Στις 8 Νοεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών με θέμα «Η πορεία της Παιδείας και οι επιβαλλόμενες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να επιτύχει η αναβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα». Η συζήτηση αυτή ουσιαστικά αποτέλεσε την έναρξη της διεξαγωγής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού και για μείζονος σημασίας ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ.Π. λειτουργούν τα εξής επί μέρους Συμβούλια:
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 127 (ΦΕΚ Α' 114/12.05.2005) οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας εκπροσωπούνται από κοινού τόσο στην Ολομέλεια του ΕΣΥΠ όσο και στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ). Κοινός εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος με αναπληρώτρια την κ. Χ. Τσαγκλή, Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥΠ
Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις εξελίξεις των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας καθώς επίσης και για τις θέσεις των Επιστημονικών Φορέων που από κοινού εκπροσωπούνται στο ΕΣΥΠ.
Στις 21 Ιανουαρίου 2005 συνεδρίασε η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, της Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Πολιτικών Αρχηγών.