ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

  ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ MAKEΔΟΝΙΑΣ 

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (PDF)  

Έδρα: Καβάλα
Νομοί Αρμοδιότητας: Καβάλας, Δράμας.
Διεύθυνση: Βότση 2, 65403 Καβάλα
Τηλέφωνα: (2510) 227430
Fax: (2510) 834620
URL:
http://www.teeam.tee.gr


 
 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 

Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, με περιοχή αρμοδιότητάς του τους Νομούς Καβάλας και Δράμας με σύνολο μελών 1500 διπλωματούχους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων που ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στους παραπάνω νομούς για την περίοδο 2007 – 2009 επεδίωξε την ενίσχυση της φυσιογνωμίας του με: 
 • Ενεργοποίηση αλλά και αναβάθμιση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ως περιοχή αρμοδιότητας του, του ρόλου του ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας - συλλογικού οργάνου όλων των μηχανικών - φορέα παραγωγής, επιστήμης και τεχνολογίας.
 • Ενεργή συμμετοχή του τμήματος, με τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλες τις πανελλαδικές συσκέψεις των Διοικουσών Επιτροπών του ΤΕΕ και στις συσκέψεις των προέδρων για τα μείζονα θέματα των μηχανικών.
 • Προτάσεις για την βελτίωση του παραγομένου δημοσίου και ιδιωτικού Τεχνικού Έργου με παρεμβάσεις για την βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και την θέσπιση του ΜΗΚΙΕ.
 • Μέριμνα για τους μηχανικούς με παρεμβάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στην Δημόσια Διοίκηση.
 • Υπομνήματα προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς στηρίξαμε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας προωθώντας τα μεγάλα έργα υποδομών, λαμβάνοντας μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 

Θεσμικά Θέματα - Επαγγελματικά δικαιώματα:

Με αφορμή την αθρόα απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ απευθυνθήκαμε προς τον Υπουργό Παιδείας κ. ¶ρη Σπηλιωτόπουλο και ζητήσαμε να σταματήσει η προώθηση των ΠΔ για τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικών Τμημάτων ΤΕΙ.

Καταθέσαμε προς τους Προέδρους Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 17.3.2009 τις προτάσεις του ΤΕΕ-ΤΑΜ επί του Σχεδίου ΠΔ «Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων»

Με απόφαση της Αντιπροσωπείας καταθέσαμε τις απόψεις του Τμήματός μας για την δημιουργία νέων ειδικοτήτων μηχανικών στο ΤΕΕ με την αντίστοιχη κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Κοινοποιήσαμε εγγράφως προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές των νομών Καβάλας και Δράμας την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ασκήσαμε πίεση για τον εκσυγχρονισμό του ΤΣΜΕΔΕ με την βελτίωση των ασφαλιστικών παροχών και συντάξεων και συμμετείχαμε δραστήρια στις κινητοποιήσεις κατά της ενοποίησης του Ταμείου μας.

Υποστηρίξαμε την ένταξη των μικρών και μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 

Η Δημόσια Διοίκηση και τα Δημόσια Έργα αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν τόσο τον τεχνικό κόσμο, όσο και τους πολίτες εφόσον οι υποδομές έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής. Προτείναμε την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση του ρόλου των Διπλωματούχων μηχανικών για να καταστεί ένα παραγωγικό εργαλείο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ιδιαιτέρως τώρα που τρέχει το ΕΣΠΑ.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων τμήματος της Εγνατίας Οδού, ο Πρόεδρος του Τμήματος επανέφερε το αίτημά μας προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την ανάληψη εκτελέσεως του έργου του Κάθετου άξονα Καβάλας - Δράμας - Εξοχής από την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Προωθήσαμε προτάσεις για την αναμόρφωση του Νομοθετικού Πλαισίου που διέπει τον έλεγχο των Ιδιωτικών Επενδύσεων και εισηγηθήκαμε την ίδρυση Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Υποβάλλαμε στον Υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και την τροποποίηση του Ν. 2503/97, πρόταση νομοθετικού πλαισίου και αναλυτικό οργανόγραμμα διάρθρωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών και θέσαμε εκ νέου το αίτημα της δημιουργίας στην Καβάλα αντίστοιχων Τεχνικών τμημάτων της Περιφέρειας.

Ζητήσαμε επίσης, την δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση των Μηχανικών που υπηρετούν στον Δήμο Καβάλας και την αναβάθμιση του ρόλου τους, ενόψει της σχεδιαζόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας καταθέτοντας ταυτόχρονα οργανόγραμμα με την διάρθρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 

Η Ανατολική Μακεδονία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης έχει τις δυνατότητες με ένα ορθολογιστικό αναπτυξιακό προγραμματισμό να εξελιχθεί σε ένα διεθνή πόλο και να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε τις αναλυτικές προτάσεις μας στα αναπτυξιακά θέματα οι οποίες αφορούσαν:

 • Το σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
 • Την ισόρροπη ανάπτυξη Κέντρου - Περιφέρειας
 • Την αναβάθμιση της περιοχής ώστε το τρίπολο Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης να αναδειχθεί ως πρωτεύων Εθνικός Πόλος.

 

Οι θέσεις και προτάσεις αυτές προκύπτουν από την όλη δραστηριότητα του Τμήματος, μέσα από την αποτελεσματική δουλειά των Μόνιμων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, όπως επίσης και μέσα από εκδηλώσεις, ημερίδες, συσκέψεις και συνεργασίες με τους φορείς.

Παρουσιάσαμε την πρότασή μας για το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» στην συνεδρίαση του Διευρυμένου Συμβουλίου της Υπερνομαρχίας,

Στηρίξαμε την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων σε συσκέψεις όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης και με θέσεις και προτάσεις μας προς τον Πρωθυπουργό στις 8.5.2009 για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Β.Φ.Λ.

Εκφράσαμε με υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους αρμόδιους Υπουργούς στις 20.10.2008 την αντίθεσή μας για την υπογραφή της ΚΥΑ 44549/17.10.2008 που αφορά περιοχή που προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar.

Αντιδράσαμε στην πιθανή εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα στην Νέα Καρβάλη Καβάλας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης ανέλυσε με την ομιλία του τις θέσεις - προτάσεις του ΤΕΕ-ΤΑΜ και τάχθηκε ανεπιφύλακτα εναντίον της προγραμματισμένης επένδυσης της ΔΕΗ.

Απευθυνθήκαμε προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για την προώθηση της κατασκευής σιδηροδρομικής Εγνατίας Ξάνθης - Τοξοτών - Καβάλας - Θεσσαλονίκης και την κατασκευή των υπολοίπων εργασιών στον Διεθνή Αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» Καβάλας.

Καταθέσαμε στον Δήμο Καβάλας στις 3.7.2008 τις προτάσεις μας για το ΓΠΣ του Δήμου Καβάλας, για την επέκταση προς το Περιγιάλι και επικαιροποιημένη πρόταση χρήσεων γης επί του ΓΠΣ Καβάλας στην περιοχή του νέου Νοσοκομείου. Επίσης, υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για το ΓΠΣ του Δήμου Ελευθερών Ν. Καβάλας καθώς και για την Β' Φάση επί της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ορφανού.Οργάνωση της λειτουργίας των Μόνιμων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας

Για την υποβοήθηση του έργου της Διοικούσας Επιτροπής συγκροτήθηκαν 9 Μόνιμες Επιτροπές, με σαφώς επιτελικό ρόλο, για την παραγωγή θέσεων στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής μας και τα επαγγελματικά ζητήματα και δικαιώματα των μηχανικών:

1.    Χωροταξίας ανάπτυξης έργων υποδομής - χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού αρχιτεκτονικών θεμάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς

2.    Βιομηχανίας Ενέργειας ορυκτών πόρων

3.    Περιβάλλοντος - Αειφορίας

4.    Επαγγελματικών - Ασφαλιστικών Θεμάτων - Νέων Μηχανικών

5.    Τεχνικής Παιδείας

6.    Διακρατικών σχέσεων - Γραμματεία UIA και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

7.    Δημόσιας Διοίκησης - Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού

8.    Επικοινωνίας - Ενημερωτικού Δελτίου

9.    Νήσου Θάσου

 

Επίσης συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής οι εξής 9 Ομάδες Εργασίας, για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων:


ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
 

Συγκροτήθηκαν επίσης Ειδικές Επιτροπές για διάφορα σημαντικά επιστημονικά θέματα όπως:


ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
 
 • Παρουσίαση προτάσεων του Τμήματος μέσω εκδηλώσεων, επιστημονικών ημερίδων, συνεντεύξεων και Δελτίων Τύπου στα Μ.Μ.Ε.
 • Συνεχή παρουσία και εκπροσώπηση του Προέδρου στις διάφορες συσκέψεις - συνεδριάσεις και ημερίδες της Νομαρχιακής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων.

 

 

 

 • Δημοσιοποιήσεις των δραστηριοτήτων μας μέσω διαδικτύου από την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Τμήματος.
 • Μέσα από το αναβαθμισμένο Ενημερωτικό μας Δελτίο που εκδίδεται ανά τρίμηνο με πλούσια ύλη και ανοικτό βήμα για τις παρατάξεις και τα μέλη μας. Στην παρούσα θητεία εκδόθηκαν δέκα τεύχη
 • Με επιτυχημένες ημερίδες - συνεργασίες και συνέδρια:

   

Διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου "Παράκτιες και παρόχθιες πόλεις: Τουρισμός και ανάπτυξη", Καβάλα, 4-7.10.2007, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και το Πρόγραμμα Εργασίας "Αρχιτεκτονική Και Τουρισμός" της UIA. Την διεθνή αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρχιτέκτονες καθηγητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες επιστήμονες υψηλού επιπέδου από έντεκα χώρες.

   Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 25.6.2009 μεταξύ του Δημάρχου Καβάλας κ. Κωστή Σιμιτσή, του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Αντωνιάδη και του Προέδρου του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας κ. Αθανάσιου Μητρόπουλου, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Καβάλας.

  Σύσκεψη με τον Δήμαρχο Χρυσούπολης κ. Σάββα Μιχαηλίδη όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις μας για το Γ.Π.Σ. Χρυσούπολης (22 10.2009).

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 2.12.2009 στα πλαίσια του Προγράμματος «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της πόλης Καβάλας» μεταξύ του Δημάρχου Καβάλας κ. Κωστή Σιμιτσή, και του Προέδρου του Τμήματος κ. Κωνσταντίνου Αντωνιάδη και παρουσίαση του έργου των Ο.Ε με την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης με τον Δήμο Καβάλας στις 17.12.2009 για την επίσημη παρουσίαση του έργου των Ο. Ε για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα.


    © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος