ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΩΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

ΠαρεμβάσειςΚύρια Άρθρα Ε.Δ.
Εκδηλώσεις


Το Κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2016

Το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως έχει επανειλημμένα τεκμηριώσει το ΤΕΕ, πέραν από την προφανή σκοπιμότητά του για τον εκσυγχρονισμό και διασφάλιση του τύπου αλλά και του πραγματικού περιεχομένου των συναλλαγών, είναι και μια ισχυρή θεσμική και πραγματική ασπίδα απέναντι σε κάθε επίδοξο καταπατητή δημόσιας ή ιδιωτικής έκτασης, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδράμει σαν ουσιαστικό εργαλείο διαχείρισης του χώρου και ανάπτυξής του και με αυτόν τον τρόπο και ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας του.

Με αυτές τις αρχές το ΤΕΕ, εκπόνησε την αρχική μελέτη για τη δημιουργία του ΕΚ στη χώρα το 1994, παρουσίασε - το 2005 - ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο ολοκλήρωσης της σύνταξης και της λειτουργίας του έως το 2016, το οποίο έγινε, σε γενικές γραμμές, αποδεκτό από την Πολιτεία και μάλιστα τμήματα αυτού θεσμοθετήθηκαν με την ψήφιση του ν.3481/06 και με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων το 2008.

Το 2009, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς (Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών - Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλ. Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Σύνδεσμο Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου), το ΤΕΕ προχώρησε στην επικαιροποίηση αυτού του σχεδίου με βάση τις προτάσεις και τα πορίσματα της Διεπιστημονικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει για αυτόν ακριβώς τον λόγο.


Βασικές προβλέψεις του επικαιροποιημένου αυτού Σχεδίου, που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι οι εξής:

  •  Ίδρυση Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων υπό τον ΟΚΧΕ με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς της χώρας.
  • Το Ηλεκτρονικό  Κτηματολόγιο που αποτελεί προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, για την υψηλή αποδοτικότητα της προστιθέμενης αξίας που έχει ή και μπορεί να δημιουργήσει.
  • Μέτρα βελτίωσης διαδικασιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών.
  • Σύνταξη Δασικών Χαρτών και οριογραμμών αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού στο σύνολο της χώρας στα πλαίσια σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα στην επόμενη 4ετία.
  • Κήρυξη του υπολοίπου της χώρας υπό κτηματογράφηση και πρόγραμμα ολοκλήρωσης της έως το 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ και η Διεπιστημονική Επιτροπή για το Περιβάλλον, το καλοκαίρι του 2007, ένα χρόνο πριν την κήρυξη υπό κτηματογράφηση 107 περιοχών της χώρας, είχαν ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ώστε να αποτραπούν σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις, στρεβλώσεις, αλλά και απώλεια κοινοτικών πόρων, με προφανή ζημία για τη χώρα.

Επίσης τον Ιούλιο του 2008, ενόψει της προκήρυξης της δεύτερης φάσης υλοποίησης του έργου, τόνισαν την αναγκαιότητα σύνταξης των δασικών χαρτών και χαρτογράφησης του αιγιαλού και της παραλίας.

 

Χωρική Πληροφορία

Το ΤΕΕ πιστεύοντας ότι η χωρική πληροφορία αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη, ολοκλήρωσε μελέτη για την υλοποίηση της Οδηγίας INSPIRE στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους, λειτουργικού και παραγωγικού συστήματος για την διάθεση γεωγραφικών και θεματικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Το σύστημα θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Με πρωτοβουλία του ΤΕΕ στα τέλη του 2009, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των χαρτογραφικών φορέων όπου συμφωνήθηκε πως είναι αναγκαίος ο συντονισμός τους με την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη που θα προβλέπει τις κοινές δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.  

Για όλα τα παραπάνω θέματα βλ. περισσότερα Παρεμβάσεις, Εκδηλώσεις

 



    [ΝΕΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ]
    [ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ]
    [ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ]

      © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος