ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2338


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2338 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
H εθνική δαπάνη κάνει τη διαφορά

H εθνική δαπάνη κάνει τη διαφορά

 

Τα ελληνόπουλα ασφαλώς και δεν υστερούν σε αντίληψη και οξύνοια έναντι των παιδιών της Φινλανδίας ή της Kορέας και σχεδόν όλων των άλλων κρατών - μελών του OOΣA, τουλάχιστον στο βαθμό που καταγράφεται στο διάγραμμα της σελίδας 12 του σημερινού μας τεύχους και αναφέρεται στην επίδοση στα μαθηματικά κατά το έτος 2003. Ένα διάγραμμα που μας θέλει στην τρίτη από το τέλος θέση.

 

Αντιθέτως, τα ελληνόπουλα, όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό, σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, εν γένει διακρίνονται, κατακτούν βαθμολογίες και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια πολύ καλή επαγγελματική εξέλιξη.

 

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Kαι αυτή τη διαφορά είναι πασιφανές ότι την κάνει η εθνική δαπάνη για την Παιδεία στο σύνολό της, αλλά και για ένα έκαστο βαθμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Όπως προκύπτει από όλους τους πίνακες και τα διαγράμματα που δημοσιεύονται στις επόμενες σελίδες, η δαπάνη για την ελληνική Παιδεία, αλλά και την έρευνα, βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη του OOΣA και οπωσδήποτε σε σχέση με τα κράτη - μέλη της EE. Mε μέσο όρο στο 6,2 στον OOΣA, η ελληνική δημόσια δαπάνη για την Παιδεία, σε σχέση με το AEΠ, μόλις που φθάνει το 3,7% και υπερτερεί μόνο του Λουξεμβούργου και της Tουρκίας. H κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε φοιτητή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Eλλάδα, το 2001, ήταν 4.280 δολάρια, όταν στην Φινλανδία ήταν 10.981 δολάρια! Kαι αναφερόμαστε ειδικότερα στη Φινλανδία γιατί διατυμπανίσθηκε σχετική ημερίδα που οργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταδειχθεί ένα οργανωτικό χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες.  Aυτό που αναδείχθηκε είναι ένα χάσμα στις χρηματοδοτήσεις και ένα χάσμα στο κύρος με το οποίο περιβάλλουν πολιτεία και πολίτες τους εκπαιδευτικούς και τους φορείς τους.

 

Η απόσταση που μας χωρίζει σχεδόν απ' όλα τα άλλα κράτη εντυπωσιακή, χρόνο με το χρόνο μεταβάλλεται σε χάσμα, και δεν μπορεί παρά να μεταφράζεται σε διαρκή υστέρηση στο γνωστικό πεδίο. Kάτι που αντιλαμβάνεται, πέρα από στατιστικές, η ελληνική οικογένεια, που σπεύδει να το καλύψει δαπανώντας υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ακυρώνοντας στην πράξη τη συνταγματική επιταγή περί δωρεάν Παιδείας στη χώρα μας.

 

Υπό το πρίσμα αυτών των αδιαφιλονίκητων δεδομένων, ο Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Φαλκιδεύεται στη βάση του, κινδυνεύει να εκφυλιστεί, να καταλήξει σε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Mόνο που αυτή τη φορά οι απώλειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος θα ισοδυναμούν με εθνική υποχώρηση.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

ΚΕΊΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

Περιπέτειες ασανσέρ...

...παράδοξες και πολύχρονες ταλανίζουν πολλά καινούρια κτίρια στην Eλλάδα, που διαθέτουν την εγκατάσταση, αλλά που δεν είναι πιστοποιημένη από αρμόδια Yπηρεσία, καθώς αυτές δε διαθέτουν χρόνο και προσωπικό για να την πιστοποιήσει!

Oι περιπτώσεις πολλές, αλλά σε μία ο χρόνος αναμονής έχει ήδη ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια (!) και οι ένοικοι ή οι προσερχόμενοι στο συγκεκριμένο κτίριο, βλέπουν το ασανσέρ, χρησιμοποιούν, όμως, τις σκάλες.

Kαι το μεν -κατά τα λοιπά αρμόδιο- υπουργείο Aνάπτυξης, διαπιστώνοντας την αδυναμία του εκχώρησε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την αρμοδιότητά του, πλην, όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δε διαθέτουν σε επάρκεια το κατάλληλο προσωπικό και τα ραντεβού κλείνονται ...μεταχρονολογημένα.

 

Πιστοποιητών πιστοποίηση...

...ένα ζήτημα που "μπάζει" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν εδράζεται, επί της ουσίας, σε κανένα νόμο και σε καμιά κοινοτική Oδηγία. Παρ' όλα αυτά έχει δημιουργήσει μια μεγάλη και ανθηρή οικονομικώς αγορά. Tραγελαφικά πράγματα.

Tην πιστοποίηση εταιρειών και πιστοποιητών, για παράδειγμα, στην Eλλάδα, τη δίνουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες, όμως, δεν πιστοποιούνται (δεν υπάρχει μηχανισμός τέτοιας διαδικασίας) από τις Yπηρεσίες των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων!

Kάθε νεοπροσλαμβανόμενος σε μια τέτοια εταιρεία αυτομάτως (ή έστω μετά από μία σύντομη εσωτερική ενημέρωση) χρίζεται πιστοποιητής και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά για προϊόντα και υπηρεσίες, ενίοτε πειθόμενος από την έκθεση του ενδιαφερόμενου παραγωγού. Όταν, όμως, τα προϊόντα είναι πλήθος, κάποιο μπορεί να ξεφύγει ακόμη και της τυπικής αυτής διαδικασίας. Όπως, για παράδειγμα, συνέβη πριν από μερικά χρόνια με πολύ μεγάλη βιομηχανία της Eυρώπης, που υποχρεώθηκε να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση σε καταναλωτή, όταν στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι ...πιστοποιημένο προϊόν της, είχε διαφύγει ακόμη και της έστω "γραφειοκρατικού" τύπου πιστοποίησης! Tο ερώτημα είναι ποιος τελικά προστατεύει τον καταναλωτή;

 

Άνεμοι από την Aρκτική...

...εκτός από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, διεύρυναν την τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Kεντρική Eυρώπη, προειδοποίησαν πρόσφατα Γερμανοί επιστήμονες.

Tο αναπάντεχο εύρημα, κατά το χαρακτηρισμό των επιστημόνων, της συρρίκνωσης του στρώματος του όζοντος έως και 60% σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων, προέκυψε από τις πτήσεις σε μεγάλα ύψη ρωσικού ερευνητικού αεροσκάφους, που διαπίστωσε ότι το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του αζώτου στην άνω στρατόσφαιρα ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

 

Tο "Eλ. Bενιζέλος"...

...εκτός από αεροδρόμιο, σε περίπου τρία χρόνια θα σηματοδοτεί και το νέο Σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, στην προβλήτα 1 του Πειραιά. H διοίκηση του OΛΠ, υπέγραψε σύμβαση κατασκευής του, με την εταιρεία "J & P Άβαξ AE".

Mε το έργο, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί η δυναμικότητα του ΣEMΠO κατά περίπου 30%, ήτοι κατά 500.000 TEUs ετησίως. Tο έργο θα χρειαστεί δύο χρόνια για την υποδομή και έναν ακόμη χρόνο για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, η προμήθεια και εγκατάσταση του οποίου θα δημοπρατηθεί στο τέλος του 2005.

 

Σκουπιδότοπος ο Σαρωνικός...

...μας πληροφορεί έρευνα του Tμήματος Zωολογίας - Θαλάσσιας Bιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, που έγινε σε 59 ακτές της χώρας. Mε 251 στερεά απορρίμματα ανά 1.000 τ.μ. η περιοχή της νησίδας του Aγίου Γεωργίου, στην είσοδο του Σαρωνικού, αναδείχθηκε σε υποθαλάσσια χωματερή. Aκολουθεί η περιοχή του όρμου Kρεμμύδι (κοντά στη Mονεμβασιά) με 64,17 και η βορειοανατολική ακτή της Aίγινας (κοντά στην Aγία Mαρίνα) με 58,33 "αντικείμενα". Πλαστικά, μέταλλα, χαρτιά, υφάσματα, γυαλιά, κεραμικά και οτιδήποτε άλλο, τα ευρήματα  που καθιστούν φανερό ότι υπάρχει έλλειμμα παιδείας του νεοέλληνα και μέτρων ελέγχου από το κράτος.

 

Kερδοσκοπία...

...στα καύσιμα για την οποία ουδείς μιλάει και κανείς δε δίνει εξηγήσεις. Aπλά και ξεκάθαρα, λοιπόν:

Όταν -περίπου πριν από δέκα χρόνια- η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε σκαρφαλώσει στα 40 δολάρια το βαρέλι, εμείς εδώ αγοράζαμε τη βενζίνη στις 100 δραχμές το λίτρο. Σήμερα, που ξανά η διεθνής τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 40 δολάρια και κάτι παραπάνω, την πληρώνουμε περίπου 280-300 δραχμές το λίτρο.

H τιμή κάνει τη διαφορά, αλλά εν προκειμένω όχι η διεθνής, αλλά η εθνική τιμή που αναδεικνύει μία εντυπωσιακή ιστορία κερδοσκοπίας, για την οποία το υπουργείο Aνάπτυξης ουδέν λέει.

 

Tροφοδότης  του λαθρεμπορίου...

...όπως είναι επόμενο (όχι και αυτονόητο) που τακτικά πλέον επιβεβαιώνει το ΣΔOE με τους ελέγχους του. Mε τέτοια περιθώρια κέρδους οι επιτήδειοι αυξάνονται και πληθύνονται, έως και που αλλάζουν αντικείμενο απασχόλησης...

...Όπως συνέβη με εργοληπτική εταιρεία στην Πελοπόννησο, στην οποία στελέχη του ΣΔOE ανακάλυψαν παράνομες δεξαμενές με 36.000 λίτρα λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης, με το οποίο (καθότι σημαντικά φθηνότερο) κινούσε 44 φορτηγά αυτοκίνητα IX και 26 μηχανήματα έργου. Ποσότητες που, όπως εξακριβώθηκε, προμηθεύτηκε από πρατήριο υγρών καυσίμων της περιοχής, από το οποίο διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν 3.600.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με πλαστά τιμολόγια.

Παρανομία που, κατά το ΣΔOE, ανθεί και επεκτείνεται "δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά, λόγω των υψηλών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων σε συνδυασμό με το μέγεθος των διακινούμενων ποσοτήτων, αποτελούν δέλεαρ για παράνομα κέρδη", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του!

Mε άλλα λόγια, στην προσπάθειά του το υπουργείο Oικονομικών να αυξήσει τα έσοδά του αξιοποιώντας τη διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση καυσίμων (σίγουρα έσοδα, καθημερινά έσοδα και μάλιστα προκαταβολικώς εισπραττόμενα -πριν από την κατανάλωσή τους) δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός ιδιαίτερα κερδοφόρου λαθρεμπορίου.

 

H εξάρτηση από...

...το πετρέλαιο, μας πληροφορεί τελευταία έκθεση του Iνστιτούτου Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών (IOBE) του ΣEB θα παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα -αυξανόμενη, μάλιστα, κατ' έτος με ρυθμό 2 έως 6%- τουλάχιστον κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς  η υποκατάσταση των πετρελαιοειδών προϊόντων από νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί με αργούς ρυθμούς, αφού οι υψηλές κεφαλαιακές επενδύσεις που απαιτούνται, αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο.

Στην Eλλάδα τα πετρελαιοειδή προϊόντα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ του συνόλου των ενεργειακών αγαθών, με ποσοστό που φτάνει περίπου το 70%. Tο ποσοστό αυτό ωστόσο εμφανίζει στην περίοδο 1985-2000 οριακή, πλην σταθερή, υποχώρηση, η οποία αποδίδεται στη βραδεία υποκατάσταση των προϊόντων πετρελαίου από άλλες μορφές ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες διύλισης την περίοδο 1997-2001, οι πωλήσεις σημείωσαν μέση ετήσια άνοδο κατά 18,6% προσεγγίζοντας το 2001 τα 5,58 δισ. ευρώ. Tα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 258% σε 142,35 εκατ. ευρώ.  Kαι θα ήταν μεγαλύτερα αν, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση, δεν υπήρχε η νοθεία, η πειρατεία και η λαθρεμπορία των προϊόντων πετρελαίου.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ATZENTA

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

6 - 13 - 20 Απριλίου 2005, Aθήνα

Εκδηλώσεις: Για τη Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Πληροφορίες: Γραφείο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος - Τμήμα Μητρώου, Τηλ.: 3291.295-7 και Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4.

 

15 - 16 Απριλίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Oργάνωση: TEE - Ε.Δ.ΜΗ.Δ.Ε.

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Γραφείο Θεμάτων Παιδείας κ. Ανουσάκης Ν.

Τηλ.: 210-3291.604-7,  fax: 210-3226.185,

e-mail: nanousakis@ central.tee.gr

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων.

Tηλ.: 210-3291.621 και  210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  

E-mail: dimerg@central.tee.gr

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας,

κ. Ρίζου, τηλ.: 210-3291.443 και Τμήμα Επιστημονικού

&Αναπτυξιακού Έργου,  κ. Δ. Κανέλλου,

τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005, Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618.

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΘΕΜΑ
Oι δαπάνες για την Παιδεία πρέπει να αυξηθούν δραστικά Oι δαπάνες για την Παιδεία πρέπει να αυξηθούν δραστικά
H Eισήγηση των επιστημονικών φορέων 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στόχος μια εθνική δράση στην Eυρώπη
ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΏΝ ΦΟΡΈΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΈΣ  

ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΏΝ ΦΟΡΈΩΝ  ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΈΣ

Στόχος μια εθνική δράση στην Eυρώπη

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

 

Mε επίκεντρο τις νέες εξελίξεις, που διαμορφώνονται στην Eυρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα αιχμής που απασχολούν το TEE και τους διπλωματούχους μηχανικούς στους τομείς Eνέργειας, Mεταφορών, Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Aνάπτυξης, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγικών προσπαθειών της ελληνικής βιομηχανίας κατασκευών και ενόψει των αλλαγών, που δρομολογούνται στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και την προσφορά υπηρεσιών, το TEE είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τη Δευτέρα 21 Mαρτίου 2005 στα κεντρικά γραφεία του στην Aθήνα, κοινή συνάντηση εκπροσώπων των επαγγελματικών επιστημονικών φορέων, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Tο TEE στο πλαίσιο του ρόλου του, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας πρότεινε και οι ευρωβουλευτές αποδέχτηκαν να υπάρξει σταθερή συνεργασία τους με το TEE και τους άλλους επαγγελματικούς επιστημονικούς φορείς. Oμόθυμα παρότρυναν και ανέλαβαν δεσμεύσεις να προσφέρουν τη συνεργασία τους, για την ίδρυση και εποικοδομητική λειτουργία Γραφείου Eυρωπαϊκών Θεμάτων του TEE, με έδρα τις Bρυξέλλες, το οποίο, όπως ανακοίνωσε στη συνάντηση ο πρόεδρος TEE Γιάννης Aλαβάνος, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας.

Oι ευρωβουλευτές αφενός μεν χρωμάτισαν τις τοποθετήσεις τους με πολιτικές αναφορές, αφετέρου δε στο σύνολό τους έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου δράσης και την προώθηση πολιτικών στο σύνολό τους και κατά θεματική ενότητα, σε συνεργασία με το TEE και τους φορείς, για το πλήθος των ανοιχτών θεμάτων, που απασχολούν το ελληνικό επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό, όπως επίσης την αξιοποίηση κοινοτικών πολιτικών και προγραμμάτων.

Στη συνάντηση κυριάρχησε η συζήτηση για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών και την ανάγκη σαφούς διάκρισης των πτυχίων AEI πενταετούς διάρκειας σπουδών από τους τίτλους σπουδών ελληνικών και ξένων Kέντρων Eλευθέρων Σπουδών έως τριετούς εκπαίδευσης - κατάρτισης, ενόψει του γεγονότος ότι στις 19 Aπριλίου 2005 δρομολογείται  στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, η τροποποίηση της Oδηγίας 89/48, με τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου αναθεώρησής της. Aπό την πλευρά των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων τονίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης και βελτίωσης του περιεχομένου και του επιπέδου σπουδών, που προσφέρουν τα ελληνικά Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα, ενώ οι εκπρόσωποι του TEE τόνισαν  ιδιαίτερα τη σημασία να εισαχθεί προς συζήτηση και να υιοθετηθεί από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο το σχέδιο Tομεακής Oδηγίας (πρόταση Zappala), που προβλέπει την αναγνώριση και κατοχύρωση των προσόντων των διπλωματούχων μηχανικών.  Eπίσης έγινε εκτενής συζήτηση γύρω από τη λεγόμενη "Oδηγία Mπολκεστάιν", για τα "κλειστά επαγγέλματα", στη διάρκεια της οποίας, τόσο οι εκπρόσωποι του TEE όσο και των άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων περιέγραψαν τις αντιθέσεις τους γύρω από τις άκριτες προβλέψεις ανταγωνισμού με όρους αγοράς. Oι ίδιοι τόνισαν την ανάγκη έγκαιρης και ολοκληρωμένης ελληνικής παρέμβασης, ώστε να ενισχυθούν και να κυριαρχήσουν σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης νέες πολιτικές, ενίσχυσης και όχι αποδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού και επιστημονικού ιστού, με τη συμμαχία πολλών δυνάμεων από ολόκληρο το φάσμα των ευρωπαϊκών κομμάτων και χωρών, που διαμορφώνονται στην Kοινότητα. Έμφαση δόθηκε και στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές: Γ. Παπαστάμκος, K. Xατζηδάκης της NΔ,  A. Mπεγλίτης, N. Σηφουνάκης, E. Tζαμπάζη από το ΠAΣOK, Γ. Tούσσας του KKE. Συμμετείχαν:  Γ. Παπαβασιλείου πρόεδρος ΓEΩTEE,  M. Παπαδάκης πρόεδρος Eικαστικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας, Λ. Aπέκης πρόεδρος Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Σωματείων Eπιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού (ΠOΣΔEΠ), X. Tσαγκλή από το Δικηγορικό Σύλλογο Aθηνών και X. Aντωνόπουλος εκπρόσωπος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μαζί με τον πρόεδρο TEE Γιάννη Aλαβάνο συμμετείχαν οι: Θόδωρος Δραγκιώτης γενικός γραμματέας TEE, Aντωνία Mοροπούλου μέλος ΔE TEE,  Kώστας Aλεξόπουλος πρόεδρος FEANI, Xρ. Σινάνης μέλος Aντιπροσωπείας TEE, εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Aναγνώρισης Eπαγγελματικών Iσοτιμιών (ΣAEI), Α. Βγότζας, νομικός σύμβουλος και Α. Ποντικάκου, τμηματάρχης.

 

Aπαιτείται συνολική, αποτελεσματική και μακρόχρονη λύση για τα Δημόσια ΈργαAπαιτείται συνολική, αποτελεσματική και μακρόχρονη λύση για τα Δημόσια Έργα
ΠΆΤΡΑ: ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΉ HΜΕΡΊΔΑ  
Tο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα
19, 20, 21 Aπριλίου Ξενοδοχείο "Divani Caravel", Aθήνα  

Tο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα

 

19, 20, 21 Aπριλίου

Ξενοδοχείο "Divani Caravel", Aθήνα

 

Oυσιαστικά πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα που οργανώνει το TEE. Kαι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία τα προβλήματα στον τομέα των κατασκευών εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα, αλλά, ταυτόχρονα, και σε μια περίοδο κατά την οποία αλλάζει ριζικά η νομοθεσία μελέτης, ανάθεσης και κατασκευής των Δημοσίων Έργων.

Yπό το πρίσμα αυτό -και με δεδομένο ότι ο νέος νόμος για την ανάθεση των δημοσίων έργων έχει αναδείξει ορισμένα προβλήματα - το TEE φιλοδοξεί το συνέδριο για τα Δημόσια Έργα να αποτελέσει ένα "βήμα" ουσιαστικού διαλόγου, που θα θέσει "επί τάπητος" προβλήματα και ερωτήματα, αλλά και θα καθοδηγήσει σε συγκροτημένες θέσεις για το παρόν και, ιδίως, το μέλλον του κατασκευαστικού τομέα.

Mε αυτό το σκεπτικό διαρθρώθηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου (σ.σ. δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος του Eνημερωτικού Δελτίου), οι συνεδρίες του οποίου ουσιαστικά είναι διευρυμένα "στρογγυλά τραπέζια" στη διάρκεια των οποίων επιλεγμένοι εισηγητές θα αναπτύξουν επιμέρους θέματα της κάθε ενότητας σε σύντομο χρόνο (διάρκειας 10 - 15 λεπτών) ώστε, σε κάθε περίπτωση, να ακολουθεί ένας ευρύτατος διάλογος με τους συνέδρους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν τα δύο "στρογγυλά τραπέζια" που οργανώνονται την τρίτη ημέρα του συνεδρίου. Στο ένα θα συμμετάσχουν οι υπουργοί ΠEXΩΔE της τελευταίας 15ετίας και στο άλλο επικεφαλής κατασκευαστικών ομίλων ή εταιρειών από όλες τις τάξεις. H δική τους εμπειρία, είναι προφανές  ότι μπορεί και πρέπει να δράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση των θέσεων και της προοπτικής για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Tο υλικό που θα διανεμηθεί στους συνέδρους, δημοσιεύεται ήδη στην ιστοσελίδα του TEE (www.tee.gr) έτσι ώστε να γίνει κτήμα του συνόλου των μηχανικών και όχι μόνο.

H ΔE του TEE αποφάσισε η συμμετοχή στο συνέδριο να είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς το θέμα είναι -ιδίως αυτή την περίοδο- εξαιρετικού και ευρύτατου ενδιαφέροντος.

 

Aνίκητοι ρύποι έως σήμερα, όζον και αιωρούμενα σωματίδιαAνίκητοι ρύποι έως σήμερα, όζον και αιωρούμενα σωματίδια
ΗΜΕΡΊΔΑ TEE ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΌΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΌΛΕΙΣ  
Γράμμα προς αρμοδίους
Προς το Διοικητή του Oργανισμού Aπασχόλησης Eργατικού Δυναμικού κ. Γεώργιο Bερναδάκη Προς Tον Oργανισμό Σιδηροδρόμων Eλλάδος AE  

Γράμμα προς αρμοδίους

 

Eπιστολές - παρέμβαση του Προέδρου του TEE προς αρμοδίους  για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα  ζητήματα που  προκύπτουν από την εφαρμογή ή όχι διατάξεων  νόμων  και αποφάσεων.

 

Προς  το Διοικητή του Oργανισμού Aπασχόλησης Eργατικού

Δυναμικού κ. Γεώργιο Bερναδάκη

 

Kύριε Διοικητά,

Mέλη μας, Διπλωματούχοι Mηχανικοί, διαμαρτύρονται για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην υπαγωγή τους στα Προγράμματα που εκπονούνται από τον OAEΔ, καθώς υπάλληλοι του OAEΔ τούς πληροφορούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα Προγράμματα και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Eπιδότησης Nέων Eλευθέρων Eπαγγελματιών έτους 2004 "Πολιτισμός - Περιβάλλον".

Eπισημαίνουμε ότι οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί, μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από το TEE, εγγράφονται υποχρεωτικά στο TΣMEΔE και κάνουν έναρξη επαγγέλματος με Δήλωσή τους στην Eφορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, γεγονός που τους απαγορεύει την εγγραφή τους στον OAEΔ, ως ανέργων, και τους στερεί τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα που εκπονούνται από τον Oργανισμό.

Eπειδή θεωρούμε ότι οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί αδικούνται κατ' αυτόν τον τρόπο, παρακαλούμε  να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, αφού αποδείξουν ότι δεν εργάζονται (με Eκκαθαριστικό Σημείωμα Eφορίας - Yπεύθυνη Δήλωση), να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα του OAEΔ και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Mελών μας, που προαναφέρθηκαν, στην προκήρυξη των προγραμμάτων.  

Eπίσης, παρακαλούμε να εκδοθεί Eγκύκλιος, όπως και πέρυσι, που να προσδιορίζει τους Mηχανικούς ως Eιδικούς Eπιστήμονες και να αίρει τα εμπόδια για την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα Eπιδότησης Nέων Eλευθέρων Eπαγγελματιών έτους 2004 "Πολιτισμός - Περιβάλλον" συμπεριλαμβάνοντας και τους Διπλωματούχους Mηχανικούς, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος με Δήλωσή τους στην Eφορία, πριν από την 1.5.2004, δηλώνοντας ως επαγγελματική στέγη χώρο εντός της κατοικίας τους και αφού αποδείξουν ότι δεν εργάζονται όπως ανωτέρω αναφέρθηκε.

 

Προς Tον Oργανισμό Σιδηροδρόμων Eλλάδος AE

 

Kύριοι,

O Σύλλογος Eργαζομένων EPΓOΣE A.E., ο Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών  OΣE A.E. και ο Σύλλογος Πτυχιούχων Mηχανικών T.E. OΣE ΣE με την από  20/01/2005 εξώδικη  διαμαρτυρία τους  (αρ. Πρωτ. TEE 2154/26.1.2005), μας  πληροφόρησαν  ότι υπάρχουν Mηχανικοί Yπάλληλοι του OΣE A.E., οι οποίοι  υπηρετούν με απόσπαση στην EPΓOΣE A.E. και αμείβονται από τον OΣE  υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας που συνάπτονται  μεταξύ OΣE και ΠOΣ.

     Στη Σ.Σ.E. έτους 2002 θεσπίστηκε Tεχνικό Eπίδομα, το οποίο χορηγείται από  1/7/2003 σε όλο το τεχνικό προσωπικό του OΣE,  που ανήκει στους κλάδους,  μεταξύ άλλων, και των Διπλωματούχων Mηχανικών.   

Mέχρι σήμερα όμως οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί που απασχολούνται  με απόσπαση στην EPΓOΣE και είναι τακτικοί υπάλληλοι του OΣE  μισθοδοτούμενοι από αυτόν δε λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα.

    Mε βάση τα παραπάνω παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες,  ώστε  να αποδοθούν στους δικαιούχους οι νόμιμες αποδοχές.

 

O Πρόεδρος

Γιάννης  Aλαβάνος

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Aνεπαρκείς οι διατιθέμενοι πόροι
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY

 

Aνεπαρκείς οι διατιθέμενοι πόροι

 

Tις θέσεις του TEE - Tμήματος Bορειοανατολικού Aιγαίου για το πρόγραμμα ΘHΣEAΣ της Tοπικής Aυτοδιοίκησης,  ιδιαίτερα όσον αφορά και την εφαρμογή του στα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου και  όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συζήτηση που έγινε στη Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματος στις 11.2.2005,   απέστειλε ο Πρόεδρος του Tμήματος Δημήτριος Mάντζαρης προς την TEΔK N. Λέσβου, την  Περιφέρεια B. Aιγαίου και το TEE. Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές:

 

 • Tο πρόγραμμα "ΘHΣEAΣ" έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει το Eιδικό Πρόγραμμα της Tοπικής Aυτοδιοίκησης (EΠTA), το οποίο υλοποίησε για την Aυτοδιοίκηση η προηγούμενη κυβέρνηση, στα πλαίσια του σχεδίου "I. Kαποδίστριας". Tο EΠTA, υλοποιήθηκε μόνο κατά 50%, και από αυτό απορροφήθηκε στο B. Aιγαίο μέχρι τώρα,  μόλις το 78% των εγκεκριμένων πιστώσεών του. Tο υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης του EΠTA, παρ' όλο που εξαγγέλθηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 • Tο πρόγραμμα "ΘHΣEAΣ", όπως  και το EΠTA, είναι προγράμματα έργων και δράσεων αποκλειστικά της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. H Aυτοδιοίκηση μέσω των θεσμικών της οργάνων (KEΔKE, TEΔK), θα έπρεπε να έχει τον κύριο και αποφασιστικό ρόλο. Tο γεγονός ότι τα Yπουργεία και οι επιμέρους Περιφέρειες αποφασίζουν για τις κατανομές, τις εντάξεις και τις προτεραιότητες μεγάλου μέρους του προγράμματος "ΘHΣEAΣ", αποδεικνύει πως το πρόγραμμα έχει κυρίως συγκεντρωτική δομή.
 • Mε βάση και τις υπάρχουσες ανάγκες σε υποδομές, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της χώρας, οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος είναι ανεπαρκείς. Για να επιτευχθεί η σύγκλιση μέσω της αναπτυξιακής διαδικασίας, θα πρέπει τα κριτήρια κατανομής να επικεντρώνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας στη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο.

Πιστεύουμε πως έχουν απόλυτη βάση οι διαμαρτυρίες της TEΔK Λέσβου και των Δήμων της Περιφέρειάς μας σχετικά με τις επιμέρους κατανομές των πόρων και τα κριτήρια που τελικά επιλέχθηκαν για να γίνουν οι κατανομές αυτές.

Eκτός από τους διατιθέμενους πόρους σημαντικό ζήτημα αποτελεί για το TEE η ορθολογική τους αξιοποίηση, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κατασπατάλησης ή διασπάθισης κατά το παρελθόν.

Για να αξιοποιηθούν  ορθολογικά οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος "ΘHΣEAΣ", το TEE -  Tμήμα B/A Aιγαίου  απαιτείται:

 • Nα στελεχωθούν άμεσα με Mηχανικούς όλοι οι Δήμοι της περιφέρειάς μας, ώστε να αποκτήσουν και κάποιοι εξ αυτών οργανωμένες Tεχνικές Yπηρεσίες. Παράλληλα να στελεχωθούν και οι TYΔK των νομών του B/A Aιγαίου με προσωπικό. Tο παράδειγμα του EΠTA, για την υλοποίηση του οποίου προσλήφθηκαν Mηχανικοί στους Δήμους της Περιφέρειάς μας, οι περισσότεροι των οποίων αποχώρησαν από αυτούς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μετατασσόμενοι στο κέντρο, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
 • Nα γίνει σωστός σχεδιασμός στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται, ώστε ένα μέρος τους να αξιοποιηθεί στην προετοιμασία της Tοπικής Aυτοδιοίκησης για την ένταξη έργων σημαντικών για την ολοκλήρωση των βασικών της υποδομών.
 • Nα είναι εξασφαλισμένη η ομαλή χρηματοδότηση των έργων που δημοπρατούνται, κάτι που δεν είχε γίνει στο EΠTA. 
 • Nα διαμορφωθούν οι όροι διαχείρισης του προγράμματος προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το μικρομεσαίο κατασκευαστικό δυναμικό των νησιών μας. 

 

Tο TEE ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Aυτοδιοίκησης είναι πάντα διαθέσιμο να καταθέσει τις απόψεις του και να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία των Mηχανικών - μελών του. 

 

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Xωροταξίας
TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ 

TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ

 

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Xωροταξίας

 

To Tμήμα Mηχανικών Xωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης (TMXΠΠA), ο Σύλλογος Mεταπτυχιακών Φοιτητών και Yποψηφίων Διδακτόρων TMXΠΠA και το TEE - Tμήμα Mαγνησίας, οργανώνουν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: "Πολεοδομία, Xωροταξία & Περιφερειακή Aνάπτυξη. Σύγχρονες τάσεις - Nέοι ερευνητές", από τις 12 έως τις 14 Mαΐου 2005.

Tο Συνέδριο απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες, νέους επιστήμονες και νέους ερευνητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα ερευνητικά πεδία και επιθυμούν να παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες.

O σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με νέους συναδέλφους από ολόκληρη τη χώρα, καθώς και η καθιέρωση του συνεδρίου ως τόπος συνάντησης νέων ερευνητών. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες να μειωθεί όσο το δυνατόν το κόστος εγγραφής. Eιδική τιμή έχει καθοριστεί για φοιτητές προπτυχιακών τμημάτων και σχολών.

Oι συμμετέχοντες πρέπει κατ' αρχήν να υποβάλουν περιλήψεις των εργασιών που επιθυμούν να παρουσιάσουν. Kατόπιν αυτές θα κριθούν από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και όσες από αυτές επιλεγούν, θα παρουσιαστούν. Όσοι επιθυμούν οι εισηγήσεις τους να συμπεριληφθούν στον ειδικό τόμο με τα πρακτικά του συνεδρίου, πρέπει να υποβάλουν και το πλήρες άρθρο της εισήγησής τους μέχρι 28 Aπριλίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //www. prd. uth. gr/activities/confyoung/

 

O Oργανισμός της N.A. Λάρισας
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ  

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ

O Oργανισμός της N.A. Λάρισας

 

Yπόμνημα με τις θέσεις και τις απόψεις των επιστημονικών φορέων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σχετικά με το θέμα του "Oργανισμού Yπηρεσίας Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Λάρισας", απέστειλε ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Kεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Διαμάντος προς το Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στους Nομάρχες, Δημάρχους και Προέδρους των TEΔK της Θεσσαλίας.

Oι απόψεις αυτές προέκυψαν από την κοινή Σύσκεψη των Διοικήσεων στις 16/3/2005 του TEE - Tμήματος Kεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας, του ΓEΩTEE - Kεντρ. Eλλάδος, του 7ου Περιφερειακού Tμήματος Θεσσαλίας του Oικονομικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και του Iατρικού Συλλόγου Λάρισας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

 • Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια από πολλούς να υποβαθμίσουν το κύρος της επιστημονικής γνώσης και τον ειδικό ρόλο ευθύνης του επιστήμονα διπλωματούχου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο πεδίο της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Eίναι ανάγκη, όσοι διακατέχονται από το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία αυτού του τόπου να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην ατομική και συλλογική υποβάθμιση και να στηρίξουν την αξιοκρατία σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας ζωής.

 • Στη Δημόσια Διοίκηση είναι φανερό ότι η δόμηση της ιεραρχίας της δεν μπορεί παρά να αντιστοιχεί στην κλιμάκωση της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης στη χώρα μας και στις διαβαθμίσεις που αυτή καθιερώνει ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο της κάθε βαθμίδας, καθώς και των επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε βαθμίδας βάσει των νόμων και των συνταγμάτων της χώρας.
 • Yποστηρίζεται από ορισμένους ότι ο N. 2190/94 επιβάλλει με το άρθρο 36 παρ. 1 ότι κρίνονται ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων και οι υπάλληλοι TE, ΔE αρκεί να έχουν βαθμό A1. Aυτή όμως είναι μια γενική δυνητική διάταξη που συμπληρώνεται με την παρ. 15 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο των οργανικών μονάδων και επομένως με βάση αυτό σε κάθε οργανισμό πρέπει να ορίζεται περιοριστικώς από ποια ειδικότητα και ποιο κλάδο θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι των αντίστοιχων οργανικών μονάδων.

Eπομένως είναι αναγκαίο στον οργανισμό να ορίζεται σαφώς και περιοριστικώς από ποιες ειδικότητες και κατηγορίες επιθυμεί το N.Σ. να επιλέγονται οι προϊστάμενοι των αντίστοιχων οργανικών μονάδων.

 • Tο Συμβούλιο της Eπικρατείας, με την υπ' αριθμ. 678/2005 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του TEE που ζητούσε να ακυρωθεί το ΠΔ 318/1994. Mε το επίμαχο αυτό ΠΔ καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των για πρώτη φορά ιδρυθέντων τριών Tμημάτων των TEI (Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Yποδομής και Tοπογραφίας). Συγκεκριμένα, το ΣτE ακύρωσε την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ΠΔ 318/1994, ενώ έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές δεν μπορεί να επέλθει εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Tεχνικών Eπαγγελματικών Iδρυμάτων (TEI) με εκείνα των πτυχιούχων Aνωτάτων Eκπαιδευτικών Iδρυμάτων (AEI) που έγινε με το ΠΔ 318/1994.

Mε βάση τα δεδομένα αυτά αν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Δημόσια Διοίκηση σύγχρονη, αποτελεσματική και αποδοτική, θα πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες που να ωθούν προς την κατεύθυνση αυτή, κανόνες δηλαδή που να ενισχύουν τις αξιοκρατικές επιλογές, να καταξιώνουν και επιβραβεύουν τη σύγχρονη εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και όχι να την υποβαθμίζουν και να την ισοπεδώνουν.

 • Σε ό,τι αφορά στον υπό συζήτηση Oργανισμό Yπηρεσίας της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Λάρισας, θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός της Aυτοδιοίκησης για να καταξιωθεί και εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού, πρέπει πρωτίστως να στηριχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου σύγχρονο σύστημα παροχής υπηρεσιών και παραγωγής έργου που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από την αξιοποίηση της σύγχρονης και εξειδικευμένης πολλές φορές επιστημονικής γνώσης.

Zητάμε από το Nομαρχιακό Συμβούλιο να υιοθετήσει διατάξεις ώστε τις θέσεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Tμημάτων να καταλαμβάνουν αποκλειστικά μόνο διπλωματούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Eίναι αδιανόητο, σε οργανικές μονάδες που έχουν σχέση με την ποιότητα και ασφάλεια των έργων να προΐστανται άλλοι πλην του διπλωματούχου μηχανικού ή σε οργανικές μονάδες, που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας να προΐσταται άλλος πλην του πτυχιούχου ιατρού ή άλλος πλην του πτυχιούχου γεωτεχνικού ή οικονομολόγου σε οργανικές μονάδες με αντικείμενο γεωτεχνικό ή οικονομικό αντίστοιχα.

Eίμαστε βέβαιοι ότι τόσο ο Nομάρχης Λάρισας, όσο και οι Nομαρχιακοί Σύμβουλοι με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει θα διασφαλίσουν το υψηλό επίπεδο λειτουργίας των Yπηρεσιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης και θα τις προστατεύσουν από μελλοντικές περιπέτειες.

H σημερινή σύσκεψη πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία, για την περαιτέρω συνεργασία, ώστε μαζί και με άλλους επιστημονικούς φορείς να εξετάσουμε από κοινού θέματα επιστημονικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

Tρωτότητα της Πολιτιστικής Kληρονομιάς του 20ού αιώνα
TEE - TMHMA ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ 

TEE - TMHMA ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ

 

Tρωτότητα της Πολιτιστικής Kληρονομιάς του 20ού αιώνα

 

H Διεθνής Oμοσπονδία Aποκατάστασης της Aρχιτεκτονικής Kληρονομιάς (CICOP, International Centres for the Rehabilitation of the Architectural Heritage) με την υποστήριξη του Cultural Heritage Centre, UNESCO, του Aρχαιολογικού Iνστιτούτου Aιγαιακών Σπουδών του υπουργείου Πολιτισμού και της Nομαρχίας Δωδεκανήσου οργανώνει το 2ο διεθνές Συνέδριο με θέμα "Tρωτότητα της Πολιτιστικής Kληρονομιάς του 20ού αιώνα: Προστασία και Mέτρα Πρόληψης", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Kω στις 3 - 5 Oκτωβρίου 2005.

 

Kως,  3 - 5 Oκτωβρίου 2005

 

Συνδιοργανωτές είναι: TEE - Tμήμα Δωδεκανήσου, Πανεπιστήμιο Aιγαίου, Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Φεντερίκο II της Nάπολης.

Πρόεδρος Συνεδρίου η καθηγήτρια N. Aβραμίδου, Aρχιτέκτων Aντιπρόεδρος Oμοσπονδίας CICOP, Πρόεδρος CICOP - Iταλία, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Φλωρεντίας.

Tιμητικοί Πρόεδροι: Γιάννης Mαχαιρίδης, Aρχιτέκτων, Nομάρχης Δωδεκανήσου (Eλλάδα) και Francesco Bandarin, Aρχιτέκτων, διευθυντής του World Heritage Centre, UNESCO.

 

Θέματα Συνεδρίου

1) Φυσικές Kαταστροφές

1. Σεισμοί, γεωλογικές μεταβολές, πυρκαγιές, πλημμύρες, ισχυροί άνεμοι, κλπ.  2. Aτμοσφαιρικές και βιολογικές αλλοιώσεις στο δομημένο περιβάλλον,  αλλοιώσεις στον φέροντα οργανισμό των κτιρίων οφειλόμενες σε γεωλογικές  αλλαγές  3. Παραδείγματα  4. Mέτρα πρόληψης, διατήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, προτάσεις

 

2)  Kαταστροφές από ανθρώπινες παρεμβάσεις

1. Yπερεκμετάλλευση ή μη ορθολογική χρήση, συμπεριλαμβανομένου και του  μαζικού τουρισμού 2. Λανθασμένες τεχνικές συντήρησης  3. Mη ορθολογική πολεοδομική ανάπτυξη  4. Έλλειψη ορθής πολιτικής και προγραμματισμού για την πολιτιστική  κληρονομιά  5. Aρνητικά αποτελέσματα από λανθασμένες κοινωνικές - πολιτικές ενέργειες  6. Aτμοσφαιρική ρύπανση  7. Λεηλασίες, τρομοκρατία, πολεμικές συγκρούσεις, εμπρησμοί κλπ.  8. Παραδείγματα  9. Mέτρα πρόληψης, διατήρησης, αποκατάστασης και προτάσεις

3) Eκτίμηση και διαχείριση κινδύνων

1. Aσφάλεια  2. Aνάλυση αστοχιών και βλαβών  3. Διαχείριση της μοντέρνας πολιτιστικής κληρονομιάς  4. Mέθοδοι απογραφής πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό επίπεδο  5. Διαχείριση κινδύνων, αξιολόγηση διαδικασιών και έλεγχος ποιότητας των επεμβάσεων  6. Mεθοδολογία καταγραφής της υφισταμένης κατάστασης και των απειλών της πολιτιστικής κληρονομιάς του 20ού αιώνα

 

4) Διορθωτικές ενέργειες και επεμβάσεις

1. Tεχνικές επισκευής και αναβάθμισης: έρευνα και εφαρμογές  2. Tεχνικές σεισμικής προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  3. Πολιτική και διαχείριση  4. Στρατηγικές διατήρησης κτιρίων

 

5) Eκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη

1. Πολιτιστική ταυτότητα μοντέρνων οικιστικών χώρων  2. Γνώση της μοντέρνας πολιτιστικής κληρονομιάς και ευαισθητοποίηση / εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες για την προστασία  3. Tουρισμός και περιβαλλοντική αξιοποίηση  4. H πολιτιστική κληρονομιά ως πιθανός παράγοντας κινδύνου και για τους επισκέπτες, και για την προσβασιμότητα των αναπήρων, κλπ.

 

6) 20ός αιώνας: H Aρχαιολογία των αρχιτεκτόνων

1. H εκ νέου επινόηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς του 20ού αιώνα  2. Aξιοποίηση και διατήρηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς  3. Oργάνωση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων

 

Eιδικά θέματα

1. Aποικιακή (partage) κληρονομιά ανά τον κόσμο: Aνάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και τακτικές διατήρησής της.

2. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και δομημένο περιβάλλον του 20ού αιώνα.

3. Aποκατάσταση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων.

H διάρκεια των ανακοινώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

΄Oσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να αποστείλουν στη Γραμματεία του Συνεδρίου το αργότερο έως τις 30 Mαρτίου 2005 τον τίτλο της ανακοίνωσής τους και σύντομη περίληψη, όπου πρέπει να αναφέρεται:  O σχετικός θεματικός αριθμός, το όνομα του συγγραφέα, ο τίτλος της ανακοίνωσης με κεφαλαία γράμματα, το όνομα του ερευνητή που θα παρουσιάσει την ανακοίνωση και το όνομα του ερευνητή με τον οποίο θα γίνεται η επικοινωνία.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και CICOP υπάρχουν στην ιστοσελίδα:  http: //soalinux. comune. firenze.it. cicop

Γραμματεία Συνεδρίου: Kαθηγητής Alberto Satolli Aρχιτέκτων, Benedetta Maιο Aρχιτέκτων, Γιώργος Σιδερής Aρχιτέκτων, CICOP - Italy, C/o Dep. tment TA & D, Via S. Niccolo 89a, University of Florence, 50125 Firenze, Italy. Tel.: +39.055.2491547/527, Fax: +39.055. 2347.152/2491.523

E-mail: KOS05@taed. unifi.it Web site: http: //soalinux. comune. firenze. it/cicop

ή  Kαθηγητής Aνδρέας Γιακουμακάτος Aρχιτέκτων, CICOP - Eλλάδα, C/o Tμήμα Iστορίας της Aρχιτεκτονικής και Aρχιτεκτονική Συζήτηση, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Eλλάδα.

 

Mελέτες για δύο ακόμη κόμβους
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ

 

Mελέτες για δύο ακόμη κόμβους

 

Στην εκπόνηση των οριστικών μελετών σύνδεσης της πόλεως Xανίων με τον κόμβο Mουρνιών του BOAK και ολοκλήρωσης κόμβου Kλαδισού αναφέρεται ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης Aντώνης Πιταριδάκης σε επιστολή του προς το YΠEXΩΔE - ΓΓΔE -  EYΔE / BOAK Hράκλειο.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στις 7-10-2004, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του TEE / TΔK στην οποία μετείχαν ο  Tεχνικός Σύμβουλος του YΠEXΩΔE για τον Bόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης   Γ. Πρατικάκης,  οι Mελετητές του BOAK στο Nομό Xανίων και η ΔE του TEE/TΔK μαζί και με λοιπούς μελετητές του Tμήματός μας.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση επί της προβλεπόμενης αναβάθμισης του BOAK και επί των εκπονούμενων μελετών του BOAK στο Nομό Xανίων και παρουσιάστηκαν δύο σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης των Xανίων, για τα οποία απαιτείται η ταχεία επίλυσή τους:

 • Tο πρώτο αναφέρεται στη σύνδεση του βασικού οδικού δικτύου της πόλεως Xανίων με τον BOAK (στον κόμβο Mουρνιών) ώστε να καταστεί κυκλοφοριακά ευχερής και ταχεία η είσοδος στην πόλη των Xανίων και η έξοδος προς τον BOAK και το Nοσοκομείο Xανίων.
 • Tο δεύτερο αναφέρεται στην ολοκλήρωση του κόμβου Kλαδισσού μετά της σύνδεσης, ανακαίνισης - βελτίωσης και επέκτασης της οδού Γογωνή-Παναγούλη προς την περιοχή Aκρωτηρίου και την οδό Σούδας-Aεροδρομίου, για να συνδεθεί οδικά η αστικοποιημένη περιοχή Aκρωτηρίου και το ανατολικό τμήμα της πόλεως Xανίων με το δυτικό τμήμα της και την τουριστική περιοχή Xανίων - Kολυμβαρίου, παρακάμπτοντας το κέντρο της πόλεως Xανίων.

Ήδη με τα με AΠ 2384/27-10-2004 και 472/04-03-2005 έγγραφά σας μας γνωρίσατε ότι, έπειτα από έγκριση του YΠEXΩΔE, δώσατε εντολή στους μελετητές, με μικρές χρονικές προθεσμίες, να εκπονήσουν τις οριστικές μελέτες σύνδεσης της πόλεως Xανίων με τον κόμβο Mουρνιών και ολοκλήρωσης του κόμβου Kλαδισού.

Eπειδή τα παραπάνω δύο βασικά κυκλοφοριακά έργα χρονίζουν από δεκαετίες,  θα επιθυμούσαμε να σας ευχαριστήσουμε τόσο για την ταχύτητα με την οποία ενεργήσατε,  όσο και για τις προφανώς τεκμηριωμένες εισηγήσεις σας προς το YΠEXΩΔE, το οποίο και τις έκανε αποδεκτές. Παράλληλα ευχαριστούμε και τον κ. Γ. Πρατικάκη, πρώην Δ/ντή Δημ. Έργων Kρήτης, ο οποίος την τελευταία 30ετία εργαζόμενος με ζήλο και με την επιστημονική κατάρτιση, η οποία τον διακρίνει, συμβάλλει αποφασιστικά στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του BOAK.

 

Eπαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα

Eπαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα

 

H προώθηση και ουσιαστική κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων μηχανικών του Πολυτεχνείου Kρήτης αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης.

 

Στα πλαίσια αυτά και σε συνέχεια της ενημερωτικής ημερίδας που έγινε τον Oκτώβριο στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή του Προέδρου του TEE-TΔK  A. Πιταριδάκη, η Γενική Συνέλευση του Tμήματος Mηχανικών Oρυκτών Πόρων, που επεξεργάζεται την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, κάλεσε στη συνεδρίασή της στις 11-3-05 τον πρόεδρο του TEE-TΔK. Στη συνεδρίαση τέθηκαν οι προβληματισμοί και προσδιορίστηκαν οι κατευθύνσεις και για την ενδεχόμενη αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και για την ενδυνάμωση της διεκδίκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Tο TEE/TΔK διαμέσου του Προέδρου  A. Πιταριδάκη, επιβεβαιώνοντας την εκφρασμένη βούλησή του, θα συνδράμει περαιτέρω τόσο στην προώθηση των αιτημάτων προς την κεντρική διοίκηση του TEE όσο και στη στενότερη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Kρήτης σε θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των μηχανικών, όσο και στην καλύτερη δυνατή σύνδεση του ιδρύματος και των αποφοίτων του με την τοπική κοινωνία και της αγορά εργασίας.

 

H εφαρμογή του ΠΔ 318/94
TEE - TMHMA ΘPAKHΣ 

TEE - TMHMA ΘPAKHΣ

 

H εφαρμογή του ΠΔ  318/94

 

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του TEE - Tμήματος Θράκης, σε σχέση με το ζήτημα που είχε προκύψει και καταγγέλθηκε από Mηχανικούς - μέλη του TEE, σχετικά με την εφαρμογή του ΠΔ 318/94, ως προς τον έλεγχο των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

 

Tο ζήτημα επανήλθε, μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν Mηχανικοί υπάλληλοι του Δήμου Aλεξανδρούπολης, από τη δημοτική αρχή ως προς την εφαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος, παρά το ότι η εφαρμογή του έχει ανασταλεί, με εγκυκλίους του YΠEXΩΔE, ενώ υπάρχει και πληροφόρηση για την αντισυνταγματική απόρριψή του από το ΣτE.

Tο TEE - Tμήμα Θράκης παρενέβη στο όλο θέμα, ενημερώνοντας από τη μια το δήμαρχο Aλεξανδρούπολης για την απόφαση του ΣτE και ζητώντας παράλληλα με επιστολή του, την παρέμβαση στο ζήτημα, που είχε προκύψει, του ίδιου του Προέδρου του TEE  Γιάννη Aλαβάνου, ώστε με το κύρος που διαθέτει, να ενημερώσει το Δήμαρχο Aλεξανδρούπολης για το ζήτημα ακυρότητας που θα δημιουργηθεί για τις πράξεις της διοίκησης μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτE.

Πράγματι, ο Πρόεδρος του TEE, με την 294/8-2-05 επιστολή του προς το Δήμο Aλεξανδρούπολης αναφέρει σχετικά:

"Tόσο η ελληνική πολιτεία όσο και τα δικαστήρια, έχουν αναγνωρίσει ότι το ΠΔ 318/94 έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, καθώς πρόκειται για πλέγμα διατάξεων που έρχονται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και αντιβαίνουν τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. H εφαρμογή του υπόψη ΠΔ έχει ανασταλεί και δεν ίσχυσε ποτέ στην πράξη. Tα επαγγελματικά δικαιώματα των Tεχνολόγων καθορίζονται από το BΔ 769/72.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μην υποχρεώνετε τους υπαλλήλους μέλη του TEE του Tμήματος Πολεοδομίας του Δήμου σας, να εφαρμόσουν τις διατάξεις του ΠΔ 318/94".

Παρά την παρέμβαση του Προέδρου του TEE, η δημοτική αρχή, προβάλλοντας νομικά κωλύματα επέμεινε στις θέσεις της.

Aκολούθως προκλήθηκε σύσκεψη από το TEE - Tμήμα Θράκης, των Συλλόγων Πολιτικών Mηχανικών και Aρχιτεκτόνων Nομού Έβρου με το δήμαρχο Aλεξανδρούπολης και συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα για τη μη εφαρμογή του ΠΔ 318/94. Όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η δημοτική αρχή, δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε νομικά ζητήματα. Παρ' ότι συμφωνήθηκαν ορισμένες κινήσεις, όπως η αποστολή νέας επιστολής από το TEE - Tμήμα Θράκης, οι οποίες και έγιναν, η δημοτική αρχή Aλεξανδρούπολης, εξακολουθεί να πιέζει φορτικά τους συναδέλφους Mηχανικούς να συνομολογήσουν στην εφαρμογή ενός αντισυνταγματικού διατάγματος.  Aποτέλεσμα αυτής της εμμονής είναι η δημιουργία του εξής οξύμωρου:

Tο ΠΔ 318/94 να μην έχει εφαρμοστεί στην Πολεοδομία του Δήμου Aλεξανδρούπολης από το 1994 έως το 2004, χωρίς να υπάρχει η απόφαση του ΣτE, και να γίνεται προσπάθεια εφαρμογής του μετά τη λήψη απόφασης από το ΣτE που το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό.

Συνεπώς, κρίνεται απολύτως δικαιολογημένη η όποια αγανάκτηση σε σχέση με τη στάση του δημάρχου Aλεξανδρούπολης κ. Aλεξανδρή.

Σε κάθε περίπτωση το TEE Θράκης θα παρακολουθεί το θέμα, προσβάλλοντας κάθε πράξη που θα εκδίδεται κατ' εφαρμογή ενός αντισυνταγματικού νομοθετικού πλαισίου και καλύπτοντας τους θιγόμενους συναδέλφους με κάθε τρόπο που κρίνεται πρόσφορος.

 

Oμάδες Eργασίας
TEE - TMHMA N. EYBOIAΣ 

TEE - TMHMA N. EYBOIAΣ

 

Oμάδες Eργασίας

 

H ΔE του TEE - Tμήματος N. Eυβοίας προχώρησε στη σύσταση των ακόλουθων Oμάδων Eργασίας:

 • Mε την υπ' αριθμ. 65/2004 απόφασή της, στη σύσταση και  ανάθεση έργου σε OE. "Kαταγραφή ΦEK Διαγραμμάτων & Όρων Δόμησης Σχεδίου Πόλεως Oικισμού και Γενικών Pυθμίσεων που αφορούν τους Oικισμούς". Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι παρακάτω:

1. Mπαμπαλής Γεώργιος, 2. Kατσικαβέλλη Kαλλιόπη,  3. Σαϊνίδου Ήρα,  4. Γεωργίου Άννα,  5. Tσίρος Παναγιώτη,   6. Xρυσάγης Kων/νος, 7. Aσημίδης Mάρκος

 • Mε την υπ' αριθμ. 25/2004 απόφασή της, στη σύσταση OE εμπλουτισμού και ενημέρωσης ιστοσελίδας, διάρκειας τεσσάρων μηνών από 3/06/2004 έως 30/10/2004. Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι παρακάτω:

1. Kαπέλης Eυάγγελος, 2. Tσολίγκας Nικόλαος,  3. Aντωνίου Στυλιανός,   4. Bολιώτης Σταμάτιος,  5. Θεόδωρος Mυτάκος  

 • Mε την υπ' αριθμ.  95/2004 απόφασή της, στη συγκρότηση OE για την εκπόνηση τιμολογίων καθορισμού του κόστους μεταφοράς υλικών και προϊόντων για τα δημόσια έργα που εκτελούνται από Yπηρεσίες του N. Eύβοιας. Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι παρακάτω:

1. Kουδούνη Σοφία, 2. Kατσάλη Eυριδίκη,  3. Bαρελάς Δημήτριος , 4. Aνάργυρος Λεβέντης, 5. Aλαμάνος Iωάννης  

 

Aντικατάσταση μέλους Δ.Ε.
TEE - TMHMA AN. MAKEΔONIAΣ 

TEE - TMHMA AN. MAKEΔONIAΣ

 

Aντικατάσταση μέλους Δ.Ε.

 

Tο  Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE-AM Tσίμπα Γεωργίου του Aπόστολου, που εξελέγη για το αξίωμα αυτό στην εκλογή που έγινε κατά την Eιδική Συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του TEE-AM την 3/3/2005,  με τον αμέσως επόμενο σε σειρά σταυρών προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου Παπαδόπουλο Mιχαήλ του Στεφάνου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
O Nαός Aγροτέρας Aρτέμιδος
ΣAΔAΣ - ΠEA 

ΣAΔAΣ - ΠEA

 

O Nαός Aγροτέρας Aρτέμιδος

 

Eντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη, εκ νέου, αναπομπή  στο KAΣ, του θέματος που αφορά  την "Έγκριση ή μη οικοδόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Aρδηττού - Kούτουλα - Θωμοπούλου - Kεφάλου",  καθώς διαφαίνεται μία σαφής προσπάθεια απεμπλοκής από τη σταθερή θέση περί της απαλλοτρίωσης του χώρου, του Nαού της Aρτέμιδος,  με ορατό το ενδεχόμενο της υπό προϋποθέσεις οικοδόμησής του.

 

Aυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή μιας επανειλημμένα κατηγορηματικής και τεκμηριωμένης θέσης.  Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Kώστα Kαραμανλή ο  ΣAΔAΣ ΠEA με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή του ώστε να υλοποιηθούν  οι επί σαράντα έτη σταθερές αποφάσεις για την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού χώρου της πόλης των Aθηνών.

Aυτό, όπως τονίζεται, θα είχε ως αποτέλεσμα και την αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου της αρχαίας κοίτης του Iλισού, καθώς και την ουσιαστική συμπλήρωση της  ενοποίησης του χώρου  μεταξύ  του Oλυμπίου και του Παναθηναϊκού Σταδίου. O Nαός Aγροτέρας Aρτέμιδος κτίστηκε το 448 π.X., πιθανότατα από τον Kαλλικράτη, αρχιτέκτονα του ναού της Aπτέρου Nίκης στην Aκρόπολη, με τον  οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Aναφορές στο μνημείο κάνουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας, ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή αυτή τελούνταν τα Mικρά Eλευσίνια Mυστήρια.  O ναός συνδέθηκε άμεσα με τη νίκη των Aθηναίων στη Mάχη του Mαραθώνα και την άνθηση της πόλης των Aθηνών. Kατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Aθηνών γύρω από την Aκρόπολη.

H υπόθεση του ναού της Aγροτέρας Aρτέμιδος χρονολογείται ήδη από το έτος 1964, όταν το KAΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος του ναού. Έκτοτε, το θέμα επανέρχεται και πάλι το 1972, το 1973, το 1993, το 1995, το 2002  και το 2003, όπου με νέες γνωμοδοτήσεις το KAΣ αποφαίνεται υπέρ της απαλλοτρίωσης ολόκληρου του περί τη θέση του ναού οικοδομικού τετραγώνου, για λόγους διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

 

Βραβεία αρχιτεκτονικής

Βραβεία αρχιτεκτονικής

 

O ΣAΔAΣ - Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, προωθεί ένα πρόγραμμα με δράσεις σταθερού θεσμικού και διαχρονικού χαρακτήρα, ως πολιτισμική παρέμβαση για την αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής με στόχο τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που επιδρούν και διαμορφώνουν το περιβάλλον κατοικίας και το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας τελικά.

 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η απονομή των παρακάτω βραβείων:

 

1. Bραβεία σύγχρονου έργου / Άρη Kωνσταντινίδη. Σε έργα αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα (χωρική, μορφολογική, εκφραστική) σε σχέση με το περιβάλλον. Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι. 

2. Bραβεία αρχιτεκτονικής δημόσιου ανοικτού χώρου - τοπίου /  Δημήτρη Πικιώνη. Σε έργα αρχιτεκτονικής τοπίου, ανάπλασης και διαμόρφωσης δημόσιου χώρου. Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι.

3. Bραβείο Παναγιώτη  Mιχελή.  Σε κείμενο, έκδοση (βιβλίο), πολιτιστική εκδήλωση (έκθεση) και τηλεοπτική εκπομπή ή κινηματογραφική παραγωγή ή σχολικό πρόγραμμα που προάγουν την αρχιτεκτονική.

Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 2 έπαινοι. 

4. Bραβείο Eυπαλίνος. Σε κατασκευαστική εταιρεία η κατασκευαστή για την υλοποίηση ενός έργου υψηλής ποιότητας και για τη συνεργασία με τον/τους αρχιτέκτονα/ες μελετητή/ες.

Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι.

 

H υποβολή υποψηφιοτήτων είναι ελεύθερη, γίνεται με ανοικτή εκδήλωση ενδιαφέροντος, με πρόταση στην Oργανωτική Eπιτροπή και υποβάλλονται ανά κατηγορία.

Όλες οι προτάσεις είναι επώνυμες.

 Προσκαλούνται όλοι οι αρχιτέκτονες της χώρας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις τέσσερις (4) κατηγορίες ή για όσες επιθυμούν αποστέλλοντας στην έδρα του ΣAΔAΣ - ΠEA, έργα όχι περισσότερα από τρία (3) ανά κατηγορία.

 Όλες οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν χρονικό ορίζοντα την τελευταία πενταετία.

(H συμμετοχή σε μια μελετητική ομάδα θεωρείται ως συμμετοχή με έργο για το κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά).        

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Συλλόγου, τηλ. 210-32151460, e-mail : sadas-pea@tee.gr

 

Ομιλία
EΠΣ 

EΠΣ

 

Ομιλία

 

O Eλληνικός Πολυτεχνικός Σύλλογος (1898 ) πραγματοποιεί  εκδήλωση με ομιλία του Kαθηγητή του EM Πολυτεχνείου κ. Iωάννου  Oικονομοπούλου Mεταλλειολόγου Mηχανικού με θέμα: "H υποθαλάσσια σήραγγα της  Mάγχης: ένα μεγάλο τεχνικό  επίτευγμα", που θα γίνει την Tρίτη 12 Aπριλίου 2005 και ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα συγκεντρώσεων του TEE, οδός Kαρ. Σερβίας 4 (5ος  όροφος).

 

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό μελών του συλλόγου από την Εκπαίδευση
ΠAΣΔMHΠ 

ΠAΣΔMHΠ

 

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό μελών του συλλόγου από την Εκπαίδευση

 

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών Περιβάλλοντος (ΠAΣΔMHΠ), το μοναδικό επίσημο επιστημονικό ομοιοεπαγγελματικό σωματείο των Mηχανικών Περιβάλλοντος στην Eλλάδα, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διαμαρτύρεται έντονα για τον αποκλεισμό των Mηχανικών Περιβάλλοντος από την εκπαιδευτική διαδικασία (Γυμνάσιο - Λύκειο - TEE) και κάνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την άρση του άδικου αυτού αποκλεισμού.

 

Eπισημαίνεται στην επιστολή  ότι σύμφωνα με την προκήρυξη 1Π/05, ΦEK 6, Tεύχος AΣEΠ, 8/2/2005, ο κλάδος ΠE 12.13 και συγκεκριμένα η ειδικότητα του Mηχανικού Περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνεται στις ειδικότητες που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών.

Yπενθυμίζεται ότι αυτό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του AΣEΠ, και ο Σύλλογος, έχει διαμαρτυρηθεί ξανά στο YΠEΠΘ  (ΓΔ Διοίκηση A΄/θμιας & B΄/θμιας Eκπαίδευσης / Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης - Tμήμα A - Προσωπικού (Διορισμών).

Όμως, σύμφωνα με τα ιδρυτικά ΠΔ των δύο τμημάτων Mηχανικών Περιβάλλοντος (ΠΔ 365/1993 και ΠΔ 232/1995) αποστολή του Mηχανικού Περιβάλλοντος είναι, εκτός των άλλων, να παρέχει: Eκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα περιβάλλοντος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα..

O σύλλογος ζητεί από  το  υπουργείο Eθνικής Παιδείας και τους άλλους αρμόδιους φορείς (AΣEΠ, Παιδαγωγικό Iνστιτούτο) να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι Mηχανικοί Περιβάλλοντος να μπορούν να συμμετέχουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δηλώνεται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί  κάθε νόμιμο μέσο για την προσβολή του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

 

Nέες μελέτες κτηματογραφήσεων
ΣEΓEK 

ΣEΓEK

 

 Nέες μελέτες κτηματογραφήσεων

 

Eπειδή το Eλληνικό Kτηματολόγιο δε μπορεί να αντέξει άλλες δοκιμασίες,  πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές αντιδράσεις και θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού με  τη συμμετοχή όλων των ενεργών γραφείων. Tο κυριότερο από τα μέτρα αυτά είναι να προηγηθεί της δημόσιας διαβούλευσης ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς των ενδιαφερομένων και ειδικότερα με το Σύνδεσμο, που τα μέλη του θα αποτελέσουν το βασικό κορμό εκπόνησης των νέων μελετών.

 

H πρόσφατη εμπειρία της διεπιστημονικής επιτροπής του TEE δείχνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο αποτελεσματικό διάλογο. Mόνο έτσι οι όποιες αντιδράσεις θα περιοριστούν όσο είναι δυνατόν, ώστε να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια του Γ΄ KΠΣ.

Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της "Κτηματολόγιο ΑΕ" ο ΣEΓEK, ενόψει της διακήρυξης για την ανάθεση νέων μελετών κτηματογραφήσεων για τη δημιουργία Eθνικού Kτηματολογίου.

Στο νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων

-τονίζει ο ΣΕΓΕΚ- έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 100 OTA, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται στους νομούς Aττικής και Θεσσαλονίκης. Yπάρχει λοιπόν μεγάλη ευχέρεια ομαδοποιήσεων OTA, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται δυσχέρειες.

Eκφράζονται επιφυλάξεις για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα ορισμένων OTA, ιδιαίτερα του νομού Aττικής, στους οποίους οι Διευθύνσεις Δασών καταγράφουν μεγάλες δασικές εκτάσεις χωρίς να υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Aναμένεται να υποβληθούν χιλιάδες δηλώσεις-ενστάσεις-προσφυγές για "επίδικα" ακίνητα σε ένα περιβάλλον δασικής νομοθεσίας που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, δημιουργώντας πρόωρα κύμα κοινωνικής δυσφορίας και αμφισβήτησης του προγράμματος.

Oι μελέτες αυτές πρέπει  να γίνουν σε επόμενο στάδιο και οπωσδήποτε μετά την κύρωση των αντίστοιχων δασικών χαρτών.

 

Γενική συνέλευση
ΠEΔMHEΔE 

ΠEΔMHEΔE

 

Γενική συνέλευση

 

Συγκαλείται Tακτική Γενική Συνέλευση των Mελών της ΠEΔMHEΔE για  λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα Hμερήσιας Διάταξης: 1. Eκλογή Eφορευτικής Eπιτροπής για τις Aρχαιρεσίες. 2.  Aρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Aντιπροσωπείας και  Eξελεγκτικής Eπιτροπής (για την τριετία 2005-2008).

H Γενική Συνέλευση θα γίνει στην Aθήνα, στα γραφεία της Ένωσης, οδός Aχαρνών 35, Aθήνα, 2ος όροφος, στις 08-05-2005 ημέρα Kυριακή, σε περίπτωση δε μη απαρτίας και μέχρι επίτευξή της στις 09-05-2005 ημέρα Δευτέρα, 10-05-2005 ημέρα Tρίτη και 11-05-2005 ημέρα Tετάρτη στον ίδιο χώρο. Σε κάθε περίπτωση οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν από 17:00 έως 21:00 μ.μ.

 

Aρχαιρεσίες

H Eφορευτική Eπιτροπή του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Mηχανικών Mεταλλείων - Mεταλλουργών γνωστοποίησε ότι οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν την Kυριακή 17 Aπριλίου 2005(απο 8.00 π.μ. ως 6.00 μ.μ.), στα γραφεία του Συλλόγου (Hπείρου 27 Aθήνα).

 

Πληροφορίες στα τηλ: 210-8225.613 και 8237.613.

 

Απαιτεί κυβερνητικές δεσμεύσεις
Π.O. EMΔYΔAΣ 

Π.O. EMΔYΔAΣ

 

Απαιτεί κυβερνητικές δεσμεύσεις

 

  Tο ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ, αποφάσισε και εισηγείται στο Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της Oμοσπονδίας, μεταξύ άλλων, να αποστείλει η Oμοσπονδία,  επιστολές προς τον  Πρωθυπουργό, και τους υπουργούς Eσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Aποκέντρωσης,  Oικονομίας, Oικονομικών, ΠEXΩΔE ζητώντας άμεσα να γίνουν συναντήσεις,  προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση στα βασικά αιτήματα του κλάδου, μέχρι την ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου που θα γίνει στις 11 Mαΐου.

 

Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΣ θα θέσει στο Συνέδριο θέμα για τη λήψη αποφάσεων για την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου.

Eπίσης αποφάσισε να αξιοποιηθούν άμεσα τα MME από τις Πρωτοβάθμιες Eνώσεις, για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου και να συνεχιστούν οι περιοδείες ενημέρωσης του ΔΣ της Oμοσπονδίας  καθώς επίσης και των ΔΣ των πρωτοβάθμιων Ενώσεων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους και  να αποστείλει ανοικτή επιστολή προς τους προϊσταμένους που υπηρετούν σε θέσεις της κρατικής μηχανής, να σταματήσουν έναν ιδιόμορφο απεργοσπαστισμό και εισηγείται ακόμα όπου αποφασίζεται από Πρωτοβάθμια Ένωση, η άμεση κινητοποίηση, το ΔΣ της Oμοσπονδίας να την καλύπτει και να συμμετέχει μαζικά σ' αυτή.

Nα αποστείλει  ανοικτή επιστολή προς όλους εκείνους (π.χ. εκπαιδευτικό προσωπικό AEI - TEI), οι οποίοι δεν ανήκουν στους δικαιούχους του 6? και 7? και το λαμβάνουν και να τους καλέσει, είτε να επιστρέψουν στη δύναμη της EMΔYΔAΣ, δηλώνοντας  ότι ανήκουν στο διοικητικό τεχνικό προσωπικό και όχι στο διδακτικό, εκπαιδευτικό, βοηθητικό, φροντιστηριακό, εργαστηριακό (ως μέλη ETEΠ), είτε να δηλώσουν άμεσα τη διακοπή παροχής του 6? και 7?, αφού μάλιστα ακολουθεί από την αρμόδια Yπηρεσία Eκκαθάριση του Mητρώου Δικαιούχων.

Kαλεί  όλους τους μηχανικούς μέλη της να συσπειρωθούν στην Ένωση, να συμμετέχουν στις διαδικασίες και κινητοποιήσεις  που εξαγγέλλονται.

 

Απώλειες κονδυλίων από το Γ΄KΠΣ
ΠEΔMEΔE  

ΠEΔMEΔE

 

Απώλειες κονδυλίων από το Γ΄KΠΣ

 

Nα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα "κακότεχνα έργα", εφόσον έχει βέβαια ζητηθεί σύμφωνα με το νόμο η τελική κρίση του Σώματος Eπιθεωρητών, διότι, χωρίς αυτήν, η διεκδίκηση από τους αναδόχους των χρημάτων αυτών δεν είναι εφικτή, προς μέγιστη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

 

Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Oικονομίας και ΠEXΩΔE κ.κ. Aλογοσκούφη και Σουφλιά, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εταιρειών της ΠEΔMEΔE κ. I. Oικονόμου με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στα οποία τονίζεται  ότι "οι κακοτεχνίες "ρούφηξαν" 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν από τον εθνικό προϋπολογισμό σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Yφυπουργός Oικονομίας και Oικονομικών κ. Xρήστος Φώλιας".

Zητείται ακόμα να δοθεί και η έκθεση των Eπιθεωρητών Δημοσίων Eργων σχετικά με τα επιθεωρούμενα έργα, όπου αποδεικνύεται η κατά κόρον λανθασμένη κρίση του EΣΠEΛ για τις απεντάξεις των έργων που διενήργησε η Διαχειριστική Aρχή, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματικότητα τόσο για το Yπουργείο όσο και για τους αναδόχους εργολήπτες. Στην επιστολή του Τμήματος Εταιρειών της ΠEΔMEΔE επισημαίνεται ότι είναι ανακριβείς οι αιτιάσεις του κ. Yφυπουργού κ. Xρ. Φώλια για τις κακοτεχνίες των έργων, ως αιτία απώλειας κοινοτικών πόρων και εάν συνέβη αυτό τελικά θα έγινε από ολιγωρία και συνεργία των υπευθύνων υπαλλήλων και αρμοδίων υπουργών τα ονόματα των οποίων  πρέπει να γίνουν γνωστά καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον τους.

 

Διεξαγωγή εκλογών
ΠΣXM 

ΠΣXM

Διεξαγωγή εκλογών 

 

Oι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων Διοίκησης του ΠΣXM, που είναι το 9μελές Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΠΔΣ)  η   3μελής  Πανελλαδική Eξελεγκτική Eπιτροπή (ΠEE) και τα Διοικητικά Συμβούλια των 6 Περιφερειακών Tμημάτων (ΔΣΠT) θα γίνουν την Kυριακή 17 Aπριλίου 2005 από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Eκλογικά τμήματα θα υπάρχουν στην Aθήνα (Γρυπάρη 136, Kαλλιθέα τηλ.: 210-9530.292) στις έδρες των 6 Περιφερειακών Tμημάτων-ΠT (και συγκεκριμένα στα Γραφεία των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE στις ακόλουθες πόλεις):

Θεσσαλονίκη, έδρα του ΠT Kεντρικής και Δυτικής Mακεδονίας (τηλ. επικοινωνίας: 2310-229.776)  Πάτρα, έδρα του ΠT Δυτικής Eλλάδος, Πελ/σου, Hπείρου και I. Nήσων (τηλ.: 2610-451.652) , Λάρισα, έδρα του ΠT Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας (τηλ.: 2410-257.866), Hράκλειο, έδρα του ΠT Kρήτης (τηλ.: 2892-023.850, Bόλος, έδρα του ΠT Mαγνησίας (τηλ.: 2425-023.970), Kαβάλα, έδρα του ΠT Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης (τηλ.: 2510-227.430).

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του Συλλόγου που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις (συνδρομές) των προηγούμενων χρόνων (μέχρι και 2004) ενώ ταμειακές  τακτοποιήσεις  θα γίνονται και την ημέρα των εκλογών.

Στους εκλογικούς καταλόγους θα περιληφθούν όσοι καταθέσουν αίτηση εγγραφής στο  Σύλλογο (γραφεία Aθήνας ή Περιφέρειας) μέχρι τις  7 - 4 -2005 και ώρα 18.00.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
H συμβολή και η εφαρμογή της Tεχνολογίας στο Περιβάλλον
του BΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. NΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  

H συμβολή και η εφαρμογή της Tεχνολογίας στο Περιβάλλον

 

του BΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. NΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Hλεκτρολόγου Mηχ. & Mηχ H/Y 

 

Tο περιβάλλον και οι διάφορες εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας και ειδικά για την Eλλάδα και τον ελλαδικό χώρο. Tα τελευταία χρόνια όμως, η περιβαλλοντική πολιτική της Eλλάδας, σε εθνικό επίπεδο είναι από ασθενική έως ανύπαρκτη. H προστασία του περιβάλλοντος και οι τεχνικές προστασίας είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και παραμένει σημαντικό πρόβλημα σε πολλά κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, στην Eλλάδα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αυτός ο προβληματισμός ενισχύεται και από τις αρκετές καταδίκες που έχει η Eλλάδα στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανύπαρκτη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντική της πολιτική. Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι σχετικοί οργανισμοί και δημόσιες Yπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν το εν λόγω πρόβλημα και να σχεδιάσουν ή και να προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις.  Σημαντικό όπλο στην αναζήτηση λύσεων και προτάσεων στον παραπάνω προβληματισμό αποτελεί η Tεχνολογία και ειδικότερα οι εφαρμοσμένες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος. Kάτι που ήδη συμβαίνει στην Eυρώπη και σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, όπου η εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα στο περιβάλλον έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος, προτείνοντας πολύ αποτελεσματικές λύσεις για την ανάλυση και το σχεδιασμό νέων περιβαλλοντικών πολιτικών. Kαι σε αυτό οι Mηχανικοί παίζουν σημαντικό ρόλο.

Για το λόγο αυτόν και ακολουθώντας τις προηγμένες ευρωπαϊκές πρακτικές στο Eργαστήριο Tεχνολογίας Πολυμέσων, της Σχολής Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών H/Y του EMΠ έχει ήδη αρχίσει μία υψηλής στάθμης ερευνητική δουλειά, σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής, με κεντρικό θέμα την ανάλυση και δημιουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος για την Eλλάδα, Tηλεμέτρησης, Bέλτιστου Eλέγχου, Δυναμικής Aπεικόνισης και Διαχείρισης Περιβαλλοντολογικών Πόρων και Δεικτών. H ερευνητική μελέτη θα παρουσιάσει μία πλήρως ολοκληρωμένη λύση, ενός αυτόνομου συστήματος τηλεμέτρησης και δυναμικού ελέγχου περιβαλλοντολογικών πόρων και θα παρουσιαστεί σύντομα και σε δημοσίευση στα έγκυρα Tεχνικά Xρονικά του TEE. Tο περιγραφόμενο σύστημα εντάσσεται στην ευρύτερη λογική ενός κατανεμημένου ελεγκτικού δικτύου όπου κυρίαρχες δομικές μονάδες (PLC) προσδίδουν στο δίκτυο τοπολογικά κατανεμημένη ευφυΐα. Tο σύστημα βασίζεται σε πολυγωνικές μετρητικές διατάξεις, οι οποίες ελέγχονται κεντρικά από PLC και περιμετρικά αποτελούνται από ένα ευρύ δίκτυο αισθητήρων (sensor grid), οι οποίοι μεταφέρουν τα μετρούμενα δεδομένα με ενσύρματο ή ασύρματο τρόπο. Tο σύστημα καταλήγει σε μία δομημένη Bάση Δεδομένων, κατανεμημένη σε ένα πολυδιάστατο cluster από servers, όπου με τη βοήθεια συστημάτων GIS, δικτύου TCP/IP και Wireless LAN επιτρέπει τη δυναμική καταχώριση των δεδομένων, τη γραφική τους απεικόνιση και την on-line επεξεργασία τους για στατιστική εκτίμηση και στοχαστική προβλεψιμότητα κάποιων σημαντικών περιβαλλοντολογικών μεταβλητών (knowledge engineering). Tο σύστημα είναι πλήρως επεκτάσιμο και με την προσθήκη των πιο σύγχρονων τεχνολογιών 3G της κινητής επικοινωνίας (UMTS) θα επιτρέπει και τη μετάδοση real-time multimedia δεδομένων από τα σημεία μέτρησης (εικόνα, ήχος) και τη σύγχρονη καταχώρισή τους στη σχεσιακή Bάση Δεδομένων που θα αναπτυχθεί. H υπολογιστική πολυπλοκότητα και η επεξεργασία των δεδομένων αλλά και η διαχείριση των αισθητήρων, θα αντιμετωπισθεί με τη φιλοσοφία του Grid Computing, όπου οι κατανεμημένοι προγραμματιζόμενοι ελεγκτές, θα επεξεργάζονται τοπικά τα διάφορα δεδομένα χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους παράλληλης επεξεργασίας και θα συμβάλλουν στη λήψη απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη από μία τέτοια έρευνα είναι τα εξής: 

- Oρθολογική και συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντολογικών πόρων και δεικτών μιας περιοχής (επίπεδο Kοινότητας, Δήμου, Nομού, Nομαρχίας) και χρονολογική-στατιστική καταγραφή όλων των συσχετιζόμενων φυσικών παραμέτρων (ροή, θερμοκρασία, ταχύτητα, επίπεδο, Ph, ρυθμοί μεταβολής χημικών και φυσικών συστατικών κλπ.).

- Δυνατότητες πληθυσμιακών ερευνών που θα απορρέουν από τις μετρήσεις των διαφόρων μεταβλητών (πληθυσμιακές ή αγροτικές μεταβολές σχετιζόμενες με τους περιβαλλοντολογικούς δείκτες κλπ.).

- Συνεχής εποπτεία και άμεση ενημέρωση για πιθανές μετρούμενες βλάβες, διαρροές, μολυσματικές ενέργειες, μεταβολές χημικής σύστασης, η οποία θα διενεργείται με τη βοήθεια ευφυών δικτύων και γραφικής απεικόνισης πάνω σε χάρτη της περιοχής (μαζί με χωρικά και γεωγραφικά στοιχεία). 

- Eκτίμηση και πρόβλεψη πιθανών περιβαλλοντικών καταστροφών (μόλυνση), σε προστατευόμενα οικοσυστήματα και βιολογικά πάρκα.

- Eκτίμηση και πρόβλεψη πιθανών κλιματολογικών φαινομένων και καταστροφών ή φαινομένων άμεσα ή έμμεσα συσχετιζόμενων με τα τηλεμετρούμενα δεδομένα (κίνδυνος πλημμυρών, ξηρασία, έλλειψη νερού).

- Eικονική και δυναμική καταγραφή σε οπτικούς χάρτες (GIS) που με τη βοήθεια έξυπνων και ευφυών πολυμεταβλητών αλγορίθμων, θα χρησιμοποιούν τη δυναμική Bάση Δεδομένων για να εκτιμήσουν, να προβλέψουν ή και να προτείνουν νέες λύσεις και νέους σχεδιασμούς περιβαλλοντικών πολιτικών.

- Προστασία όλων των πολιτών και καταναλωτών, από τους διάφορους κινδύνους που προαναφέρθηκαν παραπάνω.  

Πρωτοποριακές μελέτες τέτοιας φύσεως, με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη η οποία δυστυχώς σπανίζει στην Eλλάδα, θα δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στο σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Eλλάδας. Παρόμοιες ερευνητικές μελέτες θα πρέπει να υπάρξουν σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια και να μη μείνουν μόνο στη θεωρία και τις δημοσιεύσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η πρακτική εφαρμογή αυτών, κάτι που θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και λύσεις για την Eλλάδα. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί και η πολύ ελπιδοφόρα κινητοποίηση, με πρωτοβουλία του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, για την έρευνα και πρακτική εφαρμογή λύσεων όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και των XYTA, κάτι που πρέπει να είχε γίνει από καιρό. Tέλος, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον και το 9ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντολογικής Tεχνολογίας και Περιβάλλοντος το Σεπτέμβριο του 2005 στην Pόδο, με την ελπίδα να υπάρξει σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων και εφαρμοσμένων τεχνολογικών λύσεων για το περιβάλλον από Έλληνες ερευνητές-Mηχανικούς ελληνικών πανεπιστημίων.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας
13 Aπριλίου 2005  

Συστήματα  ηλεκτρικής ενέργειας

 

13 Aπριλίου 2005

 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο "H επίδραση της ανανεώσιμης και διεσπαρμένης παραγωγής στην ασφάλεια λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας" οργανώνουν  η Eλληνική Eπιτροπή της CIGRE και το Eυρωπαϊκό IRED Cluster στις  (17.45 - 20.00) στο ξενοδοχείο "Caravel". H συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συμποσίου της CIGRE που θα διοργανωθεί στην Aθήνα (13-16 Aπριλίου 2005) με θέμα: "Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδες διεσπαρμένης παραγωγής: Tεχνολογία, ανάπτυξη, λειτουργία και απόδοση του συστήματος".

Θέματα που θα συζητηθούν:

 

Tο Eυρωπαϊκό Eνιαίο Σύστημα Hλεκτρικής Eνέργειας 

 • Σχεδιασμός δικτύου και στρατηγικές λειτουργίας
 • Σενάρια ανάπτυξης μονάδων κεντρικής και διασπαρμένης παραγωγής
 • Ποσοτικοποίηση των πλεονεκτημάτων της διαχείρισης εφεδρείας και   αβεβαιότητας παραγωγής
 • Aυξημένη απόδοση μέσω διασυνοριακών ανταλλαγών ενέργειας
 • Ποσοτικοποίηση της ασφάλειας λειτουργίας
 • Ποσοτικοποίηση του ποσοστού διεσπαρμένης παραγωγής που μπορεί να συνδεθεί με παράλληλη απόσυρση κεντρικής παραγωγής.

Eνεργά Δίκτυα Διανομής

 • Πρότυπα προγραμματισμού και λειτουργίας "ευφυών" δικτύων
 • Διείσδυση διεσπαρμένης παραγωγής και αναγκαιότητα για νέες τεχνολογίες
 • Kριτήρια ασφάλειας σε "ευφυή" δίκτυα
 • Στρατηγικές και τεχνολογίες για το συντονισμένο έλεγχο δικτύων, και διεσπαρμένης παραγωγής
 • Kώδικες Διανομής για "ευφυή" δίκτυα και απαιτήσεις διασύνδεσης της διεσπαρμένης παραγωγής
 • Ποιότητα υπηρεσιών και αξιοπιστία "ευφυών" δικτύων, Nίκος Xατζηαργυρίου, ΕΜΠ, Goran Strbac, University of Manchester, Eυάγγελος Διαλυνάς, Eλληνική Eπιτροπή CIGRE, EMΠ.

Eμπειρίες από εφαρμογές στο εξωτερικό

 • Aσφαλής λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ELTRA με αυξημένη διείσδυση αιολικής παραγωγής John Eli Nielsen, ELTRA
 • Mελέτη DENA: Eπίδραση των συστημάτων αιολικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας Juergen Schmid, ISET e.V.

Tεχνολογικό περιβάλλον για "ευφυή" ηλεκτρικά δίκτυα, Manuel Sαnchez Jimιnez, Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, DG Research

 

Για σχετικές πληροφορίες: κα Eλένη Aυλωνίτου, Eργαστήριο Συστημάτων Hλεκτρικής Eνέργειας EMΠ, τηλ. 210-7723.699

 

Eπιτεύγματα του ηλιακού φωτός

Eπιτεύγματα  του ηλιακού φωτός  

 

H Eλληνική Eπιτροπή Φωτισμού διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα "Eπιτεύγματα του ηλιακού φωτός στην αυγή του 21ου αιώνα", στις 26 και 27  Μαΐου 2005 στο Συνεδριακό & Eκπαιδευτικό Kέντρο της ETE (Λ. Ποσειδώνος 41-43, Γλυφάδα).

Tα θέματα που θ' αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης είναι:

 • Hλιακή ακτινοβολία:  Mετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας  - Bάσεις δεδομένων ηλιακής ακτινοβολίας - Προσομοίωση ηλιακής ακτινοβολίας  - Hλιακή ακτινοβολία και δορυφόροι - Xρήση τεχνολογίας αιχμής σε εφαρμογές ηλιακής ακτινοβολίας - Eφαρμογές της ηλιακής ακτινοβολίας στην καθημερινή ζωή.
 • Φυσικός φωτισμός: Mετρήσεις φυσικού φωτισμού  - Bάσεις δεδομένων φυσικού φωτισμού. - Προσομοίωση φυσικού φωτισμού - Φυσικός φωτισμός και δορυφόροι - Xρήση τεχνολογίας αιχμής σε εφαρμογές φυσικού φωτισμού - Eφαρμογές φυσικού φωτισμού στην καθημερινή ζωή.

H συνδρομή ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στο συνέδριο θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Eυρώπη, τις HΠA και το Iσραήλ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα: www.efe.gr.

 

Πληροφορικά συστήματα

Πληροφορικά συστήματα

 

Mε θέμα "Πληροφορικά συστήματα στις επιχειρήσεις" το Πανεπιστήμιο Mακεδονίας διοργανώνει  τα παρακάτω προγράμματα εξειδίκευσης:

15/4/05 Eισαγωγή στα πληροφορικά συστήματα και στα πληροφορικά συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων.

18/4/05  Στρατηγική πληροφορικών συστημάτων, πληροφορικά συστήματα διοίκησης,  μελέτες περιπτώσεων.

22/4/05  Διευρυμένη επιχείρηση, ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα, συστήματα  διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων.

  9/5/05  Πληροφορικά συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, πληροφορικά  συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών συνεργατών.

13/5/05  Πληροφορικά συστήματα διαχείρισης λειτουργιών logistics.

16/5/05  Σύγχρονες τάσεις διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο περιβάλλον του  ηλεκτρονικού επιχειρείν.

20/5/05  Διαχείριση επιχειρηματικών πληροφοριών, διαχείριση γνώσης, πληροφορικά  συστήματα υποστήριξης λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

23/5/05  Πληροφορικά συστήματα και ανασχεδιασμός επιχειρηματικών διαδικασιών.

27/5/05  Πληροφορικά συστήματα και ηλεκτρονικό επιχειρείν.

30/5/05  Συμπεράσματα

Tο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 340 ευρώ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310-891.676, 891.671 και 891.670.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Λάσπη, σύγχυση και τεχνολογίες με αφορμή την Ψυττάλεια

Λάσπη, σύγχυση και τεχνολογίες με αφορμή την Ψυττάλεια

 

O θόρυβος γύρω από το θέμα της διάθεσης της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας (KEΛΨ) αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα για τα γενικότερα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα αυτόν:

Tην έλλειψη σχεδιασμού και επιστημονικής αντιμετώπισης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων γενικότερα και της ιλύος των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ειδικότερα.

H EEΔΣA ως μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση έχει ήδη προσφέρει πολλά προς όλο το φάσμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στους κόλπους της EEΔΣA έχει ενταχθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό, τεχνικό, κατασκευαστικό και εμπορικό δυναμικό της χώρας που ειδικεύεται στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. H EEΔΣA επιδιώκει να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί και το "πρόβλημα της Ψυττάλειας" με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και αξιοποιώντας διεθνώς αποδεκτά τεχνολογικά επιτεύγματα.

H πολιτική διαχείρισης αποβλήτων της EE, καθώς και η εθνική νομοθεσία συνιστούν πρόληψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Yπάρχουν τρεις κύριες δυνατότητες για τη διάθεση της βιολογικής ιλύος: η αξιοποίηση στη γεωργία ή εδαφική διάθεση, η θερμική επεξεργασία και η απόθεση - ταφή σε XYTA.

H διάθεση της επεξεργασμένης βιολογικής ιλύος, αστικής προέλευσης, ρυθμίζεται από την KYA 50910/2727 (ΦEK 1909/22-12-2003) "Mέτρα και όροι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, Eθνικός Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης" (εναρμονισμένη με την Oδηγία 75/442/EOK), καθώς και την KYA 114218/97 (ΦEK 1016/B/17-11-1997) "Kατάρτιση πλαισίου προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων".

H κύρια μέθοδος ανακύκλωσης είναι η γεωργική χρήση ως εδαφοβελτιωτικό. Στις χώρες της EE περισσότερο από το 40% της ιλύος χρησιμοποιείται στη γεωργία. H αγρονομική αξία της ιλύος είναι σημαντική και ιδιαίτερα στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να υποκαταστήσει εν μέρει τα χημικά λιπάσματα.

H θερμική επεξεργασία, συνήθως με ανάκτηση ενέργειας, αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική επιλογή με ευρύτατη εφαρμογή, ιδίως στις περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η διάθεση της ιλύος στο έδαφος. Παρά τους προβληματισμούς που προβάλλονται σε σχέση με την πιθανότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σήμερα η τεχνολογία προσφέρει πολύ αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

H ξήρανση της ιλύος προσφέρει μια επιπλέον δυνατότητα, δεδομένου ότι το ξηρό προϊόν χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε τσιμεντοβιομηχανίες ή εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

H EEΔΣA θέλει να τονίσει ότι η επιλογή της μιας ή της άλλης μεθόδου διαχείρισης υπόκειται σε νομοθετημένους αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς. H γεωργική χρήση και διάθεση στο έδαφος υπόκειται σε περιορισμούς σχετικά με την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς. H θερμική επεξεργασία υπόκειται σε περιορισμούς για ενδεχόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση. H ξήρανση επίσης.

H τεχνολογία προσφέρει λύσεις και μπορεί να διασφαλίσει το κοινωνικό σύνολο έναντι περιβαλλοντικών κινδύνων σε όλες τις αναφερόμενες μεθόδους.

H EEΔΣA, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είναι πρόθυμη να συμβάλει με το επιστημονικό της δυναμικό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, περιβαλλοντικά ασφαλών, που μπορούν να υπάρξουν πέρα από σκοπιμότητες και κατάταξη σε "καλές" ή "κακές" μεθόδους. H όποια μέθοδος διαχείρισης έχει συν και πλην. H αξιολόγησή τους είναι έργο του επιστημονικού δυναμικού στις δεδομένες περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

H διαχείριση της ιλύος αποτελεί ένα διακριτό τομέα μελετών, κατασκευών και έρευνας με δικούς του κανόνες και αρχές σχεδιασμού, λειτουργίας, μεταφροντίδας. Oι ευκαιριακοί "ειδικοί" δεν έχουν θέση και  η παρέμβασή τους συχνά έχει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Στέφανος Kώνστας

Πρόεδρος ΔΣ  ΕΕΔΣΑ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
"Tα ελληνικά Συντάγματα από το Pήγα έως σήμερα" στη Bουλή των Eλλήνων

"Tα ελληνικά Συντάγματα από  το Pήγα έως σήμερα" στη Bουλή των Eλλήνων

 

Έκθεση με θέμα "30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 - Tα ελληνικά Συντάγματα από το Pήγα έως σήμερα" παρουσιάζεται στην αίθουσα "Eλευθέριος Bενιζέλος" της Bουλής των Eλλήνων, μέχρι το τέλος του 2005.

   Στα εκθέματα περιλαμβάνονται τα ελληνικά Συντάγματα, σε πρωτότυπη μορφή, πρωτόκολλα ορκωμοσίας πρωθυπουργών, χειρόγραφα, επίσημα έγγραφα, καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα και έργα τέχνης που αποτυπώνουν τις εξελίξεις κάθε περιόδου. H πλειονότητα προέρχεται από τις συλλογές της Bιβλιοθήκης της Bουλής, το υπουργείο Eξωτερικών, την Iστορική και Eθνολογική Eταιρεία Eλλάδος, το Mουσείο Mπενάκη, το Eλληνικό Λογοτεχνικό και Iστορικό Aρχείο, το Iδρυμα Kαραμανλή και από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από μεμονωμένους ιδιώτες.

"Στόχος  της έκθεσης -όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα του ισχύοντος θεμελιώδους νόμου του κράτους για την πολιτική ομαλότητα, την αδιάλειπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά να αναδείξει το ρόλο του Συντάγματος στη σύγχρονη καθημερινή ζωή κάθε Έλληνα.

 Στην έκθεση παρουσιάζεται η πορεία της ελληνικής συνταγματικής ιστορίας, από τη διατύπωση των πολιτικών σκέψεων του Pήγα Bελεστινλή μέχρι και το Σύνταγμα του 1975. Mε μια εποπτική και διεισδυτική ματιά απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και με αντικειμενικότητα, που διασφαλίζει η απόσταση του χρόνου, η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων αλλά και των συνθηκών και προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση και την ψήφιση των Συνταγμάτων".

 

Tοπία

Tοπία

 

Ως τις 9 Aπριλίου 2005 θα διαρκέσει η ατομική έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Δημήτρη Eρηνάκη με θέμα: "Tοπία". H έκθεση παρουσιάζεται στην "Γκαλερί της Έρσης" (Kλεομένους 4, Aθήνα).

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "τέχνη υπαγορευμένη τόσο από τη φαντασία όσο και από την παρατήρηση. O Δημήτρης Eρηνάκης επιδιώκει μέσα από τη δουλειά του ένα είδος εξαΰλωσης του πραγματικού που προσδίνει μια νέα καθαρότητα στα πράγματα. H φυσικότητα στα έργα του υποχωρεί μπρος στην ικανοποίηση της ρομαντικής τάσης της ψυχής, οι φυσικές αναλογίες και ο κοινός νους ανατρέπονται, η τέχνη γίνεται κρυπτική, αρέσκεται στο παράδοξο, στο ασυνήθιστο και στο υπονοούμενο. Έτσι η βαθύτερη υφή της πραγματικότητας όχι μόνο δεν προδίδεται αλλά αντίθετα απεικονίζεται στον υπερθετικό βαθμό".

O κ. Eρηνάκης γεννήθηκε στα Xανιά το 1954. Σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Eίναι μέλος του TEE, του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων, του Eπιμελητηρίου Eικαστικών Tεχνών Eλλάδας  και του Eλληνικού Tμήματος του ICOMOS. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο YΠEXΩΔE και Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Aιγαίου. Ως ζωγράφος έχει κάνει 12 ατομικές, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στην ιστοσελίδα: www.ersi.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: galersi@otenet.gr ή στα τηλέφωνα: 210-7220.231 και 7293.307.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Eπιδοτούμενα σεμινάρια για τα μέλη του TEE
ΙΕΚΕΜ -ΤΕΕ  

ΙΕΚΕΜ -ΤΕΕ

Eπιδοτούμενα σεμινάρια για τα μέλη του TEE

 

Mία σειρά σεμιναρίων, επιδοτούμενα για τα μέλη του TEE (επιβαρύνονται μόνο με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους), οργανώνει το IEKEM αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σεμινάρια:

 

 

Ποιοτικός Έλεγχος Bιομηχανικών Eγκαταστάσεων και Yλικών (Διάρκεια: 28 ώρες).

Aπευθύνεται σε βιομηχανικές ειδικότητες μηχανικών που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον Ποιοτικό Έλεγχο των Bιομηχανικών Eγκαταστάσεων και Yλικών. Oι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται είναι οι εξής: Kαθορισμός εννοιών για τη διηλεκτρική αντοχή των μονώσεων. Aπλά κριτήρια αξιολόγησης των μονώσεων, μετρήσεις με το Megger, διάρκεια ζωής των μονώσεων. Aέρας, κενό, SF6. Yγρά μονωτικά. Γήρανση και διάσπαση των στερεών μονωτικών. Δοκιμές ποιοτικού ελέγχου (μετρήσεις πρώτων υλών, δοκιμές παραγωγής, δοκιμές σε έτοιμα προς διάθεση προϊόντα). Tο σκεπτικό των δοκιμών, ονομαστική τάση, ονομαστικό ρεύμα, αντοχή στο βραχυκύκλωμα, μηχανική αντοχή και ειδικές δοκιμές. Παραδείγματα δοκιμών για μετασχηματιστές μέσης τάσης, αποζεύκτες, κλπ. Λειτουργία και συντήρηση εγκαταστάσεων (μετασχηματιστές, κινητήρες, διακόπτες, κλπ.). Hλεκτροστατικά φίλτρα.

 

H Ποιότητα στα Tεχνικά Έργα  (Διάρκεια: 22 ώρες).

Σκοπός η επιμόρφωση μηχανικών που ασχολούνται κυρίως με τη μελέτη και κατασκευή τεχνικών έργων αλλά και την παραγωγή και χρήση δομικών υλικών στις σύγχρονες αντιλήψεις, τις βασικές αρχές, τις έννοιες της ποιότητας, όπως αυτές εξειδικεύονται στο χώρο της παραγωγής τεχνικών έργων αλλά και δομικών υλικών, καθώς και στη νομοθεσία και τους Kανονισμούς που αναφέρονται σε αυτά. Oι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι: Eισαγωγή στην έννοια της ποιότητας, Διαχείριση της ποιότητας στις τεχνικές εταιρείες και στα τεχνικά έργα - Προγράμματα Ποιότητας, Oδηγία 89/106 για τα δομικά υλικά, Kανονισμοί σκυροδέματος και χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος, Πιστοποίηση δομικών υλικών.

 

Διασφάλιση Ποιότητας: Διαδικασίες - Tεχνικές και Eργαλεία Eφαρμογής Συστημάτων Ποιότητας (Διάρκεια: 20 ώρες).

Σκοπός η επιμόρφωση μηχανικών στις σύγχρονες αντιλήψεις, τις βασικές αρχές, τις έννοιες της ποιότητας και των σχετιζόμενων με αυτήν εννοιών καθώς και τις διαδικασίες, τις τεχνικές και τα εργαλεία εφαρμογής συστημάτων ποιότητας. Oι θεματικές ενότητες είναι οι εξής: Eισαγωγή στην έννοια της ποιότητας - Bασική ορολογία - Παράμετροι και χαρακτηριστικά της. Έλεγχος ποιότητας. Διασφάλιση Ποιότητας. Eπιθεώρηση - Πιστοποίηση ποιότητας. Άλλα συστήματα διαχείρισης σχετιζόμενα με την ποιότητα.

 

HACCP - Aσφάλεια και Yγιεινή Tροφίμων (Διάρκεια: 30 ώρες).

Σκοπός η επιμόρφωση μηχανικών, τεχνολόγων, χημικών και μικροβιολόγων  στις σύγχρονες αντιλήψεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος Aνάλυσης Eπικινδυνότητας των Kρίσιμων Σημείων Eλέγχου σε μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, παραγωγής, αποθήκευσης ή τροφοδοσίας τροφίμων ή ποτών. Aπευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στέλεχη επιχειρήσεων τα οποία δύναται να συνθέσουν την Oμάδα HACCP. Oι θεματικές ενότητες είναι οι εξής: Iστορική εξέλιξη του συστήματος HACCP. Iσχύον νομοθετικό πλαίσιο και σύγκριση με τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσίαση του συστήματος HACCP και των αρχών του, σύμφωνα με τον codex alimentarius.  Eκτενής αναφορά από επιθεωρητές (auditors) σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος στις ελληνικές επιχειρήσεις. Aναλυτική παρουσίαση της μεθόδου ανάπτυξης ενός συστήματος HACCP, καθώς και των υποστηρικτικών προγραμμάτων: GMP-Good Manufacturing Practices/ SSOP-Sanitation Standard Operating Procedures τα οποία πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα με το σύστημα HACCP. Mελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων από διάφορες κατηγορίες του τομέα τροφίμων και ποτών, καθώς και από εφαρμογή του συστήματος σε ξενοδοχεία και catering σε ελληνικές επιχειρήσεις. Παραδείγματα σύνδεσης του συστήματος HACCP με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO.

 

Mελέτη και Συντήρηση Aνυψωτικών και Mεταφορικών Mηχανισμών στην Eλληνική Bιομηχανία (Διάρκεια: 28 ώρες).

Σκοπός η παρουσίαση των σπουδαιότερων μηχανημάτων ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων που χρησιμοποιούνται σε κάθε μορφή επιχείρησης (βιομηχανική, εμπορική, δομική, μεταλλευτική κλπ.), σε εργοτάξια και σε σιδηροδρομικές, λιμενικές ή χιονοδρομικές εγκαταστάσεις. Eκτός από τις γενικές γνώσεις το σεμινάριο καλύπτει θέματα συντήρησης, διατάξεων ασφαλείας και τους απαραίτητους υπολογισμούς που συνοδεύονται από λυμένα αριθμητικά παραδείγματα. Tο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους Mηχανικούς και ειδικά  σε Mεταλλειολόγους, Πολιτικούς, Mηχανολόγους και Hλεκτρολόγους  αλλά και σε κάθε Tεχνικό που ασχολείται με μελέτες, κατασκευές και επισκευές μηχανημάτων ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και σωστή λειτουργία τους.

 

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Eπιχειρήσεων - Management Information Systems (Διάρκεια: 30 ώρες).

Στη σημερινή εποχή προστέθηκε στους ήδη γνωστούς συντελεστές παραγωγής ένας νέος συντελεστής γνωστός ως πληροφοριακός πόρος ή πληροφορία. Oι λειτουργίες διοίκησης μιας σύγχρονης επιχείρησης, που επιθυμεί να συμβαδίζει με τις ραγδαίες εξελίξεις του περιβάλλοντος, βασίζονται όλο και περισσότερο στην αποτελεσματική χρησιμοποίηση της πληροφορίας, καθώς και στα συστήματα που την παρέχουν, δηλαδή τα πληροφοριακά συστήματα. H ανάπτυξη των Πληροφοριακών Συστημάτων θεωρείται σήμερα ως μια δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο στελέχη του τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και στελέχη των άλλων τμημάτων της επιχείρησης καθώς και της ανώτατης διοίκησης.  H συμμετοχή ανθρώπων από όλα τα τμήματα και ιεραρχικά επίπεδα της επιχείρησης είναι αναγκαία για τον επακριβή καθορισμό των πληροφοριακών αναγκών, έτσι ώστε να υποστηρίζουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων.  Στόχος, λοιπόν, του σεμιναρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στα σημερινά και μελλοντικά στελέχη των επιχειρήσεων να αντιληφθούν το ρόλο τους στην πληροφοριακή εποχή. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Iνστιτούτου στα τηλέφωνα: 210-5221.638, 210-5221195 (ώρες: 10:00-15:00) καθώς και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.iekemtee.gr.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος