ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠαρεμβάσειςΕνημέρωση - Πληροφόρηση
ΕκδηλώσειςΚύρια  Άρθρα Ε.Δ.


Σαφής στρατηγική για το Περιβάλλον

  

 

Έμφαση στη δασοπροστασία | Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής | Κρίσεις Ασωπού - Μαλιακού | Προστασία ελεύθερων χώρων και ακτών της Αττικής


Το ΤΕΕ παρεμβαίνει διαχρονικά στα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, ενώ παράλληλα προτείνει λύσεις οι οποίες βασίζονται σε τεκμηριωμένες μελέτες και επεξεργασίες. Το περιβάλλον στη χώρα μας χρειάζεται στρατηγική αλλά επίσης άμεσες και στοχευμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα και πόρους. Παράλληλα, χρειάζονται δείκτες απόδοσης για την αξιολόγηση των πολιτικών  και των μέτρων, καθώς και ολόπλευρη ενίσχυση των υπηρεσιών που  καλούνται να επιβλέψουν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών και των μηχανισμών ελέγχου.

Για το ΤΕΕ, η στροφή σε μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης σε μια πληθώρα αντικειμένων όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η πρόληψη και ο  έλεγχος της  ατμοσφαιρικής  ρύπανσης, η ανακύκλωση, η ενέργεια (εξοικονόμηση ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η διατήρηση της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, η  ανάπλαση των αστικών περιοχών, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο οικοτουρισμός, οι καθαρές τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι καινοτόμοι τρόποι παραγωγής και παροχής υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

  • Μαζί με άλλους φορείς πρότεινε την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, που έγινε ήδη πραγματικότητα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα αυτό δεν είναι ικανή συνθήκη, αν δεν διατρέχει στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική η ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά θέματα.
  • Πρότεινε άμεσες δράσεις με πόρους, χρονοδιαγράμματα και πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, στους τομείς: Διαχείριση υδατικών πόρων, Διαχείριση στερεών αποβλήτων, Δασοπροστασία, Εθνική Στρατηγική για την βιοποικιλότητα, Ερημοποίηση, για τα οποία έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις
  • Ως επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του προετοιμάζει τη HELECO 2011, τη Διεθνή Έκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία Περιβάλλοντος που θα γίνει  το Φεβρουάριο του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί η  διοργάνωση σειράς προσυνεδριακών εκδηλώσεων, που έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ.

Έμφαση στη δασοπροστασία  Έμφαση στη δασοπροστασία

Έντονη ήταν η δράση του ΤΕΕ στο ζήτημα της προστασίας των δασών. Το  Παρατηρητήριο για την ανασυγκρότηση των  πυρόπληκτων περιοχών που συνέστησε το ΤΕΕ μαζί με άλλους επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007, απέδωσε σημαντικό έργο...περισσότερα

Επιπλέον, σε σχετική του μελέτη, αμέσως μετά τις περσινές πυρκαγιές στην Αττική, περιέγραψε την απογοητευτική κατάσταση των αναδασώσεων στην περιοχή. Πρόταση του Παρατηρητηρίου είναι να συνταχθεί ένα Εθνικό σχέδιο Αναδάσωσης και να συνδεθεί με το Πρόγραμμα καταπολέμησης της Ερημοποίησης και το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.  

Το ΤΕΕ εξέφρασε και μέσα στη Βουλή τις θέσεις του για το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής. Επισήμανε ότι πρόκειται για θετικό βήμα, που όμως πρέπει το γρηγορότερο να γίνει σαφής πολιτική βούληση, να  γενικευθεί η λογική του, γεωγραφικά ώστε να αφορά το σύνολο της χώρας και θεματικά ώστε να μην περιορίζεται στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στις περιπτώσεις των καμένων  δασών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σύνταξης και κύρωσης, κατά προτεραιότητα των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, της σύστασης Ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας, στο πλαίσιο Εθνικού Φορέα για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εξάλλου τον Ιούνιο του 2007 με κοινή επιστολή τους οι Πρόεδροι του ΤΕΕ και του ΔΣΑ απευθύνθηκαν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία που ανέστελλε τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε.

Ολόκληρο το 2007 το ΤΕΕ, μαζί με άλλους φορείς, ανέπτυξε δράση για την αποτροπή μιας νέας καταστροφικής αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος. Στόχος που τελικά στέφθηκε από επιτυχία.


Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν διαρκώς το ΤΕΕ, όπως άλλωστε και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι αυτό της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το ΤΕΕ, με αφορμή τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου 2009), στην οποία μετείχε με εκπροσώπους του, κατέγραψε τις θέσεις και προτάσεις του για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ανάγκη λήψης μέτρων και στη χώρα μας.

Συνοπτικά, το ΤΕΕ θεωρεί ότι η στροφή στην οικονομία των χαμηλών εκπομπών αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία, καθώς θα οδηγήσει σε οικολογικές καινοτομίες και σε καθαρές νέες τεχνολογίες και προϊόντα, που θα αναζωογονήσουν και θα δώσουν συμβατή με το περιβάλλον διάσταση στην οικονομία, δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών προϋποθέτει: αλλαγή προτεραιοτήτων, εκσυγχρονισμό και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, υιοθέτηση χρηματοδοτικών και διοικητικών εργαλείων και αλλαγή νοοτροπίας.


Κρίσεις Ασωπού - Μαλιακού  Κρίσεις Ασωπού - Μαλιακού

Το ΤΕΕ δήλωσε «παρών» σε μια σειρά από περιπτώσεις περιβαλλοντικών κρίσεων, όπως αυτές του Ασωπού και του Μαλιακού. Ειδικότερα:

Στα οξύτατα προβλήματα ρύπανσης του ποταμού Ασωπού, καθώς, επίσης, στη γενικότερη χωροταξική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων-Σχηματαρίου με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται η έκθεση που συνέταξε Ομάδα Εργασία του ΤΕΕ, η οποία παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στα πολιτικά κόμματα, τους Δημάρχους και Νομάρχες της ευρύτερης περιοχής, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο του ΣτΕ. Επίσης σε συνεργασία με το ΤΕΕ/Τμ. Ανατολικής Στερεάς, διοργάνωσε ημερίδα στη Θήβα με θέμα «Προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου». Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ, μετά από αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, παρίσταται ως πολιτικός ενάγων στη δίκη υπευθύνων εταιρειών της περιοχής Ασωπού, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τη νομοθεσία ρυπαίνοντας με επικίνδυνα απόβλητα τα νερά του ποταμού.

Το ΤΕΕ τον Απρίλιο του 2009, με επείγον έγγραφό του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για το πρωτοφανές και μεγάλης κλίμακας φαινόμενο οικολογικής καταστροφής στον Μαλιακό Κόλπο, όπου καθημερινά εκβράζονταν στις παράκτιες περιοχές νεκρά ψάρια και ζήτησε να στείλει στην περιοχή κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και πιθανά γενεσιουργά αίτια αυτής της οικολογικής καταστροφής, ώστε να υπάρξει πλήρης και σαφής ενημέρωση της Κοινής Γνώμης και των τοπικών Αρχών. Επίσης ανάθεσε τον Αύγουστο του 2009 σε Ομάδα Εργασίας την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου «Διερεύνηση κατάστασης του Μαλιακού σε σχέση με τις ρυπάνσεις που προκαλούνται σε αυτόν από διάφορες δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα του κόλπου».


Προστασία ελεύθερων χώρων και ακτών της Αττικής  Προστασία ελεύθερων χώρων και ακτών της Αττικής

Το ΤΕΕ το Μάιο του 2007 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής επιστημονικών φορέων όπως ΔΣΑ, ΙΣΑ και φορέων της Αυτοδιοίκησης για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές και την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αττικής.

Οι φορείς πραγματοποίησαν σειρά συνεντεύξεων και συναντήσεων με υπουργούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των ακτών του Σαρωνικού, με αίτημα την ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης των ακτών και ταυτόχρονη κατάργηση των φορέων που σήμερα διαχειρίζονται μεγάλα τμήματά της όπως π.χ. η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων. Παράλληλα, ζήτησαν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθούν συστηματικά όλες οι περιπτώσεις καταπατήσεων. Το αίτημα έγινε δεκτό και η υπόθεση ανατέθηκε σε εισαγγελέα. Το ΤΕΕ συνέταξε επίσης, χάρτη με όλες τις παράνομες χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος το Σεπτέμβριο του 2008 ζήτησε επίσης την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθεί «φωτογραφική» γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ως «οικόπεδο» προσμετρούνταν και η δημόσια έκταση του αιγιαλού ώστε να αυξηθεί η δόμηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2009 το ΤΕΕ και ο ΔΣΑ επισήμαναν τον κίνδυνο καθολικής εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών Θ. Νάκου και Οικονομίας Α. Μπέζα, με την οποία προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ και ζήτησαν να αποσυρθεί.

Το ΤΕΕ συμμετέχει επίσης ενεργά στη Συνεργασία των 12 Φορέων για Περιβάλλον που με βάση μνημόνιο που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2008, με πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος και των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου. Η Συνεργασία έλαβε αποφάσεις για τη διεκδίκηση της προστασίας μιας σειράς ελεύθερων χώρων της Αττικής (Γουδή, στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Ποικίλο Όρος, Υμηττός, Ελληνικό κ.ά). Στο πλαίσιο αυτό η Συνεργασία είχε πρόσφατα συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο και την υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη.

 

Για όλα τα παραπάνω θέματα βλ. περισσότερα Παρεμβάσεις, Εκδηλώσεις-Μελέτες



[ΝΕΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ]
[ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ]
[ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ]

  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος