ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ> ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ> ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ_240302

  
    ΗΜΕΡΙΔΑ     
    ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ     

Βιοκλιματικός σχεδιασμός στον αστικό υπαίθριο χώρο

Η εφαρμογή των βιοκλιματικών αρχών στον σχεδιασμό των αστικών υπαίθριων χώρων με στόχο την βελτίωση των συνθηκών άνεσης αλλά και η κατάδειξη της ζωτικής σημασίας που έχουν οι ελεύθεροι χώροι στην διαμόρφωση του αστικού μικροκλίματος αποτελεί το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το ΤΕΕ-ΤΚΜ στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2002, στον κινηματογράφο Ολύμπιον αίθουσα «Παύλος Ζάννας», 10.00πμ-14.30μμ.

Η παρουσίαση του θέματος επιχειρείται για πρώτη φορά, και παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αφορά τους μελετητές αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της στρατηγικής αξιοποίησης και στον σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων στις πόλεις.

Η ημερίδα στοχεύει στο να παρουσιαστούν οι παράγοντες που διαμορφώνουν το μικροκλίμα στους αστικούς υπαίθριους χώρους, να καταδείξει την σημασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στην διαμόρφωση του αστικού κλίματος, και στο να δώσει το ερέθισμα για μία νέα προσέγγιση του σχεδιασμού των ελεύθερων χώρων στις πόλεις μας.

Το θέμα παρουσιάζει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας μια και τόσο στην Αθήνα (Ολυμπιακά Έργα) αλλά στην Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη ή είναι υπό συζήτηση έργα που περιλαμβάνουν την ανάπλαση ή την αξιοποίηση μεγάλων ελεύθερων χώρων στον ιστό ή στην περιφέρεια της πόλης. Για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη, η αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων στο Δυτικό τόξο, καθώς και η ανάδειξη κατάλληλου χώρου για την πιθανή ανάληψη της διοργάνωσης της EXPO 97-98.

Η διερεύνηση των δυνατοτήτων παθητικών μεθόδων που εφαρμόζονται στους υπαίθριους χώρους για την βελτίωση του μικροκλίματος θα δοθεί μέσα από την παρουσίαση ερευνητικών μελετών και υλοποιημένων έργων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εντυπωσιακή προσπάθεια που έγινε στα πλαίσια της ΕΧPO 92 στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές συγκαταλέγονται από διάφορους επιστημονικούς τομείς και θα δώσουν μία εικόνα του προβληματισμού που υπάρχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα ακόλουθα

 

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρία ΕΚΜΕ ΑΕ