ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Δε θα συμβάλουμε σε λάθη

Ολόκληρη η κοινωνία, κάθε εργασιακός κλάδος, υφίσταται σήμερα τις συνέπειες του τυφώνα της κρίσης. Ενός τυφώνα που, απ' ότι φαίνεται, δεν έχουμε ακόμη νιώσει το «μάτι» του.

Για τους μηχανικούς όμως, αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη. Εδώ και χρόνια είμαστε στο κέντρο μιας πολλαπλής και άδικης στοχοποίησης: απασχόληση, εργασιακές συνθήκες, ασφαλιστικό, φορολογικό, άσκηση επαγγέλματος, επαγγελματικά δικαιώματα.

Όλο αυτό τον καιρό, έχουμε συζητήσει εκτενώς τα ζητήματα του τεχνικού κόσμου με όλους όσους είχαν ή έχουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Κανείς  κυριολεκτικά κανείς δεν αμφισβήτησε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των μηχανικών το μόνο που χρειάζεται είναι βελτιώσεις και όχι καταργήσεις.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: Θα επιτρέψουμε, μέσα σε αυτές εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες, μέσα σ' ένα κλίμα σύγχυσης και επικοινωνιακής τρομοκρατίας, να αλωθεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο μόνος πλούτος της που δεν επηρεάζεται από την κρίση; Θα επιτρέψουμε να διαπραχθεί τέτοιας βαρύτητας  ιστορικό λάθος;

Σήμερα,  όπου το ΤΕΕ διατυπώνει με σαφήνεια τις προτάσεις του για τα κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και όσες  φορές ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώθηκε εξαιρετικά;
Σήμερα, όπου από την απίστευτη εσωστρέφεια που το χαρακτήριζε προ οκταετίας,
  το ΤΕΕ εκφράζει θέσεις που απηχούν  μεγάλες πλειοψηφίες; Αυτό είναι το προϊόν μιας βαθύτατης εσωτερικής δημοκρατίας, με πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Και σίγουρα, αυτό δεν θα συνέβαινε αν η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών δεν είχε παρεμφερή προβλήματα και συγγενείς σκέψεις. Ο δημόσιος υπάλληλος που χάνει ενάμιση μισθό, ο μισθωτός που χάνει τη δουλειά του ή μπαίνει στο παιχνίδι της ανασφάλειας και της εξάρτησης, ο αυτοαπασχολούμενος που ήδη έχει καταγράψει μεγάλη μείωση εισοδήματος, ο εργολήπτης που δεν πληρώνεται και δεν πληρώνει, ο μελετητής που βλέπει τις ροζ σελίδες του ενημερωτικού δελτίου άδειες, όλοι γνωρίζουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είναι αλληλοεπηρεαζόμενες, αλληλοεξαρτώμενες και ορισμένες φορές εναλλασσόμενες.

Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία,  διεκδικούμε ως άμεσο στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.  Διεκδικούμε εργασία για τους μηχανικούς που προσφέρει πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης.  Την ώρα που η Ελλάδα στήνεται στον τοίχο από Γερμανούς και άλλους πολιτικούς που επικαλούνται τις υποχωρήσεις στα δικαιώματα των  εργαζομένων  στη χώρα τους, η ψυχρή και ειλικρινής στατιστική είναι αμείλικτη. Καταγράφει ότι το εμπορικό ισοζύγιο έχει εκτιναχθεί στο 1:8.5 υπέρ της Γερμανίας, ότι ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα καταλήγει να επενδύεται στη Γερμανία, ότι τα spread ενώ αυξάνονται για την Ελλάδα προσελκύοντας κερδοσκόπους, στη Γερμανία μειώνονται φέρνοντας σοβαρούς επενδυτές.

Απέναντι σ' αυτή την καταφανή ανισορροπία, το ΤΕΕ οραματίζεται την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ένα  καλύτερο μερίδιο στη βιομηχανική ανάπτυξη. Την ίδια ελευθερία κινήσεων στο ενεργειακό που ισχύει και για τη Γερμανία.
Την ίδια περίοδο τα Γερμανικά επιμελητήρια και οι πολυτεχνικές σχολές, οι Γερμανοί μηχανικοί ασπάζονται τις θέσεις που πάγια υποστηρίζει το ΤΕΕ και η ελληνική πολυτεχνική κοινότητα για τις σπουδές του μηχανικού.

Τη  δράση και τα αποτελέσματα του ΤΕΕ αυτά τα χρόνια θα τα κρίνει ο κάθε μηχανικός από τη δική του οπτική. Υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία δεν έχει ακόμα ασχοληθεί το ΤΕΕ. Αυτή όμως, η πιο συχνή, δίκαιη και εύλογη κριτική εμπεριέχει ταυτόχρονα και μια μεγάλη εμπιστοσύνη για τις δυνατότητες του Επιμελητηρίου. Δυνατότητες πρακτικά ανεξάντλητες, καθώς ορίζονται από το δυναμισμό και την επιστημονική κατάρτιση των ελλήνων μηχανικών και τη συνισταμένη των κοινών προβληματισμών τους. Η κριτική ότι πολλά ακόμα μένουν να γίνουν εμπεριέχει την αναγνώριση ότι το ΤΕΕ αυτά που έχει κάνει, τα έχει κάνει καλά. Και είναι πολλά.

Αξίζει να είμαστε υπερήφανοι για τα χιλιάδες μέλη του ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα που συμβάλουν έμπρακτα και ουσιαστικά στην παραγωγή του έργου του.
Το ΤΕΕ θα ακολουθεί το δρόμο της τεκμηρίωσης των θέσεων του και της αναζήτησης του διαλόγου. Όμως αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται τώρα είναι η δύναμη για να τις προωθήσει. Η μαζική συμμετοχή των ελλήνων μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ ισοδυναμεί με ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ρόλο του κλάδου στην οικονομία και την κοινωνία.

 

Γιάννης Αλαβάνος
Πρόεδρος του ΤΕΕΈντυπη έκδοση
Δραστηριότητες
2007-08-09

Τεύχος 2577α

 

Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ

Ιωάννης Αλαβάνος

Πρόεδρος

Εμμανουήλ Δρακάκης

Α΄Αντιπρόεδρος

Χρήστος Σπίρτζης

Β΄Αντιπρόεδρος

Ηρακλής Δρούλιας

Γεν. Γραμματέας

Ευστάθιος Τσέγκος

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

 

 

Γρηγόριος Γρηγοριάδης

Μέλος

Θεόδωρος Δραγκιώτης

Μέλος

Σπυρίδων Ζαννιάς*

Μέλος

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Μέλος

Αθανάσιος Σαφάκας*

Μέλος

Μάρκος Σιούνας

Μέλος

Νικόλαος Ταχιάος

Μέλος

Ιωάννης Φούρκας

Μέλος

Κωνσταντίνος Μακέδος*

Μέλος

Πολυχρόνης Ακριτίδης*

Μέλος

* Αντικατέστησαν κατά σειρά: τον  Θεόδωρο Σεραφίδη, τον Πέτρο Ηλιάδη, τον Βασίλειο Κοτρώνη με προκάτοχό του τον Ηλία Περτζινίδη, τον Λάμπρο Δερμεντζόγλου με προκατόχους τον Γεώργιο Μαραγκό και τον Εμμ. Γιαμπουρά


 

Προεδρείο Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας

Ιωάννης Θεοδωράκης

Πρόεδρος

Ρωμύλος Ντώνας

Α΄Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Ζερβάκης

Β΄Αντιπρόεδρος

Ιωάννης Τσιάφης

Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Κυριακόπουλος

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος