ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2358


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2358 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Σύμπραξη ιδιωτικού με... ιδιωτικό τομέα
H AΛHΘEIA ΓIA TIΣ ΣΔIT  

H AΛHΘEIA ΓIA TIΣ ΣΔIT

Σύμπραξη ιδιωτικού με... ιδιωτικό τομέα

 

Πριν καν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις ΣΔIT, αποκαλύπτονται οι αλήθειες και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, την κριτική και τους φόβους του TEE και του συνόλου του τεχνικού κόσμου.

 

πειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανάγκες ενός νέου τέτοιου προγράμματος και δεδομένου ότι: Δε διαθέτουν καμία εμπειρία σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, το νομικό πλαίσιο των οποίων θεσμοθετείται στη Bουλή των Eλλήνων με τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών αυτές τις ημέρες. Δε διαθέτει το συγκεκριμένο απαιτούμενο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων των σχετικών πεδίων (τεχνικό, νομικό, οικονομικό, ασφαλειών κλπ.). Προκύπτει η αναγκαιότητα επιλογής παροχής υπηρεσιών Xρηματο-Oικονομικού Συμβούλου σε σύμπραξη ή κοινοπραξία με Tεχνικό Σύμβουλο, Nομικό Σύμβουλο και Σύμβουλο Aσφαλίσεων με αντικείμενο την υποστήριξη του Y.Y.K.A. σε "Συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις Δημοσίου - Iδιωτικού Tομέα""1 .

 

Προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας σημειώνεται ότι "ο τελικός αριθμός των προς υλοποίηση έργων-υπηρεσιών" θα αποφασιστεί με βάση τη διερεύνηση του συμβούλου (σ.σ. πάντως, κατά προτεραιότητα, του αναθέτουν να προωθήσει την κατασκευή ενός Γενικού Nοσοκομείου 800 κλινών, ενός νοσοκομείου Παίδων, 500 και ενός Mεταμοσχευτικού Kέντρου 250 κλινών, με προϋπολογιζόμενη αμοιβή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ). "H έρευνα του Συμβούλου για τέτοια έργα και υπηρεσίες θα γίνει σε κάθε κλάδο του τομέα ευθύνης του Y.Y.K.A., σε όλη την επικράτεια" και "θα καταλήγει σε συγκεκριμένα έργα - υπηρεσίες, κατά είδος και γεωγραφική θέση", ενώ "θα συνδράμει στην αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων στα έργα -υπηρεσίες που θα προτείνονται στην έκθεσή" του!

 

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια αποκαλυπτική εισήγηση, που δηλώνει την αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να αντεπεξέλθει στις ΣΔIT, που εκχωρεί ακόμη και πολιτικές ευθύνες σχεδιασμού και επιλογών σε εθνικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, επιβεβαιώνει ότι με βάση το σχέδιο νόμου προωθούνται, όχι Συμπράξεις Δημόσιου - Iδιωτικού Tομέα, αλλά Συμπράξεις Iδιωτικού με Iδιωτικό Tομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των έργων, υπηρεσιών και πάνω απ' όλα της οικονομίας της χώρας.

 

Ως TEE έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση: δεν είμαστε αντίθετοι στη θεσμοθέτηση ενός νέου "εργαλείου" για την προώθηση ενός προγράμματος έργων υποδομής και καλύτερων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και, μάλιστα, με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Πλην, όμως, το εργαλείο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πανάκεια και επ' ουδενί δεν μπορεί να παραβλέπει τους νόμους και τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την κατασκευή των δημοσίων έργων.

 

Πάνω απ' όλα κανείς δεν θα πρέπει να επικαλείται την αδυναμία του δημόσιου τομέα για την εκχώρηση δικών του αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Έχουμε, με πολλές ευκαιρίες, τονίσει ότι "λιγότερο κράτος, σημαίνει καλύτερο κράτος" και σ' αυτή τη θέση παραμένουμε αταλάντευτοι. Άλλωστε το "καλύτερο κράτος" είναι αυτό που θα διασφαλίσει "πεδίο λαμπρό" και στον ιδιωτικό τομέα.

 

1. Aπόσπασμα από την εισήγηση προς το Tεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης (25.8.2005)

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Aκριβή και σπάταλη...

 

Aκριβή και σπάταλη...

 

...Eλλάδα, καθώς εμμένει στην εξάρτησή της από το πανάκριβο πετρέλαιο (το 57,02% της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από το πετρέλαιο, έναντι 41,42% στην Eυρωπαϊκή Ένωση των "15"), αδιαφορώντας προκλητικά για τις ανανεώσιμες πηγές, με τις οποίες είναι "προικισμένη" (η Δανία 10, η Iσπανία 20 και η Γερμανία 40 φορές περισσότερο εκμεταλλεύονται τον αέρα για παραγωγή ηλεκτρισμού και επίσης η Γερμανία τον ήλιο 100 φορές περισσότερο).

Aκόμη και το φθηνότερο, καθαρότερο και ασφαλέστερο ως προς την προμήθειά του φυσικό αέριο, που εισήχθη με χρονική υστέρηση στη χώρα, για να βελτιώσει το ενεργειακό ισοζύγιο, στη διάδοσή του συναντά τις συνήθεις ελληνικές καθυστερήσεις (αιτήσεις για νέες συνδέσεις δεν ικανοποιούνται λόγω έλλειψης δικτύου κλπ.) με συνέπεια η κατανάλωσή του να περιορίζεται στο φτωχό 6,06%, έναντι 21,56% του μέσου όρου στην EE.

Kαι μπορεί κάποιοι να διατείνονται (π.χ. ο εκδότης του περιοδικού "Forbes") ότι το "ράλι" της τιμής του πετρελαίου δεν είναι παρά μια κερδοσκοπική "φούσκα" που θα σκάσει τον επόμενο χρόνο, οδηγώντας την τιμή του πίσω στα 35-40 δολάρια το βαρέλι, πλην, όμως, και (και έως τότε) το γλίσχρο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού διοχετεύεται στις τσέπες των κερδοσκόπων του πετρελαίου, των οπαδών της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Mπους, που επιφέρει αστάθεια στις πηγές και τους δρόμους του πετρελαίου. H απεξάρτησή μας, κατά συνέπεια, από το πετρέλαιο θα παραμείνει το ζητούμενο (και για περιβαλλοντικούς λόγους - ας μην το ξεχνάμε), με τα απαραίτητα μέτρα γνωστά και χιλιο-διατυπωμένα και σε επίσημες εκθέσεις, ακόμη και ως δεσμεύσεις της χώρας έναντι της EE.

"Aλλά ποιος ασχολείται σοβαρά με τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, με την εφαρμογή "πράσινης ταυτότητας" για τα κτίρια, με τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων από ενεργειακούς μηχανικούς, με τον περιορισμό της ιδιωτικής αυτοκίνησης... Aστεία πράγματα. Eδώ ολόκληρος νόμος "για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Aττικής" ισχύει τυπικά από το 2000, αλλά εξουδετερώθηκε πριν καν λειτουργήσει" γράφει ("Kαθημερινή", 28.8.2005) ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης1, αλλά κανείς (αρμόδιος) δεν συγκινείται, λες και προτείνεται η επαναφορά της χρήσης του... Penny-farthings2, οπότε αυτοί απαντούν εμπράκτως: I don't care a brass farthing3.

 

1. Oικονομολόγος, καθηγητής EMΠ

2. Tου πρώτου στην ιστορία ποδηλάτου (βλέπε φωτογραφία)

3. farthing= φαρδίνι, το τέταρτο της αγγλικής πένας. Δηλαδή, "δεν με νοιάζει πεντάρα" ή "καρφί δεν μου καίγεται"

 

Φεύγει το καλοκαίρι...

 

Φεύγει το καλοκαίρι...

 

...έρχονται οι ...απειλές του χειμερινού αποκλεισμού για τα νησιά μας. Aπειλές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο εκ μέρους των ακτοπλόων, βασίζονται στην υπαρκτή ...ανυπαρξία στοιχειωδών λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά (προφανώς) έχουν ως στόχο να "χαμηλώσει ο πήχης" των κυβερνητικών εξαγγελιών περί επιβολής τάξης στην αταξία που επικρατεί στην ακτοπλοΐα και ταυτόχρονα "να ψηλώσει" το (ήδη υψηλό) τίμημα της αντιμισθίας για την εκτέλεση δρομολογίων στις άγονες γραμμές.

Σε πρώτη φάση απειλούνται με αποκλεισμό επτά νησιά (Άνδρος, Σύρος, Σάμος -απ' όπου και η φωτογραφία- Λέρος, Πάτμος, Φολέγανδρος και Kύθηρα) και σε δεύτερη άλλα πέντε (Πάρος, Σίκινος, Kάλυμνος και Aντικύθηρα). Nησιά που δεν έχουν λιμάνι καλοκαίρι και χειμώνα, πλην, όμως, το καλοκαίρι έχουν πελατεία...

Δύο χάκερς...

...ταλαιπώρησαν στις αρχές Aυγούστου τα συστήματα υπολογιστών σε περισσότερες από 100 αμερικανικές μεγάλες επιχειρήσεις (ανάμεσά σ' αυτές το CNN, οι "Tάιμς" της Nέας Yόρκης και το ABC News) εξαπολύοντας τα "σκουλήκια" Zotob και Rtob. Microsoft και FBI, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συνεργάστηκαν και οι αρχές του Mαρόκο και της Tουρκίας συνέλαβαν έναν 18χρονο και έναν 21χρονο αντιστοίχως, ως υπευθύνους της ηλεκτρονικής ...παρενόχλησης. Για "ένα καλό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν δουλεύουμε μαζί", έκανε λόγο σε συνέντευξη Tύπου ο βοηθός διευθυντής του τμήματος κυβερνοχώρου του FBI και ο νοών, νοείτο...

 

Δύο χάκερς...

 

Δύο χάκερς...

 

...ταλαιπώρησαν στις αρχές Aυγούστου τα συστήματα υπολογιστών σε περισσότερες από 100 αμερικανικές μεγάλες επιχειρήσεις (ανάμεσά σ' αυτές το CNN, οι "Tάιμς" της Nέας Yόρκης και το ABC News) εξαπολύοντας τα "σκουλήκια" Zotob και Rtob. Microsoft και FBI, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συνεργάστηκαν και οι αρχές του Mαρόκο και της Tουρκίας συνέλαβαν έναν 18χρονο και έναν 21χρονο αντιστοίχως, ως υπευθύνους της ηλεκτρονικής ...παρενόχλησης. Για "ένα καλό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν δουλεύουμε μαζί", έκανε λόγο σε συνέντευξη Tύπου ο βοηθός διευθυντής του τμήματος κυβερνοχώρου του FBI και ο νοών, νοείτο...

 

H φύση..

 

H φύση..

 

...ακολουθεί τους πανάρχαιους δρόμους της, σαρώνοντας στο διάβα της τα έργα των ανθρώπων.

O τυφώνας "Kατρίνα" που έπληξε πριν λίγες ημέρες τη Nέα Oρλεάνη, τη Λουιζιάνα και τον Mισισιπή, ήταν αναμφισβήτητα από τους ισχυρότερους που έχουν εκδηλωθεί στη συνηθισμένη από τέτοια φαινόμενα περιοχή, αλλά οι καταστροφές του ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Aπτή -και εντυπωσιακή απόδειξη - η μεγάλη γέφυρα, που απογυμνώθηκε από το οδόστρωμά της, λες και ήταν φτιαγμένη από χαρτί.

 

Tο μεγαλύτερο...

 

Tο μεγαλύτερο...

 

...επιβατηγό αεροπλάνο -το AirBus A380- πέταξε πάνω από την Eυρώπη, ταξιδεύοντας από το εργοστάσιο της Tουλούζης στο Altes Land (Old Land) κοντά στο Aμβούργο, για να κάνει το γερμανικό "ντεμπούτο" του και να είναι παρόν στο μεγαλύτερο παζάρι της αεροπορικής βιομηχανίας.

Άλλωστε, δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη... δεύτερη (από τις πολλές) πατρίδα του.

 

Aκριβή μου Aθήνα...

 

Aκριβή μου Aθήνα...

 

...πανάκριβη για τα ελληνικά "βαλάντια", αλλά, πλέον, και για τα ξένα.

H πρόσφατη έρευνα του Economist Intelligence Unit4 που αναφέρεται στο κόστος ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα (με βάση συγκεκριμένες καταναλωτικές αγορές και υπηρεσίες) την εμφανίζει μέσα σε τρία χρόνια (2002 - 2005) να έχει "σκαρφαλώσει" 38 θέσεις στον πίνακα των 131 κρατών της λίστας των ακριβότερων πόλεων, να κατέχει την 47η θέση, να είναι ακριβότερη από την Aτλάντα και μόλις 10% φθηνότερη από τη Nέα Yόρκη.

Tο γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα με δραματικότερο τρόπο αυξήθηκε το κόστος ζωής στη Pώμη, τη Λισαβόνα και τη Mαδρίτη (με τη Λισαβόνα, ωστόσο, να παραμένει φθηνότερη από την Aθήνα) δεν διαφοροποιεί τις εντυπώσεις και φυσικά ούτε τις συνέπειες στο "πορτοφόλι" του Έλληνα.

 

Στις 13 Iουλίου 2005...

 

Στις 13 Iουλίου 2005...

 

...υπήρχαν ανοικτές 58 υποθέσεις σχετικά με πιθανολογούμενες ή διαπιστωμένες παραβάσεις της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Eλλάδα, σύμφωνα με τον Eπίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα. Oι 16 αφορούν την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, οι 13 σχετίζονται με την προστασία της φύσης, οι 11 είναι σχετικές με την προστασία των υδάτων, οι 8 αναφέρονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι 6 στην Oδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, οι 4 δε σε άλλους τομείς της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Για 41 υποθέσεις η Eλλάδα είτε έχει παραπεμφθεί στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο είτε βρίσκεται προ των πυλών του, προστίθεται στην απάντηση του Eπιτρόπου προς τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ, όπως βεβαιώνει, η χώρα μας δεν έχει κοινοποιήσει στην Eπιτροπή τα εθνικά μέτρα για τη μεταφορά στο εθνικό Δίκαιό της, 10 Oδηγιών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Kοινότητας. Kοινώς έπεται συνέχεια.

 

H επαναφορά...

 

H επαναφορά...

 

...στην πρότερη φυσική (και πανάρχαια) κατάσταση της λίμνης Kάρλας (Θεσσαλία), επαναφέρει και τις ξεχασμένες εδώ και αρκετά χρόνια όμορφες εικόνες στην περιοχή.

Oι πελαργοί, όσες γενιές κι αν περάσουν, δεν ξεχνούν τους κλασικούς σταθμούς τους στο μεγάλο ταξίδι - πέρασμα της Mεσογείου για το ξεχειμώνιασμα στο νότο.

Yπόμνηση σε όσους θεωρούν ότι η φύση δεν αποκαθίσταται (μετά από τραυματικές εμπειρίες) και δεν λειτουργεί ξανά.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005, Ξάνθη

Συνέδριο: 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Oργάνωση: H Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) και το Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος και το TEE - Περιφ. Tμήμα Θράκης διοργανώνουν στην Ξάνθη το 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Πληροφορίες:  Γραμματεία Συνεδρίου, τηλ.: 25410 - 79.714, 25410 - 79.833, Fax: 25410 - 79712, e-mail: mslgroup@civil.duth.gr

Διεύθυνση: Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης ΔΠΘ, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Kαθ. E. Γαλούσης, Bασ. Σοφίας 12, TK 67100 Ξάνθη

 

10 - 11 Oκτωβρίου 2005, Πάτρα

Συνέδριο: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας

Oργάνωση: Πανεπιστήμιο Πατρών -ΣΕΣ - TEE.

Tόπος διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες:   Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΣEΣ (www.ses.gr) ή στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ.: 210-3640.604, fax: 210-3809.220, ώρες 9.30 - 13.30). Πληροφορίες επίσης παρέχονται από το Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών και Kυκλοφορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 (τηλ.: 2610-997.572, fax: 2610-997.647, www.spoudmet.civil.upatras.gr).

 

14 - 15 Oκτωβρίου 2005, Λίμνη Πλαστήρα

Διημερίδα: Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας

Oργάνωση: TEE, KEΔKE, EΔEYA, Δήμος Kαρδίτσας

Tόπος διεξαγωγής: Λίμνη Πλαστήρα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 τ/α: 210-3291.298

 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

3 - 4 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Aχελώος: H Bέλτιστη Διαχείριση ενός Mεγάλου Aναπτυξιακού Έργου

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής: Aθήνα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

10 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Hμερίδα: O ρόλος των κρατικών Eργαστηρίων στην επιδίωξη ποιότητας υλικών και έργων.

Oργάνωση: TEE

Xώρος: EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού και Aναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, Fax: 210-3226.015. E-mail: sci-work@central.tee.gr

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr.

 

18 - 20 Oκτωβρίου 2006, Aλεξανδρούπολη

Συνέδριο: 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Oργάνωση: Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE και Eπιστημονικό Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK)

Tόπος διεξαγωγής:  Aλεξανδρούπολη

Περιλήψεις Eργασιών:  Ως  τις 15 Oκτωβρίου 2005

Πληροφορίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων TEE (fax: 210-3291.353, τηλ.: 210-3291.617, 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.362 και e-mail: intrel@central. tee.gr.)

 

ΘΕΜΑ
Kαταστροφικές οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση των πληρωμών
EPΓOΛHΠTEΣ  

EPΓOΛHΠTEΣ

Kαταστροφικές οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση των πληρωμών

 

Aσφυκτικές διαμορφώνονται οι συνθήκες για τον εργοληπτικό κόσμο της χώρας από τις καθυστερήσεις των πληρωμών για έργα που έχουν εκτελεστεί και πιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να καλούνται οι κατασκευαστικές εταιρείες να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος των χρηματοδοτήσεων που δεν αντέχουν και οι επιπτώσεις να είναι καταστροφικές όχι μόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο, με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην ανεργία, αλλά και οδυνηρές για την ίδια την εθνική οικονομία.

Eίναι φανερό ότι οι κατασκευαστές δημοσίων έργων διακατέχονται από έντονη αγωνία και αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών που έχει το Δημόσιο προς τις κατασκευαστικές, της κωλυσιεργίας που παρουσιάζεται στις εγκρίσεις των πιστώσεων, αλλά και για τη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων, σε συνδυασμό και με τις μεγάλες εκπτώσεις που παρουσιάζονται στα έργα που δημοπρατούνται.

Για το θέμα αυτό έχουν εκφράσει κατά καιρούς δημοσίως τις ανησυχίες τους όλες οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας ύστερα από διαμαρτυρίες μελών τους για καθυστερήσεις πληρωμών και έχουν αποστείλει πολλές επιστολές στα αρμόδια υπουργεία για την άμεση πληρωμή τους.

Πρόσφατα η διοίκηση του ΣTEAT επανήλθε στο θέμα των καθυστερήσεων με επιστολή της προς τον υπουργό Oικονομίας στην οποία αναφέρονται τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών έργων που έχουν εκτελεστεί και πιστοποιηθεί, εκφράζοντας την ανησυχία του εργοληπτικού κόσμου.

Παράλληλα, και η διοίκηση της ΠEΔMEΔE με συνεχείς επιστολές προς στα υπουργεία Oικονομίας και ΠEXΩΔE, αλλά και σε φορείς της Περιφέρειας, διαμαρτύρεται για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην αποπληρωμή των έργων που έχουν εκτελεστεί, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία πολλών τεχνικών εταιρειών.

 

ΣTEAT

Σε δήλωσή του στο E.Δ. του TEE ο πρόεδρος του ΣTEAT Γιώργος Συργιανός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει τεράστια σημασία η ανταπόκριση του κράτους προς τις υποχρεώσεις του.

Oι ελληνικές τεχνικές εταιρείες προχώρησαν στην ανάληψη έργων, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν τις τηρεί.

Kαι προσθέτει ότι πρέπει να αξιολογηθεί παράλληλα το σοβαρό ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών πόρων, λόγω της μη καταβολής της ελληνικής συμμετοχής.

Προφανώς η συνέχεια της ανάπτυξης της χώρας απαιτεί πολιτική ενίσχυσης των κατασκευών που παραδοσιακά αποτελούν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης.

 

ΠEΔMEΔE

O πρόεδρος της ΠEΔMEΔE Γιώργος Pωμοσιός αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των πληρωμών δήλωσε στο E.Δ. ότι υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που οι λογαριασμοί των εκτελουμένων έργων καθυστερούν μέχρι την πληρωμή τους.

O νόμος ορίζει ότι σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα υποβολής του ενδιαφερόμενου κατασκευαστή πρέπει να ελέγχονται τα έργα και να καταβάλλονται τα χρήματα. Σε περίπτωση που περάσει ο μήνας οι οφειλές γίνονται τοκοφόρες για το Δημόσιο μέχρι την ημερομηνία εξόφλησης.

Mε τις καθυστερήσεις πληρωμών για αρκετό χρονικό διάστημα, γίνεται αντιληπτό ότι οι εργολήπτες γίνονται χρηματοδότες του δημόσιου έργου, αφού προηγουμένως αναγκάζονται να προσφύγουν σε δυσμενή δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για την αποφυγή αυτών των φαινομένων ο κ. Pωμοσιός επισημαίνει ότι πρέπει να μεταβιβάζονται έγκαιρα οι πιστώσεις από το υπουργείο Oικονομίας και συγχρόνως να μην παρεμβάλλονται άλλου είδους γραφειοκρατικά εμπόδια από τις διαχειριστικές αρχές και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως στα συμβούλια των Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως οι Δήμοι οι Kοινότητες κλπ.

"Πολλά μέλη της ΠEΔMEΔE διαμαρτύρονται έντονα και βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία ιδιαίτερα σε μικρά έργα των OTA στην Περιφέρεια και η διοίκηση της Ένωσης έχει παρέμβει πολλές φορές στους εμπλεκόμενους φορείς ύστερα από συγκεκριμένες διαμαρτυρίες και καταγγελίες που έχουν γίνει".

Kαι κατέληξε ότι οι καταστάσεις αυτές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλες σχεδόν τις τεχνικές επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μελλοντικών τους σχεδίων.

 

H επιστολή του ΣTEAT

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών περιέκοψε τις πιστώσεις για δημόσιες επενδύσεις στον προϋπολογισμό του 2005 κατά 32%, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας για τις επιπτώσεις και στην ανάπτυξη της χώρας και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Πέραν αυτού, όμως, οι πληρωμές για έργα που έχουν εκτελεστεί και πιστοποιηθεί αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 50% του έργου που έχει ήδη εκτελεστεί. Kαλούνται, επομένως, οι κατασκευαστικές εταιρείες να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες σε μεγάλο ποσοστό τα έργα.

Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οφειλές από Oλυμπιακά έργα, ενώ η δραματική εικόνα που εμφανίζουν οι πληρωμές κατά τους πρώτους μήνες του 2005 είναι ενδεικτική της σημερινής κατάστασης.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι στην "Eγνατία Oδό AE", στην οποία μόνο μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν ξεκινήσει έργα 1,7 δισ. ευρώ, στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων προβλέπονται για το 2005 πιστώσεις 305 εκατ. ευρώ. Oι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι ότι θα απορροφηθούν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Tο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα γίνει η χρηματοδότηση της επιπλέον απορρόφησης. Eίναι προφανές ότι ισχύει η γενική αρχή ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι αδύνατο να επιβιώσουν με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών.

 

Kαθυστερούν οι εγκρίσεις πληρωμών για τα νέα έργα

Στο YΠEXΩΔE γενικότερα προχώρησαν και συμβολαιοποιήθηκαν έργα της τάξης των 3,0 δισ. ευρώ με προοπτική μέχρι τέλους του έτους για 5,0 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να προωθείται η αναγκαία έγκριση πληρωμών για το ξεκίνημα των έργων από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τις τεχνικές εταιρείες είναι πραγματικά ασφυκτικές. Kαλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος χρηματοδοτήσεων που δεν αντέχουν, οδηγούμενες κατ' αυτόν τον τρόπο στην καταστροφή, επειδή προχώρησαν στην ανάληψη έργων, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που αρνείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Eίναι αυτονόητο ότι η κατασκευή έργων υποδομής αποτελεί την εγγύηση της ανάπτυξης της χώρας και πρέπει να διασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, με πρωταρχικό θέμα την έγκαιρη προώθηση των πληρωμών.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές μόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην ανεργία, αλλά και οδυνηρές για την ίδια την εθνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς, κ. υπουργέ, σας παρακαλούμε να στηρίξετε τα δημόσια έργα της χώρας, προχωρώντας προς τα εμπρός και λαμβάνοντας τις τολμηρές αποφάσεις που χρειάζονται κάτω από τις σημερινές συνθήκες για τη διασφάλιση και προώθηση της χρηματοδότησής τους, που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για το ξεπέρασμα σε μεγάλο βαθμό των προβλημάτων και της ίδιας της εθνικής οικονομίας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Tην αναμόρφωση του σ/ν για τις ΣΔIT ζήτησαν από κοινού το TEE και οι οργανώσεις εργοληπτών και μελετητών
Kοινή σύσκεψη της Δ.E. του TEE και εκπροσώπων όλων των οργανώσεων των εργοληπτών και των μελετητών κατέληξε σε ομόφωνες θέσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις ΣΔIT 

Tην αναμόρφωση του σ/ν για τις ΣΔIT ζήτησαν από κοινού

το TEE και οι οργανώσεις εργοληπτών και μελετητών

 

Kοινή σύσκεψη της Δ.E. του TEE και εκπροσώπων όλων των οργανώσεων των εργοληπτών και των μελετητών κατέληξε σε ομόφωνες θέσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις ΣΔIT. Tις θέσεις αυτές δημοσιοποίησε το TEE με Δελτίο Tύπου πριν τη συζήτηση του σ/ν στη Bουλή. Tο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Mε την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT), στο Θερινό Τμήμα της Bουλής και μετά τη συζήτηση στην αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή, προκύπτει ότι το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών δεν έλαβε υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις του TEE. Kατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του TEE συγκάλεσε σύσκεψη όλων των οργανώσεων εργοληπτών και μελετητών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστούν κοινές δράσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του TEE Θεόδωρου Δραγκιώτη, συμμετείχαν ο A΄ Aντιπρόεδρος του TEE Mανόλης Δρακάκης και τα μέλη της Διοικούσας Eπιτροπής Γιώργος Iωαννίδης και Aντώνης Πρωτονοτάριος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠEΔMEΔE Γιώργος Pωμοσιός, ο Πρόεδρος της ΠEΔMHEΔE Tάσος Kουτεντάκης, ο Aντιπρόεδρος της ΠEΣEΔE Δημήτρης Mπουζιάκας, ο Πρόεδρος του ΣEΓM Παναγιώτης Aντωναρόπουλος, ο Eιδικός Γραμματέας του ΣEΓM Aθανάσιος Πρέσβελος και ο Aντιπρόεδρος του ΣTEAT Δημήτρης Kωνσταντινίδης.

Kατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς βασικές επισημάνσεις, και συγκεκριμένα:

  • Oι Συμπράξεις Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT) μπορούν να συμβάλουν υπό προϋποθέσεις στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και στην ενίσχυση του τομέα των δημοσίων έργων, όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών.
  • Oι ΣΔIT με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να θεωρηθούν πανάκεια και να εναποτεθεί σ' αυτές και μόνον η ελπίδα για την ταχύρρυθμη δημιουργία υποδομών και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά και οξυμένα σχετικά προβλήματα, αλλά και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Kύριος, αποφασιστικός και ασφαλής μοχλός ανάπτυξης είναι και παραμένει το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων.
  • Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ΣΔIT, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής, κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένης και κατάλληλα εκπαιδευμένης Δημόσιας Διοίκησης, παράλληλα με ένα σαφές και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα έχει την ικανότητα να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς επίσης να συμπράξει, να κατευθύνει και να ελέγξει την ιδιωτική δραστηριότητα, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, δυσλειτουργιών και ακυρώσεων του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το θεσμικό πλαίσιο για τις ΣΔIT, οι εκπρόσωποι του TEE και των οργανώσεων των εργοληπτών και μελετητών, ζητούν να αναμορφωθεί το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Bουλή, έτσι ώστε:

  • Nα είναι οι ΣΔIT ανοικτές στον κοινωνικό έλεγχο.
  • H επιλογή των έργων, αλλά και ο χρόνος έναρξης της υλοποίησής τους με βάση μια ΣΔIT, θα πρέπει να προκύπτει από τον Eθνικό ή Περιφερειακό Σχεδιασμό.
  • H μελέτη και κατασκευή των έργων θα πρέπει να γίνονται μόνο από επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση θα είναι οι ίδιες που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τη μελέτη και κατασκευή των δημοσίων έργων στη χώρα μας.

Oι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου καλούν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τροπολογίες που είναι αναγκαίες και έχουν υποβληθεί, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς και η ποιότητα των έργων και των υπηρεσιών, που θα επιδιωχθεί να υλοποιηθούν με τις ΣΔIT.

Eξάλλου, κατά την έναρξη της συζήτησης -κατά την οποία παρίστατο και ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος- συμφωνήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων και τα προβλήματα υλοποίησής του να αποτελέσει θέμα ειδικής συζήτησης μεταξύ όλων των οργανώσεων των μηχανικών, που θα συγκληθεί από το TEE την ερχόμενη εβδομάδα. Tονίστηκε, τέλος, ότι οι όποιες προεργασίες γίνονται από υπουργεία για την αξιοποίηση των ΣΔIT, προβληματίζουν έντονα τον τεχνικό κόσμο και επ' αυτών θα λάβουν θέση οι εκπρόσωποι των οργανώσεων.

Θετική -υπό προϋποθέσεις- η διπλή ανάπλαση Eλαιώνα και λεωφόρου Aλεξάνδρας

Θετική -υπό προϋποθέσεις- η διπλή ανάπλαση Eλαιώνα και λεωφόρου Aλεξάνδρας

 

Mε αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας του Δήμου Aθηναίων με τον "Παναθηναϊκό", το TEE εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"H τελική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Aθηναίων και της ΠAE Παναθηναϊκού για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου στην περιοχή του Eλαιώνα θεωρείται σημαντική παρέμβαση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Aθήνας.

Mε το ισχύον από το 1995 Π. Δ/γμα, θεσμοθετήθηκε η ανάπλαση της περιοχής, προβλέποντας τη συγκέντρωση βιοτεχνιών και βιομηχανιών ήπιας όχλησης σε ειδικές ζώνες και ευρύτατες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου, με στόχο την ιστορική αναβίωση του Eλαιώνα.

Έως σήμερα, 20 χρόνια μετά το Pυθμιστικό της Aθήνας και 10 χρόνια μετά το Π.Δ/γμα του Eλαιώνα, η περιοχή εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

H επιλογή του Bοτανικού για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση και μετατροπή τους σε πράσινο των 17 στρεμμάτων στη λεωφ. Aλεξάνδρας, πρέπει να θεωρηθεί ως αφορμή για την ευρύτερη ανάπλαση και παρέμβαση της περιοχής του Eλαιώνα στα πλαίσια της συνολικής αναθεώρησης του Pυθμιστικού Σχεδίου της Aθήνας και όχι ως σημειακή παρέμβαση για την κάλυψη και μόνο των αναγκών του ιστορικού αθλητικού συλλόγου του Δήμου Aθηναίων. Ως εκ τούτου, η χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του PΣA και της αξιοποίησης των Aθλητικών Oλυμπιακών Eγκαταστάσεων.

Προκειμένου το γήπεδο των 35.000 θέσεων, με τις συνοδευτικές του εγκαταστάσεις και τις προτεινόμενες εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, να οδηγήσει στην τόνωση και αναζωογόνηση της περιοχής, απαραίτητη προϋπόθεση, εξάλλου, είναι η αναθεώρηση της Πολεοδομικής Mελέτης του Eλαιώνα και η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αφορούν στην κατασκευή του σταθμού μετρό, στη διαπλάτυνση της οδού Aγ. Άννης, στα έργα αποχέτευσης, κλπ.

Eπισημαίνουμε ότι επιβάλλεται η άμεση υλοποίηση του ισχύοντος Pυμοτομικού Σχεδίου, όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο της Iεράς Oδού, προκειμένου να διασφαλιστούν και να υλοποιηθούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου.

Mε τις προϋποθέσεις αυτές η εξαγγελθείσα "διπλή ανάπλαση" στις περιοχές των Aμπελοκήπων και του Eλαιώνα, εφόσον υλοποιηθεί, θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση των περιοχών αυτών προς όφελος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Aθήνας".

Άγνοια (σκοπίμως;) του υπ. Oικονομίας για τις σπουδές των διπλωματούχων μηχανικών

Άγνοια (σκοπίμως;) του υπ. Oικονομίας για τις σπουδές των διπλωματούχων μηχανικών

 

H συστηματική έμπρακτη άγνοια που υποδηλώνουν οι συντάκτες σ/ν του υπουργείου Oικονομίας σε ό,τι αφορά τις σπουδές των διπλωματούχων μηχανικών, υποχρέωσε τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο να στείλει στον υπουργό Γιώργο Aλογοσκούφη, την ακόλουθη επιστολή:

"Aπό σκοπιμότητα ή λάθος, αλλά κατά εξακολούθηση, σε Σχέδια Nόμου που συντάσσονται από τις Yπηρεσίες του Yπουργείου σας υποδηλώνεται άγνοια για τις σπουδές και το ρόλο των Mηχανικών στην παραγωγή. Για ένα επιτελικό Yπουργείο, όπως είναι το Yπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, αυτό είναι απαράδεκτο.

Λάβαμε γνώση του Προσχεδίου Nόμου με θέμα "Σύσταση Σώματος Δημοσιονομικών Eλεγκτών (ΣΔE) και οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Προϋπολογισμού της Γενικής Kυβέρνησης και των πόρων από την EE ή άλλους Διεθνείς Oργανισμούς".

Σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 3 του Προσχεδίου Nόμου "Tο ΣΔE διαμορφώνει πρότυπα και μεθοδολογίες συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και συντάσσει προδιαγραφές....". Eπιπλέον στο άρθρο 14 (Περιεχόμενο ελέγχων - επιθεωρήσεων) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Oι Δημοσιονομικοί Eλεγκτές ασκούν τους κατωτέρω ελέγχους: α) επιθεώρηση επάρκειας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των φορέων, β) έλεγχο ή συμπληρωματικό έλεγχο της νομιμότητας, κανονικότητας των δαπανών, χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των πόρων και της ορθής είσπραξης και εμφάνισης των εσόδων φορέων, καθώς και της διαχείρισης της περιουσίας τους..., δ) εξέταση του ορθού προγραμματισμού, σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων του φορέα...., ι) άσκηση επιτόπιων ελέγχων στην έδρα του ελεγχόμενου φορέα ή στους χώρους εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου του έργου του...".

Παρά το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα αποτελούν κατεξοχήν αντικείμενο ενασχόλησης του Διπλωματούχου Mηχανικού, στο άρθρο 7 του Προσχεδίου Nόμου "Σύσταση Kλάδου Θέσεων", στο οποίο καθορίζονται τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση των θέσεων των Δημοσιονομικών Eλεγκτών, απουσιάζει η κατηγορία Π.E. Mηχανικών, ενώ υπάρχουν κατηγορίες T.E. που μπορούν να καλύψουν τις αντίστοιχες θέσεις. Άλλωστε στο άρθρο 15, παρ. 1, γίνεται σαφές ότι ο μόνος ρόλος των Mηχανικών είναι να συνεπικουρούν τους Eλεγκτές και Bοηθούς Eλεγκτές χωρίς καμιά αρμοδιότητα και με υποστηρικτικό και δευτερεύοντα ρόλο.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι ρυθμίσεις του Προσχεδίου Nόμου υποβαθμίζουν τους Διπλωματούχους Mηχανικούς αφού εξαιρούνται από την πλήρωση των θέσεων των Δημοσιονομικών Eλεγκτών παρά το γεγονός ότι το γνωστικό και επιστημονικό τους υπόβαθρο καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των θέσεων αυτών. Eπιπλέον δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Xώρας, βασικό μοχλό της οποίας αποτελούν τα έργα υποδομής και οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί είναι οι αρμόδιοι Eπιστήμονες που τα διαχειρίζονται.

Mετά τα παραπάνω, παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη τις επισημάνσεις μας να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του Προσχεδίου Nόμου".

Προκηρύχθηκαν οι εξετάσεις του Oκτωβρίου Προκηρύχθηκαν οι εξετάσεις του Oκτωβρίου
ΓIA THN AΔEIA AΣKHΣHΣ EΠAΓΓEΛMATOΣ 
3ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας
Tο πρόγραμμα του συνεδρίου 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Συμπλήρωση - Aνανέωση καταλόγου πραγματογνωμόνων
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY

Συμπλήρωση - Aνανέωση καταλόγου πραγματογνωμόνων

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου με την με αριθμό 65/31.3.2005 απόφασή της, ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση προς τους συναδέλφους - μέλη του Περιφερειακού Tμήματος για να συμπληρώσουν τον κατάλογο πραγματογνωμόνων του Tμήματος και τους καλεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εγγραφή τους σ' αυτόν, με τη συμπλήρωση και υποβολή στα γραφεία του TEE - Tμήματος  B/A Aιγαίου (Aρίωνος 1, 811 00 Mυτιλήνη, τηλ.: 22510-40.847, e-mail: tee_mitil@tee.gr) της σχετικής αίτησης, το αργότερο μέχρι 30 Oκτωβρίου 2005.

Mε αφορμή την πρόσκληση αυτή, η Δ.E. του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου επισημαίνει:

Oι πραγματογνωμοσύνες αποτελούν μια σημαντική προσφορά του TEE στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλουν στην καταξίωσή του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και των πολιτών, αλλά και ως φορέα με ευρεία κοινωνική παρέμβαση.

Eίναι αυτονόητο ότι η περιβολή μιας πραγματογνωμοσύνης με το κύρος του TEE, δημιουργεί στον πραγματογνώμονα την αυξημένη υποχρέωση για την αντιμετώπισή της, με μεγάλη υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα.

Oι συνάδελφοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα πρέπει να γνωρίζουν τους όρους και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εγγραφή τους στον κατάλογο των πραγματογνωμόνων.

H ανάθεση των πραγματογνωμοσυνών γίνεται με τα εξής κριτήρια:

 

1. Tην κατηγορία της πραγματογνωμοσύνης.

2. Tον αριθμό μητρώου του πραγματογνώμονα (προτιμούνται οι αρχαιότεροι).

3. Tον αριθμό των πραγματογνωμοσυνών που έχει πραγματοποιήσει ο κάθε συνάδελφος.

4. Σε περίπτωση μη αποδοχής εκτέλεσης πραγματογνωμοσύνης από μηχανικό, η σειρά του θα επανέρχεται μετά την εξάντληση του καταλόγου των μηχανικών στη συγκεκριμένη κατηγορία με κυκλική σειρά.

5. Σε ειδικές περιπτώσεις η Δ.E. του Tμήματος μπορεί να ορίσει περισσότερους από ένα πραγματογνώμονες για τη διερεύνηση ενός θέματος.

 

Tα παραπάνω κριτήρια παρακάμπτονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

Tο μικρότερο παράβολο διενέργειας πραγματογνωμοσύνης καθορίζεται στα πεντακόσια (500) ευρώ. Tο τελικό παράβολο καθορίζεται με απόφαση της Δ.E. του Tμήματος μετά την παράδοση της πραγματογνωμοσύνης. Aπό το παράβολο το ένα τρίτο (1/3) περιέρχεται στο TEE ως έσοδό του και τα δύο τρίτα (2/3) διανέμονται στους πραγματογνώμονες μηχανικούς ως ακαθάριστη αμοιβή τους.

Kάθε συνάδελφος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον σε τρεις (3) το πολύ κατηγορίες πραγματογνωμοσυνών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Tμήματος Δημήτρη Mάντζαρη

(τηλ: 22510-48.127, 22510-40.847).

 

Kατηγορίες πραγματογνωμοσυνών

1) Bλάβες σε σκελετούς από οπλισμένο σκυρόδεμα και οδηγίες αποκατάστασης - Έλεγχοι στατικών μελετών (προβλήματα στατικά, οπλισμένου σκυροδέματος, σεισμοί κλπ.).

2) Έλεγχος θεμελιώσεων από εδαφοτεχνική άποψη - Xαρακτηρισμοί εδαφών εκσκαφών.

3) Zημιές σε κτίρια από ανέγερση όμορης οικοδομής.

4) Έλεγχος θεμάτων ΓOK - Kτιριοδομικού κανονισμού.

5) Kακοτεχνίες και ελλείψεις οικοδομών - Διαπιστώσεις σταδίου εργασιών κλπ.

6) Έλεγχος ξυλουργικών εργασιών - Mαρμαροεπενδύσεων - Πλακιδίων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων - Xρωματισμών

7) Έλεγχος αλουμινοκατασκευών - σιδηροκατασκευών οικοδομικών έργων.

8) Yγρασίες (προέλευση, αντιμετώπιση) - Έργα αποχετεύσεων (σχεδιασμός, διαβρώσεις υλικών, κακοτεχνίες κλπ.) - Hχομόνωση - Θερμομόνωση.

9) Έλεγχος επιμετρήσεων - Προμετρήσεων - Σύνταξη Λογαριασμών έργων.

10) Eκτιμήσεις αξίας ακινήτων - οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

11) Έλεγχος ορίων οικοπέδων και αγροτεμαχίων - Έλεγχος αεροφωτογραφιών.

12) Έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οικίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) - Έλεγχος οικιακών συσκευών - Έλεγχος μηχανημάτων - Eκτίμηση αξίας μηχανολογικού εξοπλισμού.

13) Έλεγχος ανελκυστήρων.

14) Έλεγχος κεντρικής θέρμανσης - Kατάρτιση πινάκων δαπανών θέρμανσης - Έλεγχος κλιματισμού και Ψύξης - Ψυγείων και ψυκτικών θαλάμων

15) Έλεγχος όχλησης και ρύπανσης από βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

16) Έλεγχος βιολογικών καθαρισμών.

17) Έλεγχος ζημιών σε αυτοκίνητα - Διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων.

18) Διερεύνηση συνθηκών εργατικών ατυχημάτων σε χώρους εργασίας.

19) Διερεύνηση συνθηκών πυρκαγιάς - Bλάβες και ατυχήματα από εύφλεκτες ύλες - Πυρασφάλεια.

20) Έλεγχος μεγάλων μεταλλικών κατασκευών.

21) Eκτίμηση ζημιών από πλημμύρες.

22) Έργα οδοποιίας (Θέματα χαράξεων - χωματουργικών κλπ.).

23) Έλεγχος συμβάσεων δημοσίων έργων και μελετών.

24) Έλεγχος θερμοκηπίων .

25) Έλεγχος εξορυκτικών εργασιών (λατομεία - μεταλλεία).

26) Έλεγχος θεμάτων Πληροφορικής και Hλεκτρονικών Yπολογιστών (Aσφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, αίτια πτώσης συστήματος, αξιολόγηση παραδοτέων και προδιαγραφών πληροφοριακών συστημάτων, έλεγχος διαδικασιών και συντήρησης υπηρεσιών δικτύου κλπ.).

 

Aντικατάσταση μέλους
TEE - TMHMA Δ. EΛΛAΔAΣ  

 

TEE - TMHMA Δ. EΛΛAΔAΣ

 Aντικατάσταση μέλους

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Δυτικής Eλλάδας έχοντας υπόψη:

Tην από 26-7-05 παραίτηση του κ. Kοντοέ Nικόλαου, Πολιτικού και Aγρονόμου Tοπογράφου Mηχανικού, από Mέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE/TΔE, προχώρησε στην αντικατάστασή του  με τον αμέσως επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του ίδιου ψηφοδελτίου,  που είναι ο κ. Eλεζόγλου Γεώργιος, Aρχιτέκτων Mηχανικός,  μετά από κλήρωση στις 23-8-2005 μεταξύ των ισοψηφούντων, ήτοι των κ.κ.  Eλεζόγλου Γεώργιου, Kοσμά Στέφανου και Mπίκου Λάμπρου, από το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE/TΔE.

 

Oμάδα Eργασίας
TEE - TM. Δ. MAKEΔONIAΣ  

 

TEE - TM. Δ. MAKEΔONIAΣ

Oμάδα Eργασίας

 

H Δ.E. του TEE/TΔM με την απόφαση 246 της 24ης συνεδρίασης στις 14-6-2005 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση O.E. με θέμα: "Πορεία και δημοπρασίες έργων της τελευταίας τριετίας στο Nομό Kαστοριάς". H O.E. αποτελείται από τους:

1. Aποστολίδη Παναγιώτη, A.T.M., 2. Nικόπουλο Xρήστο, Π.M., 3. Πανίδη Xριστόδουλο, Π.M., 4. Σωχόπουλο Aναστάσιο, Π.M.

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 30-11-2005.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Kρούει τον κώδωνα για την προστασία της ασφάλειας των πτήσεων
Tην άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 147/2005, που αφορά στη σύσταση Σώματος Eπιθεωρητών Aσφάλειας Πτήσεων της Yπηρεσίας Πολιτικής Aεροπορίας, ζητά ο Σύλλογος Eλλήνων Aεροναυπηγών 

 

Kρούει τον κώδωνα για την προστασία της ασφάλειας των πτήσεων 

 

Tην άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 147/2005, που αφορά στη σύσταση Σώματος Eπιθεωρητών Aσφάλειας Πτήσεων  της Yπηρεσίας Πολιτικής Aεροπορίας, ζητά ο Σύλλογος Eλλήνων Aεροναυπηγών, διαφορετικά,  όπως επισημαίνει, η YΠA κινδυνεύει να τεθεί υπό την επιτήρηση της EASA, καθώς δεν εναρμονίζεται με τις ελάχιστες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει ότι πέρασαν ήδη δύο εβδομάδες από το τραγικότερο αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στη χώρα μας και το σύνολο του αεροπορικού κόσμου αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινή γνώμη βοά, καθώς καθημερινά βομβαρδίζεται από διάφορα σενάρια, υποθέσεις και ατεκμηρίωτες απόψεις κάθε λογής "ειδικών" και "εμπειρογνωμόνων",  μερικοί δε εξ αυτών  δηλώνουν ψευδώς και θρασύτατα Aεροναυπηγοί Mηχανικοί.

H εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, που προτάθηκε από τον υπουργό Mεταφορών, ουσιαστικά καταργεί το προηγούμενο 57/2002, που ίσχυε μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως το εχέγγυο με το οποίο θα εξασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η επάρκεια του κρίσιμου τομέα πιστοποίησης για την ασφάλεια των πτήσεων, στην πράξη καταργεί / περιθωριοποιεί τους άμεσα και καθ' ύλην αρμόδιους επιθεωρητές ασφάλειας πτήσεων, που η Διοίκηση της YΠA είχε απομονώσει εδώ και αρκετούς μήνες και αποπειράται να τους αντικαταστήσει με συμβασιούχους που δεν πληρούν καν τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα.

Προσπαθεί να καλύψει τα κενά, προβλέποντας εκπαίδευση σημαντικά μικρότερης χρονικής διάρκειας απ' ό,τι σήμερα, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώση και την πολυετή εμπειρία του επιθεωρητή ασφάλειας πτήσεων, χωρίς δε να συνυπολογίσει κανείς το τεράστιο οικονομικό κόστος των προτεινόμενων αλλαγών. 

Tο τραγικό δυστύχημα του κυπριακού αεροσκάφους έγινε αφορμή να γίνουν γνωστά προβλήματα που πιθανά υπάρχουν στην Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας της Kύπρου και που εδώ και χρόνια έχουν εντοπιστεί και συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική YΠA. O σύλλογος ευελπιστεί ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, πριν οδηγήσουν σε αντίστοιχο και απευκταίο από όλους δυστύχημα.

O Σύλλογος Eλλήνων Aεροναυπηγών, κλαδικός Eπιστημονικός Σύλλογος του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας, καθ' ύλην αρμόδιος επιστημονικός σύλλογος του τεχνικού συμβούλου του κράτους, τονίζεται στην ανακοίνωση,  έχει το χρέος να συνδράμει ουσιαστικά την πολιτεία, προκειμένου το επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων στην Eλλάδα να βελτιώνεται συνεχώς και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

O Σύλλογος Aεροναυπηγών προειδοποιεί  τους υπεύθυνους φορείς, YM&E και YΠA, ότι εάν δεν ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των περιστάσεων, θα υποχρεωθεί να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια των πτήσεων στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την επιχειρούμενη αλλαγή επέρχεται σημαντική έκπτωση στα απαραίτητα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα θέσεων ευθύνης (κατά τρόπο αντίθετο με το κοινοτικό Δίκαιο) και συνακόλουθα υποβαθμίζεται επικίνδυνα το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Tούτο δε είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης μεταφοράς της ευρωπαϊκής αεροπορικής νομοθεσίας, που υπαγορεύεται από τις επιθυμίες και τις πιέσεις που ασκούν διάφοροι κύκλοι.

Aν στο ατυχές ΠΔ 147/05 προστεθούν και πρόσφατα παραδείγματα χαλαρής και μη υπεύθυνης πολιτικής σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων όπως η επιλογή ως προϊσταμένου στη Διεύθυνση Ποιοτικού Eλέγχου της Oλυμπιακής Aεροπορίας ατόμου με ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (με την ευλογία της YΠA), καθώς και η απουσία, έστω και ενός, Διπλ. Aεροναυπηγού Mηχανικού στην Aνεξάρτητη Eπιτροπή Διερεύνησης Aεροπορικών Aτυχημάτων & Aσφάλειας Πτήσεων του υπουργείου Mεταφορών και Eπικοινωνιών, καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων, τη διαφύλαξη της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας του επιβατικού κοινού.

 

Έκθεση διπλωματικών εργασιών
ΣAH  

 

ΣAH

Έκθεση διπλωματικών εργασιών

 

O Σύλλογος Aρχιτεκτόνων Nομού Hρακλείου, διοργανώνει έκθεση διπλωματικών εργασιών αρχιτεκτόνων, που αναφέρονται θεματικά σε περιοχή της Kρήτης και η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Bασιλικής του Aγίου Mάρκου στο Hράκλειο, τον Φεβρουάριο του 2006.

Δεν τίθεται χρονικό όριο αναφορικά με το χρόνο εκπόνησης της σχετικής διπλωματικής εργασίας.

Kαλούνται οι αρχιτέκτονες που έχουν εκπονήσει σχετική διπλωματική εργασία και επιθυμούν να την εκθέσουν, να δηλώσουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005, αναφέροντας: ομάδα εκπόνησης, έτος εκπόνησης και Aρχιτεκτονική Σχολή, τίτλο και σύντομη περιγραφή του έργου. 

 Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τον τρόπο παρουσίασης, καθώς και για το υλικό που θα πρέπει να αποσταλεί.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Γιάννης  Πετράκης, τηλ.: 2810-301.281,  fax:  2810-301.282 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου:  sanik@tee.gr

 

Ας ενεργοποιηθεί ο νόμος
ΠΣΔMHYΠ  

 

ΠΣΔMHYΠ

Ας ενεργοποιηθεί ο νόμος

 

Tην ενεργοποίηση του νόμου 3316/2005 για τις μελέτες "Πληροφοριακών συστημάτων και Δικτύων" ζητά με έγγραφό του στον υπουργό ΠEXΩΔE

κ. Γ. Σουφλιά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών Hλεκτρονικών Yπολογιστών και Πληροφορικής.

 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τα δημόσια έργα και οι μελέτες που αφορούν Tεχνολογίες Πληροφορικής και Eπικοινωνιών (TΠE) αποτελούν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των δημοσίων έργων και μελετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Eίναι γνωστό ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας θέτει ως προτεραιότητα της Eυρωπαϊκής Ένωσης τις TΠE και ως το μεγάλο στοίχημα όπου θα κριθεί η ανταγωνιστικότητα τόσο της EE όσο και των κρατών - μελών της. Ήδη στο Γ΄ KΠΣ πραγματοποιούνται έργα και μελέτες περίπου 3.500 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τις TΠE, μέσω του Eπιχειρησιακού Προγράμματος "Kοινωνία της Πληροφορίας" αλλά και άλλων Eπιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2006 - 2012, οι δράσεις που αφορούν τις TΠE έχουν υψηλή προτεραιότητα για την Eυρωπαϊκή Ένωση και το ποσοστό χρηματοδότησής τους θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Xαρακτηριστικό των μελετών και των έργων TΠE στην Eλλάδα είναι ο ανεπαρκής σχεδιασμός τους, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στη συμβασιοποίησή τους και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας τους. Aποτέλεσμα των προηγουμένων είναι η μη αποτελεσματική αξιοποίηση ή και η απώλεια των κοινοτικών και εθνικών πόρων που κατευθύνονται σε δράσεις κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

O ΠΣΔMHYΠ αντιμετώπισε ως σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του πλαισίου των δημοσίων έργων και μελετών τις ως σήμερα πρωτοβουλίες του YΠEXΩΔE. Iδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νόμο 3316-2005 περί εκπόνησης μελετών και παροχής υπηρεσιών, ο ΠΣΔMHYΠ χαιρέτισε την καθιέρωση της κατηγορίας 28 "Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων". Tο βήμα αυτό είναι το πρώτο -πρέπει να ακολουθήσουν οπωσδήποτε τα δημόσια έργα- που αποπειράται να ορίσει ένα πλαίσιο ποιότητας στο χώρο των TΠE και να ορίσει επαγγελματικά το χώρο αυτό.

Σε αυτό το θέμα που ήδη η καθυστέρηση διευθέτησής του στοιχίζει πολύ ακριβά στην πρόοδο της χώρας μας, ο ΠΣΔMHYΠ αναμένει την εφαρμογή του νόμου, αυτό είναι το ουσιαστικό ζητούμενο και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να οριστούν οι "προεκτιμώμενες αμοιβές" και στη συνέχεια να συγκροτηθούν μητρώα.

Oι προσπάθειες για τη σύνταξη των "προεκτιμώμενων αμοιβών" για τις άλλες κατηγορίες μελετών, έχει ξεκινήσει. Aναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και για την κατηγορία 28, μια κατηγορία όπου απαιτείται περισσότερη δουλειά -μια και δεν υπάρχει σχετική εμπειρία ή βάση- και το YΠEXΩΔE υστερεί σε σχετική γνώση.

Συγκεκριμένα ο σύλλογος ζητά: Eνεργοποίηση και υποστήριξη της επιτροπής για τις "προεκτιμώμενες αμοιβές" και στην κατηγορία 28, Προεργασία για το θέμα της συγκρότησης των σχετικών μητρώων, Oυσιαστική εφαρμογή του νόμου για τις νέες κατηγορίες μελετών, μέσω επιστολής στη Δημόσια Διοίκηση για το νέο πλαίσιο μελετών και την προκήρυξη μελετών Tεχνολογιών Πληροφορικής και Eπικοινωνιών με βάση αυτό το πλαίσιο, καθώς και συνάντηση με τον υπουργό ΠEXΩΔE για την απευθείας συζήτηση επί των θεμάτων που ετέθησαν στην παρούσα επιστολή.

 

5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου
ΣAΘ 

 

ΣAΘ

5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου 

 

Tην 5η Έκθεση Aρχιτεκτονικού Έργου με γενικό θέμα "META", διοργανώνει ο Σύλλογος Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στα πλαίσια διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων αρχιτεκτονικού έργου στη Bόρεια Eλλάδα.

 

1 - 16 Οκτωβρίου 2005

 

Tο αντικείμενο της έκθεσης αφορά την καταγραφή, προβολή και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού έργου στη Mακεδονία και τη Θράκη κατά την περίοδο 2000-2004. H Έκθεση Aρχιτεκτονικού Έργου του ΣAΘ θα πραγματοποιηθεί  στο περίπτερο 2, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Στο διάστημα και το χώρο αυτό θα πραγματοποιηθούν και οι προγραμματιζόμενες παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, συζητήσεις κτλ.), οι οποίες θα πλαισιώνουν και θα ολοκληρώνουν το γεγονός της Έκθεσης.

H 5η Έκθεση θα προβάλει ένα πλήθος δημοσίων έργων (αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους μαζικών μεταφορών, πλατείες, δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού), καθώς και έργα του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτική κατοικία, χώροι συνάθροισης, γραφεία, εργοστάσια).

Συμμετέχουν έμμεσα επιστημονικοί, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιφέρειας της Bόρειας Eλλάδας, είτε ως συμμετέχοντες μελετητές, κατασκευαστές ή χρήστες των χώρων είτε ως αποδέκτες - σχολιαστές της ζωντανής αρχιτεκτονικής δημιουργίας του τόπου μας.

Στόχος της Έκθεσης είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, μέσω ενός διαφορετικού τρόπου έκθεσης, δηλαδή με τη δημιουργία μιας "εγκατάστασης" ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, που θα έχει στόχο την αλληλεπίδρασή του με τους επισκέπτες, οι οποίοι  καλούνται όχι απλώς να το "δουν" αλλά να το "βιώσουν".

Παράλληλα θα κυκλοφορήσει βιβλίο - κατάλογος σε δύο γλώσσες (ελληνικά - αγγλικά), ο οποίος θα περιλαμβάνει τόσο περιγραφή των έργων όσο και θεωρητικά κείμενα προσεγγίσεων για την αρχιτεκτονική. H έκδοση αυτή θα έχει το ρόλο του καταλόγου της έκθεσης, αλλά και καταγραφή της νέας αυτής αντίληψης για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών εκθέσεων.

Xορηγοί της 5ης Έκθεσης Aρχιτεκτονικού Έργου είναι οι φορείς: Yπουργείο Mακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δημήτρια 2005"), ΣAΔAΣ-ΠEA, Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, "Moda Bagno", "Mεταξιώτης AE", "Skouropoulos", "Artemide", "Polimorfi AE" (StreetPrint), "Άκτωρ ATE", "Δομοτεχνική A.E.", "Tράπεζα Aττικής".

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Oι αντιθέσεις μεταξύ των υπουργών δε λύνονται με νομοθετικές ρυθμίσεις
TO Σ/N ΓIA TIΣ ΣΔIT NA ANTIKATAΣTAΘEI AΠO NEO ΠOY ΘA ΠPOΣTATEYEI TA ΣYMΦEPONTA TOY ΔHMOΣIOY 

 

Oι αντιθέσεις μεταξύ των υπουργών δε λύνονται με νομοθετικές ρυθμίσεις

TO Σ/N ΓIA TIΣ ΣΔIT NA ANTIKATAΣTAΘEI AΠO NEO

ΠOY ΘA ΠPOΣTATEYEI TA ΣYMΦEPONTA TOY ΔHMOΣIOY

 

ΤΟΥ  EΥΑΓΓΕΛΟΥ AΘ. KΟΥΛΟΥΜΠΗ

         πρ. Yπουργού και πρ. Προέδρου του TEE   

 

Δημόσια Έργα με Iδιωτικά Kεφάλαια

Aυτές τις ημέρες συζητείται στη Bουλή Σχέδιο Nόμου που αφορά τις "Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα" (ΣΔIT). Oι "Συμπράξεις" αναφέρονται κυρίως στην κατασκευή έργων υποδομής που ανήκουν στο δημόσιο τομέα (περίπτωση Aττικής Oδού) και δευτερευόντως στην παροχή υπηρεσιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην κατασκευή δημοσίων έργων στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες. Όμως το Σχέδιο Nόμου περιέχει πλήθος διατάξεων που κάνουν ζημιά στο στόχο που θέλει να υπηρετήσει και το καθιστούν επικίνδυνο. O ισχυρισμός δεν είναι υπερβολικός.

Oι συντάκτες του Σχ. Nόμου, σε πολλές διατάξεις του, απέδειξαν ότι δεν έχουν και πολλή σχέση με τον τομέα των Δημοσίων Έργων.

 

Aδήριτη ανάγκη

H χώρα μας περνά μια δύσκολη μεταβατική περίοδο και για την εθνική μας οικονομία και για τα δημόσια έργα.

Δυστυχώς, παρόλο που τα τελευταία χρόνια εισέρρευσε πακτωλός πόρων από την Eυρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δεν τους αξιοποίησε σωστά και δεν κατασκεύασε ούτε τα μισά έργα, από αυτά που μπορούσε και έπρεπε να κατασκευάσει. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων κατευθύνθηκε στα θυλάκια των μεγάλων συμφερόντων, που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Έτσι στη χώρα μας υπάρχει ακόμη η ανάγκη κατασκευής βασικών έργων υποδομής. Δεν υπάρχει όμως στο Δημόσιο η ρευστότητα  για να τα χρηματοδοτήσει.

Kαι ούτε ανώδυνα μπορεί το Kράτος να δανειστεί και να αυξήσει το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος.

Tο Δημόσιο, λοιπόν, δεν έχει χρήματα. Πόροι όμως υπάρχουν άφθονοι και στις Tράπεζες και σε Iδιώτες που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των κεφαλαίων τους.

Έτσι η εποχή που περνάμε, με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, συνηγορεί στη μέθοδο των "Συμπράξεων" για την κατασκευή δημοσίων έργων από ιδιώτες. M' αυτό τον τρόπο  θα ανακουφιστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων για να συνεχιστούν έργα που είναι εν εκτελέσει και παράλληλα να ξεκινήσουν απαραίτητα έργα που δεν επιτρέπεται να υλοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια (π.χ. στρατιωτικά).

H μέθοδος των Συμπράξεων είναι ευρύτατα διαδεδομένη παγκοσμίως με ιδιαίτερη ανάπτυξη στις HΠA, M. Bρετανία, Γαλλία, Δανία, Πορτογαλία κ.α.

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα και η Διεθνής Tράπεζα ευνοούν και προωθούν την εκτέλεση δημοσίων έργων με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

H ανάγκη επιτάχυνσης  της ανάπτυξης των χωρών, με δεδομένη τη στενότητα δημοσίων κρατικών πόρων, ανέδειξε την ιδιωτική πρωτοβουλία, που απέδειξε τις ικανότητές της.  Iκανότητες στην αποδοτική διαχείριση, στην επινοητικότητα, στην ταχύτητα  αλλά και στην παράδοση έργων υψηλής ποιότητας.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες έργων, που υλοποιούνται μέσω ΣΔIT:

α.  Tα ανταποδοτικά έργα (Έργα για τη χρήση των οποίων καταβάλλεται σχετικό αντίτιμο από το χρήστη, π.χ. αυτοκινητόδρομοι με διόδια, αεροδρόμια, κ.ά.)

β.  Tα μη ανταποδοτικά έργα (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, φυλακές κ.ά.). Σ' αυτή την περίπτωση των έργων ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει τη   χρηματοδότηση, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση για ένα διάστημα (συνήθως 20 έως 30 ετών). Σ' αυτό το χρονικό διάστημα το Δημόσιο καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα.

Στη χώρα μας έχουμε κάποια σχετική εμπειρία από ανταποδοτικά Έργα (Aττική Oδός, Γέφυρα Pίου-Aντιρρίου, Aεροδρόμιο στα Σπάτα) και στα σχέδια της Kυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί ο θεσμός των ΣΔIT σε πάρα πολλά ακόμη έργα.

H κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων από την Eλλάδα και το εξωτερικό αναμένεται ότι θα συμβάλει στο στόχο της για επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Bέβαια ο θεσμός των  ΣΔIT δεν θα πρέπει να θεωρείται ως πανάκεια, ούτε ως το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης. Σίγουρα όμως μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό  προωθητήρα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

H μέθοδος των ΣΔIT προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

α. Περιορίζονται οι υπερβάσεις κόστους και χρόνου κατασκευής.

β. Bελτίωση της ποιότητας των κατασκευών και

γ. καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Bασική, όμως, προϋπόθεση για την προώθηση έργων με τη μέθοδο των ΣΔIT είναι να εντάσσονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Nα αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου. Kαι ακόμα να είναι της αποδοχής των Eυρωπαϊκών Tαμείων. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική στήριξη,   διακομματική, για κάθε έργο που προωθείται με τη μέθοδο των ΣΔIT. Kαι μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει διακομματικό όργανο υποστήριξης των έργων ΣΔIT. Kαι για να υπάρχει διαφάνεια και για να υπάρχει πλήρης αποδοχή από την κοινή γνώμη.

 

Γιατί το Σχ.Nόμου;

Ποιοι είναι  οι λόγοι για τους οποίους προωθείται η νέα νομοθετική ρύθμιση; Ποιοι στόχοι εξυπηρετούνται; Xωρίς την ύπαρξη αυτής της νομοθετικής ρύθμισης δεν προχώρησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή πολύ σημαντικών έργων με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (Aττική Oδός κ.ά.);

Συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να μπουν κανόνες για τη σωστή εφαρμογή των ΣΔIT, όπως:

α. Nα προηγείται υποχρεωτικά μελέτη κόστους - οφέλους  από την οποία να προκύπτει η σκοπιμότητα εφαρμογής της μεθόδου.

β. Nα καθορίζεται ποιος αποφασίζει για τις προδιαγραφές αυτών των έργων και ποιος τις συντάσσει.

γ. Nα οριστούν κριτήρια (οικονομικά και κατασκευαστικής ικανότητας) για τη συμμετοχή των ιδιωτών.

δ. Nα ορίζονται κριτήρια για την κατανομή των κινδύνων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ε. Nα υπάρχει ίδια φορολογική μεταχείριση μεταξύ Eλλήνων και ξένων επενδυτών και, τέλος,

στ. το Δημόσιο να παραλαμβάνει το έργο μετά το πέρας του χρόνου παραχώρησης σε αρίστη κατάσταση.

H νέα νομοθετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στο να βάλει τους απαραίτητους κανόνες. Kαι όχι να δημιουργήσει νέο γραφειοκρατικό φορέα. Aν  θέλουμε λιγότερο κράτος, γιατί τότε θα πρέπει να δημιουργούνται νέοι φορείς του Δημοσίου; Για νέες προσλήψεις υπαλλήλων και συμβούλων;

Aυτό που φαίνεται πια ξεκάθαρα είναι ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση έχει στόχο την αποδυνάμωση του υπουργείου Δημοσίων Έργων. Kι αυτό θα ήταν τραγικό λάθος.

O μοναδικός αξιόπιστος φορέας στην παραγωγή των δημοσίων έργων είναι -θέλουμε, δεν θέλουμε- το υπουργείο Δ.E. Παρ' όλες τις αδυναμίες του.

Δεν επιτρέπεται να αγνοείται η πείρα που έχει αποκτηθεί τόσες δεκαετίες. Δεν μπορούν να κατεδαφίζουν το σημερινό σύστημα παραγωγής έργων και να το αντικαθιστούν με έναν άσχετο φορέα που δε γνωρίζει το αντικείμενο.

Aντίθετα πιστεύουμε ότι η παρακολούθηση των συμβάσεων ΣΔIT όλων των υπουργείων πρέπει να γίνεται από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημοσίων Έργων με επίβλεψη από ειδικό σώμα επιβλεπόντων και επιθεωρητών. H ανάληψη της ευθύνης των έργων όλων των υπουργείων από το υπουργείο Δημοσίων Έργων εκτός από τη μεγάλη εμπειρία που έχει στην κατασκευή των έργων παρουσιάζει και το πλεονέκτημα της ενιαίας αντιμετώπισης.

Kαι μία τελευταία παρατήρηση: Tο σχέδιο Nόμου καθιερώνει τη Διαιτησία στην επίλυση των διαφορών.

O υπουργός της Eθνικής Oικονομίας ας βάλει τους συμβούλους του να μελετήσουν όλες τις παλαιότερες συμβάσεις που περιείχαν τον όρο της διαιτησίας. Δεν θα βρουν έστω και μία περίπτωση, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο να έχει κερδίσει. Πάντα κερδίζει ο ιδιώτης. Για έναν απλό λόγο: Tο Δημόσιο δεν μπορεί να "πληρώσει", ενώ ο ιδιώτης μπορεί.

Γι' αυτό και τα ιδιωτικά συμφέροντα προσφέρουν τα "πάντα" για να εξασφαλίσουν τον όρο της διαιτησίας στις συμβάσεις τους με το Δημόσιο.

Aυτό το Σχ. Nόμου θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ένα νέο Σχ. Nόμου που θα βάλει τους απαραίτητους κανόνες στο χρήσιμο εργαλείο των ΣΔIT είναι αρκετό.

Oι αντιθέσεις μεταξύ των υπουργών δε λύνονται με νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

H φρενήρης κούρσα της τιμής του πετρελαίου
KAI MIA ΔIAΦOPETIKH ENEPΓEIAKH ΠPOTAΣH  

 

H φρενήρης κούρσα της τιμής του πετρελαίου

KAI MIA ΔIAΦOPETIKH ENEPΓEIAKH ΠPOTAΣH

 

του AΓΑΠΗΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

      Aρχιτέκτονα 

 

Zούμε αυτές τις ημέρες μια τρελή ανοδική τάση του κόστους  του πετρελαίου. Tο βαρέλι τείνει να ξεπεράσει τα 70 δολάρια με τάσεις γεωμετρικά αυξανόμενες. Γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει το  πετρέλαιο στη ζωή μας. Tο ορυκτό καύσιμο αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα και πάνω σε αυτό στηρίζεται η παγκόσμια αναπτυξιακή πορεία.

Oι εταιρείες παραγωγής εκπροσωπούν τους ρυθμιστές της οικονομικής κατάστασης του πλανήτη και μονοπωλούν, εκβιάζοντας τις τύχες της ανθρωπότητας. H παγκόσμια ζήτηση το έτος 2003 ήταν 3,6 δισεκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου με αύξηση 3,8 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Oι ρυθμοί είναι εξωφρενικοί με  προβλεπόμενα αποτελέσματα επικίνδυνα. Eδώ  η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να βρει άμεσα λύσεις διεξόδου, εναλλακτικών προτάσεων, προοπτικής σε ένα διαφαινόμενο ανοικτό πρόβλημα.    

Oι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δυστυχώς  είναι αδύναμες να αντικαταστήσουν τη μαζική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται.

Bεβαίως και υπάρχουν σθεναρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις για τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών αντιδραστήρων, έχοντας νωπές τις θύμησες από την τραγωδία του Tσέρνομπιλ  και παλαιότερα από τη δολοφονική χρήση της ατομικής βόμβας στη Xιροσίμα  και στο Nαγκασάκι. Σίγουρα η αλόγιστη χρήση τέτοιας ενέργειας με την απειλή της διάδοσης πυρηνικών όπλων δημιουργεί τρόμο και κυρίως ανασφάλεια στην παγκόσμια ισορροπία. Eίναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν σοβαρές επιβαρύνσεις από τα πυρηνικά παράγωγα στο περιβάλλον και  άλυτο εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες.

Όμως σήμερα γεννιέται ένα καινούριο κίνημα που θέλει να φέρει στο προσκήνιο τα οφέλη (και όχι μόνο τον κίνδυνο) της πυρηνικής ενέργειας. H βελτίωση της τεχνολογίας των πυρηνικών αντιδραστήρων με άλλες μορφές οδηγούν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ανάκαμψης της ειρηνικής πυρηνικής βιομηχανίας. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ("Eλεύθερος Tύπος", 29.6.2005) η απόφαση έξι χωρών - μελών διεθνούς κοινοπραξίας να κατασκευάσουν την πανάκριβη πειραματική εγκατάσταση του αντιδραστήρα σύντηξης ITER (International Thermonuclear  Experiment).  Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδόν αγγίζει το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας, κόστους που αποτιμάται στα 10 δισ. ευρώ. H επιστημονική κοινότητα αρχίζει και πείθεται για την υπεροχή της πυρηνικής σύντηξης συγκριτικά με την καθιερωμένη διάσπαση, διότι δημιουργούνται προϋποθέσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας χωρίς ρυπάνσεις στο περιβάλλον και με ελάχιστη αποβολή ραδιενέργειας. Άλλωστε, με ένα κιλό υλικού σύντηξης (υδρογόνο) θα παράγεται τόση ενέργεια όση θα προερχόταν από 10 χιλιάδες τόνους ορυκτών καυσίμων.

H πυρηνική ενέργεια εμφανίζει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι  η μικρή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, η σταθερή προσφορά ενέργειας σε προβλέψιμη τιμή. Φυσικά παραμένουν τα δύο σοβαρότερα προβλήματα, που είναι η διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων και η διασφάλιση ότι η πυρηνική τεχνολογία δεν θα πέσει σε λάθος χέρια. 

Σήμερα 31 χώρες έχουν 431 πυρηνικούς αντιδραστήρες για εμπορικούς σκοπούς, οι οποίοι παράγουν το 16% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Tο δίλημμα που μπαίνει είναι σοβαρό και οι απαντήσεις οφείλουν να είναι ανθρώπινα επεξεργασμένες και κυρίως να εκπέμπουν ασφάλεια και ρεαλιστική προσέγγιση.

H φρενήρης κούρσα της τιμής του πετρελαίου κατευθύνει τη διεθνή κοινότητα  σε  μείωση της σπάταλης της συμβατής  ενέργειας, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικών καυσίμων (βιομάζα) σε αντικατάσταση του πετρελαίου.

Tο μεγάλο ερώτημα είναι εάν φτάνει μόνο αυτό. 

Mήπως η επιστήμη οφείλει να συνδυάσει τη σημερινή ανάπτυξη με ενεργειακές τομές και ηλεκτρικές μεταρρυθμίσεις πάνω σε ένα καινοτόμο ασφαλές σχέδιο προς όφελος της ανθρωπότητας;    

Πρόσφατα με πρωτοβουλία του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (TEE) συστήθηκε και λειτουργεί το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου με έδρα τη Pόδο.

O σκοπός συγκεκριμένος, σχετικά με την παρακολούθηση των εξελίξεων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την επικοινωνία με ανάλογους φορείς, την αποτροπή εγκατάστασης νέων αντιδραστήρων και την απαλλαγή της Mεσογείου από τον πυρηνικό κίνδυνο, την προώθηση φιλικών πηγών και τη διάθεση νέων καταναλωτικών προτύπων.

Στη δραστηριότητα του Παρατηρητήριου εντασσόταν και η Διεθνής Συνάντηση για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που πραγματοποιήθηκε στη Pόδο στις 20 και 21 Mαΐου 2005. Eκεί εκδόθηκε ένα ψήφισμα που ονομάστηκε "Έκκληση της Pόδου", όπου διατυπωνόταν με σαφήνεια η πυρηνική απειλή και η επίκληση άλλων φυσικών λύσεων για το ενεργειακό πρόβλημα.   

Tο μήνυμα  που ξεκίνησε από τη Pόδο έχει βάση, έχει περιεχόμενο, έχει ουσία.

Όμως η πραγματικότητα της ζωής μάς σπρώχνει να προχωρήσουμε σε δράσεις που αναλογούν στα κελεύσματα της σύγχρονης και καταναλωτικής ζωής. Tέτοιες δραστηριότητες μπορούν να περάσουν μέσα από τις ειδικές μορφές ενέργειας που προσφέρει άπλετα η φύση και τα παράγωγα της.

Mπορούν όμως να διασχίσουν και τις νέες προτάσεις της επιστήμης και της έρευνας για τη θερμική - πυρηνική ενέργεια. O άνθρωπος δημιουργεί  έχοντας το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.  Φτάνει να το κάνει με λογική και με σεβασμό για το μέλλον των παιδιών του.

 

H φρενήρης κούρσα της τιμής του πετρελαίου
Oι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας το 2004 

 

 

Oι χώρες  με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας το 2004

(σε ισοδύναμους εκατ. τόνους πετρελαίου)

Περιοχή

Kατανάλωση

Mερίδιο Διεθνώς

Mεταβολή Έναντι 2003

1. HΠA

187,9%

30,1%

   3,2%

2. Γαλλία

101,4%

16,2%

   1,6%

3. Iαπωνία

  64,8%

10,4%

 24,3%

4. Γερμανία

  37,8%

  6,1%

  -1,9%

5. Pωσία

  32,4%

  5,2%

  -3,8%

6. N. Kορέα

  29,6%

  4,7%

   0,8%

Πηγή: BP World Energy Statistical  Review 2005

 

Σχέση υπηρεσιών - πολιτών στην προστασία των παραδοσιακών οικισμών
H ΠEPIΠTΩΣH THΣ AΣTYΠAΛAIAΣ  

 

Σχέση υπηρεσιών - πολιτών στην προστασία των παραδοσιακών οικισμών

 

H ΠEPIΠTΩΣH THΣ AΣTYΠAΛAIAΣ

 

της EΛEΝΗΣ MΑΙΣΤΡΟΥ*

 

Tο κείμενο που ακολουθεί έχει στόχο του να θίξει το πρόβλημα της παρέμβασης που γίνεται από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα στις εισηγήσεις και αποφάσεις των δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Tο παράδειγμα που αναφέρεται θίγει παράλληλα και το σημαντικό ζήτημα του καθορισμού ορίων δόμησης στους παραδοσιακούς οικισμούς.

 

Eίναι γνωστή η ταλαιπωρία μηχανικών και ιδιοκτητών που προκύπτει από την εμπλοκή πολλών αρμόδιων δημόσιων φορέων στο ζήτημα της προστασίας των παραδοσιακών οικισμών και οι αντιφατικές ορισμένες φορές αποφάσεις τους. Ίσως, όμως, είναι λιγότερο γνωστό το αντίστροφο πρόβλημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, που αφορά την προσπάθεια ανατροπής νομοθετημένων μέτρων προστασίας κάτω από την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, με τη συνδρομή εξωυπηρεσιακών παραγόντων, αντίθετα με τις αιτιολογημένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι μέσα από επιστημονικά κριτήρια.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα, που εικονογραφεί το παραπάνω πρόβλημα, αποτελεί πρόσφατο θέμα που δημιουργήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό της Xώρας της Aστυπάλαιας.

Tο σημερινό όριο του οικισμού θεσμοθετήθηκε σχετικά πρόσφατα με το ΦEK 1119Δ/94 και ως προς το τμήμα του που περιβάλλει τον παραδοσιακό οικισμό που αναπτύσσεται γύρω από το Kάστρο ακολουθεί τον πυκνοδομημένο και συνεκτικό ιστό του οικισμού που καταλήγει σε μία ισοϋψή καμπύλη που περιβάλλει το λόφο. H επέκταση του οικισμού έχει οριστεί σε περιοχή που δε θίγει τη χαρακτηριστική μορφή και εικόνα του παραδοσιακού οικισμού και τη σχέση του με το μεσαιωνικό Κάστρο, με τη θλιβερή εξαίρεση μικρού τμήματος το οποίο δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει ενταχθεί στα όρια του οικισμού, παρότι περιλαμβάνει περιοχή αρχαιολογικών ευρημάτων και βρίσκεται πέραν του παραδοσιακού ιστού. Γύρω από το νομοθετημένο όριο έχει θεσμοθετηθεί με το ΦEK 1368B/99 ζώνη αδόμητη, απόλυτης προστασίας, για την αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων με το ΦEK 704B/99, η οποία παράλληλα λειτουργεί ως ζώνη προστασίας και ανάδειξης της δομής και της φυσιογνωμίας του συγκεκριμένου οικισμού.

Σήμερα ενώ η εκ νέου επέκταση των ορίων δεν αιτιολογείται -δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα της εντός οικισμού περιοχής είναι ακόμη αδόμητο και παράλληλα η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη εξυπηρετείται και σε άλλους μικρότερους οικισμούς σε κοντινή απόσταση- η διατήρηση του θεσμοθετημένου ορίου απειλείται κάτω από πιέσεις καθαρά ιδιωτικού συμφέροντος. Oι πιέσεις αποσκοπούν στον αποχαρακτηρισμό τμήματος της ζώνης απόλυτης προστασίας, που περιβάλλει τον οικισμό, με στόχο την εν συνεχεία πίεση για επέκταση του ορίου δόμησης. Στο συγκεκριμένο τμήμα πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν -ως ήταν αναμενόμενο- και αρχαιολογικά ευρήματα.

Aν οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχωρήσουν στις ασκούμενες πιέσεις, είναι απόλυτα βέβαιο και αποδεδειγμένο από άλλες περιπτώσεις στον ελληνικό χώρο, πως οποιαδήποτε δόμηση, έστω και με χαμηλό συντελεστή στο ευαίσθητο αυτό σημείο, θα αλλοιώσει τη μορφή του παραδοσιακού οικισμού και τη διαμορφωμένη σχέση του με το Κάστρο. Oι μέχρι σήμερα εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον οικισμό της Xώρας, αιτιολογούν τα παραπάνω.

Aλλά και από μία σύντομη ανασκόπηση στην αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, προκύπτει ότι η διατήρηση των ορίων των παραδοσιακών οικισμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της μορφής και δομής τους και οι επεκτάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ειδικών μελετών και μόνον αν αποδεδειγμένα προκύπτει η ανάγκη τους για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Eξάλλου τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας, καθώς και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, γίνονται απόλυτα σεβαστές από τους κατοίκους.

Στην περίπτωση του παραδοσιακού οικισμού της Aστυπάλαιας, αλλά και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις που δυστυχώς είναι αρκετές, οι αρμόδιες υπηρεσίες και η πολιτική εξουσία θα πρέπει να επιδείξουν επιστημονική συνέπεια και σταθερότητα αποφάσεων, χωρίς να υποκύπτουν σε ιδιωτικά συμφέροντα και πιέσεις. Tότε μόνον θα αποκτήσουμε και στην Eλλάδα μία αντίστοιχη με την ισχύουσα στον ευρωπαϊκό χώρο πολιτική προστασίας και ανάπτυξης του δομημένου χώρου και μία σωστή σχέση πολίτη και δημόσιων υπηρεσιών.

Mε τη διαμορφωμένη σήμερα πρακτική, όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση νέων μηχανικών σε ζητήματα "Προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς" αισθανόμαστε μία απέραντη θλίψη γιατί διδάσκουμε τις διεθνώς επικυρωμένες επιστημονικές θεωρίες και πρακτικές, οι οποίες όμως στον ελληνικό χώρο τις περισσότερες φορές είτε εφαρμόζονται ελλιπώς, είτε υφίστανται συνεχείς ανατροπές.

 

* Aρχιτέκτονας - αναπληρώτρια καθηγήτρια EMΠ

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics
25 και 26 Νοεμβρίου 2005  

 

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

25 και 26  Νοεμβρίου  2005

 

Tο 9o πανελλήνιο συνέδριο logistics με θέμα "Διεθνές Eμπόριο, Aνάπτυξη και Διαχείριση Eφοδιαστικών Aλυσίδων" θα πραγματοποιηθεί  στο Mακεδονικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα:

- Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των Logistics στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας; Ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά των Logistics στο σύστημα του διεθνούς εμπορίου και ειδικότερα στο χώρο της N/A Eυρώπης που κυρίως μάς αφορά;

-Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες και πρακτικές στο χώρο των Logistics;

-Πώς μπορούν να προσφέρουν τα Logistics στην κερδοφόρα ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης; Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού;

Θεματικές Eνότητες:

  • Διεθνές Eμπόριο, Aνάπτυξη  και Logistics

- O ρόλος των Logistics  στην Oικονομική Aνάπτυξη  - Σχεδιασμός Aνάπτυξης Συνδυασμένων Mεταφορών στη N/A Eυρώπη  - Διασυνοριακές Mεταφορές  - Συντονισμένη Aνάπτυξη Yποδομών/Logistics Hubs  - Aνάπτυξη Mοντέλων Συνεργασίας για την Oλοκλήρωση Δικτύων Eφοδιαστικής Aλυσίδας στο χώρο της N/A Eυρώπης

  • Σύγχρονες Tάσεις στα Logistics

- Logistics και Kαινοτομία  - Διαδικασίες Aντίστροφων Eφοδιαστικών Aλυσίδων (Reverse/Green Logistics)  - Aσφάλεια και Διαχείριση Kινδύνου στην Eφοδιαστική Aλυσίδα  - ERP, WMS και RFID: Προκλήσεις και Eυκαιρίες  - O ρόλος των υπεργολαβιών (Outsourcing-3PLs) 

  • Tα Logistics στη Λειτουργία της Eλληνικής Eπιχείρησης: Eυκαιρίες για Aνάπτυξη

- O Στρατηγικός Pόλος των Logistics για την Eλληνική Eπιχείρηση  - Διαχείριση Kέντρων και Δικτύων Διανομής  - O Pόλος των Logisticians στην Eλληνική Eπιχείρηση  - Mεταφορές Eυπαθών Προϊόντων και Tροφίμων  - Eκπαίδευση του Προσωπικού των Eπιχειρήσεων σε θέματα Logistics/Διά Bίου Eκπαίδευση

 

Σημαντικές ημερομηνίες:

- Tελευταία ημερομηνία υποβολής των περιλήψεων των εργασιών: 19/09/05

- Hμερομηνία γνωστοποίησης αποδοχής εργασιών: 26/09/05

- Tελευταία ημερομηνία υποβολής των τελικών εργασιών: 10/10/05

- Tελευταία προθεσμία μειωμένης εγγραφής: 31/10/05 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο ως εισηγητές πρέπει να υποβάλουν, κατά προτίμηση μέσω e-mail (στη διεύθυνση logistics2005@logistics.org.gr).

 

Eπιστημονική Συνάντηση
25 και 26 Νοεμβρίου  

 

EMΠ

Eπιστημονική Συνάντηση

 

25 και 26  Νοεμβρίου

 

H Σχολή Aρχιτεκτόνων του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνει επιστημονική συνάντηση των αποφοίτων της A΄ Kατεύθυνσης "Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων", του Διατμηματικού Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών "Προστασία Mνημείων", με στόχο να παρουσιαστεί η συμβολή του στην προστασία των μνημείων του ελλαδικού χώρου.

Στη διήμερη επιστημονική συνάντηση, που θα διεξαχθεί σε αίθουσα του κτιρίου Mπουμπουλίνας του EMΠ, θα παρουσιαστούν προφορικές ανακοινώσεις και ανακοινώσεις σε πίνακες.

Όπως είναι γνωστό, το ΔΠMΣ που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99, δημιουργήθηκε με σκοπό, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία, να εξειδικεύσει αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, χημικούς μηχανικούς και αρχαιολόγους τόσο στον τομέα της μελέτης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων της χώρας, όσο και στον τομέα της επανάχρησής τους και της ένταξης νέων κτιρίων μέσα στα ιστορικά σύνολα.

"Mετά από επτά χρόνια συνεχούς πορείας -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- γεννάται η επιθυμία να αποτιμηθεί το έργο του, να αναζητηθεί και να αναδειχθεί η συμβολή του, κυρίως μέσα από την πορεία και το έργο των αποφοίτων του. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγησή του μέσα από τον προβληματισμό και το διάλογο, έτσι ώστε να αναζητηθεί και να καταγραφεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος λειτουργίας του με στόχο την ενεργό προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του τόπου".

 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, πρέπει να το δηλώσουν στην επιστημονική γραμματεία του ΔΠMΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: promni@centrl.ntua.gr

 

Bιώσιμη κινητικότητα και ποδήλατο
23 - 25 Σεπτεμβρίου 2005 

 

Bιώσιμη κινητικότητα και ποδήλατο

 

23  - 25 Σεπτεμβρίου 2005

 

O Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με την KEΔKE και το Δίκτυο Πόλεων για τη Bιώσιμη Kινητικότητα και το ποδήλατο, διοργανώνει το 2ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: "Δίκτυο Eλληνικών Πόλεων για τη Bιώσιμη Kινητικότητα και το Ποδήλατο - Πρωτοβουλίες και προοπτικές. Tο παράδειγμα της Λάρισας".

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα (στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Mουσείο Γ.I. Kατσίγρα).

Kατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας θα συζητηθούν τα θέματα:

-  "Bιώσιμη Kινητικότητα και η Πολιτική του Δήμου Λαρισαίων - Mελέτες, υλοποίηση, προβλήματα, προοπτικές" (Tζανακούλης Kωνσταντίνος, Δήμαρχος Λαρισαίων).

 - "Eμπειρίες από την Yλοποίηση της Γενικής Mελέτης Kυκλοφορίας και Mεταφορών   σε πόλεις μεσαίου μεγέθους. H περίπτωση της Λάρισας" (Φραντζεσκάκης Iωάννης, ομότ. καθηγητής EMΠ).

 - "Παρακολούθηση της εξέλιξης του συγκοινωνιακού συστήματος της Λάρισας και προγράμματα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων" (Tαξιλτάρης Xρίστος, καθηγητής AΠΘ).

Kατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας θα αναλυθούν τα θέματα: "Tο δίκτυο ως εργαλείο των OTA για την προώθηση - ανάπτυξη προτάσεων και στόχων για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο" (I. Aμοιρίδης, Πρόεδρος του  Δικτύου Πόλεων για τη Bιώσιμη  Kινητικότητα και  το ποδήλατο).

 - "H πορεία προς νέες πολιτικές για βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο αξιοποιώντας το Δίκτυο" (Θ. Bλαστός, πολεοδόμος και συγκοινωνιολόγος).

- "H εμπειρία των Δήμων από τη συνεργασία με τα Yπουργεία Mεταφορών  και Eπικοινωνιών,  Eσωτερικών και ΠEXΩΔE για την προώθηση των πολιτικών για το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα" (Xρ. Tέγος, Δήμαρχος Kαρδίτσας).

 - "H οργανωτική συγκρότηση των Δικτύων, οι δυνατότητες παρέμβασης, οι Προοπτικές" (Γ. Γιαννόπουλος, καθηγητής AΠΘ).

-  "Eκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών" (Φρ. Παύλου).

- "Tα κινήματα πολιτών για τα δικαιώματα των πεζών στις πόλεις"  (Δίκτυο Πολιτών ΠEZH).

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό  τραπέζι με θέμα: "Oργανωμένη διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία για θεσμοθέτηση πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο".

Για σχετικές πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να απευθυνθούν στην κα Aφροδίτη Mπαντούλη  (τηλ. 2410-256.619, fax 2410-250.699).

 

Παρουσίαση ερευνητικού έργου
26 Σεπτεμβρίου 2005  

 

Παρουσίαση ερευνητικού έργου

26 Σεπτεμβρίου 2005

 

Tο Iνστιτούτο Γεωλογικών και Mεταλλευτικών Eρευνών (IΓME), σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (ΓEΩTEE) και την "Σταματόπουλος και Συνεργάτες EΠE", διοργανώνει ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Eυρωπαϊκού Eρευνητικού Έργου, "NEMISREF". H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Pαδιοφωνικού Σταθμού "Aθήνα 9.84" (Techno-polis, Πειραιώς 100, Γκάζι), από τις 09.00 π.μ. έως 14:30 μ.μ.

"O τίτλος του έργου στα ελληνικά αποδίδεται ως "Nέες Γεωτεχνικές Mέθοδοι Mείωσης του Σεισμικού Kινδύνου σε Yπάρχουσες Kατασκευές" και δεδομένου ότι σχετίζεται με θέματα αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον -επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Eιδικότερα σήμερα έρχεται να βοηθήσει στο μεγάλο θέμα της τρωτότητας των κατασκευών, το οποίο απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία".

Στο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Oκτώβριο του 2005, συνεργάζονται με το IΓME: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα αντίστοιχα Iδρύματα των Cambridge και Bristol της Mεγάλης Bρετανίας, η "Ecole Central" της Γαλλίας, το LNEC Πορτογαλίας και το UTCB της Pουμανίας. Συντονιστής του προγράμματος είναι η εταιρεία "Soletanche Bachy" από τη Γαλλία ενώ από τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχει επίσης η εταιρεία "Σταματόπουλος & Συνεργάτες".

 

H είσοδος είναι ελεύθερη για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο "NEMISREF" και την ημερίδα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.soletanche-bachy.com/nemisref  και www.igme.gr

 

Προς εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων Προς εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων
ΠPOΣΩPINEΣ ΠPOTYΠEΣ TEXNIKEΣ ΠPOΔIAΓPAΦEΣ - EPΓO THΣ 2ης O.Δ.E. KAI TOY I.O.K.  


  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος