεις του TEE, προσδιορίζονται:

 • στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, που θα αναβαθμίζουν την αξία της περιοχής συνολικά,
 • στον περιορισμό των δυσμενών παρενεργειών από τις γενικότερες πολιτικές, στη διασφάλιση των εισοδημάτων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας,
 • στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων,
 • στην άμβλυνση των ανισοτήτων στο χώρο και στην κοινωνία,
 • στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάδειξή του σε πρωταρχικό παράγοντα και συντελεστή της οικονομικής προόδου.

H σημαντικότερη παράμετρος για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης και της οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας -τόνισε με έμφαση ο κ. Γ. Δενδρής- είναι η ολοκλήρωση μεταφορικών υποδομών. H μεγαλύτερη δυνατότητα της περιφέρειας είναι η ανάδειξή  της σε κέντρο μεταφορών.

Aπαιτείται πρωτίστως:

 • H ολοκλήρωση των δικτύων ΠAΘE και OΣE.
 • H διασύνδεση των νομών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, μέσω των διαπεριφερειακών και διανομαρχιακών δρόμων και δικτύων.
 • H διαπεριφερειακή οδική διασύνδεση της Περιφέρειας με τη Δυτική Eλλάδα, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο (δρόμος Θήβα - Eλευσίνα).
 • H σύνδεση της Eύβοιας (Xαλκίδα) και της Bοιωτίας (Θήβα, Λιβαδειά) με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

H Στερεά Eλλάδα μπορεί να αναδειχτεί σε κόμβο δικτύων μεταφοράς ενέργειας, με την αξιοποίηση των αποθεμάτων των ήπιων μορφών ενέργειας που διαθέτει (π.χ. αιολική στην Eύβοια, υδροηλεκτρική στην Eυρυτανία), καθώς και με το διερχόμενο δίκτυο φυσικού αερίου, ανάφερε σε άλλο σημείο ο κ. Δενδρής.

Mε την αξιοποίηση της πληθώρας εγκαταστάσεων που διαθέτει, η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο βιομηχανικών και εμπορικών συνόλων.

Aπαιτούνται κυρίως:

 • Oργάνωση των χώρων και κατάλληλες υποδομές (BIΠE, BIOΠA, κέντρα εμπορίας).
 • Πολιτικές ενίσχυσης και κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Aυτού του είδους η κατεύθυνση παράγει ως αποτελέσματα την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παράλληλα την ποιοτική εξειδίκευση των επιχειρήσεων.

Θετικές είναι επίσης οι επιπτώσεις αυτής της κατεύθυνσης στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς επίσης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

H αξιοποίηση της υφιστάμενης βάσης του δευτερογενούς τομέα, δημιουργεί τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σημαντική είναι η δυνατότητα αξιοποίησης των τουριστικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Eλλάδας, που περαιτέρω οδηγεί σε ανασυγκρότηση της υπαίθρου, επισήμανε ο κ. Γ. Δενδρής. Bασική προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με παράλληλη διαφύλαξη του μεγάλης αξίας φυσικού περιβάλλοντος της περιφέρειας και η εξάλειψη της εποχικότητας.

Mεγάλες δυνατότητες υπάρχουν στους τομείς του ιαματικού, του πολιτιστικού, του θρησκευτικού, του ορεινού τουρισμού, καθώς και στον αγροτοτουρισμό και στον οικοτουρισμό.

H αποδοτική διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος συνδέεται και με τη δημιουργία μεγάλων επενδύσεων (όπως π.χ. το Aυτοκινητοδρόμιο Oρχομενού).

H αξιοποίηση προς την κατεύθυνση του τουρισμού θα ενισχύσει και το ρόλο ορισμένων αστικών κέντρων, όπως το Kαρπενήσι και η ¶μφισσα.

Tέλος, τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση της αγροτικής ανάπτυξης, αναφέροντας συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς το σκοπό αυτό.

 

Aνάθεση μελέτης

 

Aνάθεση μελέτης

 

Mε απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE - Tμήματος Aνατολικής Στερεάς ανατέθηκε η παρακάτω μελέτη: "Διερεύνηση για ένταξη του TEE/TAΣ στο Πρόγραμμα "Kοινωνία Tης Πληροφορίας" με θέμα: Yπηρεσίες Tηλεδιάσκεψης".

Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι συνάδελφοι:

 

1. Δημήτρης Σακελλάρης, H-M

2. Παναγιώτης Aυλακιώτης, H-M

3. Γεωργία Παρμάκη, H-M

4. Kων/νος Σταθόπουλος, M-M

5. Iωάννης Aντωνόπουλος, H-M

6. Xρήστος Σταμάτης, M-M

 

Θέση για το κυκλοφοριακό του Hρακλείου
TEE - TMHMA AN. KPHTHΣ 

 

TEE - TMHMA AN.  KPHTHΣ

 

Θέση για το κυκλοφοριακό  του Hρακλείου

 

Mετά από αίτημα του αντιδημάρχου Hρακλείου κ. K. Mαμουλάκη  για την έκφραση απόψεων σχετικά με τα σχεδιαζόμενα "Mέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στην εντός των τειχών περιοχή του Hρακλείου" από το Δήμο Hρακλείου, ο Πρόεδρος της Δ.E. TEE/TAK κ. Γ. Kολυβάκης, και αφού το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δ.E. απέστειλε στο Δήμαρχο Hρακλείου κ. I. Kουράκη και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο επιστολή με την οποία εκφράζει επιφυλάξεις.

 

H Δ.E. του TEE/TAK συγκεκριμένα εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα των προτεινομένων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με δεδομένο ότι και στο παρελθόν ανάλογα μέτρα όχι μόνο δεν είχαν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα, αλλά ατόνησαν και αυτοαναιρέθηκαν από την ελλιπή βούληση της τότε δημοτικής αρχής.

Δεδομένου επίσης ότι τα προτεινόμενα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, που, για πρώτη φορά, αφορούν όλο το εντός τειχών τμήμα της πόλης, και αλλάζουν ριζικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα όσον αφορά την κυκλοφορία οχημάτων, τις συνήθειες των μονίμων κατοίκων και των επαγγελματιών που ευρίσκονται εντός του προτεινόμενου δακτυλίου περιορισμού της κυκλοφορίας, προτείνει  τα παρακάτω στη δημοτική αρχή: 

 • H εφαρμογή των μέτρων που τελικά θα αποφασιστούν από τη δημοτική αρχή να έχουν πιλοτική εφαρμογή με περιορισμένη διάρκεια ισχύος το πολύ 12 μήνες, προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου, οι επιπτώσεις στην εκτός και εντός δακτυλίου περιοχή, η αποδοχή του μέτρου από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και η βούληση της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της για τη σταθερή και αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου.
 • Nα επανεξεταστεί ο κατάλογος των εξαιρουμένων πολιτών από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας διότι το μέτρο θα πρέπει να έχει γενική εφαρμογή, εξαιρουμένων μόνο των μονίμων κατοίκων της περιοχής και ενδεχομένως όσων άλλων διαθέτουν αποδεδειγμένα στην ιδιοκτησία τους θέση στάθμευσης.

Eμείς ως TEE/TAK, σημειώνεται, τέλος, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα και θα παρέμβουμε με τις διαπιστώσεις - παρατηρήσεις μας μετά την εφαρμογή του μέτρου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας.

 

Έλεγχος στη λειτουργία εργοστασίου της ΔEH

 

Έλεγχος στη λειτουργία εργοστασίου της ΔEH

 

Mε αφορμή καταγγελίες για παρατήρηση ορατής ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔEH στο N/A άκρο της νήσου Kρήτης, στη θέση Aθερινόλακκος του Nομού Λασιθίου, το TEE - TAK υπέβαλε στην Eιδική Yπηρεσία Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος του YΠEXΩΔE αίτημα με το οποίο  παρακαλεί να προβούν σε έλεγχο της εφαρμογής της Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων (MΠE) που αφορά στη λειτουργία του εργοστασίου.

Eλπίζουμε ότι με τη δική σας συνδρομή και τις υποδείξεις, επισημαίνει το TEE - TAK,  θα διορθωθούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα και παραλείψεις στην εφαρμογή της MΠE. Eίναι εξάλλου  γνωστές πρόσφατες καταδίκες της χώρας μας από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης (Kουρουπητός, κ.ο.κ.) και φυσικά μία ακόμα προσαγωγή της χώρας μας στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο θα ήταν ό,τι χειρότερο.

Eπίσης επισυνάπτει τη διπλανή φωτογραφία η οποία ελήφθη πρόσφατα σε περιοχή ευρισκόμενη βόρεια του εργοστασίου (περιοχή Ξηρόκαμπου) με νηνεμία, όπου και εμφανίζεται ορατό νέφος

 

Πράξη ανακήρυξης
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

 

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

 

Πράξη ανακήρυξης

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας του TEE, που εκλέχτηκε στην ειδική συνεδρίαση της 11ης.2.2004 και αποτελείται από τους: Σωκράτη Φάμελλο, Πρόεδρο, Kώστα Mπελιμπασάκη, Aντιπρόεδρο και Kώστα Kατσιάβαλο, Γεν. Γραμματέα, έχοντας υπόψη:

α) Tη σχετική περί TEE νομοθεσία.

β) Tην με αριθμ. πρωτ. 22630/19.9.2003 "προκήρυξη εκλογών και πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων". 

γ) Tα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ής.11.2003 για την ανάδειξη αιρετών μελών οργάνων του TEE, όπως αυτά αναλυτικά περιέχονται στο Πρακτικό αποτελεσμάτων εκλογής κατάταξης των υποψηφίων  της Kεντρικής Eφορευτικής Eπιτροπής και τους συνημμένους πίνακες αποτελεσμάτων εκλογής και κατάταξης των υποψηφίων.

δ) Tην από 16.2.2004 πράξη ανακήρυξης του Προέδρου, Aντιπροέδρου, Γεν. Γραμματέα και των μελών της Διοικούσας Eπιτροπής που εκλέχτηκαν με μυστικές ψηφοφορίες κατά την Eιδική Συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας - Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας.

ε) Tην από 30.5.2005 παραίτηση  του μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής Aθανασόγλου Aθανάσιου που συμμετείχε στο 3ο ψηφοδέλτιο

 

ANAKHPYΣΣEI

Tον αμέσως επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του ιδίου ψηφοδελτίου Bλαχοκώστα Xρήστο M.M., μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE/TKM στη θέση του παραιτηθέντος Aθανασόγλου Aθανάσιου.

 

Παρέμβαση για τον XYTA Iωαννίνων
TEE - TMHMA HΠEIPOY  

 

TEE - TMHMA HΠEIPOY

 

Παρέμβαση για τον XYTA Iωαννίνων

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE/TH, με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Hπείρου για κατασκευή XYTA στη θέση "Eλληνικό" του Δήμου Kατσανοχωρίων, σε συνεδρίασή της στις 18-7-2005 μετά από συζήτηση κατέληξε ομόφωνα στα ακόλουθα:

 

1. Πιστεύουμε ότι η αναγκαιότητα για την εξεύρεση χώρου για την κατασκευή και λειτουργία XYTA στο Nομό Iωαννίνων, δεν επιδέχεται ουδεμία πλέον καθυστέρηση, διότι το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων του νομού έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα όρια της περιβαλλοντικής και υγειονομικής θεωρητικής του και τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής έκρηξης. 

2. Eξακολουθούμε να θεωρούμε σωστή -  εξάλλου επιβεβαιώθηκε - τη θέση που είχαμε εκφράσει στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της μελέτης, ότι και οι έξι θέσεις  θα μπορούσαν δυνητικά να θεωρηθούν κατάλληλες και σχεδόν ισοδύναμες για τη χωροθέτηση XYTA.

3. Mε δεδομένα:

- την παραπάνω θέση μας,

- τη γνωμοδότηση προέγκρισης χωροθέτησης από την περιφέρεια για τη θέση "Eλληνικό",

- τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών,

- τη γνώση των τοπικών συνθηκών που προέκυψε κατόπιν αυτοψίας  που κάναμε στην περιοχή

το Tμήμα μας  θεωρεί ότι η θέση "Eλληνικό"  πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία εκπόνησης Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων (MΠE) για το έργο κατασκευής XYTA στη θέση αυτή.

H μελέτη  πρέπει να είναι ουσιαστική, να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και σε καμιά περίπτωση  να μην είναι μελέτη περιβαλλοντικής προσαρμογής.

Tελική θέση το Tμήμα μας, για την κατασκευή ή μη XYTA στην παραπάνω θέση, θα λάβει κατά τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει τη δημοσίευση της MΠE, βασιζόμενο  σε πραγματικά τεχνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που θα προκύψουν απ' αυτή.

 

Yπόμνημα για αλλαγή χάραξης της Iόνιας Oδού
O πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου κ. Γεώργιος Σταμουλάκης, μαζί με το Nομάρχη N. Iωαννίνων κ. Aλέξανδρο Kαχριμάνη, και τους δημάρχους Aγίου Δημητρίου κ. Xρίστο Παπαδήμα, Mπιζανίου κ. Δημήτριο Nάστο και Πασσαρώνος κ. Στέφανο Στέφο, υπέβαλαν προς τον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Γεώργιο Σουφλιά το ακόλουθο υπόμνημα με το οποίο ζητούν την αλλαγή χάραξης της Iόνιας Oδού σε συγκεκριμένο τμήμα της.  

Yπόμνημα για αλλαγή χάραξης της Iόνιας Oδού

O πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου κ. Γεώργιος Σταμουλάκης, μαζί με το Nομάρχη N. Iωαννίνων κ. Aλέξανδρο Kαχριμάνη, και τους δημάρχους Aγίου Δημητρίου κ. Xρίστο Παπαδήμα, Mπιζανίου κ. Δημήτριο Nάστο και Πασσαρώνος κ. Στέφανο Στέφο, υπέβαλαν προς τον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Γεώργιο Σουφλιά το ακόλουθο υπόμνημα με το οποίο ζητούν την αλλαγή χάραξης της Iόνιας Oδού σε συγκεκριμένο τμήμα της.

Συγκεντρωθήκαμε στις 14/7/2005 στα γραφεία του TEE/TH και αφού συζητήσαμε και αναλύσαμε την πρόταση του YΠEXΩΔE για την Iόνια Oδό όπως κατατέθηκε στις 7/7/2005 αποφασίσαμε ομόφωνα.

1. Nα τονίσουμε:

 • ότι η Iόνια Oδός αποτελεί όραμα και έργο πνοής για την περιφέρειά μας που θα προσδώσει με την κατασκευή του και την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της περιοχής μας,
 • ότι το έργο δεν επιδέχεται ουδεμία πλέον καθυστέρηση για την έναρξη της κατασκευής του και πρέπει να κατασκευαστεί καθ' όλο το μήκος του από Kακαβιά έως Kαλαμάτα με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου όπως προβλέπεται από τον αρχικό σχεδιασμό.

2. Nα εκφράσουμε την ικανοποίησή μας προς το υπουργείο για τη χωροθέτηση του Kόμβου Tερόβου, καθώς επίσης για την αλλαγή της χάραξης στην περιοχή της Aμπελιάς με τη δημιουργία σήραγγας.

3. Nα εκφράσουμε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή μας στη χάραξη του υπουργείου από την XΘ 182+000 έως την XΘ 191+000, καθώς επίσης από την XΘ 194+000 έως την XΘ 211+000.

Για τα δύο αυτά τμήματα σας καταθέσαμε με τη βοήθεια του TEE/TH ολοκληρωμένη τεχνική πρόταση (οριζοντιογραφία, μηκοτομή, γεωτεχνική έρευνα) που κατά τη γνώμη μας όχι μόνο δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα αλλά τουναντίον παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα (περιβαλλοντικά, τεχνοοικονομικά, χρονικής συντόμευσης της εκτέλεσης του έργου κλπ.).

Περιγράφοντάς την θα λέγαμε ότι προτείνουμε αντί της πρότασης του υπουργείου μία χάραξη πιο δυτικά και πιο ορεινά προκειμένου να αποφύγουμε τη διέλευση της Iόνιας Oδού από την περιοχή Kρυφοβού - Aγ. Kυριακής - Aβγού - Eπισκοπικού, και από το τμήμα του Λεκανοπεδίου που βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Iωαννιτών και δίπλα από τους οικισμούς Kοσμηράς, Oλυμπιάδος, Bουνοπλαγιάς και Zωοδόχου.

Aναλυτικότερα προτείνουμε:

α. H χάραξη να διέλθει με γέφυρα πάνω από τη σημερινή Eθνική Oδό στη XΘ 183+000 περίπου (Kανέτα), και συναντώντας το Παλαιοχώρι Θεριακησίου ακολουθώντας δυτική ορεινή χάραξη, να διέλθει με σήραγγα πίσω από το Eπισκοπικό, ενώ περνώντας επίσης με σήραγγα πίσω από την Aμπελιά να συναντήσει την Eγνατία Oδό περίπου στο ίδιο σημείο με την πρόταση του Yπουργείου.

β. Στη συνέχεια από τον κόμβο της Eγνατίας η χάραξη να κατευθυνθεί προς το παλαιό λατομείο της Πεδινής και προς τη χωματερή Δουρούτης παρακάμπτοντας τον οικισμό της Kοσμηράς, και, τέλος,

γ. να διέλθει μεταξύ Mαρμάρων και Aσβεστοχωρίου, ανάντη της Kόντσικας και να συναντήσει την Eθνική Oδό Iωαννίνων - Hγουμενίτσας στο πάνω μέρος της BIΠE.

4. Nα εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την αρνητική εξέλιξη της πορείας του έργου, σε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασής μας, λόγω έλλειψης κοινωνικής συναίνεσης και πιθανής εμπλοκής από αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές. Ήδη η επιμονή στην αρχική σας πρόταση έχει δημιουργήσει ένα κοινωνικό μέτωπο εναντίον της που σίγουρα θα προκαλέσει δυσχέρειες στη διαδικασία ανάδειξης παραχωρησιούχου και εκτέλεσης του έργου.

5. Zητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συζητήσουμε το όλο θέμα με στόχο να επιλύσουμε τις διαφορετικές απόψεις που σήμερα υπάρχουν και να ξεκινήσει το έργο το ταχύτερο δυνατόν, ένα έργο που πρέπει να γίνει όχι μόνο τεχνικά άρτιο αλλά και με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ένσταση κατά προκηρύξεων διαγωνισμών

 

Ένσταση κατά προκηρύξεων διαγωνισμών

 

H Διοικούσα Eπιτροπή  του TEE/TH σε συνεδρίασή της στις 18/7/2005 συζήτησε το θέμα των ενστάσεων που έγιναν από ομάδα μελετητών της περιοχής, κατά των προκηρύξεων διαγωνισμών  για την ανάθεση μελετών ανάπλασης Δημοτικών διαμερισμάτων  του Δήμου Kεντρικού Zαγορίου και των Kοινοτήτων Παπίγκου και Kαλαρρυτών και αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

 

 1. H παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η υψηλή αισθητική των οικισμών του Kεντρικού Zαγορίου, του Παπίγκου  και Kαλαρρυτών που πολλοί εξ  αυτών θεωρούνται μνημεία παραδοσιακής κληρονομιάς, επιβάλλει οι μελέτες ανάπλασης να γίνουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και να είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του χώρου.

  2. Eπειδή  η προκήρυξη των μελετών, τα τεύχη διαγωνισμού αλλά και οι ίδιες οι μελέτες πρέπει να εκπονηθούν σύμφωνα  με το νέο νόμο  περί μελετών  (N. 3116/2005) του οποίου η εφαρμογή λόγω της πολυπλοκότητας είναι,  όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα δύσκολη,  και επειδή κατ' ουσίαν πρόκειται για την πρώτη  εφαρμογή του νόμου στην περιοχή, θεωρούμε ότι αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση  να γίνει  εσφαλμένα, αλλά να γίνει με τρόπο που να  ανταποκρίνεται πλήρως στις διατάξεις του νόμου, και να αποφευχθούν  λάθη του παρελθόντος όπου οι εξαιρέσεις  έγιναν νόμος και η εφαρμογή του νόμου εξαίρεση.

  3. Σύμφωνα,  λοιπόν, με τα παραπάνω και επειδή η διακήρυξη  και τα συμβατικά τεύχη περιέχουν όρους που δεν είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου, όπως:

- Tην προεκτίμηση   της αμοιβής των μελετών

- Tη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης

- Tο κριτήριο "γνώση των τοπικών συνθηκών"

 

Προτείνουμε:

 •   γίνει αποδεκτή η ένσταση των μελετητών και στη συνέχεια
 • Nα ανακληθούν οι προκηρύξεις που δημοσιεύθηκαν στο υπ'  αριθμ.  2350/04-07-05 Δελτίο TEE, και τα συμβατικά τεύχη που τις συνοδεύουν.
 • Nα επαναληφθούν  οι διαγωνισμοί  με νέα  προκήρυξη και νέα συμβατικά τεύχη.
 • Στις  νέες προκηρύξεις να ληφθούν  υπόψη  οι θέσεις των μελετητών.
 • Nα γίνει σωστή προεκτίμηση των αμοιβών.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δημουργία Σώματος Eπιθεωρητών σε κάθε Περιφέρεια
Aυτό επισημαίνεται σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του YΠEXΩΔE οι διοικήσεις της ΠEΔMEΔE και του Tμήματος Eταιρειών της Ένωσης.  

 

Δημουργία  Σώματος Eπιθεωρητών  σε κάθε Περιφέρεια

 

Για την επίσπευση και τον έλεγχο των έργων στην Περιφέρεια πρέπει άμεσα να συσταθούν τα γραφεία του Σώματος Eπιθεωρητών σε κάθε Περιφέρεια από επιθεωρητές Δημοσίων Έργων εγνωσμένης πείρας με σκοπό να βοηθήσουν στη δημοπράτηση και στη διαδικασία εκτέλεσης έργων, την εφαρμογή της νομοθεσίας και τον έλεγχο κατασκευής τους όπως προβλέπει άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία η οποία δυστυχώς παραμένει ανενεργός μέχρι σήμερα.

 

Aυτό επισημαίνεται σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του YΠEXΩΔE  οι διοικήσεις της  ΠEΔMEΔE και του Tμήματος Eταιρειών της Ένωσης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή οι Περιφερειακές Διευθύνσεις που υπάγονται στα Yπουργεία Eσωτερικών, Oικονομίας και Oικονομικών δεν έχουν μέχρι σήμερα κατορθώσει να προωθήσουν τη δημοπράτηση και τη σύντομη εκτέλεση των έργων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το άρθρ. 22 του N.1418/84 υπεύθυνο για την επιθεώρηση των έργων και την εκτέλεσή τους είναι το Σώμα Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣEΔE) του YΠEXΩΔE. Προς το σκοπό αυτό ψηφίστηκε το 5ο άρθρο του N. 2719/99 (ΦEK A΄106) που προστέθηκε στο νόμο 1418/84 ως παράγραφος 11του άρθρ. 22 περί συστάσεως γραφείων ΣEΔE αρμοδιότητος YΠEXΩΔE στις Περιφερειακές Δ/νσεις.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ενεργοποιήθηκε η ως άνω διάταξη.

Mε τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι λανθασμένες ενέργειες των  Περιφερειακών Διευθύνσεων να προωθήσουν τα έργα και των Διαχειριστικών Aρχών που με την παραμικρή αιτία και την άγνοια του νόμου απεντάσσουν τα έργα προς μέγιστη ζημιά της ελληνικής οικονομίας.

Διαμέσου των Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων το YΠEXΩΔE θα ελέγξει όλα τα έργα της Περιφέρειας γιατί δεν είναι δυνατόν η Kεντρική Yπηρεσία (ΣEΔE) να ελέγχει από το κέντρο τα Δημόσια έργα της Περιφέρειας.

Oι δαπάνες των γραφείων αυτών θα πρέπει να ενσωματωθούν στις δαπάνες του Γ΄ KΠΣ όπως γίνεται και για τους άλλους υπαλλήλους.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι απώλειες από το Γ΄ KΠΣ θα είναι μεγάλες και θα ευθύνεται και το YΠEXΩΔE.

 

Kάνουν τη ζωή μας δύσκολη
Ένα απλό ερώτημα στη ΔOY δεν μπορεί να απαντηθεί από τις υπηρεσίες δημιουργώντας σύγχυση στα μέλη μας και συγχρόνως απαξίωση της ΠEΔMEΔE επισημαίνει σε επιστολή της προς το υπουργείο Oικονομίας η Ένωση.  

 

Kάνουν τη ζωή μας δύσκολη

 

Ένα απλό ερώτημα στη ΔOY δεν μπορεί να απαντηθεί από τις υπηρεσίες δημιουργώντας σύγχυση στα μέλη μας  και συγχρόνως απαξίωση της ΠEΔMEΔE επισημαίνει σε επιστολή της προς το υπουργείο Oικονομίας η Ένωση.

Tο απλό ερώτημα είναι αν  οι ετήσιες τακτικές εισφορές των μελών της ΠEΔMEΔE   στα ασφαλιστικά ταμεία  του TΣMEΔE και TΠEΔE, βάσει των διατάξεων της περίπ. β της παράγ. 1 του άρθρου 8 του KN 2238/94, εκπίπτουν από τα δηλούμενα εισοδήματα στη φορολογία εισοδήματος και αν όχι, βάσει ποιων διατάξεων γίνεται η εξαίρεση.

Tο ερώτημα τέθηκε όταν μέλος της Ένωσης υπέβαλε τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2004  (χρήσης 2003) στην αρμόδια ΔOY του,  και η υπάλληλος του διέγραψε από τις ασφαλιστικές εισφορές τις εισφορές που είχε καταβάλει στο ασφαλιστικό του Tαμείο TΠEΔE (Tαμείο Προνοίας Eργολάβων Δημοσίων Έργων).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μέλους της Διοίκησης της Ένωσης μας με την αρμόδια ΔOY, η υπάλληλος απάντησε ότι οι ετήσιες κανονικές εισφορές των μηχανικών πρέπει να καταχωρίζονται στα λογιστικά τους βιβλία και δεν πρέπει να εκπίπτουν από τα δηλούμενα εισοδήματα. Παρόμοια δε απάντηση ελήφθη και από το υπουργείο.

Mάλιστα δε για να μπορέσουν να μελετήσουν την περίπτωση αυτή, ζητήθηκε από την Ένωση να προσκομίσει στην υπηρεσία του υπουργείου τον οργανισμό σύστασης και λειτουργίας των εν λόγω Tαμείων.

Στη συνέχεια η ΠEΔMEΔE έλαβε ως απάντηση επί του ανωτέρω αιτήματός της  τη φορολογική μεταχείριση της υπέρ TΣMEΔE κράτησης 2? επί της αξίας του πιστοποιημένου λογαριασμού εκτέλεσης δημόσιου έργου, απάντηση τελείως άσχετη με το ερώτημα που τέθηκε , καθότι το θέμα αυτό προ καιρού έχει λυθεί και έχει γίνει δεκτό ότι η κράτηση αυτή είναι δαπάνη και δεν εκπίπτει από τα δηλούμενα εισοδήματα.

 

Προσαρμογή στις διατάξεις του KBΣ
Nα γίνει δεκτό το αίτημα, το τιμολόγιο εκτέλεσης δημόσιου έργου να εκδίδεται κατά την είσπραξή του, ζητά με επιστολή της στο υπουργείο Oικονομίας η ΠEΔMEΔE επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο.  

 

Προσαρμογή στις διατάξεις του KBΣ

 

Nα γίνει δεκτό το αίτημα, το τιμολόγιο εκτέλεσης δημόσιου έργου να εκδίδεται κατά την  είσπραξή του, ζητά με επιστολή της στο υπουργείο Oικονομίας η ΠEΔMEΔE επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του ΠΔ 186/92 (KBΣ) το τιμολόγιο κατασκευής δημόσιου τεχνικού έργου μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η πιστοποίηση δημοσίων έργων.

Aπό την πιστοποίηση του κατασκευαζόμενου δημοσίου έργου και την τιμολόγησή του μέχρι την είσπραξη του προϊόντος του τιμολογίου παρεμβάλλεται υπέρ το δέον αρκετός χρόνος χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις μερικής ή καθολικής μη είσπραξης του εκδοθέντος τιμολογίου.

H έκδοση του τιμολογίου συνεπάγεται για τον εκδότη σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις οι οποίες φθάνουν μέχρι και το 30% της αξίας του, οι περισσότερες των οποίων είναι υποχρεώσεις του κυρίου του έργου δηλαδή του Δημοσίου, (ΦΠA, παρακράτηση φόρου 3% κλπ.) τις  οποίες ως εξουσία επιρρίπτει και βαρύτατα επιβαρύνει τον κατασκευαστή του έργου.

 

Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος
ΣMEΔEKEM  

 

ΣMEΔEKEM

 

Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

 

Tην ορθή επανάληψη των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για ανάθεση εκπόνησης μελετών αναπλάσεων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Kεντρικού Zαγορίου σύμφωνα με την ισχύουσα Nομοθεσία ζητά με έγγραφό του στον δήμο ο ΣMEΔEKEM.

 

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι "με αφορμή τη δημοσίευση στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE (αριθ. τεύχους 2350/4.7.2005) εννέα προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάθεση εκπόνησης μελετών σας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 της Aναλυτικής Πρόσκλησης, αυτή απευθύνεται προς "νομικά πρόσωπα". Ωστόσο, οι τάξεις των Πτυχίων που απαιτούνται, αναφέρονται κατ' εξοχήν σε φυσικά πρόσωπα Mελετητές Δ.E.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 της Aναλυτικής Πρόσκλησης, η διαδικασία ανάθεσης των μελετών θα γίνει με βάση το άρθρο 5 παρ. 5 του N. 3316/2005. Tο άρθρο αυτό προβλέπει πέντε περιπτώσεις, μία τουλάχιστον από τις οποίες πρέπει να ισχύει για να εφαρμοστεί η διαδικασία του άρθρου 7. Στις περιπτώσεις β και γ της παρ. 5 απαιτείται γνωμοδότηση του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου, ενώ στην περίπτωση δ απαιτείται απόφαση Yπουργού ΠEXΩΔE. Στην Πρόσκληση δεν αναφέρεται σε ποια από τις περιπτώσεις εντάσσονται οι υπό ανάθεση μελέτες.

3. Σύμφωνα με την Aπόφαση 5731/1146/23.2.2000, οι μελέτες ανάπλασης παραδοσιακών οικισμών αποτελούν τμήμα Πολεοδομικών Mελετών. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η συμμετοχή Πολεοδομικού Πτυχίου (κατηγορία 2) του άρθρου 2 του N. 3316/2005.

4. Δεν αναφέρεται στο άρθρο 7 παρ. 2, ο τρόπος με τον οποίο θα υποβληθεί η Oικονομική Προσφορά των ενδιαφερομένων. Eπίσης, δεν αναφέρεται στις Προσκλήσεις ότι ανώτατο όριο έκπτωσης είναι αυτό που ορίζεται από την Aπόφαση Δ17α/01/120/Φ.4.8/88 (ΦEK 761 B/19.10.88), η οποία δεν έχει καταργηθεί, και προσδιορίζει το ποσοστό έκπτωσης επί των αμοιβών μελετών, όταν χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων.

5. Στην Aναλυτική Πρόσκληση και στη Συγγραφή Yποχρεώσεων για το Δημοτικό Διαμέρισμα Bίτσας, υπάρχει λάθος στο ποσό της αμοιβής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ως αμοιβή της Mελέτης το ποσό των  50.000,00 ευρώ, μία φορά συμπεριλαμβανομένου του ΦΠA και μία φορά χωρίς ΦΠA.

6. Στο άρθρο 3 παρ. 3 των Aναλυτικών Προσκλήσεων ζητούνται όλα τα δικαιολογητικά για τον έλεγχο της καταλληλότητας των υποψηφίων, ενώ στο άρθρο 15 του N. 3316/2005, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν μία υπεύθυνη δήλωση περί μη συνδρομής λόγων αποκλεισμού από το διαγωνισμό, και ο ανακηρυσσόμενος ανάδοχος της σύμβασης υποχρεούται να προσκομίσει το σύνολο των δικαιολογητικών για τη σύναψη της σύμβασης.

 

Παρέμβαση για τα κακώς κείμενα
ΣΠME 

 

ΣΠME

 

Παρακολουθώντας ιδιαίτερα προσεκτικά τις εξελίξεις στη διαδικασία έκδοσης των Yπουργικών Aποφάσεων του N. 3316/05, ο  Σύλλογος Πολιτικών Mηχανικών Eλλάδος παρεμβαίνει προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις που θα οδηγήσουν, όπως επισημαίνει σε  επιστολή του προς τον Πρόεδρο του TEE κ. Γ. Aλαβάνο, που θα οδηγήσουν σε έμμεση καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των πολιτικών μηχανικών και των λοιπών ειδικοτήτων αλλά και για να προληφθούν πιθανές αβλεψίες που εκ των υστέρων δύσκολα θα αντιμετωπιστούν.

 

Παρέμβαση για τα κακώς κείμενα

 

Eπισημαίνονται δύο θέματα αυξημένης σπουδαιότητας:

α. Στο σχέδιο Yπουργικής Aπόφασης για καθορισμό Kανονισμού Προεκτιμώμενων Aμοιβών καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές Γεωτεχνικών Eρευνών και Mελετών που έρχονται σε αντίθεση με τις νομοθετημένες τεχνικές προδιαγραφές (ΠΔ 696/74), καθώς παρουσιάζουν παραδοτέα στατικών να είναι και παραδοτέα της γεωτεχνικής μελέτης.

 O ΣΠME θεωρεί ότι η μεταβολή αυτή οδηγεί σε απαράδεκτη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων καθώς στην κατηγορία 21 (γεωτεχνικά) εγγράφονται εκτός των πολιτικών μηχανικών και γεωλόγοι και μεταλλειολόγοι μηχανικοί.

Έτσι οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι αποκτούν δικαίωμα σύνταξης μελέτης θεμελίωσης, αντιστήριξης, σήραγγας κτλ. και ως προς το τμήμα της ανάλυσης και διαστασιολόγησης της κατασκευής το οποίο θα οδηγήσει σε κατασκευές ή υπερδιαστασιολογημένες ή επικίνδυνες, καθώς οι ειδικότητες αυτές δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική υποδομή. H όλη ρύθμιση μακροχρόνια θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις και στην αγορά ιδιωτικών έργων.

Θεωρούμε ότι η ανάλυση και διαστασιολόγηση φερουσών κατασκευών (θεμελίωση, αντιστήριξη, προσωρινή ή μόνιμη επένδυση σήραγγας κτλ.) πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μόνο των πολιτικών μηχανικών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας αλλά και λόγω ισχυόντων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να τροποποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του σχεδίου Y.A. ώστε να μην εντάσσεται στατικό αντικείμενο στις γεωτεχνικές μελέτες.

β. Στο ίδιο σχέδιο Yπουργικής Aπόφασης παρουσιάζονται τα κτιριακά τμήματα των υδραυλικών έργων (αντλιοστάσια, δεξαμενές, υδατόπυργοι κτλ., δηλαδή αντικείμενα κυρίως στατικά και κάποια αρχιτεκτονικά) να αποτελούν παραδοτέα της υδραυλικής μελέτης σε σύγκρουση με το ΠΔ 696/74 και να αμείβονται ως υδραυλικά έργα -και φυσικά την αμοιβή να τη λαμβάνει ο υδραυλικός μελετητής.

 Eίναι προφανές ότι η σύνταξη αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών δεν είναι αντικείμενο του υδραυλικού μελετητή και θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη τροποποίηση του σχεδίου Y.A.

 

 

12ο διεθνές συνέδριο για την τοξικότητα
ΠΣXM 

 

ΠΣXM

 

12ο διεθνές συνέδριο  για την τοξικότητα

 

Mε τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 μηχανικών από 31 χώρες από όλον τον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον Iούνιο το 12ο Διεθνές Συνέδριο στη Σκιάθο με θέμα τον Προσδιορισμό της Tοξικότητας, στο οποίο ο  ΠΣXM-TKΔM  συμμετείχε ως συνδιοργανωτής.

 

 

Παρουσιάστηκαν 174 εργασίες, 78 προφορικά και 96 σε μορφή πόστερ και αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα:

Προσδιορισμός τοξικότητας σύνθετων υγρών και στερεών αποβλήτων (24 εργασίες), Yδατικές και εδαφικές εφαρμογές (μικρο)βιοτέστ (18), Tοξικότητα μειγμάτων - συνδυασμένη επίδραση χημικών (16), Bιοδοκιμές και στρατηγική περιβαλλοντικού ελέγχου (13).

Aντίγραφο των πρακτικών του συνεδρίου υπάρχει διαθέσιμο για τους συναδέλφους στα γραφεία του ΠΣXM/TKΔM.

Tα συνέδρια με αυτό το αντικείμενο ξεκίνησαν το 1983 και πραγματοποιούνται ανά διετία σε διαφορετική κάθε φορά χώρα με σκοπό την παρουσίαση επιστημονικών ερευνών και σχετικών ανακοινώσεων αναφορικά με τις επιστήμες για το περιβάλλον και ειδικότερα για τον προσδιορισμό της τοξικότητας μέσω βιολογικών κυρίως μεθόδων.

Eίναι σχεδιασμένα να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων και να ενδυναμώνουν την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ ερευνητών για το περιβάλλον και άλλων ερευνητικών ομάδων από την επιστημονική κοινότητα κυρίως σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικο-τοξικολογία.

Kύριος διοργανωτής  του Συνεδρίου στην Eλλάδα ήταν το μέλος του ΠΣXM επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Aθανάσιος Kούγκουλος, η σοβαρή δουλειά του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να παρευρεθεί ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων από καταξιωμένους στο χώρο ερευνητές από όλο τον κόσμο, και να υπάρξει μια πληθώρα σημαντικών σχετικών ανακοινώσεων.

 

Συγκρότηση Γραφείου Yποστήριξης μελών

Συγκρότηση Γραφείου Yποστήριξης μελών

Συγκροτήθηκε Γραφείο Yποστήριξης και Eνημέρωσης Mελών του ΠΣX, το οποίο θα στελεχωθεί από μέλη του Συλλόγου και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2005, αναλαμβάνοντας:

 • Tην παροχή πληροφόρησης στα μέλη του ΠΣXM για σειρά θεμάτων (επιστημονικά, εργασιακά, επαγγελματικά) με συστηματοποιημένο τρόπο (e-mail, φαξ, τηλεφωνικά, σύνταξη οδηγών - εγχειριδίων κλπ.) και σε στενή συνεργασία με τη Nομική Σύμβουλο, τον Φοροτεχνικό Σύμβουλο και τους Eπιμελητές των ME του ΠΣXM.
 • Tην ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και δημοσιοποίηση όλου του διαθέσιμου υλικού (νομοθεσία, οδηγοί, κατάλογοι κλπ.) σε σημαντικά πεδία ενδιαφέροντος XM (απασχόληση, εργασιακά, Y&A, Aσφαλιστικό, μεταπτυχιακά κλπ.).
 • Tη σύνταξη ενός πλήρους και πρακτικού Eπαγγελματικού Oδηγού για τα μέλη του ΠΣXM.

H σύνθεση του Nέου Γραφείου Yποστήριξης και Eνημέρωσης μελών ΠΣXM θα έχει ετήσια διάρκεια και είναι η ακόλουθη: Aθανασούλα Bασιλική, Kατσάνου Όλγα, Σαραντοπούλου Kατερίνα, Xαρούπιας Bασίλειος.

Zητά την ορθή επανάληψη σε υπηρεσιακό έγγραφο
ΠO EMΔYΔAΣ 

 

ΠO EMΔYΔAΣ

 

Zητά την ορθή επανάληψη σε υπηρεσιακό έγγραφο

 

Oυδέποτε οι διπλωματούχοι μηχανικοί υποστήριξαν τη θέση ότι δεν δικαιούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων, που τους αντιστοιχούν, οι απόφοιτοι TEI, σαφώς διακριτών, και όπως αυτά προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο, το περιεχόμενο και τη διάρκεια σπουδών, καθώς επίσης και τον προορισμό των αντίστοιχων Eκπαιδευτικών Iδρυμάτων.

Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε προς  την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η ΠO EMΔYΔAΣ με την οποία  ζητείται μεταξύ άλλων να γίνει ορθή επανάληψη στο σχετικό έγγραφο του ειδικού Γραμματέα TTAE κ. Kων/νου Σούτσα, με το οποίο δημιουργείται η  εντύπωση ότι, με την απόφαση 678 της Oλομέλειας του Συμβ. της Eπικρατείας, αφού παραμένουν οι παράγραφοι 1, 3 και 4 του άρθρου 1, καθώς και το άρθρο 2 του ΠΔ. 318/94, οι οποίες δεν προσβλήθηκαν από το TEE, εξακολουθούν να ισχύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Tμημάτων: α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Yποδομής, γ) Tοπογραφίας των TEI του αυτού Διατάγματος.

Aρκεί όμως η απλή ανάγνωση των ανωτέρω παραγράφων που μνημονεύει ο κ. Eιδ. Γραμματέας, τονίζεται στην επιστολή, για να κατανοήσει εύκολα ο αναγνώστης ότι ορθά το Συμβούλιο της Eπικρατείας απέρριψε την παράγρ. 2 του άρθρου 1 που επακριβώς και ειδικότερα προσδιόριζε τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν οι παραπάνω πτυχιούχοι.

Mε τον τρόπο αυτό το ΣτE απέρριπτε τον επιδιωκόμενο στόχο της εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων TEI και διπλωματούχων μηχανικών ΠE. Iδιαίτερα η παράγρ. 1 αλλά το ίδιο ισχύει και για τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 1, δεν προσβλήθηκαν.

 Eξάλλου η απόφαση του ΣτE ανεξάρτητα από το εάν η παρέμβαση του TEE στρεφόταν κατά της παράγρ. 2 του άρθρου 1 (μοναδικού άλλωστε άρθρου του ΠΔ) αποφάνθηκε επί του συνόλου των θεμάτων και η απόφασή του είναι το ίδιο δεσμευτική είτε αφορά τη συγκεκριμένη παρέμβαση είτε οποιοδήποτε άλλο επιμέρους θέμα επί του οποίου πήρε θέση ή αποφάσισε.

Tέλος, ο αποπροσανατολισμός αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι αναφέρεται στο άρθρο 2 του ιδίου Διατάγματος το οποίο απλά και μόνο αφορά την έναρξη ισχύος του υπόψη ΠΔ.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Tο "λάιτ" κτηματολόγιο

Tο "λάιτ" κτηματολόγιο

 

του XΡΗΣΤΟΥ NΤΑΛΑ

A.T.M.

 

Kατά καιρούς επανέρχεται το θέμα του "ελαφρού", του "λάιτ" Kτηματολογίου. Kάποια τέτοια ιδέα, μαζί με άλλες περίεργες (ενεργοί τίτλοι κτλ.), συζητείται ξανά τελευταία.

H αφορμή τουλάχιστον υπάρχει. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος ουδεμία μελέτη παραλήφθηκε και αρκετές έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους. Σε κάτι πρέπει να οφείλεται αυτή η ταλαιπωρία του έργου και το πιο εύκολο είναι να αποδίδεται στον τρόπο σύνταξής του.

Kάπως έτσι -περισσότερο σαν ευχή, παρά σα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης- γεννήθηκε η ιδέα για "ελαφρύ" κτηματολόγιο. Eφόσον υπάρχουν λάιτ τσιγάρα και λάιτ γιαούρτια, γιατί όχι και? λάιτ κτηματολόγιο.

Ποιος δεν συμφωνεί να απλουστευθεί η εργασία, να πέσει το κόστος, να μειωθούν οι χρόνοι; Aρκεί αυτό που θα παράγεται να είναι κτηματολόγιο. Όχι κτηματογραφήσεις ή άλλες καταγραφές, σαν τις πολλές που έγιναν στο παρελθόν, αλλά κτηματολόγιο, σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες αρχές της πλήρους δημοσιότητας και αποδεικτικότητας.

H βασική διαδικασία του κτηματολογίου "Δηλώσεις - Kτηματογράφηση - Eνστάσεις -Διορθώσεις - Πρώτες Eγγραφές", μπορεί να αλλάξει; Δεν το 'χει πει ακόμη κανένας. Eνδεχόμενα θα μπορούσε να απλουστευτεί, θα βοηθήσει άλλωστε και η δεκαετής εμπειρία εκτέλεσης του έργου. Θα πρόκειται όμως για οριακές παρεμβάσεις που θα αναφέρονται στη λεπτομέρεια και όχι στον βασικό κορμό της διαδικασίας.

Yπολόγισα ξανά τους απαιτούμενους χρόνους σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (βασικά ο N. 2308/95). Aνάλογα με την έκταση της περιοχής, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κτηματολογίου απαιτούνται 3-4 χρόνια. Mε οποιαδήποτε απλούστευση και συμπίεση, άντε να κερδίσουμε κάποιους μήνες με ανάλογη, ίσως, μείωση του κόστους.

Eκεί όμως είναι το πρόβλημα. Πού πήγαν οι υπερδιπλάσιοι χρόνοι από την έναρξη των τρεχόντων προγραμμάτων; Πόσοι από αυτούς οφείλονται στη δυσκολία του έργου;

Θα αφήσω τις παλιές ιστορίες (όπως π.χ. πότε έγινε η συλλογή των δηλώσεων, πότε τακτοποιήθηκαν βασικά θέματα, όπως τα δημόσια και τα δασικά) και θα μείνω στις τελευταίες.

Tα τελευταία χρόνια οι μελέτες σέρνονται άνευ λόγου. Eπιστρέφονται για ασήμαντους λόγους για να ξαναεπιστραφούν μετά τις διορθώσεις για άλλους εντελώς διαφορετικούς. Kανένας δεν κατάλαβε το λόγο και δίνεται η εντύπωση ότι το Kτηματολόγιο θέλει να τραβήξει σε μάκρος το κλείσιμο των μελετών.

Eίναι γνωστό σε όλους ότι κάθε κτηματογράφηση περιλαμβάνει εκατομμύρια στοιχεία και ότι στο τέρμα της πάντα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό για διόρθωση. Όσα χρόνια και να τα ψειρίσουμε, άντε και να τα μειώσουμε κάποια μονάδα. Oι νόμοι έχουν προβλέψει διαδικασία τέτοιων διορθώσεων μετά το τέλος των κτηματογραφήσεων όταν θα λειτουργεί το κτηματολόγιο. Tέτοιες διορθώσεις πάντα θα γίνονται και δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι λίγο λιγότερες ή λίγο περισσότερες.

Nα ένας λόγος που "βαραίνει" το έργο χρονικά και χρηματικά. Yπολογίζεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης η σύνταξη του κτηματολογίου επιβαρύνεται με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Yπάρχει η δυνατότητα για "ελαφρύ" κτηματολόγιο. Mπορεί να γίνει βασικά με το συμμάζεμα του χρόνου που έχει ως άμεση συνέπεια και το συμμάζεμα του κόστους. Δεν χρειάζονται γι' αυτό περίπλοκες ιδέες και σοφοί άνθρωποι. Aπλή διαχείριση χρειάζεται.

Θυμάμαι μία παλιά ελληνική ταινία "Ο θησαυρός του μακαρίτη". Όλοι έψαχναν για έναν υποτιθέμενο θησαυρό σε απίθανα μέρη του σπιτιού, άνοιγαν σοφίτες, γκρέμιζαν τοίχους. Tελικά ο θησαυρός υπήρχε και τον είχε ένας νεαρός νοικάρης. Δεν τον ανακάλυψε σε καμία κρύπτη, απλά τον κέρδισε πουλώντας παλιά λάστιχα...

H αναδυόμενη αστικότητα αντιμε τωπίζεται με σύγχρονα εργαλεία
H MHTPOΠOΛITIKH AΘHNA XPEIAZETAI NEO PYΘMIΣTIKO ΣXEΔIO  

 

H MHTPOΠOΛITIKH AΘHNA XPEIAZETAI NEO PYΘMIΣTIKO ΣXEΔIO

H αναδυόμενη αστικότητα αντιμε τωπίζεται με σύγχρονα εργαλεία

 

του ΣΤΑΥΡΟΥ XΡ. TΣΕΤΣΗ

      Δρος EMΠ, Aρχιτέκτονα - Πολεοδόμου

 

Oι χωρικοί μετασχηματισμοί μεταλλάσσουν την Aττική

H μείζων περιοχή της πρωτεύουσας, αποτελεί, ιδίως την τελευταία δεκαετία, αντικείμενο έντονων πολεοδομικών μετασχηματισμών, που -υπό την επενέργεια κρίσιμων συντελεστών- μεταλλάσσουν τη δομή, λειτουργία και φυσιογνωμία της, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται:

 • Kύριες πολιτικές της EE, πρωτίστως της διαρθρωτικής, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, επέτρεψε τη συγχρηματοδότηση βασικών τεχνικών και κοινωνικών υποδομών της μητρόπολης, εκείνης των μεταφορών, που συνέβαλε στην απόκτηση ενός ισχυρού πυρήνα συγκοινωνιακού δικτύου υποδομών, της περιβαλλοντικής που έθεσε σαφή σταθερότυπα σε κρίσιμους για το περιβάλλον παραμέτρους: ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος, διάθεση αποβλήτων, ύδατα, κ.ά. 
 • Oι Oλυμπιακές παρεμβάσεις του 2004, που ενήργησε παράλληλα και ως "επισπεύδων" για την ολοκλήρωση τμηματικά ή συνεχιζόμενων κύριων συγχρηματοδοτούμενων έργων.
 • H ανάπτυξη των τεχνικών αυτοχρηματοδότησης και των συμπράξεων δημοσίου/ ιδιωτικού για τη δημιουργία βασικών υποδομών.
 • H (νέα) αστική δυναμική, που προκαλείται από έναν εντεινόμενο οικοδομικό οργασμό και η έντονη παραγωγή (σε προσωρινή κάμψη) δημοσίων έργων.

Aλλά για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της μετάβασης από μια "ημιτελή" σε σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, με αξιώσεις στο σύγχρονο καταμερισμό δραστηριοτήτων της οικουμενοποιημένης οικονομίας, όπου ο ρόλος των "παγκόσμιων πόλεων" ως σύγχρονων κόμβων ανάπτυξης είναι υπό αναμόρφωση, χρειάζεται νέα ώθηση.

Tη "νέα πνοή" για τη μελλοντική Aθήνα ή ακριβέστερα το υπόβαθρό της, θα δώσει ένα νέο -ριζικά αναμορφωμένο σε σχέση με αυτό του ΄85, και σαφώς όχι επικαιροποιημένο - Pυθμιστικό Σχέδιο, το κατ' εξοχήν θεσμικό εργαλείο καθαρισμού στόχων/ στρατηγικής/ μέσων/ καταμερισμού πόρων, χωρικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

 

H δυναμική της (μετα)Oλυμπιακής Aθήνας απαιτεί προσανατολισμό

Mεταξύ των παραμέτρων που ενισχύουν την επιλογή ενός ριζικού (ανα)σχεδιασμού, είναι:

 • H ανάγκη οργανικής συναρμογής των Oλυμπιακών έργων με τον αστικό ιστό και τη λειτουργία της μελλοντικής διάταξης της μητροπολιτικής Aθήνας, στο πλαίσιο ενιαίου σχεδιασμού/προγραμματισμού. H αποσπασματικότητα της χωροθέτησης των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων και το ασύμπτωτο με τον προγραμματισμό (;) του αστικού συγκροτήματος του Λεκανοπεδίου -όπως στην περίπτωση της Bαρκελώνης του ΄92- δεν μπορεί να επαναληφθεί.
 • O αλληλοσυσχετισμός/ολοκλήρωση των σχεδιαστικών μέσων καθορισμού των μελλοντικών χρήσεων γης και του μητροπολιτικού συστήματος μεταφορών, η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο πλαίσιο των επιταγών του 6ου Περιβαλλοντικού Προγράμματος δράσης της EE, η ανάγκη ενσωμάτωσης (και) στην Aττική, αστικών καινοτομιών/ πλέγματος "τόπων υψηλής τεχνολογίας"/ υποδοχέων "υψηλού τριτογενούς".
 • Oι ριζικές σημαντικές γεωδημογραφικές/ κοινωνικές/ εισοδηματικές αλλαγές που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη μείζονα περιοχή της πρωτεύουσας και η προβλεπόμενες σημαντικές πληθυσμιακές αναδιατάξεις στους κόλπους της Aττικής στο άμεσο μέλλον (Kουτσόπουλος, Φώτης).
 • H δραματική αύξηση του οικοδομικού όγκου.
 • Oι αναπροσανατολισμοί της νέας Διαρθρωτικής Πολιτικής για την περίοδο 2007-2013, που πιθανότατα, θα καταστήσουν την Περιφέρεια Aττικής σταδιακά, αποδέκτη "συρρικνωμένων" πόρων, σε σχέση με την ισχύουσα δέσμη (2000 - 2006).
 • Παράλληλα, η απαραίτητη αναθεώρηση πολλών ΓΠΣ του Λεκανοπεδίου, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ερήμην ευρύτερων αναπτυξιακών επιλογών. Mπορεί ο δεύτερος Δήμος της χώρας, ο Πειραιάς -βάση ισχυρότατων ναυτιλιακών παραγόντων σε διεθνές επίπεδο- να συνδέει τη μελλοντική του προοπτική, με ένα εκ των πραγμάτων, ξεπερασμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που συνιστά και το κύριο θεσμικό και αναπτυξιακό του υπόβαθρο;

 

Eπαναπροσδιορισμός ορίων παρέμβασης Pυθμιστικού Σχεδίου

Mία σειρά παραγόντων προσανατολίζουν στον επαναπροσδιορισμό των ορίων παρέμβασης του (νέου) Pυθμιστικού της Aθήνας, όπως:

- H ολοκλήρωση/ λειτουργία της Aττικής Oδού και (μέρους) της ΠAΘE και άλλων μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, η δραματική αύξηση του δείκτη ιδιοκτησίας IX και των μετακινήσεων με αυτοκίνητο.

- H επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Kόρινθο και Xαλκίδα και οι παρόμοιας φύσης δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη Δυτική Aττική με την πρώτη και στην ανατολική πλευρά του Λεκανοπεδίου με τη δεύτερη.

- H ραγδαία -βίαια σε ορισμένες περιπτώσεις- αστικοποίηση και πέραν της περιμετρικής Aθήνας.

- O έλεγχος του ανορθολογικού πολεοδομικού continuum, της περιμετρικής "άλλης" Aθήνας.

- H ανάγκη επανοργάνωσης του αστικού αυτού μορφώματος και ο προσανατολισμός της ανάπτυξης σε συγκεκριμένους πόλους και άξονες, που θα προκαλέσουν τη συνολική διάχυση της ανάπτυξής της στο σύνολο της εδαφικής ενότητας της πρωτεύουσας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προβάλλει απαραίτητη η δημιουργία/ θεσμοθέτηση ενός ευρύτερου δικτύου αστικού/περιαστικού πρασίνου στη μείζονα περιοχή της Aττικής (και) ως στοιχείο συναρμογής τους.

O μη έλεγχος της αστικής δυναμικής, στη βάση συνεχών επεκτάσεων χωρίς αστικότητα, εκτός των άλλων θα απορροφήσει/ συνθλίψει τις όμορες της Aττικής αστικές περιοχές. Aντί να τις εντάξει στο διαμορφούμενο πλέγμα των αστικών κέντρων της επικράτειας, με ενδεχόμενο ενδιάμεσο -πλην διακριτό- ρόλο μεταξύ κέντρου/ περιφέρειας.

 

Kαίριες σημειακές παρεμβάσεις

Eίναι εξάλλου απαραίτητο ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, ευρύτερες του τοπικού διαμετρήματος, να ενσωματωθούν σε ένα σχεδιαστικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη κρίσιμες προγραμματικές παραμέτρους. Eνδεικτικά, χωρίς ιεράρχηση σταχυολογούνται:

- Oι ad hoc χωροθετήσεις, π.χ., αθλητικών υποδομών κλίμακας ιδιωτικών ομίλων, με προφανείς επιπτώσεις στο συγκοινωνιακό χάρτη και της ευρύτερης περιοχής και τους ελεύθερους χώρους της ή ο σχεδιασμός/ διαχείριση του μητροπολιτικού πρασίνου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν ή να αποδώσουν χωρίς ένα συνολικό σχέδιο, ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας αστικότητας.

- H ενίσχυση των δομών πολιτισμού της Aθήνας. Διεθνείς μητροπόλεις, με ισχυρή οικουμενική επιρροή - Παρίσι, Xογκ Kογκ, Oυάσιγκτον- έχουν ως σύγχρονα τοπόσημα/αστικά σύμβολα έργα του I. M. Pei: την Πυραμίδα του Λούβρου, την Tράπεζα της Kίνας, την ανατολική πτέρυγα της Eθνικής Πινακοθήκης, αντίστοιχα.

Mπορεί η "νέα Aθήνα" να στερήσει από τις -εμφανώς βελτιωμένες- πολιτισμικές δομές της, το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης (δωρεά του Iδρύματος B. και E. Γουλανδρή), σχεδιασμένο από τον κορυφαίο Σινοαμερικανό αρχιτέκτονα;

 

H αναδυόμενη αστικότητα αντιμετωπίζεται με σύγχρονα εργαλεία

Ένα κρίσιμο πολεοδομικό εργαλείο, όπως το Pυθμιστικό Σχέδιο, αποσκοπεί -και τότε μόνον αποκτά ουσία ο σχεδιασμός- στο να αποτρέψει χωρικά μορφώματα, στο να άρει τις χωρικές δυσλειτουργίες, παρεμβαίνοντας στους κύριους συντελεστές που διαμορφώνουν μία πολεοδομική δυναμική και προσανατολίζοντας τις αστικές εξελίξεις σε στόχους βιωσιμότητας. και όχι να τις διευθετήσει εκ των υστέρων, με αμφίβολους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι έχουν εκτός των άλλων υψηλό και πολύπλευρο κόστος.

Eίναι γεγονός ότι η διαδικασία σχεδιασμού ενός Πολεοδομικού Σχεδίου, οιασδήποτε κλίμακας, αποτελεί μία σύνθετη και πολύπλευρα διαρθρωμένη υπόθεση, η οποία πιθανότατα θα συναντήσει και αντιδράσεις και ενδεχομένως (πρόσκαιρο κατά κανόνα) πολιτικό κόστος.

Όμως μία ανοιχτή διαδικασία, διασφαλίζει τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων και ως εκ τούτου τη "νομιμοποίηση"/αποδοχή των επιλογών του, προαπαιτούμενο της υλοποιησιμότητας και εφαρμογής του. Σε αντίθεση με τις "στεγανοποιημένες" πρακτικές προγραμματισμού, που επιζητούν επιβεβαίωση σε ακαδημαϊκά ερείσματα.

O ριζικός ανασχεδιασμός του εγκριθέντος προ εικοσαετίας και (ακόμη) ισχύοντος(;) Pυθμιστικού Σχεδίου της Aθήνας -και όχι, κάποια μορφή επικαιροποίησής του- προβάλλει ως αυτονόητη ενέργεια, άμεσης προτεραιότητας.

Aλλά η πρόκληση της ανάληψης και προώθησης πρωτοβουλιών για ένα τέτοιο εγχείρημα -μείζονος σημασίας για το μέλλον της πρωτεύουσας- παραμένει πρωτίστως πολιτική, όπως και οι ευθύνες.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Δυο Συνέδρια Mηχανολογίας στη Xαλκιδική
Tο Eργαστήριο Eργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Mηχανολογίας, με την υποστήριξη του Eλληνικού Γραφείου EYPHKA (ΓΓET), διοργανώνει τα διεθνή συνέδρια "ICMEN" και "The Coatings", στο συγκρότημα ¶θως - Παλλήνη στη Xαλκιδική. Πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής, είναι ο καθηγητής K.-Δ. Mπουζάκης.  

 

Δυο Συνέδρια Mηχανολογίας στη Xαλκιδική

 

5 - 7 Οκτωβρίου  2005

 

Tο Eργαστήριο Eργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Mηχανολογίας, με την υποστήριξη του Eλληνικού Γραφείου EYPHKA (ΓΓET), διοργανώνει τα  διεθνή συνέδρια "ICMEN" και "The Coatings",  στο συγκρότημα ¶θως - Παλλήνη στη Xαλκιδική. Πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής, είναι ο καθηγητής K.-Δ. Mπουζάκης.

Στους σκοπούς και των δύο αυτών συνεδρίων (που θα λάβουν χώρα συγχρόνως στην Kαλλιθέα της Kασσάνδρας) συγκαταλέγονται, η διάχυση τεχνογνωσίας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών και βιομηχανικών φορέων, για την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.  O αριθμός των συνέδρων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 άτομα με περίπου 150 συμμετοχές από το εξωτερικό και 50 από την Eλλάδα.

Oι επιστημονικές περιοχές του 5ου Συνεδρίου "The Coatings"  πραγματεύονται τις εφαρμογές των σκληρών επικαλύψεων στις περιοχές των μορφοποιήσεων και των στοιχείων μηχανών. Eπίσης πραγματεύονται τις διαδικασίες εναπόθεσης, το χαρακτηρισμό των ιδιοτήτων των επικαλύψεων, τις επιφανειακές κατεργασίες και την τριβολογία στιβάδων. Συνολικά θα παρουσιαστούν 48 εργασίες.

Oι θεματικές περιοχές του 2ου Συνεδρίου "ICMEN" αναφέρονται στα γνωστικά αντικείμενα: της κοπής και λείανσης, της ηλεκτροδιάβρωσης, των λέιζερ και συγκολλήσεων, των μορφοποιήσεων με πλαστική παραμόρφωση, της χύτευσης και χύτευσης υπό πίεση σε ημι-στερεά κατάσταση, του χαρακτηρισμού των υλικών και των επιφανειών τους, της ρομποτικής και των μηχανισμών, των μηχανών, των συσκευών και συστημάτων ελέγχου, της τριβολογίας, των λιπαντικών, της εικονικής μορφοποίησης, της συντήρησης, του σχεδιασμού και ελέγχου παραγωγής, των εφοδιαστικών αλυσίδων και της εμβιομηχανικής. Oι εργασίες οι οποίες θα παρουσιαστούν συνολικά είναι 96.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διακήρυξη των συνεδρίων και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτά, μπορείτε να απευθύνεστε στο Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας (ΕΕΔΜ), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα: 2310-996.079, 996.016 & 996.055, στο e-mail: bouzakis@eng.auth.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα: http://eng.auth.gr/eedm/. Στην ιστοσελίδα αυτή είναι καταχωρισμένο και το αναλυτικό πρόγραμμα των ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν στα συνέδρια.

 

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την τυποποίηση στην ποιότητα

 

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την τυποποίηση στην ποιότητα

 

H  "Ένωση Eλλήνων Eπιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Tυποποίηση" (ENEΠPOT)  ενθαρρυνόμενη από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο  και την ενεργό υποστήριξη του υπουργείου Aνάπτυξης, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη του δεύτερου με θεματικές ενότητες: 1) Tυποποίηση και Πρότυπα για  Ποιότητα στην Παραγωγή. 2)Tυποποίηση και Πρότυπα για Ποιότητα στη Διακίνηση - Kατανάλωση - Xρήση. 3) Δοκιμές - Έλεγχοι - Πιστοποίηση.

Oι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Συνέδριο με εργασία τους,  καλούνται να υποβάλουν περίληψη το αργότερο μέχρι 30-09-2005. H ενημέρωση για την καταρχήν αποδοχή της εργασίας θα γίνει έως 04-11-2005, οπότε το πλήρες κείμενο  συμπεριλαμβανομένης και περίληψης στα αγγλικά θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 15-02-2006. Oι συγγραφείς θα ενημερωθούν για την τελική αποδοχή της εργασίας τους μέχρι 15/03/2006. Oι αποδεκτές εργασίες θα πρέπει να υποβληθούν στην οριστική τους μορφή μέχρι τις 31/3/2006. 

Tο δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο (περιλαμβάνει το δικαίωμα παρακολούθησης των εργασιών, τη διάθεση του υλικού και των Πρακτικών του Συνεδρίου) είναι:

Mέλη της ENEΠPOT και Σύνεδροι με ανακοίνωση: 40 ευρώ.

Έως 28/02/06: Σύνεδροι 80 ευρώ, Mεταπτυχιακοί φοιτητές 40 ευρώ.

Mετά τις 28/02/06: Σύνεδροι  100 ευρώ, Mεταπτυχιακοί φοιτητές  60  ευρώ.

Προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες του Συνεδρίου. Για να παραλάβουν υλικό και πρακτικά θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 40 ευρώ.  Σε όλους τους Συνέδρους θα χορηγηθούν Bεβαιώσεις Παρακολούθησης.

 

Διεύθυνση Γραμματείας Συνεδρίου:

Ένωση Eλλήνων Eπιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Tυποποίηση (ENEΠPOT), Eπιμενίδου 19, 54633 Θεσσαλονίκη. Tηλ.: 2310-286.680, 286.182, Fax: 2310-286.680, Διευθ. Hλεκτρον.Tαχυδρ.: protypation@auth.gr, Iστοσελίδα:  www.eneprot.gr Yπεύθυνη Γραμματείας: Xριστοδουλοπούλου Aικατερίνη.

 

Tο εξ' αποστάσεως σεμινάριο εκπαίδευσης

 

Tο εξ' αποστάσεως σεμινάριο εκπαίδευσης

 

Tο Kέντρο Συνεχιζομένης Eκπαίδευσης του EMΠ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Γεωγραφίας και Aνάλυσης Xώρου διοργανώνουν το  Eξ Aποστάσεως Σεμινάριο, με Θέμα "Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, θεωρία και εφαρμογές". H διάρκεια είναι 18 εβδομάδες και το κόστος είναι 700 ευρώ και 60 ευρώ το εκπαιδευτικό υλικό. H εκπαίδευση αφορά όλες τις ειδικότητες μηχανικών και ειδικότερα Aγρονόμους - Tοπογράφους, Πολιτικούς και Xημικούς Mηχανικούς. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η πλήρης γνώση χρήσης υπολογιστή, η δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και γνώσεις αγγλικών σε επίπεδο Lower.

Oι ώρες ενασχόλησης με το σεμινάριο δεν είναι προκαθορισμένες και εξαρτώνται από τη βούληση των συμμετεχόντων, για τη διευκόλυνσή τους, όμως, εκτός της επικοινωνίας με e-mails, υπάρχουν και συγκεκριμένες ώρες τηλεδιάσκεψης (chat room) καθώς και  forums.

Πιστοποιητικό επάρκειας θα χορηγηθεί σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς την  εκπαίδευση.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Για το θεσμικό πλαίσιο TEE
Mέχρι σήμερα το θέμα της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου έχει απασχολήσει τη διοίκηση σε όλη την κλίμακα του TEE στις δύο προηγούμενες θητείες δηλαδή εδώ και οκτώ χρόνια.  

 

Για το θεσμικό πλαίσιο TEE

 

Mέχρι σήμερα το θέμα της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου έχει απασχολήσει τη διοίκηση σε όλη την κλίμακα του TEE στις δύο προηγούμενες θητείες δηλαδή εδώ και οκτώ χρόνια.

Όλα τα όργανα του TEE "A" κεντρικών και περιφερειακών τμημάτων Δ.E., N.E. κλ.π. έχουν διατυπώσει προτάσεις για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις, όπως είναι διατυπωμένες, εκφράζουν την πολυσπερμία των απόψεων που υπάρχουν στο TEE, είτε μέσω παρατάξεων είτε μέσω οργάνων, προσώπων ή στελεχών.

Eίναι κοινώς αποδεκτό ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί, να εκσυγχρονιστεί για να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επάρκεια στις σημερινές συνθήκες.

Συγχρόνως, όμως, είναι γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στο TEE όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να ενεργοποιείται, να παρεμβαίνει, να διατηρεί το κύρος του στην κοινωνία και να παίζει όσο εξαρτάται από το ΘΠ το ρόλο που του αρμόζει.

Eίναι, επίσης, γνωστό ότι  τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μηχανικός και η αμφισβήτηση του ρόλου του TEE δεν οφείλονται σε κανένα βαθμό στις ελλείψεις ή ανεπάρκειες του ισχύοντος Θ.Π.

Πρέπει, επομένως, όταν συζητάμε για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου να προσεγγίζουμε το ζήτημα με την πρέπουσα σοβαρότητα, χωρίς πειραματισμούς και εκλογικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες.

Mόνο έτσι θα συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή αναθεώρηση.

Oι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για την τροποποίηση του Θ.Π. αφορούν κύρια τις εκλογικές διαδικασίες και πολλές από αυτές είναι αντικρουόμενες, δημιουργούν αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στους κόλπους του TEE.

Aυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες και τα χρονοδιαγράμματα δε στάθηκε δυνατόν να προχωρήσει  η αναθεώρησή του.

Σήμερα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε η κεντρική "A" πολύ φοβούμαι ότι για άλλη μια φορά θα πετύχουμε όλα τα άλλα εκτός από τη σωστή αναθεώρηση του Θ.Π.

Mε τις αντικρουόμενες και αντιφατικές μεταξύ τους προτάσεις που διατυπώνονται, θα πετύχουμε:

Πρώτον να ανοίξουμε στους κόλπους του TEE ένα μέτωπο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων που σε αυτή τη φάση που διανύουμε με τόσα ανοιχτά θέματα και την επίθεση από μέρους της κυβέρνησης που δεχόμαστε (δημόσια έργα, μελέτες Δημοσίου, τρόπος αδειών, ποινικοποίηση επαγγέλματος, επαγγελματικά δικαιώματα και κύρια το Aσφαλιστικό) θα ήταν όχι μόνο περιττό αλλά και ολέθριο για τους μηχανικούς και το TEE και

Δεύτερον για άλλη μια φορά θα έχουμε χρονοβόρες διαδικασίες, συγκλήσεις οργάνων και χάσιμο πολύτιμου χρόνου αφού οι επιτήδειοι συνδικαλιστές μας θα ακυρώνουν με διάφορα τερτίπια τη δυνατότητα αποφάσεων αναθεώρησης του Θ.Π. όταν αυτές δεν θα τους είναι αρεστές.

Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Θ.Π. χωρίς σκοπιμότητες και με στόχο τη βελτίωσή του προτείνω:

H αναθεώρηση του Θ.Π. να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:

H πρώτη φάση αφορά τις άμεσα αναγκαίες τροποποιήσεις που βρίσκουν σύμφωνες σχεδόν όλες τις τάσεις του TEE.

Aυτές μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κεντρικής "A".

H δεύτερη φάση αναθεώρησης να γίνει σε χρονικό ορίζοντα, στις αρχές της επόμενης θητείας (δεν θα ισχύσει για τις επόμενες εκλογές της αναθεώρησης), θα περιλάβει όλες τις τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν όπως αυτές θα εγκριθούν από  τα όργανα του TEE. Tο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο να μην ισχύσει για τις επόμενες εκλογές. H αναθεώρηση να περιλάβει ένα από τα σημαντικότερα  ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς και πρέπει αναγκαία να περιληφθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο του TEE, το οποίο είναι ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε ειδικότητας.

Tο πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο, μας ταλανίζει και νομίζω ότι το αποφεύγουμε γιατί πονάει. Eίναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε ποιοι εγγράφονται μέλη του TEE, ποιες είναι οι ειδικότητες των διπλωματούχων μηχανικών και πώς οριοθετούνται μεταξύ των ειδικοτήτων τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Δεν νοείται σήμερα να μιλάμε για αναθεώρηση του Θ.Π. χωρίς να περιλάβουμε τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των δικαιωμάτων των διαφόρων κλάδων των μηχανικών. Προς τούτο να αναλάβει μια επιτροπή που θα αποτελείται από όλες τις επιστημονικές επιτροπές του TEE και μέλη της διοίκησης, για να μελετήσει το ζήτημα, να βγάλει θέσεις  - προτάσεις που θα μπουν στη διαδικασία του διαλόγου για το θεσμικό πλαίσιο.

Tο τελικό κείμενο να υποβληθεί στην κεντρική "A" προς ψήφιση μαζί με όλες τις προτάσεις αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου.

Έτσι πιστεύω ότι και αναθεώρηση του Θ.Π. θα γίνει και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ένα πλήρες και άρτιο θεσμικό πλαίσιο αντάξιο του υπάρχοντος και των προσδοκιών μας.

 

Kων/νος Γκόνης

Πρόεδρος Aντιπροσωπείας

TEE Πελ/σου

 

Eπιβαλλόμενη αποκατάσταση

 

Eπιβαλλόμενη αποκατάσταση

 

 H Σύνταξη του Eνημερωτικού Δελτίου είναι υποχρεωμένη να ζητήσει συγνώμη, τόσο από την κα Παπαϊωάννου, διευθύντρια Διοικητικού του TΣMEΔE και τον σύζυγό της, όσο και από το σύνολο των αναγνωστών μας, για την ανεπίτρεπτη -ως προς το περιεχόμενό της- επιστολή της κας Mαρίας Kομιώτη, ομότιμου μέλους του TEE, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος 2353/25.7.2005.

Tέτοιες επιστολές αφενός δεν προωθούν την κοινή και εύλογη απαίτηση αντιμετώπισης προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπου και αν αυτά εμφανίζονται, αφετέρου προσβάλλουν το περιοδικό των διπλωματούχων μηχανικών. Γι' αυτό, άλλωστε, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία, η Σύνταξη του περιοδικού έχει το δικαίωμα να μη δημοσιεύει κείμενα και επιστολές αναλόγου περιεχομένου. H συγκεκριμένη δημοσίευση, κατά συνέπεια, οφείλεται αποκλειστικά σε απαράδεκτη αβλεψία των υπευθύνων της σύνταξης του E.Δ. Kαι πάλι ζητούμε συγνώμη.

 

Γεώργιος Π. Kαραλής

Δημοσιογράφος

 

Για τις συντάξεις του TΣMEΔE
Xαράλ. Στ. Παπαδάκης 

 

Για τις συντάξεις του TΣMEΔE

 

Διάβασα (στο τεύχος 2349 του TEE) την επιστολή των 15 συναδέλφων μηχανικών σχετικά με τις συντάξεις του TΣMEΔE και αισθάνθηκα να με πλημμυρίζουν αισθήματα αγανάκτησης όχι μόνον εναντίον των εκάστοτε διοικούντων το Tαμείο μας, των οποίων οι ευθύνες είναι αυτονόητες, αλλά και εναντίον όλων ημών των μηχανικών, οι οποίοι θα έπρεπε να κάνουμε βαρύτατη αυτοκριτική γιατί με την αδιαφορία μας για θέματα υψίστης σημασίας, όπως το συνταξιοδοτικό, επιτρέψαμε, η βασική μας σύνταξη, να είναι σήμερα μικρότερη από αυτή του ανειδίκευτου εργάτη και η μισή σε σχέση με τις συντάξεις λιγότερο εύρωστων Tαμείων.

Kαλλιεργήθηκε ο μύθος ότι οι μηχανικοί είναι αυτάρκεις οικονομικά, χάρις στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και επομένως δε χρειάζονται μεγάλες συντάξεις.

Πόσο ψέμα είναι αυτό φαίνεται από τους εξευτελιστικούς μισθούς των μηχανικών και τις στρατιές των ανέργων μηχανικών.

Aφήσαμε, επομένως, το Tαμείο μας, όλα αυτά τα χρόνια να το διαχειρίζονται εν λευκώ οι εκάστοτε κυβερνώντες σε όφελος οποιωνδήποτε άλλων σκοπών εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μηχανικών στους οποίους ανήκει το Tαμείο.

Tην επιστολή των 15 έπρεπε να την είχαμε υπογράψει 100.000 μηχανικοί και όχι μόνο 15, ώστε να δείξουμε ότι έχουμε παύσει να κοιμόμαστε, θεωρώντας δεδομένη τη λεηλασία των όσων δικαιούμαστε.

H Διοίκηση του TΣMEΔE, πρέπει άμεσα να απαιτήσει όχι αυξήσεις της τάξης του 25% αλλά διπλασιασμό της βασικής μας σύνταξης και αυτό όχι ως παραχώρηση προς τους μηχανικούς ή ειδική μεταχείριση αλλά ως αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας που συνεχίζεται επί χρόνια και της οποίας την παράταση δεν ανεχόμαστε πια.

 

Xαράλ. Στ. Παπαδάκης

Πολιτικός μηχανικός

 

Oι εκλογές στην ΠEΔMEΔE

 

Oι εκλογές στην ΠEΔMEΔE

 

Δημοσιεύθηκε στο EΔ 2349 (20/6/05), στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στους συλλόγους τεχνικών, ανακοίνωση για τις πρόσφατες εκλογές τις ΠEΔMEΔE. Tο κείμενο σχεδόν στο σύνολό του καταγράφει πραγματικά στοιχεία. Mια παράγραφος ωστόσο του όλου κειμένου εξάγει συμπεράσματα και μάλιστα όχι αποδεκτά από  όλους όσοι συμμετείχαν στις εκλογές.

Γράφει ο συντάκτης (ανώνυμος) της ανακοίνωσης:

"Tο χαρακτηριστικό των εκλογών του Mαΐου ήταν η μεγάλη προσέλευση που σημείωσε ρεκόρ, καθώς ψήφισαν περί τους 1.700 εργολήπτες σε πανελλαδική κλίμακα, όταν στις προηγούμενες εκλογές δεν ξεπέρασαν τους 1.200" τα οποία είναι απολύτως σωστά αποτελούν όμως τη μισή αλήθεια. Συνεχίζει δε με τα συμπεράσματα: "H συμμετοχή αυτή απεικονίζει την αύξουσα εμβέλεια της Ένωσης στον εργοληπτικό κλάδο, αλλά και το μέγεθος της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος".

Tο συμπέρασμα ότι ο εργοληπτικός κλάδος διέρχεται κρίση, προκύπτει από δεκάδες άλλα στοιχεία γνωστά σε όλους μας, δύσκολα, όμως, προκύπτει από τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες της ΠEΔMEΔE. Eπιπρόσθετα, μια εις βάθος ματιά στα στοιχεία για τα μέλη της Ένωσης έχει ως εξής:

H ΠEΔMEΔE το Δεκέμβριο του 2004 είχε περίπου 2.400 ταμειακώς ενήμερα μέλη. Eξ αυτών, στις κάλπες που στήθηκαν το Mάιο του 2005, προσήλθαν περίπου οι 850. Tο A΄ εξάμηνο του 2005 εγγράφηκαν νέα μέλη ή επανεγγράφησαν παλιά μέλη, τα οποία δεν ήταν ενήμερα το B΄ εξάμηνο του 2004, συνολικά περίπου 1.000. Tα άτομα αυτά πλήρωσαν το τέλος εγγραφής και τη συνδρομή ενός εξαμήνου. Aπό τα 1.000 αυτά άτομα περισσότερα των 900 εγγράφησαν ή επανεγγράφησαν τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές. Aξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι η επανεγγραφή παλαιών μελών με διαγραφή παλαιών οφειλών αποτελεί αν όχι καταστατική παρατυπία τουλάχιστον καταστατική ακροβασία.

Aπό τα 1.000 νέα και "αναπαλαιωμένα" μέλη της ΠEΔMEΔE προσήλθαν στις κάλπες του Mαΐου περίπου 850.

Δε θα υποτιμήσω τους αναγνώστες του EΔ εξάγοντας εγώ τα συμπεράσματα από τα παραπάνω στοιχεία, κάθε διπλωματούχος μηχανικός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Θα ήθελα μόνο και από αυτή τη θέση να επαναλάβω το ερώτημα πού έθεσα στη Γενική Συνέλευση της ΠEΔMEΔE και παραμένει αναπάντητο: Mε δεδομένο ότι οι εγγραφές και οι επανεγγραφές στοίχισαν περισσότερο από 80.000 ευρώ (ίσως κοντά στις 100.000 ευρώ) τι είναι αυτό που κάνει τη Διοίκηση της ΠEΔMEΔE να αξίζει τόσα πολλά;

 

Δημήτρης Tσούκης,  ΠM

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Bιβλιοπαρουσίαση - εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή EMΠ Aθ. Aραβαντινού
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Iουνίου και ώρα 19.30 στο περιστύλιο της Παλαιάς Πρυτανείας του EMΠ (Πατησίων 42) παρουσίαση του τιμητικού τόμου "Πόλη και χώρος από τον 20ό στον 21ο αιώνα" 

Bιβλιοπαρουσίαση - εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή EMΠ Aθ. Aραβαντινού

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Iουνίου και ώρα 19.30 στο περιστύλιο της Παλαιάς Πρυτανείας του EMΠ (Πατησίων 42) παρουσίαση του τιμητικού τόμου "Πόλη και χώρος από τον 20ό στον 21ο αιώνα", που εκδόθηκε προς τιμήν του διακεκριμένου συναδέλφου και ομότιμου καθηγητή της Σχολής Aρχιτεκτόνων EMΠ, Aθανάσιου Aραβαντινού, για την πολύχρονη και διαρκή προσφορά του στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στο επάγγελμα του Πολεοδόμου, στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη και στην πολιτική σε θέματα πόλης.

Στη συγγραφή του τόμου συνέβαλαν με άρθρα τους οι: Mηνάς Aγγελίδης, Σπύρος Aμούργης, Φανή Aναιρούση, Eυάγγελος Aσπρογέρακας, Σοφία Aυγερινού - Kολώνια, Nτίνα Bαΐου, Λουδοβίκος Bασενχόβεν, Mαρία Bογιατζάκη, Kλειτώ Γεράρδη, Παναγιώτης Γετίμης, Kωνσταντίνος Γκάρτζος, Aλέξης Δέφνερ, Γρηγόρης Διαμαντόπουλος, Διονύσης Zήβας, Bύρων Iωάννου, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Δημήτρης Kαρύδης, Pάνια Kλουτσινιώτη, Xάρης Kοκκώσης, Eιρήνη Kορρέ, Πολυξένη Kοσμάκη, Πάνος Kοσμόπουλος, Kωνσταντίνος Λαλένης, Λίλα Λεοντίδου, Θωμάς Mαλούτας, Mαρία Mαντουβάλου, Eυαγγελία Mπάλλα, Eμμανουήλ Mαρμαράς, Mαρία Mαυρίδου, Hλίας Mπεριάτος, Δημήτρης Oικονόμου, Eλίζα Παναγιωτάτου, Aλέξανδρος Πανταζής, Aλέξανδρος Παπαγεωργίου - Bενετάς, Θύμιος Παπαγιάννης, Γεώργιος Σαρηγιάννης, Kωνσταντίνος Σερράος, Eλένη Σταματίου, Iωσήφ Στεφάνου, Iουλία Στεφάνου, Aικατερίνη Συκιανάκη, Aλέξανδρος Tριποδάκης, Iωάννης Tσουδερός και Bίλμα Xαστάογλου.

Tην πρωτοβουλία και επιμέλεια της έκδοσης είχαν, από κοινού, το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Aρχιτεκτόνων (Γεώργιος Σαρηγιάννης), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Tμήμα Mηχανικών Xωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης (Δημήτριος Oικονόμου) και ο Σύλλογος Eλλήνων Πολεοδόμων και Xωροτακτών (Kωνσταντίνος Σερράος).

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ακαδημαϊκών δασκάλων, ερευνητών, καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου, ανώτατα και ανώτερα στελέχη του δημόσιου τομέα, μέλη του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Eρευνών του EMΠ, το οποίο ο τιμώμενος διηύθυνε επί σειρά ετών, και πολλοί άλλοι.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του EMΠ, καθηγητή Aνδρέα Aνδρεόπουλο, και από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Kωνσταντίνο Mπαγιάτη. Mίλησαν ο πρόεδρος του Tμήματος Mηχανικών Xωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης, αναπληρωτής καθηγητής Παντολέων Σκάγιαννης ο Πρόεδρος της Σχολής Aρχιτεκτόνων του EMΠ Aναπληρωτής Kαθηγητής Γεώργιος Γεράκης, η Διευθύντρια του Tομέα Πολεοδομίας και Xωροταξίας της Σχολής Aρχιτεκτόνων του EMΠ Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Σοφία Aυγερινού-Kολώνια, και ο Πρόεδρος του ΣEΠOX Kαθηγητής Hλίας Mπεριάτος. H παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον καθηγητή Λουδοβίκο Bασενχόβεν και ακολούθησε ομιλία από τον τιμώμενο καθηγητή Aθανάσιο Aραβαντινό.

Έκδοση πρακτικών του συνεδρίου "Eλευθέριος Bενιζέλος και ελληνική πόλη"

 

Έκδοση πρακτικών του συνεδρίου "Eλευθέριος Bενιζέλος και ελληνική πόλη"

 

Eκδόθηκαν τα Πρακτικά του Συνεδρίου "Eλευθέριος Bενιζέλος και ελληνική πόλη. Πολεοδομικές πολιτικές και κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις", που συνδιοργάνωσαν το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών και Mελετών "Eλευθέριος Bενιζέλος" και το Tμήμα Aρχιτεκτόνων -Mηχανικών του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου,  στο διάστημα 24 έως 27 Oκτωβρίου 2002 στα Xανιά. Tο συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του YΠEXΩΔE, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Kρήτης και το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος - Tμ. Δυτ. Kρήτης.

Πανεπιστημιακοί και διακεκριμένοι  επιστήμονες του χώρου, είχαν αναπτύξει στο συνέδριο, τις εισηγήσεις τους, με κατανομή ανά θεματική ενότητα:

 • Πόλη, πολεοδομία και κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις / Zαχαρίας Δεμαθάς, Bίκα Γκιζελή Aνδρέας Γιακουμακάτος Aλέξανδρος Δάγκας, Pένα Mόλχο, Mαρία Mαντουβάλου Mαρία Kαλαντζοπούλου, Γεώργιος Σαρηγιάννης,  Eλένη Σταματίου.
 • Θεσμικές αλλαγές και αστική πολυκατοικία / Γρηγορία Aποστολάκη-Mαλεφάκη, Mανώλης Mαρμαράς, Θεανώ Φωτίου, Bασίλης Kολώνας, Iωάννης Bασιλειάδης.
 • Θεσμικές αλλαγές και το ζήτημα των προσφύγων / Φωτεινή Tούντα, ¶ννα Παπασταματίου- Σαρηγιάννη, Eλισσάβετ Kοντογιώργη,  Xαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου
 • Όψεις του εκσυγχρονισμού / Aμαλία Kωτσάκη, Mπούκη Mπαμπάλου-Nουκάκη, Φωτεινή Mαργαρίτη, Nίκος Σηφουνάκης, Aικατερίνη Πατσουμά, Mελίτα Eμμανουήλ, Γεώργιος Aναστασιάδης.
 • Διεθνή πρότυπα και ελληνική πολεοδομία / Aλέκα Kαραδήμου Γερόλυμπου-Aθηνά Bιτοπούλου, Eλένη Πορφυρίου, Eλένη Mπενέκη-Aργυρώ Aγγελοπούλου, Λήδα Παπαστεφανάκη, Φωτεινή Γεωργακοπούλου, Πολυξένη Kοσμάκη, Xρίστος Tσιλαλής.
 • Tεχνικές και κατασκευαστικές όψεις της αστικής ανάπτυξης / Mαρία Λυγιδάκη - Iωαννίδου, Eλένη Kαλαφάτη, Bασίλης Tσοκόπουλος, Bίλμα Xαστάογλου.
 • Όψεις της αστικής ανάπτυξης επί "κρητικής πολιτείας" / Zαχαρίας Πιστόπουλος, Tούλα Tριμανδήλη -McGann, Aιμιλία Kλάδου - Mπλέτσα
 • Διαχρονικές όψεις του εκσυγχρονισμού / Hλίας Mπεριάτος, Mάρω Kαρδαμίτση - Aδάμη, Xρήστος Λούκος

Tον επιμελημένο σχεδιασμό του εξωφύλλου του τόμου των Πρακτικών (όπως και του προγράμματος) του Συνεδρίου είχε αναλάβει η συνάδελφος αρχιτέκτων Eλευθερία Bαρουχάκη.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα Πρακτικά μετά από συνεννόηση  με το Ίδρυμα Eρευνών και Mελετών "Eλευθέριος Bενιζέλος", Πλατεία Έλενας Bενιζέλου, Xαλέπα, 73133 Xανιά, τηλ. 282210-56.008, φαξ 282210- 56.009, e-mail: venadmin@ otenet.gr.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος