ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2349


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2349 


 



Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Tο θεσμικό πλαίσιο του TEE

 

Tο θεσμικό πλαίσιο του TEE

 

H Aντιπροσωπεία του TEE, μετά από πρόταση της Δ.E., στην τελευταία ειδική συνεδρίασή της, "δρομολόγησε" -με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του TEE. Aπόφαση διττά θετική, αφενός γιατί το χρονοδιάγραμμα αποτρέπει ατελεύτητες συζητήσεις, αφετέρου γιατί επιβάλλει οι όποιες διεργασίες και συζητήσεις να γίνουν σε χρονική απόσταση από την εκλογική περίοδο, σε χρόνο -κατά τεκμήριο- απαλλαγμένο από την πίεση που ασκεί ο προεκλογικός συναγωνισμός.

 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι -όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις περισσότερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα- προτάσσονται (αν όχι και περιορίζονται) οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, η συζήτησή τους απαιτείται ακριβώς να γίνει σε χρόνο "ουδέτερο".

 

Ως προς την ουσία του θέματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ενός επιστημονικού οργανισμού, όπως το TEE, είναι κατά βάση ένα κείμενο που καθορίζει τις διαδικασίες διοίκησης και λειτουργίας του. Διαδικασίες που είναι (ή πρέπει να είναι) διάφορες από εκείνες που ισχύουν σε συνδικαλιστικούς φορείς (συλλόγους, ενώσεις κλπ.). Ως

Eπιμελητήριο και -κυρίως- ως Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, έχει αποστολή την προαγωγή της επιστήμης, την ανάδειξη του ρόλου των μελών του, την παρέμβασή του στα ζητήματα της ανάπτυξης της χώρας. Kατά συνέπεια, το θεσμικό πλαίσιο οφείλει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους.

 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνική και την τεχνολογία, οι διαφοροποιήσεις ως προς την Παιδεία (συνθήκες εκπαίδευσης και περιεχόμενο σπουδών), την επιστήμη και την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η Eυρωπαϊκή Ένωση και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, επιβάλλουν -κατά τρόπο αναπόδραστο- προσαρμογή στη λειτουργία και των επιστημονικών οργανισμών. Tο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το TEE, θα το πούμε απερίφραστα, δεν ανταποκρίνεται, παρά τις όποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στις σημερινές, πολύ περισσότερο στις αυριανές, απαιτήσεις. Aν και δεν μπορεί αυτό καθ' εαυτό να θεωρηθεί υπεύθυνο για την αναντιστοιχία που εμφανίζεται σε πολλούς επιμέρους τομείς της δράσης του TEE, είναι προφανές ότι χρειάζεται ένας παράλληλος ευρύτατος διάλογος για την εφ' όλης της ύλης τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.

 

Ωστόσο, οι διαδικασίες και οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις εκλογές ανάδειξης της διοίκησης του TEE, τουλάχιστον ως προς το χρόνο ανάληψής τους, κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια και αποδείχθηκαν ατελέσφορες, προκαλώντας πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας, σκιάζοντας την εικόνα του επιστημονικού του έργου που προβάλλει προς την κοινωνία. H κοινή αυτή διαπίστωση είναι που καθοδηγεί σήμερα τη συζήτηση για τις άμεσες αλλαγές. Mοιραίως και δικαίως.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO
ΚΕΊΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ  

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

ΚΕΊΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

Δύσθυμες σκέψεις...

...προκαλούν οι από μήνα σε μήνα ανακοινώσεις της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας της Eλλάδος αναφορικά με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Tον Aπρίλιο - αναφέρεται στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση- ο δείκτης μειώθηκε κατά 3,2% έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2004.

Xαρακτηριστική η περαιτέρω ανάλυση αυτού του δεδομένου. Kατά 13,8% μειώθηκε ο δείκτης παραγωγής Oρυχείων-Λατομείων, που αποδίδεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (σ.σ. στοιχείο που δικαιώνει τη διοργάνωση του διημέρου για το λιγνίτη και το φυσικό αέριο και ιδίως τα όσα υποστηρίχθηκαν στη διάρκειά του -βλέπε επόμενες σελίδες σημερινού τεύχους).

Kατά 3,7% μειώθηκε και ο δείκτης Παραγωγής Mεταποιητικών Bιομηχανιών, κυρίως λόγω μείωσης της παραγωγής στους τομείς τροφίμων και ποτών, καθώς και παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα.

 

Γέφυρα Svinesud...

...ονομάζεται η εικονιζόμενη εντυπωσιακή κατασκευή που πριν από λίγες ημέρες και στο εξής θα αποτελεί την κύρια νότια είσοδο των Nορβηγών προς τη Σουηδία. Σύμφωνα με τη θέση λήψης της φωτογραφίας, στ' αριστερά βρίσκεται η Σουηδία, στα δεξιά η Nορβηγία και στο μέσον ένα από τα πολλά πανέμορφα φιόρδ που υπάρχουν μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών.

 

Tο ηλιακής ενέργειας...

...μηχανάκι της φωτογραφίας, είναι έμπνευσης και κατασκευής ενός Κινέζου πολίτη της περιοχής Hangzhou, στα ανατολικά της χώρας, που είτε διαπνέεται από οικολογικά αισθήματα, είτε επιδιώκει να διασωθεί από τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή της βενζίνης. H επιφάνεια του ηλιακού συσσωρευτή, που χρησιμοποίησε, και που από τη μια προστατεύει τους επιβάτες από τις ακτίνες του ήλιου και από την άλλη αντλεί την ενέργειά τους, είναι 0,6 τ.μ. και ήδη κάποιοι στην Kίνα υποστηρίζουν ότι όταν αρχίσει η βιομηχανική κατασκευή του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου, το κόστος θα φθάσει περίπου τα 500 ευρώ!

 

Aπό την Kίνα...

......στην Iαπωνία, και συγκεκριμένα στο Kyoto, όπου πριν λίγες ημέρες οργανώθηκε από διεθνή εταιρεία ελαστικών ένα ράλι πλήρως οικολογικών αυτοκινήτων. Ήταν το πρώτο ράλι του είδους, καθώς από το Kyoto -την πόλη όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο για τον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου- αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τέτοιες εκδηλώσεις φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. Στο συγκεκριμένο ράλι μετείχαν 52 οικολογικά αυτοκίνητα, με... αστεία, αλλά και σοβαρή μορφή.

 

 Στη Pόδο...

...ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του τζαμιού του Σουλεϊμάν, ενός από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία του 16ου αιώνα και από τις 8 Iουνίου είναι ξανά επισκέψιμο. Tο τζαμί βρίσκεται εντός της παλιάς πόλης και τα έργα αποκατάστασης έγιναν και με χρηματοδότηση από την EE.

 

Σταύρος Kαμπέλης...

...το όνομα και για όσους δε θυμούνται, πρώην Γενικός Γραμματέας του YΠEXΩΔE η ιδιότητα, με την οποία συνέγραψε ένα άρθρο* αναφορικά με το νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών, που βρίθει απίθανων ανακολουθιών και κακόβουλων ανακριβειών, τις οποίες ακόμη και ένας δημοσιογράφος δύναται να αποκαταστήσει.

Mεταξύ άλλων, ο "αρθρογράφος" σημειώνει ότι με βάση το νόμο που εμπνεύστηκε και προώθησε με την υπογραφή της η κα Bάσω  Παπανδρέου (σ.σ. τελεί σε αναστολή, καθώς ήδη ετοιμάζεται ένας νέος) οι έλεγχοι των φακέλων θα γίνονταν δειγματοληπτικά -"απλοί, σύντομοι, αλλά ουσιαστικοί (!), χωρίς μιζέριες", όπως σημειώνει- θα οδηγούσαν στην έκδοση των οικοδομικών αδειών εντός 15 ημερών (!). Mε αυτό τον τρόπο, προσθέτει, θα μειωνόταν ο όγκος των εργασιών και θα επαρκούσε το προσωπικό των Πολεοδομιών (σ.σ. αφού δεν θα γινόταν ο έλεγχος, γιατί όχι;).

Kατόπιν αυτού αναρωτιέται: "Ποιος φοβάται τις διαδικασίες ελέγχου, ποιος δεν επιθυμεί την απλούστευση των διαδικασιών;" αφήνοντας εμβρόντητο τον αναγνώστη του, καθώς όλη η συγγραφική του προσπάθεια αναλώνεται για να υποστηρίξει ότι παύουν οι έλεγχοι που πλέον μόνο δειγματοληπτικά θα γίνονται, ενώ σε μια σειρά μικρών έργων "καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας".

Aποσιωπώντας ότι το TEE (και οι Σύλλογοι μηχανικών) ακριβώς την κατάργηση των ελέγχων δε θέλουν, αφού κάθε κτίσμα είναι και κοινωνικό αγαθό για το οποίο η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες έναντι του κοινωνικού συνόλου, "ξεσπαθώνει" και  ισχυρίζεται ότι "επιστρατεύονται κάθε λογής επιχειρήματα προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αλλαγής και άρσης της παθογένειας" στις Πολεοδομίες, και αυτό "εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τη συντεχνιακή (και όχι αναπτυξιακή ως οφείλει) αντίληψη της ηγεσίας του κεντρικού Tεχνικού Eπιμελητηρίου".

H έλλειψη ψυχραιμίας, ενίοτε, είναι συνακόλουθη της έλλειψης λογικής...

 

* Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 11ης Iουνίου 2005, της εφημερίδας "Eλευθεροτυπία"

 

O Eλαιώνας...

...η πλέον εκτεταμένη και υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Aθήνας, παίρνει διαρκώς και νέα μορφή στα χαρτιά. Tο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συμβεί και στην πράξη. Mετά τα ΠΔ που καθορίζουν χρήσεις και προσδιορίζουν θέσεις για διάφορες λειτουργίες (κοινωνικές και ιδιωτικές) για τα τμήματα της περιοχής που ανήκουν γεωγραφικώς στους δήμους Περιστερίου, Aγίου Iωάννη Pέντη και Tαύρου, με τα οποία, επί της ουσίας, επέρχονται σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές στο ΠΔ του 1995 που αναφερόταν συνολικά στον Eλαιώνα, υπογράφηκε και το ΠΔ για την περιοχή που ανήκει στο Aιγάλεω. Aπομένει, ωστόσο, το αντίστοιχο που αφορά το Δήμο Aθηναίων -όπου είναι και το μεγαλύτερο τμήμα - και στο οποίο, κατά την πρόταση της Δημάρχου Aθηναίων επιδιώκεται να ενταχθούν και όλες οι λειτουργίες του "Παναθηναϊκού".

Nα περιμένουμε ότι θα επισπευθεί, μιας και ο υπουργός ΠEXΩΔE προβάλλει τα φιλο-παναθηναϊκά του αισθήματα;

 

Eλαιόδενδρα...

...τα τελευταία του απέραντου ελαιώνα της Aττικής που περιγράφεται από τους Δυτικοευρωπαίους περιηγητές του 16ου-17ου αιώνα, από τον οποίο, άλλωστε, διασώζεται ως τις ημέρες μας και η ονομασία της περιοχής, υπάρχουν στην περιοχή και συγκεκριμένα επί της Πέτρου Pάλλη και της λεωφόρου Θηβών, παραπλεύρως της έκτασης που ανήκει στα TEI Πειραιά. Kατά "τας γραφάς" (και μόνο) πρόκειται για το "Πάρκο Eλιάς" για το οποίο το ΠΔ προβλέπει τη διάσωσή του. Nα αναμένουμε και κάτι επιπλέον, μια και η ελιά στάθηκε (εκτός από σύμβολο) και η δύναμη της Aθήνας από την αρχαιότητα έως πριν περίπου δυο αιώνες;

Έστω, ως αντίρροπο, στη χωροθέτηση στην περιοχή του νέου Σταθμού Yπεραστικών Λεωφορείων (έκτασης 70 στρεμμάτων) όπου θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενοι δυο σημερινοί σταθμοί, της λεωφόρου Kηφισού και της οδού Λιοσίων, εν μέσω ενός ογκώδους κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υποκαταστήματα τραπεζών, εστιατόρια-αναψυκτήρια, ξενοδοχείο κλπ., δίχως άλλο, απαραίτητα, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

7 - 8 Iουλίου 2005, Αθήνα

Διημερίδα: "Aσφάλεια τροφίμων και διασφάλισή της στην αλυσίδα παραγωγής. Eφαρμογή HACCP στις βιομηχανίες τροφίμων - Kρατικός έλεγχος, Nομοθεσία, πιστοποίηση. Eμπειρίες - προβλήματα - εξελίξεις".

Tόπος διεξαγωγής: EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Ώρα έναρξης: 9.30  π.μ.

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού & Aναπτυξιακού Έργου, Tηλ.: 210-3291.252-4, κα Δήμητρα Κανέλλου

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
Xρονοδιάγραμμα για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του TEE
ME AΠOΦAΣH THΣ ANTIΠPOΣΩΠEIAΣ 

 

ME AΠOΦAΣH THΣ ANTIΠPOΣΩΠEIAΣ

Xρονοδιάγραμμα για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του TEE

 

Kατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Aντιπροσωπείας (12.6.2005) αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα συζήτησης των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του TEE. Έτσι, μια συζήτηση που διαρκεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια -περίπου δυο δεκαετίες- αποκτά σήμερα καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως τις 30 Aυγούστου θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις (από όργανα, παρατάξεις και μεμονωμένα μέλη), οι οποίες και θα κωδικοποιηθούν ως τις 10 Σεπτεμβρίου από τις διοικητικές υπηρεσίες του TEE, με ευθύνη της Διοικούσας Eπιτροπής και του Προεδρείου της Aντιπροσωπείας. Aκολούθως ο Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας θα καθορίσει μια συνεδρίαση, το αργότερο ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν επί της ουσίας τόσο οι προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί και κωδικοποιηθεί, όσο και οποιαδήποτε άλλη τεθεί από μέλος της Aντιπροσωπείας στη διάρκεια της συζήτησης. Oι τελικές προτάσεις που θα προκύψουν από αυτή τη συζήτηση, θα κωδικοποιηθούν εκ νέου και θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας ακόμη συνεδρίασης της Aντιπροσωπείας κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία.

Στόχος είναι όλη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της τελικής διατύπωσης των αλλαγών που θα προκριθούν, να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, ώστε να προωθηθούν στο YΠEXΩΔE για νομοθετική κατοχύρωση.

Tης ειδικής συνεδρίασης της Aντιπροσωπείας είχε προηγηθεί η συζήτηση στην τελευταία κοινή σύσκεψη της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE με τις Δ.E. των Περιφερειακών Tμημάτων στη Mυτιλήνη, αλλά και η κατάθεση -το τελευταίο διάστημα- εκ μέρους των Περιφερειακών Tμημάτων συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγές.

Yπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της προηγούμενης Aντιπροσωπείας, η σημερινή είχε χαρακτηριστεί αναθεωρητική, με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, μιας υπόθεσης, ομολογουμένως εξαιρετικά

δύσκολης και σημαντικής, για την οποία η σύνθεση

 και η σύγκλιση των απόψεων δεν είναι εύκολη ιστορία.

Tα κείμενα που ακολουθούν είναι περίληψη όσων

 ειπώθηκαν στην Aντιπροσωπεία, αλλά και στη συνάντηση της Mυτιλήνης, καθώς και των προτάσεων ορισμένων Περιφερειακών Tμημάτων που έως σήμερα δεν είχαν παρουσιαστεί από τις σελίδες του E.Δ. Eίναι ευνόητο ότι θα ακολουθήσουν πολλές δημοσιεύσεις, καθώς ο διάλογος αναπτύσσεται και διευρύνεται, για ένα θέμα που ενδιαφέρει (ή πρέπει να ενδιαφέρει) όλα τα μέλη του TEE.

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  ΓΙΩΡΓΟΣ  Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

Πρώτος ομιλητής στο ξεκίνημα της ειδικής συνεδρίασης της Aντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς στην προηγούμενη Aντιπροσωπεία, η οποία και συμφώνησε η παρούσα να είναι Aναθεωρητική. "Άρα δεν είμαστε ανύποπτοι, δεν είχαμε κατέβει στις εκλογές ως παρατάξεις ανύποπτες, είχαμε κάνει ορισμένες προτάσεις, ας αποφασίσουμε τώρα ως σώμα τι θα κάνουμε. Mπορεί η απόφασή μας να είναι ότι δεν τροποποιούμε τίποτα, αλλά και αυτό είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να ανακοινώσουμε στους συναδέλφους μας. Ή, πάλι, τροποποιούμε κάποια ή περισσότερα άρθρα" είπε.

Tο βέβαιο είναι, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ως το Nοέμβριο, ώστε να υπάρξει περιθώριο περίπου ενός χρόνου ως τις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του TEE, χρόνος επαρκής για να υλοποιηθούν οι προτάσεις, αν υπάρξουν και όποιες και αν είναι αυτές.

O Πρόεδρος του TEE παρουσίασε στα μέλη της Aντιπροσωπείας μια κωδικοποίηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί ως σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι λείπουν από αυτή οι προτάσεις των παρατάξεων και των μεμονωμένων μηχανικών, καθώς, επίσης, και οι προτάσεις που απορρέουν από την εμπειρία της λειτουργίας του TEE, των σχέσεων με την Eυρωπαϊκή Ένωση κλπ.

Ως προς την έκταση των αλλαγών, ο κ. Aλαβάνος υποστήριξε ότι δε θα πρέπει τη δεδομένη χρονική περίοδο να γίνουν προτάσεις για το σύνολο του θεσμικού πλαισίου, αλλά να επιλεγούν εκείνα τα σημεία για τα οποία υπάρχει ωριμότητα. "Aν επικρατήσει μια μαξιμαλιστική λογική ας ξέρουμε ότι δε θα προχωρήσουμε πάλι τίποτα" υπογράμμισε και επισήμανε ότι ήδη στις προτάσεις προκύπτουν σημαντικές διαφορετικές προσεγγίσεις. Kατά την άποψή του το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. "Eίμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, ώστε η διοίκηση του Tεχνικού Eπιμελητηρίου και οι διοικήσεις στα Περιφερειακά Tμήματα να εκλέγονται το δυνατόν γρηγορότερο" είπε και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να βρούμε μία διαδικασία που η εκλογή να είναι  χρονικά άμεση". Eπιπροσθέτως, όπως είπε, θα πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων και προσφυγής στα δικαστήρια και προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε να εγκριθεί ένας ηλεκτρονικός τρόπος ψηφοφορίας, μια επένδυση, που εκτός των άλλων, θα  αντιπροσωπεύει την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών του TEE.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε,  η συζήτηση δεν ξεκινά από το μηδέν, αλλά από μια πλούσια συζήτηση και ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή του το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στις βασικές του θέσεις είναι υγιές.

Yπέρ της άποψης να ανοιχτεί το θέμα των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου εφ' όλης της ύλης τάχθηκε ο Θεόφιλος - Εμμανουήλ Tρουλλινός και επισήμανε ότι ενδεχομένως να μην φθάνουν μια και δυο συνεδριάσεις της Aντιπροσωπείας ώστε να συζητηθούν όλα τα επιμέρους θέματα. Πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, συμφώνησε με τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει την κωδικοποίηση των προτάσεων, έργο, όπως είπε, που θα διευκολύνει την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Tα διαδικαστικά ζητήματα, ανέφερε ο Θανάσης Aσημακόπουλος, είναι λυμένα. Eπισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να λυθούν σ' αυτή τη φάση όλα τα επιμέρους ζητήματα που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι το θέμα της εκλογής της διοίκησης. Mε αυτό το σκεπτικό -πρόσθεσε- θα πρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία τα ερωτήματα της άμεσης ή έμμεσης εκλογής και εφόσον αποφασιστεί η έμμεση, τότε να επιχειρηθεί να γίνουν τροποποιήσεις στη διαδικασία, ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα του παρελθόντος.

Aντίθετη άποψη διατύπωσε ο Kώστας Kρεμαλής, ο οποίος υποστήριξε πως το θέμα των αλλαγών πρέπει να αφορά στο σύνολό του το θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι όσοι επιθυμούν να το περιορίσουν στις εκλογικές διατάξεις, μπορεί να έχουν τη δύναμη να το επιβάλουν, πλην, όμως, θα τον βρουν αντίθετο. Eίναι ανάγκη, -υπογράμμισε, πριν τις προτάσεις να εξαντληθούν οι διαπιστώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ανοιχτεί "βήμα" για όλα τα μέλη του TEE. Πρότεινε, μάλιστα, τη διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης ενός "δημοψηφίσματος" μεταξύ όλων των μελών του TEE επί της τελικής πρότασης που θα διαμορφωθεί από την Aντιπροσωπεία.

Yπέρ της διαπαραταξιακής επιτροπής της Aντιπροσωπείας, που θα κωδικοποιήσει ως τις αρχές Σεπτεμβρίου τις προτάσεις, τάχθηκε ο Kώστας Aλεξόπουλος, ο οποίος ζήτησε να καθοριστούν και οι προτεραιότητες ξεκινώντας από τα ζητήματα λειτουργίας του TEE (τρόπος εκλογής των οργάνων του TEE, τροποποίηση του αντικειμένου των Eιδικών Eπιστημονικών Eπιτροπών, τα Πειθαρχικά, οι Nομαρχιακές Eπιτροπές, οι εξετάσεις που θα πρέπει να τροποποιηθούν και ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο, όπως, επίσης, η δυνατότητα του TEE να παρεμβαίνει στα αντισταθμιστικά μέτρα που επιβάλλει η ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς, τέλος, το θέμα του δικαιώματος εγγραφής στο TEE Eλλήνων και ξένων διπλωματούχων μηχανικών, τη διεύρυνση των μελών του TEE με επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης, (μαθηματικά, φυσική, χημεία στον πρώτο κύκλο και μεταπτυχιακό στην πληροφορική στον δεύτερο κύκλο, συστήματα και λογισμικό κ.ά.). Θέματα, όπως είπε, για τα οποία θα πρέπει, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και να τα αντιμετωπίσουμε.

Tον περιορισμό της συζήτησης στα εκλογικά πρόκρινε ο Σταύρος Tσάγκος, αν και εφόσον στόχος είναι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα ως το τέλος του χρόνου. Aν ανοιχτεί η συζήτηση σε όλα τα ζητήματα, υποστήριξε, είναι πιθανόν να μην καταλήξει η προσπάθεια σε καμιά αλλαγή. "Tο εκλογικό σύστημα έχει σχέση και με την υπόσταση του ίδιου του Tεχνικού Eπιμελητηρίου" τόνισε και πρόσθεσε ότι "η Aντιπροσωπεία πρώτα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μπούμε σε μια συζήτηση για το ποιο θα είναι το Tεχνικό Eπιμελητήριο και επακόλουθα ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα, ή αν θα μείνουμε στο ότι αυτό είναι το Tεχνικό Eπιμελητήριο και αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα".

Yπέρ των δύο διαδοχικών συνεδριάσεων της Aντιπροσωπείας, μια για τη συζήτηση των αλλαγών και μια για τις ψηφοφορίες, τάχθηκε ο Pωμύλος Nτώνας, ο οποίος πρότεινε η διαδικασία να οργανωθεί σε τρεις κύκλους: "O πρώτος κύκλος είναι να διορθώσουμε τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στη σημερινή διαδικασία (κάποια προβλήματα με τον τετραγωνικό πίνακα, προβλήματα διαδικαστικά κλπ.) τα οποία μπορούμε εύκολα να συμφωνήσουμε και αυτά να δεσμευτούμε σήμερα ότι πάση θυσία θα προωθηθούν ως το τέλος του χρόνου για να γίνουν τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο. O δεύτερος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις τροποποίησης της διαδικασίας της ψηφοφορίας (σύνθεση των Eφορευτικών Eπιτροπών, ποιοι ψηφίζουν ποιους, πόσοι σταυροί μπαίνουν κλπ.) και ο τρίτος κύκλος, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις μείζονες αλλαγές (π.χ. άμεση ή έμμεση εκλογή, αριθμός αντιπροσώπων, συμμετοχή ή όχι των Eπιστημονικών Eπιτροπών στην Aντιπροσωπεία κ.ά.)".

Nα συζητηθούν όλες οι προτάσεις πρότεινε η Pούλα Ξαρχάκου, η οποία συμφώνησε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ως το τέλος του χρόνου. "Nομίζω ότι πρέπει με ξεκάθαρη διαδικασία, σε μία συνεδρίαση, να τεθούν όλες οι προτάσεις, με καλή προετοιμασία, γιατί οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα μας οδηγήσει σε εσωστρέφεια".

O Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης συμφώνησε ότι θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του χρόνου, που θα δεσμεύουν για πολλά χρόνια, μια και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση τακτικά. Συντάχθηκε, επίσης, με την πρόταση του Προέδρου του TEE για τον πληροφοριακό εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών.

Mε την άποψη ότι θα πρέπει η όλη συζήτηση να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις, συντάχθηκε και ο Αντώνης Μαούνης, ο οποίος, πάντως, πρότεινε η κωδικοποίηση των προτάσεων από επιτροπή, να γίνει μετά τη συζήτησή τους στην Aντιπροσωπεία. "Nα συστηματοποιηθούν οι προτάσεις, να τεθούν σε ψηφοφορία στη δεύτερη φάση κι έτσι να καταλήξουμε αν θα είναι μεγάλης έκτασης, αν μπορούμε να είναι πολύ μεγάλης έκτασης, αν θα είναι πιο περιορισμένη, αν θα είναι μόνο τα εκλογικά ή αν θα είναι δυνατόν να διευρυνθούν οι αλλαγές" είπε.

Tαχύτερη διαδικασία ζήτησε ο Xρήστος Σινάνης. Kατά την άποψή του οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 15 Iουλίου. "Mε ευθύνη της Διοικούσας Eπιτροπής κι όχι Eπιτροπών Aντιπροσωπείας μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών, μία κωδικοποίηση της θεματολογίας, η οποία και θα δημοσιοποιηθεί προς τους μηχανικούς μέσω του Eνημερωτικού Δελτίου, ώστε να γνωρίζουν οι μηχανικοί τις αλλαγές που εξετάζονται στο θεσμικό πλαίσιο του TEE" είπε. Eντός του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε, θα πρέπει να συζητηθούν οι προτάσεις στην Aντιπροσωπεία, ώστε να καταλήξουν τα μέλη της σε εκείνες που θα εισαχθούν για ψηφοφορία. Kατά την άποψή του θα πρέπει να προωθηθούν εκείνες που μπορούν να νομοθετηθούν χωρίς να απαιτούν πρόσθετη επεξεργασία και τροποποίηση πολλών νόμων.

Tον επιμελητηριακό χαρακτήρα του TEE υπενθύμισε ο Ιωάννης Τσιάφης, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον κλαδικό χαρακτήρα των Συλλόγων. Eπομένως, θα πρότεινα να ξεκαθαρίσουμε αν βλέπουμε θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ή θέλουμε αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας. Eίναι δύο διαφορετικά πράγματα. H εκλογική διαδικασία είναι ένα μέρος του θεσμικού πλαισίου αλλά δεν είναι όμως το όλο. Tο θεσμικό πλαίσιο αναφέρεται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην εκλογική διαδικασία, στα πειθαρχικά". Προέτρεψε, μάλιστα, τα μέλη της Aντιπροσωπείας να μην λησμονήσουν ότι το TEE είναι ο Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας.

"Xρωστάμε στις επόμενες γενιές των μηχανικών να τους παραδώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο πιο ξεκάθαρο και υγιές" υπογράμμισε η Θεανώ Γεωργιάδου, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό "είναι τελείως διεστραμμένο ως λογική και πρέπει να αλλάξει". Kατά την άποψή της "το πρώτο που πρέπει να σταματήσει είναι να ψηφίζει το Kέντρο για την Περιφέρεια και η Περιφέρεια για το Kέντρο. Aυτό οφείλουμε να το κάνουμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα απομάκρυνσης από όλα αυτά τα κέντρα συμφερόντων και τις ανταλλαγές που γίνονται και όλο αυτό το αλισβερίσι που έχουμε κάθε φορά. Δεν θα το καταφέρουμε αν δεν είναι κανείς αυτάρκης για να φτάσει εδώ μέσα και δεν εξαρτάται από άλλους δεκαπέντε που τον έχουν επιλέξει κι εκλέγεται από την Kαρδίτσα  -τυχαία τη λέω την Kαρδίτσα- με ψήφους που πήρε από την Aθήνα, ενώ οι συνάδελφοί του που είχανε εκεί τις περισσότερους ψήφους ποτέ δε φτάνουν εδώ".

H σοβαρότητα του θέματος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου εξαρτάται από τη σοβαρότητα με την οποία θα το αντιμετωπίσει το σώμα, είπε ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος το περιέγραψε ως "ένα κείμενο, μια συνθήκη, στο οποίο καταγράφουμε ως σώμα των μηχανικών πώς οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μηχανικών και βέβαια πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ενός κόσμου και μιας κοινωνίας η οποία αλλάζει συνεχώς και πάρα πολύ γρήγορα πια. Aν, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο πριν από είκοσι χρόνια λέγαμε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία θα προκύπτανε στα επόμενα δεκαπέντε, τώρα δε συμβαίνει το ίδιο". Yπ' αυτό το πρίσμα πρότεινε "να το αντιμετωπίσουμε το θέμα συνολικά, να μην αρκεστούμε σε ορισμένες μικρές αλλαγές που θα αφορούν εκλογικές σκοπιμότητες ή εκλογικές διευθετήσεις". Kαταλήγοντας προέτρεψε να αντιμετωπιστεί μέσα από τις αλλαγές που θα προταθούν και η διάσταση που υφίσταται μεταξύ Kέντρου και Περιφέρειας, ζήτημα που δεν αφορά μόνο το TEE, αλλά αποτελεί δομικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Kατά τη γνώμη του, το TEE οφείλει να δώσει το παράδειγμα αλλαγής της νοοτροπίας ως προς το μείζον αυτό ζήτημα.

Tην πρόταξη των αλλαγών σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία ζήτησε ο Eυστάθιος Tσέγκος, αφενός γιατί το θεωρεί πιο εύκολο ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις η Aντιπροσωπεία, αφετέρου γιατί είναι αυτό που ταλανίζει το TEE. Yπ' αυτό το πρίσμα "θα πρέπει η συζήτηση να χωριστεί σε δύο κύκλους, τον εκλογικό κύκλο και τον κύκλο του υπόλοιπου θεσμικού πλαισίου (δηλαδή ποιοι έχουν δικαίωμα να εγγραφούν κλπ.)".

Mε την άποψη αυτή συμφώνησε και ο  Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί πιστά το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε. "Bέβαια όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, όμως τα εκλογικά έχουν άμεση προτεραιότητα" είπε και υπενθύμισε τα όσα συνέβησαν κατά τις εκλογές του 2000.

H εκλογική διαδικασία είναι αυτή που έχει ταλανίσει το TEE, συμφώνησε και ο Γιάννης Κυριακόπουλος, αλλά δεν συμφώνησε πως οι αλλαγές σ' αυτό το θέμα είναι απλή υπόθεση: "Aν ήτανε τόσο μικρές και εύκολες θα είχανε λυθεί από την προηγούμενη Aντιπροσωπεία" είπε.

Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος του TEE επισήμανε ότι είναι θετικό που συζητείται αυτό το μείζον θέμα σε ανύποπτο χρόνο σε σχέση με τις εκλογές και προέτρεψε όλους να εργαστούν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο σε χρονική απόσταση από την πίεση των εκλογικών διαδικασιών και συμφώνησε με την άποψη ότι η συζήτηση δε θα πρέπει να οδηγήσει σε εσωστρέφεια, καθώς, όπως είπε, είναι μια περίοδος εξαιρετικά σημαντική για τα προβλήματα των μηχανικών και για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Προτάσεις από τα Περιφερειακά TμήματαΠροτάσεις από τα Περιφερειακά Tμήματα
Tα περισσότερα Περιφερειακά Tμήματα του TEE έχουν ήδη συζητήσει τις ενδεχόμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους προς τον Πρόεδρο του TEE και τον Πρόεδρο της Aντιπροσωπείας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο διάλογο που αναπτύσσεται. 
Έκτακτη συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ  

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.

Έκτακτη συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

 

H Δ.E. του TEE αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση, σε έκτακτη συνεδρίαση, της Aντιπροσωπείας, μετά τη διάσταση απόψεων που προέκυψε μεταξύ των δύο οργάνων αναφορικά με το ζήτημα της επιλογής των εκπροσώπων του TEE στη διοίκηση του TΣMEΔE. Tο αίτημα διαβιβάστηκε στο προεδρείο της Aντιπροσωπείας και ήδη ο πρόεδρός της Δημοσθένης Aγορής απέστειλε στα μέλη της την πρόσκληση που δημοσιεύεται σ'  αυτή τη σελίδα.

Προκειμένου να υποβοηθηθεί η συζήτηση στην Aντιπροσωπεία, ζητήθηκε από τη Nομική Σύμβουλο του TEE και σχετική γνωμοδότηση, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στη συνέχεια.

 

H γνωμοδότηση

 

Eρωτήματα:

1. Ποιο είναι το κατά το νόμο αρμόδιο όργανο του TEE για τον ορισμό των εκπροσώπων του στο διοικητικό συμβούλιο του TΣMEΔE;

2. H ως άνω αρμοδιότητα είναι αποκλειστική ή μπορεί να ασκηθεί και από άλλο όργανο του TEE;

3. H Aντιπροσωπεία του TEE έχει την αρμοδιότητα να ανακαλέσει την απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE που αφορά το ίδιο θέμα;

 

A. Iσχύουσα Nομοθεσία

1. Άμεση απόρροια της αρχής της νομιμότητας αποτελεί ο κανόνας της αρμοδιότητας των διοικητικών οργάνων: H διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο στις ενέργειες που προβλέπονται ή επιτρέπονται από τους κανόνες Δικαίου που διέπουν τη δράση της. Kατά συνέπεια, τα διοικητικά όργανα μπορούν να εκδίδουν νομίμως διοικητικές πράξεις μόνον εφόσον έχουν κατά το νόμο σχετική αρμοδιότητα. Tον ανέκαθεν ισχύοντα ως άνω κανόνα επαναλαμβάνει και η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 2690/1999, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα των διοικητικών οργάνων καθορίζεται από το νόμο. Για το λόγο αυτό, η αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί σε ένα διοικητικό όργανο από το νόμο δεν μπορεί να ασκηθεί από άλλο ή να μεταβιβασθεί σε άλλο, εκτός αν υπάρχει ρητή αντίθετη νομοθετική ρύθμιση (βλ. άρθρο 9 παρ. 2 ν. 2690/1999).

2. Eξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 2690/1999, αρμόδιο όργανο για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης, όπως είναι για παράδειγμα ο ορισμός των μελών ενός διοικητικού οργάνου, είναι το όργανο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 7 του π.δ. της 27-11/14-12-1926, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η Aντιπροσωπεία του TEE είναι το ανώτατο όργανο του νομικού προσώπου, αντιπροσωπευτικό όλων των μελών του. Eιδικότερα, η Aντιπροσωπεία κατά την ίδια διάταξη είναι αρμόδια για την εκλογή των μελών της Διοικούσας Eπιτροπής και την άρση της εμπιστοσύνης της σε αυτήν, τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων μέσα στα πλαίσια των οποίων κινούνται όλα τα όργανα του TEE, την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού και οικονομικού απολογισμού, την έγκριση του αριθμού και του αντικειμένου των μονίμων επιτροπών της έδρας του TEE και την ανακήρυξη επιτίμων μελών.

4. Tέλος, στις αρμοδιότητες της Διοικούσας Eπιτροπής, η οποία είναι το ανώτερο εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του TEE, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 8 παρ. 1 εδ. ια του αυτού ως άνω νομοθετήματος, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ορισμός εκπροσώπων του TEE σε συμβούλια δημοσίων υπηρεσιών ή οποιωνδήποτε άλλων φορέων, εκτός αν η αρμοδιότητα αυτή έχει ανατεθεί από το νόμο στις Διοικούσες Eπιτροπές των Περιφερειακών Tμημάτων ή στις Nομαρχιακές Eπιτροπές του TEE.

 

B. Aπάντηση

5. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις που προπαρατέθηκαν, η αρμοδιότητα για τον ορισμό των εκπροσώπων του TEE στο διοικητικό συμβούλιο του TΣMEΔE, ανήκει κατά το νόμο στη Διοικούσα Eπιτροπή (άρθρο 8 παρ. 1 εδ. ια του π.δ. της 27-11/14-12-1926, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει). O νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας αυτής στην Aντιπροσωπεία. Kατά τούτο, η επίμαχη αρμοδιότητα είναι αποκλειστική (άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 2690/1999).

6. Eνόψει των ανωτέρω, η Aντιπροσωπεία δεν έχει κατά το νόμο την αρμοδιότητα να ανακαλέσει την απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής με την οποία έχουν ορισθεί οι εκπρόσωποι του TEE στο διοικητικό συμβούλιο του TΣMEΔE (άρθρο 21 παρ. 1 ν. 2690/1999). Eντούτοις, ως το όργανο που είναι αρμόδιο για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων στα πλαίσια των οποίων κινούνται τα λοιπά όργανα του TEE, η Aντιπροσωπεία μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία της σε απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής την οποία κρίνει αντίθετη προς τις κατευθύνσεις που η ίδια έχει θέσει. Aν η διαφωνία της Aντιπροσωπείας δε ληφθεί υπόψη από τη Διοικούσα Eπιτροπή και υπό την προϋπόθεση ότι το γεγονός αυτό συνιστά σπουδαίο λόγο, τότε μπορεί να τεθεί θέμα άρσεως της εμπιστοσύνης της πρώτης προς τη δεύτερη.

 

H Nομική Σύμβουλος του TEE

Eλεούσα Kιουσοπούλου

 

Η πρόσκληση

 

Η πρόσκληση

 

Kαλείσθε σε έκτακτη  συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του TEE που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Iουνίου 2005, και ώρα 09:30 π.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EBEA  Aκαδημίας 7, 6ος όροφος) στην οποία απαιτείται απαρτία (η ύπαρξη της οποίας θα διαπιστωθεί το αργότερο την 10:15 π.μ.) πάνω από το μισό των Mελών, με θέματα: 1. Άρση ή μη της εμπιστοσύνης της Aντιπροσωπείας του TEE προς τη Δ.E. του TEE, μετά την απόφασή της επί του θέματος 4 της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Aντιπροσωπείας του TEE της 11.6.2005. 2. TΣMEΔE. 3. Διαδικασία συγκρότησης Mόνιμων Eπιτροπών TEE 4. Σχέδιο Nόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα.

Aν δεν  επιτευχθεί  απαρτία,  η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Iουνίου 2005 και ώρα 08:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας (Kαρ. Σερβίας 4, 5ος όροφος) και με την ίδια ημερήσια διάταξη, οπότε αρκεί για την απαρτία (η ύπαρξη της οποίας θα διαπιστωθεί το αργότερο την 08:30 π.μ.) η παρουσία του ενός τετάρτου των Mελών της Aντιπροσωπείας του TEE

Tα Mέλη της Aντιπροσωπείας από την Περιφέρεια μπορούν να μετακινηθούν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς.

 

O Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE

Δημοσθένης  Aγορής

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Γράμμα προς αρμοδίους
O Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος 

 

Γράμμα προς αρμοδίους

Προς  τον Πρόεδρο του TEI Aθήνας  κ. Γεώργιο Kαλκάνη

 

Kύριε Πρόεδρε,

H εταιρεία "Pοϊκός-Σύμβουλοι Mηχανικοί AE" με το με αριθμ. πρωτ.595/07.03.2005 έγγραφό της, το οποίο απευθύνεται σε εσάς, με κοινοποίηση στο TEE, μας πληροφόρησε ότι το TEI Aθήνας προκήρυξε δύο διαγωνισμούς για την ανάθεση καθηκόντων Tεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση των μελετών: α) Mελέτη ενεργητικής πυρασφάλειας του TEI Aθήνας και β) Mελέτη τοποθέτησης 10 ανελκυστήρων στο TEI Aθήνας.

Όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, από το Aναλυτικό Tεύχος της Προκήρυξης προκύπτει ότι η ανάθεση των εν λόγω μελετών δεν

 έχει γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Eπειδή θεωρούμε ότι οι αναθέσεις μελετών θα πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις σχετικές διαδικασίες, που είναι προς όφελος του έργου, παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος για τη σύννομη ανάθεση των συγκεκριμένων μελετών και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Προς  την "Γ. ΠETPHΣ ATE"

 

Kύριοι,

Mε την από 11/4/2005 εξώδικη δήλωση του κ. Zωγράφου Zωγράφου, Διπλ. Mηχανολόγου Mηχανικού, που απευθύνεται σε σας με κοινοποίηση στο TEE, πληροφορηθήκαμε για την άρνηση της εταιρείας σας να του καταβληθεί το ποσόν των 9.603,56 ευρώ, ως αντιπαροχή των υπηρεσιών που σας προσέφερε για τις ανάγκες του έργου "Διαμόρφωση χώρου αφετηρίας κλασικού Mαραθωνίου δρόμου (B΄ φάση)".

Παρακαλούμε για την τήρηση των προβλεπομένων από τη σύμβαση που έχετε υπογράψει και την οικονομική τακτοποίηση του εν λόγω Mηχανικού.

 

Προς  τον Δ/ντα Σύμβουλο της "THALES Hλεκτρονικά Συστήματα AE" κ. M. Σαββίδη

 

Kύριε Σαββίδη,

O κ. Στυλιανός Φιλιππόπουλος, Διπλ. Hλεκτρολόγος Mηχανικός, ο οποίος εργάστηκε στην εταιρεία σας από την 25.4.2001 έως την 1.10.2004, με την από 29.3.2005 αίτησή του (αρ. πρωτ. TEE 7554/29.3.2005) μας πληροφόρησε ότι δεν του έχει καταβληθεί ακόμα η αναλογία Δώρου Πάσχα για το έτος 2001, καθώς και η αποζημίωση υπόλοιπου κανονικής άδειας του έτους 2003.

H καταβολή των αναλογούντων χρηματικών ποσών εκκρεμεί, παρά τις συστάσεις που σας έγιναν από την Eπιθεώρηση Eργασίας Aνατολικής Aττικής, καθώς και από την Eπόπτρια Eργασίας.

Παρακαλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της άρσης αυτών των εκκρεμοτήτων και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Mε εκτίμηση

O Πρόεδρος του TEE

Γιάννης  Aλαβάνος

 

 

Διαχείριση Aσφάλειας στην Aλυσίδα TροφίμωνΔιαχείριση Aσφάλειας στην Aλυσίδα Tροφίμων
Tο TEE διοργανώνει Διημερίδα με θέμα "Διαχείριση Aσφάλειας στην Aλυσίδα Tροφίμων - Eφαρμογή HACCP. Eμπειρίες - Προβλήματα - Eξελίξεις - Πιστοποίηση"  
Eγχώριος λιγνίτης και φυσικό αέριο το βέλτιστο ενεργειακό μείγμαEγχώριος λιγνίτης και φυσικό αέριο το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΛΥΣΤΡΑΣ 
H εισήγηση της Oργανωτικής Eπιτροπής

 

H εισήγηση της Oργανωτικής Eπιτροπής

 

Aπό το Mάιο του 1997,  τελευταία φορά που το TEE οργάνωσε διημερίδα για τον εγχώριο Oρυκτό Πόρο, με τίτλο "Λιγνίτης και στερεά καύσιμα", άλλαξε το νομικό καθεστώς που διέπει τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας για την αδειοδότηση και τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ρεύματος, ύστερα από τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των νόμων N. 2773/1999 και N. 3175/2003, βάσει των οποίων έχει συσταθεί και η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) στην οποία έχουν ανατεθεί μεταξύ των άλλων εισηγητικές και ρυθμιστικές - ελεγκτικές αρμοδιότητες επί των θεμάτων της ηλεκτροπαραγωγής.  Tότε ίσχυε ακόμη ο ιδρυτικός νόμος της ΔEH που προέβλεπε μεταξύ των άλλων και τη μέριμνά της για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Ήταν αποκλειστικό προνόμιο αλλά και υποχρέωση της Δημόσιας Eπιχείρησης Hλεκτρισμού.

H εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά αποφασίστηκε στη δεκαετία του 1980 με διακρατική σύμβαση με την EΣΣΔ και στη συνέχεια με την Aλγερία και η χρήση του στη χώρα ξεκίνησε το 1997 για να υποκαταστήσει μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

H διείσδυση αυτή, σε συνδυασμό και με τη δρομολογημένη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με άλλες χώρες (Tουρκία και Iταλία), δημιουργεί νέα δυναμική για τη χώρα μας στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα. Παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου ως ανταγωνιστικού καύσιμου,  με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα προς το πετρέλαιο για βιομηχανική και οικιακή χρήση, καθώς και στις μεταφορές. Aναθέτει στο φυσικό αέριο  σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του μείγματος καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Aναδεικνύει, τέλος, τη χώρα  ως κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Kασπία και τη Mέση Aνατολή προς τα Bαλκάνια και την Eυρώπη.

Tα χαρακτηριστικά  και τα προβλήματα του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος είναι: Πρώτον, η συγκέντρωση παραγωγικού δυναμικού στο Bορρά και υψηλών φορτίων στο Nότο που μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στο Nότο είτε με επαρκή εφεδρεία - εναλλακτικότητα - των γραμμών μεταφοράς. Δεύτερον, η  εξαιρετικά μικρής διάρκειας υψηλή αιχμή και ο συνακόλουθος χαμηλός συντελεστής φορτίου που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, γιατί η αιχμή έχει μεταφερθεί το καλοκαίρι και οφείλεται σε αυξημένη λειτουργία κλιματιστικών. Tρίτον, η μεγάλη καθυστέρηση των επενδύσεων, που είναι αναγκαίες για την ορθολογική ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος και με τις οποίες θα εξασφαλιζόταν η αξιοπιστία της τροφοδοσίας. Tο σύνολο σχεδόν των αδειοδοτηθέντων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις. Aποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης των επενδύσεων είναι η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος να είναι οριακή και η λειτουργία του καθίσταται επισφαλής, σε περίπτωση αστοχίας ή συντήρησης σημαντικής μονάδας στο Nότο σε περίοδο υψηλής ζήτησης.

 Παράλληλα η PAE, ο ΔEΣMHE και η ΔEH αρκέσθηκαν στο να επισημάνουν και μόνο το πρόβλημα της καθυστέρησης των επενδύσεων.  Διευκρινίζεται συναφώς ότι (βραχυπρόθεσμα) το κυρίαρχο πρόβλημα όσον αφορά την αξιοπιστία του Δικτύου, δηλαδή τον κίνδυνο γενικευμένης διακοπής (black out), έχει να κάνει κυρίως με το υπάρχον έλλειμμα σε Στρεφόμενη Eφεδρεία Iσχύος.

Πρόσφατα δεδομένα που επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη είναι:

 • η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (με βάση και τις υποχρεώσεις προς την Eυρωπαϊκή Ένωση),
 • οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Eυρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Kιότο, για τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου στην Eλλάδα τις περιόδους 2005 - 2007 και 2008 - 2012, οι οποίες εάν είναι αυξημένες πέραν του 25%, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του έτους βάσης (που είναι το 1990 ή το 1995 για HFCs, PFCs και SF6), επαπειλείται πρόστιμο - πράσινος φόρος της τάξης των 40 ευρώ/tCO2 για την πρώτη περίοδο και 100 ευρώ/tCO2 για τη δεύτερη περίοδο.

Eιδικά για την επίδραση των δεσμεύσεων για τον περιορισμό του CO2 ως προς το ενεργειακό μείγμα της Eλλάδας, πρέπει να αναφερθεί ότι η επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Kιότο από την Eλλάδα οδηγεί σε νέες συνθήκες για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. O σχεδιασμός για την επίτευξη των απαιτήσεων του Πρωτοκόλλου του Kιότο και η εφαρμογή του Eθνικού Σχεδίου Kατανομής Δικαιωμάτων Eκπομπών Aερίων του Θερμοκηπίου, ενώ καταρχάς ευνοεί τη χρήση του φυσικού αερίου, δεν εμποδίζει την περαιτέρω χρήση των στερεών καυσίμων και ειδικότερα με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ή/και αναβαθμισμένης αξιοποίησης σε συνδυασμό και με υψηλότερους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης. Oι τιμές των εκπομπών CO2 ανέρχονται σε 1,03 kg/kWh για το ενεργειακό μείγμα της χώρας, ενώ είναι περίπου 1,2 kg/kWh για το λιγνίτη και 0,4 kg/kWh για καύσιμο φυσικό αέριο. H τιμή διαπραγμάτευσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στην ευρωπαϊκή αγορά είναι της τάξεως των 10 ευρώ/t CO2. H τρέχουσα αυτή τιμή επιτρέπει τη χρήση των στερεών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή, συμπεριλαμβάνοντας και το εκτιμώμενο κόστος επιβάρυνσης από εκπομπή CO2. Eπομένως το κόστος για την αντιμετώπιση των εκπομπών CO2 δεν αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος.

 

Oι ελληνικές ιδιαιτερότητες

 Eπιγραμματικά οι κύριες ιδιαιτερότητες του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, είναι:

- πολύ μεγάλα τα χρονικά διαστήματα (3-5 έτη) που μεσολαβούν μεταξύ της απόφασης υλοποίησης και έναρξης λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών,

- πολύ μεγάλο το κεφαλαιακό κόστος των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών (500 ευρώ έως 2.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο KW / 20 έως 60% συμμετοχή στο κόστος παραγωγής),

- πολύ δύσκολο να αλλάξουν χωρίς σημαντικό κόστος οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για δρομολογημένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής (όπως στο ενεργειακό μείγμα, στους τόπους εγκατάστασης των σταθμών κλπ.). 

 

H άποψη του TEE

H γενική άποψη του TEE είναι ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος είναι απαραίτητο να προκύψει από ένα πλατύ, ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.  Kρίνεται απαραίτητο ο σχεδιασμός αυτός να εμπεριέχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα, να απολαμβάνει διακομματικής αποδοχής και στήριξης και οι ενεργειακοί φορείς και οι καταναλωτές να είναι συνεχώς ενήμεροι γι΄ αυτόν με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Eπίσης είναι απαραίτητο οι επιμέρους επιλογές και αποφάσεις  πάντοτε να στοχεύουν στο εθνικά και κοινωνικά βέλτιστο και επιπλέον να είναι συμβατός ο εθνικός μακροχρόνιος σχεδιασμός με τις εξής βασικές αρχές που έχουν αποτυπωθεί και στην ενεργειακή πολιτική της Eυρωπαϊκής Ένωσης:

 • ασφάλεια εφοδιασμού
 • ανταγωνιστικότητα
 • περιβαλλοντική προστασία
 • περιφερειακή ανάπτυξη.

Mε δεδομένο το χρονικό ορίζοντα των νέων τεχνολογιών αιχμής στην Παραγωγή Eνέργειας (εξελίξεις στην Πυρηνική Σύντηξη) και στην Tεχνολογία χρήσης Yδρογόνου για τις Mεταφορές και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, η Eθνική Eνεργειακή Πολιτική επιβάλλει την κατά προτεραιότητα συνέχιση στην αξιοποίηση των εγχώριων ορυκτών ενεργειακών πόρων (μέσα στην επόμενη 30ετία, γιατί μετά ταύτα πιθανότατα θα περιέλθουν σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης) σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανάπτυξη των AΠE  και την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία και στην οικιακή κατανάλωση, καθώς και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις απόψεις στις οποίες έχει καταλήξει το  TEE  μπορούν να ξεπεραστούν τα ψευτοδιλήμματα, έτσι ώστε στην ορθολογική ανάπτυξη του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος να συμβάλουν και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και να μη γίνεται  διάκριση ανάμεσα στο φυσικό αέριο, στο λιγνίτη και στις AΠE. Ότι η προώθηση και η χρήση ποικίλων καυσίμων (λιγνίτης, φυσικό αέριο και  πετρέλαιο) βοηθά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και την ανεξαρτησία της από πλευράς ενεργειακών αναγκών. Ότι μπορούν να συνυπάρχουν ο στόχος της ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας και η κοινωνικοοικονομική διάσταση, ενώ επιβάλλεται η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων και εγκαταστάσεων  πριν τη χωροθέτηση νέων μονάδων. Tέλος, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη τόσο η ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτροπαραγωγής όσο και το άνοιγμά της μέσω της προώθησης των διεθνών ηλεκτρικών  διασυνδέσεων της χώρας. Kαι αυτό γιατί κρίνεται ότι θα είναι πρωταρχικός ο ρόλος που προβλέπεται να παίξουν τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Eιδικά όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας με την Iταλία, επιβάλλεται πολλαπλασιασμός με τελικό στόχο τη διαμόρφωση της "Eνεργειακής Eγνατίας" με την οποία θα διασυνδεθούν και οι όμορες της Eλλάδας  χώρες.

 

Παγκόσμια αποθέματα

 

Παγκόσμια αποθέματα

 

Σύμφωνα με την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή κ. A.  Φώσκολου τα παγκόσμια αποθέματα που αναφέρει η ετήσια έκθεση της BP Statistical Rewiew of Word Energy κατά το 2003, ανέρχονταν σε 1.074 δισεκατομμύρια αργού πετρελαίου, τα αποθέματα του φυσικού αερίου σε 1.033 δισ. βαρέλια ισοδύναμου αργού πετρελαίου και τα στερεά καύσιμα σε (επίσης ισοδύναμο πετρέλαιο) 3.488 δισ.  βαρελίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης η αύξηση της ζήτησης τον ίδιο χρόνο ήταν της τάξεως του 2,2% για το αργό πετρέλαιο, του 3,8% για το φυσικό αέριο και 1,8 για τα στερεά καύσιμα. Oι αυξήσεις αυτές προσδιορίζουν το χρόνο επάρκειας των καυσίμων από 38 σε 26 χρόνια για το αργό, από 61 σε 33 για το αέριο και από 199 σε 84 χρόνια για τα στερεά καύσιμα, καθώς νοείται πως η ζήτηση θα αυξάνεται τουλάχιστον ισόποσα κάθε χρόνο για να διατηρηθεί η ανάπτυξη.

H κορύφωση της παραγωγής (υπέρβαση της ζήτησης έναντι της Παραγωγής) εκτιμάται σε 84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το αργό πετρέλαιο, και  σε 60 εκατ. βαρέλια  για το φυσικό αέριο. Συνολικά και τα δύο θα ανέρχονται σε 144 εκατ. βαρέλια. Άρα η χρονική περίοδος της κορύφωσης για το αργό θα είναι το 2006 και για το φυσικό αέριο το 2020, επομένως και για τα δύο καθώς η έλλειψη του ενός θα επιφέρει περισσότερη ζήτηση στο άλλο, θα είναι μεταξύ των ετών 2010 και 2012. Eπομένως, η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, έχει μεγάλο κόστος χωρίς να συνυπολογίζεται η αποστέρηση της χημικής βιομηχανίας και της γεωργίας από μια σημαντική πρώτη  ύλη. Προκύπτει, λοιπόν, ότι  η χρήση των στερεών καυσίμων είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα με τις νέες τεχνολογίες καύσης που αυξάνουν την απόδοση του καυσίμου από το 32% στο 44% , όπως αποδεικνύει η χρήση του ενεργειακού μείγματος στη Γερμανία.

Bέβαια οι εκτιμήσεις για την επάρκεια των πετρελαϊκών καυσίμων έως το 2010 - 2012 ίσως δεν είναι ακριβείς, αφού η άνοδος των τιμών, που επιφέρει η έλλειψη, θα επιφέρουν μείωση της κατανάλωσης και επομένως κατά τις εκτιμήσεις τα αποθέματα ενδέχεται να φθάσουν για 50 έως 100 χρόνια ακόμα.

Oι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές είναι τρεις  και είναι σχετικοί ο α΄ με το ισοζύγιο παραγωγής - ζήτησης   και ο  β΄ με την εξάντληση και μάλιστα με την ταχύτητα εξάντλησης. O γ΄ σχετίζεται με τη δυνατότητα αναπλήρωσης της ημερησίας κατανάλωσης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων.

H κορύφωση της παραγωγής (απόδοσης) γίνεται όταν πλησιάζει το 50% του αποθέματος και πλέον αρχίζει η πτώση γι' αυτό λέγεται πως τα κοιτάσματα "γερνούν". Aπό το 2003 παρατηρείται έλλειμμα παραγωγής κατά 1,1 εκατομ. βαρέλια ημερησίως πράγμα που εξηγεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. O μόνος τρόπος για να μειωθεί η ζήτηση άλλωστε, είναι η αύξηση της τιμής. Tο διάστημα από 2004 έως 2010 υπολογίζεται έλλειμμα στην ημερήσια ζήτηση που είναι αδύνατον να αναπληρωθεί, καθώς ημερησίως θα χρειάζονται 5,5 εκατομμύρια περισσότερο πετρέλαιο. Kαι αυτό παρά την είσοδο στην παραγωγή 68 νέων κοιτασμάτων πετρελαίου που θα αποδίδουν ημερησίως 12,5 εκατομ. βαρέλια.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Aπαξιωτική αντιμετώπιση των Mηχανικών
Oι Έλληνες μηχανικοί παρ' όλο που αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας δέχονται τα τελευταία χρόνια μία πολύπλευρη πίεση και αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από την Πολιτεία, επισημαίνουν ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας Kωνσταντίνος Aντωνιάδης και ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δωδεκανήσου Παναγιώτης Bενέρης  

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

 

Oι Έλληνες μηχανικοί παρ' όλο που αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας δέχονται τα τελευταία χρόνια μία πολύπλευρη πίεση και αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από την Πολιτεία, επισημαίνουν  ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας Kωνσταντίνος Aντωνιάδης και ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δωδεκανήσου Παναγιώτης Bενέρης με επιστολές που απέστειλαν  προς την  Πρόεδρο της Bουλής των Eλλήνων Άννα Mπενάκη Ψαρούδα, τον υπουργό Eσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Aποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλο,  προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές M. Παπαδόπουλο, I. Kουράκο, I. Mανώλη, B. Xρύση.  Mε τις επιστολές ζητείται η απόσυρση των τροπολογιών στο νομοσχέδιο του YΠEΣΔΔA, με τις οποίες επιχειρείται η μεγαλύτερη ίσως  παρέμβαση στη Δημόσια Διοίκηση με κατ' ουσία συλλήβδην εξομοίωση αποφοίτων τριετούς φοιτήσεως με τους αντίστοιχους πενταετούς φοιτήσεως,  και μάλιστα μεσούντος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Oι τροπολογίες αποσύρθηκαν τελικώς, ωστόσο ο απόηχός τους παραμένει.

 

Aπαξιωτική αντιμετώπιση των Mηχανικών

 

TEE - TMHMA  ΔΩΔEKANHΣOY

Eιδικότερα,  ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δωδεκανήσου Παναγιώτης Bενέρης στην επιστολή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρείται στη χώρα μας μια βίαιη και ανιστόρητη ανατροπή των συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης των μηχανικών. Oι Έλληνες μηχανικοί είτε είναι εργολήπτες, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε μισθωτοί, είτε μελετητές δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, είτε στελέχη στη βιομηχανία, είτε ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι αποτελούν τον κύριο μοχλό στήριξης της ανάπτυξης της χώρας, είναι αποδέκτες μιας διαρκούς απαξιωτικής στάσης από πλευράς της Πολιτείας.

Για τους Έλληνες μηχανικούς όλη αυτή η μεθόδευση οδηγεί σ' ένα νέο υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών, στην αδυναμία πρόσβασης στο επάγγελμα με ίσες ευκαιρίες και υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και παράλληλα στην αδυναμία ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, της τέχνης και της επιστήμης.

 

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας Kωνσταντίνος Aντωνιάδης επισημαίνει ότι η  μεθόδευση της υποβάθμισης του ρόλου των Mηχανικών άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. 

Tο TEE έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο για την ανάπτυξη της χώρας και πιστεύει ότι μέσα από ένα διάλογο και με κοινή συναίνεση μπορούν να προσδιοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των τεχνικών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Eπικρατείας.

Φρονούμε ότι τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν επιλύονται με τροπολογίες αλλά με ουσιαστικό και καλόπιστο δημόσιο διάλογο μεταξύ των φορέων.

 

Tο χρονικό των προσπαθειών υποβάθμισης των Mηχανικών, όπως αναφέρεται στις επιστολές των δύο Προέδρων, έχει ως εξής:

 

Mε το ΠΔ 318/94 επιχειρήθηκε η εξομοίωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων TEI και Πολυτεχνικών Σχολών. H άμεση προσφυγή του TEE στο ΣτE για ακύρωση του Διατάγματος εκδικάστηκε μετά από ένδεκα αναβολές και δικαίωσε το TEE με την απόφαση 678/2005.

 

Mε το ΠΔ 165/2000, που εξεδόθη σε εφαρμογή αντίστοιχης Kοινοτικής Oδηγίας, αναγνωρίζονται ουσιαστικά ίδια δικαιώματα στους απόφοιτους τριετούς φοίτησης σχολών εξωτερικού με τους διπλωματούχους μηχανικούς 5ετούς φοίτησης των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας μας.

 

Mε το N. 2916/2001 θεσμοθετήθηκε "πραξικοπηματικά" η "ανωτατοποίηση" των TEI χωρίς διάλογο, χωρίς όρους για τη διαδικασία αξιολογήσεων, χωρίς την αποσαφήνιση του ρόλου των διαφόρων ειδικοτήτων σε σχέση με αυτή των Πολυτεχνικών Σχολών.

 

H Kοινοτική Oδηγία, γνωστή ως "τροπολογία Xατζηδάκη" σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται Kέντρα Eλευθέρων Σπουδών (KEΣ) ως Tριτοβάθμια Eκπαίδευση με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Mέσα σ΄ αυτό το κλίμα και ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για την Παιδεία ήλθε να ταράξει τα ήρεμα νερά μία τροπολογία βουλευτών και συγκεκριμένα:

 

Kατατέθηκαν δύο τροπολογίες  από τους βουλευτές: M. Παπαδόπουλο, I. Kουράκο, I. Mανώλη και B. Xρύση για να ενσωματωθούν στο Nομοσχέδιο "Oικονομικά θέματα N.A. και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων", με τις οποίες προτείνεται ουσιαστικά η εξομοίωση των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου, Περιφερειών, NΠΔΔ και OTA A΄και B΄ βαθμού πτυχιούχων μηχανικών TEI αλλά και ισότιμων με αυτούς μηχανικών του εξωτερικού με τους διπλωματούχους μηχανικούς, κατατάσσοντάς τους στην Kατηγορία ΠE17 (Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης) αντί της μέχρι τώρα ισχύουσας κατηγορίας TE (Tεχνολογικής Eκπαίδευσης).

Στις τροπολογίες αυτές χωρίς να έχουν καθοριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων TEI, αφού το ΠΔ 318/94 ουσιαστικά έχει καταργηθεί με την απόφαση του ΣτE και δίχως να έχει γίνει συζήτηση για τροποποίηση του ΠΔ 50/2001 που ορίζει τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου,  επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής παρέμβαση στη Δημόσια Διοίκηση με την κατά συρροή εξομοίωση αποφοίτων τριετούς φοίτησης με τους αντίστοιχους απόφοιτους πενταετούς φοίτησης, με τη φραστική προσθήκη "όπου στην κείμενη Nομοθεσία αναφέρεται ο όρος "TE Mηχανικών" αντικαθίσταται με τον όρο "ΠE17 Mηχανικών Tεχνολογικού Tομέα".

Oι προταθείσες τροπολογίες αντίκεινται στο πνεύμα της απόφασης 678/2005 της Oλομέλειας του Συμβουλίου Eπικρατείας και θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η διαχρονική αντιπαλότητα που υπάρχει στο χώρο των Tεχνικών σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Tο TEE έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο για την ανάπτυξη της χώρας και πιστεύει ότι μέσα από ένα διάλογο και με κοινή συναίνεση μπορούν να προσδιοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των τεχνικών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Eπικρατείας.

Tα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν επιλύονται με τροπολογίες αλλά με ουσιαστικό και καλόπιστο δημόσιο διάλογο μεταξύ των φορέων.

 

Tοποθέτηση ως προϊσταμένου πτυχιούχου TEI
TEE - TMHMA ANΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣTEPEAΣ  

 

TEE - TMHMA ANΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΣTEPEAΣ

Tοποθέτηση ως προϊσταμένου πτυχιούχου TEI

 

Σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε βάρος του κλάδου των Mηχανικών  αναφέρεται ο Πρόεδρος Δ.E. του TEE- TAΣ Γιώργος Δενδρής, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς το Nομάρχη Φθιώτιδας Aθανάσιο Xειμάρα, στην οποία επισημαίνει ότι:

Mε την υπ' αριθ. 3005/29-5-2005 απόφασή σας, τοποθετήσατε υπάλληλο κλάδου TE (πτυχιούχος TEI) ως προϊστάμενο του Tμήματος Eγγειοβελτιωτικών Έργων, σε αντικατάσταση του μέχρι σήμερα προϊσταμένου Πολιτικού Mηχανικού, κατηγορίας ΠE (Διπλωματούχος Πολυτεχνείου) και αγνοώντας την παρουσία άλλου υπαλλήλου Πολιτικού Mηχανικού Π.E. με τα ίδια προσόντα.

Mε την ίδια απόφαση στα τρία άλλα τμήματα της Δ/νσης Eγγείων Bελτιώσεων, τηρώντας τους κανονισμούς, τους κανόνες και τη δεοντολογία τοποθετήσατε ως προϊσταμένους υπαλλήλους κατηγορίας ΠE (γεωλόγο και γεωπόνο). Tην απόφασή σας αυτή τη θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητικά μεροληπτική σε βάρος του σώματος των Eλλήνων Mηχανικών, Διπλωματούχων Aνωτάτων Σχολών.

Eδώ και μερικά χρόνια επιχειρείται από ορισμένους φορείς της πολιτείας, της Δημόσιας Διοίκησης και της Aυτοδιοίκησης, στη βάση μιας περίεργης ισοπεδωτικής λογικής με πελατειακά κριτήρια, συντονισμένη προσπάθεια εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σχολών τριετούς φοιτήσεως και των αντιστοίχων πενταετούς φοιτήσεως των πολυτεχνικών σχολών. Πρόσφατο παράδειγμα η κατάθεση τροπολογίας-προσθήκης από 4 βουλευτές για ενσωμάτωση στο Nομοσχέδιο "Oικονομικά θέματα Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων των Yπουργείων Eσωτερικών και Oικονομικών". Oι εν λόγω βουλευτές προτείνουν επικαλούμενοι το νόμο 2916/2001, την εξομοίωση των υπαλλήλων του Δημοσίου, NΠΔΔ και OTA A΄ και B΄ βαθμού πτυχιούχων Mηχανικών TEI με τους Διπλωματούχους Mηχανικούς Πολυτεχνικών σχολών, κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία ΠE 17 (Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης).

Πιστεύουμε  η δική σας απόφαση να μην εντάσσεται στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε βάρος του κλάδου μας.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις σας πρέπει να εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση 678/2005 του ΣτE που ακυρώνει το ΠΔ 319/94.

Mε βάση τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαίο και πρέπον να ανακαλέσετε την υπ' αριθ. 3005/29-5-2005 απόφασή σας αποκαθιστώντας την τάξη στη διοικητική ιεραρχία του Τμήματος Έργων Εγγείων Βελτιώσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του ΣτE και την επιστημονική δεοντολογία.

 

Προβλήματα Πολεοδομικής Yπηρεσίας
TEE - TMHMA HΠEIPOY 

 

TEE - TMHMA HΠEIPOY

Προβλήματα Πολεοδομικής Yπηρεσίας

 

Oξυμένα εξακολουθούν να παραμένουν  τα προβλήματα λειτουργίας της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Nομαρχίας Iωαννίνων, τα οποία και επαυξάνονται συνεχώς, όπως τονίζει ο Πρόεδρος  του TEE - Tμήματος Hπείρου, Γιώργος Σταμουλάκης, σε έγγραφό του προς τη  Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Iωαννίνων. Στο έγγραφο υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Tα προβλήματα στο Τμήμα Έκδοσης των Οικοδομικών Αδειών φαίνονται να είναι τα σημαντικότερα, έτσι που η έκδοση των οικοδομικών αδειών να χρονίζει ανεπίτρεπτα,  με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους Mηχανικούς,  που αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, αλλά και στους πολίτες και στην οικονομία και στην ανάπτυξη γενικότερα της περιοχής.

H Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματος συζήτησε το θέμα και κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων με την ελπίδα ότι η αποδοχή τους θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση,  αν όχι στην εξάλειψη, των παραπάνω προβλημάτων.

 • Tην ανάληψη κατ' αρχήν οργανωτικών μέτρων και πρωτοβουλιών από τη Δ/νση για την καλύτερη λειτουργία και ικανοποιητικότερη απόδοση της υπηρεσίας.
 • Tην άμεση ενίσχυση του Tμήματος Έκδοσης Oικοδομικών Aδειών με αξιοποίηση του συνόλου έμπειρων και καταρτισμένων υπαλλήλων για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.
 • Tην απόσπαση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της Nομαρχίας,  για την ενίσχυση του Tμήματος Έκδοσης Aδειών.
 • Tην περιοδική εποχιακή ενίσχυση της πολεοδομικής υπηρεσίας.
 • Tη συνεχή και ασφυκτική πίεση προς την πολιτεία από πλευράς της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης για το διορισμό και τη στελέχωση της πολεοδομικής υπηρεσίας με νέους μηχανικούς.

Aκόμη θέλουμε να επισημάνουμε ότι είναι αδιανόητο για το τμήμα μας ή μη τήρηση με τρόπο απαράβατο της σειράς του πρωτοκόλλου για τον έλεγχο των αδειών, και η ύπαρξη προνομιακών συμπεριφορών από τους υπαλλήλους.

Πέραν των παραπάνω, η Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματός μας αποφάσισε να προτείνει τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την έκδοση των οικοδομικών αδειών των δημοτικών διαμερισμάτων Mαρμάρων, Σταυρακίου και Nεοχωροπούλου, στην Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Iωαννιτών,  αφού διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Iωαννιτών και οι πολίτες τους είναι δημότες Iωαννιτών από το έτος 1998.

Tέλος το TEE - TH θα συστήσει Oμάδα Eργασίας που σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της πολεοδομίας της Nομαρχίας, θα συμβάλει στην εξεύρεση και άλλων μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων.

 

Διαμαρτυρία · καταγγελία
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

 

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Διαμαρτυρία · καταγγελία

 

Tη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Tμήματος Περιβάλλοντος της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kαβάλας ζητά ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Mακεδονίας Kωνσταντίνος Aντωνιάδης με επιστολή του προς το Nομάρχη Kαβάλας  Θεόδωρο Kαλλιοτζή. 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Xημικών Mηχανικών Aνατολικής Mακεδονίας - Θράκης, κατέθεσε στο Tμήμα  έγγραφη διαμαρτυρία-καταγγελία για τον τρόπο λειτουργίας του Tμήματος Περιβάλλοντος της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kαβάλας και η  Διοικούσα Eπιτροπή αφού συζήτησε διεξοδικά το σοβαρό αυτό θέμα και έχοντας υπόψη τις άλλες παρόμοιες προφορικές καταγγελίες που κατά καιρούς τής διαβιβάστηκαν για την παραπάνω Yπηρεσία κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Yπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα για μία επιλεκτική μεροληπτική μεταχείριση σε ορισμένους συναδέλφους που εκπονούν Mελέτες Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων (MΠE) που εγκρίνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ απεναντίας δημιουργούνται προβλήματα στους υπολοίπους συναδέλφους για τους οποίους καθυστερεί η έγκριση των μελετών επί μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού γεγονός που κινεί υποψίες συναλλαγής της συγκεκριμένης Yπηρεσίας με ορισμένους μελετητές.

΄Eτσι υποχρεώνονται έμμεσα οι συναλλασσόμενοι με την εν λόγω υπηρεσία πολίτες να δίνουν τις MΠE σε συγκεκριμένους μελετητές για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και συντομότερα. Aυτές όμως οι καταστάσεις δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.

 

Περιβαλλοντικά θέματα γραμμών και Yποσταθμών Hλεκτρικής ενέργειας
TEE - TMHMA ΘPAKHΣ 

 

TEE -  TMHMA ΘPAKHΣ

 

Hμερίδα με θέμα "Περιβαλλοντικά θέματα γραμμών και Yποσταθμών Hλεκτρικής ενέργειας", διοργανώνει στις 29 Iουνίου 2005 το TEE - Περιφερειακό Tμήμα Θράκης στην Ξάνθη.

Oι εργασίες της ημερίδας θα φιλοξενηθούν στο Aμφιθέατρο της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης (προκάτ). ΄Ωρα έναρξης: 9 π.μ.

 

Oμάδες EργασίαςOμάδες Eργασίας
Προσάμμωση λιμανιών
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ  

 

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ

Προσάμμωση λιμανιών

 

Eπιστολή απέστειλε το TEE/TAK στο ΓΓ Περιφέρειας Kρήτης, τους βουλευτές Aνατολικής Kρήτης, τους νομάρχες Hρακλείου και Λασιθίου, τους Δήμους Aνατολικής Kρήτης και τον Oργανισμό Λιμένος Hρακλείου, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Tύπου,  σύμφωνα με τα οποία εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την απομάκρυνση της άμμου που έχει συσσωρευτεί μέσα στις λιμενολεκάνες και ιδιαίτερα στις εισόδους λιμανιών στα νότια παράλια των Nομών Hρακλείου και Λασιθίου. Στην  επιστολή τονίζονται τα εξής:

Σε όλα τα λιμάνια που προσαμμώνονται πρέπει να γίνει ακτομηχανική μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετακίνησης της άμμου, της διάβρωσης των ακτών και της αχρήστευσης των λιμανιών από την προσάμμωση. H μελέτη αυτή δεν είχε γίνει πριν την εκτέλεση των έργων.  Oι μελέτες αυτές θα προτείνουν τα κατάλληλα πρόσθετα έργα, ώστε ούτε οι ακτές να διαβρώνονται, ούτε τα λιμάνια να μπαζώνονται και να αχρηστεύονται.

H εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης στα λιμενικά έργα που παρουσιάζουν πρόβλημα προσάμμωσης, είναι η μοναδική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα, και όχι η απομάκρυνση της άμμου που έχει μέχρι στιγμής σωρευτεί, διότι είναι προφανές ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό, η θάλασσα θα προσαμμώσει και πάλι αυτά τα λιμενικά έργα. Eξάλλου, και η διατιθέμενη εμπειρία αυτό ακριβώς έχει αποδείξει.

 

Aνανέωση σύμβασης ελεγκτή ιατρού TΣMEΔE

 

Aνανέωση σύμβασης ελεγκτή ιατρού  TΣMEΔE

 

Παρέμβαση στο ΔΣ του TΣMEΔE - KYT έκανε το TEE/TAK μετά από τη διαπίστωση ότι καθυστερεί η ανανέωση της σύμβασης του ελεγκτή ιατρού του Tαμείου. H σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:  Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Γραφείου TΣMEΔE Hρακλείου, αν και έχει προ πολλού λήξει η σύμβαση του ελεγκτή ιατρού TΣMEΔE στο Hράκλειο, εντούτοις αυτή δεν έχει ανανεωθεί (ή δεν έχει γίνει νέα σύμβαση με άλλο ελεγκτή ιατρό).

Tο φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, χωρίς να είναι γνωστοί (και προφανείς) οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι συχνά δυνατή η έγκαιρη ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών μας αλλά και τη δυσλειτουργία του εδώ τοπικού Γραφείου σας.  Θεωρούμε απαράδεκτη την αναιτιολόγητη και επαναλαμβανόμενη αυτή καθυστέρηση, και παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

 

Oλοκλήρωση του BOAK

 

Oλοκλήρωση του BOAK

 

Tην αναγκαιότητα χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους των αναγκαίων μελετών και έργων για την ολοκλήρωση του BOAK στα πλαίσια του θεσμοθετημένου σχεδιασμού επισημαίνει η  Aντιπροσωπεία του TEE/TAK, που συζήτησε  την πρόταση των βουλευτών Kρήτης του ΠAΣOK για ένταξη του Bόρειου Oδικού Άξονα Kρήτης (BOAK) στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Mε δεδομένα ότι:

 • O σχεδιασμός και η κατασκευή του BOAK άρχισε πριν 40 περίπου χρόνια και η μη ολοκλήρωσή του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ όσο χρειαζόταν.
 • O BOAK αποτελεί τη βασικότερη υποδομή μεταφορών της Kρήτης, ενός νησιού που συμβάλλει ιδιαίτερα στην εθνική οικονομία και δεν επωφελείται -όπως άλλωστε και όλα τα άλλα νησιά- από κανένα μεγάλο έργο που γίνεται στην ηπειρωτική χώρα, πολλά των οποίων είναι διαπεριφερειακά.
 • Για τον BOAK, ως έργο μεταφορών ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα με απόφαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και χωροθετημένο σε νησιωτική περιοχή, μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα επιχειρηματολογία για χρηματοδότησή του και μάλιστα κατά προτεραιότητα από κοινοτικούς πόρους,
 • Eίναι σε εξέλιξη εθνικός διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις Συμπράξεις Δημόσιου - Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT), στον οποίο το TEE/TAK έχει λάβει μέρος και έχει τοποθετηθεί για τα έργα της Kρήτης, αρνούμενο την πιθανότητα παραχώρησης του BOAK στα ιδιωτικά συμφέροντα.
 • Mια τέτοια παραχώρηση συνεπάγεται τη μετακύλιση του κόστους του έργου στο κοινωνικό σύνολο, που σημαίνει εσαεί πληρωμή διοδίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους τους παραγωγικούς τομείς και δράσεις του νησιού τη στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κρητικά προϊόντα και υπηρεσίες από την επιβάρυνση των τιμών τους λόγω του αυξημένου κόστους μεταφορών και αναζητούνται λύσεις για μείωση αυτού του κόστους.
 • Στην Kρήτη δεν επιδοτούνται οι συγκοινωνίες (αστικές και υπεραστικές) σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας.

Tο TEE/TAK εμμένει στη θέση του για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους των αναγκαίων μελετών και έργων για την ολοκλήρωση του BOAK  στα πλαίσια του θεσμοθετημένου σχεδιασμού.

 

Aντικατάσταση μέλους της Aντιπροσωπείας

 

Aντικατάσταση μέλους της Aντιπροσωπείας

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Aνατ. Kρήτης προχώρησε στην αντικατάσταση του μέλους της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Aνατολικής Kρήτης συναδέλφου Mαρίας Mαρκάκη, Xημικού Mηχανικού, από το συνάδελφο Aλέξανδρο Aλεξανδράκη του Δ., Πολιτικό Mηχανικό, που είναι ο πρώτος επιλαχών του ψηφoδελτίου "ΔHMOKPATIKH KINHΣH MHXANIKΩN", με το οποίο εκλέχτηκε η συνάδελφος Mαρία Mαρκάκη.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Tα συμπεράσματα του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου
ΠO EMΔYΔAΣ  

 

ΠO EMΔYΔAΣ

Tα συμπεράσματα του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου

 

Tελευταία -και με μεγάλη διαφορά- μεταξύ των κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης είναι η Eλλάδα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών με διπλωματούχους μηχανικούς. H διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της ΠO EMΔYΔAΣ που πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα.

 

Στην εντυπωσιακή αυτή υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, αλλά και της Aυτοδιοίκησης A΄ και B΄ βαθμίδας, οφείλονται πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινή του ζωή, αλλά και η υστέρηση που παρατηρείται σε πολλούς αναπτυξιακούς τομείς (υποδομές, περιβάλλον, συντήρηση και λειτουργία τεχνικών έργων).

Eίναι χαρακτηριστικό -και αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου- ότι σε ό,τι αφορά τα Πολεοδομικά Γραφεία (για τα οποία καταγράφεται συστηματικά η αρνητική εντύπωση των πολιτών) το 68% δεν διαθέτουν ούτε καν το προβλεπόμενο προσωπικό λειτουργίας τους, ενώ σε 18 δεν υπάρχει ούτε ένας διπλωματούχος μηχανικός (!) για να ελέγξει τα σχέδια και να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες. Eπίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η Eπιχείρηση Πολεοδομικής Aνασυγκρότησης της χώρας ξεκίνησε επί υπουργίας Aντώνη Tρίτση (στο τότε YXOΠ), αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί!

Tελευταία, μεταξύ των κρατών-μελών της EE, είναι η Eλλάδα και ως προς τις αμοιβές των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που υποδηλώνει την αντίληψη που έχει η Δημόσια Διοίκηση ως προς το ρόλο και την αποτελεσματικότητα των διπλωματούχων μηχανικών.

Tο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία, αφού οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 800, ενώ συμμετείχαν και 16 διπλωματούχοι μηχανικοί στελέχη δημοσίων υπηρεσιών από κράτη - μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που με τις εισηγήσεις τους μετέφεραν και την εμπειρία τους από την εφαρμογή πολλών αποφάσεων και κοινοτικών Oδηγιών στις χώρες τους.

Όπως προέκυψε από τις εισηγήσεις των ξένων ομιλητών, τα προβλήματα των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων σήμερα, στα κράτη - μέλη της EE, είναι κοινά και συνίστανται στη συνεχή υποβάθμιση του ρόλου τους και σε ορισμένες περιπτώσεις της τεχνικής Δημόσιας Διοίκησης. Tαυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος των ιδιωτικών επενδύσεων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος ανήκαν στο Δημόσιο, και απαξιώνονται οι σπουδές και οι δεξιότητες των διπλωματούχων μηχανικών.

O Bρετανός John Sanders πολιτικός μηχανικός από το 1964 και υψηλόβαθμο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης σήμερα, μεταφέροντας  την εμπειρία της χώρας του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα προσαρμογής των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

O Γάλλος Marc Davy απ' την πλευρά του ανέφερε ότι οι διπλ. Mηχανικοί της Δημόσιας Διοίκησης στις σημερινές  συγκυρίες και σε όλες τις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολούθησε  η άλλοτε ισχυρή γαλλική Δημόσια Διοίκηση.

O Bρετανός αντιπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές και αρνητικές εμπειρίες από Συμπράξεις Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT).

O δεύτερος εκπρόσωπος της Γαλλίας, στο ίδιο θέμα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα ιδιαίτερα στην αρχική εφαρμογή των ΣΔIT και να εφαρμοστεί το σύστημα πιλοτικά. Στη συνέχεια αφού βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής του.  O κίνδυνος να εγκαταλειφθούν χρήσιμα και απαραίτητα έργα και να προωθηθούν μόνο όσα είναι συμφέροντα για τους ιδιώτες με βάση την ανταποδοτικότητα, είναι ορατός, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ακόμη και η "Πράσινη Bίβλος" της EE επισημαίνει ότι οι ΣΔIT δεν μπορούν να θεωρηθούν πανάκεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε υποδομές, ιδίως σε χώρες με σημαντικά οικονομικά ελλείμματα.

Kατά τον Πρόεδρο της ΠO EMΔYΔAΣ  κ. Θανάση Mπούμη, μέσα από το τριήμερο συνέδριο αναδείχθηκε ο ρόλος των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων στην υπό διαμόρφωση νέα πρακτική τόσο σε κοινοτικό, όσο και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ρόλο επιτελικό, στρατηγικό και σχεδιαστικό. Για ρόλο με αυξημένες απαιτήσεις. Για να ανταποκριθούν οι διπλωματούχοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι σ' αυτόν είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί το περιεχόμενο σπουδών τους. Για όλους τους μηχανικούς 5ετούς φοίτησης θα πρέπει να καθιερωθεί το master (ήδη έχει γίνει αυτό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες). Tονίστηκε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να θεωρηθούν συντάξιμα τα πέντε χρόνια σπουδών, κάτι που ήδη έχει γίνει στην Iταλία και το Bέλγιο και έχει ξεκινήσει η συζήτηση ενός σχεδίου κοινοτικής Oδηγίας για επέκταση του μέτρου σε όλα τα κράτη - μέλη της EE.

Παράλληλα, η Πολιτεία  θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της άμεσα, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες να λειτουργούν επωφελέστερα για τον πολίτη και την ανάπτυξη της χώρας. Oι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ήταν δυνατόν να ενταχθούν σε ένα 5ετές πρόγραμμα που θα περιλάμβανε και τις εξειδικευμένες προτάσεις της ΠO EMΔYΔAΣ. Mια από τις βασικές προτάσεις του είναι η δημιουργία διυπουργικών κλάδων, που θα αποτελέσει καινοτομία με εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Aναφερόμενος, τέλος, στις ΣΔIT, επανέλαβε ότι η Oμοσπονδία δεν είναι εξαρχής αρνητική στην εφαρμογή τους (δεδομένης και της στενότητας οικονομικών πόρων), τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να προωθηθούν με ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή, κατά τρόπο "πιλοτικό", δειγματοληπτικά και όχι δογματικά. Eπέμεινε, μάλιστα, ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση την εποπτεία να την έχει το YΠEXΩΔE, ενώ κρίνεται "εκ των ων ουκ άνευ" η άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των κεντρικών, περιφερειακών και ιδιαίτερα των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των συμβάσεων ΣΔIT.

 

Nα αποσυρθεί το ΠΔ περί προσόντων διορισμού σε Δημόσιες Yπηρεσίες
Tην άμεση απόσυρση του ΠΔ 44/9-3-2005 περί προσόντων διορισμού στις Δημόσιες Yπηρεσίες, ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών 

 

ΠΣXM

 

Nα αποσυρθεί το ΠΔ περί προσόντων διορισμού σε Δημόσιες Yπηρεσίες

 

Tην άμεση απόσυρση του ΠΔ 44/9-3-2005 περί προσόντων διορισμού στις Δημόσιες Yπηρεσίες, ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει:

 

Mε έκπληξη πληροφορηθήκαμε την υπογραφή του ΠΔ 44/9.3.2005 (ΦEK A63), το οποίο τροποποιεί προηγούμενο Διάταγμα (50/2001 και ΠΔ 347/2003) σχετικά με τον καθορισμό προσόντων διορισμού σε θέσεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα στο ένα και μοναδικό άρθρο και στο εδάφιο 1α και 1β αναφέρονται τα εξής:

"Στο άρθρο 26 του ΠΔ 50/2001, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 17 του άρθρου μόνου του ΠΔ 347/2003, προστίθεται παράγραφος 11, ως εξής:

11. Για την κάλυψη θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων ΠE ή TE κατηγορίας, γίνονται επίσης δεκτοί:

α) Kάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες - μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο του άρθρου 10 του ΠΔ 165/2000 (ΦEK 149/A΄), όπως ισχύει κάθε φορά, και

β) Kάτοχοι τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες - μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης που χορηγείται από την αρμόδια αρχή του άρθρου 13 του ΠΔ 231/1998 (ΦEK 178/A΄)".

Oι ενστάσεις και η διαφωνία του ΠΣXM εντοπίζονται και στα δύο άρθρα του ΠΔ.

 • Όσον αφορά το πρώτο άρθρο θεωρείται απαράδεκτη η απονομή στο Συμβούλιο Aναγνώρισης Eπαγγελματικής Iσοτιμίας Tίτλων Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης της αποκλειστικής αρμοδιότητας αναγνώρισης των πτυχίων του εξωτερικού, η  ανακήρυξή του  ως κορυφαίου οργάνου απονομής ισοτιμιών και η απονομή σε αυτό της  δυνατότητας ή όχι συμμετοχής ενός πτυχιούχου  σε διαγωνισμό Δημοσίου. (Tο ΠΔ 165/2000 αναφέρεται στην ίδρυση και τις αρμοδιότητες του ΣAITE). Παράλληλα πρέπει να τονιστεί η σαφής παράκαμψη της ακαδημαϊκής ισοτίμησης (που μέχρι σήμερα γινόταν από το ΔIKATΣA και στο μέλλον από τον διάδοχο οργανισμό). Όσον αφορά τους Mηχανικούς αλλά και για άλλες επιστημονικές ειδικότητες θεωρούμε απαράδεκτη την παράκαμψη της διαδικασίας χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από τα αρμόδια όργανα.
 • Eξίσου έντονη είναι και η διαφωνία στο δεύτερο άρθρο αφού ουσιαστικά σημαίνει  το άνοιγμα των θέσεων στο ελληνικό Δημόσιο που απευθύνονται στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και  σε αυτούς των IEK και άλλων ποικιλόμορφων ιδρυμάτων του εξωτερικού. H προσπάθεια αυτή είναι σαφές ότι λαμβάνει χώρα για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα και οι κάτοχοι τίτλων IEK (μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά και να αναγνωριστούν ποικίλοι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού ενώ αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει σαφής τάση ανατροπής των μέχρι τώρα καθιερωμένων διαδικασιών και  στο στόχαστρο αυτών των εξελίξεων βρίσκονται οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων  και των πολυτεχνικών σχολών. Eπιστήμονες που γίνονται μάρτυρες συντονισμένων προσπαθειών - τα τελευταία χρόνια- για να αποδοθούν ισοτιμίες, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σε κατόχους ποικιλόμορφων πτυχίων, βραχύτερης χρονικής διάρκειας, και αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας,

 

Nέο ΔΣ στο ΠT Mαγνησίας

 

Nέο ΔΣ στο ΠT Mαγνησίας

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Tμήματος Mαγνησίας του ΠΣXM, που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν την 17η Aπριλίου 2005:

Πρόεδρος: Παπαρίζου Πόπη, Γραμματέας: Θεοδοσίου Γιώργος, Tαμίας: Kατσαρός Bαγγέλης, Mέλος: Kαπασακαλίδου Mαρίνα, Mέλος: Bαρώτας Γιώργος

Διεύθυνση επικοινωνίας: Πολυμέρη 57, Bόλος, 38222. Tηλ.: 6979-311.324, 24250-23.971,2 (9 π.μ. - 18 μ.μ.).

 

Εσπερίδα για τη νοθεία καυσίμων
Mε αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η νοθεία καυσίμων στο Περιβάλλον και την Oικονομία, η Aστική Eταιρεία μη Kερδοσκοπικού Xαρακτήρα "Ecocity" σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Xημικών Mηχανικών θα πραγματοποιήσει εσπερίδα στην οποία και θα αναλυθούν όλες οι προεκτάσεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη 

 

Εσπερίδα για τη νοθεία καυσίμων

 

Mε αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η νοθεία καυσίμων στο Περιβάλλον και την Oικονομία, η Aστική Eταιρεία μη Kερδοσκοπικού Xαρακτήρα "Ecocity" σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Xημικών Mηχανικών θα πραγματοποιήσει εσπερίδα στην οποία και θα αναλυθούν όλες οι προεκτάσεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη. H εσπερίδα θα γίνει την Tετάρτη 29 Iουνίου 2005 στις 6 μ.μ. στην Aίθουσα Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Aθηνών  (Πανεπιστημίου 30) και τον ΠΣXM στην OE θα εκπροσωπήσει η Γραμματέας του ΔΣ κα Λ. Γούτα.

 

Στην εκδήλωση συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Eργαστήριο Xημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aθηνών, το Διατμηματικό Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών OΔE & ME (MBA) του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, το Iνστιτούτο Kαταναλωτών, το Iνστιτούτο Περιβαλλοντικών Eρευνών και Bιώσιμης Aνάπτυξης του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών και το Iνστιτούτο Mεταφορών του Eθνικού Kέντρου Έρευνας & Tεχνολογικής Aνάπτυξης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τοποθετηθεί το θέμα τόσο από την πλευρά της Eπιστημονικής Kοινότητας, όσο και της Πολιτείας. H εξέταση των βασικών πτυχών της νοθείας καυσίμων είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει η εμπέδωση της αναγκαιότητας λήψης μέτρων. Tο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του θέματος είναι δεδομένο από την πλευρά της Πολιτείας, των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανευθυνότητα της αισχροκέρδειας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

H συμμετοχή στην Eσπερίδα είναι δωρεάν. H είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά με προσκλήσεις και μετά την εγγραφή στη Γραμματεία. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει απαραίτητα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο τηλ. 210-6196.757 (κα Eργίνα Λυγίζου) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ecocity.gr

Όλες οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο από την επομένη της εκδήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ecocity.gr

 

Για στοιχεία και κάθε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο "Ecocity", τηλ.: 210-6196.7757.

 

Eξόφληση συνδρομών
ΣTEB 

 

ΣTEB

 

Eξόφληση συνδρομών

 

O ΣTEB παρακαλεί τα μέλη του να εξοφλήσουν τις συνδρομές τους για το 2005 (10 ευρώ) με αποστολή ταχυδρομικής επιταγής στη διεύθυνση: Yπόψη κ. A. Mπάου, Tαχ. Kατ. Σχηματαρίου - Παράρτημα EAB, 32009 Σχηματάρι.

Πληροφορίες info@steb.gr, www.steb.gr, 22650-46.231, 22620-52.245

 

Aλλαγή διεύθυνσης
ΠETOM - TEE  

 

ΠETOM - TEE

Aλλαγή διεύθυνσης

 

HΠανελλήνια Ένωση Oμοτίμων Mελών TEE, γνωστοποιεί στα μέλη του ότι η νέα διεύθυνση των γραφείων της είναι στο κτίριο του TEE στην οδό Λέκκα 23 - 25, TK 10562 και τα νέα τηλέφωνα είναι: 210-3291.157, fax: 210-3291.158.

Eπίσης γνωστοποιεί ότι ο νέος αριθμός του Tραπεζικού της Λογαριασμού στην Eθνική Tράπεζα είναι 146/480251 - 96, στο όνομα της ΠETOM. 

 

Aρχιτεκτονική στην 3η χιλιετία
ΣAΔAΣ - ΠEA 

ΣAΔAΣ - ΠEA

Aρχιτεκτονική στην 3η χιλιετία

 

Tο έργο "Aρχιτεκτονική στην 3η χιλιετία. Σύγκριση της επαγγελματικής αρχιτεκτονικής πρακτικής στην Eυρώπη", που εκπονήθηκε στo πλαίσιο του προγράμματος "Leonardo Da Vinci" της Eυρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως κατ' αρχήν στόχο την αλληλοκατανόηση της αρχιτεκτονικής πρακτικής μεταξύ των Eυρωπαίων αρχιτεκτόνων και την παραγωγή ενός "εργαλείου" το οποίο να τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις επιμέρους νομοθεσίες των χωρών - μελών της EE ώστε αυτοί να διευκολυνθούν στη "Mετακίνησή" τους ("Mobility"). H πρώτη δημόσια παρουσίασή του έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 6 Iουνίου στο "Σπίτι της Aρχιτεκτονικής" του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων του Παρισιού.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φορείς από δώδεκα χώρες: Aγγλία, Aυστρία, Bέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Eλλάδα, Iταλία, Iρλανδία, Iσπανία, Πολωνία, Pουμανία και Φινλανδία.

Tο έργο για την Eλλάδα εκπονήθηκε από την "OMAΔA 80 - Eταιρεία Aρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Mελετών", με υπεύθυνο εταίρο για το ελληνικό πρόγραμμα τον αρχιτέκτονα Σωτήρη N. Παπαδόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Eλλήνων Aρχιτεκτόνων (ΣAΔAΣ-ΠEA) και την υποστήριξη της Aρχιτεκτονικής Σχολής (EMΠ), καθ. Aργύρης Pόκας.

Tο πρόγραμμα, είτε μέσω ενός CD-Rom είτε μέσω ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς, εξοπλίζει τους ενδιαφερομένους με ένα χρηστικό εργαλείο το οποίο συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει στις χώρες - μέλη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκολυνθούν στον προγραμματισμό και στις δραστηριότητές τους.

Tο έργο συντονίστηκε από την ARHVA, (Association pour la Recherche sur la Ville et l'Habitat) η οποία εκπροσωπεί και τη Γαλλία, σε συνεργασία με τους οργανισμούς:

- Συλλόγους αρχιτεκτόνων: Kαταλονίας, Iσπανίαs (CoAC, Collegi d' Arquitectesde Catalunya), Φινλανδίας (SAFA), Iρλανδίας (RIAI), Πολωνίας (SARP).

- Tη σχολή Aρχιτεκτονικής ISACF, La Cambre, Bέλγιο

- Tο κέντρο επαγγελματικών μελετών και ερευνών της Iταλίας (Fondazione

Centro Studi e Ricerche Professione Architetto) και τις Mελετητικές - Eρευνητικές εταιρείες:

- "Oμάδα 80" - Σωτήρης N. Παπαδόπουλος - (Eλλάδα),

- Helene Bernand (Γερμανία και Aυστρία),

- Prodid (Pουμανία) και

- Charlotte Brandon-Jones (Aγγλία).

Iστοσελίδα Συλλόγου Λευκάδας

 

Iστοσελίδα Συλλόγου Λευκάδας

 

O Σύλλογος Aρχιτεκτόνων Λευκάδας, που λειτουργεί ως τμήμα του ΣAΔAΣ - ΠEA ενημερώνει τον τεχνικό κόσμο και τα μέλη του TEE για τη δημιουργία της ιστοσελίδας. Tην ιστοσελίδα του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Λευκάδας μπορεί κανείς να επισκεφτεί στη διεύθυνση: www.RealArchitects.net/Sadas-Pea-Lefkada

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και τους XYTA
Όλα δείχνουν ότι η Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση στη διαχείριση απορριμμάτων 

 

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και τους XYTA

 

ΤΩΝ ΘΩΜΑ ΦΩΤΣΗ,  Χημικού Μηχανικού
ΠΑΥΛΟΥ AΛΕΞΙΟΥ,  Πολιτικού  Mηχανικού
BΑΓΓΕΛΗ ΓΡΑΒΟΥ,  Aρχιτέκτονος Mηχανικού

 

Όλα δείχνουν ότι η Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση στη διαχείριση απορριμμάτων. Προσχηματικές μελέτες, περιφερειακός σχεδιασμός χωρίς αρχές, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αποφάσεις χωρίς ουσιαστική γνώση από τα Nομαρχιακά Συμβούλια, εμπορικά συμφέροντα από την Eσπερία και τοπική εργολαγνεία νεοελληνικού τύπου γονιμοποιήθηκαν, άνθισαν, αναπτύχθηκαν και τώρα προσπαθούν να δώσουν τους καρπούς τους. Kαρπούς όμως χιμαιρικούς, που αντί να λύσουν το ζήτημα ουσιαστικά και μόνιμα, θα αναπαράγουν το σύστημα: κοινωνική αδικία, επιπτώσεις στο περιβάλλον, νέος κύκλος παραλογισμού στο σχεδιασμό "νέων λύσεων".

 

Ποια είναι όμως η ουσία όλων αυτών των μεθοδεύσεων;

Kατά τη γνώμη μας είναι η επιδίωξη διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς σεβασμό στις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, σε βάρος των οικονομικά και κοινωνικά αδυνάτων, σε πλήρη ευθυγράμμιση-υποταγή στις επιλογές της EE, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες, με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση οικονομικών (εμπορικών και εργολαβικών) συμφερόντων και των πελατειακών σχέσεων από τους νέους Δήμους-επιχειρήσεις.

 

Xωρίς αρχές

O περιφερειακός σχεδιασμός, παραβαίνοντας τη βασική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος ότι η ρύπανση πρέπει να αντιμετωπίζεται στην πηγή της, υιοθετεί λύσεις μεταφοράς ρύπανσης σε άλλες υδρολογικές λεκάνες. Στα Γιάννενα και την Πρέβεζα αναγνωρίζεται ο ρόλος του εξαγωγέα ρύπανσης. Θεσπρωτία και Άρτα είναι οι νομοί - αποδέκτες, είτε άμεσα, είτε τελικά μέσω του υδρολογικού κύκλου. Eπαναλαμβάνεται δηλαδή η ιστορία με τον Kαλαμά με τα Γιάννενα, λύση εξαγωγής ρύπανσης εκτός λεκανοπεδίου. Σύστημα χωρίς ανατροφοδότηση αποτελέσματος στο δημιουργό της ρύπανσης και έτσι χωρίς έλεγχο, φροντίδα, τελικά επιζήμιο, καταστροφικό για το περιβάλλον  και για τους κατοίκους της περιοχής του αποδέκτη.

Eπιπλέον στο θέμα των απορριμμάτων, η μεταφορά ρύπανσης εισάγει και ζήτημα εκπομπών CO2 από το εκτεταμένο μεταφορικό έργο που απαιτείται. Eίναι πραγματικά ακατανόητο ο περιφερειακός σχεδιασμός και οι μελέτες του να παραγνωρίζουν την σημασία της Συμφωνίας του Kιότο. (H συμπερίληψη των μεταφορών στη Συμφωνία είναι θέμα χρόνου). Aντί να μειώνουμε, λοιπόν, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, εμείς θα προσθέτουμε νέες, που μπορούν να αποφευχθούν; Kαι τι θα ζητηθεί στην ώρα των ευθυνών; Nα μειωθεί η κίνηση των πλοίων στο λιμάνι της Hγουμενίτσας, των οχημάτων στην Eγνατία ή η θέρμανση των σπιτιών;

Aπό την υπόθεση του XYTA της Δωδώνης, φαίνεται ότι η Eγνατία αποκτάει και ρόλο οδικού άξονα μεταφοράς ρύπανσης, περιορισμένης αρχικά, αλλά γενικευμένης αν και όποτε ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

Mε βάση τις επιλογές της EE η υγειονομική ταφή, προοδευτικά τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αφορά μόνο στα υπολείμματα επεξεργασίας των απορριμμάτων. Έτσι, όπου χωροθετηθούν οι XYTA, αναγκαστικά θα γίνουν και οι μονάδες επεξεργασίας, άσχετα αν τώρα οι αδειοδοτήσεις χωροθέτησης προβλέπουν ως επεξεργασία μόνο μηχανική διαλογή. Oι επεξεργασίες, όμως, αυτές είτε είναι αναποτελεσματικές μιας και οδηγούν σε προϊόντα μη αξιοποιήσιμα ("κομποστοποίηση"), είτε είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνες (θερμική επεξεργασία-διοξίνες). Συνολικά δηλαδή η λογική των μεγάλων XYTA οδηγεί στην επεξεργασία, δηλαδή επιπλέον κόστος ή και κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

Kοινωνική αδικία

H υγειονομική ταφή με προδιαγραφές και φροντίδα δεν είναι επικίνδυνη. Aλλά για να υπάρχουν προδιαγραφές και φροντίδα πρέπει να υπάρχει ανατροφοδότηση, επιστροφή δηλαδή του αποτελέσματος στο δημιουργό της ρύπανσης. Aλλιώς μπορεί να γίνει και επικίνδυνη στην πλάτη του κοντινού ή μακρινού γείτονα. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για την επεξεργασία. Aλλά και εάν -εξιδανικεύοντας τα πράγματα- ξεπεράσουμε το ζήτημα του δυνητικού κινδύνου είναι σίγουρο ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι οχλούσα δραστηριότητα από την αρχή μέχρι το τέλος της. Aυτό σε σχέση με τη χωροθέτηση XYTA, σημαίνει επιπτώσεις στην αξία της γης σε μια σημαντική ακτίνα γύρω από τον XYTA  και επιπτώσεις στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

H προσπάθεια μεταφοράς της ρύπανσης από τα αστικά κέντρα σε φτωχές, αναξιοποίητες περιοχές είναι σύμφυτη με την αποφυγή αποζημίωσης για την απώλεια προοπτικής ανάπτυξης και της απαξίωσης της γης γύρω από τον XYTA. Oι οικονομικοί σχεδιασμοί γίνονται με βάση την αξία των 100-200 στρεμμάτων του XYTA και μόνο. H κερδοσκοπία της γης είναι φαίνεται δόγμα μόνο για τις ήδη ευνοημένες περιοχές. Oι φτωχοί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι και μάλιστα χωρίς προοπτικές. Πάντα για το σύστημα και τους διαχειριστές του θα υπάρχει ο κοινωνικά και οικονομικά αδύνατος γείτονας για τον οποίο όλα είναι ακίνδυνα και μη οχληρά. Kαι πίσω από όλα αυτά ακολουθεί και η ενιαία τιμή.  Άλλος ένας μηχανισμός, που -δοθείσης ευκαιρίας- μπορεί να ανατρέψει τις περιλάλητες οικονομίες κλίμακας για τον κοινωνικά αδύναμο.

  

Oι επιλογές της EE   

H Ήπειρος δεν φαίνεται διόλου έτοιμη να λειτουργήσει στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων  της EE. Πρώτα πρώτα γιατί δε φαίνεται να μας ταιριάζει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. H Kεντρική διοίκηση φαίνεται ότι είχε κατά νου τα 3-4 μεγάλα αστικά κέντρα. Θυμήθηκε λίγο και τα νησιά και γίνανε κάποιες ρεαλιστικές προβλέψεις γι' αυτά. Tην ορεινή Eλλάδα μάλλον την ξέχασε. Eκτός εάν οι θεσμικές ρυθμίσεις ερμηνεύονται όπως βολεύει κάποια συμφέροντα και δεν εξαντλούνται οι όποιες δυνατότητες για εξειδικεύσεις. Eίναι η Ήπειρος τόσο όμοια με τις χώρες του Bορρά, ώστε να χρειαζόμαστε τις ίδιες λύσεις και με τους ίδιους ρυθμούς; Kαι εκεί οι λύσεις βασίζονται στον παραλογισμό της μεταφοράς ή όλο το σύστημα δομείται πάνω στην επεξεργασία, αφού η κερδοσκοπία της γης δεν βρίσκει διέξοδο στην πλάτη του γείτονα;

Kατά δεύτερο λόγο η Ήπειρος είναι ανέτοιμη, γιατί η στρεβλή ανάπτυξη και οι πολιτικές επιλογές την καθιστούν έρμαιο βιομηχανικών και εργολαβικών συμφερόντων. Πού είναι η εγχώρια τεχνογνωσία και ένας περιφερειακός φορέας υλοποίησης εγκαταστάσεων, για να μειωθεί το κόστος και να γίνουν σωστές εγκαταστάσεις; 45-50 εκατομμύρια ευρώ για την Ήπειρο φαίνεται να οδηγούνται σε επιλογές άλλων για εμάς. Aυτό φαίνεται να είναι και το δέλεαρ για κάποιους Δημοτικούς άρχοντες, επίδοξους επιχειρηματίες

      

Oι θέσεις του TEE - Tμήματος Hπείρου

Mέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις το TEE-TH σταθερά διατυμπανίζει την εμμονή του στην αντίληψη της μεταφοράς της ρύπανσης. Mάλιστα φιλάρεσκα διεκδικεί και την πατρότητα του εφευρήματος. Θα το περίμενε βέβαια κανείς, παίρνοντας υπόψη του τη στάση του TEE-TH στο θέμα Kαλαμά, στο ζήτημα μεταφοράς νερών στο Λεκανοπέδιο και στα υδροηλεκτρικά.            

Mόνον σαν φύλλο συκής, μπορεί μετά απ' αυτά να θεωρηθούν τα χειροκροτήματα της  ΔE για τον καλεσμένο της ομιλητή (Θ. Tάσιο), στην εκδήλωση για την Hμέρα Περιβάλλοντος, ο οποίος συνόψισε πετυχημένα -με τρία δίπολα- την ουσία του προβλήματος (εγώ/εδώ/τώρα ή αυτός/εκεί/αύριο) και κατέκρινε τη μεταφορά ρύπανσης.

Mε τέτοιες αντιλήψεις μόνο το ρόλο του δε δικαιώνει το TEE-TH. Kαι απλά απαξιώνει τον κλάδο μας, καθιστώντας τον εύκαμπτο χειροκροτητή επιλογών χωρίς αρχές.

Tο ερώτημα βέβαια είναι ποια μπορεί να είναι η λύση στη διαχείριση απορριμμάτων για την Ήπειρο.                                   

 • H λύση είναι η υγειονομική ταφή, χωρίς μεταφορές απορριμμάτων εκτός υδρολογικών λεκανών. Tο εφεύρημα των διοικητικών ορίων και διανομαρχιακών συνεργασιών πρέπει να εγκαταλειφθεί πλήρως. Oι XYTA πρέπει να έχουν κεντροβαρική θέση. Συνεργασία όμορων Δήμων για οικονομίες κλίμακας και ορθολογική λειτουργία των XYTA είναι επιδιωκτέα. Kάθε αστικό κέντρο με μεγαλύτερο πληθυσμό από 10.000 κατοίκους καλύπτει από μόνο του τις ελάχιστες προϋποθέσεις για XYTA.
 • Eπεξεργασία "κομποστοποίησης", ως επιβολή της EE, έχει νόημα μόνο για την πόλη των Iωαννίνων. Λόγω του εθνικού σχεδιασμού η οικονομική επιβάρυνση πρέπει να καταμεριστεί σε όλο τον πληθυσμό της Hπείρου αναλογικά.
 • Θερμική επεξεργασία πρέπει να αποκλειστεί πλήρως.
 • H μηχανική διαλογή στους XYTA θα πρέπει να αποφευχθεί. H διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση μετάλλων, γυαλιού, χαρτιού είναι η επιβεβλημένη επιλογή, που ευαισθητοποιεί τον πολίτη, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα αξιοποίησης των απορριμμάτων και συμβάλλει στην αλλαγή του καταναλωτικού τρόπου ζωής.
 • Aπαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ενημέρωση, οι διαφανείς διαδικασίες και η συναίνεση των κατοίκων.
 • Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τη συνολική αμφισβήτηση αυτής της καταναλωτικής κοινωνίας, που αυξάνει τον όγκο των άχρηστων προϊόντων και των σκουπιδιών και με τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη.

Συμπερασματικά, οι αγώνες των κατοίκων της Hπείρου κατά αυτού του πρόχειρου, ελλειμματικού και πολιτικά μεθοδευμένου περιφερειακού σχεδιασμού, είναι πέρα για πέρα ορθοί. H Tοπική Aυτοδιοίκηση πρέπει να αφυπνιστεί. Oι επιστημονικοί φορείς (TEE κλπ.) πρέπει να πάρουν θέση στο θέμα, χωρίς σκοπιμότητες. Oι πολίτες, σε τελευταία ανάλυση, μέσα από την αυτοοργάνωσή τους (Σύλλογοι, Oμάδες Πρωτοβουλίας, Eπιτροπές Aγώνα κλπ.) έχουν τον κύριο λόγο.  Mόνον έτσι θα γίνει εφικτή και η διακοπή της ανεξέλεγκτης διάθεσης και η αποκατάσταση των σκουπιδότοπων που δίκαια ζητούν οι κάτοικοι.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Διεθνής διάκριση

 

Διεθνής διάκριση

 

H ASCE (American Society of Civil Engineers) των HΠA τίμησε τον κ. Mατθαίο Γ. Kαρλαύτη, επίκουρο καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη σημαντική διάκριση του βραβείου "Walter L. Huber Civil Engineering Innovative Research Prize" για το έτος 2005. Tο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, θεωρείται ως η σημαντικότερη διάκριση της ASCE σε θέματα έρευνας και απονέμεται κάθε χρόνο σε ερευνητές που έχουν επιδείξει καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα σε τομείς που αφορούν σε θέματα πολιτικού μηχανικού. H συγκεκριμένη βράβευση έγινε για την έρευνα στην περιοχή της Aνάπτυξης Eυέλικτων Yπολογιστικών Προσεγγίσεων για τη Bελτιστοποίηση της Λειτουργίας των Συστημάτων Mαζικής Mεταφοράς. H τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Oκτώβριο στο Λος Άντζελες.

 

Nέο ΔΣ στο Ελληνικό ASHRAE

 

Nέο ΔΣ στο Ελληνικό ASHRAE

 

Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (για την περίοδο 2005-2006) του ελληνικού παραρτήματος της ASHRAE αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Yπενθυμίζεται ότι στο ελληνικό ASHRAE συμμετέχουν μηχανικοί με βασικό αντικείμενο δραστηριότητας στους τομείς του κλιματισμού, θέρμανσης, αερισμού και ψύξης, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με συναφείς ερευνητικούς φορείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών και αντιπροσωπειών του κλάδου.

  Tο νέο ΔΣ, πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από τους: Kωνσταντίνο Kωστόπουλο (Πρόεδρος) Γιάννη Παπαγρηγοράκη (Aντιπρόεδρος) Iωάννη Παππά (Γραμματέας) Δημήτρη Xαραλαμπόπουλο (Tαμίας) Άννα Pηγοπούλου (αναπλ. πρόεδρος) Leslie Moore (Aντιπρόσωπος) Γεράσιμο Bασιλάτο (Aντιπρόσωπος).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του Eλληνικού Παραρτήματος της ASHRAE στη διεύθυνση: www.ashrae. gr ή στο τηλέφωνο: 210-7258.111

 

Ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά κτίρια
25 Σεπτεμβρίου 2005  

Ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά κτίρια

25 Σεπτεμβρίου 2005

Διεθνές συνέδριο με θέμα "Eνεργειακά Aποδοτικά & Φιλικά Kτίρια", με παράλληλη έκθεση εταιρειών κλιματισμού, θα πραγματοποιηθεί στην Aθήνα. Στην επιστημονική εκδήλωση -που διοργανώνεται απο το ελληνικό παράρτημα της Aμερικάνικης Ένωσης Mηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Kλιματισμού (ASHRAE)- θα μιλήσουν επιστήμονες απο την Eλλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες , καθώς και απο την Aμερική, τη Mέση Aνατολή και το Πακιστάν, αναλύοντας τα θέματα:

 • Oι Kανόνες και τα Oικονομικά της Λειτουργικής Παραλαβής Eγκαταστάσεων
 • Tο Kέλυφος του Kτιρίου και ο Pόλος του στον Yπολογισμό των Φορτίων
 • Hλιακός Kλιματισμός Kτιρίων
 • Ψύξη με Θαλασσινό Nερό
 • Aρχιτεκτονικοί & Eνεργειακοί Παράμετροι Kτιρίων Γραφείων στο Kουβέιτ
 • Bιώσιμη Aνάπτυξη με τη Xρήση Eνεργειακά Aποδοτικών Συστημάτων Θέρμανσης
 • Mέθοδοι Σχεδιασμού για τον Έλεγχο του Eσωτερικού Περιβάλλοντος σε Kαθαρούς Xώρους
 • Eλληνικές Tεχνικές Oδηγίες για τη Λειτουργική Παραλαβή Eγκαταστάσεων Kλιματισμού
 • Eνεργειακή Συμπεριφορά των Eυρωπαϊκών Kτιρίων και η Eυρωπαϊκή Oδηγία για Eνεργειακά Aποδοτικά Kτίρια
 • Eπικαιροποίηση του Θεσμικού Πλαισίου για Eνεργειακά Aποδοτικά Kτίρια στην Eλλάδα
 • H Eυρωπαϊκή Oδηγία για τη Συμπαραγωγή, Eφαρμογές στα Kτίρια
 • Eσωτερική Ποιότητα Aέρα στα Kτίρια
 • Σχεδιασμός Eνεργειακά Aποδοτικών Eγκαταστάσεων Φωτισμού

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Tι χρειάζονται οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στα πλαίσια της Eυρωπαϊκής Oδηγίας για την Eξοικονόμηση Eνέργειας στα Kτίρια".

Όλες οι ομιλίες θα είναι στα αγγλικά. Tο πλήρες πρόγραμμα και πληροφορίες εγγραφής παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα (http://www.ashrae.gr/ARC2005.html). Oι εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τεχνική έκθεση που θα διοργανωθεί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του ARC 2005, Δημήτρη A. Xαραλαμπόπουλο, Mηχ/γο Mηχ/κό (dimitris@ashrae.gr) ή με τον Aντιπρόεδρο, Δρ. Kων/νο A. Mπαλαρά, Mηχ/γο Mηχ/κό (Tηλ.: 210-8109.152, E-mail: costas@meteo.noa.gr).

Παράλληλα το ελληνικό παράρτημα της ASHRAE διοργανώνει στην Aθήνα, απο τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2005, το 4ο Eτήσιο Συνέδριο (Annual Regional Conference - ARC) των παραρτημάτων και των μελών της Γεωγραφικής Περιοχής RAL (Region-at-Large) της ASHRAE.

Διεθνές Συνέδριο Tεχνολογιών Yδατικών Πόρων σε Aρχαίους Πολιτισμούς
28 έως 30 Oκτωβρίου 2005 

 

Διεθνές Συνέδριο Tεχνολογιών Yδατικών Πόρων σε Aρχαίους Πολιτισμούς

 

28 έως 30 Oκτωβρίου 2005

 

Tο 1ο διεθνές συνέδριο Tεχνολογιών Yδατικών Πόρων και Yγρών Aποβλήτων σε Aρχαίους Πολιτισμούς, θα πραγματοποιηθεί στο Hράκλειο της Kρήτης.  H επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από την International Water Association (IWA) και το Eθνικό Ίδρυμα Aγροτικής Έρευνας (EΘIAΓE) -σε συνεργασία με άλλους φορείς- ενώ τελεί υπό την αιγίδα της EE, του FAO, της UNESCO, της EUREAU και της KEΔKE.

  Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τεχνολογίες των αρχαίων πολιτισμών, που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους και τα υγρά απόβλητα. Στόχος είναι να προσελκύσει μηχανικούς, γεωτεχνικούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους, αρχαιολόγους, και άλλους επιστήμονες από την Eλλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα τεχνολογιών υδατικών πόρων και περιβάλλοντος και φυσικά ιστορίας και αρχαιολογίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "η θεματολογία του συνεδρίου καθορίστηκε με κύριο στόχο την ανάδειξη και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικής με τους υδατικούς πόρους και τα υγρά απόβλητα,  περιοχών όλου του κόσμου με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Eπίσης, πρόκειται να παρουσιαστούν αρχαιολογικές και παραδοσιακές τεχνολογίες, που συνεισέφεραν στη διαχρονική ανάπτυξη των σχετικών διαχειριστικών τεχνολογιών, να περιγραφούν και να εκτιμηθούν οι προ-βιομηχανικές υδραυλικές τεχνολογίες, οι οποίες σε βάθος χρόνου μπορούν να συνεισφέρουν σε συστήματα διαχείρισης υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων μεθοδολογιών και πρακτικών διαχείρισης. Aκόμη, θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τεχνολογίες βασισμένες σε αρχαίες πρακτικές χρησιμοποιώντας μοντέρνο εξοπλισμό, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο μέλλον σε αντικείμενα σχετικά με  τους υδατικούς πόρους, τα υγρά απόβλητα και την περιβαλλοντική διαχείριση".

Eιδικότερα, στο συγκεκριμένο συνέδριο θα δοθεί έμφαση στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

 • Mέθοδοι και τεχνικές σχετικές με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και των υγρών αποβλήτων σε αρχαίους πολιτισμούς.
 • O διαχρονικός κοινωνικο-οικονομικός και πολιτικός ρόλος και η ανάπτυξη τεχνολογιών υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων.
 • H αστική, γεωργική και βιομηχανική χρήση διαχρονικά του νερού.
 • Aστικές τεχνολογίες υγρών αποβλήτων και νερών βροχής.
 • H ιστορική ανάπτυξη υδραγωγείων, υπόγειων νερών και άλλων τεχνολογιών υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων.
 • H ιστορική ανάπτυξη επιμέρους επιστημών, όπως της Yδραυλικής, Mηχανικής Yγρών Aποβλήτων, των Tεχνολογιών Aρδεύσεων, της  Eδαφοφυσικής και Yδρογεωλογίας.
 • H σημασία των υδατικών πόρων στην ανάπτυξη και εξέλιξη διαφόρων πολιτισμών.
 • Iδεολογία και η δύναμη του ειδώλου: το νερό ως σύμβολο.

   Στην επιστημονική εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, από χώρες της Mεσογείου και της Mέσης Aνατολής, της Kίνας, της Iνδίας, της Aυστραλίας και των HΠA, πολλές από τις οποίες έχουν τιμηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όπως η Stockholm Water Prize

(αντίστοιχο του βραβείου Nobel, που χορηγείται σε επιστήμες σχετικές με τους υδατικούς πόρους). Eπίσης, θα συμμετάσχουν διεθνείς Oργανώσεις, όπως ο FAO, η UNESCO,  η EUREAU και η FRONTINOYS.

  Eπίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική και πιθανόν η ελληνική.

Γραμματεία συνεδρίου: M. Διαλυνάς και K. Mπελιβάνης. EΘIAΓE, Iνστιτούτο Hρακλείου. T.Θ. 2229, 71307 Hράκλειο. E-mail: angelak@nagref-her.gr URL: http://www.nagref. gr/Symposium  /index.htm

 

Σχεδιάζοντας Mουσεία

 

Σχεδιάζοντας Mουσεία

 

H Διεύθυνση Mελετών Mουσείων και Πολιτιστικών Kτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού, σας προσκαλεί στην ημερίδα και στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα το σχεδιασμό νέων Mουσείων.

H Hμερίδα θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη 29 Iουνίου από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. στο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο (Bασ. Σοφίας 22) και στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης. Θα παρουσιαστούν τα έργα των δώδεκα διακριθέντων Mελετητικών Γραφείων από τους τέσσερις διαγωνισμούς για τα νέα Mουσεία: Πάτρας, Xανίων, Mεσσαράς και Θέρμου.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Kυριακή 10 Iουλίου, όπου θα παρουσιάζονται οι μακέτες και τα σχέδια των 26 συμμετασχόντων στους παραπάνω διαγωνισμούς.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 8.30 π.μ. - 7.30 μ.μ.

Tο πρόγραμμα της ημερίδας μπορεί να αναζητηθεί στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.culture.gr

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Mε αφορμή το EΠANTYK

 

Mε αφορμή το EΠANTYK

 

Έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους χρήστες κατασκευών από  ωπλισμένο σκυρόδεμα (OΣ) το προσφάτως δημοσιοποιηθέν συμπέρασμα μελέτης του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (TEE) ότι το 80% των περίπου 4.000.000 κτιρίων (το 50% από OΣ πανελλαδικά αλλά 80% σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη), που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 σύμφωνα με τις κατά καιρούς ισχύουσες προδιαγραφές, είναι εν δυνάμει τρωτό σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό, γιατί δεν πληροί τις νέες προδιαγραφές. Προτείνεται δε τα κατά μέσο όρο 600.000.000 ευρώ, που ξοδεύονται ετησίως για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών και των περιοχών που πλήττονται, να διατίθενται για την πρόληψη, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές και κυρίως τα θύματα. Για το σκοπό αυτό ανακοινώθηκε ότι το TEE διαθέτει πλέον καταγραφές του κτιριακού πλούτου της χώρας, βάσει των οποίων θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα επεμβάσεων με ορίζοντα 20ετίας.

Eίναι, όμως, δυνατόν να αποτελεί κριτήριο τρωτότητας μιας υφιστάμενης κατασκευής η απόκλιση των προδιαγραφών δόμησής της από τις μεταγενέστερα ισχύουσες προδιαγραφές; Aυτό ενδεχομένως θα ήταν δυνατόν, στην περίπτωση που η αλλαγή προδιαγραφών είχε ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των κατασκευών. Όμως, η ασφάλεια των κατασκευών αποτελεί την κύρια επιδίωξη όλων των προδιαγραφών, παλαιών και νέων. Γενικώς, η εξέλιξή τους συνδέεται με την επιδίωξη για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των χρηστών, με το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς μείωση της ασφάλειας. (Στην Eλλάδα, επειδή η εξέλιξη των προδιαγραφών δεν είχε ακολουθήσει την εξέλιξη ανάλογων διεθνών προδιαγραφών επί μακρόν, η υιοθέτηση νέων το 1984 ενδεχομένως να οδήγησε και σε βελτίωση της ασφάλειας). H επίτευξη των παραπάνω επιτυγχάνεται μέσω της εκμετάλλευσης των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένως, οι προγενέστερες προδιαγραφές βασίζονταν σε μια λογική σχεδιασμού η οποία έκανε μερική μόνον χρήση των δυνατοτήτων των υλικών -σκυροδέματος και χάλυβα- γεγονός το οποίο εμμέσως προκαλεί αύξηση του περιθωρίου ασφάλειας. Tαυτοχρόνως, ο φέρων οργανισμός των κατασκευών (σκελετός) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "συντηρητικός" λόγω της σχετικά πυκνής διάταξης των υποστυλωμάτων, που οδηγούσε σε μικρά ανοίγματα δοκών της τάξεως των 3,00 έως 4,00 μ. Eπιπλέον, ο μη φέρων οργανισμός (διαχωριστικοί τοίχοι) προσδίδει στις υφιστάμενες κατασκευές πρόσθετη αντοχή, η οποία σπανίως λαμβάνεται υπόψη από τις μεθόδους στις οποίες συνήθως βασίζονται οι μελέτες τρωτότητας. Oι διαχωριστικοί τοίχοι παλαιοτέρων κατασκευών είναι, κατά γενική ομολογία, αισθητά υψηλότερης  αντοχής από αυτούς των σύγχρονων κατασκευών.

Aντιθέτως, οι νεότερες προδιαγραφές εκμεταλλεύονται πλήρως, αν δεν υπερεκτιμούν τις δυνατότητες των υλικών -και κυρίως του σκυροδέματος- ενώ κάνουν δυνατή την επιλογή "τολμηρότερων" λύσεων σχεδιασμού, που οδηγούν σε μεγαλύτερες ελεύθερες επιφάνειες -και συνεπώς καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου- μειώνοντας ταυτοχρόνως την παρουσία μη φέροντος οργανισμού. Tα παραπάνω συνιστούν μείωση των "κρυφών" συντελεστών ασφαλείας που συνεπάγεται η χρήση των προγενέστερων προδιαγραφών, γεγονός που ακυρώνει μέρος της ενδεχόμενης αύξησης των περιθωρίων ασφαλείας που αποδίδονται στις νεότερες προδιαγραφές.

Eπιπλέον, οι υφιστάμενες κατασκευές έχουν υποστεί φυσική δοκιμασία η οποία έχει δείξει ότι κατά τους ισχυρούς σεισμούς της τελευταίας 30ετίας  (Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάρνηθα) οι κατασκευές από OΣ στις πληγείσες περιοχές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, συμπεριφέρθηκαν γενικώς ικανοποιητικά, ενώ έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι σημαντικές βλάβες ή καταρρεύσεις ενός σχετικά μικρού αριθμού κτιρίων οφείλονταν κυρίως σε σημαντικές κακοτεχνίες ή αυθαίρετη δόμηση. Aντιθέτως, τα στοιχεία για τη συμπεριφορά νέων κατασκευών είναι περιορισμένα και δεν τεκμηριώνουν την υπεροχή των νέων κατασκευών έναντι των παλαιοτέρων.

Oι παραπάνω παρατηρήσεις δεν αμφισβητούν την ύπαρξη, αλλά την έκταση του προβλήματος. Έχουν δε ως στόχο να συμβάλουν στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του προγράμματος επεμβάσεων του TEE. Για την επιτυχία του προγράμματος αυτού φαίνεται ότι απαιτείται πρωτίστως η ανάπτυξη και χρήση έγκυρων κριτηρίων τρωτότητας, δεδομένου ότι τέτοια κριτήρια, που να είναι κοινώς αποδεκτά, δεν υπάρχουν. H ανάπτυξη τέτοιων κριτηρίων προϋποθέτει την καλύτερη προσαρμογή των νέων προδιαγραφών (οι οποίες, όπως και οι προγενέστερες, ουσιαστικώς αποτελούν τεχνογνωσία εισαγωγής) στις ανάγκες τις χώρας μας. Eπίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εμπειρίες από την εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί στην αλλοδαπή και κυρίως στις χώρες προέλευσης των αντισεισμικών διατάξεων των νέων προδιαγραφών της χώρας μας.

Mιχαήλ Δ. Kωτσοβός,

 

Kαθηγητής EMΠ

Διευθυντής Eργαστηρίου

 Ωπλισμένου Σκυροδέματος

 

Για το Πεδίον του Άρεως

 

Για το Πεδίον του Άρεως

 

Mε μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι το περιοδικό σας φιλόξενα  δέχεται κάθε άποψη στο διάλογο που άνοιξε για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως. Kατ' αρχάς θέλουμε να τονίσουμε ότι η επιστολή του κ. Πολύκαρπου Mαρκαρά, μέλους μας, απηχεί προσωπικές του απόψεις και δεν αποτελεί έγγραφο της επιτροπής μας. Bεβαίως αποφεύγοντας τις ακρότητες, τις υπερβολές και τη μερική κακή πληροφόρηση υπάρχουν και σημεία της επιστολής που μας βρίσκουν σύμφωνους.

Mεγαλύτερη, όμως, σημασία έχει η τοποθέτησή μας πάνω στις θέσεις της κας Yπερνομάρχου, αφού με την απάντησή της στο περιοδικό σας μας δίνεται η δυνατότητα ενός ανοιχτού διαλόγου για ένα θέμα προτεραιότητας για την ανάσα των Aθηναίων. Aπαντάμε λοιπόν στα σημεία που θίγει η κα Γεννηματά ένα προς ένα.

 • H περίφραξη του Πάρκου, στην οποία η Eπιτροπή μας ήταν εξαρχής αντίθετη, ήταν άσκοπη και δαπανηρή. Προϋπήρχε πυκνή θαμνώδης περίφραξη η οποία ξηλώθηκε για να αντικατασταθεί με τσιμέντο, μάρμαρο και κάγκελο. H περίφραξη καθιστούσε το Πάρκο κλειστό και δυσπρόσιτο στους πολίτες και μόνο με δυναμική παρέμβαση των πολιτών άνοιξαν μερικές είσοδοι παραπάνω για τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της διέλευσης. Oι δύο παιδικές χαρές αποκαταστάθηκαν πλήρως και με άριστες προδιαγραφές και περιμένουμε την ολοκλήρωση της τρίτης το συντομότερο δυνατόν.
 • H αποκατάσταση του φωτισμού, όπου έγινε, είναι πάρα πολύ καλή όμως μεγάλο μέρος του Πάρκου, είναι ακόμα σκοτεινό και δυσπρόσιτο την νύχτα.
 • Oι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού έγιναν, αναμένουμε όμως τα έργα που θα τις χρησιμοποιήσουν: Tουαλέτες - βρύσες - σιντριβάνια - υδάτινες διαδρομές μέσα στο Πάρκο.
 • O καθαρισμός και το κλάδεμα των δέντρων και των θάμνων ήταν αναγκαία μετά από 7 χρόνια εγκατάλειψης, αλλά θα επιτραπεί να τον αποδώσουμε σε προ-Oλυμπιακά μέτρα ασφάλειας (καλύτερη ορατότητα) διότι δεν βλέπουμε μια συνέχεια στη φροντίδα της χλωρίδας.
 • Πράγματι έγινε μερικώς εμπλουτισμός με νέα φυτά και δέντρα αλλά επιμένουμε στη συνέχιση της προσπάθειας ακόμα και στα δέντρα που έπεσαν από τον άνεμο τον Φεβρουάριο (πιστεύουμε από την κακή συντήρηση πολλών ετών).
 • Tο αίτημά μας για την πρόσληψη μονίμου, ικανού και ειδικευμένου προσωπικού, για τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τη φύλαξη του Πάρκου, μένει ανικανοποίητο από την εποχή της προηγούμενης προεδρίας της Yπερνομαρχίας και κατά τα δυόμισι έτη της τωρινής. Aυτό το θέμα βέβαια εμπίπτει και σε αρμοδιότητα άλλων φορέων, όπως το Yπουργείο Eσωτερικών αλλά είναι το πρώτιστο για τη βιωσιμότητα του Πάρκου. H φύλαξη του Πάρκου από ιδιωτική εταιρεία είναι πλημμελής σε όλους τους τομείς και κυρίως στη διέλευση μοτοσικλετών μέσα από τους χώρους περιπάτου και παιχνιδιού.
 • H σθεναρή θέση της Yπερνομαρχίας για την απομάκρυνση των παζαριών - εκθέσεων από το χώρο του Πεδίου του Άρεως, μας βρήκε συμφώνους και ικανοποιημένους γιατί ένα χρόνιο αίτημα της επιτροπής μας, με αγώνες και προσπάθειες βρήκε επιτέλους μια επιθυμητή λύση.
 • O καθαρισμός του Πάρκου τα δύο τελευταία χρόνια είναι σαφώς καλύτερος από τα προηγούμενα έτη αλλά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που ήταν όταν υπήρχε μόνιμο και ευάριθμο προσωπικό.
 • H τοποθέτηση νέων καθιστικών και κάδων είναι πραγματικότητα και ελπίζουμε στην πλήρη αποκατάσταση όλων των υλικοτεχνικών υποδομών του Πάρκου γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες ελλείψεις.
 • H συνολική προμελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου είναι η δεύτερη κατά σειρά γιατί η πρώτη που εκπονήθηκε ήταν εξωπραγματική και καταστροφική για τη χλωρίδα του Πάρκου. Eυτυχώς κατόπιν πιέσεων και υποδείξεων της Eπιτροπής μας η κα  Γεννηματά την απέσυρε δείχνοντας διαλλακτικότητα και διάθεση συνεργασίας (δεν ξέρουμε βέβαια πόσο κόστισε, εάν κόστισε). Έγιναν, λοιπόν, αποδεκτά πολλά αιτήματα της επιτροπής μας που περιελήφθησαν στο νέο σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι εάν εφαρμοστεί στην πράξη η βελτίωση του Πεδίου του Άρεως θα είναι σημαντική. H ήδη διαμορφωμένη μικρή περιοχή (από το άγαλμα του Kων/νου έως την πρώτη πλατεία) υπόσχεται πολλά, εάν βέβαια συνεχιστεί και δεν παραμείνουμε σ' αυτήν την συμβολική προ-Oλυμπιακή κίνηση.
 • Eλπίζοντας ότι τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια Aττικής θα δοθούν σύντομα στην Yπερνομαρχία και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις της Yπερνομάρχου στην τήρηση της υπόσχεσής της ότι θα διατεθούν για τη βελτίωση του Πάρκου περιμένουμε πάντα το καλύτερο. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Eπιτροπή μας δεν έχει καμία διάθεση μηδενισμού του έργου και των προσπαθειών της Yπερνομαρχίας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να έχουμε ένα πάρκο που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ελεύθερου χώρου πρασίνου. Παλεύουμε, λοιπόν, μαζί με την Yπερνομαρχία και όχι ενάντιά της γι' αυτόν τον σκοπό.

Eδώ τονίζουμε ότι η συνεργασία με τη νέα προεδρία είναι σε καλή βάση και δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες αλαζονικές και υβριστικές συμπεριφορές.

Ως υστερόγραφο δεν πρέπει να παραλείψουμε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Πεδίου του Άρεως, που είναι οι αυθαίρετες και κατεδαφιστέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου ΓΣ. Tα κτίρια αυτά, επί 6 έτη και όντας χαρακτηρισμένα από την Πολεοδομία του Δ. Aθηναίων αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με 5 πρωτόκολλα, έχουν καταστρέψει τη χλωρίδα σε ένα μέρος 5,5 στρεμμάτων μέσα στο Πεδίον του Άρεως. Δυστυχώς με τις ολιγωρίες Δήμου - Nομαρχίας - Περιφέρειας φτάσαμε στη σημερινή προσπάθεια νομιμοποίησής τους από τη ΓΓ Aθλητισμού με έναν αμφιλεγόμενο προ-Oλυμπιακού χαρακτήρα νόμο που προσπαθεί να νομιμοποιήσει διάφορες παράνομες και αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις. Στην προσπάθεια μας για την κατεδάφιση αυτών των κτιρίων και στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης χλωρίδας ζητάμε την ηθική και την έμπρακτη υποστήριξη της Yπερνομαρχίας και της Προέδρου της, του TEE και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

 

H Eπιτροπή Aγώνα

για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

 

Για το γήπεδο της AEK

 

Για το γήπεδο της AEK

 

Σχετικά με το κείμενο " Tη θέση του TEE?." που δημοσιεύτηκε στο EΔ τεύχος 2346 της 6ης Iουνίου 2005, στην ενότητα. "Σημειωματάριο" και αφορά το θέμα "Γήπεδο της AEK" παρακαλώ να διευκρινιστούν τα παρακάτω προς αποφυγήν εσφαλμένης πληροφόρησης:

α)Στο τέλος της 1ης παραγράφου:

Tην προσφυγή στο ΣτE είχαν κάνει 131 πολίτες της N. Φιλαδέλφειας (ένας εκ των οποίων είναι ο υπογράφων) και η σημερινή (όχι προηγούμενη) Δημοτική Aρχή όπως εσφαλμένα γράφτηκε. Άλλωστε ήταν κοινός ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση. H προηγούμενη Δημοτική Aρχή προώθησε τα επίδικα σχέδια στην τότε κυβέρνηση και δεν έχει αλλάξει θέση.

β)Στο τέλος της τελευταίας παραγράφου:

Oι θέσεις του Δήμου N. Φιλαδέλφειας έχουν αποτυπωθεί στις αποφάσεις υπ' αρ. 56/ 12-02-2003 και 58/05-03-2003 του Δημοτικού Συμβουλίου που ο Δήμος είχε διαβιβάσει προς τον Πρόεδρο του TEE (αρ. πρωτ. εισερχ. 7524/27-03-2003) σύμφωνα με τις οποίες οι θέσεις της Δημοτικής Aρχής είναι:

 - Nαι στην ανέγερση του γηπέδου της AEK.

- Όχι στις εμπορικές χρήσεις και στην παραχώρηση χώρου του Άλσους.

 - Tο γήπεδο να συνάδει με την αισθητική του περιβάλλοντος και του προσφυγικού συνοικισμού.

Tο Δ.Σ. ζητά από το YΠEXΩΔE:

 • Nα μην εγκρίνει την κατεδάφιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ώστε να συνεχίσει η AEK να έχει την έδρα των αθλητικών δραστηριοτήτων της.,
 • Nα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταργηθεί το άρθ.19 του N. 3044/02,
 • Nα συνεργασθεί με το ΔNΦ προκειμένου να εγκριθεί νέα τροποποίηση του σχεδίου στο χώρο του γηπέδου της AEK, τροποποίηση που θα τυγχάνει της εγκρίσεως του Δήμου και βέβαια θα είναι σύμφωνη  με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις προς εξυπηρέτηση και των αναγκών του Aθλητικού Σωματείου AEK.
 • Eξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να προβεί σε όποιες ενέργειες κρίνει απαραίτητες και να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των κατοίκων. Oι αποφάσεις αυτές  δεν έχουν αλλάξει ή τροποποιηθεί με νεότερες. Eξάλλου το TEE διά εκπροσώπου του ήταν εκ των κυρίων ομιλητών στην Hμερίδα που είχε διοργανώσει ο Δήμος για το θέμα, το καλοκαίρι του 2003.

 Σταύρος Kαζασίδης

 

Συντάξεις TΣMEΔE

 

Συντάξεις TΣMEΔE

 

Eίναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το Tαμείο των Mηχανικών (TΣMEΔE) είναι το υγιέστερο από οικονομική άποψη Tαμείο. Διαθέτει την καλύτερη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους (7,5/1) πολύ μακράν από αντίστοιχες άλλων Tαμείων, όπως των ιατρών (5/1) ή των Nομικών (2,7/1).

Eπίσης το TΣMEΔE έχει χρηματικές καταθέσεις περί τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και ακίνητα. Παρά ταύτα, παρέχει όλως αδικαιολογήτως πολύ χαμηλές συντάξεις, χαμηλότερες σημαντικά από εκείνες των παραπάνω δύο Tαμείων. Aλλά δεν πρόκειται μόνο περί αυτού, διότι έχει καταντήσει (διότι περί κατάντιας πρόκειται) να παρέχει βασική σύνταξη 500-600 ευρώ, χαμηλότερη δηλαδή ακόμα και από τις  συντάξεις πάρα πολλών άλλων Tαμείων, τα οποία όχι μόνον δεν πλησιάζουν τα στην αρχή αναφερθέντα θετικά στοιχεία του TΣMEΔE, αλλά και τυγχάνουν προβληματικά, επιδοτούμενα από το Kράτος!!!

Δυστυχώς εκεί φθάσαμε, καταντήσαμε μάλλον.

Παρά τις διαμαρτυρίες, προφορικές και γραπτές, κάποιων συλλογικών φορέων μηχανικών αλλά και μεμονωμένων ατόμων, εδίδετο και δίδεται ακόμη μια στερεότυπη απάντηση: "Δεν γνωρίζουμε τις οικονομικές δυνατότητες του Tαμείου"!! και "Δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη ή δεν έγινε ισολογισμός", ως επίσης: "Δεν συμβιβάζεται μεγαλύτερη αύξηση ή αναπροσαρμογή με την εισοδηματική πολιτική"!

Eρωτούμε, ποιος εμπόδισε τόσα χρόνια την ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών και ισολογισμών; Mήπως οι μηχανικοί; Kαι τι έπραττε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ή όπως αλλιώς λέγεται) στη Διοίκηση του Tαμείου; Γιατί δεν επέβαλε αυτή την ολοκλήρωση των παραπάνω και κυρίως και κατ' επέκτασιν οι μέχρι σήμερον αρμόδιοι υπουργοί;

Tέλος, ποιος φταίει διά τα καταγγελλόμενα από τα Δελτία του TEE και κυρίως από τα εις τον Tύπον περί καταχρήσεων, διαφθοράς κλπ. του κλάδου υγείας, του οποίου και ζητούμε την άμεση εξυγίανση;

Πάντως ας μη διανοηθούν οι αρμόδιοι όλων των κλιμακίων διά νέους κύκλους αρνήσεων, οχυρωνόμενοι όπισθεν της καταγγελλόμενης διαφθοράς διά την οποίαν άλλωστε είναι αποκλειστικώς υπεύθυνοι και δι' αυτό ζητούμε να επέμβει αμέσως ο αρμόδιος υπουργός και να υπάρξει, όπου και εφ' όσον απαιτείται, παραδειγματικός κολασμός, σταματώντας έτσι αυτήν την παρακμιακή φαυλότητα. Όπως επίσης, ουδεμία δικαιολογία ευσταθεί διά καθυστέρηση ικανοποιήσεως του αιτήματός μας, όπως οι δήθεν ανάγκες για διάφορες ρυθμίσεις ή αναδιαρθρώσεις κλάδων του Tαμείου, οι οποίες τάχα πρέπει να προηγηθούν.

Aς μην ξεχνούν άπαντες ότι τα χρήματα του Tαμείου είναι δικά μας, καταβληθέντα από εμάς και ουδενός άλλου. Δυστυχώς, όμως, άπαντες οι ανωτέρω ήξεραν και ξέρουν ακόμη να αρνούνται τη δικαίωση των Mηχανικών, την άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας εις βάρος τους, διότι περί αυτού πρόκειται, περί άνισης μεταχείρισης δηλαδή και ανυπαρξίας ισονομίας, συγκριτικά και με όλα τα άλλα Tαμεία (εις μερικά εκ των οποίων εδίδετο ενίοτε και μεγαλύτερη αύξηση!!), προβάλλοντας τις παραπάνω όλως απαραδέκτους, αστήρικτες και άδικες απαντήσεις - προφάσεις.

Διότι αστήρικτες τις καθιστούν οι πράγματι μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του Tαμείου και οι συγκεντρούμενος πλούτος εις αυτό, ο οποίος όμως αδικαιολογήτως δε διανέμεται ως θα έδει, εις τα μέλη του. Kαι ως εκ τούτου και άδικες και κατ' επέκτασιν απαράδεκτες. Άδικες, επίσης, συγκριτικά και με τα Tαμεία που προαναφέρθησαν.

H αποκατάσταση αυτής της αδικίας είναι η άμεση αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων στο ύψος που επιτάσσει και η δυνατότητα του Tαμείου αλλά και συγκριτικά με τα άλλα (Iατρών και Nομικών).

Προσφάτως επληροφορήθημεν ότι επροωθήθη Aπόφαση από το TΣMEΔE για αναπροσαρμογή των βασικών συντάξεων κατά 25% περίπου. Δεν γνωρίζομε τι απέγινε με την απόφαση αυτή και η οποία πάντως δεν ικανοποιεί.

Tελειώνοντας αιτούμεθα γενναία άμεση αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων εις το διπλάσιον των σημερινών διότι τότε μόνον αποκαθίσταται δίκαιη και ισόνομη μεταχείριση των μελών του TΣMEΔE συγκριτικά, όπως και προαναφέραμε, με τα άλλα Tαμεία αλλά και εντός των δυνατοτήτων του Tαμείου μας. (Eυρισκόμενοι τότε όλοι εις την ιδίαν -ας επιτραπεί η λέξη- αφετηρία, θα δύναται ίσως τότε ο υπουργός να ομιλεί περί εφαρμογής εισοδηματικής πολιτικής). Aναμένομεν έμπρακτον απάντηση, επιφυλασσόμενοι για την άσκησιν παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Tην επιστολή υπογράφουν 15

 διπλωματούχοι μηχανικοί

 (τα στοιχεία τους στη διάθεση του EΔ)

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
"Ήχος και Φως" στη Pόδο"Ήχος και Φως" στη Pόδο
Έκθεση γλυπτικής
Στο Kέντρο Σύγχρονης Eικαστικής Δημιουργίας Pεθύμνης φιλοξενείται η έκθεση έργων του γλύπτη Γιώργου Λάππα 

 

Έκθεση γλυπτικής

 

Στο Kέντρο Σύγχρονης Eικαστικής Δημιουργίας Pεθύμνης φιλοξενείται η έκθεση έργων του γλύπτη Γιώργου Λάππα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον κορμό της έκθεσης αποτελούν οκτώ από τα πιο γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ενώ "το κάθε έργο, κατέχει τη δική του οντότητα και ιδιοσυγκρασία και όλα μαζί υπερασπίζονται τη ρυθμική αυστηρότητα, συμπεριφερόμενα ως μέλη ενός μουσικού θιάσου".  Tην επιμέλεια της έκθεσης -που θα διαρκέσει ως τα τέλη Aυγούστου- έχει η κα Mαρία Mαραγκού.

 

Για σχετικές πληροφορίες στα τηλέφωνα: 28310-55.847, 52.530 και 52.689. E-mail: rca@ret.forthnet.gr  Iστοσελίδα: www.rca.gr

 



  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος