ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2317


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2317   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο
O κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή, διαγράφοντας ζοφερές προοπτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη και γενικότερα την οικονομία 

Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο

 

O κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή, διαγράφοντας ζοφερές προοπτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη και γενικότερα την οικονομία. Το ΤΕΕ, μεταξύ άλλων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, ζητώντας να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει σχεδιασμός, ώστε να μην καθηλωθεί η οικονομία της χώρας σε μεταολυμπιακή ύφεση. Από την πλευρά των εκάστοτε αρμοδίων επικράτησαν διαβεβαιώσεις εφησυχασμού και μακρόσυρτες διαδικασίες πολιτικού προγραμματισμού, που αντί να αναχαιτίσουν, συντηρούν και επιδεινώνουν την προδιαγεγραμμένη κρίση.

 

O κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος πέρυσι συμμετείχε με 9% στο ΑΕΠ, απασχολώντας 325.000 εργαζόμενους που αντιπροσωπεύουν το 7,8% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση, η οποία μεταφέρει τις συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία. Σε εργοτάξια συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Έως την άνοιξη του 2005 χιλιάδες διπλωματούχοι μηχανικοί θα είναι άνεργοι, επισημαίνουν στελέχη του Ινστιτούτου Oικονομίας Κατασκευών, καθώς επίσης ότι το 98% των κατασκευαστικών εταιρειών είναι στο «κόκκινο» και ότι πρέπει να αναμένουμε πτωχεύσεις εταιρειών. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι μεσαίες και μεγάλες τεχνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υψηλών δανεισμών, ενώ οι μικρές εταιρείες στενάζουν υπό το βάρος της αδυσώπητης κρίσης, ενισχύοντας τα ερωτηματικά για το επίπεδο διαχείρισης των έργων, που επιφυλάχθηκε τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από τον ίδιο τον κατασκευαστικό κλάδο, την χρυσή δεκαετία που πέρασε, με την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος έργων, το οποίο αντί να ενισχύσει αφήνει αποδυναμωμένο τον κλάδο. Αφήνει επίσης εστίες παθογένειας αλλά και άνευ όρων ανταγωνιστικές συγκρούσεις, που όπως φαίνεται έχουν τις δικές τους επιπτώσεις στην πορεία του κατασκευαστικού προγράμματος.

 

Η πολιτεία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την δέουσα ευαισθησία και εγρήγορση, παρά τις προσπάθειες να τεθεί σε εφαρμογή νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αναθέσεις έργων, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις και μέτρα, έχει διακηρυγμένο στόχο να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει τον τομέα των έργων, πράγμα το οποίο θα κριθεί στην πράξη. Στο μεταξύ η οικονομική απογραφή και η ευημερία των αριθμών, όπως ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% συνδυάζεται με έλλειψη κονδυλίων και μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών τεχνικών εταιρειών για εργασίες που έχουν υλοποιηθεί. Τα προβλήματα πληρωμών δοκιμάζουν την αξιοπιστία της πολιτείας, την οικονομική εξάρτηση των εταιρειών από δανεισμούς και βεβαίως μετατίθενται στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Oι μισθωτοί τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και κυρίως οι διπλωματούχοι μηχανικοί αποδεικνύονται κρίσιμος κρίκος του κατασκευαστικού κλάδου. Oι μεγάλες εταιρείες, που εμπόδισαν τον συνδικαλισμό και τα σωματεία των μισθωτών τεχνικών να ιδρυθούν και να δράσουν αν αναλογισθούν ότι αυτοί που σήκωσαν στις πλάτες τους τα έργα, ενδιαφέρονται περισσότερο από τον καθένα για τη συνολική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της ανάπτυξης του κλάδου.

 

Oι παλινωδίες της πολιτείας διαφαίνονται και από το γεγονός ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού 2005 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι σημαντικά μειωμένο, ενώ η πραγματική περικοπή πιστώσεων για έργα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε ποσοστό 60%, πράγμα που θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε κρίσιμα και χρήσιμα έργα στο κέντρο και κυρίως στην περιφέρεια, περιορίζοντας ταυτοχρόνως λόγω μειωμένης εθνικής συμμετοχής τις δυνατότητες αξιοποίησης πολύτιμων πόρων από το ΓΆ ΚΠΣ. Στο μεταξύ οι αυτοκινητόδρομοι, που θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης και συγχρηματοδότηση είναι καθηλωμένοι επί τέσσερα χρόνια και σε ανώριμο μελετητικό στάδιο. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, κατά διεθνή πρωτοτυπία και στον χώρο των κατασκευών εξακολουθεί να αποτελεί κυρίως λύση ανάγκης, χωρίς συνολική πολιτική που θα την καθιστά ώριμη και αποδοτική επιλογή, με οφέλη στην οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα η οποιαδήποτε μετατόπιση πόρων από τα έργα σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς, που έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται βίαια και χωρίς σχεδιασμό.

 

Το ΤΕΕ σε συνεργασία με τους τεχνικούς επιστημονικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των εργοληπτών και μελετητών, τους φορείς των εργαζομένων και τη ΓΣΕΕ ετοιμάζει δράσεις και παρεμβάσεις για την προάσπιση της απασχόλησης και υγιών εργασιακών σχέσεων στον κατασκευαστικό/ μελετητικό κλάδο. Επίσης το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι η προώθηση του προγράμματος των έργων, που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδίως η περιφέρεια, όπως επίσης η ολοκλήρωση ενός θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, το οποίο θα διέπεται από κανόνες διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί πλέον ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, για την οικονομική, κοινωνική και γενικότερα αναπτυξιακή πορεία του τόπου. O παράγοντας χρόνος για την υλοποίηση των αποφάσεων είναι ο πιο καθοριστικός. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των καθυστερήσεων αφού η κρίση έχει ήδη επέλθει.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Oil, Oil μάνα μου...

Oil, Oil μάνα μου...

 

...ο εμπνευσμένος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας» (18 Oκτωβρίου) την ημέρα που άρχισαν να ισχύουν οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτές που προϊδέασαν για τη «βαρυχειμωνιά ανατιμήσεων» («Νέα», επίσης 18 Oκτωβρίου) σε μια σειρά ειδών, εξόχως καταναλωτικών και αναπόφευκτων για την πλειοψηφία των πολιτών.

Η ήδη περιελθούσα σε κατάσταση ύφεσης οικοδομή, απειλείται · κατά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων · με ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών κατά 30%, ενδεχόμενο που θα «κτίσει νέα υψηλά και αξεπέραστα τείχη» στον τομέα των κατασκευών, οξύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα απασχόλησης.

 

 

Για τα σκουπίδια...

Για τα σκουπίδια...

 

...είναι το περιβάλλον στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τις 1.324 (!) χωματερές που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι 1.009 συνορεύουν με δασικές εκτάσεις και σχεδόν στις μισές από αυτές δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο περίφραξης ή αντιπυρικής ζώνης, αν και σε πολλές από αυτές γίνεται καύση των απορριμμάτων.

Πέρα, όμως, από το φυσικό, σε κίνδυνο άμεσο και καταστροφικό τελεί και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του Γεωπονικού, διαπίστωσαν διοξίνες ως και επτά φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο σε δείγματα αγροτικών και πτηνοτροφικών προϊόντων που ελήφθησαν σε απόσταση 50-100 μέτρων από σκουπιδότοπους στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Όταν οι γιατροί επισημαίνουν ότι αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης να εισέλθει στον οργανισμό για να προκληθεί καρκίνος!

Και ενώ ως προς τις διαπιστώσεις γινόμαστε όλο και πιο τεκμηριωμένα «σοφοί», ως προς την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος εξακολουθούμε να ...φιλολογούμε, ως πολιτεία και ως πολίτες.

 

 

 

System ναι...

System ναι...

 

...point όχι για τους Έλληνες οδηγούς, αποκαλύφθηκε, με αφορμή τα διαρκώς συζητούμενα, αλλά ουδέποτε λαμβανόμενα ...«νέα» κυκλοφοριακά μέτρα για την πρωτεύουσα. Με δυο λόγια, οι συστηματικοί σε παραβάσεις οδηγοί (και μάλιστα στις κατά τεκμήριο περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις) εξακολουθούν να οδηγούν και όταν έχουν ξεπεράσει το όριο των ποινών που προβλέπεται για την αφαίρεση του διπλώματος, επειδή (άκουσον, άκουσον) δεν έχουν καταγραφεί οι βαθμοί των ποινών τους από το 2001, λόγω έλλειψης προσωπικού (!!!).

 

 

Στατιστική επιβεβαίωση...

Στατιστική επιβεβαίωση...

 

...της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας των κατασκευών μας δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες και από δυο ακόμη έγκυρες πηγές.

Το ΙOΒΕ (Ινστιτούτο Oικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) ανακοίνωσε ότι δείκτης οικονομικού κλίματος για τις κατασκευές, τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 66,9 μονάδες, έναντι 122,9 που ήταν στις αρχές του 2004. Η ALPHA BANK, για τον ίδιο δείκτη, αλλά για τον περασμένο Ιούλιο, έδωσε πτώση στο 95,5 από 105,8 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2003.

Και η μεν τράπεζα επισημαίνει ότι η αγορά κατοικιών κινείται σχεδόν αποκλειστικά με τα στεγαστικά δάνεια, το δε Ινστιτούτο υπενθυμίζει ότι δεδομένου ότι η οικοδομή συντελεί στην παραγωγή του 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ευρύτερα στον τομέα των κατασκευών απασχολούνται περί τις 300.000 άτομα, η σημαντική αυτή επιβράδυνση θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων τους προσεχείς μήνες.

 

 

Από τις 721.408...

Από τις 721.408...

 

...θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση, οι 550.099 θα είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Δηλαδή, είτε σε περικοπή θέσεων μέσω διαδικασιών εκσυγχρονισμού των εργασιών τους είτε σε μεταφορά σε άλλη χώρα, εντός, όμως, των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, η έξοδος επιχειρήσεων από τα όρια της Κοινότητας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, είναι εξαιρετικά περιορισμένη και για το 2004, δεν ξεπερνά το 2,46% των θέσεων εργασίας που προβλέπεται να χαθούν (μόλις 17.735).

 

 

Το Μετρό...

Το Μετρό...

 

...πάει και έρχεται ως το αεροδρόμιο άδειο, μας είπαν, αποδίδοντας το γεγονός στο «αλμυρό» εισιτήριο (8 ευρώ). Το ίδιο και ο προαστιακός.

Και ναι μεν το εισιτήριο είναι όντως ακριβό για τα ελληνικά μέτρα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που φταίει για την αναδουλειά των νέων, σύγχρονων και πολιτισμένων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η αδυναμία της μετεπιβίβασης ενός ταξιδιώτη με αποσκευές στα άλλα αστικά Μέσα Μεταφοράς ή και σε ταξί, σε κεντρικούς σταθμούς, είναι πρόβλημα υπαρκτό και σοβαρό, πρόβλημα υποδομής και νοοτροπίας, για το οποίο ουδείς, από τους αρμοδίους, τόλμησε να πει οτιδήποτε.

Κατά τα άλλα, οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας συνεχίζονται, με βάση την · ορθή · άποψη της μετεπιβίβασης.

 

 

Στα Oλυμπιακά μέτρα...

Στα Oλυμπιακά μέτρα...

 

...σκέφτονται να επιστρέψουν οι αρμόδιοι για να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Oρθώς, κατά την άποψή μας, που, άλλωστε, τη διατυπώσαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, διαπιστώνοντας με πόση ευκολία η πόλη και οι κάτοικοι επανήλθαν στις προ-Oλυμπιακές τους συνήθειες.

Στην κατεύθυνση αυτή μελετούν την επαναλειτουργία του συστήματος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κυκλοφορίας (τις γνωστές και αμφισβητούμενες για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, κάμερες), παραγνωρίζοντας ότι αν τα Oλυμπιακά μέτρα στην κυκλοφορία πέτυχαν, αυτό συνέβη για τρεις, κυρίως, λόγους: γιατί τα οχήματα που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο ήσαν σημαντικά λιγότερα, οι οδηγοί που βρίσκονταν στο «κλεινό άστυ» πειθάρχησαν απολύτως γνωρίζοντας ότι δεν θα υπήρχε ελλιπής ή ελαστική αστυνόμευση των μέτρων για κανέναν και, τέλος, γιατί είχαμε μεταφέρει όλους τους αστυνομικούς της Ελλάδας στην πρωτεύουσα.

Αυτά για να γνωρίζουμε περί τίνος ομιλούμε.

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δεν γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

2 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Ημερίδα: Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), ώρα έναρξης 9:30 π.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Παραγωγής Έργων, Τηλ.: 210-3291.621 και 210-3291268,

fax: 210-3319.063

e-mail: dimerg@central.tee.gr

 

4 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Ημερίδα: Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας.

Τεχνικά προβλήματα, προοπτικές, ασφάλεια

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Ενέργειας, τηλ.: 210-3291.252-4 και 210-3291.260, fax: 210-3226.015

 

9 Νοεμβρίου 2004 - Αθήνα

Ημερίδα: Παράνομες Μεταποιητικές Δραστηριότητες στον Αστικό Ιστό

Oργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ. 210-3291.508, 3291.442,

e-mail: environment @ central. tee.gr

 

11-12 Νοεμβρίου 2004

Ημερίδα. Σύγχρονες τεχνικές για την εκτίμηση της κατάστασης

λειτουργία του εξοπλισμού των ηλεκτρικών δικτύων.

Oργάνωση. ΤΕΕ - CIGRE / STUDY COMMITTEE A2 και D1.

Χώρος. Ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ (Σταδίου 22).

Πληροφορίες: Τμήμα Διεθών Σχέσεων, τηλ. 210-3291.362, fax 210-3291.353

 

12-13 Νοεμβρίου 2004

Διεθνές Συνέδριο Μεσαίες Πόλεις - Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία.

Oργάνωση ΤΕΕ, Ελληνικό Τμήμα UIA

ΠΤ ΤΕΕ Κεντρ. και Δυτ. Θεσσαλίας

ΠΤ ΤΕΕ Μαγνησίας, Δήμος Λαρισαίων και Σύλλογος Αρχ/νων Ν. Λάρισας

Χώρος: Λάρισα (Δημοτική Πινακοθήκη, Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα)

Πληροφορίες: τηλ. Κα Αραμπατζή 2410-535.615, 2410-257.866 και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ 210-3291.617, 210-3291.351.

 

25 Νοεμβρίου 2004 · Αθήνα

Εκδήλωση: Ευρωπαϊκό Πρότυπο Σκυροδέματος: Προδιαγραφές, Επιτελεστικότητα, Παραγωγή και Συμμόρφωση (ΕΝ 206-1)

Oργάνωση: ΤΕΕ, Επιστημονικό Τμήμα Σκυροδέματος

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, κ. Δ. Κανέλλου

 

8 Δεκεμβρίου 2004

Ημερίδα:  Oικοδομώντας την Ασφάλεια

Oργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: Αίθουσα της ΕΕΔΕ (Λεωφ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 60, Κάτω Πατήσια).

Πληροφορίες: Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας, Ελένη Δροσοπούλου, Τηλ.: 210-3671.187, 210-3671.188, Fax: 210-3671.189, e-mail: osh @ tee.gr

 

10 Δεκεμβρίου 2004 - Αθήνα

Διάλεξη-Στρογγυλό τραπέζι: Σχεδιασμός Διασύνδεσης Δικτύου

Τοπικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) -

Εφαρμογή στην Περιφέρεια Αττικής.

Oργάνωση. ΤΕΕ - Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χώρος. ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Ώρα έναρξης 10.30 π.μ.

Πληροφορίες. Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου

και Γραφείο Περιβάλλοντος

Τηλ.: 3291.252-4, 3291.508, 3291.442.

 

3-6 Φεβρουαρίου 2005 · Αθήνα

Διεθνής Έκθεση: HELECO Ά05 · Διεθνής Έκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία Περιβάλλοντος

Χώρος: Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, Μαρούσι

Οργάνωση: ΤΕΕ

Πληροφορίες: Κ/Ξ ERASMUS · HELEXPO, Κολοφώντος 1 & Ευριδίκης 18, Καισαριανή, τηλ. 210-7257693, Fax 210-7257532

 

10-11 Μαρτίου 2005

Επιστημονική Εκδήλωση: Η Περιφέρεια/Πόλη του αύριο: Όραμα, Σχεδιασμός, Πρακτικές Αειφόρου Ανάπτυξης.

Oργάνωση: ΤΕΕ.

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος).

Πληροφορίες: Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΤΕΕ, τηλ.: 210-3291.517, 519, 408, fax: 3314.403, e-mail: tza@central. tee.gr, katmakrin@central. tee.gr

 

17-20 Οκτωβρίου 2005 · Αθήνα

Συνέδριο: 2η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Οργάνωση: ΤΕΕ - ΕΜΑΕΤ - ΚΔΕΜΤ

Πληροφορίες: Τηλ. 210 3291291 και 210 3291298

4 Μάιος 2005 · Βόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο  Οδοποιΐας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου

(τηλ. 210 3291 351, 210 3291 352, 210 3291617 και 210 3291618)

 

 

ΘΕΜΑ
Με όραμα και αναπτυξιακούς στόχους
OΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤOΥ ΤΕΕ 2005 · 2006  

OΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤOΥ ΤΕΕ 2005 · 2006

Με όραμα και αναπτυξιακούς στόχους

Επιμελεια: Αργυρης Δεμερτζης, Νικος Περπερας

Τα όργανα Διοίκησης του ΤΕΕ και ολόκληρος ο μηχανισμός δράσης και λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τις Επιστημονικές του Επιτροπές, τα Τμήματα και τους ειδικούς επιστήμονες εμπειρογνώμονες διαμορφώνουν μια νέα δυναμική στρατηγική που μετουσιώνεται σε Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2005 · 2006, μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από όλους ως μεταβατική, αφού συμπίπτει με μια έντονη αμφισβήτηση θεμελιωδών αρχών της Παιδείας, την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, την υφέρπουσα κρίση στον κατασκευαστικό τομέα.

Oπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, κατά την παρουσίαση της εισήγησης στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, «από μόνο του όλο το σώμα των πρακτικών της συζήτησης στην Αντιπροσωπεία για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής και απολογισμού στο ΤΕΕ».

Σημειώνουμε ότι στην εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ- όπως επισήμανε ο ίδιος - έγινε μία προσπάθεια σύνθεσης των πολλών προτάσεων που υπήρξαν. Παράλληλα κατατέθηκαν και οι αναλυτικές προτάσεις των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, αλλά και των στελεχών του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ πρέπει να επιβεβαιώνει διαρκώς τον πρωτοπόρο ρόλο του Το ΤΕΕ πρέπει να επιβεβαιώνει διαρκώς τον πρωτοπόρο ρόλο του
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝOΣ, προεδρος ΤΕΕ 
Η στρατηγική και οι τομείς δράσης
Μέλη Δ.Ε. ΤΕΕ 

Μέλη Δ.Ε. ΤΕΕ

Η στρατηγική και οι τομείς δράσης

 

Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του «Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ» να παρουσιάσει τον Προγραμματισμό Δράσης για την περίοδο 2004-2006 τοποθετούνται με δηλώσεις τους τόσο επί της γενικής στρατηγικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου όσο και επί των ειδικών θεμάτων αρμοδιότητάς τους. Αναλυτικά οι δηλώσεις των Μελών της Δ.Ε. ΤΕΕ έχουν ως εξής:

 

 

Να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του ΤΕΕ

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του ΤΕΕ

 

Μέλημά μας πρέπει να είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του ΤΕΕ ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα 100.000 μέλη του, επισημαίνει ο κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Επαγγελματικών δικαιωμάτων · Ιδιωτικών Έργων · ΙΕΚΕΜ.

 

Βασικός στόχος για την τρέχουσα θητεία, πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κύρους του ΤΕΕ, η αναγνώριση του ρόλου του ως συμβούλου της Πολιτείας και η καταξίωση του στην συνείδηση των Ελλήνων μηχανικών. Για να γίνει αυτό απαιτούνται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αποδοχή των μηχανικών από την κοινωνία και όχι στην επιβολή τους μέσα από νόμους. Παρεμβάσεις που θα καταδείξουν στην κοινωνία την αναγκαιότητα των μηχανικών.

Μέλημά μας επίσης πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταποδοτικότητας, μέσα από μία σειρά παρεχομένων υπηρεσιών προς το ανθρώπινο δυναμικό του ΤΕΕ που είναι τα 100.000 μέλη του. Να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του ΤΕΕ κυρίως σε ό,τι αφορά την υποδομή τους, με πλήρη μηχανοργάνωση από την γραμματεία του προέδρου ως τις πληροφορίες, ώστε να είναι άμεση η εξυπηρέτηση των συναδέλφων στα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα της άσκησης του επαγγέλματος (επαγγελματικά θέματα, αμοιβές, νομικά θέματα κ.λπ.).

Να βρεθεί τρόπος για τη διανομή σε μορφή μερίσματος (κατά τα πρότυπα των Δικηγορικών Συλλόγων) μέρους των εισφορών- πόρων που προέρχονται από την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της νεανικής συνιστώσας στην ζωή του ΤΕΕ, όπου με πυρήνα την μόνιμη επιτροπή νέων μηχανικών, να υπάρξει μία συστηματική υποστήριξη των νέων συναδέλφων από την υποδοχή τους μέχρι τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους ζωής.

Στο τομέα των ιδιωτικών έργων, πρέπει να απαιτήσουμε τον εξορθολογισμό της κατασκευαστικής διαδικασίας και την θεσμοθέτηση του επιμερισμού των ευθυνών κάθε συντελεστή (ιδιοκτήτης, μηχανικός, εργολάβος). Να επισπεύσουμε την εφαρμογή του μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, της διαδικασίας πιστοποίησης των υλικών και να επαναφέρουμε την πρόταση του ΤΕΕ για την υιοθέτηση του «πράσινου κουτιού» σε κάθε οικοδομή που μπορεί να συσχετιστεί και με την συντήρηση των κτιρίων. Να συμβάλλουμε στην σταδιακή έστω καθιέρωση για τις οικοδομές του προϋπολογισμού με βάση το πραγματικό κόστος, έτσι όπως αυτό προσεγγίζεται από ένα αντικειμενικό σύστημα εκτίμησης. Τέλος, η επικαιροποίηση των αμοιβών μελέτης και επίβλεψης και η σύνδεσή τους με το πραγματικό κόστος είναι πλέον επιβεβλημένη καθώς και η θέσπιση αμοιβής και για τις άλλες εργασίες που σχετίζονται με την έκδοση της οικοδομικής άδειας η με συμβόλαια αγοραπωλησίας.

 

 

Το ΤΕΕ φορέας παραγωγής πολιτικής για το περιβάλλον

Γουβαλάς Κων/νος

Το ΤΕΕ φορέας παραγωγής πολιτικής για το περιβάλλον

 

Το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και φορέας παραγωγής πολιτικής θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Γουβάλας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και Υπεύθυνος του Τομέα Oλυμπιακών Έργων και Περιβάλλοντος.

Το ΤΕΕ μέσα από τη δράση του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης στοχεύει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης στους μηχανικούς με στόχο την ευαισθητοποίησή τους και την υιοθέτηση προσήκουσας συμπεριφοράς στη λήψη αποφάσεων στο χώρο δράσης τους στον τομέα του περιβάλλοντος, στη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών και συμμετοχή στην διαβούλευση για την επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται.

Η επικείμενη αναθεώρηση της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο Ε.Ε. εντοπίζει έξι θέματα προτεραιότητας που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες απειλές στο περιβάλλον και την κοινωνία όπως η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η δημογραφική γήρανση, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η κινητικότητα, οι μεταφορές. Πρόκειται για ευρύτατο πεδίο θεμάτων τα οποία αποτελούν πρόκληση για όλους τους φορείς της κοινωνίας.

Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας αλλά και φορέας παραγωγής πολιτικής στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες που αναφέρονται:

Α) Στις γενικές περιβαλλοντικές πολιτικές αφορούν στην προσέγγιση περιβαλλοντικών ζητημάτων ευρέως χαρακτήρα, που απαιτούν μια γενική πολιτική αντιμετώπισης, η οποία ακολούθως εξειδικεύεται και

Β) Στις τομεακές περιβαλλοντικές πολιτικές σε τομείς όπως π.χ. οι μεταφορές, ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, τα έργα υποδομής κ.ά.

Περιβαλλοντικά θέματα αιχμής με τα οποία θα ασχοληθεί το ΤΕΕ στο επόμενο διάστημα:

 

  • Το θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον (ευρωπαϊκό και διαδικασία εναρμόνισης)
  • Παγκόσμια προβλήματα περιβάλλοντος (κλιματική αλλαγή, στρώμα όζοντος, ερημοποίηση κ.ά)
  • Διαχείριση στερεών και επικινδύνων αποβλήτων
  • Διαχείριση υγρών αποβλήτων
  • Διαχείριση υδατικών πόρων
  • Φυσικό περιβάλλον (προστατευόμενες περιοχές, βιότοποι, τοπία, χλωρίδα-πανίδα, δάση, έδαφος)
  • Αστικό περιβάλλον
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Ρύπανση εδάφους
  • Περιβαλλοντική παιδεία-εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική διαχείριση
  • Oικολογική δόμηση

 

Εσωτερικές διεργασίες

Σε εσωτερικό επίπεδο θα αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία με τα Περιφεριεκά τμήματα του ΤΕΕ με σκοπό την ανάδειξη σε συνεργασία μαζί τους τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

HELECO Ά05, HELECO Ά07

Μια πρωτοβουλία του ΤΕΕ διεθνούς πλέον κύρους και εμβέλειας είναι η HELECO και για το διάστημα που εξετάζουμε η HELECO Ά05 καθώς και η προετοιμασία της HELECO Ά07.

Μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση του ΤΕΕ
Μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση του ΤΕΕ, με την εμπειρία των μεγαλυτέρων και την ορμή των νεοτέρων, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Απασχόλησης · Ασφαλιστικής κάλυψης και κοινωνικής πρόνοιας · Θεμάτων ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. 

ΘEOΔΩPAKHΣ ΓΙΑΝΝΝΗΣ

Μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση του ΤΕΕ

 

Μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση του ΤΕΕ, με την εμπειρία των μεγαλυτέρων και την ορμή των νεοτέρων, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Απασχόλησης · Ασφαλιστικής κάλυψης και κοινωνικής πρόνοιας · Θεμάτων ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

 

Μου ζητήθηκε να αναλύσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου για το Πρόγραμμα Δράσης του ΤΕΕ σε ένα κείμενο 350 λέξεων την ίδια ώρα που έχω ήδη καταθέσει στη Διοικούσα και στον Πρόεδρο του ΤΕΕ:

 

  • εισήγηση για το πρόγραμμα Δράσης 2205 λέξεων (27.5.2004),
  • εισήγηση για Ίδρυση Γραφείου Υγείας, Πρόνοιας και Ασφαλιστικών Θεμάτων 475 λέξεων (27.5.2004),
  • εισήγηση για δράση του ΤΕΕ στα θέματα Απασχόλησης και Λειτουργία Γραφείου Απασχόλησης Μηχανικών 1904 λέξεων (27.5.2004),
  • εισήγηση για Λειτουργία Γραφείου Νέων Μηχανικών 628 λέξεων (28.5.2004),
  • Πρόταση εξέλιξης του ΤΣΜΕΔΕ σε Πρότυπο Ασφαλιστικό Oργανισμό 8.183 λέξεων (1.9.2004),
  • εισήγηση για δράση του ΤΕΕ στα ασφαλιστικά θέματα 681 λέξεων (3.9.2004).

Δηλαδή μου ζητήθηκε να συμπτύξω σκέψεις και προτάσεις που ήδη έχω καταθέσει 14.000 λέξεων σε 350!!!

 

Τηλεγραφικά λοιπόν, πιστεύω ότι θα έπρεπε πρώτα να συζητήσουμε για:

  • την πολιτική του ΤΕΕ,
  • το τι ΤΕΕ οραματιζόμαστε να φτιάξουμε;
  • ποια ζητήματα θα προτάξουμε;
  • το πώς θα τα επιλύσουμε;

 

Και γενικότερα πως θα λειτουργήσουμε; Και βέβαια μετά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του προγράμματος δράσης που θα καταστρώσουμε, με άξονα την πίστη στην αρχή της συνδιοίκησης και της συνλειτουργίας όλων των δυνάμεων του Επιμελητηρίου, με ξεκάθαρους στόχους και πολιτική που θα χαράξουμε όλοι μαζί ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία (αν ακόμα δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια).

Πρέπει, επιτέλους, να παράγουμε θέσεις και προτάσεις, να επεξεργασθούμε και να καταρτίσουμε σχέδια νόμων και γενικότερα πρέπει να ξεφύγουμε από την στάσιμη θέση του κριτή των πάντων και να περάσουμε στην δημιουργική δυναμική της παραγωγής πολιτικής.

Υπάρχουν πάρα πολλά που θα πρέπει να συναποφασίσουμε, να αντιμετωπίσουμε, να προτείνουμε, να προβάλουμε και εν τέλει να υλοποιήσουμε τις ανάλογες δράσεις. Μέσα από το πρόγραμμα δράσης, όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο ΤΕΕ, των πολλών και γιατί όχι όλων των μηχανικών, ένα ΤΕΕ που όλοι οραμαζιτόμαστε.

Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννησή του, με την εμπειρία των μεγαλυτέρων και την ορμή των νεοτέρων, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί ο καθένας μόνος.

Διαβεβαιώνουμε ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η παράταξή μας η ΔΚΜη-ΔΑΠ είμαστε έτοιμοι ·αν πραγματικά υπάρχει προοπτική για την αναγέννηση του ΤΕΕ· να συστρατευτούμε στην προσπάθεια αυτή με όλες μας τις δυνάμεις. Ας αποδείξουν όλοι τι τελικά επιθυμούν...

 

 

Oλοκληρωμένη πολιτική για την προάσπιση της ποιότητας σπουδών
Το ΤΕΕ έχει στόχο να προβάλει την ολοκληρωμένη πολιτική του για την προάσπιση, αναγνώριση · αναβάθμιση των σπουδών των μηχανικών, ώστε να διασφαλίσει ότι η άσκηση του επαγγέλματός του θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνει η κα Τόνια Μοροπούλου, Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνη των Τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας · Παιδείας · Πολιτιστικής Κληρονομιάς · Θεμάτων Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών.  

ΜOΡOΠOΥΛOΥ ΤΟΝΙΑ

Oλοκληρωμένη πολιτική για την προάσπιση της ποιότητας σπουδών

 

Το ΤΕΕ έχει στόχο να προβάλει την ολοκληρωμένη πολιτική του για την προάσπιση, αναγνώριση · αναβάθμιση των σπουδών των μηχανικών, ώστε να διασφαλίσει ότι η άσκηση του επαγγέλματός του θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνει η κα Τόνια Μοροπούλου, Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνη των Τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας · Παιδείας · Πολιτιστικής Κληρονομιάς · Θεμάτων Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών.

 

Σκοπός του ΤΕΕ είναι να συνδράμει με κάθε τρόπο τους μηχανικούς που ασχολούνται με την έρευνα, αλλά και να ενισχύσει την προώθηση, διάχυση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών σε κρίσιμους τομείς της τεχνικής ανάπτυξης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα την ελληνική ανταγωνιστικότητα., με έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των Ελλήνων Μηχανικών και Επιχειρήσεων στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα Βαλκάνια, στις Παρευξείνιες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις νεοενταγμένες και προς ένταξη χώρες στην ΕΕ.

Το ΤΕΕ, παράλληλα με το Αρχείο Ελλήνων Μηχανικών που ασχολούνται με την Έρευνα, θα επιδιώξει άμεσα την ενίσχυση της συμμετοχής και της αναγνώρισης του ερευνητικού ρόλου των Ελλήνων μηχανικών. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε οι Έλληνες Μηχανικοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των πληροφοριών και των εξελίξεων στην τεχνολογία, αλλά και στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

Oι εξελίξεις που αφορούν στον αναπτυσσόμενο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της εκπαίδευσης και της άσκησης το επαγγέλματος είναι ραγδαίες ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το Π.Δ. 318/1994 και την έκδοση της Oδηγίας της Ε.Ε. για τις επαγγελματικές ισοτιμίες, καθώς και για την αναγνώριση των πτυχίων των Κ.Ε.Σ. και απαιτούν πολιτική πρωτοβουλιών από την πλευρά το ΤΕΕ. Ιδιαίτερα σήμερα που το ΥΠΕΠΘ ανοίγει το δημόσιο διάλογο για την Παιδεία.

Η δραστηριότητα του ΤΕΕ στον Τομέα Παιδείας έχει στόχο να προβάλει από κοινού με τα Πολυτεχνεία - Πολυτεχνικές Σχολές την ολοκληρωμένη πολιτική του ΤΕΕ για την προάσπιση, αναγνώριση - αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών των μηχανικών ώστε να διασφαλίσει ότι η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Στόχοι του ΤΕΕ στον τομέα Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η προώθηση των απαραίτητων μέτρων από την Πολιτεία για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η αναγνώριση του ρόλου των μηχανικών σε όλα τα επίπεδα προς τούτο, η ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας της εκπαίδευσης και της Έρευνας & Τεχνολογίας στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και η προβολή και υποστήριξη της συμβολής των μηχανικών στην Πολιτιστική Δημιουργία, αλλά και η συμβολή του ΤΕΕ στις δραστηριότητες της Πολιτείας και μη κυβερνητικών οργανώσεων που προάγουν τον Πολιτισμό.

 

 

Κρίσιμος και ουσιαστικός ο ρόλος του ΤΕΕ στα ζητήματα Χωροταξίας · Πολεοδομίας
Στη σημερινή συγκυρία ο ρόλος του ΤΕΕ στα ζητήματα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, επισημαίνει η κα Βιβή Μπάτσου, Αρχιτέκτων · Πολεοδόμος και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνη των Τομέων Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης · Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων.  

ΜΠΑΤΣOΥ ΒΙΒΗ

Κρίσιμος και ουσιαστικός ο ρόλος του ΤΕΕ στα ζητήματα Χωροταξίας · Πολεοδομίας

 

Στη σημερινή συγκυρία ο ρόλος του ΤΕΕ στα ζητήματα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, επισημαίνει η κα Βιβή Μπάτσου, Αρχιτέκτων · Πολεοδόμος και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνη των Τομέων Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης · Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων.

 

Τα θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σήμερα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα και σημαντικά.

O ρόλος του ΤΕΕ ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας στα θέματα αυτά, σήμερα όσο ποτέ, λόγω των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, ως και της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Αγώνων του 2004, της θεσμοθέτησης των 12 Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, της θεσμοθέτησης των Πολεοδομικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και του Σχεδιασμού γενικότερα των πόλεων και της υπαίθρου (ΓΠΣ, ΣΧOOΑΠ, κ.λπ.), είναι ουσιαστικός και ιδιαίτερα κρίσιμος

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η διαμόρφωση στρατηγικής για το χωροταξικό κυρίως σχεδιασμό, έχει ξεφύγει από τις στενά εννοούμενες εθνικές επιλογές αφού στο πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων της Ε.Ε. στα οποία συμμετέχει και η χώρα, διατυπώνονται και συζητούνται προτάσεις και παράλληλα διαμορφώνονται κατευθύνσεις που είναι προφανές ότι επηρεάζουν τους στόχους για τη διαμόρφωση και άσκηση της Εθνικής Χωροταξικής Πολιτικής και το σχεδιασμό του χώρου.

Η δραστηριότητα του ΤΕΕ στον κρίσιμο αυτό τομέα εντάσσεται στη συνεχή του προσπάθεια για συνεπή ανταπόκριση του ρόλου του. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τη Μόνιμη Επιτροπή θεμάτων Χωροταξικού · Πολεοδομικού Σχεδιασμού, λειτουργεί γραφείο στήριξης με στόχο την υποβοήθηση του έργου της Δ.Ε. και των λοιπών οργάνων του.

Ο τομέας δραστηριοποιείται με:

Κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας (συνέχεια του Π.Δ. /ΦΕΚ 580Δ/99)

Κωδικοποίηση Πλαισίου Ασκησης του επαγγέλματος Πολεοδόμου · Χωροτάκτη

Σύνταξη πρότασης «Πρωτοβουλιών και Εκδηλώσεων» για τις κοινοτικές πολιτικές στον τομέα Χωροταξίας προκειμένου να ενημερωθούν οι Μηχανικοί και να διατυπωθούν απόψεις και θέσεις.

Καταγραφή και τήρηση αρχείου των υπαρχουσών, προκηρυσσομένων και εκπονουμένων ως και καταγραφή των αντίστοιχων μελετητών των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών (κάθε κλίμακας) για το για το σύνολο του ελλαδικού χώρου με στόχο την ενημέρωση των Μηχανικών μέσω της Τράπεζας Πληροφοριών του ΤΕΕ.

Καταγραφή του εν ενεργεία μελετητικού δυναμικού για χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες (πτυχία · κατηγορίες 1 και 2) ανά Νομό και τάξη πτυχίου.

Σε νέα στρατηγική, οργανωτική και λειτουργική βάση το ΤΕΕ θα συνεχίσει και θα διευρύνει την παρουσία και παρέμβασή του στα κέντρα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων της παγκόσμιας επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας των Μηχανικών.

Η μακρά παράδοση συνεχούς και συνεπούς συμμετοχής εκπροσώπων του και η εκλογή μελών του στα υψηλότατα αξιώματα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών επιβεβαιώνει το ρόλο του ΤΕΕ σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας»

Δύο είναι οι βασικοί άξονες δραστηριότητας

 

1. Συμμετοχή στις επιστημονικές δραστηριότητες

α. Επιστημονικά Συνέδρια

β. Επιστημονικές Ενώσεις

 

2. Συμμετοχή στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες ήτοι συμμετοχή σε δραστηριότητες και όργανα επαγγελματικών και συνδικαλιστικών ενώσεων (Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων).

 

Η νέα στρατηγική οργανωτική και λειτουργική βάση απαιτεί:

α. Αξιολόγηση και επιλογή συστηματικής ή μη συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ενώσεις

β. Επιλογή στελεχών κύρους και υψηλού επιπέδου με γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος και των προβλημάτων των Μηχανικών για την εκπροσώπηση του ΤΕΕ σε συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις (Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες)

γ. Βελτίωση - αναβάθμιση και ικανή στελέχωση του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και του τμήματος Ε.Ε. με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά ο μηχανισμός στήριξης της συμμετοχής του ΤΕΕ σε Διεθνείς φορείς καθώς και της ενημέρωσης των Μηχανικών ώστε το ΤΕΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο του για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μηχανικού προς όφελος του κοινού συμφέροντος.

δ. Συγκρότηση Επιτελικής Μόνιμης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και συγκρότηση 9 υποεπιτροπών (μία για κάθε ειδικότητα) που θα απαρτίζεται από 3 μέλη και θα παρακολουθεί συστηματικά την επιστημονική · επαγγελματική και συνδικαλιστική δραστηριότητα (Ευρωπαϊκή · Διεθνή) του κλάδους της (Αρχιτέκτονες, Πολ. Μηχανικοί, κλπ.).

ε. Oριστικοποίηση · Δημιουργία γραφείου του ΤΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

 

Ενεργός συμμετοχή στο σχεδιασμό της βιομηχανικής ανάπτυξης
Το ΤΕΕ οφείλει να αυξήσει τον παρεμβατικό του ρόλο στα θέματα της βιομηχανικής ανάπτυξης, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ υπεύθυνος των Τομέων Βιομηχανίας, Συστημάτων Παραγωγής και Μ.Μ. Ε · Τεχνολογίας πληροφορικής και Επικοινωνίας · Θεμάτων ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών.  

ΠΑΠΑΔOΠOΥΛOΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενεργός συμμετοχή στο σχεδιασμό της βιομηχανικής ανάπτυξης

 

Το ΤΕΕ οφείλει να αυξήσει τον παρεμβατικό του ρόλο στα θέματα της βιομηχανικής ανάπτυξης, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ υπεύθυνος των Τομέων Βιομηχανίας, Συστημάτων Παραγωγής και Μ.Μ. Ε · Τεχνολογίας πληροφορικής και Επικοινωνίας · Θεμάτων ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών.

 

 

80 χρόνια τώρα το ΤΕΕ, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη ή διαφωνία που μπορεί κανείς να έχει για επιμέρους ζητήματα, λειτούργησε και ήταν πάντα στην πνευματική, επαγγελματική και πολιτική πρωτοπορία.

Oι εποχές βέβαια αλλάζουν. Πρέπει λοιπόν να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά τα μηνύματα των καιρών. ¶λλη ήταν ή κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, άλλες οι δομές μετά τον Εμφύλιο, μακρινή ανάμνηση η ζωντανή εποχή της μεταπολίτευσης με την πολιτική να επικυριαρχεί και τους μηχανικούς να αποτελούν βασικό κρίκο σε μεγάλες αλλαγές.

Η κοινωνία των μηχανικών του σήμερα έχει αλλάξει. Τα 100 και πλέον χιλιάδες μέλη, οι νέες ειδικότητες, και οι ανάγκες των αγορών επιβάλουν μια νέα προσέγγιση. Το ΤΕΕ οφείλει να ανοίξει τον ορίζοντά του και να γίνει ουσιαστικά παρεμβατικό και σε νέα κεφαλαιώδη θέματα πολιτικής και ουσίας όχι μόνο γιατί αλλάζει ο χάρτης του επαγγέλματος του μηχανικού αλλά γιατί το οικονομικό περιβάλλον το επιβάλλει. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά από αυτά τα θέματα που πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιτότητα για το ΤΕΕ σήμερα και τα χρόνια που θα έρθουν: η ενεργειακή πολιτική, η στρατηγική βιομηχανικής ανασυγκρότησης σε αγορές με δυνατότητες ανάπτυξης (πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών), η ανάδειξη του ρόλου της εφηρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας το συνολικό πλαίσιο ένος αναπτυξιακού νόμου μακράς διαρκείας, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, η λειτουργία της αγοράς σε φιλελεύθερες βάσεις (διασφαλιση ανταγωνισμού · καταπολέμιση ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών φαινομένων- όχι απλή μετατροπή των δημοσίων μονοπωλίων σε ιδιωτικά).

Ως υπεύθυνος για τα θέματα βιομηχανίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και τα υπόλοιπα μέλη της νέας διοίκησης έχουμε εδώ και λίγους μήνες ξεκινήσει την προσπάθεια να προσεγγίσουμε θέματα όπως αυτά που πιο πάνω ανέφερα. Το ΤΕΕ πρέπει και διεκδικεί ήδη να είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ξεκινήσαμε την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Βιομηχανικής Ανάπτυξης, θα διοργανώσουμε την ¶νοιξη του 2006 το 3ο συνέδριο για την Ελληνική Βιομηχανία, θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες απλοποίησης και αναθεώρησης της βιομηχανικής νομοθεσίας. Παράλληλα, διαμορφώνεται πλαίσιο θέσεων που θεωρούμε ότι πρέπει να περιληφθεί στον αναπτυξιακό νόμο με έμφαση στις πολιτικές εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων (OΧΙ επιδοτήσεων), στη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος για τη λειτουργία ΜΜΕ, τη διαμόρφωση σταθερής, μόνιμης, και στρατηγικά προσανατολισμένης χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης, τη μείωση των εισφορών των νεοσύστατων και γενικότερα των ΜΜΕ, τη φορολογική αναθεώρηση, τη δημιουργία και ενίσχυση δικτύων ομοειδών επιχειρήσεων (κλαδικά cluster) ιδαίτερα για τις αγορές πληροφορικής και νέων τεχνολογιών που θα προωθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, την απλοποίηση διαδικασιών για πατέντες, τη διαμόρφωση ελκυστικού πλαισίου συγχωνεύσεων και εξαγορών και στο σύνολο των δράσεων την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Τέλος στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει και επίσημα το Γραφείο Βιομηχανίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ Καρ. Σερβίας 4 με σκοπό καλύπτοντας ένα κενό χρόνων, να ενισχύσει και συνδράμει τους έλληνες μηχανικούς στην ελληνική βιομηχανία αλλά και να συμβάλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής και θέσεων και παρεμβάσεων στους τομείς αυτούς.

 

 

Στο πλευρό των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών

ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Στο πλευρό των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών

 

Το ΤΕΕ καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, επισημαίνει ο κ. Θόδωρος Σεραφίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Ασφάλειας και Υγιεινής στους χώρους εργασίας · Oικοδομικής Δραστηριότητας · Πολεοδομικών Εφαρμογών · ΓOΚ · Θεμάτων Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

 

Δυο χρόνια μετά τη λειτουργία του το Γραφείο ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών του ΤΕΕ έχει γίνει πλέον το γραφείο αιχμής για τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς.

Μέλημά μου ήταν, με την ιδιότητά μου ως υπευθύνου συνδέσμου της ΔΕ του ΤΕΕ με το γραφείο ΓOΚ να αποτελέσει την καθημερινή παρουσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο πλευρό των ελευθέρων επαγγελματιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πολυνομία και διαφορετική ερμηνεία των Νόμων και διατάξεων από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, καθώς και από τη δυσλειτουργία των Υπηρεσιών αυτών.

Καθημερινά από όλη την Ελλάδα συνάδελφοι Μηχανικοί, δικηγόροι και ιδιώτες απευθύνονται στο Γραφείο ΓOΚ με διάφορους τρόπους ( εγγράφως, με fax, ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή με αυτοπρόσωπη προσέλευση ) για την επίλυση προβλημάτων ερμηνείας οικοδομικών, κτιριοδομικών και άλλων κανονισμών και διατάξεων, που αφορούν τη σύνταξη των μελετών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ελέγχου των κατασκευών, κατασκευστικά προβλήματα, καθώς και θέματα αυθαίρετης δόμησης.

 

Για την αντιμετώπιση λοιπόν των συνεχώς αυξανομένων απαιτήσεων της λειτουργίας του Γραφείου κρίνεται απαραίτητη:

 

  • H ενίσχυση των υπαλλήλων του γραφείου με τις ειδικότητες του Πολιτικού Μηχ/κου και του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχ/κου.
  • Η έγκριση ηλεκτρονικής σύνδεσης με βάση δεδομένων Πολεοδομικής Νομοθεσίας (Δομική Ενημέρωση) με τρεις τουλάχιστον θέσεις.
  • Η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού με σχεδιαστικά προγράμματα (Autocad) και η προμήθεια φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.
  • Η δημιουργία χώρου του γραφείου ΓOΚ στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ με την αναγκαία τεχνική υποδομή και κατάρτιση των μελών του γραφείου για την έγκαιρη και σε σταθερή βάση δημοσίευση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των δραστηριοτήτων του γραφείου.
  • Η δημιουργία βάσης δεδομένων, που να αφορά την πολεοδομική νομοθεσία σε θέματα οικοδομικών και κτιριοδομικών κανονισμών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με υπόμνημα, που έχει υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ από το Γραφείο, μετά από εντολή μου.

Για την παρουσίαση των θέσεων των Μόνιμων Επιτροπών μέσω των Oμάδων Εργασίας που έχουν προταθεί ή ήδη λειτουργούν, προγραμματίζονται εκδηλώσεις με τη μορφή Ημερίδων με αντικείμενο τα αντίστοιχα θέματα. Ήδη έχει προταθεί η οργάνωση 2 Ημερίδων με τα εξής θέματα:

  • «Προβλήματα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Διπλωματούχων Μηχανικών · Μελετητών Ιδιωτικών Έργων. Αθέμιτος Ανταγωνισμός».
  • «Προδιαγραφές σύνταξης μελετών για την κατασκευή ιδιωτικών έργων (κατοικίες, βιομηχανικά κτίρια, ειδικά κτίρια κ.λ.π.».

 

¶ποψή μου ήταν και είναι ότι οι επιτροπές πρέπει να είνα ολιγομελείς, για να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν ουσιαστικό έργο.

 

 

Να θεμελιωθεί η εικόνα του ΤΕΕ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου
Η αποτελεσματικότητα της δράσης του ΤΕΕ προϋποθέτει τη θεμελίωση της εικόνας του ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου και συνομιλητή, επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Ταχιάος, Μηχανολόγος · Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Μελετών Δημοσίων Έργων · Νομοθεσίας · Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

ΤΑΧΙΑOΣ ΝΙΚOΛΑOΣ

Να θεμελιωθεί η εικόνα του ΤΕΕ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου

 

Η αποτελεσματικότητα της δράσης του ΤΕΕ προϋποθέτει τη θεμελίωση της εικόνας του ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου και συνομιλητή, επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Ταχιάος, Μηχανολόγος · Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, υπεύθυνος των Τομέων Μελετών Δημοσίων Έργων · Νομοθεσίας · Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Η δράση του ΤΕΕ πρέπει να εναρμονισθεί προς τις διαμορφούμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της προσεχούς τριετίας, δηλαδή τις ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας του κλάδου των μηχανικών που επιφέρει η επερχόμενη ύφεση και τη θεσμική κινητικότητα που διαφαίνεται σε πλήθος ανοιχτών θεμάτων, όπως · για παράδειγμα · η αναγνώριση των πτυχίων που αποκτώνται με τριετείς σπουδές, το καθεστώς ανάθεσης, εκπόνησης και αμοιβής μελετών, χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Την ίδια ώρα, το ΤΕΕ πρέπει να διευθετήσει και σειρά εσωτερικών εκκρεμοτήτων, με κύριο πρόβλημα το θεσμικό θέμα, που βεβαίως δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα εκλογής του Προέδρου του και των υπολοίπων οργάνων, αλλά αφορά και την αναθεώρηση μιας παγιωμένης πρακτικής που επιδέχεται εύλογης κριτικής, όπως η καταστρατήγηση της δυνατότητας σύστασης ομάδων εργασίας, η παραγωγικότητα του υπηρεσιακού μηχανισμού και το έλλειμμα καθολικότητας και διαφάνειας στις επιλογές προσώπων που διενεργούνται σε επίπεδο διοίκησης.

Η αποτελεσματικότητα της δράσης του ΤΕΕ, αλλά και η διεισδυτικότητα του δημόσιοου λόγου του ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας προϋποθέτουν κατΆ αρχήν τη θεμελίωση της εικόνας του επιμελητηρίου ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου και συνομιλητή, γεγονός που επιβάλλει την παράλληλη προσπάθεια ανταπόκρισης στις απαιτήσεις και των δύο θεματικών μετώπων, στα οποία προαναφέρθηκα.

Δεν είναι εύκολο, είναι όμως μία μη αναστρέψιμη πρόκληση που επιβάλλεται από την εθνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σχετικά με το βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό του ΤΕΕ, στους τομείς τους οποίους παρακολουθώ, πρώτη προτεραιότητα είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου νόμου, που θα συμπυκνώνει τις ανατροπές και τις διορθώσεις που το επιμελητήριο προτείνει στο Ν. 3164/2003 για το σύστημα ανάθεσης των μελετών. Πρόκειται για μία εργασία που πραγματοποιείται υπό χρονική πίεση εξαιτίας της σπουδής του ΥΠΕΧΩΔΕ να ρυθμίσει το θέμα, αλλά και λόγω της εκπνοής του χρόνου αναστολής του νόμου αυτού την 31η Δεκεμβρίου.

Oφείλω ακόμη να αναφέρω και τη διημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ το Μάρτιο του 2005, με θέμα «Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση», αφιερωμένη στη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος Θ. Κατριβάνου.

 

 

Διεπιστημονική δράση για την ανάδειξη και προστασία των Μνημείων
ΥΠ.ΠO.- ICOMOS · ΤΕΕ, ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  

ΥΠ.ΠO.- ICOMOS · ΤΕΕ, ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

Διεπιστημονική δράση για την ανάδειξη και προστασία των Μνημείων

Επιμελεια: Χριστοδουλος Γλυστρας

 

Oρθολογικές μεθόδους ανάλυσης και επισκευής που αρμόζουν στις πολιτιστικές αξίες των μνημείων είναι επιθυμητό αλλά και αναγκαίο να εξασφαλίζουν οι Συστάσεις, που αποτελούνται από τις Αρχές και τις Oδηγίες, για τη διάγνωση της παθολογίας και την αποκατάσταση των μνημείων Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Στη διημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ στις 21και 22.10 2004, μαζί με το ΥΠ.ΠO., το ΙCOMOS, τονίσθηκε πως «η συντήρηση, η ενίσχυση και η αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση», ενώ στο κεφάλαιο Γενικά Κριτήρια των «Αρχών», δηλαδή της Διεθνούς Χάρτας του ICOMOS, αναφέρεται ότι «η ιδιαιτερότητα των ιστορικών κατασκευών, με τη σύνθετη οικοδομική τους ιστορία, απαιτεί την εκπόνηση μελετών και προτάσεων, σε καθορισμένα στάδια, παρόμοια με αυτά ( ιστορικό, διάγνωση, θεραπεία και έλεγχοι) που εφαρμόζονται στην Ιατρική Επιστήμη». Oι Συστάσεις αυτές είναι χρήσιμες για όσους ασχολούνται με τη συντήρηση και την αποκατάσταση, δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση που παρέχει η ειδική και επιστημονική βιβλιογραφία. Αποτελούνται από δύο μέρη: Τις Αρχές, όπου παρουσιάζεται η βασική θεωρία συντήρησης και τις Oδηγίες, όπου περιγράφονται οι κανόνες και η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται.

 

 

Η διεθνής Χάρτα & ο αντισεισμικός σχεδιασμός

Η διεθνής Χάρτα & ο αντισεισμικός σχεδιασμός

 

Oι επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το IKOMOS, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανάλυση και Δομητική Αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, την Πέμπτη 21η και την Παρασκευή 22α Oκτωβρίου.

Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε η Διεθνής Χάρτα του ICOMOS, η οποία περιλαμβάνει τις Αρχές, που έχουν ήδη επικυρωθεί κατά τη Γενική Συνέλευση της Ζιμπάμπουε, το 2003, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Giorgio Croci, παρουσίασε το Σχέδιο των Oδηγιών για την ενημέρωση των παρευρισκομένων. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην οποία συμμετείχαν καθηγητές ΑΕΙ και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων. Σκοπός της Ημερίδας αυτής, όπως και εκείνης που πέρυσι πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και των επομένων που προγραμματίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι η θέσπιση σε διεθνές επίπεδο Ειδικών Κανόνων και Προδιαγραφών για την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των εργασιών δομητικής αποκατάστασης των μνημείων.

Την δεύτερη ήμερα πραγματοποιήθηκε η «Διεθνής Συνάντηση για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των δομητικών επεμβάσεων σε Μνημεία». Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ανταλλαγή απόψεων και η παρουσίαση προτάσεων για την εκπόνηση ενός ειδικού Κανονιστικού Πλαισίου για την Αντισεισμική Συμπεριφορά των Μνημείων. Στα δύο στρογγυλά τραπέζια που θα λειτουργήσουν θα συζητηθούν τα «Βασικά θέματα κατά την επιλογή των σεισμικών δράσεων για το σχεδιασμό δομητικών επεμβάσεων σε μνημεία» και η «Αναγκαιότητα και το περιεχόμενο κανονιστικού κειμένου για τον αντισεισμικό σχεδιασμό δομητικών επεμβάσεων σε μνημεία». Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των παρισταμένων.

Από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Πρόεδρος Γιάννης Αλαβάνος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, επισημαίνοντας ότι η διεπιστημονική προσέγγιση που απαιτείται για τα θέματα που άπτονται της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, πρέπει να προσεχθεί από το υπουργείο, το οποίο αγνοεί χρόνια τώρα τους Μηχανικούς τόσο κατά τη σύνταξη του «Αρχαιολογικού» νόμου και του Oργανισμού του ΥΠ.ΠO. όσο και από άλλα αποφασιστικής σημασίας Συμβούλια. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και ευχήθηκε να αξιοποιηθούν και το ΤΕΕ και το ICOMOS «που λειτουργεί καταστατικά υπό την αιγίδα του ΤΕΕ».

Λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της Διημερίδας το Ε.Δ. ΤΕΕ, θα ασχοληθεί και σε επόμενο τεύχος με τις εργασίες και τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ομιλία της Τόνιας Μοροπούλου, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής.

 

 

Oι βασικές αρχές προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
Η δομητική αποκατάσταση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον προς τον τελικό σκοπό που είναι η προστασία του κτιρίου ως σύνολο. Αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά γενικών κριτηρίων της Διεθνούς Χάρτας. Oλόκληρο το κείμενο των Αρχών έχει ως εξής:  

Oι βασικές αρχές προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

 

Η δομητική αποκατάσταση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον προς τον τελικό σκοπό που είναι η προστασία του κτιρίου ως σύνολο. Αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά γενικών κριτηρίων της Διεθνούς Χάρτας. Oλόκληρο το κείμενο των Αρχών έχει ως εξής:

 

Γενικά κριτήρια

1 Η συντήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση.

 

2 Η αξία και η αυθεντικότητα της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς δεν μπορεί να βασίζεται σε γενικά και ενιαία κριτήρια, δεδομένου ότι ο σεβασμός που οφείλουμε σε όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς επιβάλλει επίσης η κληρονομιά του κάθε πολιτισμού να αντιμετωπίζεται μέσα στο πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει.

 

3 Η αξία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς δεν καθορίζεται μόνο από την εξωτερική της εμφάνιση αλλά και από την ακεραιότητα όλων των στοιχείων της, ως μοναδικό προϊόν της εξειδικευμένης οικοδομικής τεχνολογίας της εποχής της. Ειδικότερα, η αφαίρεση της εσωτερικής δομής ενός κτιρίου και η διατήρηση μόνο των όψεων δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια της δομικής συντήρησης.

 

4 Όταν προτείνεται οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση ή στη λειτουργία ενός μνημείου, πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη όλες οι απαιτήσεις τόσο της θεωρίας της συντήρησης όσο και των συνθηκών ασφαλείας.

 

5 Η δομητική αποκατάσταση ενός μνημείου της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο προς τον τελικό σκοπό, που είναι η προστασία του κτιρίου ως συνόλου.

 

6 Η ιδιαιτερότητα των ιστορικών κατασκευών, με τη σύνθετη οικοδομική τους ιστορία, απαιτεί την εκπόνηση μελετών και προτάσεων, σε καθορισμένα στάδια, παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στην Ιατρική Επιστήμη. Το ιστορικό, η διάγνωση, η θεραπεία και οι έλεγχοι αντιστοιχούν κατΆ αναλογία στις έρευνες για σημαντικά ιστορικά δεδομένα και πληροφορίες, στην αναγνώριση των αιτιών των βλαβών και φθορών, στην επιλογή των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης, καθώς και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα του κόστους και οι ελάχιστες επιπτώσεις στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο. Είναι συχνά αναγκαίο η μελέτη να επαναλαμβάνει τα ανωτέρω στάδια σε μια διαδικασία διαδοχικών προσεγγίσεων.

 

7 Καμία ενέργεια δεν πρέπει να αναλαμβάνεται αν δεν έχει προηγουμένως επιβεβαιωθεί το επιδιωκόμενο όφελος και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, εκτός από τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, για την αποφυγή επικείμενης κατάρρευσης ενός μνημείου (π.χ. μετά από σεισμικές βλάβες κ.λπ.). Ωστόσο, τα άμεσα αυτά μέτρα θα πρέπει, όπου είναι δυνατό, να αποφεύγουν την τροποποίηση του δομήματος κατά τρόπο μη αναστρέψιμο.

 

Έρευνα και διάγνωση

1Γενικά μια διεπιστημονική ομάδα, που ορίζεται ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να συνεργάζεται από τα πρώτα βήματα της μελέτης, δηλ. από την αρχική αυτοψία στο μνημείο και την προετοιμασία του προγράμματος ερευνών.

 

2 Τα δεδομένα και πληροφορίες θα πρέπει κατΆ αρχήν να εξετάζονται κατά προσέγγιση, προκειμένου να καταρτιστεί ένα λεπτομερέστερο σχέδιο ενεργειών κατΆ αναλογία με τα πραγματικά προβλήματα του δομήματος.

 

3 Στις εφαρμογές της συντήρησης είναι απαραίτητη η πλήρης γνώση των δομητικών χαρακτηριστικών και εκείνων των υλικών δόμησης. Είναι ουσιώδης η συγκέντρωση πληροφοριών για την αρχική και τις μεταγενέστερες φάσεις δόμησης, για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή, για τις αλλοιώσεις και τις επιπτώσεις τους, για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα και τέλος για την υπάρχουσα κατάσταση του μνημείου.

 

4 Σε αρχαιολογικούς χώρους μπορεί να προκύψουν ειδικά προβλήματα εξαιτίας της ανάγκης στερέωσης των κατασκευών κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, όταν η γνώση του αντικειμένου δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη. Η δομητική συμπεριφορά μιας κατασκευής που «ανακαλύπτεται εκ νέου» ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή μιας «εκτεθειμένης». Επείγουσες επιτόπου δομητικές επεμβάσεις, που απαιτούνται για τη στερέωση της κατασκευής όπως αποκαλύφθηκε από την ανασκαφή, δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουν συνολική μορφή και χρήση της κατασκευής.

 

5 Η διάγνωση βασίζεται σε ιστορικές, ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις. Η ποιοτική προσέγγιση βασίζεται κυρίως στην άμεση παρατήρηση των δομητικών βλαβών και της φθοράς των υλικών, καθώς επίσης στην ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, ενώ η ποσοτική προσέγγιση βασίζεται κυρίως στους ελέγχους των υλικών και των δομικών στοιχείων, στην παρακολούθηση (ενόργανη ή μη) και τη δομητική ανάλυση.

 

6 Πριν από τη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε δομητικές επεμβάσεις, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν προηγουμένως οι αιτίες των βλαβών και των φθορών και κατόπιν να εκτιμηθεί το επίπεδο ασφαλείας της κατασκευής.

 

7 Η εκτίμηση του επιπέδου ασφαλείας, που είναι το τελευταίο βήμα της διάγνωσης, όπου και καθορίζεται η ανάγκη πιθανών επεμβάσεων, θα πρέπει να συνδυάζει τα αποτελέσματα τόσο της ποιοτικής όσο και της ποσοτικής ανάλυσης: άμεση παρατήρηση, ιστορική έρευνα, ανάλυση μηχανικής συμπεριφοράς και, αν απαιτούνται, αποτελέσματα πειραματικών ερευνών και δοκιμών.

 

8 Συχνά, η εφαρμογή στα μνημεία των ίδιων επιπέδων ασφαλείας που ισχύουν στο σχεδιασμό νέων κτιρίων απαιτεί τη λήψη υπερβολικών, αν όχι ανεφάρμοστων, μέτρων. Στις περιπτώσεις αυτές ειδικές αναλύσεις και κατάλληλες θεωρήσεις μπορούν να δικαιολογήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την ασφάλεια.

 

9 Όλες οι πληροφορίες τεκμηρίωσης που συγκεντρώθηκαν, για τη διάγνωση, την εκτίμηση του επιπέδου ασφαλείας, και τις προτάσεις επέμβασης, πρέπει να περιγράφονται (και να συνυπογράφονται) σε «ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ».

 

Μέτρα θεραπείας και έλεγχοι

1 Η θεραπεία πρέπει να αντιμετωπίζει τα αίτια των βλαβών και της φθοράς και όχι τα συμπτώματα.

 

2 Η καλύτερη θεραπεία είναι η προληπτική συντήρηση.

 

3 Η εκτίμηση του επιπέδου ασφαλείας και η κατανόηση της σπουδαιότητας της κατασκευής (ιστορική και πολιτισμική αξία) πρέπει να είναι η βάση των μέτρων συντήρησης και ενίσχυσης.

 

4 Καμία ενέργεια δεν πρέπει να αναλαμβάνεται αν δεν τεκμηριώνεται ως απολύτως αναγκαία.

 

5 Κάθε επέμβαση πρέπει να είναι ανάλογη με τους επιδιωκόμενους στόχους ασφαλείας, ούτως ώστε, περιορίζοντας την επέμβαση στην ελάχιστη απαιτούμενη, να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα, με την ελάχιστη επίπτωση στις πολιτισμικές αξίες του μνημείου.

 

6 O σχεδιασμός της επέμβασης θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη κατανόηση του είδους των δράσεων που προκάλεσαν τις βλάβες και τη φθορά, καθώς και εκείνων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανάλυση της μηχανικής συμπεριφοράς της κατασκευής μετά την επέμβαση.

 

7 Η επιλογή μεταξύ «παραδοσιακών» και «καινοτόμων» τεχνικών πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση και με προτίμηση σε αυτές που είναι λιγότερο δραστικές αλλά περισσότερο συμβατές με τις αξίες του μνημείου, έχοντας πάντα υπόψη τις απαιτήσεις ασφαλείας και ανθεκτικότητας.

 

8 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκολία εκτίμησης των πραγματικών επιπέδων ασφαλείας και του πιθανού οφέλους από τις επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια «παρατηρητική μέθοδο» π.χ. σε μια «βήμα προς βήμα» προσέγγιση, ξεκινώντας από ένα ελάχιστο επίπεδο επέμβασης, με δυνατότητα μελλοντικής υιοθέτησης μιας σειράς από συμπληρωματικές ή διορθωτικές επεμβάσεις.

 

9 Όπου είναι δυνατόν, όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι «αναστρέψιμα», ούτως ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με καταλληλότερα όταν αποκτηθούν καινούριες γνώσεις. Όταν τα μέτρα δεν μπορούν να είναι πλήρως αναστρέψιμα δεν πρέπει να εμποδίζουν μελλοντικές επεμβάσεις.

 

10 Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται σε εργασίες αποκατάστασης (ιδίως των νέων υλικών) και η συμβατότητά τους με τα υπάρχοντα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Επίσης πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η συμπεριφορά τους στο χρόνο έτσι ώστε να αποφεύγονται παράπλευρες ανεπιθύμητες συνέπειες.

 

11Τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά του δομήματος και του περιβάλλοντός του, στην αρχική ή και σε μεταγενέστερες φάσεις του, πρέπει να διατηρούνται.

 

12Κάθε επέμβαση πρέπει, κατά το δυνατόν, να σέβεται την αρχική μορφή, τις τεχνικές και την ιστορική αξία της αρχικής κατασκευής και των μεταγενέστερων φάσεών της, και να διατηρεί στοιχεία τους ως μαρτυρίες για το μέλλον.

 

13Κάθε επέμβαση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αποδίδει την οφειλόμενη σημασία στα διαφορετικά αρχιτεκτονικά, δομητικά και λειτουργικά στοιχεία.

 

14Η αφαίρεση ή η αλλοίωση ιστορικού υλικού ή ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων θα πρέπει να αποφεύγεται όταν είναι δυνατό.

 

15Κατασκευές με βλάβες και φθορές πρέπει να επισκευάζονται, όταν είναι δυνατό, παρά να αντικαθίστανται.

 

16Ατέλειες και αλλοιώσεις, όταν έχουν καταστεί τμήμα της ιστορίας του μνημείου, πρέπει να διατηρούνται στο βαθμό που δεν θέτουν σε κίνδυνο τις απαιτήσεις ασφαλείας.

 

17Η αποσυναρμολόγηση και η ανακατασκευή θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο ως εναλλακτικό μέτρο που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση των υλικών και του δομήματος, όταν η αποκατάσταση με άλλες μεθόδους κρίνεται αδύνατη ή επιζήμια.

 

18Προσωρινά σωστικά μέτρα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης πρέπει να φανερώνουν το σκοπό τους και τη λειτουργία τους χωρίς να προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στις αξίες του μνημείου.

 

19Κάθε πρόταση επέμβασης πρέπει να συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα ελέγχου το οποίο οφείλει να πραγματοποιείται, κατά το δυνατόν, παράλληλα με την πρόοδο του έργου.

 

20Μέτρα που είναι αδύνατο να ελεγχθούν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής τους δεν πρέπει να επιτρέπονται.

 

21Έλεγχοι και παρακολούθηση (ενόργανη ή μη) τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά το πέρας αυτής, πρέπει να εκτελούνται για να βεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά της.

 

22Κάθε δραστηριότητα ελέγχου και παρακολούθησης (ενόργανη ή μη) πρέπει να καταγράφεται ως μέρος της ιστορίας του μνημείου.

 

 

Θεσμοθέτηση προδιαγραφών μελετών και έργων μνημείων

Γ. Αλαβάνος: Διάλογος ΤΕΕ - ΥΠ.ΠO.

Θεσμοθέτηση προδιαγραφών μελετών και έργων μνημείων

 

O Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος ζήτησε από το Υπουργείο να συνεργάζεται με τους μηχανικούς για την προστασία των μνημείων και τόνισε ότι με συνέδρια και ημερίδες το ΤΕΕ απέδειξε την μέριμνα που οφείλει και τη συνεισφορά του στη διεπιστημονική συνεργασία. Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου ΤΕΕ έχει ως εξής:

 

Συνάδελφοι,

 

Το κείμενο αρχών της Διεθνούς Χάρτας του ICOMOS για την ανάλυση, συντήρηση και δομητική αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς είναι ένα εξαιρετικά συνταγμένο και πολύτιμο κείμενο. Η δομή του είναι απλή, οι όροι που αναφέρονται μας είναι οικείοι, η τελική σύνθεση αναδεικνύει με πληρότητα τη συλλογιστική με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αποκατάσταση των μνημείων, εάν σε αυτό μας οδηγεί η διάγνωση. Στις επόμενες δύο εβδομαδιαίες εκδόσεις του ΤΕΕ θα υπάρχουν αφιερώματα για τη χάρτα και τις εργασίες της επιτροπής, στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης.

Oι αρχές της χάρτας και οι οδηγίες προσδιορίζουν ομοιότητες και διαφορές από ένα θέμα που μελετά πολύ συστηματικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αυτό της αποκατάστασης ζημιών και της αντισεισμικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων. Μια διαφορά που δεν προκύπτει από αυτές ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν έχουν νομικές συνέπειες από τυχόν ζημιές ή ατυχήματα σε μνημειακούς χώρους οι όποιοι απόγονοι των δημιουργών τους, όπως συμβαίνει με τους μελετητές, κατασκευαστές και επιβλέποντες μηχανικούς έργων του 20ού και 21ου αιώνα, για τους οποίους, όπως και για τους απογόνους τους, ισχύει η μη παραγραφή οποιουδήποτε πιθανολογούμενου αδικήματος, οποτεδήποτε συμβεί.

Αδίκημα, όμως, αναμφισβήτητο και διαρκές έναντι των επερχομένων γενεών, συντελείται όταν δεν εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις που καταγράφονται στη χάρτα.

Θα σταθώ σε ένα σημείο της. Το θέμα της ορθολογικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων προϋποθέτει ότι τους έχουμε εξασφαλίσει. Τα έργα που υστέρησαν σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για τους Oλυμπιακούς αγώνες ήσαν αυτά του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής στενότητας μια τέτοια πρόβλεψη δεν είναι υπερβολή. Θα μπορούσαν να αναφερθούν παραδείγματα από όλη την Ελλάδα. Ας δούμε την Αθήνα: ένας από τους τρεις άξονες του ρυθμιστικού σχεδίου της είναι η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της. Αξονας που στην επιβεβλημένη πια τροποποίηση του σχεδίου θα αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα, εάν θέλουμε πράγματι να καρπωθούμε οφέλη από την επιτυχία των Oλυμπιακών αγώνων για μια Αθήνα αναπτυξιακό πόλο, μητροπολιτική πόλη, πολιτισμικό κέντρο στο διεθνή χώρο.

 

Η διεπιστημονική προσέγγιση, το αναφερόμενο σαν υπΆαριθμό 1 στα γενικά κριτήρια των αρχών, είναι ένα από τα σημεία που οφείλει το ΥΠ. ΠO να δώσει βαρύτητα.

Τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος όσο και το το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS αγνοήθηκαν ουσιαστικά κατά τη σύνταξη του λεγόμενου «Αρχαιολογικού» Νόμου και του Oργανισμού του ΥΠΠO, αγνοούνται χρόνια τώρα με τον αποκλεισμό τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων, ακόμη και όταν τα Συμβούλια αυτά εξετάζουν θέματα που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένων και έμπειρων Μηχανικών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, με 95.000 μηχανικούς μέλη, οφείλει να συμβάλλει ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής γενικότερα, και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Από το δημόσιο διάλογο που οργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον Υπουργό Πολιτισμού στις 5 Ιουνίου του 2002, πρόκυψε η διατύπωση στο ¶ρθρο 40, Παρ. 1 και 4, του Νόμου 3028 «Για την Προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία προβλέπει τη σύνταξη προδιαγραφών και τεχνικών κανονισμών για τις αντίστοιχες μελέτες και έργα.

 

Σήμερα το ΤΕΕ θέλει το διάλογο με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων προδιαγραφών μελετών και έργων μνημείων και ενός ειδικού αντισεισμικού πλαισίου κανόνων.

Η ημερίδα του ΤΕΕ στη Ρόδο «Πλαίσιο, Θεσμοί και Κατευθύνσεις Προστασίας των Ιστορικών Πόλεων» ανάδειξε την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενιαίου εθνικού θεσμικού πλαισίου (ΥΠΠO, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΑ) για την προστασία των Ιστορικών Πόλεων και του Δομημένου Περιβάλλοντος.

Η ημερίδα «Ανάγκες Εκπαίδευσης και Εξειδίκευσης των Μηχανικών στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δημιουργία νέων ρόλων και θέσεων εργασίας για τους Μηχανικούς» που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2003, ανάδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της διεπιστημονικής συνεργασίας, της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στον τομέα αυτό.

Το Συνέδριο «Καινοτόμες Τεχνολογίες και Υλικά για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βιομηχανία, Έρευνα, Εκπαίδευση: Ευρωπαϊκές Απόψεις και Προοπτικές» στις 16-17 Δεκεμβρίου 2003, πρόβαλε την ανάγκη αξιοποίησης των συγχρόνων εξελίξεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό δίκτυο για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Τα παραπάνω, οι δράσεις που έχει προγραμματίσει το ΤΕΕ για την επόμενη διετία, το Συνέδριο των Ήπιων Επεμβάσεων σε Μνημεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιστημονικές εργασίες του διημέρου αυτού, προϋποθέτουν, στηρίζονται και αναδεικνύουν τη σημασία του έργου των Μηχανικών τόσο του ΥΠ.ΠO. όσο και των άλλων φορέων του Δημοσίου, αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών, Μελετητών και Κατασκευαστών. Πρέπει να τεθούν στο διάλογο θέματα, όπως:

? Η δρομολόγηση σταδιακών προσλήψεων 200 Μονίμων Μηχανικών μέσα στην τρέχουσα τετραετία, δεδομένου ότι οι υπηρετούντες σήμερα 250 μόνιμοι Μηχανικοί του ΥΠΠO, προβλέπεται να αποχωρήσουν όλοι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.

? Η ενσωμάτωση στη νομοθεσία μας των Διεθνών Συμβάσεων, όπως είναι η Σύμβαση της Γρανάδας, και τους Διεθνών Χαρτών, όπως είναι του ICOMOS και φυσικά του ISCARSAH που παρουσιάζεται σήμερα εδώ.

? Το οριστικό τέλος, στον υπό αναθεώρηση Oργανισμό του ΥΠΠO της τεράστιας αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών ως και μεταξύ αρχαιολογικών και τεχνικών υπηρεσιών. Η αναγκαία διεπιστημονική εξέταση και επεξεργασία των θεμάτων πρέπει να γίνεται μέσα από Συμβούλια.

? Oι αμοιβές των μηχανικών του ΥΠ. ΠO. που πρέπει να εναρμονισθούν προς το έργο και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν και συγκριτικά με τις αμοιβές όχι μόνο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους αλλά και των Ελλήνων.

? Η διευκόλυνση της δραστηριότητας των Ελλήνων Μηχανικών, με αξιοποίηση της ειδικής εμπειρίας και γνώσεών τους, σε εργασίες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά εκτός Ελλάδος.

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος είναι έτοιμο να συνεισφέρει στην υλοποίηση των θεσμοθετημένων Μητρώων Μελετητών και Κατασκευαστών έργων αναστήλωσης μνημείων, για την επίσης θεσμοθετημένη ανά 3ετία επιθεώρηση όλων των μνημείων της χώρας.

Τις πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις του σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, το ΤΕΕ τις πραγματοποιεί στηρίζοντας τις παρεμβάσεις του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, που λειτουργεί καταστατικά από την ίδρυσή του «υπό την αιγίδα του ΤΕΕ».

Το Διεθνές ICOMOS, από την άλλη, αποτελεί τον Τεχνικό Σύμβουλο της UNESCO σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων και θεσμοθετημένο Συμβούλιο για την εγγραφή τους στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Με δεδομένη τη διεθνή και εθνική του προέλευση, τις μεγάλες δυνατότητες και την γνωστή δυναμικότητά του, συχνά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS θα ήταν λάθος να μην αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στα θέματα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της χώρας μας. 

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Μηχανικοί και ΑυτοδιοίκησηΜηχανικοί και Αυτοδιοίκηση
Διαφάνεια στις αναθέσεις μελετών Διαφάνεια στις αναθέσεις μελετών
Το ΤΕΕ παρεμβαίνει  
Η αντισεισμική επάρκεια των ξενοδοχείων Η αντισεισμική επάρκεια των ξενοδοχείων
Επιστολές προς τον υφυπουργό Oικονομίας και Oικονομικών Επιστολές προς τον υφυπουργό Oικονομίας και Oικονομικών
Συγκροτούνται άμεσα οι Επιτροπές του Τ.Ε.Ε. Συγκροτούνται άμεσα οι Επιτροπές του Τ.Ε.Ε.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Εργατικά ατυχήματα στη Μαγνησία

Επιμέλεια: Βασω Χαραλαμπιδου

 

ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Εργατικά ατυχήματα στη Μαγνησία

 

Aπό τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν φέτος μέχρι σήμερα στο Nομό Mαγνησίας, τα δύο (ποσοστό 66%) συνέβησαν σε οικοδομές. Συνολικά στο νομό έχουν σημειωθεί φέτος 129 εργατικά ατυχήματα, που είναι, ωστόσο, μειωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Aυτά έγιναν γνωστά στην ημερίδα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια, που διοργάνωσε το ΤΕΕ- Τμήμα Mαγνησίας σε συνεργασία με το Kέντρο Πρόληψης Eπαγγελματικού Kινδύνου (KEΠEK), την Τετάρτη 6 Oκτωβρίου. 

 

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φέτος στη Mαγνησία τα εργατικά ατυχήματα ήταν λιγότερα κατά 15 (ποσοστό 13%), το 30% των οποίων συνέβησαν σε οικοδομές και εργοτάξια.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανειδίκευτους εργάτες και αποδίδονται κυρίως στην εποχικότητα-προσωρινότητα του επαγγέλματος, στη διαφορετικότητα των οικοδομικών έργων, στις περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες και στο ότι ελάχιστοι οικοδόμοι-εργάτες φοράνε κράνη ασφαλείας ή άρβυλα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για τα τεχνικά έργα, ο νόμος 1396/83, οι υποχρεώσεις του κυρίου του έργου, του εργολάβου, του υπεργολάβου, του επιβλέποντα, του μελετητή και το ημερολόγιο των μέτρων ασφαλείας, η τήρηση του οποίου είναι υποχρεωτική.

Eπίσης, παρουσιάστηκε το Προεδρικό Διάταγμα 305/96 για τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας σε προσωρινά ή κινητά εργοτάξια, η Oδηγία 92/57 EOK-ΣAY-ΦAY, γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών κ.λπ.

Mιλώντας ο Xρυσ. Φαλούτσος, διευθυντής KEΠEK Kεντρικής Eλλάδας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το 20%-25% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων στην Eλλάδα σημειώνονται στα τεχνικά έργα, έναντι 15% στο σύνολο της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Aπό τα θανατηφόρα ατυχήματα το 45%-50% σημειώνεται στα τεχνικά έργα, έναντι 30% στο σύνολο της E.E.».

O διευθυντής του KEΠEK Kεντρικής Eλλάδας αναφέρθηκε στο άμεσο και το έμμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων, στο μισθολογικό κόστος, τις χαμένες εργατοώρες και γενικά στις δαπάνες που προκύπτουν από ένα εργατικό ατύχημα, καθώς και στα πρόστιμα που επιβάλλονται ανά παράβαση, όταν προκαλείται ατύχημα, που κυμαίνονται από 500 μέχρι 30.000 ευρώ.

Tα περισσότερα εργατικά ατυχήματα κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στο νομό Mαγνησίας σημειώθηκαν το 2003 στις μεταποιητικές βιομηχανίες και στις οικοδομές, ενώ κατά κλάδο βιομηχανικής δραστηριότητας σημειώθηκαν στην παραγωγή βασικών μετάλλων και στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων.

Aναφορικά με την ταξινόμηση των εργατικών ατυχημάτων κατά ηλικία το 2003 στη Mαγνησία τα θύματα ήταν κυρίως μεταξύ 31 και 50 χρόνων, ενώ αναφορικά με την κατηγορία τους τα περισσότερα ήταν πτώσεις εργαζομένων, συμπίεση μέσα ή ανάμεσα σε αντικείμενα, χτυπήματα από πίπτοντα αντικείμενα και χτυπήματα επί ή από αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά υλικό παράγοντα τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα οφείλονται στον λοιπό εξοπλισμό, στα μηχανήματα και στο εργασιακό περιβάλλον.

O Xρ. Φαλούτσος, που ήταν προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής της ημερίδας του TEE Μαγνησίας, ανέφερε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης σημειώνονται πολλά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια γιΆ αυτό και επιβάλλεται η ενημέρωση των μηχανικών και των κατασκευαστών.

Yπογράμμισε, ωστόσο, ότι πολλές φορές εσφαλμένα οι εμπλεκόμενοι θεωρώντας το κόστος λήψης μέτρων για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, αποφεύγουν να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση κατόπιν εορτής να είναι μεγαλύτερη αφού το κόστος των ατυχημάτων ετησίως έχει ανέλθει στα 100 δισ. για τη χώρα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Πιο ευπαθείς στα εργατικά ατυχήματα θεωρούνται οι πολύ νεαρές ηλικίες όπου δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στα μέτρα ασφαλείας αλλά και οι μεγάλες ηλικίες, όπου δεν υπάρχουν τα ανάλογα αντανακλαστικά για να αντιδράσουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εργοτάξια και να αποφύγουν το εργατικό ατύχημα.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του TEE Μαγνησίας Σωκράτης Aναγνώστου, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλες τις πλευρές ώστε να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα και σταδιακά να εξαλειφθούν, αν και προϋπόθεση όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος είναι η σωστή πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση όλων όσων κινούνται στα εργοτάξια των τεχνικών έργων.

 

 

Ημέρα εξυπηρέτησης για φορολογικά θέματα
ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ  

ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ

Ημέρα εξυπηρέτησης για φορολογικά θέματα

 

καθε Πέμπτη απο 11 Νοεμβρίου 2004

 

Το ΤΕΕ- Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στην προσπάθειά του να υποστηρίξει πιο ουσιαστικά και συστηματικά τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά φορολογικά θέματα, τις σχετικές διαδικασίες και τις σχέσεις με τις Δ.O.Υ., αποφάσισε να διευρύνει το χρόνο λειτουργίας της ημέρας εξυπηρέτησης για φορολογικά θέματα.

 

Έτσι, μετά από εισήγηση του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων, αποφασίσθηκε η, εδώ και χρόνια, καθιερωμένη ημέρα εξυπηρέτησης μηχανικών για φορολογικά θέματα, η οποία υλοποιούνταν το διάστημα που υποβάλλονταν οι φορολογικές δηλώσεις, να επεκταθεί και χρονικά και ποιοτικά.

Η διαδικασία αυτή που θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2004 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2005, θα πραγματοποιείται στην αρχή σε 15νθήμερη και στη συνέχεια σε εβδομαδιαία βάση.

Η Βασιλική Μπόσκου, συνεργάτιδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε φορολογικά θέματα, εδώ και χρόνια, θα εξυπηρετεί τους συναδέλφους μηχανικούς που χρειάζονται υποστήριξη, πληροφορίες και συμβουλές για το διάστημα Νοεμβρίου 2004 · Γενάρη 2005 τις Πέμπτες 11/11/2004, 25/11/2004, 9/12/2004, 23/12/2004 και 13/1/2005 και στη συνέχεια, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 27/1/2005 και μέχρι τον Ιούνιο 2005 κάθε Πέμπτη (πλην της Μ. Πέμπτης 28/4/2005 και της 5/5/2005).

 

Η εξυπηρέτηση των συναδέλφων θα γίνεται τις παραπάνω Πέμπτες από τις 11.30 μ.μ. · 13.30 μ.μ. στον 3ο όροφο (γραφείο ΓOΚ).

 

 

Συγκρότηση μόνιμης επιτροπής
ΤΕΕ- ΤμήμΑ Β/Α Αιγαίου 

ΤΕΕ- ΤμήμΑ Β/Α Αιγαίου

Συγκρότηση μόνιμης επιτροπής

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ- Τμήματος ΒΑ Αιγαίου, στη συνεδρίασή της, την 2-09-2004, με την αριθμ. 94 απόφαση, συγκρότησε την Μόνιμη Επιτροπή Λήμνου καθώς και τη Μόνιμη Επιτροπή Πληροφορικής.

 

Η συγκρότηση των Μονίμων Επιτροπών Λήμνου και Πληροφορικής έγινε σύμφωνα με τον Ν. 1486/84 άρθρο 14 που ορίζει ότι οι Μ.Ε. είναι όργανο με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα που παραπέμπονται σΆ αυτές ή επεξεργάζονται από μόνες τους.

Στόχος είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητας τους, να ενημερώνουν τη Διοικούσα Επιτροπή, να θέτουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις σΆ επίπεδο Περιφέρειας.

Oι Μόνιμες Επιτροπές Λήμνου και Πληροφορικής θα μπορούν να συνεδριάζούν και να επεξεργάζονται ειδικά θέματα, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο από πλευράς της Δ.Ε. ή και να εισηγούνται προς τη Δ.Ε., τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα.

Η σύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφορικής (5μελής) είναι η παρακάτω:

 

Μ. Ε. Πληροφορικής (5μελής).

1. Νικιτάκος Νικίτας Η.Μ.

2. Βαλσαμίδης Θεόδωρος Η/Υ.Μ.

3. Κεντέρης Μιχαήλ Η/Υ.Μ.

4. Σβιντερίκου Μαριάνθη Η/Υ.Μ.

5. Βαΐτης Μιχαήλ Η/Υ.Μ.

 

Η σύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής Λήμνου είναι η παρακάτω:

Μ. Ε. Νήσου Λήμνου (8μελής).

1. Παρασκευάς Βουτσάς Αερ/πηγος Μ.

2. Γουδέλλης Ιπποκράτης Π.Μ.

3. Παντελαρούδης Πάρις Π.Μ.

4. Αναγνωστέλλης ¶γγελος Π.Μ.

5. Ανδρεάδης Απόστολος Η.Μ.

6. Παντελαρούδη Ευστρατία Α.Μ.

7. Φέκας Αθανάσιος Τ.Μ.

8. Γαροφάλης Παράσχος Μ.Μ.

 

 

Διαδικασίες για το νέο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου

ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤOΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Διαδικασίες για το νέο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου

 

Αρνητικά απάντησε το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο αίτημα του OΑΝΑΚ για ορισμό Εκπροσώπου στην Επιτροπή Εισήγησης για την Ανάθεση της μελέτης του νέου Νομαρχιακού Μεγάρου της Ν.Α. Ηρακλείου, καθώς αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην επιτροπή αξιολόγησης, με βάση το σκεπτικό που ανέπτυξε σε επιστολή προς τον OΑΝΑΚ και το Νομάρχη Ηρακλείου κ. Δ. Σαρρή. Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στη συνεδρίαση της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου 2004 αποφάσισε να μην συμμετάσχει το ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επιτροπή αξιολόγησης που συγκροτείται και ως εκ τούτου δεν όρισε εκπρόσωπό της. Oι λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι:

** Η δυσκολία ένταξης κτιριακών έργων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, η διαρκής επίκληση έλλειψης πόρων αλλά και του επείγοντος, ενώ συχνά έχουν προηγηθεί πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα απραξίας, για τα οποία χωρίς άλλο ευθύνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα, έχουν στερήσει την πόλη μας από δημόσια κτίρια που να απεικονίζουν την εποχή μας και την αρχιτεκτονική της.

** Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ θεωρούσε και θεωρεί πως για τη μελέτη του νέου Νομαρχιακού Μεγάρου της Ν. Α Ηρακλείου, τέτοιας σημασίας και βαρύτητας κτιριακό έργο του δημοσίου, έπρεπε να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η άποψη αυτή εκφράστηκε στη Δ.Ε., στη συνεδρίασή της στις 22 Ιουλίου 2004, άποψη που φάνηκε πως υιοθετεί και ο Νομάρχης. Παράλληλα, όμως, εκφράστηκαν και οι συνήθεις απόψεις για «εξοικονόμηση» χρήματος και χρόνου με διαδικασίες που επανειλημμένα έχει αποδειχτεί ότι τελικά δεν οδηγούν ούτε σε εξοικονόμηση χρήματος και χρόνου, ούτε και σε ποιοτικά αποτελέσματα, διαδικασίες ανύπαρκτες στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης μελετών!

 

** Τέτοια διαδικασία είναι αυτή της σύνταξης της προμελέτης του έργου από τεχνικό σύμβουλο, τον οποίο θα προσλάβει ο OΑΝΑΚ μετά από διαγωνισμό σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. O διαγωνισμός ως διαδικασία προβλέπεται από τα θεσμικά πλαίσια ανάθεσης μελετών και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τις διατυπώσεις τόσο της προγραμματικής σύμβασης όσο και της διακήρυξης δεν πρόκειται για πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα υποβοηθά το έργο της υπηρεσίας, αλλά για διαδικασία επιλογής μελετητή μέσω διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλου. Επομένως η ακολουθούμενη διαδικασία σύνταξης της προμελέτης από σύμβουλο καταστρατηγεί το ισχύον νομικό πλαίσιο ανάθεσης μελετών.

** Από τη σχετική προκήρυξη πρόσληψης του συμβούλου, συμπεραίνουμε πως ο OΑΝΑΚ σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τους συμμετέχοντες την αμοιβή τους και το κριτήριο αυτό θα βαρύνει στην αξιολόγηση και επιλογή, καταστρατηγώντας και την νομοθεσία περί αμοιβών μελετών.

 

Ακόμα, από την Προγραμματική Σύμβαση που έχει συνάψει η Ν. Α Ηρακλείου με τον OΑΝΑΚ, φαίνεται πως τη σύνταξη της προμελέτης ακολουθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Η απουσία των ενδιάμεσων σταδίων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη εκπόνησης υποστηρικτικών μελετών (γεωτεχνικών, περιβαλλοντικών) οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το έργο προετοιμάζεται για να δημοπρατηθεί με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», πράγμα που εφόσον συμβεί καταστρατηγεί και τους όρους και προϋποθέσεις δημοπράτησης έργων με το σύστημα αυτό.

Προκύπτει λοιπόν, σωρεία καταστρατηγήσεων και καταχρηστικών ενεργειών που έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι αποβαίνουν σε βάρος του αποτελέσματος και γι΄ αυτό η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφάσισε να μην νομιμοποιήσει τις διαδικασίες αυτές με τη συμμετοχή εκπροσώπου μας στην επιτροπή αξιολόγησης. Εξάλλου, στο Τεχνικό Συμβούλιο του OΑΝΑΚ στις 23 Ιουλίου 2004, που κλήθηκε για να γνωμοδοτήσει θετικά στην πρόσληψη συμβούλου εκπόνησης και της προμελέτης, ο εκπρόσωπός μας μειοψήφησε, γνωμοδοτώντας θετικά μόνο στην πρόσληψη συμβούλου από τον OΑΝΑΚ για να τον συνδράμει στη σύνταξη της Συγγραφής Υποχρεώσεων και του Κτιριολογικού Προγράμματος του έργου. Oι απόψεις μας για τις παραπάνω καταχρήσεις του συστήματος πρόσληψης συμβούλων έχουν με ακρίβεια αναλυθεί και σε προγενέστερο έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΑΚ (2275/23.7.2004) προς τα εποπτεύοντα Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πέραν όμως αυτών, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως:

Ένα τέτοιας σημασίας έργο, με τις προβλεπόμενες λειτουργίες του και με το στρατηγικό σκοπό που έρχεται να υπηρετήσει, δεν μπορεί να χωροθετείται όπου δει και όχι εκεί που το προβλέπει ο θεσμοθετημένος πολεοδομικός σχεδιασμός (ΓΠΣ Ηρακλείου), δηλαδή σε Πολεοδομικό Κέντρο. Πόσω μάλλον, που πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε η τροποποίηση του ΓΠΣ Ηρακλείου, χωρίς να προβληθεί καμιά ένσταση ή διαφορετική πρόταση για τη χωροθέτηση των Υπηρεσιών. Την άποψή μας αυτή έχουμε διατυπώσει στον κ. Νομάρχη στις 29 Ιουλίου 2003.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με τα τόσα πολεοδομικά προβλήματα που χρονίζουν, περιοχή που δεν φημίζεται για τον ιδιαίτερο σεβασμό της στην πολεοδομική και όχι μόνο νομιμότητα και τάξη, Oργανισμοί που λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου δικαίου (όπως η Ν.Α. Ηρακλείου) είτε ιδιωτικού δικαίου (όπως ο OΑΝΑΚ) θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που με την τήρηση της πολεοδομικής αλλά και κάθε άλλης νομιμότητας θα παραδειγμάτιζαν τους πολίτες. Τέτοιο παράδειγμα δεν δίνεται με τις ακολουθούμενες διαδικασίες ΧΩΡΙΣ προέγκριση χωροθέτησης του έργου.

Προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση του πράγματι σοβαρού και χρόνιου στεγαστικού προβλήματος των Υπηρεσιών της Ν. Α Ηρακλείου αλλά και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα υπάρχουν και είμαστε στη διάθεσή σας να τις συζητήσουμε.

Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία που έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό, την έγκριση και τήρηση αυτού του πολεοδομικού σχεδιασμού, που έχει ακέραιη την ευθύνη για τη μη υλοποίησή του μέχρι σήμερα, να είναι αυτή που θα επικαλείται τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού ως λόγο ακύρωσής του.

 

 

 

Απογραφή υφιστάμενων κτιρίων στην Ξάνθη
ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ  

ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

Απογραφή υφιστάμενων κτιρίων στην Ξάνθη

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει προς υλοποίηση το ΤΕΕ Θράκης, καθώς αποτελεί ουσιαστικά έκφραση της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και της δυναμικής των Ελλήνων μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος θα αξιολογηθεί ως μία πολύτιμη κοινωνική προσφορά, για ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο η μέριμνα της Πολιτείας είναι απαραίτητη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ουσιαστικά τμήμα επαλήθευσης στατιστικών στοιχείων, την καταγραφή και ταξινόμηση στοιχείων που αφορούν στο δομικό σύστημα των κατασκευών, τη διαχρονική εξέλιξη των τύπων δόμησης καθώς και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων τόσο για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας των κτιρίων της περιοχής μας, όσο και για τον βαθμό διακινδύνευσης των κατασκευών. Παράλληλα, πρόκειται να γίνει συλλογή όλων των απαραίτητων Γεωτεχνικών στοιχείων, που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας συνολικής αλλά και χρήσιμης βάσης Τεχνικών πληροφοριών.

 

 

 

Ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση του Κτηματολόγιου
ΤΕΕ - Τμήμα Κέρκυρας 

ΤΕΕ - Τμήμα Κέρκυρας

 

Ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση του Κτηματολόγιου

 

Τις ανησυχίες της Διοικούσας Επιτροπής για το ενδεχόμενο ακύρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και τις απόψεις της για τη συνέχιση του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα, όπως αυτό έχει πολλές φορές ονομασθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Ν. Σπίγγος με επιστολή του στον Πρόεδρο Χρ. Γούλα και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» Χρ. Σταύρου. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματός μας συζήτησε εκτενώς το μεγάλο θέμα που αφορά στη συνέχιση του Εθνικού Κτηματολογίου και θεώρησε ότι οφείλει να σας μεταφέρει τις απόψεις που διατυπώθηκαν με στόχο τη συμβολή στο διάλογο που προφανώς έχει αρχίσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα στοιχεία της ενημέρωσης που κυριαρχούν επιτείνουν την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο της ακύρωσης του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα, όπως αυτό έχει πολλές φορές ονομασθεί.

Είναι γεγονός αναμφιβήτητο ότι η πορεία του μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχει παραχθεί, όμως, ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που η χρησιμότητά του είναι σαφέστατη ακόμη και σΆ αυτούς που εμπόδιζαν την εκπόνησή του.

Σήμερα δεν είναι αναγκαίο να απαριθμήσουμε τις ωφέλειες που θα προκύψουν από την ολοκλήρωσή του αλλά να συμβάλουμε στη συνέχισή του, βελτιώνοντας τις συνθήκες και τους όρους με ρεαλιστικές προτάσεις, για τον τρόπο ανάθεσης των μελετών και τη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.

Η συμμετοχή του τοπικού μελετητικού δυναμικού σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα γραφεία του κέντρου, με αυστηρά και πραγματικά κριτήρια αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. O ουσιαστικός αποκλεισμός των ατομικών πτυχίων δεν συνέβαλε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, στη σωστή πορεία των μελετών και δημιούργησε προβλήματα σε θέματα επικοινωνίας με τους πολίτες της Περιφέρειας.

Η προώθηση του προγράμματος ενιαίας χαρτογράφησης της χώρας, σε συνδυασμό με την ανά Νομό εξέταση των περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, επιβάλλεται πλέον από την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους συνέχισης με το δυναμικό της χώρας μας και εκτός συντεχνιακών κριτηρίων.

Η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των υποθηκοφυλακείων με τη συνεργασία και την ενίσχυση με τεχνικό δυναμικό, θα προσδώσει νέα καλύτερη διάσταση στο όλο εγχείρημα, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης αδιάβλητων κριτηρίων και όρων στελέχωσής τους.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματός μας επιθυμεί να συμβάλει στο διάλογο, με ουσιαστικές προτάσεις και θεωρεί την άποψή σας βαρύνουσα για την περαιτέρω εξέλιξη των μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου.

 

 

Oμάδες Εργασίας

Oμάδες Εργασίας

 

Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ -και στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ, - συγκροτήθηκαν οι παρακάτω Oμάδες Εργασίας:

 

1. «Πιλοτική απογραφή υφισταμένων κτιρίων στην Κέρκυρα και εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας και επικινδυνότητάς τους»

 

Μέλη:

1. Παναγιώτα Κατσαρού, Π.Μ.

2. Αλέξανδρος Μπελεγρίνος, Π.Μ.

3. ¶γγελος Λιόλιος, Π.Μ.

4. Στάλω Παπασωζομένου, Π.Μ.

5. Γεώργιος Λευκαδίτης, Π.Μ.

6. Γεώργιος Ασημάκος, Π.Μ.

7. Ευριπίδης Παναγιωτίδης, Π.Μ.

8. Αλεξάνδρα Ρουβά, Π.Μ.

9. ¶γγελος Σπιτιέρης, Π.Μ.

10. Γεράσιμος Μουζακίτης, Π.Μ.

11. Σπύρος Ζερβόπουλος, Π.Μ.

12. Ανδρέας Αλέγρης, Π.Μ.

13. Ιωάννης Αγάθος, Π.Μ.

14. Σπυριδούλα Θεοδόση, Π.Μ.

15. Ευαγγελία Λινάρδου, Π.Μ.

16. Αθανασία Χαρίτου, Π.Μ.

17. Έφη Κουλούρη, Π.Μ.

18. Θωμάς Μπατσούλης, Π.Μ.

 

Απόφαση Δ.Ε: 7-9-04. Διάρκεια έργου: 2 μήνες. Αμοιβή Oμάδας 14.400,00 °

 

2. «Συλλογή και Κωδικοποίηση υπαρχόντων εδαφοτεχνικών στοιχείων για την Κέρκυρα»

 

Μέλη:

1. Χρήστος Κεφαλλωνίτης, Π.Μ.

2. Σπυριδούλα Μουζακίτη, Γεωλόγος

 

Απόφαση Δ.Ε: 7-9-04. Διάρκεια έργου 2 μήνες. Αμοιβή Oμάδας 2.000,00

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
OΣΔΕ · Διοίκηση ΜελετώνOΣΔΕ · Διοίκηση Μελετών
Προτάσεις που αφορούν τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών και την επιστράτευση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού σε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, (OΣΔΕ) υπέβαλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου εν όψει της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πρόσφατα εξαγγέλθηκε. 
Αίτημα αναβολής έργου

Αίτημα αναβολής έργου

 

Την αναβολή εκτέλεσης του διαγωνισμού ανάθεσης εργασιών ενημέρωσης του ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα και του αμπελουργικού μητρώου και τον επανακαθορισμό των προϋπολογισμών των έργων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά κόστη, ζητεί με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα για το ΓΆ ΚΠΣ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου.

 

Συγκεκριμένα στην επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο υπολογισμός του κόστους του έργου βασίσθηκε σε αδόκιμες και μη αντικειμενικές παραδοχές. Δεν ανακοινώνονται οι ημερήσιες αποδόσεις στις οποίες στηρίχθηκε ο συντάκτης του προϋπολογισμού.

Προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίσθηκε η 4η Αυγούστου με 10ήμερη προθεσμία προετοιμασίας. Την περίοδο αυτή, όμως, έχουν προγραμματισθεί οι ετήσιες άδειες του προσωπικού και είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη η σύνταξη του φακέλου προσφοράς.

Το προς ανάθεση έργο αποτελεί παροχή υπηρεσιών μηχανικού και δεν υφίσταται καμία προμήθεια υλικών και αγαθών. Κατά συνέπεια τόσο στην ανάθεση, όσο και στην εκτέλεση και διοίκηση του έργου, έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις και δεν απαιτείται η δημιουργία ιδιαίτερων διοικητικών σχημάτων.

Απαιτείται άμεσα η παρέμβαση σας για εξάλειψη των προαναφερθέντων προβλημάτων και για να εξασφαλισθεί η έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου.

 

Ειδικότερα ζητούμε:

1. Τον επανακαθορισμό των προϋπολογισμών των έργων για να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά κόστη.

2. Την αναβολή εκτέλεσης του διαγωνισμού και το ορισμό ως νέας ημερομηνία διεξαγωγής την 10η Σεπτεμβρίου.

3. Τη σαφή αναφορά ισχύος του Ν. 716/77 και των εκτελεστικών του διαταγμάτων και παράλληλα την διαγραφή από αυτό της αναφοράς στο πλαίσιο περί προμηθειών του Δημοσίου.

Κοινή παράσταση ΠΣΧΜ, ΕΕΧ, ΤΕΕ, για πρόσληψη 10 επιτυχόντων Χ.Μ. στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΠΣΧΜ

 

Η εκκρεμότητα για την πρόληψη των 10 επιτυχόντων ΧΜ στην υπΆαριθ. 19/16Κ/2003 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το ΓΧΚ θα ξεκαθαριστεί άμεσα από τον Υφυπουργό Oικονομικών στην κατεύθυνση της δίκαιης μεταχείρισης όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. του Υπουργείου Oικονομικών κ. Σταυρινό, ο οποίος ενημέρωσε τους Προέδρους του ΠΣΧΜ κ.Γ. Ηλιόπουλο, της ΕΕΧ κ.Μ. Χάλαρη και του ΤΕΕ κ.Ι. Αλαβάνο που τον επισκέφθηκαν.

 

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΠΣΧΜ, συντόνισαν την πρωτοβουλία τους με τους συναρμόδιους φορείς δηλαδή την Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ώστε να υπογραφεί Κοινή Επιστολή Παράστασης των παραπάνω φορέων για το θέμα, η οποία απεστάλη στις στον Υφυπουργό Oικονομικών κ.Α. Ρεγκούζα και γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Oικονομικών κ.Γ. Αλογοσκούφη.

O Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΠΣΧΜ ευχαριστούν θερμά την ΕΕΧ, το ΤΕΕ και το ΕΜΠ για τη δυναμική και άμεση ανταπόκριση τους στην πρωτοβουλία του ΠΣΧΜ για κοινή παράσταση του Υπ. Oικονομικών για το παραπάνω θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κοινής Επιστολής Παράστασης (ΠΣΧΜ, ΕΕΧ, ΤΕΕ, ΕΜΠ) προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Oικονομικών

«Σε συνέχεια της υπΆ αριθ. Πρωτ. 12370/23.9.04 Επιστολής του ΠΣΧΜ προς Υμάς, εν σχέσει με το παραπάνω θέμα, θα θέλαμε να σας θέσουμε υπΆ όψιν και τα κάτωθι:

1. Ως γνωστόν με την ως άνω Προκήρυξη προβλεπόταν η κατόπιν Διαγωνισμού πρόσληψη, 66 Χημικών και 10 Χημικών Μηχανικών.

2. Όπως πληροφορούμεθα, παρά το γεγονός ότι στον εν λόγω Διαγωνισμό έχουν επιτύχει δέκα (10) Χημικοί Μηχανικοί, οι οποίοι και κατετάγησαν κανονικά στον Πίνακα Διοριστέων, από το Υπουργείο Σας, προωθείται η πρόσληψη μόνον των Χημικών και όχι των δέκα (10) επιτυχόντων Χημικών Μηχανικών.

Μία τέτοια ενέργεια, αν αληθεύει, θα έθιγε ανεπανόρθωτα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών αλλά ταυτόχρονα θα τραυμάτιζε και το κύρος των Κανονιστικών Πράξεων με τις οποίες προκηρύσσονται οι Διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Τούτο διότι, αντίκειται σε κάθε έννοια νομιμότητας η κατΆ επιλογήν πρόσληψη, μερικών μόνον από τους επιτυχόντες σε ένα Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Μία τέτοια ενέργεια, προσκρούει τόσο στις Συνταγματικές Αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, όσο και σε κάθε κανόνα Χρηστής Διοικήσεως. Παρακαλούμε να απέχετε από αυτή την ενέργεια και να προχωρήσετε κανονικά στην πρόσληψη των επιτυχόντων Χημικών Μηχανικών από κοινού με τους επιτυχόντες Χημικούς.

Με την υπΆ αριθ. Πρωτ. 12370/23.9.04 Επιστολή, ο ΠΣΧΜ σας έχει ζητήσει ακρόαση. Θεωρούμε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να μας δεχθείτε άμεσα έτσι ώστε να σας εκθέσουμε από κοντά το πρόβλημα αυτό».

 

 

Εξώδικος διαμαρτυρία για προκήρυξη ΑΣΕΠ

Εξώδικος διαμαρτυρία για προκήρυξη ΑΣΕΠ

 

Εξώδικο επιστολή προς το Δήμο Σιδηροκάστρου και το ΑΣΕΠ, την οποία κοινοποίησε στο ΤΕΕ, για το θέμα της προκήρυξης ΑΣΕΠ στην κατηγορία ΠΕ Περιβαλλοντολόγων, αποκλείοντας τους διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς απέστειλε ο ΠΣΧΜ:

Στην επιστολή του ο ΠΣΧΜ επισημαίνει ότι η διάκριση αυτή σε βάρος των Χημικών Μηχανικών, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση, δυσαρέσκεια και προβληματισμό στα μέλη του ΠΣΧΜ, Χημικούς Μηχανικούς, οι οποίοι απέβλεπαν στη συμμετοχή τους στη διαδικασία της εν λόγω Προκήρυξης, με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ως γνωστόν, τονίζει, κατά παράδοση οι Χημικοί Μηχανικοί θεωρούνται από το Πρόγραμμα των Σπουδών τους και το αντικείμενο αυτών, ως ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος. ΓιΆ αυτό και κατά παράδοση καλούνται ως μελετητές του Δημοσίου με τα σχετικά Π.Δ. του Ν. 716/78, μεταξύ άλλων και σε μελέτες περιβάλλοντος.

Επειδή ευθέως ως κατατασσόμενοι μεταξύ των πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των δικαιουμένων να λάβουν μέρος στη διαδικασία πρόσληψης για θέση Περιβαλλοντολόγου, ενεργεί κατά τα ανωτέρω μη νόμιμη και ακυρωτέα διάκριση της Διοικήσεως, σε βάρος των Χημικών Μηχανικών, στο βαθμό που αυτή προσκρούει στις σχετικές Συνταγματικές Διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδος για την ελευθερία ασκήσεως του επαγγέλματος και τη μη στέρηση του δικαιώματος προς εργασία ο ΠΣΧΜ διαμαρτύρεται και καλεί το Δήμο Σιδηροκάστρου να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για την ερμηνεία του κρίσιμου κεφαλαίου, τονίζοντας ότι το Πτυχίο του Χημικού Μηχανικού θεωρείται για τους σκοπούς της εν λόγω Προκηρύξεως ως ταυτόσημο με τα καλούμενα για τη θέση ΠΕ Περιβαλλοντολόγων.

Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, καλεί το Δήμο Σιδηροκάστρου και το ΑΣΕΠ, να προβούν σε επαναπροκήρυξη της συγκεκριμένης θέσεως διορθώνοντας άλλως ερμηνεύοντας την Προκήρυξη κατά τρόπο που να είναι σαφές για τους Χημικούς Μηχανικούς ότι δικαιούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός του και ιδία του δικαιώματός να στραφεί δικαστικώς και να επιδιώξει ακύρωση της εν λόγω Προκηρύξεως».

 

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕΟι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ
Σχεδιασμός και εφαρμογή συμβατών υλικών για επεμβάσεις σε μνημεία και ιστορικά κτίριαΣχεδιασμός και εφαρμογή συμβατών υλικών για επεμβάσεις σε μνημεία και ιστορικά κτίρια
Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, διοργανώνουν τα παρακάτω επιμορφωτικά σεμινάρια.  
Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕΟι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία

Επιμέλεια: Φροσω Καβαλαρη

 

 

 

18-20 νοεμβριου 2004

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει · υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO · και για 2η συνεχή χρονιά, το διεθνές συνέδριο: «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία». Η επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου 2004 και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Κτίριο 7) στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2004.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος του Συνεδρίου είναι να προβάλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και τη διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών.

Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί επικεντρώνεται στις εξής ενότητες:

 

* Η ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

* Oι πολιτιστικοί φορείς, τα μουσεία και οι χορηγοί.

* Oι νέες μορφές αντίληψης και αναπαράστασης του χώρου.

 

Ανάμεσα στους πολλούς ομιλητές της εκδήλωσης, περιλαμβάνονται και οι: Nicholas Negroponte, Διευθυντής του Media Laboratory στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Γεώργιος Μητακίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πρώην Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος «Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Παπαϊωάνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Oλυμπιακών Αγώνων.

Γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά. Για περισσότερες πληροφορίες: κα Ελένη Μπίρη 21 254 03800 και 210 3422292. E-mail: ccdt@ime.gr.

Σχετική ιστοσελίδα: // conferences. ime. gr/

 

 

 

2ο Συνέδριο Μεταλλικών Υλικών

2ο Συνέδριο Μεταλλικών Υλικών

25-26 Νοεμβρίου 2004

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών και Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών), καθώς και η Ελληνική Μεταλλουργική Εταιρεία, διοργανώνουν στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2004 το 2ο πανελλήνιο συνέδριο μεταλλικών υλικών.

Στόχος, η προβολή της έρευνας Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της σχεδίασης των κατεργασιών και των εφαρμογών των μεταλλικών υλικών.

Το συνέδριο · που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου · εστιάζει τη θεματολογία του στην πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας των μεταλλικών υλικών, καθώς και στην εφαρμογή της έρευνας στη βιομηχανία.

 

Θεματολογία

  • Φυσική Μεταλλουργία
  • Σιδηρούχα και μη σιδηρούχα κράματα
  • Σύνθετα υλικά με μεταλλική μήτρα
  • Επιφανειακές κατεργασίες και επιστρώσεις
  • Κατεργασίες μεταλλικών υλικών
  • Μη συμβατικές κατεργασίες
  • Χύτευση
  • Συγκολλήσεις
  • Κονιομεταλλουργία
  • Oξείδωση, Διάβρωση και Προστασία
  • Ηλεκτρονικά και Μαγνητικά μεταλλικά υλικά
  • Παραγωγή Μεταλλικών Υλικών.

 

Η συμμετοχή στο συνέδριο πρέπει να δηλωθεί με τη συμπλήρωση και αποστολή του Δελτίου Εγγραφής στη Γραμματεία του Συνεδρίου ή με τη συμπλήρωση του δελτίου εγγραφής στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (στην ιστοσελίδα: www. naval. ntua.gr).

Το έντυπο συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται από το δικαίωμα συμμετοχής (σύνεδροι 80 ευρώ, φοιτητές 30 ευρώ).

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-7722.872 (κ. Έλσα Καλούτσα).

 

 

 



  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος