ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠαρεμβάσειςΚύρια Αρθρα Ε.Δ.
ΕκδηλώσειςΕνημέρωση - Πληροφόρηση


Σε θέση μάχης για το Ασφαλιστικό


Στις επάλξεις και για το Φορολογικό | Δικαίωση για το αφορολόγητο όριο


«Η θέση των μηχανικών είναι σαφής: Λύση τόσο για έσοδα του κράτους, όσο και για το ασφαλιστικό είναι η απασχόληση, κι όχι η αφαίμαξη κι η εξώθηση στην ανεργία. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι η λογική της αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών πρέπει να ισχύσει και για τα δύο συστήματα.

Τα μέτρα που προτείνονται για το φορολογικό και το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα από την Κυβέρνηση αποτελέσματα, αλλά  και θα οδηγήσουν με βίαιο τρόπο χιλιάδες μηχανικούς εκτός αντικειμένου εργασίας».

Από τη διακήρυξη των Ελλήνων Μηχανικών για τη διέξοδο από την κρίση

Το ΤΕΕ για ακόμη μια φορά, όπως όλη, σχεδόν, την προηγούμενη τριετία, βρίσκεται σε θέση μάχης για το Ασφαλιστικό των μηχανικών, παρότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι το καλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας και κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αξιοποιήσει την εμπειρία του και να το διατηρήσει ως πρότυπο Ταμείο, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΤΕΕ για τη βελτίωσή του. 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, το ΤΣΜΕΔΕ έχει εξασφαλισμένη βιωσιμότητα τουλάχιστον ως το 2040. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα συνταγματικό ή ηθικό έρεισμα για τη δήμευση του αποθεματικού του και την κατάσχεση της εξ αδιαιρέτου περιουσίας των ασφαλισμένων. Μια τέτοια ενέργεια θα κάνει αδύνατη τη λήψη εγγυητικών, τη χρηματοδότηση εργασιών και την προείσπραξη αμοιβών για χιλιάδες μηχανικούς, στερώντας το ΤΣΜΕΔΕ από έναν βασικό πόρο του και οδηγώντας βίαια εκτός επαγγέλματος χιλιάδες μηχανικούς.

Ως απάντηση στις νέες προκλήσεις του Ασφαλιστικού, που άνοιξε με κυβερνητική πρωτοβουλία, το ΤΕΕ οργάνωσε ένα διεξοδικό διάλογο στα όργανα της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και με τους συλλόγους τεχνικών, ενώ παράλληλα φροντίζει για την οικονομική και νομική τεκμηρίωση των θέσεων και προτάσεών του. Βάση αναφοράς του διαλόγου αποτελεί η απόφαση της Αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί απορρίπτουν κάθε σκέψη για διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ και υπερασπίζονται την αυτοδυναμία του και το αυτοδιοίκητό του, όπως επίσης την αναβάθμιση λειτουργίας του και την ουσιαστική βελτίωση των παροχών του.

Το ΤΕΕ κατήγγειλε τον απαράδεκτο αποκλεισμό του από την επιτροπή διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο προσέρχεται στο διάλογο επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την ενορχηστρωμένη και παντελώς ατεκμηρίωτη επίθεση κατά του ΤΣΜΕΔΕ (μέχρι και το 6% υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών προτάθηκε να καταργηθεί δήθεν ως «κοινωνικός πόρος»).

Ταυτόχρονα θέτει «κόκκινη γραμμή» για τρία βασικά θέματα, που αποτελούν αδιαπραγμάτευτα αιτήματα:

  • Το ΤΣΜΕΔΕ να συνεχίσει να ασφαλίζει την ιδιότητα.
  • Να παρέχει υπό τους ισχύοντες όρους την κύρια σύνταξη.
  • Να διαχειρίζεται τα αποθεματικά του χωρίς ρίσκο και με ταχύτερους ρυθμούς υπέρ της δράσης των ασφαλισμένων μελών του, στηρίζοντας έτσι την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ ξεκίνησε διάλογο με την πολιτεία από το 2004, που αποσκοπούσε στη διόρθωση τουλάχιστον των στρεβλώσεων του νόμου 2084/92 που μεταξύ άλλων προέβλεπε για τους μετά την 01-01-1993 ασφαλισμένους, εισφορές 3.000 ευρώ ετησίως και μηνιαία σύνταξη 570 ευρώ μετά από 35 χρόνια ασφάλισης και ηλικία τουλάχιστον 60 χρονών, ενώ παράλληλα κρατούσε «κλειδωμένες» τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων στα 1.400 ευρώ από το 1984.

Το 2006 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο νόμος 3518 που τότε χαρακτηρίστηκε ως «μίνι ασφαλιστικό» και έφερε μαζί με την αύξηση των συντάξεών από τα 1.400 στα 2.000 ευρώ, αύξηση των εισφορών. Ταυτόχρονα, υλοποιούσε ένα χρόνιο αίτημα του τεχνικού κόσμου, αυτό της δημιουργίας του κλάδου των ειδικών παροχών.


Στη συνέχεια, η ενοποίηση των Ταμείων με το νόμο 3655/2008 της δεύτερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε μια νέα δυσμενέστερη για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού πραγματικότητα. Μια ενοποίηση, που παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από το ΤΕΕ, μαζί με τα Περιφερειακά Τμήματα και τους συλλόγους των τεχνικών, αλλά και τους άλλους επιστημονικούς και εργασιακούς φορείς τελικά δεν απετράπη. 

Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ το Νοέμβριο του 2007, ήταν ο πρώτος φορέας που αποκάλυψε τις προθέσεις της  κυβέρνησης για την ενοποίηση των ταμείων. Έκτοτε και έως τον Απρίλιο του 2008, πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις όπου χιλιάδες μηχανικοί βροντοφώναξαν «Κάτω τα χέρια από το ΤΣΜΕΔΕ». Η Διοίκηση του ΤΕΕ, μαζί με εκπροσώπους των άλλων επιστημονικών φορέων, είχε συναντήσεις με την αρμόδια υπουργό, τα πολιτικά κόμματα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, άνοιξε ειδικό «παράθυρο» στην ιστοσελίδα του όπου δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί υπέγραψαν διακήρυξη για την αυτοτέλεια του ΤΣΜΕΔΕ.

... περισσότερα

Ωστόσο και μετά την ενοποίηση, το ΤΕΕ δεν έμεινε απαθές. Με διάφορες παρεμβάσεις του προσπάθησε να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τη λειτουργία του ΕΤΑΑ:

  • Το Νοέμβριο του 2008 κατέθεσε τρεις προσφυγές στο ΣτΕ για ακύρωση αποφάσεων της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.
  • Σύστησε τον Οκτώβριο του 2008 «Επιτροπή Τεχνοκρατών» από κοινού με τους λοιπούς επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, η οποία παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησης και τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου πρότεινε στις διοικήσεις των συνεργαζόμενων φορέων τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
  • Έθεσε σε λειτουργία πλατφόρμα επικοινωνίας «CALL CENTER» στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, όπου οι Μηχανικοί μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους.
  • Διοργάνωσε Ημερίδα (29.11.2009) με θέμα τη Λειτουργία και Αξιοποίηση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και τις προτάσεις για τον Εκσυγχρονισμό τους με βάση τα νέα Κοινωνικοοικονομικά Δεδομένα... περισσότερα
  • Προχωρά στην ενεργοποίηση του κλάδου Ειδικών Παροχών, που προβλέπει ο νόμος 3518/2006, θέτοντας σε διάλογο το σχετικό σχέδιο Κανονισμού που εκπόνησε Ομάδα Εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση του ΤΕΕ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας ευπαθών ομάδων μηχανικών και τη συμπλήρωση των υπηρεσιών του κλάδου Υγείας τεχνικών.... περισσότερα

Στις επάλξεις και για το Φορολογικό  Στις επάλξεις και για το Φορολογικό

Το ΤΕΕ συμμετέχει με εκπροσώπους του στη διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών για την Φορολογική Μεταρρύθμιση, με στόχο να συμβάλει με τις προτάσεις του στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους. Σημαντική του επιτυχία ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι θα συμμετάσχει προσωπικά στις συζητήσεις που θα διοργανώσει το ΤΕΕ.

Όσον αφορά τη φορολόγηση των μηχανικών, το ΤΕΕ απέκρουσε τη φιλολογία ότι δήθεν αυτοί φοροδιαφεύγουν. Αντίθετα, τεκμηρίωσε με υπόμνημα που κατέθεσε ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός υπήρξε η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αντικειμενικοποίηση της φορολογίας του εισοδήματος των μηχανικών, αποτέλεσε πρόοδο, απέδωσε αποτελέσματα για το Δημόσιο και η τυχόν κατάργησή του θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση και θα επαναφέρει τους μηχανικούς στην κατάσταση της συνεχούς αμφισβήτησης των βιβλίων και του εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα θα επιφέρει απώλειες εσόδων του κράτους, τόσο από το φόρο εισοδήματος, όσο και από το ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του (Δελτίο Τύπου 15.12.2009)  η φορολόγηση των διπλωματούχων μηχανικών που υπάγονται στη Ζ πηγή, δηλαδή των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών - στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέων - που ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων, από εισοδηματική άποψη, ελεύθερων επαγγελματιών (οι υπόλοιποι φορολογούνται με άλλες διατάξεις), γίνεται με βάση δύο κριτήρια. Ότι δεν συμπίπτουν οι χρονιές εσόδων με τις χρονιές εξόδων και ότι το ύψος της ακαθάριστης αμοιβής τους είναι εκ των προτέρων και νομοθετικά δεδομένο. Οι αμοιβές των μηχανικών, στο σύνολό τους, εισπράττονται είτε από το Δημόσιο, είτε από το ΤΕΕ και, πριν αποδοθούν, παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος, ενώ γίνονται όλες οι άλλες προβλεπόμενες κρατήσεις. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, το φαινόμενο της απόκρυψης εσόδων αντιμετωπίζεται και αυτά έχουν γίνει με συνεχείς προτάσεις και διαρκή επιμέλεια του ΤΕΕ. Ο τρόπος αυτός, στο πέρασμα των ετών, αποδείχθηκε ωφέλιμος και για τις φορολογικές αρχές, καθώς αύξησε τα δημόσια έσοδα, ταυτόχρονα αποδεκτός, ως αντικειμενικός, από τους φορολογούμενους μηχανικούς.

Γενικότερα το ΤΕΕ στο διάλογο για το φορολογικό, ανέπτυξε τη βασική θέση του ότι πρέπει να αποδίδεται δίκαιο μέσα από το ισχύον φορολογικό σύστημα. Το ΤΕΕ, ειδικότερα, θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να συμβάλει στην αναδιανομή υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων - τάσσεται υπέρ της αύξησης του αφορολόγητου ορίου και υπέρ της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στον κανονικό μισθό. Τονίζει ότι πρέπει να χτυπηθεί σε οποιαδήποτε έκφανσή της η φοροδιαφυγή, ωστόσο επισημαίνει ότι ολόκληρος ο λαός δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε φοροεισπράκτορα, αφού και πάλι θα διαφεύγει ένα μεγάλο κομμάτι της παραοικονομίας. Στηρίζει αυτά τα ελεγκτικά συστήματα που μπορούν να αποδώσουν περισσότερα φορολογικά έσοδα ταχύτερα, με μικρότερο κόστος, ει δυνατόν, απευθείας από την πηγή. Τα ελεγκτικά συστήματα που λειτουργούν με κανόνες λίγους, απλούς και κατανοητούς. Το ΤΕΕ επισημαίνει τέλος ότι το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.


Δικαίωση για το αφορολόγητο όριο  Δικαίωση για το αφορολόγητο όριο

Το ΤΕΕ το καλοκαίρι του 2008 έδωσε τη μάχη για να μην καταργηθεί το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Με μια εκτενή ανακοίνωσή που εξέδωσε (Δελτίο Τύπου ΤΕΕ 28.8.2008) αποκάλυψε τις αδικίες που πρόκειται να επιφέρει το μέτρο αυτό, τονίζοντας ότι ως ελεύθεροι επαγγελματίες λογίζονται και οι «όμηροι» των 700 ευρώ, οι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τελικά η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, μόλις 4 μήνες μετά την κατάργησή του με νόμο, δικαίωσε απολύτως την αντίδραση που διατυπώθηκε από το ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή. 

Για όλα τα παραπάνω θέματα, βλ. περισσότερα Παρεμβάσεις, Εκδηλώσεις[ΝΕΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ]
[ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ]
[ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ]

  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος