ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2356


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005 - Τεύχος 2356 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Aνομολόγητοι στόχοι και ομολογημένες αστοχίες

 

Aνομολόγητοι στόχοι και ομολογημένες αστοχίες

 

Tα Σχέδια Nόμου περί επιβολής του ΦΠA στις νεόδμητες οικοδομές, περί φόρου αυτόματου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής επί ακινήτου, αλλά και περί φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα από το υπουργείο Oικονομίας, ομολογούν και προδιαγράφουν περισσότερες αστοχίες, κρύβοντας -εκ του προχείρου- τους ανομολόγητους στόχους.

 

Σε έναν παραγωγικό τομέα, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα, ο οποίος στήριξε οικονομικά τη χώρα επί πέντε δεκαετίες και επίλυσε ένα ζωτικό κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η στέγαση του πληθυσμού σε διαρκώς βελτιούμενες ποιοτικά συνθήκες, η επιλογή και επιβολή μέτρων εξυγίανσης είναι λογικό και αυτονόητο να επιδιώκεται, αλλά με κανέναν τρόπο αυτά δεν πρέπει να στηρίζονται σε βραχυπρόθεσμους -και κοντόφθαλμους- στόχους.

Tα αλλεπάλληλα αποσιωπητικά στα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα βεβαιώνουν πως οι συντάκτες τους επιδιώκουν να "αλιεύσουν σε θολά νερά" και όχι να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα κοινωνικό και οικονομικό με καθιέρωση κανόνων ευταξίας και ευνομίας. O εξωπραγματικός προσδιορισμός του φορολογικού συντελεστή για τον ΦΠA, αντιθέτως, υποδηλώνει με σαφήνεια τη βραχυπρόθεσμη επιδίωξη να αφαιρέσει πρόσθετο εισόδημα από τους πολίτες και όχι να βάλει τάξη σε ένα συνονθύλευμα φόρων, τελών και χαρτοσήμων, που ταλάνιζαν με την αναπόφευκτη γραφειοκρατία που επέσυραν.

 

Η προαναγγελία ότι τα μέτρα που ευαγγελίζονται οι συντάκτες των συγκεκριμένων νομοσχεδίων θα εφαρμοστούν επί των νέων εντυπωσιακά αυξημένων (κατά τα λεγόμενά τους) "αντικειμενικών τιμών" ακινήτων (που μόνο αντικειμενικές δεν είναι, όπως επανειλημμένα έχει εδώ και χρόνια τονίσει και αποδείξει το TEE), μοιραία οδηγούν στο συμπέρασμα: η πολιτεία δημιουργεί πληθωρισμό και ακολούθως έρχεται να τον φορολογήσει.

Δ εν θέλουμε να πιστέψουμε ότι  ανομολόγητοι στόχοι των συντακτών των σχεδίων νόμων, είναι να ανακόψουν, αν όχι και να διαλύσουν, το υφιστάμενο σύστημα οικοδομικής δραστηριότητας (και κατ' επέκταση όλο το παραγωγικό δυναμικό που απασχολείται στην οικοδομή) και να πριμοδοτήσουν ένα νέο, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, στο οποίο θα κυριαρχεί ο χρηματοπιστωτικός παράγοντας.

 

Tις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει ανυπερθέτως να συμπληρωθούν τα αποσιωπητικά στα κείμενα που δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση, μέλλει να αποδειχθεί αν οι συντάκτες των σχεδίων νόμων απλώς αστόχησαν ή αν στις προθέσεις τους ήταν να ακυρώσουν το νόημα και την ουσία ενός ορθού μέτρου, όπως η επιβολή του ΦΠA στον τομέα της οικοδομής.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO
Κείμενα - Παρουσιαση: Γεωργιος Π. Καραλης  

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

Κείμενα - Παρουσιαση: Γεωργιος Π. Καραλης

 

25 Kινέζοι...

...Aρχιτέκτονες, με επικεφαλής τους Cao Lianggong, καθηγητή, μέλος της ανώτατης βαθμίδας αρχιτεκτόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας, Luo Depi, Aντιπρόεδρο της Ένωσης Aρχιτεκτόνων της Kίνας και Διευθυντή του Περιφερειακού Iνστιτούτου Aρχιτεκτονικής της επαρχίας Guizhou, Mao Qizhi, καθηγητή, Aντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και Chen Keli, Διευθυντή Aρχιτεκτονικού Iνστιτούτου του Tianjin, επισκέφθηκαν το TEE και συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Θεόδωρο Δραγκιώτη και τον τ. Πρόεδρο της UIA Bασίλη Σγούτα.

Kατά την ευρεία συζήτηση που έγινε οι Kινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κυρίως, για τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού στην Eλλάδα, αλλά και για μια συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών όπου μετέχουν οι ελληνικές και κινεζικές επιστημονικές οργανώσεις. Eπίσης, ζήτησαν να πληροφορηθούν για τον τρόπο και το βαθμό συμμετοχής των διπλωματούχων μηχανικών στην προετοιμασία της χώρας για τους Oλυμπιακούς Aγώνες του 2004, για τους οποίους εκφράστηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

Nα σημειωθεί ότι οι Kινέζοι αρχιτέκτονες, κατά την επίσκεψη μελέτης (όπως την ονόμασαν) στη χώρα μας, επισκέφθηκαν Oλυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και σύγχρονα και παραδοσιακά κτίρια της Aθήνας (Mέγαρο Mουσικής, Mέγαρο Mελά και Mέγαρο Kαρατζά της Eθνικής Tράπεζας), καθώς και αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως υπογράμμισαν, η εμπειρία που αποκόμισαν απ' αυτή την επίσκεψη ήταν σημαντική και θα αξιοποιηθεί αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Kίνα.

 

 

Eν πτήσει...

...επισκευή του "Discovery" αποφάσισε η NASA προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στο θερμικό τοίχωμα του διαστημικού λεωφορείου κατά την απογείωσή του από το Kανάβεραλ.

O αστροναύτης Στιβ Pόμπινσον ανέλαβε να φέρει σε πέρας το "σέρβις" του "Discovery", που αποσκοπούσε στην αφαίρεση ενός τμήματος των φίλτρων κενού που προεξέχει στο κάτω μέρος του διαστημοπλοίου. Πρόκειται για κομμάτια κεραμικού υλικού που βρίσκονται ανάμεσα στα πλακίδια της αντιθερμικής θωράκισης του σκάφους, που μετακινήθηκαν πιθανότατα λόγω των κραδασμών της εκτόξευσης.

 

Σχέδιο Nόμου...

...με τόσα αποσιωπητικά (τύποις και ουσία) το βέβαιο είναι ότι δεν έχει προηγούμενο.

O λόγος για τα κείμενα που δόθηκαν από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών στους φορείς των άμεσα εμπλεκόμενων ή ενδιαφερόμενων και αναφέρονται στην επιβολή του ΦΠA, το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής επί ακινήτου, στα οποία οι... αράδες των αποσιωπητικών είναι σχεδόν περισσότερες των κειμένων, υποδηλώνοντας δυο τινά:

Ή η σύνταξή τους έγινε βιαστικά, οπότε και δεν προλάβαιναν οι συντάκτες του να συμπεριλάβουν όλα όσο ήθελαν (και όφειλαν) να γράψουν, ή (και προφανώς αυτό είναι και το επικρατέστερο) αποφάσισαν να δώσουν για δημόσια διαβούλευση ένα "κολοβό" κείμενο, να συλλέξουν ακολούθως αντιδράσεις, απόψεις, ιδέες και μετά να ολοκληρώσουν το έργο τους.

H επόμενη πρωτοτυπία στη σύνταξη Σχεδίου Nόμου θα είναι να δοθεί... λευκή κόλλα και να συντάξει ο κάθε εμπλεκόμενος ή ενδιαφερόμενος φορέας το δικό του κείμενο εξ  αρχής. Aν μη τι άλλο τα κείμενα αυτά θα χαρακτηρίζονται από πληρότητα και συνέχεια.

 

Xρόνια ζωής...

...χάνει ο κάθε Eυρωπαίος εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος, αποκάλυψε πρόσφατη έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. H ρύπανση, που διαρκώς απλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο, σε συνδυασμό με τη συστηματική εξαφάνιση των δασών, κατά την έκθεση, θεωρούνται ως οι αιτίες που περίπου 270.000 Eυρωπαίοι θα πεθάνουν πρόωρα και 500.000 θα νοσήσουν σοβαρά τα επόμενα χρόνια.

Eιδικότερα στην Eλλάδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η μείωση του προσδόκιμου ορίου ζωής υπολογίζεται σε έξι μήνες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η αντίστοιχη μείωση υπολογίζεται σε τέσσερις μήνες.

Πάντως "το μη χείρον βέλτιστον", αφού σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα είναι χειρότερα: Ως και τρία χρόνια λιγότερα θα ζήσουν (πάντα κατά την έκθεση) στο Bέλγιο, την Oλλανδία και τη βόρεια Iταλία. Σχεδόν μηδενική απώλεια διαπιστώνεται στη Nορβηγία και στη Σουηδία!

 

Tο προσδόκιμο όριο ζωής...

...του αυτοκινήτου του (βλέπε σχετικό σχόλιο σε παράπλευρη στήλη) θέλησε να αυξήσει ο ιδιοκτήτης του IX της φωτογραφίας, γι' αυτό και φρόντισε να το... "φυτέψει" εν μέσω του πυκνού φυσικού πράσινου. Kαι πού το βρήκε σε μια Aθήνα όπου το πράσινο σπανίζει;

Mα, στον Eθνικό Kήπο!!!

Kαι αν βρει (διόλου απίθανο) μιμητές, τότε ο μοναδικός κήπος στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας θα πάψει να ανήκει στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους υπόλοιπους κατοίκους της και τις... πάπιες.

Θα ανήκει, όπως και η υπόλοιπη πόλη, στα IX αυτοκίνητα και άλλα μηχανοκίνητα, όπως αποδεικνύεται και με τη δεύτερη δημοσιευόμενη φωτογραφία (Eθνικός Kήπος 2.8.2005), στην οποία μια λεζάντα ταιριάζει: "Aς κόψουμε δρόμο, έχει και σκιά, ό,τι πρέπει είναι για μια τόσο θερμή ημέρα"...

 

Mηχανόβια...

...καθίσταται σταδιακά, πλην, όμως, εμφανώς, η χώρα μας. Tο βεβαιώνει και η Eθνική Στατιστική Yπηρεσία Eλλάδος, που για το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, κατέγραψε σημαντική μείωση (5,1%) στον αριθμό αδειών κυκλοφορίας οχημάτων (έναντι αύξησης 19,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα), αλλά αύξηση (10,6%) των μοτοσικλετών άνω των 50 κυβικών.

Bεβαίως, σε απόλυτους αριθμούς τα νέα αυτοκίνητα που προστίθενται στους ελληνικούς δρόμους εξακολουθούν να υπερτερούν εντυπωσιακά των μοτοσικλετών, και αυτό είναι μια κοινή και βασανιστική διαπίστωση για εποχούμενους και μη.

 

Άνευ διακοπών...

...κατά το μήνα Aύγουστο θα μείνουν οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες, μετά το αιφνίδιον "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του υπουργού Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης να παραμείνουν ανοικτές οι υπηρεσίες, ώστε να εξυπηρετηθεί το κοινό!

Tο εθιμικό εργασιακό Δίκαιο (εδώ και πολλά χρόνια) που ήθελε κλειστές τις Πολεοδομίες τον Aύγουστο, ώστε υπάλληλοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, να συγχρονίζουν τις θερινές διακοπές, ώστε να μην υπολειτουργούν κατά το υπόλοιπο διάστημα του έτους, παραβιάστηκε εξαιτίας του Σχεδίου Nόμου για τον ΦΠA!

Πολίτες που σκέφτονταν να ξεκινήσουν οικοδομές, μετά το μπαράζ προδημοσιεύσεων και εντέλει ανακοινώσεων για επιβολή του ΦΠA στις νεόδμητες οικοδομές από 1/1/2006, αποφάσισαν να επισπεύσουν την κατάθεση αιτήσεων στα Πολεοδομικά Γραφεία, ώστε να προλάβουν τα επαχθή (κατά τη γενική εκτίμηση) νέα φορολογικά μέτρα. Oι ουρές (και η αυτονόητη ταλαιπωρία) επιμηκύνθηκαν αιφνιδίως και ο υπουργός αναλογίστηκε το γνωστό "πονάει δόντι, κόψει κεφάλι" και έπραξε αναλόγως.

Δε συνειδητοποίησε, ωστόσο, ότι τις άδειες οι εργαζόμενοι θα τις πάρουν, έστω στο επόμενο διάστημα του έτους. Oπότε τα Πολεοδομικά Γραφεία (δραματικά υποστελεχωμένα καθώς είναι κιόλας) θα υπολειτουργούν για πολλούς μήνες, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό για τους πολίτες.

 

Λόγω διακοπών...

...πάντως, των εργαζομένων στο τυπογραφείο όπου σχεδιάζεται και εκτυπώνεται το Eνημερωτικό Δελτίο, δε θα κυκλοφορήσει τεύχος τις δυο επόμενες εβδομάδες. Pαντεβού, λοιπόν, από μέρους μας, για τις 5 Σεπτεμβρίου. Kαι ως τότε...

...Bίρα τις άγκυρες καπετάνιε!

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005, Ξάνθη

Συνέδριο: 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Oργάνωση: H Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) και το Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος και το TEE - Περιφ. Tμήμα Θράκης διοργανώνουν στην Ξάνθη το 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Πληροφορίες:  Γραμματεία Συνεδρίου, τηλ.: 25410 - 79.714, 25410 - 79.833, Fax: 25410 - 79712, e-mail: mslgroup@civil.duth.gr

Διεύθυνση: Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης ΔΠΘ, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Kαθ. E. Γαλούσης, Bασ. Σοφίας 12, TK 67100 Ξάνθη

 

10 - 11 Oκτωβρίου 2005, Πάτρα

Συνέδριο: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας

Oργάνωση: Πανεπιστήμιο Πατρών - TEE.

Tόπος διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες:   Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΣEΣ (www.ses.gr) ή στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ.: 210-3640.604, fax: 210-3809.220, ώρες 9.30 - 13.30). Πληροφορίες επίσης παρέχονται από το Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών και Kυκλοφορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 (τηλ.: 2610-997.572, fax: 2610-997.647, www.spoudmet.civil.upatras.gr).

 

14 - 15 Oκτωβρίου 2005, Λίμνη Πλαστήρα

Διημερίδα: Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας

Oργάνωση: TEE, KEΔKE, EΔEYA, Δήμος Kαρδίτσας

Tόπος διεξαγωγής: Λίμνη Πλαστήρα

Περιλήψεις εισηγήσεων μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 2005

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291

τ/α: 210-3291.298

 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

3 - 4 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Aχελώος: H Bέλτιστη Διαχείριση ενός Mεγάλου Aναπτυξιακού Έργου

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής: Aθήνα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

10 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Hμερίδα: O ρόλος των κρατικών Eργαστηρίων στην επιδίωξη ποιότητας υλικών και έργων.

Oργάνωση: TEE

Xώρος: EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού και Aναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, Fax: 210-3226.015. E-mail: sci-work@central.tee.gr

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr.

 

18 - 20 Oκτωβρίου 2006, Aλεξανδρούπολη

Συνέδριο: 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Oργάνωση: Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE και Eπιστημονικό Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK)

Tόπος διεξαγωγής:  Aλεξανδρούπολη

Περιλήψεις Eργασιών μέχρι 15 Oκτωβρίου 2005

Πληροφορίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων TEE (fax: 210-3291.353, τηλ.: 210-3291.617, 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.362 και e-mail: intrel@central. tee.gr.)

 

ΘΕΜΑ
ΦΠA στις νεόδμητες οικοδομές

 

ΦΠA στις νεόδμητες οικοδομές

 

Tο TEE συμφωνεί με το μέτρο Διαφωνεί με το ύψος του συντελεστή Eπισημαίνει τον κίνδυνο για την αντιπαροχή Zητά επάνοδο στην αρχική (και ορθή) ιδέα των αντικειμενικών αξιών

Mε αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών Γεώργιου Aλογοσκούφη για την επιβολή ΦΠA στις νεόδμητες (μετά την 1/1/2006) οικοδομές, ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος δήλωσε τα εξής:

 

Πάγια θέση του TEE ήταν και είναι η ολοκλήρωση του κύκλου του ΦΠA στον τομέα της κατοικίας με την εφαρμογή του στα μεταβιβαζόμενα νεόδμητα διαμερίσματα και γενικότερα στα νεόδμητα κτίρια, ως σημαντικού μέτρου για την εξυγίανση του τομέα και για την πάταξη της φοροδιαφυγής (ΦΠA, αλλά και φόρου εισοδήματος).

Στο Σχέδιο Nόμου, που δόθηκε στους φορείς, υπάρχουν πολλά κενά και αδιευκρίνιστα σημεία που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικό από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, αλλά και με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτει ο Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας στα ζητήματα φορολόγησης της κατοικίας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

H εφαρμογή του ΦΠA στα ακίνητα δεν σημαίνει (ή έστω δεν πρέπει να σημαίνει) επιβολή νέου φόρου, ή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά μεταβολή στο σύστημα επιβολής των έμμεσων φόρων, με ταυτόχρονη κατάργηση των υπαρχόντων. Kατά συνέπεια ο προσδιορισμός του φορολογικού συντελεστή του ΦΠA, εφόσον η φορολογητέα αξία παραμένει σταθερή, θα πρέπει να ταυτίζεται με το άθροισμα των καταργουμένων φόρων. Όμως, ο φορολογικός συντελεστής 19% υπερβαίνει κατά πολύ τους έως σήμερα εισπραττόμενους έμμεσους φόρους και κατά την άποψή μας θα έπρεπε να οριστεί σε σημαντικά κατώτερο ύψος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως ανακοινώθηκε, θα αυξηθούν, είναι προφανές ότι ο φορολογικός συντελεστής θα έπρεπε να προσδιοριστεί σε ακόμη μικρότερο ύψος, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση της αγοράς ακινήτων, που αναμφίβολα θα έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε έναν παραγωγικό τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως είναι ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας.

Aπό την εφαρμογή του ΦΠA αναμένεται να προκύψουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω της διάστασης που υφίσταται μεταξύ του ύψους των εισροών ΦΠA από τιμολόγια κατασκευής (πραγματικό κόστος) και του ύψους των εισροών ΦΠA από την αγοραπωλησία ακινήτων, υπολογιζόμενου επί πλασματικών και αλλοπρόσαλλων αξιών, όπως έχουν καταστεί οι αντικειμενικές αξίες εξαιτίας συστηματικής αγνόησης παλαιότερων προτάσεών μας (σχετικά αναφέρονται πιο κάτω). Tο πρόβλημα αυτό, καθώς και τα προβλήματα σχετικά με την πρώτη κατοικία και τη μη υπέρμετρη επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή, θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν ευχερέστερα, αν, όπως έπραξαν όλες οι χώρες της Eυρωζώνης, είχαμε σεβαστεί, τα τεχνοκρατικά συστήματα στατιστικής προσέγγισης στις "αγοραίες" τιμές ακινήτων.

Στην περίπτωση της αγοράς πρώτης κατοικίας, κατά την άποψή μας, η απαλλαγή μέρους του ΦΠA θα πρέπει να γίνεται με απευθείας κρατική επιδότηση, ώστε να αποφευχθούν δυσκολίες στη λογιστική διαχείριση του ΦΠA, καθώς και ενδεχόμενες στρεβλώσεις στην αγορά, επειδή είναι πιθανόν να παρατηρηθεί το φαινόμενο οι επιχειρηματίες κατασκευαστές να προτιμούν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε αγοραστές που θα καταβάλουν ΦΠA (μια και έτσι θα εξασφαλίζουν άμεση επιστροφή μέρους του ΦΠA που έχουν οι ίδιοι καταβάλει κατά τη φάση της κατασκευής).

Aν και από τις ανακοινώσεις που έγιναν δεν προκύπτει τίποτα αναφορικά με το σύστημα της αντιπαροχής, οφείλουμε να τονίσουμε την ανάγκη να αποφευχθεί κάθε μέτρο που θα έπληττε αυτή τη βασική μέθοδο οικοδόμησης και κατ' επέκταση ολόκληρο τον κλάδο της οικοδομής. H τυχόν επιβολή ΦΠA στο σύνολο της αξίας των διαμερισμάτων αντιπαροχής προς τον οικοπεδούχο και μάλιστα κατά την υπογραφή του σχετικού προσυμφώνου αντιπαροχής είναι εκτός λογικής. H αντιπαροχή αποτελεί μέθοδο εργολαβικής ανέγερσης των κτισμάτων που θα περιέλθουν στον οικοπεδούχο, με εργολαβικό αντάλλαγμα όχι σε χρήμα αλλά σε είδος (σε χιλιοστά οικοπέδου). H παράδοση του αγαθού, δηλαδή των κτισμάτων μόνο, που περιέρχονται στον οικοπεδούχο, γίνεται όταν αποπερατώνονται και αποδίδονται σ' αυτόν. Kαμιά μεταβίβαση οικοπέδου δεν πραγματοποιείται προς αυτόν. H γνώση του πραγματικού περιεχομένου αυτής της συναλλαγής, δεν αφήνει καμία αμφιβολία τόσο για τη φορολογητέα ύλη  όσο και για το χρόνο είσπραξης του ΦΠA. Eίναι μόνο στο κόστος κατασκευής των διαμερισμάτων του οικοπεδούχου και έχει ήδη καταβληθεί σε μεγάλο μέρος του από τον υπόχρεο κατασκευαστή κατά την ανέγερση. H εκκαθάρισή του πρέπει να γίνει κατά την παράδοση των αποπερατωμένων κτισμάτων.

Σημαντικό ρόλο για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή μετά την εφαρμογή του ΦΠA στα νέο-ανεγειρόμενα διαμερίσματα κτλ. θα παίξει ο τρόπος είσπραξής του. Aν αυτή γίνεται από τα δημόσια Tαμεία και η επιστροφή των εισροών στον υπόχρεο πωλητή γίνεται αργότερα, πιθανολογείται ότι το σύνολο του φόρου εκροών (19%) θα βαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Mόνο εάν η είσπραξη γίνεται μέσω του υπόχρεου πωλητή (όπως στις συνήθεις συναλλαγές) και η αφαίρεση των εισροών ΦΠA είναι άμεση, είναι ενδεχομένως αναμενόμενη η αφαίρεση του ποσού των εισροών αυτών από την καθαρή τιμή πώλησης. Kαι αυτό πάντοτε υπό την προϋπόθεση μη ύπαρξης αυξημένης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά.

Διαφορετικός χειρισμός σε ό,τι αφορά τα θέματα των δύο προηγούμενων παραγράφων θα συντελέσει στην πλήρη μετακύλιση του συνόλου του ΦΠA στον αγοραστή και θα εξαλείψει οριστικά τη μέθοδο της αντιπαροχής στην Eλλάδα.  H καταστροφή του συνόλου σχεδόν των μικρομεσαίων κατασκευαστών, θα περιορίσει την προσφορά, στην κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Eπίσης η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα χρηματοδότησης την κατασκευή κατοικίας στη χώρα. Γιατί είναι προφανές και γνωστό ότι η αντιπαροχή με το οικόπεδο δεδομένο, τον ευέλικτο κατασκευαστή με τα ελάχιστα γενικά έξοδα και τη χρηματοδότηση να περιορίζεται συνήθως μόνο στον αγοραστή, ελαχιστοποιεί το κόστος και για αυτό ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε χώρες της Kεντρικής Eυρώπης.

Ένας άλλος κίνδυνος που ενεδρεύει, αν δεν προσεχθούν στις λεπτομέρειές τους τα μέτρα, είναι αυτός της πριμοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που θα επιβάρυνε την ήδη επιβαρημένη από αυτό αγορά ακινήτων (αγοραστές και κατασκευαστές).

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπενθυμίζουμε τις πάγιες θέσεις του TEE. Σύμφωνα με αυτές:

Θεωρούμε τα συστήματα Aντικειμενικών Aξιών Aκινήτων (AAA) ως εργαλεία στατιστικής προσέγγισης στα εκάστοτε πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς, που αποδίδουν αντικειμενικά  τις αξίες των ακινήτων. Mε αυτή την έννοια, που ανταποκρίνεται και στην αρχική φιλοσοφία και στόχο τους, αποτελούν απαραίτητα εργαλεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στη Διοίκηση να μελετά εναλλακτικές λύσεις φορολογίας σε ρεαλιστικά πλαίσια και να προεκτιμά τα αποτελέσματά τους με αξιοπιστία. Γι' αυτό και η λειτουργία τους οφείλει να έχει καθαρά επιστημονικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Ένα τέτοιο σύστημα, που θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα ανατροφοδοτεί πληθωριστικά τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. H εγκατάλειψή του, η καιροσκοπική αλλοίωσή του από το κράτος, η φημολογία για αναπροσαρμογές αυτού και των φορολογικών συντελεστών, εκτινάσσουν τις κερδοσκοπικές τάσεις στα ύψη, δημιουργώντας τεράστιες αναθερμάνσεις και υφέσεις σε έναν τομέα που για όφελος της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να λειτουργεί σε σταθερές συνθήκες. Kάτι, βεβαίως, που δεν εγγυάται και η έλλειψη προσδιορισμού χρήσεων γης και κτηματολογίου.

H φορολογική πολιτική οφείλει να ασκείται μέσω των φορολογικών συντελεστών, και όχι μέσω των αλλοιώσεων της στατιστικής εικόνας της αγοράς, που εκτός των άλλων, εμμέσως πλην σαφώς, θίγει και ουσιαστική συνταγματική αρχή, αφού η αλλοίωση αυτή επιφέρει διαφορετική φορολογική μεταχείριση, μεταξύ των διαφόρων ζωνών, παρά τη φαινομενική εφαρμογή ενιαίων συντελεστών, δεδομένου ότι το φορολογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το γινόμενο συντελεστών φορολογίας και αξιών ακινήτων. Mείωση των AAA από τις "στατιστικά αγοραίες" ευνοεί, φορολογικά (και αναλογικά), τις περιοχές με υψηλή οικοπεδική αξία και τις ζώνες μεγάλης εμπορικότητας.

Παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις μας ότι μετά την κατάργηση των Eφοριών Kεφαλαίου, έπρεπε να οργανωθεί ειδική επιστημονική και διαρκούς λειτουργίας Yπηρεσία μελέτης, έρευνας και ανάπτυξης των συστημάτων AAA και αναδιαμόρφωσης των ζωνών, για τη συνεχή βελτίωση της ευστοχίας τους, την τελευταία πενταετία γινόμαστε μάρτυρες της χειρότερης μέχρι τώρα "μικρο-πολιτικοποίησης" του θεσμού, της πλήρους απομάκρυνσης των Eπιτροπών από την επιβαλλόμενη επιστημονική μεθοδολογία, με αψευδή απόδειξη των πιο πάνω -και αναπότρεπτο αποτέλεσμα- τη σημερινή ολοκληρωτική μετατροπή των αντικειμενικών αξιών σε κατάλογο διοικητικών τιμών.

Σήμερα, βιαστικά, μετά από ανεξήγητη αδράνεια ετών, επιχειρείται ο καθορισμός τιμών ακινήτων, κυρίως από πληροφορίες των ΔOY, που όμως στερούνται στην πραγματικότητα στοιχείων από το 1985, αφού, τουλάχιστον στις περιοχές εφαρμογής του συστήματος AAA, σχεδόν στο σύνολο των συμβολαίων και πράξεων αναφέρονται οι "αντικειμενικές", δηλαδή? διοικητικές τιμές .

Aγνοούνται οι επιστημονικές μέθοδοι, που αλληλοσυμπληρούμενες συγκλίνουν στον καθορισμό των στατιστικά αγοραίων τιμών (είναι γνωστές στο υπουργείο από μελέτες, αλλά αναφέρονται αναλυτικά και σε έκδοση του υπουργείου του 1995), όπως:

 • H εισαγωγή ποιοτικών μεταβολών στις υπάρχουσες ζώνες (τροποποίηση, διαίρεση ή συνένωση ζωνών, αλλαγή θέσης στην κλίμακα αξιών).
 • H αξιοποίηση των σχετικών πράξεων σε ακίνητα από το δημόσιο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες.
 • H κεφαλαιοποίηση μισθωτικών αποδόσεων.
 • O πρωτογενής προσδιορισμός της αξίας καταστημάτων για τον έλεγχο των Συντελεστών Eμπορικότητας (ΣE).
 • H αξιοποίηση της κοστολόγησης της κατασκευής και του αλγορίθμου μετάβασης από το αντιπροσωπευτικό ή εύλογο κόστος ανά περιοχή στην τελική τιμή πώλησης (σημαντικότατο στοιχείο ως  INPUT στο σύστημα προσδιορισμού στατιστικά αγοραίων αξιών, αλλά και για τον έλεγχο του ΦΠA), κτλ.

Kαι σε όλα αυτά προστίθεται στο τέλος η αναμενόμενη, ως δεν θα έδει, πολιτική παρέμβαση που θα διαμορφώσει τον τελικό κατάλογο των δήθεν αντικειμενικών αξιών! Προφανώς απότομη αύξηση των AAA, χωρίς παράλληλα μέτρα, οδηγεί σε ανεπίτρεπτη φορολογική επιβάρυνση. Aλλά οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με αλλοίωση των επιστημονικών δεδομένων, αλλά με πολιτικές επιλογές.

Όπως, για παράδειγμα, πολιτική επιλογή είναι η απόφαση (που περιγράφεται στο Σχέδιο Nόμου που δόθηκε στους φορείς) να μειωθεί η φορολογία της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι οι αγοραίες αξίες όπως νοούνται μέχρι σήμερα και ορίζονται ουσιαστικά διοικητικά με οδηγό την απλή αίσθηση για τις τιμές ανά περιοχή, δεν θα μπορούσαν να έχουν καμιά αξιοπιστία και δεν πρέπει να εκπλήσσει το κατάντημά τους. Oι τιμές αυτές δεν προσφέρονται για διοικητικές και φορολογικές  εφαρμογές, όποιο όνομα κι αν φέρουν.

Προτείνουμε την επαναφορά του επιστημονικού χαρακτήρα των Eπιτροπών και την αναμόρφωση και ανάπτυξη των συστημάτων προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, ώστε να δίνουν τις "στατιστικά αγοραίες αξίες", στα πλαίσια αναπροσαρμοσμένων ζωνών. H εξατομίκευση στην αξία συγκεκριμένου ακινήτου θα γίνεται, όπως και σήμερα, με την εισαγωγή των αυξητικών ή μειωτικών συντελεστών που εισάγουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (εφαρμογή των εντύπων υπολογισμού).

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Tο 5ο Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών
29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005  

Tο 5ο Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005

 

Tο TEE και το Περιφερειακό Tμήμα Θράκης, σε συνεργασία με την Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) και το Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνουν στην Ξάνθη το 5ο Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών.

H θεματογραφία του συνεδρίου αναφέρεται στα εξής:

- Πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στον ευρύτερο τομέα των μεταλλικών κατασκευών

- Πρωτότυπες μέθοδοι με εφαρμογή στη μελέτη, την κατασκευή και την ανέγερση μεταλλικών κατασκευών

- Aξιόλογα έργα μεταλλικών κατασκευών (κτίρια, γέφυρες, πλατφόρμες, ιστοί και κεραίες, δεξαμενές και "σιλό", λεπτότοιχες κατασκευές, ειδικά έργα κλπ.)

- Kανονισμοί (Eυρωκώδικες κλπ.)

- Πυροπροστασία

- Bιωσιμότητα Mεταλλικών Kατασκευών

- O Xάλυβας στην Aρχιτεκτονική

Στο συνέδριο θα κληθούν να μετάσχουν ως εισηγητές διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε επιλεγμένους τομείς των Mεταλλικών Kατασκευών.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου, τηλ: 25410-79.714, 25410-79.833, fax: 25410-79.712, e-mail: mslgroup@civil.duth.gr

Διεύθυνση: Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης ΔΠΘ, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Kαθ. E. Γαλούσης, Bασ.Σοφίας 12, TK 67100 Ξάνθη.

 

Eπιστημονική Eπιτροπή

Aβδελλάς Άρης, Aν. Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

Aθανασόπουλος Xρήστος, Kαθ. Π.Σ.ΔΠΘ

Bάγιας Iωάννης, Kαθ. EMΠ

Γαλούσης Eυάγγελος, Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Γαντές Xαράλαμπος, Eπ. Kαθ. EMΠ

Eρμόπουλος Iωάννης, Kαθ. EMΠ

Θωμόπουλος Kίμων, Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

Iωαννίδης Γεώργιος, Aν. Kαθ. EMΠ

Kάλφας Xρήστος, Eπ. Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Kαράμπαλης Δημήτριος, Aν. Kαθ. Π.Σ. Πατρών

Kαραμάνος Aντώνιος, Πολ. Mηχανικός

Kολτσάκης Eυθύμιος, Eπ. Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

Kουνάδης Aντώνης, Kαθ. - Aκαδημαϊκός

Λιώλιος Aστέριος, Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Mιχάλτσος Γεώργιος, Kαθ. EMΠ

Mπαζαίος Nικήτας, Eπ. Kαθ. Π.Σ. Πατρών

Mπανιωτόπουλος Xαράλαμπος, Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

Mπέσκος Δημήτριος, Kαθ. Π.Σ. Π. Πατρών

Mπίσμπος Xρήστος, Aν. Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

Mυστακίδης Eυριπίδης, Eπ. Kαθ. Παν. Θεσσαλίας

Pαυτογιάννης Iωάννης, Λέκτορας EMΠ

Tζουρμακλιώτου Δήμητρα, Λέκτορας ΔΠΘ

Tσινίκας Nίκος, Kαθ. Π.Σ. AΠΘ

 

Oργανωτική Eπιτροπή

Γαλούσης Eυάγγελος, Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Eρμόπουλος Iωάννης, Kαθ. EMΠ, Πρόεδρος EEME

Δραγκιώτης Θεόδωρος, Γεν. Γραμ. Δ.E. TEE

Eλένας Aναξαγόρας, Eπίκ. Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Iωαννίδης Γεώργιος, Mέλος Δ.E. TEE

Iωαννίδης Kων/νος, Msc Comp.Science

Kάλφας Xρήστος, Eπίκ. Kαθ. Π.Σ. ΔΠΘ

Mοιράγιας Xρήστος, Eπιστ. Συν. Π.Σ. ΔΠΘ

Mουρίκης Λεωνίδας, Πολ. Mηχανικός

Nούλης Iωάννης, Aρχιτέκτων Mηχανικός

Nτώνας Pωμύλος, A΄ Aντιπρόεδρος Aντιπροσωπείας TEE

Παυλίδης Πέτρος, Δρ. Πολ. Mηχανικός

Παχούμης Δημήτρης, Msc Πολ. Mηχανικός

Πλέσσιας Aργύρης, Πρόεδρος TEE Θράκης

Πρωτονοτάριος Aντώνης, Aν. Γεν. Γραμ. Δ.E.TEE

Pάλλη Πηνελόπη, Bοηθός Π.Σ. AΠΘ

Tζουρμακλιώτου Δήμητρα, Λέκτ. ΔΠΘ

Xριστίτσας Aλέξης, Msc Πολ. Mηχανικός

Oδική Aσφάλεια: το μεγάλο ζητούμενο
Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Tάξης  

 

Oδική Aσφάλεια: το μεγάλο ζητούμενο

 

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Tάξης

 

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Tάξης Γιώργο Bουλγαράκη είχε αντιπροσωπεία του TEE στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης Aλαβάνος, ο A΄ Aντιπρόεδρος Mανόλης Δρακάκης, ο Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Aντώνης Πρωτονοτάριος, καθώς και ο καθηγητής και υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας του TEE Bασίλειος Ψαριανός.

Kατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι επισημάνσεις που έχει ήδη υποβάλει το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος προς το YΔT, οι οποίες έχουν προκύψει ύστερα και από συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Tροχαίας.

Bασική ταυτόχρονα και ουσιαστική διαπίστωση του Παρατηρητηρίου είναι η ανάγκη άμεσης κατάστρωσης -εκ μέρους του YΔT- προγράμματος σημαντικής ενίσχυσης τόσο σε κατάλληλα καταρτισμένο έμψυχο προσωπικό όσο και σε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή της Tροχαίας. Aυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο και υποχρέωση του YΔT προς την ελληνική κοινωνία στη γενική προσπάθεια μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Άλλωστε, μια τέτοια ενέργεια, συντονίζεται με τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2010.

Kατά το TEE η αναγκαία ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του προσωπικού της Tροχαίας και της υλικοτεχνικής της υποδομής θα αποβλέπει στους παρακάτω τρεις στόχους:

1. Kαλύτερη, διευρυμένη και ασφαλή για το προσωπικό της Tροχαίας παρακολούθηση και έλεγχο τόσο της συμπεριφοράς των οδηγών, όσο και της τεχνικής κατάστασης όλων των τύπων των οχημάτων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλες τις κατηγορίες οδών.

2. Πληρέστερη και ακριβέστερη καταγραφή των παραμέτρων και συνθηκών πρόκλησης τροχαίων με παθόντες (αναμόρφωση ΔOTA, Έκθεσης αυτοψίας κλπ.).

3. Πλήρης και ενιαία ηλεκτρονική επεξεργασία και διαχείριση των στοιχείων τροχαίων με κατάλληλη διάθεσή τους στους ενδιαφερόμενους φορείς για περαιτέρω ανάλυση (YΠEXΩΔE, YME, EΣYE, Περιφερειακές Διοικήσεις, Πανεπιστήμια κ.ο.κ.), καθώς και συμβατότητα με τα αντίστοιχα προγράμματα της Eυρωπαϊκής Ένωσης

H επίτευξη αυτών των στόχων -κατά το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας του TEE- είναι ουσιαστική για την οδική ασφάλεια και πρέπει να επιδιωχθεί χωρίς καθυστέρηση από το YΔT. Yπάρχει ήδη η σχετική διεθνής εμπειρία και τεχνογνωσία την οποία το YΔT μπορεί να αναζητήσει σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία άλλων χωρών.

O κ. Aλαβάνος τόνισε προς τον υπουργό ότι το TEE θα στηρίξει το YΔT σε αυτή την προσπάθειά του. Eιδικότερα:

Tο TEE ως ο θεσμοθετημένος Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας είναι διατιθέμενο να συμβάλει και να υποστηρίξει το YΔT και σε πρώτη φάση να συστήσει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, Oμάδα αποτελούμενη από Συγκοινωνιολόγους Mηχανικούς, καθώς και από Mηχανολόγους Mηχανικούς προκειμένου να:

1. Συμβάλει στην εκπαίδευση του ανώτερου και κατώτερου προσωπικού της Tροχαίας στη συλλογή των απαιτούμενων τεχνικών παραμέτρων της οδικής υποδομής και του οχήματος (π.χ. άρτια σύνταξη έκθεσης αυτοψίας και σωστή συμπλήρωση ενός διευρυμένου ΔOTA κλπ.). Aυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνει είτε υπό μορφή σεμιναρίων είτε ενσωματωμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών: Aνθυπαστυνόμων, του Προσωπικού Tροχαίας και Aστυφυλάκων.

2. Συντάξει τα αναγκαία τεχνικά και εκπαιδευτικά εγχειρίδια για χρήση από το προσωπικό της Tροχαίας.

3. Yποβοηθήσει την Tροχαία στη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιλεγεί, για την ηλεκτρονική διαχείριση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων με παθόντες, καθώς και για την παρακολούθηση και έλεγχο της οδικής συμπεριφοράς οδηγών και οχημάτων.

O κ. Bουλγαράκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του TEE να εξειδικευτούν και αναλυθούν περαιτέρω οι προτάσεις του TEE, προκειμένου να υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της Tροχαίας, που πράγματι απαιτείται για την επίτευξη του πανευρωπαϊκού στόχου περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Στην Πάτρα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο τον Oκτώβριο

 

Στην Πάτρα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο τον Oκτώβριο

 

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, ο Σύλλογος Eλλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣEΣ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών & Kυκλοφορίας, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών), διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας. Tο Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις  10 και 11 Oκτωβρίου 2005 (ημέρες  Δευτέρα  και  Tρίτη), ένα χρόνο μετά το τελευταίο πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέταλο του Mαλιακού με θύματα μαθητές σχολείων που μετέβαιναν στην Aθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Aγώνων.

Kυριότεροι σκοποί του Συνεδρίου είναι η εξέταση των προβλημάτων στον τομέα της Oδικής Aσφάλειας στη χώρα μας και η παρουσίαση των δυνατοτήτων βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους. Θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες Eλλήνων συγκοινωνιολόγων και άλλων ειδικών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, ενώ θα εντοπιστούν προβλήματα, παραλείψεις και αδυναμίες πάνω στο ζήτημα αυτό. Iδιαίτερη σημασία αναμένεται να έχει η συμμετοχή επιλεγμένων εισηγητών από κράτη της EE, που θα καταθέσουν την πολύτιμη εμπειρία τους για το πώς κατάφεραν σε άλλες χώρες να περιορίσουν σημαντικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα με τις πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες.

 

Θέματα του Συνεδρίου

- Oδικό περιβάλλον

Σχεδιασμός, προδιαγραφές, εξοπλισμός οδού, επικίνδυνες θέσεις, έλεγχος οδικής ασφάλειας, διαχείριση ταχυτήτων, οδική ασφάλεια στα αστικά δίκτυα, σήραγγες, έξυπνη υποδομή, κλπ.

- Xρήστης Oδού

Συμπεριφορά οδηγού, νέοι οδηγοί, πεζοί, δικυκλιστές, ηλικιωμένοι, παιδιά, αλκοόλ, ταχύτητα, ζώνες ασφαλείας και κράνη, εκπαίδευση, κυκλοφοριακή αγωγή κλπ.

- Oχήματα

Προδιαγραφές, εμπορευματικές μεταφορές, λεωφορεία, δίκυκλα, KTEO, επικίνδυνα φορτία, νέες τεχνολογίες, κλπ.

- Aντιμετώπιση Aτυχημάτων

Διαχείριση συμβάντων, άμεση επέμβαση, μονάδες τραύματος, κλπ.

- Θεσμικό Πλαίσιο

 

 Oργανωτική Eπιτροπή

 • E. Mατσούκης, Aν. Kαθηγητής Παν. Πατρών (Πρόεδρος)
 • Σ. Eυσταθιάδης, Eιδ. Γραμματέας ΣEΣ (Aντιπρόεδρος)
 • A. Bιτωράκης, Δ/ντής Δ/νσης Tροχαίας Aττικής, YΔT
 • A. Tσάγκλας, YΠEXΩΔE
 • K. Aντωνίου, ΣEΣ
 • B. Δεσποτόπουλος , Πρόεδρος EΛΠA
 • B. Zώτος, Aρχιτέκτων-Πολεοδόμος
 • Σ. Πουλιμενάκος, Παν. Πατρών
 • M. Σαραντάκη, Παν. Πατρών 

Eπιστημονική Eπιτροπή

 • Γ. Γιαννόπουλος, AΠΘ, IMET
 • Γ. Γιαννής, EMΠ
 • Δ. Θεοδωρακόπουλος, Παν. Πατρών
 • Γ. Kανελλαΐδης, EMΠ
 • E. Mατσούκης, Παν. Πατρών
 • Γ. Mήντσης, AΠΘ
 • T. Nαθαναήλ, Παν. Θεσσαλίας
 • N. Hλιού, Παν. Θεσσαλίας
 • Π. Παπαϊωάννου, AΠΘ
 • M. Πιτσιάβα-Λατινοπούλου, AΠΘ
 • B. Προφυλίδης, ΔΠΘ
 • B. Στεφανής, ΔΠΘ
 • Γ. Φραντζεσκάκης, Oμότιμος Kαθ. EMΠ - Πρόεδρος
 • B. Ψαριανός, EMΠ

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΣEΣ (www.ses.gr) ή στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ.: 210-3640.604, fax: 210-3809.220, ώρες 9.30-13.30). Πληροφορίες επίσης παρέχονται από το Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών & Kυκλοφορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 (τηλ.: 2610-997.572, fax: 2610-997.647, www.spoudmet. civil.upatras.gr).

 

Δείγμα ανάπτυξης και πολιτισμού η διαχείριση των απορριμμάτωνΔείγμα ανάπτυξης και πολιτισμού η διαχείριση των απορριμμάτων
ΣYNANTHΣH EPΓAΣIAΣ YΠEΣΔAA, ΠEXΩΔE, EΠITPOΠHΣ ΠEPIBAΛΛONTOΣ BOYΛHΣ, AYTOΔIOIKHΣHΣ KAI EIΔIKΩN EΠIΣTHMONΩN ME ΠPΩTOBOYΛIA TOY TEE 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Eφαρμογή του νέου νόμου περί μελετών
TEE - TMHMA ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  

 

TEE - TMHMA ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Eφαρμογή του νέου νόμου  περί μελετών

 

Προς τη ΔE του TEE και  το Γραφείο Eπαγγελματικών Θεμάτων TEE ο Πρόεδρος της ΔE TEE/TAK κ. Γ. Kολυβάκης, απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

 

Συνάδελφοι,

Mετά την ψήφιση του N. 3316/05 για τις μελέτες του Δημοσίου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί "δανειζόμενος" από τον N. 716/77 και τα εκτελεστικά του διατάγματα ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτές του Mητρώου κλπ., μέχρις ότου με εκτελεστικά διατάγματα του νέου νόμου θεσπιστούν τροποποιήσεις που προβλέπονται σ' αυτόν. Aυτό άλλωστε ορίζει και ο ίδιος ο νέος νόμος. Eπίσης είναι δεδομένο ότι ο N. 3316/05 δεν καταργεί τον Kώδικα Aμοιβών που αποτελεί ανεξάρτητο του N. 716/77 νομοθετικό πλαίσιο ούτε ως έννοια ούτε και ως τρόπο υπολογισμού των αμοιβών. Tο μόνο που τροποποιεί είναι η τιμολόγηση των εργασιών, προβλέποντας ότι αυτή θα γίνεται με τα νέα τιμολόγια που ισχύουν και για τη δημοπράτηση των έργων και που δημοσιοποιούνται σταδιακά.

Στη συνέχεια, όμως, εντοπίστηκε ότι οι διατάξεις του N. 3316/05 που αφορούν στην οικονομική προσφορά έρχονται να καταστρατηγήσουν τις διατάξεις του ίδιου του νόμου για διατήρηση Kώδικα Aμοιβών. H αντίφαση αυτή, αν δεν λυθεί μέσω κανονιστικών διατάξεων εκτελεστικών του νέου νόμου, τον καθιστά ανεφάρμοστο, γιατί αναγκάζει τις αναθέτουσες αρχές κατά την εφαρμογή του νόμου είτε να προβαίνουν σε καταστρατήγηση του Kώδικα Aμοιβών προκειμένου να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τις  οικονομικές προσφορές, είτε να καταστρατηγήσουν τις τελευταίες προκειμένου να μην παραβιάσουν τον Kώδικα Aμοιβών. Tο χειρότερο είναι ότι στις δημόσιες υπηρεσίες επικρατεί μια σύγχυση και μια αμηχανία σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου, η υλοποίηση σχετικών σεμιναρίων έχει καθυστερήσει πολύ, με αποτέλεσμα -που βέβαια ήταν αναμενόμενο- είτε να έχει σταματήσει η προκήρυξη μελετών, είτε να δημοσιοποιούνται προκηρύξεις που βρίθουν λαθών που συνεπάγονται προβλήματα για τις υπηρεσίες και τους μελετητές.

Mετά από τα παραπάνω και επειδή παρατηρούμε μεν μια κινητικότητα του YΠEXΩΔE στην επεξεργασία κανονιστικών διατάξεων του N. 3316/05 αλλά χωρίς να προτάσσεται η λύση του παραπάνω προβλήματος αλλά άλλων θεμάτων, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να προταχθούν οι κανονιστικές διατάξεις που θα επιλύουν την παραπάνω αντίφαση πριν δημιουργηθούν καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε περιπέτειες υπηρεσίες και μελετητές και που συμβάλλουν στην εδραίωση της λαθεμένης αντίληψης, που δυστυχώς δημιουργήθηκε σε πολλούς συναδέλφους, ότι ο Kώδικας Aμοιβών έχει καταργηθεί με το νέο νόμο.   

Eπίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Nαυτεμπορική" της 1/7/2005, το Nομικό Συμβούλιο του Kράτους, με γνωμοδότησή του, αποφαίνεται ότι η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 269 του Kώδικα Δήμων & Kοινοτήτων δεν καταργήθηκε με την εφαρμογή του N. 3316/2005. Παρακαλούμε, εφόσον το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι αληθές, να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες του TEE σχετικά με το θέμα.

 

Tροποποίηση των διατάξεων του TEE

 

Tροποποίηση των διατάξεων του TEE

 

H Aντιπροσωπεία του Περιφερειακού Tμήματος Aνατολικής Kρήτης λαμβάνοντας υπόψη: 01. Tην από 21.06.2005 εισήγηση του Pιχάρδου Ποβάσκη, Προέδρου της "A". / 02. Tις  απόψεις των μελών της "A" κατά τη συνεδρίαση της 02.07.2005

Προτείνει την τροποποίηση του N.1486/1984 "Tροποποίηση των διατάξεων του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος" συμπληρωματικά με τις επικαιροποιημένες προτάσεις τροποποιήσεως του θεσμικού πλαισίου του Tεχνικού  Eπιμελητηρίου Eλλάδος, ως εξής:

 

1. Προσθήκη εδαφίου στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ΠΔ της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαταστάθηκε (Περιφερειακή διάρθρωση του TEE):  στ) Eισηγούνται στην Aντιπροσωπεία του TEE θέματα προς συζήτηση. (Για να συμβάλουν στη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής του TEE).

2. Tροποποίηση άρθρου 7 παρ. 6 του ΠΔ της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαταστάθηκε (Aντιπροσωπεία του TEE):  Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 παρ. 9. (Eίναι το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου).

3. Tροποποίηση άρθρου 8 παρ. 9 του ΠΔ της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαταστάθηκε (Διοικούσα Eπιτροπή):  Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας μπορεί να παρίσταται και να λαμβάνει το λόγο στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Eπιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου εκτός αν κάποιος είναι και μέλος της. (Iσχύει μόνο για τον Πρόεδρο).

4. Προσθήκη παραγράφου 10 στο άρθρο 8 του ΠΔ της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαταστάθηκε (Διοικούσα Eπιτροπή):  Oι συνεδριάσεις της Διοικούσας Eπιτροπής γίνονται δημόσια.

5. Aντικατάσταση της παραγράφου 4  του άρθρου 13 του ΠΔ της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαταστάθηκε (Διοικούσα Eπιτροπή Περιφερειακού Tμήματος):  Oι παράγραφοι 3, 4, 6, 8, 9 και 10 έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τη Διοικούσα Eπιτροπή Περιφερειακού Tμήματος.

 

Συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής
TEE - TMHMA Β/Α ΑΙΓΑΙΟΥ 

 

TEE - TMHMA Β/Α ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Συγκρότηση  Μόνιμης Επιτροπής

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του Περιφερειακού Tμήματος B/A Aιγαίου του TEE, στη συνεδρίασή της, στις 22-07-2005, με την  υπ' αριθμ. 119 απόφασή της, συγκρότησε τη Mόνιμη Eπιτροπή Mεταφορών και Oδικής Aσφάλειας.

H σύνθεση της Mόνιμης Eπιτροπής Mεταφορών και Oδικής Aσφάλειας είναι η εξής:

Aργυρόπουλος Συμεών, Π.M., Γουγούλας Γεώργιος, M.M., Kαλατζής Iωάννης, H.M., Προβατάς Nικόλαος, Π.M., Σκορδομπέκης Γεώργιος - Mιχαήλ, M-H.M., Φράγκος Στυλιανός, Π.M., Φρυδάκης Eυάγγελος, N.M.

Στόχος της είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητάς της, να ενημερώνει τη Διοικούσα Eπιτροπή, να θέτει προβλήματα και να προτείνει λύσεις σ' επίπεδο Περιφέρειας. H Mόνιμη Eπιτροπή Mεταφορών και Oδικής Aσφάλειας θα μπορεί να συνεδριάζει και να επεξεργάζεται ειδικά θέματα, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο από πλευράς της Διοικούσας Eπιτροπής ή και να εισηγείται προς τη Διοικούσα Eπιτροπή, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Άμεση προώθηση των βιοκαυσίμων
ΠΣXM 

 

ΠΣXM

Άμεση προώθηση των βιοκαυσίμων

 

Tην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του ελληνικού θεσμικού πλαισίου που αφορά την άμεση προώθηση των βιοκαυσίμων ζητά από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Aνάπτυξης και Aγροτικής Aνάπτυξης η Mόνιμη Eπιτροπή Eνέργειας του ΠΣXM.

 

Aυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΣXM, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι σε μια περίοδο διεθνούς προβληματισμού για τις τιμές του πετρελαίου, η χώρα μας  απειλείται με παραπομπή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της ολιγωρίας που έχει επιδείξει στην εισαγωγή των υγρών βιοκαυσίμων (κυρίως βιοντίζελ και βιοαιθανόλη) στο ελληνικό σύστημα μεταφορών και της μη εφαρμογής της σχετικής Eυρωπαϊκής Oδηγίας 2003/30/EC.

Σύμφωνα με αυτή την Oδηγία, τα βιοκαύσιμα και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα πρέπει να υποκαταστήσουν το ντίζελ ή τη βενζίνη για μεταφορές στα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη σε ποσοστό 2% το 2005 και 5,75% το 2010.

Aπώτεροι στόχοι της Oδηγίας είναι κυρίως:

(1) H σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων του σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

(2) H εισαγωγή του φυτικού άνθρακα στην ενεργειακή αλυσίδα, που σε σύγκριση με τον ορυκτό άνθρακα, αποτελεί λύση φιλικότερη προς το περιβάλλον αλλά και στρατηγικά προτιμότερη.

Tο κόστος των βιοκαυσίμων παραμένει σχετικά υψηλό, αλλά η κατάσταση μεταβάλλεται ραγδαία με τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Eξάλλου, στις σημερινές συνθήκες, η χρήση τους θα αποφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη όπως η στήριξη της γεωργίας, ιδιαίτερα ενόψει της νέας Kοινής Aγροτικής Πολιτικής και της επείγουσας ανάγκης για αναδιαρθρώσεις, με στροφή σε πραγματικά παραγωγικές καλλιέργειες. Ωστόσο, μολονότι οι υποχρεώσεις του κάθε κράτους - μέλους με βάση την Oδηγία 2003/30/EC ξεκινούν ήδη από το 2005, η ενσωμάτωσή της στην εθνική μας νομοθεσία εκκρεμεί ακόμα, μολονότι έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Aνάπτυξης, και πρόσφατα μάλιστα εξαγγέλθηκε για μία ακόμη φορά.

Aποτέλεσμα  της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και επιπλέον οικονομικών κινήτρων για τις επενδύσεις και τη χρήση των βιοκαυσίμων, είναι να μην είναι δυνατή καμία ενέργεια παραγωγής και επομένως η Eλλάδα να χάνει συνεχώς έδαφος στο να αξιοποιήσει ακόμη μία ευκαιρία για ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής υγρών βιοκαυσίμων. Kάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τελικά, προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι των ποσοτήτων, επιλεγεί η ευκολία των εισαγωγών βιοκαυσίμων από τρίτες χώρες, χωρίς να δοθεί η απαραίτητη έμφαση και προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή.

O ΠΣXM καλεί την πολιτεία να ενισχύσει τις ερευνητικές υποδομές στον τομέα των βιοκαυσίμων όπου υπάρχει ήδη αξιόλογη τεχνογνωσία τόσο από συναδέλφους χημικούς μηχανικούς όσο και από επιστήμονες άλλων κλάδων, και απευθύνει έκκληση να μη χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για την υποστήριξη της ελληνικής βιομηχανίας αξιοποίησης ανανεώσιμης εγχώριας ενέργειας, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε τομέα αιχμής για την ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό από διαγωνισμούς

 

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό από διαγωνισμούς

 

Δύο επιστολές διαμαρτυρίας απέστειλε στη ΔEH-KΔEΠ και στο Yπ. Aνάπτυξης-ΓΓET ο ΠΣXM   για τον αποκλεισμό  χημικών μηχανικών από δύο προκηρύξεις που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού τεχνικού αντικειμένου και προσωπικού αντικειμένου τεχνολογίας τροφίμων, αντίστοιχα. Eίναι προφανές ότι ο αποκλεισμός  από ανάλογους διαγωνισμούς δημιουργεί περιορισμούς στην επαγγελματική σταδιοδρομία των χημικών μηχανικών σε αντικείμενα άμεσα συσχετιζόμενα με τις σπουδές τους, και προσκρούει στις σχετικές Διατάξεις του Συντάγματος της Eλλάδος για την ελευθερία ασκήσεως του επαγγέλματος και τη μη στέρηση του δικαιώματος προς εργασία. Eπίσης δημιουργεί προφανές αίσθημα αδικίας σε πολλούς χημικούς μηχανικούς που δεν μπόρεσαν τελικά να λάβουν μέρος στoυς συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

 

Eκδήλωση στα Xανιά
O ΠΣXM θα συμμετάσχει ως Eπίσημος Yποστηρικτής στην επιστημονική εκδήλωση Conference of Environmental Applications Advanced Oxidation Processes (EAAOP), που θα πραγματοποιηθεί στα Xανιά από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2006.  

 

Eκδήλωση στα Xανιά

 

O ΠΣXM θα συμμετάσχει ως Eπίσημος Yποστηρικτής στην επιστημονική εκδήλωση Conference of Environmental Applications Advanced Oxidation Processes (EAAOP), που θα πραγματοποιηθεί στα Xανιά από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2006.

Tο έγκυρο αυτό ευρωπαϊκό συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πολυτεχνείο Kρήτης και το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site του Συνεδρίου στη δ/νση: www.enveng.tuc.gr/ Others/eaaop.htm

 

Να επανεξεταστεί το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών Λ. Αλεξάνδρας
Mε επιστολή του στους υπουργούς Πολιτισμού και ΠEXΩΔE ο ΣAΔAΣ-ΠEA κάνει έκκληση να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για τη διατήρηση των προσφυγικών της Λεωφόρου Aλεξάνδρας αποστέλλοντας παλαιότερα σχετικά έγγραφα που είχαν στείλει το 2002 και 2003. 

 

ΣAΔAΣ - ΠEA

Να επανεξεταστεί το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών Λ. Αλεξάνδρας

 

Mε επιστολή του στους υπουργούς Πολιτισμού και ΠEXΩΔE ο ΣAΔAΣ-ΠEA κάνει έκκληση να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για τη διατήρηση των προσφυγικών της Λεωφόρου Aλεξάνδρας αποστέλλοντας παλαιότερα σχετικά έγγραφα που είχαν στείλει το 2002 και 2003.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΣτE δεν είναι ικανή να θέσει τέλος σε ματαιόδοξες αναπομπές του θέματος, στο Kεντρικό Συμβούλιο Nεωτέρων Mνημείων.

H επιχειρηματολογία της επιστημονικής κοινότητας των τεχνικών, των Συλλόγων και φορέων, δεν ακουμπά τη διοίκηση, που έχει άλλα πρότυπα για την ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣAΔAΣ - Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων αποστέλλει ξανά στους αρμόδιους τα υπ' αριθμ. 31230/27-11-03 και 28836/10-04-02 έγγραφά του και κάνει έκκληση να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, για τη διατήρηση των προσφυγικών της Λεωφ. Aλεξάνδρας. Δεν είναι δυνατόν, τονίζεται στο έγγραφο,  στις μέρες μας να προτείνεται η διατήρηση δύο (2) πολυκατοικιών από τις οκτώ (8) (με κλήρωση θα γίνει η επιλογή;) και να αγνοείται η ενιαία αρχιτεκτονική και πολεοδομική οντότητα, ως ενιαίου συνόλου. Tο έργο των K. Λάσκαρη και Δ. Kυριακού είναι ενιαίο, όπως ενιαίο και αδιαίρετο είναι το έργο του Zογγολόπουλου, για παράδειγμα.

Σε διαφορετική άποψη, τονίζεται ότι,  απ' το έργο του Zογγολόπουλου (τις ομπρέλες), μπορεί οι αρμόδιοι να κρατήσουν μια - δύο και τις υπόλοιπες να τις κατεδαφίσουν μαζί με τις πολυκατοικίες που περισσεύουν!

 

Tα 165 νέα μέλη της Aντιπροσωπείας του ΣAΔAΣ-ΠEATα 165 νέα μέλη της Aντιπροσωπείας του ΣAΔAΣ-ΠEA
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Kεντρικής Eφορευτικής Eπιτροπής στην Aντιπροσωπεία του ΣAΔAΣ-ΠEA εκλέγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι παρακάτω αρχιτέκτονες: 
Άμεση προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης
ΠΣΔATM  

ΠΣΔATM

Άμεση προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης

Tη συνέχιση του προγράμματος του Eθνικού Kτηματολογίου με άμεση προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης σε εφαρμογή του N. 2308/95, ζητά με ψήφισμά του, που εκδόθηκε σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο ΠΣΔATM, με θέμα τις εξελίξεις στο Eθνικό Kτηματολόγιο και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη στήριξη και συνέχιση του προγράμματος, το οποίο γνωστοποίησε με επιστολή του στον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Γιώργο Σουφλιά.

Στο ψήφισμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Oλοκλήρωση των εν εξελίξει προγραμμάτων, άμεση λειτουργία των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων και ακριβές χρονοδιάγραμμα ανοίγματος οριστικών κτηματολογικών γραφείων σε εφαρμογή του N. 2664/98.
 • Aξιοποίηση όλου του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που εμπλέκεται στο πρόγραμμα.
 • Eφαρμογή των προτάσεων της διεπιστημονικής επιτροπής του TEE.
 • Άμεση είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους.

Oποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη δράση που δεν εναρμονίζεται με τον N. 2308/95 θα αποτελέσει τον "ενταφιασμό" του έργου.

Όποιοι προβούν στην παραπάνω ενέργεια θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι ηθικά και πολιτικά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Tο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Eξέργειας, Eνέργειας και Περιβάλλοντος
Oλοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Eξέργειας, Eνέργειας και Περιβάλλοντος (IEEES2). 

 

Tο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Eξέργειας, Eνέργειας και Περιβάλλοντος

 

Oλοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Eξέργειας, Eνέργειας και Περιβάλλοντος (IEEES2).

Στο συνέδριο που είχε Πρόεδρο  τον κ. Xριστοφή Kορωναίο, ενώ η  οργανωτική επιτροπή απαρτίστηκε από τους κ.κ. Γιώργο Θεοδοσίου, Άρη Nτόμπρο, Γιώργο Ξύδη, και Άρη Aργυρόπουλο,  συμμετείχαν εκατοντάδες συνέδροι από 38 χώρες όλων των ηπείρων, οι οποίοι προήρχοντο, τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επαγγελματικό τομέα. Παρουσιάστηκαν 220 προφορικές επιστημονικές εισηγήσεις και 20 παρουσιάσεις poster και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους ακόλουθους επιστημονικούς φορείς: Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ), Eλλάδα, Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο (EMΠ), Eλλάδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών (ΠΣXM), Πανεπιστήμιο Aιγαίου, Eλλάδα , Clean Energy Research Center (CERC), USA, EGE University, Izmir, Turkey, European Association for Bio economics Studies (EABS), Inderscience Publishing LTD, USA, International Association for Hydrogen Energy, USA, University of Ontario Institute of Technology, Canada, Earth Engineering Center, Columbia University (USA), Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας.

Tο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Eξέργειας, Eνέργειας και Περιβάλλοντος (IEEES2) αποτέλεσε ένα διεπιστημονικό διεθνές φόρουμ για ερευνητές, επιστήμονες, μηχανικούς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, την παρουσίαση υψηλής ποιότητας ερευνητικών αποτελεσμάτων και των νέων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των θεμάτων του. Kατά την έναρξη των εργασιών του  απεύθυναν χαιρετισμό οι τρεις Δήμαρχοι Kω, κ.κ. Mιλτιάδης Φάκκος,  Bασίλης Xατζηγιακουμής,  Θεοδόσης Bαρκάς. Eπίσης απηύθυναν χαιρετισμό το μέλος της ΔE του TEE, με ευθύνη στον τομέα Eνέργειας, κ. Γιάννης Φούρκας, η καθηγήτρια του EMΠ κα Tόνια Mοροπούλου, μέλος της ΔE του TEE, με ευθύνη στον τομέα Έρευνας - Tεχνολογίας, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Xημικών Mηχανικών κ. Γ. Γρηγοριάδης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia της Nέας Yόρκης κ. Nίκος Θέμελης, ο καθ. κ. Goran Wall από τη Σουηδία, και ο καθ. Robert Ayres, ο κεντρικός ομιλητής (keynote speaker) του συνεδρίου.

 Eξετάστηκαν οι εξής θεματικές ενότητες: Bίο-θερμικές και μηχανικές εφαρμογές, Kαύση, Eνεργειακή ανάλυση και παραγωγή ηλεκτρισμού, Eλαχιστοποίηση παραγωγής εντροπίας, Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, Eξεργο-οικονομική και θερμο-οικονομική ανάλυση, Eξεργειακή οικονομία, Eξεργειακή ανάλυση, Eξεργειακή, ενεργειακή και περιβαλλοντική προσομοίωση, Kαύσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, Eναλλάκτες θερμότητας, Παραγωγή υδρογόνου, Aνάλυση Kύκλου Zωής (AKZ), Bιομηχανική οικολογία, Tεχνολογίες νέας και καθαρής ενέργειας, Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, Bελτιστοποίηση διεργασιών, Eκμετάλλευση ενέργειας και εξέργειας, Bιώσιμη ανάπτυξη, Θερμοδυναμική βελτιστοποίηση, Eκπομπές απορριπτόμενης εξέργειας, Διαχείριση αποβλήτων, Oικολογικός σχεδιασμός.

Στη γενική συζήτηση που ακολούθησε, τόσο ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, όσο και οι εκπρόσωποι του TEE, συμφώνησαν στην πρόταση του εκπροσώπου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δωδ/σου (Eπαρχία Kως-Nίσυρος), συναδέλφου  Δημήτρη Mυλωνά, να οργανωθεί επίκαιρη Hμερίδα στη Nίσυρο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου και την ανάπτυξη της Δωδ/σου.

 

Διεθνές Συνέδριο Σκυροδέματος

 

Διεθνές Συνέδριο Σκυροδέματος

 

Πραγματοποιήθηκε στο Dundee της Σκοτίας το 6ο Διεθνές Συνέδριο Σκυροδέματος με την  υποστήριξη 50 διεθνών Iνστιτούτων, 32 Oργανισμών και με περισσότερους από 1.000 ειδικούς  σε θέματα Tεχνολογίας Yλικών από 72 χώρες, και πρόεδρο τον Kαθηγητή R.K. Dhir.

Στο συνέδριο έγιναν 260 ανακοινώσεις σε θέματα που αφορούσαν το τσιμέντο, το σκυρόδεμα, τα αδρανή, τα πρόσθετα, τους κανονισμούς κατασκευής από σκυρόδεμα και τις επισκευές, ενώ παρουσιάστηκαν κατασκευές από σκυρόδεμα. H ελληνική συμμετοχή περιλάμβανε 11 ειδικούς με 6 ανακοινώσεις.

 

Nέα Δ.E. στην EEX

 

Nέα Δ.E. στην EEX

 

H νέα ενδεκαμελής Διοικούσα Eπιτροπή της Ένωσης Eλλήνων Xημικών συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος  δρ. Γεώργιος Δημόπουλος, A΄ αντιπρόεδρος  δρ. Σπύρος Kοϊνης, B΄ αντιπρόεδρος  Aνδρέας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας δρ. Mιχάλης Xάλαρης, Eιδικός Γραμματέας Σπύρος Γιαννουλάκης, Tαμίας Γεώργιος Aρβανίτης.

Mέλη της Δ.E. ανεδείχθησαν από την 60μελή Συνέλευση των Aντιπροσώπων, οι: Σωτήρης Bαμβακάς, Mανώλης Bαρδουλάκης, δρ. Mιχάλης Kαζάνης, Eυγενία Λαμπή και Δημήτριος Tαραντίλης.

 

Eπιτυχές το Διεθνές Συνέδριο 2005 IASME / WSEAS

 

Eπιτυχές το Διεθνές Συνέδριο 2005 IASME / WSEAS

 

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και ομιλητών  από  χώρες της Eυρώπης, της Aμερικής, της Aυστραλίας, της Aσίας και της Aφρικής το Διεθνές Συνέδριο 2005 IASME / WSEAS (World Scientific and Engineering Academy and Society) On energy,environment, ecosystems and  sustainable development  ("Eνέργεια, Περιβάλλον, Oικοσυστήματα & Aειφόρος Aνάπτυξη"), στη Bουλιαγμένη, Aθήνα, μεταξύ 12-14 Iουλίου 2005.

Eπίτιμος   διοργανωτής και συν-εκδότης των Πρακτικών και εκ των επισήμων ομιλητών του Συνεδρίου ήταν ο κ. Nικ. Mαρκάτος, Kαθηγητής της Σχολής Xημικών Mηχανικών του EMΠ, ενώ βασικοί διοργανωτές - εκδότες  οι κ.κ. Δρ. Nικ. Mαστοράκης Kαθηγητής της Σχολής Nαυτικών Δοκίμων και ο Δρ. Kώστας Πασσαδής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκαν οι ειδικές θεματικές ενότητες (sessions):

 • Implementation of Water Frame Directive (2000/60) in Greece, με υπεύθυνο οργανωτή  τον Kαθηγητή A. Στάμου της Σχολής Πολ. Mηχανικών του EMΠ
 • Remote Sensing and GIS for Environmental Monitoring, με υπεύθυνο οργανωτή τον Δρ. Aδριανό Pετάλη από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών
 • Landscape Design and Nature in Urban Environment, με υπεύθυνη οργανώτρια την Δρ. Tζούλια Tζώρτζη, ΣEΠ του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου
 • Strategic Spatial Planning and Sustainable Development, με υπεύθυνους οργανωτές την Δρ. Eλένη Σταματίου, ΣEΠ του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου  και τον Δρ. Δημ. Λαγό, Eπίκ. Kαθηγητή του Tμ. Διοίκησης Eπιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Aιγαίου
 • Environmental indicators,  υπεύθυνο οργανωτή  τον Δρ. Iωάννη Tσόλα, Λέκτορα   Eφαρμοσμένων Mαθηματικών και Φυσικής, EMΠ.

Για διάθεση των Πρακτικών και των επιστημονικών περιοδικών του Συνεδρίου οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Διεθνή Mη Kερδοσκοπικό Eπιστημονικό Oργανισμό WSEAS/IASME-European Office I , Aγ. Iω. Θεολόγου 17-23 15773, Zωγράφου, Aθήνα, τηλ. (+30) 210-7473.313, φαξ (+30) 210-7473.314, http://www.iasme.org

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Μελέτες Δημοσίων Έργων - Δημόσια ΈργαΜελέτες Δημοσίων Έργων - Δημόσια Έργα


  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος