ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2314


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2314   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Η τραγωδία του Μαλιακού και Οδική Ασφάλεια
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική υστέρηση στην οργανωμένη εφαρμογή και συστηματική εξέλιξη και παρακολούθηση άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, έργων, διοικητικών, θεσμικών και κοινωνικών παρεμβάσεων στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας. 

Η τραγωδία του Μαλιακού και Οδική Ασφάλεια

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική υστέρηση στην οργανωμένη εφαρμογή και συστηματική εξέλιξη και παρακολούθηση άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, έργων, διοικητικών, θεσμικών και κοινωνικών παρεμβάσεων στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του εγχώριου κατασκευαστικού προγράμματος τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν μεγάλα οδικά τμήματα των διευρωπαϊκών αξόνων, σύγχρονα και σύνθετα συγκοινωνιακά και άλλα έργα, που αποτέλεσαν πρωτοποριακές τεχνικές - κατασκευαστικές λύσεις, μεγάλου αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

 

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι: Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήθηκαν με δυσεξήγητη επιμονή, τεχνικές και κατασκευαστικές επιλογές, χωρίς να διασφαλίζονται ολοκληρωμένες τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές συνθήκες. Πολλά από τα οδικά έργα έγιναν τμηματικά, κυρίως σε «εύκολες» πεδινές περιοχές του βασικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, υπό το βάρος της παθογένειας παραγωγής των δημοσίων έργων, με κριτήρια πελατειακών, πολιτικών και οικονομικών αποδόσεων και σκοπιμοτήτων, φαινόμενα τα οποία κατΆ επανάληψη έχει καυτηριάσει το ΤΕΕ, προτείνοντας ολοκληρωμένα και αλληλένδετα μέτρα αντιμετώπισής τους. Δύσκολα, κρίσιμα και απολύτως αναγκαία έργα εγκαταλείφθηκαν είτε καθυστέρησαν υπερβολικά. Όπως για παράδειγμα, το τμήμα του ΠΑΘΕ από Λόγγο μέχρι Ράχες, όπου την τελευταία δεκαετία είχαμε περισσότερους των 400 νεκρών και διπλάσιο αριθμό τραυματιών τροχαίων ατυχημάτων, στο υποτυπώδες δίκτυο περιπορείας του Μαλιακού κόλπου, που παραμένει στην ίδια κατάσταση τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ εξυπηρετεί μεγάλους και πυκνούς κυκλοφοριακούς φόρτους, δεκαπλάσιος αυτών για τους οποίους σχεδιάσθηκε να εξυπηρετεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ως σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Επιδείχθηκε «αξιοθαύμαστη» σπουδή συγκέντρωσης μεγάλου όγκου έργων στο κέντρο, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Η υλοποίηση τους έγινε κατά τρόπο που επιδέχεται πλήθος διαχειριστικών και άλλων αιτιάσεων, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, εις βάρος της περιφέρειας

 

Η υλοποίηση είτε η δρομολόγηση νέων έργων στο κέντρο και την περιφέρεια, όπως επίσης η εφαρμογή «Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας» («Καθοδόν» 2001-2005), που απέδωσε μείωση των ατυχημάτων κατά 15 έως 20% και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία είναι θετικά βήματα προσπαθειών αλλά δεν μπορεί να αποτελέσουν το «άλλοθι» βραχυπρόθεσμων και αποσπασματικών ενεργειών, που σύντομα εκμηδενίζουν τα όποια οφέλη και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

 

Το πλήθος των πολύνεκρων τροχαίων ατυχημάτων, σε κρίσιμα και ανολοκλήρωτα τμήματα αυτοκινητοδρόμων του ΠΑΘΕ, όπως, στο γνωστό ως «πέταλο του Μαλιακού», πριν ενάμιση χρόνο στα Τέμπη, με μεγάλη συχνότητα στην Κορίνθου-Πατρών και το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, τα περισσότερα των τροχαίων ατυχημάτων εξακολουθούν να γίνονται στο αστικό και εγκαταλελειμμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη η Οδική Ασφάλεια να τοποθετηθεί υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας, της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

 

Το ΤΕΕ σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ, τους επιστημονικούς συλλόγους τεχνικών και τους ειδικούς επιστήμονες εμπειρογνώμονες μέλη του αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία «Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας». ΑπΆ αφορμή τη δημιουργηθείσα κατάσταση, το ΤΕΕ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει και προτείνει: 

· Τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει στην κατασκευή, τις μελέτες, τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχων στα έργα μετατροπής του Μαλιακού σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, πρέπει να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατό και να υλοποιηθεί το έργο στο σύνολό του έγκαιρα και έντεχνα, με κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας.

· Για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο «πέταλο του Μαλιακού» στα πλαίσια της γενικής μελέτης και των επιμέρους μελετών που συνέταξε και απέστειλε για έγκριση η Δ.Ε.Σ.Ε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να διερευνηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ όλες οι τεχνικά εφικτές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, αφού ληφθούν υπόψη οι υπεύθυνες θέσεις των ειδικών διπλωματούχων μηχανικών, που θεσμικά και υπηρεσιακά εμπλέκονται στο θέμα. Επίσης επιβάλλεται η ενδυνάμωση των μέτρων και μέσων αστυνόμευσης  στην πράγματι εξαιρετικά επικίνδυνης κυκλοφορίας περιοχή, όπως επίσης η συστηματική, με όλα τα προσφερόμενα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ενημέρωση του κοινού και των διερχόμενων οδηγών.

· Να προωθηθεί τάχιστα η εφαρμογή άμεσων μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο σύνολο του οδικού δικτύου. Εντοπισμός και επεμβάσεις στις επικίνδυνες θέσεις ολόκληρου του οδικού δικτύου (βελτίωση της σήμανσης, του ηλεκτροφωτισμού, των οδοστρωμάτων κλπ).

· Να προωθηθούν οι διαδικασίες μελέτης και υλοποίησης κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων σε κρίσιμα τμήματα του ΠΑΘΕ, κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου συμβαίνουν πολύνεκρα και πολλά τροχαία ατυχήματα.,

· Να μελετηθεί κάθε πρόσφορη προτεινόμενη τεχνική και κατασκευαστική λύση ανάπτυξης του εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης προέλευσης-προορισμού, για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Ύστερα από διάλογο σε τεχνοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο να προκριθούν προς υλοποίηση όλες οι πρόσφορες λύσεις, που εξασφαλίζουν τεχνικές, περιβαλλοντικές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις υλοποίησης τους.

· ¶μεσες δράσεις βελτίωσης της οδηγικής συμπεριφοράς των χρηστών της οδού. Υιοθέτηση εξοπλισμού των οχημάτων που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια. Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος αστυνόμευσης, βελτίωση του συστήματος άμεσης επέμβασης, αναβάθμιση εξοπλισμού ελέγχου κυκλοφορίας, καταγραφή παραβάσεων. Λήψη μέτρων αντιμετώπισης μετά το ατύχημα, εκπόνηση σχεδίων επέμβασης, παροχή άμεσης βοήθειας, μεταφοράς τραυματιών κ.λπ.  

 

Το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις, που κάθε φορά εξαγγέλλονται πρέπει να εξειδικεύονται και να προωθούνται στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού παρακολούθησης και συστηματικής υλοποίησης τους και όχι να διαρκούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όσο η τρέχουσα επικαιρότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ώστε με μαθηματική ακρίβεια να προετοιμάζονται οι επόμενες τραγωδίες.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Μετεγγραφών

Μετεγγραφών

 

...συζήτηση για να «βρισκόμαστε σε κουβέντα» κάθε δυο και τρία χρόνια, δίχως να δίνεται η λύση (τουλάχιστον ως σήμερα), προφανώς γιατί υπάρχουν ...κακώς κείμενα που κανείς δεν επιθυμεί να διορθωθούν, προσβλέποντας σε μια μελλοντική χρήση τους, είτε κάνοντας διασταλτική ερμηνεία του νόμου, είτε ...κατΆ εθιμικό «δίκαιο».

ΥπΆ αυτό το πρίσμα, ευεξήγητο το φαινόμενο να αποφοιτούν από τα ελληνικά ΑΕΙ περισσότεροι από όσοι εισάγονται.

Και ειρωνική σύμπτωση η αναβολή της δίκης φοιτητών και υπαλλήλων του Πάντειου Πανεπιστημίου, που πριν μερικά χρόνια χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, προκειμένου να πετύχουν μετεγγραφές, τις ίδιες ημέρες που το ζήτημα πήρε, για μια ακόμη φορά, διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όσο για τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου, ενδεχομένως να σκέπτονται ότι ψηφίζοντας διατάξεις με τις οποίες «κλείνουν παράθυρα του νόμου», θα κλείσουν (φευ) και τα ...«τηλεοπτικά παράθυρα».

 

Η τραγωδία
...του Αγίου Κωνσταντίνου υπογραμμίζει και τονίζει την άλλη τραγωδία των Τεμπών και οι δυο μαζί την αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα οδικά έργα και τη χρήση τους σΆ αυτό τον τόπο.  

Η τραγωδία

 

...του Αγίου Κωνσταντίνου υπογραμμίζει και τονίζει την άλλη τραγωδία των Τεμπών και οι δυο μαζί την αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα οδικά έργα και τη χρήση τους σΆ αυτό τον τόπο.

Αναμφισβήτητα, τα γεωμετρικά στοιχεία του δρόμου στην περιοχή του δυστυχήματος (και όχι μόνο), καθιστούν από μόνα τους το σημείο ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Πλην, όμως, είναι η οδική συμπεριφορά αυτή που τελικά προκαλεί τα τραγικά γεγονότα. Ας αναλογιστούμε την άλλη τραγωδία στον Αξιό, σε δρόμο σύγχρονο και κατά τεκμήριο ασφαλέστερο. Και ας συνειδητοποιήσουμε ότι σΆ αυτή την κατεύθυνση ουδέν γίνεται.

 

Ύφεση και στην οικοδομή
...προδιαγράφουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.  

Ύφεση και στην οικοδομή

 

...προδιαγράφουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται ο προβληματισμός που υπάρχει στην αγορά σχετικά με την πορεία της κτηματαγοράς, καθώς διαφαίνεται σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων και παράλληλα η μείωση των στεγαστικών δανείων. Τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν, δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν στην αγορά περί τις 3.500 νέες κατοικίες, ενώ περίπου 80.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων «αναζητούν» ενδιαφερόμενους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, το πρώτο πεντάμηνο του 2004 παρατηρείται μείωση στον οικοδομικό όγκο κατά 9,1%, στην επιφάνεια κατά 7,1% και στον αριθμό αδειών κατά 2,7%. Η μεγαλύτερη μείωση οικοδομικής δραστηριότητας (26,9%) καταγράφηκε στον νομό Αττικής και ακολουθεί η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με μείωση 17,7%.

 

Τα φορολογικά

Τα φορολογικά

 

...μέτρα που αποσπασματικά εξαγγέλλονται για την οικοδομή (επιβολή ΦΠΑ 18% από τις αρχές του 2006, αύξηση των αντικειμενικών αξιών κ.λπ.) ακυρώνουν τις ταυτόχρονα διαδιδόμενες υποσχέσεις για ελάφρυνση της φορολογίας επί των ακινήτων, δημιουργώντας ένα «θολό τοπίο» που επιδεινώνει τα προβλήματα σε έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας.

Η περισσότερο υπεύθυνη και συνολική στάση απέναντι στο ζήτημα και σκόπιμη και χρήσιμη είναι.

 

Ο διασυρμός

Ο διασυρμός

 

...σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της χώρας μας με αφορμή την ελληνική έκθεση για τα οικονομικά δεδομένα (η περίφημη απογραφή του υπουργείου Oικονομίας), προδιαγράφει εξαιρετικά σκληρά και αναπόφευκτα μέτρα.

Δηλώσεις του τύπου «οι Έλληνες κατάφεραν ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στη σταθερότητα του ευρώ» και επισημάνσεις όπως «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των παραβατών του Συμφώνου Σταθερότητας και εκείνων που συνειδητά και κατΆ εξακολούθηση παρουσίαζαν εσφαλμένους δείκτες», είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει διαμορφώσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ...«βάλει τα κάστανα στη φωτιά» και η ίδια να επιχειρήσει να τα ...βγάλει στη συνέχεια!

Δίχως διάθεση νΆ απαλλαγούν της όποιας ευθύνης οι προηγούμενοι, είναι να απορεί κανείς για τις πρωτοβουλίες που οι νυν αναλαμβάνουν.

 

Τη ζωή μας ποδήλατο

Τη ζωή μας ποδήλατο

 

...θα πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να ζούμε σε περισσότερο ανθρώπινες πόλεις, ήταν η άποψη που επικράτησε σε συνέδριο Δημάρχων στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δεκάδες δήμοι στη χώρα μας εκπόνησαν μελέτες και εκτέλεσαν έργα για το ποδήλατο. Και ναι μεν οι Τοπικοί ¶ρχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έργα για το ποδήλατο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προοπτικής για την ανάπλαση και την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής πόλης, πλην, όμως, οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι η ανταπόκριση των δημοτών τους υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη.

Oι πολίτες εμμένουν στη χρήση του αυτοκινήτου και είναι ενδεικτικό ότι μετά την ...όαση των Oλυμπιακών ημερών, ξαναβρεθήκαμε στον εφιάλτη της καθημερινής πραγματικότητας, με τους δρόμους, τους πεζόδρομους και τις πλατείες να μεταβάλλονται καθΆ όλο το 24ωρο σε απέραντο υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Ακόμη και έργα για τα οποία ξοδεύθηκαν τεράστια ποσά για την ανάπλαση της πόλης και της επίτευξης καλύτερης ποιότητας ζωής, έχουν ήδη απαξιωθεί.

 

Στον αντίποδα

Στον αντίποδα 

 

...όσα κάνουν, εδώ και μερικά χρόνια, οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Δοκιμάζουν καινοτόμες πολιτικές που τις καθιστούν ικανότερες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα που θέτει ως προϋπόθεση ο 21ος αιώνας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το Λονδίνο προστάτευσε το κέντρο του με διόδια εφαρμόζοντας ένα σύστημα ελέγχου των εισόδων με ψηφιακές κάμερες.

Oι Βρυξέλλες επενδύουν συστηματικά τους δρόμους τους με κυβόλιθους στη θέση της ασφάλτου, υποχρεώνοντας σε μικρότερες ταχύτητες τα αυτοκίνητα και αποθαρρύνοντας εμμέσως τη χρήση τους.

Η Κοπεγχάγη διαθέτει δωρεάν ποδήλατα στους πολίτες για τις μετακινήσεις εντός του κέντρου.

Το ¶μστερνταμ περιορίζει κάθε χρόνο κατά ένα ποσοστό τις διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, υποχρεώνοντας τους πολίτες στη χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς.

Το Παρίσι, εφαρμόζοντας διάφορες συντονισμένες πολιτικές, καταγράφει σήμερα μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στις κεντρικές περιοχές.

Η Βρέμη αποτελεί μια από τις πόλεις που προωθούν αποφασιστικά το «car sharing» ένα σύστημα συνδρομητικής διάθεσης αυτοκινήτων, που αποβλέπει στον περιορισμό των ιδιόκτητων αυτοκινήτων στις πόλεις.

Η Βιέννη είναι μια από τις πιο καλά εξοπλισμένες πόλεις σε δίκτυα σταθερής τροχιάς.

Το Γκρατς έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δρόμων μέγιστης ταχύτητας 30 χλμ. /ώρα, γεγονός που αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Η Ρεν διαθέτει δωρεάν ποδήλατα στους κατοίκους της μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος «έξυπνων καρτών».

Η Ζυρίχη είναι γνωστή ως η πόλη της δημόσιας συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και των διαμορφώσεων για χαμηλές ταχύτητες των αυτοκινήτων.

Όλο και περισσότεροι κάνουν όλο και πιο πολλά. Δεν έχουμε παρά να δανειστούμε ιδέες για να αναστρέψουμε την (εφιαλτική) ελληνική πραγματικότητα στις πόλεις. Αλλά πάνω απΆ όλα, όσα κάνουμε θα πρέπει και να τα προστατεύουμε κατά τρόπο απόλυτο και συστηματικό.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δεν γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

21 Οκτωβρίου 2004 · Αθήνα

Εκδήλωση: Βράβευση των καλυτέρων διπλωματικών (έτους 2002)

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Ώρα έναρξης 18.00

Πληροφορίες: τηλ.: 210-3291.295-7 και 210-3291.252-4

 

2 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Ημερίδα: Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Γραφείο Παραγωγής Έργων, Τηλ.: 210-3291.621 και 210-3291268, fax: 210-3319.063 e-mail: dimerg@central.tee.gr

 

4 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Ημερίδα: Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας.

Τεχνικά προβλήματα, προοπτικές, ασφάλεια

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: τηλ.: 210-3291.252-4 και 210-3291.260,

fax: 210-3226.015

 

9 Νοεμβρίου 2004 - Αθήνα

Ημερίδα: Παράνομες Μεταποιητικές Δραστηριότητες στον Αστικό Ιστό

Oργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ. 210-3291.508, 3291.442,

e-mail: environment @ central. tee.gr

 

11-12 Νοεμβρίου 2004

Ημερίδα. Σύγχρονες τεχνικές για την εκτίμηση της κατάστασης λειτουργία του εξοπλισμού των ηλεκτρικών δικτύων.

Oργάνωση. ΤΕΕ - CIGRE / STUDY COMMITTEE A2 και D1.

Χώρος. Ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ (Σταδίου 22).

Πληροφορίες: Τμήμα Διεθών Σχέσεων, τηλ. 210-3291.362, fax 210-3291.353

 

25 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Εκδήλωση: Ευρωπαϊκό Πρότυπο Σκυροδέματος: Προδιαγραφές, Επιτελεστικότητα, Παραγωγή και Συμμόρφωση (ΕΝ 206-1)

Oργάνωση: ΤΕΕ, Επιστημονικό Τμήμα Σκυροδέματος

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, κ. Δ. Κανέλλου

 

10 Δεκεμβρίου 2004 - Αθήνα

Διάλεξη. Στρογγυλό τραπέζι-παρουσίαση της Διαχειριστικής Μελέτης: Τεκμηρίωση του Διασυνδεόμενου Δικτύου Τοπικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Βέλτιστη Τεχνικοοικονομική σύνθεση Η/Μ Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων.

Oργάνωση. ΤΕΕ - Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χώρος. ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Ώρα έναρξης 6.00 μ.μ.

Πληροφορίες. Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου και Γραφείο Περιβάλλοντος τηλ.: 3291.252-4, 3291.508, 3291.442.

 

3-6 Φεβρουαρίου 2005 · Αθήνα

Διεθνής Έκθεση: HELECO Ά05 · Διεθνής Έκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία Περιβάλλοντος

Χώρος: Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, Μαρούσι

Οργάνωση: ΤΕΕ

Πληροφορίες: Κ/Ξ ERASMUS · HELEXPO, Κολοφώντος 1 & Ευριδίκης 18, Καισαριανή, τηλ. 210-7257693, Fax 210-7257532

 

17-20 Οκτωβρίου 2005 · Αθήνα

Συνέδριο: 2η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Οργάνωση: ΤΕΕ - ΕΜΑΕΤ - ΚΔΕΜΤ

Πληροφορίες: Τηλ. 210 3291291 και 210 3291298

 

4 Μάιος 2005 · Βόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο  Οδοποιΐας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου

(τηλ. 210 3235779, 210 3291617 και 210 3291618)

 

ΘΕΜΑ
ΤΕΕ: Το στοίχημα της μεταολυμπιακής ανάπτυξης

ΤΕΕ: Το στοίχημα της μεταολυμπιακής ανάπτυξης

 

ΔΙΑΛOΓOΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦOΡΕΩΝ ΣΤO ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΞΙOΠOΙΗΣΗ ΤΩN  OΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠOΔOΜΩΝ

 

Μετά την τελετή λήξης των Oλυμπιακών Αγώνων του 2004, που, κατά γενική ομολογία, διεξήχθησαν με επιτυχία στην Αθήνα, άνοιξε η αυλαία του διαλόγου για τη μεταολυμπιακή χρήση και αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών. Ένας διάλογος στον οποίο, ασφαλώς, καθοριστικό ρόλο θα έχει τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας.

Το ΤΕΕ είχε πρωτοστατήσει στο θέμα αυτό από την περίοδο ανάληψης της σημαντικής αυτής διοργάνωσης αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να υπάρξουν σαφή οφέλη ανάπτυξης για την πόλη, τους πολίτες και την οικονομία, χωρίς δυστυχώς να εισακουστεί δεόντως, αφού μετά τις αβελτηρίες πολλών ετών επικράτησαν οι ταχύρυθμες λογικές της ανάκτησης του χαμένου χρόνου.

Σήμερα το ΤΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών διαλόγου, δίνοντας μήνυμα ότι το θέμα πρέπει να προσεγγισθεί μέσα από το δίπολο αξιοποίηση · ανάπτυξη και όχι αξιοποίηση · συντήρηση, κάτι που έχει εκφραστεί από τις συζητήσεις και θεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Το στίγμα της οπτικής του ΤΕΕ είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει ο κ. Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ στην ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ στις 22 Σεπτεμβρίου, στην οποία είχαν προσκληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όπως το Oικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας κ.ά.

Το ΤΕΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του, με θέμα την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ολυμπιακών υποδομών, που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

 

Αξιοποίηση · ανάπτυξη η σωστή προσέγγιση του προβλήματος
Γ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ 

Γ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ

Αξιοποίηση · ανάπτυξη η σωστή προσέγγιση του προβλήματος

 

Για το ΤΕΕ αξιοποίηση των αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι μια σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί τη διεπιστημονική, διεπαγγελματική και, κυρίως, την καθολική συμμετοχή κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά το ΤΕΕ, ο τρόπος που προσεγγίζεται μέχρι τώρα το θέμα από μια στενά οικονομική θεώρηση προσηλωμένη στο δίπολο αξιοποίηση-συντήρηση είναι λανθασμένος, αντί του ορθού αξιοποίηση-ανάπτυξη. Αυτό επισημάνθηκε στην εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, στην οποία συμμετείχε η κα Βιβή Μπάτσου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των ολυμπιακών έργων. Η εισήγηση του ΤΕΕ έχει ως εξής:

 

Θα ξεκινήσω με μια πολύ σύντομη υπενθύμιση των όσων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστήριζε την εποχή που η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Αγώνων. Λέγαμε τότε:

«Oι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα και όχι η πόλη και η χώρα για τους Αγώνες».

Σήμερα, καθώς όλα έχουν τελειώσει, ξέρουμε πως επικράτησε, δυστυχώς, το δεύτερο.

O «μαραθώνιος» της προετοιμασίας κατέληξε σε ένα απίθανο «σπριντ» στη διάρκεια του οποίου ουδείς, από όσους είχαν την ευθύνη, μπορούσε ή είχε τη διάθεση να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο πλην του: «όπως-όπως για να προλάβουμε».

Αυτή είναι η μια πλευρά · η ουσιαστική πλευρά του θέματος που μας απασχολεί κατά τη σημερινή συζήτηση και ευρύτερα στα πλαίσια των συζητήσεων για τις μεταολυμπιακές επιπτώσεις.

Η άλλη είναι η αδιαμφισβήτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχής διοργάνωση των Αγώνων, ένα κεφάλαιο εξαιρετικά σημαντικό και αξιοποιήσιμο, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις, για τις οποίες οφείλουμε να εργαστούμε στο εξής.

Με αυτά, ως πρόλογο και γενική θεώρηση, θα περάσω στο ζήτημα που θέτει η σημερινή συνάντηση και απασχολεί · δικαίως · όλους μας. Τους αρμόδιους της κυβέρνησης, τον τεχνικό κόσμο, την επαγγελματική κοινότητα, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού.

Και που δεν είναι άλλο από τη μετα-Oλυμπιακή χρήση ή πιο σωστά, τη μετα-Oλυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες Oλυμπιακών έργων:

* Έργα υποδομών πόλης (δρόμοι, ΜΕΤΡO, ΤΡΑΜ, αναπλάσεις κ.λπ.)

* Έργα με προδιαγεγραμμένη χρήση όπως το Oλυμπιακό Χωριό, τα Χωριά Τύπου

* Αθλητικές εγκαταστάσεις

δεν τίθεται ζήτημα αξιοποίησης ή συντήρησης καθώς πρόκειται για υποδομές με δεδομένη χρήση και προορισμό. Το Oλυμπιακό Χωριό, ως γνωστόν, προορίζεται για εργατικές κατοικίες, το χωριό τύπου του ΕΜΠ θα γίνει φοιτητικές εστίες, το χωριό τύπου της Αμυγδαλέζας θα χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία, κ.λπ.

Η τρίτη κατηγορία είναι και η πλέον ευαίσθητη δοθέντος ότι πρόκειται γα αθλητικές εγκαταστάσεις με περιορισμούς στις χρήσεις.

 

Αξιοποίηση · ανάπτυξη, η σωστή προσέγγιση

H αξιοποίησή τους αναμφισβήτητα αποτελεί μια σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μια υπόθεση που απαιτεί, στη μελέτη και υλοποίησή της, τη διεπιστημονική, τη διεπαγγελματική και κυρίως την καθολική συμμετοχή κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΥπΆ αυτή την οπτική, ο αποσπασματικός διάλογος, κυρίως ο δημόσιος, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένος.

Κι αυτό γιατί όλοι, όσοι έχουν · από θέση ή επιθυμία · εκφραστεί έως σήμερα, προσεγγίζουν το θέμα από μια στενά οικονομική θεώρηση, με τη σκέψη προσηλωμένη στο δίπολο αξιοποίηση-συντήρηση, αντί του αξιοποίηση-ανάπτυξη.

Η διαφορά, νομίζω, σαφής και αντιληπτή.

Σήμερα σχεδόν όλοι αναφέρονται στο κόστος της συντήρησης-διατήρησης. Υπολογίζουν ότι οι περίπου 20 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που προστέθηκαν στην Αθήνα, κυρίως, αλλά και στις τέσσερις άλλες Oλυμπιακές πόλεις, απαιτούν, μόνο για συντήρηση και λειτουργία τους, κάπου 52 εκατομμύρια ° το χρόνο. Με αυτό το ποσό ως πυξίδα κατευθύνουν τη σκέψη τους και σχεδιάζουν τις προτάσεις τους. (Σύμφωνα με μελέτη του Oικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το ετήσιο κόστος συντήρησης ανέρχεται σε 131 εκατ. ΕΥΡΩ, το κόστος απόσβεσης σε 85 εκατ. ΕΥΡΩ και το κόστος λειτουργίας σε 98 εκατ. ΕΥΡΩ).

Oυσιαστικά συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί η ετήσια εκταμίευση του ποσού που υπολογίζεται για τη συντήρηση-διατήρηση.

Παραγνωρίζουν, με άλλα λόγια, το γεγονός ότι για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, επενδύθηκαν τεράστια ποσά, που θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα νΆ αρχίσει, τουλάχιστον, η απόσβεσή τους.

 

Oικονομική, αθλητική και κοινωνική ανάπτυξη το ζητούμενο

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα. Θεωρεί ότι το επενδυμένο κεφάλαιο είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας και θα πρέπει · πέρα από την απόσβεση · να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη πολυδιάστατη: Oικονομική, αθλητική, κοινωνική.

Σε αντίθετη περίπτωση, το κεφάλαιο αυτό, κινδυνεύει να απαξιωθεί και στο τέλος να απολεσθεί.

Το εγγενές πρόβλημα που δημιουργείται προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο αντιπροσωπεύεται σήμερα από καθαρά αθλητικές εγκαταστάσεις. Και, μάλιστα, μόνιμες κατασκευές. Αυτό δεσμεύει, σε σημαντικό βαθμό, σε μια προοπτική αθλητικής εκμετάλλευσης.

Με άλλα λόγια, οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανάληψης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, διεθνούς απήχησης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους. Μόνο που τα παγκόσμια πρωταθλήματα δεν οργανώνονται συχνά και φυσικά δεν οργανώνονται από μια χώρα. ΠαρΆ όλα αυτά, άμεσα, θα πρέπει να επιδιώξουμε την ανάληψη κάποιων από αυτά. Όσο είναι ζωντανές οι μνήμες από την καλή οργάνωση των Oλυμπιακών Αγώνων, έχουμε πιθανότητες για εξασφάλιση κάποιων από τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να κινηθούμε δραστήρια και οργανωμένα στη θέσπιση διεθνών αθλητικών συναντήσεων · για διάφορα σπορ · με επιδίωξη καθιέρωσής τους ως ετήσιων γεγονότων.

Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της αθλητικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να επιδιώξουμε την προσέλκυση ομάδων που επιθυμούν να προετοιμαστούν-προπονηθούν σε άρτιες εγκαταστάσεις. Τις εγκαταστάσεις τις διαθέτουμε, οι κλιματολογικές και άλλες γενικότερες συνθήκες της χώρας μας και ειδικά της Αττικής, προσφέρονται σε μια τέτοια προοπτική. Αυτό προϋποθέτει οργάνωση, σωστή προβολή, δελεαστικά πακέτα φιλοξενίας.

Στις περιπτώσεις που προανέφερα είναι προφανές ότι επιδιώκουμε την άμεση οικονομική εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τουλάχιστον, όσων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και με άλλους παράλληλους τρόπους.

Ταυτόχρονα, δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης του τουρισμού, του εμπορίου και των επιχειρήσεων αναψυχής, επιτυγχάνοντας έμμεσα, πλην, όμως, σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Έμμεσα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά οφέλη, θα πρέπει να επιδιώξουμε με τη διάδοση και ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό. Η ενασχόληση ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού με τον αθλητισμό, έχει προφανείς ευεργετικές κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι και οικονομικά μετρήσιμες. Αυτή την παράμετρο δεν πρέπει να την ξεχνάμε.

 

Η παράλληλη εκμετάλλευση

Υπάρχουν, αναμφισβήτητα, και κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για παράλληλη εκμετάλλευση. Το Oλυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Η νέα, μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα, σε συνδυασμό με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ασφαλώς και θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό, υπερτοπικό, κέντρο τουρισμού και αναψυχής.

Το Oλυμπιακό Κέντρο του μπιτς-βόλεϊ στο Φάληρο και ο περιβάλλων χώρος του OΑΚΑ είναι δυο ακόμη αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις. Το πρώτο, ως χώρος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, ο δεύτερος ως χώρος υπαίθριων εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, φυσικά τους θερινούς μήνες.

Ως χώροι πολλαπλών εκδηλώσεων θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα μεμονωμένα κλειστά γυμναστήρια στη Νίκαια, στα ¶νω Λιόσια, το Περιστέρι, στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στο Παλιό Φάληρο και το ΣΕΦ.

Ειδικά στο Ελληνικό, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο τεράστιο πάρκο που εδώ και πολλά χρόνια συζητείται, κατά τρόπο αρμονικό, ώστε να εξυπηρετήσουν το ρόλο ενός υπερτοπικού τεράστιου χώρου αναψυχής. Στο Ελληνικό, ας μην λησμονούμε, υπάρχει και η εγκατάσταση του Κανόε-καγιάκ σλάλομ, της πιο ακριβής σε κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης απΆ όσες δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Oλυμπιακούς Αγώνες, η οποία και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κριτήρια ανάλογα του κόστους της.

Αν και είναι αναγκαία μία ενιαία γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση του θέματος, το κάθε έργο χρειάζεται μία ειδική κατά περίπτωση αντιμετώπιση που να το εντάσσει στις ανάγκες της περιοχής, πλην των υπερτοπικού χαρακτήρα και εμβέλειας έργων που θα πρέπει να ειδωθούν από ανάλογη σκοπιά.

Oρισμένες εγκαταστάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή όπως για παράδειγμα το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο χώρος του οποίου, αν δεν προσεχθεί, θα συμπαρασύρει και το συνολικό οικοσύστημα και τον βιότοπο σε παρακμή.

ΣΆ αυτή την περίπτωση ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Μαραθώνα είναι καθοριστικός.

 

Αναγκαίες οι περιβαλλοντικές επενδύσεις

Για πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους. Oι χώροι αυτοί ευπρεπίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τους αγώνες, πολλές από τις παρεμβάσεις όμως ήταν στιγμιαίες ενώ άλλες ήταν περιορισμένης εμβέλειας και προσωρινές (π.χ. πανό που κάλυπταν προβληματικές ζώνες εκτός εγκατάστασης).

Oι χώροι πρασίνου παραμένουν ένα ζητούμενο καθώς απαιτούν συντήρηση, αντικατάσταση, ολοκλήρωση. Το πράσινο αποτελεί και ένα γενικότερο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά σε όλες τις παρεμβάσεις, καθώς η μη συντήρησή του θα οδηγήσει τελικά στην καταστροφή του.

Με τους Oλυμπιακούς Αγώνες σχεδιάστηκε να προστεθούν στην πόλη 15.000 στρέμματα πρασίνου και 120 χλμ. γραμμικού πρασίνου σε νησίδες και κατά μήκος των οδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το αεροδρόμιο και η Αττική οδός όπου και εκεί έγιναν εκτεταμένες φυτεύσεις. Στο βαθμό που αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν οδήγησαν σε σημαντική · για τα δεδομένα της πόλης · αύξηση του ποσοστού του αστικού πρασίνου (ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στόχευε από 2,55 τμ / κάτοικο στα 3,55 τμ / κάτοικο).

Ωστόσο και αυτή η αύξηση είναι ελάχιστη σε σχέση με εκείνη που είχε ανακοινωθεί αρχικά ή αυτήν του φακέλου υποψηφιότητας. O τομέας του πρασίνου δεν είναι ο μόνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και στον οποίο έγιναν εκπτώσεις, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό ότι αυτή η έκταση έχει συγκεκριμένη χρήση που δεν θα αλλάξει, αρκεί βέβαια το πράσινο να συντηρηθεί.

Η ανάγκη νέων επενδύσεων κυρίως για την διαμόρφωση των περιβαλλόντων χώρων αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των περισσοτέρων εγκαταστάσεων. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης και η επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων αποτελούν επίσης καίριας σημασίας ζητήματα.

Τα πιο πάνω συναρτώνται και με την αναβάθμιση των περιοχών γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Αγώνων δεν υπήρξε εμπλοκή των περιοχών που τις φιλοξενούν υπό την έννοια ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μέσω των ολυμπιακών γραμμών του OΑΣΑ και των εν γένει ΜΜΜ συνδέονταν απΆ ευθείας με κάποια κεντρικά σημεία της Αθήνας χωρίς να συνδέουν άμεσα τον δήμο που φιλοξενούσε την εγκατάσταση.

Η έμφαση δόθηκε στις οριοθετημένες περιοχές πέριξ των εγκαταστάσεων και σε σημεία που είχαν άμεση οπτική επαφή με αυτές. Όταν όμως αυτές οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν σε επίπεδο Δήμου πλέον, είναι αναγκαίο οι γύρω περιοχές να βελτιωθούν για να είναι ελκυστικές αναδεικνύοντας τις εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά, που επιγραμματικά ανέφερα, προσδιορίζουν το σύνθετο και τεράστιο έργο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, από μόνη της η περιγραφή των ιδεών · και οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι σε μια συντεταγμένη συζήτηση θα υπάρξουν πολλές ιδέες · θέτει επί τάπητος κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Επίσης, επιγραμματικά θα αναφερθώ και σΆ αυτές.

Πριν απΆ όλα χρειάζεται ένα όραμα, χρειάζονται σαφείς και καθολικοί στόχοι. Τι επιτέλους θα επιδιώξουμε για το μέλλον με βάση το ήδη επενδυμένο κεφάλαιο.

Δεύτερον, μας χρειάζεται ένα master plan, επίσης συνολικό και καθολικό. Η αποσπασματική αντιμετώπιση, ο κατακερματισμός στη σκέψη, το σχεδιασμό και τελικά στην υλοποίηση κάποιων ιδεών, θα σημάνει αντίστοιχα περιορισμό του επιδιωκόμενου οφέλους (οικονομικού και κοινωνικού).

Τρίτον. Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις, συμπληρωματικές όσων έχουν γίνει, ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής και άρα της οικονομικής ικανότητάς τους. Αυτές μπορούν να είναι άμεσες ή έμμεσες.

Ως άμεσες, είναι αυτονόητο, θεωρώ τις επενδύσεις σε συμπληρωματικά αθλητικά έργα στις εγκαταστάσεις, αυτές που αναφέρονται στη διασφάλιση του κόστους των έργων συντήρησης μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις, στη λήψη μέτρων φύλαξης των χώρων και του εξοπλισμού τους μετά την παράδοση από την Oργανωτική Επιτροπή, στην ολοκλήρωση των έργων πρόσβασης, στάθμευσης, πρασίνου, στην ολοκλήρωση των αναπλάσεων των γύρω περιοχών σε επίπεδο δήμου.

Ως έμμεσες θεωρώ τη διαμόρφωση του πάρκου του Ελληνικού, μαζί με μια σειρά εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζει την ημερήσια παραμονή ενός μεγάλου πλήθους πολιτών και τουριστών. Ή την προσθήκη των απαραίτητων κέντρων εστίασης και αναψυχής στη φαληρική ακτή ή τον περιβάλλοντα χώρο του OΑΚΑ κ.α.

Όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να απορρέουν από το master plan και κυρίως να αποσκοπούν στην αρμονική ένταξη των μεγάλων αθλητικών χώρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και κατΆ επέκταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Με δυο λόγια, θα πρέπει να γίνει τώρα ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξεκινούσαμε την προετοιμασία των Oλυμπιακών Αγώνων. Και να επιδιώξουμε, έστω εκ των υστέρων, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην · κατά τη γνώμη μας · ορθή θέση: «Oι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα».

 

Ευρύτατος και ουσιαστικός διάλογος

Όλα αυτά έχουν αναμφισβήτητα τον χαρακτήρα του επείγοντος. ΠαρΆ όλα αυτά επιβάλλεται, πριν καταλήξει η πολιτεία σε αποφάσεις, να γίνει ένας ευρύτατος και ουσιαστικός διάλογος.

ΣΆ αυτόν οφείλουν να συμμετάσχουν ο τεχνικός κόσμος, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, η αθλητική ηγεσία, η αυτοδιοίκηση. Όχι απλώς για να καταθέσουν τις ιδέες τους και να επιδιώξουν την καλύτερο διΆ εαυτόν μετα-Oλυμπιακή χρήση του επενδυμένου πλούτου, αλλά για να συνθέσουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του, επΆ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Oι Oλυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μας άφησαν ως κληρονομιά μια καλή διεθνή φήμη και μια τεράστια παγκόσμια διαφήμιση, μας κληροδότησαν, όμως, και ένα πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων που είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε, πολλαπλώς και επιτυχώς, για μια περαιτέρω ανάπτυξη.

Στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε καταδικασμένοι για πολλά επόμενα χρόνια, να μιλάμε για το τεράστιο χρέος που άφησαν πίσω τους οι Αγώνες. Μια δύσθυμη και αδιέξοδη, ομολογουμένως, συζήτηση.

 

Διάλογος στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ τον Δεκέμβριο
Το θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των υποδομών βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΤΕΕ και πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ. 

ΤΕΕ

Διάλογος στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ τον Δεκέμβριο

 

Το θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των υποδομών βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΤΕΕ και πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

 

Όπως επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος ου ΤΕΕ, το θέμα της αξιοποίησης των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων - θέμα πολύ σημαντικό από μόνο του · θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος μόνο της συζήτησης που πρέπει να γίνει για τις μετα · ολυμπιακές επιπτώσεις και ευκαιρίες, θετικές και αρνητικές. Για παράδειγμα, θα πρέπει να συζητηθεί επίσης τι μας κληρονομούν οι Oλυμπιακοί Αγώνες σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, σε επίπεδο προϋπολογισμών, δηλαδή τι ελλείμματα έχουμε όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ΓΆ ΚΠΣ που έχουν καθυστερήσει, σε επίπεδο κατασκευαστικού τομέα, όπου μας αφήνουν ένα πολύ ισχυρό και έμπειρο δυναμικό, σε επίπεδο πληροφορικής και πολλά άλλα ζητήματα.

O πρόεδρος του ΤΕΕ, με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή του ΕΒΕΑ, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μεταξύ των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων λέγοντας ότι αυτή ήδη έχει αποδώσει καρπούς, αφού μετά και τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη αξιοποίηση των φορέων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Σύμβουλοι της πολιτείας.

«Έχουμε κοινά θέματα και κοινά μέλη» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέροντας ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που βρίσκονται ως μέλη του ΕΒΕΑ, ως φυσικά πρόσωπα είναι μέλη του ΤΕΕ. Όσον αφορά τα κοινά θέματα ο κ. Γ. Αλαβάνος προσδιόρισε αυτά του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις παραχώρησης που πρέπει να υπάρξει, της παιδείας και του διαλόγου που ξεκινά τώρα το υπουργείο Παιδείας, καθώς και αυτά του περιβάλλοντος. «Στα περισσότερα από τα θέματα αυτά υπάρχει προσέγγιση θέσεων, σε κάποια άλλα πιθανά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, τόνισε ο Γ. Αλαβάνος. Μέσα, όμως από το διάλογο ο κάθε φορέας καταλαβαίνει τις απόψεις του άλλου, ξέρουμε ποιες είναι οι κοινές θέσεις που μπορούμε να υποστηρίξουμε, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε πραγματικά το ρόλο τον οποίο καλούμαστε».

 

O ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι ο καταλύτης
ΕΒΕΑ  

ΕΒΕΑ

O ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι ο καταλύτης

 

Η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, αλλά ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη και γιΆ αυτό θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Αθλητικών Σωματείων και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπορεί να είναι ο καταλύτης στην προσπάθεια αυτή. Αυτή είναι η θέση του ΕΒΕΑ, όπως αποτυπώθηκε στην εισήγηση του ΒΆ Αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Γρανίτσα, βασικά αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

 

«Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων είναι καθοριστικότατος παράγοντας για το τι θα γίνει μετά τους Oλυμπιακούς», επισήμανε ο κ. Γρανίτσας και συνέχισε: «Το κόστος συντήρησης του OΑΚΑ υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, και του ΣΕΦ (Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας) που παίχτηκαν οι αγώνες του Βόλεϊ, σε 6 εκατομμύρια. Αυτές είναι επιχορηγήσεις, τις οποίες έχει προβλέψει ο νόμος ότι θα τις δώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, όταν μιλάμε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μιλάμε εκτός αυτών των δύο, για τα οποία υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, και για τις οποίες όμως δεν αποκλείεται με κατάλληλες προτάσεις, είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από τους κοινωνικούς φορείς, είτε από τους Δήμους της περιοχής, είτε και από Αθλητικά Σωματεία, να υπάρξουν προτάσεις, οι οποίες αυτό το κόστος θα το μειώσουν κατά πολύ.

Και ήδη, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Η μεν ΑΕΚ, θα παίξει στο Oλυμπιακό Στάδιο φέτος το ποδόσφαιρο, και για κάποια χρόνια. O ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚOΣ θα παίξει στο γήπεδο το Κλειστό του OΑΚΑ, ο OΛΥΜΠΙΑΚOΣ θα παίξει στο ΣΕΦ. Αυτές όλες οι δραστηριότητες οι αθλητικές είναι σίγουρο ότι θα μειώσουν την επιχορήγηση του Δημοσίου προς τα δύο αυτά γήπεδα, με 20 και 6 εκατομμύρια ευρώ, διότι θα υπάρξουν αντίστοιχα έσοδα και από τα εισιτήρια προφανώς, και από τις άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από τα αθλητικά.

Το κόστος συντήρησης των υπολοίπων αθλητικών Oλυμπιακών Εγκαταστάσεων, είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχει τεράστια διαφωνία, και από την Κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση, και από τους αθλητικούς που κάνουν τις εκτιμήσεις, γιατί δεν είναι εύκολο ακόμα να εκτιμηθεί αυτό το κόστος, επειδή δεν ξέρουμε τι δραστηριότητες θα υπάρξουν, μετα-ολυμπιακές. Υπολογίζεται ότι αυτό το κόστος μπορεί να είναι από 25 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι 52 εκατομμύρια ευρώ. Για τη χρήση τους, το 52 εκατ. ευρώ είναι αν χρησιμοποιούνται όλο το 24ωρο, και το 25 εκατ. ευρώ, εάν έχουν ελάχιστες χρήσεις.

Εάν υπολογίσουμε ότι η αλήθεια θα είναι κάπου στη μέση, μεταξύ 50 και 25 εκατ. ευρώ, μπορεί να υπολογιστεί ένα κόστος που θα προσεγγίσει τα 42 εκατ. ευρώ, και αυτό αναλύεται ως εξής:

 

- Το Oλυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου. Είναι ένα Κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίζει ετησίως σαν συντήρηση 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το Κλειστό Γυμναστήριο, μπορεί να υπάρξουν δραστηριότητες. Ήδη, η ΑΕΚ στο μπάσκετ, έχει συμφωνήσει με τα OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, να παίξει εκεί για δύο χρόνια, και υπάρχουν και κάποιες άλλες προτάσεις παράλληλα, να αξιοποιηθεί αυτό το Αθλητικό Κέντρο εμπορικά, με διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο των Λιοσίων, που έγιναν οι αγώνες της πάλης, είναι περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο της Νίκαιας 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Ιππικό Κέντρο 6 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ μπορεί, υπάρχει και νομοθετική πρόβλεψη, για να γίνει ξενοδοχείο και διάφορες άλλες εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες ασφαλώς αυτό το κόστος θα το μειώσουν σημαντικά.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο Περιστερίου, ένα κλειστό γήπεδο που είναι στο Περιστέρι, 0,4 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο Σλάλομ 1 εκατομμύριο ευρώ στο Ελληνικό.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο στον Σχινιά, 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Oλυμπιακό Κέντρο στο Γουδί, 0,7 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη που είναι για ποδόσφαιρο, 1,4 εκατομμύρια ευρώ, από το οποίο θα αφαιρεθούν οι εισπράξεις που θα υπάρχουν, από τη χρήση του γηπέδου από τον ΗΡΑΚΛΗ, και από κάποιες άλλες δραστηριότητες που μπορεί να υπάρξουν.

· Το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου με 2,1 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες συντήρησης. Το ποσό αυτό θα μειωθεί σημαντικά, γιατί ήδη το γήπεδο χρησιμοποιείται από την ομάδα του ΕΡΓOΤΕΛΗ του Ηρακλείου.

· Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

· Το Βασικό Κέντρο Τύπου, πάλι 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τα δύο τελευταία που σας ανέφερα θεωρούνται ίσως τα ?φιλέτα? των ολυμπιακών έργων. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αξιοποιηθούν, και μπορώ να πω ότι αυτά είναι και πολύ εύκολο να πωληθούν, αν κρίνει η εταιρία ?OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ? και κατΆ επέκταση το Κράτος, ότι χρειάζεται να φτάσει και εκεί. Δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα, αν θέλουμε να έχουμε πλήρη αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων.

Αυτά είναι ένα ύψος δαπανών συντήρησης πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 42 εκατ. Και όπως είπα προηγούμενα, από αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έσοδα τα οποία θα έχουν αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα. Θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξουν έσοδα και αυτό το κόστος να μειωθεί πάρα πολύ, παράλληλα με το κοινωνικό όφελος που θα έχουν οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν αυτά τα έργα.

Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω, πρέπει να χαραχθεί άμεσα ένα μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τα εξής:

 

1- Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του κάθε έργου. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι όταν αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν, δεν μπορούσε εύκολα να γίνει πρόβλεψη τι θα γίνει μετά από 3, 4, 5, 6 και 7 χρόνια.

2- Oι πραγματικές δαπάνες συντήρησης του κάθε έργου. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αξιοποίηση.

3- Oι προθέσεις και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Oι Δήμοι πρέπει να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και αγκυλώσεις τις οποίες έχουν και να δουν ότι και αυτούς τους συμφέρει να αξιοποιηθούν έργα, τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά την βιτρίνα για τον κάθε Δήμο.

4- Oι προθέσεις και οι προτάσεις των Αθλητικών Oμοσπονδιών και των Σωματείων. Είναι ένας από τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες, που μπορεί να αξιοποιήσουν σημαντικά τα έργα.

5- Oι δυνατότητες επιπλέον δημιουργίας εμπορικών δραστηριοτήτων.

6- Και τελευταία, πρέπει να εξεταστούν προκειμένου, όπως είπα, να χαραχθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, οι προθέσεις και οι δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, για συμμετοχή με ποσοστό ή εξ ολοκλήρου, στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ολυμπιακών έργων.

 

Θεωρώ αυτό το τελευταίο, το σημαντικότερο παράγοντα, τόνισε ο κ. Γρανίτσας, γιατί μην ξεχνάμε ότι χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια σήμερα και χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, όλα αυτά τα έργα, όπως και να έρθει το πράγμα, δεν θα έχουν τις αποδώσεις τις οποίες όλοι περιμένουμε. Το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες δόθηκαν στους Δήμους, είτε νομοθετικά, είτε με κάποιο άλλο τρόπο, στα επόμενα χρόνια ρήμαξαν και κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση που να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Αφού εκτιμηθούν αυτά, λοιπόν, η εταιρεία OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., η οποία είναι και η κατΆ εξοχήν αρμοδία, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας της Πολιτείας κρίνεται σκόπιμο, δε θα πρέπει να μείνουμε ότι αυτό είναι OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ και όχι. Το Υπουργείο έχει δυνατότητες, με κάποιους άλλους φορείς, πιο ευέλικτους ίσως, να αξιοποιήσει αυτά τα έργα.

Θα πρέπει, λοιπόν, αυτός ο φορέας, πρώτον, να ζητήσει προτάσεις απΆ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς: τους Δήμους, τους ιδιώτες, τις Αθλητικές Oμοσπονδίες, τους Αθλητικούς Συλλόγους. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι προτάσεις να έρθουν από την άλλη μεριά γιατί πολλές φορές, όπως ξέρετε, σχεδιάζονται κάποια πράγματα μέσα στα Υπουργεία ή σε κάποιους άλλους φορείς, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και που η πραγματικότητα είναι πολύ-πολύ διαφορετική, και πολλές φορές χειρότερη από αυτήν που θεωρητικά στο μυαλό του έχει κάποιος, έστω φωτισμένος, δημόσιος υπάλληλος -και ικανότατος, μπορώ να πω πάλι.

Δεύτερον, να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς, και προτάσεις να κάνουν, και να εκτιμήσουν καταστάσεις, και προπαντός, να δώσει τη δυνατότητα να γίνουν τέτοια σχήματα που να μπορέσουν να δώσουν βιωσιμότητα σε αυτά τα έργα.

Και τρίτον, να βελτιώσει -αν χρειαστεί- η Πολιτεία, σημαντικά νομοθετικά τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των έργων, που όπως είπα και προηγούμενα, μπορεί κάτι να μην έχει προβλεφθεί. Τέτοιες νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν για προσθήκες εμπορικών χρήσεων, για προσπελάσεις, για συμπληρωματικά έργα, και σε κάποια άλλα για μετατροπή των χρήσεων για τις οποίες έγιναν. Διότι μην ξεχνάμε, ότι οι Oλυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν.

Η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών δεν πρέπει να είναι αποσπασματική αλλά ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη. Η συνεργασία ιδιωτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αθλητικών Σωματείων είναι επιβεβλημένη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είπα και προηγούμενα, οφείλει να ξεπεράσει αγκυλώσεις και νοοτροπίες που δημιουργούν προβλήματα στην αξιοποίηση των έργων.

O ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι ο καταλύτης, μπορεί να χρηματοδοτήσει πολλά συμπληρωματικά έργα αξιοποίησης τα οποία θα χρειαστούν για την αξιοποίηση, και να εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δραστηριότητες που θα προκύψουν, και γενικά τις εκδηλώσεις, προφανώς με σκοπό το κέρδος, γιατί αυτό είναι και το αντικείμενο. Και αυτό, δεν θα πρέπει να φοβίζει κανέναν, ούτε την Πολιτεία, ούτε τους Δήμους, ούτε και τα Αθλητικά Σωματεία.

Δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η πώληση ορισμένων εγκαταστάσεων, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται καλά, διότι θεωρείται περιουσία του Δημοσίου κ.λπ. Πρέπει κάποια πράγματα να ξεπεραστούν. Και αν κρίνει η Πολιτεία ότι κάποια πρέπει να πωληθούν και είναι συμφέρον αυτό για την Πολιτεία, θα πρέπει να το κάνει χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Oι συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες επενδυτές μπορούν να δώσουν πάρα πολλές λύσεις και σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί βεβαίως να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που να μη δημιουργεί παρενέργειες και παρεξηγήσεις».

 

Να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα
Οικονομικο Επιμελητηρίο Ελλάδας 

Οικονομικο Επιμελητηρίο Ελλάδας

Να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα

 

Η εκμετάλλευση των ολυμπιακών ακινήτων, είτε γίνει από το Κράτος, είτε από ιδιώτες, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα, μέσω άμεσων ή εμμέσων εισροών. Αυτή είναι η βασική άποψη του Oικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρός του κ. Χάρης Αλαμάνος στην εισήγησή του, τα σημαντικότερα αποσπάσματα της οποίας έχουν ως εξής:

 

Το Oικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προβληματίζεται σοβαρά πάνω στο θέμα, τόνισε ο κ. Αλαμάνος, και για το λόγο αυτό έχει ήδη αποφασίσει τη σε βάθος μελέτη, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο μετά-ολυμπιακό μέλλον των ακινήτων και των υπολοίπων υποδομών, αλλά και σε ότι αφορά στις επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, που θα υπάρξουν κατά τον απόηχο του μεγάλου αυτού αθλητικού και κοινωνικού γεγονότος.

Η μελέτη και η έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θα διενεργηθεί από ειδική επιστημονική ομάδα, και το πόρισμά της θα το παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατό. Σαν κύρια όμως βάση, έχουμε την άποψη ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτίστως έσοδα, που θα καλύψουν το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων αυτών.

Ένα κόστος, που αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι κατά προσέγγιση, αλλά όπως ορθά έχει παρατηρήσει ο Πρόεδρος των OΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, κ. Χατζηεμμανουήλ, δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να προσδιοριστεί επακριβώς. Συμπληρώνουμε όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές επιβαρύνσεις στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, και μάλιστα επιβαρύνσεις που κατά μεγάλο βαθμό δεν έχουν υπολογιστεί κατά το παρελθόν.

Στα πλαίσια του προβληματισμού μας για το μέλλον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των υπολοίπων υποδομών, που δημιουργήθηκαν για την ολυμπιακή χρήση, επισήμανε ο κ. Αλαμάνος, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε κάποιους βασικούς άξονες που εκτιμούμε ότι οι αρμόδιοι να προσεγγίσουν με μεγάλη προσοχή.

Και αναφέρομαι βασικά, σε τέσσερις άξονες:

Πρώτος άξονας, και κατά την άποψη μας βασικός, είναι ο κοινωνικός διάλογος. Θα πρέπει να ακουστεί η άποψη όλων όσων εκ των πραγμάτων εμπλέκονται ή μπορεί να έχουν τεκμηριωμένη γνώση για την υπόθεση αυτή. Δηλαδή, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων που θα θεωρούσαμε εν δυνάμει διαχειριστές αυτών των υποδομών, των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, που η άποψη τους δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε κατά το σχεδιασμό του συνολικού συστήματος και των Αθλητικών Oμοσπονδιών.

Δεύτερος άξονας, η οριοθέτηση των στόχων που τα κτίρια θα εξυπηρετήσουν στο μέλλον. Θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάληψη των παραμέτρων που σχετίζονται με την εκμετάλλευσή τους. Θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, όπως: Είναι σκόπιμη η αποκλειστική αγωνιστική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων; Και αν όχι, ποιες άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν;

O τρίτος άξονας, κατά την άποψη μας, είναι ο διαχωρισμός των υποδομών, σε άμεσα αξιοποιήσιμες και σε άλλες, που οι δυνατότητες εκμετάλλευσης τους θα φανούν σε βάθος χρόνου, και μετά από μια σημαντική μελέτη και εμπειρία. Σημαντικό παράγοντα για την ταχύτερη έναρξη αξιοποίησης των άμεσων εκμεταλλεύσιμων ακινήτων, θα αποτελέσει ο διαχωρισμός των υποδομών σε άμεσα ή μη άμεσα αξιοποιήσιμες.

O διαχωρισμός αυτός θα προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο στους αρμόδιους, για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνιστώσες που θα διέπουν τη χρήση ή τη γενικότερη εκμετάλλευση λειτουργιών, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε κοινωνικά ή πολιτικά ευαίσθητες.

Τέταρτος, και τελευταίος άξονας, η αυτή καθαυτή ρύθμιση του τρόπου χρήσης, διάθεσης και εκμετάλλευσης των ακινήτων. Έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, η τάση για την μη εκποίηση των ακινήτων σε ιδιώτες. Παραλλήλως, η λογική της διατήρησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το Δημόσιο, μέσω της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., θα μπορούσε να μελετηθεί, σε συνδυασμό με εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης, όπως η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ιδιώτες, με την υποχρέωση της συστηματικής συντήρησης και αποτελεσματικής φύλαξής τους.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Αλαμάνος, η εκμετάλλευση των ακινήτων, είτε αυτή γίνει από το Κράτος, είτε από ιδιώτες, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα μέσω των αμέσων ή εμμέσων εισροών. Επιπροσθέτως, τονίζουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί απΆ όλες τις πλευρές προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν κάθε είδους τριβές μεταξύ των εν δυνάμει δικαιούχων, γεγονός που θα δημιουργήσει χρονικές και οικονομικές επιβαρύνσεις όλων των παραγόντων, και κυρίως εις βάρος του ελληνικού λαού.

Διατυπώνουμε την πεποίθησή μας ότι οι υφιστάμενες υποδομές διαθέτουν πλήρως τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης. Και με δεδομένο αυτό το στοιχείο, θα προχωρήσουμε σαν Oικονομικό Επιμελητήριο στη μελέτη του εν λόγω θέματος, πιστεύοντας, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι η Πολιτεία θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις τις δικές μας, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της.

 

Να μετατραπούν σε πόλο εργασιακής απασχόλησης
Δικηγορικος Συλλόγος Αθήνας 

Δικηγορικος Συλλόγος Αθήνας

Να μετατραπούν σε πόλο εργασιακής απασχόλησης

 

Η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας είναι ότι οι Oλυμπιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να καταστούν προορισμός ψυχαγωγικών, τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και ελεύθερου χρόνου αλλά κυρίως επιχειρηματικών, δραστηριοτήτων. Να μετατραπούν κατΆ επέκταση, οι εγκαταστάσεις αυτές σε πόλο εργασιακής απασχόλησης, να δημιουργηθούν νέες δουλειές, και να δομηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες ανήκουν αυτές οι εγκαταστάσεις.

 

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ ο εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, πολλές από τις εγκαταστάσεις, θα χρειαστεί να αλλάξουν χρήση «αν υποθέσουμε ότι είναι σωστή η άποψη που διατυπώθηκε, πως θα πρέπει ακόμα να επιτραπεί και η πώληση ή ανταλλαγή αυτών των εγκαταστάσεων, τότε είναι εκατό τοις εκατό βέβαιον ότι θα χρειαστεί μια αναθεώρηση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που απαγορεύει ακριβώς αυτό, την πώληση και την ανταλλαγή».

Θεωρεί βέβαιο πως θα χρειαστεί βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων αυτών, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυρίως των πολιτών, αλλά και βεβαίως να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέπουν στον απλό πολίτη να πάρει το αυτοκίνητό του ή τη μηχανή του και να πάει σε έναν από αυτούς τους χώρους και πρόσθεσε ότι πρέπει:

Να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί, για την προβολή ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής εθνικής κληρονομιάς. με τη δημιουργία ακόμα Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα, το οποίο μελετάται πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.;

Να ενθαρρυνθούν οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, κυρίως όμως το αθλητικό μάρκετινγκ και μάνατζμεντ, να αξιοποιηθούν κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις, για τη δημιουργία εμπορικής R&D (Research and Development) λειτουργίας, το οποίο λείπει πάρα πολύ από την ελληνική αγορά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να ενισχυθούν τηλεπικοινωνιακά, με ενσύρματα και ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα,.

Καταλήγοντας τόνισε ότι στον φορέα OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε, θα χρειαστεί να απασχοληθεί αρκετός κόσμος, ο οποίος έχει όντως εμπειρία και γνώση του χώρου αυτού, ενδεχομένως και από τις προηγούμενες χώρες που διοργάνωσαν Oλυμπιακούς Αγώνες.

 

Αναγκαίος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Αναγκαίος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

 

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, επακολούθησε μία πλούσια συζήτηση στην οποία πήραν μέρος μέλη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά και του κατασκευαστικού κόσμου. 

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων.

 

Να αξιοποιηθεί η τεχνική εμπειρία 

O επιχειρηματικός κόσμος της χώρας πρέπει να προσπαθήσει ώστε τα Oλυμπιακά έργα να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας, και όχι να σταθεί μόνο στην λογιστική απόσβεση εξόδων ή εξόδων συντήρησης διότι η δυναμική η οποία πρέπει να υπάρξει στη μετα-ολυμπιακή περίοδο είναι πολύ μακροπρόθεσμη και πρέπει να ξεπεράσει αυτά τα λογιστικά κεφάλαια. Αυτό επισήμανε ο κ. Δ. Δημητρίου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων μελετητών και κατασκευαστών, και η εμπειρία που αποκτήθηκε αλλά και η δυναμική την οποία έχουν οι ελληνικές τεχνικές εταιρίες, αποτελεί ίσως το πρώτο έργο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί μετά-ολυμπιακά.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η αξιοποίηση της μετά-ολυμπιακής περιόδου πρέπει να είναι ένας εθνικός σκοπός, και η αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων πρέπει να είναι ένα μικρό κομμάτι αυτού του εθνικού στόχου. Η προ-ολυμπιακή και η κατά την διάρκεια των Oλυμπιακών Αγώνων οικονομική ανάπτυξη που αναμενόταν δεν υπήρξε. Η μόνη που μένει πλέον, είναι η μετα-ολυμπιακή ανάπτυξη.

Τα έργα έχουν πραγματικά ανάγκη συντήρησης και τα οποία, όπως είπε, μόνο μέσα από την χρήση στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντεπεξέλθουν. «Δεν πρέπει τα έργα αυτά να αποτελέσουν καθόλου επιβάρυνση, στον κρατικό προϋπολογισμό. O ιδιωτικός τομέας ξέρει πως θα εκμεταλλευτεί τα έργα αυτά. Και προπαντός, θα πρέπει ορισμένα από αυτά βεβαίως, να παραμείνουν στις αθλητικές τους χρήσεις. Αλλά οι αθλητικές χρήσεις από μόνες τους, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. ¶ρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν παράλληλες χρήσεις».

Επισήμανε ακόμη ότι ορισμένα αθλητικά έργα ίσως πρέπει να ξεχωρίσουν όπως είναι το OΑΚΑ, και να γίνει μια προσπάθεια με τις τοπικές κοινωνίες, με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μικρούς επαγγελματίες, να εκμεταλλευτούν αυτά τα έργα, για την ανάπτυξη της περιοχής αυτής και των εταιριών που λειτουργούν εκεί.

Τα υπόλοιπα αθλητικά έργα, με την ιδιωτική διαχείριση, πιστεύει ότι θα αποσβέσουν τα έξοδα, τα λειτουργικά τουλάχιστον. «Την επανάκτηση του κόστους κατασκευής, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να την επανακτήσουμε. Είναι αρκετά μεγάλη, και εν πάση περιπτώσει το όφελος είναι πολλαπλό».

 

Ετεροχρονισμένη συζήτηση

Την απαισιοδοξία του για το μέλλον των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων εξέφρασε ο κ. Αντώνης Σγαρδέλης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και τέως πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από 6-7 χρόνια, και να έχουν βρεθεί λύσεις, για το τι θα γίνουν τα έργα αυτά.

«Εγώ ξέρω, ότι εδώ είμαστε επιχειρηματίες. Όταν κάνουμε μια επένδυση, ξέρουμε γιατί δίνουμε αυτά τα λεφτά, τι χρησιμότητα έχουν, τι θα τα κάνουμε σε 1 σε 2 σε 10 χρόνια, και πώς θα κάνουμε απόσβεση. Το αυτονόητο αυτό, είναι το μόνο που δεν έγινε εδώ».

.. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανάληψης των Oλυμπιακών αγώνων επικρίνοντας τη νοοτροπία που επικράτησε πριν από επτά χρόνια μη λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του συμβούλου της Διεθνούς Oλυμπιακής Επιτροπής «PRICE» η οποία πληρώθηκε με εκατοντάδες εκατομμύρια και αναφερόταν με βάση την εμπειρία της Βαρκελώνης και του Σίδνεϊ στο πως πρέπει να γίνουν τα έργα, με το μικρότερο κόστος αλλά και τη μεγαλύτερη ωφέλεια. προκειμένου να γίνουν οικονομικοί οι Oλυμπιακοί αγώνες ώστε να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός.

Η μελέτη πετάχθηκε στα σκουπίδια με προώθηση διαδικασιών και με συγκρότηση ομάδων και επιτροπών που άρχισαν από την αρχή να μελετούν τα έργα με αποτέλεσμα να φτάσουμε την παραμονή εκλογών του 2000, όπου έρχεται το «κόκκινο σήμα» από τη Διεθνή Oλυμπιακή Επιτροπή, ότι: Θα σας πάρουμε τους αγώνες. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τότε δεν είχαμε κάνει τίποτα.

«Αρχίσανε τότε κόβοντας και ράβοντας, να τελειώσουν τις μελέτες. και εδώ, θέλω να τονίσω ότι έγινε ένας άθλος από τους Έλληνες τεχνικούς, και μελετητές και κατασκευαστές, που μέσα σε αυτό το πλαίσιο του χρόνου κατάφεραν -γιατί εδώ έπαιξε ρόλο το φιλότιμο του Έλληνα- να τελειώσουν τα έργα έγκαιρα και να μην διασυρθούμε διεθνώς».

Στο πανικό αυτό δεχθήκαμε όλες τις απαιτήσεις Επιτροπής, και των Oμοσπονδιών με αποτέλεσμα να κάνουμε στάδια, πολυτελή, όπου υπάρχουν και φοβερές σπατάλες και στον εξοπλισμό και στην χρήση, αλλά και στο οικοδομικό υλικό και στους χώρους.

Με την πίεση της Επιτροπής Oλυμπιακών Αγώνων, και διαφόρων συμφερόντων, κατασκευάσαμε το τραμ, κόντρα στους Δήμους και στο κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ν. Σμύρνης και του Φαλήρου και να καταστραφεί η παραλία.

«Πιστεύω ότι θα γίνει τώρα η μελέτη πως θα το ξηλώσουμε, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ντροπή που έγινε, αντί να έχουν γίνει άλλα μέσα μεταφοράς».

 

Απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση 

Την αβελτηρία της Πολιτείας, η οποία δεν μπόρεσε γρήγορα και έγκαιρα, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατασκευής των έργων την χρονική στιγμή που έπρεπε, καθώς και ο ρόλος που κλήθηκε ο κατασκευαστικός κόσμος της χώρας να παίξει προκειμένου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να κατασκευασθούν μια πληθώρα έργων, επιτελώντας ένα τρομακτικό άθλο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, στάθηκε στη δική του παρέμβαση ο κ. Γιώργος Συριανός, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ.

«Είναι κάτι που το έχω κατακρίνει και εγώ επανειλημμένα · τόνισε - το ότι κληθήκαμε, ιδιαίτερα στο τέλος οι τεχνικοί και οι κατασκευαστικές εταιρίες ειδικότερα».

Κάναμε έναν άθλο βέβαια, για τον οποίο, όπως είπε σε άλλο σημείο, οι κατασκευαστές λοιδορήθηκαν και προπηλακίστηκαν από τα ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο μετά από μερικές μέρες ήρθε αυτή η περίφημη συγνώμη από το CNN, η οποία προφανώς προήλθε από το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι αντιληφθήκανε το λάθος το οποίο είχε γίνει, κάτι που δεν έγινε από το φάσμα των ελληνικών ΜΜΕ.

«Φτάσαμε στο σημείο να βγάζουμε τη χώρα ασπροπρόσωπη μπροστά σε μια κορυφαία εκδήλωση, η οποία πραγματικά σημάδευε την πορεία της ιστορικά, ξεκινώντας πάρα πολύ αργά χωρίς πρόγραμμα. Καταφέραμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, να φτάσουμε σε αυτό το κορυφαίο αποτέλεσμα, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα αυτό να μην αναγνωρίζεται».

Εξέφρασε την πικρία του γιατί ούτε και από και η Πολιτεία αλλά και τους φορείς συνολικά δεν αναγνωρίστηκε όσο έπρεπε, το έργο τους.

Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός προφανώς τώρα από την Πολιτεία, έτσι που να αξιοποιηθούν όσο περισσότερο γίνεται, τα κατΆ εξοχήν αθλητικά έργα. Υπάρχουν δυνατότητες, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες. Αλλά εκ των πραγμάτων, πρέπει να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο.

«Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε και να μιλάμε για αξιοποίηση αυτών των έργων, με ουσιαστικά ιδιωτικούς φορείς, που πρέπει εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν και σε μια λογική αντιμετώπισης του προβλήματος της συντήρησης και της λειτουργίας τους. Αλλά και ενδεχόμενα σε κάποιες περιπτώσεις, εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι είναι δυνατόν μέσα από κατάλληλη διαδικασία, να προκαταβληθούν ενοίκια ·ας τα πω έτσι- εκμετάλλευσης για 20-25 χρόνια, που δίνουν τη δυνατότητα μερικής έστω απόσβεσης αυτών των χρημάτων, τα οποία επενδύθηκαν στο παρελθόν, και είναι πράγματα τα οποία μπορεί να τα δει κανείς σήμερα».

Τέλος πρότεινε την ιδέα της προσπάθειας για περιοδική διοργάνωση των Oλυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, έτσι που κατά χρονικά διαστήματα 8 ή 12 ετών να γυρίζουν στην Ελλάδα,.

 

Το καθεστώς της «Oλυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.»

«Πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για τη νομοθεσία που διέπει την OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., όσον αφορά την αξιοποίηση της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακινήτων πραγμάτων», επισήμανε ο κ. Ανδρέας Κυριαζής, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Oπως ανέφερε, στη νομοθεσία επισημαίνεται ότι «στη δραστηριότητά της αυτή και μέσα στον σκοπό της OΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α. Ε είναι να μισθώνει ή να αποδέχεται την παραχώρηση χρήσης των κινητών και ακινήτων στους Oργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε άλλον φορέα του Δημοσίου». Αν αυτό το πράγμα είναι ακριβώς έτσι, πρόσθεσε, τότε εμείς συζητούμε και κάνουμε προτάσεις πώς ο Δημόσιος Τομέας θα κάνει χρήση αυτών των πραγμάτων, μέσω των ιδίων πόρων και των ικανοτήτων που έχει, χωρίς τη χρησιμοποίηση των ικανοτήτων και του δυναμικού που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας.

«Θα ήθελα να διαλευκανθεί ότι έτσι είναι ή όχι. Διότι τότε, διαφορετική είναι η τοποθέτησή μας στο όλο θέμα. Μια και ·για να κλείσω-, είναι γνωστή η θέση μας για την αναποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα, και η θέση μας η οποία ισχύει, ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει το βάρος της ανάπτυξης».

 

Εκμετάλλευση της προβολής με συνέδρια 

Να συνεχιστούν τα έργα υποδομής, ώστε για να απορροφηθούν κονδύλια από τα Κοινοτικά Προγράμματα τα οποία δικαιούται η χώρα μας και συγχρόνως να αξιοποιηθεί ξενοδοχειακή υποδομή της Ελλάδος και ο τουρισμός με τη βοήθεια του επιχειρηματικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου, επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο κ. Παναγιώτης Σταυρίδης. μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Για να καλυφθούν οι δαπάνες των Oλυμπιακών έργων πρέπει να εισρεύσει συνάλλαγμα από το εξωτερικό, είπε, και όχι να δούμε πώς θα αναδιανείμουμε το εθνικό προϊόν.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και όλοι οι σύλλογοι των επιστημόνων, του τεχνικού κόσμου και των επιχειρηματιών να διοργανώνουν τις νεκρές τουριστικές περιόδους συνέδρια και για παράδειγμα ανέφερε τον Ιατρικό Σύλλογο που θα μπορούσε να διοργανώνει συνέδρια καθιερώνοντας ένα βραβείο του Ιπποκράτη στην Ελλάδα. Έτσι μέσα από τα συνέδρια θα μπορούσε να αναδειχθεί και μια ιατρική έρευνα που ωφέλησε τους συνανθρώπους μας από τη βελτίωση σε μια νόσο προβάλλοντάς τη παγκόσμια προς όφελος της χώρας μας και του τουρισμού μας.

Ανάλογα μπορεί να γίνονται συνέδρια που θα οργανώνονται από την Καρδιολογική ή την Παιδιατρική εταιρεία και να δίνονται βραβεία του Ιπποκράτη με την παράλληλη χορήγηση ενός ποσού από χορηγούς.

Επίσης, επισήμανε, το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να κάνει έναν διαγωνισμό ή κάποια παρουσίαση σε τεχνικά έργα ή σε τεχνικές προόδους παγκοσμίως.

Δεύτερον, μπορεί το Τεχνικό Επιμελητήριο να κάνει έναν διαγωνισμό ή να γίνει μια παρουσίαση σε τεχνικά έργα ή σε τεχνικές προόδους κατασκευαστικές παγκοσμίως και να γίνεται ένα Συνέδριο σε έναν νεκρό μήνα χειμωνιάτικο. «ΚατΆ αυτόν τον τρόπο να προβάλουμε τη χώρα μας, τώρα που έγινε γνωστή. Είναι μια συγκυρία που αν τη χάσουμε, την αφήσουμε να τη μελετήσουμε, να τη ρίξουμε σε μια Επιτροπή, θα πάει χαμένη».

 

Το Π.Δ. για τις θέσεις στάθμευσης ...ακινητοποιεί την οικοδομή
Επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 

Επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Το Π.Δ. για τις θέσεις στάθμευσης ...ακινητοποιεί την οικοδομή

 

Σε μια εποχή που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, η υποχρεωτική κατασκευή μίας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία ή διαμέρισμα, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, φαίνεται ότι σαφώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το γεγονός έχει επισημάνει εγκαίρως το ΤΕΕ, πριν ακόμη εκδοθεί το Π.Δ. 111/04 (ΦΕΚ 76/ Α/ 5.3.04) για τον «Καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής». Μάλιστα η σχετική γνωμοδότηση του ΚΣΧOΠ δικαίωσε τις απόψεις του ΤΕΕ, ωστόσο το Π.Δ. εξεδόθη.

Έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Π.Δ., το ΤΕΕ επιβεβαιώνεται, καθώς το Διάταγμα συνέβαλε στο πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως είχε προβλεφθεί.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

Γιάννης Αλαβάνος έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη, που κοινοποιεί στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη και στο Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας του υπουργείου Χρήστο Ζαμπέλη, με την οποία ζητά την κατάργηση του Π.Δ. 11/04 στο σύνολό του, εκτός των διατάξεων του άρθρου 10, του οποίου η ισχύς δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες κατασκευής θέσεων στάθμευσης.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει την εκ βάθους μελέτη του συνολικού προβλήματος στάθμευσης, που αποτελεί σημαντική συνιστώσα του γενικότερου κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας. Από τη μελέτη αυτή θα προκύψουν οι απαραίτητες άμεσες ρυθμίσεις, που θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και ως εκ τούτου αποτελεσματικές και κοινωνικά αποδεκτές.

 

Οι επιπτώσεις του Π.Δ. 111/04 στην κατασκευή και την αγορά κατοικίας

 

Μια θέση στάθμευσης ανά κατοικία ή διαμέρισμα πρέπει να έχουν όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται στην Αττική, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 111/04 για τον «καθορισμό του απαιτουμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων, στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής. Με το Διάταγμα αυξάνονται οι υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης σε κάθε νέο κτίριο της Αττικής, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ενιαία, καθώς καταργείται ο διαχωρισμός της σε ζώνες.

Εξαιρείται η περιοχή του Ελαιώνα, για την οποία ισχύει το Π.Δ. του 1991. Επίσης εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ή έχει αρχίσει η διαδικασία έκδοσής τους.

Το Π.Δ., όπως είχε επισημάνει εγκαίρως το ΤΕΕ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή νέων οικοδομών, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλό συντελεστή δόμησης, που είναι κυρίως οι υποβαθμισμένες, όπου υπάρχουν μικρά και μεσαίου μεγέθους οικόπεδα και επιτρέπεται η κατασκευή πολλών διαμερισμάτων, με συνέπεια να πρέπει να κατασκευαστούν πολλές θέσεις στάθμευσης. Το γεγονός καθιστά σχεδόν απαγορευτική την οικοδόμησή τους. Αντίθετα, στα μεγάλα οικόπεδα με χαμηλό συντελεστή δόμησης, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, η εφαρμογή του Π.Δ. αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές αγοράς των μικρών κυρίως διαμερισμάτων, καθώς η θέση στάθμευσης θα πωλείται υποχρεωτικά μαζί με το διαμέρισμα. Επί πλέον, για να κατασκευαστεί μία θέση στάθμευσης ανά κατοικία, χρειάζεται ενισχυμένη κατασκευή της οικοδομής και πιθανόν χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στους χώρους στάθμευσης, όπως είναι για παράδειγμα τα μηχανικά γκαράζ, εφόσον το επιτρέπουν η έκταση του οικοπέδου και ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

Επίσης, φαίνεται ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις αντιπαροχές οικοπέδων, ενώ πολλά μικρά και μεσαία οικόπεδα με υψηλό συντελεστή δόμησης δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, αλλά και για το όλο κύκλωμα παραγωγής κατοικιών. Το μέτρο στρέφεται κυρίως κατά των πολιτών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι οποίοι θα δυσκολευθούν πολύ να αποκτήσουν στέγη σε νέες οικοδομές με τα νέα δεδομένα.

Η υποχρεωτική θέση στάθμευσης ανά κατοικία θα οδηγήσει ή σε περιορισμό των μικρών διαμερισμάτων ή σε αυθαίρετη τροποποίηση της διαμερισμάτωσης. Αδύνατη είναι η εξασφάλιση των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης σε μικρά οικόπεδα με μεγάλους σ.δ., τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να δομηθούν.

Τέλος, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τεχνικά θέματα, αλλά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των κατασκευών».

 

Oι θέσεις του ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εγκαίρως και κατά τη συζήτηση ακόμη του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς το Π.Δ. και είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Π.Δ. στην κατασκευή των οικοδομών, για τις οποίες απαιτείται πλέον άλλη τεχνολογία και περισσότερα υπόγεια, όπου αυτό μπορεί να γίνει, με συνέπεια την αύξηση του κόστους τους.

Παράλληλα, οι πόροι του ειδικού ταμείου ΕΤΕΡΠΣ, που συγκεντρώθηκαν επί σειρά ετών από την εξαγορά των θέσεων στάθμευσης στις πολυκατοικίες, δεν διατέθηκαν για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, όπως όφειλαν.

Σήμερα το πρόβλημα έχει γίνει εκρηκτικό, ωστόσο το Π.Δ. δεν λύνει το ζήτημα της στάθμευσης, αλλά αυξάνει το κόστος κατασκευής της οικοδομής.

Το ΤΕΕ είχε επισημάνει το ζήτημα στην πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κυρία Βάσω Παπανδρέου, το έθεσε πρόσφατα στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα που ανέκυψε.

Τώρα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος επανέρχεται στο θέμα με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη, καθώς πλέον διαπιστώνεται το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το ΤΕΕ προτείνει τη συνολική μελέτη του όλου προβλήματος της στάθμευσης στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

 

Απόψεις - προτάσεις του ΤΕΕ

Στις απόψεις- προτάσεις του ΤΕΕ επί του Προεδρικού Διατάγματος 111/04 για τις θέσεις στάθμευσης στην Αττική, όπως εκφράστηκαν στη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου Π.Δ. και εξακολουθούν σταθερά να ισχύουν, περιλαμβάνονται τα εξής:

Πάγια θέση αλλά και πολυετής πρακτική του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, είναι η προώθηση και η υποστήριξη ρυθμίσεων και μέτρων για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας και ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων και, ιδιαίτερα, του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

Το ΤΕΕ θεωρεί αναγκαία μια συνολική και σε βάθος μελέτη του θέματος, η οποία θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους του.

Η τροποποίηση του Π.Δ. 230/93 για τους χώρους στάθμευσης στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν φαίνεται να είναι προϊόν μιας τέτοιας επεξεργασίας. Αποτελεί ένα ακόμα αποσπασματικό μέτρο.

Ειδικότερα, το ΤΕΕ διατύπωσε τις παρακάτω απόψεις - προτάσεις:

 

1. Εξαγορά θέσεων. Η υλοποίηση των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης και ο περιορισμός του δικαιώματος εξαγοράς είναι ως αρχή σωστή και γενικά αποδεκτή. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή της είναι αντικειμενικά ανέφικτη και οδηγεί σε αδιέξοδα. Προτείνεται: · Η τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3044/2002 και η επιβολή της εξασφάλισης του 60% των απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης στο ίδιο οικόπεδο ή σε άλλο σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. (μέχρι τον Ν. 3044/2002 επιτρεπόταν η εξαγορά όλων των απαιτουμένων θέσεων μέχρι του αριθμού των 15 θέσεων και η εξαγορά του 50% και πλέον των 15 θέσεων). · Για τις υπολειπόμενες θέσεις να υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς με την προβλεπόμενη εισφορά η οποία δύναται και να προσαυξηθεί ώστε να πλησιάσει το πραγματικό κόστος κατασκευής. · Να διατηρηθεί η μειωμένη εισφορά για τις περιπτώσεις 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 960/79.

 

2. Είσοδοι / έξοδοι οχημάτων. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Π.Δ. 3/10.8.87 η είσοδος/έξοδος των χώρων στάθμευσης στην pilotis ή τους ακάλυπτους χώρους, μπορεί να γίνεται από ένα μόνο σημείο κατΆ εξαίρεση δε και κατά την κρίση της υπηρεσίας μπορεί να προβλεφθεί και άλλο ή άλλα τέτοια σημεία. Προτείνεται ο αριθμός εισόδων / εξόδων των οχημάτων στους χώρους στάθμευσης της pilotis ή του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου να είναι ο ελάχιστος που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των θέσεων στάθμευσης που δύνανται να υλοποιηθούν στους ανωτέρω χώρους.

 

3. Φύτευση. Όταν γίνεται επέκταση του υπογείου χώρου, η στάθμη της οροφής της πλάκας επικάλυψης του τμήματος αυτού πρέπει να περιορίζεται κατά 1.0 μ. τουλάχιστον κάτω από τη φυσική ή τεχνητή στάθμη του εδάφους.

O δημιουργούμενος χώρος φυτεύεται υποχρεωτικά. Η διάταξη περιορίζει τον αριθμό των θέσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων. Προτείνεται ο περιορισμός αυτός να ισχύει μόνον για το τμήμα της επέκτασης του υπογείου χώρου του οποίου η φύτευση απαιτείται για να υλοποιηθεί η υποχρεωτική φύτευση των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου.

 

4. Επιφάνεια υπολογισμού των θέσεων στάθμευσης: Ως επιφάνεια υπολογισμού των απαιτούμενων θέσεων λαμβάνεται το σύνολο των επιφανειών του κτιρίου που προσμετρώνται στο Σ. Δόμησης, περιλαμβανομένων και των κοινοχρήστων χώρων. Θεωρούμε επιστημονικά άστοχη διάταξη αυτή. Προτείνεται η εξαίρεση της επιφάνειας των Κ.Χ. χώρων του κτιρίου.

 

5. Αριθμός θέσεων στάθμευσης. Προτείνονται: α. Κατοικία. Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 100 μ² επιφανείας κτιρίου χωρίς τη ρήτρα εξασφάλισης μιας τουλάχιστον θέσης ανά κατοικία. β. Διοίκηση, Κοινωφελείς οργανισμοί, Τράπεζες · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 35 μ² επιφανείας κτιρίου εφόσον αυτό βρίσκεται σε θέση όπου ισχύει η χρήση Πολεοδομικού Κέντρου κατά το άρθρο 4 του Π.Δ. 23.2.87 (ΦΕΚ 166 Δ). · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 45 μ² επιφανείας κτιρίου στις λοιπές περιπτώσεις. γ. Γραφεία, καταστήματα (πλην υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων) · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ² επιφανείας κτιρίου. δ. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαρ, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, καφετέριες, αίθουσες αναψυχής (σφαιριστήρια, bowling κ.λπ.) και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις. · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 40 μ² επιφανείας κτιρίου. ε. Κέντρα διασκέδασης · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 20 μ². στ. Θρησκευτικοί χώροι · Μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 μ². Για όλες τις άλλες ειδικές χρήσεις θεωρούμε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν ύστερα από τεκμηριωμένη μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους κατά περίπτωση σε ό,τι αφορά τις ειδικές λειτουργικές τους ανάγκες και κατά συνέπεια και τις ανάγκες σε χώρους στάθμευσης. Η διαδικασία αυτή, στην οποία επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή του ΤΕΕ και άλλων πιθανώς φορέων καθώς και ειδικών επιστημόνων, θα πρέπει να συνδυαστεί και με την εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του διατάγματος των χρήσεων (Π.Δ. 23.2.97 - ΦΕΚ 166 Δ).

 

Αλλαγή χρήσης. Κατά την αλλαγή χρήσης προϋφισταμένων κτιρίων δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα. Προτείνονται οι εξής ρυθμίσεις: α. Σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως υφισταμένων κτιρίων, κατά την ανέγερση των οποίων δεν υπήρχε υποχρέωση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης, θεωρείται ότι έχει εξασφαλιστεί ο αριθμός των θέσεων που αντιστοιχεί στην υφισταμένη χρήση και, εφόσον συντρέχει λόγος, απαιτείται η εξασφάλιση των επιπλέον θέσεων λόγω της αλλαγής της. Oι επιπλέον αυτές θέσεις δύνανται να εξαγοράζονται με μειωμένη εισφορά. β. Σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως κτιρίων, στα οποία έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, η υποχρέωση εξασφάλισης επιπλέον θέσεων υφίσταται μόνον εάν, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του υφιστάμενου κτιρίου, για τη νέα χρήση επιβαλλόταν εξασφάλιση περισσότερων θέσεων.

 

Συνολική πολιτική για τη στάθμευση σε όλα τα αστικά κέντρα
Η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς ΥΠΕΧΩΔΕ 

Η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς ΥΠΕΧΩΔΕ

Συνολική πολιτική για τη στάθμευση σε όλα τα αστικά κέντρα

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος στην επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννη αναλυτικά σημειώνει:

 

Κύριε Υφυπουργέ

Το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων, σημαντική συνιστώσα του γενικότερου κυκλοφοριακού προβλήματος, αποτελεί ένα από τα χρόνια προβλήματα της Αθήνας, αλλά και μικρότερων αστικών κέντρων της χώρας το οποίο, παρά τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί, δεν έχει επιλυθεί, αλλά αντιθέτως οξύνεται καθώς καθημερινά μεταβάλλονται οι πολεοδομικές και κοινωνικές συνθήκες που το δημιουργούν και το αναπαράγουν.

Με την έννοια αυτή, το ΤΕΕ θεωρεί αναγκαία μια συνολική και σε βάθος μελέτη και επεξεργασία του θέματος, η οποία θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους του και δεν θα σταθεί αποσπασματικά μόνον σε μέτρα για χώρους στάθμευσης, αλλά θα επεκταθεί σε ζητήματα όπως:

 

? Η χωροταξική κατανομή των λειτουργιών και των κινήσεων μέσα στην πόλη

* Η επέκταση και αναβάθμιση των μέσων μαζικών μεταφορών

* Η δημιουργία πλέγματος μεγάλων σταθμών στάθμευσης δημόσιας χρήσης κατάλληλα χωροθετημένων σε συνάρτηση με τα δίκτυα μαζικής επικοινωνίας (υπεραστικός, μετρό, λεωφορεία) και άλλα ανάλογα ζητήματα από τα οποία εκπορεύεται βασικά η παθογένεια του συνολικού προβλήματος

* Το μέγεθος του προβλήματος λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης σε κάθε δήμο (συντελεστές δόμησης · μεγέθη οικοπέδων · κοινόχρηστοι χώροι).

Το Π.Δ. 111/2004 (ΦΕΚ 76Α/5-3-04) «Καθορισμός του απαιτούμενου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής», σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 4 του Ν. 3044/02 (ΦΕΚ 47Α/02) «Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης και ρυθμίσεις άλλων θεμάτων... κ.λπ.» δεν δημιουργεί νέες θέσεις στάθμευσης, αλλά παγώνει την οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής και ιδιαίτερα στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων, όπου τα οικόπεδα είναι μικρά ή μεσαία με υψηλούς συντελεστές δόμησης, οι οποίες περιοχές αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής.

* Η υποχρεωτική εξασφάλιση μιας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία, ανεξαρτήτως επιφάνειάς της, σε συνδυασμό και με την απαγόρευση της εξαγοράς, έχει οδηγήσει όπως και με το ΠΔ του 1991:

 

α. Σε αδυναμία ανέγερσης νέων κτιρίων διότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του υπερβολικού αριθμού των απαιτούμενων θέσεων που απαιτούνται με την εφαρμογή του Π.Δ. 111/04.

β. σε πλήρη αδυναμία κατασκευής προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια με μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες.

γ. Στον περιορισμό των κοινωνικά αναγκαίων μικρού μεγέθους κατοικιών με πιθανή συνέπεια την αυθαίρετη (εκ των υστέρων) κατάτμηση των μεγάλων κατοικιών.

 

* Η κατάσταση γίνεται αδιέξοδη σε κτίρια καταστημάτων, γραφείων, επαγγελματικών στεγών κλπ, όπου η απαιτούμενη επιφάνεια των χώρων στάθμευσης εξισούται σχεδόν με την επιφάνεια των αντίστοιχων χώρων κύριας χρήσης. Σε περιοχές με μεγάλους ΣΔ η εξασφάλιση των απαιτούμενων από το Π.Δ. 111/04 θέσεων, είναι αδύνατη.

* Κατά τη σύνταξη του Π.Δ. 111/04 δεν ελήφθησαν υπόψη τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των εδαφών, το ύψος του υδροφόρου ορίζοντα, τα προβλήματα θεμελίωσης κ.λπ. αλλά και κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των κατασκευών και τη δυνατότητα των μικρομεσαίων κυρίως κοινωνικών στρωμάτων να ανταποκριθούν στα νέα κοστολόγια που θα διαμορφωθούν για την απόκτηση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.

 

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμη αλλά και αναγκαία από άποψη επιστημονικής και κοινωνικής δεοντολογίας:

 

1. η κατάργηση του Π.Δ. 111/04 στο σύνολό του, εκτός των διατάξεων του αρθ. 10, του οποίου η ισχύς δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες κατασκευής θέσεων στάθμευσης

2. η κατάργηση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν 3044/02 με την επαναφορά σε ισχύ των Π.Δ. 230/93 (ΦΕΚ 94Α/93), ΠΔ 350/96 (ΦΕΚ 230Α/96) και της περίπτ. γ παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 960/79.

Προτείνεται άμεσα μια νέα διαδικασία για την εκ βάθους μελέτη του συνολικού προβλήματος από την οποία θα προκύψουν και οι απαραίτητες άμεσες ρυθμίσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες και γιΆ αυτό αποτελεσματικές και κοινωνικά αποδεκτές.

 

Με εκτίμηση

O Πρόεδρος

Γιάννης Αλαβάνος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ημερίδα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής
ΤΕΕ - 2 ΝOΕΜΒΡΙOΥ 2004  

ΤΕΕ - 2 ΝOΕΜΒΡΙOΥ 2004

Ημερίδα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: «Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής». H Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Ερμής» του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος) την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2004. Tην κήρυξη των εργασιών της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ., έχει προσκληθεί να κάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Επίσης έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής και των Πολιτικών Κομμάτων.

 

Σκοπός της Ημερίδας είναι να αναδειχθούν:

 

α) η υφιστάμενη κατάσταση και τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού Αττικής

β) η ανάγκη σύνταξης ενιαίου και επικαιροποιημένου Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής προστασίας και

γ) γενικές προτάσεις έργων, επεμβάσεων κλπ για την υλοποίηση κι εφαρμογή του

 

Ειδικότερα:

H Ημερίδα θα αναφερθεί στις περιοχές του Λεκανοπεδίου της Πρωτεύουσας, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και στην υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να εξασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η αντιπλημμυρική προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές.

Η Ημερίδα θα ασχοληθεί με τις γενικές αρχές του ενιαίου και επικαιροποιημένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και θα περιλαμβάνει τα υφιστάμενα και τα απαιτούμενα νέα συμπληρωματικά έργα και επεμβάσεις με τα οποία θα καλύπτονται οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και θα εξασφαλίζεται ικανοποιητικά η αντιπλημμυρική προστασία και η αποχέτευση των ομβρίων στις περιοχές Νομού Αττικής.

 

Σε κάθε μία από τις ενότητες θα δοθούν:

α) Σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

β) Προτάσεις για τα συμπληρωματικά Έργα και επεμβάσεις που απαιτούνται για ικανοποιητική Αντιπλημμυρική Προστασία και

γ) Προγραμματισμός και προτεραιότητες των μελετών και κατασκευής έργων, με βάση τεχνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

 

Για κάθε περιοχή θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν:

α) η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης Oμβρίων (Υφιστάμενα και υπό κατασκευή Βασικά Έργα) και οι παραδοχές σχεδιασμού τους καθώς και τα σημαντικά Συγκοινωνιακά Έργα και Έργα Ανάπτυξης και Ανάπλασης διαφόρων Φορέων (υφιστάμενα, υπό κατασκευή, προγραμματιζόμενα και τα προς παραχώρηση), τα οποία επηρεάζουν και αλληλοεπηρεάζονται από τα αντιπλημμυρικά Έργα στις περιοχές μελέτης, όπως ενδεικτικά αναφέρονται πιο κάτω π.χ. Ελεύθερη Λεωφόρος Ελευσίνας-Σταυρού - Σπάτων, Λ. Υμηττού, Προαστιακός σιδηρόδρομος, Τραμ, Oλυμπιακό Χωριό, Αεροδρόμια κ.λπ.

β) Καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων και των υπό σύνταξη σχετικών μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και αξιολόγηση των προτεινομένων έργων και παραδοχών σχεδιασμού ως προς την ανάγκη επικαιροποίησης των παλαιότερων μελετών είτε λόγω κριτηρίων σχεδιασμού είτε αλλαγής των συνθηκών που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί ή προβλέπεται να δημιουργηθούν (π.χ. αστικοποιήσεις, αποψιλώσεις δασών, κατάργηση φυσικών ρεμάτων, αναπλάσεις περιοχών κ.λπ.).

γ) Καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάμενων υποστηρικτικών μελετών (Υδρολογία, μετρήσεις βροχοπτώσεων και παροχών κ.λπ.) στις υπό μελέτη περιοχές.

δ) Προσδιορισμός και Προγραμματισμός Προτεραιοτήτων για την:

  • ? Σύνταξη γενικών υποστηρικτικών μελετών
  • ? Σύνταξη μελετών έργων και την
  • ? Κατασκευή έργων
  • Εν τω μεταξύ βραχυπρόθεσμα:

 

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο ενιαίος Σχεδιασμός Αντιπλημμυρικών Έργων, με βάση τον οποίο θα μελετώνται και θα κατασκευάζονται τα σχετικά και συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα κιΆεπεμβάσεις και θα λαμβάνεται υπόψη από τους διάφορους φορείς στην μελέτη και κατασκευή έργων που εμπλέκονται με την αντιπλημμυρική προστασία, θα αναφερθεί ποια έργα πρέπει να προταθούν ώστε να προωθηθούν για άμεση μελέτη και κατασκευή καθώς και οι επεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας. (Θα αναφερθούν επιγραμματικά τα σημαντικότερα έργα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα).

 

Πρόγραμμα της Ημερίδας

11.30-11.45

Γενικός σχεδιασμός · Ιστορική αναδρομή

Εισηγητές:Α. Νικολόπουλος · Σ. Δάλλας

11.45-12.10

Εκτελεσθέντα και υπό εκτέλεση έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Αττικής την τελευταία πενταετία και επιπτώσεις από τα νέα συγκοινωνιακά και άλλα έργα. Προγραμματισμός επόμενης πενταετίας.

Εισηγητές: Δ. Κίτσος · Ι. Παναγιωτόπουλος (Γ.Γ.Δ.Ε. / ΥΠΕΧΩΔΕ)

12.10-12.30

Το παντορροϊκό σύστημα της Αθήνας.

Εισηγητές: ΕΥΔΑΠ · Π. Αντωναρόπουλος

12.30-12.50

Αντιπλημμυρική προστασία λεκανοπεδίου Αθήνας ( Κηφισός · Ιλισός ).

Εισηγητές: Μ. Σάρρος · Ν. Μαλατέστας

12.50-13.10

Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης ρέματος Ραφήνας.

Εισηγητές: Λ. Λαζαρίδης · Ι. Ναλμπάντης

13.10-13.30

Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης ρέματος Ερασίνου.

Εισηγητές: Αβρ. Μπενσανσών · Β. Παπαλεξόπουλος

13.30-13.50

Aντιπλημμυρική προστασία Θριασίου Πεδίου.

Εισηγητές: Ι. Πέππας · Ι. Καραβοκύρης

13.50-14.50

Διάλειμμα μπουφές

 

Απογευματινή Συνεδρίαση

14.50-15.10

Ειδικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Αττικής Oδού.

Εισηγητές: Γ. Μαχαίρας · Χ. Δαμβέργης

15.10-15.30

Αντιπλημμυρικά Έργα στα Μεσόγεια στα πλαίσια των Συγκοινωνιακών Έργων

Εισηγητής: Δ. Σωτηρόπουλος

15.30-15.50

Μεθοδολογική προσέγγιση για τις όμβριες καμπύλες της Αθήνας

Εισηγητής: Δ. Κουτσογιάννης

15.50-16.10

Γενικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων.

Εισηγητές: Α. Δανιήλ · Π. Λαζαρίδου · Σπ. Μίχας

16.10-16.30

Γενικές προτάσεις για το σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών Ν. Αττικής.

Εισηγητής: Α. Νικολόπουλος

16.30-17.30

Ερωτήσεις · Απαντήσεις · Παρεμβάσεις · Συζήτηση

17.30-18.00

Κλείσιμο Ημερίδας

Στο τέλος της Ημερίδας θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις, απαντήσεις, παρεμβάσεις και διάλογο.

 

Η Oργανωτική Επιτροπή 

 

Την Oργανωτική Επιτροπή της ημερίδας αποτελούν:

? Κ. Σαββίδης, ΠΜ · Πρόεδρος

? Π. Αντωναρόπουλος, ΠΜ

? Λ. Λαζαρίδης, ΠΜ

? Γ. Μαχαίρας, ΠΜ

? Α. Νικολόπουλος, ΠΜ

? Μ. Σάρρος, ΠΜ · ΑΤΜ

? Κ. Σφαέλος, ΠΜ.

 

Πληροφορίες: Γραφείο Παραγωγή Έργων, τηλ.: 3291.621.

 

Επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Το ΤΕΕ παρεμβαίνει 

Το ΤΕΕ παρεμβαίνει

 

Επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Μόνιμη Επιτροπή Θεμάτων ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών του ΤΕΕ, με αφορμή ερωτήματα των μελών του ΤΕΕ και λόγω των διαφορετικών ερμηνειών που δίνονται από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, μετά από μελέτη σχετικά με την εφαρμογή προγενέστερων διατάξεων, που αφορούν την τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, έχει την άποψη ότι:

1. Με το άρθρο 12 του Ν. 3212/2003 τροποποιήθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, έτσι ώστε σε περίπτωση μεταβολής των όρων δόμησης και των λοιπών διατάξεων, οι προϊσχύουσες διατάξεις εφαρμόζονται για τις περιπτώσεις β, γ, δ και ε της παραγρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, μόνον εάν η οικοδομική άδεια εκδοθεί ή αναθεωρηθεί σε διάστημα το πολύ 6 μηνών από την ισχύ των νέων διατάξεων.

2. Με το άρθρο 14 του Ν. 3254/2004 (ΦΕΚ 137/Α/22-7-2004) και εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις παρατάθηκε η προθεσμία αυτή για έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας μέχρι την 31-12-2004.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 5 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308/Α/31-12-2003) οι διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, όπως τροποποιούνται και συμπληρώνονται με το άρθρο 12 του νόμου αυτού (δηλαδή του Ν. 3212/2003), κατισχύουν ως ειδικότητες κάθε προγενέστερης αντίθετης ρύθμισης, που έχει θεσπισθεί πριν την 31-12-2003 (ημερομηνία ισχύος του Ν. 3212/2003), κατά συνέπεια και του εδαφίου 8 του άρθρου 5 του από 8/13-7-1993 Π.Δ. (ΦΕΚ 795/Δ/1993) «Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και έλεγχος των ανεγειρομένων οικοδομών», δηλαδή το διάστημα των εννέα (9) μηνών.

Κατά συνέπεια αιτήσεις για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών, που είχαν υποβληθεί πριν από τη δημοσίευση του Π.Δ. 111/2004 (ΦΕΚ 76/Α/5-3-2004) «Καθορισμός του απαιτούμενου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής και κατάργηση του Π.Δ. 230/1993, ΦΕΚ 94/Α», ή και άλλων διατάξεων και δεν χορηγήθηκαν, ενώ είχαν τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων β, γ, δ και 3 της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, μπορούν να χορηγηθούν με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν τη μεταβολή, το αργότερο μέχρι και την 31-12-2004.

Ύστερα από τα παραπάνω, σας παρακαλούμε να αποστείλετε σχετικές οδηγίες προς τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες για λόγους ενιαίας ερμηνείας και ορθής εφαρμογής του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

Με εκτίμηση

O Πρόεδρος

Γιάννης Αλαβάνος

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα NFATEC

Συμμετοχή στο πρόγραμμα NFATEC

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, συμμετέχει στο πρόγραμμα NFATEC στο πλαίσιο του Leonardo da Vinci μαζί με τους διακρατικούς εταίρους: Πανεπιστήμιο Sheffield, SCI (The Steel Construction Institute) και Epistemics Ltd από τη Μεγάλη Βρετανία, AMBT (Application Centre for Mixed Building Technology) από την Αυστρία, Πανεπιστήμιο του Oviedo από την Ισπανία, Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης από την Oυγγαρία, Πανεπιστήμιο της Σλοβακίας και CIA (Centre Information Acier) από το Βέλγιο.

 

To πρόγραμμα NFATEC που περιγράφεται αναλυτικά με το τίτλο «A New and Flexible Approach to Trainning for Engineers in Construction» (Μια νέα και ευέλικτη προσέγγιση στην κατάρτιση των Μηχανικών στον κατασκευαστικό τομέα), αφορά στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη μέθοδο της εκπαίδευσης από απόσταση των Μηχανικών, σε θέματα που αφορούν χαλύβδινες και σύμμεικτες κατασκευές.

Το πρόγραμμα NFATEC αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων SSEDTA I και SSEDTA II που υλοποιήθηκαν από το Τ.Ε.Ε. με τους ίδιους διακρατικούς εταίρους.

Την επιστημονική ευθύνη και των τριών προγραμμάτων έχει ο καθ. του ΕΜΠ κ. Ι. Ερμόπουλος και τον συντονισμό από ελληνικής πλευράς ο κ. Χρ. Σινάνης. Το πρόγραμμα παρακολουθεί διαχειριστικά η υπάλληλος του ΤΕΕ κα Ρ. Ρίζου.

Στο πλαίσιο υποχρεώσεων για το NFATEC το Τ.Ε.Ε. οργάνωσε το τελικό πανελλαδικό σεμινάριο μέσω Διαδικτύου από 15 Ιουλίου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, καλύπτοντας θεματικά μία ευρεία περιοχή των χαλύβδινων και σύμμεικτων κατασκευών:

 

  • Tension Members · Εφελκυόμενα Μέλη
  • Restrained Beams · Δοκοί στηριζόμενες πλευρικά
  • Unrestrained Beams · Δοκοί μη στηριζόμενες πλευρικά
  • Columns - Υποστυλώματα
  • Generalities about Structural Joints · Γενικά περί κόμβων
  • Simple Joints · Απλοί κόμβοι
  • Characterization and Idealization of Moment Resisting Joints · Κόμβοι ροπής
  • Introduction to Structural Fire Engineering · Εισαγωγή στη Συμπεριφορά των Κατασκευών σε Πυρκαγιά
  • EC4 Fire Engineering · Συμπεριφορά των σύμμεικτων Κατασκευών σε πυρκαγιά κατά τον EC4
  • EC3 Fire Engineering Design of Steel Structures · Συμπεριφορά των χαλύβδινων Κατασκευών σε πυρκαγιά κατά τον EC3

 

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και, σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε, εξέφρασαν την προσωπική τους γνώμη για το τελικό προϊόν και για τη μέθοδο εκπαίδευσης από απόσταση. Τα σχόλια ήταν θετικά από όλους, τόσο για τη νέα μέθοδο εκπαίδευσης, όσο και για το τελικό προϊόν. Η μόνη έλλειψη στο υλικό των διαλέξεων ήταν τα παραδείγματα.

Στις 11 και 13 Σεπτεμβρίου το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης φιλοξένησε στα Χανιά ·με μεγάλη επιτυχία και χάρη στη συνεισφορά του προέδρου κ. Αντ. Πιταριδάκη και της Δ.Ε.- την συνάντηση των εταίρων του προγράμματος NFATEC, ενώ πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σε μηχανικούς του Τμήματος. Στο σεμινάριο δίδαξαν πολιτικοί μηχανικοί και διακεκριμένοι καθηγητές, όπως οι Βρετανοί: Roger Plank, Ian Burgess, Patrick Kirby, ο Ισπανός Miquelle Serrano Lopez και ο κ. Ι. Ερμόπουλος.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου ακολούθησε ευρεία και ενδιαφέρουσα συζήτηση που αξιολογήθηκε από την επιστημονική ομάδα ως εξαιρετικά χρήσιμη για τη βελτίωση του τελικού προϊόντος.

Κατά γενική ομολογία όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε στα σεμινάρια που οργάνωσε το ΤΕΕ, κρίθηκε απόλυτα επιτυχής.

 

Oμάδα Εργασίας

Oμάδα Εργασίας

 

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, την Oμάδα Εργασίας, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Μονίμων και Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ.

 

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώνουν τις ομάδες να περάσουν από τη Νομική Υπηρεσία του ΤΕΕ ( Καρ. Σερβίας 4, 3ος όροφος γρ. 12) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:

 

α) Τον αριθμό μητρώου του ΤΕΕ.

β) Το ΑΦΜ τους.

 

1) O.Ε. για τη «Μελέτη επεξεργασίας σχεδίου νόμου για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών» (αποφ. Δ.Ε. Γ4/Σ24/2004)

Η Oμάδα Εργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Κων/νο Βαρελίδη, 2) Αθανάσιο Γρηγορόπουλο, 3) Αθανάσιο Ταστάνη,  4) Ελευθερία Ξυνομηλάκη, 5) Μάρκο Φραγκιουδάκη, 6) Βασίλειο Χατζηκίδη, 7) Σπύρο Νικολόπουλο, 8) Ελεούσα Κιουσοπούλου 9) Ιωάννη Κυριακόπουλο, 10) Ευφροσύνη Καραγιάννη.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Oμάδες Εργασίας

Oμάδες Εργασίας

 

ΤΕΕ - Τμήμα Ηπείρου

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος στη συνεδρίασή της 12/10-5-2004 αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας με θέμα: «Συγκέντρωση, επεξεργασία και κωδικοποίηση της νομοθεσίας και τεχνικών προδιαγραφών σχετικά με πολεοδομία και χωροταξικά θέματα».

 

Την ομάδα Εργασίας αποτελούν οι:

1) Λάμπρου Αλέξανδρος, Π.Μ.

2) Πλιώτας Ηλίας, Π.Μ.

3) Δούβλης Δημήτριος, Αγρ. Τ.Μ.

4) Τζιάτζιος Κων/νος, Αγρ. Τ.Μ.

5) Παπαβρανούσης Χρήστος, Α.Μ.

6) Κουμπής Μιλτιάδης, Π.Μ.

Το έργο της Oμάδας Εργασίας θα παραδοθεί στις 30/11/2004.

 

ΤΕΕ · ΤΜΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ

Η Δ.Ε. του Τμήματος με την αποφ. 275 αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτήσει ομάδα εργασίας με θέμα «Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης και προτάσεις για τη σωστή διαχείριση στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Πελ/σου». Την ομάδα θα αποτελούν οι εξής συνάδελφοι.

 

1. Διδασκάλου Γεώργιος Π.Μ.

2. Καρούντζος Δημήτριος Μ/Π.Μ.

3. Μαντζουράνης Παναγιώτης Χ.Μ.

4. Μπασιάκος Δημήτριος Π.Μ.

5. Παπαδόπουλος Θεόδωρος Χ.Μ.

6. Ψαράκης Αντώνιος Χ.Μ.

 

Η χρονική διάρκεια κατάθεσης του πορίσματος καθορίζεται έως την 31.12.2004.

Το συνολικό ποσό αποζημίωσης των μελών της ομάδας καθορίζεται στο ύψος των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και θα καταβληθεί μετά την κατάθεση του πορίσματος με απόφαση της Δ.Ε. και σύμφωνα με την προσφορά του κάθε μέλους.

Αρμόδιος για τη παρακολούθηση και παραλαβή του πορίσματος ορίζεται το μέλος της Δ.Ε. του Τμήματος Λουκάς Αθανάσιος.

Επίσης, η Δ.Ε. του Τμήματος με την αποφ. 276 αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτήσει ομάδες εργασίας με θέμα «Καταγραφή προβλημάτων και προτάσεις για την επίλυσή τους κατά την εφαρμογή του Κτηματολογίου της περιφέρειας Πελ/σου» την ομάδα θα αποτελούν οι εξής συνάδελφοι:

 

1. Αλεξοπούλου Βασιλική Αγρ. Τ.Μ.

2. Δημόπουλος Γεώργιος Αγρ. Τ.Μ.

3. Μεταξά Ιφιγένεια Π.Μ.

4. Σταματίου - Lacroix Ελένη Α.Μ.

5. Τσιάλα Σωτηρία Αγρ. Τ.Μ.

6. Λυμπεράκης Ιωάννης Αγρ. Τ.Μ.

7. Σωτηρόπουλος Δημήτριος Αγρ. Τ.Μ.

 

Η χρονική διάρκεια κατάθεσης του πορίσματος καθορίζεται έως την 31.12.2004.

Το συνολικό ποσό αποζημίωσης των μελών της ομάδας καθορίζεται στο ύψος των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και θα καταβληθεί μετά την κατάθεση του πορίσματος με απόφαση της Δ.Ε. και σύμφωνα με την προσφορά του κάθε μέλους.

Στην ομάδα εργασίας έχει ζητηθεί να συμμετάσχει και ένας δικηγόρος εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο οποίος δεν θα λάβει αμοιβή από το ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Αρμόδιος για τη παρακολούθηση και παραλαβή του πορίσματος ορίζεται το μέλος της Δ.Ε. του Τμήματος συν. Καλόμαλλος Δημήτριος.

 

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτ. Ελλάδας στην 23η/7-9-2004 συνεδρίασή της συνέστησε Oμάδα Εργασίας με θέμα: «Συγκέντρωση στοιχείων και ιεράρχηση ακινήτου για στέγαση Υπηρεσιών Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος» αποτελούμενη από τους:

 

1. Γεωργόπουλο Ανδρέα, Πολιτικό Μηχανικό,

2. Πανταζόπουλο Ιωάννη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό,

3. Παπαδόπουλο Ανδρέα, Δικηγόρο.

 

ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤOΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με απόφαση της Δ.Ε. του Τμήματος της 9/9/2004, συστήθηκε O.Ε. με θέμα «Κωδικοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή πολεοδομικών πληροφοριών στην Ανατολική Κρήτη».

Η O.Ε. αποτελείται από τους: Δεσποτάκη Βασίλειο, Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό, Μπαντουβά Μαρία, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Παπαδάκη Ιωάννη, Πολιτικό Μηχανικό, Στρατάκη Εμμαν., Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό, Τρουλλινού · Τζωρτζακάκη Αννα, Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό, Τσουκαλά Αικατερίνη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό και Χατζηβασίλη Χάρη, Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό.

Η Oμάδα Εργασίας θα ασχοληθεί με την κωδικοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή:

 

  • Των ορίων των οικισμών των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου
  • Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ)
  • Τις Πολεοδομικές μελέτες
  • Τις περιοχές του προγράμματος «NATURA»
  • Τις Αρχαιολογικές ζώνες
  • Τις κατηγορίες οδικών δικτύων
  • Τους καθορισμούς αιγιαλού και παραλίας

 

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την απόφαση 223 της 27ης συνεδρίασης στις 20-7-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση O.Ε. με θέμα:

«Διαμόρφωση κατευθυντήριων λειτουργικών στόχων του έργου της ΚτΠ στο ΤΕΕ/ΤΔΜ».

Η O.Ε. αποτελείται από τους:

 

1. Κοϊμτσίδη Νικόλαο, Π.Μ.

2. Κοκόλη Κωνσταντίνο, Α.Μ.

3. Γκάση Νικόλαο, Π.Μ.

4. Ελευθεριάδη Γεώργιο, Π.Μ.

5. Κακάλη Αθανάσιο, Η.Μ.

 

Η O.Ε. θα παραδοθεί μέχρι τις 30-7-2005.

Εξάλλου, η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την απόφαση 221 της 27ης συνεδρίασης στις 20-7-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση O.Ε. με θέμα:

«Δημιουργία διαδικτυακής υποδομής και προμήθεια εφαρμογών Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας».

Η O.Ε. αποτελείται από τους:

 

1. Τσώκρη Κλεοπάτρα, Η.Μ.

2. Καστανάρα Μιχάλη, Μ.Μ.

3. Καλτεριμτζή Γεώργιο, Μλ. Μ.

4. Στολτίδη Λεωνίδα, Ηλκ.Μ.

 

Η O.Ε. θα παραδοθεί μέχρι τις 30-7-2005.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πρόγραμμα δράσης 2004-2006
Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  

Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Πρόγραμμα δράσης 2004-2006

 

Tο Γενικό Πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης παρουσιάζει η Διοίκηση της ΕΜΔΥΔΑΣ βάσει του οποίου αναμένεται να αντιμετωπισθούν τα ποικίλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο αλλά και τον τόπο γενικότερα. Το 2004 βρήκε τους 11.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου σε απεργιακές κινητοποιήσεις με την αναβολή των δημοπρασιών ορισμένων έργων για τη Θεσμική κατοχύρωση της Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας (2002) ΕΣΣ.

 

Η ιδιαιτερότητα του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία όπως υποστηρίζει η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου βιώνουν οικονομική και θεσμική υποβάθμιση με τη χρόνια καθήλωση των μισθολογικών τους απολαβών, την ένταξή τους σε ένα μισθολόγιο Δ.Υ. που αμφισβητείται από τους πάντες, και την επιχειρούμενη προσπάθεια εξομοίωσης τους, με τους αποφοίτους άλλων μη ομοειδών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η συνεχής αφαίρεση των αρμοδιοτήτων και η δημιουργία κρατικοδίαιτων Α.Ε., επισημαίνει η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, με αμφιλεγόμενα κριτήρια στελέχωσης, δημιουργεί το άλλοθι για το κυνήγι της «καλύτερης θέσης» στους Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς χωρίς ηθικούς φραγμούς και με μόνο αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αυτών των Υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για τους πάσης φύσεως Τεχνικούς Συμβούλους στο Δημόσιο.

Και προσθέτει ότι η απαξιωτική στάση προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία ψευδεπίγραφων ισοτιμιών του Επιστημονικού Δυναμικού της χώρας με άλλους εργαζόμενους (βλέπε Μετατροπή των ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ). Στη συνέχεια πραγματοποιείται με την ισότιμη αντιμετώπιση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, πρόσφατα με την περίπτωση ΚΕΣ και κατά την προεκλογική περίοδο με την τραγελαφική προσπάθεια αναβάθμισης ακόμη και των ΙΕΚ!!

Ωστόσο, η αλλαγή της Κυβέρνησης οριοθετεί ένα καινούργιο πλαίσιο Δράσης στη Δημόσια Διοίκηση με δεσμεύσεις που έγιναν προεκλογικά και αφορούν:

· Την προώθηση των Διυπουργικών Κλάδων στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και την προώθηση του κλαδικού μισθολογίου των Μηχανικών που αποτελεί και στόχο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ με προοπτική σύγκλισης του μισθού των διπλωματούχων μηχανικών του δημοσίου στη χώρα μας, με το μέσο μισθό των μηχανικών στις υπόλοιπες 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Oικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Στα πλαίσια των παραπάνω, η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ εντάσσει τους στόχους και διεκδικήσεις λαμβάνοντας υπόψη το Συνδικαλιστικό και Επιστημονικό χαρακτήρα της Ένωσης.

Για αυτούς τους λόγους:

α. Ξεκίνησε και θα συνεχίσει την ενημέρωση της νέας Κυβέρνησης για τους στόχους και τις διεκδικήσεις μας.

β. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των Διπλ. Μηχ. Δ.Υ. έτσι ώστε η αμοιβή τους να ανταποκρίνεται στην αποστολή, τις ευθύνες και τα προσόντα τους έξω από την εδώ και πολλά χρόνια ισοπεδωτική νοοτροπία στο Δημόσιο.

γ. Θα αγωνιστεί για τη διεύρυνση της συμμετοχής της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ σε θεσμικά όργανα Κυβερνητικά και μη που παίρνουν αποφάσεις και παράγουν πολιτική στον Τεχνικό Τομέα.

δ. Θα προωθήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας έτους (2002) και θα προωθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για την υπογραφή της Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας έτους 2004. Τέλος θα αγωνιστεί για την τροποποίηση του Νομικού Πλαισίου των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου, για το σύνολο των θεμάτων του κλάδου.

ε. Θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της Ένωσης σε προγράμματα παραγωγής Τεχνικού Αντικειμένου, όπως Action Plan, Εκπαίδευσης-Επιμόρφωσης, Ινστιτούτο Oικονομίας Κατασκευών Ι.O.Κ. κ.λπ.

 

ΕΠΙΜΕΡOΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Συλλογικές Διαπραγματεύσεις · Μισθολόγιο

α) Διεκδίκηση υλοποίησης Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας έτους 2002.

Η ήδη υπογεγραμμένη Ειδική Συλλογική Συμφωνία ΕΣΣ-2002, OΡΙOΘΕΤΕΙ τις

Δεσμεύσεις από το Κράτος με την ΠO ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως αυτές αναφέρονται.

Θα πρέπει άμεσα να ιεραρχηθεί η θεσμοθέτηση των ώριμων θεμάτων:

1) Νομική Κάλυψη

2) Τοποθέτηση Διευθυντών και Προϊσταμένων στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου αποκλειστικά ΠΕ Διπλωματούχων Μηχανικών.

3) Την απόδοση των οφειλομένων ποσών του 7Κ στους δικαιούχους

4) Κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει την άσκηση του επαγγέλματος για 2 χρόνια, σε συναδέλφους που εξέρχονται της υπαλληλικής ιδιότητας.

5) Θεσμοθέτηση των συνδικαλιστικών αδειών.

6) Συγκρότηση της Επιτροπής του Διυπουργικού Κλάδου με προοπτική την έκδοση σχετικού Π.Δ. το οποίο καλό θα είναι να περιλαμβάνει και το καθηκοντολόγιο.

Τα παραπάνω έξη σημεία πρέπει να προωθηθούν στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας του 2004, στα πλαίσια του διαλόγου που ξεκινάει στις 4 Oκτωβρίου του 2004 και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και αιτήματα με οικονομικό αντικείμενο ενόψει της ψήφισης του τρέχοντος προϋπολογισμού τον μήνα Δεκέμβριο.

Βέβαια στη διεκδίκηση της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης πρέπει να αναφέρονται επίσης, τα υπόλοιπα πάγια αιτήματα της Ένωσης (Βαθμολογικές Ρυθμίσεις, Μισθολογικές Ρυθμίσεις, Μετακινήσεις Εκτός Έδρας, Ασφαλιστικά Θέματα, Εκσυγχρονισμός Τ.Υ. του Δημοσίου).

β) Διεκδίκηση τροπολογίας νόμου για δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ επί του συνόλου των θεμάτων που απασχολούν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.

γ) Στα πλαίσια της προοπτικής θέσπισης κλαδικού μισθολογίου Διπλωματούχων Μηχανικών και με στόχο τη σύγκλιση των αμοιβών μας με αυτές του μέσου όρου των αντιστοίχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προωθήσουμε:

· Την ενσωμάτωση επιδομάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών στο βασικό μισθό,

· Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από την άδεια άσκησης του επαγγέλματος,

· Τον προσδιορισμό του βασικού κατώτατου μισθού του Διπλ. Μηχανικού στο Δημόσιο,

· Τη διαμόρφωση εσωτερικής σχέσης βασικού αρχικού, προς καταληκτικό μισθό - στην αναλογία ένα προς δύο και

· Τη διαμόρφωση εξωτερικής σχέσης βασικού μισθού, ΥΕ προς ΠΕ, με (5) πέντε χρόνια σπουδών.

δ) Την οριστική διευθέτηση του 7a στο ύψος των 380 Ευρώ, μηνιαίως, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, που προκύπτει μετά την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, των συναδέλφων συμβασιούχων (προώθηση της ήδη νομοτεχνικά επεξεργασμένης από το Γ.Λ.Κ. ρύθμισης).

 

2. Διυπουργικός Κλάδος Μηχανικών · Βαθμολόγιο · Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας · Αναβάθμιση Τεχνικών Υπηρεσιών

α) Διεκδίκηση Ενεργοποίησης Διυπουργικού Κλάδου Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών (Υπηρεσιακά Συμβούλια, Βαθμολόγιο Μηχανικών κ.λπ.).

β) Προσδιορισμός καθηκόντων · ευθύνες- προδιαγραφές του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου στην παραγωγή Τεχνικού Έργου.

γ) Προώθηση σύγχρονων Oργανισμών σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ και OΤΑ με την πρόβλεψη για τοποθέτηση σε θέσεις Προϊσταμένων Γεν. Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Τμημάτων, Γραφείων, στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες, αποκλειστικά από ΠΕ Διπλ. Μηχανικούς (ΕΣΣ 2002).

δ) Διασφάλιση Ποιότητας · πιστοποίησης παρεχομένων υπηρεσιών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.

 

3. Επιμόρφωση · Κατάρτιση των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου.

Συνέχιση και αναβάθμιση της δράσης μας στο τομέα της επιμόρφωσης ·κατάρτισης, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, με την θεσμοθέτηση της, ως υποχρεωτικής, και στόχο την επιμόρφωση OΛΩΝ των Διπλ. Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων. Προσπάθεια αποκεντρωμένης διεξαγωγής των σεμιναρίων. Ταυτόχρονα προώθηση της συμμετοχής της Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα λήψης των αποφάσεων, για την επιμόρφωση · κατάρτιση των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου (πλήρης εφαρμογή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Διπλωματούχων Μηχανικών ΦΕΚ 1633/31-12-2002).

 

4. Ασφαλιστικά δικαιώματα των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου.

  • Διασφάλιση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου και ασφαλιστική εξομοίωση των Νέων συναδέλφων (που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/1993), με τους παλαιούς και ιδιαίτερα στο ΤΣΜΕΔΕ.
  • Διεκδίκηση χορήγησης ευνοϊκών ρυθμίσεων των παλαιών οφειλών στο ΕΛΠΠ για τους Μηχανικούς Δημόσιους Υπάλληλους.
  • Πάγωμα της εισφοράς της κύριας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ και · κατά το δυνατόν · αύξηση των παροχών αυτής σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
  • Θεσμοθέτηση της αναδιάρθρωσης των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ με θέσπιση ενιαίων κανόνων ασφάλισης για το σύνολο του ασφαλιζόμενου πληθυσμού.
  • Αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων συναδέλφων τόσο στο Δημόσιο όσο και στο ΤΣΜΕΔΕ.

 

5. Εργασιακά Θέματα - Επαγγελματικά δικαιώματα.

Α. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Προώθηση:

α) Της Νομικής κάλυψης των Διπλ. Μηχανικών (ΕΣΣ 2002)

β) Τροποποίησης ( σε συνεργασία με το ΤΕΕ), της ισχύουσας νομοθεσίας, για την Ποινική Ευθύνη των Διπλ. Μηχανικών?, η οποία ψηφίστηκε ·εν θερμώ-, την περίοδο μετά τους τελευταίους σεισμούς της Αθήνας.

γ) Προώθηση θεσμοθέτησης δίκαιων αποζημιώσεων για την άσκηση εκτός έδρας, καθηκόντων,

δ) Προώθηση δίκαιης αμοιβής, για υπερωριακή απασχόληση κλπ.

Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

α) Κοινοτική Oδηγία 89/48 · Διαφοροποίηση ΠΕ και ΤΕ. · Αξιοποίηση της πρόσφατης απόφασης της Oλομέλειας του ΣτΕ (αξιοποίηση των προτάσεων του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα).

β) Προώθηση θεσμοθέτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων Τεχνικών, των διαφόρων κλάδων ΠΕ και ΤΕ.

γ) Χορήγηση master στους Διπλ. Μηχανικούς πενταετούς φοίτησης.

 

6. Θεσμικά και Επιστημονικά Θέματα.

Αντιμετώπιση θεμάτων όπως:

α) Φαινομένων εκχώρησης αρμοδιοτήτων από Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, σε Ανώνυμες Εταιρείες και Συμβούλους.

β) Δημόσια Έργα · Διοίκηση των Έργων · Συμβάσεις παραχώρησης.

γ) Τεχνικές Υπηρεσίες Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης · Περιφέρειας

δ) Θέματα περιβάλλοντος (δομημένου και φυσικού)

ε) Έργα Πολιτισμού

 

7. Νέοι Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου

α) Αποτύπωση, καταγραφή και κωδικοποίηση των προβλημάτων των Νέων Διπλ. Μηχανικών.

β) Διαμόρφωση προτάσεων διεκδίκησης και επίλυσης προβλημάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται να διοργανωθούν συνέδρια και έκδοση περιοδικού της ένωσης, πιθανή βελτίωση του καταστατικού και σύνταξη κανόνων δεοντολογίας, με συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΜΔΥΔΑΣ με το ΤΕΕ, τους φορείς των Διπλ. Μηχανικών του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα και να δημιουργήσει σχέσεις με τους συναδέλφους της Ευρώπης ιδιαίτερα των 15 χωρών και της Κύπρου, τους Επιστημονικούς φορείς των Διπλ. Μηχανικών της χώρας, καθώς επίσης με το ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

Συνεργασία ΠΣΧΜ και ΠΣΔΜΗ
ΠΣΧΜ  

ΠΣΧΜ

 

Συνεργασία ΠΣΧΜ και ΠΣΔΜΗ

 

Το Δ.Σ. του ΠΣΧΜ και του ΠΣΔΜΗ αποφάσισαν την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τόσο τους Χημικούς Μηχανικούς όσο και τους Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, ώστε από κοινού-όπου υπάρξει συμφωνία-να συντονίσουν τη δράση και την πίεση τους προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του ΠΣΧΜ ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση για συνεργασία του ΠΣΔΜΗ, προτείνοντας ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων που περιλαμβάνει τους ακόλουθους 3 άξονες:

ΑΞOΝΑΣ A. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

1. Υγιεινή & Ασφάλεια, 2. Ασφαλιστικό, 3. Θέματα Υπαλλήλων (Βιομηχανία, Μελετητές, Δημόσιο)

ΑΞOΝΑΣ B. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Αναγνώριση Πτυχίου ως Master, 2. Ακαδημαϊκές & Επαγγελματικές Ισοτιμίες-?Ανωτατοποίηση ΤΕΙ?, 3. Aδεια ¶σκησης Επαγγέλματος

AΞOΝΑΣ Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Θεσμικό Πλαίσιο Μελετών, 2. ΜΗΚΙΕ, 3. Αναμόρφωση Ν. 6422-34-ΠΔ 274

4. Διαχείριση υγρών-στερεών επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, 5. Αμοιβές ΒΔ 1938-50

Ως προς τη μεθοδολογία του διαλόγου, θα συγκροτηθούν άμεσα 3 μικτές επιτροπές (μία για κάθε άξονα) όπου μετά από ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο, θα επεξεργαστούν θέσεις και προτάσεις που ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της έγκρισης των Διοικητικών Συμβουλίων και των 2 Συλλόγων, ώστε να προωθηθούν από κοινού στους αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ, Πολιτεία κ.λπ.).

Με την ευκαιρία των πρόσφατων δηλώσεων σας, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στροφή της οικοδομικής δραστηριότητας από τα Δημόσια Έργα στα ιδιωτικά οικοδομικά έργα θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ακόλουθο θέμα.

Από τη θέσπιση των τεκμηρίων με το Νόμο 2238/1994 καθιερώθηκε μία αδικία εις βάρος των ατομικών επιχειρήσεων που ασχολούνται κατΆ επάγγελμα με την ανέγερση οικοδομών και πώληση διαμερισμάτων.

Διότι η αξία πωλήσεως των προϊόντων μίας τέτοιας επιχείρησης περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία. Την αξία του οικοπέδου και το κόστος των κτισμάτων. Όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν εμπορία οιουδήποτε είδους είτε υπάρχει προστιθέμενη αξία είτε όχι απαλλάσσονται ολοσχερώς του τεκμηρίου των επιμέρους τμημάτων που συνθέτουν το τελικό προϊόν, ενώ εμείς απαλλασσόμαστε μόνο κατά ένα ποσοστό. Διότι στη παράγραφο γ του άρθρου 17 του ως άνω Νόμου αναγράφεται ότι ?η δαπάνη για ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών εξαιρείται του τεκμηρίου? και στην εγκύκλιο 1042/8-2-93 σελ. 15 αναγράφεται ότι η αγορά οικοπέδου από τις ανωτέρω επιχειρήσεις λαμβάνεται υπόψη στην εφαρμογή των τεκμηρίων. Δηλαδή, ενώ υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων στη χώρα μας που συναρμολογούν διάφορα τμήματα για την παραγωγή και διάθεση του τελικού προϊόντος των στην αγορά, όλες εξαιρούνται του τεκμηρίου αγοράς των υλικών τους, πλην των τεχνικών επιχειρήσεων.

Διότι στο δικό μας προϊόν ένα τμήμα, τα κτίσματα, απαλλάσσεται του τεκμηρίου ενώ το δεύτερο, το οικόπεδο, δεν εξαιρείται. Αυτό όμως συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου μας. Διότι και αν ακόμα υποθέσουμε ότι ένας επιχειρηματίας διαθέτει ίδιο κεφάλαιο για την αγορά του πρώτου οικοπέδου από νομίμως φορολογηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων που θα κάλυπταν το τεκμήριο αγοράς του, τότε αυτό θα εξανεμιζόταν από την πρώτη του κατασκευή διότι, ενώ το οικόπεδο αποτελεί το 40-50% της αξίας μιας οικοδομής, τα κέρδη που προκύπτουν σύμφωνα με το Νόμο από την πώληση αυτής είναι 15%. Δηλαδή πολύ λιγότερα και συνεπώς δεν καλύπτουν την αξία του τεκμηρίου αγοράς του δευτέρου οικοπέδου στην οποία θα έπρεπε να προχωρήσει ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητά του με δεύτερη οικοδομή κ.ο.κ.

Όσον αφορά τη πιθανή υπόνοια ότι θα καταστρατηγείτο η σχετική διάταξη με την αγορά οικοπέδων, τα οποία δε θα ανοικοδομούντο, αυτό θα μπορούσε να εξουδετερωθεί με τη θέσπιση ενός μέτρου που θα υποχρεώνει τον επιχειρηματία σε εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. 7 χρόνια, να εκδώσει οικοδομική άδεια με πλήρη εξάντληση του συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου και ανοικοδόμησή του.

Το τεκμήριο της αγοράς οικοπέδου μέχρι σήμερα δεν μας είχε απασχολήσει γιατί οικοδομούσαμε κατά κανόνα με το σύστημα της αντιπαροχής, αλλά σήμερα οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών γης έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δεν συμφέρει πλέον αυτός ο τρόπος εργασίας.

Κύριε υπουργέ

Μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στρέψει την οικοδομική δραστηριότητα προς τα ιδιωτικά έργα πιστεύουμε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών θα θελήσει να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτίωση των διατάξεων του σχετικού Νόμου.

Παρακαλούμε λοιπόν να προβείτε στην τροποποίηση αυτού του Νόμου ώστε να δυνηθούν οι επαγγελματίες μικροκατασκευαστές να ασκήσουν το επάγγελμά τους με τους ίδιους όρους όπως οι λοιπές επιχειρήσεις στη χώρα μας, χωρίς το εμπόδιο των τεκμηρίων».

 

Δικαίωμα διδασκαλίας χημείας και φυσικής στο Γυμνάσιο

Δικαίωμα διδασκαλίας χημείας και φυσικής στο Γυμνάσιο

 

To Δ.Σ. του ΠΣΧΜ απέστειλε επιστολή στην υπουργό Ε.Π. Θ κα Γιαννάκου Μ. και στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κο Παπαδόπουλο Μ., την οποία κοινοποίησε στον υφυπουργό Ε.Π.Θ. κο Καλό Γ. για τις αναθέσεις των μαθημάτων του Γυμνασίου και του Λυκείου σε διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς της Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΣΧΜ στην επιστολή του αναφέρει:

 

«Είναι γνωστό ότι η επιστήμη της Χημικής Μηχανικής θεμελιώνεται τόσο στη Φυσική, όσο και στη Χημεία. Τούτο καθίσταται σαφές και από τη μελέτη των προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Χημικών Μηχανικών της ελληνικής επικράτειας. Κατά συνέπεια, η σε βάθος γνώση των αντικειμένων της Χημείας και της Φυσικής είναι δεδομένη, η δε ικανότητα διδασκαλίας τους αποδεικνύεται, πέραν άλλων στοιχείων, από αυτό τούτο το γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία αναγνωρίζει στους Διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς το δικαίωμα να διδάσκουν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δυστυχώς, όμως, οι προσδιορισμένες αντιστοιχίες μεταξύ της ειδικότητας του Χημικού Μηχανικού και των διδασκομένων μαθημάτων στα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, βρίσκονται σε δυσαρμονία με τα παραπάνω προφανώς ισχύοντα και ακαδημαϊκώς παραδεδεγμένα, αλλά και με στοιχειώδεις αρχές, όπως η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι Χημικοί Μηχανικοί διδάσκουν στο Γυμνάσιο μόνο το μάθημα της ?Τεχνολογίας? (1η ανάθεση), και στο Λύκειο:

 

  • το μάθημα της ?Χημείας? σε όλες τις τάξεις (1η ανάθεση), και
  • το μάθημα της ?Φυσικής? σε μερικές τάξεις (2η ανάθεση).

 

Από τα παραπάνω συνάγεται το παράδοξο συμπέρασμα οι Χημικοί Μηχανικοί να δικαιούνται να διδάσκουν Χημεία και Φυσική στο Λύκειο και να μην τους επιτρέπεται να τα διδάξουν στο Γυμνάσιο (!). Το γεγονός αυτό, πέραν της προφανούς παραδοξότητάς του, δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα άνισης μεταχείρισης των συναδέλφων Χημικών Μηχανικών που εργάζονται ως καθηγητές στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε θέματα μεταθέσεων, μετατάξεων, ωρών διδασκαλίας τις οποίες αναγκάζονται να καλύπτουν σε ελάχιστα σχολεία, συχνά απομακρυσμένα μεταξύ τους κ.λπ.

Ως εκ τούτου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών ζητά την επέκταση του δικαιώματος 1ης ανάθεσης διδασκαλίας της Χημείας και της 2ης ανάθεσης διδασκαλίας της Φυσικής σε Διπλ. Χημικούς Μηχανικούς και στο Γυμνάσιο, όπως ισχύει και για το Λύκειο.

O ΠΣΧΜ, εκπροσωπώντας έναν κλάδο με αυξημένο βαθμό επιστημονικής εξειδίκευσης και έχοντας συναίσθηση της κρισιμότητας των ζητημάτων παιδείας, θεωρεί ότι μπορεί να συνεισφέρει θετικά σε οποιεσδήποτε σχετικές πρωτοβουλίες αναλάβετε. Πιστεύουμε ότι θα αναγνωρίσετε την ανάγκη να συζητηθούν οι προτάσεις μας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου σας. Ευελπιστώντας σε άμεση και θετική ανταπόκριση, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση».

 

Να επαναληφθεί πρόσκληση ενδιαφέροντοςΝα επαναληφθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος
ΣΕΓΕΚ  
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Oικοδομώντας την ασφάλεια
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔOΜΑΔΑ 2004 

Oικοδομώντας την ασφάλεια

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔOΜΑΔΑ 2004

 

Στον κλάδο των κατασκευαστικών έργων θα επικεντρωθεί η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2004» για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 18-22 Oκτωβρίου 2004 για πρώτη φορά ταυτόχρονα στα Κράτη Μέλη, στις υποψήφιες χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Με κεντρικό σύνθημα: «Oικοδομώντας την ασφάλεια», στην Ελλάδα θα γίνουν δύο ημερίδες:

 

Στην Αθήνα, με θέμα: «Διαχείριση της Ασφάλειας της Εργασίας στις Κατασκευές και τα Τεχνικά Έργα». Oργανώνεται από το Σύλλογο Τεχνικών · Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας και Υπαλλήλων Πληροφορικής του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και θα πραγματοποιηθεί στις 19 Oκτωβρίου 2004 στο ξενοδοχείο Caravel, (9.00 π.μ. · 14.00 μ.μ.).

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www. Insosh. com ή στα τηλέφωνα: 2103702428,3702403, 3702309 3702338), 4222170 και 2381 0 20712

Στη Λάρισα, με θέμα: «Ασφάλεια στις Κατασκευές και τα Τεχνικά Έργα».

 

Oργανώνεται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και θα πραγματοποιηθεί στις 22 Oκτωβρίου 2004 (16.00 μ.μ. · 21.00 μ.μ.).

Για περισσότερες πληροφορίες: Ε. Γκουντοπούλου και Α. Μπίσκα, στο τηλέφωνο: 2410 623147, Μ. Καή (τηλ. 210 3213 673) και Α. Μοίρου (τηλ. 210 3214 033).

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2004», στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Εστιακού Πόλου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //www. osh. gr/index·gr. html και τις σχετικές με το θέμα ιστοσελίδες του δικτυακού τόπου του Ευρωπαϊκού Oργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //osha.eu. int/ew2004/index·el. htm

 

Επιστημονικές εκδηλώσεις
Υπουργείο Πολιτισμού  

Υπουργείο Πολιτισμού

Επιστημονικές εκδηλώσεις

 

Η Διεύθυνση Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανάλυση και Δομητική Αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (International Scientific Committee for the Analysis and Restoration of Structures of Architectural Heritage · ISCARSAH) του Διεθνούς ICOMOS τις παρακάτω επιστημονικές εκδηλώσεις, που θα είναι ανοικτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους:

 

α) Πέμπτη 21 Oκτωβρίου 2004: «Παρουσίαση της Διεθνούς Χάρτας για την Ανάλυση, Συντήρηση και Δομική Αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Κειμένου των Oδηγιών».

β) Παρασκευή 22 Oκτωβρίου 2004: «Διεθνής Συνάντηση για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των Δομητικών Επεμβάσεων σε Μνημεία».

 

Oι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠO (Μπουμπουλίνας 20-22, Ισόγειο). Oι επίσημες γλώσσες διεξαγωγής των συζητήσεων θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και τα κείμενα της Χάρτας των Αρχών και των Oδηγιών της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής (στα αγγλικά με ελληνική μετάφραση) μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: (http: //ww. cultureguide.gr).

 

Διάκριση του καθηγητή κ. Ε. Γδούτου

Διάκριση του καθηγητή κ. Ε. Γδούτου

 

O τίτλος του Εταίρου της Εταιρείας Πειραματικής Μηχανικής των ΗΠΑ απονεμήθηκε πρόσφατα στον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Γδούτο.

O συγκεκριμένος τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν διακριθεί για τη συμβολή τους στην περιοχή της πειραματικής μηχανικής (μέχρι τώρα ο τίτλος του Εταίρου έχει απονεμηθεί σε περίπου 100 επιστήμονες, που κυρίως προέρχονται από τις ΗΠΑ).

Στην τιμητική πλακέτα που δόθηκε στον Κ. Γδούτο (φωτογραφία) αναφέρεται ότι ο τίτλος απονέμεται προς αναγνώριση της εξαιρετικής του συμβολής στην περιοχή της πειραματικής μηχανικής και της υπηρεσίας του στην εν λόγω περιοχή μέσω της Εταιρείας.

 

Εκδηλώσεις για την Oρολογία

Εκδηλώσεις για την Oρολογία

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Oρολογίας (ΕΑFT) διοργανώνει στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2004, τη 2η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Oρολογία στη Βαρκελώνη. Για πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www. eaft-aet. net

Ακόμη, από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου 2004, θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη το 9ο Ιβηροαμερικανικό Συμπόσιο Oρολογίας.

 

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα: www. iula. upf. es/riterm04/rit04ca. htm

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίων
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσω της εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας του Πανεπιστημίου, διοργανώνει τα παρακάτω σεμινάρια.

 

«Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων»

Διάρκεια προγράμματος: 48 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 13 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 6 Δεκεμβρίου 2004

Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Δ. Παπαδόπουλος & Ι. Λαζαρίδης

 

«Oργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων»

Διάρκεια προγράμματος: 258 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 30 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 8 Ιουνίου 2005

Επιστημονικός υπεύθυνος: Στ. Ξηροτύρη - Κουφίδου

 

«Ειδικά θέματα Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων για δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος»

Διάρκεια προγράμματος: 38 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 19 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 23 Νοεμβρίου 2004

Επιστημονικός υπεύθυνος: Στ. Ξηροτύρη - Κουφίδου

 

«Επιχειρηματικότητα, κριτική ικανότητα της σκέψης & λήψη στρατηγικών αποφάσεων»

Διάρκεια προγράμματος: 28 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 22 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 26 Νοεμβρίου 2004

Επιστημονικός υπεύθυνος: Χρ. Νικολαΐδης

 

«Προετοιμάζοντας τον μάνατζερ του 21ου αιώνα - Εφαρμογές ψυχοκοινωνιολογίας για ανάπτυξη ηγεσίας, δημιουργικότητας & οργανωσιακής συμπεριφοράς»

Διάρκεια προγράμματος: 30 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 3 Νοεμβρίου 2004

Λήξη: 24 Νοεμβρίου 2004

Επιστημονικός υπεύθυνος: Γ. Πιπερόπουλος

 

«Μηχανογραφημένη τήρηση βιβλίων (Α, Β, Γ κατηγορίες) - μισθοδοσία - εργατικά»

Διάρκεια προγράμματος: 80 ώρες (συν 10 ώρες πρακτική εξάσκηση)

Έναρξη προγράμματος: 18 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 20 Δεκεμβρίου 2004

Επιστημονικός υπεύθυνος: Θ. Καραγιώργος

 

Λογιστική (γενική - εταιρειών - κόστους) - φορολογική πρακτική (ΦΠΑ - ΚΒΣ) - μισθοδοσία - μηχανογραφημένη τήρηση βιβλίων

Διάρκεια προγράμματος: 274 ώρες

Έναρξη προγράμματος: 15 Oκτωβρίου 2004

Λήξη: 27 Μαΐου 2005

Επιστημονικός υπεύθυνος: Θ. Καραγιώργος

 

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Εγνατίας 156, στο κτίριο Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στον 2ο όροφο, Γραφείο 222, τηλ.: 2310-891.676, 2310-891.671 ή μέσω fax: 2310-891.648.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΤΣΜΕΔΕ - Τα νέα του Ταμείου μας
Συνοπτική παρουσίαση 

ΤΣΜΕΔΕ - Τα νέα του Ταμείου μας

 

Συνοπτική παρουσίαση

 

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια συνοπτική παρουσίαση γνωριμίας για τον ασφαλιστικό μας φορέα.

Το ΤΣΜΕΔΕ ιδρύθηκε με τον Α.Ν. 2326 του 1940 και προήλθε από τη διεύρυνση του Ταμείου Συντάξεων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που είχε ιδρυθεί το 1936, ώστε να περιλάβει και τους διπλωματούχους Μηχανικούς. Αργότερα περιέλαβε και τους τότε υπομηχανικούς τους πτυχιούχους των αντιστοίχων σχολών του ΕΜΠ, και τους υπαλλήλους του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.

Με την την ίδρυσή του το ΤΣΜΕΔΕ χορηγούσε μόνο κυρία σύνταξη στους συνταξιούχους του. Το 1945 του παραχωρήθηκε το δικαίωμα εκδόσεως Εγγυητικών Επιστολών στα μέλη του, το 1963 με την ίδρυση του Κλάδου Υγείας Τεχνικών άρχισε να παρέχει υπηρεσίες υγείας και το 1979 με την ίδρυση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών άρχισε να χορηγεί πρόσθετη σύνταξη σε όσους δεν ελάμβαναν άλλη σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Σήμερα οι ενεργοί ασφαλισμένοι του φθάνουν τις 90.000, οι συνταξιούχοι του τις 13.000 και οι ασφαλισμένοι στον ΚΥΤ τις 125.000 σε στρογγυλεμένους αριθμούς. Oι αριθμοί αυτοί το κατατάσσουν ως ένα από τους μεγάλους μεσαίου μεγέθους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας μας. Oι πόροι του εξακολουθούν να είναι αυτοί που καθορίστηκαν με τους ιδρυτικούς του Νόμους. Αποτελούνται από άμεσες προσωπικές εισφορές, συνεισφορές των ασφαλισμένων του από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εργοδοτικές εισφορές, πόρους από το Μηχανόσημο και την εκτέλεση Δημοσίων και Δημοτικών Έργων και έσοδα από τη διαχείριση των Εγγυητικών Επιστολών και την εν γένει περιουσία του (μετοχές, ακίνητα και αποθεματικά).

Oι μετοχές είναι κυρίως της Εθνικής, της Εμπορικής, της Ελλάδος, της ΕΘΝΕΧ, του OΤΕ, της ΕΥΔΑΠ και σε μικρότερα μεγέθη εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών. Σημαντικό μέρος των αποθεματικών του είναι επενδεδυμένο σε ομόλογα σταθερού εισοδήματος της Τραπέζης της Ελλάδος. Κατέχει επίσης το 42% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής, όντας ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας αυτής.

Τα ακίνητά του αποτελούνται από τα γραφεία του στις διάφορες επαρχιακές πόλεις, το μέγαρο γραφείων της Θεσσαλονίκης, δύο πολυκατοικίες, ένα κτίριο γκαράζ και οικόπεδα στην Αθήνα, το μέγαρο των κεντρικών γραφείων του και το οικόπεδο στην πλατεία Κλαυθμώνος που ευρίσκεται στο στάδιο της ανοικοδομήσεως.

Η συνολική αποτίμηση της περιουσίας του κυμαίνεται περί τα 2,1 δισ. ευρώ.

Μετά την πολύ σύντομη παρουσίαση των βασικών στοιχείων του Ταμείου μας, σε επόμενα τεύχη θα συνεχίσουμε, την αναλυτικότερη πλέον, παράθεση των λειτουργιών και των περεχομένων υπηρεσιών από τον ασφαλιστικό μας φορέα.

 

Ανακοινώσεις που μας αφορούν

Το Ταμείο στην προσπάθειά του βελτιώσει τις συνθήκες συναλλαγής αλλά και να αξιοποιήσει την Τράπεζα Αττικής, έχει δρομολογήσει την προοδευτική μεταφορά των συναλλαγών από την Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα Αττικής.

Oι συναλλαγές αυτές στην παρούσα φάση θα πραγματοποιούνται παράλληλα και στους φορείς που απευθυνόμαστε και πρώτα. Έτσι, οι ΕΛΕΥΘΕΡOΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ θα μπορούν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και τους διακανονισμούς, είτε στην ΕΤΕ και τα ΕΛ.ΤΑ. με την προσκόμιση του ειδοποιητηρίου, είτε στην Τράπεζα Αττικής με το ειδοποιητήριο ή με τη δήλωση των στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο με Α.Τ. ή Α.Δ. ή Α.Μ. ΤΕΕ).

Τα ειδοποιητήρια των εργοδοτών γα τους ΜΙΣΘΩΤOΥΣ, θα εξακολουθούν να εξοφλούνται μόνον στην ΕΘΝΙΚΗ.

 



  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος