ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ

ΠαρεμβάσειςΚύρια Άρθρα Ε.Δ.
Εκδηλώσεις


Υγιεία και ασφάλεια στην εργασία

 

 

Σημαντική δραστηριότητα ανέπτυξε το ΤΕΕ και για την ενίσχυση της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας. Κι αυτό, καθώς κοινή διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, τα θανατηφόρα ατυχήματα στη χώρα μας παραμένουν πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, δεν εντοπίζεται τόσο στην ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου, όσο στην αυστηρή εφαρμογή του.

Το ΤΕΕ στο πρόσφατο υπόμνημά του προς όλα τα κόμματα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, έθεσε για μια ακόμη φορά τις προτάσεις του που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του τεχνικού ασφαλείας, τον επαναπροσδιορισμό του ως συμβούλου και την αποποινικοποίηση της άσκησης των καθηκόντων του.

Μετά το τραγικό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος τον Ιούλιο του 2008, οργάνωσε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων και επιτροπών, όπου αποφασίστηκε η ανάληψη δράσης εκ μέρους του ΤΕΕ, του Παν. Συλλόγου Ναυπηγών, του Συλλόγου Χημικών Ναυτιλίας, καθώς και των σωματείων των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, για την αποτροπή επανάληψης τραγικών δυστυχημάτων με θύματα εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για άμεση υλοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς.

Επίσης το 2007, με παρέμβασή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Απασχόλησης και Ναυτιλίας, υπέβαλε ουσιαστικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σε ναυπηγικές εργασίες και την ενίσχυση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων σε ναυπηγικές εργασίες.

για τα παραπάνω θέματα, βλ. περισσότερα Παρεμβάσεις, Εκδηλώσεις

Σημειώνεται τέλος ότι το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ παρέχει ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνικών Ασφαλείας, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Απασχόλησης, καθώς και τρία άλλα προγράμματα επιμόρφωσης μηχανικών σε σχετικά θέματα (Ασφάλεια και Υγεία σε Τεχνικά Έργα, Μέτρα Ασφαλείας σε κινητά εργοτάξια, Καταπολέμηση και μέθοδοι μείωσης θορύβου στους χώρους εργασίας), ενώ το 2007 εκδόθηκε από το ΤΕΕ, το βιβλίο με τίτλο  «ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» που περιλαμβάνει εισηγήσεις των διδασκόντων στα σεμινάρια που διοργανώνει το ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ.[ΝΕΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ]
[ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ]
[ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ]

  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος